Mozgásfejlődés és személyiség

Az, hogy a baba mikor kezd el mászni, járni, elsősorban öröklött adottság, de a kicsi személyisége, alkata és környezete is befolyásolhatja.

Mozgásfejlődés és személyiségVannak olyan örökmozgó gyerekek
, akik mindent korán csinálnak, fél éves korukban már másznak, 10 hónaposan járnak, egész nap szaladgálnak, mocorognak. Ehhez az egyéniségük is hozzájárul, ők azok, akiket nehéz lekötni, akik nem ülnek le hosszabban játszani, építkezni, akiket semmilyen játék nem köt le hosszabb ideig, mindenbe belekapnak, aztán már szaladnak is tovább. Ők általában a rosszabbul hízó gyerekek közé tartoznak, nem véletlenül hiszen lemozogják. Gyakori, hogy a gyors mozgásfejlődés mellé másban is gyorsan fejlődnek, korán kezdenek fogzani, beszélni. Többnyire nyugtalan, rosszalvó babák már kezdettől fogva, de egy kisebb csoportjuk olyannyira kifárasztja magát, hogy könnyen, gyorsan elalszik és hosszasan alszik.

A másik típusba a méretes, nyugodt, jóevő babák tartoznak ide. Fél éves korukig általában csak híznak-híznak, de forogni nem akarnak. Innentől kezdve aztán kétféle lehetőség van: egy részük behozza a lemaradást és csakhamar mászni kezdenek, majd pedig felállnak. Ők azok a gyerekek, akik életük első félévében nyugodt, jóalvó, jóevő babák, majd pedig egyik napról a másikra nyűgösködni kezdenek, elromlik az alvásuk – és párhuzamosan látványosan beindul a mozgásfejlődésük is. Ahhoz, hogy egy ilyen pufók baba rávegye magát a kúszásra majd a mászásra, komoly akaraterőre van szükség, amit nemcsak a mozgásfejlődésre használnak, hanem az élet egyéb területén is kamatoztatnak (értsd: hisztisek lesznek ;))

A másik csoport lassan
, komótosan fejlődik, nem feltétlenül maradnak le a fejlődésben, de megmaradnak olyan nyugodtnak és kiegyensúlyozottnak, mint korábban voltak.

Mindent összevetve: noha a fejlődési tempó más és más, nagyjából 3 éves korra mindegyik gyerek nagyjából ugyanazt tudja a mozgásában, függetlenül attól, mikor kezdett mászni vagy járni.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 Comments

  • Polgár Petra

    2010. augusztus 29. vasárnap

    Kedves Ági!

    Az örökmozgóra vonatkozó leírás tökéletesen ráillik a kisfiamra. 4 hónaposan már forgott, 6 hónaposan felült és felállt, majd 9 hónapos korában elindult. 4 hónaposan jöttek az első fogai. Most volt 1,5 éves. Semmi nem köti le 1-2 percnél tovább. Olvastam már korábbi írásaid között, hogy nem kell túl sok játékot egyszerre odaadni a babáknak, mert hamar megunják. Ez vonatkozik az ilyen örökmozgókra is? Pillanatok alatt megunja a játékait, és csak a rosszalkodás marad (mindenre felmászik). Hiába vonom be a házimunkába, mert a porszívótól és minden zajos háztartási géptől fél, hangosan zokog, ha bekapcsolom. Mosni, teregetni pedig nem lehet egész héten napi tíz órán keresztül :-). Van valami tipped, hogy mivel köthetném le, most hogy jönnek majd az esősebb, hűvösebb napok? Természetesen minden nap több órát (4-5 órát – szerencsére van kertünk) kint töltünk a szabadban, különben egyálétalán nem alszik ebéd után és éjszaka is rosszul. Most kicsit aggódom, hogy mi lesz ősszel, mert kevesebbet lehetünk levegőn. Természetesen esőben is megyünk majd sétálni, mert muszály… Szóval, ha lenne vmi tipped ilyen örökmozgó „beltéri” 🙂 foglalkoztatásával kapcsolatban, nagyon megköszönném.
    Köszi: Polgár Petra

    Válasz: Az ilyen örökmozgóknak már nyugodtan lehet többféle játékot is adni. Például cipősdobozokat telepakolni érdekes tárgyakkal, játékokkal, mindegyikbe 5-6 félét tenni és hagyni, hogy kipakolja őket, ezt nagyon szokták szeretni. lehet variálni azzal, hogy a lakás különféle pontjaira helyezed őket, így meg is keresgélheti, hol vannak.
    Érdemes venni egy összecsukható sátrat, amihez van alagút is, ezzel nagyon szeretnek játszani, ki-be pakolni belőle, az alagútban mászkálni. Lehet a lakásba is hintát felszerelni, ez is jól leköti a kicsiket, de egy összecsukható műanyag csúszdát is lehet a lakásban használni. A dömper és a bevásárlókocsi is nagy sikert szokott aratni a fiúk körében, amit lehet odabent tologatni.

  • Tisike

    2009. február 17. kedd

    Jóestét!

    Én csak kérdezni szeretnék. A fiam 6 hónapos leapatt a nyaki izma, nem birta a fejét balra fordítani. Sok-sok torna után már arra az oldalra fordítja a fejét és már 3 hete oldalra is fordul, mind két oldalára.
    Kérdésem csak annyi lenne, hogy ülni mikorra fog tudni?
    Szegénykém próbálkozik a mászással 🙂 1 hónapos kora óta minden nap felültetjük, ha engedi:) De nagyon sokat is feszít kb 4,5 hónaposan szokott rá, hogy tartsa magát, hogy ha kézben van.
    Előre is köszönöm válaszát.
    Tisztelettel: Tisike

    Válasz: A legtöbb baba magától csak 8 hónapos korra tud ülni, fél évesen már elüldögélnek megtámasztva, de az önálló felülés 8 hónapos kor környékén szokott elkövetkezni.