4É módszer

A Suttogó titkai című könyv leír egy remek módszert, amivel már az első napoktól kezdve ki lehet alakítani egy olyan rugalmas napirendet, ami a mamának és a babának egyaránt jó. Az anyukának innentől kezdve nem nőnek a fejére a tennivalók és a baba is könnyebben kiigazodik a mindennapok rendjében, még sincsenek pontos etetési időpontok, szigorú szabályok és sírás.

 4É módszerA módszer lényege, hogy a tennivalók sorrendjét kell betartani.

1. Evés (ő Étkezésnek hívja, innen van a módszer neve: 4É) Mindegy, hogy szopizik vagy tápszert kap a baba, evés után először hosszú böfi következzen, majd némi ébrenlét. Sok baba álomba szenderül a szopizástól, főként az első időkben, de ez még nem igazi mély álom. Ilyenkor ne tegyük még le őket aludni, mert akkor kimarad a böfizés, bennmarad a levegő a pocakjában és hasfájós lesz a baba!

2. Ébrenlét Ha a vállunkon böfiznek egy jót, utána már fel fognak ébredni és koruktól függően nézelődnek vagy játszanak kicsit. Már az első hetekben is megtehetjük, hogy ilyenkor letesszük egy kicsit őket a hordozóba, kiságyba vagy járókába és egy kis önálló nézelődés vagy közös játék következik.

3. Édes álom Amikor elálmosodtak, akkor jöhet az alvás! 4-6 hetes korig sokszor a 10 percnyi böfi meg 10-20 perc játék után már valószínűleg elálmosodik a kicsi. Az első napokban érdemes kitapasztalni, hogyan szeret aludni a csecsemő: hason vagy háton? el tud aludni magától vagy valamilyen segítséget igényel? Ha minden rendben van, a legtöbb baba egy kis dédelgetés után magától álomba szenderül, de az is előfordulhat, hogy csak cumival vagy cicin tud elaludni. Most kell eldönteni, melyik módszert választjuk, mert ami mellett most döntünk, az fogja akár 2-3 éves korig is meghatározni a kicsi elalvási szokásait, amin később már csak nagy sírások révén változtathatunk!
A csecsemőnek kb. 20 percig tart, amíg elalszik, ezt tartsuk tiszteletben, ne zajongjunk, ha cicin alszik el, vagy ringatjuk, ne várjuk el, hogy 5 perc után már aludjon. Ha valami megzavarja, akkor újra kezdődik a folyamat.

4. Én Amikor a baba elalszik, akkor következik az Én, azaz végre jut idő magadra is :o)

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

72 Comments

Comment navigation

  • magahary

    2011. április 28. csütörtök

    Kedves Ági!

    Lányom most 5 hónapos a 4É határozza meg napjainkat. azaz majdnem…A reggeli ébredés után étkezés jön, majd a játék. kb 45-55 percig bírja és utána elfárad. Ezután jön az álom. Valamikor könnyebben, máskor nehezebben megy az elalvás, de csak 30-40 percet alszik. a rövid alvás után még kb. 1 óra van vissza a következő etetésig. én ilyenkor még leteszem játszani. ezzel borul a 4É? Etessek elöbb? A kicsim cicit és tápit is kap.

    • Vida Agi

      2011. május 02. hétfő

      Mind a két megoldás jó: kaphat rögtön ébredés után enni, de az is jó, ha csak a megszokott időpontban kap, de csak akkor, ha utána kibírja a következő etetésig, tehát ettől nem borul fel az egész napirend.

  • Krisztina

    2011. március 19. szombat

    Szia Ági!!!
    Nekem már a 2-dik gyermekem van van és min2 kislány az egyik 6,5 éves a legkissebb most lesz nov.23-án 4 hónapos.De én nagyon szerencsés vagyok velük.Mind2 hasfájós volt így Espumisan adtam nekik és 3 hótól elmúlt, tápszeresek voltak és semmilyen tápszer nem volt jó nekik csak az AL110 Nestlé 400g-os kiszerelésű tápszer.Mind2-nél bejött. Nagyon nyugodt babák.A pici este fél8-kor eszik és reggel 7-8-kor kell.Utána fennt van magyaráz, nézelődik és elalszik.10-11-kor ébred és eszik utána.És jön a déli alvás ami kb néha 2-3 óra is.Utána megint hami van olyan 3-4 óra között..Délután többet van fennt, ilyenkor van játék.Beszélgetek hozzá, játszok a csörgőivel, nevettetem és utána fürcsi van és vacsora kb 7-8 óra között.Tudja nagyon jól hogy fürcsi után mindig hami van és nem adom időben akkor reklamál.:)Napi 4x eszik néha 5x. 2 etetés között mindig kap inni valót.Már a tápszerrel nem tűr így 2 hete a tápszerébe 2-3 kávéskanálnyi sütőtököt keverek pici cukorral a reggeli első és az esti utolsó vacsijába.(tápszer adagja 150ml+sütötök) Nagyon szereti. Egy kortyot nem hagy belőle.Mivel hasfájós volt addig nem adtam neki de most már igen.KB olyan 1,5 hónapos kora óta 7-8 órákat már átaludt.Most amióta 10-12órát is végig alszik az olyan 3 hótól van nála.1850g-al született és most olyan 6,5kg környékén járunk.Nem eszik sokat mégis nagyon jó súlyban van.És az orvosnál is dícsérik.Mikor esti vacsi van olyankor megszokta hogy csak egy éjjeli lámpa ég, csukott szobában vagyunk csendben. Ilyenkor tudja hogy itt van az este.Így már ő vacsi közben sokat pislog és álmosodik.Ahogy meg van a vacsi büfi van és alvás.Ha mégsem alszik el rögtön beteszem a kiságyba és elalszik magától egy idő után, addig csak gagyorászik magában.Mikor kisebb volt akkor sokat sírt mire elaludt persze elötte inni adtam neki mert megszomjazott a sírástól de már megszokta a házi rendünket.A picinél azért könnyebben megy minden mint az elsőnél mert új kezdő szülő voltam és nincs felszoktatva bármilyen édes is a pici.Így megtanulta hogyha ágyba van egyedül is eltudjon aludni és már simán megy nálunk.Ha nagyon hisztis és nem találom baját akkor is tudom hogy kezd álmosodni és ez csak az elötte lévő nyügösködés jele.
    Ezeket szerettem volna leírni hogy megoszthassam mindenkivel a tapasztalataimat.

    Üdv.:
    Szőke Krisztina

  • Elektra

    2011. január 28. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiamnál ( 4 hónapos) evés után jön a játék, ha elálmosodik jön az alvás.Csakhogy az én manóm nem alszik többet 20-40 percnél, így amikor felébred még nem éhes,(kb.: 3,5-4 óránként eszik).Ilyenkor jön megint a játék, aztán evés, pelenka csere (muszáj evés után mert általában evés közben vagy után kakil), csakhogy ilyenkor elálmosodik és van, hogy el is alszik.Tehát borul a 4É. Nem tudom mit tegyek?Az alvás is nehézkes még, sokszor kell ringatni, a cumit nem fogadja el, szinte dührohamot kap tőle.Este kb. 22,00-kor eszik utoljára, de 2-4 között felébred és enni kér.Utána meg elalszik 9-10 ig is akár.Tanácstalan vagyok.

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Nem gond, ha borul a 4É, a lényeg, hogy a dolgok sorrendje ugyanaz legyen. Altatás: Próbáld meg, hogy ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

      • DettiMama

        2011. március 08. kedd

        Abszolút egyet értek Ágival, csak pluszban tenném hozzá – ha nem veszitek zokon -, hogy nálunk is hasonló volt a helyzet egy darabig. Aztán rájöttem, hogy ad.1.: nem játszottunk eleget, nem fáradt el a baba, csak unatkozott, ezért ásítozott. Amikor ásítozik átviszem egy másik helyiségbe, vagy egy kicsit „felrázom” egy újfajta játékkal, amíg már tényleg álmos lesz és nagyon dörgöli a szemecskéit. Aztán kap egy kis melegített vizet/teát/gyümölcslevet, kis büfizés után már a vállamon is elalszik.
        Ad.2.: Nem voltneki elég a kajcsi ahhoz, hogy játék után tovább aludjon
        Ad.3.: Elfelejtettem lefekvés előtt átpelusozni és csípte a pipi.
        Ad.4.: Naponta legalább egyszer le kell vinni sétálni a jó levegőre. Ő közben alszik kicsit, szóval utána megint evés-játék-tea-büfi-alvás van, de ezután legalább 4 órát alszik egyhuzamban.

      • F.Timi

        2011. március 21. hétfő

        szia ági,
        nem értem, azt írod ,nem baj ha borul a 4E, a sorrend legyen ugyanaz, De ha borul, akkor hogy legyen ugyanaz!??!
        nálunk is hasonló, a baba 4 hós lesz a héten, naponta 3×40 percet alszik általában, de van hogy 3 órát. Ha fent van kb 3 órát, akkor az éhség miatt nem tud elaludni, etetni kell altatás előtt…ha meg 3 órát alszik, akkor hiába etettem altatás előtt, ha ébred, akkor enni fog kérni….szóval nem nagyon lehet nálunk ezt a 4E sorrendet tartani, őszintén szólva….

        • Vida Agi

          2011. március 29. kedd

          Az „ugyanaz legyen” arra vonatkozik, hogy a saját sorrendeteket kell tartani. Ha van egy kialakult napirend, amiben van valamiféle rendszer, nem kell mindenáron a 4É-hez ragaszkodni.

          • F.Timi

            2011. március 29. kedd

            aha! értem. Köszi :o)

            • Juczy

              2011. április 22. péntek

              De a saját sorrendjük is evés-játék-alvás-evés..stb. Ha az evésbe belealszik, akkor evés-alvás-játék lesz, és borul a napirend. Ugyanez van nálunk is.
              Timi, javaslom neked a Suttogó mindent megold-ot, abban van egy fejezet arról, hogy 4 hónaposan át kell térni a 4 órás napirendre, én is úgy látom, hogy ha ilyenkor nem etetnénk meg, elaludna, és akkor nem borul a 4É.
              🙂

  • Mágika

    2011. január 25. kedd

    Nálunk nem vált be a 4É módszer és sajnos semmi más sem az alvást illetően. Az én kisfiam most 4 hónapos és semmilyen módszerrel nem bírom elaltatni, csak amikor már hulla fáradt, és akkor is csak max fél órát alszik. Képes akár 24 órát is fent lenni, ahogy lerakom aludni, utána kb 10 secundum és elkezd mocorogni és utána üvölt. Majd egyszer remélem kinövi!

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Az elalvás tanult dolog, ha ráhagyod, hogy majd kinövi, akkor nagyon nehezen (és későn) fogja csak megtanulni.

  • Elektra

    2011. január 25. kedd

    Sziasztok!
    Én most olvasom a könyvet.Kisfiam 28.-án lesz négy hónapos.Ő a harmadik babánk.Sok jó dolog van benne, de én sem követem minden pontját, és szerintem nem is kell.”Rugalmasság” -EZ a kulcsszó! Mi felnőttek sem csináljuk mindig ugyan azt,és ugyan úgy.Anyáink sem olvasták a könyvet és érdekes azzal a generációval sokkal kevesebb volt a gond, mint a mostanival.Az ösztönök működtek még akkor…..

    • Vida Agi

      2011. január 25. kedd

      Nem csak az ösztönök, hanem a szokások is: egyik generáció a másiknak adta át a gyermeknevelés módszereit, és mivel a családokban sok gyerek volt, ezért a kislányok már gyermekkorukban megtanulták, hogyan kell bánni egy babával – a saját testvéreiken, unokatestvéreiken.

      • Elektra

        2011. január 26. szerda

        Igen , ez igaz.Ma már ritka a 2-3 gyermekes család.Szerintem az anyukán is múlik, hogy mit tanít a lányának.Amikor a fiam megszületett a lányom 4 éves volt. Mindig együtt pelenkáztunk, öltöztettünk, etettünk stb.Én a picit, ő a babáját.Ma Ivett 19 éves, nagy fiam 15, a legkisebb Zsomborom pedig 4 hónapos.Mondanom sem kell, hogy van segítségem……

  • M. Tímea

    2011. január 04. kedd

    Kedves Ági!

    Tanácsot szeretnék kérni. 4 hetes iker kisfiaim vannak. Az éjszakák nagyon változatosak vagy más szóval össze-visszák. Nem tudom, hogy tegyem rendszeressé. Este 9-kor majd 11-kor vannak az utolsó etetések (sajnos nem egyszerre, az még nem megy).Van mikor hajnali 5-kor ébrednek maguktól, de van mikor 3-kor. A hajnali 5 órával nem is lenne gond, hisz ahhoz tudom tovább igazítami a következő etetéseket, de amikor 3-kor ébrednek, nem tudom milyen rendszert vigyek bele. Keltsem őket utánna 6-kor vagy aludjanak ameddig tudnak. Ha hagyom őket aludni, akkor viszont akár 8-ig is alszanak. Így viszont a napirend borul.
    A másik kérdésem a ébrenléthez kapcsolódik. Az evés után az ébrenlét jönne, de amíg nem tudom őket egyszerre eteni ez nem működik. Hiszem ha végzek az egyik babával, jön a büfi, ami 10 perc, aztán jön a másik baba etetése, így kimarad a játék. Egy kicsit rosszul is érzem magam, hogy nem tudok mind a kettővel foglalkozni. Remélem tudsz valamilyen támpontot adni.

    Üdvözlettel:
    Tímea

    • Vida Agi

      2011. január 12. szerda

      Alapszabály, hogy alvó babát soha nem ébresztünk fel (kivéve az újszülötteket, de ők már nem azok). Tehát ha korábban kelnek, akkor utána hagyd őket addig aludni, amíg maguktól fel nem ébrednek. Mindig ébredés után legyen evés, így nem fog borulni a napirend, de egyébként 4 hetesen még sokat alakul a napirend, vannak ilyen és olyan napok is, ezen nem kell még sokat aggódni.

      Evés után azonnal általában önállóan is eljátszik a baba, tehát amíg az másik eszik, addig az egyik legyen ott veled és nézelődjön, ha esetleg már unatkozik, beszélj hozzá, de akár magad mellé is teheted játszani.

      • Elektra

        2011. január 27. csütörtök

        Nálam az evés után jön a játék, ha elálmosodik jön az alvás.Csakhogy az én manóm nem alszik többet 20-40 percnél, így amikor felébred még nem éhes,(kb.: 3,5-4 óránként eszik).Ilyenkor jön megint a játék, aztán evés, pelenka csere (muszáj evés után mert általában evés közben vagy után kakil), csakhogy ilyenkor elálmosodik és van, hogy el is alszik.Tehát borul a 4É. Nem tudom mit tegyek?Az alvás is nehézkes még, sokszor kell ringatni, a cumit nem fogadja el, szinte dührohamot kap tőle.

  • Ferenczy Noémi

    2010. november 26. péntek

    Kedves Ági!
    Mi első perctől kezdve, tehát már a kórházban is megpróbáltuk a 4É- t alkalmazni, ami itthon már meg is hozta az eredményét: kisfiam, aki most 4 hónapos, egy igazi kis angyal, csak akkor hallom a hangját ha éhes vagy ha nem éri el a cumiját, hogy egyedül visszategye a szájába. Egyébként nagyon jó kedélyű, igazi kis mosolygyáros manóka, hangosan sikítozik és kacag. Az alvással sincsen gondunk, az éjszakai alvásnál az ágya mellé ülök és fogom a kezét amég el nem alszik de különösebb teendőm nincsen. Napközben egyedül is elszórakoztatja magát, játszik, kiabál- nagyon tetszik neki a hangja! Néha azonban annyira belefeledkezik a játékba, hogy átesik a holtponton és nagyon nehezen tud elaludni, ilyenkor bizony nagy sírás is előfordul… Hiába látom, hogy mikor álmosodik el és viszem Őt csendes helyre, továbbra is nagyon élénk és fittyet hány arra, hogy eljött a pihenés ideje és eljutunk odáig, amikor már sírás, hátfesszítés és kapálózás a vége… 5- 10- 15 perc után pedig egyik percről a másikra álomba zuhan. Nagyon szeretném, ha valahogy el tudnánk kerülni ezeket a pillanatokat mert neki sem és nekem sem jó. Ebben szeretném a segítségedet kérni. Nagyon köszönöm előre is!

    Üdvözlettel:
    Ferenczy Noémi

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Próbáld kifigyelni az ébrenléti idejét és vagy akkor fektesd le, amikor nagyon álmos, vagy ha átesik a holtponton, akkor várj kb. egy órát, amikor megint mélypontra kerül és akkor fektesd le.

Comment navigation