A babának tényleg mindig ugyanannyit kéne aludnia minden alvásnál?

A válasz röviden: nem. De miért is írok erről? Egy csomó anyukát hallottam már szabadkozni arról, hogy a babája néha 30 percet, néha 2 órát alszik és ez biztos valami gondot jelez, hiszen a napirend-mintákban és az ajánlásokban azt írják, egyforma hosszúságúak a nappali alvások. Hát egyáltalán nem azok! De akkor hogyan is kéne ennek lennie?

0-tól 2-3 hónapos korig a legtöbb baba többször és rövidebben alszik. Ennek az az oka, hogy felszínesebb az alvás. Sokan elvárják, hogy az újszülött 3-4 órákat aludjon egyhuzamban rezzenés nélkül. Néhány újszülött ezt meg is teszi, mert még túl ingergazdag neki a világ (erős fények, erős zajok), ezért az alvással zárja ki az ingereket és piheni ki a megszületés fáradalmait. 3-4 hetes korra azonban már a korábban sokat alvó babák sem alusszák át a napot, hanem hosszabb-rövidebb ideig ébren vannak két alvás között.

Az aktívabb babák (ez veleszületett személyiségjellemző) ráadásul már újszülöttkorban sem alszanak olyan sokat és többet vannak ébren.

Ebben az időszakban tehát teljesen normális, ha semmi sem normális 🙂 Azaz egyik nap így, a másik nap úgy sikerül az alvás, néha több, néha kevesebb. Ehhez az is hozzájárul, hogy még felszínes az alvás, tehát a baba pont kipiheni magát, amíg 30 percen át szopizik és közben szendereg kicsit.

2-3 hónapos korra általában 3-4 alvás szokott lenni, amik inkább rövidebbek, mint hosszabbak és nem mindig egyforma hosszúságúak. Lehet olyan, hogy 4×25-30 perc és olyan is, hogy délelőtt van egy hosszabb 1-2 órás alvás, délután pedig két rövidebb, vagy olyan, hogy egy rövid egy hosszú és megint egy rövid.

Miért nem alszik mindig ugyanannyit a baba?

1. Mert még mindig képes felszínesebb alvással is kipihenni magát
2. Még nem mozog annyit, ezért nem fárad el fizikailag eléggé.
3. Rövidebbek a mélyalvási szakaszok (kb. 30 percesek) és a végén könnyen felébred, de már nem tud visszaaludni.

Általában 6 hónapos korra már 2-3 alvás van. Amikor a baba áttér a 2 alvásra, ezek általában hasonló hosszúságúak, de előfordul olyan is, hogy az egyik alvás (többnyire a délelőtti) hosszabb és a másik már rövidebb.

Amire itt ügyelni kell:

– Ne akard mindenáron meghosszabbítani az alvását pl. azzal, hogy babakocsiban vagy kézben altatod, esetleg végig szopizik az alvás alatt! Amikor elaludt, kerüljön a kiságyba, ne azt szokja meg, hogy félálomban mindig visszaaltatod. Ha az alvás teljes folyamán segítséget kap a baba, felszínesebb marad az alvása és csak később alakul ki a hosszabb mélyalvás, ez késlelteti az idegrendszer fejlődését.

– Amíg többet alszik és ezek között 1 vagy 2 séta közben van, azzal nincs semmi gond, de legyen minden nap 1-2 olyan alvása is, amikor a kiságyába fektetve alszik, hogy ezt is megszokja. Amikor már csak 1-2 alvás van, ezek mindegyike a kiságyban történjen, így elkerülhető, hogy a végén már csak babakocsiban vagy ölben tudjon aludni a baba a nappali alvásokkor.

1 éves korban 1-2 alvás szokott lenni napközben, de ez sem mindig percre pont ugyanolyan hosszúságú, egyik nap jobban elfárad a kicsi, többet alszik, a másik nap nem, ez teljesen normális. Sok minden meg is zavarhatja az alvást ilyenkor:
– fogzás,
– mozgásfejlődés,
– fejlődési ugrásokból fakadó feszültség, stressz (pl. beszédfejlődés, járástanulás, szobatisztaságra szoktatás)
– túl sok mesterséges inger (mesenézés, tabletezés, háttérben szóló tévé stb.)

Ebben a korban különösen fontos, hogy tiszteletben tartsuk a kicsi alvásidejét. Amíg még 3-4x alszik, belefér, hogy ebből néhány menet közben történjen (pl. séta közben, kirándulás közben, vendégségben stb.). Amikor már csak 1-2 alvás van, akkor ezeknek a megszokott időben kell történniük és nyugodt környezetben (nem muszáj mindig otthon, ha nyaraltok, kirándultok, rokont látogattok, az nem gond, de nyugodt legyen a környezet, ahol tud aludni a kicsi, ne az legyen, hogy 30 perc után holtfáradtan felriad valamire, ne pakolásszátok közben egyik helyről a másikra, statikus helyen legyen és ne húzzátok az alvásidőt)

Mi befolyásolja mennyit alszik a baba nappal?

Sokan azt hiszik, a nappali alvásmennyiség a fáradtságtól függ, ha jobban elfárad a baba, többet is fog aludni. Azonban nem pusztán a fáradtság befolyásolja az alvásmennyiséget, sőt, a túlfáradás korábbi ébredéshez vezethet.

Ami számít:

– mikor és mennyit evett a baba: ha a következő etetési idő pont az alvás alatt érkezik el, a baba könnyen felébredhet, különösen jellemző ez akkor, amikor a baba még nem eszik szilárd ételt, ezért gyorsabb az emésztése és erősebb az éhségérzet,

– mennyi idős a baba: a kisebb babák mélyalvása rövidebb, az alvás felszínesebb, ezért könnyebben felébrednek, 3 hónapos korra 30 perc, 12 hónapos korra kb. 45 percesek a mélyalvási szakaszok

– hol alszik a baba: az alváshoz és a visszaalváshoz biztonságérzet szükséges, ha a baba nem érzi biztonságosnak a körülményeit, nehezen alszik el és kevésbé mélyen alszik,

– nem rontja-e valamilyen egészségügyi körülmény az alvásminőséget (pl. orrdugulás, fogzás, torokfájás, hasfájás, ha a baba nem érzi jól magát, nem alszik olyan mélyen)

– a rutinok és a szokások: ha a kicsi alvási körülményei állandóak, a szokott körülmények között, a szokott rutin szerint alszik el, ami biztonságot jelent számára, akkor a szokásos kialakult ritmus szerint fog felkelni,

– a nappali ingermennyiség: a túlfárasztás, a túl sok inger, túl sok kötött program, elsősorban a mesterséges ingerek túlfárasztják a kicsit, ami túlterheli az idegrendszert, megnöveli a stressz-szintet és ezáltal rontja az alvásminőséget.

Mit tegyél, ha összevissza alszik a babád?

1. Érdemes legalább 2 héten át alvásnaplót írni, mert ebből kiderül, hogy van-e valamiféle rendszer abban, amit te rendszertelennek látsz (pl. délelőtt többet, délután kevesebbet alszik)

2. Írd fel az ébrenléti időket! A babák általában más-más mértékben képesek ébren maradni két alvás között. Itt tudod megnézni, melyik életkorban milyen ébrenléti időkre számíthatsz. Az ébrenléti idő nem mindig ugyanolyan hosszú, délelőtt általában rövidebb, délután általában kicsit hosszabb. Akkor fog eleget aludni, ha akkor fekteted le, amikor már elég álmos, de még nem fáradt túl.

3. Akkor altasd el, amikor álmos. Gyakran az a gond, hogy rutinból a megszokott időpontban altatod el a babát és a kisebb, 6 hónapos kor alatti, valamint a nyugodtabb természetű babák, ilyenkor el is alszanak, akkor is, ha még nem olyan álmosak, azonban, mivel még nem elég álmos, kisvártatva fel is ébred (a mélyalvási szakasz végén)

4. Biztosíts neki nyugodt alvási környezetet, de nem kell se lábujjhegyen járni, amíg elalszik a baba, se végig mellette maradni, csak azért, hogy tovább aludjon.

5. Figyeld meg, hogy nem cseréli-e össze a nappalt az éjszakával vagy nincs-e elcsúszva a napirendje! Sokszor, ami rendszertelennek tűnik, valójában a baba számára teljesen átlátható, egyszerűen csak a felnőtt ritmushoz képest van elcsúszva az egész napirend (erről itt olvashatsz)

6. Alakítsatok ki napi ritmust (a tennivalók egymásutánja a napon belül ugyanaz legyen) és a baba számára megnyugtató rutinokat az altatáshoz!

És a legfontosabb: ne aggódj! Az alvási szokások és a napirend a baba fejlődésével együtt változnak, nem gond, ha nem minden történik pontos menetrend szerint. Vannak alkalmazkodóbb és érzékenyebb, a szokásaikon gyorsabban változtató babák. Ha a babád jókedvű, kiegyensúlyozott, kipihent, akkor nem probléma, ha nem kiszámítható rendszerességgel vagy más babáknál kicsit kevesebbet alszik.

Ha pedig segítséget kérnél a babád altatásához, vagy nem látod át, hogyan javíthatnál az alvási szokásain, itt tudok segíteni neked >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

41 Comments

  • Kitti

    Reply Reply 2023. december 30. szombat

    Kedves Ági!

    Az alábbi problémával fordulok hozzád (bocsánat a tegezésért).
    Lassan 8 hónapos a kisfiam, az első 4 hónap alvás tekintetében egész jó volt. Azóta viszont rémálom. Időszakosan bojkottálja a gyerekágyat, csak rajtam hajlandó aludni. Ez a mostani helyzet már 1 hónapja tart, és sajnos, este is egyre nehezebb lerakni. Teljesen kétségbe vagyok esve és feszült vagyok, mert egy perc nyugtom sincs tőle. Mit ronthattam el?
    Kezdettől fogva a gyerekágyban vagy a babakocsiban aludt, nagyon ritkán fordult elő, hogy rajtam. Újabban viszont nem is hajlandó máshogy, és mivel este is sokszor ébred, napközben elég nyűgös, így ha azt szeretném, hogy viszonylag normális mennyiséget aludjon (sokáig pontosan 30 percet aludt), akkor „eltűröm”, hogy matricává változott.
    Próbáltam párnát, „csodakrémet”, a letesz-felvesz módszert, a sírni hagyást (persze, végig mellette voltam, simogattam, dúdoltam), fehér zajt, semmi sem használ.
    Tehetetlennek és bénának érzem magam.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. december 31. vasárnap

      Nem rontottál el semmit, ő romlott el 🙂 Ez ebben a korban gyakori. Mivel jönnek az első fogak, gyorsan fejlődik a baba, ezért általában véve nyugtalanabb, nehezebben tud ellazulni, ezért igényli most a testközelséget. Esetleg segíthet, ha nem magadon altatod, hanem pl. egy matracon vagy a ti ágyatokon fekszetek le és melletted aludhat el, de ha már alszik, akkor magában alszik tovább, hátha így könnyebb lenne az altatása (ha ágyon alszik, leesésgátlóval tudod megakadályozni, hogy leguruljon)

      • Kitti

        Reply Reply 2023. december 31. vasárnap

        Köszönöm szépen a válaszod. Korábban ez nem működött, de megpróbálom újra. A remény hal meg utoljára. 🙂

        Boldog új évet kívánok!

  • Laura

    Reply Reply 2023. augusztus 04. péntek

    Kedves Ágnes!

    Két kérdésem lenne, egyik:
    8 hónapos kislányom csak velem alszik mind nappal, mind ejjel…ahogy elmegyek mellole rogton- vagy maximum 10 perc múlva kipattan a szeme. Ejjel is igényel vissza labdához is születése óta. Hogy lehetne onallobb alvasra szoktatni?

    Másik, hogy ejjel mostanaban gyakran kel sírva, most jön az alsó két foga, de már egész szépen látszanak. Mi lehet meg a siras oka? Etel érzékenység esetleg? Néha pukizik almában

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. augusztus 20. vasárnap

      Mivel azt szokta meg, hogy mindig melletted van, ezért nem tud másként aludni. Ezt bizony gyakorolni kell kicsit. Főként a nappali alvásnál lenne rá szükség. Próbáld meg, hogy eljössz mellőle, de ha felkel, nem fekszel vissza. Visszasimized stb., de nem fekszel oda. Így az első pár napban talán nem fog annyit aludni, de elkezd nála kialakulni az önálló visszaalvás képessége.

      Miután az alsó kettő metszőfog áttört, általában elkezd jönni a felső négy is, leggyakrabban ez okoz ilyen tüneteket. De, ha evett mostanában olyan ételt, ami új, szokatlan, esetleg puffasztó (K-betű zöldségek, zöldborsó, bab stb.) akkor ez is okozhat emésztési gondokat, de ennek nappal is vannak tünetei (pl. puffadás, széklet megváltozása, érzékenység esetén kiütések stb.)

  • Krisztina

    Reply Reply 2023. július 24. hétfő

    Kedves Ágnes!

    2 éves a második kislányunk, már pici baba kora óta nem alszik jól. Eddig max 4-5 óra volt amit egyhuzamban aludt azt is csak pár hetente egyszer produkálja. Szopizik meg, általában úgy is alszik el. Este mikor ébred mindig cicizik 3- 5 percet aztán vissza is alszik, de nem hosszú időre max 3-4 órára, az a jobbik eset.
    Már olyan durvák az eseteink hogy van olyan hogy éjfél és fel 2 között alszik el, addig hiába sötétben vagyunk ő maszkal nevetve és mesezni akar vagy ha nem akkor sír egyfolytában míg egy óra után mesezunk. Már az egész család kialvatlan. Ha el is alszik egy két óra után ébred vagy szopizni szeretne vagy átjön a nagyagyba hozzánk és akkor amiatt nem alszunk. Kérem mond meg mit rontunk el és mit kellene tennünk. Koszonom segítséget előre is!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. augusztus 01. kedd

      A kisgyerekek többsége jobban alszik egy ágyban. Ha nem fértek el, akkor valamelyikőtök aludjon vele külön egy matracon vagy egy kiságyat leengedett ráccsal toljatok az ágyatok mellé, hogy veletek tudjon aludni, de mégis elférjetek. Ha együtt jobban alszik, akkor a probléma egyelőre megoldódott. Ha úgy se, akkor forduljatok alvásambulanciához, mert esetleg szervi ok is lehet a túl sok ébredés hátterében.

  • Dora

    Reply Reply 2023. július 10. hétfő

    Kedves Agi!a kislanyom most lett 6 honapos, mar megduplazta a sulyat. 50cm El szuletett es most “csak” 62cm. Nagyon szepen fejlodik a mozgasban is. Kell aggodnom a hossza miatt?a ferjem es en is magasak vagyunk ezert engem kicsit aggaszt, hogy olyan kis mini. A gyerekorvos nem mondott ra semmit de en aggodom. Köszönettel!!!!!!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. július 16. vasárnap

      Nem kell aggódnod emiatt, mivel 50 centivel született a 12 cm magasságnövekedés teljesen normálisnak mondható.

      • Dora

        Reply Reply 2023. július 17. hétfő

        Nagyon szepen koszonom a valaszt!!!!

  • Edit

    Reply Reply 2023. május 19. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiúnk egy hét múlva lesz 10 hónapos. Nagyjából egy hónapja már csak kétszer alszik napközben. Amíg háromszor aludt átlagban így nézett ki a nappali alvása: délelőtt kiságyban 30-35 perc körül, kora délután mózesben az erkélyen 2-3 órát, késődélután újra 30 perc vagy babakocsiban, vagy hordozóban. Most ugyanúgy délelőtt kiságyban, délután mózesben az erkélyen alszik. Viszont az alvás mennyisége lecsökkent. A délelőtti jobb esetben éri el a 35-40 percet, de van, hogy csak 25 perc. Az erkélyes alvás még inkább lecsökkent: jellemzően 1 óra 20 perc körül alakul. Így a nappali alvások időtartama összesen 3-4 óráról lecsökkent 2 óra körülire, de vannak napok mikor még azt sem éri el. (Alapvetően nem „rutinból” altatjuk, igyekszünk figyelni az álmosságra utaló jelekre, de így is nagyjából ennyi időket alszik). Több helyen is azt olvastuk, hogy az ilyen korú babáknak a 3 óra nappali alvás a „normális”.

    Arról érdeklődnék, hogy mennyire aggályos ez a mennyiségű alvás. Illetve, hogy lehet-e tenni valamit, hogy ezek az alvások tovább tartsanak?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    Üdv:

    Edit

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. május 21. vasárnap

      Egyáltalán nem aggályos, ha utána kipihent és jókedvű, akkor nem gond, hogy rövidebbeket alszik.

  • Alexa

    Reply Reply 2023. május 17. szerda

    Kedves Ági!

    Gyermekem 10 hónapos korától 11től1ig aludt mindig percre pontosan. (Kivéve betegség vagy fejlődési ugrások..)

    Most viszont úgy néz ki átállt magátol arra, hogy 1kor fekszik le. Igy viszont sajnos csak 3-kor kel ami önmagában még nem lenne annyira rossz, de nem alszik el 8-kor ahogy szokott csak 9 után. Ez egy hete van így kb.
    Nem szeretném ha későn feküdne mert az az egyetlen olyan időm amit férjemmel tudunk tölteni és főleg azért sem mert nem hiszem egészséges lenne 9 után ágyba menni egy 2 éves pici gyermeknek.
    Reggel 6kor kelt eddig mindig, ami nekem megfelelt mert korán kelő típus vagyok viszont most egy hete fél 8kor kel ami viszont késő mert nem is fárad el eléggé:( ingerkereső gyermek és hihetetlen energia kell őt feltölteni elég információval. 🙂
    Esetleg lehet rossz következménye a késői fekvésnek vagy hagyjam így és találjam meg ennek a rutinnak a legjobb változatát a családdal?
    Az összesített ídő így is 12 óra alvás.
    (Ovi még 1 év)

    Köszönöm előre is a választ!!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. május 21. vasárnap

      Egyáltalán nem egészségtelen 9-kor feküdni 2 évesen. Ráadásul a nyári időszakban világosabb van este, így maga a bioritmus is átáll a későbbi fekvésre, lehet, hogy ő is pont ezért állt át. Úgyhogy ha nem muszáj, én ezt nem erőltetném, már csak azért sem, mert az őszi óraátállításkor és a sötétebb időben amúgy is változni fog még ez.

  • Evelin

    Reply Reply 2022. szeptember 13. kedd

    Kedves Ágnes!

    Rendszeres olvasója vagyok a blogodnak, a könyved is olvastam a babám születése utáni hetekben, illetve a „vidám nappalok-at” is kívülről fújom. Azért írok neked, mert végképp tanácstalan vagyok már.
    Kislányunk most 7 hónapos, első baba. Kb. 4,5 hós koráig idilli volt minden: kezdettől fogva 5+4 órát aludt éjjel, utána még egy kicsit reggelig. igény szerint szopizik a mai napig, 3 hónapos kora körül átaludta az éjszakát, s ha nem is 8, de 6 órát simán aludt az „első” lefekvésnél, ami szépen elkezdett beállni este 21.30-ra. (Picinek azért volt 23-01 óra közti elalvás is)
    Különösebben nem tréningeztem, csak figyeltem a jeleit, mikor álmos. Volt hogy napközben elaltatta magát, hüvelykujját szopizva, egyedül. Autós hordozóban útközben ugyanígy.

    Nagyon büszke voltam rá. Ekkoriban a szoptatások is ritkultak, 4 néha 5 órát elvolt cici nélkül. A nappali alvása viszont teljesen rendszertelen volt, de engem ez nem igazán zavart, mert tudtam, ha álmos, el tud aludni, ha meg nem, akkor hiába erőltetem.

    És úgy 2 hónapja ez elkezdett felborulni. Előbb csak annyi történt, hogy 3-szor is ébredt éjjel a korábbi egy helyett. Számoltam az alvásregresszióval, gondoltam majd túl lesz rajta. Később beállt óramű pontossággal az éjszakai három óránkénti kelésre, de volt, hogy vissza sem tudott aludni (szoptatás után letéve visszaébredt), néha egy órát is fent volt és újabb szopival aludt el, vagy apja ringatta hosszasan. Hat hónapos kora körül volt ez, számoltam a növekedési ugrással is. Ha estére cumisüvegből kapott plusz tejet, ugyanúgy ébredt.

    Elkezdődött a hozzátáplálás, így nem aggódom már a tejmennyiségen sem annyira, plusz a nappali szoptatások is gyakrabban kellettek, mert nyűgösebb volt a pici.
    Ekkor kezdtem észrevenni, hogy a szopik egy része valójában altatás, nem is evés, tehát kialakult a nappali alvások rendszere: reggel 1 óra ébrenlét után már altatom, azután még 2* alszik estig, 2.5-3 órás ébrenlétekkel. Az alvások 1 vagy másfél vagy fél órások.

    Szóval most azzal együtt, hogy a nappalok viszonylag kiszámíthatóvá váltak, az éjszakák szörnyűek lettek… Mit csinálunk rosszul?? Ha 3 hónaposan ment az egyedül alvás, akkor most miért nem? Fogzás még nincs, vagyis jeleit nem látom, és furcsának tűnik az is, hogy hirtelen éjszaka ilyen éhes lenne, ha már korábban az 5-6-8 órát kibírta…

    Válaszod előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2022. szeptember 18. vasárnap

      Azért nem megy most az alvás, mert beért abba a korba, amikor az alvásban megjelennek az ún. mikroébredések (itt írtam erről részletesebben: https://www.kismamablog.hu/baba-alvas/a-4-honapos-alvasi-regresszio-letezik-mi-okozza). Meg kéne nézni mi az, ami zavarhatja még az alvását azokon kívül, amiket kizártál. Amik a legvalószínűbbek ebben a korban:
      – hozzátáplálás megkezdése, új ételek (emésztési gondokat okozhatnak)
      – ha veletek alszik egy szobában, felébredhet a zajaitokra,
      – fogzás (az első 6 fog áttörése akár hónapokon át is megzavarhatja a baba alvását)
      – mozgásfejődési ugrások, amikkel felébreszti magát,
      – lehetnek még egyéb egészségügyi vagy környezeti okok is, itt soroltam fel őket: https://www.kismamablog.hu/baba-alvas/miert-nem-alszik-a-baba

      Elsőként az okokat kéne megállapítani és ha megtaláltátok, segíteni rajta, ez jelentősen javíthat az éjszakákon.

      • Evelin

        Reply Reply 2022. szeptember 19. hétfő

        Kedves Ági!
        Az emésztést sem tartom valószínűnek, mert olyankor azért szokott pukizni, vagy rugdal a lábával, esetleg egy kaki után megkönnyebbül. Igazából éjszaka ilyen problémák nem szoktak lenni.
        Este nem is nagyon kap szilárdat enni, pont ezért, hogy ne legyen ebből baj.
        Az együtt alvást is átgondoltam, de mivel sokszor 21-kor már alszik a baba, mi meg csak később fekszünk, így igazából az is tesztelve van, ha nem mozgolódik senki mellette, sajnos úgy is ébred.
        Az elmúlt hónapokban voltunk nagyszülőknél, vidéken, sokkal csendesebb mint a városi lakás. Van, hogy tévé megy halkan este, de voltunk már síri csendben is, nem tapasztalok különbséget. A mozgásfejődés persze lehet, de hát az folyamatosan aktuális, akkor a következő fél évben nem fog aludni?
        Vajon az önnyugtatás, ami 4 hónaposan megvolt, miért maradt el? Napközben is néha már látom hogy nyűgös, de nehezen alszik el. Dörzsöli a szemét, fáradt, de nem tud elcsendesedni.

        Persze nekem is kimerítő az éjszakázás, de az jobban aggaszt, hogy ha 24 órából 13-at alszik az nem lesz neki kevés?
        És persze nem szeretném azt sem, hogy arra szokjunk rá, hogy éjszaka ringatás meg lakásban sétálgatás a „program”.
        Nem tudom, mivel tudnék még segíteni neki lenyugodni, mert ha konkrétan mellen alszik (el és ott is marad), akkor is hamar felébred és sír, a többi módszer pedig ennél csak macerásabb és kevésbé is hatékony…

  • Krisztina

    Reply Reply 2022. augusztus 29. hétfő

    edves Ágnes!
    Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy a 16 hónapos kisfiam tápszeres baba születése óta és tejfeherje érzékeny. 8-9 hónapos korában nem kelt fel éjszaka enni, ennek kivételével mai napig igen. Az esti rutinunk: szilárd vacsora, fürdés, kis játék majd tápszer(240ml) és alvás kb 10 óra körül. Aztán kel 1 órakor es 4kor tápszerért. Ilyenkor 180mlt kap.Csak ezzel nyugszik meg, se cumi, se viz/tea. Általában rögtön vissza is alszik. Hogyan tudnám leszoktatni, hogy legalabb csak egyszer keljen, szerintem nagyon sok ez a tápszermennyiség már neki, de kéri, és csak éjjel. Másodszor pedig, egy kezemen meg tudnám számolni, hányszor aludta át az éjszakát. Kérem tanácsoljon valamit, mert ennyi idősen már bőven alszik minden baba reggelig, és nagyon el vagyok keseredve, hogy az én babámmal valami baj lehet. Nagyon köszönöm, ha válaszol!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2022. szeptember 04. vasárnap

      Egy 16 hónapos babánál teljesen normális, ha éjjel még eszik. Mivel egyenletes időintervallumonként kel, ez nem alvászavar, hanem egyszerűen csak éhes, ezért eszik és visszaalszik (ha más baja lenne, nem aludna vissza). Még nem képes átaludni az éjszakát, így ezt elvárni sem lehet tőle. Egyébként más babák sem alszanak még ennyi idősen egyhuzamban reggelig, ezt felesleges mondogatnod magadnak, mert nem így van.

  • Buchwald Magdolna

    Reply Reply 2022. augusztus 01. hétfő

    Kedves Ágnes!
    Szeretném megkérdezni, hogy nyugtalanul alvó unokámnak hogyan adagoljuk a camomillát? Ch15-öst vettünk. A baba 9 hónapos.
    Nagyon köszönöm!
    Magdi

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2022. augusztus 07. vasárnap

      Este lefekvés előtt 6 golyó vízben feloldva.

  • Kovács-Keszte Kata

    Reply Reply 2022. július 28. csütörtök

    Kedves Ági!

    Adott egy majd 2es fél éves csajszi,kicsinek 3óránként kelt cicizni.Majd mióta eszik(meglehetősen nehezen eszik,rossz evő,válogatós is)Este 11kor mindig kel.S éjjek is többször.Még cicizik.Az elmúlt 2 éjszaka viszont tragikus volt.Minden órában kelt,s minden órában a cici kellett neki.
    Van egy kishuga,aki 4 hónapos.Persze tandem szopiznak,a délutáni és esti alvásnál.Ezt az elmúlt 2 éjszaka borzasztó volt.
    A gyerekszobában van egy nagy ágy s a kiságy,a nagy ágyon alszok a nagyobbikkal,a kisebbik pedig a kiságyban.Már 7 hónapos kora óta nem alszik a nagy kiságyban,érdekelne,hogy ez okozhatja e az „alvászavarát”?!Mert nekem az Anyósom állandóan azt mondja,h azért alszik olyan rosszul,mert hamar kivettem a kiságyból.Ezt a 2 éjszakát leszámítva is szokott kelni éjjel,de hamar visszaalszik,s nem szokott ennyire cicit kérni.
    Arra is gondolok,h esetleg jobban önállósodik,s ez a kis idegrendszerét megviseli?Vagy a napközbeni dolgai?
    Várom válaszod,előre is kószönöm.
    Kata

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2022. július 30. szombat

      Nem azért alszik rosszul, mert vele alszol, hanem azért, mert valami zavarja. Ez lehet fogzás is, ha még nincs kint mind a 24 foga, de a szobatisztaság megkezdése, beszédfejlődési ugrás, az önállóság miatti szeparációs szorongás is okozhat ilyen ébredéseket. Érdemes bekukucskálni a szájába, mert ha fogzás, akkor éjszakára fogzás elleni fájdalomcsillapítás tud segíteni rajta.

  • Virag

    Reply Reply 2022. július 18. hétfő

    Kedves Agi!
    Mar korabban irtam Neked, sajnos minden tanacs ellenere nem javult a helyzetetunk. Kisfiam mar 4 honapos, szuletesetol fogva 2 orankent eszik, ejjel is. A hasfajason tul vagyunk,es most jon a fogzas. Igy sajnos lazabb hetek alvasban nem voltak. Ejjel eddig a fiam lefekudt 8-9 korul es az elso alvasa volt talan max 3 ora. Az ezt kovetok mind 2 orankent egeszen hajnalig, mindig felkelt ah alvasok kozott es evett. Most napkozben nyaladzik, eszi az oklet, es delutanra/ estere egesz ingerlekeny az inye miatt. Olvastam a homeopatias ajanlasodat tobbszor is, de nem tudom eldonteni, ra melyik gyongyocske illene. Azert is erdekelne, mert az irod, a gyakoribb ejszakai keles es nyugoskodes mogott valami ok all. Sajnos mostanaban nem hogy 2 orankent, de 45 percenkent kell hajnali 2 utan, breakdenszel az agyaban, es ragja az oklet majd sir. Halozsakban altatom, de ugy is fel-ala porog. A hutheto cumi nem igazan tetszik neki,inkabb a mellemet tepi. Szeklete olyan mint mindig, 2 naponta aranysarga es folyos. Estenkent Dologelt adok neki, de nen sokat hasznal. Tudom, hogy a java meg hatra van. Tobb mint 7 kilo volt 3 hete,nagy baba.
    Mar nagyon ki vagyok merulve az ejszakak miatt. Ha tudnal tanacsolni homeopatias gyogyszert, es miben tudnek valtoztatni, azt halasan koszonom! Virag

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2022. július 22. péntek

      Ha piros az arcocskája mindkét oldalon, akkor Belladonna, ha csak néha pirul ki, akkor Chamomilla. Ha egyik sem jellemző rá, akkor komplex szerekkel lehet próbálkozni, mint az Osanit, Tentoba homeo vagy a Viburcol kúp.

      • Virág

        Reply Reply 2022. augusztus 11. csütörtök

        Kedves Ágnes!
        Eddig se a Chamomilla se a Belladonna nem használt, igaz, csak esténként adtam neki az utolso szopi előtt. Lehet ez így kevés? A gyógyszertárban azt mondták, nem beszerezhető a nagykerből az Osanit es a Vibracol kúp sajnos már nem elérhető itthon.
        A másik kérdésem egy témafelvetés lenne: Valóban létezik ez a 4 hónapos alvás regresszió? Kisfiam újszülött kora óta 2 óránként eszik, de figyelek rá, hogy nappal is kapjon elég anyatejet, pláne a nagy melegekben, nem próbálom kihúzni az etetések idejet. 3 hónapos kora körül volt egy-két jobb éjszaka, amikor 8.30tól aludt 1.30is akár, de ez már a múlté. Hetek óta 2 óránként kel éjjel: 8.30, 12, 2, 4 és 6, amikor is felkel :D. Én itt (még) nem fogzásra gyanakszom, mert szopi után viszonylag jól visszaalszik hálózsákban babaöbölben mellettem, de pontban 2 óra múlva megint ébred. Ha nem pattanok elég gyorsan, akkor sír. 😀 Nem akarom lenevelni az éjjeli evésről, mert teljesen kiszívja a mellemet, szóval, lehet kell neki a kaja. Csak nagyon fárasztó/stresszes ez így már hónapok óta. Az esti/késő délutáni többszöri etetést csinálom, eddig nem segített. Mit javasolsz? Hozzátáplálásra csökkenni fog az éjjeli evések száma? Látnod kéne, igazi töltött hurka óriás kisbaba! Köszönjük a segítségedet! Virág

        • Vida Ágnes

          Reply Reply 2022. augusztus 14. vasárnap

          Néha hatékonyabbak ezek a szerek, ha reggel és este is kapja őket a kicsi. Esetleg a Tentoba Homeot lehet még megpróbálni, ez is több hatóanyagot tartalmazó szer (nem tudom, most éppen kapható-e)

          Nem feltétlenül 4 hónapos korban, de valóban 4-7 hónapos kor között sok baba alvása „elromlik”, aminek összetett háttere van (beindul a fogzás, érzékszervi-idegrendszeri fejlődés, mozgásfejlődés és az ebből fakadó éberség, valamint a nagyobb tápanyagigény miatt újra éhesebb lehet éjjel a kicsi). Ez nem feltétlenül regresszió, pusztán csak több minden zavarhatja meg a nyugodt alvást, de ha ezek a zavaró tényezők nem állnak fent, akkor hirtelen „megjavul” az alvás (pl. miután áttört egy fog). Az éhség valóban lehet oka ennek, mert többet mozog és nagyobb a súlya, több tápanyagra van szüksége és még nem eszik olyan laktató ételeket, amiktől jóllakna, az anyatejet meg gyorsan megemészti. Emellett azért azt sem zárnám ki, hogy a meleg időjárás miatt egyszerűen szomjasabb éjszaka és emiatt is kel. A hozzátáplálás jó eséllyel javítani fog rajta.

  • Niki

    Reply Reply 2022. július 06. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom 2 hetes most. Nagyon rossz alvó. Eddig inkább éjszaka aludt keveset, volt hogy 3, 4 órát is fennt volt evés után. Mostmár nappal is nagyon rosszul alszik. Elalszik az ölemben 5 percre, aztán felébred és kapálózik, sír. Már attól félek valami baja lesz. Hasfájós is, sokszor bántják a szelek. Adok neki rá espumisant, de csak kicsit jobb tőle. Illetve az is baj, h sokszor csak erölködve tud kakálni. Próbáltam a szélcsövet, de az se mindíg válik be. Tápszeres baba sajnos. Az anyatejemtől még jobban fájt a hasa, illetve ugyan olyan éhes volt, mint ha nem is evett volna. Nem tudom h kihez fordulhatnék, mert már én is feszült vagyok. Köszönöm ha válaszolsz.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2022. július 15. péntek

      Ez a hasfájással függ össze. Evés után mindig büfiztesd, ne tedd le aludni, akkor se, ha elszundított, mert akkor csak felkel a saját emésztésére. Büfi után tedd le oda ahol ti is vagytok, takaróra, pihenőszékbe, beszélgess, játssz vele és akkor tedd le aludni, amikor már nagyon álmos (ebben a korban ez kb. 45-60 perc ébrenlét után van). Ilyenkor viszont ne etesd, hanem dédelgetés után tedd le a kiságyba (nem kell elaltatni). Mivel ő tápszeres, ilyenkor kaphat játszócumit az alváshoz.

      A tápszer sajnos keményebbé teszi a székletet. Segíthet, ha amikor erőlködik, akkor hanyattfekteted, a két térdét a pocakjához húzod és lassan kifelé körözteted a combjait úgy, hogy a térdei a hasát masszírozzák, ez segít pukizni és kakilni is. Ha ez sem segít, tápszerváltásra lehet szükség.

  • Mária

    Reply Reply 2022. június 28. kedd

    Kedves Ági!

    Egy korábbi bejegyzésedben olvastam arról, hogy a cumiról való leszoktatást érdemes még 1 éves kor előtt megtenni, mert később ez egyre nehezebb lesz. Kislányom 11 hónapos, napközben nem cumizik, a cumit a nappali alvásokhoz és az esti alváshoz használjuk. Éjszaka ha felébred, akkor többnyire megkínálom cumisüvegből (tápszert kap) és visszaalszik. Van, hogy a kora reggeli ébredés kivétel, olyankor van, amikor cumit kap (nem mindig alszik már ilyenkor vissza).

    A bejegyzésedben elsősorban a nappali cumiról való leszokásról volt szó, ezért szeretném a tanácsod kérni abban, hogy az elalváshoz használt cumizásról hogyan lehetne kíméletesen leszoktatni. Találkoztam már olyan tanácsokkal, hogy szúrjuk ki a cumit vagy apránként vágjuk mindig valamivel rövidebbre, hogy kevesebb élményt adjon, de tartok attól, hogy ez balesetveszélyes lehet.

    Köszönöm a segítséged!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2022. június 29. szerda

      Amit olvastál az a nappali cumizásra vonatkozott, alváshoz nyugodtan maradhat a cumi, ha csak elalváshoz kell és nappal nem kéri, akkor idővel magától le fog szokni róla.

  • Dóra

    Reply Reply 2022. június 28. kedd

    Kedves Ági!
    Két éves kislányom kb 1 hónapja szobatiszta, éjszaka sem pisilt már be, ha kellett is neki, felkelt, szólt. Ez azonban megváltozott, az utolsó két éjjel meglepve tapasztaltam, hogy nem kelt fel arra sem, hogy bepisilt. Újra adjak rá pelust éjjelre? Nagyon meleg van, így sokat iszik (1 l), elalvás előtt is vagy 2 dl víz lemegy neki.. Lehet ez az oka a visszaesésnek? Ha enyhül ez a forróság, talán visszaáll minden?
    Köszönöm!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2022. június 29. szerda

      Igen, a több ivás lehet a háttérben. Éjszakára adhatsz rá megint pelust, az a nappali szobatisztaságba nem kavar be.

  • CsbK

    Reply Reply 2022. június 25. szombat

    Kedves Ági! Kislányom 2 éves múlt áprilisban. Egy hónapja el kezdett szobatiszta lenni, egyik napról a másikra bugyit kért pelus helyett. A pisilés nagyon jól megy neki, ha máshol vagyunk, ott is. Nemcsak otthon. A kakihoz pelust kér, elbújik. Egyszer sikerült a wc be is, de azóta is inkább a pelust kéri. A problémám az, hogy a bölcsiben nem pisil a wc be, visszatartja, és bepisil. A nevelőnek kijelentette, hogy anyával pisil. A wc re ráül ott is, de nem sikerül neki. Természetesen kudarcként éli meg, hogy ott bepisil. Most egy hónapig szünet van a bölcsiben, hogy tudnám segíteni, hogy magabiztos legyen ott is, és mással is tudjon pisilni? Köszönöm segítségedet!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2022. június 26. vasárnap

      Most azzal tudsz neki segíteni, ha dicséred, amikor otthon sikerül neki. Sok-sok önbizalomra és bátorításra van szüksége. Ha ebben az egy hónapban magabiztosabb lesz, megszilárdul benne a szokás, akkor a bölcsiben is jobban fognak menni majd a dolgok.

      • Csbk

        Reply Reply 2022. augusztus 17. szerda

        Kedves Ági! Köszönöm a segítségedet! Most ott tartunk, hogy vége a bölcsi szünetnek. A saját nevelőjével a szünet utáni két hétben egyszer pisilt összesen a bölcsiben. Új taktikája van a lányomnak, itthon pisil, mielőtt elindulunk. Bent visszatartja, alvásnál pelusba folyik. Majd megyek is érte alvás után és itthon pisil újra. Most egy hétig nincs a saját nevelője, idegennel van, meg is viseli, sír, amikor elköszönök. A pisilés az idegen nevelővel sem megy, visszatartja ugyanúgy. Szerepjátékozok vele, ő a nevelő, lelkesen viszi a babákat pisilni, mindig megbeszéljük reggel, hogy szólni fog, ha pisilnie kell. De mégsem megy neki bent. Nem tudom, mit tehetnék. Köszönöm válaszodat!

        • Vida Ágnes

          Reply Reply 2022. szeptember 04. vasárnap

          Az a baj, hogy ez csak akkor fog rendeződni, amikor megbízik a bölcsiben és a gondozókban. A pisi témát most ne említsd neki, helyette viszont foglalkozz sokat a bölcsis élmények feldolgozásával: bölcsisekről-ovisokról szóló mesék, bábozzatok bölcsis jeleneteket, rajzoljátok le, mik vannak a bölcsiben stb. Ez segít a bizalom kialakulásában is és ezzel párhuzamosan megjön majd a pisilési kedv is.

  • Kinga

    Reply Reply 2022. június 16. csütörtök

    Kedves Ági,

    kislányom 26 hónapos, bölcsődébe jár. A bölcsiben nincs rá panasz, csendesen eljátszik. Itthon sokszor dühöng, csapkod, kiengedi a gőzt. Ha valami nem tetszik neki, odacsap. Van egy nála egy évvel kisebb kislány a házban, és sokszor együtt szoktak „játszani” az udvaron. A kislányt, amikor meglátja, nagyon örül neki. A lányom nagyon nyitott, közvetlen, keresi a gyerektársaságot. Amikor a kislányt meglátja, egyből odaszalad hozzá, megsimogatja, majd pár másodperc múlva el kezdi húzni a ruháját. Nem rángatja, csak így próbálja magához húzni. Mindig elmondom neki, hogy ez fáj a másiknak, ne csinálja. Volt már olyan is, amikor nem vettem róla tudomást. De a kislány anyukája ki van bukva, hogy a gyermekem így viselkedik, és egyből neki támadnak, hogy ne bántsa a másikat.
    Mi lehet az oka ennek a viselkedésnek? Mit tudok tenni?
    Volt már rá példa, hogy a játszótéren is meghúzta a másik ruháját, aki éppen tetszik neki, akivel szeretne játszani.

    Köszönöm a segítségedet!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2022. június 18. szombat

      Itt nem te vagy a hunyó, hanem a másik anyuka, aki ezen kiakadt. A kislányod csak szeretné kifejezni, hogy szeretne játszani a másik kisgyerekkel, csak egy kicsit túlságosan lelkes. Elmondani még nem tudja, ezért így csinálja. Az jó, hogy jelzed neki, hogy ne tegye, ezenkívül azt teheted, hogy elmondod neki, mit tehet ilyenkor, ha szeretne mással játszani, mit mondjon neki, ha megmutatod, hogy óvatosan nyúljon a másik felé. Idővel meg fogja tanulni majd.

    • Kinga

      Reply Reply 2022. november 22. kedd

      Kedves Ági!
      A fent leírt probléma nem
      Oldódott meg.
      2,5 éves, öt hónapja a wc be pisil, mostában a bilibe. A probléma továbbra is az,hogy a saját nevelőjével nem pisil a bölcsiben. Míg mással probléma nélkül kimegy. A saját nevelőjét nagyon szereti és kötődik hozzá, de összesen talán négy alkalommal sikerült neki vele kimenni. Visszatartja, várja a déli pelust vagy azt, hogy menjek érte, ha éppen délutános a nevelő.
      Azzal fogad a gyerek minden nap, hogy elmondja nem pisilt vele.

      Bábozással, szerepjátékkal próbáltuk itthon ezt kezelni. Nem beszélünk róla, nem kédezzük erről.A nevelőt kértem, hogy emgedje ki egyedül, így pár napig sikerült is neki, de elmúlt az újdonság varázsa.
      Itthon sokszor szerepjáték közben hallom azokat a mondatokat, hogy nem engedi a nevelő ezt vagy azt. Pl megkérdezi, hogy ehet e vacsorát, mert a nevelő nem engedi.
      A nevelőtől szorong?
      Ki kellene vennem a bölcsődéből? Mert ez káros az egészségére… köszönöm segítségede

      • Vida Ágnes

        Reply Reply 2022. november 27. vasárnap

        Ez mindenképpen arra utal, hogy szorong a nevelőtől. Ha van rá mód, akkor vedd ki innen, mert láthatóan nincs rá jó hatással.

Leave A Response

* Denotes Required Field