Miért csak 30-40 percet alszik a baba?

Mostanában sokan fordultatok hozzám azzal a kérdéssel, miért lehet az, hogy a baba csak rövideket alszik, aztán felkel és vagy csak segítséggel tud visszaaludni (ha jó pillanatban kapod el és még pont félálomban van), vagy azt sem. Mi okozza ezt és mit lehet tenni ellene?

Mi az oka a baba rövid alvásának?

A rövid alvás oka a baba alvásciklusában keresendő. Az újszülött még nagyon felszínesen alszik, rövid töredezett az alvásciklusa, amiben még csak nagyon rövid mélyalvási szakaszok vannak. Sokszor úgy tűnik ébren van (a szeme nyitva vagy félig nyitva), de valójában alszik, máskor azt hiszed, mélyen alszik, de aztán hirtelen felriad.

Ahogy az idegrendszer fejlődik, a baba alvási szokásai is változnak: megtanulja, mikor van a nappal és mikor az éjszaka és a mélyalvási szakaszok egyre hosszabbak lesznek. 6-8 hetes kor körül, nagyjából 45 perc egy teljes alvásciklus hossza, ebből nagyjából 25-30 perc a mélyalvás és 10-15 perc a felszínes alvás. Magyarán szólva, ha a babát 10 percig altatod és leteszed a kiságyba, még kb. 25-30 percig fog mélyálomban aludni, aztán újra felszínes alvási szakasz következik.

Ha a baba kellőképpen fáradt és nincsen semmilyen zavaró tényező (nem éhes, nem fázik, nem fáj a pocak, nem fogzik, nincs semmilyen inger, ami megzavarná), akkor visszaalszik. Ha már kipihente magát vagy valami megzavarja, felébred. Természetesen sokan aggódnak ilyenkor, hiszen mindenhol azt olvasni, hogy a baba alvásigénye ennél nagyobb de ha összeadjuk a nappali és az éjszakai alvások hosszát, összességében ki szokott derülni, hogy a babánk kialussza magát csak legfeljebb nem abban az ütemben, ahogyan mi szeretnénk.

Az ébredés körülményeiből következtethetünk arra, mi lehet a baja a babának:

1. Ha a baba felriad, ijedten, élesen sír és még láthatóan nagyon álmos: valami baja van, ami miatt felriadt (ez lehet egy hangos külső inger, pocakfájás, fogzás vagy hanyattfekvő babáknál a Moro-reflex, amikor a baba hirtelen hátrakapja és széttárja a karját, mintha meg akarna ölelni valakit és élesen felsír, ennek az oka a testi bizonytalanság, amin segíthetsz azzal, ha hálózsákban vagy rugalmas pólyában altatod, amiben jobban biztonságban érzi magát)

2. Ha a baba felébred és kipihent, nem sír, játszik, élénk, akkor egyszerűen csak elég volt neki ennyi alvás, nincs többre szüksége.

3. Ha a baba felébred, nagyon álmos, de nem sír: ahogyan a felnőttek között is vannak olyanok, akik morcosabbak ébredés után és kell egy kis idő, amíg felébrednek, úgy a babák között is van ilyen. Ha az ébredést követően pár percig fáradt a baba, de aztán felélénkül és kibírja a következő alvásig nyűgösködés nélkül, akkor ezzel nincs tennivaló.

Gyakran előfordul, hogy az első hetekben jól és mélyen alvó baba hirtelen elkezd rövidebben aludni és felébredni 30-40 perc után. Ennek 2 oka is lehet:

1. A kicsi egyre nyitottabb az ingerekre, olyan zajokat is észrevesz, amiket addig nem és ezért a felszínes alvási szakaszban könnyebben felriad.

2. Megszoktuk, hogy mindig egy adott időpontban fektetjük le. Ő engedelmesen el is alszik ilyenkor, de gyorsan kialussza magát és felkel.

Keveset alszik a babád éjszaka? Miért lehet ez és mit lehet tenni? Olvasd el itt!

Mit tehetünk, hogy hosszabban aludjon?

Ha a baba biztonságban érzi magát és még álmos, a felszínes alvási szakaszban magától is visszaalszik. Amivel segíthetsz neki, hogy ne riadjon fel:

  • sötétítsd be a szobáját a nappali alváshoz is, így nem zavarják meg a felesleges ingerek,
  • altasd bölcsőben vagy mózeskosárban, mert a szűkebb, kuckósabb ágyban mélyebben alszik a baba
  • vannak olyan babák, akiknek az elalvásban és az ingerek kizárásában az ún. fehér zajok segítenek, ez lehet egy hangszimulátor (mobiltelefonra is létezik már ilyen app) vagy egy ventillátor a baba szobájában (a porszívót és a hajszárítót nem javaslom, mert túl hangos és nem jó, ha órákon át járatjuk)
  • érdemes elalvás előtt kiszellőztetni a baba szobáját, mert az oxigéndúsabb levegőben általában mélyebben alszik a baba

Ami még segíthet: a testmozgás és a szabad levegő.

Megfigyelhető, hogy ha többet mozog a baba, hosszabban is alszik. Például babaúszás után mindig hosszabb alvás szokott lenni, még akkor is, ha a baba még nem kúszik-mászik. Éppen ezért segíthetjük a baba jobb alvását azzal, ha az önálló mozgás előtti időszakban is tornásztatjuk, mondókázunk, mozgásos ölbéli játékokat játszunk vele.

A szabad levegőn mindig jobban alszanak a babák, mert:
– nincsenek zavaró mesterséges zajok (gépek zúgása, tévé stb.)
– oxigéndúsabb a levegő.

Az otthon csak röviden alvó babákat, ha úgy látjuk, nagyon álmosak, a délelőtti vagy délutáni sétánál altathatjuk hosszabban a szabad levegőn, ez is segíthet, hogy ne maradjon álmos a baba és a napirend része is lehet. Ha emellett a többi alvás a kiságyában történik, később, amikor már csak 1-2x alszik napközben, nem fog gondot okozni, hogy a kiságyban aludjon.

Az is segít, ha evés után, amikor még nem álmos, kimegyünk és sétálunk vele egy nagyot. Mivel ilyenkor éber, kipihent, nem alszik el, viszont hazatérve kellőképpen álmos lesz és hosszabban alszik majd.

Visszaaltassuk?

Ha azt látod, hogy ébredés után a baba sírós, nagyon álmos, segíthetsz neki visszaaludni, de ha ez hosszas altatási huzavonába torkollik és nem tud 20 percen belül visszaaludni a baba, nem érdemes erőltetni. Inkább maradjon kicsit ébren, játssz vele, ha éhes, etesd meg és csak akkor tedd le megint aludni, ha az álmosság egyértelmű jeleit mutatja.

Ha anyatejes, kínáld meg anyatejjel, akkor is, ha még nincs „evésidő”, mert ez is megnyugtathatja és az is lehet, hogy tényleg éhes vagy szomjas. Az is lehet, hogy a cicin még pihen egy kicsit vagy visszaalszik (egyáltalán nem gond, ha cicin alszik a baba, erről itt írtam részletesebben).

Mindenképpen fontos, hogy igyekezz megoldani a problémát, ami miatt felébredt! Ha fogzik, segíthet a visszaaltatáskor egy kis fogzáskönnyítő gél, de az is lehet, hogy fogzásra való homeopátiás szerekkel tudsz segíteni neki.
Ha még kicsi és gyakran ébren hangosan sírva, a rugalmas pólya (pl. Minimo Baby) és a bölcsőben altatás segíthet.

Ahogy a baba egyre többet mozog és egyre jobban lefárad, többnyire a nappali alvások hossza is megnő, de még később is lehet, hogy az 1-2 éves totyogó nyugtalanul alszik, fel-felriad. Ilyenkor segíthet, ha a saját ágya helyett délutánonként a szülői ágyban aludhat, ez ugyanis számára a „családi fészek” szimbóluma, ahol biztonságban érzi magát.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

93 Comments

  • Szandra

    2019. augusztus 02. péntek

    Tisztelt Doktornő!
    6 hónapos a kislányom. Kb. 2 hete jött ki a 2 alsó foga. Nagyon rosszul aludt addig,sokszor fél óránként kelt. Azt gondoltam,amint kibújnak,jobb lesz a helyzet. De sajnos azóta is nagyon sokat kel. Ha csak 5-6x kel,nekünk az a jó éjszaka. Van,hogy vissza se akar aludni. De akár 10 percenként kel. Eddig voltak jobb éjszakák,amikor csak 2x kelt,de már lassan 2 hónapja nem volt ilyen. Nagyon fárasztó ez,és ez mellett nappal sem nagyon akar aludni. Nagyon szenvedünk az altatással,pedig ahhoz van szoktatva,hogy a saját ágyában alszik el,nem ringattuk,de mostanában már nem akar úgy elaludni,csak ha elringatjuk. De amúgy vidám és reggelente mosolyogva kel. Még nem mászik, de forog mindkét irányba, kutyázik,hátrafelé kúszik és nagyon próbálkozik a mászással,szerintem nem kell sok és megy neki. Őn szerint kivizsgáltassuk, van e valami baja? Nem tűnik betegnek,nagyon élénk baba,de már nem értjük miért kel ilyen sokszor. Nagyon fárasztó már ennyiszer felkelni hozzá éjjel. Volt,hogy magam mellé vettem éjjel,de az sem segített. Tápszeres,de ebben a melegben nem nagyon van étvágya. Amúgy a saját szobájában alszik. Mit tehetnénk esetleg?

  • Kata

    2019. július 26. péntek

    7 hetes babám kb 2 hete az esti (fürdés utáni) altatásnál nagyon nyügös, az egész procedura 2-3 órát vesz igénybe. Az éjszakai vagy a nappali etetések utáni visszaalvás könnyen megy. Már szerinte mindent próbáltunk, de nagyin ritka mikor nem tart sokáig.

    Másk amiben segítséget szeretnék kérni, hogy nehezen jön a puki és sokáig erölködik a kakinál is. Egyébként nem hasfájós és ez a nyűglődés is csak egy ideje van így, majd legtöbbször szopi közben sikerül (korábban nem igy volt). Tornáztatom és masszírozom fürdés után pár napja, nem tudom mikor javul a helyzet.

    Mit tanácsolsz?
    Köszönöm

    • Vida Ágnes

      2019. július 27. szombat

      Próbáld meg, hogy amikor erőlködik, sír, hanyattfekteted, felhúzod a két térdét a pocakjához és lassan kifelé körözteted a térdeit, ez segít pukizni és kakilni is. Ha ez sem oldja meg, akkor Woodwards Gripe Watert lehet adni, ez jót tesz az emésztésnek és 4 hetes kortól már adható.

      Este szerintem már tovább szeretne ébren lenni, mint eddig és ez a baj. Ahogy nő a baba, este egyre tovább van ébren, lehet, hogy ha 1 órával később kezdenétek a procedúrát, rövidebb ideig tartana és nem lenne olyan nyűgös.

  • Zsofi

    2019. január 07. hétfő

    Keves Agi!
    4 es fel hetes a kisbabank, es gondok vannak az altatassal, mert nagyon nehezen alszik el es amint betesszuk a kisagyba, utana vagy rogton, vagy 10 perc alvas utan elkezd mozgolodni, felkel es felsir. Parszor probaltuk mar a cumit is, de nem akarnam hosszu tavon arra sem raszoktatni, illetve idovel azt is kikopte es akkor felsirt. Ha ebren van meg amikor beteszem az agyaba, magatol nem alszik el. Gyakorlatilag egy biztos pont van a napban, a seta, mert akkor mindig alszik egy nagyot. Illetve hordozokendoben is elalszik, de felek, hogy ha sokat van benne akkor raszokik.
    Hogyan tudnank megszerettetni vele a kisagyat? Vagy varjunk meg kicsit, amig jobban megszokja az itteni letet es most oruljunk ha el tudjuk altatni? A cumi mennyire karos ilyen korban?
    Koszonom a valaszodat elore is!

    • Vida Ágnes

      2019. január 13. vasárnap

      Cumit ne adjatok neki, mert cumizavart okozhat! Inkább azt figyeljétek ki, mikor álmosodik el és akkor fektessétek le aludni. Ha hanyattfekve alszik, csomagold egy takaróba pólyaszerűen, ez megnyugtatja majd (sokszor a saját mozgására ébred a baba), de érdemes kipróbálni a hason altatást is (mélyebben tudnak aludni úgy). Elalvás előtt egy kicsit dédelgesd, amikor már ellazult, tedd le a kiságyba! Ha forgolódik, sírdogál, maradj mellette, simogasd, idővel magától rátalál, hogyan aludjon el.

  • Kovács Kinga

    2018. december 30. vasárnap

    Kedves Ági !

    Érdeklődni szeretnék, hogy egy 12 hetes babának mennyit kellene aludnia ? Az én kisfiam nap közben nagyon keveset alszik , kisagyban szinte semmit ( szopi után beteszem, de legtöbbször egyből felébred, és egyre erőteljesebben sír ) . Ezt megpróbálom egymás után 3- szor is, miután már 4 órája ébren volt .Ezek után hagyom, hadd aludjon rajtam … Az esti altatás szerencsére annál könnyebb , mert ügyesen elalszik magától, 7 órát alszik egyhuzamban, majd reggeli szopi után is visszaalszik meg két órát .A nappali altatasok során mit csináljak másképp ?? Sajnos eléggé aggasztó , hogy nap közben szinte semmit sem alszik,vagy ez azért lehet ,mert éjszaka kipiheni magát ? Jol fejlődő , ügyes ,érdeklődő baba, igény szerint szopizik, sokat van vele foglalkozva.
    Illetve miben tudom őt hordozni ( 6 kg, fejét mar egy hónapja ügyesen tartja ) ami nem gátolja őt a fejlődésben ? Tudnal nekem ajánlani megbízható hordozó eszközt ?( Sajnos kendő nem vált be)
    Köszönöm szépen !
    Kovács Kinga

  • Vera

    2018. december 24. hétfő

    Kedves Ági!
    Segitseged szeretnem kérni,tanácstalan vagyok. 3.kislanyunk most 8hetes tapszeres baba,1-1evese nem túl sok kb 80-100ml eszik,picit pocakfajos,éjjel 2x kel enni. A gondom a nappali alvasokkal van és már nagyon kivagyok! Tartom a 4É eves-játék-álmos akkor besotetitek cumit adok leteszem agyba és van h ugyesen el is alszik de van h a cumit vissza kell dugjam és mindig kijövök de ra szoktam nézni és elalszik,viszont 30perc után felébred és nem igazán tudom mindig visszaaltatni(dugdozom be a cumit de hason alszik és forgatja a fejet ezért mindig kiesik) nem gondolnám h ennyi az alvás igénye mert látom h csukva a szeme és ha beteszem a cumit csillapodik is a nyuglodes,kimegyek (kiesik a cumi) és kezdjük elölről! Már annyira kivagyok ettől h nem találom a megoldást mivel tudnám hosszabban aludjon napközben! Mit rontok el!? A cumirol kene leszoktassam amiatt kel fel ilyen hamar h nincs a szájába? Válaszod nagyon várom és előre is koszonom! Már nagyon kivagyok ettől főleg h a másik két gyerkoccel alig tudok foglalkozni!

    • Vida Ágnes

      2018. december 27. csütörtök

      Próbáld meg, hogy nem csak visszaadod a cumit és kimész, hanem az ujjaddal tartsd bent a cumit a szájában, amíg el nem alszik. Ebben a korban még nem mindig tudják erősen benttartani a cumit a babák a szájukban, de ha ujjal segítesz neki, akkor gyorsabban megtanulja benttartani és pár hét után már sokkal könnyebben el tud aludni és a visszaalvás is könnyebben megy majd. Nem a cumi miatt kel fel, valami más zavarhatja ilyenkor, hanyattfekvő babáknál általában az szokott lenni a gond, hogy a karjai mozgása ébreszti fel a babát, ezért célszerű egy takaróba pólyaszerűen becsomagolva altatni vagy kipróbálni a babaszigetben altatást vagy hason altatni.

      • Vera

        2018. december 28. péntek

        Kedves Ági!

        Koszonom a gyors választ! Az az igazság hogy hason alszik már régóta ugyh biztos nem a kezmozgas ébreszti fel! Most oldalt fekve alszik el pár napja ahol jobban ki tudom a cumit támasztani! De így is megebred és be kell menjek hozza visszadugni a cumit! De így azért bennt marad! Leszoktatni meg nem tudom már a cumirol mert csak alvashoz kapja meg és ahogy a szájába kerül már pilled is el! Elrontottam ? Vagy idővel jobb lesz?

        • Vida Ágnes

          2019. január 03. csütörtök

          Nem rontottad el, ez most egy átmeneti helyzet, hamarosan változni fog majd, ahogy egyre ügyesebb lesz.

  • Kovács Kinga

    2018. november 09. péntek

    Kedves Ági!

    A kisbabam 5. Hetes, de már a 3. Héttől megfigyelhető volt, hogy nap közben nem sokat vagy éppen abszolut nem alszik. Estére már így teljesen el van fáradva,és folyamatosan vigasztalhatatlanul sír…kb.8 órakor elalszik, és hajnali 3 körül kel, majd reggel 6- ig felalombam van. Ez problémát jelenthet a fejlődésében? Illetve mi az oka, hogy nem alszik el? Eszik rendesen ,eleget szopizik, ott viszont gyakorta megpihen, így hagyom, hogy akkor pihenjen legalább egy kicsit. Koszonom a választ előre is! Kovács Kinga

    • Vida Ágnes

      2018. november 10. szombat

      Még csak most kezd nála kialakulni mikor van a nappal és az éjszaka, ezért most elkezdett nappal nagyon felszínesen aludni, éjjel meg mélyebben. A cicin kipiheni magát, ezért nem alszik hosszabban az ágyában. Próbáld meg tartani a 4É ritmust vele, ez segít kialakítani valamiféle tartható ritmust és akkor beállnak az alvások is: https://www.kismamablog.hu/gyermekneveles/4e-modszer

  • Hegedűs Brigitta

    2018. november 06. kedd

    Kedves Ági

    A kislányom 6 hetes hasfájos jelenleg espumisant és Biogaia-át használunk.
    Viszont mostanában nem alszik napközben max fél órát megébredt nyügösen kell nincs el kézben nem lehet játszani vele csak sírdogál ha cicire rakom elvan eszik elalszik rajta azt megint max fél óra azt felkel.Nem tudom eldönteni mit csináljak nem e baj ha folyamatosan a cicin van. Nem terheli meg a pociját hogy fél óránként eszik?Egyszerre csak egy ciciből eszik de félek hogy nem „töltödik fel” a cicijeim ha ez így megy. Mit csináljak? Segitsen.
    Előre is köszönöm a választ!

    • Vida Ágnes

      2018. november 10. szombat

      Egyáltalán nem baj, ha igény szerint szoptatod, nem kell „feltöltődni” a cicinek és a pocakot sem terheli meg (ezek régi tévhitek, de egyik se igaz). Próbáld követni az ő ritmusát, de közben tartani a 4É napirendet, így jobban észreveszed majd, mikor éhes, mikor álmos stb. és jobban kialakul majd valamiféle követhető napirend is: https://www.kismamablog.hu/gyermekneveles/4e-modszer

  • Tamara

    2018. július 02. hétfő

    Kedves Ági!
    Olyan problemam lenne hogy 6 es fel honapos tapszeresek vagyunk az ejszakat atalusszuk. Napkozben viszont 4-5 alkalkmmal alszunk max 30 percet. 2 orankent altatnom kell mert ha nem alszik idoben nagyon nyuglodik amig nem altatom el. Ilyen idos korban nem sok ez az alvas?
    Igy igazabol nagyon nem tudunk elmenni sok helyre mert csak a babakocsiba alszik el napkozben bar valahogy lassan le kell szoknunk rola.
    A masik kerdesem pedig az hogy ha elmegyunk valahova sokszor sir,sok helyre nem igazan tudunk menni kb 3 helyre szoktunk ma pl voltunk a baba keresztanyjanal meglepo modon nem volt egy szava sem, de ha a testveremekhez megyunk ott mindig ordit ugy hogy alig hagyja abba ha abbq is hagyja ujrakezdi egy par perc mulva. Ezt nem most kezdte kb 4 honaposan is orditott de az esetek 90% aban tesomeknal szokott iszonyat sirast rendezni.
    Gyanitom hogy eleg erzekeny tipus a babam es a testveremeknek pedig 2 gyerkoc van es nincs tul nagy csend ott.
    Jonnek magyaraznak neki mellette orditoznak.
    Lehet hogy nem birja azt a kozget?
    Nalunk itthon nyugi es csend van.

    • Vida Ágnes

      2018. július 07. szombat

      Nem gond, ha ennyit alszik, örülj neki 🙂 Valószínűleg ezzel összefüggésben áll az is, hogy érzékeny: hosszabban és többet kell kipihennie. A sírás is ennek a jele lehet. A gyerekek kb. 20%-a hiperérzékeny, nehezebben viselik a túlingert, a zajt, a fényeket stb. Legyen testközelben, amíg feloldódik új helyeken, amikor túltelítődik ingerrel, sírós lesz, menjetek be olyan helyiségbe pár percre, ahol csend van, vagy ki a szabadba és amikor megnyugodott, akkor térjetek vissza.

  • Detti

    2018. május 30. szerda

    Kedves Ági,

    8 hetes kisfiam tápszeres. Kb. 650 ml tápszert eszik meg 24 óra alatt.
    Viszont 8-12 alkalomra elosztva. Van hogy csak 30 ml eszik meg, van hogy 90t. A nappali etetés közben nagyon sokat sír, nyüglődik, éjszaka nincs ezzel gond. Hogy lehetne rendszert vinni az etetésbe? Mert van, hogy óránként eszik.
    Köszönöm

    • Vida Ágnes

      2018. június 17. vasárnap

      Egyik baba sem eszik mindig ugyanannyit. Délelőtt általában többet, délután kevesebbet esznek. Éjjel félálomban eszik, ezért eszik nyugodtabban. Nappal segíthetsz azzal, ha félig besötétítesz az etetéshez, így nyugodtabban tud enni. És gyanítható az is, hogy fáj a pocakja, azért nem eszik egyszerre eleget és nyűglődik közben. Segíthet, ha etetés közben büfizteted, aztán újra megkínálod, illetve, ha látod, hogy erőlködik, nyom, nyög, akkor fektesd hanyatt, a két térdét húzd fel a pocakjához és lassan kifelé köröztesd a combjait, ez segít pukizni és kakilni és utána könnyebben lehet tovább etetni.

  • Andi

    2018. május 30. szerda

    Kedves Ági.
    Kislányom 2 hónapos. Kb. azbutóbbi 1 hétben a nappali alvása „elromlott”. Eddig aludt olyan 1,5-2 órákat,most meg 20-30 percek. Nem is lenne ezzel gond, ha ébredés után kicsivel nem lenne máris nyűgös. Van, hogy visszapilled, de csak 10 percekre. Látszik rajta, hogy fáradt. Enni eszik eleget (szopik+tápi, de nem kell mindig). Pocakgondokra kapja a cseppeket, a szél szépen megy is, bár a nagy dologgal bajban vagyunk. 2-3 naponta van, de akkor már nagyon szenvedős, segítséggel megy. Pedig hasonalvós, tornáztatom is naponta többször, mégis legtöbbször csak nyom, de semmi. Gondolom az alvásba ez is bezavarhat, bár az éjjelek meg gond nélküliek, legfeljebb nyögdécsel. Már mindent megpróbáltam, mégsincs javulás egyik téren sem. Esetleg van-e még valamilyen tanácsa?
    Köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2018. június 17. vasárnap

      Valószínűleg a pocakja zavarja az alvásban. Igyekezz tartani a 4É napirendet, azaz ébredés után mindig jöjjön az evés, aztán a játék és csak utána az alvás. Ebben a korban átlagosan 1-1,5 órát tudnak ébren lenni a babák, utána már nagyon álmosak. Soha ne feküdjön le rögtön evés után, mindig legyen utána büfi és játék, így az emésztés nem ébreszti majd fel a legszebb álmából, hanem még a játékidőben jön elő a hasfájás és nyűgösség.

  • Nagy Viktória

    2018. május 25. péntek

    Kedves Ági!
    A fogadó órás lapodon sajnos nem tudtam bejegyzést hagyni, így itt szeretnék kérdezni. A kisfiam ma 2 hónapos és eddig a 3 órás napirend szépen működött. Csak anyatejet kap. Azonban néhány napja az alvasok lerövidültek, egy ciklus 2:20-2:30 maximum. Ez úgy néz ki, hogy ébredés, evés, játék ez kb 1:20, amikor mar nyűgös, beteszem a kisagyba, egy kis hatsimi és néhány perc múlva alszik is. Ezt követően 1 órát alszik és már ébred is. Ha sikerül esetleg visszaaltatni, akkor is ébred 10 perc múlva. Ébredéskor általában jó kedvű, mosolygós, türelmesen kivárja amíg leülünk enni. Éjszaka nagyjából 5-6 órát alszik egyszerre. Érzésem szerint tejem van bőven, nem hinném, hogy ez a gond.
    Nem tudom mi az oka a rövidebb alvásnak és, hogy kell e valamit tennem ez ellen.
    Köszi!
    Viki

    • Vida Ágnes

      2018. május 27. vasárnap

      Ha kipihenten, jókedvűen ébred, akkor egyszerűen elég neki ennyi. Nem kell aggódnod miatta. 1 óra alvás egy ciklusban egyáltalán nem kevés, lehet, hogy most átmenetileg ennyi is elég neki, az is lehet, hogy hamarosan megint hosszabbakat alszik majd, vagy elkezd tovább ébren lenni.

    • Szabó Eszter

      2018. május 31. csütörtök

      Kedves Ági!

      14 hónapos a kislányom, és néhány hete másfél-két óránként felébred éjszaka, szopival megnyugszik, de máshogy nagyon nehezen tudjuk visszaaltatni. Napközben már egyáltalán nem igényli a szoptatást. Korábban csak 2x ébredt, gyorsan visszaaludt, akkor is szopival, de másfél óránként már nem termelődik elegendő tejem. Fogfájását próbáljuk enyhíteni, adtam neki vizet, hátha szomjas. Az elalvása is nagyon hullámzó mostanában, próbáljuk arra rászoktatni, hogy a saját kiságyában aludjon el, általában sok sírást követően alszik el kb. 1 óra alatt. (ha nagyon elfárad napközben, elalszik az esti szopival, egyébként altatni kell). Már megvettem és elolvastamaz Álomba ringató praktikák c. kiadványodat, de nem tudom, hogy a mi esetünkben pontosan mit kéne tennünk, hogy nyugodtabban aludjon a kislányunk éjjel, és megtanuljon elaludni a saját kiságyában – ebben szeretném a segítségedet kérni!

      Előre is nagyon köszönöm!

      • Vida Ágnes

        2018. június 17. vasárnap

        Ha mostanában kezdtétek a saját ágyban altatást, az éjszakai nyugtalanságot ez is okozhatja. Ebben az életkorban nagyon erős a szeparációs szorongás, a kicsi fél, hogy elveszíthet titeket és az esti szoktatás ezt tovább erősíti benne. Igazából 2 dolgot tehettek:
        1. Hagyjátok most az egészet és együtt alszotok vele, amíg ki nem növi ezt a nehéz időszakot.
        2. Pár napig este Apa fekteti és éjjel is ő megy be hozzá, mert tőle könnyebben elfogadja az elválást. Ez általában néhány nap alatt jelentős javulást szokott hozni.

  • Viktória

    2018. május 24. csütörtök

    Kedves Ági! Én a kesőn alvós cikkhez szerettem volna hozzá szólni de sajnos valamiért nem tudtam. Az lenne a kérdésem hogy a 3 hónapos kislányunk születése óta későn alszik el sokaig csak ejjel 1 körül volt hajlandó elaludni amihez hozzá tartozik hogy még terhes voltam én is ott körel aludtam el es a pocakban is mindig velem kelt és feküdt. A lényeg hogy most mára ez annyiban változott hogy 11- éjfél környékén sikerül csak elaltatni. Próbáltuk hamarabb de sajnos az lett a vége hogy mikor fél 10kor leraktam aludni 40 perc mulva (ennyi a nappali alvásának hossza) felébredt és mint aki kialudta magát újabb 2 óra kellett hozzá hogy elálmosodjon. Ha 10 óra körül próbálom meg altatni akkor is felkel 40 perc után néha igaz sikerül vissza altatni de azt is csak sokára 11 körül már viszont nem mindig kel fel 40 perc után éjfél környékén viszont már egyaltalan nem. Gondolom ekkor kezdődik az éjszaka a számára?! Ezt látva nem is próbálkozom inkább a hamarabbi fektetéssel. Van rá mód hogy még is rábírjam? Vagy ez már végleg megmarad és hagyjam rá? Köszönöm előre is!

    • Gabi

      2018. május 25. péntek

      Kedves Ági !

      Nagy szükségem lenne a segítségedre!!!🙏🙏🙏
      Van egy 2 hónapos kislányom (iszsz baba)akinek a nappali alvásaival vannak gondjaink…
      Rengeteg régebbi írásaidat, kommenteket olvastam ezzel kapcsolatban (hát ha vki kérdezett már hasonlót) és amikben magunkra ismertem, azokat a módszereket amiket erre írtál, próbáltam a gyakorlatban is alkalmazni, mert elméletben nagyon tudunk már mindent… 🙂
      A kislányom egyszerűen nem alszik nappal vagy nagyon keveset!
      Már több mint egy hete próbálom alakítani a napirendjét… ébredés után evés,büfi,pelus csere, játék és ha elálmosodik újra alvás…-és itt kezdődik a probléma….kb 2-2 és fél óra ébrenlét után(mikor már nyűglődik, ásitozik, csuklik, sírdogál a kezemben is) megpróbálom lefektetni! Rákészülünk(sötétítés,szopi,ellazulás, félálom és beteszem az ágyikójába) na itt felébred vagy 10-20 perc után ébred fel…
      Bemegyek, simizem a hátát, énekelek hallkan de nem alszik el, vagy vissza… és ez így eltart akár 1-2 órát is… de nem alszik…így van, hogy fent van 4 órát is! Nagyon figyelem az álmosság jeleit és akkor még húzom az időt….már 3 óránál tartunk és akkor viszem be, de akkor sem sikerül….:((
      Nagyon ritka ha igen…
      Mindent kipróbáltam már(szopi, kicsit ringatom, hason alszik, fehér zaj, szűk kuckó, simogatom a hátát stb. a cumit nem fogadja el. )
      Aztán kezdődik előről,mert ha sikerül is elaludnia,utána azért ébred, mert éhes lesz…
      Ilyenkor kiveszem a kínlódás után és megszoptatom.

      Ekkor újra ébrenlét időszak következzen attól, hogy nem aludt ???
      Vagy mit tegyek????
      Kezdjem előről a napirendet???
      Meddig próbáljam altatni amíg elnem alszik???
      Tényleg neki csak ennyire lenne szüksége és ezt elkellene fogadnom???
      Ő a második kislányom, a nagyobbikkal soha nem voltak ilyen problémáim.

      Tudom…,mert olvastam, hogy mennyit tud fent lenni és mennyit kell aludnia az ekkora babának és pont ezért vagyok teljesen kiborúlva… nem tudom elhinni, hogy nincs szüksége több alvásra és, hogy ilyen sokat fent tud lenni…

      Tegnapi napunk nagyon jó pl:
      8:00 kelt, álmosodott 10 körül(nem voltunk otthon így hordozóba volt…de nem aludt el benne és mikor nyűglődött kivettem…kezemben elaludt, de 20 perc múlva fent volt… 10:20
      itthon 12:20 kor nagyon álmos volt, szobájában szopiztunk es beraktam az ágyikójába…13:30 kor kelt… utána délután 16:15-16:30 ig aludt… este 19:00 kor fürdettem de itt már olyan álmos volt, hogy nagyon sírt és a cicit sem fogadja el ilyenkor…szinte erőltetem mire beveszi a szájába és sikerül ellazulnia egy kicsit….
      Délután,attól hogy szinte semmit nem aludt nem sír…nézelődik…néha nyafog és ennyi…
      Egyszerűen azt látom, mintha egyedül nem tudna elaludni, még a babakocsiban tologatom akkor sem…csak nyafog, kicsit sírdogál de nem alszik el…pedig látom rajta, hogy iszonyú álmos…sokszor a szemét is becsukja ilyenkor, de nem alszik el…13:30 tól fent volt szinte végig 19:30 ig

      Az éjszakákkal nincs semmi gond…12-13 órát alszik, akkor kb 3 óránként kel szopizni….
      Este a fürdés utáni hosszabb szopi után még ébren beteszem az ágyikójába és gyönyörűen magától elalszik!

      Hasfájós is egy kicsit ami még megnehezíti az alvást, mert néha felébred 10-20 perc után sírva még akkor is ha nem evés után alszik… ez a hasfájás már egy jó pár napja megszünt, az alvás még sem javul!!!
      Csak a Dévénytorna után tud aludni egy hosszút…(járnunk kell mert kicsit ferde nyaktartással született)

      Nagyon szépen köszönöm a segítségedet!!!

      Üdv. Gabi

      • Vida Ágnes

        2018. május 27. vasárnap

        Közben válaszoltam a kérdésedre a Facebookon.

    • Vida Ágnes

      2018. május 27. vasárnap

      Ha ez nektek nem okoz különösebb gondot, akkor maradhat így is, később változni fog majd magától is. Ha változtatni szeretnél rajta, annak az a módja, hogy reggel elkezded korábban ébreszteni (a szokásosnál 30 perccel) és ezt csinálod 4-5 napig, amíg át nem áll a bioritmusa és nem áll át a teljes napirendje 30 perccel korábban. Ha ez megvan, akkor újabb 30 perccel korábbra állíthatsz mindent.

  • Cili

    2018. április 23. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom 9 hetes tápszeres baba. Jelenleg kb. 150 ml-t eszik, kisebb-nagyobb különbségekkel. A kérdésem a mostanában bekövetkezett napirendi változásához kapcsolódik:
    Kb. 1 hete már csak 30 perceket alszik, így a következő etetésig még van néha több, mint egy óra (3 óránként próbálom etetni, így kb. kijön a napi 5 néha 6 evés. Éjjel 20-től reggel 6 ig alszik többségében…). Próbálom tartani az evés, játék, alvás körforgást, de ez most így bezavart. Sajnos kb. ébredéstől max. 1 órát bír fenn lenni, utána már ragadnak le a szemei. Cumit kilökdösi, azzal sem nyugszik meg ébredés után. Próbáltam elhúzni a játék időt, de ez sem működött. Az előzőekhez annyit tennék még hozzá, hogy a maradék 1 órában nem akar játszani, nyűgös, viszont ha megetetem, szívesen eszik. Tehát a 3 órából most 9 hetesen megint 2 max 2,5 óra lett… A tápszer miatt nem igazán etethetem 2 óránként, mert így van olyan nap, hogy a kívánt adagnál többet eszik vagy kevesebbet, nehéz kiszámolni. Mit tegyek?

    Válaszodat előre is köszönöm:

    Cili

    • Vida Ágnes

      2018. április 28. szombat

      Lehetséges, hogy növekedési ugrása van, azért ébred gyakrabban. Nyugodtan lehet tápszerrel is igény szerint etetni, akkor is, ha gyakrabban kéri, gyakran ilyenkor következőre meg kevesebbet eszik és nagy átlagban kijön a megszokott adag csak más elosztásban.

    • Viktória

      2018. május 30. szerda

      Köszönöm a válaszodat! Megpróbáltam hamarabb kelteni egész nap nagyon sírt és sajnos mivel tápszeres és refluxos is ezért korábban nem etethetem mert sokat bukik és akkor szintén sírás van ezért sehogy sem jött ki a napirendünk csak szintén 11 órai fektetessel szóval azt hiszem beletörődtem hogy 11 nél korábban nem fog egyenlőre elaludni ami nem is olyan nagy gond ami inkább problémát okoz az az hogy sokszor 40 percel fektetés után felkel pedig megvan a napi 3x alvása. Mondjuk ebből az egyik csak 20 perc mert babakocsis seta közben történik. Talán azt mem „tekinti” egy nappali alvásak? Vagy túl rövidek neki a nappalok mert délkörül kel? De ha hamarabb keltem megy a sírás egész nap és a napirend sem jön ki mint írtam. Talán fektessem ennél is később? Vagy minden este altassam vissza mikor felkel 11 után és majd megszokja? Nagyon problémás vissza altatni ha felkel ezert is baj igazából. Már nem tudom mit csináljak hogy jó legyen. Köszönöm előre is az újabb válaszodat.

  • Viki

    2018. április 22. vasárnap

    Kedves Ági!
    4 hetes babám a fürdés előtti időszakot rendszeresen nagyon nyűgösen tölti. 4 óra körül eszik szépen viszont ilyenkor már nem tudom vissza altatni. Napközben cumival a kisagyaban önállóan alszik viszont ilyenkor már nem alszik el. Próbálom szórakoztatni de a 7 óriási furdesig ez meg hosszú idő. Fürdés után általában szépen elalszik. Mit tanácsolsz hogyan lehetne ezen az időszakon könnyíteni? Van értelme az altatást erőltetni?
    Előre is köszönöm a választ!
    Viki

    • Vida Ágnes

      2018. április 23. hétfő

      Ennek az az oka, hogy már tudja, mikor jön a hosszú éjszakai alvás és ez jó. Nem kell erőltetni már az alvást kora este. Ha nyűgös, hordozd, meg is szoptathatod (addig is pihen kicsit) vagy sétáljatok egyet. Pár hét múlva már magától is ki tudja húzni ezt az időszakot nyűgösködés nélkül.

      • Szandra

        2018. április 26. csütörtök

        Kedves Àgi!
        Van egy 10hetes kisfiam,aki eddig nappal is szépen aludt,2-3óràkat,evett és aludt is. Mostanàban,kb 2hete nappal abszolut nem alszik,ha még is csoda történik akkor max 20p alszik. Viszont annyira nyűgös hogy màr vigaszhatatlanul sir. Férjem egésznap dolgozik,egyedül vagyok vele és őszintén,màr nagyon kimerült vagyok és mellette nem is birok igy semmit sem csinàlni,ami nem is zavarna hanem ami leginkàbb zavar hogy ez a siràs és hogy nem birom lenyugtatni. Pedig próbàlkoztam sétàlàssal a friss levegőn,babakocsi,baba hinta,kisàgy,nagyàgy,cumi,dajkàlàs és semmi sem vàllik be. Nem tudok ràjönni mi a gond,és senki sem,bàrkihez fordultam.
        Mit csinàlok rosszul?vagy mi lehet a gond?
        Vàlaszàt előre köszönöm.

        • Vida Ágnes

          2018. április 28. szombat

          Alapvetően arra kéne törekedni, hog evés után ne fektessétek le rögtön, mert akkor biztosan a saját emésztésére ébred majd fel. Evés után mindig alaposan büfizzen, utána játsszatok vele, beszélgessetek, ha nyűgös, a lábát felhúzza, erőlködik, a két térdét a pocakjához felhúzva lassan kifelé köröztessétek, ez segít pukizni és utána elmúlik a nyöszörgés. A játékidő után, amikor már nagyon álmos (ebben a korban kb. 1,5 órát tudnak ébren lenni a babák átlagosan, utána már nagyon álmosak), dédelgesd meg kicsit, sötétíts be a szobájában. Ha hanyattfekve szeret aludni, egy takaróba vagy rugalmas pólyába csomagold be pólyaszerűen, mert a hanyattfekvő babák gyakran a saját karmozgásuk miatt nem tudnak ellazulni elalvás előtt és folyton felriadnak rá. Ha hason alszik, kis dédelgetés után tedd le a kiságyba! Ha a helyét keresi ilyenkor, forgolódik, akkor a hátára teheted a kezed, simogathatod, amíg el nem alszik, de nem kell kivenni és teljesen elaltatni, meg kell várni, amíg magától megy. Ha ilyenkor cuppog, a cicit keresi, adhatsz neki cumit (ezt először nehezen fogadhatja el, de ha újra meg újra visszaadod neki és az ujjaddal a szájába tartod, idővel rájön majd, hogyan kell benttartani).

  • Kiss Cecília

    2018. április 20. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 9 hetes tápszeres baba. Jelenleg kb. 150 ml-t eszik, kisebb-nagyobb különbségekkel. A kérdésem a mostanában bekövetkezett napirendi változásához kapcsolódik:
    Kb. 1 hete már csak 30 perceket alszik, így a következő etetésig még van néha több, mint egy óra (3 óránként próbálom etetni, így kb. kijön a napi 5 néha 6 evés. Éjjel 20-től reggel 6 ig alszik többségében…). Próbálom tartani az evés, játék, alvás körforgást, de ez most így bezavart. Sajnos kb. ébredéstől max. 1 órát bír fenn lenni, utána már ragadnak le a szemei. Cumit kilökdösi, azzal sem nyugszik meg ébredés után. Próbáltam elhúzni a játék időt, de ez sem működött. A tápszer miatt nem igazán etethetem 2 óránként, és nem nagyon tudom, mit tegyek?

    Válaszodat előre is köszönöm:

    Cili

    • Kiss Cecília

      2018. április 20. péntek

      Az előzőekhez annyit tennék hozzá, hogy a maradék 1 órában nem akar játszani, nyűgös, viszont ha megetetem, szívesen eszik. Tehát a 3 órából most 9 hetesen megint 2 max 2,5 óra lett…

    • Vida Ágnes

      2018. április 28. szombat

      Lehetséges, hogy növekedési ugrása van, azért ébred gyakrabban. Nyugodtan lehet tápszerrel is igény szerint etetni, akkor is, ha gyakrabban kéri, gyakran ilyenkor következőre meg kevesebbet eszik és nagy átlagban kijön a megszokott adag csak más elosztásban.

  • Kata

    2018. április 04. szerda

    Kedves Ági!

    A tegnapit nap borzalmas volt:(az első evés után már a játék időben ordított,de mikor betettem a kiságyba azt hittem minden ok,de csak 40 percet aludt!de elsőre azért nem rossz!de utána ahogy felkelt 11 órakkor már szinte mindig sírt,össze vissza evett,sokat volt cicin hogy megnugodjon!keservesen ordított,kapart, rugdos a lábával, és ami Új, hogy morgolódik a pocakja, mint ha korogna!kaki pisi volt!de csak egyszer aludt kb fél órát séta közben,azt sem nyugodtan, aztan este 11ig semmi!biztos túlfáradt:(ez borzasztó egy 5 és fél hetesnek! Kerlek segíts hogy mit tegyek!espumisant kap, most vettem itt írországban grape watert, remélem használ! Csak már mindketten kimertek vagyunk ha leteszem ordít 🙁

  • Kata

    2018. április 01. vasárnap

    Kedves Ági!

    Segítséget szeretnék kérni,mert már teljesen tanácstalan vagyok, és nem szeretném elrontani a babóm!:-(
    Szóval van egy 5 hetes kislányom, aki eddig nappal evett,aludt (mindent meg tudtam mellette csinálni itthon)éjszaka meg saját magától beált kétszeri evésre!nappal viszont volt,hogy én keltettem enni!
    Eljött az idő,hogy már nem akar annyit aludni nappal!próbálom követni az alszik,eszik,büfizik,pelenkázás,játszás napirendet,de a játszás resze nem nagyon megy!eddig simán aludt hirdozóban,kisszékben,kiságyban,de most,ha lerakom nézelődni akkor rögtön visit,de keservesen!tudom hogy hasfájós,de ezt csak akkor csinálja, amikor leteszem! Ha fáj a hasa akkor már büfizés közben sírdogál!ha nem kézben van már sír:-( vagy rögtön vissza akar menni cicire, pedig nem éhes, mert általában cici után tápit is kap,a tejcsim most nem elég neki!utána viszont cicin elalszik,de mikor tenném le már sír!
    Mit tegyek ilyenkor?semmit nem tudok csinálni mellette,csak kézben van egész nap!éjszaka meg egyre nehezebben alszik vissza, van hogy 1-2 óra,utána meg megint eszik már,így nem tudom kipihenni magam!
    Mit tegyek?kézben ennyit nem lehet!van aki azt mondta hagyjuk sírni,de ahhoz nincs szivem 🙁 miért nem akar ő csak úgy „nézelődni”?
    Mindig kiságyban altassak napközben is?még ébren tegyek bele?mennyit aludjon ennyi idősen?
    És éjszaka evés után miert nem akar vissza aludni?mit csinálok rosszul!

    Elnézésedet kérem a sok kérdés miatt,csak első babás vagyok!
    Nem tudom mivel foglalhatnám le őt,vagy miért sír annyit?

    Előre is köszönöm a segítséged

    Kata

    • Vida Ágnes

      2018. április 04. szerda

      Valószínűleg fáj a hasa és ezért ilyen nyűgös most. Evés után büfizetsd alaposan, utána, ha kéri, tedd vissza a cicire, mert lehet, hogy még nem lakott jól. Ha húzgálja a lábát, erőlködik közben, akkor fektesd hanyatt, a két térdét húzd a pocakjához és lassan kifelé köröztesd, ez segít neki pukizni és oldja a fájdalmat is. Ha nagyon nyűgös, tedd kendőbe és úgy végezd a dolgodat, így ő is nyugodtabb lesz.
      Aludni akkor tedd le, amikor látod, hogy már álmos. Lehetőség szerint mindig a kiságyba tedd le és annyit aludjon, amennyit szeretne. Ha éjjel nem alszik vissza, ne kapcsolj lámpát, dédelgesd, szopizzon és aztán tedd vissza aludni. Ebben a korban még néha elcsúszik a nappal és az éjszaka, de olyan is van, hogy a hasfájás miatt nem tud visszaaludni. Ha nagyon fáj a hasa evés előtt egy kiskanál Gripe Water segíteni szokott.

  • Kinga k

    2018. március 30. péntek

    Szia
    Szuksegem lenne egy kis segitsegre,probalok rovid lenni :).Van egy 4 ho os 6700gr,69 cm,100% os anyatejes kislanyom,aki valojaban jo alvo volt persze pocifajadokon kivul.Atalussza az ejszakat este 9 kor mar muszaj elaltassam es reggel 8 ig persze vagy 2-3 szopizassal az ejjelek okesak…De viszont nappal nagyon nehez velle mert szemem lattara egy jo honapja nem alszik,alukal 15-20 perceket azt is oriasi hisztivel alszik el…amiutan fel kel max 20 perc utan okes vagy 30 percig amiutan kezdjuk elolrol,nyugolodest,hisztizest…eszrevettem hogy mindenre felfigyel meg a szopizast is nagyon csendbe semmi ingerlo korulmenyek kozt kell csinajuk,ha nem akkor annak annyi…Hozzakotnem hogy vellem alszik nagy agyban ejjel es nappal is probalok mellette ulni csak alugyon…megprobaltam hogy elhuztam sotetitot,tv barmi zavarna leoltani,de ugyan csak annyi az alvasa….probaltam kimenni babakocsiba es ott is tobb mind 20-30 percet ha ul,probaltam a hordozot is kint is bent is de abban megannyira sem ul..igy hat a nappalok nagyon nehezek es egesznapi nyugolodesek es szemem lattara a kicsike nem piheni ki magat nappal.vajon mi lenne az oka ennek,egy honapja igy vagyunk.Elore is koszonom.

    • Vida Ágnes

      2018. március 31. szombat

      Lehetséges, hogy nem az álmosság miatt hisztizik, hanem azért, mert már sok minden érdekelné, de még nem tud odamenni, megfogni, untatják a megszokott játékai. Próbáld meg, hogy amikor nyűgösködni kezd, átviszed másik szobába, leterítesz egy játszószőnyeget és ott játszhat kicsit. Aztán te játszol vele, aztán ha megint unatkozik, megint átmentek máshova és mondjuk hordozóban nézelődhet, közben beszélgetsz hozzá és így tovább, amíg igazán el nem álmosodik. Így jobban el fog fáradni és talán az elalvás is jobban megy majd.

  • Szilvi

    2018. március 12. hétfő

    Kedves Ági!
    Igaz, nem a témához tartozik, de hátha kaphatok rá választ. Egy olyan kérdésem lenne, hogy 5 hetes kisfiam vajon miért ordít pelenkázás közben? Ha elkezdem kigombolni a nadrágján a patentokat már ordít. Közben pedig annyira feszíti magát, hogy alig bírom megtörölni a fenekét és bekrémezni. Szoptatás előtt mindig pelenkacsere van. Gondoltam éhes, és azért ordít, de amikor nem szoptatás előtt cserélek, akkor is ugyanez van.
    Köszönöm előre is a választ!

    • Vida Ágnes

      2018. március 15. csütörtök

      Sok babából a hanyattfekvő pozició váltja ki a sírást, védtelennek érzik magukat ilyenkor. A pelenkázónak nincs oldala, és ruhátlanság is kellemetlen élmény a babának, valószínűleg már a helyzetben felismeri, hogy mi következik, ezért kezd el sírni ilyenkor. Próbáld meg inkább etetés után pelenkázni és nem a pelenkázón, hanem pl. ágyon, esetleg még azt is megpróbálhatod, hogy hason teszed le és úgy kezded el vetkőztetni, az kevésbé ijesztő helyzet, és csak a felöltözéshez fordítod meg.

  • Helen

    2018. március 09. péntek

    Kedves Ági,
    Segítségre lenne szükségem. A kislányomat 2,5éves és várjuk a kistesót, aki 3-4hét múlva érkezik. Az a problémánk, hogy lassan két hete nem alszik a kislányunk rendesen. Eddig elaludt ha simiztem és énekeltem neki kB. 20perc alatt, de mostanában csak az ölemben hajlandó elaludni, különösen a délutáni alvásoknál. De még ez nem is lenne akkora gond, ha utána aludni. De délután fél óránként felébred és vissza kell altatgatni, mert másképp nagyon nyűgös, este meg 4-5ször is felébred, és van hogy csak egy óra után alszik vissza. Eddig jól aludt délután a min 1,5órát mindig átaludta, de volt hogy többet is, este meg fel sem ébredt, vagy esetleg egyszer inni vizet. Kétségbe vagyok esve, mert nemsokára érkezik a kistesó és ha addig nem alszik normálisan, akkor nem tudom hogy bírom majd a két ébredő gyerekkel. Mi okozhat ja ezt a változást? És hogyan tudnék segíteni a kislányomnak? Üdvözlettel

    • Vida Ágnes

      2018. március 11. vasárnap

      Próbáld meg, hogy délután nem a kiságyában altatod, hanem nagyágyon melléfeküdve, egy kis meseolvasás, aztán összebújás és alvás – így sokkal könnyebben szokott menni. Mivel jön a testvér is, ezért jó lenne, ha ezt néha Apával csinálná, hogy megszokja, nem csak Anyával lehet elaludni. Az éjszakai ébredés összefüggésben lehet azzal, hogy nappal nyugtalan, ha a nappali alvásgond megoldódik, akkor valószínűleg vele párhuzamosan az éjszakai ébredések is csökkennek majd. Egyébként itt is be lehet vetni az apai segítséget, sok kisgyerek ritkábban kel fel, ha tudja, hogy Apa megy be.

      • Helen

        2018. március 16. péntek

        Köszönöm a választ. Sajnos apuka nem igazán hajlandó besegíteni.Egy pár napja mintha javult volna a helyzet, viszont tegnap óta újra nagyon nehezen alszik el. Esetleg ennek oka olyan változás lehet, hogy tegnap és ma is a nagyszülőkkel volt, és náluk tévézés nélkül nem létezik élet. Itthon viszont nagyon ritkán néz a kicsi tv-t. Lehetséges hogy a túl sok inger +egy kis szorongás okozza nála ezt a túl ingerültséget?Mert ilyenkor mikor nem bír elaludni csak sír és azt mondja hogy semmi sem jó, és csak kapaszkodik a nyakamba. És ez mindig akkor jelenik meg nála miután mamáéknál van.

        • Helen

          2018. március 16. péntek

          Egyébként az alvási rutinnal hasonló. Mese,hozzámbújik hátsimi és éneklés. De mikor ilyen nyűgös akkor semmi sem jó neki. Üdvözlettel Helén

  • Erika

    2018. február 28. szerda

    Kedves Àgi! 6 hónapos anyatejes
    kislányom már 2 hónapos kora óta csak 30-40 perceket hajlandó aludni otthon. A saját ágyában nem lehet hagyni, amint lerakom felébred, pedig megvárom a mélyálom fázisát. A mi ágyunkban elalszik de csak 30-40 percet. Viszont ha elmegyek vele sétálni alszik másfél két órát,de csak ha mozog. Ha megállunk 10 perc után felébred. Hogyan tudom elérni,hogy otthon is aludjon ennyit? Hosszú távon a babakocsis altatás nem lesz megoldható, mert vissza kell mennem dolgozni és hát a bölcsiben nem fognak vele sétálni.

    • Vida Ágnes

      2018. március 15. csütörtök

      Vannak olyan babák, akik mozgatással alszanak el könnyebben, valószínűleg a kislányod is ilyen. Őt úgy tudod kiságyban altatni, ha pl. paskolod a popsiját vagy ringatod elalvás előtt. A bölcsi miatt ne aggódj, ott jobban elfárad, mint otthon és hat a csorgaszellem is, el fog tudni aludni a többiekkel.

  • Judit

    2018. január 22. hétfő

    Kedves Agi!
    Kisfiam 11honapos,nagyon szepen fejlodik,mar oar lepest egyedul is megtesz.
    A problemank az alvassal vannak,meg nem aludt at egy ejjelt sem:(
    6hos koraig kb ket felkessrl megusztuk de azota leteszem este az agyaba kb 1.5-2 ora mulva ordit,akkor megnyugtatom es visszalszik.Utana ismet,akkor mar csak tejcsivel hajlando,bevallom ilyenkor mar mellem fekszik,mar elegge faraszto ez a tortura 🙁
    Utana se alszik nyugodtan,neha csapkodja a labat.Hajnalban megint kap tejcsit aztan igy kb 7-8 ig elvan.De nem alszik nyugodtan,meg sem lehet mozdulni mellette mindenre felkel.4 foga van mar,most jonnek a szemfogak.
    Kerlek ha van vmi otleted hogy tudnek a helyzeten javitani,koszonom szepen

    • Vida Ágnes

      2018. január 28. vasárnap

      Egyértelműen a fogzás zavarja, mert általában az első 6 metszőfog szinte egymás után bújik ki és neki még csak 4 foga van, emiatt éberebb a kicsi, forgolódik, mozgékonyabban alszik. Alkati homeopátiás szerrel tudsz neki segíteni, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

  • Kriszta

    2018. január 12. péntek

    Kedves Ági.
    Kisfiam 2 hónapos, tápszeres baba. 5450 grammal született, most 6830 gramm. A két hónapos ellenőrzésen megállapították, hogy kicsit túletettem kezdjük meg a 3 óra helyett a 4 óránkénti evést. Ezzel nem is lenne nagy gond (félretéve hogy az eddig megszokott és bevált napirendünk teljesen felborult) csak nemigazán tudom hogy mit kezdjek a plusz idővel. Eddig nagyon jól bevált az etetés, játék, alvás módszere, viszont most kb. 1.5 órát van ébren, utána változó hogy mennyit alszik, de ha jobb esetben másfél órát is akkor is van egy óránk, amikor is nyűgösködik mert lassan éhes. Olvastam hogy nem ajánlod a teát, de nem lehet ilyenkor kicsit megteáztatni? Hogy a pocakját kicsit becsapjuk? Játszom vele, próbálom a figyelmét elterelni…de nem mindig sikerül, kínlódtatni pedig nem szeretném. Mit javasolsz ? Köszönöm 🙂

  • Alexandra

    2018. január 11. csütörtök

    Kedves Agi,

    Nekem epp az ellenkezojet csinalja a babam egy par napja, 9 hetes lesz es nagyon hosszukat alszik napkozben,3 orat egyhuzamban.Utana nagyon ehes,egy orat szopizik, aztan jatszunk valamennyit es elfarad es megint alszik 3 orat. Igy viszont 5 ora van ket nappali evese kozott. Ejszaka meg ennel is tobbeket alszik, 6 ora a tiszta alvasa,aztan eszik es meg egy 3 orara akkor is visszaalszik.

    Ertem en,hogy sokan most az anyukamat szidjak hogy micsoda problemaim vannak,mas meg orulne ha alhatna…orulok en,de aggodok,hogy ez normalis-e,nincs-e valami baja.

    Koszonom a valaszt!

    • Vida Ágnes

      2018. február 11. vasárnap

      Vannak ilyen időszakok a babáknál, amikor ilyen jókat alszanak, ne félj, nincs semmi baja, hamarosan többet lesz majd ébren.

  • Hajni

    2018. január 04. csütörtök

    Szia Ági! Most lesz két éves a fiam és nappal van hogy nem tud elaludni hiába álmos. Olvastam hogy ez normális de van hogy két hetente egyszer nem alszik. Igaz kinn se tud sokat lenni hidegbe.meg reggel van hogy kilencig alszik. Éjjel változo az ébredések száma.Kilenckor már alszik.
    Engem kiakaszt hogy egy orát ülök a kiságy mellett és nem alszik el.aztán ha fáradt az ölembe nézi a mesét.
    Ez jó így hogy többször is elhagyja az alvást?vagy átmeneti? Vagy idövel ö elöbb áll le a nappali alvásról? Eddig is nappal rossz alvó volt születéstől fogva.fél órákat aludt.most is van hogy annyit alszik vagy1,5 órát.
    Ébresszem reggel korán hogy aludjon délután vagy hagyjam?
    Köszi ha írsz

  • Lilla

    2017. december 27. szerda

    Kedves Ági!
    Kislányom 2 és fél hónapos. Napközbeni alvással vannak a legnagyobb problémáink. Pár hete már nem hagyom,hogy cicin aludjon el napközben,mert hajlamos volt belealudni,és ezáltal keveset enni,igy 20perc szundikalas után megint éhes volt. Erről leszoktatvan mostanában miután evett,kap még kiegészítést is (mérni szoktam és megkinalom,általában elfogad valamennyit abbol,amit adok). Ennek ellenére szinte percre pontosan felébred 30-35-40perc után,attól függetlenül,hogy nem rögtön az étkezés után viszem az ágyába. Nem igazán sikerül visszaaltatni sajnos. Amikor látom,hogy asitozik,akkor viszem is a szobájába,megnyugtatom,leteszem,és ha sír felveszem,megnyugtatom,majd vissza,míg el nem alszik(ezt mostanában kezdtem el,eddig ringattam,de kezd kikeszulni a hátam). Az esti elalvás előtt cicin alszik el,illetve elengedi és az olemben. Hogyan tudnám meghosszabbítani a Pici alvasat napközben? Aggódom,hogy kialvatlan,rengeteget asitozik és dorzsoli a szemét. Éjszaka 10-12orat alszik.De napközben ha összehozzuk a 3at,már sokat mondok…ezt nagyon kevésnek érzem. Főleg azért nem értem a nappalokat,mert szerintem eleget eszik,el is farad kellemesen és ahogy az éjszaka mutatja,vissza tudja magát altatni több órára is (9,10-4,5ig,majd 7,8ig). Köszönöm előre is válaszod!

    • Vida Ágnes

      2018. január 03. szerda

      Próbálj meg a dolgok sorrendjén változtatni! Ébredés után mindig egyen, után büfi és játék következzen és utána jöjjön az alvás! Így valóban fáradt lesz, amikor ágyba kerül és ha szüksége van rá, többet alszik majd.

      • Edina

        2018. január 16. kedd

        Kedves Ági! Nekem ugyanez a gondom. 2,5 hónapos kislány, éjjel 2-3 évredéssel jól alszik este 7 és reggel 6-8 között, nappal viszont percére pontosan 30-40 percet. Én alvás-evés-játék sorrendet tartok születése óta,de nem segít a nappali alvásokon.Nappal kapálozik, ordít altatáskor, pedig sotetitek, énekelek, ringatom, s felalomban teszem ágyba. Legtöbbször már a hálózsák feladasakor vagy a sotetiteskor ordít.Egyebkent ő csak anyatejes. 4 alvásra jön így ki nappalra. Az utolsó ellen mostanában tiltakozik. Egyszerűen nem lehet elaltatom mert majd megmered,annyira sír. Így viszont fel 3 -3-tol 7ig nem alszik, nagyon fáradt, nagyon nyűgös. Este szopival és 1 órás karban tartással alszik el. Mit tegyek? Mit csinálok rosszul?

  • Kriszta

    2017. december 27. szerda

    Kedves Ági. Kisfiam 8 hetes. Az alvási szokásaival kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. Napközben 3 óránként eszik. Este 8 körül vacsorázik…majd kb. hajnal fél 1-ig alszik…majd elkezd nyugtalankodni. Nem ébred fel, de simogatnom kell, cumit odaadni…stb. Feszeng, hadonászik. Ez tart kb. 1-1,5 órát…majd visszaalszik és fél 5-kor kel enni. Nem biztos hogy jól csinálom..de próbálok mindent megtenni hogy ne ébredjen fel, hogy azt szokja meg: éjszakánként nem eszünk…vagy még pici ehhez? Nem tudom hagyjam-e inkább felébredni és vezessünk be plusz egy étkezést éjjel? Válaszát köszönöm ☺

    • Vida Ágnes

      2017. december 27. szerda

      Még pici ehhez! A babák ebben a korban még 2-3 óránként megéheznek éjszaka, mert nagyon pici a gyomruk és hamar kiürül. Valószínűleg éjjel 1-kor is enne, csak nem ébred fel teljesen, mert mélyen alszik. Ilyenkor vedd ki, félálomban etesd meg, így gyorsabban visszaalszik majd és a hajnali evés és későbbre húzódhat.

  • Fekete Anna

    2017. december 14. csütörtök

    Kedves Ági! Kislányom 2 hónapos és mivel újszülött kora óta a “kuckósabb” helyeken nyugszik meg, adamo hintában, vagy az autós hordozóülésben altattam. A gond az, hogy úgy veszem észre, most már csak ezekben tud aludni. Ha leteszem a kiságyba altatni, lihegni kezd és a levegőt rugdossa, amivel saját magát annyira felturbózza, hogy képtelen megnyugodni. Ha nagy nehezen mégis elalszik, sokat nyöszörög álmában, fészkelődik és 2 óránként ébred. Ehhez képest mózeskosárban, vagy a hordozóban 4-5 órát is képes aludni egyhuzamban. Attól félek, hogy ezek a módszerek túlságosan berögzülnek neki, illetve a gerincének sem tesz jót a félig ülő póz hosszú távon. Hogyan szoktathatnám a kiságyba? Köszönettel, Anna

    • Vida Ágnes

      2018. január 03. szerda

      Nem rögzültek be neki, hanem egyszerűen az ösztönei azt diktálják, hogy a kuckósabb helyen van biztonságban, ráadásul a nagyobb helyeken nagyobb a mozgástere is, így könnyebben előjön a „Moro-reflex”. Ez a fajta szűk helyen alvás igény általában fél éves korra elmúlik, de addig teljesen normális (mindkét fiam kb. 5 hónapos koráig a bölcsőben aludt, azt nagyon szerették, aztán gond nélkül átszoktak a kiságyba). Hogy ne aludjon túl sokat hordozóban, érdemes kipróbálni, hogy a kiságyban hason altatod vagy hanyattfektetve, de rugalmas pólyában (pl. Minimo baby), vagy egy takaróba pólyaszerűen becsomagolva, ami kuckósabb érzést biztosít.

  • edik

    2017. december 04. hétfő

    Kedves Ági!

    7 hetes kislányom alvási szokásának megértésében kérném a segítségedet! Nálunk teljesen változó, hogy egyik nap 20-40 perceket alszik etetések között, vagy 2-2,5 órát. Már én is kipróbáltam minden zavaró tényezőt kiszűrni, próbáltam levegőn altatást is, fehér zajt is… Anyatejes baba, de a tej mennyiségétől független, hogy mennyit alszik. Sokszor olyan, mintha nem tudna mély álomba esni, és meg-meg ijedne valamitől. Hasfájásra ( nem vagyok biztos benne, hogy van-e egyáltalán ) a Gripe watert használjuk.
    Egyébként ügyesen cumival, önállóan alszik el kb. 1-1,5 órás ébrenlét után, amikor már kellően fáradt. Vissza altatni csak ritkán tudom. Segíts kérlek, hogyan tudnám az alvását kiszámíthatóbbá tenni, mert így elég kaotikusak a napjaink. Válaszod köszönöm előre is!

    • Vida Ágnes

      2018. január 03. szerda

      7 hetesen még nem igazán szokott nagyon kiszámítható napirend lenni. Ami inkább jellemző, hogy délelőtt hamarabb alszik el a baba és többet alszik, délután pedig inkább csak rövidebben alszik és később fárad el. Próbáld meg, hogy minden nap felírod, mikor álmosodott el és mennyit aludt, néhány héten belül látni fogod, hogy van benne logika és rendszer.

  • Vik

    2017. november 24. péntek

    A kisfiam 1 éves és 10kg – nyár óta éjjelente nagyon rosszul alszik. Azt hittük csak átmeneti időszak a nyári nagy meleg és a fogzás miatt, de állandosul már az éjjeli virrasztás. Önállóan nem aludt még el, mindig mi altatjuk járkálunk vele, közben ringatjuk és cumis.
    Minden éjjel 2x3x4x felkel és eszik, majd vissza altatjuk – altatás alatt is nyugtalan, forgolódik és hátra feszíti magát félálomban – szóval már nagyon nehéz így ringatni ( a csuklóm, a hátam a hasam már nagyon fáj) plusz a cumit kiejti a szájából, visszaadni ha felsír. Viszont van olyan amikor az egyik éjszakai étkezést követően hosszas altatás ellenére sem alszik vissza és 2-3 órán keresztül fenn vagyunk.Ha elaludt és lefektetjük az ágyába is nagyon sokat forgolódik és van, hogy megint felkel.
    Most biztos nem a foga, mert nem rág úgy mindent, nem is nyálzik stb. A hasa sem, mert büfi, puki minden van:)Párologtató is van a szobájában.
    Próbáltuk, már azt is, hogy többet adunk neki enni, de nem kell neki 130-140ml-nél több és a délutáni alvás kihagyás, a hosszú délutáni séták, továbbá alvássegítő játékokkal sem jutottunk semmire.
    Próbálom nap közben,mert könyebben elalszik már ülve ringatni, kisebb nagyobb sikerrel, mert már nem bírjuk.
    Nem tudunk rájönni, hogy mi lehet az oka – de már mi kész vagyunk 🙂 és jó lenne ha eltudnánk kezdeni önállóan elaludni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Vida Ágnes

      2017. november 27. hétfő

      Előfordul, hogy a baba a nyári problémák miatt túlfáradt és most már emiatt állandósult az alvásprobléma (erről a problémáról itt írtam: http://www.kismamablog.hu/baba-alvas/a-kronikus-kialvatlansag-miatt-nem-alszik-a-baba). Ezért elsőként érdemes lenne egyszerűen csak az első ébredés után magad mellé venned pár éjszakán át, amíg el nem kezd nyugodtabban aludni és amikor már mindenki kipihentebb akkor lehet elkezdeni önállóbb alvásra szoktatni (a legjobb módszer ebben a korban talán az, ha néhány éjszakán át apa megy be hozzá és ő altatja vissza)

  • Emese

    2017. november 14. kedd

    Kedves Ági!

    Én a napirenddel kapcsolatban kerültem gondba. Próbálom tartani a 4É-t, de lehetetlen. Kisfiam három hónapos és másfél, két órát tud fent lenni, és fél órát alszik (itt a blogon olvastam, hogy ez teljesen normális)…. 3 óránként eszik. Már az első szakaszban is korábban kel fel, mint, hogy megéhezne…. délutánra már elalszik evés után, és a következő előtt megint alszik. Alapvetően mostanában könnyen altatható, ebből a szempontból nem gond, csak kicsit össze-vissza van minden….

    Ilyenkor mi a teendő? Vagy ebben a korban már nem jó ez a napirend?
    Köszönöm előre is: Emese

    • Vida Ágnes

      2017. november 21. kedd

      A 4É csak sorvezető. Ha a te babád ritmusa más, de alapvetően van benne rendszer, akkor szuper. 3 hónaposan a baba már képes megjegyezni a dolgok sorrendiségét akkor is, ha bonyolultabb, mint a 4É.

  • Edina

    2017. november 14. kedd

    Kedves Ági!

    Ma 3 hetes a kislányom. Vele kapcsolatban lenne pár kérdésem.

    Igény szerint szoptatok, de mostanra rájöttem, hogy talán nem is értem igazán, mit is jelent ez. A témában írt videók, cikkek gyakran azt mondják, „minden nyikkra” tegyük mellre a babát.Így is csinaltam kb. 1 hétig, de elkezdett 10 perceket enni és aludni éjjel is és nappal is. Ez után azt a tanácsot kaptam barátoktól, hogy próbáljam meg legalább 1,5-2 órára elnyujtani a két szoptatás között eltelt időt. Ez ment is egy darabig, amíg 1-1 szoptatás majdnem 1 órába is beletelt, mert utána még elment fel óra a bufiztetéssel, pelenkázással, kevés, pár perces hordozassal, nézelődéssel. Mostanában néhány napja azonban 10 perc szopi után újra bealszik. Semmivel nem bírom felkelteni, viszont 20-30 perc után felébred, újra szopni akar. Közben fáradt,nyűgös. Van,hogy egész nap nem alszik, csak 10 perceket szopik és 20 perceket alszik. Az éjszakák jók, este 7-kor fürdés, utána rögtön evés (ez van, h. 1 óra hosszat tart), majd alvás. Éjjel 2-3 óránként kel enni, de hamar visszaalszik. Reggel olyan fél 6 körül ébred, de ekkortól már sajnos nem tudom visszaaltatni. Innentől kezdődik az egész napos huzavona. (Holott 1 hetes kora után volt párszor olyan, hogy délelőtt és délután is aludt 3 órát, amiből alig lehetett felébreszteni.)

    Mindeközben rettenetesen zavar, hogy nem látok semmilyen napirendet kialakulni. Az éjszakák miatt nagyon hálás vagyok, mert tudunk mellette pihenni, de nappal semmit nem tudok csinálni, mert kb.csak szoptatok és vagy a karomban alszik utána, vagy 20 perc után leteszem, de szinte rögtön felébred. Nézelődni többnyire nem akar, max. a lámpa, a fény köti le 10 percre. Tornaztatni alig tudom, mert minden tagját megfeszíti. A hasa néha fáj, ezt látom, mert erőlködik a székeléssel. Mióta infacolt és biogaiat is adunk neki, azóta javult picit a dolog. Nem tudom, nappal miért nem alszik, mit csinálunk rosszul.

    Hogyan kellene segitenem neki, hogy kialakuljon a napirendje? Vagy ezt még csak siettem? Ez a cicin alvás se nagyon tetszik hosszú távon. Mit csináljak másképp? Cumit félek adni neki, mert amikor egyszer kapott, másnap nem akarta elfogadni a mellemet, és fél napig üvöltött. Kérem,segítsen!

    Köszönettel: Edina

    • Vida Ágnes

      2017. november 21. kedd

      Még csak 3 hetes, valami rendszerféle alapvetően 6-8 hetes korra szokott kialakulni. A babák ebben a korban még nagyon felületesen alszanak, 15-20 perces szakaszokban, ezért ébred fel. Azzal tudsz neki segíteni, ha próbálod a 4É napirendet tartani (itt írtam róla: http://www.kismamablog.hu/gyermekneveles/4e-modszer).

  • Edina Urbán Mészárosné

    2017. november 07. kedd

    Kedves Ági!A kislányom Hédi most 6,5 honapos.Kb két hete minden éjszaka óránként ébred fel.Ide-oda dobálja magát az ágyban.Sokat forgolodik és van hogy felsir.Probáltam nem kivenni hanem megsimizni,cumit adni de ezek csak néha segitenek.Nincs se melege,nem fázik,párásitva van a levegö.Minden körülmény adott.Már nappal sem alszik jól.3/4 óra elteltével kipattan a szeme és ennyi viszont látszik hogy még álmos.Most gyakorolja a kúszást.Egy fogzási hullámon most voltunk túl.Még nem bújt ki felül de már nem sok kell neki.Kap homeos szert is rá.Jó az étvágya os szoval én már tanácstalan vagyok.Mit tehetnék még?Már olyan vagyok mint egy zombi.

    • Vida Ágnes

      2017. november 07. kedd

      Egyértelmű a probléma oka: felül feszít az ínye a fogzás miatt. Sajnos ez hetekig is eltarthat, a kicsi ilyenkor nyűgösebb lehet, mert gyakorlatilag a négy felső metszőfog egyszerre próbál áttörni. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz neki segíteni, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz, illetve, ha napközben nagyon nyálzik, nyűgös, mindent a szájába vesz, akkor valószínűleg fáj is az ínye, ilyenkor megpróbálhatsz éjszakára a korának megfelelő fogzásra is adható fájdalomcsillapítót adni (pl. Nurofen)

  • Molnárné Máthé Kinga

    2017. november 06. hétfő

    Kedves Ágnes!
    Régóta olvasom az írásait, most egy konkrét problémával fordulok Önhöz.
    Kislanyom 11 hetes, kezdetektől volt gondunk az alvással, de egyre rosszabb.
    Este 23-24-óra előtt nem alszik el soha, délelőtt 10:30-11-ig alszik két ébredéssel.
    Látom, hogy 1-1.5 órát bír ébren maradni,elkezdem az altatást, ringatva, cicin, karba, de semmi,van hogy egész nap semmit nem alszik.
    Ha nagy küzdelmek árán elalszik 10-40 perc múlva felébred, ha folytatom a visszaaltatást, akar 4-5-ször is újra felébred és erről szól az egész nap.
    Annyira fáradt, hogy látom rajta, hogy szó szerint kínlódik.
    Kiságyban sem alszik el egyedül, viszont érdekes, hogy éjszaka etetés után ébren teszem le és akkor egyedül alszik el.
    Napközben van a gond, mindent kipróbáltam, fehér zaj, masszázs, meleg fürdő, hangulat világítás, énekelek, suttogok, teljes csend.
    Volt hogy eldöntöttem, nem teszem le, a karomban altatom, ha kell 3 órát, csak aludja ki magát, úgyis felébred.
    Pocakfájás néhány alkalommal elofordult, de nem jellemző.
    A férjemmel feszültség nincs, nyugodtan élünk.
    Köszönöm előre is a segítséget.

    • Vida Ágnes

      2017. november 07. kedd

      Vannak ilyen babák, akik éjszaka jól alszanak, nappal viszont cserébe szinte semmit (persze ő evés közben szundikál, ezért végülis kipiheni magát csak nem úgy, ahogyan te azt elképzelnéd). Segíthet, ha elsőként kifigyeled, hogyan tud a legkönnyebben elaludni, melyik módszer a leggyorsabb nála. A cicizés pl. a legtöbb babánál beválik. Amikor álmosodik (ez akkor van, amikor már kézben sem lehet lekötni a figyelmét, úgy is láthatóan nyűgös, álmos) kicsit sötétíts be és kezdd el szoptatni. Várd meg, amíg teljesen elalszik (ez általában kb. 15-20 perc) és csak akkor tedd le a kiságyba. Nem gond, ha ezután csak 30-40 percet alszik, a lényeg, hogy kialakuljon a szokás és minden alkalommal hasonlóképpen történjen az altatás, mert így nála is szokássá válik, hogy a megfelelő körülményeket felismeri és tudja, hogy olyankor alvás következik majd. Ő most az esti rutint felismeri, nappal viszont mivel néha így, néha úgy alszik el, még nem alakult ki ugyanez, ezért nem tud olyan könnyen elaludni, mint este.

  • Csilla

    2017. október 30. hétfő

    Kedves Ágnes!
    Kislányom 14 hónapos.Fél éves kora óta egyedül alszik el a suttogós módszer alkalmazásásval.Nem volt nagyon nehéz, a legelső alkalom 20 perc volt, ez utána csak csökkent az időtartam egy alvást kivéve, az esti előttit.Ott mindig nyűgös volt, általában ölben aludt el.
    Jelenleg 1x alszik nappal, azt is nagyon rosszul.Az altatással nincs gond, viszont 30-35 percen belül megriad és nagyon sír. Hiába veszem fel, nagyon nehéz megnyugtatni.Kell egy 15-20 perc, amíg megnyugszik, majd újra alszik kb 30-40 percet.
    Már nagyon sok altatási praktikát kipróbáltam, de az sem segített, hogy rajtam aludt és az sem ha nélkülem.
    Az esti alvással nincs gond, elalszik egyedül és reggelig fel sem kel. Ha fel is kel, akkor sem kell átmenni, mert visszaalszik.
    Tudna segíteni abban, hogy ez mitől lehet?
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2017. november 07. kedd

      A babáknál a felszínes alvási szakasz általában 30-40 perc alvás után következik és ilyenkor, ha valami zavarja őket felsírnak. Mivel ő már 14 hónapos, esetleg az lehet a gond, hogy a foga bújik és ez zavarja meg ilyenkor. Esetleg meg lehet próbálni az alkati homeopátiás szerét megkeresni és azt adni neki vagy lefekvés előtt egy csésze Rooibos teát adni, illetve ebben a korban már lehet párologtatni a Mesélő Hold nevű illóolajkeveréket is, ez is segít a nyugodtabb alvásban.

  • Marti

    2017. október 26. csütörtök

    Kedves Ági,

    kislányom most lesz 4 hónapos. Hetek óta 3-4X fél órát alszik csak napközben. Néha alszik egyet hosszabban, de az nagyon ritka. Mikor felébred jókedvű, úgy tűnik eleget aludt, mégis elkezd egyre korábban nyűgösködni. Különösen estére már nagyon nyűgös. Pedig mindig megvárom a 2-2,5 órát, délelőtt mostanában már a 3-at is az alvások előtt. Mégsem alszik hosszabban egyszerűen. A visszalaatatás általában sikertelen, de volt olyan is, hogy 10 perc nevetgélés, jókedvű ébrenlét után mégis visszaaludt újabb 30-40 percre. Sokat ásítozik napközben. A „napirendünk” most valahogy így néz ki, valami hiba lehet, azért van ez? Nem lenne probléma az ennyi alvás, csak sokszor már nyűgös az ébrenlét végére, este meg különösen. 🙁

    Reggel 7-8 között kel, peluscsere öltözés aztán evés, majd hason böfizés és játék/ébrenlét
    Délelőtt fél 10-fél 11 körül alvás, mikor látom hogy álmos ez kb 30 perc
    11 körül evés, peluscsere, böfi aztán játék/ébrenlét ilyenkor megyünk sétálni is vagy ha valamit intézni kell akkor azt ilyenkor tesszük
    fél 1-fél 2 között elalszik a babakocsiban séta közben vagy ügyintézéskor szintén 30 percre
    2-fél 3 körül evés, peluscsere, böfi, játék
    Fél 4-fél 5 körül megint alvás megint fél óra
    5-fél 6 körül evés, pelus, böfi, ébrenlét
    6 – fél 7 körül szoktunk még egyet sétálni a kutyussal, ilyenkor is mindig alszik egyet a babakocsiban, az előző ébredéstől számítva kb 2-2,5 óra múlva (ha nem sétálunk akkor a kiságyban alszik)
    Fél 8- fél 9 körül fürdés, evés, alvás.
    Aludni általában cumival alszik el, este pedig evés után. Éjjel egyszer kel enni.

    Mi lehet a gond? Köszönöm előre is. 🙂

    • Vida Ágnes

      2017. november 07. kedd

      Nincsen semmi gond. Próbáld meg, hogy inkább gyakrabban teszed le és ha fél órát alszik, akkor fél órát alszik, így nem lesz olyan fáradt és kipiheni magát. Ő valószínűleg beéri rövidebb alvásokkal is és most azért fáradt, mert túl hosszan van ébren két alvás között. Érdemes arra is törekedni, hogy az alvás lehetőség szerint otthon legyen, a babakocsis altatás megzavarja a babát, mert ott könnyen bealszik, de magától ilyenkor még nem aludna. napi 1 alvás (mindig ugyanaz az 1) lehet babakocsiban, de a többi kiságyban legyen, hogy hozzászokjon az alvás körülményeihez.

  • Móni

    2017. október 16. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom most 3,5 hónapos. Sokszor csak 20-30-40 perceket aludt, az altatás vagy ringatással, vagy cumival vagy anélkül megy általában, mostanában inkább a cumival és babakocsiban/kocsiban, ha éppen megyünk valahova mikor álmos, akkor ott elalszik enélkül is. A kiságyban csak néha, ott általában kéri a cumit. Eddig mindig elvettem tőle mikor elaludt, de ilyenkor felébredt 20-30-45 perc múlva és nem is aludt vissza, vagy csak nagy nehezen lehetett visszaaltatni. (ahogy egyébként az autóban és babakocsiban is felébred ennyi idő elteltével) Kipróbáltam, hogy nem veszem el a cumit és így visszaaltatja magát vele. Ez a helyzet eddig csak napközben állt elő, éjjel többnyire visszaalszik, ha nyöszörög is. Enni egyszer kel fel éjjel, cumiból kapja a tejet/tápszert. Este is így alszik el, mindig belealszik az utolsó evésbe. Éjjel általában nem kell neki a cumi, csak ha felriad valami miatt és nem alszik vissza magától. Félek, hogy éjjel is igényelni fogja a cumit, ha nappal hagyom neki, hogy azzal aludjon végig. Illetve gond hogy este belealszik már az evés végébe, meg éjjel is az etetés végébe? Így gyakorlatilag mindig cumival alszik el, vagy üveggel vagy játszóval. Köszönöm előre is a segítségedet!

    • Vida Ágnes

      2017. október 21. szombat

      Egyáltalán nem gond, ha bealszik az evés végébe, mint ahogyan az sem, ha csak cumival alszik vissza. Nagyon kicsi még, természetes ösztöne, hogy amikor felriad, szopizni szeretne és ez nyugtatja meg. Pár hét és képes lesz rá, hogy amikor kiköpi a cumit, visszaaltassa magát vele.

  • Lilla

    2017. október 16. hétfő

    Kedves Ágnes!

    8 hónapos kisfiam csecsemőkorától kezdve ügyeltünk arra, hogy úgy tegyük le a kiságyába, hogy nem ringattuk el teljesen. Meg is tanult önállóan elaludni: cumival vagy anélkül az oldalára fordult és már aludt is. Az elmúlt hetekben azonban hiába próbálom ezt a módszert követni, ha ringatás után lerakom a cumit elutasítja, ellöki a kezemet és a már majdnem alvó baba teljesen felébred, néz rám nagy szemekkel, hogy most mit kellene csinálnia. Kétszer alszik, mostanában délelőtt séta közben babakocsiban, délután, ha alva le tudom tenni, 20 perc után felébred és csak szoptatással tudom visszaaltatni, ha fogom a kezét, mellette fekszem. Tudom, hogy hosszútávon ez veszélyes, de egyelőre nem megy a régi módszerrel. Tudna ötletet adni, hogyan szoktassam vissza az önálló alvásra? Èjszaka is a délutánihoz hasonló a helyzet… Köszönöm szépen!

    • Vida Ágnes

      2017. október 21. szombat

      Ha cicivel könnyen elalszik, megpróbálhatod, hogy délutánonként mostantól cicivel altatod, így talán könnyebben ellazul és elalszik majd.

  • Kata

    2017. október 12. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kislányom születése óta nagy érdeklődéssel olvasom a blogodat, sokat segítettek az írásaid. Most egy konkrét problémával fordulnék hozzád. A kislányom 2,5 éves. Még mindig velünk alszik, cicivel altatom el, mást nem fogad el. Nincs cumija, alvórongyija, alvós állatkája – hiába próbáltuk, semmit nem fogadott el. Nagyon ügyes, beszél, szobatiszta éjjel is, szeptember óta pedig magánbölcsis délutánonként 3-4 órára, amíg én dolgozom. És még mindig cicizik. Napközben csak 1x, az is csak eg kis komfortszopi, aztán az elalváshoz kéri-aztán gyakorlatilag egész éjszaka. Sokszor ébred, csak cicivel alszik vissza, ráadásul a két kis kezével a másikat csavargatja, dörzsölgeti, karmizsálja. 3 napja ez már olyan szintre jutott, h nem tudok aludni tőle, óránként ébred, szólongat, aztán „nekem esik”. Próbáltam elmagyarázni neki, hogy ez anyának nem jó, fáj, és így „cicike se tud pihenni”, de bár nappal megérti, sőt megsimogatja, bekeni, hogy ne fájjon, éjjel nem tudok vele mit kezdeni. Ha lefogom a kezét vagy nem adom oda neki a cicit, őrjöngős zokogással tarkított hiszti lesz belőle, amire szerintem nincs szükség. Mi lehet a háttérben? Mit tudok kezdeni ezzel? Jó lenne az éjszakai cicizést abbahagyni, mert januártól a munkahelyemen néha éjszakai ügyeletet is kell vállalnom, ha akkor szembesül azzal, hogy nincs éjjel szopi, az nagyon rossz lesz neki. Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2017. október 21. szombat

      Valószínűleg az új változás, a bölcsikezdés az, ami ennyire felzaklatja éjszaka. Próbáld meg, amikor együtt vagytok nappal, sokat szeretgetni, babusgatni, akár akkor is megszoptatni, valamint beszélgethettek lefekvés előtt a napjáról, ez segít feldolgoznia az új helyzetet, az érzéseit és nyugodtabb lesz éjszaka is.

  • Andrea

    2017. október 11. szerda

    Kedves Ágnes!
    Kislányom alvása miatt szeretném a tanácsát kérni.

    Kislányom 10 hónapos, izgő-mozgó, erős akaratú baba. Még nem jött ki fogacska. Folyamatosan rágcsál.
    Rengeteget mászik, áll, bútorok mentén sasszézik.

    Jobb éjszakákon kb.5x, rosszabbakon 10-12x kel.

    A fenti tények gondolom magyaràzhatjàk is az ébredéseket. Az okok kiderítése még folyamatban van ettől függetlenül.

    Ez az állapot több mint két hónapja áll fenn. Ekkor nyaraltunk. Ott szegény teljesen kiborult, mert nem tudta elfogadni, hogy nem az otthoni környezetében van.

    Pici korától ringatva altatom. Soha nem merült fel bennem, hogy ez nem jó szokásokhoz vezet.

    Rengeteget olvastam utána két hét alatt. Suttogó, Aludj jól gyermekem, blogon szinte minden és végül az Álomba ringató.

    Szeretném önálló elalvásra szoktatni kislányom. Nem mertem neki kezdeni. Ott akadok el, hogy esti tápis cumin szokott elaludni. Aztán nyakamhoz bújik egy-két percre már alvó állapotban.
    Ha ezt így hagyom akkor nem következetes az àtszoktatás. De elvenni se szeretném az utolsó tápis cumit tőle. De akkor hogyan csináljam?

    Nappali alváskor is ringatással alszik többnyire 5 perc alatt. Cumival alszik. Nagy cumis.

    Azt az elmúlt két hétben elfogadta, hogy éjszaka nem veszem ki a kiságyból, ha ébred. Van hogy gyors ölelés, cumi vissza leteszem és visszaalszik. Csak sajnos utána is ébred hol ritkàn hol gyakran.

    Mit tanácsolna?

    Illetve fogzásra a Chamomillát hosszú tàvon adhatok? Hónapok óta hullàmokban fogzik. Fog sehol még. Még nem próbáltuk.

    Segítségét előre is köszönjük!

    • Vida Ágnes

      2017. október 12. csütörtök

      Ezeknek a könyveknek nincs abban igaza, hogy a baba esti altatása mindenképpen kapcsolatban áll az éjszakai ébredésekkel, mert eközött egyáltalán nincs összefüggés. Számtalan baba alszik el közvetlenül etetés után és nem ébrednek fel éjjelente tízszer. Az ébredéseknek mindig valamilyen oka van, csupán rossz szokásból nem ébred fel a baba. Ez nála elsősorban a fogzás lehet, hiszen még nincs foga és valószínűleg nagyon feszít már az ínye. Ha ezt kezelnéd, ritkulnának az ébredések is. Első körben tehát kezdd el a Chamomillát, amit a tünetek megszűnéségi folyamatosan adhatsz. Ha a Chamomilla 4 nap után sem hoz változást, érdemes kipróbálnotok a Viburcol kúpot.

  • Márta

    2017. október 09. hétfő

    Kedves Ági!

    Most 14 hetes kisbabánk már pár hetes kora óra sokszor 20-30-45 percet alszik napközben, ha mégis hosszabban alszik, akkor általában képes elaludni 2,5-3 órára is (ez naponta egyszer van, ha alszik hosszabban és délután). Most, hogy már 3 hónapos, kezd beállni valamiféle napi rutin, bár még mindig elég változóak a napjaink. Általában van 2 rövidebb és egy hosszabb alvás, vagy 4 rövidebb, de ez is elég változó. Próbáltuk a 4É alapján alakítani a napokat, de így, hogy sokszor rövideket alszik még nem éhes ébredés után, így nem kivitelezhető az eszik, játszik, alszik sorrend… :/ Ezzel lehet valamit kezdeni vagy hagyjuk így? Általában vidáman ébred egyébként, ha sír is, ahogy meglát minket már mosolyog, bár sokszor ásítozik még. Utána viszont 1,5-2-2,5 órát is fent tud lenni nyűgösködés nélkül. Enni kb 3 óránként eszik (ő állt rá erre), félig anyatejes-félig tápszeres, ezért ébredése után még játszunk/sétálunk stb. evés előtt. Az altatással nincs nagyon-nagy gondunk már, mert tudjuk mikor jelzi azt, hogy álmos, illetve figyeljük a jeleket, ha nyűgös így egyre gyakrabban fektetjük le időben, ilyenkor vagy elalszik magától vagy egy kis sirdogálással kéri a cumit és utána már alszik is. A hosszabb alvást mostanában viszont sokszor visszaaltatással (2-3-szori) érjük el, mert ha látjuk hogy még nyűgös, akkor megpróbáljuk visszaaltatni. A reggeli és esti rutin már beállt, csak a napközbeni dolgok változóak, egyedül az étkezés ami kb 3 óránként van. Általában 7-fél 8 körül kel reggel, ilyenkor sem éhes rögtön, csak kb fél óra múlva (próbáltuk rögtön megetetni, de alig evett inkább nézelődött), aludni pedig fél 9 – 9 körül alszik el este. Nappal 5-ször eszik általában és éjjel kel egyszer enni. Úgy érzem mi inkább igény szerint altatunk és inkább az evés ami fixen kialakult. Mennyire gond az, hogy így napközben nincs fix sorrendünk?

    • Vida Ágnes

      2017. október 12. csütörtök

      Ha ő így kiegyensúlyozott, jól érzi magát, akkor nem gond így. A lényeg, hogy van benne valamilyen rendszer, hiszen a maga tempójában eszik 🙂

      • Márta

        2017. október 13. péntek

        Köszönöm 🙂

  • Adri

    2017. október 06. péntek

    Kedves Ági!
    Van egy 3éves és egy 3,5hónapos kisfiam. A nagyobbik nevelési nehézségeinél sokszor kerestem fel és találtam megoldást az oldaladon. Jelenleg is többször bújom az oldalt, mert a kicsi sok mindenben különbözik a nagytól. A fent említett probléma nálunknis fennt áll. A pici születésétől kezdve tápszeres. Hasfájós volt, ezért többször is váltottunk, most a 4.fajtát eszi. A váltásokat első sorban a nehezebb székelés miatt kellett megtennünk. Amúgy jól gyarapodó nagy baba, 3800g és 52cmrel született, jelenleg 7800g és 68 cm. Az első hónapokban sokszor túlette magát, de ez már nem jellemző. 120-150ml között eszik 6szor. Éjjel általában 8tól 5ig alszik, aztán eszik és még visszafektetem, tehát 8-9körül indul a nap. Jó kedélyű, mosolygós. Jelenleg 2 evés között 2órát bír fent lenni. Délelőtt egyet babakocsizunk, akkor alszik, de csak 40percet maximum, nem lehet visszaaltatni. Ebéd után a kiságyban alszik. A kálvária ekkor kezdődik. Szintén 40perc, de sírdogál ébredéskor, nem veszem ki, popsiveregetés, aztán kijövök, max.10perc múlva megint sírdogál, ezt eljátszuk még 1-2x, de sokszor már én unom meg és kiveszem, ekkor az esti rituálékor szokásos ölben altatás. Ezután többnyire elalszik, de úgy, hogy a következő etetést átalussza 1órával, vagy pedig ébresszük. Cumija van, szájába még nem tudja betenni, de igazán nem is érdekli, mert nélküle is el tud aludni. Besötétítek, kezdettől fogva hason alszik. Zajok minimàlisak, de ha megy a mosógép, ha nem, ez van, tehát nem a zajok zavarják. Kérdésem, hogy lehet-e a hasa? A pukik még felébreszthetik ennyi idősen? Nagyon lassú a bélműködése, 1-2-3naponta van 1 széklet, ami krémes állagú, de sokszor inkább zöld, mint sárga. Vizet kap a tápszer mellé. Gondolkodom, hogy nemsokára adnék neki őszibaracklevet, hátha a rostos lé egy kicsit segítene rajta. A gyermekorvos sajnos érdemi segítséget nem tud adni/mondani. Szerinted megoldaná a rossz alvást vagy pedig egyszerűen fogadjam el és majd megérik a hosszabb alvàsra?
    Előre is köszönöm szépen szíves tanácsodat!

    • Vida Ágnes

      2017. október 12. csütörtök

      A kakigondok fő oka ebben a korban, hogy még nem mozog eleget a baba, pedig a mozgás jót tesz a bélmozgásoknak is. Tornásztasd minél többet és kevesebb gond lesz vele! Emiatt ne kezdd el hamarabb hozzátáplálni, ráadásul ez további emésztési gondokat is okozhat.

      A délutáni alvásnál szerintem, ha csak 40 percet alszik, ne akard visszaaltatni, hanem vedd ki, nyugtasd meg, játsszatok kicsit és amikor megint elálmosodik, akkor fektesd le újból. Lehetséges, hogy ő még (mivel elég kicsi) 3-4x is aludna napközben, viszont akkor rövidebbeket, szerintem ez lehet a gond.