Amit a cicin altatásról tudni kell

Sok anyuka jön hozzám azzal a kérdéssel, hogy vajon le kell-e szoktatni a babát a cicin altatásról, hogy ez rossz szokás-e. Úgy gondoltam, ideje összefoglalni, mit kell tudni róla.

Az újszülöttekben nagyon erős a szopizásra az ösztön (ultrahangfelvételekből tudjuk, hogy már magzati korban is sok baba szopja az ujját) és könnyen megnyugszanak az anyamellen. Sok baba el is alszik rajta, aminek több oka is van:

 • a szopizás még fárasztó az újszülött számára, néha lehet is látni, mennyire „dolgozik” a kicsi, van, amelyik meg is izzad a nagy munkában 🙂
 • az újszülötteknél nincs éles határ az alvás és az ébrenlét között, sok a félálomban töltött idő, némi szopizás után hajlamosak mélyen bealudni, aztán hamarosan felébrednek és újra szopiznának

Ahogy a kicsi fejlődik, egyre ügyesebben tud szopizni és hamarosan kialakulhat, hogy az altatás is szoptatással történik. Ez néha úgy néz ki, hogy evés után rögtön bealszik a baba és ilyenkor az anyuka leteszik a kiságyba, máskor úgy, hogy evés után ébren marad a baba, de amikor jön az alvásidő van egy rövidebb „altatós” szopi és ezen alszik el. Az esti lefekvés előtt a csecsemőt amúgy is meg kell szoptatni, hogy jóllakjon éjszakára, ilyenkor kézenfekvő is ez az altatási mód.

Fájni fog a hasa, ha szoptatás közben alszik el?

Az anyukákat gyakran azért óva intik cicin altatástól, mondván, ha túl gyakran szoptatnak, összekeveredik a baba pocakjában a korábbi már megemésztett és a friss még emésztetlen tej és ez hasfájást fog okozni. A valóság éppen ennek az ellentéte: a baba emésztése nagyon gyors, ha ritkán vagy időre etetik, mohó lesz, gyorsan akar enni (mert már nagyon éhes), ezért több levegőt nyel, hajlamos túlenni magát és jobban fáj a pocak is. Ha többször kevesebbet ehet, a mohóság és a túlevés elkerülhető.

Ha cicin altatok az két etetésnek számít?

Valójában nem. Amíg az újszülött kicsike és szinte összefolynak az etetések, ennek nincs jelentősége, később pedig észrevehető különbség lesz az etetések között (ilyenkor többet, hosszabban szopizik a baba) és az altatás között (ilyenkor rövidebben szopizik és hamarosan elalszik, a kiszívott első tej inkább csak szomjcsillapító).

Érdemes törekedni rá, hogy miután elaludt a baba, tegyük le az ágyába, ismerkedjen meg azért a saját alvóhelyével is. Letenni akkor lehet, amikor elengedte az anyamellet és láthatóan mélyen alszik, ez nagy átlagban 20 percet vesz igénybe (de a nagyobb, rutinosabb babák van, hogy 5 perc alatt is elalszanak cicin, ha pedig még nem igazán álmos a baba, akkor lehet, hogy tovább tart a dolog)

Hogyan tegyek különbséget az etetés és az altatás között?

Jó, ha a napoknak azért van egy sorrendje, ami követi a baba igényeit is. Reggel a baba ébredés után éhes, tehát etessük meg, etetés után mindig büfiztesd kicsit a válladra véve, innen fogja tudni, hogy ez most etetés volt, büfi után pedig tedd le játszani, nézelődni. Amikor álmosodik, következhet az altatós szopi, aminek a végén nincs büfizés (félálomban a babák nem esznek olyan mohón, tehát a hasfájós koron (6 hetes kor) túl már nem igazán nyel levegőt ilyenkor). A babák számára fontosak a szokások és ezek helyekhez, testhelyzetekhez is kötődhetnek, tehát lehet azt csinálni, hogy az etetős szopi mindig a nappaliban történik, míg az altatós szopi a szobájában, ebből is érezni fogja a különbséget. A testhelyzetet is lehet változtatni, pl. az etetés történhet ülve bölcsőtartásban, az altatás pedig fekve (ez különösen az örökmozgó 1 éven túli babáknál segíthet az ellazulásban).

Mi van, ha nem engedi el, ha csak cicivel a szájában alszik?

Az újszülötteknél ez természetes és ösztönös tevékenység, ők hosszasan szopiznak, néha akár 1-1,5 órát is. Ebben az időszakban célszerű türelmesnek lenni velük és annyit szoptatni igény szerint, amennyit csak lehet, így kiismeritek egymás szokásait, a kicsiben kialakul a biztonságérzet és hamarosan rátalál a saját alvás-ébrenlét-evés ritmusára is.

Együttalvós babáknál éjszakánként adja magát a szopizás lehetősége, hiszen a közeledben érzi a baba az anyatejszagot, ezért félálomban szopizik egy kicsit aztán alszik megint. Kutatások is kimutatták, hogy az együttalvós babák felszínesebben alszanak, hiszen anya közelsége lehetővé teszi, hogy megkapják a szükséges éjszakai gondoskodást. Fontos tudni, hogy ez egyáltalán nem jelent hátrányt (csak a szülők számára kellemetlen), később az idegrendszer fejlődésével (nagyjából 2 éves korra) ugyanúgy kialakulnak náluk a mélyalvási ciklusok, mint a többi babánál.

Ha nem elég álmos a baba, amikor altatni kezded, a cicin talán bealszik, de amikor el szeretnéd venni tőle, arra felébred, mert csak felszínes álomban volt. Éppen ezért érdemes várni, amíg tényleg elálmosodik és csak akkor elkezdeni altatni. Ha órákig kell altatni a babát, akkor biztosan nem volt még álmos, amikor altatni kezdted. Később ebből kialakulhat az, hogy te mindig elkezded szoptatni, ő mindig felébred és ez szokássá alakul nála. Ezen csak úgy lehet változtatni, hogy amikor azt látod, hogy már ellazult és elaludt a baba a cicin és elengedte azt, akkor következetesen mindig leteszed a kiságyba aludni. Ha sír, kiveheted, megvigasztalhatod, de utána megint visszateszed.

Sokan 1 éves kor után már úgy érzik, ideje lenne leszoktatni a cicizésről a babát és ezzel meg is próblkoznak, aztán mégis engednek neki, de belül mégis bizonytalanok benne, hogy jól teszik-e, néha próbálkozgatnak húzni az időt, másként altatni. Ez bizony összezavarhatja a kicsit és még jobban ragaszkodhat a cicihez, amikor hozzájut, nem akarja elengedni, mert attól tart, többé nem kapja meg. Éppen ezért jobb megoldás, ha kivárod ezt az időszakot és nem akarod leszoktatni őt róla. Itt írtam róla, milyen okok vannak, amik látszólag ésszerűnek tűnnek, mégsem kell csak emiatt leszoktatni a babát a szoptatásról.

Az ellenállás, a huzavona csak erősebb függést eredményez. Ha a baba megtanulja, hogy cicin alszik el és amikor kéri, meg is kapja, általában gyorsan elalszik rajta és nem áll ellen, totyogókorban, amikor az örökmozgó kicsiket nehéz ellazítani és kikapcsolni, a cicin alvó babát sokkal könnyebb elaltatni.

Már csak ritkán szopizott, most meg megint gyakran kéri, ez normális?

Nagy változások idején, mint amilyen a járás- és a beszédtanulás időszaka, a baba újra gyakran kérheti a cicit nappal, akár óránként többször is. Ennek az az oka, hogy számára a szopi lelki szükséglet is, biztonságot és erőt nyer belőled és ez segít neki feldolgozni a lassan elveszített csecsemőkort és átlépni a kisgyerekkorba. Erről nem a cicin altatás tehet, hanem életkori jelenség, amin túllép a baba.

Ha cicin alszik el, más nem fogja tudni majd elaltatni?

Ez nem feltétlenül van így. A cicin altatott babát is lehet ahhoz szoktatni, hogy néha másként aludjon el. Ehhez jó megismerni azt, hogy ő milyen módon tud a legkönnyebben ellazulni (minden babánál több van). Fontos, hogy az altatás módja nála személyekhez és helyekhez kötött, tehát hiába próbálkozol azzal, hogy te szoktasd rá a szopi nélküli elalvásra, hogy amikor majd a mamánál alszik, ne legyen gond, ezt tőled nem fogadja el, mert hozzád az ő kis buksijában a cici, mint altatási mód kötődik és nem érti, hogy érzi a tejszagot, tudja, hogy tudsz neki cicit adni, miért nem kaphatja meg (logikus, nem? :)) Ha viszont már egészen kis korától kezdve néha a Nagymama altatja, máskor Apa vigyáz rá és ő altatja el, akkor kialakulnak azok az altatási módok, amik kifejezetten hozzájuk kötődnek (pl. a cicin alvó nagyobbik fiam a Nagymamánál babakocsiban, a Dédinél susogással és dúdolással, Apával kis ringatással és mesével aludt el, mindenkinél megvolt a kedvenc :))

A bölcsiben gondot fog okozni, ha otthon csak cicivel alszik el?

Pont a fentiek miatt nem. A bölcsiben megtanulja, hogyan kell ott elaludni, fáradtabb is lesz majd a sok élmény miatt. Persze az első napokban lehetnek nehézségek, viszont ha hosszabb távon sem megy a bölcsiben alvás, akkor általában nem az altatás módja az ok, hanem az, hogy a kicsi nem bízik az új környezetben, nem kötődik az óvónénihez és nem bízik benne, nem tud ellazulni még az új feltételek között (pl. mert zajosak a gyerekek, kényelmetlen az ágy, besüt a nap). Segíthetünk neki azzal, ha az otthoni alvós szopizásoknál mindig odateszünk mellé egy kis alvósállatkát is (ez lehet egy párna, rongyi vagy anya pólója, kendője is, ezekkel könnyebb összebarátkozni, mert „anya-szaguk” van), így idővel az állatka is az elalvás része lesz, elfogadja, megbarátkozik vele és a bölcsis alvásnál is segíthet az ellazulásban.

Mindenki azt mondja, azért ébred fel éjjel a babám, mert cicin altatom. Szerinted?

Ez valóban gyakori elmélet, de százmillió légy is tévedhet 🙂 A valóság az, hogy ha a baba álmát semmi nem zavarja (nem fogzik, nem fáj a torka, nincs bedugulva az orra stb.), akkor képes hosszabb szakaszokat (korának megfelelő mértékben 3-6 órát) átaludni éjszaka és csak ritkán kel fel (amikor éhes). Ha viszont valami baja van és azt szokta meg, hogy cicin nyugszik meg és alszik vissza, akkor értelemszerűen a cicit kéri. Ha cumis baba lenne, akkor a cumit kérné, ha ringatással altatod, akkor meg a ringatást. Tehát nem a cici miatt kel fel, hanem azért, mert baja van és ezen a problémán kell segíteni, nem pedig a ciciről leszoktatni (ekkor ugyanúgy kelni fog, csak nem cicit kér, hanem valami mást)

Ha cicin altatom, sosem szokik le majd róla?

Igen, még érettségi előtt is hazaugrik majd egy slukkra 😀 Tapasztalatok szerint a legtöbb kisgyerek idővel magától is elhagyja a szopizást és megtanul másként elaludni. Persze, amikor már látod, hogy magától is ritkulnak a szopizások vagy, ha egészségügyi okok miatt szükséges, akkor le is szoktathatod róla, de ha nincs rá egyéb ok, érdemes megvárni, míg a saját tempójában elhagyja.

Ha szeretnéd megoldani gyermeked alvásproblémáját, itt tudok segíteni neked >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

65 Comments

 • Heni

  2018. december 11. kedd

  Kedves Ágnes!

  2 hetes pici fiam éjszakai alvását a büfik nehezítik meg nagyon. Nappal jobban alszik, éjszaka felületesen. Kevésbé is álmos. Nem tudjuk, hogy mi okozza az éjszakai diszkomfort érzetét, de próbáljuk cicivel megnyugtatni. Ebből az lesz, hogy jó sokáig van cicin, szerintem bőségesen eszik is, majd büfiztetem, arra felébred és megint csak cicin nyugszik meg. Ha nem büfiztetem, akkor sokat bukik és arra ébred fel a kiságyban. Ezutan újra nyűgös és cicire kerezkedik. Újabb 20-30 percet van cicin, majd újra büfi, és minden kezdődik előröl. 4-5 ilyen kör után már mellre tenni se nagyon merem, nehogy túletessem, kitágítsam a pici gyomrát vagy más rosszat tegyek neki vele. Próbálkoztunk feherzajjal, cumival, ringatjuk hosszan, lámpafénnyel meg anelkül, de semmi nem vált be. Elrontok valamit? Hogyan tudnék segíteni neki? Hüvelyi úton született, de nem volt könnyű szülés. Lehet, hogy a sötétet kötötte össze a felelemmel? Igyekszem mindent elkövetni, hogy könnyebb legyen neki, de egyelőre nem látszik a megoldás. Mit tudok tenni érte?

  Köszönöm.
  Üdvözlettel, Heni

  • Vida Ágnes

   2019. január 03. csütörtök

   A babád összecseréli a nappalt az éjszakával, azaz nappal alszik jobban éjszaka felületesebben, itt írtam arról, hogyan lehet ezen segíteni: https://www.kismamablog.hu/baba-alvas/nappal-alszik-ejjel-fentvan-mit-tehetunk-ha-a-baba-osszecsereli-a-nappalt-az-ejszakaval

   • Ilona

    2019. március 06. szerda

    Kedves Ági!
    Kislányom most 3 hetes és a nappali alvások problémásak.Ha elalszik cicin és megpróbálom lerakni felkel. Általában sikerül elringatni és úgy letenni aludni a kiságyba, de kb fél óra-negyven perc után felébred. Próbáltam hálózsákban altatni, viszont akkor is úgyanúgy felébred, ahogy lerakom.Amikor pedig felébred keresi a cicit. Próbálom igény szerint szoptatni, sokszor azonban nem tudom eldönteni mikor éhes és mikorakar csak a cicin aludni. Délutánkocsiban elalszik 3 órát is. Éjszaka 2-3 óránként van a szopi utána pedig többnyire szépen alszik. Kicsit aggódom, hogy napközben nem alszik annyit illetve azért is, hogy állandóan cicizne. Normális ez így?! Hanem akkor mit tanácsolsz nekünk? Előre is köszönöm a válaszod!

    • Vida Ágnes

     2019. március 10. vasárnap

     Teljesen normális, ha egy 3 hetes baba egyfolytában csak cicizne. Számára ez jelenti a biztonságot. Szoptasd nyugodtan igény szerint továbbra is és altasd el cicin, aztán pár hét múlva már jobban elkülönül egymástól az altatás és az etetés és könnyebb lesz követni mikor melyikre van szüksége.

  • Eszter

   2019. január 19. szombat

   Szep napot.
   Olyan problemam lenne h van egy 13 hos fiam 14 foga van jelenleg nem fogzik de szornyen alszik orankent felkel nemtudom mi lehet a problema. meg szopizik . Velunk alszik kiskora ota.
   Es csak ugy alszik vissza ami nekem mar kicsit megterhelo foleg h uton a teso. Es nemtudom h tudnam leszoktatni mer probaltam de nem cumizik es nem is fogadja el az ujszopit is mutattam neki de az sem. Ha nem kapja meg a cicit nagyon sir es hisztizik.
   Napkozbe is nagyon sokszor keri a cicit.

   • Vida Ágnes

    2019. január 19. szombat

    Nem most tanul járni? Általában a járástanulás időszakában szoktak ennyire nyűgösek és nagyon „cicisek” lenni a babák, amikor már ügyesen jár egyedül, csillapodni szokott a dolog.

    • Eszter

     2019. január 20. vasárnap

     Az elozo kerdezo vagyok.
     Nem jarni tanul 9 honapos kora ota stabilan megy jelenleg 13 honapos

 • Gévai-Leimeter Ilona

  2018. november 21. szerda

  Kedves Ágnes!

  Kisfiam 2 hetes, és mindig cicin alszik el. Egy hintaszékben ülve szopiztatom, majd mikor elalszik leteszem a kiságyába. Az esti altatós szopi alatt gyakran tekereg a cicin, kiköpi, levegő után kapkod. Még olyankor is, mikor már túl van az előtejen. Érzem is, ahogy beindul az emésztése, gyakran be is kakil. Ezzel leginkább az éjszakai altatásnál van gondom – mi ilyenkor a teendő? Tisztába kell tenni a félálomban lévő babát vagy várjam meg az éjszakai ébredését? Illetve néha szinte hallom, ahogyan nyeli a rengeteg levegőt. Ez biztos nem fog gondot okozni? A későbbiekben egyébként azt terveztem, hogy megpróbálkozom az önálló altatás bevezetésével a kislépések módszerével (ha kell cumival). De a cikket olvasva, most elbizonytalanodtam.

  • Vida Ágnes

   2018. november 23. péntek

   Ha bekakil, akkor jobb félálomban tisztába tenni, hogy ne pirosodjon ki a popsija. Még csak két hetes, néha kicsit mohó, ezért több levegőt nyel, nem elég gyakorlott még a szopizásban, de majd belejön. A tekergés azért van, mert az evéssel egyidőben beindul az emésztése is, ez nem gond. Ha annyira nyűgös, hogy abba is hagyja az evést, akkor ilyenkor büfiztesd meg, aztán tedd vissza megint az anyamellre.

 • Bea

  2018. november 19. hétfő

  Kedves Ági, először is köszönet ezért a nagyon szuper cikkert! 8 hetes a Babánk és néhány hete nagy dilemma volt a cicin alvás és a ‘cicivel cumizas’ amikor nyugtalan, végül úgy döntöttünk hogy egyelőre mindig adunk neki cicit amikor kéri.

  Éjjel kétszer eszik, és úgy néz ki, hogy a nappali etetéseknel pár perc után elalszik, amikor meg biztosan nem evett eleget. Lehet ennek a cicin elalvás az oka, és hogyan lehetne tenni ellene? Próbálom ébren tartani, cicit cserélek, csikolom a talpát, stb de nem nagyon segít.

  Van meg egy kérdésem: a Baba kizárólag anyatejet eszik és a súlya szépen gyarapszik, viszont kb 2-3 hetes korától csak 7-8 naponta van szeklete. Nagyon sok gaz van a beleiben – ahogy telnek a napok, egyre több gaz és egyre jobban faj a hasa, így egyre többet sir és éjszaka nyugtalanul alszik, rugdos és nyögdecsel sokat (a párom és köztem alszik a mi agyunkban). Érdekes hogy mégsem tűnik ez teljesen székrekedesnek, mert a szeklete nem száraz és darabos. Naponta többször masszírozzuk a hasát (amikor hagyja). Lenne valami tippje hogy hogyan lehetne neki segíteni hosszú tavon, hogy gyakrabban legyen szeklete?

  Előre is nagyon köszönöm!

  • Vida Ágnes

   2018. november 23. péntek

   Ez nem székrekedés. Az anyatejnek kicsi a rosttartalma és az idő előrehaladtával a baba emésztése egyre hatékonyabban tudja megemészteni, ezért egyszercsak eljön az idő, amikor már akár 7-10 nap is kellhet, mire lesz annyi salakanyag, hogy legyen, ami kijöjjön. Ezt felesleges sürgetni bármilyen módon is. Amivel segíthetsz, hogy ne fájjon a hasa, az a tornásztatás. Az ölbéli játékok és a hordozókendőben hordozás is jó hatású, de a legjobb, ha hanyatt fekteted, a két térdét felhúzod a hasához és lassan kifelé körözteted, ez segít távozni a gázoknak és sokkal nyugodtabban alszik utána baba, ráadásul a több mozgatás a bélmozgásoknak is jót tesz, így gyakrabban lehet kaki.

   • Bea

    2018. november 25. vasárnap

    Köszönöm szépen a választ Ági! Masszirozzuk a pocakjat és biciklizünk stb. amikor csak tudunk, hátha ez segíteni fog.

    Ami jobban aggaszt az az első kérdésem, hogy a Baba elalszik a cicin az etetes megkezdése után pár perccel és nagyon nehéz ebren tartani hogy eleget egyen. Esetleg erre lenne valami tippje?

    A legújabb az, hogy szinte egész nap a cicit kéri, már nem csak elalvashoz hanem ébredés után is, ráadásul éjjel is elkezdett gyakrabban – 2 óránként ébredni és cicit keresni… ez természetes?

    Nagyon köszönöm a válaszát!!

    Üdvözlettel,

    Bea

 • Mizsei Edina

  2018. november 03. szombat

  Kedves Ági!
  10,5 hónapos kis fiam van. 3 hónapos kora óta nyöszörög alvás közben. Cicin alszik a kis fiam.
  Velem alszik.
  Olyan kérdésem van h miért nyöszörögnek a cicin altatott babák?
  Fogzás ia biztos közre játszik. Pedig kap nurofent is.
  Van olyan h mire vissza aludnék nyöszörög és felül majd kis idő elteltével elkezd sírni.
  Már gondolkoztam rajta h éjszakai cicizésről leszoktatlom de az apukája végett nem tehetem mert nem szereti ha a gyerek sír.
  Kérlek adj vmi tanácsot mert kimerít az h fél óránként kelnem kell hozzá!
  Köszönöm.

  • Vida Ágnes

   2018. november 10. szombat

   A babák felszínesebben alszanak, ezért gyakran nyöszörögnek alvás közben. De ez nem azt jelenti, hogy ébren is vannak ilyenkor teljesen, gyakran csak félálomban csinálják, tehát ilyenkor nem kell rögtön ugrani hozzá, elég csak akkor, amikor valóban teljesen felébredt és sír.

 • Martina

  2018. augusztus 21. kedd

  Kedves Ágnes!
  15 hónapos kisfiam,még mindig nagyon sokszor ébred az éjszaka.Születése óta rossz alvó baba,még mindig igény szerint szoptatom.A köv.problémák pedig hogy napközben is rengetegszer kéri a cicit,nyugtalan ha a közelében vagyok és csak akkor nyugszik meg ha megkapja.Szinte reggeltől estig csak nyafog.Apuval és nagyszülőknél ezt nem csinálja.Mit gondolsz érdemes felkeresni egy gyerekpszichologust?Lehet valami pszichés oka?Vagy az még normalis hogy akár 10x is felébred éjjelente?Fogzásra mindig kap valamit lefekvés előtt.Nem látok egyéb problémát.Mármint nincs melege,nem fáj semmije.
  Köszönöm előre is a válaszod!
  Üdvözlettel

  • Vida Ágnes

   2018. augusztus 25. szombat

   Az anyatejes babák felszínesebben alszanak, ezért kérik többször éjjel is a cicit, nappal pedig a szeparációs szorongás okozhatja, hogy gyakrabban kéri tőled, másoknak nincs cicije, ezért nem kéri tőlük. Emiatt tehát nem kell gyermekpszichológushoz mennetek, inkább szoptasd igény szerint nappal, amikor csak kéri és hamarosan elmúlik ez az időszak.

 • Rita

  2018. augusztus 01. szerda

  Kedves Ági!
  A kisfiam 21 hónapos és cicin alszik el. Pár hónapja észrevettem, hogy sárgák a metszőfogai. A fogmosással küzdünk, csak rágcsálja és nem engedi, hogy én mossam neki. Ma elmentünk fogorvoshoz, mert nagyon nyugtalanított a sárgás elszíneződés és a doktornő azt mondta, hogy kezdeti szuvasodás. Mivel csak vizet és anyatejet iszik, egyértelmű, hogy a cicin alvás okozza. Szoktassam le róla, és felírt egy zománcerősítő készítményt, amivel hetente öblögetni kell. Erről a problémáról sehol nem olvastam korábban, mert akkor nem altattam volna cicin. Szerinted is ez lehet a baj? Köszönöm válaszod, Rita

  • Vida Ágnes

   2018. augusztus 05. vasárnap

   Sajnos még ma is létezik olyan fogorvos, aki ezt mondja, de az anyatej nem okoz fogszuvasodást! (itt olvashatod erről fogorvos véleményét is). Azok az ételek viszont igen, amiket eszik, éppen ezért nem a cicin alvást kell elhagyni, hanem a fogmosások számát emelni. A legjobb, ha minden főétkezés után mostok fogat és használjátok a zománcerősítő készítményt.

 • Eszter

  2018. július 06. péntek

  Kedves Agi

  Egy gyonyoru ket es fel hetes kislany anyukaja vagyok. Azzal a kerdessel fordulok hozzad, hogy rendben van e az, hogy kislanyom nagyon sokat alszik. Tartjuk a 3 orankenti etetest, de olykor olyan nehezen lehet csak felkelteni, hogy a szivem szakad meg. Este 11 utan mar nem keltjuk fel enni csak 4 ora elteltevel. Ritka az, hogy magatol kel. Tapszerrel es anyatejjel taplalt kisbaba. Valaszodat elorre is koszonom.

  • Vida Ágnes

   2018. július 07. szombat

   Nem kell aggódnod, vannak olyan babák, akik az elején ilyen sokat alszanak, pár hét és egyre többet lesz majd ébren.

   • Forgacs Edina

    2019. július 25. csütörtök

    Kedves Agnes.egy hetes babank van eszrevettem az este hogy furdetes utan nem akart szopni koltwni kellet nem ebredt csak nehezen,es mikor szopizni kezdett aludt.azota azt veszem eszre hogy folytonosan alszik alig van fent ahogy szopizik ugy alszik.ez nem problema.ugy veszem eszre hogy eleg sokat alszik es mikor meg szopizik is akkor is alszik.nyugtalan vagyok.

    • Vida Ágnes

     2019. július 27. szombat

     Ez normális az újszülötteknél, egyáltalán nem baj.

 • Anikó

  2018. június 26. kedd

  Kedves Ági!
  A babákat valóban vízzel lehet leszokatni az éjszakai evésről?mikortol lehet elkezdeni?

  • Vida Ágnes

   2018. június 26. kedd

   Akkor lehet ezzel próbálkozni, ha a kicsi már elmúlt 1 éves, nappal bőséggel eszik darabos ételeket (tehát nem az anyatej a fő táplálék) és éjjel nem 1-2x kel fel, hanem nagyon gyakran ébred és inkább csak kortyolgat az anyatejből. Ilyenkor előfordul, hogy inkább csak szomjas, illetve a fogzás miatt fájó ínyét a víz is hűsíti, ebben az esetben lehet adni vizet cici helyett.

 • Anikó

  2018. június 25. hétfő

  Kedves Ági!
  Kisfiam 6 hetes lesz nemsokára,és még nem alussza végig az éjszakát így éjszaka is szoptatok.Eddig nem volt hasfájós de most úgy veszem észre hogy valami nem oké vele,mert ha szoptatom éjszaka és ha sok tejem van és ahogy iszik belőle egyből tekereg ütöget hangosan visít és mind azután miután szopott pár kortyot,Hallottam egy olyan hogy az első pár korty az vizesebb tej és abban sok a tejcukor és arra érzékenyek a babák ez igaz?? Illetve az normális hogy a babám soha nem szopik egyszerre annyit amennyi neki elég? én úgy veszem észre hogy sokat evett elbóbiskol rakom is le alszik 10-15 percet és újra ordít megint cicire kell raknom…mivel mi nem alszunk egy szobában így elég rossz hogy éjszaka vissza jövök a szobámba elszunnyadok és a kicsi újra ordít ,borzasztó ez az éjszakázás nagyon kimerít mikor várható ,hogy átalussza az éjszakát? Eddig az urticát szedtem tejszaporítónak de elfogyott és hétvégén csak laktoherbem volt itthon és azt kezdtem el inni és arra gyanakszom,hogy attól fájhat a hasa de hisz azt hasfájós babáknak is ajánlják hogy igya az anyuka akkor nem értem…minden esetre abba hagyom hátha az a baj. Kérdésem még annyi,hogy az nem lenne jó ötlet hogy ha lefejném a tejet éjszakára amennyit szokott enni és cumisüvegből oda adjam neki?vagy az bezavarhat a szoptatásba??
  köszönöm a segítséged!!!

  • Vida Ágnes

   2018. június 25. hétfő

   Ezt a laktoherb okozhatja, az egyik fiamnál is ez volt a hasfájás oka, hagyd el a teát és térj vissza az urticára vagy ne szedj semmit. A cumisüveg csak cumizavart okoz, azt semmiképpen nem javaslom.

 • Baranyainé Judit

  2018. május 02. szerda

  Kedves Ági!

  Kisfiam 7 hónapos, nappal és este is csak cicin alszik el.
  Ezzel nem is lenne semmi baj, de máshol, máshogy nem tud elaludni. Sem a babakocsiban, sem az autósülésben, így ha úton vagyunk és elfárad, elálmosodik, nagyon sír, de nem alszik el. Így hosszabb utakra, sétákra sajnos nem tudunk vele menni, mivel út közben nem tudok cicit adni neki.
  Tudnál valami tanácsot adni, hogy mivel lehetne „helyettesíteni” a szopit?

  Valaszod előre is köszönöm!

  • Vida Ágnes

   2018. május 03. csütörtök

   Vagy akkor induljatok el, amikor már nagyon álmos és könnyen elalszik, vagy esetleg adhatsz neki ilyenkor cumit (az első pár alkalommal segíteni kell neki a szájában tartani, amíg megszokja)

 • Mihályi Kitti

  2018. április 11. szerda

  Kedves Ági!
  Kisfiam másfél éves, viszont a mai napig csak cicin tud elaludni. Velünk alszik éjszaka is keresi 1-2 alkalommal. Szeretném elhagyni a szoptatást. Próbáltam neki adni tejitalt nap közben és este is de a földhöz vágja, nem kell neki. Nem tudom mivel pótolhatnám a tejet így neki, illetve azt se hogy legyen képes egyedül cici nélkül elaludni. Apa esténként dolgozik így ő ebben nem tud segíteni. Köszönöm

 • Szabados Bernadett

  2018. március 17. szombat

  A nagylányom nevében kérdezem, -az unokám tulajdonságáról, illetve a megoldásról, aki 5,5 éves okos kisfiú.Indokolatlanul tud haragudni emberekre begurul ránk családtagokra akkor, ha nem az történik amit ő akar. Dühös olyankor az adott személyre, Ő irányítja az öccsét, s ha a közös játék során nem az ő akarata szerint történnek a dolgok, akkor jön a dühroham.
  A dühös polip mese és a bokszzsák sem oldotta meg a helyzetet, Nem tudjuk, hogyan segítsünk neki.
  Köszönöm: Dr Pluhár Szilvia

  • Vida Ágnes

   2018. március 19. hétfő

   Ez elég komplex probléma. Vannak impulzívabb, akaratosabb gyerekek, de nekem a leírásod alapján úgy tűnik, nem csak erről van szó nála, ennél összetettebb folyamatok lehetnek a háttérben, ami miatt ő úgy érzi, muszáj neki irányítania. A irányítást folyton a kezükben tartó majd dührohamot kapó gyerekek általában belül bizonytalanok és ezt próbálják egyensúlyba hozni a parancsolgatással. Az okok megtalálásához mindenképpen ennél bővebb tanácsadásra van szükség, javaslom, hogy keressék fel a legközelebbi nevelési tanácsadót vagy gyermekpszichológust.

 • Farkasné Kapai Monika

  2018. február 27. kedd

  Kedves Ágnes! Szeretném a tanácsodat kérni nem csak a témával kapcsolatban. Kisfiam 4 hónapos. Már a kezdetektől hasfájós volt, de ez a nehezített pukizasban nyilvánult meg.Espumisant és biogaiat kapott és így éjszaka aludt 5-6 órát is folyamatosan. Hallottuk is mikor pukizik, de nem kelt fel csak mocorgott. Majd a cseppek elfogytak 3,5 hónaposan, gondoltam már ennyi idősen nem kell fokozatosan elhagytuk. Csakhogy pár nap múlva esténként óránként ébredt, hogy tekeri magát, láthatólag más gondja nem volt. Mikor kivettem a kiságyból összegömbölyödött rajtam aludt is vissza, de ahogy leraktam újra folytatta a sírást és csak a mellkas alvás segített. Elalszik és 1 óra elteltével le tudom rakni, akkor nem ébred meg rögtön, de van hogy akkor is úgyanúgy sír tovább, így maradt a mellkason alvás. Most újra kapja a cseppeket, de a régi 5 órás alvások nem tértek vissza. Az lehet gond, hogy az espumisánból nem kap maximális adagot emiatt kel fel, mert kevés neki? Nem fog hozzászokni? Attól tartok, hogy màr enélkül nem is fog tudni pukizni. Az lehet, hogy még fél evésen is hasfájós? A gyerekorvos azt mondta, hogy a tejet nehezen emeszti, emiatt lehet, mivel gyorsan hízik, biztos jo a tej. Ha ez az oka, akkor ez viszont egy darabig még tartani fog, mig szopizik nem? Vagy mikorra várható javulàs? Addig kellenek a szerek? Hogyan segíthetnék, hogy tudjon aludni, mint régen? Mióta kapja újra, azóta is felébred ugye de 3 órát már bír, utána 1-1,5 óránként kel és a mellkas segít, csakhogy nem akarom ehhez szoktatni,kicsit kényelmetlen így aludni és félek, hogy elszokik az ágyától. Meddig gond ez? Nappal alszik az ágyába és este is ott alszik el, de éjszaka nem lehet visszatenni, mert sír és ez csak a pocak miatt lehet? Lehet olyan,hogy a csepp mentes időben hozzászokott, hogy felébredt gyakran és nem tud kizökkenni? Az éjszakai ébredések során mindig bealszik a cicin, ilyenkor felveszem és berakom az ágyába, de persze fel kel, pedig az ágyon jól aludt. Itt mi lehet a megoldás? Nagyon szépen köszönöm a segítséged!

  • Vida Ágnes

   2018. március 15. csütörtök

   Valószínűleg, ahogy az orvos mondja, tényleg emésztési probléma áll fent, hiszen a szer visszaadása után jobban alszik a baba. Ahogy elkezd majd más ételeket is kapni, ez változik majd, esetleg érdemes a teljes adagot adni, hátha hatásosabb vagy kipróbálni helyette a Gripe Watert, a puffadós babáknál sokat szokott segíteni.

 • Reményi-Emih Abigél

  2018. február 23. péntek

  Kedves Ági!
  Kislányom 16 hónapos, cicizik és szinte a kezdetektől nagyon sokszor kel éjszaka. Mindent eszik már, cicit csak elalváshoz és megnyugtatáshoz kap. Éjjel kb 2 óránként kel, van, hogy sűrűbben is, 3 óránál többet soha nem alszik. Kezdek már nagyon kikészülni. Nem hiszem, hogy éhes, mert csak cumizza a cicit. Folyamatosan van valami baja? Nem jöhet állandóan a foga vagy igen? Tényleg egy rossz szokásnak tűnik már a felkelés. Szerinted nagy önzőség, ha leszoktatom a ciciről? A nagyobbik testvérét mikor leszoktattam 20 hónapos korában (akkor már 7 hónapos terhes voltam), akkor másnaptól átaludta az éjszakát. Szóval nála is úgy tűnt, hogy a cici miatt kel…
  Köszönöm válaszod, segítséged!
  Üdv.: Abigél

  • Vida Ágnes

   2018. február 24. szombat

   Amíg egymás után jönnek sorban a fogak folyamatosan lehet valami baja, igen. Esetleg próbáld meg, hogy ha látod, hogy jön a hátsó foga (rágcsál, piszkálja az ínyét, masszírozza, nyálzik) akkor lefekvés előtt adsz neki egy kis adag Nurofent. Ha a fogzás a gond, rögtön jobban fog aludni. Ha nem, akkor megpróbálhatod a cicit elhagyni, itt általában a szülő határozottsága szokott segíteni, ha a baba érzi, hogy elhatároztad magad, akkor nyugodtabban fogadja a változást.

 • Ildikó

  2018. január 05. péntek

  Kedves Ágnes,kislányom 7hetes múlt.Már az első hetekben is nagyon nehéz volt elaltatni este,csak ringatásssl,kézben aludt el miután megszoptattam.Ez még úgy nem.is lett volns probléma,gondoltam majd megszokja az esti alvást. Mindig megfürdettem,megszoptattam aztán a férjem ringatta amíg elaludt,utána betette a kiságyba.Amikor felébredt éjszaka szopizni,én ringattam vissza.De valahogy mindig nehezebben és hosszabban tartott amíg ringatással elaludt. 6hetes volt amikor egyik éjjel hajnali 2ig ordított egyhuzomban,csak akkor nyugodott meg mikor megszoptattam.20 perecre megnyugodott aztán kezdte előlről a sírást.Sehogy sem tudtuk megnyugtatni.Aztán gondoltam,magam mellé fektetem és cicire teszem.Így elaludt és aludt 3órát.Azóta csak úgy hajlandó elaludni hogy mellettem fekszik és cicizik.De nem elég hogy elalszik rajta,hanem van hogy két óráig is cumizza a cicimet.Felriad és keresi a cicit.Nekem ez nagyon fárasztó,nem tudok rendesen aludni,kényelmetlen. A kérdésem az lenne meddig kéne ezt így csinálni?Mennyi az a kor amikor esetleg meg lehetne szoktatni arra hogy szoptatás után a kiságyban aludjon?köszönöm a válaszát.

  • Vida Ágnes

   2018. január 09. kedd

   Próbáld meg, hogy pár napig igény szerint szoptatod, amikor csak kéri és altatáskor is cicin altatod el, de amikor elaludt a cicin, utána leteszed a kiságyába. Ha nappal igény szerint szopizhat, éjjel kisebb lesz rá az igénye. Mivel most melletted alszik, felületesebben alszik, mert tudja, hogy ott van közel a cici, ez nem rossz szokás, hanem a kisbabák természetes ösztöne. Az együtt alvós babák, amikor a felszínes alvási szakaszba érnek, azonnal a cicit keresik és ha ott van közel meg is találják 🙂 Ha a saját ágyában alszik, akkor ilyenkor megtalálja a kezét vagy valamilyen más módszert, amivel visszaaltatja magát.

 • Takács Judit

  2017. december 08. péntek

  Kedves Ági

  A kilenc hónapos kislányom alvási problémája miatt kérem a segítségét. Éjszaka 2 óránként ébred és csak cicin alszik vissza. Ez már hónapok óta így megy. Áttettük a kiságyát a tesója szobájába, és ez néhány napig segített is, de hamar újrakezdödtek a problémák. Az apukája ölében sajnos nem tud megnyugodni. Szerettem volna kipróbálni a Suttogó mindent megold címü könyvben olvasott „ébresztös” módszert, de sajnos nem percre pontosan ugyanakkor ébred, így nem tudom visszaszámolni a 20 percet, hogy megszakítsam az alvási ciklusát. Nem hiszem, hogy a fogzás miatt ébred, mert a cicin rögtön visszaalszik.
  Elöre is köszönöm válaszát.
  Takács Judit

  • Vida Ágnes

   2018. január 03. szerda

   Próbáld ki azt, hogy akkor ébreszted fel enni, amikor te este aludni mennél (ez a Suttogónál az ún. álometetés), sok babánál beválik. Ha tényleg nem a fogzás a gond, akkor ez segíthet és az álometetés után tovább aludhat a baba.

   Azonban ebben a korban gyakori, hogy a felszínes alvási szakaszba érve a kicsit megzavarja a fogzás, felriad és utána szépen visszaalszik cicin, hiszen az anyatejnek fájdalomcsillapító hatása is van.

 • Barbara

  2017. december 02. szombat

  Kedves Ági!

  Sokat olvastam az utóbbi időben a cicin altatás művészetéről. A környezetemben azt látom, hogy a gyereket a „sírva altatás” módszerével igyekeznek a szülők önálló alvásra tanítani. Ezt elkerülvén én a cicin altatással próbálkozom, az utóbbi időben azonban elbizonytalanodtam a módszerrel kapcsolatban. Kisfiam 3 hónapos, a napirendünk általában úgy alakul, hogy 9 körül felkelünk, evés, torna, játszás, majd a délelőtti alvást babakocsiban abszolváljuk, ahol ha 2 órát tologatom az utcán, akkor akár 2 órát is alszik. A délutáni alvásnál, ha már látom, hogy fáradt/nyűgös akkor közösen lefekszünk az ágyamba, szopizik és általában bele is alszik. Mivel még nem nagyon mocorog, így vagy az ágyon hagyom, vagy berakom a kiságyába, attól függően, hogy mennyire látom mélynek az alvását. A délutáni alvás időtartama a fél órától akár 3 óra hosszat is tarthat. Este fürdés után szintén ezt a módszert próbálom alkalmazni, azonban a szopizást követően ilyenkor rendszerint hamar, kb fél óra múlva vagy az evés végeztével (amit félálomban tölt el) meg is ébred, sokszor keservesen sírva olyannyira, hogy alig tudom megnyugtatni. Ha nagyon megébred, akkor még szórakoztatjuk egymást, majd ismét enne és elalszik, szóval ezt a gyakorlatot újabban éjfélig is tudjuk folytatni. Ilyenkor nem igazán értem, hogy az első elalvása után –
  amit nyilván úgy alkalmazok, ha már nagyon fáradt és úgy gondolom, hogy eleget evett – miért ébred fel rövid időn belül és miért nem képes visszaaludni csak rengeteg huzavona után meg-megébredve, amikor délután kiválóan működik a módszer. Egyébként jól evő baba, napközben gyakran szoptatom, az esti lefekvés előtt több is az igénye a tejre, így sokszor még fekszek mellette, ha már elaludt, mert ha megébred sokszor még enne egy kicsit félálomban. Egyebekben éjjel már csak egyszer kel fel enni és ugyanúgy 9körül kel, bármikor is sikerül este elaludnia. Az utóbbi időben próbálkoztam azzal is, hogy kézben szoptattam, kicsit belealudt, majd letettem, de azonnal felkelt és végül csak álomba sírta magát, mert hagytam neki, de ez nekem sem elég jó módszer. Szóval a módszerem még csiszolásra szorulna, ebben kérném segítségedet, mert ha a férjemen múlna akkor órákig is sírhatna a gyermek..
  Köszönettel

  • Vida Ágnes

   2018. január 03. szerda

   A gond nem a cicin altatással van, hanem azzal, hogy a babádnak nem este ér véget a nap, hanem éjfélkor. Nála most 3 nappali alvás van, 1 a babakocsiban, 1 a nagyágyon délután és 1 rövidebb este, ami után megint ébren szeretne lenni, te viszont ilyenkor el akarod altatni. A dolog a babakocsis alvásnál csúszik el, mert a kocsiban nagyon sokat tudnak aludni a babák (az oxigéndús levegő és a kuckós hely miatt), ezért ő délután is később alszik, így a harmadik alvás (ami egyébként ebben az életkorban a megszokott nappali alvásigény) estére csúszik. Tehát ügyelj arra, hogy a babakocsis alvás ne legyen több másfél óránál, délután lehetőség szerint a kiságyában aludjon (ott talán rövidebb lesz az alvás, mert a családi ágyon is többnyire mélyebben alszanak a babák), ezután etetés és játék után kora este pedig legyen még egy rövidebb alvás, majd ezt kövesse egy etetés, játék, a fürdés és csak utána fektesd le éjszakára, így elmarad a huzavona. Mivel ő reggel sokáig alszik, normális, ha este is csak 10-11 felé fekszik le, ezen egyelőre nem szükséges változtatni, ha egyébként nektek megfelel.

   • Timi

    2019. január 25. péntek

    Kedves Ági!

    Nálam is szinte ugyanez a probléma.Babám hasfájós volt néha még most is az és megszokta h éjfél körül alszik csak el rendesen.Ráadásul amióta betöltötte a 3 hónapot napközben nem nagyon alszik,pedig előtte időnként már úgy is sikerült letenni hogy bekapcsoltam neki a zenélő forgót és egy ideig nézte aztán elaludt nem csak cicivel.Most az van hogy ha kimegyünk sétálni alszik kb 30-40 percet,itthon pedig ha le tudjuk tenni akkor max fél óra de sokszor csak kézben alszik.Emiatt viszont délután már nagyon nyűgös.
    Mi lehetne a megoldás hogy napközben normálisan aludjon az ágyában és hogy lehetne az esti alvást picit korábbra hozni?

 • Tamara

  2017. november 05. vasárnap

  Kedves Ági!
  A segítségedet szeretném kérni. Fiam 8 és fél hónapos, mindig cicin aludt el. Mostanában éjjel nagyon sokszor ébred( vagyis félálomban jön felém és keres,mivel együtt alszunk). Reggel ébredés utan (8 óra körül) már nem veszi el a mellem , nem akar enni . 10-nél előbb nem tudom mellre tenni, a pépet sem fogadja el. Lehetséges, hogy azért, mert éjjel sokszor szopizik és nem éhes ? Fogacskái most jönnek, de ez már azelőtt is így volt . Mindig azon aggódom , hogy nem eszik eleget. Mit csináljak másképp? Válaszod előre is köszönöm.

  • Vida Ágnes

   2017. november 07. kedd

   Ha éjszaka kedvére szopizhat és utána magától nem kéri az anyatejet, akkor biztosan nem éhes. Az is lehet, hogy reggel érzékenyebb az ínye, vagy egyszerűen csak tényleg nem éhes. Ha nagyon aggódsz miatta, esetleg bevezetheted a kanalas reggelit és ébredés után ehet egy kis pépet, ha tényleg éhes ilyenkor, akkor elfogadja majd.

 • Mihályi Kitti

  2017. október 29. vasárnap

  Kedves Ági!
  Az lenne a kérdésem, hogy tudnám kisfiamat leszoktatni a cicin altatásról. 1 éves és csak azzal tud elaludni. Cumit nem használtunk soha és nem is szeretnék neki adni. Igazából ha bármi baja is van a cici ami igazán meg tudja nyugtatni. Szeretném, hogy lassan megtanulná, hogy este cici után ha leteszem az ágyába szépen elaludjon, esetleg ha felriad vissza tudjon magátólaludni. Illetve napközben is jó lenne ha sikerülne cici nélkül altatni.
  Válaszodat előre is köszönöm!

  • Linival

   2017. november 03. péntek

   Kedves Ági!

   Ikerbabáink vannak és úgy érzem hogy problémásak az éjszakák. Igény szerint szoptatom őket, most lesznek 8 hónaposak. Kóstolgatunk egyelőre főleg a kislányka részéről kevés sikerrel, a kisfiú szépen eszik. Napközben kb 2-3 óránként szopnak. Éjjel kb 1,5-2 óránként kelnek cicin alszanak vissza már hónapok óta. A kisfiam elalváshoz szopizza az ujját este, a kislány csak cicin alszik napközben is. Általában 2x ritkán 3x alszanak kb 30 percet. Kúsznak, másznak, a kislány már kapaszkodva fel is áll. Ülni még nem ülnek maguktól.
   Miért kelnek ilyen sokszor éjjel? Eddig öt foguk bújt elő.

   Üdv,
   Linival
   Kialvatlan ikresmama

   • Vida Ágnes

    2017. november 07. kedd

    Mivel a fogacskák párban jönnek, ha most 5 foguk van, valószínűleg úton van a hatodik is. Fogzásra való alkati szerekkel tudsz nekik segíteni ebben erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

 • Pálné Szűcs Dóra

  2017. október 14. szombat

  Segítséget szeretnék kérni.Kisfiam 2.5 hónapos és nem alszik napközbe csak 40 perceket max 1 órát sírva ébred.Sajnos picak fájosok is vagyunk.Esténként mindig ugyan abba az időbe kel fel.Fél 3 kor sírva 2 napja.Minden nap 4 kor ébred szenved a kakilással és utána nehezen alszik vissza.Mit tehetek hogy többet aludjon?

  • Vida Ágnes

   2017. október 21. szombat

   Ezen a problémán szokott segíteni, ha az esti és éjszakai etetések előtt adsz neki egy-egy kiskanáls Gripe Watert, ez a fájdalmat is csillapítja és a kakilásban is segít.

 • Ilona

  2017. október 05. csütörtök

  Kedves Agnes !

  Úgy gondolom, hogy a kisfiam helyzeteben feltétlenül lépnem kell és segítséget kell kérnem. Szoval Kisfiam 25 hónapos anyatejes, gyakran kéri összebujos cicizős, sajnos az étkezésnél rontottam el meg az elején. Anyós szerint az apuka is nagyon rossz evő volt igy hat a szórakoztatva lett etetve mert maskepp nem nagyon evett…vagy játszik vagy nézi a videokat(tudom Úristen reakció) Kisfiam sajnos nem fogad el semmilyen felnőtteknek való ételt,amit rágni kell gyümölcsöt semmit ami számára ismeretlen.Az apuka sem eszik gyümölcsöt meg nyers zöldséget. A kisfiam étrendje sajnos aleggyakrabban üveges bébiétel, bármilyen ízesítésűt elfogad, sőt az egy év fölötti darabosabb bébietelek is mennek. Emelett reggeli szelet kenyér sajtal vagy csokikremmel mascarpone val megkenve,vagy joghurt vagy rántotta (pürésitett)😑A húsleves betűtesztaval is megy, probalkozom olyanokat főzni amit pl összetörve de megeszik..pl zöldségkrémleves(apro darabosan) de sajnos gyakran előfordul h nem megfelelő az állaga, és nem fogadja el.
  Ezek mellett a csoki kekszek mennek de nem nagy mennyiségben. Ami meg probléma, hogy nem akar egyedül enni mivel összekenni a kezét es arra nagyon érzékeny…neha eszik egyedül pl krumplipürét mert az nem annyira folyékony. Nagyon érzékeny ha elkenődik a keze,de ennek ellenére mindent megfog, mert próbálkozok mindennel..de nem erőltettem. Szeret gyurmazni es hajlandó sajat kezet is összeirkalni..minden nap kint vagyunk szivesen homokozik, néha azért zavarja ha nagyon homokos a keze.
  Elkezdett szavakat mondikalni, kétnyelvű igy gondolom meg nem annyira keső.
  Meg egy éjszakát sem aludt át, mellettünk alszik.
  Elkezdtük a bölcsit, nagy reményem h a közösség ereje segít de hatterben itthon is szeretnék segíteni. Remélem átlátható a problémánk. Válaszát előre is köszönöm.
  Szívesen vennek részt akár skypos tanácsadáson.

  • Vida Ágnes

   2017. október 06. péntek

   Mivel többféle darabos ételt megeszik, ezért nem az a gond, hogy ne tudna nyelni vagy rágni, egyszerűen csak így szokta meg. Ezeken a szokásokon a bölcsi sokat fog segíteni, mert ott nem ő szabja meg mit lehet és mit nem. Otthon azzal segíthetsz, hogy elhagyod a bébiételeket teljesen, helyette kapja a te főztödet, első körben azokat, amiket már amúgy is elfogad, megeszik. Nem kell mindenáron a főzelékeket erőltetni, mivel ő már elmúlt 2 éves, a ti ételeiteket kaphatja darabosan pl. husidarabkák, burgonya, tésztafélék, amiket kézzel vagy villával is meg tud enni. Ha próbálkozik vele, dicsérd meg és bíztasd, de az se baj, ha nem eszik belőle sokat kezdetben, később ez változni fog majd.
   A férjeddel pedig beszélj egy kicsit erről. A példamutatás nagyon fontos a gyermek számára és egy felnőtt azért már képes arra, hogy uralkodjon a szokásain, jó példát mutasson. Mondjuk be lehetne vezetni a közös vacsorát, ahol mindenki együtt eszik, ez a kicsinek is jót tenne és a családnak is.

 • Mihályi Kitti

  2017. október 04. szerda

  Kedves Ágnes!

  Az én kisfiam 11 hónapos és bizony elég rosszul alvó babuci. A napirendünk a következő: 7 óra környékén felkelünk, picit játszunk, reggelizünk sétálunk, hazaérve jön a tízórai majd cicin elalszik, kb. 1,5-2 órát alszik. Miután megébred kicsit játszunk majd ebédelünk, picit játszunk ez után általában újabb alvás(cicivel) következett, de az utóbbi másfél hónapban ez már nem annyira jellemző, (inkább csak a délelőtti hosszabb alvás). Még késő délutáni órákban kimegyünk egyet sétálni, közben meguzsonnázunk majd este 7-kor jön a pancsi, utána pedig a vacsi(szopi) és el is alszik.
  A problémám a következő: júliustól kezdődően, egyrészt talán a nagy meleg miatt rettentő sokszor kelt fel éjjelente, másrészt a nyár folyamán a felső fogacskák is megindultak. Miután nagyon rosszul aludt gyerekorvosunk javaslatára beraktam közénk éjjelente aludni. Valamennyit javított a helyzeten, de így is sokszor rosszul alszik, forgolódik(itt arra is gondoltunk, hogy lehet beüti magát a kiságyba azért ébred meg),felsír álmában(fogacskára gyanakszunk) felébred, ilyenkor rendre keresi a cicit. Napközben pár hónapja inkább magam mellett altattam szintén a mi ágyunkban, de ettől éjjelente még nem volt gond. Most már viszont szeretném, ha visszaszokna a szobájába a saját ágyába, ugyanis kezd kényelmetlen lenni, nem tudjuk magunkat rendesen kipihenni, valamint nappal nem tudom egyedül hagyni, mert rettegek hogy legurul az ágyról. Próbáltam úgy kezdeni, hogy napközben próbáltam meg a saját szobájában altatni, először megciciztettem, elaludt és úgy tettem be a kiságyba, majd következett, hogy még ébren volt leültem/feküdtem a kiságya mellé simogattam, de ő kitartóan sírt akár másfél órán át is. Utána jött az, hogy kijöttem néha, ha sírt visszamentem, kivettem megnyugtattam, adtam neki pici vizet majd visszatettem a kiságyba és ez ment szintén 1-1,5 órán át míg végül kimerült és elaludt. Ezzel csak azt értem el, hogy sokszor már ha beléptünk a szobájába elkezdett nyöszörögni, ha a kiságyba tettem még inkább rákezdett.
  Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan tudnám visszaszoktatni a saját ágyába? Tanácstalan vagyok, nem szeretnék vele kegyetlen lenni és sírni hagyni, de mindenki ezt javasolja. Apuka altatásban nem tud sajnos segíteni, így mindenképpen nekem kéne megoldanom.
  Előre is köszönöm szépen a segítséget! Kitti

  • Vida Ágnes

   2017. október 12. csütörtök

   Sírni hagyni semmiképpen nem szabad! Mivel most a szoktatás hatására kialakult már nála egy rossz élmény a kisággyal kapcsolatosan, elsőként 1-2 hétig nem csinálnék semmit, együtt aludnék vele, hogy elfelejtse ezt a rossz élményt. Utána esténként dédelgetés, szopi után a kiságyába tedd le, de maradj ott vele, ha sír, simogasd, nyugtasd meg! Lámpa ne égjen ilyenkor és ne vedd ki a kiságyból, csak maradj ott csendben, simogasd. Előbb-utóbb megnyugszik és elalszik majd. Ezt csináljátok minden nap következetesen ugyanúgy, amíg el nem fogadja az új helyzetet. Biztosan sírni fog így is, de mivel ott vagy mellette, ez nem magára hagyott sírás, nem okoz olyan mértékű stresszt, mint ha magában sír.

 • Katika

  2017. szeptember 29. péntek

  Kedves Ági!
  Elkeseredésem ad okot, hogy írják. Fiam augusztus 4én született 3250 gr-al, vissza esett a súlya 3000 gr-ra.,jelenleg 4240 gr. 4 hetes korában észre vették, hogy le van tapadva a nyelve, fel is vágták, de sajnos ez miatt rosszul tanult meg szopizni és azóta is kínozzuk.. azt mondták, hogy még kicsi és megtanulhatja. Egy darabig úgy éreztem fejlődik a technika, de pár napja csak az úgymond vizesebb tejet hajlandó megenni, amint dolgozni kéne egy kicsit a zsírosabb tejért leáll, vagy kezdi cibálni, vagy sír. 4 – 4 percnél tovább nem szopizik mindkét mellből. Eddig azt próbáltam, hogy cserélgettem de miután kiürül a könnyen érkező tej, nem eszik többet és ha visszateszem pár perc múlva is ugyanez a helyzet. Így csak bizonyos időközönként tudom megetetni rendesen.. először arra gondoltam, hogy nem elég a tej, de ha nyomom priccol és fejni is sikerült miután evett, igaz mindig csak keveset (a tej fehér színu, nem átlátszó). Sokan azt tanácsolták, hogy adjak neki tápot, de én nem szeretném egyáltalán! Ma reggel viszont azt láttam, hogy evés után gyúrja le a kezét a torkán és nem tudom eldönteni, hogy azért mert éhes vagy mert komfortszopizna még.. cumisüvegből soha nem evett, viszont éjszaka cumival alszik el, mivel ezt megszokta nem tudjuk másképp elaltatni, ahogy elalszik elengdi. Kakis-pisis pelus is rendben van, nem is hasfájós és azt látom fejlődik (mosolyog, gügyög, izgága, figyel), csak lassabban . Azt gondoltam idővel ahogy ő is nő , javulni fog a helyzet , de nem látok nagy változást sajnos:( létezik valami praktika, rá tudom még valaha venni, hogy többet egyen ? Ha nem változik a dolog, akkor egy-két etetésnél kezdjük el pótolni ?Mikor van az a pont amikor már ténylegesen problémát jelent ez? Ha vissza esik a súlya, vagy nem gyarapodik egyáltalán? Elég nehéz túlélni ha körülötted mindenki azt mondja, hogy „még nincsen 5 kiló?” „milyen vékony”, „bíztos nem fejlődik rendesen” 🙁
  Úgy érzem nem fog menni hosszú távon, hogy 0-24ben egy – másfél óránként kínlódjunk..
  Köszönöm előre a válaszát!

  • Vida Ágnes

   2017. október 21. szombat

   Ha azt látod, hogy még az öklét rágja, nyugodtan add neki vissza a cicit, ha éhes, akkor is segít neki, ha komfortszopizik, akkor is. Mint írod, jól fejlődik, elégedett, hidd el, eleget eszik, csak még picike és nagy igénye van a testközelségre, a sok szopira. Ha most rengeteget szopizhat, akár másfél óránként is (ez egyébként lehet, hogy növekedési ugrás miatt van), hamar beáll majd a saját ritmusa és te is érezni fogod, mikor jóllakott, mikor kell még neki cici, mert a több szoptatástól kialakul a rutinod.

 • Emese

  2017. szeptember 25. hétfő

  Kedves Ági!

  10 hónapos kisfiam alvásproblémái miatt fordulok hozzád. Fél éves koráig jó alvó volt, kétszer kelt szopizni, azzal aludt is tovább. Napközben sem volt gond.
  Azóta sajnos az éjszakáink egyre nehezebben telnek…. Kezdett egyre gyakrabban ébredni, felvettem, cici, aztán aludt is vissza, és ahogy telt az idő az ébredések sűrűsödtek. Aztán már nem aludt vissza a szopi után sem, csak ha áttettem magunk mellé és cicivel a szájában aludt el, de ugyanolyan gyakran ébredt tovább is. Most meg már ott tartunk, hogy hiába szopizik, hiába teszem mellém, van hogy fél óránként is felébred, és csak úgy alszik vissza ha felvesszük és sétálgatunk vele. Igy kb öt perc alatt elalszik, letesszük, de 30-40 perc múlva kezdődik minden előröl. Reggel viszont jókedvűen, mosolyogva kel.
  Most már napközben is nagyon rosszul alszik, ugyancsak 30-40 percenként felébred, ha észreveszem sikerül visszaaltatnom, hanem nagy sírás a vége. Pedig csend van, besötétített szobában alszik.
  A fogzást én kizárom, kibújt a négy metsző foga, gondolom jön a többi is,de adtam már Chamomillát, Nurofen szirupot is, de egyiktől sem javult a helyzet….
  Próbáltuk kihagyni az éjszakai szopikat teljesen, apa egy hétig egész éjjel ringatta, aztán feladtuk a fáradság miatt.
  Már teljesen tanácstalan vagyok…..

  Válaszodat előre is köszönöm szépen!
  Emese

 • Bné Mónika

  2017. szeptember 21. csütörtök

  Kedves Ági,
  Kicsit összetettebb a probléma (legalábbis szerintem), mellyel hozzád fordulok.
  Kislányom 5éves. A kezdetekben az óvodában voltak problémák, de úgy érzem, hogy ezek pszichológus segítségével, de megoldódtak.
  Igazándiból nem is tudom, hogy hol kezdjem a dolgot, mert nem tudom, hogy csak túlreagálom a dolgot, vagy tényleg létezik a probléma, amire gondolok.
  A kislányom eléggé érzékeny típus. Az óvodában korábban volt egy kislány -és egy kisfiú is, akik bántották. A kislány annyira durva volt vele, hogy pszichológushoz kellett vinnem az én lányom, hogy elmúljanak a rémálmai. Azóta a „legjobb barátnők”. Én örülök, hogy ezek a gondok megszűntek, de látom a másik oldalát a dolognak, ill.más szülők elbeszéléseiből fény derült számomra, hogy persze, hogy barátnők lettek… a másik kislány határozott, karakán, a saját érdekeit néző, mindenkin átgázol típus lesz (már most is)… az én lányom pedig egy lágyszívű, segítőkész, kissé bátortalan, félénk, érzékeny kis ember – már most. Szóval… Lányom az többségében azt teszi, amit a másik kislány kigondol, vagy szeretne. Ha azt mondja neki, hogy „majd mi mondjuk meg azt, hogy ki játszhat a te játékaiddal, majd ha mi megengedjük, akkor játszhatnak a te játékaiddal”, akkor az én lányom ezt el is hiszi, hogy ennek így kell lennie, holott előtte megbeszéltük vele, hogy mivel vendégségben vannak itt a többi gyerekek, játszhatnak az ő játékaival. Ebből az állapotból szeretném kicsit kirángatni, ha mód van rá, mert szeretném, hogy kicsit erősebb ember legyen, aki ki tud állni a saját véleménye mellett. Mit gondolsz, hogy ez tényleg probléma-e, vagy csak én érzem annak?
  Másik gondom pedig az, hogy nagyon félős, bátortalan. Ezt az óvoda első napjaiban „belenevelték”, és azóta is ezt hajtogatja.
  Tényleg vannak ilyen jellegű problémái is..
  pl.: Karácsonykor (mi óvodánkban nem szerepeltetik a gyerekeket, nincsennek előadások, fellépések, szereplések) van egy kb.max fél órás „műsor”, amikor körbe állnak, és énekelnek közösen. A mi kislányunk, amikor meglátott minket, eltört nála a mécses. Odaült az ölünkbe, és amikor megkezdték az énekeket, a többiek mellé nem ment vissza, mert hogy ő fél, és nem szeretné, ha mi néznénk őt. Hiába mondtuk neki, hogy anya meg apa nagyon örülne annak, ha a többiekkel együtt láthatná őt, és énekelne.
  Néptánc esetében is ez volt. Amikor el lehetett menni a szülőknek is, hogy megnézzék, hogy mit tanultak a gyerkőcök, akkor az én gyerekem a színpad széléhez rohant, és sírt, mrt nem akart visszamenni a többiekhez, mert nem akarta, hogy mi nézzük.
  Apák napjára itthon tanultam vele verset. Nagyon izgatott volt. Már könyörgött előtte nap, hogy had mondja el az apjának… Erre, amikor oda jött az apja, hogy meghallgassa, elkezdett sírni, mert ő nem meri elmondani, én mondjam el.
  Ági, ezekkel a dolgokkal szerinted kell foglalkoznom, vagy ez egy sajátosság, és majd változik?
  Annyira bizonytalan vagyok ebben a dologban most.
  Kérlek amennyiben időd engedi, akkor tudnál tanácsot adni? Mit tegyek, hogyan változtassak a dolgon? Vagy esetleg nem kell foglalkoznom vele?
  Köszönöm válaszod

  • Vida Ágnes

   2017. szeptember 24. vasárnap

   A gyerekek különféle módon reagálják le az oviba való beilleszkedést, a kislányod azt választotta, hogy csatlakozott egy erősebb gyerekhez, mert így érzi biztonságban magát. Ez egyáltalán nem gond, egy másik közösségben másként fog majd beilleszkedni.
   A szerepléssel kapcsolatban úgy tűnik, még nem igazán érett meg rá (nem minden óvodás szerepel szívesen, a kisebbik fiam is mindig elbújt, inkább odajött hozzánk, nekünk elmondta otthon a verset, az oviban meg alig lehetett hallani a hangját, lámpalázas volt, aztán nagycsoportra kinőtte ezt). Emellett talán a ti jelenlétetek is furcsa volt neki, hiszen nem szoktatok ilyen hosszan ott lenni az oviban, ez számára két külön világ találkozása és felétek húzott inkább, ami jó dolog 🙂

 • Emese

  2017. szeptember 17. vasárnap

  Kedves Ági!

  10 hónapos kisfiam alvásproblémái miatt fordulok hozzád. Fél éves koráig jó alvó volt, kétszer kelt szopizni, azzal aludt is tovább. Napközben sem volt gond.
  Azóta sajnos az éjszakáink egyre nehezebben telnek…. Kezdett egyre gyakrabban ébredni, felvettem, cici, aztán aludt is vissza, és ahogy telt az idő az ébredések sűrűsödtek. Aztán már nem aludt vissza a szopi után sem, csak ha áttettem magunk mellé és cicivel a szájában aludt el, de ugyanolyan gyakran ébredt tovább is. Most meg már ott tartunk, hogy hiába szopizik, hiába teszem mellém, van hogy fél óránként is felébred, és csak úgy alszik vissza ha felvesszük és sétálgatunk vele. Igy kb öt perc alatt elalszik, letesszük, de 30-40 perc múlva kezdődik minden előröl. Reggel viszont jókedvűen, mosolyogva kel.
  Most már napközben is nagyon rosszul alszik, ugyancsak 30-40 percenként felébred, ha észreveszem sikerül visszaaltatnom, hanem nagy sírás a vége. Pedig csend van, besötétített szobában alszik.
  A fogzást én kizárom, kibújt a négy metsző foga, gondolom jön a többi is,de adtam már Chamomillát, Nurofen szirupot is, de egyiktől sem javult a helyzet….
  Próbáltuk kihagyni az éjszakai szopikat teljesen, apa egy hétig egész éjjel ringatta, aztán feladtuk a fáradság miatt.
  Már teljesen tanácstalan vagyok…..

  Válaszodat előre is köszönöm szépen!
  Emese

 • Àgi84

  2017. szeptember 17. vasárnap

  Kedves Àgi!

  Kislànyom 6 hònapos igèny szerint szoptatom.Sosem volt jò alvò baba, ezèrt is vettem magam mellè màr 2hònapos koràban, azòta is velem alszik.
  Néhány hete azonban èjjel rengetegszer (1-1,5òránkènt) megèbred ès csak cicin alszik vissza. A köztes időben is nyugtalanul alszik, sokat forgolódik.
  Hozzátàplàlàssal nem köthető össze, még azelőtt kezdődtek ezek a maratoni éjszakàk.Nappal is nehezen, 30perceket alszik egy ideje, ìgy èn sem tudom bepòtolni az èjszakai nem alvàst. Nagyon fárasztòak ìgy a napjaink, az lenne a kèrdèsem, hogy mit tudok tenni, illetve hogy normàlis e hogy ilyen „rossz alvòk” vagyunk.
  Aggòdom a kislànyomèrt.

  Üdvözlettel

  Àgi

  • Vida Ágnes

   2017. október 21. szombat

   Jön a foga, emiatt lehet, hogy nyugtalanabbul alszik és gyakrabban ébred. Fogzás elleni alkati szerekkel tudsz neki segíteni, erről bővebb leírást itt találsz: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf

 • Zsuzsa

  2017. szeptember 10. vasárnap

  Kedves Ágnes!

  Jelenleg 12 hetes a kisfiam, aki velem, apától külön szobában, egy ágyban alszik éjszaka, nappal pedig általában a saját kiságyában. A babakocsiban séta közben való elalvás egyre ritkább, valamint a napi egy hordozókendős sok órás alvás is lerövidült, de még persze abban is jókat alszik. Ez utóbbiak gondolom az életkorból adódó változás.

  Elgyengültem az első hat hétben és elkezdtem cicin altatni, így került mellém. 😀 Megjegyzem imádom, hogy velem alszik és hogy cicin! :-D. Manóka persze gyorsan rájött, hogy napközben is így a legjobb elaludni. Ahogy írtad, alvás után, ébred és eszik, majd büfi, pelus, játék és egy rövid szopi, amin már alszik is ismét. A mamánál, keresztanyunál szopi nélkül tökéletesen elalszik.

  A babát igény szerint szoptatom a kezdetektől fogva, se cumi, se cumisüveg, se viz, se semmi. Annyit és akkor eszik amikor és ameddig ő szeretne. Igen szépen gyarapodik. A problémám egyik része is részben ebből fakad. Sajnos lassan nem férünk el ketten az ágyon, illetve ahogy a blogodban éa a könyveidben olvastam, az együtt alvás évekig eltarthat, amit a tervezett kistesók miatt, valamint apa miatt sem szeretnék sokáig (évekig) fenntartani. Arra gondoltam, hogy visszaszoktatom majd a kiságyba éjszakára is, de nem tudom, hogy mikor kezdjem el? Illetve egyáltalán jó ötlet-e? Rettegek tőle, hogy ez törést okozna neki, hiszen eddig fel sem ébredt éjszaka, csak félálomban kereste a cicit, odabujt anyához, 2-5 perc szopi és folytattuk is az alvást (ez mind a kettőnknek nagyon jó így). Az egyik kérdésem az volna, hogy okozok-e sérülést neki, ha elkezdem visszaszoktatni a kiságyba? Mikor kezdjem el visszaszoktatni és hogyan? A kettőnk kötődésére ez mennyire lehet hatással? Szerinted innentől kemény éjszakáink lesznek?, hiszen nem biztos, hogy azonnal ébredek én, ha ő keresi a cicit és ha elkezd sírni és „kiabálni, hogy na hol vagyok már” 😀 , akkor viszont ő fog teljesen felébredni és nem 5 perces lesz a visszaaltatás…szerintem. A babastart anyagodban azt olvastam, hogy 5-6 hónapos korig érdemes változtatni (ha muszáj) az alvási szokásokon, utána már nagyon-nagyon nehéz lesz.

  A másik probléma a szoptatás és az azzal való altatás. Szeretek szoptatni és szeretnék is minél tovább, de nagyon úgy fest, hogy legkésőbb sajnos 7-8 hós korában egyéb okok miatt abba kell hagynom. Nyílván fokozatosan és korai hozzátáplálási próbálkozásokkal (semmit nem erőltetve) próbálom meg elválasztani a picit, de azért félek, hogy hogyan fog az után elaludni. Illetve nekem nem egyértelmű, hogy most tanítsuk meg az önálló alvásra a gyereket, mert végülis ez kell neki,mert az oviban sem fogják őt dajkálni, de mindenképpen segítsünk is neki elaludni. Ezt hogyan?

  Addig amig a szoptatást fenn tudjuk tartani, aludhat cicin?

  Már próbálkoztam, vele, hogyha nagyon álmos és leteszem a kiságyba, akkor mi történik. Elkezdi rágni az öklét (gondolom a nyáladzással együtt ezt a foga okozza), szopja az ujjacskáját (gondolom a szopó reflex) és dobálja a fejét (gondolom keresi a cicit)…nagyon-nagyon ritkán sikerül addig simogatni, hogy végül elalszik szegénykém. Persze van, hogy ilyenkor reklamál, eseteg még sírdogálni is kezd, persze ilyenkor kiveszem, megvigasztalom és visszateszem, de 4-5 próbálkozás után már vagy átbillen és ujra éber, vagy engedek neki és cicin altatás lesz. Térjek át erre az altatásra? Legyek kitartóbb? Mikor kezdjek neki? Legyek még türelemmel és ráérek majd ha már nem szopizunk, vagy ritkábban? Vagy féléves koráig ezt is meg kellene valahogy ejtenem, mert utána már ez is nehezebb lesz?

  Elnézést a nagyon hosszú levelemért. Köszönöm előre is a segítséged! Szeretem a könyveid, a tanulmányaid, az oktatócsomagokat és persze a blogod! Bízom benne, hogy még nagyon-nagyon sokat olvashatok Tőled! 😀

  Zsuzsa

  • Vida Ágnes

   2017. október 21. szombat

   Nem okozol lelki sérülést vele, ha elkezded kiságyban altatni. Nappal is tedd néha a kiságyba, hogy barátkozzon vele, aztán a nappali alvásoknál is, így megszokja a helyet. Eztután pedig este altasd el cicin, ahogy szokott és utána tedd a kiságyba. Mivel már ismeri a helyet, nem fog gondot okozni az ottalvás sem.

   A cicin altatás egyáltalán nem gond, ha ő gyorsan elalszik így, nagyon praktikus és jó módja az altatásnak, ami a szoptatásban is sokat segít. Később meg jó lesz, hogy míg más kisgyereket nem lehet „kikapcsolni”, ő simán elalszik majd a cicin 🙂

 • Lita

  2017. szeptember 07. csütörtök

  Ha az embernek több gyereke van, ez a forgatókönyv azt eredményezi, hogy évekig mozdulni sem tudsz tőlük.

  • Vida Ágnes

   2017. szeptember 10. vasárnap

   Nekem több gyerekem van, de ez egyáltalán nem okozott gondot, simán tudtak aludni mással is, mert erre is volt módjuk.