Miért nem alszanak a mai gyerekek?

Vannak olyan elméletek, amik szerint a modern kor “betegsége” a rossz alvás, mások szerint a nevelésen, a szoktatáson múlik az egész, sokan pedig azt mondják, régen is gyakran keltek a gyerekek, csak az idő megszépíti az emlékeket. De vajon kinek van igaza? Miért kelnek gyakrabban a mai gyerekek?

Mivel nincs olyan kutatás, ami összehasonlítaná az alvászavaros gyerekek arányát 100 évvel ezelőtt és most, ezért nem tudjuk pontosan megmondani, vajon korábban milyen gyakran keltek fel a babák. Néprajzi feljegyzésekből tudjuk, hogy a babák altatása korábban sem ment “csak úgy” magától, hiszen az alvási mintázatuk veleszületetten más, mint a felnőtteké, felszínesebben alszanak, nehezebben alszanak el, gyakran felébrednek.

Az alvászavaroknak, gyakori ébredéseknek számtalan oka lehet, ezek egy része testi ok, azonban sok esetben látszólag nincs testi ok (nem beteg, nem fogzik, nem refluxos stb. a baba), mégsem alszik jól. Mi állhat ilyenkor a háttérben?

1. Túl sok inger

Az alvás alatt a gyermek feldolgozza a vele történteket. Ha túltelítődik ingerekkel, többet kell feldolgoznia, azaz nyugtalanabbul aludhat. 2 oka lehet annak, ha nem tudja a kicsi feldolgozni az ingereket:

1. Az átlagnál érzékenyebb a gyermek, ezért kevesebb ingertől is könnyebben lefárad. A gyerekek nagyjából 20%-a hiperérzékenyen születik, azaz az átlagnál fogékonyabb az ingerekre és nehezebben dolgozza fel őket. A hiperérzékeny gyerek könnyen összerezzen kisebb zajokra is, fogékonyabb a színekre, ízekre, hangokra, de pl. még azt is jobban észreveszi, ha a rugdalózójában a nyakánál nyom a címke, vagy kényelmetlen a lábánál a zokni varrása. Már néhány hetes korban is sírósabb, nyugtalanabb, ingerlékenyebb lehet emiatt.

Az érzékenyebb gyerekek jobban igénylik az állandóságot, a napi rutint, nehezebben reagálnak a változásokra, igénylik, hogy kipihenhessék magukat és nagyon nyűgösen viselkednek (sírnak, hisztiznek), ha fáradtak.

2. Túl sok inger éri A csecsemők szinte falják az új ingereket, élvezik a világ felfedezését, azonban néha túl sok a jóból. A mai világ tele van felesleges ingerekkel, amik túlterhelhetik a kicsi még fejletlen idegrendszerét. Mi már szinte észre sem vesszük, ha a háttérben megy a tévé házimunka közben, a baba észleli, közben játszik, mégis megfigyelhető, hogy hamarabb lesz nyűgös és fárad el így, mint háttérzajok nélkül.

Menj csak be egy plázába a totyogóddal és nézd meg mi történik! Alig telik el 1 óra és a legtöbb kisgyerek (egyéni érzékenységtől függően talán már hamarabb is) pörög, “rosszalkodik”, nyűgös, hisztis, mert azok a fölös ingerek (zene, hangosbemondó, tömeg zaja, a sok áru látványa, villódzó fények stb.), amiket te már tudatosan ki tudsz zárni, őt leterhelik és elfárasztják.

Mi segíthet?

1. Kevesebb felesleges inger! Érdemes a lehetséges minimumra csökkenteni a kicsi életében az ingereket és a mesterséges ingerek helyett inkább a természetesekre helyezni a hangsúlyt (a természet zajai kevésbé fárasztják le, mint a pláza zsivaja). A lakásban lehetőség szerint ne legyen háttérzaj, ne nézz tévét a baba mellett (még akkor sem, ha nem nézi, a hangot akkor is hallja és a villózást is érzékeli)!

Ne legyen a kicsinek túl sok játéka elől egyszerre (ennek úgyis csak az a vége, hogy kiszórja), jobb, ha csak néhány van elől és ha megunta őket, elteszed és másikat veszel elő.

Estefelé, lefekvés előtt tudatosan kezdjétek el csökkenteni az ingereket:
– ilyenkor már ne nézzen hosszasan tévét a kisgyerek,
– a pelenkázás, öltözés már csak kislámpa fényénél történjen,
– ha szopizik lefekvés előtt közben ne égjen a lámpa,
– ebben az időszakban ne menjen hangosan a lakásban a tévé, a zene.

2. Kevesebb mesterséges fény!

Egyes elméletek szerint a villamos világítás feltalálásával egyre több embernek “romlott el” az ún. cirkadián ritmusa, azaz, azért fekszünk le túl későn és azért alszunk el nehezebben, mert a mesterséges világításnak köszönhetően fényár van a lakásokban. Látható, hogy a babákra is jó hatással van, ha estefelé nem olyan erőteljes a világítás a lakásban, de legalább a lefekvés előtti időszakban gondoskodunk róla, hogy fokozatosan csökkenjenek az esti fények, ez azt üzeni a szervezetnek, hogy itt az alvásidő és ezzel jelentősen lecsökkentheti az altatásra fordított időt is.

3. Ha túltelítődött, hadd pihenjen!

Ha olyan programotok van, ami ingergazdag (bevásárlás, rokonlátogatás, gyerekprogram stb.) és azt látod, hogy a gyermeked már túlpörgött, nyűgös, nem bír magával, keressetek egy nyugodt helyet és hadd pihenjen kicsit! Menjetek ki a szabadba, sétáljatok pár percet, menjetek be a pelenkázó vagy szoptatóhelyiségbe vagy vendégségben keressetek egy csendes szobát! Ha szopizik, meg is szoptathatod vagy olvashatsz neki mesét. A lényeg, hogy ki tudja zárni a külvilágot és kicsit pihenni.

2. A rutinok hiánya, a rendszertelenség

Ingergazdag életünkkel együtt jár, hogy meglehetősen unalmasnak tűnik betartani a gyermek állandó napirendjét ezért néha lazítunk egy kicsit. A kicsik nem merev napirendet igényelnek, azonban a lelki és fizikai biztonságigényükhöz hozzátartozik, ha a hétköznapi rutintevékenységekből felismerik, mi fog történni velük. Például: “Anya készíti a főzeléket, betesz az etetőszékbe, feladja a partedlit, tehát hamarosan enni fogok”.

Néha észre sem vesszük, hogy variáljuk a dolgokat, máskor tudatosan kezdjük el átalakítani pl. az altatáshoz fűződő szokásokat abban a reményben, hogy talán majd egy új módszertől varázsütésre elalszik a baba. Nos, ezek a variálások csak ritkán járnak eredménnyel, azonban a kicsit összezavarják.

Különösen 9-10 hónapos kortól kezd el a baba látványosan ragaszkodni a korábbi szokásokhoz, azelőtt sokkal rugalmasabb és gyakran ő maga változtat rajtuk. Innentől kezdve azonban ellenkezik, ha másként akarod bepelenkázni, nem a megszokott módon eteted stb.

Ennél pedig még rosszabbul viseli, ha nem aludhat a megszokott időpontban, amikor fáradt. Mondjuk elmentek kirándulni, ő jólérzi magát, nem alszik napközben, aztán hazafelé kidől a kocsiban. Mindenki örül, hogy ma jól alszik majd a kicsi, de ő az éjszaka közepén felébred és úgy dönt ébren szeretne lenni. Vagy fellép nála az ijesztő pavor nocturnus.

Akármilyen nehéz is, a baba igényel egyféle állandóságot, napirendet (nem olyat, ami az órát követi, sokkal inkább olyat, amiben a tevékenységek sorrendje, a megszokott rutinok rendszere állandó).

Segíthet a nappali élmények feldolgozásában, ha lefekvés előtt elmeséled a gyermekednek a napját (nagyobbak már maguk is hozzátehetnek részeket), de beleszőheted az őt ért élményeket egy mesébe is.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológus, babapszichológus. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két kisfiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon válaszolok, a blogon a hozzászólások között nem. Ha a kérdésed hosszabb vagy privátban szeretnél kérdezni, kéthetente az online fogadóórán tudsz kérdezni.

4 Comments

 • Bettina

  Reply Reply 2017. április 25. kedd

  Kedves Ági! Olyan problémám van, hogy a 16 hónapos kisfiam születése óta korán kel. Este fél 9-kor magától elalszik, de fél 7-kor mindig felkel. Ha épp nem beteg, vagy nem fogzik, átalussza az éjszakát, de ha egész éjjel fenn volt, akkor is fél 7-kor kel. Azért mondom, hogy kora, mert egész nap nyűgös. Fél 7-kor kipattan a szeme, már mutogatja, hova menjünk, mit csináljunk, de 7 órakor már dörzsöli a szemét, fülét, egyfolytában nyafog, szórakoztatni kell. Régebben mindig visszaaltattam, de most már nem tudom. Ha valami csoda folytán sikerül, sokkal kiegyensúlyozottabb, mosolygós, lehet vele játszani. De mikor fél 7-kor kel, egész nap ölben akar lenni, szórakoztatni kell. Bújócskázunk, autózunk, stb., de minden fél percig érdekes, jön a fáradt nyafogás. Látszik rajta, hogy semmi se jó. Hogy tudnám rávenni, hogy tovább aludjon? Mert látom, hogy ez neki kora. Mert ha fél 8-ig sikerül visszaaltatni, teljesen más az egész napja. A 2 altatásra nem akarom visszaszoktatni, mert már 5 hónapja egyet alszik. A másik problémám, hogy délben magától elalszik (persze nagyon fáradt), de (percre pontosan!!!) 90 perc múlva sír, feláll a kiságyban. Mikor bemegyek, már fekszik is le, de látszik rajta, hogy nem.tudja, hol van, altatni kell. Ha nem altatnám, ugyanúgy nyűgös lenne a délután. Így még fél órára visszaalszik, és mosolygósan ébred. De mikor elalszik, megnézem az órát, mert percre pontosan 90 percre megébred, így már előtte 2 perccel készenlétben vagyok. Ez így megy születése óta, 3s mimden nap. Nem csak 1-2 alkalom. Hogy tudnám erről leszoktatni? Válaszodat előre is köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. április 26. szerda

   Reggel fektesd magad mellé és aludjon el melletted, úgy talán könnyebben megy a visszaalvás és nyugodtabb lesz majd. Valószínűleg a a délutáni alvással sem lenne gond, ha reggel tovább aludna. De gyanús, hogy kéne még neki az a második alvás, mert korán kel és délután is hamar felriad, talán meg lehetne próbálni visszavezetni a napirendbe azért, hogy kipihenje magát. Ha már nem lesz szüksége rá, szépen elhagyja majd.

 • V. Korinna

  Reply Reply 2017. március 30. csütörtök

  Kedves Ági,

  A segítségedet szeretném kérni, mert úgy érzem, erőm és teljesítőképességem végén járok, és a sok okos tanács közül azt sem tudom, melyikhez kapjak.

  Kislányom 20 hetes, 4200 grammal született, jelenleg 8300 gramm, élénk, vigyori, egészséges baba, korának megfelelően fejlődik. Jelenleg kb. kétharmad-egyharmad arányban kap tápszert és anyatejet az előbbi javára, egyelőre még nem táplálok hozzá, bár a következő hetekben tervezem ezt is elkezdeni. A fogzás nála nagyon korán, már 14 hetesen elkezdődött, azóta is nyáltengerben úszunk, és az ökle egész nap a szájában van, egyszer még hőemelkedése is volt miatta. Patikában vettem lidocainos fogzást segítő gélt, ez pár percig segít csak, mivel villámgyorsan lenyalogatja az ínyéről. (Homeopátiás cukorgolyócskákért nem adok ki pénzt, hiszen hatóanyag nincs bennük.)

  A szoptatásról annyit, hogy az elejétől kezdve egy kínszenvedés volt az egész, volt azonosítatlan eredetű szopizás utáni mellfájástól kezdve szopisztrájkon át részemről sikításban végződő szopizásig minden. A végére már a szoptatási tanácsadó is csak széttárta a kezét, és elintézte azzal, hogy más is felnőtt már tápszeren. Három hete egyik napról a másikra gyakorlatilag elapadt a tejem (megjött a havim is), azóta kb. a harmada termelődik a korábbi mennyiségnek. A szoptatást itt befejeztük, mert a kislányom már a mellem látványától is visításban tör ki, nincs erőm már tovább próbálkozni, amíg van tejem, fejni fogom.

  Három hónapos korában vissza kellett mennem dolgozni (külföldön élünk, itt ennyi idő a szülési szabadság, nem engedhetjük meg magunknak, hogy itthon maradjak). Azóta a napirendünk a következőképpen néz ki: reggel fél nyolckor keltem a kislányomat, indulunk a bölcsibe, ahol egyébként imád lenni, mindig vigyorogva indul a nap. Ott délelőtt 10 körül alszik fél órát, majd délután kb. egy-másfél órát fél három körül. Fél négyre megyek érte, a délutánt itthon töltjük együtt csendben és nyugalomban (tévé nem megy, sosincs felfordulás, vendégeket nem fogadunk – magam is hiperszenzitív vagyok). Este fél hét körül kezd elálmosodni, hétkor leteszem aludni a saját kiságyába. Egyetlen hang nélkül alszik mintegy 4,5-5 órát, amíg én magam is le nem fekszem. A probléma ugyanis itt kezdődik. Amíg mi a férjemmel fenn vagyunk, a gyerek nyugodtan alszik, amint lefekszünk – bármikor is történjék ez -, onnantól kezdve 10 perc múlva elkezd nyöszörögni, vergődik, dobálja magát, sír. Ilyenkor adok neki enni, büfiztetem, és látszólag azonnal vissza is alszik, de csak látszólag. Ugyanis az éjszaka úgy telik, hogy a kislányom negyed-félóránként elkezdi magát ugyanúgy dobálni, ezzel pedig felébreszti magát, és teljes hangerejéből visít, semmivel sem lehet megnyugtatni (mindent kipróbáltam már, éppen csak fejen nem álltam még, hiába simogatom, ölelgetem, etetem, semmitől sem nyugszik meg akkor sem, ha átcipelem magunkhoz az ágyba). Reggel hat után, amikor mintegy nettó háromórányi, összesen kb. nyolc részletben aludt alvás után felkelünk, a problémát mintha elvágták volna, a baba alszik tovább csendesen, egy hang nélkül, amíg fel nem keltem.

  Az állandó kialvatlanság és az egész napos rohanás miatt pedig úgy érzem, lassan teljesen összeroppanok. Komoly felelősséggel járó, nagy koncentrációt igénylő munkám van. Én sajnos nem tudok akkor aludni, amikor a baba, emellett autót vezetek, esténként ott a nyakamon a főzés, a háztartás, férjemen kívül segítségem nincs… Annyira szeretném tudni, miért alszik ilyen furcsán a kislányom, illetve hogy mit csinálok rosszul, amiért nem jut nekem egy perc pihenés sem szinte. Bármilyen megoldási javaslatot szívesen fogadok!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. április 05. szerda

   Valószínűleg ő ahhoz szokott, hogy mindig van egy kis zaj körülötte és a zajra jobban alszik. Éppen ezért kapcsolj be egy kis fehér zajt éjszakára neki (pl. ventillátor) vagy léteznek már éjszakai zaj CD-k és hangszimulátorok is, amik folyamatosan pl. tengerzúgást vagy tücsökciripelést adnak.

Leave A Response

* Denotes Required Field