Miért nem alszik a baba? Miért ébred olyan gyakran?

Egészségügyi probléma? Pszichés probléma? Túl meleg van? Túl hideg? Összegyűjtöttem a leggyakrabban előforduló okokat, ami miatt a baba gyakran ébredhet.

Mi zavarhatja meg a baba alvását?

Környezeti faktorok

1) Melege van: nyáron, nagy melegben, túlöltöztetés, műszálas ruhák, túlfűtött szoba egyaránt okozhatja

2) Szomjas: nyáron, nagy melegben, de száraz levegőjű lakásban vagy a fűtési szezon kezdetén, amikor hirtelen lesz szárazabb a lakás levegője egyaránt előfordulhat, hogy a baba szomjúságra ébred fel. Betegség, nátha, allergia miatt bedugult orr is okozhat szomjúságot.

3) Száraz a lakás levegője: panellakásokban gyakori probléma, de a fűtési szezonban is előfordulhat. Ilyenkor a kicsi orra bedugul, nyitott szájjal veszi a levegőt és emiatt ébred fel.

4) Zaj: az újszülötteket kevésbé szokta zavarni a zaj, de 3-4 hónapos kor felé a legtöbb baba hirtelen olyan hétköznapi zajokat is észre, érzékenyen reagál rájuk, amik korábban is jelen voltak (pl. korábban nem zavarta a kutyaugatás, most meg felriad rá). Totyogókorban a kicsi ingerkereső „üzemmódba” kerül, ezért gyakorlatilag minden zaj zavarhatja, akkor is, ha korábban nem próbáltunk meg lábujjhegyen járni mellette.

5) Fény: A zavaró fényforrások is felébreszthetik idő előtt a kicsit és az elalvást is megnehezíthetik. Jó, ha a baba kezdettől kicsit sötétített szobában alszik, ezzel is kizárunk egy felesleges ingert az életéből. Mint ahogyan természetes körülmények között is estefelé már nincsenek erős fények, úgy az altatás előtti ellazulást is megkönnyítheti, ha csak kisebb fényforrásokat használunk a lakásban.

6) Szűk az ágy: Amikor a baba már sokat mozog, vagy, ha nagyobb testsúlyú, az átlagosnál hosszabb, felébredhet azért is, mert már nem fér el az ágyban. Ilyenkor érkezik el az ideje az ágycserének.

7) Túl hamar bevezetett heverő: akkor szoktassuk át a babát heverőre, ha este problémamentesen alszik el és éjszaka is jól alszik. Nagyon gyakran ugyanis a túl korai átszoktatás okozza a további alvásproblémákat: a kisgyerek este kimegy a szobából, nem akar ottmaradni, éjszaka „vándorol”. Sok szakember szerint akár 3 éves korig és várhatunk a heverőre szoktatással. Ha a kicsi korábban kinövi a kiságyat, érdemes átmeneti megoldásként egy nagy járókában altatni.

Életmód faktorok

1) Étrend: a kakaó, cukros ételek, a túl sok szénhidrát (édességek, tészta, kenyér , fehér lisztes ételek, péksütemény), a cukros tea egyaránt okozhat túlpörgést, éjszakai nyugtalanságot. A délutáni-esti időszakban mindenképpen kerüljük ezeket az ételeket.

2) Mozgás: egy kisgyereknek naponta több óra mozgásra van szüksége. Ha erre nincs módja, kevesebbet, rosszabbul aludhat, nyűgösebb lehet, több magatartási probléma adódhat vele.

3) Eleget van levegőn?: Télen és nyáron egyaránt lehetőség szerint naponta több órát legyen a kicsi a szabad levegőn.

4) Napirend: a kicsik igénylik az állandóságot, a kiszámíthatóságot. Nem merev napirendre van szükség, de a történések sorrendjének, a szokásoknak meg kell lenniük (pl. elalvás előtti rutin) – és ez nem csak a nappalokat teszi nyugodtabbá, de az éjszakai alvásra is kihatással van.

5) Túlingerlés: ha a kicsit túl sok inger éri, pl. sokat néz tévét, állandóan háttértévézik a család, sokat ül képernyő előtt, túl sok a családi program, nincs lehetősége szabadon játszani, mozogni, gyakran mentek túlingerelt környezetbe hosszú időre (pl. plázák), azt az idegrendszere csak lassan képes feldolgozni, túltelítődik, emiatt ingerlékenyebb, nyűgösebb lehet és ez éjszakai ébredésekhez vezethet.

Pszichés faktorok

1) Testvér született: Minden olyan helyzet, ami a kicsi számára változással jár, szorongást okoz. A testvér születése is ezek közé tartozik. Ilyenkor elsőként ne a tünetet (gyakori éjszakai ébredés) próbáljuk megoldani, hanem az okot kezeljük (több figyelem, szeretgetés, hogy oldjuk a kicsi szorongását)

2) Közösségbe szoktatás: óvodába/bölcsődébe szoktatás idején normális, ha a kicsi szorong és emiatt este nehezebben alszik el, éjszaka gyakrabban ébred.

3) Mozgásfejlődés idején (amikor mászni, járni tanul stb.) éjjel álmában is „gyakorol” a kicsi ezért gyakrabban ébredhet. Ez átmeneti jelenség, általában 1-2 hétig tart, utána ismét nyugodtan alszik a kicsi.

4) Szobatisztaságra szoktatás: ha erőltetik a szobatisztaságra szoktatást, de a kicsi még nem igazán érett rá fizikálisan, akkor megpróbál megfelelni az elvárásoknak, ami miatt szorongani kezd, éjjel álmában is megpróbál „odafigyelni” és emiatt alszik nyugtalanabbul, nem mer este elaludni, újra meg újra kikéredzkedik pisilni, éjjel gyakran felriad.

5) Nem beszél még: a dackorszakban sok feszültséget okozhat a kicsinek, hogy nem tudja elmondani a gondolatait, érzéseit, ezért nyugtalanabb nappal és ezt a feszültséget éjszaka is magával viszi. Ez a jelenség akkor szűnik meg, amikor elkezd beszélni.

6) Depressziós az anya: az anya szülés utáni depressziója nagyon gyakran az alvászavarok okozója is egyben.

7) Állandóan aggódó, stresszes szülők: ha folyton aggódsz valami miatt, stresszes az életviteled, az a gyermeked alvására is kihatással van.

8) Családi problémák: mivel a családi veszekedések, feszültségek a szülőket is feszültebbé teszik, a gyermek biztonságérzetére is kihatással lehetnek, akkor is, ha ő közvetlenül nem hall vitát vagy veszekedést.

9) Biztonságérzet: bármilyen okból megrendül a kicsi biztonságérzete (betegség, kórházi kezelés, családi problémák, költözés, testvér születése, utazás stb.), anyásabb lesz, nyűgösebb, több figyelmet igényel és ilyenkor gyakran ezzel párhuzamosan éjszaka is jobban igényli a szülői gondoskodást.

Egészségügyi faktorok

1) Reflux: gyakran bukó, hasfájós babáknál kell rá gondolni, mint az éjszakai nyugtalan alvás okára.

2) Orrmandula: a csecsemők közel egyharmadának túlságosan nagy az orrmandulája, ami alvásnál bizonyos testhelyzetekben megnehezíti a légzést, emiatt a kicsi gyakrabban ébredhet. Egyes esetekben a megfázásos betegségek is gyakrabban fordulnak elő ezeknél a babáknál, de az is előfordul, hogy a kicsi még sosem volt beteg, mégis az orrmandula okozza az alvászavarokat. Tipikus tünete ennek, ha a kicsi rendszeresen nyitott szájjal alszik. Ilyenkor érdemes megnézetni, nem túl nagy-e az orrmandulája.

3) Fülfájás: korábbi megfázásos, vírusos betegségekből is megmaradhat fülfájás, gyakran úgy is, hogy nem vette észre az orvos a fülgyulladást, de ha már volt a kicsinek középfülgyulladása, akkor mindenképpen gondolnunk kell erre a lehetőségre. Olyan is előfordul, hogy gyulladás nem áll fenn, de a fülben van egy kisebb nyomás, ami zavarja a kicsit álmában.

4) Fogzás: az áttörni készülő fogak hónapokon át nyomják, feszítik az ínyt és ez nyűgösebbé teheti a babát. Gyakran nem is maga a fogzás, hanem annak kísérőtünetei zavarják meg a baba álmát, mint pl. a kipirosodott popsi, a nyáltól kicsípett pofi, a begyulladt nyaki nyirokcsomók (általában az őrlőfogak áttörésénél szokott jelentkezni).

5) Dohányzás: azokban a családokban, ahol mindkét szülő dohányzik, kétszer olyan magas a csecsemőkori alvászavarok aránya. Ha pedig az anya a szoptatás alatt rendszeresen dohányzik, az további 20%-al megnöveli az alvászavarok kialakulásának esélyét. A szoptatás alatt lehetőség szerint egyáltalán ne dohányozz, csecsemőkorban pedig a lakásban egyik családtag se dohányozzon, ez ugyanis számos betegség és a bölcsőhalál okozója is lehet!

6) Koffein az anyatejben: szoptatás alatt is lehet kávézni, egyes kutatások szerint azonban az anya táplálékából az anyatejbe került koffein is okozhat alvászavarokat a babánál. A kávé mellett a kakaó, a fekete tea, a kóla, az energiaitalok és egyéb üdítőitalok is tartalmazhatnak koffeint. Ha erre gyanakszol, a koffeinfogyasztás elhagyása segíthet.

És, ha még mindig gondot okoz az altatás, ez az, ami segíthet >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

69 Comments

  • Anna

    2015. február 17. kedd

    Kedves Ági!

    Már nagyon sok hasznos tanácsot kaptam Tőled, és ezúton is a segítségedre lenne szükségem.
    1 éves kislányomat már csak ritkán szoptatom napközben, de este úgy alszik el, hogy szopizik. Nem kap tejpépet sem napközben, sem este. Főzeléket adok neki vacsorára is.
    Most már próbálkozik napközben csak egyszer aludni (dél körül), és néha ez is csak 40 percre korlátozódik. Ha ez van, akkor este 7 körül már nagyon álmos és el is alszik. Ekkor viszont hajnali 4-5 körül felébred, hogy kialudta magát. Nem hagyom sírni, a sötétben kiveszem az ágyából, nem beszélek hozzá, csak ha nagyon muszáj. Próbálom visszaaltatni szopizással, majd leteszem az ágyra, melléfekszem, Ő meg játszik. Ha megunta akkor nyöszörög, sírdogál, mutatja, hogy menjünk ki a szobából, és akkor megint felveszem szoptatom, és ez addig megy így, amíg el nem fárad és el nem alszik a kezemben. Ezt jól csinálom?
    Mit adjak neki éjjel, ha megébred, és látom rajta, hogy éhes, nekem pedig nincs elég tejem, azaz nem lakik vele jól?
    Válaszod köszönöm.
    Anna

    • Vida Ágnes

      2015. március 14. szombat

      Ez egy átmeneti időszak, amikor a két alvás néha már sok, az egy pedig még kevés. Ha csak 1x alszik és az rövid lesz, próbálj meg beiktatni inkább késő délután egy „fél” alvás pl. szopi közben vagy egy kis késő délutáni sétával, hogy ne aludjon el idő előtt, így megszűnik a hajnalban kelős probléma. Aztán később majd magától odébbcsúszik az a déli lefekvés, tovább fog aludni és elmarad a „fél” alvás.

      Ha éjjel megszoptatod és még kér, nyugodtan tedd át a másik melledre és ha az sem elég, akkor vissza az elsőre, ha nappal is szopizik és éjjel is, elég tejed lesz neki. Az éjszakai etetéssel csak megzavarnád és szükség sincs rá.

  • Zsuzsi

    2015. február 17. kedd

    Kedves Ági!
    Kislányom jövőhéten lesz 1 éves. Mindig nagyon jó alvó volt, 10 hónapos koráig néha kétszer is aludt napközben és éjszaka is 10 12 órát, tehát összesen kb 14-et. Azt hiszem ez elég jó. Az utóbbi egy hónapban már csak egyszer próbáljuk napközben altatni (amiből néha 2 lesz). Este fél 9 körül fekszik le és reggel 8 óra körül kel. Az utóbbi két hétben azonban majdnem minden nap előadja, hogy lefektetjük a szokott időben, a szokott módon és ha kimegyünk a szobából( pedig elvileg elaludt) egyből feláll a kiságyában és addig sír, míg kivesszük, ilyenkor odabújik hozzánk és nagyon boldog. Általában fél 10 körül tudjuk elérni többszöri próbálkozás után, hogy nyugodtan elaludjon. Eddig mindig hamar elaludt és nem sírt. Most viszont éjszaka is többször felsír. És van hogy visszaalszik cumival, de van hogy egy órát is ébren van, akármit csinálok.Már magam mellé is vettem, de így sem mindig alszik el. De ha elaludt visszateszem a kiságyába. Mostanában több foga is nő, de ez most valahogy más. Mikor fürdetjük és öltöztetjük, mindig ásítozik, dörgöli a szemét, ahogy eddig mindig, de mikor letesszük az ágyba…
    Szóval a helyzet nem olyan vészes, talán csak átmeneti állapot. Tanácstalan vagyok…Olvastam, hogy ajánlod a homeopátiás szereket, amiket ki is próbálnék, de nem tudom melyik lehet az alkati szere.
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Szép napot!
    Zsuzsi

    • Vida Ágnes

      2015. március 14. szombat

      Rájött a kis okos, hogy ha sír egy sort, akkor még ott tud tartani titeket 🙂 Ez a szeparációs szorongás miatt van. Segíthet, ha pár napig este Apa fekteti le és ő megy be hozzá éjszaka, tőle ugyanis könnyebb elválni.
      A fogzásra való alkati szerekről itt találsz részletes leírást, azt kell választani, aminek a tünetei leginkább illenek rá: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf

  • toth kata

    2015. február 17. kedd

    Kedves Ági!

    A kisfiam egy éves múlt és a születése óta gyakran felébred éjszaka. Hozzátartozik, hogy szopizik és semmilyen más ételt nem hajlandó elfogadni (sokféleképpen próbálkoztunk már sokmindennel de hiába). Alapvetően engem ezek a tények nem zavarnának, csak már több, mint egy éve nem aludtam 3 óránál többet egyben (sőt, a 3órának is örülök gyakran),és teljesen ki vagyok már merülve. Emiatt persze ingerlékenyebb és türelmetlenebb is vagyok, ami nagyon megvisel. Próbáltam éjszaka is több dolgon változtatni (külön alvás, kiságy-nagyágy, párásító, hőfok változtazás stbstb), eredménytelenül. az éjjeli szopizást nem szeretném megtagadni tőle, egyrészt mert nem szeretném sírni hagyni, másrészt, mert semmi mást nem fogad el: se az ölben ringatás nem használ, se cumisüveget nem fogad el.. tanácstalanságomban felkerestem egy bach virág-terapeutát, aki szerint át kell segíteni a kisfiamat az „elválasztáson”, hogy kezdjen el jobban bízni a világban. Szerinte ekkor elkezd majd enni is és ezáltal jobban aludni is. Kérdésem hozzád, hogy mi a véleményed erről? Ez nem számít az elválasztódás erőltetésének úgy, hogy még nincs is felkészülve rá? Mert ezt semmiképp nem szeretném. Esetleg tudsz valamit javasolni az alvásproblémánkra? Tudom, h az teljesen normális, hogy kétszer-háromszor megébred, de van, hogy 6-7szer is ébredünk. És nem a foga miatt. (néha amiatt is, de azt felismerem).
    Előre is nagyon köszönöm a tanácsodat/véleményedet!
    kata

    • Vida Ágnes

      2015. február 27. péntek

      Ez sajnos nagyon rossz tanács volt, egyáltalán nem értek egyet vele. Az elválasztástól a baba nem fog jobban bízni a világban, épp ellenkezőleg: ha hamar elválasztják és nem ő választja le magát a maga tempójában, attól kevésbé fog bízni a világban.
      Tévhit, hogy a baba csak a szoptatás miatt kel fel. Valami más miatt ébred, és mivel azt szokta meg, hogy őt a szopi nyugtatja meg, ezért ilyenkor a visszaalváshoz azt kéri.
      Elsőként mindig az ébredések okát kell megkeresni és azon változtatni.
      Ez az ok lehet sokminden (lásd fent a cikkben), akár éhség is, és rendszerint a darabosabb ételek bevezetése tényleg csökkent az ébredések számán.
      Gyanús, hogy kezdettől ennyire rosszul alszik. Ilyen esetekben néha fel nem fedezett reflux vagy orrmandulaprobléma állhat a háttérben, ami magyarázatot adhat arra is, hogy egyáltalán nem eszik, ezt én mindenképpen megnézetném, de ilyen esetekben érdemes lehet alvásambulanciához is fordulni, mert ők több okot is vizsgálnak.
      És természetesen lehet nem szervi ok is a háttérben, pl. rendszertelen napirend, túlzsúfolt környezet, esetleg te vagy túl feszült.

      Ha az okot elhárítottad vagy nem sikerült feltárni, akkor lehet azzal próbálkozni, hogy a kicsi megtanuljon cici és segítség nélkül visszaaludni, amikor felébred. Ebben segíteni szokott, ha pár napig éjjel apa megy be hozzá és bármi is történjék, ő nyugtatja meg, te nem kerülsz elő, nem lát a baba, nem hall, meg sem mukkansz addig. Ez általában 2-3 nap alatt eredményt hoz, mert a kicsi rájön, hogy anya nem jön, apa meg annyira nem érdekes és inkább visszaalszik önállóan maga.

  • Zsuzsa

    2015. február 16. hétfő

    Kedves Ági!
    Kisfiam 10 hónapos és 2 hónapja 2-3 (néha több) alkalommal fölébred éjjel és csak cicin alszik vissza. A mi szobánkban alszik, saját kiságyában. Este és napközben is cicin szokott elaludni, hogy önállóan aludjon el, még nem próbáltuk. Mi okalehet az éjjeli ébredéseknek, hogyan tudnám megszüntetni? 6 foga már kibújt, mászik, föláll egyedül, pár másodpercre támaszték nélkül megáll, bútorok mellett szépen oldalazva sétálgat. Az éjjeli ébredéseknél úgy érzem, hogy nem eszik a ciciből, inkább csak cuclizik, vissza altatja magát vele, utána vissza teszem az ágyikójába. Nem cumizik, ezért azzal nem tudom helyettesíteni a cicit, cumisüvegből nem tud inni, csőröspohárból iszik napközben. Próbáltam főtt rizst anyatejjel turmixolva adni neki, hátha attól nem éhezik meg, de nem vàlt be, ugyan úgy fölébredt.
    Mit tudnál ajánlani, mivel próbálkozzak?
    Köszönöm előre is:
    Zsuzsa

    • Vida Ágnes

      2015. március 14. szombat

      Nem az éhség a baj. Ebben a korban a legtöbb baba intenzíven fogzik és ez ébreszti fel éjszaka. Ennek biztos jele, ha nappal is nyálzik és mindent a szájába vesz, esetleg látványosan piszkálja is az ínyét. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni ezen, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • mesi

    2015. február 13. péntek

    Kedves Ági! a kisfiam hétfőn lesz 6 hetes. Éjjel jól alszik, fél 10-10 körül alszik el,3körül ébred,utána pedig 6 és 7 között. Éjjel csak megszoptatom és alszik is tovább. A reggeli ébredés után megetetem,utána csak egy órát szokott aludni,majd kb.két órát ébren van és délután is hasonlóan. A problémám viszont az,h délután 3-4 körül felébred és utána nem alszik el. 6-7között megfürdetjük,amit tökre szeret,az öltöztetésnél viszont elkezd sírni és utána szinte lehetetlen megnyugtatni. Van,h alszik egy órácskát ilyenkor,de van,h délután 4-től kezdődően egészen este 10-ig fenn van és a végén csak a porszívó vagy a cumi segít az elalvásban. Nekem úgy tűnik,h ilyenkorra annyira felpörög,h alig tud elaludni. Hasfájásra is gyanakodtunk,infacolt adunk neki,3hete,de nincs érdemi változás,tehát nem hiszem,h erről van szó,pláne,h napközben alig sír,nem fáj a hasa. Normális ez a helyzet? mit kellene tennünk szerinted,h az esték kicsit könnyebbek legyenek? Hálásan köszönöm a válaszod előre is!!!

    • Vida Ágnes

      2015. február 14. szombat

      A babád már tudja, hogy jön az esti elalvás, ezért előtte hosszabban szeretne ébren lenni, de az idegrendszere még nem érett meg erre, ez okozza a gondot. Segíthet, ha ilyenkor szopizás közben pihenhet egy kicsit, így kevésbé lesz nyűgös este.

  • Réka

    2015. február 13. péntek

    Kedves Ági!

    Rendszeres olvasója vagyok az írásaidnak, sok kérdésemre találtam már választ. Most azonban egy elég nehéz időszakunk van, ezért szántam rá magam –eléggé elkeseredve- , hogy én is kérdezzek tőled. A lányom 16,5 hónapos. Az alvással gyűlt meg a bajunk. Jól működő napirendünk van. Általában 8 körül ébred, napközben fél 12-12-kor alszik, egyszer átlagosan 1,5 órát. Este 8 körül fürdetés, majd tejital, alvás. Eddig minden gond nélkül le lehetett tenni. Éjszakánként egyszer minimum, de sokszor kétszer, „nagyon fogzáskor” 3-szor felkel, csak tejitallal alszik vissza, víz, tea nem jó, sőt ha nem kap elegendő tejitalt, akkor jön a hiszti. A fogak elég sok kellemetlenséget okoztak, szinte mindig jött valamelyik, de az egy-két ébredéssel, evéssel elvoltunk. Sok helyen olvasom, hogy biztosan nem éhes, valószínűleg ez egy rossz szokásként kialakult még kisebb korában. (Ráadásul napközben is jól eszik.)
    Mára ez a helyzet romlott, nagyon nehezen lehet elaltatni este is, és éjszaka is nehezen alszik vissza. Hosszú percekig nyomogatnom kell a daloló mesekönyvet, utána újabb percekig állok az ágy mellett mozdulatlanul, mert figyeli, hogy ki ne menjek a szobából. (A kezdetektől saját szobája van) Persze álmosnak álmos. Próbáltam magunk mellé fektetni, de mivel soha nem aludt velünk egy ágyban, csak felélénkült, azt hitte játszunk. Eleinte az őrlőfogakra fogtam, de mind a 4 kibújt, 12 foga van, a helyzet azonban nem változott már több hete. Ennyi macera után sokszor én sem tudok visszaaludni :(, görcsösen keresem éjjel a válaszokat a szakirodalmat, fórumokat bújva… A szemfogak vannak még hátra (úgy tudom az utolsó 4 őrlő, majd 2-3 éves kor között jön). Mi lehet a baj? Minden nap van levegőn, sokat játszunk. Pár hete elkezdődött valami dackorszak, ha nem engedek valamit, akkor képes a földön fetrengve hisztizni.13 hónapos koráig szopizott, saját magát választotta el, nem is hiányolja azóta sem.
    Mi okozhatja ezeket a problémákat? Hogyan tudnám az evészetekről leszoktatni? Mit lehetne kipróbálni? (próbálkozom homeós bogyókkal, chamomilla (ez illett rá, az arca egyik fele sokszor piros, ha jött a foga), coffea tosta, újabban Sedatif. Most ezek sem különösebben hatnak. Amíg nem volt a visszaalvási, elalvási nyűglődés, csak a 2-3szori kelés, addig jó volt, pl. csak kevesebbszer ébredt fel, nyugodtan aludt. Kapott a nagyon intenzív fogzáskor Nurofent/Panadolt, amikor látványosan duzzadt volt az ínye, nyűglődött. Többnyire nem használtak semmit, és amúgy sem vagyok híve a gyógyszereknek. 🙁
    Előre is köszönöm válaszod, és elnézést a hosszú levélért. Próbáltam minden körülményt leírni.
    Réka

    • Vida Ágnes

      2015. február 13. péntek

      Ez a fajta totyogókori éberség nagyon gyakori probléma. A kicsi állandóan ingerkereső üzemmódban van, elalvás előtt nehezebben tud ellazulni. Emellé még társul az is, hogy „őrzi” anyát, nehezebben engedi el. Önmagában az, hogy éjjel még néha éhes, egyáltalán nem gond, sok baba másfél éves koráig ragaszkodik 1-2 éjjeli evéshez. A lefektetésben az segíthet, ha az esti rutint sokkal nyugodtabbá teszitek: ne legyen este már nagy zaj, tévézés, a fürdővíz lehet a megszokottnál kicsit melegebb, öltözésnél már csak kislámpa fénye égjen, utána mesemondás fejből sötétben. A kicsi ilyenkor érzi, hogy te ki akarsz menni, ezért még éberebb „őriz” téged. Ezért próbáld meg pár napig, hogy ilyenkor simán csak ülsz az ágya mellett, nem mész ki, nem sietsz sehová, ha megtapasztalja, hogy nem akarod őt otthagyni, pár nap után könnyebben el fog tudni engedni már.

  • Szandish88

    2015. február 13. péntek

    Szia Ági! A problémám a következő lenne. Kislányom 2 és fél éves. Csecsemő korától minden a lehető legnagyobb rendben volt vele, jól gyarapodott egészséges kisgyerek. A dackorszakba nagyon hamar léptünk bele, másfél évesen már nagy hisztik voltak, de nem törődtünk vele különösebben, mert mindig meg tudtuk fékezni. Az elmúlt pár hétben viszont kibírhatatlanná vált, nem tudom számít-e hogy átesett 2 betegségen is egymás után: influenzán és orrmelléküreg gyulladáson. 2 hétig beteg volt. Mióta meggyógyult, nem bírunk vele. Mindenért ellenkezik, egész nap csak azt csinálja amit nem szabad és annak ellenére hogy előtte sokszor szót fogadott, ezt most egyáltalán nem teszi. A Mamáékhoz már át sem lehet vinni, mert csak tör-zúz és rosszalkodik, nem tudunk hatni rá, Sajnos már több pofont is kapott, ami miatt lelkifurdalásom is van, de tehetetlen vagyok. Hamarosan oviba is akarom íratni, de hát így hogy lehet? Ráadásul sokat hisztizik, hogy a Mamához akar menni, mert ugye ott nincs annyi szabály.

    Ha bármivel tudsz segíteni, azt megköszönöm: Szandish88

  • Kata

    2015. február 02. hétfő

    Kedves Ági!

    2 éves a kislányom. 2hete voltunk nagyszülőknél, ahol megijedt a pici, mert síráskor nem mi mentünk be hozzá, hanem a mama. Utána nem tudott elaludni éjszaka és sajnos muszáj volt betenni kettőnk közé a nagyágyba, pedig a 2év alatt sosem aludt köztünk. Természetesen mikor már megnyugodott visszatettük a kiságyába. De másnap este sem akart akart a kiságyban aludni (kettőnk között aludt el és éjszaka újra átrakni a kiságyba), azóta itthon is nagyon nehéz lerakni este. Pedig nálunk mindig 8órakor ment aludni és csak le kellett tenni és betakarni. De most mikor este lerakjuk a kiságyba nagyon sír és ki akar jönni, lehet akármennyire fáradt, nagyon nehéz berakni a kiságyba.
    Mit tehetnék, hogy újra vissza könnyen le tudjam tenni este aludni?
    Válaszát előre is köszönöm! Kata

    • Kata

      2015. február 02. hétfő

      Bocsánat, mindkét kérdés én tettem fel, véletlen volt, nem láttam, hogy az előzőt is kiírta. Kata

    • Vida Ágnes

      2015. február 04. szerda

      Rájött, hogy köztetek is lehet aludni és ez neki jobban tetszik 🙂 Segíthet, ha kap egy kis alvósállatot, akiről elmeséled neki, hogy mostantól ő vigyáz az álmára éjszaka. De az is jó lehet, ha pár napig este apa fekteti le (tőle könnyebb elválni).

  • Kata

    2015. február 02. hétfő

    Kedves Ági!

    Szeretném kérdezni, hogy mitől lehet 2éves gyermeknél, hogy nem akar este elaludni?
    1-2 hete nagyon nehezen tudjuk este letenni aludni, pedig az esti alvás eddig mindig úgy ment, hogy szinte pontban 8órakor letettük a kiságyba,betakartuk mondtuk neki, hogy jó éjszakát és már aludt is.
    Most viszont van, hogy 9óra után is alig bírjuk letenni, amint belerakjuk a kiságyba nagyon elkezd sírni és mondja, hogy vegyük ki. És ez olyankor is így van, ha szinte semmit sem alszik délben.
    A szokások semmit sem változtak az elmúlt hetekben.
    Mit tehetnék, hogy újra simán menjen az esti altatás?
    Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!! Kata

  • Dòri

    2015. február 02. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányunk ezen a héten lesz 4 hónapos. Az éjszakai alvással van problémánk kb. 3 hete. Előtte 1-2-szer ébredt, most van, hogy 20-szor is felsìr éjjel. Velünk egy szobában alszik, megtanult már egyedül elaludni,nappal általában 3-szor alszik 45-120 percet alkalmanként. 3 hete kezdődő fogzàs jeleit vettem rajta észre, kb. 1 hétig enyhe hőemelkedése volt, akkor kezdődött a sokszori kelés, nem bújt ki teljesen a foga, de szerintem megállt a növekedés, nappal már szinte nincs is panasza. Viszont a gyakori ébredések megmaradtak sajnos, viburcol kúp nem segített. Lehet, hogy éjjel még mindig a foga miatt ébred? Cumival visszaalszik, a szemét se nyitja ki, de van, hogy negyed óránként kel. Kb.1 hónapja tápszeres lett, éjjel is max. 3 óránként adok neki enni, utána valamivel tovább alszik, de másfél-két óránként akkor is felkel. Lehet, hogy éhes,mert napközben már érdeklődő és nem enne eleget? Háton alszik, de a hason altatàs sem segített, napközben lesötétìtett szobában,csendben etetem, sokat szellőztetünk, visszük levegőre. Napirendünk van,de nem órára pontosan.

    Előre is köszönöm a véleményedet, tippjeidet.
    Dòri

    • Vida Ágnes

      2015. február 04. szerda

      Valószínűleg a kezdődő fogzás az ok, de próbáld meg, hogy rögtön az első ébredésnél megeteted, mert lehet, hogy éhes és a cumi ilyenkor becsapja, ezért visszaalszik, de hamarosan ismét ébred, mert még mindig éhes.

  • Niki

    2015. február 01. vasárnap

    Kedves Ági!
    A kislányom 13 hónapos és nagyon rossz alvó. Már van 13 foga. Éjszaka legalább 5-6-szor felkel, ez 5 hónapos kora óta tart amióta jönnek a kis fogai. Azóta csak ölben hajlandó elaludni. Vannak időszakok amikor éjszaka csak úgy alszik hogy az ölemben van és ülve alszok én is. Már nagyon fáradt vagyok. Szeretném ha önállóan is tudna aludni, vagy legalábbis ne kelljen fel annyiszor. Este általában cicin elalszik 20-21 óra között és alszik is 23-24 óráig ekkor iszik egy kicsit alszik megint, de van úgy fél óránként óránként felkel. Ilyenkor nyöszörög közénk veszem, mert ha vissza teszem a kiságyba akkor egyből felkel. Nappal még kétszer alszik 1,5-2- órákat.Mit tudok tenni? Előre is köszönöm válaszod.

    • Vida Ágnes

      2015. február 04. szerda

      Valószínűleg a hátsó fogai jönnek, ezért alszik ilyen rosszul. Ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, akkor biztosan ez a helyzet. Homeopátiával tudsz neki segíteni, vagy ha azt látod, hogy nappal nagyon piszkálja, masszírozza az ínyét, akkor kaphat lefekvés előtt egy kiskanál Nurofent.

  • Anna

    2015. január 26. hétfő

    Kedves Ági!

    Azzal nem vagyok tisztában, hogy esténként, mikor és mit adjak a 11 hónapos kislányomnak enni? Mikor adhatok neki az esti alvás előtt még kanalas ételt és mit?

    Napközben igény szerint szoptatom és kap a reggeli szopizás után kb. 1 órára reggelit, ez néha összefut a tízóraival, mostanában délben alszik, ezért az ebéd sokszor átcsúszik délutánra, úgy 14-15 órára, utána az uzsonna/ vacsora 17-18 között van. A fürdés 19-ig megvan, de csak 21 óra körül alszik el.
    Napközben mivel igény szerint szoptatom van, hogy óránként cicin van. Ez normális? Mellette kap vizet napközben és este is. Teát, gyümölcslét nem. Szerinted adjak neki más innivalót is?
    A védőnőm azt mondta, hogy már gyengébb a tejem, vizesebb, adjak neki tejpépet. A férjem megnézte, és azt mondta, hogy az összetevőkben elsőként a cukor van feltüntetve, ilyet nem veszünk. Nem fogyasztunk fehér cukrot, mert sok a cukorbeteg a családban, és én is az voltam várandósság alatt.
    Éjjel kb. 2× megébred a kislányom és szopizik, nem keveset. Tehát azt gondolom, hogy nem szomjas, hanem éhes. Adjak neki lefekvés előtt közvetlenül gyümölcsöt (reszelt alma), ami nem megterhelő, de talán nem éhezik meg éjjel? Mivel lehet kiváltani a tejpépet?

    Örülök, hogy van tejem, imádok szoptatni, ez valami csoda! De éheztetni sem szeretném a kislányomat.
    Mit tegyek?

    Köszönöm a válaszod!
    Anna

    • Vida Ágnes

      2015. február 01. vasárnap

      Nyugodtan lehet adni gyümölcsöt, ha azt szeretnéd, hogy laktatóbb legyen, rizzsel is lehet dúsítani, de lehet ugyanolyan zöldséges főzeléket is adni, mint délben.

  • Boros Dávidné

    2015. január 26. hétfő

    Kedves Ági!
    Egy négy éves, egy két éves, és egy négy hetes gyermek anyukája vagyok. A legkisebb gyermekünk, Lotti alvásával vannak nehézségeink. Igyekszem a 4É elve szerint alakítani a napirendjét, körülbelül három óránként eszik (szoptatom).Evés közben elalszik, de próbálom ébren tartani. Mérem, és eleget eszik. Minden tökéletes lenne, ha el tudna aludni. Miután böfizett (min. 10 percet), tisztába tettem, éber, kicsit foglalkozunk vele, igyekszem az ingereket csökkenteni, leteszem a kiságyba. Egyszer-kétszer önállóan elaludt, de az összes többi esetben többórás (3-7) vergődés és nyűglődés következik. Próbálkozom cumival, ami nem kell neki, ha órák óta próbál elaludni, akkor dühösen elkezdi szívni, de ha így alszik el, tíz percenként felordít – amit nem neveznék pihentető alvásnak. Ha sír, megnyugtatom, ha megnyugodott visszateszem. Próbálom háton, hason, oldalt fektetni. Próbálkoztam néma csöndben (ami két másik gyerek mellett nem könnyű), halk zenével, sötétben, világosban, és már nincs több ötletem.
    Ha három órája nem aludt, újra megetetem, mert akkorra már gondolom, éhes. Na ilyenkor szokott elaludni. Szeretném megtanítani az önálló elalvásra.
    Éjszaka is három óránként kel, olyankor eszik és visszaalszik.
    Őszintén szólva gondolkodom valamilyen „rossz” elalvási szokás kialakításán, mert bármilyen rossz szokás jobbnak tűnik, mint a szokásos többórás nyűglődés. Minden nap így telik, és már nagyon sajnálom őt. Nem tudom, hogyan segítsek neki.
    Nagyon köszönöm a választ előre is!
    Borosné Ágota

    ui: háton fektetve hogyan lehet alkalmazni a susog-ütöget módszert?

    • Vida Ágnes

      2015. február 01. vasárnap

      Még csak 3 hetes, nagyon picike, ezért még nem igazán tud következetesen működni. Most még, ha nagyon nem megy az elalvás, próbáld meg nyugodtan cicin elaltatni, semmi nem történik. Aztán később majd, ha már nagyjából kialakult a ritmusa, le lehet cserélni a cicin elalvást valami másra (pl. cumira)

  • Kizlinger Csilla

    2015. január 24. szombat

    Tisztelt Vida Ágnes !

    Van egy 17 hónapos kislányom aki nagyon rossz alvó lett , egy éves koráig nem volt vele semmi gond ! Éjjel három óránként ébred a vizet elutasítja csak a cicin vagy junior italon alszik vissza . Vacsorát 8 órakor kap 9 órakor kap 200 ml junior italt , lehetséges hogy már 11 órakor éhes ? Vagy csak rossz szokás ? Nem tudom már mit csináljak hogy végig aludja az éjszakát ! Válaszát előre is KÖSZÖNÖM

    • Vida Ágnes

      2015. január 25. vasárnap

      Valószínűleg jön a foga és emiatt ébred gyakrabban. Kezeld a fogzását és jobban alszik majd.

  • Jutka

    2015. január 23. péntek

    Kedves Ági! A december 9én feltett kérdésre várjam-e még a választ?
    Üdv,Jutka

    • Vida Ágnes

      2015. február 04. szerda

      Sehol sem találom a kérdésedet. Légyszi írd be megint.

  • Klári

    2015. január 22. csütörtök

    Kedves Ági! 11 hetes kislányom már születésétől kezdve meglepően keveset alszik.Nálunk ismeretlen volt az eszik-alszik fogalma. Reggel 6 körül kelünk,ébren van 8-ig amíg a testvérét elvisszük az oviba.Hazafelé elalszik a kocsiban és jobb esetben kb. 9 körül ébred.Legközelebb 12 körül alszik újra kb. 20 percet,amikor hazahozzuk a tesót.Ezután 3 körül majd 5 körül amíg böfiztetem megpilled pontosan 10 percre.Ezek után 6 óra tájban megfürdetem és 7 körül szopi közben elalszik.Az éjszaka nyugodtan telik,3-4 óránként ébred szopizni.Valószínűleg nincs nagy alvásigénye, mégis keveslem. Hogyan tudnám ezeket a rövid alvásidőket napi két hosszabb alvásra cserélni?Így egy konkrét rendszer lenne a napunkban nem ilyen összevisszaság.Van erre valami megoldás?Egyébként nyugodt baba, igény szerint szopizik és éjszaka még velem alszik.Köszönöm válaszát!

    • Vida Ágnes

      2015. február 04. szerda

      Mivel eléggé a testvér napirendjéhez is hozzá vagytok kötve, ezért egyelőre sehogy. Van ebben rendszer, csak nem olyan szép szabályos. De ne aggódj, még nagyon kicsi, pár hét múlva magától elkezd elhagyni majd egy nappali alvást és áttér a korának megfelelő háromszori alvásra, aztán később, úgy fél éves kora felé, lassan a háromból is elhagy majd egyet és kialakul a két nappali alvás.

  • Móni

    2015. január 22. csütörtök

    Kedves Ági!

    Az én kisfiam 7 hónapos sajnos nem egy jó alvó baba. Kezdtük ugye a hasfájós időszakkal ami miatt már születése óta velünk alszik, majd ahogy rendbe jött a pocak elindultak a fogak most olyan 5-6 foga van kinnt. Éjszaka átlagosan óránként èbred, hogy ne terheljem a pocakját rászoktattam a vízre így iszik és alszik tovább de 3 óránként eszik éjjel. Nappal délelött alszik 30-40 percet délután séta közben kb 1órát utána már csak este. Nem tudom miért ébredhet ilyen gyakran viszont jó lenne ha a kiságyba tudnám szoktatni estére de ha nem vagyok mellette üvőltésbe kezd és se apuka se senki nem tudja megnyugtatni csak én. Mit csinálok rosszul?

    • Vida Ágnes

      2015. február 04. szerda

      Valószínűleg a fogzás zavarja. Ilyen gyorsan fogzó babáknál gyakran mind a 8, de nem ritkán 12 fog kibújik 1 éves korig. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni neki, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz majd.

  • Zsuzsánna

    2015. január 20. kedd

    Kedves Ági!
    Kislànyom pont 1 èves. Az éjszakai alvással vannak gondjaink. Èjszakát még sosem aludt végig. Kezdetben 2-szer kelt enni, majd 1-szer. De kb. 2-3 hónapos korától (ekkor költöztünk először) többször felsìrt, de cumival rögtön visszaaludt. Napközben nem cumis, de az alvás elengedhetetlen nélküle. Már olyan jó hónapja nem éhes èjszaka,kínáltam de csak nagyon keveset evett, viszont a fűtés és a száraz levegő miatt vizet adtam neki, 20-30 ml elég volt és az első pár ébredésnél visszaaludt. Mára ott tartunk hogy kb. 4-5-ször kel éjszaka és a cumi és a vìz már nem mindig altatja vissza, olyankor sìr és közénk kell tenni. Sajnos ez már egyre korábbi időpont, először csak 6-7 óra körül volt ez,mára ez már hajnal 1-2 között van. Gondolom szegény ezt szokta meg. Attól függetlenül hogy köztünk alszik, ugyanúgy megébred. Ezt az ėjszakai nyugtalanságot mindig ráfogtuk valamire: 5 hónaposan 1 hónap gyógytorna, 6 hónapos korában újabb költözès,fogzás (csak 9 hósan jött ki az első foga, majd 1 hónap alatt az első 6), mozgásfejlődès (7 hósan felállt, 8 hósan négykézláb ment, 10 hósan elindult), szeparációs szorongás. De az a baj, hogy ez nála nem időszakos dolog, hogy hol van hol nincs, hanem kb. 2 hónapos korától minden egyes éjszakánk ìgy zajlik. Fogzás, betegség ès négykézláb elindulásakor azért ez fokozódott de egyébként ez sztenderd nálunk. Napközben mosolygós, jókedvű, jól evő, jól alvó (kb 1 órától alszik 1,5-2 órát minden altatási procedúra nélkül), kiegyensúlyozott baba. Az esti rutinunk egészen pici kora óta ugyanaz, fél 8-kor fürdés, 8-kor alvás,fürdés után mèg éjszakai tápszert eszik, majd rögtön alszik is, reggel 8-9 között kelünk. Már teljesen tanácstalan vagyok, hogy mi lehet ennek az oka, és hogyan tudnánk ezen változtatni, remélem tud nekem segìteni.
    Üdvözlettel: Zsuzsánna

    • Vida Ágnes

      2015. február 04. szerda

      A baba idegrendszere 2 éves korra érik meg az éjszaka átalvására és gyakran előfordul, hogy 18 hónapos korig szinte egybefüggően nem alszik jól éjszaka a baba, néhány alkalommal felébred. Alvásavarnak ez akkor tekinthető, ha nem kiszámíthatóan 3-4 óránként ébred, hanem rendszertelenül 1-2 óránként vagy még gyakrabban. Sokféle oka lehet, ezekről itt írtam: http://www.kismamablog.hu/baba-alvas/mar-honapok-ota-nem-alszik-a-baba-miert
      Leggyakrabban a fogzás áll a háttérben hiszen 4-5 hónapos kortól 1,5 éves korig szinte folyamatosan jönnek a fogak, de emellett, ha nagyon gyakran ébred a kicsi, felmerülhet a reflux és az orrmandula-probléma gyanúja is, amit érdemes kivizsgáltatni.

  • Batka

    2015. január 13. kedd

    Kedves Ági!
    Sajnos már leirni sincs kedvem problemaimat. Szazszor akartam irni, de meggondoltam magam, mindenfelet elolvastam az oldaladon az alvasi problemakrol. Most is ebren vagyunk a kicsivel, aki 14 honapos. Kerdesem, mikor fog mar vegre vajon aludni? Mert nem aludt at soha egyetlen ejszakat? Mert kell neki ejjel szazszor v folyamatosan a cicim? Mar nagyon elegem van, lassan ugy hivom magunkat: tettetett alvok.
    Anno a babastart cdt megvettem, annyira nincs idom hat honapja, hogy a bevezeton tuljussak. Ne haragudj, de ha nappal vegre alszik a kislany, nincs erom cdket es konyveket olvasni. Eddig sok hasznat nem vettem.
    Total ebren van most is, mar folkapcsoltam a lampat is, minek tegyunk ugy, mintha aludnank? Ja, egy dolgot megemlitek azert egy korhazi betegsege ota egyutt alszik velem, ez mar 8 honapja tart, keptelenek vagyunk visszaszoktatni a kisagyaba.
    Vmi biztatas? Koszonom.

    • Vida Ágnes

      2015. január 13. kedd

      Tudom, hogy nagyon elkeseredett vagy most, nehéz egy ilyen rosszul alvó babával. Nyilván a betegség is sokat rontott a dolgon.
      Pontosan hogyan és mennyit alszik nappal? Mikor fekteted le este? Mit és mennyit eszik? Volt-e mostanában valami változás az életében (betegség, költözés stb.)?

  • melinda

    2015. január 12. hétfő

    Tisztelt doktorno!
    Kislanyom 6honapos es napkozben csak cicin tud elaludni, ha meg elaludt akkor csak olben tudom altatni, mert mikor leteszem a szeme egybol kinyilik. Szeretnek tanacsot kerni, hogyan szoktassam kisagyba annelkul, hogy sokat sirassam, mert 1 hetes kora ota konnyel sir es nincs szivem latni a konnybelabadt szemeit. Kislanyom velem alszik ejjel. Reggel 10:15kor kel, 11:30kor alszik felora orat, 14 orakor alszik 1-1.5 orat, 18kor alszik felorat vagy 1orat este naggyabol 8-9 ora kozott meg alszik fel orat es csak este 10-11 orakor tudom lefektetni. Mit csinaljak maskepp kerem segitsen.
    Koszonettel Melinda

    • Vida Ágnes

      2015. január 13. kedd

      A nappali alvásmennyisége tökéletes. Egyáltalán nem gond, hogy cicin alszik el. Este azért nem akar olyan korán elaludni, mert még nem álmos, hiszen estefelé alszik még egyet. Ebben a korban a babák a délutáni ébredés után 3-4 órát is ébren tudnak lenni mielőtt elálmosodnak. Próbáld meg, hogy nem fekteted le este már 8-9 között, hanem még egy kicsit ébren van, játszol vele és csak utána fekteted le aludni, így talán nem fog megébredni fél óra múlva.
      De egyébként az se baj, ha igen és végül csak este 10-11 felé fekszik le, hiszen cserébe reggel sokáig alszik 🙂

      A babáknak kb. 20 perc kell, mire mélyen alszanak. Próbáld meg, hogy szoptatás után nem teszed le azonnal, hanem felveszed a válladra és vársz még pár percet és csak akkor teszed le, amikor már mélyen alszik. Ha ilyenkor felriad, simogasd még egy kicsit, maradj ott mellette, de ne vedd ki és szépen visszaalszik majd idővel.

      • melinda

        2015. január 30. péntek

        Koszonom a valaszat. Kiprobaltuk a20 perc utan letevest, de sajnos nem jott ossze. De beletorodtem mar, hogy a kicsikem ilyen rossz alvo. Mostmar megfordul es igy egesz nap mellette vagyok. A panaszom hogy ejjel is felebred 4-5szor es igy en nem pihenem ki magam, ezert 2honap alatt 2szer lettem beteg, es a masodiknal a kicsim is elkapta. Mit csinaljak, hogy immunrendszerem erossebb legyen, vagy a kicsim tovabb aludjon?
        Valaszat koszonom

  • Zsuzska

    2015. január 12. hétfő

    Kedves Ági!

    10 hónapos múlt a kislányunk és egy pár hete – az addig jól alvó baba – többször is felkel éjszaka sírva. Ilyenkor van, hogy elég ha odaadom neki a cumit ás visszaalszik. Van hogy a karomba veszem hogy érezzen, de ilyenkor hadakozik, egyfolytában fel akar ülni és lök el magától, pedig látszik, hogy félálomban van. Utána megnyugszik és alszik tovább.
    Egy hete volt nagyon beteg, nem is tudott aludni éjszaka (krupp).
    Mozgásfejlődése: kúszik- mászik és próbál felállni.
    Nagyon barátságos, mosolygós kislány.
    Arra gondoltunk, hogy talán éhes lehet azért kel fel többször éjszaka.
    Ezért napközben próbáltunk egy picit több ételt adni adni neki, illetve az esti tejcsi adagot is növeltük.( A szopizás az Anyuka gyógyszeres kezelése miatt pár napja abbamaradt).
    Azt szeretném kérdezni, hogy mi lehet az oka, hogy többször is felébred éjszaka a baba? Mi változhatott? Hogyan tudnék neki segíteni?

    Előre is köszönöm a választ!
    Zsuzska

    • Vida Ágnes

      2015. január 12. hétfő

      Sokféle oka lehet ennek. Ha nappal még nem igazán eszik darabos ételeket, de többet mozog, mint eddig, akkor lehet éhes is, hiszen még nagyon gyors az emésztés ebben a korban, az esti „megtömés”, ezen nem segít. Meg lehet próbálni rögtön az első ébredéskor megetetni és ha ez a probléma, akkor jobban fog aludni.

      Emellett a fogzás is okozhat problémát. Erre akkor lehet gyanakodni, ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz. A hatodik fog áttöréséig sok ébredést szokott okozni. Ezen homeopátiás alkati szerekkel lehet segíteni, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

      A változás is sok volt neki mostanában, a szoptatás elhagyása és a betegség is mind-mind tovább ronthat az alváson, de ez csak átmeneti, elsőként a másik két problémát érdemes kezelni.

      • Zsuzska

        2015. február 10. kedd

        Kedves Ági!

        Javasoltad a homeopátiás kezelést fogzásra.
        Melyik szert ajánlod a következő tünetekre?
        – nyálzás, rágás (inkább a hideg dolgokat szereti), éjszaka 1,5 óránként ébred sírva, sokat forgolódik álmában.
        Hasmenése nincs, arca nem piros, nincsen se láz,se hőemelkedés.
        Sokat iszik.
        Nagyon szépen köszönöm a segítségedet!
        Zsuzska

  • Niki

    2015. január 12. hétfő

    Kedves Agi!
    Lanyom holnap lesz 22hos, aktiv, erdeklodo baba. Ertelmileg nagyon fejlett. Nem igenyelte a cumit, nem volt az a „mindent a szamba veszek tipusu gyerek”
    Unokaoccse es a egy kispajtasa eleg sokat cumizik. Amikor naluk latta a cumit, elegge el kezdte erdekelni, hogy mi az. Lehet rossz lepes volt, de kapott o is egyet, (kb 17-18hosan)mert kivancsi volt nagyon es allandoan a fiuktol akarta elvenni, hogy megnezze. Ragta a muanyag reszt, a gumis reszt aztan a kezeben fogta es vitte magaval. Ha valamelyik fiu (vagy baba elkezd sirni) mar rohan es mondja h anyaanya xy sir cumi kell neki. Ezt latta unokaocsinel. A cumit allandoan „elhagyta” sokaig nem is kereste, neha elovevos jatek lett. El is raktam egy ido utan. Karacsonyra kapott egy babat a csaladtol es annak is van cumija. Azota a babacumijat sir sir felkialatassal mar teszi is be a baba szajaba. Aztan kozli, hogy anya sirok. Cumim? Lenyulja a babacumijat es veszi a szajaba. Visszakapta a cumit. Allandoan a szajaban van, ejjelre kiveszi/kiesik. Ez normalis 22hosan? Koszonom valaszat!

  • Ördög-Szitàs Anita

    2015. január 06. kedd

    Kedves Àgi!

    14 hónapos kislányom nem alszik éjszaka. 2 hónapos korátòl 1 èves koráig semmi baj nem volt.Ahogy betöltötte az egy évet, mint akit kicseréltek volna. Csak úgy alszik el ha fogom, de már nem tudom tartani, mert nehéz. Ha lerakom akkor magától nem alszik el. Sír, hogy ki akar jönni a kis ágyból. Az éjszakákat nem alussza át.Hajnal 1,2 óra felé felkel, de nem alszik vissza, van hogy órákig fent vagyunk vele.Már mindent kiprobaltunk, de semmi nem működik. Arra gondolunk, hogy fél valamitől. Fél egyedül lenni. Nem éhes, nem beteg, nem jön a foga. Lehet hogy egyszerűen velünk akar lenni? Azt is kiprobaltuk, hogy àtvittük közénk, de ott sem alszik, csak forgolòdik. Meg sír.

    Válaszát előre is köszönöm!

    Üdvözlettel:
    Ördög-Szívesen Anita

  • Doni

    2014. december 14. vasárnap

    Kedves Agi!

    16 honapos kisfiam alvasi problemajara keresek megoldast, ha van. Nemreg kezdte a bolcsit es akkor is a szuper jo alvo gyerek mar par orat fenn volt ejszaka. Ekkor mar terhes voltam bar probaltam maximalisan kielegiteni a szeretet es anya igenyet. Kozben ido elott megszuletett a kisteso aki most az intenziv koraszulott osztalyon van egy masik varosban igy en is ‘odakoltoztem’. Apuka segitsegere igy anyosom van de a ferjemmel csak felhuzzak egymast. Ez sem tul jo a gyereknek feltetelezem. Szegenykem ejszaka tobb orat fenn van es sir nem tudja apukaja megnyugtatni pedig nagyon ossze vannak nove. En heti 1-2 szer talalkozom vele de ugy erzem mintha csak osszezavarnam azzal hogy neha lat neha nem. Apuka mar azt is mondta lehet jobb lenne ha csak ketten lennenek. Most keresek babysittert mert bar durvan hangzik lehet ‘jobb’segitseg lenne a ferjemnek mint valaki a csaladbol. Egyebkent kulfoldon elunk uh ha tud valaki jonni az hosszabb tavra jon nem csak egy hetvegere. En ugy gondolom a ferjem teljesen odaadja magat a kisfiunknak es en is ha otthon vagyok. Bar akkor is kell fejnem pakolnom erthetoen mar nem vagyok ugy vele mint regen amikor ejjel-nappal egyutt voltunk. Mit tudok en mint tavollevo anyuka es a ferjem aki mindig ott van mellette -most 3 het szunet kovetkezik neki is – tenni hogy helyre billentsuk a kisfiunk lelki etet?
    Koszonettel,
    Doni

    • Vida Ágnes

      2014. december 14. vasárnap

      Ebben a korban nehezen viselik a gyerekek a változást, természetes, ha most megviseli őt ez az időszak. De szerencsére mindeközben nagyon rugalmasak is, ha olyan van vele, akit szeret, akiben bízik, akkor idővel nyugodtabban fogja viselni az anyahiányt is. Szeretgessétek sokat és legyetek vele türelmesek, emellett pedig sokat segít, ha rendszeres napirendje van, ha legalább a megszokott kis élete nem borul fel teljesen körülötte.

  • szabó marcsi

    2014. december 14. vasárnap

    kedves ági! Azzal a problémával fordulok önhöz,hogy 11hónapos kisfiam nem alszik este se éjszaka! Nagyon jó alvó baba volt 3héttel ezzelőtig,este vacsora,fürdés,ivás csak viz letettem a kiságyba és elaltatta magát.Most este csak az ölembe alszik el de 10perc alatt 1óra mulva már föl sir akkor oda kell ülnöm a kiságy mellé 30-40perc mire vissza alszik 1 óra mulva kezdődik előröl,ha átvisszem a saját ágyunkba ott képes 4 órát elvergődni mire elalszik!Segitségét kérném mit tehehetnék !kipróbáltuk hogy apa megy be hozzá nem jött be!7 foga van nem vesszem észre,hogy most jönne neki foga,de van homeos golyónk rá.A coffea tostát is próbáltam mert elég aktiv az se jött be.délután csak sima gyümis roibosteát iszik semmi hatása!Cukros,kakaó….nemkap!MIT TEGYEK LASSAN KIBUKOK!

    • Vida Ágnes

      2014. december 14. vasárnap

      Ha eddig minden rendben volt, valami oka biztosan van, hogy most teljesen megváltozott. Történt mostanában valami változás az életében? Betegség? Oltás? Költözés? Esetleg a mozgásfejlődésében valami nagyobb változás? Pl. elkezdett felállni vagy elkezdett járni – rendszerint ezek szoktak ilyen átmeneti nyűgösséget, éberséget okozni. És, ha ezek egyike sem igaz, nézz be a szájába, lehet, hogy a hátsó fogak indultak meg, ennek biztos jele, ha nappal nyálzik.

  • Mmagdi

    2014. december 13. szombat

    Kedves Ágnes!

    Kislányom 2,5 éves, kiskorától fogva rosszul alszik (alváslaborban is voltunk). Az első évben csak ringatva aludt el, majd féléven át belealudt az esti tejcsibe, majd levettük a rácsot a kiságyról, és azóta mellé kell feküdnöm az elalvàshoz, ami általában 1 óráig tart…. A délutáni altatás mindig kínszenvedés, mert egyszerűen nem akar elaludni. Az első évben 2-szer félórát aludt, utána is csak 1-1,5 órát. Az utóbbi napokban már nem próbálkozom vele, csak csendes pihenőzünk 1-1,5 órát, addig ő tablettezik, csak így fekszik nyugodtan… Eddig ha nem aludt napközben este 7-re teljesen kidőlt, a nappali közepén elaludt. De amióta csak csendes pihenőzünk este 8 után is nehezen tudom letenni, pedig addigra már nagyon álmos…. Mindig teával vagy kakaóval alszik el akár délelőtt akár este.
    1 hónapja kezdett el heti 2-szer családi napközibe járni, ahol az ovónők szerint 1-3-ig alszik mint a többi gyerek. Na ez otthon elképzelhetetlen….. 3 hónapja született a kisfiam, de az ő születése előtt is ugyan ilyen rosszul aludt, szóval nem gondolom, hogy ő lenne az oka…

    Éjszaka is átjön hozzánk ahol szintén teával alszik vissza, miközben simogatnom kell.

    Az lenne a kérdésem, hogy okoz-e vmi fejlődési zavart ez a sok nem alvàs? Hogyan szoktassam le arról, hogy ne kelljen órákig altatni!?

    Üdv,

    Magdi

    • Vida Ágnes

      2014. december 14. vasárnap

      Fejlődési zavart nem okoz. Valószínűleg eleve kisebb az alvásigénye és azért azt is tudni kell, hogy 2 éves kor előtt a gyerekek sokkal felszínesebben alszanak. Emellett valószínűleg az is a gond, hogy tudja, hogy lehet húzni nálad az időt, mert engedsz neki, ezért ezzel a lehetőséggel él is. A bölcsiben viszont követi az utasításokat, mert ott érzi, hogy nem lehet vitatkozni. A rossz, nyűgös alvás oka lehet a kakaóval és teával való alvás is, ugyanis mindkettőben koffein van, ezt mindenképpen hagyjátok el. Ha ragaszkodik a teához, akkor csakis valódi gyümölcstea legyen édesítés nélkül (a cukor is éberséget okoz és a fogaknak is rosszat tesz). Az altatásnál pedig neked kell a sarkadra állnod, új szokásokat bevezetned és következetesnek maradnod, hogy ne akarja húzni az időt. Az is segíthet, ha pár napig este apa fekteti le, mert vele kevésbé merik húzni a gyerekek az időt.

  • Barbara

    2014. december 12. péntek

    Kedves Ági!
    1 éves múlt nemrég a kislányom. Nagyon jó gyerek, de sajnos az alvásával van egy kis gondom. Miután végigcsináljuk az esti rutint, szépen el is alszik szopizva, de nemsokára újra felkel. Ezt már egyre többször megcsinálja az este folyamán. Egyre nehezebben viselem, mert így lőttek az estéimnek, azt érzem mintha folyton csak altatnék. 8 foga már kint van, jön a következő is, de fogzási periódus nélkül is ezt csinálja. Mozgékony is, de ha a nagy ágyon forgolódhat, akkor is felébred. A gondom az, hogy már nem értem mi az oka a folytonos felébredésnek, már szinte mindennel magyaráztam, hogy száraz a levegő, mozgolódik, fogzik, szeparációs szorongása van stb. és csak nagyon ritkán van már olyan, hogy egy nyugodt estét tölthetnék magammal, vagy a férjemmel.
    Köszönöm a válaszod!
    Barbara

    • Barbara

      2014. december 12. péntek

      Azt kifelejtettem, hogy nincs tévénk, nem dohányzunk, mindennap megyünk hosszú sétára, csak reggel iszom kávét és nem adunk neki cukros, vagy hasonló egészségtelen ételt, feszültség pedig csak maximum a nagyszülők kioktatásai miatt vannak néha. Járni még nem kezdett el.

    • Vida Ágnes

      2014. december 14. vasárnap

      Ezt vagy a fogzás szokta okozni vagy a nappali alvási szokásokban található az oka. Ha nappal sokat vagy gyakran alszik, ha az utolsó délutáni ébredés és az esti altatás után nem telik el legalább 4-5 óra, akkor a kicsi még nem elég fáradt, mire lefekszik és kis idő múltán felébred, mert már kipihente magát.

  • Anna

    2014. december 11. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom 1 hét múlva lesz 10 hónapos és 8kg körüli súlyú. Éjjelente 2-3 alkalommal felkel szopizni. Ez már jó ideje így van. Napközben tízóraizik, ebédel és uzsonnázik. Nagyon rugalmas az étkezése. Van, hogy pontosan vannak az étkezések, de van hogy átalussza a delet és csak 3 körül ebédel. Akkor változó, hogy eszik-e még fürdés előtt gyümölcsöt.

    Mivel nálunk nagyon régóta 6-kor van a fürdetés, ( amit igyekszem picit mindig kitolni)7-8.30 között alvás, az lenne a kérdésem, hogy:
    1. mikor adhatok neki este legutoljára szilárd ételt?
    2. azért ébred fel éjjel ilyen sokszor, mert napközben nem eszik eleget,éhes?

    Napközben igény szerint szoptatom. Ha úgy látom, hogy éhes megkínálom gyümölccsel, vagy egy keksszel.

    Köszönöm a választ.
    Anna

    • Vida Ágnes

      2014. december 14. vasárnap

      Ebben a korban még teljesen normális, ha éjjel 2-3 alkalommal megéhezik a baba, mert nagyon gyors még az emésztése. Ez önmagában nem gond, ki fogja nőni, ahogy egyre több darabos ételt eszik. Este akár vacsorára is kaphat szilárd ételt már lefekvés előtt.

  • Tünde

    2014. december 11. csütörtök

    Kedves Ági!
    11 hetes kisfiú anyukája vagyok és több problémánk is van, étkezéssel, büfivel és alvással.Tápszerrel etetjük de sajnos nem tudom az adagokat mennyit is kellene hogy egyen, mert valamiért nem tanulta meg jelezni mikor is elég neki.Nem löki ki a cumisüveget nem fordítja el a fejét.Gyakran feszeleg és mohón is eszik.Mikor látom hogy feszeleg és sok levegőt nyel.büfiztetem, amit szintén nem szeret, mert csak sír közbe, emelgeti fejecskéjét, megfeszíti magát.Próbáltunk már büfizésre több múdszert is.Jelenleg 4630gr, házidoki javaslatára 120 ml-vel kell számolni napi adagot és azt elosztani étkezések számával.De néha úgy tűnik neki ez nem elég, vagyis keresi szájával továbbra is az ennivalót.Nem szeretném túletetni, mert hasfájással is küzdünk.Sokszor csuklik, és van hogy étkezés után akár 2 órával is bukik.Jelenleg 6szor eszik naponta.Másik nagy gondunk az alvás.Nappal evés után nézelődik egy vagy másfél órát majd láthatóan fárad, mégsem tud egyedül elaludni.Ha elbóbiskol akkor is fél órát alszik majd felkel és csak sír.Próbálom visszaaltatni, de ahogy leteszem már fel is ébred.És ez így megy egész nap.Éjszakai alvás sem az igazi, fürdés után nagy nehezen elalszik kézbe majd lerakom alszik másfél órát és megint felkel.Éjszaka nagyobb részét csak a mellkasunkon aludva tölti mert ahogy próbáljuk letenni már fel is ébred és ez így elég fárasztó.Háton és oldalán nem tud aludni, mert csak feszeleg, összegörnyed.Hason alszik, de gondolom ez neki is kényelmetlen egész éjszaka.Házidoki szerint hasfájáson és nem alváson is majd az idő múlása segít.Tápszert laktózmentesre váltottuk, infacol, espumisan, papaverin cseppek sem tűntek hatásosnak.
    Tanácsát előre is köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2014. december 14. vasárnap

      Nyugodtan etetheted tápszerrel is igény szerint. Ha azt látod, hogy keresi még, kéri, akkor etesd nyugodtan, amíg magától ki nem köpi. Vannak babák, akik szinte folyton szopiznának, ezért, ha még etetés után is keresi a cumisüveget, noha már jóllakott, nyugodtan adhatsz neki cumit.
      Normális, ha nem tud magától elaludni, dédelgesd meg egy kicsit és tedd le. Valószínűleg ő több testközelségre vágyik, ettől nyugszik meg. Emellett nyugodtan aludjon hason, ha úgy szeret, a legtöbb baba ezt kedveli a legjobban és amellett, hogy megnyugtatja őket, a nyak- és hátizmok fejlődésének is jót tesz.

  • Valentínyi Emese

    2014. december 10. szerda

    Kedves Ági, 36. hétben járok és a mai napon a hasam bal alsó részén kicsit éles fájdalmakat kezdtem érezni. Majd pár óra múlva már a jobb oldalon is megjelentek de már nem a has alsó részén hanem kicsit fentebb. Jósló fájásnak gondolom ez még korai, illetve sajnos mivel első babát várok nem is nagyon sejtem milyen jellegű a fájás amit majd érezni fogok először. Mit gondolsz ez normális lehet
    Köszönöm tanácsod! Emese

    • Gabi

      2014. december 17. szerda

      Lehetséges, hogy jósló fájás. Ha pihenés hatására elmúlik, akkor normális. Viszont ha gyakran ismétlődik, érdemes beszélni róla az orvossal, védőnővel.

  • Sándor Judit

    2014. december 09. kedd

    Kedves Ági! 16 honpos fiam alvási problémáit szerint a fogzás okozza.Jelenleg az alsó rágó fogai jönnek.Alkati szert keresnék neki.Letöltöttem az ezzel kapcsolatos anyagot,de bizonytalan vagyok.A segítségedet kérném.
    Éjszaka,nappal éles sírással kel,éjjel is többször,akár óránként.Este nehezebb az elalvás,pedig láthatóan álmos,esti rutin megvan.Puffadásra,szérekedésre hajlamos.Feneke fogzaskor piros,arcán piros pöttyek jelentkeznek,mindent rág.Szájpenész is van nála ilyenkor.Sokszor hurutos megfázása van.Napközben nyugodt.Nem lázas fogzáskor,betegség alkalmával is ritkán.Általában elmondható róla,h nyugodt,könnyen kezelhető gyerek.
    Előre is kösz a segítséget!
    Üdv!:)
    Jutka

  • Csókási-Kocsis Kinga

    2014. november 24. hétfő

    Kedves Ági!
    Olvastam az alvászavarok lehetséges tényezőit, nagyon sokat segített vele, köszönöm. A kisfiam most 2 év 4 hónapos. Sajnos nagyon szereti az Ön által felsorolt, délután és este kerülendő ételeket. Azt szeretném kérdezni, tudna-e ötletet adni, milyen ételeket készíthetnék neki, amelyekkel jól is lakik és nem tartalmaz tésztát, kakaót, szénhidrátot, kenyeret stb.?
    Előre is köszönöm válaszát!

    • Vida Ágnes

      2015. március 13. péntek

      Zöldségfejlfújtak, rakott zöldséget, teljes kiőrlésű lisztből készült ételek pl. amiket adhatsz.

  • Tokos Timea

    2014. november 23. vasárnap

    Jo napot kivanok.
    a kisfiam 1ev es 4honapos.mar mindent eszik,sokat vagyunk levegon,tarsasagban.soha nem volt jo alvo 🙁 nemregig ejjel mikor megebredt tejet adtunk..mostmar attertunk teara,vizet probaltuunk de szembe kopte 🙂 ejjelente minimum 4x-5x felvisit,nem nyitja ki a szemet de addig sir mig kapja a teajat.vannak olyan ejjelek is amior 13x is felsir.probalunk biztositani nem tul meleg szobat, es parasitonk is van 🙂 szeretnenk vegre aludni…vajon befog kovetkezni egyszer? 🙂
    elore is koszonjuk valaszat.

    • Vida Ágnes

      2015. március 13. péntek

      Az ébredésnek mindig oka van, csak a teáért nem ébred fel a baba. Ebben a korban gyakran a fogzás az ok, főként, ha ilyen sokszor ébred, ezt kell kezelni.

  • katko

    2014. november 20. csütörtök

    Szia !10 honapos kisfiam eddig ketszer alut napkozben de most a delelott hamar elalszik de delutan nagyon nehezen30 45 perc reggel 8kor kell az elsot 10:30 kor alszik 11:30 delutan 14:30 kor probalom de 15:20 ig nem alszik este 8:00 korul alszik el .szerinted most mar altasam egyszer olyan 13 korul szerintem igy is aludna 2 ,2:30orat koszonom elore a segitseget

  • Ildi

    2014. november 20. csütörtök

    Kedves Ági!
    Az lenne a kérdésem, hogy egy másfél éves gyerereket miként lehet rávenni, hogy éjjel ne kelljen fel meginni a reggeli tápszerét. Ez a szokás teljesen független attól mennyit eszik vacsorára. Már egyszer próbáltam leszoktatni, de a nappali akaratossága éjjel is megmutatkozik. Addig visít (szó szerint), amíg meg nem kapja. Akár másfél órán át úgy, hogy már nincs hangja, vagy a zihálástól nem kap levegőt, és csapkodja magát ide-oda. Őt sosem lehetett ringatni, karban megnugtatni. Szóval, nem tudom mit kellene csinálnom, de már elég idősnek gondolom, hogy végigaludja az éjszakát, és már én is szeretném 🙂
    Előre is köszönöm!

  • Kinga

    2014. november 20. csütörtök

    Tisztelt Doktornő!

    8,5 hónapos kisfiam 3050 g született most 8, 8 kg 70 cm. Étvágyával nincs gond. Mindig enne.  Az éjszakákkal vannak kisebb problémák. Leírom a napirendet, lát e benne valamit.
    Napirend: 7 és 8 között ébred utána 200 ml tápszer majd játék délelőtt még alszik olyan 1 órát. Felkel tízórai általában gyümölcs, vagy sütőtök utána iszik 70 ml öszilevet mert vascseppet eszünk, és ettől székrekedése van de a gyümilével minden rendben. Evés után játék, anyával, külön, ha van valami dolgom velem, jön ki, tud már kúszni és elkezdtünk mászgatni. Majd 2 körül ebéd főzelék. Utána játék itt is alszik olyan 3 körül, leteszem és alszik 1 vagy 1, 5 órát. Felébred, akkor már itthon van apa. Eszünk uzsonnát olyan 5 fél 6 között. Változó vagy tejpép vagy, gyümölcsös rizs vagy gyümölcs vagy, főzelék. Utána séta le szoktunk menni a mamákéhoz itt játék, babusgatás. Majd feljövünk 7 körül fürcsi kajcsi fél8 – 8 fele 200 ml tápszer és fél 9 – 9 között alszik.
    Kérdéseim azok lennének, hogy van, hogy délután nem fogadja el a kanalas ételt volt, hogy ebédre sem ilyenkor tápszert adtam neki. Mi lehet ennek az oka? A foga? 2 kint van alul és várjuk a többit.  A másik éjszaka van, hogy 1x kell fel, máskor van hogy 5-6 is. Amikor már nem jó semmi megetettem 100 ml tápszert, kap és visszaalszik de, nem mindig olyankor átviszem hozzánk, mert külön szobába van, és nálunk alszik. Rám volna szüksége? Normális hogy még mindig eszünk néha éjszaka? Jó ez a napirend? Köszönöm válaszát. Kinga