Az apró magvas gyümölcsök bevezetése a baba étrendjébe: Mit kell tudni róla? (x)

Sokan tartanak az apró magvas gyümölcsök, például a szamóca, málna, ribizli vagy a szeder bevezetésétől a baba étrendjébe, pedig kis körültekintéssel már az első gyümölcsök bevezetését követően adhatók. Mire figyeljünk oda, amikor elkezdjük adni őket?

Az apró magvas gyümölcsök nem számítanak erősen allergénnek, azonban körültekintően kell őket bevezetni a hozzátáplálás során, mert enyhe, allergia-szerű tüneteket okozhatnak: száj körüli irritációt okozhat a benne levő sav (ha lemossuk a kicsi száját vízzel, a tünetek elmúlnak), valamint fogyasztásuk hisztamin-felszabadulást idéz elő, ami olyan tüneteket válthat ki, mint például a csalánkiütés, viszkető kiütés, duzzanat, légzési nehézség.

Elsősorban akkor kell ügyelnünk a bevezetés során, ha a gyermekünk ekcémás vagy élelmiszer-allergiája van, ebben az esetben a bevezetés menetéről gyermekorvossal kell konzultálni.

Hogyan és mikor vezessük be az apró magvas gyümölcsöket?


Az aprómagvas gyümölcsöket a baba étrendjébe már az első gyümölcsök bevezetése után, tehát akár 7-8 hónapos korban is megkezdhetjük. A jelenleg aktuális EMMI ajánlás szerint kezdetben csak kis mennyiségben adjuk ezeket a gyümölcsöket (pl. fél-1 db eper, vagy 1 db málna). Ezt követően 3-4 napon keresztül folyamatosan adjunk ugyanolyan adagot és figyeljük, jelentkeznek-e tünetek, ha igen, akkor hagyjuk abba az adott gyümölcs kóstoltatását. A későbbi bevezetés nem jár előnnyel a baba számára, ezért nem érdemes halogatni, ugyanakkor a korai bevezetés csökkentheti az allergia kialakulását.

Amennyiben szezonálisan elérhető a friss gyümölcs, ezt is adhatjuk, azonban szezonon kívül a fagyasztott gyümölcsből is készíthetünk (felengedés után) pürét.

HiPP prémium gyümölcsök, bio-direktpürével
Az új HiPP Prémium gyümölcsök epret és málnát is tartalmaznak, a termékben megtalálhatók az apró magvak, így alkalmasak a korai bevezetésre. A valaha volt leggyümölcsösebb HiPP termékek, melyek a legkisebbeket is lenyűgözik. Az igazán gyümölcsös ízt a bio-direktpürével érik el, amihez a frissen, ellenőrzött biogazdaságokban kézzel szüretelt gyümölcsöket rögtön lefagyasztják majd kíméletesen pürésítik.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 Comments

  • Szilágyi Katalin

    Reply Reply 2023. november 17. péntek

    Kedves Ági!

    3 éves kisfiam most szeptemberben kezdte az ovit. Mostanra szépen beilleszkedett, én úgy látom, az óvoda egyre kevésbé baj, de itthon eddig ismeretlen gondok adódtak.

    Ma reggel a szobájába kakilt, múlt héten ide pisilt. A szobatisztasággal nem igazán voltak eddig gondjaink, pisilni már nyáron megtanult a wc-be, kakilni pedig ovi óta, tehát szeptember óta nincsen pelus, csak éjszakára. Az elmúlt 2 hétben már az is száraz maradt, így gondolkoztam az elhagyásában, amit a gyerek szeretne is. De akkor elkezdődtek a szobába piszkítások, ezért nem tettem.

    Másik fontos dolog az életében, hogy december elejére várjuk a kistestvért. Nincs róla rossz véleménnyel, sokat beszélünk róla, bár mostanában nem kérdez és az óvónéni is azt mondta, hogy semmit nem mesél a tesóról bent az oviban. Ezt úgy vettem ki, ő furcsának tartja, én nem tudom mire tartani, nincs erről véleményem.

    Egy kifejezetten okos, nagyon aktív kisfiunk van, aki biztosan érti, hogy amit csinált, az rossz, mégis megteszi. Az oviban is előfordulnak hasonló esetek: kidob játékot, aztán csak mosolyog, kiönti a vizet, mikor kérik, ne tegye, megüt valakit és közli, direkt csinálta (ez egyszer fordult elő, az agressziót látom nála, de nem rendszeresen). Ez mindig is problémát okozott, hogy nem érzi a határt a huncutság és a rosszaság között, mi pedig már elfogytunk ötletekkel, hogyan értethetnénk meg vele a különbséget. Eszköztelennek és ezért én sokszor kétségbeesettnek érzem magam – igazából lehet nem is a gyereknek van szüksége segítségre, hanem nekünk, szülőknek, mert fogalmunk sincs, hogyan értessük meg vele, ha valamit NEM szabad és az nem játék. Egyszerűen nem érzi a határt.

    Köszönöm a tanácsokat és szép napot,
    Szilágyi Kati

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. november 26. vasárnap

      Ebben a korban még nem is kell éreznie a határt, mert a szabályok megértésének betartásának képessége, a jó és rossz közötti különbségtétel csak 4 éves korra fejlődik ki igazán. Amit tehettek, ha ti tanítjátok neki elsősorban azt, mi a helyes, hogyan érdemes cselekedni, illetve megmutatjátok a logikus következményeit a tetteinek (pl. ha kiönti a vizet, fel kell törölni, nem büntetésből, hanem azért, mert ez a következménye a kiömlött víznek).

      A bekakilás-bepisilés nem szándékos tett, nem szabad összemosni a többi huncutsággal! Az oka mindenképpen mélyebb és nem azért csinálja, mert elhatározta, hogy bosszant titeket. De lehet pl. azért, mert rájött, hogy erre odafigyeltek, ha bekakil, azzal megszerezheti a figyelmeteket, aminek az oka az, hogy talán úgy érzi, nem kap elég figyelmet. De okozhatja az is, ha fáradtabb mostanában, emiatt figyelmetlenebb, nem tud időben elérni a vécére minden esetben, egy-egy ilyen kis visszaesés a szobatisztaság kialakulásának velejárója.

      Ami segíthet, ha tiltás helyett inkább a következőket teszitek:
      1. Elmondjátok mit tegyen, pl. Ne öntsd ki a vizet! helyett: Tedd le a poharat az asztalra!, Ne rohangálj! helyett: Óvatosan lassan menj!

      2. Megkérdezitek mit kéne tennie, mert így ő mondja ki a saját szavaival amit tennie kell pl. Menj fogat mosni! helyett: Mit is szoktunk csinálni vacsora után?

      Ajánlom a témában a Beszélj úgy, hogy érdekelje… című könyvet.

  • Vica

    Reply Reply 2023. november 13. hétfő

    Jó estét. Van egy 8 hónapos kisfiunk. Szépen fejlődik, nem sírós, vidám, sokat kúszik, mászik és már ül is, gügyög, viszont a viselkedésében észrevettem egy furcsaságot.
    Ha rendszeresen a családtagokkal van( 2-3 naponta) akkor örül nekik, eljátszik velük, viszont, ha pl 1 hetet vagy annál többet nem találkozik velük( nem mindig, de volt pár ilyen eset barátokkal, mamákkal és papával is) akkor ha hirtelen közeledni próbálnak hozzá, mintha megijedne tőlük, kegyetlen sírásba kezd. Ez normális? Lehet, hogy nem annyira emlékszik rájuk ha eltelik mondjuk 1-2, vagy több hét? Kellemetlenül érzem magam ilyenkor, mert nem tudom elmagyarázni a rokonoknak, hogy mi történik. Kell aggódnom? Ha engem nem látna 1-2 hétig, engem is elfelejtene?Köszönöm🙏

Leave A Response

* Denotes Required Field