Miért ébred sírva, nyűgösen a baba?

Ha sírva, rosszkedvűen ébred a baba az aggódással tölti el a szülőt. Mennyivel jobb, ha jókedvűen, mosolyogva ébred és gügyörészve játszik az ágyában, mintha sír, nyűgös és nehezen lehet megnyugtatni! De vajon mi áll a nyűgös ébredés hátterében? És mi okozhatja azt, ha egy baba mindig sírva ébred?

A sírva ébredés hátterének megértéséhez meg kell értenünk a baba alvásának folyamatát:

1. Amikor altatjuk a babát, először (10-20 perc) felszínesen alszik. Ebben az időszakban még könnyen felriad bármire (zajok, fények, fájdalom stb.), ezért van az, hogy a baba néha bár nagyon álmos, mégsem tud elaludni.

2. Ezután a mélyalvás szakaszába kerül, aminek az időtartama az életkor előrehaladtával egyre nő. Míg újszülött korban csak egészen rövid, 20-30 perces mélyalvási szakaszok vannak, addig fél éves korra már 45 perc körüliek a mélyalvási szakaszok és csak 2 éves korra érik el a felnőttekre jellemző 3 órás hosszúságot.

3. A mélyalvási szakaszt követően felszínes alvási szakasz következik, amelynek a hossza nagyjából 10-15 perc. Ezalatt, ha a baba már kialudta magát, fokozatosan felébred. Ha azonban valami megzavarja, szintén felkel.

Akkor sír ébredéskor, ha:
– közvetlenül a mélyalvási szakasz végén riadt fel, ez a felnőttek által is ismert “elbóbiskoltam a fotelben és 15 perc múlva felébredtem és kicsit még kóvályog a fejem”-érzés,
– a felszínes alvási szakaszban valamilyen rossz testi érzet, éhség vagy külső inger hatására ébred fel,
– a felszínes alvási szakasz során forgolódik, keresi a helyét és nem tud újra visszakerülni a mélyalvásba, ezért kezd el sírni.

Gyakran felmerül az a kérdés is, hogy nem idegrendszeri probléma áll-e a háttérben, a legtöbb esetben azonban egészen más okok miatt ébred sírva a baba.

Mi az, ami miatt sírhat?

1. Éhes

Az újszülöttek gyakran ébrednek sírva. Ennek az az oka, hogy ők többnyire az éhségre ébrednek fel és ébredés után azonnal “jelzik”, hogy üres a pocak. Ilyenkor – mindegy, hogy az óra szerint mennyi idő telt el – érdemes megetetni őket. Ha korábban ébred a megszokottnál, akkor is, hiszen kisebb korban gyakoriak a növekedési ugrások. Az igény szerinti szoptatás segít a kereslet-kínálat egyensúlyának beállításában is.

2. Zavaró ingerek

De mi a helyzet, ha megkínálod és nem kéri, vagy egy kicsit szopizik, de még mindig nyűgös? Kisebb korban a baba számára még számos inger új és zavaró, olyanok is, amiket a nagyobb baba már esetleg észre sem vesz, például a szorosabb ruha, a teli pelus, a saját emésztése (puki, kaki, buki és társaik :))

3-4 hónapos kor táján a baba érzékszervei és az azokhoz kapcsolódó idegpályák már sokkal aktívabbak, ilyenkor egyik napról a másikra elkezd észlelni a baba olyan zajokat is, amiket korábban nem vett észre (porszívó, kutyaugatás, autó az utcán stb.) és ez ébreszti fel.

Fontos tudni, hogy a zavaró ingerek esetén nem a mélyalvási szakaszt szakítja meg az inger, hanem amikor a baba a felszínes alvási szakaszba ér és jobban észleli a körülötte levő világot, ilyenkor riad fel a baba a furcsa zajokra, vagy a kellemetlen érzetekre a pelus táján. Teljesen eltüntetni ezeket az ingereket nem lehet és nem is kell (úgy sincs teljesen ingermentes környezet), a baba idővel átesik ezeken a korszakokon, hozzászokik a zajokhoz, fényekhez stb. A teljes ingermentességre törekvéssel pont az ellenkezőjét érhetjük el: a kicsi jobban észreveszi a kevésbé erősebb hangokat, fényeket is, míg a természetes ingerektől gazdagabb környezetben altatás segít neki hozzászokni. Tehát ne a tévé mellett altassuk (mesterséges inger), hanem a megszokott hétköznapi tevékenységeinket végezve, akár nyitott ablaknál (nyilván a biztonsági szempontokra odafigyelve) és nagyon jó, ha néha a szabad levegőn, a természet hangjait hallgatva alszik el.

3. Túl szűk? Túl laza?

Van olyan baba, akit zavar, ha nem tud szabadon mozogni a ruhájában vagy pl. a hálózsákban, pólyában, főként az aktív mozgásfejlődés időszakában szokott előfordulni ez. Általában a nagyon aktív, kezdettől folyton izgő-mozgó, gyors mozgásfejlődésű babák azok, akiket zavar, ha a kiságyban álmukban sem futhatják le a napi maratont 🙂

Náluk még az is előfordulhat, hogy állandóan az ágy egyik sarkába beakadva ébrednek fel, egyszerűen azért, mert az ágy túl kicsi a számukra, forgolódáskor, álmukban a mászást gyakorolva beleütköznek. Ilyenkor szokott segíteni, ha a kiságyat lecseréljük egy nagy, 1×1 méteres járókára, ahol álmukban is kedvükre mocoroghatnak.

És az ellenkezője sem ritka jelenség: sok babát, főként az első néhány hónapban megrémiszt a túl nagy tér maga körül és megijed a saját mozgásától is, mert még nem tudja koordinálni azt. Az ilyen babákra jellemző, hogy kevésbé aktívak és mozgékonyak, gyakran észlelhető náluk a Moro-reflex, nem szeretik, ha mozgatják, pakolásszák őket. Náluk az szokott segíteni, ha laza pólyában, bölcsőben vagy mózesben altatjuk őket, ahol nem tudnak olyan aktívan mozgolódni félálomban.

4. Fogzik

A fogzás időszakában akár hónapokon át húzódik a kicsi ínye, nyálzik, egyéb kellemetlen tünetei is lehetnek (maró nyál, kisebb hőemelkedés, piros popsi, enyhe hasmenés stb.), ami megzavarhatja őt az alvásban.

5. Felébreszti magát

Amikor intenzíven beindul a mozgásfejlődés, új dolgokat tanul a kicsi, ezeket gyakran a felszínes alvási szakaszban is próbálgatja, pl. felül, kúszik, forog stb. Ez az állapot általában elmúlik, amikor már stabilan használja az adott mozgásformát. Addig gyakran segít, ha hálózsákban altatod, mert úgy kevésbé tud félálomban mozogni.

6. Nem tudja visszaaltatni magát

Gyakori probléma, hogy a baba kiköpi a cumit álmában, aztán a felszínes alvási szakaszban újra keresi, nem tudja visszatenni. A legtöbb cumis baba 3-4 hónapos kor körül már képes maga megtalálni a cumit és visszatenni a szájába. Téves elképzelés, hogy a baba a cumi miatt ébredt fel. Mindig valami más miatt ébred fel, de a cumival altatja magát vissza. Ha viszont magától nem képes erre és nem alszik vissza, akkor általában nem a cumi a hibás, hanem valami más miatt ébredt fel a baba.

7. Feszültséglevezetés?

Van olyan elmélet is, ami szerint néhány babánál a sírva ébredés egyfajta feszültséglevezetés vagy stresszoldás. A magam részéről úgy vélem, inkább azt jelzi a baba, hogy nem érzi biztonságban magát valami miatt és segítséget kér.

Előfordulhat azonban, hogy a sírva ébredés szokássá alakul és a baba mindig morcosan ébred. Ezt később az idegrendszer érésével párhuzamosan kinövik a gyerekek.

Mit tegyél, ha sírva ébred?

A legtöbben megpróbálják ilyenkor visszaltatni a babát, mert azt hiszik, még mindig álmos. Ez azonban nem mindig van így. Néha valóban álmos még, ilyenkor azonban kis segítséggel könnyen vissza is alszik. Ha azonban az altatás elhúzódik, akkor biztosan nem akar már a baba tovább aludni. Lehetséges, hogy álmos, de már túlságosan éber, ezért nem tud újra az elalváshoz szükséges ellazult állapotba kerülni és visszaaludni.

Ilyenkor inkább legyen ébren kicsit és csak akkor próbáljuk visszaaltatni, amikor újra elálmosodik.

És, ha még így sem alszik a baba, itt kaphatsz segítséget >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológus, babapszichológus. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két kisfiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

4 Comments

 • Mészáros Edina

  Reply Reply 2018. május 15. kedd

  Kedves Ági!

  Lassan 3 és fél hónapos 100% anyatejes kislányom, pár napja van, hogy furcsa dolgot csinál.Az este úgy szokott zajlani, hogy fürdés, evés, alvás. Mindez csendes szobában zajlik. Beszélek, énekelek neki. Nem is volt eddig gond, de most felmerült egy furcsaság, amit nem értek.
  Amikor mellre tenném enni, nem akar felcsatlakozni, keserves sírásba kezd, pedig teljesen nyugodt volt előtte. ( Azt kizárnám, hogy nem éhes, mert elég idő eltelt ahhoz, hogy enni kellene neki. ) Aztán jön a megnyugtatás és ismét próbálkozás. Aztán vagy sikerül, vagy csak egy következő próbálkozásra. Próbáltam több helyzetben, hátha kényelmetlen neki, de sosem volt gond, úgyhogy ezt is kizárnám. Van, hogy a nyugtatás közben, álló helyzetből feltudom tenni, aztán eszik is és úgy ülök le, szépen eszik is rendesen, aztán egyszer csak elalszik.
  Semmi rossz, kellemetlen dolog nem történt, ami ezt kiválthatta volna.
  Védőnőmet kérdeztem, hogy mitől lehet ez, de igazán nem tudott rá választ adni. Lehet, hogy esetleg a fogzással függ össze? De nem látszik, hogy bármi is fájna neki. Nem tudom mi lehet a baj. Nem szeretném, ha ez rendszeressé válna, de már pár napja tart és megvagyok ijedve.

  Mielőbbi válaszodat előre is köszönöm!

  Kissé kétségbeesett Anyuka!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. május 19. szombat

   Ezt okozhatja kezdődő fogzás, de lehet szájpenész vagy torokfájás is. Néha az áll a háttérben, hogy kezd visszaállni az anya ciklusa és emiatt megváltozik a tej íze. És olyan is előfordul, hogy nem olyan erős már a tejleadó reflex az elején, ezért a kicsinek nincs türelme szopizni (különösen akkor fordul ez elő, ha a szopi mellett cumisüveget vagy játszócumit is kap a baba, így kialakul az ún. cumizavar)

 • Elvira

  Reply Reply 2018. április 29. vasárnap

  Jó napot! 2 hetes a kisbabám. Az első hét zavartalanul telt. Aztán el kezdet fájni a hasa. Szopizas közben mindig el alszik és utána nagyon nehezen legtöbbször nem is bufizik. Utána ismét szopi mert csak úgy tud el aludni. 20perc után le teszem és fél egy óra elteltével felebred és látszik rajta h görcsöl. Ilyenkor ismét cicit kér de ilyenkor már tej is jön ismét úgyhogy eszik újra. Utána úgy szenved a gorcsokkel hogy nem tud el aludni. Néha 3 4 óra telik el mire végre el alszik. Ma kezdtem adni az infacolt. On szerint segíteni fog? Mit tehetünk még h segítsünk neki. Mivel lehet a cicit helytesiteni mert nagyon sebes és fáj a mellem. De csak a cici az egyetlen amitol meg nyugszik és el alszik. Köszönöm válaszát!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. május 19. szombat

   Ha az a gond, hogy túl sok levegőt nyel, akkor segít az Infacol, de van, hogy nem ez a gond, hanem az éretlen emésztés miatt nem tud megfelelően nyomni a baba, ezért erőlködik. Ilyenkor a tornásztatás és a hasmasszázs szokott segíteni.

Leave A Response

* Denotes Required Field