Keveset alszik éjszaka a baba? Mit okoz? Mit lehet tenni?

Keveset alszik éjszaka a baba?

A baba éjszakai ébredései az anya számára is kimerítőek tudnak lenni különösen, ha már régóta tartanak, de mindez eltörpül az aggodalom mellett, hogy vajon a csecsemőt mennyire viselik meg a gyakori ébredések vagy az esetenkénti éjszakai hosszabb ébrenlét. Lehet, hogy túl keveset alszik éjjel a baba? Honnan tudhatjuk, ha nem alszik eleget és milyen következményei lehetnek a túl kevés éjszakai alvásnak?

Mekkora a baba éjszakai alvásigénye?

Az éjszakai alvásigény függ a gyermekünk korától és attól is, milyen nappali alvási szokásokkal rendelkezik és van-e megfelelő napirendje.

Mi a különbség a nappali és az éjszakai alvás között? Míg a baba nappali alvása felületesebb, addig az éjszakai sokkal mélyebb.

Újszülöttkorban még nem tér el egymástól a nappal és az éjszaka, a baba még ugyanolyan felszínesen alszik éjjel és nappal, ezért fordulhat elő az, hogy sokszor álmában forgolódik, sírdogál, cuppog és egyéb aktivitásra utaló dolgokat csinál.

Legkésőbb 4-6 hetes korra azonban már megtanulja, mikor van a nappal és az éjszaka és nappal már csak rövidebbeket alszik, este pedig lefekvés előtt már tovább van ébren és nyugodtabban alszik éjjel, kevesebbet mozog.

A nappali alvásigénye az életkorral fokozatosan csökken, míg 3 hónaposan jellemzően 3x 1-2 óra alvást igényelnek a babák nappal (de előfordulnak olyan babák is, akik megelégszenek 3×30-45 perc alvással), addig 6-9 hónapos kor között a legtöbb baba már csak 2×1,5 óra nappali alvást igényel, 12-18 hónapos kor között pedig áttérnek az egyszeri hosszabb (1-3 óra) nappali alvásra, 2-5 éves kor között pedig ez még tovább csökken, sok kisgyerek óvodáskorban már el is hagyja a nappali alvást.

Ezzel szemben az éjszakai alvásigény szinte változatlan:

  • újszülöttől 3 hónapos korig 9-11 óra (2-3 óránkénti ébredésekkel)
  • 3-5 hónapos korban 10-11 óra (3-4 óránkénti ébredésekkel és ebben lehetséges, hogy az éjszaka első felében egy ébredés már kimarad, így 5-6 órát egyben alszik a baba)
  • 5-18 hónapos korig 11-12 óra (1-2 ébredéssel)
  • 18-36 hónapos korig 10-11 óra (1 ébredéssel)
  • 3 éves kortól 10-11 óra (egyhuzamban)

Fontos tudni, hogy ezek az alvásigények nagy egyéni eltérést mutatnak és semmiképpen sem tekinthetőek kötelező érvényűnek vagy ajánlásnak, ezek a számok az átlagos statisztikai adatokat mutatják, amiket irányadóként érdemes kezelni elsősorban. Minimális eltérésnél nem beszélhetünk arról, hogy túl keveset aludna a baba vagy, hogy alvászavarai lennének.

Azt is érdemes észrevenni, hogy a legtöbb kisgyerek 2-3 éves korig legalább egyszer felkel még éjszaka akkor is, ha nincs semmi baja, egyszerűen csak éhes vagy szomjas lesz éjszaka. Az ébredések számát azonban sok egyéb tényező is befolyásolhatja, amik között lehetnek környezeti, egészségügyi és pszichés okok is.

Túl keveset alszik éjszaka a baba? – Honnan tudhatjuk?

Pusztán az ajánlott alvásmennyiségből nehéz megmondani kipihente-e magát a baba, mint ahogy abból sem állapíthatjuk meg egyértelműen, hogy hányszor kelt fel éjszaka vagy hogy forgolódott, mozgott-e álmában. A babák alvása ugyanis nagyon felszínes és sokkal több felszínes alvási szakaszuk és mikroébredésük van egy éjszaka folyamán, mint egy felnőttnek.

A babák alvási mintázata nagyjából 2 éves korra válik hasonlóvá a felnőttekéhez, innentől képesek zavartalanul átaludni az éjszakát (ha egyébként más zavaró tényezők nem állnak fent).

– 3 hónapos korra nagyjából 30 perc mélyalvást követ 15 perc felszínes alvás (sok szülő tapasztalja, hogy kb. 30-45 perces ciklusokban ébred a baba a nappali alvásokból),
– 6 hónapos korra nagyjából 40-45 perces egy mélyalvási ciklus és ezt 10-15 perc felszínes alvás követi,
– 1 éves korra ez nagyjából másfél órásra nő (60-80 perc mélyalvás után 10-15 perc felszínes alvás),
– 2 éves korra pedig éjszaka nagyjából 3 órásak az alvásciklusok.

Emellett, ahogyan a felnőttek is felszínesebben alszanak hajnalban, a babák és a kisgyerekek is könnyebben felriadnak már ilyenkor. 1-2 éves kor között pedig az sem ritka, hogy felébrednek és akár 1-2 órát is ébren vannak, nem tudnak visszaaludni.

Honnan tudhatod biztosan, ha túl keveset alszik a babád?

1. Az éjszaka folyamán összevissza ébred, nincs rendszer az ébredéseiben.
2. Amikor felébred nehezen alszik vissza, önmagában az etetés vagy a megszokott altatási módszerek (pl. cumi) sem segítenek a visszaalvásban.
3. Gyakran ébred éjszaka sírva, hisztizve.
4. A nappali alvásaiban sincs rendszer, nehezen alszik el, nyűgös, összevissza alszik, nincs nagyjából kiszámítható napirendje.
5. Nappal is nyűgös, rosszkedvű, hamar sírva fakad vagy hisztizni kezd, nem mélyül el a játékaiban szívesen, ingerlékeny, türelmetlen.
6. A túlfáradás tipikus jeleit mutatja: nem érdeklik a környezetében az új tárgyak és emberek, a tekintetével kerüli a stimuláló dolgokat, a fülét, orrát vagy a szemét dörzsöli, furcsán pislog (mintha le akarna csukódni a szemhéja, de aztán gyorsan kinyitja).

A túl kevés éjszakai alvás következményei

Ha a baba nem alszik eleget, az több területen is hatással van a viselkedésére és a fejlődésére. Bár a szakirodalomban létezik a viselkedési inszomnia fogalma a kisgyermekek esetén (ez az a jelenség, amikor egy kisgyerek képtelen egyedül elaludni és kizárólag szülői segítséggel képes az alvásra – ami nem csak az elalvást jelenti, hanem folyamatos segítséget az alváshoz, pl. végig ölben kell tartani vagy szoptatni kell), ez azonban nem vonatkoztatható a csecsemőkre, ilyen összefüggésről nincs tudományos kutatás, ami valószínűleg azért van, mert a csecsemők természetes és ösztönös igénye, hogy segítséget kapjanak az el- és visszaalváshoz, valamint gyakran még esznek is éjszaka.

De akkor mit is okoz a túl kevés alvás?

1. Viselkedési problémák: a fent már említett ingerlékenység mellett, ha a baba folyton fáradt, emiatt nincs kedve, ereje felfedezni a világot, ez hosszú távon kihatással lesz az összes többi fejlődési folyamatra is.

2. Az alvásmegvonásban szenvedő babák nehezebben ébrednek fel, miután elaludtak (Franco, 2004). Sokan azt hiszik, a bölcsőhalál elsősorban a túl mélyen alvó babákat fenyegeti, azonban épp ellenkezőleg: a nyugtalanul alvó, gyakran ébredő és emiatt kialvatlan babáknál 6 hónapos kor alatt megnő a bölcsőhalál esélye is (Jennum, 2013)

3. A csecsemőkori kialvatlanság hozzájárul a későbbi alvászavarok kialakulásához is, beleértve a felnőttkori alvási apnoét is. (Canet, 1985)

4. Ha a baba túl keveset alszik, érzékenyebb lesz a fájdalmakra. (Simpson, 2019)

5. Egy nemrégiben készült tanulmány arra utal, hogy a krónikus rövid alvás kockázati tényező lehet az önszabályozási problémák kialakulásában. Azok a gyermekek, akik 3 hónapos korukban kevesebbet aludtak, mint társaik, 24 hónapos korban nagyobb eséllyel éltek meg önszabályozási hiányt, azaz kisebb volt az önkontrolljuk, könnyebben kiborultak, hisztisebbek voltak, mint az alváshiánnyal nem küzdő társaik (Morales-Munoz, 2020).

6. Egy óvodás korúakat vizsgáló tanulmány megállapította, hogy a kiskoruk óta alváshiánnyal küzdő gyerekek gyengébb társadalmi készségekkel és kisebb befogadó szókinccsel rendelkeznek, gyengébbek az empátiás készségeik és az érzelmi intelligenciájuk is. (Vaughn, 2015).

Mit lehet tenni? Hogyan segíthetünk a túl keveset alvó babán?

1. Figyelj oda azokra a környezeti, egészségügyi és pszichés faktorokra, amik felébreszthetik (itt foglaltam össze őket) és ha valamelyik területen segítségre van szüksége, oldd meg az okokat!

2. Ha krónikus fáradtság miatt nem alszik a babád és már teljesen átláthatatlan a napirendetek, két lépcsőben érdemes megoldanod a problémát: először érd el, hogy bármilyen módon kipihenje magát és utána változtass az alvási szokásokon. Ennek a kivitelezéséről itt írtam.

3. Figyelj oda a saját viselkedésedre is! A baba érzi, ha feszült és stresszes vagy és ilyenkor még kevésbé tud elaludni. Azért nem alszik el a babám, mert én stresszes vagyok?

4. Napirend és lefektetési rutin kialakítása: az elalvás függ attól, hogy a baba eléggé fáradt-e már, ugyanakkor attól is, hogy olyan rutin szokásokkal segítsd az elalvását, amiből felismeri, hogy mit kell tennie, ugyanakkor amik el is lazítják. Az ellazulás többféle módon jöhet létre, minden baba mást szeret. Akkor fog tudni könnyedén el- és visszaaludni, ha a számára megfelelő módon altatod el. Gyakori hiba, hogy az altatási rutin túl hosszú (1-2 órára nyúlik, az ideális a 20-30 perc) vagy túl komplex (hinta, mese, éneklés, ringatás, etetés – ez már így túl sok, felébred tőle a baba ahelyett, hogy ellazulna, általában 2-3 dolog elég, pl. babamasszázs után éneklés vagy meseolvasás után ringatás)

5. Fölösleges ingerek kizárása: éjszaka ne égjen a villany, ne kapcsolj lámpát, ha felkel a baba, ne beszélgess vele, ne nézz a szemébe 🙂 , csak akkor cserélj pelenkát, ha nagyon tele van! Lehetőség szerint ne nézzetek tévét, telefonozzatok a szobában, ha a baba már alszik és a az esti altatást követő időszakban a lakás többi részében se legyen túl hangos a tévé/számítógép. Sokat segít az altatásban és a minőségibb alvásban, ha a lefektetés előtti időszakban már csak kisebb fények égnek a lakásban (pl. fürdetésnél csak egy kisebb lámpa világít, pelenkázásnál elég egy kislámpa fénye, a szoptatás alatt meg már egyáltalán ne égjen a lámpa), ez ugyanis segít a szervezet belső cirkadián ritmusát is az éjszakára hangolni.

Nem alszik jól a babád? Már mindent kipróbáltál, de még mindig nem oldódtak meg az alvással kapcsolatos problémáitok? Itt tudok segíteni neked >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

28 Comments

  • Eszter

    2021. március 19. péntek

    Kedves Ágnes!

    Hét hetes a lányom, korábban éjszaka 3-4 óránként ébredt és szopizott.
    Pár hete már nem ébred fel, én viszont 3-4 óránként felébredek és anélkül hogy ő felébredne, megetetem.
    Volt rá példa hogy ráhagytam az evést, 5 óra múlva még mindig nem kért cicit viszont már nagyon feszültek a melleim és minden csupa anyatej volt körülöttem.
    Hagynom kellene és csak akkor éltessem hogy ha ő kéri? Várjam meg amíg magától felébred?
    A későbbiekben mennyire lehet kihatással a tejtermelésemre hogy ha kimarad az éjszakai szopizás?
    Az van a fejemben hogy kereslet-kínálaton alapszik a tejtermelés és ha nem etetem éjszaka kevesebb lesz a tejem.😌 Nagy félelmem hogy nem lesz tejem talán ezért is vagyok bizonytalan ilyen téren.

    Előre is köszönöm a segítséget!

  • Noémi

    2021. február 24. szerda

    Alábbiakban kérem segítségét, véleményét. Elmaradt menzeszem 4. napján teszteltem. (Ciklus 32. napján. 28. vagy korábbi napon szokott megjönni. Eredmény negatív (nem reggeli vizeletből, 25ös erősségű teszt.) nincs tünet, panasz. Szeretnénk babát. Lehetek e terhes? Mikor érdemes újra tesztelni? ) Ma ciklus 33.napja van. Köszönöm válaszát : Noémi

    • Vida Ágnes

      2021. február 27. szombat

      Ennyiből nem lehet megmondani. Mindenképpen készíts egy reggeli tesztet is, az a biztos. A teszt lehet téves negatív, koraterhességben ez gyakori.

  • Erika

    2021. február 20. szombat

    Kedves Ági! Kislányom 2,5 hónapos, anyatejes, szépen fejlődő, vidám baba, de kezdettől fogva szinte csak kézben alszik el. Már a kórházban az első estétől fogva csak tesközelségben érezte jól magát. Nappal kb 3x alszik, de csak az ölemben, vagy a mellkasomon. Éjszaka 1x kel fel enni, viszont egész éjjel velem van. A mellkasomon alszik el, néha nagyon dobálja a fejét egyik oldalról a másikra, aztán mikor mély álomba esik, abbahagyja és szépen alszik. Általában nem marad így, hanem félig keresztben rajtam fekszik, és a fejét a könyék hajlatomba teszi, vagy mellém csúszva, hozzám bújva folytatja az alvást. Ha leteszem, szinte egyből felébred, akkor is, ha mély álomban van. Engem ez egyelőre nem zavar, szívesen alszom vele, jó érzés, és biztonságosnak is érzem. De kérdés, hogy rá nézve ez jelenthet-e bármilyen gondot? Magától leszokhat erről és esetleg majd egyszer csak már alszik máshogy is? Gerincének nem árthat? Így szinte sose alszik háton, max az ölemben napközben. Vagy bármilyen más szempontból okozhat ez valami gondot neki? Egyébként könnyen elalszik/visszaalszik, ezzel nem nagyon szokott gond lenni, de csak velem. 🙂 Köszönöm előre is a választ! Üdv, Erika

    • Vida Ágnes

      2021. február 27. szombat

      Ez nem jelent gondot és nem árt a gerincének sem. Az együttalvás természetes, ősi ösztöne a babáknak, így érzik biztonságban magukat. Később majd 3-4 hónapos korban megpróbálhatod azt, hogy miután mélyen elaludt (legalább 20 perce alszik), beteszed a kiságyba, addigra már hosszabbak és mélyebbek az alvási ciklusok így ritkábban riad fel erre a baba.

    • Szilvi

      2021. március 01. hétfő

      Kedves Ági!

      Kislányom még csak 1,5 hetes, de éjszaka alig alszik. Anyatejes baba, nappal nincs gond az alvással, cicin elalszik, és alszik 3×2-4 órát. Az utolsó alvás után azonban hiába a fürdetés, cicizés egyszerüen vagy nem alszik el, és fent van több órán keresztül, vagy elalszik, majd 2-3 óra után felébred, és akkor kezdödik a több órás fentlevés. Aztán már annyira fáradt, hogy akár 5 órát is alszik egyhuzamban. Nem tudom, hogy ez mennyire normális, és, hogy fog-e változni?
      Köszönöm a válaszod

      Szilvi

  • Dóra

    2021. február 15. hétfő

    Kedves Ági!

    Pár nappal korábban már írtam ide, de a kommentem nem jelent meg. Most megpróbálom még egyszer.

    Van egy 7 hónapos kislányom. 2 héttel ezelőttig nagyon jól teltek az éjszakák, 8-9 körül elaludt a kiságyában, reggel 6-7 körül kelt. Éjszaka csak néha kutatott félálomban cumi után, amint odaadtam neki, aludt tovább. Napirendünk kialakult az első pillanattól. 6-szor eszik, kb. 3 óránként, 3-szor alszik kb. 1-1 órát (9-kor, 13-kor és 17-kor). 6 hetes kora óta éjjel nem eszik, max vizet kér. 2 hete azonban az éjszakák „elromlottak”.. sokat forgolódik, fészkalódik (eddig ez sem volt jellemző), fejet rázza, forgatja jobbra balra, sőt általában kétszer fel is kel, ilyenkor hason nézelődik, akár egy órát is fenn van. Már pár napja köztünk alszik, valamivel jobb a helyzet, de a nyugodt éjszakák még mindig nincsenek meg. Mi lehet a gond?
    A hőmérséklet és a páratartalom szinte mindig ugyanannyi. A fogzással kapcsolatban az vehető maximum észre, hogy mindent rág és folyamatosan a szájában van az ujja, keze, a játékok, más jele nem látható. Esténként be szoktam kenni az ínyét.

    A másik kérdésem az lenne, hogy elég keveset gagyog. Inkább hümmög, és így kommunikál velünk. Normális ez 7 hónaposan?
    Apró zajra is felfigyel, tehát a hallása, gondolom, jó lehet.

    Pár napja pedig azt vettem észre, hogy „beremeg”. Nagyon nem tudom mihez kötni, mert előfordult evés és játék közben is. Hasonlít arra, mintha kirázná a hideg, de mégsem az. Lassabb.. és inkább finomabb remegés. Az első ilyen talán akkor volt, mikor a forrásban lévő vizet nézte a kezemből. Valami baja lehet?

    Amúgy tápszeres baba, minden iranyba forog, körbe-körbe kúszik. Feszes, ezért járunk tornára vele.. Ha esetleg ezek segítenek a válaszban.

    Köszönettel: Dóra

    • Vida Ágnes

      2021. február 27. szombat

      Ahogy a baba nő, a tápanyagigénye is megnő (mert nagyobb súlyú testet kell megmozgatnia) ezért előfordulhat, hogy a korábban éjjel már nem evő baba újra megéhezik éjjel, mert gyorsan emészt és még kicsi a gyomra. Etesd meg az első ébredésnél és ha utána hosszabban alszik, akkor ez volt a gond. Viszont az is lehet, hogy emellett a fogzás is bántja, sajnos a fogzáskönnyítő gél hatása kb. 5 percig tart, így ez nem oldja meg a fogzásproblémát éjszakára, de lehet erre különféle természetes alapú szereket kapni (pl. Tentoba homeo)

      Amikor beindul a kúszás, akkor a legtöbb baba kevesebbet gagyog, mert a mozgásra fókuszálnak, ez nem gond. A remegést az idegrendszer és az izomzat rohamos fejlődése okozza, ez nem gond.

  • Viktória Mészáros-Lengyel

    2021. február 12. péntek

    Kedves Ági!

    Lemaradtam a mai fogadóóráról, ezért itt szeretnék kérdezni pár dolgot, valamint fb-n nem ad lehetőséget hogy írjak neked 😊 Remélem nem probléma.

    A kislányom 7 hónapos lesz a hónap végén, iszsz baba. Nappal még mindig 4szer alszik, általában 1 hosszabbat, és 3 rövidebbet. De ez nagyon változó. 4 hónapos kora óta erosebben fogzik, ami az utóbbi 2 hétben még erősebb sebb lett. Este ha leteszem aludni , kb. fél óra múlva ébred.Este általában olyan 9 órát alszik. És 3-4 óránként kel.

    Az alvással kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy a nappali alvásoknál próbáljam e visszaaltatni vagy egy kicsit húzni a lefekvést, vagy majd átáll magától a kevesebb alvásra? Az éjszakai ébredések meg a foga miatt lehetnek? Hogyan tudnék segíteni neki? Illetve tényleg lehet hogy éjszaka is ennyire éhes? Tudom hogy a súlyával nő az étvágya is, de 2 hónaposan is többet aludt 😁

    Illetve úgy alszik el, hogy 5-10 percet fogjuk, majd letesszük a kiságyba. Ha felébred ki kell vennünk. Hogyan tudnám elérni, hogy a kiságyba aludjon el? Vagy ez az 5-10 perc kell neki hogy ellazuljon?

    Nagyon szépen köszönöm a segítséged 😊

    • Vida Ágnes

      2021. február 14. vasárnap

      Nappal várd meg, amíg magától átáll a kevesebb alvásra, az erőltetés csak össze szokta kavarni a kicsiket. Onnan lehet tudni, hogy már magától is átállna, hogy nem akar majd elaludni a megszokott időpontban, csak később.
      Ha éjjel 3-4 óránként kel menetrendszerűen, azt az éhség okozza, a fogzás miatt mindig rendszertelen és gyakori ébredések vannak (30-60 percenként vagy 1-2 óránként)

      Az 5-10 perces ellazításra szüksége van, ez nem gond, később majd ezt lehet leváltani meseolvasásra pl.

      • Eszter

        2021. március 20. szombat

        Kedves Ágnes!

        Hét hetes a lányom, korábban éjszaka 3-4 óránként ébredt és szopizott.
        Pár hete már nem ébred fel, én viszont 3-4 óránként felébredek és anélkül hogy ő felébredne, megetetem.
        Volt rá példa hogy ráhagytam az evést, 5 óra múlva még mindig nem kért cicit viszont már nagyon feszültek a melleim és minden csupa anyatej volt körülöttem.
        Hagynom kellene és csak akkor éltessem hogy ha ő kéri? Várjam meg amíg magától felébred?
        A későbbiekben mennyire lehet kihatással a tejtermelésemre hogy ha kimarad az éjszakai szopizás?
        Az van a fejemben hogy kereslet-kínálaton alapszik a tejtermelés és ha nem etetem éjszaka kevesebb lesz a tejem.😌 Nagy félelmem hogy nem lesz tejem talán ezért is vagyok bizonytalan ilyen téren.

        Előre is köszönöm a segítséget!

        • Vida Ágnes

          2021. március 26. péntek

          Mivel már 7 hetes hagyhatod a maga tempójában enni, akkor, amikor ő kéri. A tejtermelés alkalmazkodik majd ehhez, nappal lesz több és éjjel kevesebb, emiatt nem fog „elfogyni” a tejed. Ha nagyon feszül éjjel, kézzel egy kicsit kifejhetsz belőle, de csak addig, amíg már nem feszül, nem kell az egészet kifejni.

  • Huszár-Tukacs Edina

    2021. február 08. hétfő

    Kedves Ági!
    A kisfiam 17 hónapos és sajnos az éjszakai alvásai nagyon nyugtalanok.
    Napközben szépen alszik, nyugodtan, még kétszer is.
    Általában 5x étkezik, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, és vacsora 6 óra körül, néha kis nasi( keksz, puki)
    Kb 9-kor alszik el este és 1- fél 2 körül megébred és nem tudom visszatenni az ágyba. Átvisszük magunk mellé de ott is csak fetreng, forgolódik, nyöszörög, és ez majdnem minden éjjel így van.
    A fogára gyanakodtunk de a két felső szemfogán kivül már mindegyik kint van a 16 fogig.
    A védőnőm ajánlotta a citromfű teát lefekvés előtt de két alkalom után harmadjára már nem akarta meginni! Se anyatejet, se tápszert nem iszik már és tejital féléket sem próbáltunk 1 éves kora óta, egyiket sem szerette.
    Köszönöm a válaszod!

  • Gina

    2021. február 05. péntek

    Szia ági nem tudtam a megfelelő kérdéshez irni remélem igy is tudol segiteni aszt szeretném kérdezni hogy szoptatás alat mitt lehet eni és mit nem mert hallotam már elégsok mindent 1 hónapos a kis fiam .Köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2021. február 14. vasárnap

      Igazából bármit lehet enni, csak akkor kell odafigyelni, ha nagyon hasfájós a baba vagy kiütései vannak, ilyenkor meg kell nézned, mit ettél előző nap és abból, ami problémás (pl. puffasztó zöldségek, fűszeres ételek, tej) kiiktatni.

  • Szabina

    2021. január 29. péntek

    Kedves Ági!

    Kérdésem lenne hozzád a kislányommal kapcsolatban viszont nem tudtam a megfelelő témához írni a kommentet, remélem azért ígyis célba talál.

    A kislányom- 15 hónapos – szilveszter napjára belázasodott és mintha picit váladék is lett volna a légútjában. Azt hogy pontosan hol azt nem igazán tudtam megítélni, mert hiába szívtam az orrát (azt megelőzően tengervizes oldattal belefújtam neki) nem jött annyi váladék hogy azt gondoljam az orra lenne eldugulva viszont abban sem vagyok biztos hogy a garatban lenne neki mert nem köhög meg semmi ilyesmi. Ezt a picit hörgő hangot inkább fekve, szopizás közben és éjszaka hallom neki, azóta ahogyan még szilveszterkor lázas volt. Azóta sokszor is ébred minden éjszaka, de először azt hittem azzal van összefüggésben, hogy átrendeztük a szobáját és átköltöztem vele oda hogy ott aludjunk. Viszont most már inkább a légzésre gyanakszom, hogy emiatt alszik rosszul. Olyan mintha horkolna is, de nem minden egyes lélegzetvetelnél. Van hogy lélegzik néhányat tisztán/ felületesebben aztán olyan mintha az izmok ernyedésével felerősödne ez a horkolós hörgős hang. Január elején nem volt doktornőnk így én voltam a helyettesnél aki kakukkfüves váladékoldót írt neki, amit egy kis megszakítás után a héten újra elkezdtem neki ismét adni illetve porszívózom az orrát ha látom hogy van neki benne valami, mert nem akarom, hogy arcüregére ráhúzódjon.
    Egyébként jó étvágya van és ezt leszámítva semmilyen más tünete nincs ami miatt aggódnék hogy komoly baja lenne.
    Az éjszakai gyakori ébredések miatt nyűgös néha nappal is. Ezzel a problémával felkeresem majd a jövőhéten a gyerekorvosunkat is, viszont szerettem volna neked írni először és megkérdezni arról, hogy ebben az esetben szerinted segítene e egy inhalátor beszerzése vagy aromaterápiát lehet e alkalmazni ill vmilyen homeopátiás dolgot.

    Ezen felül szeretnék még feltenni neked kérdést azzal kapcsolatban hogy mennyire normális hogy van 1-2 körmén fehér vízszintes csík? Ez vmilyen vitaminhiány jele?
    Kicsit nehézkes a dolgom olyan szempontból hogy a tojás bevezetését követően bebizonyosodott hogy érzékeny rá mert mind 3 alkalommal amikor azt is kapott szinte egész nap hányt utána. Így azt mondta a doktornőnk hogy majd közvetett módon (pl sütibe vagy tojásos tészta) próbáljam meg majd adni neki. Az utolsó rosszullét 11 hósan volt, őszintén szólva nem szívesen kísérleteznék még egy darabig mivel nagyon rosszul volt kis mennyiségű tojás sárgájától is, 2-3 órán keresztül kb 10-15 perc gyakorisággal hányt még akkor is ha már nem volt mit.
    A doktornő szerint elég akkor allergia vizsgálatot csináltatni ha közvetett módon is így reagál rá. Te erről mit gondolsz?
    Illetve karácsony környékén én ettem olyat ami diót tartalmazott és pár percen belül a szája körül és a kezén ahol ő is érintkezett vele (mert megengedtem neki hogy megkóstolja) piros foltos lett.
    Lehetséges az hogy ezeken felül még allergiás valamire és érdemes tesztet csináltatni? Olvastam a tojás csirkehús keresztallergiáról. Viszont csirkèt azt kap.
    Szóval félek hogy nehogy vmilyen hiánya legyen mert tojást és tojásosat abszolút nem kap és a doktornő javaslatára semmilyen magvat sem. Tejet csak ritkán az ételekhez kap ill napi szinten tejterméket, sajtot vagy joghurtot adok neki, ezeket szívesen is eszi csak ezek is elvileg eléggé allergizálnak.Egyébként még mindig szopizik napi többször.
    Nagyon figyelek hogy ne kapjon cukrosat illetve semmilyen adalékot tartalmazó dolgot, feldolgozott élelmiszereket, felvágottakat stb. Próbálom változatosan, egészségesen etetni, bár igaz nem minden a kedvence és ma már kb lehetetlen tiszta élelmiszert magunkhoz venni sajnos. Mivel Németországban élünk elég nehéz háztáji dolgokhoz hozzájutni és leginkább a szupermarketban vásárolunk és nyilván az ott kapható zöldség gyümölcs messze elmarad attól amit piacon vagy háztól lehetne venni. Tudsz ajánlani esetleg vmilyen multivitamin készítményt?
    D vitamint azt napi szinten és aszkorbin port kapja alkalmanként.

    Levelem kicsit hosszúra sikeredett, elnézést érte.

    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2021. január 31. vasárnap

      Az lehet a gond, hogy a fűtés miatt száraz a lakás levegője, ezért a váladék beszárad a légutakban, ezen gyakran egy szimpla párásítógép is segít, de az is, ha sokat mentek ki a szabadba, mert a kinti levegő nedvesebb, ezért megindul tőle a váladék kifelé. Próbáld meg, hogy séta után porszívózod az orrát. Ha ez nem elég, akkor meg lehet próbálni az illóolajokat is, ehhez itt találsz segítséget: http://www.illoolajok.hu/gyerekkori-problemak/kohoges-natha/

      Ha fennáll az allergia esélye, akkor ne találgass, menjetek el allergia vizsgálatra, addig pedig kerüld el azt, ami feltehetőleg allergiás reakciót okoz nála.

      Ha változatosan eszik, nem szükséges a multivitamin.

  • Dina

    2021. január 26. kedd

    Kedves Ági!
    Tanácsot szeretnék kérni. 2 éves lesz a kislányom hamarosan. 10 és 19 hónapos kora között teljesen egyedül, önállóan elaludt, a saját ágyában, a saját szobájában. Estimese, puszi, kedvenc alvóspóz és már aludt is. Nappal egyszer aludt, akkor is önállóan ment az ágyába és kb 2 órát aludt. 19 hónaposon pedig felborult minden. Sikítva ébredt, azt mondta bántotta az ágya. Azóta nappal is, éjjel is csak és kizárólag velünk hajlandó aludni. Ha elalszik mellettünk és átvinném, azon nyomban ébred és sír. Kapott új nagy ágyat, tetszett neki, de csak 2 szundit és egy éjjelt volt hajlandó ott aludni. Akkor sem alszik ott, ha végig mellette lennék, akkor is átmegy a mi ágyunkba. Nekünk rettenetesen kényelmetlen így, éjjelnte körbemászik, leesik rajtunk keresztül is, vagy kiabál hogy menj arrébb és rugdos. Pluszban minden mozdulatunkra felébred. Kérlek segíts, mindketten dolgozunk, nagyon kimerültünk. Ő bölcsis, ott nincs gond az alvással. Csak heti 3szor megy, de nagyon szereti. A beszédfejlődése 10 hónaposan kezdődött a vauvau-val, azóta majdnem minden nap újabb szavakat mondott, most 2 évesen választékosan beszél. 17 hónaposan kezdte a bölcsit.
    Köszönöm

    • Vida Ágnes

      2021. január 31. vasárnap

      Az lehet a gond, hogy megijedt éjszaka és most fél egyedül, ebben a korban gyakoriak az irracionális félelmek, amiknek nem valós történés az oka, inkább az, hogy a kicsinek már élénk a fantáziája, de még nem tud különbséget tenni a fantázia és a valóság között. Ezért van az, hogy veled sem akar az ágyában aludni, mert a hellyel van a baja, nem a közelséged hiányzik neki. Segíthet, ha átrendezitek a szobát, máshova kerül az ágy, illetve, ha mesékkel oldod a félelmét (pl. mesélsz a varázstakaróról, amit ha ráterítenek az ágyra, akkor elalszik az ágy és nem tud bántani, aztán persze, le is takarhatjátok az ágyat lefekvés előtt a „varázstakaróval”)

  • Somogyiné Schaffer Viktória

    2021. január 19. kedd

    Tisztelt Vida Ági!
    15 hónapos kislányunk kB egy hónappal ezelőtt elkezdett megébredni éjszakánként. Korábban is volt ilyen, de akkor csak visszaadtam neki a cumit és gond nélkül aludt tovább. Azonban az utóbbi időkben ha vissza is adom neki a cumit, megpuszilom, megsimogatom, elindulok kifelé a szobájából, elkezd keservesen sírni és gyakorlatilag másfél- 2 óra hosszát ébren marad. Ha visszamegyek hozzá és simogatom, akkor csendben van és már-már olyan mintha elaludna, de amint kimegyek, kezdődik a sírás, amibe ha nem megyek vissza egyből, mind jobban belelovallja magát. Már csináltam azt, hogy kimentem vele a nappaliba a kanapéra és ott voltunk amíg el nem aludt, vittem már be a hálószobába és ott voltunk, de ez utóbbit nagyon szeretném elkerulni, nem akarom, hogy hozzászokjon. Mi állhat ennek a hátterében és mit tudok tenni, hogy segítsek neki?
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2021. január 23. szombat

      Ennek a szeparációs szorongás áll a hátterében: fél, hogy elveszít téged, amikor kimész a szobából. Segíthet, ha tovább maradsz ott vele, amíg vissza nem alszik mélyen és addig nem is adod jelét annak, hogy ki akarnál menni (mert akkor nem mer majd visszaaludni, csak felszínes alvásban figyeli, hogy mikor indulsz el és azonnal felriad, ez ebben a korban 20-30 perc is lehet). Amit még tehetsz, hogy ilyenkor magad mellé fekteted és együtt alszotok tovább, ebből nem lesz az, hogy örökre mellette marad, a későbbiekben amikor már semmi nem zavarja meg az álmát, vissza tud majd aludni magától és a saját ágyában alszik majd egész éjjel végig.

  • Werner Anita

    2021. január 19. kedd

    Tisztelt Vida Ágnes!

    Kislányom január 6-án lett 3 hónapos. Kezdettől fogva tápszeres. 6 hetes korában refluxot állapítottak meg nála. Azóta nutritonnal sűrítjük a tejmentes tápszert. Meg van emelve az ágy fejvége, sokáig büfiztetem, és sokat tartjuk függőlegesen evés után. A bukások és az ebből adódó fulladozások mára szinte teljesen megszűntek, de a gyomorsava csak visszaáramlik a nyelőcsövébe, mert naponta 6-7 alkalommal köhög, főleg evés ivás után. Szerintem időnként a keserves sírását, nyugtalanságát is az okozza, hogy marja a sav a nyelőcsövét. Aggódom is, hogy esetleg fekély fog rajta kialakulni.
    A védőnő azt javasolta, hogy bár még csak 3 hónapos próbáljak napi 1-2szer 1 mokkáskanál szűrt almalevet adni két etetés között, mert az megköti a gyomorsavat. De nem tudom, hogy nem e ártok a 3 hónapos kislányomnak, ha már most almalevet kap, még ha minimálisat is. Másrészt az orvosa szerint savkötőt nem érdemes adni mert a babák gyomorváladéka még nem annyira savas, és a savkötő elősegíti a kóros bélbaktériumok elszaporodását. Az Ön véleménye szerint kire hallgassak?

    Előre is köszönöm a válaszát!

    • Vida Ágnes

      2021. január 23. szombat

      Az orvosodnak van igaza, savlekötőt tényleg nem kell kapnia a babádnak. Az almalé azonban még korai is lenne és nem fogja meg jobban a gyomorsavat, mint a nutritonnal sűrített tápszer.

    • Georgina

      2021. január 29. péntek

      Kedves Ágnes.van egy 3 és fél hetes kis babám de szerintem keveset alszik maksz nap közbe 2x 1,5.2 órát van mikor néha egy kicsit töbet fel kell délután 4.5 óra fele és onnantol van mikor csak este 10.11 órakor alszik el miért van ez tudnál valamit tanácsolni félek hogy ki merül és valami baja lesz .Köszönöm a választ

      • Vida Ágnes

        2021. január 31. vasárnap

        Nem kell aggódnod, semmi baja nem lesz. Alszik kétszer hosszabban, este pedig azért van tovább ébren, mert most kezdi megtanulni, mikor vannak a napszakok és már tudja, mikor jön a hosszú esti alvás. Közben ő szopi alatt is szundikál kicsit, neki ez elég pihenés estig.

  • Beatrix

    2021. január 12. kedd

    Kedves Ágnes!
    Tanácsot szeretnék kérni tőled. A kisbabám 3 hónapos és nappal csak ölben vagy hordozókendőben alszik. Éjszaka pedig egy darabig jól alszik, aztán hajnali 3-4után szintén csak a karjaimban akar aludni. A nappali még valamennyire megoldható, habár jó lenne, ha az alvása alatt tudnék egy kicsit tenni-venni, anélkül, hogy cipelnem kéne, de éjszaka nagyon kimerítő, hogy 3 után csak ülve alhatok, kitekert nyakkal, tartva a babámat. Akármennyit várok, hogy elérjen a mélyalvási ciklusába, úgyis felébred, bármilyen gyöngéden próbálom lerakni. Nappal 4x szundizik, este igyekszem őt 7:30 és 9:00 között elaltatni. Van esti rutinunk: fürdés, masszírozás, tiszta ruha, hálózsák, fények lekapcsolása, szopizás, büfizés, fehér zaj, cumi majd nem kell őt ringatnom, csak tartom a kezemben. Ilyenkor is legalább egy órát kell várnom, hogy letehessem. Éjszaka együtt alszunk a matracon, van neki egy kis kialakított babafészke. Van egy ringatós bölcsőnk is, de csak nagyon ritkán tudtam abban altatni. Ha leteszem bármilyen mélyen aludt addig, elkezd mocorogni, majd sírdogál, végül keservesen sír ameddig újra felveszem, ha nem veszem fel időben, akkor kiakad és utána nagyon nehéz őt lenyugtatni. Próbáltam, hogy hozzábújni, simogatni, veregetni a popóját, rajta tartanom a kezemet, de egyik sem segített. A hátán szeret aludni, ha hasra teszem sír, 2 hónapos koráig pójáltam (karjait szorosabban, csípőjénel- lábainál lazán) akkor sem ment jobban a letevés. Ki fogja ezt nőni, csak legyek türelmes? Vagy most már 3 hónaposan tennem kéne valamit?

    • Vida Ágnes

      2021. január 23. szombat

      Két lehetőséged van: 1. Vársz, amíg ki nem növi és addig kendőben altatod napközben, aztán majd fogod látni, amikor már enélkül is jobban megy (4-5-6 hónaposan)
      2. Elkezded szoktatni őt a kiságyhoz: amikor elaludt és már mélyen alszik, leteszed a kiságyba, ha felébred, mellette maradsz, vársz, hátha visszaaltatja magát, ha nagyon sír megnyugtatod, kiveszed, de aztán, ha elaludt megint visszateszed és ezt következetesen csinálod több napon át, amíg meg nem szokja. Azalatt a néhány nap alatt arra készülj, hogy rengeteg idő fog ezzel elmenni, de egyre jobb lesz a helyzet, ha elkezd rájönni, hogy lehet hordozás nélkül elaludni.