A baba alvására kenjük?

Az hagyján, hogy a kicsi éjjel felébred, de anya meg nem tud visszaaludni, gyakran csak addigra sikerül, mire a baba megint felkel, ennek pedig állandó fáradtság a vége. Mit lehet tenni? És mi köze ennek az anyaszerephez?

A fáradtságérzést nemcsak az okozza (illetve fokozza), ha keveset alszol, hanem az is, ha a mélyalvási közben ébresztenek fel. Ezért fordulhat elő az, hogy az egyik anyuka kipihente és frissen ébren, noha többször fel kellett kelnie a babához – az ő ritmusa ugyanis alkalmazkodik a baba ritmusához, így mindig a felszínes alvási szakaszokban kelti a baba és ezért könnyen felkel és könnyen visszaalszik. A másik anyuka viszont holtfáradt, mert a mélyalvási szakaszokban keltették fel, ilyenkor nehezen kel és sokkal fáradtabbnak érzi magát reggel.

A baba alvására kenjük? Amikor éjjel felébresztenek, van egy kis átmeneti időszak, amit ébren tududnk lenni úgy, hogy közben félig alszunk. Azok az anyukák, akik éjjel szoptatnak és mégis reggel frissek és üdék, képesek arra, hogy amíg éjjel ébrenvannak, addig is félig szundikáljanak, tehát ilyenkor nem válnak teljesen éberré, nem kezdenek el a napi dolgokon gondolkodni, vagy azon idegeskedni, miért is kelt már fel megint a gyerek, hanem amíg a kicsi megnyugszik, ők pihennek.

Hogyan csinálják? Nincs benne semmi ördöngösség: egész egyszerűen elfogadják a helyzetet, elfogadják, hogy éjjel foglalkozni kell a kicsivel, hogy igényli ezt, nem idegeskednek rajta, nem alakul ki bennük stressz, amikor a baba felébred. Ezzel szemben azok, akik idegeskednek, stresszelnek a baba alvása miatt, abban a pillanatban, hogy a baba felébred stresszhelyzetbe kerülnek, bekapcsol az agyuk és persze, hogy ilyenkor nem tudnak gond nélkül visszaaludni.

Ha nem tudod elfogadni, hogy a baba ébred, ha valahol legbelül saját magadat hibáztatod, ha úgy érzed, azért mert ő nem alszik, te nem vagy olyan jó szülő, mint szeretnél lenni, akkor meg fog viselni az éjszaka és kimerülten kelsz fel. Azok az anyák viselik legnehezebben az alvászavarokat, azok csinálják a legnagyobb problémát belőle, aki jól érzi magát anyaként, aki szeret anya lenni, aki el tudja fogadni az ezzel járó nehézségeket, kihívásokat, kötöttségeket, és nem szeretne mindenáron kibújni az anyaság alól. Gyakran ez az érzés még gyermekkorunkból származtatható, talán már a te anyukád sem volt „mintaanya”, talán már neki is teher volt az anyaság, ő sem tudta elfogadni, hogy anya lett – te pedig ezt a mintát tanultad meg, hogy „így kell anyának lenni”.

Így fonódik össze az önismeret és az anyaság – látszólag egyetlen probléma, az éjszakai alvás köré. Rákenünk mindent a babára, és az ő alvására, holott lehet, hogy csak a saját anyaságoddal, anyai szerepeddel nem vagy tisztában?

Miért és miért most lettél anya? Hogyan éled ezt meg? Töltsd le az ingyenes könyvet most! Katt ide >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

41 Comments

  • Gabi

    2010. november 10. szerda

    Kedves Ági!
    Kisfiam nemsokára 6 hónapos lesz, 2 foga félig kint van (óriási kínok között jött ki.. 🙁 ). Azzal a problémával fordulok hozzád, hogy hetek óta szörnyűek az éjszakáink. kb 4 hónapos koráig 3-4 óránként ébredt fel szopizni, utána (közben) vissza is aludt rögtön, 10 perc sem volt az egész, de aztán egyszer csak elromlott.. (Csak szopik, és kap kis gyümölcsöt, vagy gyümölcslevet)Szerencsésebb esetben 1.5-2 órát alszik egyhuzamban, de inkább kevesebbet. Sírva ébred, csak cicin nyugszik meg és ha magamhoz ölelem nagy nehezen visszaalszik, ilyenkor visszateszem az ágyába, de van hogy 20 perc múlva sír megint. Próbáltam simogatni, de addig ordított, amíg ki nem vettem. (illetve hasra fordul, feltámaszkodik a két kezére és úgy sír tovább – visszafordulni nem hajlandó, de hason aludni sem…) Sokszor olyan, mintha fájna a pocija még mindig, de csak éjjel. A torna és a maszírozás szokott segíteni, de ettől mégjobban felébred… A foga is zavarja, pedig már kibújt, kb 1mm, és nem látszik, hogy jönne a következő, csak abból gondolom, hogy kétségbeesetten harapni akar mindent, beszopja az alsó ajkát és nyűglődik, nyöszörög és nyálzik. (éjjel meg síkít és vergődik sokszor az ölemben is) Próbáltuk a Chamomilla-t, Pulsatilla-t, Vibrucol-t, de egyik sem használt, van borostyánlánc a nyakában… lehet, hogy nem is ez a baj? Annyira tanácstalan vagyok és ráadásul van még egy hisztis férjem is, ez sem segít túl sokat…
    Kérlek adj tanácsot, hogy hogyan segíthetek a kisfiamon, hogy aludni tudjon! Bár látszólag őt kevésbé viseli meg a dolog, reggel vidám, és nappal 2-szer alszik 1-1 órát kb., este viszont nyűgös már fürdés előtt 1 órával. Ja és magától már egyáltalán nem hajlandó elaludni, csak úgy, hogy együtt leülünk az ágya melletti fotelba, kap cicit, amit egy idő után kiköp, hozzámbújik és úgy alszik el, majd beteszem a kiságyba, ott még dünnyög kicsit és alszik. Sírni kicsit sem hagyhatom, éjjel főleg nem, mert azonnal megkapom a megjegyzéseket…
    Hát azt hiszem ennyi…
    Köszönöm: Gabi

    • Vida Agi

      2010. november 13. szombat

      Válasz: Ezeknek a tüneteknek két oka lehet. Az első a fogzás. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5-6 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
      Mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

      A másik lehetséges ok, hogy nappal nem lakik jól. Ebben a korban gyakori,hogy annyira érdekli a babát a külvilág, hogy nappal nem eszik eleget és éjszaka pótolja be, ami nappal kimaradt. Próbáld meg estefelé gyakrabban szoptatni, akár fél óránként is megkínálhatod, így biztosan teli pocakkal fekszik le majd (ne csak egyszer próbáld ki, lehetőleg többször, mert elsőre minden próba hatástalan szokott lenni). Mivel még nem táplálod hozzá, meg lehet próbálni ezt is elkezdeni, és este jobban megetetni, gyakran előfordul, hogy ez segít.

      • Gabi

        2010. november 25. csütörtök

        Szia!
        Köszönöm a tanácsot, próbálkozom… egyenlőre nem, sok sikerrel, mert ha mást is eszik (mert megeszi a krumplit és a gyümölcsből is pár félét) akkor éjjel 1-2 órát hasfájással gyötrődünk. Ordít én meg tornáztatom, maszírozom, simogatom amíg el nem alszik megint. Azóta megindult még 2 fog (szerintem 4) és elakadt, a doki bácsi megnyomta neki és helyre igazította, ha 1 héten belül nem jön ki, akkor lehet, hogy fel kell nyitni :-(Mindenesetre a helyzet nem sokat változott, sőt… este 8-kor fekvés, ébredes ordítva 9, 9.30, 10, 11, 11.20 (vagy gyakrabban) így megy ez 2-ig, aztán ha nem bírom tovább, akkor lefekszünk a földre egy előre odakészített fészekbe és alvás. Velem persze megy a dolog, 1-2 szer felébred és kis cicizés után alszik tovább…. Kapott a dokitól 3×5 Borax-ot és este 5 Chamomilla-t… nem látom az alagút végét… 🙁 Ja és mostmár nappal sem lehet sehogyan alvásra bírni csak talán a babakocsiban kicsit…

        • Vida Agi

          2010. november 28. vasárnap

          A hasfájásra oda kell figyelni, figyeld meg mi okozza és mik a tünetek. Ha székrekedés, nehéz kakilás a probléma, akkor kapjon édesköményteát, Gripe Watert vagy adj neki sárgabarackot, szilvát minden nap. Ha puffadás a gond, akkor ki kell szűrni, mi okozza, és azt néhány hétre elhagyni, valamint az édeskömény tea és a Gripe Water is segíthet ezen.

  • Gabó

    2010. november 09. kedd

    Szia Ági!

    A kisfiam most múlt 5 hónapos, egészséges, jól fejlődő baba. Úgy 1,5 hónapos kora óta átalussza az éjszakát, ált. reggel 6-7 között ébred. Ezzel eddig nem is volt gond. Kb. 3 hete azonban fél 5 – 5 körül is felébred.(már az óraátállítás előtt is!!!) Nem sír, csak szuszog, gagyarászik, néha játszik. Ez 10-20 percig tart, aztán visszaalszik. Utána pedig a megszokott 6-7 közötti időben felkel. Volt, hogy ez a játék picit tovább tartott, és mivel nagyon éber volt, megszopiztattam, de az esetek többségében nem volt rá szükség. Kicsit zavaró, mert 5 és 6 között nem tudok (tudunk – párom sem) rendesen visszaaludni. Szerinted mitől lehet ez, és mit kellene tennem? Köszönöm!

    • anna

      2011. március 13. vasárnap

      nebusulj, mi 1 evesen is 5-6 szor is kelunk, talald ki mennyit pihenek, majdnem semmit, mar zombi kepem van 🙁
      ti jol alltok:)

  • Csillu

    2010. november 02. kedd

    Kedves Ági!
    Segíts kérlek nekem, mint mindig! 🙂
    Kisfiam 20 hetes (7100 kg, 65cm). Eddig csak szopcsizik, napi 6 alkalommal, ebből 1 alkalommal hajnal 3-4 óra magasságában. Eddig nem is volt problémánk. Minden alkalommal változó mennyiséget eszik napközben (120ml-200ml) Eddig mértem, de már néhány hete nem teszem, mert úgysem ad pontos adatot.
    Most viszont néhány napja (kb 2-3 hete) egyszerűen nem alszik hajnalig. Éjfél, 1 óra magasságában felkel, sír, azt látom rajta, hogy éhes. Megetetem, szépen visszaalszik, de persze hajnal 4-5 óra magasságában újra ébred és megint éhes. Nem tudom mi a gond, lassan minden második éjszaka 2szer kelünk.
    Vajon fejlődési ugrás, vagy keveset eszik napközben? Azt észrevettem, hogy gyorsabban végez a szopcsival, 8-10 perc alatt kiszívja (120-130ml), utána könyörgések árán eszik még picit! Pedig nem erőltetem, de látom rajta, hogy még éhes! A súlya hetek óta stagnál. Jó, tudom, ilyen korban már nem hízik nagy ütemben.
    Kedves Ági!Nem vagyok híve 6 hónapos kor előtti hozzátáplálásnak, de nem lehet, hogy már érett más ételekre is.
    Ha pl: gyümölcsöt eszek és egy picit a szájához tartom, szinte harapja be az egészet, szívja, majdnem remeg az új ízekért.
    Vagy ez minden babánál így van? Most, hogy kicsit meg volt fázva, C-Vitamint meg a FLP Natur Gel-jét (sárga kanna) adtam neki kiskanállal és gyönyörűen kanalazott mindent!Mindenki nyüstöl a környezetemben, főleg az idősek :-), hogy adjak neki lassan egy kis almapürét, teát…stb, de én nem akarok!!!!Minek?Mi jobb az anyatejnél?
    De akkor miért kell fel egyre gyakrabban éjszaka??
    Nagyon köszönöm!!!!

    Válasz: A baba akkor érett meg a hozzátáplálásra, ha a kanalat már nem tolja ki a nyelvével, elmúlt legalább 5 hónapos és láthatóan érdeklődik az új ízek után. Nálatok mindez megvan, tehát nyugodtan elkezdhettek kóstolgatni.

  • GalambosZsuzsa

    2010. október 10. vasárnap

    Kedves Ági!
    Szeretném kérni a segítségedet, mert a kisfiam szinte egész éjszaka morog. Ő most 11 hetes, szépen fejlődik és csak anyatejet kap. A hasfájós időszaka kezd már elmúlni, nem gondolom, hogy emiatt mozgolódna ennyit éjszaka(azért van ,h. néha adok még éjszakára Gripe W-t,de akkor sem jobb)Nem tudom,hogy mikor ennyire mozgolódik és morog az azt jelenti,h. már éhes és etessem,vagy mást.Sokszor ha már ilyenkor kiveszem az ágyából megszoptatni eléggé alszik, alig eszik. Van,hogy megvárom, h. elkezd nyöszörögni is és akkor etetem, de ilyenkor egész éjszaka a mocorgását figyelem és fülelek. Ez nagyon kimerít engem, kérlek segíts megfejteni a kisfiamat.Így nem merem a tesójával sem összetenni , aki most 3 éves, mert félek,h. ő sem tudna aludni.Több szobánk nincs,így nem tudom egyedül sem elhelyezni egy szobában.
    Köszönöm, Zsuzsa

    Válasz: A babák sokkal felületesebben alszanak, mint mi, mozgékonyabbak és hangosabbak is álmukban. Nem kell foglalkozni ezzel. Ha éhes lesz, vagy szüksége lesz majd rád, akkor majd felébred és sír.

  • Sz. Timea

    2010. július 30. péntek

    Kedves Ági.

    21 hónapos a kislányom, és mostanáig igény szerint szoptatattam. Úgy egy hónapja döntöttem úgy, hogy lassan meg kellene kezdeni az elválasztást, mert egyre kellemetlenebb kezdett lenni. A nagy meleg miatt szinte óránként szopizott volna, hiszen még mindig kedvesebb a cici neki, mint a víz. Lassan elfogadta a helyzetet, viszont az alvás csak cicivel megy. Így a déli szopi kiváltása nagyon nehezen megy. Szinte egy órát sírdogált, hisztizett, sőt el is taszított magától, végül aztán amikor ölbe vettem egyből elaludt. Nem tudom meddig erőltessem a dolgot. A probléma az, hogy lassan vissza kell mennem dolgozni, és a déli altatáskor nem leszek neki. Tehát mindenképpen meg kell tanuljon elaludni nélkülem.
    Amúgy az esti és a reggeli szopit ráhagynám. Sajnos még mindig kétóránként ébred éjszaka is, de bevallom könnyebb cicivel pillanatok alatt visszaaltatni, mint órákon át harcolni vele. Egy idő óta már nem az éhség miatt ébred. Úgy kb. meddig tart a szeparációs korszak.
    Semmiért nem szokott hisztizni, elfogadja a dolgokat, könnyen veszi az új helyzeteket is, egyedüli dolog a cici, amiért képes órákon át sírni.
    Mit tegyek…

    Válasz: Két dolgot tehetsz:
    1. Kitartóan és következetesen nem adod neki a cicit, idővel megszokja majd, hogy délben nincs cici.
    2. Nem szoktatod most le és amikor visszamész dolgozni, megszokja, hogy délben nincs anya és így cici sem. A gyerekek okosak, tudják, ha nincs ott anya, akkor cici sincsen és elalszanak anélkül.

  • Horváth Ildikó

    2010. július 20. kedd

    Kedves Ági!

    Az alábbi problémámban szeretném a tanácsodat kérni:
    11 hónapos kislányom pár hete sajnos lefekvés (9 óra és fél 10 között) után egy órával felkel és újra kell altatni, két órával később megismétli, végül 4 és 5 óra között ébred hajnalban, de utána már csak fél órácskára tudom visszaaltatni. Van olyan éjjel, hogy még többször felébred és van, hogy egy órát is simogatnom kell a hátát, hogy visszaaludjon. Most jött ki az ötödik és a hatodik fogacskája, úgy gondolom, hogy most nem a fogak a ludasak! Már nem szopizik pár hete, lassan elkezdtem bevezetni a tejtermékeket és egyre változatosabban etetem. Esetleg a hasa fájhat, de a sírása nem olyan és akkor sem tudom megmagyarázni, hogy miért kel fel olyan korán reggel. Ha reggel még magam mellé veszem, akkor alszik kicsit többet, de úgy én nem tudok , mert a lehetőségek nem a legjobbak, ráadásul apu korán megy dolgozni. Már áll és próbálgatja az első lépéseket, nagyon anyás lett, azt hiszem most értünk a szeparációs szorongás csúcspontjára, illetve remélem, hogy ez a csúcspont! 🙂
    Tehát este fél tízkor fekszik és hatkor kel fel végleg. Ezután délelőtt tízkor fekszik le és délben ébred. Délután négytől ötig-fél hatig is alszik. Véleményed szerint felesleges már a nappali két alvás? Mivel reggel korán kel, ezért délelőtt tízkor már nagyon álmos. Próbáltam már azt, hogy délután nem engedtem aludni, de akkor este nyolctól aludt, ugyanúgy felébredt már hajnalban. Ma reggel pedig hajnalban odaadtam a reggeli tápszerét, mert már arra gondoltam, hogy éhes… evés után már nem aludt vissza! Mit tehetek … nappal nem tudok aludni, az éjszakai alvás pedig így nagyon kevés!
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz:Az éjszakai és a nappali alvásmennyisége is tökéletes, nem kell rajta változtatni. Az ébredések oka a szeparációs szorongás és a járástanulás kezdete lehet. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi. Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.
    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Nóra

    2010. július 09. péntek

    Kedves Ági!
    A véleményedre lennék kíváncsi azzal kapcsolatban, hogy van-e arra esély, hogy az alvás- és evésproblémák maguktól, azaz külön módszerek „bevetése” nélkül megoldódnak, és ha igen, kb mikor-hogyan. Kisfiam 8 hónapos, jól fejlődik, igazi örökmozgó (mászik, ül, feláll, lépked, állva rugózik, lehajol, új hangokat, szótagokat próbál). Szoptatni viszont kezdettől igazi kihívás, most éppen azért, mert éber állapotban 1-2 percnél tovább nem szopizik, viszont elalvás előtt mindig kér. Ilyenkor nyugodtan meg tudom szoptatni, viszont így nem tudjuk az „önálló” elalvást gyakorolni, mert a mellemen alszik el. Éjszaka többször felkel szopizni, és általában azonnal bele is alszik a szoptatásba, és álmában szopizik tovább. Mostanában az is előfordul hogy szopizás után nem tudom letenni az ágyába, egyfajta félálomba kerül, ami viszont akár órákig is eltarthat, közben mászik, felül, feláll bár nagyon álmos… Ilyenkor van olyan is hogy csak mellettem alszik tovább. A fogzás nem viseli meg, és bár van szeparációs félelme, az egyelőre nem különösebben erős: igényli a jelenlétemet, de az állandó testi kontaktust nem, idegenektől sem tart. Napközben kétszer-háromszor eszik pépes ételt, változó mennyiségben (ált 50-150 grammot). A rendszertelen szoptatások miatt nem sikerült pontos időpontot beállítanom az étkezésekhez, így azok az ébrenlétekhez igazodnak (kb 3-4 óra ébrenlét alatt ált. egy „rendes” étkezés és egy elalvás előtti szopi).
    Többen tanácsolják, hogy „rendszabályozzam” meg, ne adjak neki éjszaka enni, és mindenképp egyedül altassam el. Én viszont szeretnék adni neki egy esélyt, hogy magától javuljon a helyzet (volt már rá uis példa hogy pár hétig jobban aludt éjjel). Szerinted van erre kilátás? Köszönöm! Nóra

    Válasz: Van rá kilátás, ebben a korban ugyanis leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák (és ez okozza a nehéz elalvást is):

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Zsuzsi

    2010. július 04. vasárnap

    Kedves Ági,

    gyors,és megnyugtató válaszodat nagyon szépen köszönöm!
    Sokan piszkálnak a cumi miatt,de most már legalább tudom,hogy nem is olyan rossz dolog!
    Köszönettel:Zsuzsi!

  • Zsuzsi

    2010. június 30. szerda

    Kedves Ági,

    Kisfiam 7,5hónapos és nagyon változóak az éjszakáink!Van amikor este 9körül elalszik és reggel 7-8ig fel sem ébred,de van olyan éjszaka is,amikor szinte félóránként kell átmennem hozzá!Szépen magától alszik el este,nem kell altatni és én úgy látom,hogy a fogzás sem viseli meg annyira,attól inkább nappal nyűgösebb!Azt hallottam,hogy azok a babák,akik cumiznak éjszaka azért ébrednek fel,mert kiesett a cumijuk,és igénylik,hogy visszategyék nekik!És úgy gondolom,hogy nálunk is ez a probléma,mert ahogy visszateszem a cumit a szájába,azonnal vissza is alszik!Igazából csak az utóbbi 1-2napban kell még kicsit a szobájában maradnom,mert mostanában még pár percig ébren van,és ki-kinyitja a szemét,hogy leellenőrizze,ott vagyok-e (gondolom elkezdődhetett nála a szeparációs szorongás)?
    Szóval igazából nekem nem is az éjszakai alvással van gondom,hanem a cumival!A kérdésem az lenne,hogy ennyi idős korban le tudom őt szoktatni róla?És ha igen,akkor hogyan?Napközben,játék közben nem lóg a szájában,de az alváshoz igényli és nem csak éjszaka!Tudom,a mi hibánk hogy rászoktattuk,de sajnos szoptatni csak az első hónapban tudtam,ezért is kapott cumit!

    Válaszodat előre is köszönöm:Zsuzsi!

    Válasz: Nem, ez egy tévhit: a baba nem azért kel fel, mert kiesik a cumi, hanem a felszínes alvási szakaszban felébred és emiatt kiesik a cumi (persze, ha visszaadod, visszaalszik) Semmiképpen ne szoktasd le a cumiról, kínszenvedés lesz az altatás nélküle, és később úgyis leszokna majd róla magától. Tehát nem a cumi miatt ébred éjszaka, hanem más ébreszti fel. Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Szabina

    2010. június 28. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam 6hónapos most. 7hetes kora óta az éjszakákat átalussza, csak a cumi miatt sírt fel 1-2szer. Este 8után legközelebb hajnal 4-5 óra között evett először. Ennek nagyon örültünk párommal együtt. Kb két hete kezdődött nála a probléma (ha lehet ezt így nevezni). A napirendünk nem változott, este 7körül volt fürdetés, utána egy kevés játék, majd evés. Kicsim még szopizik, este szeretem ha így „vacsorázik”. Az evés elején nagyon szépen eszik, de rövid idő elteltével elkezd játszani és nagyon felületesen eszik tovább. Féltem, hogy nem eszik eleget, de úgy gondoltam, hogy tudja mennyi neki az elég. Azonban 1-2óra körül felébredt és éhesen sírt. Ekkor nem foglalkoztam vele különösebben, gondoltam egyszer előfordult és ez nem gond, megettem és aludt tovább. Azonban a következő napokban ugyanez ment. 3napja megpróbáltam úgy etetni este, hogy cumisüvegből kapta az anyatejet. 300ml-t evett. Örültem, bíztam benne, hogy így visszatérünk a régi éjszakai programhoz (alvás, alvás….) De nem így volt, újból felkelt 1kor. Tegnap már nem csak anyatejet kapott este, hanem 200ml tejpépet is. És emellett még 140ml anyatejet. Így kihúztuk éjfélig!!! Ezt már nem tudom mire véljem. Evés szempontjából napirendünk a következő: 4-5óra szopizik, ébredés után (8-9óra között) szintén szopizik, délben 200ml főzelék husival, uzsonnára gyümölcs-szopizás vagy cumisüvegből anyatej, este pedig a fent említett. Szerinted ez kevés neki? De napközben nem is fogad el többet egyik étkezésnél sem. Csak este eszik ennyire sokat. Foga még nem jön, de nem nyűgös, napközben egyáltalán nem, este könnyen elalszik egyedül kiságyban. Nagyon mosolygós, kiegyensúlyozott baba. Mozgásfejlődése rendben van, kúszik, lassan mászni tanul. Tanácstalan vagyok, ha tudsz nekem jó tanácsot adni, köszönöm. Szabina

    Válasz: Ebben a korban van egy növekedési ugrás, valamint gyakori,hogy annyira érdekli a babát a külvilág, hogy nappal nem eszik eleget és éjszaka pótolja be, ami nappal kimaradt. Próbáld meg estefelé gyakrabban szoptatni, akár fél óránként is megkínálhatod, így biztosan teli pocakkal fekszik le majd (ne csak egyszer próbáld ki, lehetőleg többször, mert elsőre minden próba hatástalan szokott lenni), de ennek ellenére is felébredhet éjszaka (ne feledd: most meleg van, tehát éjjel szomjas is lehet, a szoptatás ezen segíthet éjszaka)

  • Csilla

    2010. május 20. csütörtök

    Kedves Ági,

    kislányom 15 hónapos.
    Este vacsi után, mese után úgy alszik el, hogy megszoptatom, elernyed, majd az ágyába betéve elhelyezkedik és szopja az ujját (szellőztetek, majd kimegyek a szobából).
    Nappal ugyanígy alszik el, a cicin nyugszik meg. Ez a cicin altatás?
    Éjjel az első ébredés után mindig magam mellé veszem, megszoptatom. Elernyedt állapotában néha sikerül visszatennem az ágyába, de mostanában mindenáron mellettem akar aludni tovább (ordítva tiltakozik). Most jönnek a szem -és kisőrlők. Hogyha elmúlik a fogzás, vissza tudom majd tenni az ágyába?
    2 éves korától bölcsödés lesz, szeretném, hogyha lassan átaludná az éjszakát illetve hogyha nem csak cicizés közben tudna elernyedni.
    Mit tegyek?

    Köszi: Csilla

    Válasz: Nem, ilyenkor nem alszik el mélyen a cicin, csak ellazul.
    Igen, ha egyébként ott alszik és csak ilyenkor teszed át, akkor ha már nem ébred fel, a saját ágyában fog aludni. A bölcsinél mindez nem gond, a kicsik pontosan tudják, hogy ott nincs cici, mivel a csoport alszik, ők is szépen elalszanak majd, valamint jobban lefáradnak és ez az éjszaka átalvásában is segít.

  • zsuzsi

    2010. május 20. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam 1 éves. Meg tudom számolni a két kezemen hányszor aludta át az éjszakát. Két hete jön a felső metszőfoga, úgy látom már teljesen kint van,lázas és náthás is volt, köhögött is egy kicsit. Szívtam gyakran az orrát és Stodal szirupot kapott.Általában mellettem alszik a franciaágyban,( a kiságyban nem alszik) de két hete szinte semmit nem alszom. Megállás nélkül mocorog, forog, kapálódzik. Fél óra elteltével az ágy másik végében van. Nem tudom mitől lehet. A fogzás okozza, a mozgásfejlődés miatt ilyen, vagy esetleg beteg maradhatott?
    A nappali alvása nem ennyire nyugtalan, általában 2*1,5 órát alszik.
    Segítségedet előre is köszönöm!
    Zsuzsa

    Válasz: Betegség után még 1-2 hétig nyugtalanabb lehet a baba, de okozhatja ezt az önálló járástanulás kezdete is, ez is általános nyugtalansággal jár, ami gyakran csak éjjel jelentkezik.

  • Renáta

    2010. május 03. hétfő

    Szia!

    Megint én vagyok. Egy szobában alszok a kislányommal és ha kell kiveszem magam mellé (reggel mindig együtt ébredünk), de sokszor így is nagyon nyugtalanul alszik és még annyit sem tudok pihenni, mint amikor mellettem van a kiságyban.
    Sajnos tényleg kezdek megijedni magamtól, mert sosem voltam még ennyire feszült és ideges. Mit tehetnék, hogy ez jobb legyen?

    Válasz: Próbáljatok meg Rooibos teát inni, mind a ketten, ő is jobban alszik tőle és neked is nyugtató hatása van.

  • Renáta

    2010. május 02. vasárnap

    Szia Ági!

    Én most nem kifejezetten baba-problémával fordulok hozzád.
    Az a helyzet, hogy 14 hónapos kislányom elég rossz alvó. Pár hete nappal kezd jobban aludni, de az éjszakák szörnyűek. Van, hogy óránként felsír, ilyenkor fel kell venni, és utána alszik tovább, vagy csak egy-két popsiringatás kell neki. De ilyenkor ez megy egész éjszaka. Van olyan is, hogy alszik egy ideig, aztán másfél órán keresztül 5-10 percenként sír fel.
    Már meghatároztattuk az alkati szerét homeopátiás orvossal, hátha javul a helyzet.
    A fő problémám most viszont az, hogy én nagyon nehezen tudom kezelni a kialvatlanságomat. Hetek óta nem aludtam 2 óránál többet egyhuzamban, és 14 hónapja 4 óránál többet is csak párszor.
    Ezért nap közben ingerült vagyok, sokat kiabálok (leginkább a párommal) és már dühkitöréseim is vannak.
    Szedtem homeopátiás szereket, de csak átmenetileg segítettek.
    Szerinted mit tehetnék? Hová fordulhatnék segítségért?
    (tudni kell még, hogy reggel-este még szoptatok, illetve, hogy hétköznap egész nap (este is) én vagyok a kislányommal, mert a férjem keveset van itthon)
    Segítségedet előre is köszönöm!
    Üdvözlettel: Renáta

    Válasz: Szerintem a leggyorsabb megoldás erre az, ha magad mellé veszed éjszakára, vagy te fekszel oda az ő szobájába egy matracra, így ő is nyugodtabban alszik majd és te is.

  • Vic

    2010. április 20. kedd

    Az Évinak adott választ ezúton én is köszönöm! Ezért jöttem a honlapra. Ma kétszer fél órát aludt a mókus, és mivel mi éjszaka min. 3szor kelünk 10 óra alatt, ezért kissé fáradt vagyok.
    Jó tudni, hogy lesz ez még jobb is.

    Alapvetően nem értek egyet azzal, hogy az nem bírja a gyűrődést, aki nem békélt meg az anyasággal. Szerintem ha éjszaka nem tudok 2 óránál többet egyben aludni, és a szptatási idő alatt valamilyen szinten csak ébren kell maradni (fizikai okok miatt én nem tudok fekve szoptatni), ééés még nappal sincs pihenőidő, akkor az igenis fárasztó.

  • Évi

    2010. március 24. szerda

    Szia Ági,

    Olyan problémával fordulok hozzád, hogy a kisfiam nappal minden neszre felébred a 20 perces mélyalvás után. Itthon csendben vagyok, így kihúzza 35 percig, ez az átlag alvásideje. Néha azért képes visszaaludni még egy órára is akár. Ha babakocsival sétálunk, szépen elvan mindaddig amíg meg nem állok beszélgetni vagy csak megállok egy bolt előtt, egyből nyitja a szemét, tehát elég felszínesen alszik. Amikor a kórházból hazajöttünk, a házunkat éppen felújították (szigetelés), ami elég nagy zajjal járt, fúrás, kopácsolás. Azt hittem, majd hozzászokik emiatt a zajhoz, de félek, hogy pont emiatt lett ilyen.Most már 6 hónapos, és nem tudom lehet-e még ezen változtatni, vagy ez végérvenyesen így marad, nekem mindig lábujjhegyen kell járni, és nem szabad beszélgetnem sem? Sosem fogom már tudni csak egyszerűen kitenni a teraszra babakocsiban aludni? Én rontottam el?
    Egyébként mosolygós, nyugodt kiegyensúlyozott baba, csak ez a nappali alvása bosszantó, amellett hogy napi 3-szor fél óra alatt nem sok mindenre jut időm.
    Köszi
    Évi

    Válasz: Ebben a korban a legtöbb baba 3×30-60 percet alszik, vagy 2x 1-1 órát. Ilyenkor alszanak nappal a legkevesebbet, mert nem tudnak még annyit mozogni, hogy elfáradjanak, a játék pedig már önmagában nem fárasztja el őket. 7-8 hósan növekedni szokott ennek a mértéke, amikor mászni kezdenek, mert akkor már fizikailag lefárasztják magukat.

  • ágianyu

    2010. március 24. szerda

    Szervusztok!
    Sokszor olvasgattam már a blogot és azt is látom, hogy az alvás-altatás téma bizony nagyon gyakori probléma mindenhol. Egyetértek, ami másnál beválik, az nálam nem biztos. Engem kiráz a hideg azoktól a magabiztos anyukáktól, akik mindig megmondják a tutit, hogy hogyan kellene csinálni…naja.
    Kicsit most én is tehetetlen vagyok. Kisfiam 13 hónapos. Nagyon jó alvó baba volt, nyugis csecsemő, éjjel pontosan 3 óránként kelt. De ez megmaradt sokáig, míg végül már eljutottunk oda, hogy csak 1x kelt éjszaka. Szépen fejlődött a súlya, aztán 7 hónaposan elkapott egy vírusos bélfertőzést és minden felborult. A napirendünk, az evési rendszer, az alvás nyugodtsága…sajnos rászoktattam arra, hogy velem aludjon, a kórház után nagyon anyás lett, teljesen megváltozott, nyugtalanul aludt, mivel híznia kellett (a betegség miatt 0,5 kg-t fogyott 1 hét alatt), szoptattam, mikorcsak akart, és sokszor az ágyamban ragadt, mert hulla voltam visszarakni. 10 hónaposan elbálasztotta magát. A védőnő és a dokinő tápszert javasolt. Aztán jött egy újabb betegség decemberben, újabb fogyás, és újabb kórház. Ott viszont le kellett szoktatnom az éjszakai evésről…hazahoztuk és először átraktuk a szobájába, majd visszaszoktattuk a kiságyába. Széepn eszik nap közben, nagyokat alszik napközben, éjjel viszont kel legalább 2x – 3x. Iszik egy pár korty vizet, simi-simi és már laszik is. Hajnalban viszont 5 körül odaveszem magamhoz és együtt alszunk.
    Na azért voltam ilyen hosszú, mert szeretném a tanácsotokat kérni. Mit tegyek…vagy csak várjam ki, míg megnyugszik? Most tanul járni is…
    Sajnálom, ha hosszú lettem…szerettem volna pontosan leírni, mi történik.

    Válasz: Aggodalomra semmi ok. A járástanulás időszakában átmenetileg nyugtalanabbak a kicsik, de ez aztán rendeződik.

  • Katalin

    2010. március 17. szerda

    Kedves Agi!

    Figyelemmel hallgatom a CD-ket (Babastart), nagyon sokat segitenek. Most azonban el vagyok akadva egy dologban. Kisfiam 1 eves 7 honapos, kb 3 honapja minden ejjel megebred, lehetetlen idopontokban, ejjel 2kor, 4kor. Egy darabig azt csinaltuk, hogy magunk koze vettuk, igy aludtunk, aztan probalkoztunk csak tejjel es nem vettuk magunk koze, de egyik sem segit. Most ott vagyunk, ha megebred KERI a tejet, sir amig nem adunk, igy alszik vissza csak. En eleg nagynak latom, hogy ezt elhagyhatna, de sirni hagyni meg nem vettem ra magam, habar ezt tanacsoltak tobben, hogy csak igy lehet leszoktatni. Eletvitelunkben nem sok valtozott, en egesz nap itthon vele, tehat hianyomban nem szenvedhet. Egeszen most 3-4 honapig jo alvo volt, nem ebredt meg ejjel egeszen 4 hos kora ota. Ketsegbe vagyunk esve mert mar nem tudjuk meddig birjuk, foleg en, jo ideig nem tudok visszaaludni ha kikelek az agybol. MIT lehetne ezzel kezdeni? Megprobaltam este lefekves utan etetni kaloriadusabb etellel, de csak felkel..
    Amugy mostansag nagyon anyas, elegge igenyli tarsasagomat, pl. ha elmegyek itthonrol delutan es lefekvese elott jovok haza, mind sirokal, hogy ott legyek az agyanal. (Amugy nem szoktuk altatni, elalszik egyedul) Ennek a kettonek lehet koze egymashoz?
    Nagyon koszonom elore is,
    Katalin

    Válasz: Ennek két oka lehet:
    1. Fogzik Az őrlőfogak és a szemfogak áttörése sokkal fájdalmasabb, mint a metszőfogaké. 2 éves korig 16 fog szokott kibújni, 2-3 éves kor között még 4. Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

    2. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok. Persze mindez csak akkor segíthet, ha külön szobába költöztetitek, mert ha együtt vagytok és lát titeket, akkor kérni fogja a segítséget és átköltözik az ágyatokba.

    Ha nagyon túlpörgött és nehezen alszik el, akkor az afrikai Rooibos gyümölcstea segíthet, két csészével igyon egyet napközben, egyet este. Az állandóan nyúzsgő, nehezen lenyugvó gyerekek szere a Coffea tosta 15CH, ebből 2×5 golyót lehet adni (homeopátiás szer, patikában kapható).

  • Sz. Tímea

    2010. március 17. szerda

    Lolkának.
    Nem haragudtam meg, hiszen mindnekinek lehet, és kell hogy legyen véleménye. Sőt az a jó, hogy nem mindenki egyforama. Tényleg így kerek a világ. Én csak azért írtam le mindazt, hogy elmondjam, mindenki másképp csinálaja, csinálhatja, a lényeg a harmónia. És a gyereknek kell, hogy érezze ezt, ettől lesz boldog, kiegyensúlyozott, végül is ez a legfontosabb.

  • Lolka

    2010. március 17. szerda

    Sz. Tímea!
    Először is elnézésedet kérem a „kirohanásomért”, nem ellened irányult, ne haragudj! Bocsánat. Igen, sokmindenben igazad van és örülök, hogy leírtad azt, hogy nem a módszer a rossz, csak esetleg Nektek azért nem vált be, mert nem voltál elég kitartó. Ez a kulcsmondat. Elképzelhető, hogy a módszer egyeseknél(itt az altatásos felvesz-letesz módszerre gondolok)tényleg nem válik be, de ehhez tényleg huzamosabb ideig csinálni kell és csak akkor szabad mondani, hogy én igenis rendületlenül csináltam, de valamiért nekünk ez mégsem jó. Oké, ezt elfogadom, nincs is semmi baj. Ha valakinél más jön be, az sem baj, lényeg, hogy babának és mamának jó legyen. Azt is elfogadom, ha valaki egy ágyban szeretne aludni a gyerekkel. Ha ez kölcsönösen minden félnek megfelel, akkor ám legyen, el nem ítélem semmiképpen, de én meg ezt nem akartam. Kinek ez jó, kinek az, így kerek a világ. Nekünk lehet pont azért vált be, mert a fiam sehol nem aludt, csak sírt, ha elaludt 40 perc után fölébredt és tiszta nyűg volt egész nap én meg már kivoltam, mint a fene és végső elkeseredésemben 3 hónapos korában kipróbáltuk. Azt még hozzáteszem, hogy jól csinálod, hogy figyelsz a gyereked jelzéseire, ha hív azonnal mész, sőt a Suttogónak is pont ez a lényege!!! Nem hagyjuk a babát magára! Nem szaladunk minden pittyreputtyra, de nem hagyjuk egyedül a kiságyban sem sírni(máshol sem, de ott meg főleg nem), ott vagyunk mellette, érezze magát biztonságban, érezze, hogy mindig számíthat ránk, de megtanítjuk neki, hogyan aludjon el és vissza. Persze, vannak élethelyzetek, fogzás, félelem, szomjúság, akármi, amikor felébred a gyerek, de nagyon sok szülőtől hallom, hogy ettől függetlenül sem alszik jól a gyerek és csak próbálkoznak, próbálkoznak.
    No mindegy, száz szónak is egy a vége, remélem nincs harag és nem is akarom én ezt a témát tovább boncolgatni, csak elmondtam a véleményem, aztán tényleg mindenki úgy csinálja, ahogy neki jó.
    Még egyszer elnézésedet kérem, nem akartalak megbántani.

  • Sz. Tímea

    2010. március 17. szerda

    Nem vagyunk mi felnőttek sem egyformák, ugyanúgy ahogy egyetlen egyforma gyerek sem létezik. Senki nem harapta itt le a fejét egyetlen olyan anyának sem, aki módszereket használ, mintahogy azok azanyák sem voltak kérdőre vonva, akik nem próbáltak ki ilyen vagy olyan módszert. Én nem azt írtam, hogy rossz a Suttogó módszer, csak annyit, hogy nálunk nem vállt be. Azt is tudom, hogy huzamosabb ideig kell próbálkozni vele. Egyetlen egy anyát sem ítéltem el, aki ezzel próbálkozott, hiszen ha ráadásul az be is vált, akkor többszörös öröm. Lehet, hogy én nem voltam kitartó, és nekem nem működött. Biztosan. Viszont nem tehetek arról, hogy ha a gyerekem segítséget kér azonnal segítek. Lehet, hogy ez más számára butaság, mert így a gyerek úgymond a fejére nő, másoknál viszont ez természetes. Nálam az a természetes, ha segítek a gyerekemnek, aki ilyen-olyan okok miatt felébred. Hiszen nagyon sokszor a mozgására ébred meg és ilyenkor ki is takarózik. Gondolom minden anya felkel és betakarja picinyét. De sokszor a fogzás miatt ébred, és bármilyen érdekes számára egy két csepp anyatej elég ahhoz, hogy a fájdalmai egyhüljenek. Amióta erre rájöttem nem kell különösebb fájdalomcsillapítókat használnom. Ettől nem érzem magam rosszabb vagy jobb anyának. Rájöttem arra, hogy inkább az a tipusú vagyok, aki maximálisan figyel a gyerek igényeire, de ez nem azt jelenti, hogy mindneben engedek. Nálunk is megvannak a határok, és igenis következetes is vagyok sokmindneben. És jól érzem magam a bőrömben, mert az a 1o perc, amíg elaltatom a gyerekem nekem is jó, ilyenkor kinyújtózom egy kicsit. Éjjel pedig azonnal visszaalszik, ahogy megérzi a közelségem. És soha nem panaszkodom azért, mert a geyerkem nem aludta végig az éjszakát. Családi vonás. Ugyanis a bátyáim gyerekei bár már nem szopiztak minden éjjel többször is megébredtek, hol a szomjuság miatt, hol más problémák miatt. Gyerekek, nem egyformák. Mint, ahogy mi sem vagyunk egyformák. Ki így ki úgy csinálja. Az én véleményem az, ha a mama és a baba boldog mindegy, hogy ki hogy csinálja. És véleményem szerint nem kell a sorok mögött sem értelmezni, mert ez nem szépirodalom. Én csak annyit mondtam, hogy nem vált be nálunk, nem részleteztem, nem bíráltam, nem blamáltam…

  • Niki

    2010. március 09. kedd

    Sziasztok!

    Szerintem pedig minden gyerek más és más, egyiknél működik a Suttogó, másiknál nem. Sőt biztosan olyan is van, akiket nem lehet különböző „módszerek” alapján nevelni. Ez nem azt jelenti, hogy a Suttogó nem jó és ezért még nem kell leharapni a másik fejét!

    Niki

  • csigabiga

    2010. március 08. hétfő

    Sziasztok!
    Az én kislányom 4 hónapos, és mostanában nagyon gyakran ébred. Korábban sem aludt jobban, le sem lehetett rakni a kiságyba éjszaka, úgyhogy együtt aludtunk és szinte egész éjjel szopizott. Jól tudtam aludni vele, néha felébredtem a szopizására, de azonnal vissza is aludtam. Egy idő múlva kialakult, hogy a kiságyban is alszik, mert hason jobban tud talán, és ha érzem hogy mellettem a mozgásával felébreszti magát beteszem és ott alszik tovább. Jól összehangolódtunk, annak ellenére hogy rengetegszer ébredt. Az utóbbi időben viszont sehogy sem tudott 1 óránál többet aludni egyhuzamban, óránként kelt, és nyöszörög, ha visszateszem felébredt. Ha visszaaludnék, rögtön keltett, volt hogy órákig nem is aludt éjszaka, talán a fogzás lehet az oka. A lényeg hogy teljesen kimerült lettem, és ördögi körbe kerültem, hogy ha néha többet is alszik, és nem kel 50 percenként, azt várom mikor ébred. Egyszerűen nem tudok elaludni, már előre stresszelek hogy nem fogok tudni aludni. Nem az aggaszt hogy nem alszom és de rossz nekem, hanem hogy a kimerültségtől másnap alig tudom ellátni, és a súlya is már 7 kg, nagy baba, és ha nyűgös akár szinte egész nap csak úgy nyugodt ha sétálok vele, nehéz ilyen kimerülten cipelni. Szóval ez a cikk azt az érzést keltette bennem, hogy akkor most én ezért kerülöm a kötöttséget, és ki akarok bújni az anyaság alól? Mert nem tudok simán visszaaludni már és rosszul élem ezt meg? Vagy csak én vettem ezt most nagyon magamra?

    Válasz: Ezeket a tüneteket a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

    A legtöbb anyát megviseli lelkileg, ha a kicsi rosszul alszik, és ilyenkor gyakran az az első gondolat, hogy „vajon mit rontottam el?”, tehát igenis magukra veszik ezt és ez az egésznek a megélését is nehezebbé teszi.Találkoztam már olyan anyukákkal, akik nem csináltak ügyet a rosszalvó gyerekekből és ezért nem is érezték ingerültnek, türelmetlennek, kimerültnek, fáradtnak magukat.

  • Zsu

    2010. március 08. hétfő

    Sziasztok!Én úgy tapasztalom,hogy ez az alvás dolog igen változékony.A kisfiam 4 és fél hónapos.Mostanában éjjel 1.kor ébred,majd 3 és 5-6 körül.Bár úgy látom,hogy hajnalban csak megnyugtatás kell neki,mert egy kis ölelgetéstől vissza is zuttyan.Előtte vagy két hétig csak egyszer ébredt fél3kor.Mondanom sem kell,úgy éreztem magam mint egy királynő,annyit aludtam éjjel :o)Persze elkezdtem agyalni,hogy mit rontottam el,hogy most ez így alakult,de a napi rendszer nem változott.Cserébe viszont sokkal könnyebb a nappali elalvás.amikor már fáradt elkezd nyűgösködni,leteszem, megsimogatom,kicsit paskolom a fenekét,és kb 2-3 perc alatt álomba merül.Fogalmam sincs,hogy mi történt,mert bizony akár 30 percig is kellett ingatni.Sőt amikor hőemelkedése volt (valószínűleg a fogacskái miatt),csak úgy volt hajlandó elaludni,hogy állva- ringatva-szopizva.Szóval jelenleg ez a ritmus,aztán ki tudja mi lesz két hét múlva :O)
    A Suttogórol csak az jut eszembe,hogy alapvetően nekem sok ötletet adott.Ami nálunk nem igazán alakult ki,hogy ne evés után aludjon.Próbálkoztam én!Ébredés után,majd fél órával,egy órával szopiztatni.De ha nem eszik a gyerek,mit tudok tenni?Szeret ő szopizni,nagyon is!Csak egyszerűen akkor,amikor ő akar.Szépen meg is nőtt hosszra is meg súlyra is…már ránk is szóltak,hogy etessek kevesebbet(napi ötször és éjszaka ne).
    az egyik ismerősömmel futottam össze én is a minap,két hónappal fiatalabb kislánya átalussza az éjszakát.komolyan elgondolkoztam,hogy vajon mit csinálhat másképp?Vagy csak szerencsés?Aztán eszembe jutott,hogy panaszolta,csak cumival alszik el a kicsi.Talán itt van a kutya elásva…mert az én kis fickóm köszöni szépen,nem kér cumit,kinyomkodja a nyelvével.Persze,legalább nem kell róla leszoktatni sem :o)

  • Lolka

    2010. március 06. szombat

    Sz. Tímea!
    Idézlek. „Nálunk nem működött a Suttogó módszer elalvásnál, igaz egyszer próbáltam ki.”
    Ha valamit csak egyszer próbálsz ki, akkor miért várod el, hogy működjön???
    A módszernek pont az a lényege, hogy nem kevés energiát kell fektetni bele. De inkább nem is magyarázom, mert elegem van már abból, hogy a Suttogót állandóan félremagyarázzák. Igenis jó és működik és nekünk bevált és nem lettem mindenben alárendeltje a gyerekemnek, hanem kaptam rengeteg magamra fordítható időt és türelmet. Ja és átaludt éjszakákat.

  • Lea16

    2010. március 01. hétfő

    Sziasztok !Nagyon jók a hozzászólások ezért írom le a problémám hátha tud valaki segíteni.Kisfiam másfél éves ügyes bár elég akaratos.Van egy parám és nem tudok tőle megszabadulni .A délutáni alvás előtt mindig elviszem autóval valahova vagy anyámhoz vagy a központba és ott bevásárolunk majd sétálunk egy órát azután haza és megyünk szépen aludni.EZT AZ AUTÓZÁSOS SZERTARTÁST NEM MEREM EGYSZERŰEN ELHAGYNI.Pedig egypár napja már próbálja nekem a maga nyelvén mondani,hogy a környéken sétálna ahol délután is szoktunk,de én egyszerűen félek ,mert attól tartok nem tudom becsalogatni/du.is minimum két órát kint van és délelőtt nincs ennyi időm/és ,hogy majd nem alszik el.Tud valaki segíteni vagy csak orvos.Nagyon szenvedek ettől és nem értem magam.

    Válasz: Ennek az lehet az oka, hogy te magad is szereted ezt a kis délelőtti kimozdulást. Mi felnőttek is ragaszkodunk a szokásainkhoz, szükségünk van állandó pontokra az életünkben. Segíthet, ha végiggondolod és egy naplóba le is írod a félelmeidet, illetve azt a helyzetet, amitől félsz, mégpedig részletesen: mi lenne, ha nem aludna délután, mi történne akkor, hogyan reagálna, te mit csinálnál vele stb. Ha ezeket a dolgokat leírod, az segít feldolgozni a helyzetet. Írd le azt is magadnak, miért szereted az autózást, mi a jó benne, és hogyan nézne ki egy olyan nap, amikor nem mentek el autózni, mit csinálnál akkor.

  • kiscsiga

    2010. február 26. péntek

    Húúú, jó kis hozzászólások kerekedtek ebben a témában!
    Nagyon jó látni, hogy vannak, akik hasonlóan gondolkodnak. Na nem pont abban, hogy milyen technikával altassuk a csemetét, hanem, hogy cselekedjünk a saját megérzéseink szerint, hiszen szerencsére sem mi, sem a babáink nem egyformák. Mondom ezt én, aki nagy netfaló vagyok. Szinte már kórosan, ha felmerül egy probléma ugrok a géphez, de a hasznos infók mellett, igazán csak egy kis megerősítésre vágyik az ember. Nálunk nem él együtt egy többgenerációs család, nincs akitől napi szinten elleshetnénk különféle praktikákat. Ezért maradnak azok az anyukák, akik szívesen megosztják velünk a tanulságos tapasztalataikat, meg az Ági blogja, ahol már én is sok témában találtam kapaszkodót. Köszi, Ági!!!
    Szerencsére nálunk eddig nem volt gond az alvással. Most 7 hós a kislányunk és persze most a fogzás intenzívebb ideje alatt előfordult, hogy néhány órát nem aludtunk 2-3 éjszaka. Majdnem ellágyultam és megpróbáltam volna magam mellett altatni, de nem sikerült. Aztán rájöttem, hogy nem is a foga miatt ébred fel, hanem a rugdalózás miatt, ami valószínűleg azért történik, mert most próbálkozik a kúszás-mászás tudományával. Ezt viszont csak úgy vettem észre, hogy a karomon altattam el. Úgyhogy én nem ítélem el Kingát, azért, mert még szoptat és Nikit, mert velük alszik a kislányuk. Nekik megfelel, a babáknak is jó így …, mit lehet még ehhez hozzáfűzni?

  • Niki

    2010. február 26. péntek

    Sziasztok!

    Nagyon örülök, hogy ez a téma is felmerült, annál is inkább, mivel most elég kritikus korszakot élünk meg az elalvás terén. DE: hiszem, hogy előbb-utóbb maga fog rájönni a legjobb megoldásra és nekem addig segítenem kell neki. Eleinte én is sok szakkönyvet olvastam, interneten böngésztem stb. (Nóri az első gyerekünk, a másodiknál már nem fogok ebbe a hibába esni). Viszont az élet azt igazolta, hogy előbb-utóbb minden megoldódik. Magától hagyta abba a szopizást 10 hónaposan, magától alakította ki a napirendjét, magától aludta át az ájszakát 7 hónaposan, magától kéredzskedett be a kiságyába az ölemből elaludni(igaz még most kb. 1 órás huzavona után alszik el) stb. És ehhez nem kellett egyszer sem sírnom hagyni, ráerőltetni bármit amit mások mondtak. Persze volt egy-két fáradt, nyűgös, elkeseredett napom. Cserébe van egy imádnivaló, nyugodt, kiegyensúlyozott, okos gyerekem aki tudja, bármikor számíthat ránk! Azt hiszem ez a legfontosabb!
    Megjegyzem: ez az egyetlen oldal, amit máig olvasok és Ági már sokszor és jól segített, vagy csak megnyugtatott.

  • Timinnyó

    2010. február 26. péntek

    Sziasztok! Hajnali fél három múlt pár perce és én itt ülök, mert nem tudtam visszaaludni a szopi után! 😀 Először is 4 gyermekem van ( 8 év, 5 év, 2,5 év, 4 hónap) Az első kettő lány, ők érdekes módon 3 hónapos koruk körül elkezdték átaludni az éjszakát, bár be kell vallanom akkoriban nem tartottam fontosnak oly nagyon a szoptatást, a fene tudja van-e volt e összefüggés. A harmadik gyermekem fiú lett, akkor elkezdtünk szopizni ( sőt még élveztem is azt a három hónapot amíg volt tejem, de aztán jöttek a gondok a tej elapadt a fiam meg ugyanúgy ébredt éjjel mint annak előtte és másfél éves koráig nem aludtunk. Most a kicsi fiam négy hónapos lett pár napja, és gyakorlatilag az egész napunk egy véget nem érő szopiból áll, természetesen éjjel is. Amikor feladtam hogy ” ok nem bírom muszáj aludnom” nemes egyszerűséggel kikevertem a tápszert, ( bízván hogy majd jóllakik egy bő adaggal) belenyomtam a férjem kezébe és már landoltam is a párnák közé hogy, nem érdekel ha összedől a ház is aludni fogok!! aludtam is vagy 2 órát mert a fiamnak úgy nézett ki tök mindegy hogy mi van az üvegben Ő KÖVETELI a cicit… úgyhogy szépen megbarátkoztam a gondolattal és nem stresszelek rajta! Érdekes az emberi szervezet, mert úgy néz ki bőven beérem kb 5 óra alvással, de az az öt óra olyan mélyen történik, hogy meglepő, ( férjem a hét egy napján éjjel érkezik haza a munkából, és már totál nem hallom meg sem a kocsit, vagy hogy bejön, sem azt hogy fürdik és mellém bújik), viszont mikor a kicsi megnyekken abban a pillanatban ébren vagyok!

    A nagyon okos anyukákról annyit, hogy az igazi tapasztalt anyuka ott kezdődik, hogy legalább két gyerek vagy az első is már több mint 5 éves! roppantul tudom én is élvezni mikor megyünk gyerekes közegbe és az egyik anyuka totális meggyőződéssel próbálja a másik anyukára szabályosan ráheggeszteni az ő véleményét teljesen mindegy hogy milyen témában, a lényeg, hogy szerinte azt úgy kell, néha akkora baromságokat hallok hogy az csúcs, ( tényleg nem azért mondom mert fel akarnék vágni, isten ments, de négy gyerek mellett már szerez az ember némi tapasztalatot), és a legmeglepőbb hogy a védőnők is tudnak néha olyat mondani hogy sikítva szaladnánk inkább haza…
    Szóval véleményem tömören:

    – Minden gyerek más és más, ami valakinek bevált, nem biztos hogy a másik gyereknek is be fog, tehát ne esküdözz hogy „deee neked is így kéne tenned ezt vagy azt”

    – Az idős nénik tudják a tutit! sok mindent tudnak a „régi időkből” praktikákat, amikor még nem volt ez az eldizájnozott világ!

    – Ne attól a sztárszínész kezéből íródott szakácskönyvet vedd meg ” babaszakácskönyv” címén akinek a gyereke még nem töltötte be a 2 évet! 😀

    – Mindig hallgass az ösztöneidre, az eszedre és a szívedre!

    – Ha illető anyuka dicsekszik, hogy a gyermeke már szinte a zsenialitás szintjén van, és énekel meg táncol, meg zongorázik, és angolról ó-héberre fordít, próbáld ki hogy ugyanazzal a hévvel előadod, hogy a ” tied meg nem…és?” (egyébként a zsenikkel több a gond erről is van tapasztalat)

    – Egy problémát ne tekints világrengetőnek, (kivéve ha valóban az), mindig próbálj ki több megoldást mert te is csak akkor tudod eldönteni mi a jobb ha már legalább két variánsot ismersz!

    Na mászok vissza mert most érzem hogy álmosodok, és gyorsan sebtibe lecsukom a szemem.. 😀

    ui.: Nagyon szívesen válaszolok bármilyen kérdésre!

  • Kinga

    2010. február 26. péntek

    A választott orvosunk és védönő azt tanácsolta, hogy az akkor 5 és fél hónapos kislanyomat éjje már ne szoptassam mert rossz alvó lesz. Most egy éves és már „nem szabadna szoptatnom”. Néhány rokon is számon kéri h mért szopizunk még és hogy ugy-e a kis ágyában alszik. Hát nem. Az elsö hónapok után gyakorivá vált az éjszakai ébredés és mert egy fáradt voltam a baba beköltözött elöször fél éjszakára( most már egészen ezért kapott egy kis biztonságos kis sarkot) a francia ágyba és amikor felsir csak közelebb huzom magamhoz és félálomban lerendezzük a szopikat. Elfogadtam hogy ez vele jár és nem esik nehezemre annak ellenére h sokszor éjfél után fekszem le. A férjem elfogadta, a szük környezet tudja csak , de nagyon megválogatom h kinek beszélek a helyzetröl mert sokan megszolnak és nem értik. Én elhiszem hogy megérjük azt az idöt amikor a szemem fénye szopik nélkül is elalszik a saját ágyában.

  • Sz. Tímea

    2010. február 25. csütörtök

    kiscsigának
    Szeretem, amikor tapasztaltabb vagy akár kevésbé tapasztalt anyukák mesélik el észrevételeiket. Ilyenkor mindig úgy érzem tanultam valami hasznosat is, bár az én lányomnál vagy nem működik vagy esetleg kevésbé válik be. Viszont az engem is kiakaszt, amikor emberi butaságból, megfelelési vágyból vagy egyszerűen feltünési viszketegség miatt egy anyuka úgy mutatja be a kényesebb helyzeteket, az anyasággal kapcsolatos problémákat, mintha náluk a legtökéletesebb lenne. S ráadásul a kicsikéje mindenkit túllicitál. Hát én az ilyenekket egyszer mehallgatom, többet nem állok le velük. Amúgy egy dolgot megtanultam szerencsére még nagyon az elején, egy kedves barátnőm mondta el. Ha a gyerek fejlődik, egészséges, jókedvű, soha nem törődjek azzal mit mondanak a könyvek, mennyi kell legyen kilószámra, hányszor kell kakiljon, egyen naponta, mikor mit kell épp tudjon. A lényeg ismerjem a fejlődési ritmusát, és ne törődjek azzal, hogy más gyerek ezt hogyan csinálja. Igaza volt. Én azóta egyetlen egy szakkönyvhöz, standart leíráshoz nem ragaszkodom, soha nem is volt számomra mérvadó, a legfontosabb a meghitt kapcsolat köztem és a lányom között. S ebbe termszetesen az is belefér, hogy annyiszor kelek fel hozzá éjjel ahányszor kéri. Bevallom sokszor fáradt vagyok, magamban olykor morgok is, de amint érzem a kis puha testét mindnen morcosságom elszáll, s én már békésen alszom tovább, s ő is hamarosan. Nekem ez a legfontosabb, és ha ő számít rám, hogy hagyjam magára, nálunk nem működött a Suttogó módszer elalvásnál, igaz egyszer próbáltam ki. Viszont nem akartam, hogy a szomszédoknak kemény éjszakájuk legyen. Így maradtam az ösztönös módszernél, ha a közelségem kell neki, szopizni akar megkapja. Mindneki békésen alszik pillanatok alatt tovább. S miért kellene minden normát már az első két évben ráerőltetni ezekre a szegény angyalkákra. Megszabni nekik mikor egyenek, kakiljanak, játszanak, aludjanak stb. Ezt még egy normáli felnőtt sem bírná. Nem az lenne a legfontosabb, hogy az anya védő szárnyai alatt lassan megtanuljanak, megtapasztaljanak dolgokat, anélkül hogy rájuk erőltetnénk annyi mindent az első naptól kezdve. Én nem bánom, hogy ezt az utat választottam, mindennek eljön az ideje, amikor eléggé ,egérik rá. S a legjobb példa erre az, hogy egyik napról a másikra ő maga kezdte kérni a bilit, pedig előtte való napokban nem is akart hallani róla. Soha nem erőltetek rá semmit, hagyom ő maga fedezze fel, s hiszem sokkal jobb eredmény érhető így el. Nem beszélve arról, hogy nem egy ideges, hisztis kölyköt nevelek belőle. Annak pedig nagyon örülök, hogy nem vagyok ezzel az elvvel egyedül.

  • kiscsiga

    2010. február 25. csütörtök

    Sz. Tímeának!
    Arra szeretnék reagálni, amit más anyukákról írtál. Örülök, hogy felmerül ez a téma is. Én úgy látom, hogy amikor a nők szülővé válnak, valami „hihetetlen nagy tudás” birtokába kerülnek, aminek folyton hangot is adnak. Természetesen tisztelet a kivételnek! A kislányunk születése előtt, egészen hülyének éreztük magunkat a párommal, mivel azért vannak az embernek elvei és lehet véleménye a születendő gyermeke nevelésével kapcsolatban, amiket persze majd a tapasztalat alakít. Igen lehangolóak tudnak lenni viszont a tapasztalt anyukák „Majd megtudjátok, ha…” kezdetű hozzászólásai. Biztosan tudod, hogy ezeknek az anyukáknak a gyermekei, soha nem sírnak, 4 hósan már másznak, 6 hósan felállnak és visszamondják a mondókákat :)! Ha kicsit is hajlamos rá az ember, ez aztán el tudja bizonytalanítani! Mostanában pedig, amikor hangot adok annak, hogy bizony sír az a baba, amikor befeszegetem szegényt az autós hordozóba és útközben megfájdul a hasa, de nem tudok éppen félreállni, meg aztán hogyan is kommunikálna másként, tapasztalt anyuka így reagál: „Az semmi, amikor mi itt, meg ott voltunk, végigüvöltötte a gyerek az utat, mert…!”
    Na ezeken már én is jót tudok mosolyogni, bólogatok hevesen – licitálni ezügyben már ne kelljen -, és inkább olyan anyukák társaságát keresem, akik hajlandóak bevallani, hogy nem minden perce habkönnyű rózsaszín felhők között telik a babázásnak. Remélem még vagyunk ezzel néhányan és így is imádjuk a gyermekeinket!

  • Fogarassy Anita

    2010. február 25. csütörtök

    Kedves Ági! Köszönöm a folyamatosan küldött hírleveleket, nagy segítség!!! A kérésem a köv. lenne.A kisbabám 3,5 héttel hamarabb született e kiírt időponttól, ezért a hírlevelek nem mindig aktuálisak. Mi most 5 hetesek és 2 naposak vagyunk. Megkaphatnám az 5-6 hetes babákra vonatkozó hírleveleket és az előtte lévőket is? Előre is köszönöm!!!:)
    Anita+KisO.

    Válasz: A hírlevelek alján klikk a „Javítást itt kérhetsz” feliratra és kövesd az ott megadott lépéseket.

  • Lucababa

    2010. február 25. csütörtök

    A minap a játszóházban is erről beszélgettünk. Az egyik anyuka feketén-fehéren kijelentette: az anya hibája, ha a gyereke éjjel nem alszik. No, az én kislányom 16 hónapos. Még egyetlen éjszakát sem aludt végig. Bár sokat javult a helyzet az elmúlt hónapokban, de még mindig igényli a közelségemet, ha megébred. Visszakérdeztem: a te kislányod mióta alszik éjjel? Azt mondta, amióta a kórházból hazajöttek. Kérdezem: honnan a merész kijelentés, ha még csak nem is ismered ezt a jelenséget? Soha nem kellett éjszakánként énekelni neki, a ciciden altatni, ringatni, engedni, hogy a hajadat simogassa, a bőrödet csipkedje, csak hogy aludjon. Volt, hogy mindezt egyszerre. Mert én végigcsináltam. És csinálom mai napig is. Sokszor fáradtan, de a gyerekemért. Lehet, hogy én rontottam el, csak mert izgultam, figyeltem és neki a legjobbat akartam. De egy csodaszép és mosolygós, rendkívül jó kedélyű gyerek. És biztos vagyok abban is, hogy, amikor az oviba indulunk majd, alig tudom majd kirángatni az ágyból. Szóval különbözőek vagyunk, mindenki másképp éli meg az anyaságot. Lehet a második már aludni fog, ő meg majd másra tanít …

  • roni

    2010. február 25. csütörtök

    Sziasztok!
    Nekem az az ideális, ha picurkám 2 szer kel fel egy éjszaka és akkor valóban vissza tudok aludni, ilyenkor működik együtt a ritmusunk:). Viszont előfordul, hogy óránként kelünk, vagy néhány órán át beszélgetünk a „hogyan is kell aludni” témáról, bizony felborul a ritmusunk:). Van a másik véglet is, amikor egyszerűen fel sem kell, de én felkelek az első etetésre és utána várom, hogy ő is keljen, közben nem tudok aludni, mert aggódom érte, óvatosan figyelem a kezemmel, hogy elemkedik-e a mellkasa:). Az előző két esetben zombi vagyok másnap és amikor már a végét járom, visszaáll a ritmusunk:). Alszunk egy jót! Nem érzem, hogy terhemre lenne az anyaság, csak egyszerűen fizikai korlátaim vannak, de ettől még szeretem a kiscsajt:D

  • Sz. Tímea

    2010. február 24. szerda

    Szia. Nagyon jó, hogy erről is írtál. Tökéletesen egyet értek a fentiekkel. Az utolsó előtti bekezdésben van egy kis értelmi hiba, de az is lehet én nem értettem meg pontosan. A 16 hónapos kislányom mai napig nem aludt át egy éjszakát sem, sőt az utóbbi időben, a fogzás miatt csak a cicin lóg egész éjjel, de megoldottuk a problémát. A nehezebb éjszakákon mellé fekszem, és így sokszor azt sem tudom mikor ébredt meg a csöpség, alszom is tovább. Sőt olykor még arra sem emlékszem mikor feküdtem mellé. De ehhez tényleg kellett a helyzet elfogadása. És ha anyukák arról mesélnek, hogy az övék milyen jó alvó, csak mosolygok rajta, örülök az ő jó helyzetüknek, s elmondom azt, hogy nem vagyunk egyformák. S közben reménykedem, hogy lassan mi is dicsekedhetünk ezzel is.

  • Györgyi

    2010. február 24. szerda

    Kedves Ági!

    Bár én egy másik téma alatt (felvesz-letesz) kértem tőled segítséget az alvással kapcsolatban, és válaszoltál is rá, most mégis itt ragadnám meg az alkalmat, hogy elmondjam, van remény ilyen esetekben is. A megoldás valóban a KÖVETKEZETESSÉG.
    Igaz, nekem a nappali altatással volt gondom, de a javaslataid nagy része bevált. Így most már nappal is többször alszik – végre!- és az éjszakai alvásnak ez nem ment kárára.
    De természetesen olyan is előfordult – hál’ Istennek igen ritkán -, hogy hajnali negyed ötig járkáltam vele, mert semmi sem segített. Meg tudom érteni azokat a kismamákat, akiknek ezzel éjszakánként kell megbirkózniuk. Kitartást mindenkinek. És köszönöm Ági.