A 4 hónapos alvási regresszió: Létezik? Mi okozza?

Egyre több helyről hallani a 4 hónaposok alvási regressziójáról, amikor a korábban kiszámíthatóan és jól alvó baba alvása hirtelen “elromlik”, gyakrabban ébred, nehezebben alszik el. Mi is pontosan ez a jelenség, mit kell tudnunk róla és hogyan változtathatunk rajta?

Ahhoz, hogy jobban megértsük ezt a jelenséget, érdemes megismerni a baba alvásának fejlődési folyamatát:

1.Az újszülött még felszínesen alszik, gyakori mikroébredésekkel, rövid és rendszertelen alvásciklusokkal. Néha nagyon mélyen és nyugodtan tud aludni, ez részben abból fakad, hogy ha nyugodtnak és biztonságosnak érzi a környezetét még jó darabig úgy gondolja, hogy az anyaméhben van, ezért a rövid alvási szakaszok végén a mikroébredésekkor nem riad fel, hanem alszik tovább, részben pedig azért, mert a külvilág ingerei (fények, hangok stb.) nagyon fárasztóak a számára.

2. 4-8 hetes korra ezek a hatások már nem érvényesülnek, elkezd a baba alkalmazkodni a külvilághoz, az alvási szokásait új tényezők kezdik befolyásolni:
– a hasfájás vagy a saját emésztése gyakran megzavarja felébreszti őt,
– meg kell tanulnia mikor van a nappal és az éjszaka és ki kell alakítanunk az ehhez kapcsolódó megfelelő szokásokat és rutint (erről itt írtam bővebben)
– sokat számítanak az alvás, altatás körülötti rutinok, ha kellő biztonságérzetet adnak a babának és következetesek, akkor a baba elkezdi kialakítani a saját alvási ritmusát, ami többé-kevésbé kiszámíthatóan alakul.

3. Ha minden jól alakul 3 hónapos korra éjszaka már csak elsősorban enni kel fel a baba nagyjából kiszámítható időközönként (2-3-4 óránként vagy akár még ritkábban) és a nappali alvásokban is kialakul egyféle rendszer (még ha nem is mindig pont olyan, mint szeretnénk)

3 hónaposan a legtöbb baba alvása javulni szokott (természetesen lehetnek kivételek, akiknél valamilyen egyéb ok miatt nem következik be ez a javulás, ennek az okairól itt írtam)

4. 4 hónapos korra azok az idegpályák, amik az érzékszervi ingerek feldolgozásáért felelnek hirtelen ugrásszerű fejlődésnek indulnak, ennek következtében azok az ingerek, amiket eddig is érzékelt a baba most hirtelen feldolgozásra kerülnek az agyban. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azok a zajok, fények, amik eddig nem érdekelték a babát most hirtelen érdekelni kezdik. Eddig ágyút sütögethettél mellette ha aludt, most meg a porcicák surranását is meghallja a padlószőnyegen 🙂

Ez elsősorban az altatásban okoz nehézséget, de a felszínes alvásban a nappali alvások végén, illetve az éjszakai alvás folyamán a hajnali ébredésekben is közrejátszhat. Mélyalvásból (az éjszakai alvás elején) nem ébred fel erre a baba, az éjszakai első felében tapasztalható ébredésekért nem ez a jelenség a ludas. Ez a jelenség átmeneti és 2-3 héten belül elmúlik.

Azonban nem ez a 4 hónapos alvási regresszió fő oka.

5. 4-6 hónapos kor között valamikor a korábban jól alvó baba alvása is megváltozhat. Elkezd gyakrabban és rendszertelen időpontokban ébredni, sírdogál, a hajnali ébredések után már nem mindig tud visszaaludni. Ezt szokták (nem teljesen pontosan) 4 hónapos alvási regressziónak nevezni. Ennek a fő oka a mikroébredések megjelenése az alvásban, ami gyakorlatilag nem visszaesést jelent, hanem előrelépést, hiszen a mikroébredések a felnőttek alvásában is jelen vannak.

6. 5-12 hónapos kor között: Ez a zűrösebb, rendszertelenebb alvásokkal járó időszak 1 éves korig folyamatosan tarthat, vagy néha javulásnak indulhat, néha újra elromolhat. Ennek vannak fizikai okai (mozgásfejlődés), érzelmi okai (szeparációs szorongás) és egészségügyi okai is (pl. a fogzás). 1 éves korra a baba mélyalvási szakaszai már nagyjából 1 órásak, ezek a kor előrehaladtával egyre növekednek.

7. 1-1,5 éves kor között újabb visszaeséseket észlelhetünk az alvási szokásokban, azonban a nappali alvások ekkorra már többnyire rendszeresebbek és nyugodtabbak és általában egyértelműbb mi okozza az átmeneti alvászavarokat (pl. amíg áttörik egy fog 1 hétig rosszul alszik a kicsi). Gyakoriak a hisztis ébredések is.

8. 1,5 éves kor után még a korábban nem jól alvó gyerekeknél is elkezd javulni az alvásminőség és 2 éves korra a mélyalvások hossza eléri a felnőttekét (3 órás mélyalvást követ 10-20 perc felszínes alvási szakasz), valamint az idegrendszer is megérik a hosszabb, nyugodtabb alvásra.

Mindehhez persze az is szükségeltetik, hogy odafigyeljünk a megfelelő alvási higiéniára és szokásokra, hogy egy-egy nehezebb periódust követően a baba újra nyugodtan aludhasson.

Létezik a 4 hónapos alvási regresszió? Mi okozza?

Valójában nem létezik. Egyrészt nem feltétlenül 4 hónaposan van, gyakran inkább 4-6 hónapos kor között jelentkezik (saját tapasztalat: mindkét gyermekemnél 5 hónaposan volt és mindkettőjüknél az első fogak áttörésével kezdődött).

A másik probléma ezzel a fogalommal, hogy ez valójában nem regresszió, éppen ellenkezőleg: a fejlődés része. A gyermekpszichológiában regressziónak az átmeneti visszaeséseket nevezzük, amikor a kisgyerek egy korábbi életkornak megfelelő viselkedést mutat (pl. a már nem cumizó gyerek a testvére születése után újra cumizni kezd). Az alvási szokások megváltozása 4-6 hónaposan azonban nem egy korábbi viselkedést mintáz (mert kisebb korban nem rendszertelenek az ébredések) és cseppet sem átmeneti (több, mint fél évig tart, de akár egy évig is elhúzódhat)

A “4 hónapos alvási regresszió” hátterében sokféle ok áll:

– beindul a fogzás, ami a baba számára diszkomfortérzést okoz és emiatt a felszínes alvási szakaszokban felriadhat,
– beindul a nagymozgások fejlődése (aktívabb, extra gyorsabb babáknál a kúszás-mászás-felállás is akár, de a nyugodtabb és az átlagosan fejlődő babák is elkezdenek forgolódni, kitolni magukat karral) és ezt éjszakánként félálomban is szívesen gyakorolják,
– megváltozik a babák táplálása, hiszen sokan ilyenkor kezdik el a hozzátáplálást, ami miatt az emésztés is megváltozik,
– mivel a babák ebben a korban már szívesen játszanak játékokkal, sokféle új inger éri őket, amivel korábban nem találkoznak,
– megjelennek a szeparációs szorongás első jelei is,
– sok baba 3-4 hónapos kor után elkezd nappal ritkábban enni és ezt gyakran a szülők is támogatják, hiszen sok ajánlás szerint ebben a korban már csak 4 óránként kéne ennie a babának, azonban ahogy a baba súlya nő, a tápanyagigénye is nő és mivel ritkábban eszik nappal, a hiányzó mennyiséget éjjel pótolja be.

Mi történik pontosan ilyenkor? Mi változik még 4-6 hónapos korban? Egyetlen dolog, ami biztosan minden babánál változik és minden babára hatással van: megjelennek alvás közben a mikroébredések, amik felnőtt korban is az alvás részét képezik. Eddig is a mélyalvások után felszínesen alvási szakaszok következtek, de most a baba folyamatosan ellenőrizni kezd, amikor felébred (egy éjjel nagyjából 5-9 alkalommal). A mikroébredések biztonsági célt szolgálnak. A fenti okok miatt pedig a baba jócskán talál olyan okot, ami miatt a mikroébredések során úgy ítélheti meg, segítségre van szüksége a visszaalváshoz.

Mit lehet tenni? Kinőhető a 4 hónapos alvási regresszió?

Nem. Sajnos ez a probléma nem nőhető ki, mivel ez előrelépés az alvás fejlődésében, a mikroébredések nem múlnak el. Amit tehetünk, hogy segítünk a babának abban, hogy a mikroébredésekkor biztonságban érezze magát és önállóan visszaaludjon.

Ennek első lépése, hogy végignézzük azokat a környezeti, egészségügyi és pszichés okokat, amik befolyásolhatják az ébredéseket és igyekszünk segíteni rajtuk. Erről itt írtam részletesen

A második lépés az alvási szokások megváltoztatása, újragondolása, mert gyakran a kaotikus éjszakák mellett a nappali alvással is problémák vannak, így könnyen kialakulhat az a helyzet, hogy már a kialvatlanság miatt nem alszik jól a baba (ennek az okait és megoldását itt írtam le)

Ha pedig még így sem alszik a babád és úgy gondolod ideje lenne lépésről lépésre megoldani az alvásproblémáitokat, várlak szeretettel a Baba Altatás Hatásosan online tréningen >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

1 Comment

  • Kata

    Reply Reply 2022. szeptember 27. kedd

    Kedves Ági!

    Harmadik kisfiam most múlt 1 éves. Egészen idáig semmi problémánk nem volt az alvással. Most pár napja este elalszik ,és éjfél környékén megébred, ilyenkor tápszert kínálok neki, mert mindig szokott enni ha felkel. Most nem kell neki, üvölt torka szakadtából, és bármit csinálok nem tudom vissza altatni. 2 és fél, 3 órán keresztül küzdünk. Egyszer sikerült a hasamon , aztán vissza a kiságyba… Most éjjel ez sem jött be . Végül a babakocsiban kötött ki, 3 óra kínlódás után ott aludt el. Nagyon nem jó ez így, mert van egy iskolás és egy óvodás kisfiam is, illetve a férjem hajnalban kel. Mi lehet a gond, mit tudok tenni, hogy segítsek neki ? Kérem szépen segítsen nekem , mert borzalmas ez így .

Leave A Response

* Denotes Required Field