Az apró magvas gyümölcsök bevezetése a baba étrendjébe: Mit kell tudni róla? (x)

Sokan tartanak az apró magvas gyümölcsök, például a szamóca, málna, ribizli vagy a szeder bevezetésétől a baba étrendjébe, pedig kis körültekintéssel már az első gyümölcsök bevezetését követően adhatók. Mire figyeljünk oda, amikor elkezdjük adni őket?

Az apró magvas gyümölcsök nem számítanak erősen allergénnek, azonban körültekintően kell őket bevezetni a hozzátáplálás során, mert enyhe, allergia-szerű tüneteket okozhatnak: száj körüli irritációt okozhat a benne levő sav (ha lemossuk a kicsi száját vízzel, a tünetek elmúlnak), valamint fogyasztásuk hisztamin-felszabadulást idéz elő, ami olyan tüneteket válthat ki, mint például a csalánkiütés, viszkető kiütés, duzzanat, légzési nehézség.

Elsősorban akkor kell ügyelnünk a bevezetés során, ha a gyermekünk ekcémás vagy élelmiszer-allergiája van, ebben az esetben a bevezetés menetéről gyermekorvossal kell konzultálni.

Hogyan és mikor vezessük be az apró magvas gyümölcsöket?


Az aprómagvas gyümölcsöket a baba étrendjébe már az első gyümölcsök bevezetése után, tehát akár 7-8 hónapos korban is megkezdhetjük. A jelenleg aktuális EMMI ajánlás szerint kezdetben csak kis mennyiségben adjuk ezeket a gyümölcsöket (pl. fél-1 db eper, vagy 1 db málna). Ezt követően 3-4 napon keresztül folyamatosan adjunk ugyanolyan adagot és figyeljük, jelentkeznek-e tünetek, ha igen, akkor hagyjuk abba az adott gyümölcs kóstoltatását. A későbbi bevezetés nem jár előnnyel a baba számára, ezért nem érdemes halogatni, ugyanakkor a korai bevezetés csökkentheti az allergia kialakulását.

Amennyiben szezonálisan elérhető a friss gyümölcs, ezt is adhatjuk, azonban szezonon kívül a fagyasztott gyümölcsből is készíthetünk (felengedés után) pürét.

HiPP prémium gyümölcsök, bio-direktpürével
Az új HiPP Prémium gyümölcsök epret és málnát is tartalmaznak, a termékben megtalálhatók az apró magvak, így alkalmasak a korai bevezetésre. A valaha volt leggyümölcsösebb HiPP termékek, melyek a legkisebbeket is lenyűgözik. Az igazán gyümölcsös ízt a bio-direktpürével érik el, amihez a frissen, ellenőrzött biogazdaságokban kézzel szüretelt gyümölcsöket rögtön lefagyasztják majd kíméletesen pürésítik.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Leave A Response

* Denotes Required Field