Miért csak 30-40 percet alszik a baba?

Mostanában sokan fordultatok hozzám azzal a kérdéssel, miért lehet az, hogy a baba csak rövideket alszik, aztán felkel és vagy csak segítséggel tud visszaaludni (ha jó pillanatban kapod el és még pont félálomban van), vagy azt sem. Mi okozza ezt és mit lehet tenni ellene?

Mi az oka a baba rövid alvásának?

A rövid alvás oka a baba alvásciklusában keresendő. Az újszülött még nagyon felszínesen alszik, rövid töredezett az alvásciklusa, amiben még csak nagyon rövid mélyalvási szakaszok vannak. Sokszor úgy tűnik ébren van (a szeme nyitva vagy félig nyitva), de valójában alszik, máskor azt hiszed, mélyen alszik, de aztán hirtelen felriad.

Ahogy az idegrendszer fejlődik, a baba alvási szokásai is változnak: megtanulja, mikor van a nappal és mikor az éjszaka és a mélyalvási szakaszok egyre hosszabbak lesznek. 6-8 hetes kor körül, nagyjából 45 perc egy teljes alvásciklus hossza, ebből nagyjából 25-30 perc a mélyalvás és 10-15 perc a felszínes alvás. Magyarán szólva, ha a babát 10 percig altatod és leteszed a kiságyba, még kb. 25-30 percig fog mélyálomban aludni, aztán újra felszínes alvási szakasz következik.

Ha a baba kellőképpen fáradt és nincsen semmilyen zavaró tényező (nem éhes, nem fázik, nem fáj a pocak, nem fogzik, nincs semmilyen inger, ami megzavarná), akkor visszaalszik. Ha már kipihente magát vagy valami megzavarja, felébred. Természetesen sokan aggódnak ilyenkor, hiszen mindenhol azt olvasni, hogy a baba alvásigénye ennél nagyobb de ha összeadjuk a nappali és az éjszakai alvások hosszát, összességében ki szokott derülni, hogy a babánk kialussza magát csak legfeljebb nem abban az ütemben, ahogyan mi szeretnénk.

Az ébredés körülményeiből következtethetünk arra, mi lehet a baja a babának:

1. Ha a baba felriad, ijedten, élesen sír és még láthatóan nagyon álmos: valami baja van, ami miatt felriadt (ez lehet egy hangos külső inger, pocakfájás, fogzás vagy hanyattfekvő babáknál a Moro-reflex, amikor a baba hirtelen hátrakapja és széttárja a karját, mintha meg akarna ölelni valakit és élesen felsír, ennek az oka a testi bizonytalanság, amin segíthetsz azzal, ha hálózsákban vagy rugalmas pólyában altatod, amiben jobban biztonságban érzi magát)

2. Ha a baba felébred és kipihent, nem sír, játszik, élénk, akkor egyszerűen csak elég volt neki ennyi alvás, nincs többre szüksége.

3. Ha a baba felébred, nagyon álmos, de nem sír: ahogyan a felnőttek között is vannak olyanok, akik morcosabbak ébredés után és kell egy kis idő, amíg felébrednek, úgy a babák között is van ilyen. Ha az ébredést követően pár percig fáradt a baba, de aztán felélénkül és kibírja a következő alvásig nyűgösködés nélkül, akkor ezzel nincs tennivaló.

Gyakran előfordul, hogy az első hetekben jól és mélyen alvó baba hirtelen elkezd rövidebben aludni és felébredni 30-40 perc után. Ennek 2 oka is lehet:

1. A kicsi egyre nyitottabb az ingerekre, olyan zajokat is észrevesz, amiket addig nem és ezért a felszínes alvási szakaszban könnyebben felriad.

2. Megszoktuk, hogy mindig egy adott időpontban fektetjük le. Ő engedelmesen el is alszik ilyenkor, de gyorsabban kialussza magát és felkel.

Mit tehetünk, hogy hosszabban aludjon?

Ha a baba biztonságban érzi magát és még álmos, a felszínes alvási szakaszban magától is visszaalszik. Amivel segíthetsz neki, hogy ne riadjon fel:

 • sötétítsd be a szobáját a nappali alváshoz is, így nem zavarják meg a felesleges ingerek,
 • altasd bölcsőben vagy mózeskosárban, mert a szűkebb, kuckósabb ágyban mélyebben alszik a baba
 • vannak olyan babák, akiknek az elalvásban és az ingerek kizárásában az ún. fehér zajok segítenek, ez lehet egy hangszimulátor (mobiltelefonra is létezik már ilyen app) vagy egy ventillátor a baba szobájában (a porszívót és a hajszárítót nem javaslom, mert túl hangos és nem jó, ha órákon át járatjuk)
 • érdemes elalvás előtt kiszellőztetni a baba szobáját, mert az oxigéndúsabb levegőben általában mélyebben alszik a baba

Ami még segíthet: a testmozgás és a szabad levegő.

Megfigyelhető, hogy ha többet mozog a baba, hosszabban is alszik. Például babaúszás után mindig hosszabb alvás szokott lenni, még akkor is, ha a baba még nem kúszik-mászik. Éppen ezért segíthetjük a baba jobb alvását azzal, ha az önálló mozgás előtti időszakban is tornásztatjuk, mondókázunk, mozgásos ölbéli játékokat játszunk vele.

A szabad levegőn mindig jobban alszanak a babák, mert:
– nincsenek zavaró mesterséges zajok (gépek zúgása, tévé stb.)
– oxigéndúsabb a levegő.

Az otthon csak röviden alvó babákat, ha úgy látjuk, nagyon álmosak, a délelőtti vagy délutáni sétánál altathatjuk hosszabban a szabad levegőn, ez is segíthet, hogy ne maradjon álmos a baba és a napirend része is lehet. Ha emellett a többi alvás a kiságyában történik, később, amikor már csak 1-2x alszik napközben, nem fog gondot okozni, hogy a kiságyban aludjon.

Az is segít, ha evés után, amikor még nem álmos, kimegyünk és sétálunk vele egy nagyot. Mivel ilyenkor éber, kipihent, nem alszik el, viszont hazatérve kellőképpen álmos lesz és hosszabban alszik majd.

Visszaaltassuk?

Ha azt látod, hogy ébredés után a baba sírós, nagyon álmos, segíthetsz neki visszaaludni, de ha ez hosszas altatási huzavonába torkollik és nem tud 20 percen belül visszaaludni a baba, nem érdemes erőltetni. Inkább maradjon kicsit ébren, játssz vele, ha éhes, etesd meg és csak akkor tedd le megint aludni, ha az álmosság egyértelmű jeleit mutatja.

Ha anyatejes, kínáld meg anyatejjel, akkor is, ha még nincs “evésidő”, mert ez is megnyugtathatja és az is lehet, hogy tényleg éhes vagy szomjas. Az is lehet, hogy a cicin még pihen egy kicsit vagy visszaalszik (egyáltalán nem gond, ha cicin alszik a baba, erről itt írtam részletesebben).

Mindenképpen fontos, hogy igyekezz megoldani a problémát, ami miatt felébredt! Ha fogzik, segíthet a visszaaltatáskor egy kis fogzáskönnyítő gél, de az is lehet, hogy fogzásra való homeopátiás szerekkel tudsz segíteni neki.
Ha még kicsi és gyakran ébren hangosan sírva, a rugalmas pólya (pl. Minimo Baby) és a bölcsőben altatás segíthet.

Ahogy a baba egyre többet mozog és egyre jobban lefárad, többnyire a nappali alvások hossza is megnő, de még később is lehet, hogy az 1-2 éves totyogó nyugtalanul alszik, fel-felriad. Ilyenkor segíthet, ha a saját ágya helyett délutánonként a szülői ágyban aludhat, ez ugyanis számára a “családi fészek” szimbóluma, ahol biztonságban érzi magát.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológus, babapszichológus. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két kisfiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

7 Comments

 • Andrea

  Reply Reply 2017. október 11. szerda

  Kedves Ágnes!
  Kislányom alvása miatt szeretném a tanácsát kérni.

  Kislányom 10 hónapos, izgő-mozgó, erős akaratú baba. Még nem jött ki fogacska. Folyamatosan rágcsál.
  Rengeteget mászik, áll, bútorok mentén sasszézik.

  Jobb éjszakákon kb.5x, rosszabbakon 10-12x kel.

  A fenti tények gondolom magyaràzhatjàk is az ébredéseket. Az okok kiderítése még folyamatban van ettől függetlenül.

  Ez az állapot több mint két hónapja áll fenn. Ekkor nyaraltunk. Ott szegény teljesen kiborult, mert nem tudta elfogadni, hogy nem az otthoni környezetében van.

  Pici korától ringatva altatom. Soha nem merült fel bennem, hogy ez nem jó szokásokhoz vezet.

  Rengeteget olvastam utána két hét alatt. Suttogó, Aludj jól gyermekem, blogon szinte minden és végül az Álomba ringató.

  Szeretném önálló elalvásra szoktatni kislányom. Nem mertem neki kezdeni. Ott akadok el, hogy esti tápis cumin szokott elaludni. Aztán nyakamhoz bújik egy-két percre már alvó állapotban.
  Ha ezt így hagyom akkor nem következetes az àtszoktatás. De elvenni se szeretném az utolsó tápis cumit tőle. De akkor hogyan csináljam?

  Nappali alváskor is ringatással alszik többnyire 5 perc alatt. Cumival alszik. Nagy cumis.

  Azt az elmúlt két hétben elfogadta, hogy éjszaka nem veszem ki a kiságyból, ha ébred. Van hogy gyors ölelés, cumi vissza leteszem és visszaalszik. Csak sajnos utána is ébred hol ritkàn hol gyakran.

  Mit tanácsolna?

  Illetve fogzásra a Chamomillát hosszú tàvon adhatok? Hónapok óta hullàmokban fogzik. Fog sehol még. Még nem próbáltuk.

  Segítségét előre is köszönjük!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. október 12. csütörtök

   Ezeknek a könyveknek nincs abban igaza, hogy a baba esti altatása mindenképpen kapcsolatban áll az éjszakai ébredésekkel, mert eközött egyáltalán nincs összefüggés. Számtalan baba alszik el közvetlenül etetés után és nem ébrednek fel éjjelente tízszer. Az ébredéseknek mindig valamilyen oka van, csupán rossz szokásból nem ébred fel a baba. Ez nála elsősorban a fogzás lehet, hiszen még nincs foga és valószínűleg nagyon feszít már az ínye. Ha ezt kezelnéd, ritkulnának az ébredések is. Első körben tehát kezdd el a Chamomillát, amit a tünetek megszűnéségi folyamatosan adhatsz. Ha a Chamomilla 4 nap után sem hoz változást, érdemes kipróbálnotok a Viburcol kúpot.

 • Márta

  Reply Reply 2017. október 09. hétfő

  Kedves Ági!

  Most 14 hetes kisbabánk már pár hetes kora óra sokszor 20-30-45 percet alszik napközben, ha mégis hosszabban alszik, akkor általában képes elaludni 2,5-3 órára is (ez naponta egyszer van, ha alszik hosszabban és délután). Most, hogy már 3 hónapos, kezd beállni valamiféle napi rutin, bár még mindig elég változóak a napjaink. Általában van 2 rövidebb és egy hosszabb alvás, vagy 4 rövidebb, de ez is elég változó. Próbáltuk a 4É alapján alakítani a napokat, de így, hogy sokszor rövideket alszik még nem éhes ébredés után, így nem kivitelezhető az eszik, játszik, alszik sorrend… :/ Ezzel lehet valamit kezdeni vagy hagyjuk így? Általában vidáman ébred egyébként, ha sír is, ahogy meglát minket már mosolyog, bár sokszor ásítozik még. Utána viszont 1,5-2-2,5 órát is fent tud lenni nyűgösködés nélkül. Enni kb 3 óránként eszik (ő állt rá erre), félig anyatejes-félig tápszeres, ezért ébredése után még játszunk/sétálunk stb. evés előtt. Az altatással nincs nagyon-nagy gondunk már, mert tudjuk mikor jelzi azt, hogy álmos, illetve figyeljük a jeleket, ha nyűgös így egyre gyakrabban fektetjük le időben, ilyenkor vagy elalszik magától vagy egy kis sirdogálással kéri a cumit és utána már alszik is. A hosszabb alvást mostanában viszont sokszor visszaaltatással (2-3-szori) érjük el, mert ha látjuk hogy még nyűgös, akkor megpróbáljuk visszaaltatni. A reggeli és esti rutin már beállt, csak a napközbeni dolgok változóak, egyedül az étkezés ami kb 3 óránként van. Általában 7-fél 8 körül kel reggel, ilyenkor sem éhes rögtön, csak kb fél óra múlva (próbáltuk rögtön megetetni, de alig evett inkább nézelődött), aludni pedig fél 9 – 9 körül alszik el este. Nappal 5-ször eszik általában és éjjel kel egyszer enni. Úgy érzem mi inkább igény szerint altatunk és inkább az evés ami fixen kialakult. Mennyire gond az, hogy így napközben nincs fix sorrendünk?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. október 12. csütörtök

   Ha ő így kiegyensúlyozott, jól érzi magát, akkor nem gond így. A lényeg, hogy van benne valamilyen rendszer, hiszen a maga tempójában eszik 🙂

   • Márta

    Reply Reply 2017. október 13. péntek

    Köszönöm 🙂

 • Adri

  Reply Reply 2017. október 06. péntek

  Kedves Ági!
  Van egy 3éves és egy 3,5hónapos kisfiam. A nagyobbik nevelési nehézségeinél sokszor kerestem fel és találtam megoldást az oldaladon. Jelenleg is többször bújom az oldalt, mert a kicsi sok mindenben különbözik a nagytól. A fent említett probléma nálunknis fennt áll. A pici születésétől kezdve tápszeres. Hasfájós volt, ezért többször is váltottunk, most a 4.fajtát eszi. A váltásokat első sorban a nehezebb székelés miatt kellett megtennünk. Amúgy jól gyarapodó nagy baba, 3800g és 52cmrel született, jelenleg 7800g és 68 cm. Az első hónapokban sokszor túlette magát, de ez már nem jellemző. 120-150ml között eszik 6szor. Éjjel általában 8tól 5ig alszik, aztán eszik és még visszafektetem, tehát 8-9körül indul a nap. Jó kedélyű, mosolygós. Jelenleg 2 evés között 2órát bír fent lenni. Délelőtt egyet babakocsizunk, akkor alszik, de csak 40percet maximum, nem lehet visszaaltatni. Ebéd után a kiságyban alszik. A kálvária ekkor kezdődik. Szintén 40perc, de sírdogál ébredéskor, nem veszem ki, popsiveregetés, aztán kijövök, max.10perc múlva megint sírdogál, ezt eljátszuk még 1-2x, de sokszor már én unom meg és kiveszem, ekkor az esti rituálékor szokásos ölben altatás. Ezután többnyire elalszik, de úgy, hogy a következő etetést átalussza 1órával, vagy pedig ébresszük. Cumija van, szájába még nem tudja betenni, de igazán nem is érdekli, mert nélküle is el tud aludni. Besötétítek, kezdettől fogva hason alszik. Zajok minimàlisak, de ha megy a mosógép, ha nem, ez van, tehát nem a zajok zavarják. Kérdésem, hogy lehet-e a hasa? A pukik még felébreszthetik ennyi idősen? Nagyon lassú a bélműködése, 1-2-3naponta van 1 széklet, ami krémes állagú, de sokszor inkább zöld, mint sárga. Vizet kap a tápszer mellé. Gondolkodom, hogy nemsokára adnék neki őszibaracklevet, hátha a rostos lé egy kicsit segítene rajta. A gyermekorvos sajnos érdemi segítséget nem tud adni/mondani. Szerinted megoldaná a rossz alvást vagy pedig egyszerűen fogadjam el és majd megérik a hosszabb alvàsra?
  Előre is köszönöm szépen szíves tanácsodat!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. október 12. csütörtök

   A kakigondok fő oka ebben a korban, hogy még nem mozog eleget a baba, pedig a mozgás jót tesz a bélmozgásoknak is. Tornásztasd minél többet és kevesebb gond lesz vele! Emiatt ne kezdd el hamarabb hozzátáplálni, ráadásul ez további emésztési gondokat is okozhat.

   A délutáni alvásnál szerintem, ha csak 40 percet alszik, ne akard visszaaltatni, hanem vedd ki, nyugtasd meg, játsszatok kicsit és amikor megint elálmosodik, akkor fektesd le újból. Lehetséges, hogy ő még (mivel elég kicsi) 3-4x is aludna napközben, viszont akkor rövidebbeket, szerintem ez lehet a gond.

Leave A Response

* Denotes Required Field