Ha anya nem alszik…

Gyakran a baba alvásával (illetve éjszakai felébredéseivel) nem is az a gond, hogy hányszor kell felébredni hozzá, hanem, hogy amikor végre visszaalszik, akkor nem tudsz visszaaludni, forgolódsz. A gond az, hogy a baba gyakran a mélyalvási szakaszban sír fel, ettől pedig hiába alszol 6-7 órát összesen éjjel, még fáradtabbnak érzed magad.

Ha anya nem alszik…A baba alvásciklusa úgy néz ki, hogy kb. 20 perc alatt jut a mélyalvási szakaszba (ennyi idő kell, hogy elaludjon), utána 30 percig mélyen alszik, majd pedig 10-15 perc felszínes alvás következik. Ez a 45-50 perces ciklus az agyvelő nagyságától függ és az életkor előrehaladtával egyre nő. Kb. másfél-2 éves kor között éri el a felnőtt 1,5 órás alvásciklusának hosszát.

Amikor a baba felriad, akkor sohasem a mélyalvási szakaszban riad fel, hanem a felszínes alvási szakaszban. Ezért van az, hogy gyakran pont ugyanolyan időközönként kel fel a baba éjszaka. Ha ilyenkor Te nagyon nehezen kelsz fel, az azt jelenti, hogy Te nem a felszínes szakaszban voltál, amikor ő felébresztett, ezért megy olyan nehezen az ébredés és utána a visszaalvás.

Tökéletes megoldás erre a problémára nincsen, azonban ha ismered (kifigyeled) a babád alvási ciklusát, akkor hozzáigazíthatod a tiédhez. Mivel az első hónapokban a kicsi alvási ciklusa kb. 45-50 perces, a tiéd pedig 90-100 perces, ezért ha este egy időben fekszel le a kicsivel, akkor jó eséllyel te pont felszínes alvási szakaszban leszel, amikor ő megébred, így könnyebben fogsz tudni visszaaludni.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

15 Comments

  • Erika

    2010. május 18. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam 7 hetes korától átalussza az éjszakát. Most 7,5 hónapos és kb. 3 hete elég borzasztóak az éjszakák.21- 21.20- között elalszik, mint mindig és mostanában arra ébredek, h négykézláb hasal felkúszva az ágy végébe. Vagy félálomban vagy már ébren (ilyenkor már sír). Megfordítom, simogatom és visszaaszik. Ez ismétlődik párszor reggelig míg fel nem ébred. Az első 2 fogacskát meg sem éreztük, nem sírt. 2 hete volt hogy sírt, kezét rágva, nyilván ez a fogzás jele. De 1 hete nem fáj neki és ugyan így járok éjszaka.
    Elég katasztrofálisak az elalvások is. Simán elalszik este egyedül, de mostanában azért kell az ágy mellett lenni, mert állandóan a magasba dobálja a lábait. Azzal próbálkoztunk, h a takarót beszorítottuk a kiságy oldalához, de már kirúgja, így ha mellette állok és látom, h rugdalózni akar, rárakom a kezem a lábára és így gyorsabba az elalvás. Vagy az is előfordul, h már elaludt és úgy rugdalózik, h felébred saját magára.
    Ez minek az oka??
    Másik változás, h a déli 1,5 óra alvást felváltotta egy 30 perces, pedig nagyon fáradt mikor ébred. Majd 3 után kínlódva megint elalszik 1,5-2 órára és 6 után megint 1 órára. Teljesen felborult a napja pár hete. Ez a növekedési fázis miatt van? Hogy lehetne újra rászoktatni a délutána hosszabb alvásra?? mert ha kitolom a déli alvást már alig pislog, nyűgös??
    Köszönöm, Erika

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

    Nappali alvás: ebben a korban szoktak áttérni a kicsik a kétszeri hosszabb alvásra, fektesd le egy kicsit később délután a megszokottnál és így elmarad majd a harmadik hosszú alvás, vagy csak nagyon rövid lesz.

  • Andrea

    2010. január 27. szerda

    Kedves Ági!
    Kislányom 4,5 hónapos. Kb. 3 hónapos koráig kétszer ébredt éjjel, szopizott és aludt. Az utóbbi hónapban van, hogy 2 óránként ébred, cumit kap és visszaalszik. Próbálom éjjel 1-2 óráig húzni és csak akkor szoptatni, utána meg hajnalban. Mire én visszaalszom, ő tuti megint felsír. Mit javasolsz? Mi lehet a háttérben?
    Köszönettel
    Andrea

    Válasz: Ezeket a tüneteket a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Évi

    2009. október 21. szerda

    Szia Ági,

    Kicsit lehet furcsa a kérdésem, még nem olvastam erről a témáról..a problémám az, hogy a pici velünk alszik egy szobában (4 hetes) és este mindenféle hangokat hallatt..mintha hörögne,fújtatna. Remélem ettől ő még mély alvásban van, és ki is tudja pihenni magát, csak mi kelünk fel sokszor ezekre a „zajokra”. Ez normális dolog? Köszönöm a választ előre is.

    Válasz: Igen, ez normális, nem kell foglalkozni vele.

  • Évi

    2009. július 24. péntek

    Kedves Ági!
    Sok hasonló levelet olvastam, de persze nem ugyanolyan a probléma. Az én fiam 7,5 hónapos. Mindig jó alvó volt, régóta átalusza az éjszakát. Pár hete kezdet felébredni éjszakákként. Eleinte megprobáltam visszaaltatni, de fél egy óra múlva ismét felébredt. Csak akkor alszik vissza ha megetetem tápszerrel. Így 4 órát alszik. Lényeges, hogy ugyan szoptatni már nem tudtam, de fagyasztott anyatejjel meg tudtam etetni esténként eddig. Majdhogy nem akkor kezdődtek a gondok amikor a tápszert kezdtük. A másik dolog, hogy a foga is most jön. Már 2 foga van, de nem volt nehézkes az áttörés. Észre sem vettük, úgy jöttek ki. A jelek a fogzásra utalnak, de azért vagyok bizonytalan, mert evés után rögtön megnyugszik. Lehet, hogy az anyataj hiánya miatt ébred? Nem akarom újra rászoktatni az éjszakai evésre , hogy csak így tudjon megnyugodni, de éheztetni sem akarom. Köszönöm válaszát!

    Válasz: A hozzátáplálás kezdetén gyakori, hogy éjjel megint éhes lesz a baba. Ha megnyugszik az etetéstől, akkor ez lehet a baj. Megpróálhatod este bővebben etetni, esetleg kétszerre vacsoráztatni (mondjuk este eszik 6 körül vacsorát, aztán 8 körül tápszert), ez lehet, hogy segít, de az is lehet, hogy most tényleg szüksége van éjjel erre a plusz evésre, aztán majd kinövi.

  • Andi

    2009. május 30. szombat

    Kedves Ági!

    Kislányom most 6 hónapos,3 hónapos koráig szépen átaludta az éjszakát.Azóta egyre rosszabb a helyzet.Eleinte 1x,2x ébredt fel,pukizott és felkelt rá.Ahogy telt az idő,egyre többször ébredt.(eddig csak anyatejet kapott) A sok felkelés között 1x evett is,a többinél csak cumizott a cicin. És ez napról napra rosszabb lett.Egyre többször ébredt,de nem enni hanem csak cumizgatni.Az evés továbbra is csak 1 alkalom.Én csak reménykedtem,hogy ahogy telik az idő majd jobb lesz.De tévedtem.Eljutottunk odáig,hogy elalvás után pár órával megébred,és onnantól óránként kel fel.Most már nagyon kimerült és elkeseredett vagyok.Elkezdtük a hozzátáplálást,igaz nem nagy sikerrel.Érzem,hogy kevesebb lett a tejem ezért irattam fel tápszert.Azt hittem ez megoldja majd a sok ébredés problémáját.(hiszen éhes már nem lehet)De nem,sőt még rosszabb. Elalvás után 1 óra múlva ébred,és azután óránként fél óránként kel fel.Már annyira nem birom,és teljesen tanácstalan vagyok.Már azt is próbáltam,hogy hajnalban amikor már teljesen kész vagyok,magam mellé vettem az ágyba.Ez működött is pár napig és legalább én is tudtam pár órát pihenni.De most már ez se megoldás,mert ugyan úgy megébred mellettem is. Már nem tudom,hogy mit csináljak?
    De érzem,hogy nem sokáig birom ezt igy, egyre ingerültebb és türelmetlenebb vagyok. Szerinted mit csináljak????Mit csinálok rosszul??? Teljesen tanácstalan vagyok!!!

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • dóra

    2009. május 18. hétfő

    Szia Ági!
    Véleményedet szeretném kérni. Kislányunk 5 hónapos múlt. Csak szopizik, éjjel általában egyszer még ébred egy kevés evésre, bár igazából nem eszik nagy mennyiséget, de valahogy még szüksége van rá. Egyébként nagyon nyugodtan alszik éjjel is. Kérdésem az lenne, hogy mikor érdemes őt áttenni a saját szobájába éjszakára (születése óta saját kiságyában alszik a mi szobánkban) úgy, hogy ez a lelki érettségével kb. egyidőben folyjon.
    Válaszodat köszönöm.
    Dóra

    Válasz: Ha szeretnéd a saját szobájába szoktatni, akkor azt pont most 5-6 hónapos korban érdemes megtenni, később már sokkal nehezebb.

  • Beja

    2009. április 23. csütörtök

    Bocsánat az összevissza fogalmazásért és a kihagyott írásjelekért 🙁

  • Beja

    2009. április 23. csütörtök

    edves Ági!

    Alvásproblémával fordulok hozzád. Kislányom 7.5 hónapos, aranyos, kiegyensúlyozott, jól fejlődő baba. Sokat kúszik, szépen ül és kezd mászni. Gondok az éjszakai alvással, vagyis nemalvással van. Este fürdi után szopizik, bealszik, leteszem a kiságyába (egy szobában alszunk). Azonban kb. 4 óra után felébred és onnantól 2-2.5 óránként felsír. Én odaveszem, megszoptatom (eszik is) és kb 10 perc után megy vissza a kiságyba. Ráadásul 6-kor kipattan a szeme és nem hajlandó aludni tovább. ez így elég fárasztó már Nappal 2x alszik kb. 1-1 órát. Próbáltam este is Chamomilla-t adni, de nem segit. Kb. 4 hós koráig jobban aludt, ez a gyakori kelés azóta van. Olvastam az írásaid. Gondoltuk a férjemmel, hogy kipróbálnánk, hogy nem cicizik éjjel, hanme ringatjuk és visszarakjuk, majd ha sír újra. AZONBAN. honnét tudom, hogy tényleg nem éhes-e valamelyik felkeléskor. Az OK, hogy 2 óránként nem lehet éhes, de lehet hogy azért 1x-2x még éhes lenne éjjel. De melyik felkelésnél szopizzon???? Nem akarom még elválasztani….
    Köszönöm a válaszod.

    Válasz: 1 éjszakai szoptatást meg lehet hagyni 1 éves korig, mert tényleg igénye lehet rá, én általában hajnaltájban szoktam javasolni, tehát 4-5 óra felé, de akkor következetesnek kell lenni, hogy csak az az egy maradjon.

    Beja

  • Csilla

    2009. március 30. hétfő

    Kedves Ági,

    már többször is írtam neked mindenféle ügyben, és mindig nagyon hasznos volt a válasz, de az életünk olyan gyorsan változik, hogy mindig felmerül egy-egy újabb kérdés…:-))
    tehát 8 hónapos lassan a lányom, és éjszaka is és nappal is nagyon jól aludt mindig, kisebb átállások és zökkenők után. kb. másfél-2 hónapja már csak kétszer alszik, délelőtt kb. fél órát, és kettőtől majdnem ötig, jó hosszút. mindez rendben is van, de valamiért múlt héten a délutáni alvás elkezdett egyre rövidülni, majd odáig jutottunk, hogy szinte lehetetlen volt lerakni. eddig kis éneklés után simán beraktam az ágyába és egyedül elaludt. most a kezemben már teljesen ellazult és álmos, de ahogy berakom az ágyába azonnal kinyomja magát, elkezd forogni, tépkedi a rácsvédőt, játszik, karattyol, mászik össze-vissza, de nem alszik. ha pedig kimegyek a szobából, azonnal sírni kezd. néhányszor megpróbáltam erőltetni az alvást, kimentem a szobából, majd vissza, újabb éneklés, majd újra kimentem, de volt, hogy másfél – két óra is eltelt és nem aludt el. végül karban tudtam csak elaltatni. az esti elaltatás hálistennek egyenlőre nem probléma, bár legalább 1x 2x felébred és felsír, de elég ha bemegyek és megfordítom, vagy a hátára teszem a kezem és elalszik. mi változhatott? újabb fejlődési ugrás van és ez zavarja meg? kicsit az óra átállítás is rosszkor jött, méginkább felborult a nappali rend, de már előtte is nagyon megharcoltam a délutáni alvásért. mindig hazaérünk bárhonnan, igyekszem megvárni míg elálmosodik kb. mindig ugyanakkor, saját ágyában fektetem le, tehát próbálok valami rendet tartani, de semmi nem segít, teljesen felborult minden. tegnap két óra késéssel, nagy nehezen elaludt du. fél 5 kor, és úgy kellett fél 7 kor felébresztenem, ma viszont egyáltalán nem aludt déltől estig. már meg se próbáltam elaltatni, egyáltalán nem tűnt álmosnak. mit csináljak? ragaszkodjak a rendhez, és minden áron próbáljam bealtatni, vagy hagyjam, akkor is ha estére már teljesen hulla, és felborul a teljes napirend? lehet, hogy csak nem akar egyedül, nélkülem maradni?
    Kérlek segíts, teljesen kikészít az összevisszaság, sajnos nem vagyok valami rugalmas, ha már volt egy jó kis rendszer, nagyon nehezen engedem el….

    Köszönöm szépen

    Válasz: Ez egy átmeneti időszak a 2 és az 1 nappali alvás között. Két lehetőséged van:
    1. megpróbálod a délelőtti alvást későbbre hozni, így a délutáni különösebb nyűgösködés nélkül kimaradhat (szerintem ez még kicsit korai 8 hónaposan, inkább 10 hós kortól szoktam javasolni, de hátha beválik)
    2. a délutáni altatást kicsit később kezded el. ebben a korban már simán ébren vannak 4-5 órán keresztül is álmosság nélkül, lehet, hogy tényleg ennyire van szüksége ahhoz, hogy délutánra álmos legyen.
    +1 megteheted, hogy a délutáni alvásidőben pl. sétálni mentek és úgy alszik egy rövidet, ez átmenetileg jó megoldás lehet, amíg ki nem növi a kétszeri alvást.

  • Zsuzsi

    2009. március 18. szerda

    Kedves Ági,
    Azzal a kérdéssel fordulok hozzás, hogy hogyan szoktassam át a babámat aki már 7 hónapos a „helyes” útra.
    2 hónapos kora óta mellettem alszik, mert ügyeletre kerültünk és onnantól nem tudott a saját ágyában egyedül elaludni..éjjelente többször felkel és szopizik. Nehéz időszakokon mentünk keresztül, mert 4 hónapig nagyon hasfájós volt, 2 hónaposan leszálltak a fogai de mégcsak 2 db bújt ki. Már fel van pöndörödve az alsó hátsó 2 őrlő és a felső 2 metsző is úgy tűnik, hogy lassan megérkezik. 2 hónap múlva elköltözünk és lessz szobája. Engem nem nagyon zavar, hogy velünk alszik, de sokan lebeszélnek róla. Sírni nem tudom hagyni, mert olyan taknyos lessz minden eggyes kis hisztinél is, hogy szívni kell az orrát már úgy csinál montha nem kapna levegőt. Kemény kis oroszlánom van, feladt a leckét. Hogyan szoktassam a saját ágyához? Most fürdés uitán szopizik és leteszem az ágyunkra szépen elalszik, viszont hogyha a saját ágya flé vinném már ordítana…nem könnyű eset…legalábbis nekem..
    Várom válaszod!
    Előre köszönöm!

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

    Arra készülj fel, hogy a költözés meg fogja kavarni és akkor visszatérhetnek az alvásproblémák. Szerintem, ha egyébként téged nem zavar az együttalvás, akkor maradhat, csak azért ne szoktasd át, mert mások mást gondolnak (mert rosszul gondolják: a gyereknek jó az együttalvás :))

  • Gina

    2009. március 17. kedd

    Szia Ági!

    8 hónapos Lili kislányom születése óta nagyon gyakran felkel éjszaka és még egyszer sem aludta át azt. 7 hónapos koráig kizárólag anyatejet kapott, mert nem fogadta el a kanalat és az idegen ízeket (de ez már egy másik problémakör) 9.3 kg, szerencsére a tejem még mindig sok, valószínű a gyakori éjszakai szopik miatt (nappal kibír akár 4 órát is), így szerintem nem az éhségtől kel fel. Két foga már kijött, de nem viselte meg látszólag nagyon, talán ez sem lehet az oka…Az életünket nem is lehet rendszer nélkül élni, mert Lili a második gyerkőcöm és csak 21 hónap van közöttük, így a délutáni alvásukat is az első perctől fogva összehangolom, este fürdés, szopi, alvás, azt hiszem ezzel sincs gond.De akkor mivel? 8 órakor az ágyba úgy teszem, hogy még nyitva a szeme, magától alszik el egy hang nélkül. Közben a tesója fürdik, kint mesélek neki, már a sötét szobába megyek be vele, amire nem kel fel Lili. (fél évig az ágyunk mellett volt a kiságya, akkor is így kelt, végül a testvérét költöztettük Lilihez) Először kb éjfél és hajnal 2 között kel, kap cicit, aztán két óránként ébred, de heti 4x legalább akár óránként is követeli a cicit. Ma csináltam először azt hogy éjfélkor kapott cicit, majd 2 órakor, felkelt 3 órakor is. Na ekkor mondtam hogy elég, már aludni szeretnék 8 hónap után. Nem adtam neki cicit, simogattam a hasát az ágyában, végül 45 percembe telt, de elaludt és 6 órakor kelt. Folytassam-e ezt az utat? Illetve fokozatosan csökkentsem-e az éjszakai szopik számát, vagy drasztikusan rögtön fejezzem be? Nagyon szeretném ha végig aludná már az éjszakát. Képtelen vagyok kipihenni magamat és így nehezen tudom ellátni a két gyerkőcöt teljesen feszültségmentesen. Előre is köszönöm a segítségedet.

    Válasz: Teljesen jó módszert találtál, folytasd ezt az utat. Nem szerencsés, ha néhány éjszakai szopit megtartasz, mert akkor nem látja benne a kicsi a rendszert. „Hol kapok cicit, hol nem kapok, akkor most hogy is van ez?” Azt megteheted, hogy ha mondjuk rendszeresen ébred hajnali 6 fele, amikor már pirkad, akkor még kap szopit, ezt általában a legtöbb baba magától is megtartja 10-12 hónapos korig.

  • Évi

    2009. február 28. szombat

    Kedves Ági!

    Az én lányom 9 hónapos, soha nem volt jó alvó. Reggel 8 körül kel, 11-kor alszik 30 percet,délután pedig 2-3 óra között szintén 30 percet. Ébredéskor nyűgös, még álmos,de nem tudom visszaaltatni( általában az ölemben alszik el).Este cicizés közben alszik el, majd másfél óra múlva felébred,elég nehéz visszaaltatni.Éjszaka még legalább 2-szer kel fel enni( először próbálom visszaaltatni,de addig sír míg nem kap cicit).Kérlek adj valami tanácsot, hogyan lehetne a nappali alvás idejét megnövelni; hogyan tudnám megtanítani egyedül elaludni(egyedül nevelem a kicsit már születése óta).
    Előre is köszönöm a segítséget.Évi

    Válasz: Azért kel fel hamar, mert az öledben altatod. A baba alvásciklusa úgy működik, hogy 30 perc mélyalvás után jön egy felszínes szakasz, ilyenkor ha valami megzavarja (fogzás, zaj, saját mozgása stb.) felébred. Ha azt tanulta meg, hogy az öledben alszik el, akkor ilyenkor nem tud magától visszaaludni. Meg kell tanítanod magától elaludni és akkor ilyenkor képes lesz magától visszaaludni is.

    Csináld azt, hogy lefekvés előtt kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz. A lényeg, hogy minden egyes altatásnál következetesen ugyanazt csináld.

  • Éva

    2009. február 28. szombat

    Kedves Ági nem tudom hogy mi okozza a problémát, mert az elalvással semmi gond nincs szépen egyedül elalszik a kiságyában , nem kell ringatni ciciztetni stb. sőt, máshol nem is hajlandó aludni csak ott, addig nyügösködik amig be ben visszük. Van napirendünk, este fél 9 -9 re mindig elalszik és utánna szoktam magam mellé tenni mikor bemegyek hozzá lefeküdni mert úgy vagyok nyugodt ha velem alszik…
    Erre általában fel sem szokott ébredni. Ezt azért csinálom mivel kiskora óta elég sürün evett éjszaka 2-3 óránként, kényelmesebb volt igy valamint ha felriad szüksége van arra hogy megnyugtassam vagy még mindig megetessem mert csak igy alszik vissza. A furcsa az hogy igazán fel sem ébred, a szemei csukva vannak csak forgolódik nyöszörög és ha kiesik a cumija akkor ébred fel ha nem kapja vissza vagy nem kap enni. A foga biztosan jön már látszik is az alsó kettő de előtte is ilyen volt……. szóval tanácstalan vagyok

    Válasz:
    Sok babánál van, hogy mire már nem ébred éjjel enni, hanem átalussza az éjszakát, addigra megkezdődik a fogzás és akkor meg amiatt alszik rosszul. Mindenképpen keresd meg az alkati szerét és próbáld ki, mennyit javít a helyzeten (legalább 3-4 napig kell adni, hogy lásd van-e hatása)

  • Csilla

    2009. február 27. péntek

    Kedves Ági,

    kislányom első perctől jó alvó és mindig hanyatt aludt, próbáltuk nagyon pici korában hason is altatni, egy percet sem bírt, utálta. pár napja viszont nagyon nyűglődött elalváskor, és apukája egy váratlan sugallatra hasra fordította, lányom pedig reggelig mozdulatlanul aludt. azóta két éjszaka is előfordult, hogy felsírt éjjel egy körül, bementem, hasra fordítottam, és reggelig aludt. a kérdésem az lenne, hogy tehetem – e rögtön szopi után este hasra, vagy tele hassal veszélyes? azt sem tudom, hogy ha bukik egy kicsit később, nem rossz-e hogy benne fekszik reggelig? nem vagyok gyakorlott hason altató anyuka, de azt olvastam, vannak gyerekek akik csak hason alszanak. nem tudom, hogy ez ilyenkor még megváltozhat? mármint már 7 hónapos és csak mostanában tapasztaljuk ezt… lehet, hogy ő már előbb is hason aludt volna, csak mi nem raktuk hasra…? mit tanácsolsz? hason vagy hanyatt?

    köszönöm szépen

    Válasz: Igen, lehet hogy most megszereti a hason alvást, végülis a felnőttek is néha ilyen testhelyzetben alszanak, néha olyanban… Én hasonalvás-párti vagyok 🙂

  • Éva

    2009. február 26. csütörtök

    Az én kisfiam 7 hónapos és még elég sürün felébred éjszaka emiatt én is kezdek nagyon fáradt lenni. Még mindig szoptatom, de már elkeztem a hozzátáplálást is. Délelött délután gyümölcs ivólé keksz, délben fözelék. Este 8 körül szopcsizik, fél 9-9 re elalszik utánna kb.hajnali 1 körül ébred de már nem etetem meg egy pár napja csak teát kap igy sikerül kitolni az éjszakai evést úgy 3-4-5 körülre mikor hogy ébred. Közben viszont állandóan mocorog forgolódik, dünnyög, igaz sirni nem sir. (mellettem alszik) Utánna eszik 8 körül 10 kor tizórai délben ebédés igy tovább. A súlyával sincs probléma 9 kg 7 hónaposan és 70 cm. Nagyon várom már hogy át tudjak aludni egy éjszakát vagy csak egy felet normálisan mert kezdek nagyon kikészülni. 🙁 Mit tanácsolsz? Szerinted mit kellenne tennem hogy végre nyugodtan aludjunk? Üdvözlettel Éva

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.