A titokzatos pavor nocturnus nyomában

A kisgyerek az éjszaka közepén felébred és hangosan sír. Te igyekszel megnyugtatni, de ő torka szakadtából üvölt, látszólag semmire nem reagál. Néha beszél, a szeme nyitva, máskor csukott szemmel sír. Visszafektetni nem lehet, sem megnyugtatni. Egy idő után abbahagyja és alszik tovább. Mi az oka ennek az ijesztő jelenségnek és mit tehetünk ellene?

A pavor nocturnus az alvás-ébrenlét zavara, egyféle kisgyermekkori alvajárás, csak éppen mászkálás nélkül. Az oka az, hogy a kisgyerek a mélyalvásból vagy a mélyalvást követő felszínes alvási szakaszba érve felriad, de mivel nagyon fáradt, ezért nem ébred fel teljesen, hanem álmában sír vagy beszél.

Néha úgy tűnik, ébren is van ilyenkor, mert ha szeretnéd átölelni, eltolja a kezed vagy még hangosabban sír, valójában azonban ezek csak ösztönös reakciók, amiknek nincs tudatában és reggel nem emlékszik rá, mi történt, sem arra, hogy ő ébren volt.

Totyogókorban (1-3 éves kor között) gyakran nagy éjszakai hiszti formájában jelentkezik a pavor nocturnus, óvodáskorban pedig inkább az ágyban való felüléssel jár, a gyerek mereven néz maga elé, összefüggéstelenül beszél, kiabál vagy sír.
Megfigyelhető, hogy néha valamilyen külső inger váltja ki, erre “ébred” fel a kisgyerek, például, ha a testvérek egy szobában alszanak, akkor a kisebb testvér felriadhat arra, amikor a nagyobb lefekszik, de olyan esettel is találkoztam már, amikor a lakásban üvegezett ajtók voltak és bár a kicsi szobájának ajtaja be volt zárva, rendszeresen “felriadt” arra, amikor a szülők elmentek lefeküdni és lekapcsolták a villanyokat.

Pavor vagy valami más?

A szülők gyakran megijednek, hogy talán valamilyen komolyabb baja van a gyereknek és emiatt viselkedik így, hiszen a tünetek gyakran epilepsziára emlékeztetnek. A pavor jellegzetessége, hogy leggyakrabban a lefekvést követő 3-4 órában fordul elő és egy éjszaka csak egyszer. Ha egy éjszaka többször is előfordul vagy pedig nem a lefekvést követő 3-4 órában, hanem pl. hajnalban jelentkezik, illetve, ha heti 3-nál többször fordul elő, akkor érdemes orvoshoz fordulni és alváslaboros kivizsgálást kérni, mert pl. éjszakai légzéskimaradás vagy más probléma állhat a háttérben.

Mi okozza és mit tehetünk ellene?

A pavor nocturnus pontos okát nem ismerjük. Genetikai és idegrendszeri fejlődési okok állhatnak a háttérben.

Gyakrabban jelentkezik a pavor, ha a kicsit túl sok élmény érte napközben vagy az átlagosnál jobban elfáradt, esetleg a megszokottnál később feküdt le. Ha rendszeresen jelentkezik, érdemes minden nap felírni, mit csinált a gyerek aznap, mikor feküdt le, mennyit aludt napközben és ezt követően mikor jelentkezett a pavor-roham, ez 1-2 hét feljegyzései után rávilágíthat arra, milyen életmódbeli változásra lehet szükség, hogy megszűnjenek az ébredések.

Segíthet a megelőzésben, ha a délutáni-esti program már nem annyira megerőltető, ha délután is alszik a gyerek, ha este, lefekvés előtt már nem néz tévét, ha időben fekszik le esténként, ha az esték nyugodtak, ügyelünk a lassuló tempóra lefektetés előtt, valamint alaposan kiszellőztetünk lefektetés előtt és nincs túl meleg a gyerek szobájában.

Felébreszteni ilyenkor nem lehet a kisgyereket és nem is szabad. Ne kapcsoljunk lámpát, amikor felriad, mert így általában tovább tartanak a “rohamok”! Amit tehetünk, hogy mellette maradunk, nehogy kárt tegyen magában vagy leessen az ágyról, majd pedig a roham múltán betakargatjuk, megszeretgetjük.

Jellemzően legkésőbb 7-8 éves korra teljesen elmúlik a pavor nocturnus, de a legtöbb esetben csak 1-1 alkalommal és átmenetileg jelentkezik, leggyakrabban 2-5 éves korban.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológus, babapszichológus. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két kisfiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon válaszolok, a blogon a hozzászólások között nem. Ha a kérdésed hosszabb vagy privátban szeretnél kérdezni, kéthetente az online fogadóórán tudsz kérdezni.

9 Comments

 • Szilvi

  Reply Reply 2017. április 24. hétfő

  Kedves Ági! 1 éves kislányom mostanában a következőt csinálja este. Megfürdetjük 19:30- 20:30 körül, utána szopi, elalszik cicin, aztán, ha lerakom a kisagyba vagy rögtön, vagy max fél óra múlva felkel, és vagy sír, de általában felkel és játszani akar. És ez eltart kb fél 12ig vagy tovább. Ha sötétben ringatom sem alszik el, újra cicit adok, akkor sem, csak csípked csapkod, rúg-kapál. Most jön a kisörlő foga, de amikor mosolyogva játszani akar, akkor nem tudom mit tegyek. Ejszaka is 2x-3× kel. Ekkor cicin visszaalszik. Reggel így alszunk kb 9ig. Napközben sem alszik sokat. 1x kb 3/4 órat dél körül, és van hogy már du nem is alszik. Mit tehetünk hogy ne legyen fent ilyen sokáig? Köszönöm válaszod.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. április 26. szerda

   Mivel ő későn alszik el, ezért későn is kel, tehát az egész napirendje el van csúszva. Ezen csak úgy tudsz változtatni, ha reggel elkezded először csak fél órával korábban kelteni, ezzel az egész napirend korábbra csúszik. Ráadásul neki most a második nappali alvása este van, ezért tud utána olyan későn fent lenni, tehát érdemes lenne úgy csinálni, hogy reggel fél órával korábban kelted, ezzel délután fél órával korábban alszik, aztán késő délután, kora este, amikor elálmosodik, alszik még egyet, felkel, játszotok estig, ahogy most is és csak lefekvés előtt este 10-fél11-felé viszed fürdeni, hogy kialakuljon az esti rutinja, aminek a fürdés is része. Ha már sikerült az, hogy este fél órával korábban álmosodjon el (ehhez kell kb. 4-5 nap, addig folyamatosan így csináljátok), akkor lehet megint fél órával elkezdeni korábban ébreszteni, így ismét fél órával korábbra csúszik a napirend.

 • Enikő

  Reply Reply 2017. április 21. péntek

  Kedves Ági,

  A kisfiam 8,5 hónapos. Nagyon jó alvó a kezdetektől, nappal 2 x alszik, délelőtt 2-3 órát délután 1- et. Mosolygós, jókedvű baba. Éjszaka viszont azzal a gonddal küzdünk hogy sikítva ébred, ha a karomba akarom venni akkor csípked, eltol, nem bírom tartani,teljes erőből fogom,hogy nyugodjon meg, énekelek, susogok neki, mindent kipróbáltam, de egyre jobban visít. Ha berakom a kiságyba felül egyből és úgy visít. Az esti rutinunk az mindig ugyanaz, 6:30 körül kap pépet vacsira gyümölccsel(sinemil, vagy teljes kiőrlésű pép), aztán még játék és 8 kor fürcsi, majd cici és úgy alvás. Félálomba rakom le mindig, nem várom meg még teljesen elalszik. Tanácstalan vagyok,az alsó fogak kijövetelekor kezdődött először, akkor azt hittem megoldottam, nem adtam neki éjjel cicit mert már óránként ezt csinálta,és elmúlt egy hónapra,de most jönnek a felső fogak és újra visszajött ez a probléma. Egyszerűen nem tudom mi tévő legyek, megszakadaszívem hogy csak visít torkaszakadtából és nem reagál semmire. Most csakegyszer riad így éjszaka de az1-2 óra mire megnyugszik, vagy csak kifárad. Cicit nem merek neki adni mert tudom akkor megint odajutunk hogy óránként cici kell.Az is eszembe jutott hogy nincs is igazán ébren azért nem reagál, Neked ki a véleményed.?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. április 26. szerda

   Jön a foga, ezért ilyen nyűgös, éppen ezért ez nem nevelési kérdés, hanem a fogzáson kell segíteni. Ha nappal nyálzik és mindent megrág, éjszakára kaphat valamilyen homeopátiás szert (Tentoba homeo, Osanit, Viburcol), ha esetleg emellett sírdogál is, duzzadt az ínye, látszik rajta a kis fehér csík vagy hőemelkedése van, piros a popsija vagy az arca, akkor kaphat éjszakára egy kiskanál Nurofent is.

 • Bea

  Reply Reply 2017. március 30. csütörtök

  Kedves Ági
  A kislányom 6 és fél hónapos és az elmúlt hetekben  (párom szerint hónapokban) szinte minden este produkálta a pavor nocturnus tüneteit. 8kor elalszik de éjfél előtt felsír (nem éhes és olyan mintha fel sem ébredt volna). Úgy tudom ilyen idős korban ez nem jellemző.
  A hozzátáplálást kb 2 hete kezdtük el, este rajtam szopi közben szokott elaludni, napközben vidám kisbaba. Napközben általában 3szor alszik, általában 2szer fél órát és egy kicsit hosszabbat. Imád fürdeni, akkor mindíg felpörög akár milyen fáradt is.
  Mit kellene tenni? Kell valamit tenni?
  Üdvözlettel
  Bea

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. április 05. szerda

   Ez nem pavor, hanem azért sír fel, mert valami zavarja, de mivel a felszínes alvás állapotában van, nem ébred fel. Általában a keződőd fogzás szokta okozni ezeket a felsírásokat. Ha most kezdtétek a hozzátáplálást, ügyeljetek arra, hogy délután és este még ne egyen kanalas ételeket, mert még nem szokta meg őket az emésztése, ezért éjjel emiatt is ébredhet.

 • Zsofi

  Reply Reply 2017. március 13. hétfő

  Kedves Àgi,lànyom 3,5éves és az elmult ejszakàkon a fent leirt “tüneteket” produkàlja,ma éjjel kiabàlt hogy nem akarja hogy ott fekudjek es eldobàlta a pàrnàkat.csak csimogatom a hàtàt es suttogom hogy mama itt van veled.Olvastam hogy elvileg nem szabad hozzajuk beszelni se. Dea fö kérdésem az hogy mi a kulönbség a pavor nocturnus (night terror angolul) és aközött hogy esetleg csak rosszat àlmodik?

 • Bog

  Reply Reply 2017. január 30. hétfő

  Szia Ági!

  Érdekelne, hogy mit gondolsz a kisfiamról. 18 hónapos elmúlt, nagyon érdeklődő, okos, bár fiú, már rengeteg szót mond (angolt is, tanítgatom:), betűket, számokat tud..Vidám, kiegyensúlyozott alapvetően. Viszont kb 6 hónapos kora óta rosszul alszik (velem alszik nagy ágyban), rengeteget forog, sír vagy nyüszög, ha éhes, szomjas. Nappal pl. már nem nagyon akarja megenni a tápszert, esetleg elalvás előtt, de éjjel pici kora óta szüksége van a fél liter tejre. Sokszor előfordul, főleg az éjszaka első felében, hogy felsír, vagy nyöszörög, akkor felveszem, vagy megetetem, és hamar megnyugszik, visszaalszik, máskor meg felébred az éjszaka közepén (pl. 2-kor), és vagy egy órán keresztül nem tud visszaaludni.
  A kérdéseim:
  1.Ezek normális jelenségek Szerinted?
  2.Szerinted meddig fog éjszaka enni? Erről le kellene szoktatnom valahogy?

  Előre is köszönöm!
  Bog

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. február 27. hétfő

   Ezek normális jelenségek, általában a fogzás és az idegrendszer éretlensége okozza őket. Mindkét probléma nagyjából 2 éves korra meg szokott oldódni, amikorra a fogak is áttörnek és az idegrendszer is megérik, de jellemzően már 20-21 hónapos korra jelentősen szokott javulni a dolog. Meg lehet próbálni este a Mesélő Hold nevű illóolajat párologtatni a szobában, ez segíthet a nyugodtabb alvásban.

Leave A Response

* Denotes Required Field