Ha a baba éjszaka felkel és órákat ébren van: Mit lehet tenni?

Kisebb babáknál is előfordul, de az 1-2 éveseknél még gyakrabban, hogy éjjel felébrednek és órákat ébren vannak. Mi okozza ezt és hogyan lehet megoldani?

Az éjszaka kettéválasztásának is nevezik azt a jelenséget, amikor a baba felébred és több óra hosszan ébren van. Az oka az, hogy az alvási késztetés és a cirkadián ritmus elválik egymástól.

Mi az az alvási késztetés? A homeosztatikus alvási késztetés ösztönös folyamat, gyakorlatilag azt jelenti, hogy minél tovább vagyunk ébren, annál álmosabbak leszünk és a szervezetünk egyre inkább vágyik pihenni, azaz aludni.

Mi az a cirkadián ritmus? A szervezet cirkadián ritmusának (élettani napszaki ritmusának) nevezzük azokat a biológiai folyamatokat, melyek szabályos napszaki ritmus szerint ismétlődnek.

Újszülöttkorban a cirkadián ritmus még nem alakult ki, ezért gyakori, hogy a nappal nyugodtan alvó baba éjjel összevissza ébred, éber, összecseréli a nappalt az éjszakával vagy hosszan ébren van az éjszaka egy részében. Itt írtam róla, mit lehet ilyenkor tenni

A nappal és éjszaka ritmusát nagyjából 6-8 hetes korra a legtöbb baba magától vagy kis segítséggel megtanulja, azonban vannak tényezők, amik újra összezavarhatják a kicsit:

 • a téli időszakban többet van sötét és sokan kevesebbet vagy rövidebb ideig vannak a szabad levegőn,
 • a modern lakások mesterséges fényei, a túl sok és túl erős világítás azt üzeni a szervezetnek, hogy nappal van, akkor is, ha már este van,
 • a túl rohanós napok, a laza napirend, a túl sok inger kibillenti a kisgyereket a megszokott ritmusából,
 • az alvási szokások variálása (felébresztik a délutáni alvásból, hogy este időben feküdjön le, visszaaltatják délután, hogy hosszabban aludjon, felkeltik reggel, túl korán vagy túl későn fektetik le – nem figyelembe véve, hogy ő magától mikor álmosodik el, mikor és mennyi pihenést igényelne)

A cirkadián ritmus mellett a kisgyerekek alvási késztetése is felborulhat, ha:

 • túl sok inger éri őket, ezért túlfáradnak,
 • túl későn fekszenek le, emiatt túlpörögve fekszenek le és ezt az idegrendszer még nem tudja kezelni,
 • túl korán fekszenek le, ezért még nem elég erős az alvási késztetés,

Fontos tudni, hogy az alvási késztetés az életkorral változik: minél idősebb lesz a gyermekünk annál inkább érzi, hogy fáradt és aludna. A cirkadián ritmus kialakításában viszont mi is közreműködhetünk azáltal, hogy figyeljük a gyermekünk jelzéseit és megfelelő stabil napirendet és alvási körülményeket alakítunk ki neki.

Mikor fordul elő gyakrabban a hosszú éjjeli ébrenlét?

2 olyan időszak van a baba életében, amikor minden igyekezeted és a korábbi jó alvási szokások ellenére is nagyobb eséllyel fordul elő a hosszú éjjeli ébrenlét:

1. Amikor valami újat tanul a baba

Ilyenkor még félálomban is gyakran „gyakorolja” az új mozgásformát vagy éppen feláll, beszélget, forgolódik, emiatt eleve később és nehezebben alszik el, amikor pedig félálomba kerül, gyorsan felébreszti magát. Ezek általában átmeneti időszakok (1-2 hét) és ha következetesen ragaszkodsz a korábbi alvási szokásaitokhoz, túlesik rajta és újra mélyebben és nyugodtabban alszik majd.

2. Amikor változnak a nappali alvási szokások

Az éjszakai „felébred és órákig ébren marad”-jelenség néha annak a jele, hogy a gyermeked készen áll elhagyni valamelyik nappali alvást, például 3 alvásról áttérne a kettőre, vagy a kettőről az egyre. Hogyan tudsz a nappali alvások elhagyásában segíteni neki? Erről itt olvashatsz

Mit lehet ilyenkor tenni?

1. Kezdj el alvásnaplót vezetni, amiben leírod, hogyan aludt nappal (mikor feküdt le, mennyit aludt, mikor ébredt) és hogyan éjszaka!

Ebből kiderül, mennyit is alszik valójában és esetleg észreveheted azt is, milyen összefüggések vannak a nappali alvása és az éjszakai ébrenléte között. Gyakori például, hogy ha egy totyogó nappal kevesebbet alszik vagy kimarad az alvás, akkor éjjel is éberebb, rosszabbul alszik. A kisebb babáknál pedig éppen fordítva szokott lenni: ha nappal sokkal hosszabbakat és gyakrabban aludt, akkor éjjel nem alszik olyan jól.

2. Figyelj a nappali altatásra! Ha már nehezen alszik el a megszokott időpontban, tiltakozik, rövidebben alszik, mint a megszokott, talán már elhagyna egy nappali alvást (pl. áttérne két alvásról az egyre)

3. Figyeld a baba alvásigényét! A babák alvásigénye egyéni, vannak kevesebbet és többet alvó babák, de az mindig árulkodó, mennyire nyűgös, fáradt egy baba. Mivel a babák alvási szakaszai rövidebbek, ők kipihenik magukat úgy is, ha sokszor piciket alszanak, az ő kipihentsége nem áll összefüggésben a tiéddel, hiszen egy felnőttnek hosszabb alvási szakaszokra van szüksége ahhoz, hogy kipihenten ébredjen. Attól, hogy anya fáradt a kevés alvástól, a baba még boldog és jól fejlődik ugyanannyi alvástól.

Érdemes tehát megfigyelned, vajon ő mennyire kiegyensúlyozott, fáradtnak tűnik-e, nincs-e olyan, hogy túlfárad és emiatt nyűgös, kezelhetetlen. Ha igen, akkor több pihenésre van szüksége.

4. Ügyelj az alvás-ébrenlét egyensúlyára! Ahhoz, hogy létrejöjjön a megfelelő mértékű alvási késztetés, a kicsinek el kell fáradnia, de nem szabad túlfáradnia. A sok szabad levegőn és mozgással töltött idő kedvez az egészséges fáradtságnak és alvásnak, a zárt térben, mesterséges ingerek (tévé, kütyük, mesterséges fények stb.) között töltött idő csak elfárasztja a gyereket, de egyben túl is terheli az idegrendszert. Érdemes figyelembe venni a WHO ajánlását az életkor szerinti minimum mozgásra és képernyő előtt töltött időre vonatkozóan.

5. A mozgásfejlődés miatt ébred? Megfigyelhető, hogy sokkal több az éjjel ébren töltött idő akkor, amikor valami újat tanul a kicsi. Jellemzően a mászás, a felállás, a járás és a beszéd elkezdésének időszaka lehet ilyen nagy fejlődési ugrás, amikor a baba éjjel is az új tudományát gyakorolja. Ezekben az átmeneti időszakokban 2 dolgot tehetsz:

  (1) Nappal rengeteg időt és lehetőséget adsz neki arra, hogy gyakorolja az új képességeit! Lehetőség szerint keveset ültesd, hadd mozogjon szabadon, ha elmentek otthonról akkor is minél kevesebbet legyen ültetve és minél több lehetősége legyen használni az új képességeit (pl. a parkban sétálva kiveheted a babakocsiból és egy takaróra letéve mászhat, a játszótéren is ki lehet venni és állhat a pad mellett, gyakorolhatja a lépkedést, adj rá olyan ruhát, amit összekoszolhat)

  (2) Függetlenül attól, hogy átmenetileg nehezebbek az éjszakák, ne változtass az alvási/altatási szokásokon. A fejlődési szakaszokon gyorsan átesik a baba, de a kialakított új szokások hosszasan megmaradnak.

Csak figyelmet akar és ezért van fent éjszaka?

Gyakran hallom szülőktől, hogy „csak azért ébred fel éjjel, mert figyelmet akar” vagy „rossz szokásból kel fel”. Mindkettő tévedés. A baba nem kel fel, ha nincs semmi baja. A megnyugváshoz, újra elalváshoz biztonságérzetre van szüksége és ezt értelemszerűen a szüleiből nyeri, az ő segítségüket kéri hozzá, de ez nem rossz szokás, hanem a biztonságos kötődés jele.

Kisgyerekkorban (1,5-2 éves kor után), ha valami nagy változás van a kicsi életében, amit nem tud feldolgozni, előfordulhat, hogy ez éjjel is megzavarja az álmát. Például elkezdi a bölcsődét. Ilyenkor nappal kevesebbet van velünk és sokan azt hiszik, azért van ébren, mert éjjel „bepótolja” azt az időt velünk, ami nappal kimaradt. De valójában nem erről van szó.

Az ébrenlétek oka ilyenkor az, hogy az új helyzetben sok új dologra kell figyelnie (új szabályok, önállóan megoldandó feladatok, érzelmek, számára megterhelő helyzetek feldolgozása egyedül – mert Anya nincs vele a bölcsiben) és ezt még az első időszakban mind egyedül kell feldolgoznia. Ez stresszforrás számára és túl is terheli, emiatt nyugtalanabbul alszik, ha pedig felébred, akkor nehezen alszik vissza.

Hasonló ez ahhoz, amikor felnőttként egy számunkra megterhelő stresszes időszakot élünk át, ami miatt esténként nehezen alszunk el és ha éjjel felébredünk, akkor is rögtön ezen jár az agyunk, emiatt nem tudunk visszaaludni.

Ilyen új helyzetekben, mint pl. egy testvér születése, beszoktatás, költözés, szobatisztaság elsajátítása (ez is fárasztó és sok koncentrációt igénylő dolog a gyerek számára, amire nincs felkészülve), segíthetünk a gyermekünknek azzal, ha nappal segítünk neki feldolgozni az új élményeit, érzéseit.

Hogyan?

 • sok-sok mozgással a szabad levegőn, hogy kiugrálja, kiadja magából a feszültséget,
 • bábozással: játsszátok el az új helyzeteket, amikkel találkozik, játsszatok ovisat, kistestvéreset, próbálja ki magát több szerepben is (pl. legyen ő az óvónéni)
 • mesével: mesélj neki sok-sok történetet, amiben a számára nehezen feldolgozható új helyzet szerepel

Légy türelmes! Az alvási mintázat fejlődik az idegrendszeri fejlődéssel, de befolyásolható a környezet, a szokások megváltoztatásával is. A kapkodás, kísérletezés csak összezavarja a gyereket és állandósítja a problémát, a következetes változtatás viszont általában 7-10 nap alatt már látványos eredményeket hoz.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

106 Comments

 • Eszter

  Reply Reply 2024. április 22. hétfő

  Kedves Ági!

  Kislányom 16hónapos,már egy ideje próbálkozunk az 1alvással,de az éjszaka rovására ment,vagy már nem tudom mi a gond. Próbáltuk,hogy visszaálltunk a 2alvásra,de a délutáni altatás már mindig borzalom volt,és így is volt,hogy hajnalban kelt és éjszakáztunk.
  16foga kint van már,úgyhogy ez most nem hinném,hogy bezavar. Beteg is volt,oké ezt aláírom,de már jól van és minden éjszaka szinte ugyanakkor 3 – fél 4körül kel és minimum 2órát fent van a kiságyban és forgolódik,feláll,játszik a cumival. Aztán visszaalszik és alszik reggel 8ig vagy amíg nem keltem.
  Próbáltam,hogy előbb fektetem vagy később,egyik se vált be.. általában 20:00-20:30között alszik el.
  Azért nem értem a dolgot mert volt egy kemény 3hónapunk (szepa,fogak),de aztán gyönyörűen átaludta az éjszakát,most meg megint ébredezik az esti elalvás után,mondom neki,hogy itt vagyok mellette és visszaalszik,de hajnalban folyton éjszakázunk! 🙁 Már nem bírom! Mit tudnék tenni?
  Levegőn sokat van és a napi 1alvása is kint van babakocsiban,sokat mozog,mesélek,mondókázunk,játszunk. Este már nem pörgünk,nem világît minden.
  Az óraátállítás óta teljesen beborult. Mit tudnék tenni? Reggel 8körül kel,12:30körül alszik egy 1,5-2órát és este 20-20:30körül alszik el.

  Nagyon köszönöm!!!!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2024. április 27. szombat

   Mivel nagyon sokat pörög, amikor éjjel ébred, akkor is rögtön teljesen felébred, felpörög és ezért nem tud visszaaludni. Próbáld meg éjszakára a Mesélő Hold illóolajkeveréket párologtatni, az segíthet ebben. Illetve ha még 2 alvást igényelne, visszaállhatnátok erre, így este később feküdne le, de nem lenne annyira túlfáradva.

 • Betti

  Reply Reply 2024. március 18. hétfő

  Szia! Kisfiam 3 hónapos kora óta saját ágyában, külön szobában alszik. Most 5 és fél hónapos és az éjszakai etetés után nem tudom visszatenni a kiságyba, csak a kezemben alszik vagy a hasamon. Egy-két hete kezdte, hogy a 2-3 ébredésből egyszer nem lehet visszatenni, csak 1-1,5 óra próbálkozás után. Most már ott tartunk, hogy én egész éjjel fent vagyok mert hiába próbálom lerakni, ahogy a lába vagy a teste a matrachoz ér rúgkapál, csapkod, és nyöszörög. Abban a pillanatban, hogy kiemelem, a vállamra hajtja a fejét és alszik tovább. Olvastam, hogy várni kell 10 percet, 20 percet, hogy eljusson a mély alvási fázisba, de bármennyit is várok az újrapróbálkozással ugyan az a végeredmény. Nappal kézben alszik el és 5 perccel azután, hogy elaludt már be is tudom tenni az ágyába és nem is riad fel. Az esti altatáskor cicin alszik el, de második próbálkozásra le tudom tenni. Viszont éjjel egyáltalán nem. Nem szeretném ha az lenne a megoldás, hogy aludjon velünk ha már 2 hónapja “átszoktattuk” a saját szobájába. Van valami tuti tipp, hogy milyen technikával lehet betenni az ágyába, hogy ne riadjon fel? Köszönöm

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2024. március 24. vasárnap

   Ilyen csodamódszer nincs. Csak azt tudod tenni, hogy visszateszed és simogatod vagy a kezedet rajta tartod és türelmesen vársz. Ha mindig felveszed újra, akkor azt szokja meg. Ha nem veszed fel újra, akkor azt. Csak neked kell türelmesebbnek lenned.

   • Betti

    Reply Reply 2024. március 25. hétfő

    Megpróbálkozom vele. Bár szoktam azt csinálni, hogy a hasára, fejére teszem a kezem, vagy a feneke alá, mintha még tartanám, de egy idő után sírni kezd. Sírni hagyni pedig nem szeretném, és olyan reménytelennek tűnik, hogy elaludjon. De majd akkor tovább próbálkozom. Köszönöm a válaszod. Van még egy problémám: az esti altatás fél 8 -fél 9 között van. Ez után általában alszik 4 órát, akkor kér először enni. Viszont utána mindegy, hogy mennyit adok neki enni, maximum 2 órát alszik, és reggel 6-nál tovább nem alszik. Kizártnak tartom hogy 2 óra alatt megéhezzen. És az is furcsa lenne hogy mindig 2 óránként lenne zaj, amire felkelne. Mit csináljak hogy ne keljen fel 2 óránként? Illetve este 9-től reggel 6ig nem kevés neki az alvás úgy hogy 2x-3x felkel éjszaka enni? (Nappal egyébként általában 3x 30 percet alszik, nagy ritkán 1 órát, szóval nem gondolom hogy nappal kialussza magát). Köszönöm

 • Julcsi

  Reply Reply 2024. január 25. csütörtök

  Kedves Ági!

  Kisfiam egy éves. Mindig gondok voltak az alvásával, mindig gyakran ébredt( ha egy éjszaka csak 3-4 alkalommal kel fel, akkor az jónak számít), de egészen pontosan november 1 óta minden egyes éjszaka van egy vagy két olyan eset, amikor felkel és órákat ébren van. Ezzel az a gond, hogy ilyenkor csak ölben marad csendben és akkor is csak pihen csukott szemmel, vagy fekszik és nézelődik, de közben dünnyögve vagy a lábát lóbálva próbálja ébren tartani magát. Nem cserélte össze az éjszakát és a nappalt, mert álmos, aludna, de mégis órákat ülünk az ágy szélén, mire újra el tud aludni. Az altatás kb 4-5 hónapos kora óta úgy működik éjjel és nappal is, hogy besötétítek, fehér zajt kapcsolok, kap cumit a szájába és a kezébe (muszáj markolásznia mindig) és leülök vele míg ő az ölemben fekszik és így elalszik, majd beteszem a kiságyba (most már sokszor tápszert is kell adni neki ahhoz, hogy el tudjon aludni). Éjszaka is adnom kell neki enni egy vagy két alkalommal, mert van, hogy csak így nyugszik meg és csendesedik el. Már 7 hónaposan felállt, 10 hósan megvoltakaz első önálló lépések és 11 hónapos kora óta, tehát másfél hónapja teljesen önállóan sétálgat egész nap. Ezek az ébren töltött hosszú órák éjszaka viszont 9-9,5 hós kora óta tartanak. Ha leteszem a kiságyba, vagy benne hagyom és úgy próbálom altatni, nyugtatni, akkor szó szerint ordít. Magam mellé is fektettem sokszor, de ott sem tud elaludni, inkább játszik vagy csak kínlódik, így mindig az a vége, hogy órákat görnyedek felette éjszaka miközben ő álmos, de ébren tartja valami mozgással magát és nem tudom letenni. Nem hiszem, hogy az éhség vagy fogzási fájdalom miatt kel fel, mivel kicsi mennyiségű tápszer után is megnyugszik, valamint amint ölbe kerül, nem sír. Az „általános” dolgokat már mind végig próbáltuk, mint hőmérséklet, öltözet, fürdetés időpontja, altatás időpontja, inger növelés, csökkentés, nap közbeni étkezések időpontja, vagy az ételek változtatása, fájdalomcsillapító adása, mindent, de ez a minden éjszaka órákig tartó félálomban kínlódás nem marad el. Nappal már legtöbbször csak egyet alszik, de az esti alvás és az ébredés, valamint a nappali alvás mindig attól függ sajnos, hogy éjszaka hányszor és hány óra alvás maradt ki, így a napirendet is befolyásolja. (így van, hogy 7kor kel, van, hogy fél 9kor, így ritkán kettőt alszik, de legtöbbször már egyet, de van, hogy csak egy órát alszik nappal egyben, de van, hogy 3,5 órát) Tudnál segíteni kérlek, hogy ez esetleg mitől lehet, vagy ha van ilyen időszak akkor meddig fog tartani? (3 foga van kint, most kettő jön egyszerre, de már pár nap és áttörnek, 9 hónaposan jöttek ki az elsők) Köszönöm szépen a segítséget!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2024. február 03. szombat

   Ezt gyakran a kevés nappali alvás szokta okozni. Lehet, hogy az 1 alvás nem elég neki. Próbáld ki mi van, ha 2x is alszik nappal. Nem elég 1x próbálni, általában 6-7 nap kell, ennyi idő alatt általában már változni szokott ettől az éjszakai alvás is.

 • M. Eszter

  Reply Reply 2023. december 17. vasárnap

  Kedves Ágnes!

  Kislányunk 1éves,anyatejes baba,aki születése óta külön szobában alszik a saját kiságyábsn. 11hónapos koráig minden esti altatás tökéletesen működött,szopizott és mikor elaludt betettem az ágyába,éjszaka 1x max 2x kelt enni és aludt tovább.
  Kb 3hete kezdődött,hogy lehetetlen volt leraknom este,hiába aludt el szopizás közben,amint be akartam rakni az ágyába kapaszkodott belém,sírt és ez ment két órán át. Betudtam a szeparációs szorongásnak,ami már kicsit talán enyhült. Viszont éjjel mindig ugyanabban az időpontban 3:30körül megébred sírva és hiába szoptatom nem nyugszik meg,sírdogál,szenved rajtam..próbalkozok,hogy vízzel kínálom,magamon altatom..de 10-20percenként megébred és újra nyüsszög. 2órán keresztül megy ez a huzavona,úgy,hogy berakom az ágyába is és ott is 15percenként kb kel és sírva hív,hogy nem tud elaludni.
  Mi lehet a baj? Fent a hátsó örlők be vannak dagadva,talán ez ébreszti? Vagy életkori sajátosság a mozgásfejlődés miatt? Kb 1hónapja lépeget a bútorok mellett,napközben nsgyon aktív,értelmes,akaratos kislány. Minden érdekli,amit mutogatással és hangos sikítozással,á-zással a tudtomra is ad! Kicsit sincs el egyedül,igényli a folyamatos foglalkoztatást!

  2x alszik napközben,délelőtt 1,5órát és délután 1,5órat. Reggel 8kor keltem,10:20kor már alszik,nem bírja tovább. Aztán 12kor kel és 15:00kor megint alszik. 16:15kor kel és 20:10kor alszik (vsgyis eddig akkor elaludt simán)

  Sok a nappali alvás esetleg? De mindig ásítozik,és el is alszik. Vas szintje rendben!

  Próbáltam kitolni az ébrenléti ablakait,de akkor csak túlpörög.

  Már mindent eszik amit mi,nagyon szépen eszeget egyedül ,utolsó szilárd étkezése 18:15kor van.

  Kérem segítsen,mi lehet a gond?Min kellene változtatni? Nagyon köszönöm!!!!!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2024. január 02. kedd

   Ha a hátsó őrlők be vannak dagadva, akkor biztosan az a probléma, éjszakára nyugodtan lehet neki adni a korának megfelelő fájdalomcsillapítót.

   • M. Eszter

    Reply Reply 2024. január 12. péntek

    Kedves Ági!

    Köszönöm szépen a választ!
    Valóban a fogacskák a gondok,azóta egy áttört,a másik örlő is folyamatban van. Valamivel jobb a helyzet,most már nincs ez a huzavona,hogy nem engedi magát letenni,illetve éjszaka sincs fent órákat.
    Most valami más van helyette,ezért is kérdeznélek,hogy mit gondolsz,mi lehet a gond? Az éjszakai szopizást elhagytuk,nincs rá igénye..
    20:15kor elalszik minden nehézség nélkül,21:15kor sír..átmegyek,vizet adok neki és alszik is tovább..ez megy 22:30kor,00:45kor ,3:45kor is…víz és alvás tovább.
    Valamit rosszul csinálok vagy a fogacskák miatt kel mindig? Ha fájdalomcsillapítót kap,akkor is ugyanez a napirend,szinte percre pontosan.
    Vagy csak engem “tesztel”,hogy megvagyok -e? 🙂

    Köszönöm a segítségeket!

    Eszter

    • Vida Ágnes

     Reply Reply 2024. január 20. szombat

     Nem tesztel. Ha nem lenne semmi baja nem ébredne meg. De neki valami baja van, ezért ébred.

     • Eszter

      Reply Reply 2024. február 12. hétfő

      Kedves Ági!

      Nagyon köszönöm a korábbi válaszaidat,segítségedet!

      Január 15-én kapta a bárányhimlő elleni oltást,addig minden szuper volt,aludt éjjel,nappal kedves volt,engedte magát betenni a kiságyba. A védőoltás után 1héttel,tehát január 22 óta viszont pokoli nehéz minden altatás. Napközben nem hajlandó a kiságyban aludni,ordít ha be akarom rakni,így mindkét alvása kint történik a babakocsiban.
      Este pedig bármennyire fáradt,nem tudom berakni a kiságyba,mert egyből felkel.Meg kell várnom,hogy mélyen bealudjon és csak úgy tudom letenni.
      Éjjel ha szerencsém van alszik,ha nincd akkor magam mellé veszem és úgy alszik. Ha alszik éjjel akkor is hajnali 5kor kel és csak mellettem hajlandó aludni.
      Napközben hiába próbálkozom,hogy aludjon el mellettem,akkor nem vagyok jó!Tudom,hogy szeparációs szorongás,de félek,hogy teljesen elszokik a kiságytól,peddig január közepéig nem volt gondja. Simogatva,kezét fogva se tud elaludni benne :(Kérlek segíts! Köszönöm

      • Vida Ágnes

       Reply Reply 2024. március 02. szombat

       Ezzel nem tudsz mit tenni csak azt, hogy következetesen a kiságyba teszed vagy magad mellett altatod, amíg meg nem szokja. Ha kitartó vagy meg fogja szokni, csak ehhez idő kell és addig átmenetileg nehezebb lesz az altatás.

 • Hajnalka

  Reply Reply 2023. december 16. szombat

  Kedves Ágnes,
  Kislányunk 25 hónapos.
  Éjszaka 1 éves koráig rendszreres volt, hogy óránként kelt, majd fokozatosan, de nagyon lassan javult.
  Kiskora óta többször alszik nappal, mint a kortársai, jelenleg a 2ről egy alvás váltás a fő probléma.
  Augusztusban már nem tudott másodikat elaludni,így próbáltunk egyre áttérni,de 1 hónap után is túlfáradás miatti split nightok (min. 3 óra éjszakai ébrenlét) jelentkeztek,így az ébresztett 2 nappali rövid, 45 perces alvás mellett teljesen minden rendbe jött azonnal.Jelenleg 1,5hónapja ébresztett 1.alvás mellett sem lehetett elaltatni másodjára ,így megint megpróbáltuk az egyre áttérést,ám úgy tűnik kevés neki,2 alvás pedig sok. Ismét jönnek a split nightok,de csak néha sikeredik másodjára elaltatni kb vacsival egy időben ,és ekkor az éjszakák normálisabbak.
  2 hete náthás is volt,azóta az éjszakai visszaaltatások is nehezebbek, és sokszor is kel, 4-5ször kb.
  22 hónapos korában 1.5 hónapra elértük hogy csak 2x ébredt,és szinte pár perc után már folytatta az alvását.
  Szopival alszik el és vissza.Korabban már sikerült h néha szopi nélkül aludjon el és vissza, most megint sokkal inkább kéri. Jelenleg 24 órára beállított napirendet nem tudjuk megoldani,mint korábban.

  Mozgásfejlődése mindig korának megfelelő volt.
  Korabbi nehéz alvasa mellett,mindig kiegyensúlyozott volt.
  Jó étkű.
  Digitális eszközöket egyáltalán nem néz.
  Cukrozott édességeket nem eszik.
  Egy ágyban alszik velem.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2024. január 02. kedd

   Most a betegség után mindenképpen várni kell egy kicsit, míg helyreáll a szervezete és újra jól tud aludni. Ha igényli a kétszeri alvást, akkor pedig aludjon kétszer, esetleg lehet azt is, hogy később fektetitek le így este vagy a második alvás már csak egy fél alvás és felébresztitek belőle, ha emiatt szétesne a napirend.

 • K. Adrienn

  Reply Reply 2023. december 13. szerda

  Kedves Ági!

  Kislányom január 4-én lesz egy éves.
  Jelenleg már ügyesen áll kisebb támaszkodással, oldalra lépeget, előre is próbálkozik. Valószínüleg hamarosan elindul. Alvás tekintetében kb. egy hónapja elkezdett átállni a napi egy hosszabb (2órás) napközbeni alvásra.
  Estére viszont hamar elfárad újra és sokszor már fél 7 körül alszik is, nagyon nyűgös, fáradt, nem akarjuk tovább húzni.
  Éjszakánként azonban 2 óra magasságában felébred, áll a kiságyában és teljesen kipihent, akármivel próbálkozunk kb. 2 órán keresztül ébren van, gyakorol a saját ágyában a miénkben és már csak akkor tud visszaaludni mikor újra teljesen kifárasztotta magát 🙂
  A kérdésem az lenne, hogy változtassak valamit a szokásainkon (pl. térjünk vissza újra a 2 napközbeni alváshoz) vagy ez átmeneti állapot és magától rendeződik?

  Köszönettel:
  Adrienn

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. december 15. péntek

   Ez átmeneti állapot, a járástanulással gyakran együtt jár, ki fogja nőni.

 • Fehér-Ledényi Tímea

  Reply Reply 2023. október 19. csütörtök

  Kedves Ági!

  Segíts kérlek nekünk, mert a végét járjuk…

  Kisfiam másfél éves és már fél éve, szinte minden éjszaka felkel és órákig nem tud visszaaludni.

  Kicsit részletesebben:
  Elég régóta van esti rutinok és az altatások rendben mennek, megissza a kis tápszerét, szépen elalszik az ölemben és beteszem a kiságyában. Kb. az elejétől fogva egyszer kel éjszaka, etetés, majd vissza is alszik, de ez az, ami az elmúlt pár hónapban megváltozott. Megébred olyan 1 körül (mostanában már akár 22 óra körül is), megitatom a tápszerrel, ringatom, altatom, akár csak az esti altatásnál. Olyan, mintha már aludna, el van ernyedve, de ahogy beteszem a kiságyába, ordít és szorít magához, hogy engem akar. Mivel órák elteltével sem érem el, hogy ott aludjon vissza a kiságyába és csak a fotelban görnyedve ringatom eredménytelenül, ezért magunkhoz veszem az ágyunkba, ahol rendszerint mindig megnyugszik. Úgy tűnt ez bevált, elaludt, de most már jó ideje az esetek nagyobb százalékában fordulászik, mászik ránk, „szenved”, mindig olyan, mintha már majdnem elaludna, de aztán mégsem és végül teljesen megébred 3-4 órára. Ilyenkor hiába marad ki alvás éjszaka, nem alszik annyival többet reggel és napközben meg hisztis (bár, ha az én gyerekkoromból indulok ki, lehet amúgy is ilyen típusú lenne…). Nappal egyszer alszik dél körül olyan 1,5-3 órát. Nem tudom mit rontok el, mit csinálhatnék másképp, de már nagyon a végét járom. Amikor épp alszik, akkor is attól rettegek, hogy mikor fog felsírni és egyszerűen nem tudom kipihenni magam, akkor sem, ha alszik. Teljesen kivagyok, már a férjem is, mert ilyenkor persze ő is felébred. Már attól is félek, hogy egészségügyi probléma lehet, vagy, ha nem is, de az idegrendszerének nem hiszem, hogy ez jót tesz. Egyébként meg egy mosolygós kis kópé, aki eszik, játszik rendesen és irtó jó fej.

  Egyébként már a tápszert sem igényli mindig éjszaka, vízzel is megelégszik ilyenkor. Rossmann-os 1+-os tejitalt kap.

  Próbáltam már mindent az elmúlt pár hónapban:
  Ringatom ülve, állva, sétálok vele, énekelek neki, mesélek neki, fehér zajt teszek be, altató zenét teszek be, hagyom játszani, nem hagyom játszani, paskolgatom, simogatom, mesét teszek be képpel vagy kép nélkül, tejet adok neki. Napközben kint szoktunk lenni a levegőn is, játszunk, futkározunk…

  Kérlek, segíts nekünk, hogy merre induljunk el, mit tehetnénk, hogy javuljon ez a helyzet, mert én elbulizok vele éjszaka, ha kell, de látom a kisfiamon, hogy Ő is aludni szeretne inkább, de nem tud… Segíteni szeretnék rajta és magunkon is!

  Előre is köszönöm a választ és a segítséget!

  Üdv,
  Fehér-Ledényi Timi

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. október 22. vasárnap

   Nézz be a szájába, valószínűleg elkezdtek jönni a hátsó fogai azért ilyen nyűgös. Ha nappal nyálzik, mindent megrág, akkor érdemes éjszakára fájdalomcsillapítót adni, illetve a nyugodtabb alvásban segíthet még a Mesélő Hold illóolajkeverék is, amit a szobában párologtathatsz (hidegen is elég, nem kell feltétlenül párologtató)

 • Eszter

  Reply Reply 2023. július 01. szombat

  Kedves Ági!
  10 hónapos babám kb 2 hete az esti altatást követően, felébred fél-1 óra múlva és onnantól kezdve ez megy óránként. Sírva kel felül, csak akkor nyugszik meg, ha kiveszem és rajtam elalszik. Ha beakarom tenni az ágyába (velünk egy szobában van) akkor felkel és sír. Próbáltam már, hogy közénk berakom, de azt is csak úgy sikerült ha jó mélyen elaludt. Napközben kétszer alszik 1-1,5 órát (6kor kel, 9kor alszik, majd 13:30korul a második alvás), este 19:30kor van a fürdetés, kb 20-20:30kor már alszik. Eddig 6 foga van kint, viszont nem látom, hogy jönne bármelyik, pedig nappal kb mindent megrág, folyik a nyála. Próbáltam már fájdalomcsillapítót adni neki, ugyanúgy felkel. A hozzátáplálással döcögősen haladunk, többször eszik keveset, iszsz baba. Mászik, ül és a bútorok mellett, kapaszkodva lepeget, egyszer -ketszer felállt magától pár másodpercre.
  Semmi változás nem történt ez életünkben.
  Kicsit tanácstalan vagyok már, nem tudom, hogy ez a szeparacios szorongás vagy már más. (Napközben nagyon el van magának, játszik, jön -megy). Nem tudom, hogy mi a jó, ha ki-be teszem a kiságyba (óránként kel) vagy ha közénk és akkor kicsivel többet alszik egyben. Elég nyugtalanul alszik, nyoszorog, mozgolodik elég sokat és sírva kel.
  Mit tudnál tanácsolni?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. július 01. szombat

   Ez lehet fogzástól, de az is lehet, hogy egy nagyobb mozgásfejlődési ugrás jele is, mert ilyenkor az idegrendszer rohamos fejlődésnek indul és ez szokott ilyen hirtelen ébredéseket okozni az éjszaka első szakaszában. Most talán egyszerűbb egyelőre vele aludni, de úgy, hogy este a kiságyába kerül, mint eddig is és csak akkor veszed magad mellé, ha felébredt.

 • Bree

  Reply Reply 2023. június 06. kedd

  Kedves Ági!

  Lányom 10 hónapos, 4 hónapos kora óta küzdünk alvásproblémákkal. Ekkor indult be a mozgásfejlődése a forgással. 10hónapos kora előtt egy héttel elindult, tehát nagyon gyors és intenzív mozgásfejlődés jellemezte. Megvolt minden lépés, kúszott, mászott, kapaszkodva lépegetett majd önállóan is. 8 foga is kint van, eléggé megviselte a fogzás is. Mióta jár elég sokat alszik napközben, delelőtt és délután is 1.5-2 órát, van hogy 2.5-et is sikerül. Este 20.30-21 között alszik el, 6.30 körül ébred. Éjszaka vagy óránként ébred, vagy masfél órát fentvan, egyébként anyatejes baba, csak cicivel képes elaludni. De általaban hamar visszaalszik, kivéve a masfél órás ébrenléteknél. Vannak jobb napok, amikor csak 2x ébred. Egyelőre nem jöttem rá miért ennyire változóak az éjszakai. A napirendje viszonylag állandó, a reggeli ébredestől fuggően Kb 3 óra ébrenlét után alszik, ugyanúgy a délelőtti ebredest követően 3 óra múlva alszik délután.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. június 11. vasárnap

   Ha ennyire intenzív a fogzása, jó eséllyel a fogzás miatt ébred éjjel Ha nappal nyálzik, mindent megrág vagy az ínyét piszkálja (esetleg mellett még piros a popsija, az arcát kicsípi a nyál) akkor biztosan erről van szó. Fogzás elleni szerekkel lehet próbálkozni, hátha jobb lesz, vagy akár fogzásra való fájdalomcsillapítóval.

 • Heni

  Reply Reply 2023. április 30. vasárnap

  Kedves Ági.
  10 hónapos babám 4hós kora óta rosszul alszik éjjel. Úgy érzem már mindent próbáltunk de semmi nem segít.
  Próbáltam napirendet változtatni, nappal alvásokkal nincs összefüggésben. Nem éhes, nem fázik nincs melege, párásítottunk, alvási szokáson változtattunk a tréninged alapján. TSMT tornára járunk és még sokminden más próbálkozás is kudarcot vallott. Mindennek hagytam 2-3 hetet de semmi javulás. Van hogy éjjel órákat ébren van másik éjjel könnyen visszaalszik de óránként ébred és ez megy hónapok óta. Teljesen tanácstalan vagyok. Van még valami amit meg lehet tenni hogy jobban aludjon?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. május 01. hétfő

   A nappali alvását is meg lehet nézni, mert ha nappal nem piheni ki magát, akkor gyakran éjjel is nyugtalanabb lehet. Valamint nappal kerülni kell a túlingert (sok kötött program, tévénézés, akár csak háttértévé is, mesterséges ingerek pl. hosszas bevásárlás hipermarketekben – nyilván 10-15 perces bevásárlás nem gond, de 1-2 órás plázázás, vásárolgatás már lehet túl sok inger egy babának). Ha szoptatsz és iszol kávét az is bezavarhat, próbaképpen el lehet hagyni 1 hétre teljesen a kávét (át lehet térni addig koffeinmentesre) és megnézni, okozott-e változást. Néha segít az együttalvás is abban, hogy nyugodtabban aludjon a baba (vagy legalábbis ne kelljen kimászkálni hozzá az ágyból). Ha éjjel nem eteted meg, meg lehet próbálni megetetni, mert ebben a korban is lehetnek még éhesek a babák 1-1 alkalommal éjjel. Ezenkívül számtalan más egészségügyi és környezeti faktor is közrejátszhat még, ezeket itt foglaltam össze: https://www.kismamablog.hu/baba-alvas/miert-nem-alszik-a-baba

   • Heni

    Reply Reply 2023. május 13. szombat

    Tv-t egyáltalán nem nézünk, kv-,t 5 hós kora óta nem iszom. Bevásárolni apa jár egyedül. Bárhogy próbálkozom,nappal nem sikerült többet aludni. Próbáltam korábban és később is vinni aludni. Nehéz dolog kiszámítani mert általában nem produkálja az álmosság jeleit csak akkor mikor már túlfárad. Altatáskor általában hamar elalszik de ha korábban viszem aludni a megszokottnál akkor nem hajlandó.Együttalvást is próbáltuk, az sem segített. Alvást segítő babatea is kipróbálva, de nincs változás. Próbáltunk kevésbé illetve melegebben is felöltöztetni. Áthelyeztük az ágyát többször is illetve megcseréltük a szobát is. Mivel lehetne ezeken felül még próbálkozni?

    • Vida Ágnes

     Reply Reply 2023. május 14. vasárnap

     Ennyi információ alapján nem igazán lehet ezt megállapítani. Mennyit alszik éjjel és mennyit nappal? Hogy alakul a napirendje? Hol tart a mozgásfejlődésben? Hány foga van? Anyatejes?

     • Heni

      Reply Reply 2023. május 17. szerda

      8 hónapos kora óta nem kell neki anyatej semmilyen formában azóta tápszert eszik reggel és este. Többi étkezés püré illetve most már darabosabb ételek. Általában 7kor ébred. 10:00-10:30 kor elalszik (1,5 órát de mostanában alig sikerül 1 órát azt is többszöri ébredéssel) Próbáltam alvás előtt fél órával tízóraiztatni és azt is hogy ébredés után eszik)
      Ezután már nem alszik csak 3-4 óra között el szintén 1 órát itt ébredés után eszik. 7kor fürdik majd 8kor alvás. Utóbbi pár hétben nem sikerül elaltatni csak 9kor viszont 6tól már ébren van. Próbáltam áttérni 1 alvásra illetve azt is hogy hamarabb/később fektetem le nappal. Az eredmény változatlan éjjel óránként 1,5 óránként sírva ébred. Van hogy cumival visszaalszik de általában ölbe alszik vissza. Próbáltam etetni/itatni ilyenkor de ha vissza is alszik kis idő után újra ébred. Vezettem étkezési naplót nem találtam összefüggést. Vezettem alvás naplót átlagosan 10 órát alszik vannak napok hogy kevesebbet illetve olyan is hogy kicsit többet. Napközben általában nem nyűgös de fáradt ásítozik és ilyenkor hiába próbálom altatni ellenáll. Autózáskor sem alszik hiába fáradt.
      8 foga van. Mozgásfejlődésben kicsit le van maradva mert még mindíg csak kúszik viszont ülni már tud.
      Összefoglalva éjjel 7-8 órát alszik nappal 2-3 órát.

      • Vida Ágnes

       Reply Reply 2023. május 21. vasárnap

       Meglehetősen kevés ez az alvásmennyiség és eléggé szakadozott, nincsen benne hosszabb mélyalvás, plusz mivel eléggé pörgős éber típus ebből arra következtetek, hogy talán egészségügyi oka lehet a rossz alvásnak. Ez összefügghet azzal is, hogy a mozgásfejlődése kicsit le van maradva (esetleg izomprobléma), de fakadhat a gyors fogzásból is vagy lehet más oka is (reflux stb.). Azt javaslom, forduljatok vele alvásambulanciához, ahol részletesen ki tudják vizsgálni mi állhat a háttérben. Addig esetleg meg lehetne próbálni vele együtt aludni éjjel, hátha akkor jobban alszik majd.

 • Diána

  Reply Reply 2023. március 20. hétfő

  Kedves Ági!
  6 hónapos kisfiam eddig szépen átaludta az éjszakát. Most egy-két hete elkezdett éjszaka sírva felébredni. Először csak egy alkalommal 1-2 óra körül, sikerült visszaaltatni és aludtunk reggelig. Aztán most ott tartunk hogy nem csak egyszer ebred fel, és nagyon nehezen is alszik vissza. Felveszem, par perc utan úgy látom hogy alszik is, leteszem és mire átérek a szobába, hallom hogy forgolodik és persze utana felsír. Megint átmegyek ugyanez. És ezt játszuk egy darabig, majd elalszik, de pár óra múlva megint felsír. Próbáltam tovább ringatni mikor felvettem, hogy mély alvásba tegyem le aludni, de ugyanez van. Mi lehet az oka az éjszakai sírva ébredésnek? És ha alszik a kezemben, a kiságyban miért nem?

  A válaszod előre is köszönöm 😌

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. március 25. szombat

   Éhes. Etesd meg, amikor felébred. 6 hetes kor körül van egy növekedési ugrás, ilyenkor több tej kell a babának. Ha nem eteted meg, hanem csak visszaaltatod, hamarosan újra ébred, mert még mindig éhes.

 • Gábor

  Reply Reply 2023. január 30. hétfő

  Kedves Ági,
  van egy 16 hónapos kislányunk, aki az utóbbi fél évben egyre rosszabbul alszik. Néhány hónapos korában átaludta az éjszakát, azóta viszont egyre többször kel fel éjszaka, most már ott tartunk, hogy nincs olyan éjszaka, hogy 2-3 alkalommal ne ébredne fel sírva.
  Születése óta külön ágyban a saját szobájában alszik. A foga nem jön, nem történt semmi jelentősebb változás az életében, napjában 2×0,5-1 órát kint vagyunk vele a levegőn, ahol gyerek társaságban is tud játszani. Az elalvással sem ebéd után, sem este nincs probléma, igaz kézben alszik el. Az esti altatásnál van egy jól beállt rendszerünk, amit már megszokott, este 8 körül alszik el. Az utóbbi 1-2 hónapban viszont sokszor már éjfél előtt ébred, de ha vissza is alszik, nagyon felületesen így, ha le akarjuk tenni az ágyába rögtön felébred. Emiatt sokszor 1-1,5 óra kell, hogy visszaaludjon. Többször előfordult, hogy az anyukájával külön aludt egy-egy ilyen sikertelen visszaaltatási próbálkozás után, vagy betettük közénk az ágyba, amire viszont nem szeretnénk rászoktatni. Gondoltunk rá, hogy esetleg szomjas lehet, de a vizet éjszaka nem fogadja el, így tejitalt kap, ha igényli. Napközben nyugodtan alszik átlag 1,5-2 órát, és nem ébred sírva. Gondoltuk hátha az a baj, hogy amikor felébred éjszaka teljesen sötét van és megijed, ezért van egy halvány éjszakai fény a szobájában, de ez sem segített.
  Mi lehet a gond? Hogyan tudnánk segíteni neki, hogy nyugodtabban aludjon?
  A másik probléma, hogy azzal nyugtatja magát, hogy az anyukája haját babrálja, így alszik el. Eközben viszont akaratán kívül sokszor húzza, tépi a haját. Ha nem adja oda neki, vagy altatás közben elveszi tőle elkezd sírni. Egy ideje próbálunk neki alvás közben az egyik kezébe szundikendőt adni, hátha idővel arra át lehetne szoktatni, de egyelőre nem látunk változást. Hogyan tudnánk erről leszoktatni?
  Előre is köszönjük a segítséged!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. február 14. kedd

   Valószínűleg a szeparációs szorongás lesz a gond, amikor felriad, akkor ébren tartja magát azzal a félelemmel, hogy „nehogy eltűnjetek”, ez gyakori jelenség ebben a korban. Csodamódszer sajnos nincs, ami megszünteti. Ha vele alszotok és úgy könnyen visszaalszik és nem ébred többet, akkor ez maradhat. Nem kell félni, hogy emiatt rászokna az együttalvásra, mert este a saját ágyába teszitek le, így ha később elmúlik az ok, ami miatt felébred, akkor szépen alszik tovább az ágyában és nem kerül át a tiétekbe.

   A szundikendős megoldás jó, kitartóan kell csinálni, amíg hozzá nem szokik és fontos, hogy nem szabad feladni közben a próbálkozást, mert ha megtanulja, hogy sírással újra visszakaphatja a hajat, akkor egyre kitartóbban fog sírni.

 • Kiss Annamária

  Reply Reply 2023. január 27. péntek

  Kedves Ágnes,
  Kislányunk 2,5éves és még nem volt ébredés nélküli éjszakája. Köztünk alszik de csak az anyukájával tud elaludni és az anyukájára rácsavarodva tud aludni. Az alvási fázisok között mindig megébred így éjszaka 4-5ször vagy még többször ébred.
  Ilyenkor az anyukája kell és a tápszere ami inkább már nyunyóka nála.
  Próbáltuk:
  – több/kevesebb vacsora
  – hideg/melegebb szoba
  – külön ágy/együtt alvás
  A tanácsodat szeretnénk kérni hogy hogy tudnánk neki segíteni és ezáltal magunknak is.
  előre is köszönöm válaszod,
  Kiss A.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. január 27. péntek

   Ebben a korban az ilyen gyakori ébredésnek sokféle oka lehet, nem pusztán szokásbeli kérdésről van szó, ezeket kéne végignézni:
   – Túl sok mesterséges inger éri napközben: pl. mesét néz, telefonozik, tabletezik stb. A háttérben otthon megy a rádió/tv/számítógép stb. ezek akkor is hatással vannak rá, túlterhelik az idegrendszert, ha nem nézi, de a háttérben szólnak, ezeket jobb teljesen elhagyni átmenetileg (2-3 hétre) és figyelni, lesz-e hatása.
   – Nem piheni ki magát nap közben: ha keveset alszik, egyáltalán nem alszik, nyűgösen kel napközben is, akkor a túlfáradás túlterheli az idegrendszert, ez is okozhat nyugtalan éjszakai alvást.
   – A étrend: ha van az étrendjében édesség, édes péksütik, tejszelet stb. cukros, szénhidrátdús ételek vagy kakaó, ezeket el kell hagyni, nyugtalanságot, túlzott éberséget okoznak.
   – Egészségügyi okok: ha gyakran beteg vagy mostanában volt megfázva, torokfájása volt, akkor érdemes megnézetni az orrmanduláját gyakran ez okozza a nyugtalanságot. Emellett a lakás száraz levegője miatt kialakult orrdugulás is okozhat gyakori ébredést. Mindkettőnek az a fő tünete, hogy mélyalvásban szájon át veszi a levegőt a kicsi. Ezen kívül néha reflux is állhat a gyakori ébredések hátterében.
   – Ha sokat nyűgös, hisztizik napközben, akkor ez kihat az éjszakákra is, erről itt írtam: https://www.kismamablog.hu/baba-alvas/hiszti-az-ejszaka-kozepen-mi-okozza-mit-lehet-tenni
   – Néha segít a nyugodtabb alvásban a Mesélő Hold illóolajkeverék, amit hidegen lehet párologtatni a szobában.

 • Eleonóra

  Reply Reply 2023. január 11. szerda

  Kedves Ágnes!

  Van egy 16 hónapos kislányom, bölcsibe jár 5 hónapja, szépen be is állt, hogy délben alszik 2-3 órát. Most pár napja már nem akar aludni napközben. Látszik rajta, hogy fáradt. Ahogy beteszem az ágyba ordít. Tegnapi nap folyamán hagytam sírni kb 15-20 percig sírt és elaludt (2 órát).

  Majd este 19.00 már aludt. 23 órakkor ordítva ébredt, bementünk kivettük, még mindig sírt, ahogy letettük semmi baja nem volt és elkezdett játszani. Ez ment 2 óráig.

  Sosem volt jó alvó, van amikor fél-1 óránként ébred, ekkor csak bemegyünk víz, cumi és alszik. Már nagyon kivagyok merülve. Nem tudom mit rontottam el? Hogyan tehetném jóvá? Hogyan aludna végre?!

  Válaszát előre is köszönöm

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. január 14. szombat

   Ennyiből nem lehet megmondani mi lehet a probléma. De ha valóban már régóta fél-1 óránként ébred, akkor az nem a te hibád, nem szoktatással kapcsolatos gond, hanem valami zavarja az álmát, ami miatt felriad. Ez lehet fogzás, megnövekedett orrmandula, vagy a lakás száraz levegője. Ez utóbbi kettő fő tünete, hogy a kicsi álmában kiköpi a cumit és gyakran tátott szájjal alszik, így vesz levegőt. A száraz levegő ellen jó megoldás a párologtatás a kicsi szobájában.

 • Magyari-Sveda Boglárka

  Reply Reply 2023. január 06. péntek

  Kedves Ágnes!
  6hetes kislányom van aki hasfájós .
  Az elején napközben és éjszaka is nagyon fájt a hasa. Több mindent kipróbáltunk már espumisan ami annyira nem volt hatékony, biológiai csepp ami szintén semmit nem ért.
  Utána olvastam több helyen a gripe water hogy jó .
  Nehezen beszereztem azt adom neki minden évesnél 1-1,5mlt . Úgy érzem valamennyivel jobb.
  Viszont mostanában valami nem jó az utóbbi 1hétben.
  Arra gondoltam a water nem jó így kipróbáltam, hogy nem adom 1 napig és meglátjuk, nagyon rossz volt egész nap sírt. Újból adom neki rendesen.
  Most egész nap jó kedve van nem fáj a hasa , igaz már napközben többször van fent , nem sokat alszik csak 1-2 órát egyszerre, de van, hogy csak 15-20 percet alszik . Viszont délutántól valami nem jó 5-6órától kezd nyűgösködni , 7óra körül fürdetés van és utána az evés is keserves. Eszik , de a végefelé harc van enne , de mintha nem tudna, valami fájna. Elkezd ordítani erősen , szopik 2-3at és sír keservesen. Felteszem vállamra büfiztetni meg persze, hogy megnyugodjon, meg is nyugszik. De mihelyst vissza teszem cicire vagy csak a szoptatós párnára már ordít , vagy ha nem is akkor 2-3szív és úgy ordít. Viszont látom rajta ,hogy enne. És ilyenkor indul egy hosszadalmas sírás fürdetéstől kezdve hajnal 2-3óráig ordít és sír . 3kor azért alszik el szerintem, mert már fáradt , de akkor alszik 4-5óra hosszát.
  Nem eszek olyat amitől fájna a hasa. Teát iszok laktoherbet este és éjszaka. Nem értem miért ilyen rosszak az utóbbi napok. Egy kis segítséget kérnék , hogy ön szerint mi lehet a baj? Vagy valami más cseppet kellene kipróbálni ?
  Előre is köszönöm

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. január 07. szombat

   Érdemes lenne kipróbálni, hogy amikor sír, akkor hanyattfekteted, a két lábát felhúzod a pocakjához és lassan kifelé körözteted a combjait, hogy a térdei a pocakját masszírozzák. A kisbabák még keveset mozognak, ezért nem elég jó a bélmozgás, ez a kis torna segíteni szokott, hogy megnyugodjanak.

 • Dia

  Reply Reply 2022. november 23. szerda

  Kedves Ágnes.
  13 honapos kislányom van,soha nem votl jó alvó se nappal se éjszaka. Kb 6 hónapos kora óta minden éjjel fent votl 1-3 órát.
  12 hónaposan kicsit jobb lett,de most újra ejszakazunk. Kétszer alszik még nappal. Délelőtt 20-25 percet,délután 2kor másfél órát,de van hogy 3szor altatom vissza. Este 8 körül alszik. Éjfélig a kisagyba,mikor felébred jön át mellem az ágyba,ilyenkor nem sír,csak nezeget és nem tud visszaaludni. Mi lehet az oka?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. november 27. vasárnap

   Ahogy feljebb a cikkben is olvashattad, az oka lehet túlpörgés, túl korai vagy túl késői fektetés. Mivel nappal is nyugtalanul alszik, vissza kell altatni, ezért én arra gyanakszom, hogy az előbbivel lesz a gond, azaz túl sok inger éri, amit nem tud feldolgozni, ezért nappal sem piheni ki magát és éjjel se tud visszaaludni. Segíthet, ha minimálisra veszed az ingereket a mindennapjaiban, nem néz mesét, nem megy mellette háttérzajként a tévé, nem kap édességet, péksütit, tejszeletet stb., amiben cukor van, nem kap kakaót, teát (kis koffeintartalma lehet még a gyerekeknek valóban is). Legyen délelőtt és délután is a levegőn. Este és nappal is sötétben és nyugalomban fektesd le. Ezt folyamatosan csináljátok, amíg nem lesz javulás (ez nem 1 nap alatt fog megjavulni). Kicsit segíthet este lefekvés előtt egy csésze Rooibos tea (ez nem fekete tea, hanem gyümölcstea, enyhe nyugtató hatással vagy a Mesélő Hol dnevű illóolajkeverék párologtatása alváskor (DM-ben kapható)

 • Dora

  Reply Reply 2022. október 28. péntek

  Kedves Agi!

  Tanacsot szeretnek kerni. A 2 eves kisfiam minden alvas elott ,a deli es az estinel is, a 3-6 hosoknak valo vizes uveget koveteli vizzel, hogy megnyugtassa magat es elaludjon. (Ez kb fel eve kezdodott, miota teljesen magatol abbahagyta a szopizast, azelott pedig parszor kerte ejjel, amikor felebredt) Ami nem is lenne baj, ha ezt nem jatszana el vagy 6-8x, rengeteg vizet megiszik, es bar elalszik, ejjel is min.3-4x felriadva ugyan ezt jatsza el. Gondolom mondanom sem kell, hogy a sok viztol rendszeresseggel bepisil (annak ellenere,h probalunk ejjel is pelust cserelni, hogy legalabb erre ne ebredjen fel, de persze megesik es akkor megint jon a vizivas- ordogi kor) Mas uveget ilyenkor el sem fogad, probaltam tejet/ tapszert csempeszni bele, de azt nem issza meg, ha pedig nem adunk neki tobb vizet hatalmas orditasba/ hisztibe kezd, es addig abba sem hagyja, amig nem kap eleget. Mar nagyon sokmindennel probalkoztunk, de eddig semmi sem hasznalt, hogy leszoktassuk rola, es bar ertjuk, hogy igy nyugtatja magat, es mi is probaljuk ot simogatni, enekelni, osszebujni vele stb, hogy meglegyen a komforterzete/ megnyugodjon es elaludjon, de csak ez kell neki.
  Mindig megvan az esti rutin, nappali is jol mukodik, nincs semmi olyan valtozas az eleteben, ami felzaklatna, amugy kiegyensulyozott, jokedvu kisfiu. Sokat vagyunk kint a levegon, mozog eleget; bent jatszunk, meset olvasunk, nagyon minimalis mesenezes napkozben, este semmi, a kutyuket is probaljuk minimumon tartani. Ugy erzem eleget foglalkozunk vele mindketten, es sok szeretetet is kap tolunk, igy nem ertem, hogy miert nem bennunk keres megnyugvast. Nem tudom, hogy mi lehet a baj, es mar nagyon idegorlo ez a helyzet.

  Valaszat elore is koszonom.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. október 30. vasárnap

   Ebben a korban a gyerekek egy-egy dologban próbálnak önállóvá válni, nála ebben a vízzel való elalvás segít. Meg lehet próbálni beszerezni több üveget és kipróbálni, mi történik, ha előre odakészíted az ágya mellé elérhető helyre és ő veheti el, amikor felébred. Ebben a cikkben részletesen írtam erről a problémáról és további ötleteket is találsz a változtatásra: https://www.kismamablog.hu/gyermekneveles/csak-vizzel-alszik-el-a-babam-mit-tegyek

   • Tünde

    Reply Reply 2022. november 17. csütörtök

    Kedves Ági!

    Mi lehet az oka , hogy a közel 2 éves fiam mindig pontban éjjel 2 órakor ébred és másfél óra míg visszaalszik és csakis kimondottan beto hintába hajlandó visszaaludni? Este fél 10 kor fekszik. 3 hós korától jó alvó volt egészen másfél éves koráig és azóta volt ,hogy többször ébredt ejszaka(azóta velem alszik és jobb lett az alvás), de pár hete beállt az éjjel 2 órai ébredés. Nem kér enni, és ha bekerül a hintába nyugi van (addig nyűglődik, és mutatja , hogy menjünk ki a hintába), de úgyis másfél óra míg annyira belealszik hogy kitudom venni és bevinni az ágyába.

    • Vida Ágnes

     Reply Reply 2022. november 20. vasárnap

     Ennyiből nem lehet megmondani mi lehet az oka. Általában nagyobb növekedési ugrások (ebben a korban tipikusan a beszédfejlődés gyors ugrása) vagy a nagyobb változások (pl. költözés, szobatisztaságra szoktatás, testvér születése, bölcsődekezdés) okoznak ilyet, de betegségek után is előfordul (pl. megfázás, lázzal járó fertőzések, Covid). Ha nappal dacosabb, hisztisebb lett, akkor az is okozhatja, különösen, ha mellette esetleg a nappali alvása sem jó, ilyenkor túlfárad a kicsi, itt írtam róla, mit lehet tenni: https://www.kismamablog.hu/baba-alvas/hiszti-az-ejszaka-kozepen-mi-okozza-mit-lehet-tenni

   • Brigi

    Reply Reply 2022. november 23. szerda

    Üdvözlöm!
    4hetes a kislányom.Nappal szinte eszik alszik 3 óránként. Eljön az este 7 óra és onnantol kezdve semmit nem alszik kb hajnali 2ig.Hol sír,hol nyüglődik,hol bealszik pár percre.Már teljesen tanácstalan vagyok..Ilyenkor azt látom keresi a cicit nagyon.Ming aki szinte nem is evett,pedig kiszopizza a napkozbeni adagjat este is.Volt mar hogy visszatettem még szoptatni de utana meg rosszabb lett mert akkor meg tuk sok volt neki.Mitol lehet ez?Elore is koszonom

  • Evi

   Reply Reply 2022. november 09. szerda

   Kedves Ági!

   Kisfiam 1 éves múlt. Éjszaka felébred és órákig fent van. Nappali rutin, napirend rendben. Este kiságyban alszik el ébren,berakom és kijövök.Hónapok óta nem eszik éjszaka már. ( volt ,hogy kínáltakm ellökte)Napi 2x alszik még napközben.Sok mindent próbáltam. Oda ültem, mellé illetve feküdtem. Ideig óráig működtek, de a végén órákig ültem ott és csak nézegett kifelé. Ha kiveszem és járkálok vele ugyanez, a végén órákig tart, és számomra kivitelezhetetlen már.Van hogy 3percenként bemegyek hozzá de ez is órákig tart. Sír, de könnycsepp nélkül. Tanácstalan vagyok!Mit rontottam el?
   Köszönöm

   • Vida Ágnes

    Reply Reply 2022. november 13. vasárnap

    Nem rontottál el semmit, ebben a korban nem ritka jelenség ez. Érdemes megnézni a nappali napirendjét, nincs-e valami, ami túlingerli (képernyők, mesenézés, túl sok program), eleget van-e levegőn (néha segít, ha még estefelé is kimentek 20-30 perc sétára). Szomjas is lehet, ha száraz a lakásban a levegő. Ezenkívül meg lehet próbálni az együttalvást, hátha, akkor nem kel fel éjjel vagy csak rövidebb időre és könnyebben visszaalszik. Ebben a korban gyakran bekapcsol az „őrző” üzemmód, azt hiszik a kicsik, hogy anya bármikor kimehet, ezért ébren tartják magukat, ha ott vagy pár napig végig mellette, akkor csökkenhet benne a szeparációs szorongás. Ezenkívül néha segít a nyugodtabb alvásban éjszakára egy csésze Rooibos tea vagy a Mesélő Hold illóolaj párologtatása is.

  • Brigi

   Reply Reply 2022. november 23. szerda

   Üdvözlöm!
   4hetes a kislányom.Nappal szinte eszik alszik 3 óránként. Eljön az este 7 óra és onnantol kezdve semmit nem alszik kb hajnali 2ig.Hol sír,hol nyüglődik,hol bealszik pár percre.Már teljesen tanácstalan vagyok..Ilyenkor azt látom keresi a cicit nagyon.Ming aki szinte nem is evett,pedig kiszopizza a napkozbeni adagjat este is.Volt mar hogy visszatettem még szoptatni de utana meg rosszabb lett mert akkor meg tuk sok volt neki.Mitol lehet ez?Elore is koszonom

 • Eszti

  Reply Reply 2022. július 27. szerda

  Kedves Ági!

  19 hónapos babám már több, mint 2 hónapja szinte minden éjszaka 2-3 óra körül felébred, sír, és csak az apukája tudja megnyugtatni. Amikor észleli, hogy anya ment be hozzá, hisztérikus kiabálós sírásba kezd, ha meg szeretném simogatni, csapkodni kezd, ha ki szeretném venni a kiságyból, rúgkapál. Apa jelenlététől egyből abbahagyja a sírást, még ha visszaaludni néha csak jóval később is sikerül neki – persze Apával maga mellett.
  Már 3 hónapos korától átaludta az éjszakát és mindig jó alvó volt a fogzási időszakok, betegség kivételével. Május közepén elköltöztünk, beteg is volt ebben a rövid időszakban. Nappal egyébként mindig én teszem le aludni ebéd után, rövid idő alatt egyedül elalszik. Este viszont szintén az utóbbi pár hónapban Apa jelenléte és simogatása szükséges az alváshoz, pedig korábban ment neki egyedül is.
  A fentiek alapján kérnénk az iránymutatásod, hogy min vàltoztassunk, hogy újra „elfogadjon” engem is esti, éjszakai megnyugtatáshoz, illetve hogy visszaálljon a zavartalan éjszakai alvása.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. július 30. szombat

   Ezen azért nagyon nehéz változtatni, mert ilyenkor nincs igazán ébren, félálomban levő gyereket meg nehéz megyyőzni bármiről is. Valószínűleg azért van ez, mert most van abban a korban, hogy egyre jobban kötődik Apához is és a jelenléte biztonságot ad a számára, ugyanakkor Apa az, aki naponta elmegy otthonról dolgozni, ami növeli benne a szeparációs szorongás érzését. Rövid távon nincs olyan trükk, ami ezt megoldaná. Hosszabb távon segíthet, ha napközben is beszélsz neki Apáról, megnézitek a fényképét, beszéltek róla, mit fognak csinálni, ha Apa hazajön, közösen hívjátok fel, amikor hazaér, akkor van egy kis apa-lánya program, ez erősíti Apával a köteléket és idővel csökkenti a szorongást is.

   • Eszti

    Reply Reply 2022. július 30. szombat

    Kedves Ági!

    Köszönöm szépen a gyors válaszodat. Azt nem írtam, hogy Apa is itthon van, abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy home office-ban dolgozik és csak ritkán megy be az irodába. Napközben egyébként én játszom vele, és a kislányom is inkább az én társaságomat igényli. Lehet, hogy én vagyok a nappali, Apa az éjszakai „játszótárs”?
    Köszönettel:

    Eszti

 • Dzseni

  Reply Reply 2022. április 27. szerda

  Kedves Ágnes!

  Tanácsot szeretnék kérni.

  Én egy 14 hónapos kislánynak vagyok az anyukája. Úgy érzem hogy nem vagyok ura a helyzetnek ami most jelenleg zajlik mert eddig teljesen minden úgy ment ahogy kellett azaz volt egy kialakult rendszer és működött.Szeparációs szorongása van a babámnak ez tart egy hónapja lassan vagyis azt hiszem hogy még mindig az. Napközben kiegyensúlyozott nyugodt baba de éjszaka ha le is tudom fektetni az ágyába pár órán belül keserves sírás közepette csakis rajtam alszik el és hát több napi virrasztás után sajnos nagyágyba át mentünk hogy én is tudjak pihenni. Luca 2 hetes kora óta a saját ágyába alszik és egyszer kel fel az éjszaka és visszaaludt. Volt egy mozgásfejlődés is elkezdett felállni egyedül most már lépeget is. De ez nem tarthat egy hónapja hogy ilyen szinten nem alszik el egyedül az éjjel?! Valami más gond lenne? Lehet hogy át szoktattam hozzánk és már azért ébred hogy köztünk legyen?
  Segítségét szeretném kérni és nagyon várom válaszát!

  Előre is köszönöm:
  Dzsenifer

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. május 02. hétfő

   Nem azért ébred, hogy köztetek legyen, hanem valami más miatt ébred és melletted érzi magát biztonságban a visszaalváshoz. Az okot kéne megtalálni, ami felriasztja (leggyakrabban a fogzás szokott lenni az, de lehet más is, pl. megfázás után megmaradt vagy száraz levegő okozta orrdugulás, poszt-covid és még sok minden más is, ezekről itt írtam: https://www.kismamablog.hu/baba-alvas/miert-nem-alszik-a-baba)

 • Bogi

  Reply Reply 2022. április 20. szerda

  Kedves Ágnes!
  20 hónapos kisfiammal már 1 éve szenvedünk az alvási problémái miatt. Azelőtt sem volt jó alvó, de azóta pokoli. A nappali alvása még csak csak elfogadható, de éjszaka… Van mikor 7 nap egymás után eljátsza hogy felkel hajnal 1-2 tájékán vagy van mikor hamarabb is és fel van minimum 3 órát. Bármit csinálunk nem alszik vissza. Adok neki tápszert, ringatom, nem veszünk róla tudomást… Semmi nem segít. Van mikor ezt csak 2 naponta játsza el, van hogy napokig. Nem függ attól sem, hogy fáradt e nagyon vagy sem, evett e vagy sem rendesen, hideg van vagy meleg…nem találjuk az okot. Mindent próbáltunk már. Már nagyon nehezen bírjuk a folyamatos éjszakázást és emiatt ő is fáradt, nyűgös másnap egész nap. Mit tehetnék, mi lehet ennek az oka ön szerint?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. május 02. hétfő

   Ennek alapvetően életkori-idegrendszeri oka van: amikor felébred túlságosan felpörög és nem tud legnyugodni. Mindenképpen fontos a rendszeresség a mindennapokban, napirend, rutinok és a mesterséges ingerek csökkentése (mesenézés az esti órákban semmiképpen ne legyen, de ha ez sem segít pár nap alatt, akkor akár nullára vissza lehet venni, és persze tabletezés, kütyüzés, háttértévézés a kicsi mellett se legyen). Fontos, hogy nappal legyen meg a pihenése, aludjon, mert a túlfáradás is okozhatja ezt.

 • Brigitta Poór

  Reply Reply 2022. március 17. csütörtök

  Kedves Ágnes!
  Van egy 6 és fél hónapos kisfiam aki születésétől kezdve nem alszik tovább reggel 6 óránál ritkán fél 7-ig, ez normális?
  Körülbelül 3 hete egyik napról a másikra mindig 5 óra körül fel kel és nagyon nehezen tudom vissza altatni van, hogy 1 óra de van hogy több. Viszont álmos mert dörzsöli a szemét vagy a fülét vagy a kis fejét piszkálja folyamatosan. Eddig ezzel sem volt gond ha fel is kelt ilyenkor evett és vissza is aludt.
  Általában 1szer szokott felkelni 1-2 óra között vagy át alussza az éjszakát.
  Este mindig magától alszik el, eddig sokszor nap közben is el aludt magától viszont már nem csak nagyon ritkán. Kevesebbszer is alszik már de inkább össze vissza .
  Tanácstalan vagyok, hogy valamit én ronthattam-e el pedig szinte mindig egy időben van a pancsi is.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. március 18. péntek

   0-3 hónapos korban az éjszakai alvásigény mindössze 8,5 óra, ez később megnő 10 órásra. Ha 8 körül fektetsz, akkor bizony hajnali 5-6 körülre kialussza magát a baba. Most az is zavarhatja, ha beindult a fogzás, illetve hamarabb van reggel világos, amit ő is érzékel, sok baba az óraátállítás előtt magától átállítja magát, amit a reggeli világosság ösztönöz. 2 hét múlva átállítjuk az órát, akkor ő is később fog már kelni.

  • Boglárka

   Reply Reply 2022. április 06. szerda

   Kedves Ági!
   10hónapos babám minden éjjel 6x8x felébred. Apa 3-5perc alatt vissza tudja altatni ringatással, én kizárólag cicin tudom megnyugtatni. A hőmérséklet rendben,fogzáskor adtam fájdalomcsillapítót, de ez megy már 6hónapja! Kiságyban alszik, hajnalban magam mellé veszem, de úgy sem jobb, nem akarom hogy cicin legyen órákig.Mi miatt ébred? Hogyan lehetne legalább ritkítani a riasztásit? Próbáltam félálomban letenni, néha sikerül, de általában felsír. Most az esti fektetés után amikor csak lehet, apa megy hozzá. Így is 2x3x legalább szoptatom éjjel,tehát biztos nem az éhség ébreszti. Nappal jól eszik, de az alvás hektikus. 2.5-4órákat van ébren. Van hogy 2x alszik, de inkább 3rövidet. Van hogy a nappali első alvása több mint 2 óra hossza, máskor csak épp addig szundít amíg cicizik. Van hogy összesen 1.5órát alszik nappal, máskor 3.5öt is.Annyi fix, hogy 6.30-7között ébred reggel. Mit tehetnék hogy nyugodtabb éjszakáink legyenek? Hogyan lehetne önálló alvásra szoktatni, vagy segíteni hogy megnyugtassa magát?

   • Vida Ágnes

    Reply Reply 2022. április 18. hétfő

    Elsőként mindig az okokat kell megnézni és azon segíteni és ha már mindent megtettél, akkor lehet az önnyugtatásra szoktatni. Itt találod a lehetséges okokat: https://www.kismamablog.hu/baba-alvas/miert-nem-alszik-a-baba

    • Imre

     Reply Reply 2022. szeptember 22. csütörtök

     Kedves Ágnes!

     6 hónapos ikreink vannak. A kisfiú szinte tökéletesen alszik. 9 után csak párszor ébred mert jön a foga.

     A lány viszont születése óta pokol. Új szokása, hogy ő is beájul 9kor, de 1 óra alvás után felvisít. Pukizik egyet és éjfélig, hajnalig nem lehet visszaaltatni. Egyszerűen pörög. Próbáltuk később lefektetni volt, hogy egész nap nem aludt de akkor se változott semmi ebben.
     Mit tegyünk, mert már rá megy a párkapcsolatunk.

   • Anita

    Reply Reply 2022. május 21. szombat

    Kedves Ági!
    A fiam lassan 2,5éves, 2hónapja érkezett a kistesó. Azóta többször előfordult, hogy a nagy éjjel sírva ébredt, megnyugtatni szinte esélytelen volt és egyszercsak visszaaludt. Ilyenkor gondolom kisírta magábol a napi feszkót, de mostanában ez inkább úgy zajlik, hogy kicsit sír aztán iszik és megnyugszik, de ébren tartja magát. Nem tudom sehogy visszaaltatni, órákig ébren vagyunk és persze közben a kicsi is ébred…
    Volt, hogy nappal nem aludt és túlfáradt, de legutóbb pl 2,5órát aludt délután, éjjel mégis 1-3ig fent voltunk.
    Tévét szinte egyáltalán nem néz, max heti 1óra ezért inkább a tesó érkezésére gondolok, ami kiválthatja. Igyekszem rá is sok figyelmet fordítani, szeretgetni, játszani vele ha tehetem, beszélünk is sokat a kicsiről de az ébredések nem szűnnek meg, mit tehetnék még?

    • Vida Ágnes

     Reply Reply 2022. május 22. vasárnap

     Néha segít lefekvés előtt egy csésze Rooibos tea vagy éjszakára lehet a Mesélő Hold nevű illóolajkeveréket párologtatni a szobájában. Mindkettő a mélyebb alvást és a könnyebb visszaalvást támogatja.

  • Hana

   Reply Reply 2022. szeptember 22. csütörtök

   15 hónapos a kislányom, 11 hónapos koráig átaludta az éjszakát saját kiságyában. Aztán 11 hónaposan új helyre költöztünk, ahol elkezdett felébredni 2-3 óránként.
   Aztán a gyakori ébredések miatt a nagy ágyunkba aludt velem, mert így könnyebben visszaaludt cicin.
   Azóta is 3 óránként ébred és cicin alszik vissza kb. 5-10 perc után.
   Mostanra már egy kanapén alszik mellettünk, így könnyebben oda fordul és jön cicizni ha felébred. Persze mindig nyűgös és sír ha felébred, aztán jön, cicizik és 10 percen belül visszaalszik. Azt is észre vettem, hogy mikor ébred, cici után hatalmasat pukizik és utàna alszik vissza.
   Lehet, hogy az emésztése miatt ébred, mindig hasfájós volt babaként, csendes refluxa is volt.
   Szerintem nem éhes, talán szomjas, de ilyen sokszor?
   Talàn az orrmandulája kicsit nagyobb, néha horkol.
   Próbáltam, hogy cumisüvegből vizet adok neki és közben mesélek neki, mikor felébred, ezt el is fogadta pàr napig és úgy aludt vissza, de egy idő után hatalmas hiszti lett a ciciért és megint ugyanott tartunk.
   Meleg, hideg kizárva, fogzás sincs szerintem.
   Fogalmam sincs mostanra már, hogy miért ébred fel ennyiszer. Mi lehet a baja?
   Hogyan lehetne ezen változtatni? Szoktassam le teljesen a ciciről?
   Vigyem el teljes kivizsgálásra?
   Köszönöm a segítséget.

   • Vida Ágnes

    Reply Reply 2022. október 09. vasárnap

    Mivel egyenletes időpontonként ébred és gyorsan visszaalszik, ezért nem egészségügyi gond lesz a háttérben, mert akkor összevissza ébredne, nehezen aludna vissza (a hasfájós gyereknek ébredés után is fáj a hasa). Viszont az ebben a korban még simán előfordulhat, hogy éhes éjszakánként (erre utal, hogy egyenletes időpontokban ébred). Az a gond, hogy ahogy a baba súlya nő, a tápanyagigénye is megnő, de nappal már kevesebbet és ritkábban eszik, ezért éjjel bepótolja, ami nappal kimaradt. Ez később az emésztés érésével és 100%-ig szilárd táplálék bevezetésével fog még változni.

 • Gazda Gabriella

  Reply Reply 2022. március 16. szerda

  Kedves Vida Ágnes. Tanácsot szeretnék kérni,kisfiam 4,5 eves és neg mindig szopizza az ujját.Már mindent megtettem,hogy leszoktassuk,de semmi nem hasznal. Most mar aggasztó mivel probléma látszik a fogain és az álkapcsán. Nemrég költöztünk új helyre( várisba,óvóda), probaltam elmagyarázni,h ő már nagyfiú,nem neki való már. Kérlek ha tudsz tanácsot adni megköszönném. Üdvözlettel Gabriella.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. március 18. péntek

   Valószínűleg pont az a gond, hogy le akartad szoktatni. Neki ez fontos lelki igény, önnyugtató eszköz és nem elég csak elvenni tőle, mert akkor hiányozni fog ez az eszköze az önnyugtatásra és a biztonságra. Ha el akarják tőle venni ezt az eszközt, az szorongást okoz és mivel az ujjszopással oldja a szorongást, ezért még inkább fogja szopni. Ezért most első körben pár hétig ne tegyél semmit, ne is említsd neki, hogy oldódjon benne a szorongás emiatt. Közben figyeld meg, milyen helyzetekben szokta szopni. Pár hét után elsőként a napközbeni helyzetekben segíts neki, pl. ha amikor fárad vagy unatkozik, akkor szopizza, ilyenkor ne engedd, hogy szopja, hanem vedd az öledbe, te vigasztald meg minden esetben. Ha ez már megy néhány hete, akkor lehet megpróbálkozni azzal, hogy az alvásnál is inkább te segítesz neki és nem az ujjával alszik el, pl. melléfekszel, összebújtok elalváshoz. Ha megtapasztalja, hogy másként is meg tud nyugodni, akkor innen már magától is elhagyja majd fokozatosan.

 • Melinda

  Reply Reply 2022. február 22. kedd

  Kedves Agi, kisfiam 3 éves elmult, amig rácsos ágya volt magától elaludt de minden éjjel ébredt olyankor átvittuk magunkhoz hogy tudjunk pihenni. Kb fél eve mióta kiságya van altatni kell, maskepp nem tud elaludni, éjszaka mikor ébredt átjött magától, aztán anyosom nálunk élt 3 hónapig( az ő szobájában) kértem hogy engedje atjönni ha szeretne hozzánk, nem tudom mi történt de azóta hogy elment minden éjjel sirva ébred és érte kell menni, majd vinni ölbe a mi ágyunkba. Az utobbi honapokban 20 percet alszik Egyedül, ahogy észleli hogy nincs mellette senki ébred es sir, ezt jatszuk most hetek óta addig amig mi is le nem fekszünk és magunk mellé nem vesszük. Nagyon fárasztó, főleg a tudad hogy jön a kisteso 2 hónap múlva, és a fiam baba módra alszik. Mit tehetünk? Nagyon tanácstalanok vagyunk, mit rontottunk el? Nagyon köszönöm válaszod!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. február 27. vasárnap

   Megszokta, hogy valaki van vele egy szobában és most ezt keresi, mert ez biztonságérzetet ad neki. Esetleg leegyszerűsítheti a dolgot, ha eleve a ti ágyatokban aludhat el este és ott is maradhat, amíg ti le nem fekszetek, így mélyebben alszik majd este. Ha nem fértek jól el, kaphat egy ágyat vagy ha nem fér el egy matracot a ti ágyatok mellé.

 • Réka

  Reply Reply 2022. február 17. csütörtök

  Kedves Ági!
  Elolvastam a sok kommentet, próbáltam kiszűrni, hogy nálunk mi lehet.
  8 hónapos most a kislányom. Az első amit szeretnék kérdezni, az az hogy apuka sosem tudja elaltatni a picit, amint átadnám neki, hogy próbálja meg olyan eszeveszett sírásba kezd Flóra, hogy nem tudom sokáig hallgatni. Vajon meddig lehet ebben elmenni? Vagy ne is próbáljuk ezt, rám van szüksége és kész? Milyen technikával próbáljuk meg megtanítani, hogy apánál is biztonságban van? Néha jól esne, ha nem mindig én kelnék. Tekintve hogy 1 óránként kel. Ezzel kapcsolatban lenne a másik kérdésem. Már 3 hónapos kora óta borzalmasak az éjszakák. Mindig tudtam valamire fogni. Mozgásfejlődés, növekedési ugrás, foga.. De egyszerűen már nem bírom. Velünk alszik egy szobában, kiságyban. Eleinte öbölben aludt, aztán gondoltuk hogy az már kicsi neki, kell hogy tudjon mozogni kényelmesen. Hát nem jött be, vettünk hidegpárásítót is. Ez sem segített. Most biztosan a fog is közre játszott egy időben, de most 1 hete már áttörte neki, amit láttam, hogy jönni fog.
  Felsír, néha (nagyon néha) visszaalszik, de átlagban ki kell vennem és cici. Úgy alszik vissza. Viszonylag egész hamar. De van olyan, hogy fent van éjjel 1-1,5 órákat is. Ekkor jó kedve van. Nem játszom vele, nem szórakoztatom. Egyszerűen csak magyaráz, forgolódik.
  Mit tudnék még megpróbálni, hogy picit jobban aludjon? Az sem segített, ha úgy láttam, hogy keservesen sír, csapkodta a fejét és azt gondoltam, hogy fáj neki a foga és adok neki gyógyszert (a gél semmit nem ér neki sajnos) . Akkor is Max 1,5 órát alszik. Mindenki azt mondja, hogy ez ilyen… Átlagban fel7-7 körül kel, alszik egyet 10 óra körül kB fel – 1 órát majd délután 2-3 körül szintén. 7 körül furdetunk. Utána altatás cicin. Mostanában elalszik 8 – fel 9 felé.

  Köszönöm szépen a segítséget!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. február 19. szombat

   Nem Apával van a baja, hanem a megszokott helyzetet keresi, mert ebben a korban a babák egyes szokásoktól, megszokott helyzetektől várják a biztonságot és ha nem az történik, ami szokott akkor úgy érzik, baj van. Ez később változni fog majd. Azt javaslom, most egyelőre, ha felkel szoptasd meg és aludjatok tovább. A fogak párban jönnek, ha kibújt egy, rögtön jön a párja is, általában az első 8 okoz sok problémát, utána már jobban látszik, melyik az a 4-5 nap, amikor áttörik a fog és utána javul az alvás a következő áttörésig. Mivel ő nagyon gyakran kel, az ébredéseknek lehet más oka is:
   – ha nappal nem alszik eleget és túlfárad estére,
   – ha túl sok inger éri (háttértévézés (amikor nem nézi, de megy mellette a tv), mesenézés, elektronikus kütyük használata szokott gyakran problémát okozni)
   – ha volt beteg (felsőlégúti tünetekkel), akkor a megnagyobbodott orrmandula is okozhat gondot,
   – és gyakori ok a túlmelegedés is (vékony ruha és ágynemű éjszakára elég és nem kell túlfűteni sem a szobát, 21 fok bőven elég)

   • Réka

    Reply Reply 2022. március 13. vasárnap

    Köszönöm szépen a választ!
    A tv napkozben sosem megy, mi is kb havonta ha 1x nézzük este. Zenét szoktunk hallgatni, főként gyerekdalokat. Ez egy nap így összesen talán 1-2 órát jelent. Ettől esetleg túl sok inger érheti?
    Elektronikai kütyüket sem kap meg. Persze látja mikor mi használjuk, hazudnék, ha azt mondanám hogy nem néz rá, de nem percekig. A legtöbb idő, mikor videóban beszélünk a nagyszülőkkel. De ez sem minden napos, ehhez nem tudom kötni a rossz alvást. Akkor sem alszik jobban éjjel, ha nappal sikerül többet aludnia. A leírtak alapján talán én a hőfokra gondolok. Mindig attól félek, hogy megfázik. Egy rugdalózóban alszik, alatta rövid body és a szobában ilyen 23 fok körül van, egy vékonyabb takaróval van takarva. Megpróbáljuk a hidegebb szobát! 😊

 • Kata

  Reply Reply 2022. február 15. kedd

  Kedves Ági!

  6 és fél hónapos kisfiam a nappali alvások során jellemzően cumival alszik el. Korábban nem volt szükség a cumira, jött azonban néhány nehezebb altatás és segítségként kb. 2 hónappal ezelőtt cumit és egy rongyit kapott, de őszintén szólva már megbántam, hogy cumit adtam neki ezekben a helyzetekben. Szeretném, ha újra el tudna aludni cumi nélkül is, talán még nem késő visszatérni. Este nem használunk cumit, elalvás előtt cumisüvegből eszik (tápszeres baba), közben kicsit elbóbiskol, így kerül az ágyába, kicsit fészkelődik és hamarosan alszik is. A napokban a nappali alvásokhoz megpróbáltam nem odaadni a cumit, de hatalmas sírás kerekedett belőle. Bekerült a kiságyába, kicsit nézelődött, forgatta a plüssét, amikor azonban néhány perc múlva álomba merült volna (fejforgatás, kis fészkelődés), akkor kezdődött a nyöszörgés, a sírdogálás (ilyenkor kapott korábban cumit) és mivel a cumi nem érkezett meg, ezt követte a hatalmas sírás. Próbáltam simogatni, felvenni, dúdolni, nyugtatni, de nem jártam sikerrel. Mit tehetnék, hogy újra visszatérjünk a cumi mentes alváshoz? Segítséged előre is köszönöm.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. február 19. szombat

   Amit elkezdtél, azt folytasd tovább, nyugtasd meg, ha sír, idővel meg fogja tanulni, hogyan tud cumi nélkül elaludni.

 • Amália

  Reply Reply 2022. február 01. kedd

  Kedves Ágnes!
  Nekem egy olyan érdekes problémám van 2 hónapos kisbabámmal, hogy meg van csúszva a napirendje. Szépen alszik már éjszaka, 3-4 óránként kel enni, utána alszik tovább. Egyetlen probléma, hogy nem akkor van neki éjszaka, mikor szerintem 🙂 Ez hajnali 1től délelőtt 10 órát jelent kb. Nagy szükségem lenne este 1-2 órára időt tölteni a férjemmel, mivel 9től éjjel 1ig „altatunk” vagy ő vagy én a sötétben, nem is találkozunk kb. Nap közben a baba egyébként eléggé „kétemberes”, érzékeny, sokat sír, hurcolászni kell ébren, nehezen alszik. Ha sikerül is elaltatni (ringatás nélkül esélytelen) egy max 2 alvási ciklus után kel. Ha már nagyon álmos, akkor „komfortaltatom” hordozókendőben , babakocsiban kinn vagy esetleg cicin bealtatva magam mellett, de ezeket próbálom csak vészmegoldásként bevetni. Az össz alvásmenyiségét azért sikerül így vért izzadva közel normális mennyiségen tartani. Így is 6 körül már borzasztó, semmi se érdekli, folyamatosan sírdogál . 8-9 között ha már látom hogy nagyon álmos fürdetem, pizsi, félhomályban evés-büfizés összebújás és alvás. Ez jól is megy a nappali altatásokhoz képest, de felébred 30-40 perc múlva majd hajnali 1ig a fejem tetejére is álhatok akkor se alszik. Álmos, nyűgös, ásítozik, kézben elalszik majd letétel nélkül is felriad és sír. Mitől lehet ez? Hogy lehetne Egy kicsit korábban kezdődő éjjelhez szoktatni? Köszönöm válaszát előre is!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. február 04. péntek

   Ezen úgy tudsz változtatni, hogy reggel elkezded korábban ébreszteni először csak 30 perccel, 4-5 napon át folyamatosan minden nap, amíg a bioritmusa át nem áll a korábbi lefekvésre. Ha ez megvan, akkor újabb 30 perccel elkezded korábban ébreszteni reggel, megint 4-5 napig legalább, amíg újabb 30 perccel korábbra nem kerül az esti elalvás és így tovább. Fontos, hogy nappal a saját tempójában aludjon, ha álmos aludjon, addig, amíg magától akar, nem kell visszaaltatni. Nem baj, ha csak rövideket alszik, de többször. Igazából most estefelé, amikor már nagyon álmos (6 óra) felé, akkor is nyugodtan le lehet még tenni aludni kicsit, mert így hogy ébren marad még este 8-ig túlságosan fáradtan fekszik le.

  • Zsófia

   Reply Reply 2022. február 15. kedd

   Jó napot!A kisfiam 1 éves és 3 hónapos gondok vannak az alvással .Reggel felkel 07:30-8 körül àtalussza az éjszakát de többször felsír.11:00-11:30 között szokott aludni másfél órát de miutan felkelt nemsora újra álmos aludni viszont nem hajlandó délután egyáltalán de mégis nagyon álmos mindenhová leteszi a kis fejét H mennyire álmos de ha leakarom fektetni akkor hisztizik sír és sehohy sem alszik el ,így égesz du.nyafogos mert nagyon álmos és minden du ilyen mit lehetne tenni??
   Köszönöm szépen 🤗

   • Vida Ágnes

    Reply Reply 2022. február 19. szombat

    Próbáld meg, hogy amikor délután elálmosodik, lefekszel vele a nagyágyra és ott pihengettek kicsit, mesekönyv nézegetés, odabújás, ha álmos, így biztosan el tud aludni. Ha meg nem, akkor legalább volt egy kis csendespihenő és nem fárad túl annyira.

 • Betti

  Reply Reply 2022. január 31. hétfő

  Kedves Ágnes!

  Tanácsot, segítséget szeretnék kérni.
  Van egy 16 hónapos kislányom, aki 8 hónapos kora óta heti rendszerességgel aludt édesanyámnál. A kislányom alvása sosem volt túl kielégítő. Az elmúlt időben viszont sokat ébred éjszaka, van, hogy hosszú órákig ébren van. Január 10-en elkezdtük a bölcsődét(ügyesen beszokott, reggeli elváláskor sirdogal de napközben ügyesen játszik, eszik, iszik, délután jót alszik). Egy két nap kivételével az éjszakai alvas szempontjából változatlan a helyzet, viszont napközben is nagyon „anyás” lett, sokat keres akkor is amikor például anyukámmal játszanak. Ez gondolom természetes, hiszen kevesebbet vagyunk együtt, fél, hogy otthagyom, stb.
  Viszont amikor próbáltuk anyukámnál altatni, nem tudta elaltatni, odakellett mennem hozzájuk és nekem elaltatni valamint az éjszakai ébredésekor sokat sírt és engem keresett. Azelőtt ilyen sosem fordult elő.
  A kérdésem az lenne, hogy mivel teszek jót? Ha máshol alszik helyesen cselekszem azzal, hogy ha sír és engem keres éjszaka én megyek? Vagy jobbat teszek neki ha egy ideig nem is erőltetjük a máshol alvást?

  Köszöntöttel, Betti

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. január 31. hétfő

   Az a jobb, ha egy ideig nem erőltetitek. A beszokás idején erősebb a szeparációs szorongás, ezért akar többet veled lenni és ezért nem alszik most máshol. Amikor már biztosan beszokott, otthon is nyugodtabb, kevesebbet keres téged, akkor lehet újra Anyukádnál altatni.

 • Andrea

  Reply Reply 2022. január 25. kedd

  Kedves Ágnes!

  7 hónapos kislányom alvási szokásán szeretnék változtatni. 4 hónapos koráig jól aludt (éjjel 12-13 óra 1-2 ébredéssel, nappal 3 alvás). Azóta éjjel maximum 2-3 órát alszik egyben (összesen éjjel 11-12t ez rendben), de hajnali 1-tol kezdve van, hogy óránként ébred. Előfordul, hogy nagyon aktív éjjel és a cikkben leírtakhoz hasonlóan nehéz visszaaltatni.

  A zavaró tényezőket a fogzást leszámítva kiiktattuk, de az ébredések továbbra is megmaradtak. Rutinunk jól működik (7-8kor ébred, 2-3 órát van fenn utána alvás 40-60 percet saját kiságyában, este 7kor vacsora után fürdés és fektetés), egyet leszámítva, hogy kb 5 hónapos korától csak napi 2szer alszik, e miatt este hamar nyűgös lesz, van hogy a 7 órás fektetést alig bírja ki.

  E mellett a másik nehézségünk, hogy újszülött korától kezdve kizárólag szoptatva tud elaludni (kivétel a hordozó, hinta és autós ülés). 6 hetes kora után próbáltuk a cumit, de már nem fogadta el. Cumisüveget és a saját ujjacskáját sem fogadja el, kizárólag a mellet. Ha nem szoptatom és aludni szeretne, akár órákat is tud sírni, hogy altassam szopival (nem hagyom sírni). Hordozott baba, ami jó, de sajnos a babakocsis alvástól is nagyon elszokott. Apuka az altatásban próbálta, de nem tud segíteni, csak jobban felébred.

  Nem lenne a szoptatással való elalvással egyáltalán probléma, viszont úgy látom, hogy ebből fakad a nehézsége, hogy éjjel önállóan vissza tudjon aludni. Ha nem szopit kér, akkor is fel kell venni és rajtam alszik tovább. Nagy ritkán sikerül úgy visszaaltatni, hogy oldalára fordítom, ciccegek neki és a hátát simogatom. De mindenképpen kellek neki vmilyen formában. 2 hónapja próbálom a szopi nélküli visszaalvásra szoktatni, de eddig sikertelenül. Azaz annyit elértem, hogy szoptatás után visszateszem a kiságyába, és ha szerencsénk van alszik 2-3 órát. Próbáltam magam mellé venni, de akkor folyamatosan szopni akart és egyikünk sem aludt. Hozzátáplálás megy szépen, vacsorára szokott kapni kicsit laktatóbb, de nem nehezen emészthető ételeket. Tápszert sohasem kapott, cumisüveges itatás kizárva (kis tanuló csőrös pohárkával próbálkozunk).

  Van esetleg vmilyen kíméletes módszer az éjjeli szoptatásokról való leszokásra? 1-2 még rendben lenne, de legalább 4-5 órát jó lenne egyben aludnunk mindkettőnknek.

  Köszönettel előre is, Andrea

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. január 31. hétfő

   Meg lehet még próbálni azt is, hogy éjjel nem te altatod vissza, hanem pár napig Apa megy be hozzá és ő altatja vissza, te nem kerülsz elő, bármi is történjék, ez az első pár alkalommal nehezebb, de utána rájön, hogy Apa jön éjjel és elkezd kialakulni az önnyugtatás, ezért javulni fog az alvása is.

 • Zsófi

  Reply Reply 2022. január 18. kedd

  Kedves Ágnes!
  Mindent amit csak lehet elolvastam már a karomon az üvöltő 5 hetes fiammal. Értem én, hogy kötődni akar, meg nem lehet letenni, de az én problémám az, hogy hiába tartom a karomban, akkor is üvölt. Nem sír, hanem vörös fejjel üvölt. Addig nem üvölt – talán – míg eszik, emiatt sokat etetem, persze hasfájós. Az orvosunk azt mondta, legalább 2 óra teljen el 2 etetés között, de én ezt sem bírom, mert felrobban az agyam ennyi bőgéstől és legalább amíg eszik csend van. Vagy nem, mert néha evés közben is felüvölt. Nem érdekelne, ha csak kézben lenne el, de karmol, rúg és így sem nyugszik meg. Császár után nem bírtam annyit állni, fekve a mellkasomra próbáltam tenni, véresre rúgta a sebemet. Üvölt a kiságyban. Nem nyugszik meg, ha felveszem, ha magamhoz szorítom, ha magam mellé fektetem, ha egy ágyban alszunk vagy ha átölelem. Teljesen kivagyok idegileg. Nappal alszik 2 órát is akár egyhuzamban, de van, hogy 20 percenként kel. Nem tudom meddig tudom még rávenni magam, hogy kivegyem a kiságyból 20 percenként és felesleges köröket fussak a megnyugtatásával. Tulajdonképpen önhibámon kívül sírni hagyom, akkor is ha felveszem? Bizalmi zavara lesz így a világban? Ringatom-ringatom, üvölt, majd mint akin megnyomják az off gombot, elalszik. Van, hogy rögtön, van, hogy órák múltán. Szervi baja nincsen, a hasfájásra mindent kipróbáltunk – ha egyáltalán az a baja, szoptatási tanácsadó szerint rendben van, a súlygyarapodása egyébként még túl jó is. Gyógytornász a következő időpontunk, de felemészt ez a helyzet, én próbálom nagyon szeretni, gondozni, ellátni, de úgy érzem, hogy nem bírom sokáig. Létezik ilyen csecsemő? Aki sír egész nap? Vagy menjek tovább, mert valami baja van? Tudom, hogy a csecsemők sírnak… de napi 10 percet ha olyan, mint a társai, hogy mosolyog, gagyog, nézelődik és nekem ez nagyon hiányzik.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. január 23. vasárnap

   Ha felveszed, vele vagy, de sír, akkor az nem sírni hagyás, mert nem magára hagyva sír. Valószínűleg valami nagyon zavarja őt, vannak ilyen ún. többemberes babák. 3 dolgot javaslok:
   1. Ringatás, cipelés helyett tedd hordozókendőbe, könnyebb is vele, kevésbé fárasztó és sok baba jobban meg is nyugszik úgy.
   2. Lehet, hogy emésztési problémája van, de nem klasszikus hasfájás (ami a levegőnyeléstől van), hanem az zavarja, hogy a belei még nem működnek megfelelően (mivel még nem mozog eleget) és erre érzékeny (ez ebben a korban nagyon gyakori). Ezen segíteni szokott, ha hanyatt fekteted, a két térdét felhúzod a pocakjához és lassan kifelé körözteted. a combjait úgy, hogy közben a térdei a pocakjához érjenek. Ezt naponta többször is lehet csinálni, evés után kicsivel kell általában, amikor elkezd dolgozni az emésztés, de figyelni kell, mikor kezdődik a szenvedés.
   3. Esetleg érdemes megnézni a saját étrendedet, nincs-e benne valami, ami átmegy a tejbe és őt irritálja. Tipikusan a K-betűs zöldségek, puffasztó ételek szoktak ilyenek lenni, de az én nagyobbik fiam pl. mindig üvöltött, ha paradicsomot vagy paradicsomos ételt ettem bolognai, ketchup stb.), a kicsi meg ha cseresznyét vagy füstölt árut (kolbász, sonka stb.) Érdemes megpróbálni, hogy 1-2 napig csak semleges ízű, nem túl fűszeres ételeket eszel és figyeled van-e változás.
   4. Ha ezeknek nincs hatása, mindenképpen továbbvinném még kivizsgálásra, még a legsírósabb babák is megnyugszanak egyszer, ha ő egész nap sír, akkor valami tényleg nagyon zavarhatja és ez lehet szervi ok is (hipertónia pl. elég gyakran okoz ilyet, de sajnos a kisebb veleszületett szívbetegségek is – de nem akarlak ijesztgetni, mert ez nagyon ritka, csak míg pl. a hipertóniát a gyerekorvos is kiszúrja vizsgálaton, a többit nem igazán vizsgálják, ha nincs rá gyanú)

 • Simon Dorina

  Reply Reply 2022. január 14. péntek

  Kedves Ági,

  szíves segítségedet szeretném kérni 4 hónapos kislányom nappali alvásproblémájával kapcsolatban.

  Kislányom, Hanna 3 hónapos kora óta küzd a nappali elalvással (eleinte az éjszakai alvással is voltak gondok, mára már max 30 perces nyüglődés után elalszik), ami azt jelenti, hogy az első 1-2 hétben nem akart/tudott egyáltalán elaludni, ha nagy nehezen sikerült, akkor is felébredt 30 perc után. Az utóbbi 3-4 hétben cicin sikerül elaltatni, ha sikerül letennem a kiságyba (sokszor felébred a laminált padló recsegésére és kezdhetem elölről), akkor is 30 perc múlva már éber. Látom rajta, hogy szeretne még aludni, próbál mindent szopizni, ami a keze ügyébe kerül, de nem tudja visszaaltatni magát és sajnos én sem.
  A nappali alvások a reggeli ébredésétől függően 3-4 alkalomra oszlanak, ebből 2-3 alkalom kiságyban, 1-2 alkalom (időjárástól függően) babakocsiban történik.

  Kiságyas alvásnál (9-10, 14-15 és 17-18 körül, attól függően, hogy mikor kel reggel): amikor mutatja az álmosság jeleit (ébredéstől számított 1 óránál már nyűgös, 1,5 órát szoktam várni kb.), bemegyünk a szobájába, megkapja az alvós nyuszis kendőt, lehúzom a redőnyt, szopi és ha szerencsém van, elalszik cicin. Ez a délelőtt során nem okoz gondot, inkább a délutáni alkalmakkor szoktunk küzdeni. Ébredésnél ha meglát, mosolyog. Sírni nem szokott.

  Babakocsis alvásnál (11-12 és 14-15 körül, attól függően, hogy mikor kel reggel): amikor mutatja az álmosság jeleit, cserélünk pelust, hogy tisztában induljunk el, szopizik, felöltözünk és indulunk. Öltözésnél már nyüglődik nagyon, miután elindultunk 15 percen belül elalszik. Babakocsiban 30-60 percet szokott aludni. Ébredés után nézelődik pár percet, majd eltörik a mécses és addig sír, amíg fel nem veszem.

  Este 19-20 óra körül már nagyon nyűgös, ilyenkor felveszi a hálózsákot, bemegyünk a szobánkba (éjjel velünk alszik), végiglapozzuk a képeskönyvet, amit csak ilyenkor nézegetünk, megkapja az alvós nyuszis kendőjét (nappali alvások előtt szintén neki adom, hogy tudja mi következik), szopizik és ha szerencsém van, akkor cicin elalszik, ha nincs, akkor nézelődik még a szobában és utána cicin elalszik. Első körben éjfélkor kel, utána 2-3, majd 4-5-6 körül, de szopi után vissza is alszik. Általában reggel 8 körül ébred mosolyogva. 🙂

  Az alvástréninget megvásároltam, meghallgattam és igyekeztem mindent alkalmazni, de sajnos nem tapasztaltam változást a nappali alvások tekintetében.

  Hanna kizárólag anyatejes, sűrűn szopizik, mivel úgy is altatom és akkor is szívja rendesen. Sírni nem szokott az éhség miatt, gondolom elég neki a mennyiség.

  Pisis pelus van bőven, kakis napi 1-2 mindig van.

  Születési súlya: 2870 g
  A kórházból 2640 g-al hoztuk el
  1 hónaposan: 4280 g
  2 hónaposan: 5080 g
  3 hónaposan: 5800 g
  4 hónaposan: 6660 g

  Plusz infók:
  – tv napközben és éjszaka sem megy
  – napközben rádiót hallgatunk halkan 17-18 óráig
  – cumit nem használunk, nem fogadja el

  Szíves segítségedet előre is köszönöm.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. január 31. hétfő

   Ezen nem kell változtanod, egyszerűen ő ilyen alvó. 30 perc elég neki most, mert még többször alszik, éjszaka is jól kipiheni magát, valamint fizikailag még nem fárad le annyira, hogy több vagy hosszabb alvásra lenne szüksége. A legtöbb baba délelőtt könnyebben elalszik, a délutáni alvásoknál már nehezebben, ezért azt javaslom, hogy inkább a délutáni alvás legyen a babakocsis alvás egyelőre. Általában délután tovább tudnak fentlenni két alvás között, mint délelőtt, ezért lehet, hogy a harmadik alvásnál jobb, ha egy picit később kezditek az altatást, mint eddig.

 • Szántai Erika

  Reply Reply 2022. január 12. szerda

  Tisztelt Vida Ágnes!

  Tanácsért fordulók Önhöz mert már úgy érzem mindent próbáltam és ennek ellenére minden este ugyan az a forgatókönyv a kisbabámnál.
  Teljes mértékben anyatejes táplálás van. 2-2, 5-3 óránként van etetés ahogy látom rajta azaz teljesen igény evő.
  Zalán január 15 én lesz 5 hónapos.
  Eddig szerencsére este 8-9 között letettem aludni másnap 8-9 között kelt is, az éjszaka folyamán ahogy ébredezett rá tettem cicire evett és szépen meg is nyugodott folytatta az alvást.
  A két ünnep között pár napot testvéreméknél töltöttűnk ez volt az első kimozdulásunk hogy nem otthon aludt Zalán. Ekkor is szintén letettem aludni és 10-11 körül fel sírt majd kicsit felébred megnyutatás után ami ének, símogatás ha muszáj akkor felveszem, ha megnyugodott cicizés de ekkor már úgy felébred ,hogy elkezdett dumálni teljesen kipattantak a szemei ő teljesen kialudta magát.
  Majd csak 1-2 óra körül tudtam csak vissza altatni de szerintem ennyi idő után el is fáradt.
  Miután haza jöttünk gondoltam ,hogy sok inger érte azért volt majd vissza állunk a régi kerékvágásba.
  Sajnos még most is ebben vagyunk a mai napig is.
  10-11 között fel sír megpróbálom megnyugtatni majd cici, hátha attól megnyugszik, és utána úgy felébred, hogy elkezd dumálni és majd csak hajnali 1-2 óra között alszik el újra, de nagyon nehezen. Reggel 10-11 kor ébred.
  Pár napja kibújt az első alsó fogacska gondoltam arra is ,hogy jön a következő alsó azért van ez az éjjeli bagoly menet, de kenem neki és olyan mintha semmit nem érne.
  Gondoltam arra is hogy nem elég neki a tejcsi mert 5 percig szívja és utána elengedi komfort szopi nagyon ritkán van nálunk. Köszöni szépen elég volt ,de ha utána bekenem az ínyét úgy szívja az ujjamat mintha soha nem evett volna, de ha ismét megkínálom nem fogadja el. Így jön a cumi.
  Egyébként nagyon mosolygós baba, nagyon szeret nézelődni napközben.

  Elnézést, hogy kicsit hosszúra sikeredett.
  Mit tudnék tenni?

  Köszönöm
  Erika

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. január 31. hétfő

   Sajnos a gél valóban nem sokat ér az éjszakai alvás szempontjából. A gélben nagyon enyhe fájdalomcsillapító van, pár percig hat csak, ez inkább arra jó, ha a fájó íny miatt nem tud enni a kicsi. Azzal tudsz neki segíteni, ha az esti ébredésnél teljes sötétben és csendben szoptatod meg így nem ébred fel teljesen és vissza tud aludni.

 • Nemes-Steiner Petra

  Reply Reply 2022. január 09. vasárnap

  Van nekem egy 1 éves kisfiam,
  5hónapos koráig szuperek voltak az éjszakák, este 19:00 órakkor letettem aludni hajnal 2kor es 5kor ebredt enni es aludt 8ig, de voltak átaludt éjszakáink is este 19:00-reggel 6ig is.
  5 hónapos korától borult minden.. fél óra- óránként ébredt. Aztán 10 hónapos koráig maradt az 1-1,5 óránkénti ébredés, semmi más nem kellett neki csak a cici..
  Sokszor csukott szemmel üldögél, van hogy mászik is. Sokszor tapasztalom, hogy mintha ébren sem lenne csukott szemmel sír, 10 hónapos koráig kitartóan mentem minden ébredésnél és miután vissza aludt tettem be a kiságyba. Aztán jött az is, hogy miután elaludt és leakartam tenni azonnal felébredt, x próbálkozás után több kemény hónappal mögöttünk elfáradtam, és magam mellé tettem.. azóta velem alszik, már egy ideje az esti altatást is kitoltam(tanácsolták, hogy lehet így nem fog megébredni) 21-22órára de az sem segít, altatás után sikerül kiságyba tennem de 2 órán belül ébred utána hiába altatom vissza már nem tudom letenni azonnal felébred és csak mellettem hajlandó elaludni. Egy ideig úgy tűnt ez lesz a jó nagyon ritkán ébredt fel.. de már ez sem jó, sűrűn ébred sír, feszíti a testét, összevissza forog , vagy üldögél.
  Már reggel ásítozva ébred.. és nagyon nyűgös napközben is. Persze vannak jobb napjai mosolygós vidám gyerek. Valamint, már a délutáni alvás sem a régi…ahogy leteszem felébred, vagy ha le is tudom tenni max fél órát alszik, csak mellettem hajlandó aludni, így persze semmivel nem tudok haladni a házimunkában.
  Eléggé tanácstalan vagyok már és nagyon kimerült.
  Tanácsolják, hogy az éjszakai cicizést vegyem el tőle mert csak amiatt ébred. Ez valóban megoldás lehet?

  Előre is köszönöm válaszát!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. január 31. hétfő

   Nem, ez nem megoldás, hanem egy nagyon elterjedt tévhit. Egészséges baba nem ébred fel csak azért ilyen gyakran, hogy cicit kapjon és nem alszik jobban, ha nem kapja meg. Valami zavarja az álmát (a leírásod szerint valószínűleg a fogzás), ezért éberebben alszik, gyakrabban ébred és ilyenkor segítséget kér. Fogzásra való szerekkel lehet javítani a helyzeten (nézz utána többféle természetes alapú szer is van, a gél éjszakára nem segít, de a gyerekorvossal is lehet egyeztetni, ha éppen törik át a foga, esetleg egyéb tünetei is vannak, ő tud megfelelő gyógyszert ajánlani). Ha a fogzáson már segítettél, akkor lehet gondolkodni az éjszakai szokások megváltoztatásán, ha még szükséges.

 • Enikő

  Reply Reply 2022. január 01. szombat

  Kedves Vida Ágnes!

  Segítséget szeretnék kérni.
  Adott egy 5 es fél hónapos kisbababám,akki eddig viszonylag jó alvó volt,8 kor leraktam,és maximum 2 x ébredt ejszaka.

  Kb 2 hete kezdodott a borzalom. 11 órától kb nyugtalan, akkor már szinte fél óránként ébred. Dobálja magát, csapkodja a fejét jobbra-balra, meg a kezeivel is csapkod és dörzsöli a szemét. Ezt képes félálomban addig csinálni míg fel nem ébreszti magát. Felemeli mindkét lábát és teljes erőből lecsapja. Hason nem alszik. Ha meg lefogom a kalimpáló végtagokat akkor is felébred.

  És ezt reggelig folyamatosan 😞 Napközben persze hót fáradt es nyűgös,viszont nappal sem alszik max fel orákat.
  Éhesnek nem hiszem hogy éhes,mert nem fogadja el a tápszert sem hajnalban.

  Nem tudom hogy ez normálisnak számît-e?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. január 03. hétfő

   Sajnos ebben a korban sok babának „elromlik” az alvása a kezdődő fogzás miatt, fogzás elleni szerekkel lehet könnyíteni kicsit rajta, hogy nyugodtabban aludjon.

   • Krisztina

    Reply Reply 2022. október 25. kedd

    Az én lányom szuper alvó volt, most 10 hónapos. Kb 3 hete kezdte a félóránkénti ébredést. Dobálja magát, vergődik egész éjjel. A szemét nem nyitja ki. Már rég nem eszik vagy iszik éjjel, teszteltem is ezeket de nem segített egyik sem így nem adok neki csak cumit. Féltem hogy refluxos, megemeltem a feje alatt az ágyat és lefekvés előtt nem eszik de ez se segített. Ilyesztő hogy ilyen régóta nem javul a helyzet. Eddig 5-6 nap alatt átjutottunk minden változáson. Persze jönnek a fogai, de nem érzek fájdalmat nála éjjel csak vergődik, dobálja magát, felébreszti vele magat, nyöszörög. Átforditom, és alszik tovább. Ez kb 20x éjjel
    Semmit nem alszom 🙁
    Mi a baja?

    • Vida Ágnes

     Reply Reply 2022. október 30. vasárnap

     Az intenzív mozgásfejlődés gyakran vált ki ilyen nyugtalan alvást, mint ahogyan a fogzás is. Ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, megpróbálhatsz éjjelre fogzásra való fájdalomcsillapítót adni, ha ez a gond, akkor segíteni fog. Ha nem segít, akkor meg lehet még próbálni a Mesélő Hold illóolajkeveréket, amit a szobájában lehet párologtatni éjszakára, segít a nyugodtabb alvásban.

 • Stelmachnè Szekeres Erika

  Reply Reply 2021. december 31. péntek

  Szép napot.
  Van egy 9 hónapos csöppséget.nagyon szépen alukált eddig a szobájába pár hete viszont keservesen felsír és csak a mi ágyunkba velünk szeretne aludni. Mindig nagyon félek hogy leesik mert nagyon mászkálós álmában. Ön szerint mit tehetünk hogy újra jobban szeressen a kiságyába alukálni?
  Nagyon szépen köszönöm

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. január 03. hétfő

   Magában fél, mellettetek biztonságban érzi magát, ez a szeparációs szorongás velejárója. Ha nagyon szeretnéd, hogy a kiságyában aludjon, akkor altasd vissza ott és tedd bele, ha még ébren van, maradj mellette, amíg el nem alszik. Ha viszont ezt el tudod engedni, akkor az esti lefekvéshez maradjon a kiságy, éjjel viszont, amikor ébred, aludjon mellettetek (lehet kapni egyébként leesésgátlót az ágyra, vagy aludhattok együtt vele egy matracon, arról nem tud leesni), így később, amikor már nem zavarja a fogzás és nem ébred fel, a saját ágyában alszik majd tovább.

 • Dóra

  Reply Reply 2021. december 28. kedd

  Kedves Ági!Én már tanácstalan vagyok.19 hónaposom hetek óta órakig van ébren éjjel es jatszik. Egyeszer alszik napközben 1.5-3 óra között,kialakult napirendje van,este 19.30 fürdés,alvás,el is alszik könnyen este is napközben is. De valamiért hetek óta úgy kel fel éjjel(hajnal 2-3 között) mimtha reggel lenne. Ilyenkor nagyon ritkán sír inkább „beszélget”,játszik. Fogalmam sincs mit tehetnénk még. Tartom a napirendet. Ő jókedvű napközben és aktív csak anyuka van kiborulva:)

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. január 03. hétfő

   A legjobb taktika ilyenkor nem foglalkozni vele. Ne kapcsolj lámpát, ne beszélj vele, ne kelj fel! Pár nap alatt rájön, hogy semmi érdekes nincs ilyenkor és visszaalszik.
   Mivel ezt az éberséget ebben a korban a túlpörgés okozza, néha segít éjszakára a Mesélő Hold illóolajkeverék párologtatása (DM-ben is kapható)

   • Kovács Zsuzsanna

    Reply Reply 2022. január 05. szerda

    Kedves Ági!
    Kislányom 10 hónapos. A korábban az éjszakát simán átalvó babánknál két új dolog is jelentkezett:
    – az esti fürdés után, ami mindig 8-fél9 közé esik vagy elalszik egy fél órára vagy el sem alszik, hanem játszani akar, pörög ezerrel. Ha el akarjuk altatni, ölbe vesszük, éneklünk üvölt és befeszíti magát. Túlpörög. Végül 11 körül megadja magát, és kidől.
    – emellett hajnalban, 4-5 között sírva ébred, ül a kiságyban. Megpróbáltam csak úgy visszaaltatni, nem ment, kellett neki tápszer. Evés után vissza tud aludni, és emiatt, h később alszik el, és hajnalban is felkel, legalább 2 órával tovább alszik, mint korábban, így a napirendünk is igencsak megborult.
    Kislányom két-három hete fedezte fel, h fel tudja nyomni magát àllásba, állandóan ezt akarja csinálni. Folyamatosan jön megy, tesz vesz.
    Ön szerint ez múló helyzet, lehet vele vmt kezdeni?
    Nagyon köszönöm!

    • Vida Ágnes

     Reply Reply 2022. január 08. szombat

     A két probléma összefügg egymással: mivel később kel fel, ezért este is később álmosodik el, ezért most toljátok a fürdést és az esti rutint későbbre és így elmúlik az esti huzavona. Semmi nem történik, ha 10-kor fürdik és fél11 felé fekszik le, az is lehet, hogy a hajnali ébredés is későbbre csúszik emiatt. Ez utóbbi egyébként lehet a mozgásfejlődés következménye is, egyszerűen, amikor felriad, akkor rögtön „gyakorolni” kezd már félálomban is, ez magától is rendeződni szokott 2-3 hét után.

     • Oláh Fanni

      Reply Reply 2022. november 14. hétfő

      Kedves Ági
      A kis lányom 9 hónapos és már 1-2 hónapja többször fel ebred éjjel és csak mellen alszik mivel anyatejes meg. Este 10 körül alszik el és fel ebred óránként de ugye mellre teszem és vissza alszik . És utana hajnali 2-3 fele el alszik mélyebben mert akkor alszik kb reggel 5:30 ig vagy akar 6 óráig utana megint kezdi hogy fel ebred óránként és azt hittem hogy éhes de nem mert elég a tejem meg nem kéri a tapszert utana azt hittem hogy az ínye faj de nem. Szeretném a tanácsát kérni vagy meg bővebben tudjunk kumunikalni mert sajnos az én védőnőm aki hozzánk jar nem nagyon kedvel minket !

    • Anita

     Reply Reply 2022. május 24. kedd

     Köszönöm a gyors választ, kipróbálom. Esetleg citromfűteát is adhatok neki már?

Leave A Response

* Denotes Required Field