A szerző

Vida Ági

Ági Magyarország legismertebb babalélektannal foglalkozó szakértője, rendszeresen publikál szaklapokban (Anyák Lapja, Babapatika), hívják a televízióba (RTL Klub, m1, tv2). A Kismamablogot 2007. augusztusában indította el, azóta évente mintegy 2 millió egyedi látogató olvassa írásait Magyarországról és külföldről egyaránt.

Már pszichológia és pedagógia szakos egyetemi hallgatóként is érdekelt a gyermeklélektan. Pszichológia és pedagógia szakon végeztem, első gyermekem születése előtt kezdtem el magam beleásni a csecsemőlélektan tudományába. 2005 óta foglalkozom csecsemőkkel, totyogókkal és szüleikkel, hiszen az egészen kicsik esetében nem csak a gyermek, hanem a szülei viselkedését is tanulmányozni kell. Szakmai tanulmányaimat családterápiás, játékterápiás, valamint családi coach képzéseken bővítettem és enneagram képzésen is résztvettem. Azon dolgozom, hogy a kismamák, szülők számára legnehezebben kezelhető problémákra találjak olyan megoldásokat, amelyeket sikerrel alkalmazhatnak.

Alapvető szemléletmódom minden problémával kapcsolatban, hogy mielőtt cselekednénk, a mások által javasolt bevált módszereket alkalmaznánk, gondolkodjunk el. Ismerjük meg a gyereket! Ismerjük meg a probléma gyökerét! Ismerjük meg a helyzetet! Csak azután cselekedjünk. Nincsenek kész receptek, amik mindenkinél működnek, mindig a gyerek természetének és a körülményeknek az ismeretében szabad csak bármilyen nevelési módszert bevetni.

Fontos alaptézisem továbbá, hogy merjünk lusták lenni 🙂 Sok szülő, anyuka, túlaggódja, túlbonyolítja az egyes problémák megoldását, holott gyakran a háttérben csak életkori sajátosságok állnak, amiket kinő a gyerek. Ne feledjük, a gyerek nélkülünk is felnő, rájön a dolgokra, megtanul mindent, ami az élethez szükséges, nekünk nem tanítani kell őt, csak megóvni a veszélyektől és olykor finoman terelgetni, minden más probléma szinte magától oldódik meg.

„Egyiküknek öt kas méhe volt és öt gyereke. Méheihez könyvtárra való szakirodalommal rendelkezett, de a gyerekei neveléséhez egyetlen könyvvel sem. Bárcsak gyermekeinkhez értenénk annyira, mint a gazdaember a földhöz, az autós az autóhoz, az iparos a szerszámhoz, a munkás a szakmájához! Vagy legalább annyit, mint egy-egy gyerekbetegséghez. Akkor nem hökkennénk meg ettől a kérdéstől: Kicsoda a gyermek?” Még nem voltak gyermekeim, amikor olvastam Gyökössy Endre gyermeknevelésről szóló könyvében ezt az idézetet, de már akkor mélyen a szívembe zártam. Hiszek benne, hogy az anyai ösztön ott lapul mindannyiunkban, de nagy hasznunkra lehet a tudás, a tanulás, az újabb és újabb kérdések feltétele és válaszok keresése abban, hogy elég jó szülői lehessünk gyermekeinknek.


Ha láttál, hallottál, olvastál a sajtóban és szeretnéd visszakeresni, itt tudod megtenni >>

Könyvek, tanfolyamok:
Pozitív Gyermeknevelés (2015)
Békében magaddal önismereti tréning szülőknek (2014)
Anyapszichológia (2014)
Álomba Ringató Praktikák (2008)
Babastart Tanfolyam (2007)
„Igazi” Szülésfelkészítő Tanfolyam 2008
Békében magaddal – önismereti tanfolyam anyáknak 2009
Gyógyító Játékok (2010)
Egyéniség Születik (2011)
Babapszichológia (2011)

Amennyiben kérdéseid vannak, a Facebookon vagy kéthetente az online fogadóórán teheted fel őket elsősorban babalélektannal, viselkedéssel kapcsolatos problémákban. Amennyiben más témában kérdezel, szakértő (gyermekorvos, védőnő, homeopátiás orvos) bevonásával válaszolok.

Ügyfélszolgálati (megrendelésekkel kapcsolatos) kérdésekben a Kismamablog ügyfélszolgálatára írhatsz: megrendeles@kismamablog.hu

Sajtómegkeresésekkel kapcsolatban az info@kismamablog.hu címen vagy a 06/1-709-3399 telefonszámon állunk rendelkezésre.

1 Comment