Kényeztetés vagy elkényeztetés? (x)

A Pampers és a Kismamablog legfrissebb, februári felmérése szerint a válaszadó édesanyák háromnegyede szereti kényeztetni babáját, de pontosan érzi a különbséget a kényeztetés és elkényeztetés között. Igyekeznek a legjobbat adni neki, figyelnek az igényeire, ugyanakkor ügyelnek az egyensúlyra is, hogy semmiből ne legyen se túl sok, se túl kevés.

A több mint hatezer fős felmérés szerint az édesanyák mindössze 4%-a vallja magát szigorúnak, az eredmények szerint 3%-uk viszont hajlamos elkényeztetni gyermekét. Az anyukák 16%-a engedékeny a kisbabájával, azaz néha többet enged meg a kelleténél, ami miatt időnként úgy érzi, gyermeke a fejére nő. A kérdések között szerepel az a sokat vitatott téma is: hol alszik a baba? A kérdőívet kitöltő anyukák 26%-a, tehát több mint egynegyede állította, hogy egy ágyban alszanak, minden második családban pedig egy szobában alszik az édesanya a babával.

A Kismamablog írója, Vida Ágnes pszichológus szerint: „Bár sokan titkolják, a szülők többsége átmenetileg vagy rendszeresen együtt alszik a gyermekével. A babák egy része kezdettől igényli ezt, jobban megnyugszik, nyugodtabban alszik, míg egy másik részük csak a fogzás és az intenzív mozgásfejlődés hatására, vagy később, totyogó korban kezd el néha átvándorolni a szülők szobájába. Számukra ösztönös igény, hogy a szüleik közelében érzik biztonságban magukat, nem rossz szokásról van tehát szó, gyakran pedig még praktikus is, hogy nem kell éjszaka felkelni a nyűgösen alvó babához, elég csak megsimogatni, félálomban megszoptatni őt.”

A kérdőív további kényeztetéssel és neveléssel kapcsolatos témára is kitért. A játék és ajándék vásárlási szokásokkal kapcsolatos válaszok alapján a szülők többsége (62%) csak a nagyobb ünnepekre vesz ajándékot a babájának, ugyanakkor 5%-uk bevallottan megvesz mindent, amit a gyerek kér.

Ami a hisztit illeti, az édesanyák egyharmada játékkal vagy nassolnivalóval próbálja meg elterelni a baba figyelmét, de 42%-uk inkább felveszi és megnyugtatja. Ez után az eredmény után talán nem is meglepő, hogy a családok ötöde vallja igazi ölelkezős családnak magukat. Ezek az anyukák sokat dédelgetik, szeretgetik és puszilgatják a gyerekeket, és egy percig sem bírnák sírni hagyni a piciket. A válaszoló anyukák negyede még a napi teendőit is a babával a kezében végzi, ha a kicsi éppen nyűgösködik.

A felmérés rávilágított, hogy attól, hogy a legjobbat szeretnénk nyújtani a kisbabánknak, még nem leszünk feltétlenül elkényeztető szülők, és a jó értelemben vett kényeztetés a legtöbb édesanyának nem azt jelenti, hogy mindent megvesznek gyermeküknek, amit csak szeretne, hanem a törődésben, odafigyelésben és érzelmi gondoskodásban nyilvánul meg. Abban viszont mind egyetértettek, hogy egy anya számára a legfontosabb, hogy szeretettel vegye körbe kisbabáját.

A Pampers kutatása szerint az anyukák a pelenka területén is szeretik a legjobbat választani a babájuknak. Az új Pampers Premium Care fejlesztése közben 35 fogyasztói tesztet végeztek el 7 országban, 10 000 szülő és közel 9 000 kisbaba közreműködésével, akik kipróbálták az új pelenkát. A pelenka használata után kifejezetten pozitív visszajelzést adtak a szülők:
– 10-ből 8 szülő egyetértett, hogy kényeztető érzést nyújtott kisbabájuknak a mindent körülölelő, selymes puhaság.
– A szülők 92%-a egyetértett, hogy a pelenka felszívóképessége segít a bőr egészségének megőrzésében.
– A szülők majdnem 100%-a egyetértett, hogy a pelenka belseje kíméletes a bőrhöz.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.