Melyik bébiételt érdemes megvenni? Hogyan válasszunk? (x)

Az áruházak polcán rengeteg féle bébiételt találhatunk és nehéz kiigazodni a sokféle márka, összetevő és a csomagoláson található jelzések között is. Mi mit jelent a csomagoláson? Mit nézzünk meg, amikor bébiételt vásárolunk? Ebben szeretnék most nektek segíteni.

Ha a baba anyatejes 6 hónapos koráig ebből mindent tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot megkap, amire a fejlődéshez szüksége van. Mivel az ajánlásokban sokáig már 3-4 hónapos kortól javasolták a pépes táplálás megkezdését, ezért a mai napig sokan gondolják úgy, miért ne kezdhetnék el korábban.

Azonban a túl korán megkezdett hozzátáplálás emésztési zavarokat, hasfájást okozhat, mivel azok az emésztőenzimek, amelyek segítségével a baba az anyatejtől eltérő táplálék megemésztésére képes, csak 16 hetes kor után valamikor jelennek meg a szervezetben, emiatt a korán megkezdett hozzátáplálás növeli a későbbi táplálék- és egyéb allergia kialakulásának kockázatát is. Nem szabad tehát sürgetni a hozzátáplálás megkezdését, meg kell várni, míg megérik rá a baba.

Az első ízekkel mindig apránként kell ismerkedni, először gyümölcs- és zöldségpépekkel, majd pedig következhetnek a húsos főzelékek is.

Nem mindegy hogyan készítették a bébiételt! A baba ízlésvilága kialakulásának szempontjából az a legjobb, ha a gyümölcsök-zöldségek eredeti, friss ízét ismeri meg. Ez úgy lehetséges, ha nincs sózva, cukrozva, vagy más módon ízesítve az étel és az elkészítés során is ügyelnek arra, hogy nem veszítsen eredeti ízvilágából. Az új HIPP Prémium gyümölcs bébiételek például úgy készülnek, hogy a frissen szedett gyümölcsöket azonnal lefagyasztják majd kíméletesen pürésítik. Így készül el a bio-direktpüré, mely valaha volt leggyümölcsösebb HiPP bébiétel.

Mi mindent találhatunk a bébiételek címkéjén? Hogyan válasszunk?

1. A kor, amitől fogyasztható az adott bébiétel (pl. 4 hónapos kortól): ez azt jelenti, hogy az adott életkortól már kínálható az adott bébiétel, azonban nem jelenti azt, hogy ha a babád 4 hónapos, akkor máris el kellene kezdened hozzátáplálni, mert a címkén ez szerepel. A hozzátáplálás megkezdéséhez elsősorban a babád érettségét vedd figyelembe.

2. Összetevők: bébiétel hátulján nézd meg részletesen az összetevők listáját! Néha már az elnevezésből egyértelmű, mit tartalmaz a bébiétel (pl. almapüré), máskor a bébiétel elnevezése többféle összetevőt takarhat (pl. finomfőzelék). De még egykomponensű (pl. őszibarack) pépeknél is érdemes megnézni, tartalmaznak-e egyéb összetevőket pl. cukrot.

3. Kiemelt tulajdonságok: sok bébiételnél egy-egy összetevőt vagy tulajdonságot külön is kiemelnek a címkén (pl. hozzáadott cukrot nem tartalmaz, só nélkül, gluténmentes, vasat tartalmaz)

4. BIO összetevők: A bio címkével ellátott bébiételeket az EU szigorú szabályainak megfelelő biogazdaságokban termesztett zöldségekből és gyümölcsökből készítik, ez garantálja, hogy ezek az alapanyagok nem csak kiváló minőségűek, hanem mentesek az egészségre káros vegyszerektől is. A HIPP termékekben például kizárólag ellenőrzött biogazdaságokról származó zöldségeket és gyümölcsöket használnak fel. Erre kiváló példa a már említett új, Prémium gyümölcs termékcsalád is.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

6 Comments

 • Anita

  Reply Reply 2024. május 30. csütörtök

  Szia Ági! Ne haragudj, gondolom ezer ilyen megkeresésed van, de már egy ideje picit el vagyok keseredve és tanácstalan vagyok. Nagyon hálás lennék, ha esetleg lenne pár perced elolvasni az üzenetet és esetleg válaszolni, ha van rá lehetőséged. Született egy kislányom 2023.09.07-én, 2620g volt a súlya, 2450 volt amikor hazaengedték. Programozott császárral jött világra 38het 5 nappal, ugyanis már nem fejlődött úgy bent, mint kellett volna. A hazaengedés után rögtön bekerültünk a SOTE-ra, ugyanis kiszáradt a törpe, tehát megalapozta a jelenlegi problémámat 🙂
  A kislány pont egy hét múlva lesz 9 hónapos, jelenleg 71cm és 7250g. Előző hónapban cm volt és 7000 g, tehát vagy óriásit nőtt vagy rosszul volt mérve legutóbb, a lényeg, hogy a percentilis görbe most siralmas 🙂
  A terhesség alatt azt hallgattam, hogy nagyon pici a hasam, a terhesség vége felé azt, hogy nagyon kicsi a baba is, a születése óta pedig mindenhol megkapjuk, hogy mennyire picike. Szerinted érdemes lenne elmenni valami kivizsgálásra vagy a fejemben kellene rendet tenni? 🙂 nem egy óriás étkű baba, reggel és este eszik kb 200-200 ml tápszert, nap közben pedig 3*180-220g pépet és pl rágcsál kiflit vagy egy kis baba palacsintát, de ezt inkább nyammogásnak nevezném, mint évesnek.
  Én 52 kg vagyok és 160 centi, tehát nem tartozom a nagy emberek közé. A férjem is alapvetően inkább a kisebb kategóriába tartozik.
  A baba egyébként nagyon aktív és vidám, napi kétszer alszik, nagyon gyorsan kúszik, négykézláb áll, kutyázik, 1-2 lépést tett csak meg egyelőre mászva, ülni még nem ül. Nem gondolnám, hogy lenne bármi, de egész egyszerűen kezdek beleőrülni, hogy mindenhol mindenkitől ezt hallgatom, hogy mennyire pici. Tény és való, hogy ha megyünk babauszasra ő a legkisebb, a hasonló korú babák általában már 8 kg felett vannak, de egyszerűen nem tudom tömni. Előre is köszönöm, ha válaszol!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2024. június 02. vasárnap

   Semmi gond nincs a kislányos súlyával. Egy átlagos 1 éves kislány súlya 8kg. Neki még van 3 hónapja addig, eleve kisebb súllyal jött a világra, tehát ez se indokolja, hogy az átlagnál jobban hízzon. Nem kell aggódnod emiatt.

   (összehasonlításképpen: a kisebbik fiam súlya ennyi idősen 7,2 kg volt, 1 évesen 8,5, a nagyobbiké 10 kg volt 9 hónaposan és 11kg 1 évesen, 2 éves korra viszont mindketten 12 kilósak voltak – egyszerűen a gyerekek nem azonos ütemben gyarapodnak, ez normális:) )

 • Vica

  Reply Reply 2023. szeptember 06. szerda

  Jó napot.
  Van egy fél éves kisfiunk. Szépen fejlődik, forog, kúszik a tengelye körül és néha sikerül neki rendesen is, sokat mosolyog ránk es ha játszunk kacarászik, gagyog. Azonban idáig kétszer volt, hogy a természetben a fákat nézve elkezdett kacagni a semmiből. Lehetséges, hogy csak a látvány tetszett neki vagy ez jelenthet valami gondot is?
  Köszönöm.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. szeptember 08. péntek

   Ez teljesen normális jelenség, nem jelent semmilyen problémát.

  • Noemi

   Reply Reply 2024. március 10. vasárnap

   Kedves Ági ! Kislányom 7,5 hónapos 8kg , mosolygós , életvidám kislány ! Forog , kúszik , ülni mikor kell a babáknak ? Körülöttünk lévő egy idős babák ,már mind ülnek , állnak 🙂 hangosan csak párszor kacagott még ez normális ,hogy nem szokott úgymond folyamatosan hangosan kacagni ? Köszönöm a válaszod!

   • Vida Ágnes

    Reply Reply 2024. március 24. vasárnap

    Állni 11 hónaposan szoktak elkezdeni átlagosan, mászni 10 hónaposan, az ülésre nincs kötelező időpont, általában a mászásból alakul ki. Ne a többiekhez hasonlítsd, ők hamarabb kezdtek el mindent. A kacagás jó, nem kell folyamatosan kacagnia, ezt minden baba máshogy csinálja.

Leave A Response

* Denotes Required Field