Homeopátiás szerek és adagolásuk fogzás idejére

Gyakran hallok olyasmit, hogy „kipróbáltuk a Chamomillát fogzásra, de nem vált be”. Ennek két oka lehet: nem a Chamomilla a gyerek alkati szere, nem volt jó az adagolás. Nézzük meg hát, milyen homeopátiás alkati szerek léteznek a fogzásra, illetve hogyan érdemes adagolni őket!

Homeopátiás szerek és adagolásuk fogzás idejéreA homeopátiás alkati szerek listája azt írja le, az adott szert milyen tünetek esetén érdemes alkalmazni fogzás esetén. Van egy komplex szer, ami sok babánál szokott segíteni, ez a Viburcol kúp, ami több hatóanyagot tartalmaz, ha tehát nem tudod eldönteni, melyik szer a legjobb a Te gyermekednek, érdemes ezt kipróbálni. Fogzás esetén reggel és este 1 kúpot érdemes adni.

További homeopátiás szerek fogzásra:

Belladonna D12
Ha a baba arca forró, vörös, keze-lába hideg, ínye duzzadt, hirtelen belázasodik, kevés zöldes hasmenése van és nem szomjas.

Chamomilla D12
Ha a tünetek éjjel jelentkeznek, sír, nyugtalan, folyton felkel és csak szoptatásra vagy ringatásra nyugszik meg. Az egyik arca forró, vörös, a másik hideg. Sárgás-zöldes hasmenése van, ami kicsípi a popsiját.

Podophyllum D12
A gyerek összeszorítja az állkapcsát, széklete vizes vagy zöldes és robbanásszerűen távozik.

Rheum D12
A gyerek teste savas szagú, hasmenése van, ami kicsípi a popsiját. Éjszaka sírós és ingerült a baba.


Cina D12

A baba csak ringatásra tud aludni, állandóan az orrát dörzsöli, szeme karikás, arcán vörös foltok jelennek meg.

Mercurius solubilis D12
Erős nyálfolyás, amitől az ágya is nedves lesz. Kellemetlen szájszag, sötétvörös, duzzadt íny, sápadt, izzadt arc. Erős szomjúság.

Adagolás
A legnagyobb hiba az, hogy csak este, lefekvés előtt adod a babának a golyócskákat, hogy éjszaka jól aludjon. A homeopátiás szerek azonban nem így működnek: ezek a szerek az immunrendszert mozgósítják a kellemetlen tünetek megszüntetése érdekében, éppen ezért legalább a délután folyamán egyszer, de lehetőleg nap közben többször is kapja a kicsi a szert.
A legideálisabb adagolás: 3-szor 1 golyó félóránként, majd 2 óra szünet következzen. Ha nem javulnak a tünetek 1 óránként, ha javulnak, 2 óránként kell újabb 1-1 golyócskát adni. A fog áttöréséig, naponta háromszor 1 golyót kell adni.
A golyókat mindig műanyag kanálban vízben feloldva kell adni. Ne érjen hozzá semmilyen fémhez (pl. a gyűrű az ujjadon), mert a fém hatástalanítja a golyókat!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

113 Comments

Comment navigation

  • Kondásné Horváth Brigitta

    2011. május 25. szerda

    Kedves Ági!

    Az én kisfiam 14 hónapos 12 foga van és most jönnek a szemfogai.Nyügös mindig ölbe akar lenni és nagyon fojik a nyála.higabb a széklete.Kevesebbet iszik és nem nagyon eszik rendes kaját inkább megint a tápszert akarja enni.
    Elöre is köszönöm a válaszod

    • Vida Agi

      2011. június 03. péntek

      Első körben a Chamomillát lenne érdemes kipróbálnotok, de nézd meg az alkati szerek leírását, hátha találsz benne olyan tünetet, ami jellemző és elfelejtetted leírni: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf

  • Jadelka

    2011. április 22. péntek

    kedves ági 5 és fél hónapos kisfiam tünetei a következők:nyálzás..nem túl erős..nyűgösség,kézben megnyugszik,zöldessárgás híg széklet, minden alkalommal kevés,kb. napi 4x.,egyre fehérebb az ínye mindkét oldalt, a metszőfogak mellett..elalvás elött dörzsöli az orrocskáját,amúgy a nap nagy részében jó hangulata van…nem tudtam eldönteni,melyik szer való neki, és milyen adagolásban… köszönöm

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      A zöldes széklet arról árulkodik, hogy a Chamomilla az ő szere, a CH15-ből óránként 1 golyót kaphat naponta, összesen max. 6 golyót.

  • Helga

    2011. április 20. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom 8,5 hónapos, most várjuk az első fogacskákat. Pár napja nyűgösebb, éjjel többször felkel, felsír, pedig már végigaludta az éjszakákat. Nem látom, hogy az arca piros lenne, láza sincs. Viszont kiskanállal szinte semmit nem fogad el és a bevált tápszer sem mindig megoldás, mert néha a cumisüveg láttán is sírvafakad. Általában úgy tudom megetetni, hogy először bekenem az ínyét Dentinox-szal és utána a szájába csempészem a kiskanalat vagy a cumisüveget. Ekkor rájön, hogy most éppen nem fáj és eszik egy keveset. Folyik az orra és hasmenése is van (zöldes) – bár ez lehet attól, hogy inkább csak tápszert eszik. Szívesen kipróbálnám a homeopátiás szerek, de nem vagyok biztos benne, hogy melyik lenne számunkra a legmegfelelőbb. Talán a Viburcol kúp? Néha van kis savanykás szaga, így a Rheum is szóba jöhet?
    Előre is köszönjük válaszod,
    Helga és Lola

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      A Viburcol komplex szer, ezért jó eséllyel segíthet, de ha jellemző rá a savanykás szag, akkor valóban a Rheumot érdemes előbb kipróbálni.

  • Tunde

    2011. április 12. kedd

    Kedves Ági,

    Kislányom 11 hónapos, 8 foga van és 1 hónapja kinozzák a szemfogak, ezekkel nagyon szenved. Eddig sem volt nagy étkű, de most alig eszik valamit, inkább csak tea és tej. A foginy fehér, folyton rág, az orrát dörzsöli és a fülét vájja, néha nyálazik, ölbe kérezik, mikor nagyon fáj ordit, éjjel 2x-3x megébred, ölbe véve vissza alszik, idönként 1-1 piros folt jelenik meg az arcán es bepirosodik a popsi, ez 1 napot szokot tartani. Mikor épp nem fáj a foga jókedvű, örökmozgó kislány, 1 hónapja egyedül jár.
    Milyen szert tanácsol a fogzásra és mit tegyek hogy egyék jobban? (1 hónapja nem gyarapodott a sulya 8,7kg es 0,5cm nott) Elöre köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      Ha az arca csak az egyik oldalon szokott piros lenni, akkor a Chamomilla CH15 az ő szere, ha mindkét oldalon, akkor a Belladonna CH15. A fogzás elveszi az étvágyat is, nem kell erőltetni az evést, kínáld meg minden nap a megszokott ételekkel, és egyen annyit, amennyit elfogad.

  • Eszter

    2011. február 27. vasárnap

    Kedves Ági!

    Köszönöm a segítséget, beszereztem az új homeopátiás szert. Közben kibújt az első fogacska:-)
    Még annyi kérdésem lenne, hogy ha éjszaka 2 óra alvás után ébred kislányom (5 hós)(szerencsés napokon csak 3-4-5 óránként)olyankor megszoptassam-e egyből (van h. visszaalszik, ha kicsit masszírozom az ínyét, de sajnos nem mindig), vagy kis ringatás, ha félálomba van ágyba rakás módszert alkalmazzam inkább. Nappal így szokott elaludni.Már volt h. próbáltam éjszaka is ezt a módszert, de pár perc múlva mindig újra ébredt, úh. cici lett a vége…
    Köszönöm!
    Nagy segítség az oldalad:-)
    Üdv: Eszter

    • Vida Agi

      2011. március 06. vasárnap

      Igen, ebben a korban a fogzás mellett éhes is lehet a baba éjszaka, ilyenkor szoptasd meg.

  • Eszter

    2011. február 18. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom pár nap múlva lesz 5 hónapos. Fogzási tünetei vannak 3,5 hónapos kora óta. Főleg éjszaka alszik nehezen (korábban gyakran átaludta az éjszakát), van hogy 2 óra mire visszaalszik, olyankor többször is oda kell neki adni a cicimet, mert különben nem tud elaludni, csak nyöszörög, vonaglik, szájába tömi a pelenkáját. Csak anyatejes, cumit nem fogad el, mostanában 2-3 naponta van széklete, sokat pukizik. Arca hideg sokszor, ritkán piros, feje meleg, de nem lázas, savanyú szaga van mostanában, popsija nyílásánál kicsit piros.Eddig Viburcol kúpot kapott este, napközben 3 óránként 1-1 golyó Chamomillát, homeopata orvos mondta, h. nyugodtan adjam a kettőt együtt. Valamit javult a helyzet,de így így gyakran van, h.éjszaka csak órák alatt alszik vissza hosszas cicizés után. Nappal is van, h. nyöszörög, de mindig rág valamit,az általában segít neki. Nyála már 1,5 hónapja nagyon folyik, még nem bújt ki egy foga sem, ínye nem duzzadt, csak fehéredik. Lehet, h. nem a chamomilla az ő alkati szere?Próbálkozzak mással?
    Köszönöm a segítséget előre is:-)!

    Eszter

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      A savanykás szag egyértelmű jel az alkati szerére: az ő szere a Calcium carbonicum D6, amiből óránként 1 golyót kaphat, maximum 10 golyót naponta.

  • Ági

    2011. február 04. péntek

    Kedves Ági!
    Ezúton is szeretném megköszönni ezt a honlapot, kislányom születése óta a Te tanácsaidat követem és fantasztikusan működik.
    Most fogzás miatt zavarnálak. Sok minden jött össze neki- 2 hete mászik, 1 hete állt fel egyedül és most a foga…(Ez is zavarhatja??) Lexi 7 hónapos lesz, nincs még kint egyetlen foga sem. 2 hós kora óta nyálzik kisebb-nagyobb intenzitással. Úgy 2 hete folyamatosan rágja az ujjait, 3 napja orra folyik, tüsszög, reggelente szörcsög, köhög. Dr néni azt mondta nincs semmi baja, csak a foga marad. Alul már szinte fehér mindkét fogacska helyén, felül az egyik oldal duzzadt és vörös.A pofija egyik fele szokott csak piros lenni. Nyűgösebb, mint általában, de nem vészes-örök jókedvű baba,csak napi 2-3 alkalommal kezd el sírni minden ok nélkül. Éjjel nyugtalanul alszik,néha óránként forgolódik de nem ébred fel teljesen, cumival alszik tovább.A dentinox időlegesen hat. Én a Chamomillára gondoltam, az adagolással lennék gondba, mivel a tünetek nem túl erősek. Kérlek adj tanácsot! Előre is nagyon köszönöm!

    Ági

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Igen, ha az arca egyik fele piros, az jellemző tünet és a Chamomilla a megfelelő szer, napközben óránként 1 golyót kaphat napi 8 alkalommal a D30 higításból.

      • Eszter

        2011. február 27. vasárnap

        Kedves Ági!

        Köszönöm a segítséget, beszereztem az új homeopátiás szert. Közben kibújt az első fogacska:-)
        Még annyi kérdésem lenne, hogy ha éjszaka 2 óra alvás után ébred kislányom (5 hós)(szerencsés napokon csak 3-4-5 óránként)olyankor megszoptassam-e egyből (van h. visszaalszik, ha kicsit masszírozom az ínyét, de sajnos nem mindig), vagy kis ringatás, ha félálomba van ágyba rakás módszert alkalmazzam inkább. Nappal így szokott elaludni.Már volt h. próbáltam éjszaka is ezt a módszert, de pár perc múlva mindig újra ébredt, úh. cici lett a vége…
        Köszönöm!
        Nagy segítség az oldalad:-)
        Üdv: Eszter

  • Lena

    2011. február 01. kedd

    Kedves Agi.
    kisfiam 4200grammal es 60cm-rel jött a világra,most 5 honapos mult 10,5 kg es 77 cm.Szep nagy kisbaba.(apuka es en ,mi is magasak vagyunk)Mar hasrol hatra,hatrol hasra fordul,jatekokat megragad,jatszik velük,probal maszni,es ha ölben van,minden aron szeretne felcsücsülni.a kezeivel huzza magat. a fejet mar regota szepen,es biztosan tartja.a kerdesem az lenne,hogy szabad-e engedni neki,hogy felüljön?eddig visszatartottam,nem engedtük neki,hogy felüljön,de ha hosszutavon igy marad,felek,hogy mar kedve sem lesz probalkozni.Ilyenkor mi a teendö?
    Valaszod elöre is köszönöm
    Üdv. Lena

    • Vida Agi

      2011. február 06. vasárnap

      Ölben nyugodtan felülhet, minden baba ezt csinálja ebben a korban, semmi baja nem lesz tőle, ha néha felhúzza magát ülésbe, sok orvos kifejezetten javasolja is, hogy minden nap néhányszor hagyjuk, hogy az ujjunkba kapaszkodva felhúzza magát.

  • Anita

    2011. február 01. kedd

    Kedves Ági!

    A segítségedet szeretném kérni. Kislányom 13 hónapos, nagyon rosszul alszik éjszaka már egy jó ideje. 5-6 alkalommal felébred és előfordul, hogy órákig nem sikerül visszaaltatni. Általában felsír, felvesszük, az ölünkben jól elvan, sétálunk vele, de csak nézelődik, nem alszik vissza, ha letesszük persze egyből sírás van, és ez így ismétlődik. Esetleg lehet a fogzás miatt? Most bújt ki az ötödik foga. Napközben semmi probléma vele. Este felé néha kipirosodik a kis arca és és kétszer volt mostanában sárgás nyálkás hasmenése. A szopcsizást is néhány napja hagytuk abba, lehet ez is a gond? Mondjuk az alvás előtte is problémás volt.
    Ha homeopátiás szerre van szüksége azt hogyan adagoljam, hideg vagy meleg vízben kell-e feloldani és mennyiben, illetve dörzsöljem vele az ínyét vagy itassam?

    Válaszod előre is köszönöm!

    Anita

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Ha csak az arca egyik fele pirosodik ki, akkor az ő szere a Chamomilla D30, ha mindkét fele, akkor a Belladonna D30. Naponta 8×1 golyót kell adni hideg vízben feloldva egy műanyag kanálban és le kell nyelnie, nem dörzsölni az ínyét.

  • Petra

    2011. január 29. szombat

    Kedves Ági,

    Viburcol kúpot kap a kisfiunk pár napja, de szeretnénk mást is kipróbálni, mert úgy tűnik, még mindig nincs túl jól.
    8 hónapos, a felső 2 foga egyszerre jön, egy áttört már, a másik nő.
    Tünetei:
    – Az egyik arca piros
    – A keze hideg
    – Éjjel nyugtalan, nem alszik vissza csak 1-2 óra ringatás után
    – Nappal nyugtalan, ingerlékeny, sírós
    – Folyton dörzsöli az orrát
    – Kevesebbet eszik, mint szokott
    – Sokat iszik
    – Néha lágyabb a kakija

    Nem lázas és nem nyálzik abszolút.

    Melyik szert javasolnád, nem tudok dönteni. 🙁

    Köszönöm a segítséged!

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Ha az arca egyik fele piros az jellegzete tünet, az ő szere a Chamomilla D30, amiből napközben óránként 1 golyót kaphat, max. naponta 8-at.

  • Alexandra

    2011. január 26. szerda

    Kedves Ági!

    Segítségedet szeretném kérni 6,5 fél hónapos kilányunkkal kapcsolatban. Pár napja nagyon nyálzik és nyűgösködik napközben, sokszor dörzsölgeti az orrát is és állandóan a keze a szájában van, vagy éppen mindent be akar tenni. Éjjel 4szer, 5ször is felébred (ezelőtt jó alvó volt). Napközben 3szor alszik alkalmanként 1 óra és 40 perc közötti időt. Az ínye meg van vastagodva és teljesen ki van fehéredve (fogunk még nincs)Valószínüleg ez már a fogzási tüneteknek tudható be? Milyen homeopátiás szerrel próbálkozzunk és hogyan alkalmazzuk?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    Üdvözlettel:

    Alexandra

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Ezek már a fogzás tünetei. A leírtak alapján az ő szere a Cina D30, amiből óránként 2 golyót kaphat, naponta max. 10 szemet.

  • Niki

    2011. január 23. vasárnap

    Kedves Ági!

    Segítséged kérném, hogy melyik szert és hányszor adjam a kislányomnak fogzás miatt. 10,5 hónapos már kint van alul-felül két foga. Úgy látom, hogy felül bújnának ki a többi fogak is, ezért éjjel elég sokszor felkel, mostanában akár fél óránként is megébred sírva. Nincs láza, a széklete is rendben van, a bőre nagyon szép, igazából napközben semmi baj nincs vele, csak éjjel jön rá a nyűgösködés. Eddig Dologéllel kentem a kis ínyét, de szerintem az már kevés.
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Niki

    • Vida Agi

      2011. január 25. kedd

      A leírásod alapján az ő szere a Chamomilla D30, amiből óránként 1 golyót kaphat, max. naponta 8-at.

  • Uzonyi-Kiss Vanda

    2011. január 21. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 6 hónapos.Anyatejes és mindig rossz alvó volt. Két foga alul már kibújt.A második karácsonykor és azóta éjszaka óránként, 2 óránként kel. Nagyon nyugtalanul alszik és mikor felébred visítva sír.Nagyon nehéz megnyugtatni.Ha sikerül akkor is csak fél órákra és újra felkel, a szemét dörzsöli.Cicin általában elalszik ilyenkor, de hamar felébred.Doktor nénitől kaptunk Germicid-C kúpot attól 3 órát alszik majd utána reggelig szinte semmit.
    A széklete bogyós amióta a hozzátáplálást elkezdtük. Arca nem piros és nem is hideg.
    Van itthon 15-ös chamomilla, de szerintem eddig nem jól adagoltam.Napi 3szor 5golyót adtam neki amikor már nagyon nyűgös volt, de most a kúp mellett nem merem használni.
    Igazából most nem folyik a nyála, nem is dörzsöli az ínyét csak az esti alvásokkal van probléma.
    Ezt a kúpot 3-4 napig adhatom neki és azt szeretném kérdezni, hogy utána használjam tovább a chamomillát? Ha igen akkor hogyan adagoljam? Esetleg valami mást próbáljak meg? Este ha felébred akkor is lehet neki adni a golyókat?
    Előre is köszönöm a válaszodat!
    Vanda

    • Vida Agi

      2011. január 27. csütörtök

      A Chamomillából óránként 1 golyót lehet adni és éjszaka is adható, naponta max. 8 alkalommal.

  • Kinga

    2011. január 21. péntek

    Kedves Ági!

    Ismét a segítségedet kérem 5 hónapos fiammal kapcsolatban. Fogzással bajlódunk. Az egyik alsó már kint van, a másik most akar áttörni. Nem tudom eldönteni, hogy melyik az ő alkati szere. A tünetek a következők.
    NAPPAl folyik a nyála, mindent a szájába vesz, nagyon ingerült és szinte állandóan nyöszörög, elégedetlenkedik. Kivéve, ha valami mozgásos játékot játszom vele (akkor kacag). A játékai szinte felidegesítik. A cumijával persze rögtön megnyugszik. Mindent megrág, a keze állandóan a szájában van. Étvágya van. Szorulásra hajlamos baba. Arca egyik fele ritkán piros, csak ha alvásból felkel és megnyomódott. Nappali alvások rendben vannak, napirend van. Elaludni és visszaaludni is tud. Hőemelkedése nem volt még a fogzás miatt. Olykor enyhe savanykás szagúnak érzem a nyálát. ÉJSZAKA nagyon nyugtalanul alszik. Teljesen nem szokott felébredni, hanem félálomban nyöszörög, forgatja a fejét, nyugtalan. Ezt van hogy félóránként vagy óránként teszi. nem szoktam kivenni az ágyból ilyenkor. Ha visszaadom neki a cumit, akkor megnyugszik, visszalaszik. Ha nem, akkor teljesen felébred és sír. Egyszer eszik éjszaka, az előbb említett ébredések nem éhség miatt vannak szerintem. Teljesen máshogyan ébred, amikor enni szeretne (tápszeres egyébként).
    Chamomilla CH15-öt keztem adni neki amikor a rágás és a nyálzás elkezdődött nála egy hónapja. Napi 3×3 golyócskát. Akkor úgy tűnt hatásos. De mostanra már nem látom hatását.
    Mit adhatnék neki és milyen adagolásban? Illetve mit lehet várni a szerektől? A tünetek enyhülését vagy a teljes megszűnést? Azért kérdezem, mert nehéz lehet eldönteni melyik az ő szere. Lehet, hogy sokat várok a golyócskától vagy azért nem hat mert nem az ő szere?
    Válaszodat nagyon köszönöm!
    És boldog névnapot kívánok, ha most ünnepeled!
    Kinga

    • Vida Agi

      2011. január 25. kedd

      Köszönöm 🙂

      Elsősorban enyhülésre számíthatsz, de néha meg is szűnnek a tünetek teljesen.
      A leírásod alapján valóban a Chamomilla az ő szere, azonban ha nem hat érdemes kipróbálni a Cinát (Cina D30, óránként 2 golyós adagolásban, max. naponta 8 golyó)

  • Gitta77

    2011. január 18. kedd

    Kedves Ági!

    A kislányom 4 hónapos,folyamatosan folyik a nyála,összeszorítja a száját,nyelvével próbálja dörzsölni az ínyét.Ami kifejezetten aggaszt,hogy nem nagyon eszik./tápszeres/Dörzsöli szemét,orrát,sokszor húzgálja a haját is.
    Arca nem piros,nem meleg.
    Hogyan tudnék segíteni Neki?
    Előre is köszsönöm a válaszodat!
    Üdv,Gitta.

    • Vida Agi

      2011. január 26. szerda

      A kislányod fogzik. Mivel nincs más tipikus tünete, ezért mindenképpen nézd meg a homeopátiás alkati szerek leírását, hátha abban találsz valamilyen tipikus tünetet, ami most nem jutott eszedbe, de rá jellemző: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz

  • Timi

    2011. január 13. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam 6 hónapos,2 kis foga kibújt.Napközben a fogzás nem intenzív csak egy kicsit nyálzik az alsó és felső ajkát beszívja.Éjjel kb.2-3 óránként felébred.Nehéz a sírásból ki zökkenteni ,szerintem nem éhes mert nem szopik csak cuminak használja a mellem és a teát,vagy tápszert sem eszi nagyon meg.Néha a mély alvásból hirtelen üvöltve felsír mintha nagyon fájna valamije(gondolom az ínye?)Arca nem piros inkább hidegnek érzem és még soha nem volt hasmenése.Sajnos minden patikába mást mondanak hogy melyik készítményt vegyem ezért kérem segítséged!:)Válaszod előre is köszönöm:L.Timi

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      A leírtak alapján az ő szere a Cina D30, amiből óránként 2 golyót kaphat, naponta max. 10-et.

  • Zsuzska

    2010. december 05. vasárnap

    Kedves Ági!

    Lassan nyolc hónapos kisfiamnál megindult a fogzás. Az első foga elég „könnyen” kijött (pár napja), csak éjszaka szenvedtünk vele, mert óránként ébren volt. Most azonban nagyon nyűgös, lázas is volt (38,6), éjszaka csak karban alszik, nem lehet letenni, nappal is sokat kell dajkálni, alig eszik, csak szopizik, de azt is erőltetni kell. Vizet inna, ha jól értelmezem, bár lehet, hogy csak a pohárkáját szereti rágcsálni. Hasmenése tegnap és tegnapelőtt volt, zöldes színű volt, kicsit hígabb, mint az átlagos, ma már normális a széklete. Keze-lába jéghideg, de a feje nagyon meleg. Sokat dörzsöli az orrát, rázza a fejét, sőt veri a fejét a matracba, a földbe, az én fejembe, nagyon nyáladzik, ha az ölemben alszik átnedvesíti a pólóm.

    Azt hiszem ennyi. Látszik, hogy nagyon álmos, de nagyon nehezen alszik el, sokat kell ringatni, de még úgyis fel-felébred, vagy álmában sír.

    Előre is köszönöm a választ:
    Zsuzska

    • Vida Agi

      2010. december 18. szombat

      Az ő szere ezek alapján az Arsenicum album D6, óránként 1 golyót kaphat belőle, amíg a tünetek el nem múlnak és a fog át nem törik.

  • Edina

    2010. november 29. hétfő

    Szia Ági!

    Kisfiam 11 hónapos alul kint van neki 2 foga.Lehet jön neki a 3.
    Már ez a 3. napja,hogy lázas.Az étvágya is rossz lett,nem eszik egész nap semmit csak iszik.Illetve reggel és este 1 üveg tápszert szívesen megeszik de mást nem.Inni bőven iszik.Folyton dörzsöli az orrát,száját,hasmenéses a kakija is.
    Nagyon nyűgös,szinte nem jó neki semmi.Többet is alszik mint általában.Eddig délelőtt aludt 1-2-3 órát aztán már csak este,de mostanában szinte mindig aludna.Éjszaka is sokat felsír.Az ujja sűrűn a szájában van.Köhécsel,nyáladzik,arcocskája is piros.Feje,nyaka töve meleg,kézfeje,lábfeje hideg.

    • Vida Agi

      2010. december 07. kedd

      Ha magas láza van, azt nem a fogzás okozza, hanem vírusfertőzés, ha 3 napont túl is lázas, forduljatok orvoshoz.

  • Igaz Tamara

    2010. november 27. szombat

    Kedves Ági!
    Kislányom most 4 hónapos, anyatejes és azt gondolom, hogy a fogzás okoz nála kellemetlen tüneteket: eddig jó alvó, nyugodt baba volt, most éjjel többször is sírva ébred, nyűgös, nyugtalan. Szopizásra, ringatásra megnyugszik. Nappal nincs különösebb gond. A popsija csupa piros pötty és kivörösödött. Mind a két oldalon a füle alatt ekcéma-szerű foltok jelentek meg az arcocskáján. Széklete gyakran sárgás-zöldes. Melyik homeopátis szer lenne jó neki, én a Chamomillára gondolok. Előre is köszönöm válaszát! Igaz Tamara

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Ha a popsija piros, akkor az ő szere a Rheum D30, amiből 3×3 golyót adhatsz neki.

  • Krisztina

    2010. november 09. kedd

    Kedves Ági!
    Segítséget szeretnék kérni.Lányom 6 és fél hónapos.Azt hiszem elindult a fogzása.Nincs piros íny,se duzzanat,semmi.Az éjszakát átalussza.De megváltoztak a nappalok.Alig alszik,nyűgössebb,van hogy kézben megnyugszik,van hogy nem.Ha rág nagyon dühössen rág,partedli mindig előtte van,mert nagyon folyik a nyála.Széklete nem változott meg,bár most székrekedése van,de szerintem az egyik főzelék okozhatta.Az arca nem meleg,inkább a koponyája melegebb.(fejtető,tarkó).Ha kimegyünk a hidegre az egyik arc oldalán kijön egy pici kis piros folt,ha visszajövünk a melegre elmúllik.Náthás is lett,dörzsöli orrát,szemét.Amúgy nagyon jó baba,nem sírós,sokáig elvan egyedül,eljátszik.
    Szeretnék neki homeos golyót adni,de nem tudom mi az ő alkati szere.Segítségedet kérném.Köszönöm

    • Vida Agi

      2010. november 14. vasárnap

      A leírtak alapján az ő szere a Silicea D30, amiből 3×3 golyót kaphat.

  • Dóri

    2010. október 25. hétfő

    Kedves Ágnes!

    Kisfiam 7 és fél hónapos, most jött ki az első két foga csak a baj az, hogy nem sorban, hanem alul a metszőfog felül pedig a kismetsző. Nagyon szenved, de nincs hasmenése, nem lázas, nincs semmilyen baja azon kívül, hogy éjjel nem alszik. Amikor már nagyon ki vagyok merülve magam mellé teszem és akkor talán alszik egyhuzamban egy órát. Mi a legmegfelelőbb neki? A kúp sajnos nem válik be, hasmenése van tőle:(

    Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: Ez így teljesen normális, így kell jönnie, a két alsó metsző után a felső szélső metszők jönnek és csak utána a középsők. Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • zsomi

    2010. október 22. péntek

    Kedves Ági!

    bocsánat, lemaradt a vége:
    Már fordul hasról hátra, de vissza nem. Eddig hason aludt, háton felületesebben, mert folyamatosan kalimpál, felébreszti magát.

    Remélem tudsz segíteni!
    Előre is nagyon Köszönöm!

  • zsomi

    2010. október 22. péntek

    Kedves Ági!
    Kislányom 4 hónapos, csak anyatejes. Már jóideje nyáladzik, visz mindent a szájába, nagyujját rágja. Eddig jó alvó volt, cumival egyedül elaludt este „mese” után, éjjel csak enni kelt 10 percre mostanában már csak 1-2x. 3 napja viszont éjjel gondok vannak. Gyakrabban ébred, legtöbbször ha a cumit visszaadom visszaalszik, de 1-2 körül kakil, sárgás színűt, ami kicsípi a popsiját (eddig nem csípte), sír keservesen, kiköpi a cumit, izeg-mozog, nem tud visszaaludni. Ha kiveszem ringatom sem nyugszik meg mindig egyből, jajong (nem sír). Nem vettem észre, hogy piros lenne az arca.

    Válasz: Ezeket a tüneteket a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Kriszti

    2010. október 10. vasárnap

    Kedves Ági
    A kislányom 8 és fél hónapos már a két alsó metszőfoga kibújt, eddig Cina D12 kapott du. 3×1 bogyót és használt, de mostanában éjszakánként két óránként felsír ringatásra vagy ha Dentinoxal bedörzsölöm az ínyét akkor megnyugszik de két óra múlva ismét felkel.Napközben nyugodt, de néha savanyú szagú a gyerek, mindent rág, kicsit folyik a nyála. A széklete nem híg de néha kicsípi a popsiját. Nem tudom, hogy más szert kéne használnunk, vagy más képen kéne adagolni? Nekünk azt mondták, hogy nem muszáj vízbe feloldani a bogyót hanem követlenül a szájába adható.
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: A savanyú szag és a kicsípett popsi egyértelmű tünetek, az ő alkati szere ezek alapján a Rheum D30, amiből 4 óránként 3 golyót kaphat.

  • Szentkirályi-Szaló Judit

    2010. október 09. szombat

    Szia Ági!

    Kislányom 9 hónapos, most bújt ki a második foga. Az elsőnél kevesebb tünetet vettem észre, de most a másodiknál nagyon dörzsölte az ínyét, látszott, hogy fáj neki. Sokszor kelt éjszaka és a popsiát nagyon kicsípte a széklet, ami sokszor hasmenéses volt. Az egyik arca piros és meleg. Egyik kérdésem, hogy melyik homeopátiás szerrel próbálkozzam?
    A másik, hogy most észrevettem, hogy kis apró piros kiütések is vannak az arcán. Ez is lehet a fogzástól?
    Válaszodat előre is köszönöm.

    Üdvözlettel: Judit

    Válasz: Ha a popsiját kicsípte a kaki és hasmenése volt, akkor az ő szere a Kreosotum D30, amiből 4 óránként 2-3 golyót kaphat.
    A kiütések is lehetnek a fogzástól, pl. a nyál kimarhatja a pofiját, de ez új vegyszerekkel is összefüggésben lehet (pl. új mosószert, fürdetőt, öblítőt használtok, esetleg új parfümöd, tusfürdőd van, ami az ő bőrét is irritálhatja)

  • Németh Anita

    2010. szeptember 27. hétfő

    Kedves Ági!

    10 hónapos, javában fogzó kisfiam (már a 9. jöhet neki, de még nem látszik, csak nyálzik és rág) nagyon bújós és sírós lett, mióta megtanult mászni és felállni és így sok élmény éri nap, mint nap. Ha pedig éppen álmos, akkor ez az érzékenység a duplájára nő és minden kis esetleges fájdalmára keservesen panaszos sírás a reakció, olyankor szintén sírva jön bújni… Nappal ha sokan veszik körül, csoda jó gyerek, egy szava nincs, imádja az embereket, az új szituációkat, az impulzusokat (bár a „csúnyább” öreg néniktől mindig úgy sír, mintha nyúznák :D). Éjjel viszont sokat forgolódik, nyöszörög, halkan sírdogál és félálomban, hason csúszva jön bújni és csak szopival, vagy hátsimogatással nyugszik meg. A székletében alig van változás, kb. 2-3 naponta 1x nyúlós-ragacsos és zöld. Mi lehet az ő alkati szere? Coffea és Pulsatilla talán? És hogyan adagoljam ezeket? Válaszodat előre nagyon köszönöm!

    Válasz: Ez teljesen normális reakció, ki fogja majd nőni. A zöld széklettel járó fogzás szere az Aconitum Napellus, a D3 higításból lehet adni óránként 1-1 golyót (max. 6 darabot naponta)

  • Wendler Andi

    2010. augusztus 10. kedd

    Szia Ági!

    Régóta olvasom a blogot, és nagyon hasznos, sokat segít így 2. gyermeknél is, gratulálok.
    Kislányom 6 hónapos, és néhány napja a fentiekhez hasonló alvászavarral küzdünk: ébredés 2 óránként, vergődés, forgolódás, szinte le kell fogni, hogy vissza tudjon aludni, de 5 perc múlva újabb ébredés következik. A rágás és a nyálzástól eltekintve azonban semmilyen egyéb tünet nincs sem a székletben sem a szájban. Tudnál segíteni, ilyen esetben melyik szer lenne a számára a legideálisabb.
    Köszönettel:
    Andi

    Válasz:Ha nincs más tünet, akkor a Chamomilla CH 15-öt érdemes kipróbálni.

  • Karmapacsenno

    2010. augusztus 06. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 7,5 hónapos. Már 5 foga kint van. 6 hónapos koráig átaludta az éjszakát. Amióta kibújtak a fogacskái és amíg kibújtak éjszaka többször megébred(t). Most is ott tartunk,hogy éjszaka többször is sír, cicin visszaalszik, rövid időn belül.Nincs hasmenése, nem piros az arca. Nappal folyamatosan a száját túrja.

    Melyik szert adjam Neki.

    köszönöm!

    Válasz: A szerekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz, nézd meg, melyik tünet illik rá legjobban.

  • panna

    2010. július 27. kedd

    Kedves Ági!
    Kisfiam 8 hónapos, van már 4 foga. Most újra jönnek neki, mert többek között erősebben nyáladzik. Még nem aludta át az éjszakát sosem, de csak egyszer ébredt éjjel és ha tápszert kapott, visszaaludt simán. Most már többször kel, nem nyugszik meg semmire sem, ha ringatom se, ha adok tápszert, vagy beválik vagy nem. (viszont nem szeretnék éjjel másfél óránként tápszert adni neki.)Ilyenkor általában a nurofenre megnyugszik. Szeretném viszont lecserélni homeós szerekre. Próbáltam a chamomilla ch 15-öt, de most olvasom, hogy rosszul. Eddig este lefekvés előtt adtam neki 5 bogyót csak. Most kipróbálom, hogy délutántól félóránként 1-1 bogyó 3szor, majd lefekvésig óránként egy. Így jó lesz?
    Viszont a nappali tünetei alapján a Cina D12-t találtam megfelelőnek. Nagyon nyűgös, csak akkor van el, ha vele van valaki, (vagy akkor is nehezen) és folyton(!!!) az orrát dörzsöli. A széklete azóta bogyós, amióta a hozzátáplálást megkezdtük 4,5 hósan. Mostanában néha kenőcsösebb, néha ugyanúgy bogyós. Szerinted maradjunk a chamomillánál vagy cseréljem le? Cinára vagy valami másra? És az adagolása hogy a legmegfelelőbb?
    Előre köszönöm a válaszodat!
    Panna

    Válasz: A Chamomilla és a Cina tünetei szinte hasonlóak, az arcpirosság az, ami jelentősen különbözik, ha nem piros egyik arca sem, akkor a Cina az ő szere. Nappal a tünetek jelentkezésekor óránként 1-1 golyót kaphat estig.

  • b.renáta

    2010. július 09. péntek

    Kislányom 9 hónapos, egyszerre jön felül 4 foga. 1 hónapja velünk alszik, a helyére nem tudom betenni, mert amikor letenném csapkodni kezd és üvöltés a vége. Álmában is nagyon sokszor keservesen felsír. Az esetek nagy százalékában csak cicin alszik vissza, de ez rövid időt vesz igénybe. Legtöbbször mind2 orcája piros, melegre a tünetek rosszabbodnak. Széklete több, bűzösebb és hígabb is. Nappal általában jó kedve van, de nehezen alszik el, mindent rág (minket is meg akar enni 🙂 és nagyon folyik a nyála. A gondom igazából az, hogy D-s higításban nem kaptam meg a szereket, így a következőket vettem: belladonna15ch, chamomilla15ch, aconitum napellus 15ch.
    A viburcol-t használtuk régebben elég jó eredménnyel, de rendszeresen azért mostmár elég jó ára van 🙁
    Köszönöm válaszodat. B.Renáta

    Válasz: A D és a CH higítás között van átjárás, helyettesíthetőek egymással. A tünetek alapján a Belladonna lehet az ő alkati szere.

  • Csilla

    2010. július 02. péntek

    Nagyon szépen köszönöm a válaszod!

  • Csilla

    2010. július 01. csütörtök

    Kedves Ági!

    Segítséget szeretnék kérni fogzás ügyben. Kislányom 7,5 hónapos és jelenleg 8 foggal rendelkezik, vagyis az utolsó kettő még épphogy csak áttört picit. Alapjáraton nagyon nyugodt, alig síró, jóalvó baba, viszont az elmúlt egy hónapban nyugtalanul alszik éjszaka. Többször élesen felsír, néha elég ha megsimogatom, de legtöbbször fel kell venni, hogy megnyugodjon, bár sokszor még úgy is csak ficánkol a kezemben, fejét a vállamba túrja, nem találja a helyét, kell egy kis idő mire elszenderedik. Széklete hasmenéses jellegű, legtöbbször sötétzöldes színű. Egyik-másik pofija váltakozva piros, bár ez csak párszor fordult elő. Nappal egyébként jókedvű, mosolygós mint mindig, semmit nem venni észre rajta.
    Kérdésem lenne, hogy melyik a hozzá való homeopátiás szer és milyen adagolásban kellene szedni?
    Köszönettel,
    Csilla

    Válasz: Ezek a tünetek egyértelműen a Chamomilla CH15-re utalnak, 3x 5 golyót lehet adni belőle.

  • Anett

    2010. május 21. péntek

    Kedves Ági!

    Köszönöm a gyors választ! Az arc pirosság, és az egyéb tünetek alapján a chamomilla illik ránk, vettem is 15 ch-t, remélem jó lesz!

    Még egyszer köszönöm! Üdv: Anett

  • Anett

    2010. május 21. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 4 hónapos, és 2-3 napja nagyon nyugtalan, nappal is rövideket alszik, éjszaka sokat sír, nagyon nehezen tudjuk megnyugtatni, legtöbbször csak úgy, ha megetetem. Hasfájós volt, de elmúlt, most viszont újra olyan tüneteket produkál, mint a hasfájós korszakban, sokat pukizik, ilyenkor sír. Étvagy nagyon lecsökkent, alig akar enni! Széklete enyhén zöldes színű (tápszeres baba), naponta legalább 2x-3x van széklet, ami kicsit bűzös, de a pospsit nem csípi ki. Folyamatosan nyálzik, és rágja a kezét, a doki szerint alul elindultak a fogak, de egyenlőre még nem tört át. Néha az arca egyik fele pici foltban piros, de láza nincs (én eddig azt hittem a nyála csípi ki az arcát, mert hason alszik)! Szerinted melyik homeós bogyót adjuk neki, és mennyit? Ilyen pici korban is szabad?

    Előre is köszönöm válaszod: Anett

    Válasz: Ezeket a tüneteket a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).
    Igen, szabad ilyen kicsi korban adni. Nézd meg, melyik bogyó az, amelyiknél az egyik arc pirosodik ki, az lesz a ti alkati szeretek.

  • Roberta

    2010. március 26. péntek

    KedvesÁgi! A lányom 8 hónapos múlt még most jön az első foga.Egy pár napja sárgás zöldes hasmenése van nagyon csúnya a popsija,éjszakát még át alusza.Nem tudom melyik szer lenne jó neki,szerencsére még lázas nem volt.Szeretném ha segitenél. Előre is köszönöm.Üdv Roberta

    Válasz: Ha a popsija piros, akkor a Mercurius solubilis CH15 az ő szere 3×5 golyót adhatsz belőle.

  • anita

    2010. március 12. péntek

    Szia Ági! Három nap nyugodt éjszaka után megint kelünk! A chamomilla ezek szerint nem jött be. Most elkezdtem reggel este viburcolt adni neki (tudom ide-oda kapkodok, de tanácstalan vagyok), és újra átolvasva a szereket talán a Rheum lenne az övé, de nem tudom. Már borostyánláncot is vettem, de egyenlőre minden ugyan olyan rossz, talán nappal nyugodtabb egy kicsit. Most úgy látom a szájában, hogy mintha nem is 4 foga jönne a már meglevő 4 mellé, hanem több. Nem csoda ha szenved.
    Megjött a babastart:))))
    Anita

    Válasz: A Rheumnak hasonlóak a tünetei, de piros arc nélkül, ezért ha neki nem piros a pofija, akkor ez lehet a megfelelő szer. Legalább 3-4 napig kell őket adni, mire hatnak. Gyakran ebben a korban 4-6 fog jön egyszerre, rövid idő alatt, ezért nyűgösebbek a babák. A Viburcol nem okoz gondot, ha naponta adod, de csak akkor érdemes alkalmazni, ha nagyon nincs jellemző tünet egyik golyóra sem. Mivel ebben többféle hatóanyag van, valamelyik talán pont az alkati szere és ezért hathat.

  • anita

    2010. március 09. kedd

    Szia Ági! Babám 9 hónapos múlt, kb egy hónapja nagyon szenved a fogzástól. 4 foga már kinn van és most egyszerre 4 jön. Egész du. nyűgös, ingerlékeny, sírós, éjjel egy hónapja óránként fájdalmasan fölsír, de aztán könnyen visszaalszik. Egyre korábban kel hajnalban. Csorog a nyála, kimarta a száját, rág, savanyúan izzad, náha nap közben át kell öltöztetni annyira elviselhetetlen szaga lesz szegénykémnek, a kakija is savanyú szagú, kimarja a popsiát, se nincs hasmenése. A pofia ugyan mind két oldalon egy egy kis foltban piros, de szerintem ez nem releváns, mert ott kenni kell, annyira száraz a bőre.
    Három napja elkezdtem használni nála a Chamomille ch15-öt a következőképpen: délutántól óránként, két óránként 3 golyót lefekvésig és ha felsír akkor is. Már a második napon átaludtuk az éjszakát. Az a kérdésem, hogy a leírt tünetek alapján szerinted a megfelelő szert használjuk? Hogy kellene adagolni inkább és mennyi ideig szabad szedni. (akár hónapokig is, ha lassan bújik ki a fogacska?). HA másik szert ajánlasz, arra egyszerűen átállhatunk? A Viburcolt nem használtam még, nem teszi tönkre a záróizmokat ha egy két hónapig használjuk? Lehet párhuzamosan a Chamomillával, vagy felesleges? Ha az a kó, hogyan adagoljam?

    köszönettel, Anita
    ui. Most rendeltem meg a Babastartot (kicsit későn kapcsoltam:) érdeklődéssel várom!

    Válasz: Felesleges a kettőt együtt használni. A Chamomilla jó lehet, ott általában az a jellemző tünet, hogy az egyik arca piros. Folyamatosan lehet szedni a homeós szereket, amíg ki nem bújnak a fogak.

  • Edina

    2010. március 03. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam 14 hónapos és még csak 4 foga van. Segítséget szeretnék kérni, hogy melyik szert adjam neki, mert nála több tünet is jelentkezik egyszerre. Ezért tegnap este adtam neki a Viborcul kúpot, mert úgy olvastam, hogy ez egy komplexebb szer és ma kezdtem adni a Chamomilla Vulgaris CH15-öt, de mielőtt bármit adnék neki rendszeresen szeretném egy szakember tanácsát meghallgatni.

    Nappali tünetek:
    Erős nyáladzás, keze gyakran a szájában, dörzsölgeti az orrát. Minden hónapban orrfolyásos betegsége van, néha köhögés, láz vagy hőemelkedés kíséri. Nappal 1,5-2órát alszik, ez idő alatt 2-3 alkalommal felsír, és csak ringatásra alszik tovább. Amikor felsír az arca piros és meleg, de néha csak az egyik oldalon, néha mind a két oldalon. Időnként az esti órákban hőemelkedése van. Széklete általában normális (bár volt már savanyú szagú is), étvágya változó.

    Éjszakai tünetek:
    Gyakran felsír. Van, hogy csak meg kell simogatni a hátát, vagy meg sem kell, mert mire beérek hozzá abbahagyja, a szemét sem nyitja ki sírás közben. De van olyan is, hogy csak evés után alszik vissza és utána is sír álmában. Minden hajnalban 4-5óra körül elkezd nagyokat, hangosakat pukizni, közben nagyon sír és 6.20-ra ezek teljesen fel is ébresztik. Ezt követően változó, hogy milyen napja van. Egy nagyon rossz éjszaka után nyűgösebb, ingerlékenyebb, de ha jobb éjszakája van, akkor nincs vele gond egész nap.

    Tul.képpen az állandó, minden napi tünet az erős nyáladzás és a hajnali szelesség.

    Segítségedet előre is nagyon köszönöm

    Válasz: Ha az arca egyik fele piros, akkor az ő szere a Chamomilla CH15, ha mind a két fele, akkor a Belladonna D30. Mivel a Viburcol mindkettőt tartalmazza, ezért az jó lehet neki.

  • Mártus

    2010. február 24. szerda

    Szia Ági!

    Kislányom 7 hónapos múlt, 5 napja bújt ki a jobb alsó metsző foga. Szinte észre sem vettük, mivel semmi baja nem volt. Kivéve, hogy 3 hónapos kora óta állandóan rág, és patakokban folyik a nyála, emiatt egész nap előke van rajta. Vettünk neki borostyánláncot, ami hónapok óta a nyakában van. Több ismerősöm is mondta, hogy az ő gyerekénél bevált. Nálunk semmi hatása.
    A kibújt fog mellett be van duzzadva az ínye, jön a másik metsző foga is. 3 napja estére hőemelkedése lett, folyamatosan sírt ezért adtam neki Panadolt. Esténként azt adok neki lefekvés előtt. Gondoltam, hogy a foga kínozza. Azóta hol lemegy magától, hol felmegy 38 fokig a hőmérséklete. Panadolt csak 4-5 napig kaphat. Ezért szeretnék homeopátiás bogyót adni neki.
    Csak több tünet is igaz ránk ezért nem tudom eldönteni nekünk melyik lenne a megfelelő bogyó, hiába olvastam el a leírást(http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf)
    Kislányom tünetei: bűzös széklet, (amióta szilárd ételt is kap a tápszeren kívül, azóta kemény „bogyós” a széklete, fogzás óta normális állagú, zöld bár neki mindig is zöld volt) Kipirosodott popsi, hőemelkedés, kicsit piros mindkét arca, de nem állandóan, csak a tarkója és a halántéka melegebb, az arca inkább hideg, jobb arca duzzadtabb a másiknál, nyáladzás, rágás, rágókája vagy az ujja állandóan a szájában van. Folyamatosan szomjas (pedig általában 2-3 kortynál sosem iszik többet, még evések után sem) nyűgös, sokat sír, kézben sem mindig nyugszik meg, ha esetleg játszik pár percet, keservesen elkezd sírni. Alvások után fél, max.1 óráig jobban van. Éjszaka 2-3x is felsír (3 hónapos kora óta) de
    ki sem nyitja a szemét, cumira megnyugszik (este magától azzal alszik el).
    Alapjában véve örökmozgó, mégis nyugodt természetű, mert egymagában is eljátszik, mosolygós, kiegyensúlyozott baba.

    Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: Mivel székrekedése van, ezért az ő szere a Kreosotum D30 3×3 golyócskát kell adni belőle.

  • Bori

    2010. február 04. csütörtök

    Szia!
    Segitséget szeretnék kérni. 6 hónapos kislányommal az elmúlt 2-3 hétig nem volt gond. Azóta viszont éjelente 2-3 óránként felsir keservesen, a szemét ki sem nyitja,simogatástól nem nyugszik meg, csak egy pár perces szopi segit visszaaludni. Foga még nincs, nappal nem nyűgös, szájába vesz dolgokat és mérsékelten nyáladzik. Nem hajlamos lázra, hőmérséklet emelkedésre. Kérlek segits, mert egyre kimerültebbek vagyunk.

    Válasz: Ezeket a tüneteket a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Krisztina

    2010. február 02. kedd

    Kedves Ágnes!
    Kisfiam 9 hónapos, 3 hónapos kora óta nagyon nyáladzik, de még nem jöttek ki a fogacskák. Az utóbbi 2 hétben éjfél, 1-ig alszik utána 10-20 percenként felsír, felsikít néha magánál sincs cumival meg lehet nyugtatni. Engem nem zavar, hogy fel kell kelni, de ő nem tudja kipihenni magát és biztos hogy fáj is neki.
    A nappalokkal nincs gond a napi 2 * 1,5 – 2 órát nyugodtan végig aludja, néha piros az arca de nem meleg, szemét orrát sokat dörzsöli, nincs láza, jól eszik, a széklete változó néha folyósabb, néha zöldes. Folyton nyáladzik viszont nem rágja a játékokat nagyon ritkán vesz be a szájába valamit, cumit csak alváshoz használjuk.
    Nagyon nem vagyok híve a gyógyszereknek, géleknek csak letompítják a gyereket. Szeretném kipróbálni a homeopátiás bogyókat úgy tudom hogy mellékhatásuk nincs, de a tünetek alapján nem tudom beazonosítani melyik lenne nekünk a megfelelő, milyen adagokban és meddig.
    Szeretném a segítségedet kérni ebben, amit előre is köszönök!

    Válasz: Ha csak az egyik arca piros, akkor a Chamomilla az ő szere, ha mindkettő, akkor a Belladonna. Bővebb információt itt találhatsz ezekről a szerekről: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf

Comment navigation