Ha a baba éjszaka felkel és órákat ébren van: Mit lehet tenni?

Kisebb babáknál is előfordul, de az 1-2 éveseknél még gyakrabban, hogy éjjel felébrednek és órákat ébren vannak. Mi okozza ezt és hogyan lehet megoldani?

Az éjszaka kettéválasztásának is nevezik azt a jelenséget, amikor a baba felébred és több óra hosszan ébren van. Az oka az, hogy az alvási késztetés és a cirkadián ritmus elválik egymástól.

Mi az az alvási késztetés? A homeosztatikus alvási késztetés ösztönös folyamat, gyakorlatilag azt jelenti, hogy minél tovább vagyunk ébren, annál álmosabbak leszünk és a szervezetünk egyre inkább vágyik pihenni, azaz aludni.

Mi az a cirkadián ritmus? A szervezet cirkadián ritmusának (élettani napszaki ritmusának) nevezzük azokat a biológiai folyamatokat, melyek szabályos napszaki ritmus szerint ismétlődnek.

Újszülöttkorban a cirkadián ritmus még nem alakult ki, ezért gyakori, hogy a nappal nyugodtan alvó baba éjjel összevissza ébred, éber, összecseréli a nappalt az éjszakával vagy hosszan ébren van az éjszaka egy részében. Itt írtam róla, mit lehet ilyenkor tenni

A nappal és éjszaka ritmusát nagyjából 6-8 hetes korra a legtöbb baba magától vagy kis segítséggel megtanulja, azonban vannak tényezők, amik újra összezavarhatják a kicsit:

 • a téli időszakban többet van sötét és sokan kevesebbet vagy rövidebb ideig vannak a szabad levegőn,
 • a modern lakások mesterséges fényei, a túl sok és túl erős világítás azt üzeni a szervezetnek, hogy nappal van, akkor is, ha már este van,
 • a túl rohanós napok, a laza napirend, a túl sok inger kibillenti a kisgyereket a megszokott ritmusából,
 • az alvási szokások variálása (felébresztik a délutáni alvásból, hogy este időben feküdjön le, visszaaltatják délután, hogy hosszabban aludjon, felkeltik reggel, túl korán vagy túl későn fektetik le – nem figyelembe véve, hogy ő magától mikor álmosodik el, mikor és mennyi pihenést igényelne)

A cirkadián ritmus mellett a kisgyerekek alvási késztetése is felborulhat, ha:

 • túl sok inger éri őket, ezért túlfáradnak,
 • túl későn fekszenek le, emiatt túlpörögve fekszenek le és ezt az idegrendszer még nem tudja kezelni,
 • túl korán fekszenek le, ezért még nem elég erős az alvási késztetés,

Fontos tudni, hogy az alvási késztetés az életkorral változik: minél idősebb lesz a gyermekünk annál inkább érzi, hogy fáradt és aludna. A cirkadián ritmus kialakításában viszont mi is közreműködhetünk azáltal, hogy figyeljük a gyermekünk jelzéseit és megfelelő stabil napirendet és alvási körülményeket alakítunk ki neki.

Mikor fordul elő gyakrabban a hosszú éjjeli ébrenlét?

2 olyan időszak van a baba életében, amikor minden igyekezeted és a korábbi jó alvási szokások ellenére is nagyobb eséllyel fordul elő a hosszú éjjeli ébrenlét:

1. Amikor valami újat tanul a baba

Ilyenkor még félálomban is gyakran “gyakorolja” az új mozgásformát vagy éppen feláll, beszélget, forgolódik, emiatt eleve később és nehezebben alszik el, amikor pedig félálomba kerül, gyorsan felébreszti magát. Ezek általában átmeneti időszakok (1-2 hét) és ha következetesen ragaszkodsz a korábbi alvási szokásaitokhoz, túlesik rajta és újra mélyebben és nyugodtabban alszik majd.

2. Amikor változnak a nappali alvási szokások

Az éjszakai “felébred és órákig ébren marad”-jelenség néha annak a jele, hogy a gyermeked készen áll elhagyni valamelyik nappali alvást, például 3 alvásról áttérne a kettőre, vagy a kettőről az egyre. Hogyan tudsz a nappali alvások elhagyásában segíteni neki? Erről itt olvashatsz

Mit lehet ilyenkor tenni?

1. Kezdj el alvásnaplót vezetni, amiben leírod, hogyan aludt nappal (mikor feküdt le, mennyit aludt, mikor ébredt) és hogyan éjszaka!

Ebből kiderül, mennyit is alszik valójában és esetleg észreveheted azt is, milyen összefüggések vannak a nappali alvása és az éjszakai ébrenléte között. Gyakori például, hogy ha egy totyogó nappal kevesebbet alszik vagy kimarad az alvás, akkor éjjel is éberebb, rosszabbul alszik. A kisebb babáknál pedig éppen fordítva szokott lenni: ha nappal sokkal hosszabbakat és gyakrabban aludt, akkor éjjel nem alszik olyan jól.

2. Figyelj a nappali altatásra! Ha már nehezen alszik el a megszokott időpontban, tiltakozik, rövidebben alszik, mint a megszokott, talán már elhagyna egy nappali alvást (pl. áttérne két alvásról az egyre)

3. Figyeld a baba alvásigényét! A babák alvásigénye egyéni, vannak kevesebbet és többet alvó babák, de az mindig árulkodó, mennyire nyűgös, fáradt egy baba. Mivel a babák alvási szakaszai rövidebbek, ők kipihenik magukat úgy is, ha sokszor piciket alszanak, az ő kipihentsége nem áll összefüggésben a tiéddel, hiszen egy felnőttnek hosszabb alvási szakaszokra van szüksége ahhoz, hogy kipihenten ébredjen. Attól, hogy anya fáradt a kevés alvástól, a baba még boldog és jól fejlődik ugyanannyi alvástól.

Érdemes tehát megfigyelned, vajon ő mennyire kiegyensúlyozott, fáradtnak tűnik-e, nincs-e olyan, hogy túlfárad és emiatt nyűgös, kezelhetetlen. Ha igen, akkor több pihenésre van szüksége.

4. Ügyelj az alvás-ébrenlét egyensúlyára! Ahhoz, hogy létrejöjjön a megfelelő mértékű alvási késztetés, a kicsinek el kell fáradnia, de nem szabad túlfáradnia. A sok szabad levegőn és mozgással töltött idő kedvez az egészséges fáradtságnak és alvásnak, a zárt térben, mesterséges ingerek (tévé, kütyük, mesterséges fények stb.) között töltött idő csak elfárasztja a gyereket, de egyben túl is terheli az idegrendszert. Érdemes figyelembe venni a WHO ajánlását az életkor szerinti minimum mozgásra és képernyő előtt töltött időre vonatkozóan.

5. A mozgásfejlődés miatt ébred? Megfigyelhető, hogy sokkal több az éjjel ébren töltött idő akkor, amikor valami újat tanul a kicsi. Jellemzően a mászás, a felállás, a járás és a beszéd elkezdésének időszaka lehet ilyen nagy fejlődési ugrás, amikor a baba éjjel is az új tudományát gyakorolja. Ezekben az átmeneti időszakokban 2 dolgot tehetsz:

  (1) Nappal rengeteg időt és lehetőséget adsz neki arra, hogy gyakorolja az új képességeit! Lehetőség szerint keveset ültesd, hadd mozogjon szabadon, ha elmentek otthonról akkor is minél kevesebbet legyen ültetve és minél több lehetősége legyen használni az új képességeit (pl. a parkban sétálva kiveheted a babakocsiból és egy takaróra letéve mászhat, a játszótéren is ki lehet venni és állhat a pad mellett, gyakorolhatja a lépkedést, adj rá olyan ruhát, amit összekoszolhat)

  (2) Függetlenül attól, hogy átmenetileg nehezebbek az éjszakák, ne változtass az alvási/altatási szokásokon. A fejlődési szakaszokon gyorsan átesik a baba, de a kialakított új szokások hosszasan megmaradnak.

Csak figyelmet akar és ezért van fent éjszaka?

Gyakran hallom szülőktől, hogy “csak azért ébred fel éjjel, mert figyelmet akar” vagy “rossz szokásból kel fel”. Mindkettő tévedés. A baba nem kel fel, ha nincs semmi baja. A megnyugváshoz, újra elalváshoz biztonságérzetre van szüksége és ezt értelemszerűen a szüleiből nyeri, az ő segítségüket kéri hozzá, de ez nem rossz szokás, hanem a biztonságos kötődés jele.

Kisgyerekkorban (1,5-2 éves kor után), ha valami nagy változás van a kicsi életében, amit nem tud feldolgozni, előfordulhat, hogy ez éjjel is megzavarja az álmát. Például elkezdi a bölcsődét. Ilyenkor nappal kevesebbet van velünk és sokan azt hiszik, azért van ébren, mert éjjel “bepótolja” azt az időt velünk, ami nappal kimaradt. De valójában nem erről van szó.

Az ébrenlétek oka ilyenkor az, hogy az új helyzetben sok új dologra kell figyelnie (új szabályok, önállóan megoldandó feladatok, érzelmek, számára megterhelő helyzetek feldolgozása egyedül – mert Anya nincs vele a bölcsiben) és ezt még az első időszakban mind egyedül kell feldolgoznia. Ez stresszforrás számára és túl is terheli, emiatt nyugtalanabbul alszik, ha pedig felébred, akkor nehezen alszik vissza.

Hasonló ez ahhoz, amikor felnőttként egy számunkra megterhelő stresszes időszakot élünk át, ami miatt esténként nehezen alszunk el és ha éjjel felébredünk, akkor is rögtön ezen jár az agyunk, emiatt nem tudunk visszaaludni.

Ilyen új helyzetekben, mint pl. egy testvér születése, beszoktatás, költözés, szobatisztaság elsajátítása (ez is fárasztó és sok koncentrációt igénylő dolog a gyerek számára, amire nincs felkészülve), segíthetünk a gyermekünknek azzal, ha nappal segítünk neki feldolgozni az új élményeit, érzéseit.

Hogyan?

 • sok-sok mozgással a szabad levegőn, hogy kiugrálja, kiadja magából a feszültséget,
 • bábozással: játsszátok el az új helyzeteket, amikkel találkozik, játsszatok ovisat, kistestvéreset, próbálja ki magát több szerepben is (pl. legyen ő az óvónéni)
 • mesével: mesélj neki sok-sok történetet, amiben a számára nehezen feldolgozható új helyzet szerepel

Légy türelmes! Az alvási mintázat fejlődik az idegrendszeri fejlődéssel, de befolyásolható a környezet, a szokások megváltoztatásával is. A kapkodás, kísérletezés csak összezavarja a gyereket és állandósítja a problémát, a következetes változtatás viszont általában 7-10 nap alatt már látványos eredményeket hoz.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

10 Comments

 • Zsófi

  Reply Reply 2022. január 18. kedd

  Kedves Ágnes!
  Mindent amit csak lehet elolvastam már a karomon az üvöltő 5 hetes fiammal. Értem én, hogy kötődni akar, meg nem lehet letenni, de az én problémám az, hogy hiába tartom a karomban, akkor is üvölt. Nem sír, hanem vörös fejjel üvölt. Addig nem üvölt – talán – míg eszik, emiatt sokat etetem, persze hasfájós. Az orvosunk azt mondta, legalább 2 óra teljen el 2 etetés között, de én ezt sem bírom, mert felrobban az agyam ennyi bőgéstől és legalább amíg eszik csend van. Vagy nem, mert néha evés közben is felüvölt. Nem érdekelne, ha csak kézben lenne el, de karmol, rúg és így sem nyugszik meg. Császár után nem bírtam annyit állni, fekve a mellkasomra próbáltam tenni, véresre rúgta a sebemet. Üvölt a kiságyban. Nem nyugszik meg, ha felveszem, ha magamhoz szorítom, ha magam mellé fektetem, ha egy ágyban alszunk vagy ha átölelem. Teljesen kivagyok idegileg. Nappal alszik 2 órát is akár egyhuzamban, de van, hogy 20 percenként kel. Nem tudom meddig tudom még rávenni magam, hogy kivegyem a kiságyból 20 percenként és felesleges köröket fussak a megnyugtatásával. Tulajdonképpen önhibámon kívül sírni hagyom, akkor is ha felveszem? Bizalmi zavara lesz így a világban? Ringatom-ringatom, üvölt, majd mint akin megnyomják az off gombot, elalszik. Van, hogy rögtön, van, hogy órák múltán. Szervi baja nincsen, a hasfájásra mindent kipróbáltunk – ha egyáltalán az a baja, szoptatási tanácsadó szerint rendben van, a súlygyarapodása egyébként még túl jó is. Gyógytornász a következő időpontunk, de felemészt ez a helyzet, én próbálom nagyon szeretni, gondozni, ellátni, de úgy érzem, hogy nem bírom sokáig. Létezik ilyen csecsemő? Aki sír egész nap? Vagy menjek tovább, mert valami baja van? Tudom, hogy a csecsemők sírnak… de napi 10 percet ha olyan, mint a társai, hogy mosolyog, gagyog, nézelődik és nekem ez nagyon hiányzik.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. január 23. vasárnap

   Ha felveszed, vele vagy, de sír, akkor az nem sírni hagyás, mert nem magára hagyva sír. Valószínűleg valami nagyon zavarja őt, vannak ilyen ún. többemberes babák. 3 dolgot javaslok:
   1. Ringatás, cipelés helyett tedd hordozókendőbe, könnyebb is vele, kevésbé fárasztó és sok baba jobban meg is nyugszik úgy.
   2. Lehet, hogy emésztési problémája van, de nem klasszikus hasfájás (ami a levegőnyeléstől van), hanem az zavarja, hogy a belei még nem működnek megfelelően (mivel még nem mozog eleget) és erre érzékeny (ez ebben a korban nagyon gyakori). Ezen segíteni szokott, ha hanyatt fekteted, a két térdét felhúzod a pocakjához és lassan kifelé körözteted. a combjait úgy, hogy közben a térdei a pocakjához érjenek. Ezt naponta többször is lehet csinálni, evés után kicsivel kell általában, amikor elkezd dolgozni az emésztés, de figyelni kell, mikor kezdődik a szenvedés.
   3. Esetleg érdemes megnézni a saját étrendedet, nincs-e benne valami, ami átmegy a tejbe és őt irritálja. Tipikusan a K-betűs zöldségek, puffasztó ételek szoktak ilyenek lenni, de az én nagyobbik fiam pl. mindig üvöltött, ha paradicsomot vagy paradicsomos ételt ettem bolognai, ketchup stb.), a kicsi meg ha cseresznyét vagy füstölt árut (kolbász, sonka stb.) Érdemes megpróbálni, hogy 1-2 napig csak semleges ízű, nem túl fűszeres ételeket eszel és figyeled van-e változás.
   4. Ha ezeknek nincs hatása, mindenképpen továbbvinném még kivizsgálásra, még a legsírósabb babák is megnyugszanak egyszer, ha ő egész nap sír, akkor valami tényleg nagyon zavarhatja és ez lehet szervi ok is (hipertónia pl. elég gyakran okoz ilyet, de sajnos a kisebb veleszületett szívbetegségek is – de nem akarlak ijesztgetni, mert ez nagyon ritka, csak míg pl. a hipertóniát a gyerekorvos is kiszúrja vizsgálaton, a többit nem igazán vizsgálják, ha nincs rá gyanú)

 • Enikő

  Reply Reply 2022. január 01. szombat

  Kedves Vida Ágnes!

  Segítséget szeretnék kérni.
  Adott egy 5 es fél hónapos kisbababám,akki eddig viszonylag jó alvó volt,8 kor leraktam,és maximum 2 x ébredt ejszaka.

  Kb 2 hete kezdodott a borzalom. 11 órától kb nyugtalan, akkor már szinte fél óránként ébred. Dobálja magát, csapkodja a fejét jobbra-balra, meg a kezeivel is csapkod és dörzsöli a szemét. Ezt képes félálomban addig csinálni míg fel nem ébreszti magát. Felemeli mindkét lábát és teljes erőből lecsapja. Hason nem alszik. Ha meg lefogom a kalimpáló végtagokat akkor is felébred.

  És ezt reggelig folyamatosan 😞 Napközben persze hót fáradt es nyűgös,viszont nappal sem alszik max fel orákat.
  Éhesnek nem hiszem hogy éhes,mert nem fogadja el a tápszert sem hajnalban.

  Nem tudom hogy ez normálisnak számît-e?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. január 03. hétfő

   Sajnos ebben a korban sok babának “elromlik” az alvása a kezdődő fogzás miatt, fogzás elleni szerekkel lehet könnyíteni kicsit rajta, hogy nyugodtabban aludjon.

 • Stelmachnè Szekeres Erika

  Reply Reply 2021. december 31. péntek

  Szép napot.
  Van egy 9 hónapos csöppséget.nagyon szépen alukált eddig a szobájába pár hete viszont keservesen felsír és csak a mi ágyunkba velünk szeretne aludni. Mindig nagyon félek hogy leesik mert nagyon mászkálós álmában. Ön szerint mit tehetünk hogy újra jobban szeressen a kiságyába alukálni?
  Nagyon szépen köszönöm

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. január 03. hétfő

   Magában fél, mellettetek biztonságban érzi magát, ez a szeparációs szorongás velejárója. Ha nagyon szeretnéd, hogy a kiságyában aludjon, akkor altasd vissza ott és tedd bele, ha még ébren van, maradj mellette, amíg el nem alszik. Ha viszont ezt el tudod engedni, akkor az esti lefekvéshez maradjon a kiságy, éjjel viszont, amikor ébred, aludjon mellettetek (lehet kapni egyébként leesésgátlót az ágyra, vagy aludhattok együtt vele egy matracon, arról nem tud leesni), így később, amikor már nem zavarja a fogzás és nem ébred fel, a saját ágyában alszik majd tovább.

 • Dóra

  Reply Reply 2021. december 28. kedd

  Kedves Ági!Én már tanácstalan vagyok.19 hónaposom hetek óta órakig van ébren éjjel es jatszik. Egyeszer alszik napközben 1.5-3 óra között,kialakult napirendje van,este 19.30 fürdés,alvás,el is alszik könnyen este is napközben is. De valamiért hetek óta úgy kel fel éjjel(hajnal 2-3 között) mimtha reggel lenne. Ilyenkor nagyon ritkán sír inkább “beszélget”,játszik. Fogalmam sincs mit tehetnénk még. Tartom a napirendet. Ő jókedvű napközben és aktív csak anyuka van kiborulva:)

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. január 03. hétfő

   A legjobb taktika ilyenkor nem foglalkozni vele. Ne kapcsolj lámpát, ne beszélj vele, ne kelj fel! Pár nap alatt rájön, hogy semmi érdekes nincs ilyenkor és visszaalszik.
   Mivel ezt az éberséget ebben a korban a túlpörgés okozza, néha segít éjszakára a Mesélő Hold illóolajkeverék párologtatása (DM-ben is kapható)

   • Kovács Zsuzsanna

    Reply Reply 2022. január 05. szerda

    Kedves Ági!
    Kislányom 10 hónapos. A korábban az éjszakát simán átalvó babánknál két új dolog is jelentkezett:
    – az esti fürdés után, ami mindig 8-fél9 közé esik vagy elalszik egy fél órára vagy el sem alszik, hanem játszani akar, pörög ezerrel. Ha el akarjuk altatni, ölbe vesszük, éneklünk üvölt és befeszíti magát. Túlpörög. Végül 11 körül megadja magát, és kidől.
    – emellett hajnalban, 4-5 között sírva ébred, ül a kiságyban. Megpróbáltam csak úgy visszaaltatni, nem ment, kellett neki tápszer. Evés után vissza tud aludni, és emiatt, h később alszik el, és hajnalban is felkel, legalább 2 órával tovább alszik, mint korábban, így a napirendünk is igencsak megborult.
    Kislányom két-három hete fedezte fel, h fel tudja nyomni magát àllásba, állandóan ezt akarja csinálni. Folyamatosan jön megy, tesz vesz.
    Ön szerint ez múló helyzet, lehet vele vmt kezdeni?
    Nagyon köszönöm!

    • Vida Ágnes

     Reply Reply 2022. január 08. szombat

     A két probléma összefügg egymással: mivel később kel fel, ezért este is később álmosodik el, ezért most toljátok a fürdést és az esti rutint későbbre és így elmúlik az esti huzavona. Semmi nem történik, ha 10-kor fürdik és fél11 felé fekszik le, az is lehet, hogy a hajnali ébredés is későbbre csúszik emiatt. Ez utóbbi egyébként lehet a mozgásfejlődés következménye is, egyszerűen, amikor felriad, akkor rögtön “gyakorolni” kezd már félálomban is, ez magától is rendeződni szokott 2-3 hét után.

Leave A Response

* Denotes Required Field