A baba alvásigénye

Mennyit kéne aludnia nappal és mennyit éjszaka? Rengeteg kérdés érkezik mostanában a baba alvásigényéről, ezért összegyűjtöttem életkoronként, mikor mire számíthatsz ezen a téren.

A táblázatban átlagértékeket, illetve tól-ig értékeket láthatsz, de ettől minden irányban lehetséges egyéni eltérés, hiszen nem vagyunk egyformák 🙂 Fontos tudni, hogy a nappali alvásoknál általában a délelőtti alvásidő hamarabb következik el, míg az este felé haladva egyre hosszabban tud fentlenni a baba.

Az, hogy mennyi időt tud ébren tölteni nagyban függ a baba habitusától: vannak olyan babák, akik már újszülöttnek is élénkebbek, aktívabbak (ingerkereső babák) és olyanok, akik kezdetben szinte csak alvással töltik az időt és alapjáraton is nyugodtabbak. Az ébrenléti időknél minden esetben azt az időtartamot veszem alapul a táblázatban, amit éberen, jókedvűen tud fent tölteni a baba, nyűgösködés és álmosság nélkül. Természetesen előfordul olyan is, hogy a baba ennél többet van ébren, de ilyenkor általában már nyűgösködik, ásítozik, csak éppen valami miatt nem tud ellazulni és elaludni.

A baba éjszakai és a nappali alvásigénye jelentős mértékben összefügg egymással: lehetséges, hogy a baba nappal sokat és jól alszik, de éjjel csak az életkori minimumot teljesíti, míg ugyanez fordítva is igaz lehet: az éjjel hosszan és jól alvó babák néha nappal csak keveset és röviden alszanak

 
Éjszakai alvásigény
Nappali alvásigény
   
Hányszor alszik?
Milyen hosszan alszik?
Mennyit tud ébren lenni?
Újszülött
12-14 óra
4-5
1-3 óra
30-60 perc
1 hónapos
12-14 óra
4-5
1-3 óra
30-60 perc
2 hónapos
12-13 óra
4
1-2 óra
1-1,5 óra
3-5 hónapos
11-12 óra
3
30-90 perc
1,5-2 óra
5-7 hónapos
11-12 óra
2
30-90 perc
2,5-3 óra
7-10 hónapos
10-12 óra
2
1-1,5 óra
3-4 óra
10-12 hónapos
9-12 óra
1-2
1-2 óra
4-5 óra
12-18 hónapos
9-12 óra
1-2
1-2 óra
5-6 óra
18-24 hónapos
9-11 óra
1
1,5-3 óra
5-7 óra
24-36 hónapos
9-11 óra
1
1-2 óra
6-9 óra

Gond, ha nem alszik eleget a baba?

A táblázatban közölt adatok csak iránymutatók, de mint tudjuk, a statisztika az a dolog, ami mindenkiről szól, de teljes mértékben senkire nem igaz 🙂 Gyakran a szülők saját maguk fáradtak és ezért érzik úgy, hogy a baba nem alszik eleget, holott a baba köszöni, jól van. Ennek az az oka, hogy a csecsemők alvása még sokkal felületesebb, ezért lehet, hogy a babád apránként kialussza magát pl. kézben, babakocsiban, szopi közben és bár úgy tűnik, keveset alszik nyugodtan a kiságyában, valójában kipihent.

Ha a baba eleget alszik, jókedvű, alvás után aktív, képes nyűgösködés nélkül ébren maradni a következő alvásig (ld. a táblázatban az ébrenléti időket). Közvetlenül ébredés után nyűgösebb lehet, ez azonban alkati sajátosság, nem feltétlenül függ azzal össze, hogy eleget aludt-e a kicsi. Ha kipihente magát, pár perc múlva jókedvű lesz és aktívan, érdeklődően tölti az időt a következő alvásig.

Ha a baba nem alszik eleget, ébredés után nyűgös és ez így is marad, vagy jókedvűen ébred, de hamar elfárad, nyűgös lesz, nem lehet megvigasztalni, elterelni a figyelmét, ölbe felvéve is láthatóan az álmosság jeleit mutatja (fül- vagy orrdörzsölés, nyűgösködés, sírás, ingerlékenység). Hosszú távon a kialvatlanságnak számtalan hatása lehet, ezek többségét a kicsi viselkedésében is tapasztalhatjuk erről itt írtam bővebben.

És, ha még mindig gondot okoz az altatás, ez az, ami segíthet >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

192 Comments

Comment navigation

  • Mné Melinda

    2012. március 28. szerda

    Kedves Ági!

    2012.03.26-án írtam neked itt, de nem találom, sem azt amit én írtam, sem a válaszodat…:(
    Mi lehet az oka?

    Várom válaszodat!

    Üdvözlettel:

    Melinda

    • Vida Agi

      2012. március 28. szerda

      Kérdezésre a fogadóórán van lehetőség, de 2-3 hetente ránézek a többi kérdésre is és válaszolok, azonban erre napi szinten nincs időm, ezért van a fogadóóra, hogy akinek fontos kérdése van, az ott tegye fel, ott tudok azonnal választ adni: http://www.kismamablog.hu/fogadoora

  • Edina

    2012. március 28. szerda

    Kedves Ági!

    A két hetente pénteken tartott online fogadó óráról vagy lemaradok, vagy azt gondolom a kérdéseimről, hogy megoldódni látszanak. Aztán péntek elteltével morgok magamra, hogy elszalasztottam a lehetőséget 🙂
    Nem teszem fel a kérdést, igyekszem az online órán. Amiért írok, az az,hogy nem igazán értem, hogy például ezek a bejegyzések, kérdések és válaszok hogy születnek, mert nem az online időpontban teszik fel őket. Vagy rosszul látom? Vagy nem értek valamit?

    Válaszodat előre is köszönöm.
    Edina

    • Vida Agi

      2012. március 28. szerda

      Korábban lehetett folyamatosan kérdezni az oldalon és akkor folyamatosan válaszoltam is. Azonban ez nagyon meggyarapodott, hetente 5-600 kérdés érkezett, amit fizikai képtelenség megválaszolni, ezért lett helyette a fogadóóra. Azonban még mindig vannak olyanok, akik ezt nem veszik figyelembe és mégis kérdeznek. Mivel segítségre nekik is szükségük van, ezért amikor hozzájutok, nekik is megválaszolom a kérdéseiket.

  • csviki

    2012. március 26. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom jövő héten lesz 14 hónapos. Eddig mindig 2-szer aludt, de mostanában valami nem stimmel. Nem tudok mit kezdeni azzal a ténnyel, hogy este alszik 9-10 órát, aztán 3 óra elteltével nyűgös fáradt. Ilyenkor leteszem aludni és alszik 2-3 órát. Ezután 3-4 órát ébren van és megint kezdődik a nyűgösség, nem akar semmit csinálni, látom rajta, hogy dörzsöli a szemét, de hiába rakom le aludni, nem akar, jön a sírás. Hiába viszem ki, nem alszik ott sem, csak ki akar jönni a babakocsiból, de sétálni sem akar. Szinte semmi nem jó neki. Mit lehet ilyenkor tenni? Ha esetleg megpróbálom az egyszeri alvást (már próbáltam tegnap az óraátállítás miatt) akkor is egész nap nyűgös. Már nem tudom eldönteni, hogy jobb neki. Van esetleg valami ötleted, amit ki lehetne próbálni?

    Előre is köszönöm!
    csiviki

    • Vida Agi

      2012. március 31. szombat

      Próbáld meg, hogy amikor álmos, akkor lefekteted a nagyágyra, mesét olvastok, pihentek, de nem kötelező aludni. Ha alszik, alszik, ha nem alszik, akkor csak pihen egy kicsit, de ne akard mindenáron elaltatni. Az is segíthet, ha az első alvás előtt egy kicsit még húzod az időt, hogy később aludjon csak el, így a következőnél is csak később lesz álmos, amikor már közelebb van az esti lefekvés ideje.

  • Barbara

    2012. március 22. csütörtök

    Kedves Ági!10 és fél hónapos babám egyik napról a másikra magától, kb. egy hete átállt a napi 1 alvásra. Vagy délelőtt aludt egy hosszabbat és délután már csak max. 20 percet, vagy fordítva. Az utóbbi időben pedig hiába próbáltam lefektetni nem sikerült. Éjszaka rendesen alszik fél 9-től általában reggel 7-ig ébredés nélkül. Napközben eddig 2x egy órát aludt és mindig nagyon nyugodt volt, nem volt nyűgös. Most, amióta napi 1x alszik (általában 2-2,5 órát) estére már nem lehet vele bírni annyira nyűgös, pedig így szinte többet alszik mint amikor kétszer aludt egy nap. Korai még neki a napi 1 alvás, esetleg próbáljam meg újból, hogy napi 2-szer aludjon?Esetleg még nem szokott hozzá teljesen a szervezete ehhez az új alvási rendhez?

    • Vida Agi

      2012. március 31. szombat

      Van egy átmeneti időszak, amikor néha még 2x, néha már csak 1x igényli a kicsi az alvást. Figyeld a jelzéseit, ha hamarabb fárad el, fektesd le, ha később, akkor aznap csak 1x aludjon.

  • Csilla

    2012. március 19. hétfő

    Kedves Ági!

    Tanácsodra lenne szükségem… A kislányom 15 hónapos. Nagyon jól alakultak az alvási szokásai: ősszel, amikor hüvosebb lett, áttértünk az erkélyes-babakocsis alvásra napközben. Ilyenkor a legtöbbször ahogy kezdtem bebugyolálni, már közben is elaludt, de volt, hogy már kitettem az erkélyre, nézelődött és kb. 5 perc múlva aludt el. tologatás, rázogatás, stb. nélkül. betájoltam, hogy kb. 3-3,5 óra ébrenlét után tettem ki mindig, napi kétszer másfél óara szunyát lenyomott, és este fél 9-től reggel 7-8-ig aludt. viszont kevesebb mint egy hete szó szerint egyik napról a másikra felborult minden…
    nem viseli el, hogy kiteszem a babakocsiba, fészkelődik, ki akar mászni. még akkor is, ha látom rajta, hogy álmos. még akkor is, ha több, mint 5 órája van ébren. reggel hamarabb ébred fel és közben látom rajta, hogy nyűgös. gondolom ez annak lehet a jele, hogy át kellene térni az egy alvásra, de egész egyszerűen nem marad nyugton a babakocsiban ha kiteszem. ha a szobájában teszem le a kiságyba, akkor abban a pillanatban kezd el üvölteni, ahogy kijövök. pedig az esti lefekvésnél se altatgatom kézben, hanem csak elolvasok neki egy mesét, megszeretgetem, beteszem a kiságyba és már alszik is. nem tudom, mit kezdhetnék a napközbeni alvással, nem akarom, hogy kialakuljon ezzel kapcsolatban egy rossz szokás. esetleg lenne 1-2 tipped, mit próbálhatnék meg?

    köszönettel előre is: Csilla

    • Vida Agi

      2012. március 19. hétfő

      Ebben a korban a legtöbb baba már csak 1x szokott aludni napközben, ennyit igényelnek. Előtte legyen legalább 5-6 órát ébren, figyeld, mikor álmosodik el igazán, és akkor fektesd le. Ha a babakocsiban már nem megy az alvás, akkor próbáld meg, hogy a lakásban a nagyágyra lefekszetek egymás mellé, olvastok egy kis mesét és melletted alszik el, igazából most már elég nagy hozzá, hogy akár végig ott is aludjon napközben, ezt szokták szeretni a totyogók.

      • Csilla

        2012. március 19. hétfő

        Nagyon köszönöm a gyors választ.
        Az egy alvással egyetértek (csak azt hittem, hogy lesz átmenet, és nem pedig az, hogy az egyik nap még 3 órát tud ébren lenni, a másik nap meg már 5-6 órát – de úgy néz ki, ez van), viszont az egymás mellett elalvástól kicsit félek, hogy átvinné ezt a szokást estére is, amikor pedig nem kell külön altatni…most épp úgy aludt el a nappaliban, hogy a szőnyegen van egy szivacs, arra játszás közben leült, majd játszás közben elaludt és úgy tettem át a helyére aludni. csak ez viszont hosszútávon megintcsak problémás, ha pl. hétvégén itthon van az Apukája is, akkor elég esélytelen. szeretnék tartós megoldást. gondolom más lehetőségem nem nagyon van, mint kisérletezgetek.

  • Ági

    2012. március 12. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam 9 hónapos. Éjszaka többször felébredve átlagosan 8-9 órát, nappal 2-3 alkalommal összesen 2-3 órát alszik. Az éjszakai és nappali alvása összesen 10-12 óra, vagyis annyi, mint amennyi az éjszakai „átlag”. Írtad, hogy egyes esetekben az alvásigény eltérhet a táblázatban feltüntetett időtartamoktól. De ennyire? Elég kevésnek tartom az éjszakai alvásmennyiségét. Változhat ez még a jövőben?

    Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2012. március 31. szombat

      Ha egyébként kiegyensúlyozott, magától ébred, kipihenten, akkor elég neki ennyi alvás.

  • Szemi

    2012. március 05. hétfő

    Kedves Ági!

    Én a szerencsés Anyukák táborába tartozom, kislányom 2 hónapos korától átalussza az éjszakát.Most 7 hónapos. Este 6-kor fürdés, és 7-kor alvás. 2 hónappal ezelőttig akár fél 9-ig is aludt,de ez megváltozott két hónapja,akkor 7kor kelt. egy hónapja viszont ez már 6óra, és néha mára már 5kor is felébred. a napközbeni 2 alvás még megvan, 1-1 óra.
    Alul van két foga, kibújt felül a bal szemfoga, lassan követi a jobb is.
    Kérdésem az lenne, mi az amitől egyre korábban kelhet? fogzás, fejlődés, kialussza magát?
    Nem megyek be hozzá rögtön, ha ilyen korán kel, csak amikor már hallom hogy nem jó neki a fekvés. Van úgy,hogy ilyenkor visszaalszik fél órára.
    Nem zavar,hogy ilyen korán kel, csak érdekes,hogy egy órával mindig korábban kel.
    Nem hiszem hogy éhes lenne és azért kel fel, mert este megeszi a 360 ml kaját, s reggel van úgy hogy nem kér enni amikor felkelünk. eltelik egy fél óra is, mire meg tudom etetni.
    Érdekelne,hogy mi az oka a reggeli változó felkelésnek?
    Válaszodat köszönöm szépen.
    Szemi.

    • Vida Agi

      2012. március 11. vasárnap

      Ilyenkor tavasszal egyre világosabb van reggel, ezért szoktak korábban kelni a babák.

      • Szemi

        2012. március 12. hétfő

        Később fürdik mostmár a baba, így később is kel. Így valószínű kialudta magát,köszönöm válaszod. 🙂

  • Maria

    2012. február 29. szerda

    Szia Agi,

    kisfiam 3,5 honapos, hathetes koratol vezettuk be az eves/jatek/alvas programot jol is mukodott magatol aludt el par perc alatt. Par napja kezdett atterni a 4 alvasrol a 3ra ez nalunk azt jelenti hogy ket alvas kozott az ebrenlet atallt 1,5 orarol 2re. A gondom az, hogy par napja nem tudom letenni amikor mar nagyon almos, nagyon elkezd sirni es nem tudom megnyugtatni susogassal simogatassal, ilyenkor kiveszem, megnyugtatom visszateszem es ezt jatszuk addig amig mar elalszik es ugy teszem a kisagyba. Mind azon gondolkodom mi valtozhatott, hogy a jol mukodo rendszerunk felborult.
    A masik kerdesem az lenne, hogy 2970grammal szuletett most 5710 a sulya de egyre kevesebbet eszik nem tobbet mint 550-600 ml tapszert naponta, ez rendben van? Az utobbi heten 110 grammal nott ez az eddigi 15-160 atlag alatt van..

    • Vida Agi

      2012. március 11. vasárnap

      Az változott, hogy a babád idősebb lett, ezért hosszabban tud már ébrenlenni, érdeklődőbb, nehezebben „kapcsol át” ébrenléti állapotból az elalváshoz szükséges ellazult állapotra.

      Naponta testsúlykilogrammonként 120 gramm a tápanyagigény, tehát neki 685,2 gramm/nap. Ettől persze lehet eltérés, de ekkora eltérés jelentős, ezért többet kéne ennie. A hízása ennek ellenére megfelelő, ebben a korban ha havonta 400 grammot hízik összesen, az tökéletes, a heti hízással nem kell foglalkozni, mert az már gyakran nem egyenletes ebben a korban, ezért csak felesleges aggodalmakra ad okot.

  • Anett

    2012. február 15. szerda

    Kedves Ági!
    Kisfiam jövőhéten lesz 7 hónapos. Nappal 2-szer alszik, összesen átlagban 2,5 órát, a 2. alvásból fél 4 körül ébred. Este fél 9 körül alszik el teljesen egyedül a kiságyában, hajnal 4 körül ébred enni, ezután is egyedül visszaalszik. Egy ideje reggel fél 6 körül felébred, de látszik, hogy nagyon álmos, viszont csak ölben alszik el. 10-15 percenként felébred, ilyenkor szintén ringatva altatás, majd fél 7 körül fel is kel, pedig akkor sem kipihent teljesen, mert utána mindig nyűgös. Mi lehet ennek az oka? Előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2012. február 20. hétfő

      Ezt okozhatja fogzás vagy a mozgásfejlődés miatti általános éberség is. Próbáld meg, hogy ilyenkor magad mellé fekteted és együtt alszotok tovább.

  • PKKata

    2012. február 14. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom 3,5 hónapos és nappal csak a levegőn babakocsiban, vagy autókázás közben alszik, ezekben az esetekben addig, amíg mozgásban vagyunk (ez lehet fél óra, de akár 3 is, ha pl. hosszabb útra megyünk). Amúgy nagyon kiegyensúlyozott, nyugodt, mosolygós, közvetlen baba, mindemellett egész nap éber, dumál, izeg-mozog. Sokat játszunk is vele, de egyedül is prímán elvan egy-egy órát. 2-2,5 óránként bőségesen szopizik, utána elégedett, de nem alszik el, ha véletlenül mégis, ahogy leteszem, már nyitja is a szemét és teli szájjal vigyorog. Ritkán, kb. hetente előfordul, hogy séta után még 2-3 órát alvásban marad, de ebből nem tudtam rendszert csinálni.

    Este fél 7-től babamasszázs után fürdés, majd szopi, aztán egyből elalszik reggel 5-ig, akkor reggeli szopi, majd még általában visszaalszik 7-ig, 8-ig.
    3-4 hetes kora óta ez a napirendje, tehát azóta simán és nyugodtan átalussza az éjszakát, de nappal éber.

    Amúgy nappal nem nehéz lekötni, nem hisztizik, estére sem nyűgös, igazi kis tündér, tehát igazából semmi gond vele, csak nem tudom, nem árt-e neki, hogy nappal gyakorlatilag csak a sétányi időt alussza át.

    Ez így rendben van, vagy mindenképpen el kéne érnem, hogy többet aludjon nappal? Esetleg magától változik majd, ahogy egyre több minden fogja lekötni és elfárad napközben? Több sétát nem merek beiktatni amíg ilyen hideg van, esetleg kipróbáljak valami mást is?

    Köszönettel:
    Kata

    • Vida Agi

      2012. február 20. hétfő

      Ebben a korban már nem szopi után szoktak aludni a babák. Most ő gyakorlatilag a szopi és a többi program alatt kipiheni magát, ezért nem akar elaludni más helyzetben. Ez nem gond önmagában, hiszen kiegyensúlyozott babáról van szó. Ha nektek ez így megfelel, akkor nem kell mindenáron napirendet, kiságyban alvást ráerőltetni.

      • PKKata

        2012. február 20. hétfő

        Kedves Ági!
        Nagyon szépen köszönöm a gyors választ 🙂 Akkor ezek szerint így teljesen jók vagyunk 🙂
        További sok olvasót kívánok a bloghoz, szerintem nagyon hasznos, amit itt csinálsz.
        Üdv, Kata

  • Ádám

    2012. február 06. hétfő

    Kedves Ági.
    Kisfiam alig múlt 6 hónapos és már naponta csak 1 alvásra szeretne átállni. Mindenki (védőnőtől, családon át) azt mondja, hogy ez nem normális, én látom rosszul a jeleket. Erőltessem a napi 2 alvást, mert a fejlődésére hátrányos lehet, ha keveset alszik napközben.
    Viszont éjjel elég jól alszik – 8 körül fektetjük -leszámítva ha este 9-11 között néha felriad vagy társasági életet szeretne élni (most fogzik, kezdjük a hozzátáplálást is). Viszont éjfél után soha nincs „műsor”, 1-szer ébred éjszaka szopizni, utána hajnalban kb. 6 körül szintén szopizik, majd visszaalszik akár 9-10-ig is. Nem én altatom vissza, leteszem a kiságyba aztán már szundizik is. Szerintem ezzel az 1. nappali alvást letudja.
    Majd a délután folyamán 13 óra körül alszik még egyet kb. 1-1,5 órát. Nem tudok még egy alvást belehúzni a napjába mert egyszerűen nem akarja.
    Reggel 7-kor pedig nincs szívem felkelteni csak azért, hogy a klasszikus „nagykönyves” 2 alvásos napirendet abszolválni tudjuk. Hadd aludjon akkor és amennyit ő szeretne, ezzel nem vagyok rá káros hatással?
    Gondolom ha az éjszakai alvásigénye változik majd nem alszik vissza ilyen sokat eggel?

    • Vida Agi

      2012. február 20. hétfő

      Ebben a korban éjszaka kb. 10-12 órát, nappal összesen 3 órát alszanak a babák. Mivel ő éjjel 12-13 órát alszik, ezért normális, ha nappal már nem akar olyan hosszan aludni, hanem csak 1x, ha ezzel ő is elégedett, kiegyensúlyozott, jól érzi így magát, akkor ennyi alvás elég neki, nincs szüksége a két alvásra.

  • Egy kétségbe esett anyuka

    2012. február 03. péntek

    Kedves dr. nő én azzal kérdéssel fordulok önhöz hogy a kisbabám 5 hetes lassan már 6 és van olyan hogyegy órát se alszik két szopizás között a védőnőm azt mondta hogy nem kevés a tejem mivel heti 28-30 dkg-ot hízik…olyan 45 és másfél órákat van a mellemen nem tudok csinálni tőle semmit meg van olyan hogyha már leveszem a mellemről mert már több mint 10 perce nem eszik csak alszik rajta megbüfiztetzem utána leteszem és 5 perc nem tellik el de már megint enni akar…mitől lehetnek ezek vagy hogy tudnék valamit csinálni vele hogy ezt abba hagyja? mert nagyon zavaró… hálistennem éjszaka 1-2-3 vagy 4 óránként kel enni de napközbe katasztrófa… kérem segítsen valahogy hogy könnyebbek legyenek a nappaljaim.. előre is köszönöm

    • Vida Agi

      2012. február 13. hétfő

      Nem enni akar, hanem testközelségre vágyik, mint minden baba ilyen kis korban. Náluk még minden kellemetlen érzés kiváltja a szopási ösztönt, pl. az emésztés is. Az normális, ha 1 órán át vagy hosszabban is szopizik. Utána büfiztesd meg, tedd le játszani, nézelődni oda, ahol ti is vagytok, ne a kiságyba, mert ott hamar unatkozni kezd. Amikor unatkozni kezd (5 percnél többet ebben a korban ne várj el tőle egyedül), ülj le mellé és játssz vele. Amikor álmosodik dédelgesd meg és tedd le aludni a kiságyába (ebben a korban kb. 45-60 percet tudnak a babák élénken és jókedvűen ébren lenni, utána már nagyon álmosak, egyéni eltérések persze lehetnek)

  • Patkós Krisztina

    2012. február 01. szerda

    Kedves Ági!

    Nem találtam erre vonatkozó topikot, így itt teszem fel a kérdésemet.
    11 hónapos kislányom van. Tökéletesen alszik, éjjel is és nappal is, néhány indokolt kivétellel.
    A baj velem van…
    Nekem nyáron volt egy immunjellegű (hála Istennek nem Autoimmun) betegségem, ami gyakori éjszakai ébredéssel járt az izzadás miatt gyakran cseréltem pólót. Már a betegségem elmúlt, jól vagyok. Azonban rosszul alszom. Elaludni nagyon jól és gyorsan szoktam, azonban 3-4 óra elteltével (nyilván egy alvási ciklus vége) felébredek és nem tudok rendesen továbbaludni. forgolódok, felkelek olvasni, stb. Egy ideig jól bírom a nappalokat, aztán egy idő után teljesen ki vagyok merülve, és akkor egy-egy (ritkán összejövő) hétvégi alvás besegít, vagy egy hét normális alvás sikeredik.
    Mikor szoptattam tökéletesen aludtam, és visszaaludtam éjszakai szoptatások után is. (nyilván a tejtermelő hormon segített).
    Az orvosom azt mondta, hogy ez amolyan „nyúl a bokorban” effektus. Mégha tökéletesen nyugodtnak is érzem magam, a vegetatív idegrendszerem a háttérben azért babrál, szerinte.
    Több kismama is így alszik állítólag. Én ok nélkül, mert mint ahogy fent írtam, az én gyerekem tökéletes alvó.
    Azt mondta, hogy szedjek be frontint 0,25mg-ost, amikor hajnalban felébredek.
    Én ezt meg is tettem már két alkalommal (de csak felet szedtem be), és így rendben is alszom.
    Azonban nem szeretnék erre ráállni, és egyébként is rajta vagyunk a második gyerek projekten, azzal meg a Frontin nem egyeztethető össze.
    A kérdésem az lenne, hogy tudnál-e valamilyen homeopátiás gyógyszert javasolni, ami mellett gyereket is lehet vállalni, illetve van-e neked, vagy a kismama ismerettségi körödnek ilyen tapasztalata, ami pozitív kimenetű lett.

    Köszönöm válaszodat, Kriszti

    • Vida Agi

      2012. február 05. vasárnap

      Sedatif PC-t lehet szedni a Frontin helyett, szoptatás és terhesség mellett is, de az alkalmazását mindenképpen egyeztesd az orvosoddal is.

  • Anita

    2012. január 24. kedd

    Kedves Ági!
    A segítségét szeretném kérni. Kisfiam 3,5 hónapos. Születése óta elég rossz alvó. Mostmár 4 óránként eszik, pelenkacsere, játék majd kb. 30 max. 60 perc alvás (de a 60 perc nagyon ritka) délután a 15 órás evés után kb. 16 órakor bealszik kisfiam, úgy hogy ált. 19órakor ébresztjük. Nem tartottam túl jó megoldásnak, de ha nem ébresztjük akkor este 11-ig alszik, utána viszont csak nyűgösködik. Este 7-kor megetetem (szokásos 150ml-s adagja), 8-kor fürdés, majd ismét megkínálom (kb. 60-90ml) egy kis tápszerrel (tápszeres baba) de ezt már félálomban eszi, utána alvás (kb. este 9). Alszik kb. éjjel 3/4 2-ig. Ekkor nyöszörög, dobálja a lábait a matrachoz. Bemegyek hozzá, visszaadom a cumit, kijövök, pár perc csend és kezdődik minden újra és újra, gondolom próbál visszaaludni, aztán nem sikerül, jön a sírás. Végül megetetem félhomályban, pelenkacsere nélkül, alapos büfizéssel. Eddig általában vissza is aludt, de max. csak egy órára, utána kezdődött a sírás, nyöszörgés, 5-10 percenként jártam be hozzá. Eddig evés után visszaaludt, most már ezt sem teszi, legjobb esetben beszélget a sötét szobában a kiságyában. Picit szundít aztán nyűgösködik. Kézben is próbáltam vissza altatni, el is alszik, de ha megpróbálom letenni felébred, ha nem rögtön, kb. 10 perc múlva. Szóval 3/4 2-től max. 20 perceket alszik, főleg, ha kézben van. Próbáltam már teát adni neki, de nem hajlandó meginni. Pici kora óta hasfájós, minden éjszakánk kb. 12 hetes koráig úgy nézett ki, hogy max. éjjel 1 órakor felébredt, utána evett, iszonyatos üvöltés és csak kézben tudott aludni, ha letettem nagyon sírt. Aztán 1-2 hétre hasfájás elmúltával átálltunk arra, hogy 2-3 kor evett, majd 1 órát aludt és csak utána volt fenn egészen a reggeli etetésig, de most megint borult minden. Bíztam benne, hogy ez idővel javulni fog, de mintha rosszabb lenne. Én is fáradok. Remélem van megoldás a problémánkra! Remélem tud segíteni. Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2012. január 28. szombat

      A problémát az okozza, hogy el van csúszva a bioritmusa, nála az éjszaka du. 4-től éjjel 2-ig tart. Ezen úgy tudsz változtatni, ha a délutáni 16 órás alvásból legkésőbb fél6-kor felébreszted, és kitartóan ébren tartod legalább este 9-ig (játék, fürdés, etetés stb.), majd pedig 9-fél10 felé lefekteted. Az első ébredésnél is etesd meg. Ha utána nem alszik vissza vagy a következő etetés előtt megébred és sír, vedd magad mellé és együtt aludjatok tovább (segít az is, ha egy szobában alszotok addig), hogy átvegye a ti ritmusotokat. Nagyjából 4-5 nap kell, mire teljesen átáll a bioritmusa, addig is menjetek minél többet szabad levegőre nappal, és akár még az esti órákban is sétálhattok 20-30 percet, mert ha azt látja, hogy ilyenkor még mindenki ébren van és mozog, akkor ő is könnyebben felveszi a többi ember ébrenlét-alvás ritmusát.

  • Szandra

    2012. január 24. kedd

    Szia Ági!
    A kisfiam nem volt egy hónapos már átaludta az éjszakát.Jövőhét szerdán lesz 5 hós és kb jó 2 hete fel kel hajnali 1 felé és fenn van 2ig vagy 3ig.Napközbe is maximum 3 órát alszik,de úgy hogy este elalszik fél10kor és reggel 6kor kel beiktatva hajnali keléseket.De közbe meg nagyon fáradt mert vörösre dörzsöli a szemét. Nem tudok semmit csinálni vele…Válaszodat előre is köszönöm

    • Vida Agi

      2012. január 28. szombat

      Ebben a korban 2 dolog okozhatja az éjszakai ébredéseket. Az első a fogzás. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5-6 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
      Mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

      A másik lehetséges ok, hogy nappal nem lakik jól. Ebben a korban gyakori,hogy annyira érdekli a babát a külvilág, hogy nappal nem eszik eleget és éjszaka pótolja be, ami nappal kimaradt. Segíthet, ha éjjel az első ébredésnél megeteted, vagy próbáld meg estefelé gyakrabban szoptatni, akár fél óránként is megkínálhatod, így biztosan teli pocakkal fekszik le majd (ne csak egyszer próbáld ki, lehetőleg többször, mert elsőre minden próba hatástalan szokott lenni)

      Az is segíthet, ha amikor megébred és nem tud visszaaludni, magad mellé fekteted és úgy alszotok tovább.

  • Kriszti

    2012. január 23. hétfő

    Kedves Ági!
    Kisfiam pár nap múlva 7 hónapos. A gondom a nappali alvásokkal van, lényegében születés óta. Nagyon korán átaludta az éjszakákat; most este 8-tól (altatás nélkül) általában 6-fél 7ig alszik. Napközben 3-3,5 óránként eszik, tovább nem lehetne húzni (pedig szép adagokat, alkalmanként 200-240 ml mennyiséget eszik, akár gyümölcs/tápszer/főzelék az aktuális étel). Viszont reggel már 8:30 körül nyűgös, fáradt, muszáj letenni aludni (30 perctől az 1 óráig bármit alszik), aztán tízórai, utána sétálunk kb egy órát, ami közben szintén elalszik (kb. 20-30 percet), majd 13-kor ebéd, kb. 13:30-kor megint le kell tenni aludni (ilyenkor is 30 perctől a 1,5 óráig bármi lehet), majd 16-kor uzsonna, amely után (ha ebéd után keveset aludt), akkor kb. 17-18 körül megint nyűgösködik, tehát aludnia kell (kb. 30 percet. Azaz, nappal csak kb. 1,5-2 órát tud ébren maradni, mielőtt elkezdene nyűgösködni (egyébként is nyűgös, sírós, tipikus többemberes baba). Hogyan lehetne azt megoldani, hogy napközben egyrészt mélyen és hosszabban aludjon (próbáltam már besötétítést és világosságot, zenét/zajt és néma csöndet – egyik sem hozott megoldást), másrészt pedig több ideig legyen éber, kevésbé nyűgös? Köszönöm a választ.

    • Vida Agi

      2012. január 28. szombat

      Úgy gondolom, hogy olyan jó rendszer van most ebben, én nem erőltetném, hogy hosszabban aludjon, de ritkábban, hiszen látszólag egyelőre ennyit tud fentlenni, ez az igénye, idővel az ébrenlétei hosszabbak lesznek majd, amikor megérik rá.

  • Dráviczki Éva

    2012. január 18. szerda

    Kedves Ági!

    Én azt olvastam, hogy a babáknak 60 perces alvás fázisuk van, de nekem úgy tűnik, hogy az én gyerekemnek 30 perces kis kora óta. Mindig aszerint ébred, 0,5-1-1,5-2 órát alszik. 10 hónapos a lányom és egy hete, napközben is csak fél órákat alszik és nem tudom miért lehet, holott, eddig legalább egyszer 1,5 óra megvolt, és még emellett két alkalommal fél óra. Mit csináljak vele? Ha felébred az ebéd utáni alvásából 30 perc után, akkor kicsit „erőltessem”, hogy aludjon még, mert láthatólag nem elég neki.

    Lenne még egy kérdésem, de nem ebben a témában, csak azt nem tudom hova írjam. Mostanában éjszaka alig van pisi a pelenkájában, holott eddig rengeteg volt, mert éjjel is szopizik még 3x. Ez mitől lehet? Miért kevés a pisije? Nappal szerintem van elég. Nappal is kb. 4x szopizik még. Más folyadékot nem hajlandó elfogadni. Kínálgatom, de max. 10 ml vizet iszik meg egy nap alatt. Édes gyümölcslevekhez meg nem szeretném hozzászoktatni, bár valószínűleg az jobban fogyna. Mit tegyek?

    Előre is köszönöm a válaszodat és segítségedet.

    • Vida Agi

      2012. január 22. vasárnap

      Az újszülötteknek kb. 45 perces az alvási ciklusuk, de ők még felszínesebben alszanak, ez nő meg később egyre hosszabbra, de nappal felületesebb az alvás, ezért lehetnek rövidebb alvások is. Ha ébredés után egyébként jókedvű, kipihent, akkor elég neki a fél órás alvás és nincs szüksége többre. Segíthet a mélyebb és hosszabb nappali alvásban, ha lefektetés előtt kiszellőzteted a szobáját, és egy takaróba pólyaszerűen becsomagolva altatod, mert így mélyebben tud aludni.

      Az éjszakai vizeletmennyiség csökken az életkor előrehaladtával, mert egyre sűrűbb lesz a vizelet. Ha szopizik és rendesen eszik, akkor nem kell sokat innia még, kínáld meg minden étkezés után és két étkezés között félidőben, ha szomjas, el fogja fogadni majd.

      • Dr. Móré Viktória

        2012. január 22. vasárnap

        Szia Ági!

        Teljesen új vagyok a hozzászólásban, bár már 1 éve minden nap olvasom a blogod,és hálás vagyok,hogy vagy! 🙂 Tanfolyamod, könyved megvéve. 🙂

        Most nekem is lenne alvással kapcsolatban egy kérdésem, de mivel délutánonként dolgozom a babám mellett, így a fogadóórán nem tudok gép előtt ülni, sorry.
        Hátha válaszolsz…?

        Szóval Alvással kapcsolatban érdekelne a véleményed:
        1 éves lesz a kisfiam február 2.-án, 6 hós koráig szuperül, biztonsággal átaludta az éjszakákat, azóta viszont kész vagyok, vagyunk… Éjjelente ébred általában 2-3 alkalommal, viszonylag hamar visszaalszik, de olykor 1 órát is sétafikálok vele a szobájában. Gondoltam a fogzás (6 foga van) a ludas, de most elbizonytalanodtam:
        Megvettem az „Aludj jól gyermekem” könyvet, amiben a „késleltetett válasz” módszer van, (Szuperdada könyve is írja) azaz, hogy szerintük az éjjelenti ébredés nem a fogzás miatt van, hanem rossz szokás, ami a szülőknek köszönhető. És le kell szoktatni a babát/kisgyereket, mégpedig úgy, hogy ha sír, akkor bemegyek, nyugtatom, de nem veszem ki az ágyból, (az én kisfiam pedig enélkül csak behergeli magát), majd kimenni, és 3 perc múlva vissza, aztán 5 perc, majd 7 stb., így húzván a válasz időt a sírásra, és előbb utóbb – állítólag – feladja a gyerek.

        Neked mi a véleményed???

        A könyv szerzői szerint a fogzási fájdalom csak városi legenda, sosem bizonyították, hogy fájdalommal járna.

        Én olykor ha nagyon látom, hogy fáj neki, adok Germicid C kúpot, vagy Panadolt, a homeopátia nem segített, sajnos.

        Nagyon köszönöm előre is, ha tusz válaszolni!!

        Viki

        • Vida Agi

          2012. január 28. szombat

          A könyv szerzőinek valószínűleg sosem nőtt bölcsességfoguk, így nem emlékeznek rá, milyen fájdalommal is jár az és milyen hosszan 🙂 Komolyra véve a szót: nem értek egyet velük. Itt ráadásul két dologról van szó, amit ők összekevernek egymással: az, hogy MI ébreszti fel a babát, nem azonos azzal, ami miatt csak segítséggel tud visszaaludni. Ha egy baba jól van, nincs semmi baja, akkor alszik és nem ébred fel. Akkor ébred fel, ha a felszínes alvási szakba érve valami megzavarja, amire felriad. Tehát először azt kell megnézni, mi lehet ez, ami miatt ébred. Pl. éhség, fogzás, fázik, pocakja fáj, valamilyen zaj a lakásban, a saját mozgása, szervi elváltozások (pl. orrmandula problémák, fülfájás, reflux stb.). Ezt az okot kell megtalálni és segíteni rajta. Ha ez megoldódott, és mindent megtettél, de még mindig csak segítséggel tud visszaaludni a baba, akkor következhet a korábbi szokások megváltoztatása, az önálló alvásra tanítás, amire sokféle módszer van, de az eredője mindegyiknek ugyanaz: következetesen ki kell alakítani egy új rendszert és ahhoz ragaszkodni.

  • Ági

    2012. január 18. szerda

    Kedves Ági!
    Érdeklődnék, hogy a kismama ébrenléte, alvási hossza befolyásolja e kimutathatóan az újszülött alvását, ébrenlétét?Tehát ha én későn kelő, későn fekvő életet éltem akkor ezt fogja ő is átvenni?
    Vagy ez független?
    Köszönöm

    • Vida Agi

      2012. január 22. vasárnap

      Igen, az első pár napban még befolyásolja, később áttér arra a ritmusra, amit a körülötte levők élnek, illetve, amire szoktatod.

  • Ildikó

    2012. január 10. kedd

    Kedves Ági,
    Kislányom 7 hónapos és a nappali alvással vannak problémáink. Az éjszakákat 7 hetes kora óta végig alussza, nappal viszont nem alszik 30 percnél többet. Már mindent kipróbáltunk, de nem tudjuk 30 percnél tovább altatni. Ettől viszont állandóan fáradt, nyűgös, egész nap csak nyöszörög, nagyon nehéz lefoglalni. Próbáltuk visszaaltatni simogatással, cumival, már kézben ringatással is. Próbálkoztunk a babakocsiban elringatni a friss levegőn. Semmi nem használ. Sokan azzal vigasztalnak, hogy neki ennyi az igénye, amivel egyet is értenék, ha nem lenne állandóan nyűgös. Emellett pár hete párszor előfordult, hogy ebéd után bealudt 1,5 órára és egészen más kislányunk volt. Vidám, mosolygós, beszélgetős. Ja és kiskora óta napirend szerint telnek a napjaink.
    Segítségedet előre is nagyon köszönöm.
    Ildikó

    • Vida Agi

      2012. január 22. vasárnap

      Ha ébredés után egyébként jókedvű, kipihent, akkor elég neki a fél órás alvás és nincs szüksége többre. Az egyik gond az lehet, hogy túl korán fekteted le, amikor még nem igazán álmos, ebben a korban 2,5-3 órát legalább ébren tud lenni a baba, mielőtt igazán elálmosodik. Segíthet a mélyebb és hosszabb nappali alvásban, ha lefektetés előtt kiszellőzteted a szobáját, és egy takaróba pólyaszerűen becsomagolva altatod, mert így mélyebben tud aludni.

  • Évi

    2012. január 08. vasárnap

    Szia!

    4 hónapos kisfiam napközben fél órákat alszik 2 óránként. Ha elmegyünk sétálni és babakocsiban hagyom akkor képes 2 – 2,5 órát aludni. Az éjszakák nagyon változók, van mikor egyszer kel fel, de van mikor kétszer háromszor és ilyenkor szopizik is. Esténként nagyon nehezen alszik el, általában csak 10-11 körül. Éjszakánként hallom, hogy szelek távoznak tőle és bélmozgásait is hallani.
    Összességében egy kiegyensúlyozott és mosolygós baba, de a fél órás alvások után sírva ébred, de nem tudom visszaaltatni. Légyszíves segíts, mit csináljak, hogy egy kicsit többet aludjon!

    • Vida Agi

      2012. január 22. vasárnap

      Ha ébredés után egyébként jókedvű, kipihent, akkor elég neki a fél órás alvás és nincs szüksége többre. Segíthet a mélyebb és hosszabb nappali alvásban, ha lefektetés előtt kiszellőzteted a szobáját, és egy takaróba pólyaszerűen becsomagolva altatod, mert így mélyebben tud aludni.

  • Kitti

    2012. január 04. szerda

    Kedves Ági!
    Kislányom 9 hetes. Elolvastam az Álomba ringató könyvét és ennek köszönhetően sikerült megtanulnia elaludni egyedül a kiságyában. Köszönet érte! Kezd kialakulni egy napirendünk: evés, peluscsere, játék, majd ha álmosodik, be a kiságyba, takaró rá, cumi- korábban cicin alvós volt és olykor ezzel lehet még trükközni nála- és már csukja is le a szemét. Általában 1,5 órát van ébred. Igyekszem a fektetés utáni 20 percben csendben lenni. Legtöbbször azonban felébred 35-45 perc múlva. Éhség jelét még nem mutatja, inkább fáradtnak tűnik, de nem tud visszaaludni. Ez délutánra, estére már annyira kimeríti, hogy akkor végképp nem tudjuk letenni egy fél órára sem. Mi lehet az oka annak, hogy nem tud hosszabbat aludni? Az éjszakai alvással nincs gond- hála Istennek- 10től alszik hajnalig, majd eszik és alszik tovább reggelig. Az előzőekhez hozzátartozik, hogy hasfájós és olykor egy-egy pukira ébred fel, vagy bukik egyet. Mit tehetnék, hogy napközben is kipihenje magát és jókat tudjon aludni?
    Hálásan köszönöm!
    Kitti

    • Vida Agi

      2012. január 08. vasárnap

      Azért ébred fel 35-45 perc múlva, mert ebben a korban ilyen hosszúak az alvási ciklusai és ilyenkor felriad. Mire? Ez lehet akár az emésztése miatt, vagy a saját mozgása is ébresztheti. Ha hanyattfekve alszik, akkor félálomban megébredhet a saját karmozgásaira. Segíthet, ha egy nagy takaróba csomagolod pólya-szerűen és úgy altatod, vagy pedig hason.

      • Kitti

        2012. január 10. kedd

        Kedves Ági!

        Köszönöm a választ! Hason alszik a kislányom, pontosan azért, mert háton fekve mindig felriadt a saját mozgására, így akkor gondolom, nem marad más, mint az emésztési probléma. Ezt kinövi majd? Mi okozhatja? És az éjszakai alvásoknál miért nem ébred fel rá?
        Kitti

        • Vida Agi

          2012. január 16. hétfő

          Ezt ki fogja majd nőni, ahogy érik az emésztése. Éjszaka mélyebben alszik ő is, azért nem ébred fel.

  • Máté Alexandra

    2011. december 20. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam 9 hónapos, nekem az alvással vannak problémáim! Egyik éjszaka minden rendben van egyszer kel fel iszik és utána rögtön vissza alszik, a következő éjszakán pedig 2-3 óránként fel ébred és nagyon nehezen alszik vissza!! Próbálom mindig ugyan azt csinálni!
    Szeretném a tanácsodat kérni.. Valamit rosszul csinálok? Miért kelhet fel?

    • Vida Agi

      2012. január 08. vasárnap

      Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

      1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

      2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

      3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

      Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

      Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

      Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
      Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

      Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

      Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • csviki

    2011. december 12. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom 10 hónapos múlt, több, mint 1 hónapja kapott külön szobát, amit az első héten nehezen viselt, nem akart aludni, 2 óránként is felkelt (azelőtt fél 9-kor raktuk le és először 5 körül kelt, majd 8 körül), majd mellé költöztem és újra a régi rend volt, nagyon jól aludt. Ezután csak a reggeli felkelést követően feküdtem mellé, majd aludt egyedül is. Viszont most az utóbbi 1 hétben megint kezdődtek a gondok. 1 hete ült fel, most már próbálgatja a járókában a felállást is. Olvastam a korábbiakban, hogy a mozgásfejlődés miatt nem alszanak jól, de ez akár járhat azzal is, hogy egyáltalán nem akar aludni? Volt, hogy 23-24 között ébren volt, hiába szoptattam semmi, mellé fekszem, az sem jó, sőt volt rá példa, hogy cicin bealudt és amint beraktam a kiságyba sírás és nem akart aludni, vagy éppen cicin aludt fél órát és amint beraktam a cumit megint sírás, pedig egy nagy ágyban aludtunk, nem is akartam átrakni.
    Ezen kívül a nappali alvásokkal is vannak gondok, mert ha bárki van itt nm hajlandó aludni még cicin sem. Sajnos már, ha apa hazaér, akkor sincs alvás délután… és ilyenkor jön az, hogy egyik evés után cicin mégis alszik. Ez normális?
    Amúgy szeretném rászoktatni, hogy egyedül aludjon, de ez mikortól „várható el”? Gondoltam arra is, hogy este 6-kor eszik és fürdés után csak nyugtató cicizik, 30-40-t eszik. Lehet, hogy éhes és azért kel fel gyakrabban?

    Előre is köszönöm a választ!

    csviki

    • Vida Agi

      2011. december 20. kedd

      Igen, lehetnek ilyen korszakok, amikor éjjel felébred a baba, és nem tud visszaaludni, mert az idegrendszere ilyenkor olyan tempóban fejlődik, egész egyszerűen bekapcsol a kicsi és nem tud kikapcsolni 🙂
      Ugyan emiatt van az is, hogy ha valaki van nálatok, akkor nem akar aludni, mert annyira érdekli minden, ami újdonság, nem tud ellazulni.
      Ha eddig nem vezetted be a vacsorát, akkor estére vezesd be a szopi mellett és akkor biztosan nem lesz éhes éjszaka.

  • Özvegy Csabi

    2011. december 11. vasárnap

    Köszönöm e hasznos hírlevelet kedves Ágnes! És üdvözlöm

    A kisfiam 9 hónapos, és mind szép az, amit leír, mert így is kellene történnie, mint ahogy az általában szokott. Mint pl.: a mászás, a játékokkal játszás, az érdeklődés, ülve játszani ( ha fel tud ülni ), stb., stb. Amit szeretnék öntől kérdezni az nyugtalanít engem és a kedves feleségemet. Csabika nem tud és nem is akar felülni. Mi tornáztatjuk, felültetjük, felállítjuk. Amúgy áll a lábán, de csak, ha mi fogjuk a két kezét, de ráun és el kezd nyervogni, sírni, mint amikor a felültetést csináljuk. Nem mindég van a sírás, de többnyire ez jellemző. Olyan sajnos, mintha le volna maradva a vele egy korúaktól. Félünk nehogy valami fogyatékosság legyen az oka. De amúgy a gyermek orvos megnyugtatott, hogy ilyenről szó sincs. Mégis aggódom, mert a gyerekem nem akar mászni, felülni… Amikor felültetem van, hogy nyomja vissza magát, feküdni akar. Talán lusta??? Később született, mint ahogy az ki volt írva. 7 vagy 8 nappal később született. De akkor is úgy, hogy meg kellett indítani a szülést. Van már egy kislányunk. Ő pedig hamarabb született, mint a kijelölt időpont. A saját gyermek orvosa Csabikának azt tanácsolta, hogy vigyük el a kicsit fizikoterapeutához és gyermek neurológushoz. Mi itt a szerbiai Vajdaságban élünk és Új Vidékre kellene mennünk, ami nincs közel. Mire gondol kedves Ágnes? Mit tudna tanácsolni? Köszönöm előre, ha válaszol.
    Tisztelettel : Özvegy Csabi

    • Vida Agi

      2011. december 12. hétfő

      A magától még felülni felállni nem tudó babát nem szabad se felültetni, se felállítani, mert ezzel olyasmit erőltetsz rá, amire még nem érett meg a szervezete, és ennek később gerincferdülés, diszlexia lehet az eredménye. A kisfiad egyáltalán nincs lemaradva. 9 hónaposan kúsznia kell tudni a babának, 10 hónaposan mászni, 11 hónaposan felállni és ülni, 13-14 hónaposan járni. Ne hasonlítgasd össze a környezetedben levő más gyerekekkel, mert ezzel csak felesleges elvárásokat támasztasz vele szemben. Lehetnek gyorsabban fejlődő babák is, de ez nem jelent előnyt a későbbiekre nézve, ezért felesleges erőltetni bármit is.

    • Lica

      2011. december 19. hétfő

      Kedves Csabi,

      A mi kisfiúnk 11 hónaposan kezdett el ülni, mi is aggódtunk, de hála Istennek, feleslegesen.

  • Ikka Erika

    2011. november 30. szerda

    Kedves Ági!
    Az én kisfiam pár napja múlt 7 hónapos. Kezdettől fogva hozzá lett szoktatva a saját kiságyához. Szépen alszik benne, de nekünk az a problémánk, hogy este még a mai napig fel kell enni min. 2-szer. Ez jól van így? Napközben eszik tápszert(nem sokáig tudtam szoptatni) és kétszer is kap főzeléket és gyümölcsöt. A tápszer a lactogen ar nevezetű.Nagy súllyal született, meghaladta a 4 kg-ot, 8 foga kint van. Próbáltam már este vízzel vagy teával itatni, de nem volt neki elég, követeli a tápszert. Jól van ez így? Általában mikortól alusszák át az éjszakát? Jó lenne már egy jót aludni. Előre is köszönöm. Várom válaszod.

    • Vida Agi

      2011. december 10. szombat

      7 hónaposan még normális, ha éjjel 2x felkel enni. Nincs átlagérték arra, mikor kell átaludnia az éjszakát, de általában 1 éves kor után legkésőbb változni szokott a helyzet és már csak legfeljebb 1 hajnali evés marad meg.

  • hjolgi

    2011. november 28. hétfő

    Szia Ági!
    Kislányom 3 hónapos. Most fogzik, ennek jelei kb. 2 hete tapasztalhatóak. 5 napja hord borostyánláncot, azóta nem nyűgös, csak rág mindent, a nyálzás is alábbhagyott.
    A gondom a nappali alvás. Általában simán ment eddig, néha kért cicit, akkor kapott, amikor már majdnem elaludt, akkor betettem az ágyába, ha nyöszörgött cumit kapott, és elaludt. Mostanában azonban mindig kéri a cicit, megkapja, és szépen el is alszik. A gond az, hogy néha ilyenkor annyira teleeszi magát, hogy amikor leteszem aludni, sokat bukik, amitől persze felébred, és nem tud elaludni. a fogzás óta ilyenkor kiköpi a cumit, felpörgeti magát, és kínkeserves sírások után (kb.1/2 óra)elfogadja a cumit, és szépen elalszik. Ilyenkor sehogy sem tudom megnyugtatni. Kapálózik, rugdos, miközben ordít. Hogy érjem el nála, hogy cici nélkül alaudjon el, mint írtam, mostanában kéri mindig, korábban csak néha-néha. Mit csináljak, hogy újra el tudjon aludni magától? Egyébként csak anyatejet kap, és a napirendünk is rendesen működik. 3-4 óránként eszik, az éjszakákat 2 hónapos kora óta átalussza, 3 hónapos kora óta nem mindig, ált. 2-3 körül felkel enni, de akkor szépen el is alszik.
    Válaszodat köszönöm.

    • hjolgi

      2011. december 02. péntek

      Kedves Ági,
      hétfőn írtam Neked altatási problémámmal kapcsolatban.
      Azóta próbálok változtatni a korábbi szokáson. Amikor látom, hogy a kislányom álmos, cumit adok neki, ringatom, amikor már kezd bóbiskolni, akkor leteszem az ágyába. Mindig hason alszik, nem tud/nem szeret máshogy. Elkezd járni keze-lába, hátrafelé kúszik néha, csukott szemmel nyöszörög, vadul szopja a cumit.Ez eltart fél óráig, ekkorra elalszik. Néha két kezére támaszkodva kitolja magát, van, hogy nézelődik, majd újra lerakja a fejét, és mocorog tovább. Hátsimi, popórázás nem sokat ér. Ha ilyenkor cicit kapna kb. 5-10 perc alatt elaludna. Olvastam korábbi cikkedet, azalapján inkább „mozgásos altatású” típusba tartozik: babakocsiban, hordozókendőben könnyen elalszik, otthon csak cicivel alszik el könnyen. Mostanában. Eddig (3 hónapos koráig)is arra próbáltuk szokatni, hogy az ágyában aludjon el egyedül, ez általában gond nélkül ment is. Néha kért csak cicit, de néhány korty elég volt, nem azon akart elaludni. Lehet szomjas volt. Most ennyi nem elég. Amióta így alszik el, kevesebbet alszik kb 1/4 órával, és fáradtabban ébred.
      Azóta (hétfő óta) homeopátiás bogyót is kap, mert fájdalmat ugyan nem sejtek a fogzás miatt, viszont nyugtalanabb volt. Azóta minden a régi a viselkedésében. Összegezve: csak az elaltatással van problémám. Lehet, hogy nem kellene ennyire megvonni tőle a cicit? Lehet, hogy jól csinálom, csak még idő kérdése?
      A véleményedre vagyok kíváncsi, mert egy kicsit lelkiismeretfurdalásom van cicimegvonás miatt.
      Válaszodat előre is köszönöm.

      • Vida Agi

        2011. december 10. szombat

        Szerintem, ha cicin jól és gyorsan el tud aludni és téged sem zavar ez az altatási mód, akkor egyáltalán nem szükséges megvonni tőle. Miért ne alhatna el cicin? Ez számára megnyugvás, neked praktikus, a tejtermelésnek meg jót tesz.

        • hjolgi

          2011. december 10. szombat

          Köszönöm a választ.
          Azóta „leszokattam ” a cicin való elalvásról, 5-20 perc alatt elalszik cumival. Amikor több ideig tart az elalvás, akkor mindig a mozgása miatt megy nehezen. Ilyenkor csukott szemmel, cumizva jár keze lába. Hátsimivel, popsirázással azonban lenyugszik.
          Azért gondoltam, hogy leszokatom a ciciről, mert pl. 3 hete húzódott a körzeti orvoshoz való eljutásom, mert csak én tudtam elaltatni cicivel. Apa már nem volt befogható. Mivel 50 perc-1 órát alszik, ezért nem volt túl sok időm elintézni 1-2 dolgot. Szóval egy kicsit függetlenedni szerettem volna. Lehet, hogy önző ez a hozzáállás, de most már megoldódott.

  • Adrienn

    2011. november 28. hétfő

    Kedves Ági

    több mint egy hete írtam egy kérdést ezen az oldalon, amire nem érkezett válasz, bár az utánam kérdezőkére válaszoltál. Az egyéniség születik tréningen ugyanez fordult elő velem (pappad). Rossz helyen keresem a választ?
    előre is köszönöm a visszajelzést
    Adrienn

    • Vida Agi

      2011. november 29. kedd

      bocsánat, most látom, hogy ittvan, de a rendszer nem küldött róla üzenetet, ezért nem vettem észre. a tréningen megnézem, hol a kérdésed, mert azzal sem találkoztam.

  • Anikó

    2011. november 21. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom 1 hét múlva lesz 4 hónapos, csak anyatejet kap. 3 óránként eszik, nappal alszik rendesen. Fürdetés 19.30-kor van, aztán vagy rögtön szopi vagy ha még nem kér akkor játék de már csak a hálószobában és utána kajcsi. Az ágya benn van a mi szobánkban, mert nem megoldható egyelőre, hogy külön aludjon. De ebből sosem volt gond, nem ébredt fel ránk, nem volt probléma ha a nagy ágy után a sajátjába tettük. A kérdésem az lenne, hogy mindig is felkelt éjjel, de etetés után visszaaludt, igaz nem egyedül. Volt, hogy cicin vagy ringatás után. Néhány alkalommal jó esték voltak. Aztán kb 1 hónapja nem felsír, nem jelzi, hogy éhes, csak félálomban nyűglődik, forog jobbra balra, felemeli mindkét lábát és a matrachoz csapkodja, felpakolja a lábait a kiságy széléhez tett pokrócra, nyöszörög, elégedetlenkedik. Sokszor bántotta a levegő és az elején nehezen ment a kaki is. Szoptatás közben is hallom, hogy kutyorog a hasa, szinte minden cseppet lehet követni ahogy leér a pocakba, nagyon hangos. Szóval esténként sokszor kijön a puki, sokszor látszólag nem az a baja. Minden etetés után alaposan büfizik de van, hogy 2 óra múlva is jön büfi. Ha az éjszakai nyűglődésre nem reagálok volt, hogy visszaaludtam és nagyon szégyeltem magam, hogy 1 óra múlva amikor felkeltem ő még mindig ugyanúgy mocorgott. Vagy már újra és lehet közben visszaaludt? Szóval ha felvesszük, próbáljuk visszaaltatni általában sírás lesz, pedig Apuka szokta, hogy ne rögtön evés legyen a vége, de van amikor visszaalszik. Ha kivárunk akkor teljesen felkelti magát, megfeszült görcsös a teste és akkor tényleg csak szopival lehet megnyugtatni, de akkor már nem alszik vissza. Ha próbálom maszírozni, lábait körkörösen tornáztatni még az ágyában, abból is sírás van. A felkelések éjfél, 2-3 vagy 5 körül szoktak lenni. Teljesen változó. Ilyenkor 2-3 órát is fenn van és csak kézben, minden más helyen, pozícióban ordít, ha ebbe belelovalja magát, akkor pedig nehéz megnyugtatni. Nappal észre sem veszi ha pukizik, nem gondolom, hogy este e miatt ébredne fel. Lehet, hogy fontos lehet többnyire fekve szoptatok, így szoktuk meg, néha ülve székben vagy ülve vendégségben, de 95%-ban fekve. Ez lehet gond? Szerintem nincs gond a mellre helyezéssel vagy a pozícióval.

    A kérdésem, hogy hogyan kezeljem/jük ezeket az ébredéseket? Rögtön szoptatással? Nála nincs nyugicici, rögtön eszik, habzsol, utána hasfájás, amitől persze este nem alszik vissza. Előtte lefejés sem segített, hogy ne jöjjön gyorsan a tej. Nagyon szeretném szoptatni, más megoldásra nem akarok gondolni.

    A másik, hogy kezdjem el a 4 órás etetéshez szoktatást, vagy várjam meg hátha átáll magától? Ha hajnalban 5-kor kel és jól lakik, etessem újra 6kor az eddigi megszokott 3 órás szerint?

    Az az igazság, hogy egyre kevésbé ismerem fel a sírását/jelzéseit, mikor mit szeretne, pedig eddig nem volt gond. Most pl. ha vállon van, elkezd lekúszni a másik oldalra a könyököm felé, amit sokszor cicinek véltem, de inkább vízszintesbe akart kerülni és elaludni, viszont ha ilyenkor ágyba tettük, sírt és nem aludt. A gondom, hogy 1 hónap után kezdtem el olvasgatni a témában, ezért biztos nem voltam sokszor következetes vagy hamar inkább a könnyebb megoldást választottam a cicit, de nem tudtam mikor csinálom jól vagy rosszul.

    Mivel a nappalok, az éjszakán múlnak úgy gondolom először a fürdetés utántól kell rendbe tenni, ahhoz, hogy nappal kiegyensúlyozott legyen és akkor is jól aludjon, egyen stb.

    Tanácsaidat előre is köszönöm!!

    • Vida Agi

      2011. november 27. vasárnap

      Ha álmában forgolódik, nem kell kivenni, aludj tovább, ne legyen emiatt lelkiismeretfurdalásod, hiszen a babák sokkal felszínesebben alszanak, mint a felnőttek és többet mocorognak is alvás közben.

      Ha éjjel felkel és sír, akkor etesd meg, az még normális, ha ebben a korban 2x felkel és eszik éjjel, nem kell ezen változtatni, sem hajnali ébredéshez szoktatni, ez majd kialakul magától később, amikor már nem lesz éhes éjszaka. Az éjjeli pocakfájáson segíthet, ha evés előtt kap egy kiskanál Gripe Watert.

  • Adrienn

    2011. november 18. péntek

    Kedves Ági!

    1 éves kisfiam sejtésem szerint szeretne átállni a 2x alvásról az 1x alvásra, de nem tudom, hogyan kellene ezt levezényelni, ugyanis mindig rosszul jön ki a lépés

    eddig:
    – 6 körül kelt.
    – 9.30 körül másfél óra alvás
    – 15.00 körül másfél óra alvás
    – 20.00 körül alvás

    – az utóbbi időben sikerült ágyban elaltatni, hátsimogatással
    – soxor kel sírva
    – éjszaka sokszor nyöszörög, de általában visszaalszik
    – 11 hónapos kora óta jár

    ahol nem jön ki a lépés:
    – ha sikerül elaltatni délelőtt, akkor délután 5körül szeretne ismét aludni. ezt viszont én nem szeretném bevezetni, mert ebben az esetben 10 óráig nincs lefekvés (kipróbáltam).

    – kipróbáltam, hogy kihúzom ebédig, csak egyet aludjon ebéd után. ebben az esetben 11 körül már nagyon nem bírok vele, ráadásul az ebéd is egy hatalmas visítás. Ráadásul ilyenkor is csak másfél órát alszik, amit kevésnek érzek, mert így alig bírja fürdetésig

    Röviden: két alvás úgy tűnik nem fér bele, egyszeri alvás, viszont kevés és rövid maradt.

    hogyan érjem el nála, hogy kialudt legyen és a naő se este 10-11kor érjen véget.

    előre is köszönöm a segítséget
    Adrienn

    • Vida Agi

      2011. november 29. kedd

      Szerintem egyelőre aludjon délelőtt, amikor elálmosodik estefelé pedig, amikor megint álmos lesz, menjetek el sétálni egyet, hogy csak egy kicsit aludjon, max. 30 percet, így pihen is egy kicsit, de nem alussza túl magát.

  • Lukácsné Benkő Anita

    2011. november 15. kedd

    Kedves Ági!
    Egy olyan kérdéssel fordulok hozzád, hogy a kisbabám 4 és fél hónapos.Egy héten belül történt vele, hogy kilövettük a fülét rá pár napjára pedig megkapta a kötelező védőoltást.Azóta nagyon furcsán viselkedik.Fél a saját nagymamájától, meg több családtagtól is.Ha játszanak vele akkor még csak-csak elvan,de ha valaki kézbe veszi akkor nagyon sír.Csak nálam akar megnyugodni, vagy az édesapjánál.Mit tegyek?Hagyjuk majd lenyugszik vagy más oka lehet?Előre is köszönöm a válaszodat!
    Anita

    • Vida Agi

      2011. november 20. vasárnap

      Ez a két kellemetlen érzés most félelmet váltott ki nála az idegenektől, ez természetes (ha egy felnőttet megharap a kutya, utána egy darabig tart a kutyáktól, ugyanez van nála is most). Ne erőltesd egyelőre, hogy másoknál legyen, nyugtasd meg ilyenkor, idővel elfelejti az élményt és visszatér a barátkozós kedve.

  • Dorka

    2011. november 15. kedd

    Kedves Ági!

    Fiaim 7 és fél hónaposak. Nálunk a napközbeni alvással semmi gond sincs és az esti altatás is rendben zajlik. Viszont éjjel 2-3 szor is felkelnek, ami azt jelenti, hogy van olyan este, amikor 5-ször is fel kell kelni hozzájuk. Ilyenkor muszáj megetetnem öket, különben nem hajlandóak visszaaludni és nagyon sirnak.
    Szinte lehetetlen, hogy éhesek legyenek: Fürdés elött egy órával esznek szilárd vacsit, majd közvetlenül elalvás elött isznak tejet (tápszert) Általában fél 8 kor alszanak el ás már éjjel 11-kor ujra fent vannak enni, majd 2-kor, 4-kor stb…próbáltam, de nem tudom ‘becsapni’ öket teával vagy vizzel Követelik a tápszert. Én meg már teljesen kimerült vagyok, ugyanis mindezek után van, hogy már fél 5-kor a nappaliban játszunk.
    Mi lehet ennek az oka és hogyan tudnék változtatni ezen?
    Válaszodat elöre is köszönöm, már mindennél jobban szeretnék legalább egy fél éjszakát egyben végigaludni 🙂

    • Vida Ági

      2011. november 20. vasárnap

      Tudom, hogy ikrekkel nehéz, de 7 és fél hónaposan még normális, ha éjjel 3 óránként ébrednek enni. A másik gond az, hogy mivel fél8-kor fekteted őket, ezért normális, ha már hajnalban felébrednek, hiszen addigra kialusszák magukat, sokat segíthetne a hajnali műszak megszüntetésén, ha később feküdnének le csak este. Mivel az ikrek általában idő előtt és kisebb súllyal születnek, ezért lassabban alakul ki náluk, hogy ritkábban egyenek éjszaka, esetleg segíthet, ha este a laktatóbb vacsorát kapják később, vagy többet kapnak vacsorára.

  • Noémi

    2011. november 13. vasárnap

    Kedves Ági!

    Az én kislányom kettő hónapos és van pár dolog amit nem értek nála.Este elalszik 10 óra magasságában,volt evés,büfi és játék is.Majd felkel hajnal háromkor,de nem sír,hogy ő hú de éhes,csak nyöszörög,nyögdécsel,majd kiveszem az ágyból átpelenkázom és már adja a jelét annak,hogy ő éhes,majd adok neki enni.Utána elalszik kb két óra múlva,majd alszik kettő órát és már fenn is van.Egyik éjszaka,odaadtam neki a cumit(mindig cumival alszik el)addig míg kimegyek wc-re,hogy nem nyűglődjön,majd mire visszajöttem visszaaludt,majd fél óránként adtam neki vissza a cumit ,mert visszaaludt és nem sír,hogy éhes.Majd ez az este után három éjszaka,csak a cumit adtam neki óda és nem is sírt,hogy éhes.Hanem így folyton bealudt kis időre,hogy odaadtam neki a cumit.Már reggel 8-kor én vettem ki a kiságyból,hogy adjak neki enni,mert nem sírt,hogy éhes.Délután mindig 4 vagy 5 órát is alszik.Délelőttönként 1-2 órákra bealszik.Nem tudom mit tegyek,ez miért van,hogy visszaalszik,ha odaadom a cumit és nem éhes éjszaka?Nem tudom,hogy csináljam,hogy átaludja az éjszakát,vagy miért nem adja egyértelmű jelét annak,hogy éhes éjszaka,mikor felkel 4 óra alvás után?Mikor fogja átaludni az éjszakát?

    • Vida Agi

      2011. november 20. vasárnap

      Ha a cumit adod neki oda azzal becsapod. Természetes, ha egy 2 hónapos még éhes éjjel, amikor felébred, de már olyan „rendes”, hogy ilyenkor nem csap nagy ribilliót, mert bízik benned, tudja, hogy jönni fogsz és kap enni. Tehát amikor ébred, rögtön etesd meg. Az éjszakát átaludni 2 hónaposan még nem kell, a maximum, amit elvárhatsz tőle, hogy 4-5 órát alszik egyben, aztán meg 3-4 óránként ébred enni (de hajnal felé ez lehet 2-3 óra is egy 2 hónaposnál). Általában 3-4 hónapos korra már kicsivel hosszabbakat alszanak éjszaka, de az igazi átalvás a gyerekek 40%-ánál csak 2 éves kor körül szokott bekövetkezni.

  • H ajni

    2011. október 28. péntek

    Kedves Ági!

    A kisfiam a napokban töltötte be a 9. hónapot. Olvasgattam a korabeliek alvásigényéről, de a fiamé eléggé eltér ettől. Általában este 9-10 körül altatom el, reggel 5-6-7 (változó) fel kell és eszik tápszert, de ilyenkor még visszaaltatom, mert igényli, 9-10 körül ébred, majd újra eszik, játszik és a letelt 2 óra után nyűgösködik,tehát olyan 2,5 óra után altatom. Alszik 1 órát, majd ebéd, játék, megint 2,5 órát van fönt, délután 2 órát alszik. Uzsi után már nem hagyom aludni, pedig tudna még vacsi előtt is, szóval akkor olyan 3,5 órát fent van. Éjszakát szépen átaludja, csak zajra ébred, de a napközbeni alvások szaggatottak, többször fel kell, de visszaaltatom, mert nagyon nyűgös és ragaszkodom az 1 órához. Helyesen altatom, vagy reggeli után már nem kéne, ha mondjuk nem hajnalban ébred? Esetleg ha felébred napközben ne altassam vissza? Egyébként két hete nagyon orrfolyós és szerintem emiatt sem tud rendesen aludni, meg érzékeny a zajokra nagyon. Normális, hogy ilyen az alvásritmusa, vagy változtatnom kéne valamin? A másik, hogy nem tud egyedül aludni, nem is erőltettem, mindig mellé bújok és ő közben cumizik, lehet, hogy engem hiányol a délutáni alvásnál, bár éjjel kiságyban van és szépen alszik.

    Köszönöm válaszod!

    • Vida Agi

      2011. október 31. hétfő

      Teljesen jó így az alvása nem kell változtatni semmin. Az altatás is rendben van így, az a lényeg, hogy szépen el tud aludni és kipiheni magát.

  • Csillu

    2011. október 27. csütörtök

    Kedves Ági!
    Ismételten segíts nekem kérlek.
    Kisfiam 16 hónapos, ezidáig napi kétszer aludt, éjszakákat végigaludta, az evésével sem volt probléma. Néhány hete vettem észre, hogy a délelőtti alvást már nem igényli, vagyis később volt álmos..szinte már az ebéd időhöz közeledve fáradt el. Úgy voltam vele, próbálkozzunk meg az egyszeri, csak délutáni alvással. Szépen elkezdtük, semmi gond nem volt vele..mondhatni, hogy 1 hét alatt teljesen átszoktunk. 11.00-11.30 fele szépen megebédeltünk, aztán aludt 2-3 órácskát utána. Néhány napja viszont teljesen felborult minden. Nem fáradt délelőtt, viszont étvágya szinte semmi…ebédnél csak kaparászik a tányérban, szinte a kedvenceit sem fogadja el. Gondoltam biztos fáradt..de ugyaezt veszem észre délután és este is..
    Aztán max. 1 óra múlva felkel, sír (pedig olyankor tudom, hogy még fáradt), de nem hajlandó visszaaludni, így már délután 1 óra magasságában fent van..estére nagyon fáradt, nyűgös,szinte alig vacsorázik, fürdésnél is türelmetlen már…
    Mit csináljak? Romboljam fel az elmúlt 2 hetet, térjek vissza a nappali 2 alváshoz??Mert biztos, hogy ez lehet az ok…ebédnél fáradt, nem eszik, vacsoránál szintén fáradt, nem eszik…este nyűgös..alig tud már játszani a nappali 1 óra alvástól!!!(Régebben délelőtt 2-2,5 órát, délután 1 órát aludt)Az éjszakát is megzavarta…sokszor van fent, olyan mintha nem lenne álmos…beszél, ül az ágyban!!!De nem sír!
    Válaszod előre is nagyon köszönöm!!!!
    Csilla

    • Vida Ági

      2011. november 01. kedd

      Nem rombolsz azzal, ha odafigyelsz az igényeire és ha azt látod, délelőtt még álmos, lefekteted, azokon a napokon pedig, amikor azt látod, nem álmos délelőtt, akkor csak délután alszik.

  • Ága

    2011. október 27. csütörtök

    Kedves Ági,
    8 hetes kislányunk minden alvás előtt sírdogál. Ezek a napközbeni alvások alkalmával nem vészesek, inkább altatós sírdogálások és általában 10percig tartanak – akár babakocsiban, akár a bölcsőjében fekszik. Az éjszakai evés után is ügyesen elalszik.
    Az esti lefekvésnél viszont mindig komolyodik a sírás: amint beteszem a bölcsőjébe elkezd sírni és önkívületi állapotba tudja hergelni magát. Ilyenkor próbálom nyugtatni: simogatom a hátát, fejét, de nem veszem ki. A sírás – kisebb megszakításokkal – kb. 1 óráig tart, majd elalszik – 21.15 és 21.30 között.
    Lefekvés előtt mindig mindent ugyanúgy csinálunk és közel azonos időben: fürdés apával, evés, böfi, repeta (ha van rá igény), böfi, hálózsák, bölcső.
    A napirendje egyébként kezd beállni, kb. 2,5-3 óránként evés, utána ébrenlét 20-40 perc, aztán alvás.
    Mit tehetnék, hogy az esti alvás előtt ne borítsa ki magát? Esetleg evés után még legyen program? Ha igen, mivel lehet egy 8 hetes kislányt lekötni alvás előtt?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. november 01. kedd

      A problémát az okozza, hogy amikor lefekteted, még nem elég álmos. Ebben a korban alvás után már 1-1,5 órát ébren tudnak lenni a babák, a 20-40 perc nagyon kevés. Maradjon egy kicsit még ébren és akkor tedd le, amikor már nagyon álmos. Este már tudja, hogy a „hosszú” alvás jön, ezért sír hosszabban, ilyenkor ő már igényelné a még hosszabb ébrenlétet, lefekvés előtt legalább másfél órát legyen ébren, utána vigyétek fürdeni és egyen, így nem lesz gond a lefekvéssel sem.

  • Balajti Mariann

    2011. október 26. szerda

    Kedves Ági!

    Végig olvastam minden fórumodat de a mi gondunkra nem találtam megoldást.
    A napokban töltöttük a 9.hónapot és bár eddig sem voltak nagyon könnyűek az éjszakáink (8 foga van már, és a hetekben kezdte a felállást gyakorolni). Nap közben 2x alszik 30-45 perceket és visszaaltatni nem is lehet, próbáltam hogy csak ebéd után 1x aludjon de akkor sem volt 45percnél több. Éjszaka legalább 4x ébred vagy még többször (tudom lehet szeparációs szorongás is) de már kezdek kimerülni mert még nap közben sincs elég időm semmire. Éjszaka cicizik és max 5-10 percet van fent,bár arra épp elég hogy kimerüljek. Próbáltam a cicit elvenni éjszaka mert nap közben is csak reggel és este kéri már (egyébként nagyon nagyon jó evő gyerek)de nem sikerült, mert nagyon követeli. Ha egyszer vagy kétszer kelne fel éjjel az nem is zavarna meg hát tudom az a 8 fog sem egyszerű ennyi idősen. (Homeopátia, borostyánnyaklánc, ibolya gyökér nem segített) Van valami ötleted? Amúgy mosolygós kedves okos kislány csak aludni nem szeret.

    Előre is köszönöm ha tudsz segíteni.

    Mariann

    • Vida Agi

      2011. november 01. kedd

      Ezt okozhatja az, hogy a mozgásfejlődés miatt éberebb, álmában is „gyakorol”, önkéntelenül is mozognak az izmai, erre ébred fel. Segíthet, ha az első ébredés után magad mellé fekteted, és úgy alszotok tovább, hátha akkor nyugodtabban alszik majd, vagy a Mesélő Hold illóolaj, amit a szobájában párologtathatsz éjszakára.
      A nappali alvása rendben van, ebben a korban kb. 2×45-90 perc a nappali alvásigény.

  • Magdi

    2011. október 09. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kislányom 7 és fél hónapos. Napirendünk állandó mozgásban volt eddig is kicsim változó alvásidejei miatt és egyéb okok miatt. Most, hogy bejött a hűvösebb idő – a már megszokott délelőtt fél óra délután félóra, ebéd utáni 1,5- 2 óra alvásban zavar támadt. Délelőtt az uzsi után most már 4. napja „bealszik” 1,5-2 órákat.Az ebéd utáni alvás-egyrészt mivel ebédidőben ébred-eltolódik, és fél órás. Bár 1 nap volt, hogy a2. alvás is hosszú lett.
    Lehet, hogy az is befolyásolja, hogy babkocsiban már nem tud sétaközben elaludni vagy túl hosszú idő kell hozzá- és mindhárom alvás a kiságyba „szorult”.
    Itt gondolom kényelmesebb. 🙂
    Mások mind azt tanácsolják, ne hagyjam aludni, ébresszem fel.
    Kérdésem:
    Tényleg ez lenne a megoldás? Érdemes? Félek, hogy nyűgös lesz. Én az lennék. Én az időre fogom, de nem szeretném, ha ez a rendszer maradna.
    Válaszodat köszönöm.

    • Vida Ági

      2011. október 10. hétfő

      Ebben a korban sok baba már áttér a kétszeri alvásra, amik hosszabbak (általában 2×1-2 óra szokott lenni), valószínűleg nála is erről van szó.

  • Beáta

    2011. október 06. csütörtök

    Kedves Ági !

    Abban szeretném a tanácsodat kérni, hogy van egy 25 hónapos kislányom, és pár hete heti két alkalommal nem akar ebéd után aludni. Olvastam hogy ez elvileg már nem gond ebben a korban, de az a baj, hogy Ő nem bírja ki a délutánt. Korábban legkésőbb 2 óra körül elaludt délután és 3 órát is aludt. Este 9- fél 10 között már újra aludt. Most meg ha nem alszik el, akkor már olyan álmos, nyűgös, rosszkedvű délután. 5-6 óra felé aztán mégis elalszik, mertmár nem bírja tovább, de akkor meg már nem lehet felkelteni, hiába próbálom, és így kimarad a vacsora, a fürdés is. És így reggel korábban is kel, ezért korábban lesz álmos is. Ez egy ördögi kör. Egyébként nem valami jó alvó, éjszaka 2-3-szor is felkelt hogy teát kér /egy szobában alszunk/. Meg a kiságyában sem hajlandó aludni, pedig vettünk már neki körbetámlásat is, de neki minden ágy szűk – zavarja az ágy széle, forduláskor beleütközik – ezért régóta a földön alszik, csináltattam neki egy matracot. Amúgy hálózsákban alszik, mindig odafigyelek hogy se melege ne legyen, és ne is fázzon. Másfél éves koráig ringatni kellett, azóta úgy alszik el, hogy issza a tejet /tápszert/ és azon elalszik.
    Kérdésem az lenne, hogy ez most csak egy átmeneti időszak, hogy nem alszik délután? Egyre sűrűbben fog ez előfordulni? Vagy mit tehetnénk? Senkinek nem jó, ha nyűgös, fáradt.
    Segítségedet előre is köszönöm.

    • Vida Ági

      2011. október 10. hétfő

      A délutáni alvás egyre sűrűbben fog kimaradni, hiszen egyre kevésbé igényli majd. Próbáld meg, hogy délután, amikor álmosodik, nem a kiságyába teszed le, hanem a ti ágyatokban olvastok mesét és melléd fekve alszik el, így általában jobban el szoktak tudni aludni a gyerekek.

Comment navigation