A 4 hónapos alvási regresszió: Létezik? Mi okozza?

Egyre több helyről hallani a 4 hónaposok alvási regressziójáról, amikor a korábban kiszámíthatóan és jól alvó baba alvása hirtelen „elromlik”, gyakrabban ébred, nehezebben alszik el. Mi is pontosan ez a jelenség, mit kell tudnunk róla és hogyan változtathatunk rajta?

Ahhoz, hogy jobban megértsük ezt a jelenséget, érdemes megismerni a baba alvásának fejlődési folyamatát:

1.Az újszülött még felszínesen alszik, gyakori mikroébredésekkel, rövid és rendszertelen alvásciklusokkal. Néha nagyon mélyen és nyugodtan tud aludni, ez részben abból fakad, hogy ha nyugodtnak és biztonságosnak érzi a környezetét még jó darabig úgy gondolja, hogy az anyaméhben van, ezért a rövid alvási szakaszok végén a mikroébredésekkor nem riad fel, hanem alszik tovább, részben pedig azért, mert a külvilág ingerei (fények, hangok stb.) nagyon fárasztóak a számára.

2. 4-8 hetes korra ezek a hatások már nem érvényesülnek, elkezd a baba alkalmazkodni a külvilághoz, az alvási szokásait új tényezők kezdik befolyásolni:
– a hasfájás vagy a saját emésztése gyakran megzavarja felébreszti őt,
– meg kell tanulnia mikor van a nappal és az éjszaka és ki kell alakítanunk az ehhez kapcsolódó megfelelő szokásokat és rutint (erről itt írtam bővebben)
– sokat számítanak az alvás, altatás körülötti rutinok, ha kellő biztonságérzetet adnak a babának és következetesek, akkor a baba elkezdi kialakítani a saját alvási ritmusát, ami többé-kevésbé kiszámíthatóan alakul.

3. Ha minden jól alakul 3 hónapos korra éjszaka már csak elsősorban enni kel fel a baba nagyjából kiszámítható időközönként (2-3-4 óránként vagy akár még ritkábban) és a nappali alvásokban is kialakul egyféle rendszer (még ha nem is mindig pont olyan, mint szeretnénk)

3 hónaposan a legtöbb baba alvása javulni szokott (természetesen lehetnek kivételek, akiknél valamilyen egyéb ok miatt nem következik be ez a javulás, ennek az okairól itt írtam)

4. 4 hónapos korra azok az idegpályák, amik az érzékszervi ingerek feldolgozásáért felelnek hirtelen ugrásszerű fejlődésnek indulnak, ennek következtében azok az ingerek, amiket eddig is érzékelt a baba most hirtelen feldolgozásra kerülnek az agyban. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azok a zajok, fények, amik eddig nem érdekelték a babát most hirtelen érdekelni kezdik. Eddig ágyút sütögethettél mellette ha aludt, most meg a porcicák surranását is meghallja a padlószőnyegen 🙂

Ez elsősorban az altatásban okoz nehézséget, de a felszínes alvásban a nappali alvások végén, illetve az éjszakai alvás folyamán a hajnali ébredésekben is közrejátszhat. Mélyalvásból (az éjszakai alvás elején) nem ébred fel erre a baba, az éjszakai első felében tapasztalható ébredésekért nem ez a jelenség a ludas. Ez a jelenség átmeneti és 2-3 héten belül elmúlik.

Azonban nem ez a 4 hónapos alvási regresszió fő oka.

5. 4-6 hónapos kor között valamikor a korábban jól alvó baba alvása is megváltozhat. Elkezd gyakrabban és rendszertelen időpontokban ébredni, sírdogál, a hajnali ébredések után már nem mindig tud visszaaludni. Ezt szokták (nem teljesen pontosan) 4 hónapos alvási regressziónak nevezni. Ennek a fő oka a mikroébredések megjelenése az alvásban, ami gyakorlatilag nem visszaesést jelent, hanem előrelépést, hiszen a mikroébredések a felnőttek alvásában is jelen vannak.

6. 5-12 hónapos kor között: Ez a zűrösebb, rendszertelenebb alvásokkal járó időszak 1 éves korig folyamatosan tarthat, vagy néha javulásnak indulhat, néha újra elromolhat. Ennek vannak fizikai okai (mozgásfejlődés), érzelmi okai (szeparációs szorongás) és egészségügyi okai is (pl. a fogzás). 1 éves korra a baba mélyalvási szakaszai már nagyjából 1 órásak, ezek a kor előrehaladtával egyre növekednek.

7. 1-1,5 éves kor között újabb visszaeséseket észlelhetünk az alvási szokásokban, azonban a nappali alvások ekkorra már többnyire rendszeresebbek és nyugodtabbak és általában egyértelműbb mi okozza az átmeneti alvászavarokat (pl. amíg áttörik egy fog 1 hétig rosszul alszik a kicsi). Gyakoriak a hisztis ébredések is.

8. 1,5 éves kor után még a korábban nem jól alvó gyerekeknél is elkezd javulni az alvásminőség és 2 éves korra a mélyalvások hossza eléri a felnőttekét (3 órás mélyalvást követ 10-20 perc felszínes alvási szakasz), valamint az idegrendszer is megérik a hosszabb, nyugodtabb alvásra.

Mindehhez persze az is szükségeltetik, hogy odafigyeljünk a megfelelő alvási higiéniára és szokásokra, hogy egy-egy nehezebb periódust követően a baba újra nyugodtan aludhasson.

Létezik a 4 hónapos alvási regresszió? Mi okozza?

Valójában nem létezik. Egyrészt nem feltétlenül 4 hónaposan van, gyakran inkább 4-6 hónapos kor között jelentkezik (saját tapasztalat: mindkét gyermekemnél 5 hónaposan volt és mindkettőjüknél az első fogak áttörésével kezdődött).

A másik probléma ezzel a fogalommal, hogy ez valójában nem regresszió, éppen ellenkezőleg: a fejlődés része. A gyermekpszichológiában regressziónak az átmeneti visszaeséseket nevezzük, amikor a kisgyerek egy korábbi életkornak megfelelő viselkedést mutat (pl. a már nem cumizó gyerek a testvére születése után újra cumizni kezd). Az alvási szokások megváltozása 4-6 hónaposan azonban nem egy korábbi viselkedést mintáz (mert kisebb korban nem rendszertelenek az ébredések) és cseppet sem átmeneti (több, mint fél évig tart, de akár egy évig is elhúzódhat)

A „4 hónapos alvási regresszió” hátterében sokféle ok áll:

– beindul a fogzás, ami a baba számára diszkomfortérzést okoz és emiatt a felszínes alvási szakaszokban felriadhat,
– beindul a nagymozgások fejlődése (aktívabb, extra gyorsabb babáknál a kúszás-mászás-felállás is akár, de a nyugodtabb és az átlagosan fejlődő babák is elkezdenek forgolódni, kitolni magukat karral) és ezt éjszakánként félálomban is szívesen gyakorolják,
– megváltozik a babák táplálása, hiszen sokan ilyenkor kezdik el a hozzátáplálást, ami miatt az emésztés is megváltozik,
– mivel a babák ebben a korban már szívesen játszanak játékokkal, sokféle új inger éri őket, amivel korábban nem találkoznak,
– megjelennek a szeparációs szorongás első jelei is,
– sok baba 3-4 hónapos kor után elkezd nappal ritkábban enni és ezt gyakran a szülők is támogatják, hiszen sok ajánlás szerint ebben a korban már csak 4 óránként kéne ennie a babának, azonban ahogy a baba súlya nő, a tápanyagigénye is nő és mivel ritkábban eszik nappal, a hiányzó mennyiséget éjjel pótolja be.

Mi történik pontosan ilyenkor? Mi változik még 4-6 hónapos korban? Egyetlen dolog, ami biztosan minden babánál változik és minden babára hatással van: megjelennek alvás közben a mikroébredések, amik felnőtt korban is az alvás részét képezik. Eddig is a mélyalvások után felszínesen alvási szakaszok következtek, de most a baba folyamatosan ellenőrizni kezd, amikor felébred (egy éjjel nagyjából 5-9 alkalommal). A mikroébredések biztonsági célt szolgálnak. A fenti okok miatt pedig a baba jócskán talál olyan okot, ami miatt a mikroébredések során úgy ítélheti meg, segítségre van szüksége a visszaalváshoz.

Mit lehet tenni? Kinőhető a 4 hónapos alvási regresszió?

Nem. Sajnos ez a probléma nem nőhető ki, mivel ez előrelépés az alvás fejlődésében, a mikroébredések nem múlnak el. Amit tehetünk, hogy segítünk a babának abban, hogy a mikroébredésekkor biztonságban érezze magát és önállóan visszaaludjon.

Ennek első lépése, hogy végignézzük azokat a környezeti, egészségügyi és pszichés okokat, amik befolyásolhatják az ébredéseket és igyekszünk segíteni rajtuk. Erről itt írtam részletesen

A második lépés az alvási szokások megváltoztatása, újragondolása, mert gyakran a kaotikus éjszakák mellett a nappali alvással is problémák vannak, így könnyen kialakulhat az a helyzet, hogy már a kialvatlanság miatt nem alszik jól a baba (ennek az okait és megoldását itt írtam le)

Ha pedig még így sem alszik a babád és úgy gondolod ideje lenne lépésről lépésre megoldani az alvásproblémáitokat, várlak szeretettel a Baba Altatás Hatásosan online tréningen >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

33 Comments

 • Orsi

  Reply Reply 2023. január 25. szerda

  Még egy annyit hozzátennék, hogy mióta megtanult fogni, elalváskor sokszor tartja maga előtt a két kis kezét. Mintha szorongana… S ahogy elszenderedik, a kezei lassan leereszkednek és olyankor megébred s görcsösen visszarántja őket a szája elé. Ez sokszor felébreszti, illetve nehezíti az elalvást.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. január 27. péntek

   Ez nem szorongás csak félálomban is gyakorolja az új tudását.

 • Orsi

  Reply Reply 2023. január 25. szerda

  Kedves Ági!
  A kislányunk február 4.-én lesz négy hónapos és az a gyanúm, hogy az alvási regresszió okozta az elmúlt napok furcsa viselkedését nála.
  Eddig nagyon ügyesen és kiszámíthatóan aludt. Este 7-kor letettem, 10-kor megetettem álmában és utána csak reggel 3-4 körül ébresztett. Mindig kiságyban alattam úgy, hogy kijöttem a szobából. Nappal sem volt gond, az elmúlt kB 3 hétben másfél óra ébrenlét után letettem s minden probléma nélkül elaludt.
  Most viszont éjjel 2-szer, 3-szor ébreszt s nagyon nehezen alszik vissza. Nappal pedig van hogy 3 órát is ébren van, nagyon fáradt, de nem alszik. Mikor leteszem torokhangon veszekszik velem s van hogy kiabál babanyelven. Nem sír. Próbáltam kiiktatni a különböző zavaró tényezőket is, sőt, először meg voltam győződve, hogy az oltás miatt romlott az alvás minősége, de azóta már eltelt 5 nap és a helyzet egyre rosszabb. Ma oda jutottunk, hogy délelőtt egyáltalán nem aludt, majd délben egy 3 és fél órás alvást ismét majdnem 3 óra ébrenlét követett. Amúgy jókedvű, csak akkor nyűgös mikor már fáradt. Lehet ez alvási regresszió vagy csak üzen nekem, hogy ismét nőtt egy nagyot és változtatni kell a napi programján? 🙈
  Előre is köszönöm szépen a választ!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. január 27. péntek

   Szerintem egyszerűen csak egy fejlődési ugrásban van (megtanult fogni) és most emiatt éberebb, ez átmeneti dolog, ami csecsemőkorban gyakori. Az is lehet, hogy lassan elhagyna egy-egy nappali alvást, nem akar már a megszokott időpontban aludni, hanem csak kicsit később álmosodik el, fejlődési ugrások gyakran okoznak napirendi változást is.

 • Judit

  Reply Reply 2023. január 25. szerda

  Kedves Ági,

  Az 5 és fél hónapos anyatejes kisfiam éjszaka min. négyszer-ötször ébred nagyjából ugyanabban az időben (korábban jó alvó volt) és amíg nem szopiztatom meg nem nyugszik meg, nyitva sincs a szeme csak felsír és szopizni akar, kicsit eszik és belealszik. A nappali etetéskor előfordul olyan, hogy tekereg, hátraveti magát, nyűgös lesz, csak az egyik mellből hajlandó enni vagy nézelődik ki és be falja a mellet és kacag….. Egyébként jó kedvű, kiegyensúlyozott, csak nekem úgy tűnik, hogy nem eszik olyan sokat főleg nappal és estefelé mintha annyira elfáradna, hogy alig várja, hogy alhasson. (van napirendünk). Sokszor nem tudom eldönteni, hogy azért csinálja mert több anyatejre lenne szüksége vagy épp fejlődik és azért van ez az időszak ( 3 hete kb). Köszönöm a válaszát!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. január 27. péntek

   Azért csinálja, mert most van abban a korban, amikor kiélesedtek az érzékszervei és minden jobban érdekli, mint a szopi 🙂 Szokott segíteni, ha besötétítesz a szopizáshoz vagy fekve szoptatod, úgy jobban ki tudja zárni a külvilágot.

 • Edit

  Reply Reply 2023. január 16. hétfő

  Kedves Ági!

  5,5 hónapos iszsz kisfiúnk alvása kapcsán szeretnénk a segítségedet kérni.

  Az esti altatásoknál szoptatás közben alszik el (napközben ehhez elég a cumi és a simogatás).

  Az első 3 hónapban nagyon hasfájós volt, és az esti etetés és fektetés általában órákig tartott, és este 10-11 óra volt, mire sikerült letenni aludni. Utána 2-3 ébredéssel telt az éjszaka (és mindegyik ébredést etetés követett) és reggel 9-f10 körül kezdte a napot. A hasfájás enyhülésével sikerült picit előbbre hozni a fektetést, es általában olyan 10 körül le tudtok tenni. Egy hosszabb alvás szakasz után következett 2 rövidebb, es valamennyivel előbbre került a nap kezdete (f9-9).

  Az elmúlt pár hétben ez ismét változott. Továbbra is este 10 körül tudjuk csak letenni, (de van, hogy csak később, mert sokszor felébred a mélyálomba esés előtt, vagy amikor próbáljuk áttenni a kiságyba és akkor kezdődik a folyamat elölről). Vannak mikro ébredései jellemzően fél-egy-két órával a letétel után, de egy cumi beadásával rögtön vissza is alszik. 4-5 között szokott úgy ébredni, hogy már éhes is. Utána már csak egy rövidet (1,5-2 órát) alszik és 7-8 között indul is a nap.

  Tudunk/szükséges-e változtatni a fektetés időpontján, hogy az éjszakai alvások hosszát növeljük? Így van, hogy csak 7-8 órát alszik az éjszaka során. Ez mennyire problémás?

  Van-e esetleg más tipped, hogy a 11-12 órás éjszakai időablakhoz közelítsünk. Itt nem is az alvás hosszára gondolok, de úgy olvastuk, hogy fontos, hogy ennyi ideig tartson az éjszaka a babának. Ez gondot okoz, ha nem ilyen hosszú?

  A másik kérdés pedig az lenne, hogy sokszor nagyon nehéz visszaaltatni hajnalban. Van, hogy sokat eszik, aztán egyszer csak kidől. De van, hogy „sztrájkolni” kezd és nem akar enni. Nyitott szemmel néz rám. Ekkor büfiztetjük, oldalcsere. Es ez sokszor ismétlődik, mire újra el tud aludni, előfordul, hogy ez másfél-két órát is igénybe vesz. Van ötleted, hogy ez mi miatt lehet, illetve mit lehet tenni az ügy érdekében?

  Illetve sokszor előfordul főként az esti altatásnál (de néha a hajnalinál is), hogy szokás szerint elalszik szoptatás közben, megvárjuk a 20 percet, hogy mély álomba kerüljön, de mégis mikor áttesszük a kiságyba felébred és csak újra etetéssel tud újra elaludni. Erre esetleg van valami ötleted, hogy ezt a felébredést hogy tudnánk elkerülni?

  Segítségedet előre is köszönjük!

  Üdv:
  Edit

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. január 21. szombat

   Nem okoz gondot, ha nem 11-12 órás az éjszaka. Egyébként a babáknál az éjszakai alvásigény egyre csökken, ebben a korban már megközelítheti a 10 órát, később, 1,5-2 éves kortól szokott megint növekedni, amikor a nappali alvások mennyisége csökken.

   A lefekvés utáni mikroébredések fogzásra utalnak, ezzel nem igazán tudsz mit csinálni. A hajnali ébrenlét oka, hogy addigra már javarészt kipihente magát, ilyenkor ha nagyon éber, általában az segít, ha magad mellé veszed és úgy alszotok tovább.

 • Kata

  Reply Reply 2023. január 12. csütörtök

  Jó napot kívánok!
  Igaz nem a témával kapcsolatos kérdésem lenne de remélem válaszolsz rá.
  A kisfiam 2022.08.25 en rendes időre született 3100g és 49 cm.
  Jelenleg 5000g és 59 cm.
  Én egy kicsit aggódom hogy nem sovány e. Jelenleg is anyatejjel táplálkozik és nagyon jó kedvű mosolygós, érdeklődő baba.
  Már hátáról hasra fordul.
  Élveztük a hozzá táplálást is amit szívesen fogadd.
  Én nem tartom soványnak meg szerintem szépen fejlődik csak a súlya miatt aggódom.
  A védőnő azt tanácsolta hogy adjak neki 2 is más ételt.
  Ön mit tanácsol?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. január 14. szombat

   Nem kell emiatt aggódnod. Ha jókedvű, érdeklődő baba, akkor valószínűleg nem éhes. A hozzátáplálás sürgetésétől nem igazán fog hízni, mert még nem olyan jó az emésztése, hogy a kanalas ételektől sokat hízna és ezek az első pépek nem igazán táplálóak. A legtöbb baba a hozzátáplálás megkezdése után inkább stagnálni szokott a hízásban. Nyugodtan szoptasd tovább és apránként vezessétek be a kanalas ételeket. Nem kell sietnetek sehová.

 • Fanni

  Reply Reply 2023. január 06. péntek

  Kedves Ágnes!

  5 napja olyan problémával szembesülök, ami ezelőtt sosem fordult elő. A kisfiam 19 hónapos, 3 hónapos korától átalussza az éjszakákat (még a fogzás alatt is -8 foga van-), mindig egyedül aludt el cumival. Most viszont nappal szépen kb 1 perc alatt elalszik, de ha az esti rutin közeleg, az ágy látványától is hatalmas ellenállást tanúsít. Nagyon nehezen tudom lerakni az ágyba, sírdogál és ki akar jönni.

  Mi lehet ennek az oka? Jelenleg egy 1×1 méteres rácsos ágyban alszik, esetleg megérett az ifjúsági ágyra?

  Álmosnak tűnik mikor letenném aludni, de lehet nem is annyira álmos? A korábban megszokott időpontban kezdjük a fürdetést, esti procedúrát.

  Továbbá azzal “el tudom rontani” annak a lehetőségét, hogy később cumi helyett egy kis plüss állattal aludjon, ha most adok neki estére egy alvós macit és cumit is?

  Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
  Fanni

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. január 07. szombat

   Az nem gond, ha alvós állatot és cumit is kap.

   Az esti sírást az okozza, hogy nehezen tud tőled elválni, azaz a szeparációs szorongás miatt. Segíthet, ha lefekvés előtt még kicsit szeretgeted, utána teszed le az ágyba, mesét olvastok és utána mész csak ki a szobából.

 • Fanni

  Reply Reply 2022. december 11. vasárnap

  Kedves Ági!
  Kislányunk alvási regressziója – vagy nem tudom, már mije – fél éve tart. 4-5 hónapos korában már átaludt több éjszakát de addig is csak egyszer kelt. Akkor ujjszopizással simán elaltatta magát napközben, anélkül, hogy bármit segítettem volna.
  Most 10,5 hónapos és ritkaság, ha csak 2* kel, mellettem alszik babafészekben, már csak szoptatom összevissza egész éjjel. 22 körül tudjuk elaltatni, talán alszik 2,5 órát, utána kicsit megébred de még vissza tudom simogatni, paskolgatni. Tud aludni ringatva, apával, nagymamával, néha vizet kapott cumisüvegből és úgy is, sőt egyszer előfordult, hogy csak hozzámbújt az esti tápszer után és álomba simogattam. Viszont éjjel nagyon nehéz cici nélkül visszaaltatani és csak rövidet alszik utána. Hajnal felé egyre sűrűbben kel.
  Tápot csak azóta kap estére, hogy kizárjuk, nem éhségre kel fel éjjel, de nem tapasztaltam különbséget.
  Napközben 2-t alszik 1 és 1,5 órát, illetve néha egyszer alszik 2,5 körül.
  Tegnap csak 1 órát aludt délben, majd este 10-ig 3* sem sikerült elaltatnom és ezek után 2.5 órát aludt egyben, majd 1.5 óra múlva újra ébredt, kiabálva. Dörzsöli a szemét, én úgy látom, még aludna, de nem értem, mi keltheti fel.
  Gyakoroltam már vele, hogy cici/ringatas után még kicsit éberen teszem le, de úgy tűnik, nem használ. Nem tudom elhinni, hogy 9 óra ébrenlét után 2.5 óra alatt kipihenné magát.
  Hajnal felé egyre többet ébred, olyankor csak visszakapja a cicit és mellettem alszik, néha óránként kel, de én már máshogy nem tudom kipihenni magam. Ha kevésbé vagyok fáradt, próbálkozom mással, pl. minden második ébredése kap cicit, meg újra és újra leteszem a fészekbe, de van, hogy szopi után is visszaébred, ha csak így leteszem és ugyanúgy kiabál…
  Nagymama valamelyik nap már macska gyökér teát is próbált neki, de nem volt változás, egyszerűen nem tudom, mitől aludhatna jobban.
  Válaszodat előre is köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. december 17. szombat

   Ezt nem éhség okozza, hanem valami más zavarja az álmát, azért nem tudja kipihenni magát. Ez lehet fogzás (az első 6 fog áttörése szokta a legnagyobb bonyodalmakat okozni az alvásban), de lehet orrmandula probléma is (ha éjjel gyakran veszi nyitott szájjal a levegőt, érdemes szólni miatta a gyerekorvosnak), de okozhatja a lakás száraz levegője is (párologtatás meg szokta oldani). Érdemes lehet kipróbálni a Mesélő Hold illóolajkeveréket is (DM-ben kapható)

 • Agi

  Reply Reply 2022. november 23. szerda

  Kedves Agi!
  A segitseged szeretnem kerni.
  Kislanyom most toltotte be az 5 honapot. 3 honapos koraig semmi problema nem volt az alvasaval, azota viszont 2-3 ejszaka kivetelevel 1,5-2 orankent ebred. Olyan mintha minden felszines alvasi fazisban megebredne. Az alvaskorulmenyeket ellenoriztem, nincs problema. Ilyenkor altalaban megszoptatom, neha visszateszem neki a cumit es alszik tovabb, viszont elofordul az is sokszor, hogy nagyon sokaig (30p)szopizik es csak utana tudom visszatenni a kisagyba, hogy ne legyem siras. Este 8-9 szokott elaludni es reggel 8-10kozott ebred, ami valtozo.
  Nappal jo alvo egyebkent, cumival sikerul magat elaltatni.
  Probalkoztam mar legtisztitoval feher zajkent, erre jokat es hosszabbakat alszik, viszont eleg hangos, felek, hogy kart okozhat neki.
  Mivel tudnek segiteni neki, hogy ritkabban ebredjen este?
  Koszonom elore is a valaszod.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. november 27. vasárnap

   Nem okoz gondot a fehér zaj, semmi baja nem lesz tőle, nyugodtan mehet, ha így jobban alszik. Érdemes lenne megfigyelned (írj 1-2 napig alvásnaplót), melyik szopi a hosszabb és melyik rövidebb, esetleg segíthet, ha amikor tényleg enni kel fel, akkor szoptatod meg, a többi ébredésnél a cumit adod neki.

 • Kinga

  Reply Reply 2022. november 22. kedd

  Kedves Ági!
  Szobatisztaságban van problémája a kislányomnak. 2,5 éves, öt hónapja a wc be pisil, mostában a bilibe. A probléma az, hogy a saját nevelőjével nem pisil a bölcsiben. Míg mással probléma nélkül kimegy. A saját nevelőjét nagyon szereti és kötődik hozzá, de összesen talán négy alkalommal sikerült neki vele kimenni. Visszatartja, várja a déli pelust vagy azt, hogy menjek érte, ha éppen délutános a nevelő.
  Bábozással, szerepjátékkal próbáltuk itthon ezt kezelni. A nevelőt kértem, hogy emgedje ki egyedül, így pár napig sikerült is neki, de elmúlt az újdonság varázsa.
  Itthon sokszor szerepjáték közben hallom azokat a mondatokat, hogy nem engedi a nevelő ezt vagy azt. Pl megkérdezi, hogy ehet e vacsorát, mert a nevelő nem engedi.
  A nevelőtől szorong?
  Ki kellene vennem a bölcsődéből? Mert ez káros az egészségére… köszönöm segítségedet

 • Nóra

  Reply Reply 2022. november 04. péntek

  Kedves Ági!

  Szeretném a segítségedet kérni.

  Kislányom 16 hónapos, nagyon anyás. Mindig is az volt, de az elmúlt hetekben ez csak egyre erősödött.
  Jelenleg ott tartunk, hogy 1 percre sem akar elengedni magától, folyton követ mindenhova még a wc-re is. Hiába tud már egyedül menni, sokszor megfogja a kezem és csak úgy hajlandó sétálni, mintha őrizne közben. Csak úgy hajlandó mesét nézni, könyvet olvasni, játszani, ha ott vagyok vele. Amint elmozdulok már szalad is utánam és visz magával vissza.
  Ha nem megyek vele, akkor elkezd nagyon sírni.
  Telefonon se tudok pár percig beszélni valakivel, mert ahogy meglátja már szalad oda és ki akarja venni a kezemből és sír.

  Alapjáraton nagyon barátkozós és jókedvű kislány, kint az utcán is odamegy idegenekhez, integet nekik. Ha valaki nagyon leköti valami játékkal, akkor pár percig el tudok menni, de aztán jön utánam és visszavisz vagy kapaszkodik a lábamba.

  Ha nagyon behergeli magát, akkor elkezdi a fejét a földbe vagy a falba csapkodni.

  Nem tudom, hogy ez természetes-e vagy valamit elrontottam 🙁
  A környezetemben is vannak anyás gyerekek, de nem ennyire „tapadósak”.

  Szeretném a segítségedet kérni abban, hogy mit tudok tenni, hogy ne lógjon rajtam egész nap?
  Nagyon szeretek vele lenni és vele játszani (anyukámék szerint túl sokat foglalkozom, játszom vele) de egyre kellemetlenebb kezd ez számomra lenni.

  Előre is köszönöm a válaszod.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. november 06. vasárnap

   Ez az ún. szeparációs szorongás, teljesen normális, de átmeneti jelenség ebben a korban. Próbáld minél többet szeretgetni és engedd, hogy veled menjen mindenhova, ha nem érzi az ellenállásodat, hamarabb kialakul benne a biztonságérzet és enyhül a szorongás.

 • Niki

  Reply Reply 2022. október 27. csütörtök

  Kedves Ági!

  Segítségedet szeretném kérni. Kisfiam okt.31-én lesz 5 hónapos és kb 2-3 hete teljesen felborult az éjszakai alvása. Korábban 2x kelt enni, éjszaka 1-2 körül és hajnali 4-5 között. Ilyenkor szoptatás közben vissza is aludt a mellemen, visszatettem a helyére és aludt reggel 7-8 ig.
  Este 8-9 között szokott elaludni és az utóbbi időben beiktatott 22-23 óra között is egy kelést, eleinte cumival vagy simogatással visszaaludt mostmár csak úgy ha mellre teszem. Na és innentől kezdve ez másfél-2 óránként így megy.
  Napközben nem szopizik, mert akkor elutasítja így kb 3 óránként eszik 130-160 lefejt anyatejet, a vacsorája 170-180 mili tápszer. Így nem gondolom hogy az éhség ébresztené fel. Napközben 3x alszik.. 2x 1-másfél órát, 1x 40 percet.
  Kérlek segíts, hogyan tudnám visszaállítani a korábbi 2x-i ébredésre?!

  Köszönöm szépen

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. október 30. vasárnap

   Elsőként próbáld meg az első ébredésnél rögtön megszoptatni, hátha csak éhes. Ahogy a baba súlya nő, a tápanyagigénye is nő, ezért előfordulhat, hogy gyakrabban kel éjjel enni. Ha nem ehet ilyenkor, akkor talán visszaalszik másként is, de hamar ébred megint, mert még mindig éhes. Ezért az első ébredésnél etesd meg. Ha ez segít és utána ritkábban kel, ez volt a gond.
   Ha nem, akkor viszont jó eséllyel megjelent nála az alvási regresszió és beindult a fogzás is. Ha nappal nyálzik, mindent a szájába vesz, akkor jó eséllyel ez a helyzet. Fogzásra való szerekkel lehet próbálkozni, ez javíthat a helyzeten, de jelentősen akkor szokott javulni a dolog, amikor a fog áttörte az ínyt.

  • Klára

   Reply Reply 2022. november 09. szerda

   Kedves Ági!
   Szeretném segítségedrt kérni
   14 hetes terhes vagyok és 116 a pulzusom vettem be 0,5 frontint de utána egyből ittam tejet
   Lesz e valami baja a kis babának?
   Előre is köszönöm a választ!

   • Vida Ágnes

    Reply Reply 2022. november 13. vasárnap

    Ettől önmagában nem, de a magas pulzus miatt mindenképpen beszélj mihamarabb az orvosoddal!

 • Piroska

  Reply Reply 2022. október 24. hétfő

  Kedves Ágnes

  Kislányom 3,5 hónapos. Két hónapos kora óta néhány kivétellel, saját ágyban átaludta az éjszakát. Az utóbbi 1-2 hétben azonban előfordul, hogy sírva ébred, mintha megijedt volna valamitől. Jellemzően az éjszaka első felében éjfélig egyszer-kétszer megébred, egyszer-kétszer pedig már közel a reggeli órákban 5-6 környékén. Az ágyban szinte vigasztalhatatlan ilyenkor. Ha kivesszük, kézben ficánkol, eltolja magát, mintha azt szeretné, hogy mégis tegyük vissza.Ilyenkor ha visszatesszük előfordul, hogy újra megébred és lejátszódik ugyanez a kör. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy korábban kapott cumit, amit napközben is adtunk neki, illetve az esti altatásoknál segített neki a saját ágyban való ellazuláshoz, elalváshoz. Az utóbbi 1 hétben azonban mellőztük a cumihasználatot, mert szopási sztrájkba kezdett, és tartottunk tőle, hogy a cumihasználat miatt nem mindig sikerült észrevenni, ha tényleg megéhezett, megszomjazott, nem igény szerint ehetett a mellből, hanem inkább óraidő szerint (ennek körülbelül az lett az eredménye, hogy az eddigi kb 3 óránkénti nappali evés, lecsökkent 2 óránkéntire, 1-ggyel vagy kettővel többet szopik napközben, éjszaka viszont nem eszik).
  A „cumimegvonás” miatt azonban az esti saját ágyba való letevések is eléggé megnehezedtek. Megijed ha betesszük a kiságyába és azonnal sírni kezd, egyetlen vigasztalási mód, hogy kivesszük keveset sétálunk vele, suhogunk neki, majd ha megnyugszik, a légzése lelassul, megállunk, leülünk, visszaállunk és úgy próbáljuk újra letenni.Most úgy döntöttünk, hogy visszaadjuk neki, hátha sikerül újra az ágyban felvétel nélkül elaludnia, azonban mintha már nem kellene neki, nem tud vele mit kezdeni, inkább rágogatni próbálja, kiköpi és sír.
  Kérdésem és problémám összetett.
  Elképzelhető, hogy az éjszakai/hajnali megébredések ennek az úgynevezett 4 hónapos alvási regressziónak az eredményei?
  Segítség lehet, ha ágyban való elalváshoz (nappalinál is) újra próbálkozunk a cumihasználattal és napközben pedig mellőzük, hogy ne befolyásolja az anyamellből evést?
  Lehetséges, hogy 1 hét cumi nélküli lét leszoktatta a kisbabát a cumizásról és már feleslegesen próbálkozunk vele?
  Van vmilyen más mód a kisbaba megnyugtatására ebben a korban, hogy sikerüljön az ágyban elaludnia, mint hogy kivesszük mellkason fogjuk, sétálunk vele suhogunk neki (már most elég nehéz)? Éneklésre, hát meg hassimogatásra nem reagál, ha behergeli magát és akkor már kivéve is nagyon nehéz őt megnyugtatni.
  Még egy információ, a babát eddig vörösen égő izzó mellett altattuk, mert azt olvastam, hogy ez álmosítólag hat a babára. Ezt az égőt egész éjszaka is égve hagytuk, nem zavarta a babát. Elképzelhető hogy ennek a halvány vörös fénynek a használata is már megzavarhatja az éjszakai alvását és közrejátszik abban, hogy megébred?
  Válaszait előre köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. október 30. vasárnap

   Az ébredések amiatt alakultak ki, hogy a kicsi szopási ösztöne nincs kielégítve. Eddig a cumizás segített, most nincs ott és nincs helyette több cicizés sem, ezért nyugtalan a baba. Ezen az tényleg segíthetne, ha legalább alváshoz visszakapná a cumit, nappal pedig igény szerint szopizhatna. Éjjel még nagyon korainak tűnik elhagyni a szoptatást, tehát ha felkel éjszaka, akkor is mindenképpen szopizzon, ne a cumit kapja meg helyette. Mivel ő úgy tűnik, leginkább a szopizástól lazul el, ezért ez a legjobb módja az altatásának, de lehet próbálkozni mással is, csak nem biztos, hogy lesz hatása, mert minden babának megvannak a preferált eszközei az ellazulásra és az erős szopóösztönnel rendelkező babáknál ez többnyire mindig a cumi/cici.
   A vörös égő nem igazán okozhat gondot, persze egy próbát megér, hogy lekapcsoljátok.

 • Gina

  Reply Reply 2022. október 06. csütörtök

  Kedves Ági!
  Segítségedet szeretném kérni. Kisfiam jelenleg 3,5 hónapos (koraszülött aminek nem tudni az okát, korrigáltan 2,5 hónapos, egészséges) a kezdetektől rossz alvó sajnos. Napközben még mindig sokszor alszik rövidebbeket 5x-6x (max 1 órát bír jó kedvűen ébren) ami nem is lenne probléma, de minden elalvást 30-60 perces (jobb esetben) sírás előz meg, ha sétálok vele nagy nehezen megnyugszik, de nem mindig. Próbáltam korábban elkezdeni az altatást amikor még nem nyűglődött, annak több, mint 1,5 órás altatás lett az eredménye, de legalább nem sírt, csak nyöszörgött. Ha tovább húztam, akkor is vigasztalhatatlan sírás lett a vége. A napok legtöbbször ugyanúgy telnek, evés majd játék/torna és alvás, délután séta (csak kendőben a babakocsit nem szereti). Altatásnál lehúzzuk a redőnyt, sétálok vele egy kört a lakásban közben simogatom és szól egy relaxációs zene (szerintem ez csak nekem segít nyugodtnak maradni 🙂 ), majd megpróbálok leülni a székbe, ami hatalmas ellenállást vált ki és kezdődik a “pokol”. Sajnos a hátam már nem igazán bírja hogy órákig sétáljak vele és cipeljem (7 kg), próbáltam úgy is, hogy ölben ringatom, attól is teljesen kiakad, néha a fitnesz labda szokott segíteni. Napközben hosszabbakat csak rajtam fekve alszik, éjszaka is sokszor kel (akkor az ágyában alszik), hajnaltól jobb esetben 2 óránként, de szerencsére akkor szopizik és visszaalszik nem kell ringatni (nappal sajnos nem tud cicin elaludni és a cumi se vált be). Már nem tudom mit tehetnék még, naponta az esti altatással együtt 6x-7x megcsinalni ezt egyre kevésbé van energiám, így a napjaim nagy része csak az altatásról szól, már magamban is kerestem a hiába, de apával és mamával is ezt csinálja. Van esetleg bármi ötleted, hogy mivel próbálkozzak még? Előre is köszönöm a válaszod.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. október 09. vasárnap

   A gond az lehet, hogy amikor álmosodik, akkor ő azt hatalmas drámának éli meg és bekapcsol a jelzőrendszer, plusz már meg is tanulta, mi ilyenkor a „menetrend” (Anya altat, én sírok – Pavlovi reflex :)). Szerintem ne kezdd el ilyenkor altatni, mert lehet, hogy még nem igazán álmos, csak kezd álmosodni. Helyette tedd át a lakáson belül egy másik helyre, játssz vele kicsit, beszélgess hozzá és amikor tényleg elkezd álmosodni egy kicsivel később (ez babafüggő, de általában ebben a korban 20-30 perccel később szokott lenni), akkor kezdd el altatni. Onnan lehet tudni, hogy igazán fáradt, hogy már nem lehet játékkal elterelni a figyelmét, felvéve, odabújik, ásít, a fejét befúrja és/vagy forgatja, mintha cicit keresne. De nem kell ez a sok minden hozzá, amit most csinálsz, ezzel ő nem lazul el, te viszont elfáradsz 🙂 Valószínűleg ő az a fajta baba, aki nem a ringatást, mozgatást szereti alváskor, hanem a nyugalmat. Legyen csend, sötétíts be, tartsd karban (nem kell se járkálni, se ringatni), esetleg kapcsolhatsz fehér zajt, de az se szükséges feltétlenül, ha fáj a hátad, kendőbe is teheted, amíg ellazul és elalszik. Ha elaludt, tedd a kiságyba. Ki lehet próbálni a cumival vagy cicin altatást (a cumit akkor, ha egyébként is kap cumit), lehet, hogy így, hogy már tényleg álmos, ez is segítene neki elaludni.

  • Kornélia

   Reply Reply 2022. november 15. kedd

   Hello
   A kisfiam 2 és fél hetes és este sokáig fent van és reggel is nm akkar aludni és reggel is csak délután alszik el mi lehet a baj

 • Nóra

  Reply Reply 2022. szeptember 27. kedd

  Kedves Ági!

  5 hónapos Babám nagyon szépen fejlődik, kizárólag szoptatom, 4,5 hónapos koráig meg is duplázta a születési súlyát, de sajnos a folyamatos éjszakai kelésektől eléggé kimerültem, sajnos rá is stresszeltem és ha lenne is elég tejem, a tejleadó reflexem már nem vagy nagyon nehezen indul be!
  Csak este altatom cicin, de lefekvés után is van, hogy 1 órával is kér még enni, utána kb. 2,5 óránént. Fejni már nem tudok, de a Férjem az első megébredésnél kisegít táppal, de nem tudom, hogy ez jó megoldás-e, minden esetre csak „étellel” alszik vissza, tehát gyanítom, tényleg éhes.
  Eddig sosem mértem mennyit eszik, de most egy napig figyeltem, egyszer 140g, utána ilyen 100g, illetve 70 g-okat evett, ami viszont nem túl sok. Egyébként nem panaszkodik, elégedett, sokszor rám is mosolyog utána vagy csak komfortszopizik.
  Napközben még mindig 3 óránként eszik, illetve ha tovább tud aludni, akkor 3,5, ritkán 4 óra is eltelik két szopi között.
  Esetleg én rontottam el, hogy mindig túl hamar raktam mellre?

  Próbálom magamat nyugtatni, hogy egyszer ez is elmúlik és ha 2,5 óránként ébred, akkor az tényleg éhség lehet, de 4-5 ébredéssel éjszaka nagyon nehezen alszom vissza, nagyon fáradt vagyok emiatt.
  Amúgy kb. 5 hetes kora óta a saját szobájában alszik szépen, napközben is 2x, sokszor ringatnom sem kell, csak paskolom a fenekét picit és magától elalszik.
  Az éjszakát sosem aludta végig, most nappal viszont jobban alszik, a korábban 40 perces alvásai most kitolódtak 1,5-2 órára, de úgy veszem észre, mintha a nappali kevesebb szopizást éjszaka hozná be.

  Köszönöm a segítséget előre is!
  Nóra

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. október 09. vasárnap

   Egyáltalán nem gond, hogy mellre tetted, ha a baba éhes, akkor szopizik, ha nem, nem. Viszont ebben a korban a babákat napközben már sok minden leköti, ezért ritkulnak a szopik, viszont egyre nagyobb a tápanyagigényük és a különbséget valamivel pótolni kell. Ez szokott növekedési ugrásokat okozni. Próbáld meg, hogy estefelé gyakrabban kínálod meg cicivel akár óránként – háromnegyed óránként, így jobban jóllakik éjszakára és talán az első ébredés is későbbre csúszik majd (nem gond, ha ez kisebb adag, mert az esti tej sokkal táplálóbb, zsírosabb).

 • Kata

  Reply Reply 2022. szeptember 27. kedd

  Kedves Ági!

  Harmadik kisfiam most múlt 1 éves. Egészen idáig semmi problémánk nem volt az alvással. Most pár napja este elalszik ,és éjfél környékén megébred, ilyenkor tápszert kínálok neki, mert mindig szokott enni ha felkel. Most nem kell neki, üvölt torka szakadtából, és bármit csinálok nem tudom vissza altatni. 2 és fél, 3 órán keresztül küzdünk. Egyszer sikerült a hasamon , aztán vissza a kiságyba… Most éjjel ez sem jött be . Végül a babakocsiban kötött ki, 3 óra kínlódás után ott aludt el. Nagyon nem jó ez így, mert van egy iskolás és egy óvodás kisfiam is, illetve a férjem hajnalban kel. Mi lehet a gond, mit tudok tenni, hogy segítsek neki ? Kérem szépen segítsen nekem , mert borzalmas ez így .

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. október 09. vasárnap

   Ez az ún pavor nocturnus jelenség lehet. Mivel ilyen nehezen alszik el, próbáld meg, hogy ilyenkor magad mellé veszed és úgy alszotok tovább, hátha akkor könnyebben megy majd és többet pihentek.

Leave A Response

* Denotes Required Field