A krónikus kialvatlanság miatt nem alszik a baba?

Amikor a kicsi a fogzás vagy más egészségügyi probléma miatt ébred fel éjszakánként, néha azt tapasztalják a szülők, hogy hiába kezelik a kiváltó okot, a gyakori ébredés még mindig megmarad. Mi okozhatja ezt? Hogyan segíthetünk rajta?

Mostanában több anyukától is hallottam azt az elméletet, hogy talán a babája azért nem alszik, mert krónikus kialvatlanságban szenved és a kialvatlanság miatt megnőtt stresszhormon-szint miatt nem tud aludni a kicsi. Utánajártam, vajon igaz-e ez az elmélet.

Először is fontos leszögezni, mit is takar a kialvatlanság fogalma. A babák alvásciklusa más, mint a felnőtteké. Az újszülöttek felszínesen alszanak, nem különül el még élesen náluk az alvás és ébrenlét, gyakran cuppognak, forgolódnak, fészkelődnek vagy akár sírnak álmukban, miközben az ébrenlétben is néha át-átkerülnek félig alvó állapotba. Nagyjából 6-8 hetes korra már jobban elkülöníthető mikor van náluk az alvás és mikor az ébrenlét, ekkorra nagyjából 35-45 perces mélyalvási szakaszaik vannak, amiket 10 perces felszínes alvási szakaszok követnek. Ezeknek a mélyalvási szakaszoknak a hossza 2 éves korig folyamatosan nő és nagyjából ekkorra éri el a felnőttekéhez hasonló mintázatot, azaz nagyjából másfél óra mélyalvás után van egy rövidebb felszínes alvási szakasz, majd újabb másfél óra után egy hosszabb mélyalvási szakasz.

Hogyan lehet eldönteni, hogy a babánk kialvatlan-e?

Kialvatlanságról akkor beszélünk, ha a baba teljes napi alvásigénye jóval alatta marad az életkorára jellemző napi alvásigénynek ÉS a kialvatlanságnak más jelei is jelentkeznek nála:

  • érdektelenség a játékok iránt, az ingerek látványos kerülése,
  • gyakori szemdörzsölés, füldörzsölés,
  • nyűgösség, ingerlékenység, nyafogás
  • fáradékonyság.

Tehát a kialvatlan kisgyerek annak ellenére, hogy esetleg pörög, nyűzsög, a fáradtság jeleit is mutatja. Sok esetben azonban éppen ellenkező a helyzet: a baba jókedvű, érdeklődő, jó étvágyú, nem fáradékony, viszont a szülő szerint nem alszik – nos ilyen esetben nem beszélhetünk kialvatlanságról. Sokkal inkább az a helyzet, hogy az anyuka kialvatlan és emiatt gondolja úgy, hogy nyilván a babája is az. A baba azonban jókat alszik kézben, ölben, cicin is, tehát ő kipiheni magát úgy is, ha éjjel gyakran ébren van.

A kialvatlanság objektív megállapításában sokat segíthet az is, ha alvásnaplót vezetünk, amibe feljegyezzük a baba alvási szokásaival kapcsolatos részleteket:

  • Mikor aludt el?
  • Hogyan altattuk el?
  • Hol aludt?
  • Milyen hosszan aludt?
  • Hányszor ébredt fel éjszaka?
  • Mit tettünk, amikor felébredt?
  • Mennyit volt ébren és hogyan aludt végül vissza?
  • Mit csináltunk az adott napon, milyen ingerek érték?

Ez 1-2 hét után általában már segít pontosan látni, mennyit is alszik napközben és éjjel a gyermekünk és esetleg összefüggéseket is fedezhetünk fel az ébredései és a napi történések között.

Hogyan okozhat alvászavarokat a rendszertelenség?

A történet általában úgy kezdődik, hogy a kicsi elkezd felébredni éjszakánként (például a fogzás miatt). Emiatt kicsit elcsúszik a reggeli ébredés időpontja is és a nappali alvások időpontja is megváltozik (ezzel összefüggésben vagy azért, mert nappal nehezebben kapcsol ki a baba, érdeklődőbb, ezért nem tud a megszokott időpontban elaludni vagy pedig egyszerűen már kevesebb nappali alvást igényelne. Ilyenkor az anyuka megijed, elkezd variálni a napirenddel, igyekszik visszaállítani a korábbi állapotokat, ám ez nem mindig sikerül, így a nappali alvásokkal is problémák lesznek és ez kihat az éjszakai ébredések számára is.

Valóban észrevehető egyféle kapcsolat a rendszertelen napirend és az éjszakai ébredések száma között, de valójában ez nem a katonás napirenden múlik sokkal inkább a kicsi biztonságérzetén. Önmagában azzal nem tudjuk megszüntetni az alvászavarokat, ha ezentúl szigorú napirendet tartunk, sokkal fontosabb, hogy a napunk sarokpontjai legyenek meg, a szokások, a mindennapok megszokott üteme és sorrendje, mert ez az, ami számunkra és a kicsi számára is kiszámíthatóvá, átláthatóvá teszi a napot.

Életkoronként is változhat a kialvatlanság és az abból fakadó alvászavarok előfordulása. Kialvatlanság jellemzően fél éves kor után, leggyakrabban 1,5-2,5 éves kor között jelentkezhet, amikor a totyogó fokozottan ingerekereső „üzemmódra” kapcsol és emellett még számos új élmény és frusztráció is éri, amelyek miatt megnő a szervezetében a stresszhormonok mértéke, amik miatt aztán nehezebben tud elaludni és éjszaka gyakran ébredhet.
Ezt tapasztalhatjuk nagyobb fejlődési ugrások idején (amikor járni és beszélni tanul a kicsi), változások idején (költözés, nyaralás, bölcsődekezdés, testvér születése) és akkor, ha túl sok a programunk, rendszeresen felborul a nappali alvás rendje, később alszik el a kicsi, mint szokott stb.

Mi a megoldás, ha úgy látod, hogy kialvatlan a babád?

1. Teremtsük meg a rendszerességet az életünkben, ettől ugyanis mi is és a baba is jobban tud aludni még akkor is, ha csak 1-2 órákat alszunk, a szervezetünk ugyanis hozzászokik ahhoz, hogy mikor ébredünk fel éjjel, tehát könnyebben ébredünk fel, ha sikerül összehangolódnunk a babával.
Pár hetet szánjunk rá a ritmus kialakítására, addig ne szervezzünk semmi extra programot, amitől felborulna a megszokott ritmus (nyaralás, utazás stb.), igyekezzünk minél többet a szabad levegőre menni (ez segít a cirkadián ritmus megfelelő beállításában is)!

2. Írjunk alvásnaplót, hogy objektívebben lássuk, mi történik a gyermekünk napirendjében (mikor alszik, mikor álmosodik el stb.)

3. Ha azt tapasztaljuk, hogy a kicsi álmos, de nem tud elaludni, altassuk el úgy, ahogyan képes elaludni! Ne ebben az időszakban akarjuk őt a „rendes” elalvásra megtanítani, inkább segítsünk neki az elalvásban azon a bevált módon, ahogyan gond nélkül el tud aludni, legalább 1 hétig adjunk neki módot, hogy kialudja magát! Gyakran pont az okozza az alvászavarokat, hogy a szülők kísérletezni kezdenek minden éjjel más megoldást próbálnak ki abban a reményben, hogy talán ez majd megoldja az alvászavarokat, de valójában inkább összezavarja őket. Ha viszont elkezdünk kialakítani egyféle (a kicsi igényeihez alkalmazkodó ritmust) és egy darabig úgy altatjuk el a kicsit, ahogyan gond nélkül álomba tud merülni, visszanyeri az alvással kapcsolatos biztonságérzetét és szívesen fog aludni. Ezt követően, ha szükségét érezzük, foglalkozhatunk azzal, hogyan tanítsuk meg más módon elaludni vagy tovább változtassunk az alvási szokásain.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

32 Comments

  • Csilla

    Reply Reply 2023. május 17. szerda

    Kedves Ági.
    19 hónapos fiú. Pár napja éjszaka 2-3* ébred sírva. Napközben egyszer alszik ebéd után 1,5-2 órát. Akkor is sírva ébred. Este fél 9kor alszik el, reggel 7 óra körül ébred. Egyszerűen nem tudok már vele mit csinálni, napközben láthatóan nyűgös, nyafog amí nem volt rá jellemző. Eljátszik egyedül is, részt vesz mindenben, de most valamiért felborult az egész ami eddig rendben működik. Válaszodat előre is köszönöm

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. május 21. vasárnap

      Lehet, hogy jönnek a hátsó fogai, kukucskálj be a szájába hátul, gyakran nagyon beduzzad, néha még gyulladt is ilyenkor az íny vagy piros a torok. Fogzásra való fájdalomcsillapítót lehet ilyenkor adni.

  • Emi

    Reply Reply 2018. június 09. szombat

    Kedves Ági!
    Kisfiam 10 hónapos, tündéri kisgyerek. A „baj” azzal van, hogy elkezdett reggel/hajnalban 5-kor felkelni kb. 1 hónapja. Nekem ez nem jelentene problémát, de ő nagyon nyűgös aztán egész nap. Éjszaka egyébként általában ébredés nélkül alszik 8-tól. Nappal kétszer alszik, mindig probléma nélkül elalszik, és változó hosszúságú az alvásidő a fél órától az akár 2,5 óráig. De! Amikor sokat alszik napközben, akkor is nyűgös. Egyszer-kétszer alszik reggel 6-ig és olyankor pedig sokkal kiegyensúlyozottabb. Este nem tudjuk később letenni, mert ő igényli a korai fektetést. Próbáltam reggel visszaaltatni, de teljesen sikertelen volt, pedig volt, hogy majdnem 1 órát altattam. Tanácstalan vagyok….. Köszönöm a választ előre is! Emese

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2018. június 09. szombat

      Lehetséges, hogy nem a korai ébredés miatt nyűgös, hiszen összességében éjjel és nappal is eleget alszik, hanem valami más miatt. Pl. fogzik, vagy a mozgásfejlődéssel kapcsolatban van frusztrációja (szeretne kúszni, de még nem megy, vagy mászni, de nem tud elég hatékonyan…)

    • Orsi

      Reply Reply 2021. augusztus 27. péntek

      Kedves Ági!

      Teljes kétségbeesésemben írok. 8,5 hós a kislányom. Még soha nem aludt 3 óránál többet egyben, de az elmúlt hónapokban a maximum a másfél óra. Utána mindenképpen ébred, és akkor még jól is jártam, előfordul mostanában az óránkénti több ébredés is. Gondolom, ez valami történés lehet most, de nem bírom tovább. 🙁 Jól a rutinjaink, az alvásos tréningedet kívülről fújom, de hogy a fenébe nem bír tovább alva maradni és nem is tudja magát visszaaltatni? Tudsz segíteni? 🙁 köszönöm

      • Vida Ágnes

        Reply Reply 2021. augusztus 29. vasárnap

        Ha fújod az alvásos tréningemet, akkor biztosan tudod, hogy ebben a korban az mélyalvás kb. 45 perces, utána könnyen felriad a baba, ha valami megzavarja. És őt valami most nagyon zavarja, mert eddig visszaaludt a felszínes alvási szakaszban, most meg nem. Szóval a fő teendőd most az, hogy megtalálod, mi zavarhatja őt és abban segítesz neki. Mivel 8,5 hónapos, ha nincs más problémára utaló tünete, én a fogzásra gyanakszom (az első 6 fog áttörésének végéig elég zűrös szokott lenni az alvás). Vannak komplex szerek, amik javulást tudnak hozni, Viburcol, Osanit, Tentoba, ezeknek nézz utána. Illetve az alvásos tréningből hallgasd meg az önnyugtatás kialakításáról szóló leckét.

  • Beata

    Reply Reply 2018. május 08. kedd

    Kedves Agi!
    5 honapos kislanyom kb 2 honapja mar rosszul alszik.Eleinte csak ejfel utan ebredt 2 orankent de mara mar ejfel elott is van hogy orankent felriad.Ilyenkor olyan -anya segits visszaaludni- sirasa van. Cicin vagy olben alszik el csak. Reggel 6 korul kel,akkor eszik es visszaalszik 30-60 percre es utana 10 kor eszik majd delben alszik masfel orat,ujabb szopi is a delutani alvasa mar csak fel ora.Van hogy ilyenkor sikerul visszaaltatnom.6kor furdetes,szopi es alszik 7-tol.Este 10kor meg van egy alom etetese.Altalaban ezutan alszik par orat egyben.De az is elofordult ujabban,hogy ejjel felkel es kukorekol egy orat,mint aki most aludt huzamban 12 orat.Ilyenkor hagyom hagy lomoszoljon maganak es amikor ujra az almossag jeleit mutatja,akkor elaltatom.
    Nem tudom hol lehet a problema? Erosen fogzik is,de letezne ez okoz orankenti kelest?Netan nem alszik eleget es rossz a napi rendje? Szeretnem megtanitani neki hogy egyedul aludjon el,de igy nem „merem”. Egyebkent ejfel utan mellettem alszik.
    Kerlek segits
    Valaszodat elore is koszonom
    Egy nagyon faradt anyuka

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2018. május 27. vasárnap

      Igen, a fogzás okozhat ilyen gyakori kelést akár hónapokon át is. Fogzás elleni alkati szerekkel tudsz segíteni rajta, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

    • Viki

      Reply Reply 2023. szeptember 13. szerda

      Kedves Ági!

      12 hetes kislányom, több hete nehezen alszik nappal van, hogy csak 20-30-40 perceket olykor max egy órát. Utána iszonyat nyűgös kialvatlan, visszaaltatni nem tudom. Sokszor emiatt a cicin mindig bealszik hamar, nem is tudom felébreszteni, és estére tiszta nyűg szegény. Éjszaka 6 órát alszik, majd hajnalban 1x kel cicizni Utána 1,5-3,5 órákat alszik, de van hogy 1 órát alszik a hajnali cici után és úgy alszik vissza hogy magam mellé fektetem. Mostanában nappal együtt alszunk 2x így legalább alszik , a déli Alvása vagy cicin alszik 30 percet vagy ha sikerül letenni a kiságyba 40 percet, vagy fent van és gögicsél. Nem tudom miért alszik ilyen nehezen nappal, nem akarom magam mellé szoktatni, eddig jol aludt a kiságyban nappal is, így nem tudom milyen módszerrel próbálkozzak. Vagy közé lehet ahhoz is, hogy 2 hónapos kora óta nagyon nyáladzik, tömi az öklét, szopja az ujját vagy hogy egy hónapja 3-4 naponta tud vagy könnyen vagy nehezen segítség nélkül vagy segítséggel kakilni? (Anyatejes de kap tápszeres pótlást is.) Nem tudom mit tegyek, de már rossz nézni azokat a kialvatlan, piros szemecskéket nappal.

  • Kriszti

    Reply Reply 2018. március 15. csütörtök

    Kedves Ági!
    13 hónapos a kislányom. Végre átalussza az éjszakát, de valamiért rászokót az 5-6közti kelésre. Lábatlan fáradtan ébred. 8ig kb semmit nem lehet vele kezdeni. Csak ül az ágyon és szopja az ujját. Visszaaltatni délben tudom. 40 perc után kialvatlanul ébred,de nem tudom visszaaltatni. Egész délután nyűgös,alig csinál valamit. Este 8ra annyira kifárad,hogy a minap is szinte levegőt se vett már annyira sírt. Fel9re elalszik. És kezdődik minden előröl. Korai kelés, rettenetes nyűgös nappalok…Kész rémálom minden egyes napunk mostanában. Mit tud tanácsolni Ági?

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2018. március 15. csütörtök

      Próbáld meg, hogy hajnalban magad mellé veszed és együtt alszotok tovább, így könnyebben szokott menni a visszaalvás és nem lesz olyan fáradt a kicsi.

      • Kriszti

        Reply Reply 2018. március 15. csütörtök

        Mindig magam mellé veszem,ha felébred mert cicin szoktam altatni. Vagy úgy értetted,hogy akkor tegyem át amikor még alszik?

    • Gina

      Reply Reply 2018. április 09. hétfő

      Kedves Ági!
      Egy kis megerösítésre és tanácsra lenne szükségem.
      Kisfiam 2,5 hónapos. Lassan 3 hete felborult az egesz napunk. Elotte nathas volt 2 hetig igy az addigi szuper 3oras rendunk megtort, mert egyfolytaban cicin volt, ejjel felig ulve rajtam aludt, hogy kapjon levegot. Azota csak cicin nyugszik el, nappal magatol nem tud elaludni, csak kendo vagy auto,vagy cici uvolt ha leveszem cicirol. Kb 2 hete napkozben csak 2-3 orakat alszik osszesen! Ejszaka nem gond, az jol megy 3 orankent.Szeretnem ujra felvenni a ritmust.Lattam, hogy miket tanacsoltal:eves bufi jatek alvas, ez a rendszer meg van csak az onallo elalvas hianyzik. Egyik hozzaszolasodban irtad, hogy altatasnal legyunk vele ha sir,simogassuk,bugyolalas, suttogjunk, cumi, es legyunk kitartoak ha 1-1,5 oran keresztul is sir. Lehet hagyni ennyit sírni? Mennyi ido kell hogy ez bealljon? Felek, hogy ez nem tesz jot az idegrendszerenek… Hogyan epitsem be a setakat a napirendbe?

      • Vida Ágnes

        Reply Reply 2018. május 19. szombat

        A napközbeni alvása elég, ebben a korban nem kell ennél többet aludnia. Az lehet a gond, hogy túl hamar próbálod lefektetni, amikor még nem elég álmos, ezért megy olyan nehezen. Próbáld meg kivárni, mire nagyon elálmosodik, ez kb. az előző ébredés után másfél óra után van (délután már kicsit később). Ne az álmosság első jeleire kezdd el altatni, hanem játssz még vele egy kicsit, ekkor felélénkül, majd kis idő múlva megint elálmosodik, akkor lehet letenni aludni, ilyenkor már könnyebb az altatás is. A sírástól nem kell megijedni, ha mellette vagy, nem hagyod magára, nem okoz problémát.

  • Edit

    Reply Reply 2017. október 28. szombat

    Kedves Ági!
    A következő problémában szeretném segitségét kérni: Kislányom 5 hetes. Sajnos a nap nagy részét sirással tölti.sikerült egy napirendet kialakitanunk szinte mindennap ugyanakkor eszik-alszik.. Ha felébred megetetem amit sírás követ. Nincs az a jóllakott megelégedés ami az első hetekben… Anytejet és tápszert kap a testtömegéhez ajánlott mennyiséget. Az etetések utáni sírást általában csak ringatással hagyja abba azonban ha leteszem hogy kicsit nézelődjön vagy foglalkozzam vele sírni kezd. Általában reggel 8kor ébred és a következő etetésig szinte semmit sem alszik..majd 11kor újra eszik és 2ig alszik majd 3kor ujra eszik-alszik..de ilyenkor csak a kezemben hajlandó aludni és láthatóan félig ébren van..6kor eszik újra ami után egyszerűen nem tudom elaltatni igy a fürdetésig végig sir. Éjjel kétszer ébred és szépen visszaalszik az etetések után és letudom tenni a kiságyába. Nappal vajon hol rontom el? Miért csak kézben hajlandó ellenni és aludni? Gondoltunk hasfájásra is de éjjel nem nyugtalan.. lehet hogy még korai tőle napirendet elvárni? Egyébkènt szépen növekszik de félek hogy a rengeteg nappali sírás miatt kevésbé lesz érdeklődő és elmarad a fejlődésben.
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2017. október 29. vasárnap

      Valószínűleg fáj a hasa evés után, azért sírdogál. Ilyenkor alaposan büfizetesd meg és, ha ezután is sír és azt látod, hogy erőlködik, nyom, fektesd hanyatt, a két térdét húzd fel a pocakjához és lassan kifelé köröztesd, ez segít pukizni és kakilni is.

      Nem rontasz el semmit, éjjel kevesebb levegőt nyel a baba, mert félálomban szopizik, azért nem fáj a hasa, nappal viszont éberebb.
      Még csak 5 hetes nem szabad tőle nagy rendszerességet elvárni, de már kialakulóban van valami, csak kell még pár hét, amíg érik az emésztése és túlesik a hasfájós korszakon. A legtöbb baba szívesebben van kézben, mert ott hallja anya szívverését, érzi a teste melegét és biztonságban érzi magát, míg letéve nem – ez természetes 🙂

      Próbáld meg azt, hogy evés után nem teszed le rögtön aludni, először büfizzen, aztán tedd le játszani, nézelődni (soha ne a kiságyba, azt csak alváshoz használjátok, így hamar megtanulja összekötni az alvással), lehetőség szerint ott legyen, ahol te is vagy, beszélgess hozzá, ha már unatkozik, játssz vele kicsit és amikor már látszik, hogy álmos, akkor kezdd el altatni. Ha ugyanis evés után rögtön alszik, akkor nagyobb az esélye, hogy a pocakfájás ébreszti fel vagy emiatt nem tud elaludni.

  • Éva

    Reply Reply 2017. június 29. csütörtök

    Kedves Ági!
    14 hós kisfiam az utóbbi 6 hétben nem tud éjszaka visszaaudni. Ha felkel (ez teljesen változó, hogy mikor), van hogy 1,5-2, de akár 3 órát is fent van, és nem hajlandó aludni. Nem sír, nem nyöszörög, próbál visszaaludni, de nem megy neki. Kiveszem a kiságyból, kap vizet, cicit, simit, melléfekszem, de mégsem alszik el, csak órák múlva. Igényli, hogy mellette legyünk. Nappal egyszer alszik egy nagyot, kb. 2-3 órát. Rajta ez egyáltalán nem látszik napközben, jókedvű, mindig tesz-vesz. Kezdek kimerülni. Ez normális vagy lehet valamilyen neurológiai probéma esetleg?
    Mit tegyek, hogy könnyebb legyen? Meddig tarthat ez az állapot?
    Köszönöm!

  • Gabi

    Reply Reply 2017. május 24. szerda

    Kedves Ági! Nagyon elkeseredve írok neked. 17 hónapos a kisfiam, fél éve csak 1-szer alszik napközben. Amikor nem jött a foga, vagy nem volt beteg, végugaludta az éjszakát. Kinn van 16 foga, most nem fogzik, de 2 hónapja éjszakánként 3-4-szer kel, hajnalban meg negyed óránként. Fél 7-kor már nem tud visszaaludni. Az a problémám, hogy egész nap nyűgös, álmos, látszik rajta, hogy fáradt. Nagyon pontos a napirendünk, sose változtatunk rajta, sötét van, csöndben vagyunk, alvás előtt csak könyvet nézegetünk, mondókázok, dúldolgatok neki, nehogy pörögjön. Próbátam többször magunk mellé tenni, de sír, csak a kiságyban hajlandó aludni. Aludtam mellette, az se változtatott. Apuka isnkelt hozzá, az se jött be. Nem fájhat semmije, mert próbáltunk adni nurofent, akkor is ugyanúgy kelt. Jó evő, éhes nem lehet. Napi 5-6 órát kint vagyunk friss levegőn. Levendulapárologtatót is próbáltam. Sokat jászunk együtt, nem hagyom sírni, mégis felriad. Sajnos ez a nappali alvásnál is így van, másfél-2 órat alszik 2-3 felriadással. Vissza tudom altatni, bár nem mindig. Az a bajom, hogy nagyon kimerültem. A kialvatlanság, az állandó készenlét, hogy ugrani kell, nagyon kimerített. Fizikailag, lelkileg nagyon nem bírom! Olyan vagyok, mint egy zombi. A fiammal nem éreztetem, játszom vele, türelmes vagyok, de szinte csak túlélem a napokat. Nyaralást lemondtam, mert így semmi kedvem idegen helyen kínlódni. Túl nem pörgertjük, falun élünk, nins is rá mód, rádió, tv nem szól. Mit csinálok rosszul? Nagyon el vagyok keseredve! Értem, hogy szellemileg is megvisel, felnőttekkel már nem tudok kerek mondatokban beszélni. Mit tudnék tenni, hogy aludjon? Tudom, ha nincs baja, alszik 10 hetes kora óta, úgyhogy ezek szerint valami baja van. Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2017. május 28. vasárnap

      Ez nem a te hibád, ebben a korban éberebbek a gyerekek, egyszerűen így működnek, legszívesebben egész nap csak nyüzsögnének és még éjjel álmukban is gyakorolnak 🙂 Azért az éhséget nem zárnám ki, mivel ebben a korban rengeteget mozog a kisgyerek, bizony éjjel is megéhezhet (és meg is szomjazhat), ezért az első ébredéskor kaphat anyatejet vagy tápszert, gyakran ez kitolja a következő ébredés időpontját későbbre.

  • Katona S

    Reply Reply 2017. május 22. hétfő

    Kedves Ági!

    27 hónapos kislányomnál problémák vannak a délutáni alvásnál.
    Mindig is jó alvó volt, nem volt ezzel gondunk. Az utóbbi 2 hétben kezdett el az utolsó foga ( végre) kibújni, ami miatt a cumiját (amit egyébként leginkább alváshoz használt) több helyen lyukasra harapdálta. Vettünk egy másikat,megmondtuk neki ha azt is szétharapja, ami veszélyes is számára, ki kellesz dobni a kukába. Igy is lett, mutattam és türelmesen többször elmagyaráztam neki a helyzetet. Kidobta magától a kukába.
    Azóta nélküle alszik, de párszor emlegeti. Általában déltől fél 2ig szokott aludni, most ez úgy van, hogy ha leteszem, egyáltalán nem hajlandó elaludni. Se délben, se egykor. Eddig mindig énekeltem neki, ma például mesét olvastam, de semmi. Ehelyett hisztis, nyűgös, ásitgat, látom a szemein a fáradtságot. Sokat vagyunk kint a kertben jó levegőn, barátnőzünk, hintázunk, homokozunk…van hogy apa altatja, ez sose probléma. Most neki se sikerül. Ennek az egész alvásprocedúra lassan egy hete tart. Reggel fél 8tól este 10ig birta tegnap, akkor már szegénykém magáról se tudott, csak bement az ágyba és mint akit lekapcsoltak.
    Igazság szerint kitartanék amellett,hogy nem kell a cumit visszahozni az életünkbe. Meddig tarthat ez az állapot? Milyen ötleted van,mivel próbálkozzak, hogy elaludjon délután?
    Köszönöm!

    Egy kétségbeesett anyuka…

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2017. május 28. vasárnap

      Amikor a kicsi elhagy egy elalvási szokást, utána azt valami mással kell helyettesíteni. Olyasmit keress, amiről tudod, hogy ellazítja és következetesen mindig ugyanazt csináld. Ha ugyanis mindig másként alszik el, akkor nem alakul ki az új rutin és mindig nehezen fog elaludni. Mindenképpen segíthet, ha az altatáshoz besötétítesz, fejből mondasz mesét, vagy ha a kiságyban nem tud elaludni, délután aludhat a nagyágyon, ahol mellé tudsz feküdni az altatás idejére és úgy mesélhetsz neki.

  • Melinda

    Reply Reply 2017. április 14. péntek

    Kedves Ági!
    Segítségedet szeretném kérni.Lányom most 20 hónapos.
    Eddig még soha egyetlen éjjelt sem aludt végig,de ezzel nincs is nagy problémám,már megszoktam.Eleinte ölben aludt el este és babakocsiba napközben,kb 4 hónapja saját maga döntött úgy,hogy már nappal az ágyába akar aludni és este sem kell a ringatás.Eddig ment is szépen mind kettő,csak lefeküdt meg itta az innivalóját és elaludt szépen.Kb 2 hónapja napközben nem mindig alszik olyankor vagy nem is jön bevelem a szobájába vagy jobbik esetben eljátszik egy darabig az ágyban.Mikor nem akar aludni napközben legtöbbször látszik rajta,hogy nem fáradt(nem nyűgös,nem dörzsöli a szemét)Este fél 10-nél elöbb nem alszik el,esetleg csak akkor ha már napokóta nem aludt napközben,de ilyenkor is inkább reggel alszik tovább,de ebből meg az következik,hogy megint nem alszik napközben.Amúgy reggel fél 8-kor ébred.Viszont úgy 1,5 hete este elalvásnál megy a cirkusz hiába látom rajta,hogy álmos akkor sem alszik el,megissza a teát kér újabb adagot ha elfogy az is vagy kér még újabb adagot vagy elkezd találgatni,hogy puszi apának,pisis a pelenka és a többi ami éppen eszébe jut.(Lefekvés eddig így nézett ki és nem is változtattam rajta: éjjeli tea készítés közösen,pizsamára öltözés pelenka csere is,elköszönés apától jó éjt puszi adás neki-ez csak akkor marad ki ha éjjeles,elköszönés minden kiválasztott kedvenctől,jó éjt puszi tőlem neki és ágyba fekvés teával) 1 hete elkezdte azt is,hogy mikor éjjel felkel inni,(8 hónapos kora óta csak teát/vizet fogad el éjjel)akkor hiába kínálom a teli üveggel nem fogadja el,ha el is veszi akkor adja vissza és csak sír, felveteti magát és akkor már jó neki ugyan az az üveg inni való ami előtte nem volt jó.Ha állok vele még vissza alszik akkor közbe kéri üljünk le a székbe,ha megteszem és leülnék vele akkor kéri tegyem az ágyba.Ha vissza viszem az ágyba mikor kéri akkor van,hogy hajlandó el aludni,de van hogy kezdené ugyan azt elölről.Ilyenkor ha erélyesebben rá szólok esetleg kicsit kiabálok vele (tudom nem jó és nem helyes,de akkor órákig képes lenne azt csinálni velem,hogy ugráltat)akkor aztán hajlandó vissza is aludni.Most már a nappali alvásnál is kezdi ugyan azt a cirkuszt.Apja szerint rakjam az ágyba és hagyam ott had ordítson,de én ezt nem tudom megtenni vele és tudom,hogy nem is lenne az jó lányomnak sem.Apja sosem altatta és 1x sem kelt és kel fel hozzá éjjel így különösen boszant ez a fajta saját kényelmét szolgáló hozzá állása…
    Elnézést,hogy hosszú lett de kérem segítsen!!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2017. április 27. csütörtök

      Ez gyakori jelenség ebben a korban: nehezen válik el tőled, fél, hogy elveszít, ezért „őriz”, nem akar elengedni. Segíthet, ha pár napig este Apa fekteti le és ő megy be hozzá éjszakára, tőle ugyanis könnyebb elválni, mint tőled.

  • Kriszti

    Reply Reply 2017. március 09. csütörtök

    Kedves Ági!
    Két fiam van, egy 26 hónapos és egy 7 hónapos. A kicsi alvásával kapcsolatban kérném a segítségedet.
    Az első három hónapban este 8-tól hajnali 4-ig aludt, aztán reggel 7-ig. Egyedül aludt el, miután leraktam, semmi baj nem volt. Viszont ahogy elkezdett forogni, egyre többször kelt fel, nyilván a mozgásfejlődés. Viszont ez mostanra (mászik, és mindenhol feláll, ahol meg tud kapaszkodni) odáig fajult, hogy kétóránként felkel éjjel. Ahogy elkezd mocorogni, azonnal sírni kezd, és rögtön feláll a kiságyban. Miután kiveszem, azonnal vissza is alszik, szerencsére ezzel nincs baj. Sajnos az is benne lehet a dologban, hogy nem nagyon tudom/akarom sírni hagyni, hogy a tesót ne keltse fel. Kérlek adj tanácsot, hogyan taníthatom meg újra jól aludni.

    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2017. március 11. szombat

      Amikor egy babának ennyire gyors a mozgásfejlődése, gyakran előfordul, hogy álmában is „gyakorol”. Ezen általában átmeneti dolog és 4-5 hét után elmúlik, de segíthet, ha hálózsákban altatod, mert abban nem tud annyira mocorogni.

      • Hajnal

        Reply Reply 2017. május 19. péntek

        Kedves Ági, ugyan az a szituacio nalunk is ahogy azt Kriszti irta 🙂 Szinten 26 honapos kislanyom van es egy 8 honapos kis fiu. Aki nagyon surun kel ejjel! Ami alatt azt ertem, h 30 percenkent vagy orankent jo esetben 2 orankent ami nagyon titka! A nappali alvasok ugy ahogy kialakultak, de korabban napkozben is ossz vissz 20- macimum 30 percet aludt! Namost az ejjel meg mindig nagyon akadozik. Mivel en sem akarom sirni hagyni, n hogy felebressze a tesot igy hamar felveszem, es hat neha sikerul hamar vissza aludni de neha nagyon fesziti magat hatra. Es hangosan sir. 2 orankent igenyli legalabb a szopizast. Mar 2 honapja elkezdtuk a hozzataplalast, ami eleg jol megy mondhatni, de nem valtozott az ejjeli alvas a kemeny kaja bevezetese ota. Nagyon sokat mozog es amint megmozdul fel is ebred rogton.
        Ugyancsak meg szeretnem emliteni, a kislanyom mar atalussza ugyesen az ejszakakat, perce neha neha megebred es fel sir, ellenben a deli alvas ami mindig 12 es 1 ora kozott tortenik tortenik amikor felebred mindig nagyon megizzad es sir de nagyon erossen. Ez mar igy megy kb 1 eve. Nem tudom mit tegyek, nagyon ki vagyok merulve. Remelem ertheto ahogy leirtam kapkodva, nem sok idom van
        Koszonom elore is 🙂 barmilyen tanacs jol jon vagy gondolat! Neha aki benne van nem mindig latja tisztan ami lehet, h egy nagyon egyszeru dolog 😊

        • Vida Ágnes

          Reply Reply 2017. május 28. vasárnap

          A kisfiadat valószínűleg a fogzás zavarja, emiatt ébred ilyen gyakran, ezt kéne kezelni. Első körben homeopátiás alkati szerekkel lehet próbálkozni (erről itt találsz bővebb infót: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf), de ha azt látod rajta, hogy nappal is nagyon piszkálja, fáj neki, akkor kaphat éjszakára egy kiskanál Nurofent is.

          A kislányodnál tapasztalható jelenség a pavor nocturnus, itt írtam róla.

  • Farkas Cintia

    Reply Reply 2017. február 24. péntek

    Kedves Ági!

    Azzal a problémával fordulok hozzád, hogy kb egy hónapja (vagy kicsit több) nem alszik a babám rendesen. Mindjárt 6 hónapos lesz. Az előtt volt egy megszokott alvásrend, minden éjjel 2-szer kelt enni (soha nem aludta még végig az éjszakát), egy ideje viszont minden éjjel kb 10-szer kel, néha cumival visszaalszik, néha vízzel, és összevissza eszik.( van esti rendszerünk, minden este 7-kor fürcsi, sötétben tápi, stb) Azóta nappal hisztis, gyakran megy a szemdörzsölés, minden nappali elalvást 20 perces sírás előz meg, és nem nagyon van benne rendszer sem, mert összevissza lesz fáradt.( sosem megy a tv, be van sötétítve, stb, mindez hiába) Amit tudni kell hozza, hogy a dolgok szerencsetlen allasa miatt szuletese ota hatszor koltoztunk ( legutobb 2 honapja), valamint kb 2 honaposan nem volt hajlando tobbet szopizni, es elapadt a tejem, akármennyire is fejtem, és aztán a tápszerrel is ugyanez ment, utálja a cumisüveg látványát is, szóval kb másfél hónapja el kellett kezdeni hozzátáplálni. Amúgy jól fejlődik, a súlyával nincs gond, kaki-pisi normális, és amikor épp nem hisztizik a fáradtság miatt, akkor mosolygós, jó kedvű baba. Viszont én már nem bírok vele, minél kevesebbet alszom, annál türelmetlenebb vagyok. Kérlek segíts! Gondoltam már a költözésre, a hozzátáplálásra, fogzásra, növekedési ugrásra, vagy mindezekre egyszerre, de megoldást nem találok. 🙁 Ha azt írod, hogy ez normális, akkor elfogadom és kivárom a végét, de szerintem nem az. 🙁 Előre is köszönöm a segítséged!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2017. február 27. hétfő

      Az első, amit megpróbálnék, hogy már a legelső ébredésnél megkínálnám tápszerrel, hátha mégiscsak éhes. Ha ez a gond, utána vissza fog aludni és hosszabban alszik majd, nem ébred olyan hamar.
      Ha mégsem, akkor viszont valószínűleg a kezdődő fogzás zavarhatja (a költözés ebben a korban még nem okoz ilyen problémákat és amúgy is 2 hónapja volt utoljára). A fogzáson alkati homeopátiás szerekkel tudsz segíteni, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

  • Kaszásné M Szilvia

    Reply Reply 2017. február 17. péntek

    Kedves Ágnes!

    Imádom az írásait így az alvással kapcsolatos bejegyzéseket is olvastam. Van egy problémánk ami foglalkoztat. 14 hónapos a kisfiam. Elég jól sikerült napirendet kialakítani este 8-fél 9 között elalszik reggel fél 7- 7ig alszik aztán nappal fél 1-1 körül alszik egyszer átlag 2 órát. A gond az hogy főleg a nappali alvásoknál amikor letelik az első mélyalvási ciklus sírva „ébred” vagyis úgy gondolom ébred. Ha bemegyek hozzá olaj a tűzre nem alszik vissza és utána iszonyú nehéz megnyugtatni ( általában mesét olvasunk vagy mesét néz) így hát várni szoktam és úgy 1-2 percen belül visszaalszik. Éjszaka is előfordul néha különböző időpontokban de ez ritka. Időnként szokott hümmögni álmában vagy horkolásszerű hangot adni (1 héten mondjuk 2x).
    Mit gondol? Lehet valAmi komoly gond a háttérben vagy csak a fogzás zavarja? Esetleg èletkori sajátosság lehet? ( külön szobája van a házunk csendes nem száraz a levegő nincs túl meleg vagy hideg kényelmes a ruhája , most 81 cm és egy 120 cm -es ágya van gondolom az még jó méret neki) ez nem újkeletű gond hanem állandó azért is aggaszt. Előre is köszönöm a válaszát.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2017. február 27. hétfő

      Nehéz megmondani ebben a korban miért is ébrednek a babák. A hátsó fogak is jönnek, de közben a világ is megnyílik a kicsik számára, egyre ügyesebbek és emiatt fokozottan éberebbek, ami általában 20-21 hónapos korra lecseng, de addig néha okozhat ébredéseket. Ha azt látod, hogy nappal is nyálzik és mindent a szájába vesz, akkor érdemes a fogzást kezelni, hátha úgy nem riad fel a kicsi éjjel.

Leave A Response

* Denotes Required Field