Miért van az, hogy az egyik baba kezdettől jól alszik, a másik meg nem?

Ma egy régi igazságtalanságnak járok utána, miszerint vannak olyan babák, akik kezdettől remekül alszanak maguktól is (az ő szüleik általában úgy érzik, valamit nagyon jól csináltak) és vannak olyanok, akik kezdettől nehezen alszanak el, éberek és gyakran ébrednek. Az első csoportba tartozó babák szülei úgy érzik, valamit nagyon jól csináltak, a második csoportba tartozóké pedig, hogy talán valamit elrontottak, de természetesen egyiküknek sincs igaza. Mi okozza ezt a különbséget? És vajon változtathatunk-e rajta vagy törődjünk bele, hogy a mi gyermekünk ilyen?

Min is múlik, hogy az egyik baba kezdettől jó alvó a másik pedig nem?

1. Vérmérséklet

A vérmérséklet, azaz az aktivitásunk szintje, velünk született személyiségjellemző. Már újszülött korban vannak sokszor bealvó, csendesebben síró, nyugodtabb babák és keveset alvó, izgágább csecsemők. Ez utóbbi csoport már az első napoktól sokat van ébren, intenzívebben és hangosabban sír, sokat mozog és rosszul reagál a változásokra (pl. nem szereti, ha egyik helyről a másikra pakolásszák, kiborul a babahordozótól vagy az autózástól).

A nyugodtabb babák nehezebben jönnek ki a sodrukból, hosszabban és mélyebben alszanak már kezdettől fogva, valamint az elalvás előtti ellazulás is könnyebb a számukra, míg az aktívabb, pörgősebb temperamentummal született gyerekek éjjel is élénkebben alszanak és sokkal nehezebben lazulnak el elalvás előtt.

Nem mindegy azonban, hogyan reagálunk a kicsi reakcióira. A nyugodtabb baba is érzékeny rá, ha felborul a mindennapi rutinja, a napirendje és neki is fontos, hogy olyan módon altassuk el, ami számára a legkönnyebb ellazulást biztosítja. Ha rohanunk, kapkodunk, variálunk, azzal a nyugodtabb babát is nyűgösebbé tehetjük.

Az aktívabb, mindig pörgő babáknál pedig különösen fontos, hogy ingermentes környezetet biztosítsunk az altatás időtartalmára, elalvás előtt fokozatosan csökkentsük az ingermennyiséget és segítsünk a teljes ellazulásban. Egy alapjáraton izgágább babát sokszor a saját koordinálatlan mozgása tart ébren, ami miatt nem érzi biztonságban magát (ő még nem érti, hogy az előtte kalimpáló “valamik” azok a saját testrészei, szimplán csak veszélyforrásként érzékeli őket) éppen ezért nála sokat segíthet az elalvásban a laza pólyálás vagy egy takaróba csomagolás, valamint a besötétítés, a szűkebb helyen (bölcsőben, babaöbölben, babaszigetben stb.) altatás, valamint könnyebben ellazul, ha hason altatjuk. A szopival elaltatás a Jolly Joker mindkét típusú babánál, ettől minden baba el tud lazulni.

Míg a nyugodtabb babákat gyakran a ringatás, a járkálás nyugtatja meg, addig az aktívabb babákat ez tovább ingerli és még kevésbé alszanak el tőle. Ehelyett sokkal könnyebben lazulnak el ölben, a kiságyba letéve, simogatva, cumizva és náluk különösen jó szolgálatot tehet a fehér zaj alkalmazása is az altatásban (valamilyen zúgó hang pl. ventillátor, de lehet találni ilyen hangokat a Youtube-on is.)

2. Fájdalomküszöb

A fájdalom érzékelése és az arra adott reakció intenzitása részben veleszületett, részben tanult folyamat eredménye. Az egyik baba nem kel fel a pocakfájásra, fogzásra, betegségre stb. a másik igen. Min múlik ez?

1) Nemi különbségek A fájdalomérzékelés már csecsemőknél is mutat nemi különbségeket, jellemzően a lány babák kevésbé reagálnak érzékenyen a fájdalomra, mint a fiúk. Ennek az az oka, hogy a fiúk éretlenebbek, amikor a világra jönnek, ezért sokkal érzékenyebben élik meg már az első hetekben a világhoz való alkalmazkodás és a vele járó kellemetlen érzetek (hideg-meleg, érintések, hasfájás, emésztés stb.) folyamatát is.

2) A mi reakciónk a fájdalomra: Ha a baba minden kis jelzésében egészségügyi vészhelyzetet szimatolunk és azon aggódunk, nem lesz-e baja, megnő a stresszhormon szintje a szervezetünkben, ami a baba számára azt jelzi, hogy valami gond van, éppen ezért ő is elkezd intenzívebben reagálni a különféle testi érzetekre. A legjobban úgy kezelhetjük ezeket a helyzeteket, ha túlagyalás helyett inkább csak felvesszük a babát és igyekszünk minél többet testközelben tartani (szoptatás, hordozás). Ezáltal ugyanis nem csak hamarabb megnyugszunk majd, hanem meg tudjuk figyelni a kicsit is: mikor van tényleg valami baja és mikor nem, mikor él át valóban fájdalmat és mikor nem.

3. Biztonságérzet

Felnőtt fejjel mi pontosan tudjuk, hogy a baba a szobájában az ágyában biztonságban van. Ő azonban úgy érzékelheti, hogy nincs biztonságban. Az ősi ösztönei ugyanis azt súgják, hogy ha magára van hagyva egy számára nagynak tűnő üres térben (a kiságyat ilyennek érezheti), veszély leselkedhet rá. Éppen ezért a babák többsége testközelben érzi a leginkább biztonságban magát, illetve olyan helyzetekben, amik az anyaméhhez hasonlóak, mint például a pólya, a hason fektetés, a bölcsőben, babaszigetben vagy babaöbölben altatás, a kendőben hordozás vagy a szopival elalvás.

A biztonságérzetet a paraszimpatikus idegrendszer aktivitása határozza meg, ami velünkszületett dolog. Van, akinél gyakrabban “jelez”, úgy alszik, mint a nyúl, ő éberebben alszik gyerekként és felnőttként is, könnyebben felriad, viszont ezzel az éberebb alvással is ki tudja pihenni magát. Sokan azt hiszik, a zavaró zajok, ingerek kiiktatása ezen segít, pedig valójában nem a környezet, hanem maga az idegrendszer riasztja fel ilyenkor a babát. Őt erről nem lehet leszoktatni, mert rossz szokásról van szó, se nem arról, hogy valami baja lenne, egyszerűen csak éberebben alszik. Rövid távon segíthet neki a visszaalvásban a fehér zaj, a pólyálás, a sötétítés, valamint ha testközelben lehet, ahol gyorsan vissza tud aludni, mert biztonságban érzi magát. Hosszú távon kisgyerekkorban is számíthatunk arra, hogy hajnalban aktívabb lesz a kicsi, felébred, gyakoribb náluk az éjjeli pavor nocturnus jelenség is és számíthatunk arra is, hogy hajnalban néha meglátogat majd minket 🙂

4. Az egyéni érzékenység szintje

A babák 20%-a hiperérzékenyen születik, azaz minden zajra, fényre erőteljesebben reagál és lassabban is dolgozza fel ezeket. Ők azok, akiknél tényleg számít, hogy az altatás alatt teljes csend legyen és akiknek minden képes elvonni a figyelmét, kizökkenteni az elalvásból és már kezdhetjük is újra az egészet, ha felriadtak félálomból. Rájuk jellemző az is, hogy a felszínes alvási szakaszokban (ami újszülötteknél 20-30 percnyi alvás után, 2-3 hónaposan kb. 30 percenként, 6 hónapos kor körül 45 percenként, 1 évesen pedig kb. 60 percenként van) könnyebben felriadnak és nehezebben alszanak vissza.

Náluk különösen fontos, hogy ne fáradjanak túl elalvás előtt, ne engedjük őket túlpörögni és mindig hasonló módon, hasonló körülmények között aludjanak el. A zavartalan altatásban segítségünkre lehet a szoba besötétítése, a fehér zaj, a pólyálás vagy hason altatás, hogy a kicsit a saját mozgása ne riassza fel, a cumizás vagy szoptatás, illetve az, hogy ne mászkálva altassuk, hanem mindig a saját ágyában, nyugodt szobában aludjon és kerüljük a felesleges mesterséges ingereket is a közelében az altatás során, mint pl. tévé, számítógép, mobil és kék fényű lámpák használata.

És, ha még mindig nem alszik a babád, itt tudok segíteni neked >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

17 Comments

 • Vera

  Reply Reply 2019. január 20. vasárnap

  Kedves Ági!
  Szeretnem megkérdezni és tanácsokat kérni 3honapos kislanyom éjszakai evéseivel ebredéseivel kapcsolatban. Tápszeres baba! Keveset eszik egyszerre de ennek ellenére napközben mégsem ker sűrűbben mint 3orankent szóval ez így ok is lenne,a súlya is megy neki annak ellenére h tényleg 100-140korul eszeget! Aztán jön az este amikor 18kor eszik de akkor már keveset 70korul utána móka tesokkal és fürdés kb 19:45korul utána az esti rituale és lefekvés előtt is adok neki enni,illetve adnék de akkor már faradt is és még a 3ora nem telt le,így 20korul talán eszik 50-60at! Elalszik szépen de az biztos h éjfél és 1 között már kel enni és ha egyszer már kel enni éjjel akkor tuti h 3oraneknt újra kel és minden ilyen alkalommal 60-70et eszik! Kérdésem az lenne hogy mit csinaljak másképp h esti lefekvés után kicsit kitoljam az első ébredését! Álometetés????
  Koszonom előre is válaszod!

  • Marcsi

   Reply Reply 2019. január 28. hétfő

   Kedves Ági!
   A 4 hetes kisfiammal kapcsolatban fordulok hozzák tanácsért.
   Az a problémánk hogy kisfiunk “nem szeret ébren lenni” Azt értem ez alatt hogy a reggeli (7 óra) ébredést követően kb. 20-30 percet elnézelődik egyedül de utána sírni kezd. Ilyenkor kb 1 órát van ébren, ami közben folyamatosan ringatjuk vagy sétálunk vele. Az ezt követő összes ébredése után sír, nem köti le magát…mi is csak néhány percekre tudjuk lefoglalni. Az is eltér a sok itt olvasott tapasztalattól hogy ő még mindig 2-2és fél órákat alszik napközben is. Nem kellen többet ébren lennie? És a másik ehhez kapcsolódó problémánk hogy nagyon nehéz napközben elaltatni. Éjszaka elalszik cicin vagy ha teljesen nem is, de miután visszatettem a babafészekbe elaltatja magát. Viszont napközben nem lehet letenni és sokszor 2-3 órát is igénybe vesz mire elaltatjuk (gumilabdán pattogunk vagy kendőben altatunk) Mit kellene csinálnom hogy napközben könnyebben aludjon?
   Kicsit hosszúra sikerült a probléma ismertetése 😔
   Válaszod előre is köszönöm!

   • Vida Ágnes

    Reply Reply 2019. február 11. hétfő

    Még nem kell többet ébren lennie, nem gond, ha hosszabban alszik nap közben is. Az altatásnál érdemes megpróbálni besötétíteni a szobát, esetleg cicit adni neki és amikor elaludt letenni a kiságyba, vagy ha nem fogadja el, akkor kis dédelgetés után letenni a kiságyba, ha sír, forgolódik, simogatni, megvárni, amíg megnyugtatja magát. Ha az altatás mindig azonos módon történik, idővel megtanulja majd felismerni a körülményeket és könnyebben ellazul majd elalvás előtt.

 • Detty

  Reply Reply 2018. december 30. vasárnap

  Szia Ági!

  Nekem olyan kérdésem van, hogy hogyan ‘szoktassuk’ át a gyermeket a szopiban való belealvásról, önálló altatásra? Röviden az a történet, hogy 3hónapos a kisbabánk, éjszaka nagyon édesen alszik (este 7től reggel 6ig), egyszer ébred enni (3kor), de a hajnali etetés után már csak 1órát tud maximum pihenni mert görcsök húzzák őt. Ez idáig még rendben is van, mert ezzel együtt is alszik 11-12órát az este folyamán, de napközben kizárólag akkor tud huzamosabb ideig pihenni, ha vagy rajtam alszik, vagy hordozókendőben! Egyéb esetben, ha leteszem a kiságyába vagy a fészkébe, akkor nem telik bele 20-30perc és a baba ébren van, míg kendőben vagy rajtam 2-3órákat is alszik! Mi ennek az oka? És tételezzük fel, hogy kinövi a szopis elalvást de akkor segítsek neki találni helyette mást már most, vagy ráér?

  A napokban olvastam el Tracy – A suttogó titka I. könyvét, de amennyire megörültem neki, annyira el is bizonytalanított, mert ahogy mondtam, ha próbálkozom is simogatva elaltatni a picit legalább 10perc toroküvöltés a vége -általában ennyit tudok várni…majd tegnap a blogon közölt cikked és az alatta lévő kommentek némiképp megnyugtattak, de mégis félek, hogy elrontok vmit, hisz míg más anyukák mondjuk le tudják főzni a délelőtti alvás ideje alatt az ebédet, addig én matricaalap vagyok, amiben legalább az a jó oldal, hogy addig én is pihenek, de félek cicifüggőséget okoztam a fiúnknál.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2019. január 03. csütörtök

   Ebben a korban az a normális, ha a baba cicifüggő 🙂 Te nem rontottál el semmit. A cicin altatás természetes módja az altatásnak, ha ő jól alszik így, akkor szuper, hadd aludjon el így. Testközelben azért alszik jobban, mert ott teljes biztonságban érzi magát, az anyaméhre emlékezteti. Mivel most még kicsi, könnyebben alkalmazkodik az új szokásokhoz, tehát most könnyebb bevezetni a kiságyban altatást és, hogy megszokja azt, később már nehezebb. Éppen ezért érdemes lenne bevezetni, hogy az altatás után beteszed a kiságyba és ott alszik, amíg alszik (ha csak 30 perc, nem baj) és mondjuk csak napi 1 altatásnál marad meg a hosszabb, kendős altatás, aztán később, amikor már nagyobb a súlya és nem igényel ilyen hosszú alvást, ezt is elhagyjátok. Így a kiságytól sem szokik el és a pihenésre is van módja.

   • Annamaria Jeney

    Reply Reply 2019. február 09. szombat

    Kedves Ági!
    Kisbabám 8 hónapos és rengetegszer ébred fel éjjel, ez kb 6-8 ébredést jelent, de előfordul néha több is. Ez nem csak az utóbbi időben van igy, ez hosszabb ideje fennáll. Születése óta a legjobb éjszaka az volt, mikor 4 szer ébredt.
    Azt gondoltam a hozzá táplálás után javul a helyzet, de nem lett jobb. Nem az éhség miatt ébred ennyiszer, valami más lehet, akár több oka is van, de már kifogytam az ötletekből. Felsìr hangosan, nem minden esetben rakom mellre, de ki kell venni, megdajkalni, sokszor nem elég ha csak megsimogatom vagy cumit vissza adom.Aránylag gyorsan visszaalszik.Tudom ebben a korban lehet fogzas, szeparácios szorongás, mozgásfejlodes stb. De napközben jókedvű.
    Màr nincs ötletem mit tehetünk. A gyermek orvos szerint vannak ilyen gyerekek és ki kell várni amíg javul, csak màr nagyon megterhelő mindannyiunknak.
    Nem azt várom, hogy aludja át az éjszakát, csak hogy lecsökkenjen.
    Sok videót, blogbejegyzést olvastam, de csak jobban összezavarodtam.
    Néhány ismerősöm az együtt alvást javasolja, de ha eddig nem aludt velünk, most próbáljuk meg? Ilyen korban szoktatjàk külön szobába.
    Tudsz tanácsolni valami biztatót?
    Forduljak alvás tanácsadohoz?
    Mégis meddig lesz ennyire fárasztó?
    Köszönöm segítséged!
    Üdvözlettel
    Jeney Annamária

    • Vida Ágnes

     Reply Reply 2019. február 11. hétfő

     Ha a születése óta folyamatosan ennyi ébredése volt, a legjobb az lenne, ha alvásambulanciához fordulnátok, ahol kivizsgálnák mi lehet a háttérben.

 • Radnóti zsuzsanna

  Reply Reply 2018. december 29. szombat

  Kedves ági!szeretnénk pár dolgot vagy tanácsot kérni hogy mit tehetnénk ezen ellen.van egy három éves kislányom nagyon eleven,mindenhova felmászik még olyan szekrényre is ahova tud.olyan kis vagy nagytárgyakra mindegy milyen alaku képes felállni rá és vagy a polcot vagy az ajtot kinyitja.és hiába szolok rá annál jobban csinálja.aranyos imádni való de néha kikészit.mit lehet.e ez ellen tenni hogy leszokjon róla? Elöre is köszönöm a válaszát.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2019. január 03. csütörtök

   A tiltás ebben a korban csak az ellenkező irányba hat: annál jobban csinálja. Éppen ezért fordítva viselkedj: engedd meg, hogy kipróbálja, felmásszon, tanítsd meg neki, mire vigyázzon közben, mutasd meg mi van ott a szekrényben stb. Így felügyelettel megtanulja óvatosan csinálni ezeket a dolgokat és ha nem lesz tilos, akkor már nem lesz olyan érdekes sem. Illetve ha ennyire szeret felmászni, akkor teremthettek erre otthon biztonságos felületet is (pl. bordásfal vagy műanyag szétszedhető-összerakható mászóka)

 • Miklós Melinda

  Reply Reply 2018. december 28. péntek

  Kedves Ági! Van egy egy éves és lassan 3 hónapos kislányom. Másfél hónapja próbáljuk leszoktatni az éjjeli szopásról mert fájnak a mellbimbóim (kistesó van utban), emellett óránként ébredt meg és szoptatással altattam vissza.így jól kimerültem, zombinak éreztem magam és arra döntöttem, hogy az éjjeli szoptatást kiiktatom. Nem bírtam tovább ezt az üzemmódot. Az a próblémám, hogy ìgy is többször megébred, van amikor hosszabban sìr. Ilyenkor a férjem van vele, mert ha én vagyok és nem adok cicit akkor még hosszabb a visszaalvási idő. Nem találtam meg még, hogy mivel tudnám megnyugtatni… próbáltam ringatni, hordozni, énekelni, mellé bújni de nem használt semmi. Kicsi korától fogva többször megébredt éjszaka. Nem tudom mit tehetnék…. sajnálom, hogy sìrni kell hagyjam. Előre is köszönöm válaszát!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2019. január 03. csütörtök

   Ha nem magában sír, hanem ott vagytok vele, segítséget kap, akkor ez nem okoz benne semmilyen törést. Viszont a gyakori ébredésnek oka van és az nem a szoktatás, hanem az, hogy valami bántja, ezt kéne megtalálni és kezelni, mert ez nem pusztán nevelési kérdés, hanem pl. jöhet a foga vagy be lehet dugulva az orra, itt gyűjtöttem össze milyen okok lehetnek a háttérben: https://www.kismamablog.hu/baba-alvas/miert-nem-alszik-a-baba

 • GVera

  Reply Reply 2018. december 22. szombat

  Kedves Ági!
  Nem tudom jó helyen kérdezek e de már nagyon el vagyok keseredve pedig már 3.kislanyom és mégis tud újdonságot produkálni! És attól tartok rosszul csinálok valamit! A helyzet az h 8hetes baba,tapazeres,napközben minden alvasanal megebred fel óra múlva! Annyit tudni kell h cumival alszik el,van amikor sikerul vissza altatni cumit visszadugom de van amikor 100x meGEk vissza h bedugjam a cumit! Alvasok után eszik játszik nézelődik bufizteteem rendesen és amikor látom h almosodik akkor olbeveszem cumit adok és szenderedik akkor teszem le és van h egybol alszik is de van h vissza kell menjek visszadugni a cumit de azért aránylag hamar elalszik! És jön a 30perc nyugi aztán nyekergés! Ez a cumi miatt lehet? Szokta Ádám le? Már kikeszulok h foLton vissza kell rohangálni
  ! Adj tanácsot kérlek! Nagyon köszönöm és várom!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2019. január 13. vasárnap

   Vannak olyan babák, akiknek elég 30 perc alvás, valószínűleg ő is ilyen. Ha után jókedvűen ébred, akkor nem kell visszaaltatni, neki ennyi elég volt.

 • Juci

  Reply Reply 2018. november 29. csütörtök

  Kedves Ági!

  Nekünk egy négy hónapos kislányunk van. Napirendje kialakult, kiegyensúlyozott babának találjuk. A kérdésem az alvással lenne kapcsolatos. Az éjszakákat mindig az ágyában tölti. Reggeli órákban szoktam magunk mellé venni hogy egy picit még tudjon mindannyiunk pihenni.A kiságya a szobánkban van.
  Napközben viszont mindig mellettem alszik. Szopizás közben elalszik és belém kapaszkodva szunyókál. Az a kérdésem, hogy ez nem lesz negatív hatással rá a későbbiekben? Jól esik nekem is, nem érzem tehernek…de nem szeretném ha neki ez később valami hátránnyal járna. Kezdetben a kiságyában aludt napközben is, de ahogy jöttek a fogzási tünetek, mellettem könnyebben ellazult,mint a kiságyban.
  A napokban kezdett el hátról hasra fordulni…ha felébred éjszaka, akkor is ezt csinálja. Ez valamikor megszűnik? Éjjel kettőkor és négykor ébredni szokott, akkor szopival altatom vissza. Ezt jól teszem? Nem akarom elrontani vagy felesleges szokásokat kialakítani neki. Válaszodat köszönöm!

  Üdv: Juci

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. november 30. péntek

   Hátrányt ez semmiképpen nem jelent a számára, sokkal inkább előnyt, hiszen ezzel biztosítod neki azt a biztonságérzetet, amit igényel és a megfelelő mennyiségű alvást. Az egyetlen, ami történhet, hogy később esetleg már nem szeretnél végig mellette lenni alvásnál és letennéd. Most még ezen tudsz változtatni azzal, hogy amikor a szopiba már mélyen belealudt, leteszed a kiságyába és ott folytatja az alvást, később (fél éves kor után) már nehezebb ezen változtatni.

   Az nem gond, hogy éjjel szopival altatod vissza, nem csak a fogzás okozhatja ezt, növekedési ugrás is lehet, amikor valóban éhes a baba ilyenkor.

 • Kovács Kinga

  Reply Reply 2018. november 29. csütörtök

  Kedves Ági!

  Azzal a kérdéssel fordulok hozzád, hogy ” normálisnak” számít- e az , hogy a ma hét hetes kisbabam kb. Ket hete szinte vegigalussza az éjszakát .Általában minden este fürdetés, babusgatas, szopizas után ( ami szinte sötétben , csendben történik ) betesszuk a kisagyba, és legkésőbb 9 től reggel 5- ig aludt. ( Pedig éjszaka többször is pozíciót váltott)Az elmúlt két éjszaka ( kapott egy babafeszket)pedig este 9 től reggel 7- ig aludt!!!
  Nap közben nem egy nagy alvó ,ez megfigyelhető volt már születése óta. Jó esetben alszik egyszer 3 órát délelőtt, délután fél órát.
  Sokat foglalkozok vele, sosincs magára hagyva .Már egyre kevesebbet is sír .
  Súlya hetente kb.20 dekaval gyarapszik,igény szerint szopiztatom,kb.naponta 7- szer, 8- szor is.
  Ebben szeretném a segítségedet kérni , hogy megnyugodjak afelől, hogy nincs okom aggodalomra az éjszakai metódust illetően .
  Köszönöm szépen !
  Kovács Kinga

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. november 30. péntek

   Nem kell aggódnod 🙂 Egy egészséges kisbaba, ha valami baja van, sír. Ha nincs baja, alszik. Ő nyugodtabb típus és elégedett, ha éhes lenne, ébresztene, hidd el.

Leave A Response

* Denotes Required Field