Melyik bébiételt érdemes megvenni? Hogyan válasszunk? (x)

Az áruházak polcán rengeteg féle bébiételt találhatunk és nehéz kiigazodni a sokféle márka, összetevő és a csomagoláson található jelzések között is. Mi mit jelent a csomagoláson? Mit nézzünk meg, amikor bébiételt vásárolunk? Ebben szeretnék most nektek segíteni.

Ha a baba anyatejes 6 hónapos koráig ebből mindent tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot megkap, amire a fejlődéshez szüksége van. Mivel az ajánlásokban sokáig már 3-4 hónapos kortól javasolták a pépes táplálás megkezdését, ezért a mai napig sokan gondolják úgy, miért ne kezdhetnék el korábban.

Azonban a túl korán megkezdett hozzátáplálás emésztési zavarokat, hasfájást okozhat, mivel azok az emésztőenzimek, amelyek segítségével a baba az anyatejtől eltérő táplálék megemésztésére képes, csak 16 hetes kor után valamikor jelennek meg a szervezetben, emiatt a korán megkezdett hozzátáplálás növeli a későbbi táplálék- és egyéb allergia kialakulásának kockázatát is. Nem szabad tehát sürgetni a hozzátáplálás megkezdését, meg kell várni, míg megérik rá a baba.

Az első ízekkel mindig apránként kell ismerkedni, először gyümölcs- és zöldségpépekkel, majd pedig következhetnek a húsos főzelékek is.

Nem mindegy hogyan készítették a bébiételt! A baba ízlésvilága kialakulásának szempontjából az a legjobb, ha a gyümölcsök-zöldségek eredeti, friss ízét ismeri meg. Ez úgy lehetséges, ha nincs sózva, cukrozva, vagy más módon ízesítve az étel és az elkészítés során is ügyelnek arra, hogy nem veszítsen eredeti ízvilágából. Az új HIPP Prémium gyümölcs bébiételek például úgy készülnek, hogy a frissen szedett gyümölcsöket azonnal lefagyasztják majd kíméletesen pürésítik. Így készül el a bio-direktpüré, mely valaha volt leggyümölcsösebb HiPP bébiétel.

Mi mindent találhatunk a bébiételek címkéjén? Hogyan válasszunk?

1. A kor, amitől fogyasztható az adott bébiétel (pl. 4 hónapos kortól): ez azt jelenti, hogy az adott életkortól már kínálható az adott bébiétel, azonban nem jelenti azt, hogy ha a babád 4 hónapos, akkor máris el kellene kezdened hozzátáplálni, mert a címkén ez szerepel. A hozzátáplálás megkezdéséhez elsősorban a babád érettségét vedd figyelembe.

2. Összetevők: bébiétel hátulján nézd meg részletesen az összetevők listáját! Néha már az elnevezésből egyértelmű, mit tartalmaz a bébiétel (pl. almapüré), máskor a bébiétel elnevezése többféle összetevőt takarhat (pl. finomfőzelék). De még egykomponensű (pl. őszibarack) pépeknél is érdemes megnézni, tartalmaznak-e egyéb összetevőket pl. cukrot.

3. Kiemelt tulajdonságok: sok bébiételnél egy-egy összetevőt vagy tulajdonságot külön is kiemelnek a címkén (pl. hozzáadott cukrot nem tartalmaz, só nélkül, gluténmentes, vasat tartalmaz)

4. BIO összetevők: A bio címkével ellátott bébiételeket az EU szigorú szabályainak megfelelő biogazdaságokban termesztett zöldségekből és gyümölcsökből készítik, ez garantálja, hogy ezek az alapanyagok nem csak kiváló minőségűek, hanem mentesek az egészségre káros vegyszerektől is. A HIPP termékekben például kizárólag ellenőrzött biogazdaságokról származó zöldségeket és gyümölcsöket használnak fel. Erre kiváló példa a már említett új, Prémium gyümölcs termékcsalád is.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

4 Comments

  • Vica

    Reply Reply 2023. szeptember 06. szerda

    Jó napot.
    Van egy fél éves kisfiunk. Szépen fejlődik, forog, kúszik a tengelye körül és néha sikerül neki rendesen is, sokat mosolyog ránk es ha játszunk kacarászik, gagyog. Azonban idáig kétszer volt, hogy a természetben a fákat nézve elkezdett kacagni a semmiből. Lehetséges, hogy csak a látvány tetszett neki vagy ez jelenthet valami gondot is?
    Köszönöm.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. szeptember 08. péntek

      Ez teljesen normális jelenség, nem jelent semmilyen problémát.

    • Noemi

      Reply Reply 2024. március 10. vasárnap

      Kedves Ági ! Kislányom 7,5 hónapos 8kg , mosolygós , életvidám kislány ! Forog , kúszik , ülni mikor kell a babáknak ? Körülöttünk lévő egy idős babák ,már mind ülnek , állnak 🙂 hangosan csak párszor kacagott még ez normális ,hogy nem szokott úgymond folyamatosan hangosan kacagni ? Köszönöm a válaszod!

      • Vida Ágnes

        Reply Reply 2024. március 24. vasárnap

        Állni 11 hónaposan szoktak elkezdeni átlagosan, mászni 10 hónaposan, az ülésre nincs kötelező időpont, általában a mászásból alakul ki. Ne a többiekhez hasonlítsd, ők hamarabb kezdtek el mindent. A kacagás jó, nem kell folyamatosan kacagnia, ezt minden baba máshogy csinálja.

Leave A Response

* Denotes Required Field