Az ellazulás kétféle típusa

Ahogy minden baba más, úgy minden babánál más az altatás módja is, amit szeret. Hogy hogyan altatod az leginkább attól függ, mit szeret és mit szokott meg korábban, azonban a sokféle altatási mód alapvetően két típusba sorolható, és jellemző, hogy az egyik baba az egyiket, a másik a másikat szereti.

Van, aki így altat, van aki úgy, általában ösztönösen „jön” az anyukáknál a saját altatási stílusuk, azonban néha félremegy a dolog: az anyuka úgy érzi már mindent kipróbált, minden módszert bevetett, és a baba még mindig nem alszik, sőt: egyre jobban felhergeli magát. Ilyenkor lehet jó, ha ismered a baba altatási módszerek kétféle típusát.

1. A „mozgásos” altatás

Ide tartozik a babakocsiban tologatás (nem csak szabad levegőn, hanem a lakásban is), a mászkálás-cipelés, a ringatás, a hordozókendőben alvás és minden, amihez cipelni kell közben a babát. Általában ezekre az altatási módokra még újszülött korban találnak rá a szülők, amikor a 3-4 kilós csecsemővel még könnyű ide-oda mászkálni a lakásban, ő pedig kimondottan élvezi ezt, a magzati korra emlékezteti. Ő az, aki szereti a hintában alvást, a hintaszékben altatást, az autózást és gyakorlatilag mindent, amikor mozog alatta valami.

Vannak azonban olyan babák, akik kimondottan utálják, ha cipelik őket, nem tudnak ellazulni így, hanem egyre idegesebbek lesznek tőle, nekik segíthet a

2. „Mozdulatlan” altatás

Ide tartozik a hátsimogatás, ölben altatás, cicin altatás, összebújva altatás – azaz minden, amihez nem kell cipelni a babát. Általában az érdeklődő, nagyon élénk babáknak segítenek az ellazulásban ezek a módszerek, őket csak az nyugtatja meg, ha békén hagyják őket altatáskor, segítenek nekik teljesen „kikapcsolni” a világot. Ő az, akit elég csak kitolni a babakocsiban a teraszra és az álló babakocsiban is jól tud aludni.
Az ilyen babákat általában frusztrálja a saját mozgásuk alváskor, ezért ők hanyattfekvésben jobban el tudnak aludni laza pólyában vagy egy takaróba csomagolva.

És azok a babák, akik testközelben alszanak el a legkönnyebben vagy szopival?

Általában ők is inkább az egyik vagy a másik altatást preferálják inkább. Onnan lehet megismerni, hogy az a baba, aki szereti a mozgatásos altatást, általában nem letehető szopi vagy dédelgetés után, míg a nyugodt alvás kedvelőit le lehet tenni, mélyen alszanak (persze ez a reakció attól is függ, mennyi idős a baba, álmos volt-e egyáltalán, nem zavarja-e valamilyen külső tényező, valamint az is igaz, hogy a veleszületetten éberebb babák kezdetben nyugodtabban alszanak testközelben)

Kell-e a babát altatni?

Mindenki azt mondja, a babát altatni kell, ezért sokan már az első naptól kezdve gondosan elringatják és akkor teszik le a kiságyba, amikor már mélyen alszik. Vannak babák, akik az első hetekben még minden evés után elalszanak, ezért náluk csak később merül fel, amikor már evés után ébren maradnak: „de mit tegyek, amikor elálmosodik?”

Az ösztön azt diktálja, hogy altassuk el és gyakran itt kezdődnek a problémák: van olyan baba, akit, ha az álmos és leteszed a kiságyba, el tud aludni. A kulcs az, hogy ha a babának hagyják, hogy ő maga egyedül elaltassa magát, akkor néhány próbálkozás után rá fog jönni a saját altatási módjára és elalszik.
Természetesen ez nem minden babánál van így, de érdemes kísérletezni vele (ez nem sírni hagyást jelent). Az újszülöttek általában szűkebb helyen (bölcsőben pl.) jobban el tudnak így aludni. Gyakran szükséges megtalálni azt a testhelyzetet is, ahogyan jól érzi magát a baba, ahogyan neki kényelmes (sok baba pl. hanyatt fekve nem alszik jól és hasra fektetve ez a probléma megoldódik, másoknál fordítva van). A hanyatt fektetett babáknak nehezebb kizárni a zavaró ingereket és gyakran a saját akaratlan mozgásuk is megijeszti őket. Segíthet, ha rugalmas pólyában vagy egy takaróba bugyolálva alhatnak, mert így nem tudják a mozgásukkal felébreszteni saját magukat.

Mit csinál a baba, amikor beteszed álmosan a kiságyba?

– Vannak babák, akik elsőként a cicit keresik, azaz forgatják a fejüket, mert az alvásról ösztönösen a szopizás jut az eszükbe. Őket jól lehet cicin is altatni, de ha ezt nem szeretnéd, akkor néhány próbálkozás után a cumit is el szokták fogadni. Gond akkor van, amikor az egyébként cicin szépen elalvó babát képtelenség letenni a kiságyba, ugyanis a 2. típusba tartozik, ezért a mozgatásra felébred. Ezen a helyzeten biztosan segíthet, ha a kiságyában altatod.

– Vannak babák, akik az ágyat gyűrögetik, esetleg csapkodják (hason fekve) vagy a lábukkal rugdosnak ütemesen (hanyattfekve), ők biztosan a „mozgásos” típusba tartoznak, a mozgással altatják magukat.

A babának kell a segítség az elalváshoz, mint ahogyan a felnőtteknek is megvan az elalvás előtti rutinjuk: olvasnak, tévéznek stb. A baba számára is ugyanígy kell az a cselekvéssor, ami segít nekik kikapcsolni a külvilágot, de nagyon fontos, hogy az „altató” módszerekkel nem kell teljesen elaltatni a babát. Csak abban kell neki segíteni, hogy kikapcsolja a világot, megnyugodjon és ellazuljon elalvás előtt, de végül egyedül aludjon el. Ha hagyod, hogy megtanuljon egyedül elaludni, azaz hogy kialakítsa a saját maga megnyugtatására szánt módszereit, akkor megtanulja, hogyan kell aludni és egyre kevesebb idő telik majd el az altatással.

Miért nem alszik a babám? Hogyan érhetném el, hogy végre aludjon éjszaka? Segítség itt >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

42 Comments

  • Sz. Andrea

    2011. augusztus 27. szombat

    Kedves Ági!
    Kislányom 4 hónapos. Első 5 hétben sokat sírt, akkort találtam rá a kismamablogra.Tanácsainak köszönhetően nagyon szép rendszert sikerült kialakítani: éjszaka alszik, nappal evés után pelenkázás, 1,5-2 óra játék (ő egyedül majd közösen), majd újra alvás a következő etetésig. Régebben ringattuk, mára megtanult egyedül elaludni, pontosan követtem az utasításait és bevált! Persze vannak napok és napok, de az új rendszerünk nagyából működik! Szívből köszönömöm! 🙂

  • Éva

    2011. augusztus 17. szerda

    Kedves Ági!

    Van egy 21 hónapos lányom, aki még mindig cicin alszik el és szeretném átszoktatni valami másra. Soha nem cumizott és cumisüveget nem fogadott el. Természetesen eszik mindent rendesen. Kisebb kísérleteket tettem már ez ügyben és úgy látom ragaszkodik az elalvás ezen módjához. Jelenleg folyamatban van (kb. 1,5 hónapja) egy alvós állatka bevezetése, de ha véletlenül nincs ott eszébe sem jut. Az egyik nehézség ezzel az átszoktatással kapcsolatban az, hogy, ha nincs szopi akkor nem is képes fekve maradni. Mindig elmászik, vagy ki szeretne menni vagy elkezd játszani vagy ha már nagyon fáradt akkor sír, hogy szeretne szopizni. Valóban csak a kitartás és az én elhatározásom a megoldás? és nem okozok neki ezzel bármiféle lelki sérülést, hogy én választom el és nem várom meg még ő mondja, hogy nem? Végül is ilyen idősen a gyerekek nagyon nagy része még cumizik vagy az ujját szopja vagy cumisüvegezik. Elvárhatom, hogy az én gyerekem minden nélkül elaludjon? Szívesen fekszek mellette és dúdolok vagy éneklek vagy bármi, csak ne cicin alvás legyen. Szóval nem azt szeretném, hogy ott hagyom és úgy aludjon, segítenék neki az ellazulásban, csak a módját nem tudom. Szóval szerinted meg lehet ezt oldani kevés sírással? vagy jobb lenne neki, ha várnék még?
    Segítséged előre is köszönöm!
    Minden jót!
    Éva

    • Vida Agi

      2011. augusztus 23. kedd

      Minden nélkül nem fog aludni, általában valamilyen segítség kelleni szokott: alvósállatka, kispárna, cumis stb.

      A ciciről leszoktatásra több módszer is van:

      1. Megteheted, hogy éjjel csak vizet kap szopi helyett, ebből valószínűleg az elején hiszti és nemalvás lesz, de ha kitartasz, akkor néhány nap alatt megszokja
      2. Azt is megteheted, hogy este hozzádbújva alszik el, de szopit nem kap, ilyenkor viszont előfordulhat, hogy éjjel is ezt akarja majd visszaalváshoz
      3. Azt is lehet, hogy szépen nyugodtan megbeszéled vele még napközben, hogy mostantól nincs cici, és megindoklod valamivel (indoklásra többféle verziót hallottam már, pl. „elvitte a nyuszika a tejet a nagyon kicsi babáknak”, „elfogyott a tejecske” stb.). Ha kéri, akkor megint elmondod ugyanezt a történetet. Az altatásnak azonban ugyanúgy kell adni egy keretet, mint addig, tehát ez nem azt jelenti, hogy akkor most szépen el fog ezentúl aludni magától, mert valamilyen mód kell, ahogy elaltathatja magát, pl. bevezetsz valamilyen alvósállatkát, de sokszor az is segít, ha a te párnáddal aludhat el.
      4. 1-2 napig este Apa fekteti le és ő megy be hozzá éjjel, ez általában gyorsan hatni szokott, Apának ugyanis nincs tejszaga és hozzá másként állnak, mint Anyához, rólad tudják, hogy megengedőbb vagy. Az első alkalom lesz nehéz, azt át kell vészelni, addig te tűnj el és Apa is készüljön rá, hogy nem 2 perc lesz elaltatni a gyereket, de onnantól kezdve rohamos javulást fogtok tapasztalni.

      Mivel már 2 éves, ezért fontold meg, leszoktatod-e, hiszen hamarosan magától is elhagyná majd.

  • Niki

    2011. augusztus 04. csütörtök

    Kedves Ági,

    Kisfiam 16 hónapos és sajnos a mai napig csak kézben, ringatva,énekelve alszik el. (Kb. 2 hete tértünk át napközben az egyszeri alvásra.) Szeretném erről leszoktatni mert már igen nehéz és általában fél óra mire elalszik, szóval fárasztó. Ráadásul 1 óra 40 percnél nem sikerül többet aludnia. Van amikor sírva, de van amikor jó kedvűen ébred.(Éjszaka gond nélkül alszik 10,11 órát.) Próbáltam már, hogy kicsit ringatom, majd beleteszem a kiságyba, de olyankor egyből felugrik és sír, hogy vegyem ki. Feküdtem már a szobájában lévő ágyra is, hogy lássa anya is alszik, de ennek is sírás a vége. Hogyan tudnám átszoktatni az egyedül elalvásra, és miért alszik el olyan nehezen? (kb. fél 8-kor kel fel reggel és dél körül altatom el, szóval szerintem elég időt várok, és látszólag álmos is szokott lenni.)Az alvási idő hossza változik majd esetleg, ahogy megszokja az egyszeri alvást?
    Előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Ebben a korban akár 5-6 órát is ébren tudnak lenni a kicsik, tehát nyugodtan fektetheted fél1-1 felé, így könnyebben elalszik és hosszabban alszik majd. Segíthet, ha nem ringatva, hanem a nagyágyon melléfeküdve altatod el.

  • Adrienn

    2011. július 06. szerda

    Kedves Ági!

    Már többször kértem segítséget Tőled, akkor is leginkább az alvással, altatással kapcsolatban.

    Kisfiam 16 hónapos, nagyon mozgékony és okos kisfiú. Átlagon felüli képességűnek gondolok mellé, de talán az elfogultság is benne van:) Rég óta 8 hónapos kora óta jár, mond már szavakat, kb 20 szót, bilizni is próbálkozunk, több kevesebb sikerrel. Amilyen értelmes, okos olyan nehéz vele az altatás. Szinte mindig volt valami vagy a felébredéssel, de az altatás mindig probléma volt. 8-9 hónapos korától próbáltam megtanítani egyedül aludni, kb 12 hónapos korára sikerült is, majd bedurvult nála a fogzás, és nagyon nehezen ment, de sikerült. Sőt volt, hogy éjszaka mikor felébredt, akkor szépen visszaaludt magától.
    Már nem rácsos ágyban alszik, mert képes kimászni a rácson keresztül belőle, hanem legurulásgátlós ágyban. Szereti, hamar megszokta. 10 órákat alszik éjszaka, közben általában 1x felébred, inni(?), ilynekor már befekszek mellé és úgy alszunk tovább reggelig. Nappal már csak 1x alszik 1,5-2-3 órákat. Mostanában értük el azt, hogy viszonylag kiszámolható napirendje van, persze vannak napok, amikor borul, mert front jön, vagy a foga, vagy egész egyszerűen csak nyűgösködik, rosszkedvű.
    Éjszakai altatás: Ez ált 1 órás történet a fürdetés végétől, de volt már ez is 2 órás:(
    Fürcsi, fogmosás, öltözés, könyv nézegetés az ágyban, lefekvés, ilyenkor én is lefekszek mellé simogatás, énekelés, stb (tehát van rituálé)

    Nappali altatás: ebédután fogmosás, bilizés, pelenkázás, lefektetés az ágyba, a babát betakargatjuk, őt is betakarom, simizem, éneklek neki altatót (kb 10 perc) kimegyek, de az ajtót nyitva hagyom és ekkor
    A) felül, betakargatja a babát, beszélget kicsit, piszkálódik kb 15-20 perc, szépen elalszik (ez a jobbik eset 50%)
    B) felül, betakargatja a babát, beszélget, kijön, nem tudom visszaküldeni, bemegyek, visszarakom, simogatom, ő dumál tovább, énekelek, kijövök, piszkálódik kicsit, kijön, visszaküldöm, nem akar lefeküdni, szóval vergődünk. Engem piszkál, ha befekszek mellé, rúgkapál, stb. Ma először volt az, hogy 2 óra után feladtam. Persze délután jól elaludt a babakocsiban, fél órát aludt és egész du. nyűgös, hisztis volt. Sokszor az a vége, hogy kimegyek, becsukom az ajtót, sír 2 percig, ami először csak kamusírás, majd már igazi, könnyekkel, bemegyek, panaszkodik, befekszem mellé és úgy elalszik 1,5-2-3 órát. Néha azt hiszem, hogy nem tud máshogy lehiggadni, csak ha sír és meg kell nyugtatni vagy ha már látja rajtam, hogy nagyon mérges vagyok és kiabálok vele. Ilyenkor persze mardos a lelkiismeret furdalás, hogy megint megsírattam a gyereket és hogy kínzom, meg kiabálok vele, de egyszerűen nem bírok ilyenkor vele. Félek, nehogy lelkileg problémát okozzon nála, hogy egyedül hagyom, igaz csak 2-3 percre. Fáradt, mert felakadnak szinte a szemei, és tudom, ha csak 5 másodpercre becsukná a szemét már aludna is, de rettenetesen küzd ilyenkor az alvás ellen. Nincs igazándiból átmenet nála, ha elalszik, akkor már olyan mélyen alszik, hogy nagyobb zajra sem ébred fel (Pl egyszer mikor osontam ki a szobájából, leesett egy fém doboz) Eleinte bevállt a könyv nézegetés, de mikor már azt is 1 órán keresztül nem tudtuk letenni, abbahagytam.
    Sajnos ez a vergődés a nappali alvásoknál elég sűrű és nem tudom frontra, fogzásra fogni, mert azt már megfigyeltem hogy nincs összefüggésben ezekkel és azt sem mondhatom, hogy nem fáradt vagy hogy túl későn teszem le, túlpörgött, éhes, szomjas, de az is kilőve, hogy tele ette magát és azért vergődik. Én arra gondolok, hogy annyira dacol velem, ellenkezik, „már csak azért sem alszok el” azért lehet, hogy egyik nap így, másik nap úgy. De hogyan lehet ezt normálisan kezelni, hogy ne legyen sírás, kiabálás, de mégse hagyjam rá. Illetve lehetséges, hogy most kezdődik nála egy második szeparációs szorongás? Emiatt is csinálhatja ezt? Igaz az altatási problémák már régebb óta fennálnak, mint a szep.szorongás jelei. Csak akkor meg az a furcsa, hogy egyik nap szorong, a másik nap nem….Nem válthatta ki esetleg a szep.szorongást az, hogy ha 2 percre is, de rácsukom az ajtót? Soha nem hagytam egyedül sírni, soha nem aludt el az nélkül, hogy bementem volna hozzá. Esteleg valóban a dackorszakkal függ össze ez az altatási nehézség?
    Teljesen tanácstalan vagyok, kérlek adj tanácsot.
    Köszönöm

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      Ez a nyűglődés a dackorszak miatt van. Teszteli, hogy lehet-e ellenszegülni a kötelező altatásnak. Ha nem adod be a derekad és rázárod az ajtót, akkor az első pár alkalommal még sírni fog, aztán egy szó nélkül lefekszik mert megérti, hogy ez olyan határ, amit nem léphet át. Ettől nem lesz lelki problémája, emiatt nem kell aggódnod. Ez a kor arról szól, hogy a kicsi keresi a határokat, a fogódzókat, ugyanakkor újra meg újra leteszteli, hogy bizonyos határokat át lehet-e lépni vagy sem.

  • Eszter

    2011. július 03. vasárnap

    Szia Agi!

    8 honapos fiam, mar kezd leszokni a cicin valo elalvasrol, ami jo dolog, hiszen hamarosan vissza kell mennem dolgozni, de kb 1 hete el kezdte a fejet utni, amikor aludni keszul. En lelki okokra gyanakszom, a cicin valo elalvas miatt, vagy esetleg erzi, hogy nincs minden rendben a csaladban. Az apjatol idegenkedik, foleg estenkent, sokszor felebred, felsir ejszakankent, s amikor o megy be hozza, akkor annal jobban ordit, s teljesen felebred, nagyon nehezen nyugszik meg. Ezzel viszont gondom lesz, hisz mar emlitettem, hogy hamarosan megyek vissza dolgozni, s a munkakorombe beletartozik az is, hogy este is dolgozom. (legiutaskisero vagyok, de nem ejszakazom mas helyeken) Mit tehetnenk?

    Koszonom a valaszodat elore is.

    Eszter

    • Vida Agi

      2011. július 15. péntek

      Nem kell aggódnod, ez a szokás – bár ijesztőnek tűnhet – teljesen normális, a babák általában valamilyen ritmikus mozgással altatják magukat. A fejüket ingatják, forgatják, kezükkel dobolhatnak stb. a fejütögetés is ide tartozik.
      Az, hogy Apának nem nyugszik meg, a szeparációs szorongásnak tulajdonítható. De ha rendszeresen ő megy be hozzá, akkor meg fogja szokni majd.

  • Wolf Erzsébet

    2011. június 29. szerda

    Kedves Ági!
    Kisfiam 1,5 éves és sajnos már kiskora óta nem képes egyedül aludni.Rengeteg trükköt kipróbáltam de nem sikerült egyiksem.Köztünk alszik,nem képes a kiságyban megmaradni.Ha sikerül elaludnia köztünk akkor megpróbáljuk átvinni a saját ágyába,de sikertelenül.Rögtön felébred és nem alszik vissza.Ha a kiságyba tesszük,hátha elalszik, akkor annyira sír hogy nem tudjuk megnyugtatni.Sajnos ezért is adtuk fel hogy külön aludjon.Szeptemberbe megy bölibe de még mindig nem alszik el magától,délben sem! Az éjszakát sem alusszavégig egyszer kel fel inni.Hogyan próbáljuk lefektetni anélkül hogy kiborulna és ne hüppögjön?Vagy legalább a déli alvást hogy lehetne megkönnyíteni a számára?
    Válaszát előre is köszönöm : Erzsébet

    • Vida Agi

      2011. július 05. kedd

      Mivel már 1,5 éves, ezért most már nehéz leszoktatni az együttalvásról, ennek mindenképpen nagy sírás és hiszti a vége, ezért én nem javaslom ezt. Nappal is inkább aludjon a ti ágyatokban, ott könnyebben megy az elalvás is. A bölcsődében néhány nap alatt megtanul majd maga elaludni, mert ott alkalmazkodik majd a többiekhez, nem kell emiatt otthon mindenáron megtanítani az ágyában aludni.

  • Eva

    2011. május 26. csütörtök

    Kedves Ági!

    Újra tanácsot szeretnék kérni.Kisfiam 5 éves, kislányom 15,5 hónapos. Közös szobában alszanak,a picikém körülbelül egy hónapja szépen átalussza az éjszakát. Azt megelőzően(ezért fordultam Hozzád először)nagyon kaotikusak voltak az éjszakáink,de ahogy telt az idő, én következetesen ellenálltam az éjszakai 3-4-szeri szoptatásnak,így tulajdonképpen a harmadik éjszakát már végigaludta és azóta is rendben van minden.Amiért most írok a következő:már mindössze egyszer szopizik,este a lefekvéskor. Eközben a kisfiamnak mesélek,halkan énekelünk,beszélgetünk,majd miután elaludt a kislányom, beteszem a kiságyba. Sajnos a szopik számának drasztikus csökkenése azt eredményezte,hogy szinte egyáltalán nincs már tejem,ezért újabban nagyon mérges szopi közben,és “cibálja”,”rágja” a mellem, ami amellett,hogy fáj,megmérgezi az eddigi nyugodt, rituálészerű elalvásukat.A kislányom degeszre vacsorázza magát lefekvés előtt,tehát számára tényleg szinte csak lelki táplálék ez már.Épp ezért eldöntöttem,hogy befejezem a szoptatást és megpróbálom máshogy elaltatni.De hogyan? Próbáltam úgy,hogy félhomályban,beteszem a kiságyba miután megdajkáltam,de toporzékol, próbáltam,hogy ott a mesekuckóban ülve ringatom picit,de elszökik,játszani kezd.Eközben a kisfiam egyre csak vár a mesére…Nagyon szeretném, ha mindkettejüknek nagyon jó lenne a lefekvés körüli időszak. Kérlek adj, néhány tanácsot,hogyan kezeljem ezt a helyzetet.
    Köszönöm előre is!:)
    Üdvözlettel:Eva

    • Vida Agi

      2011. június 04. szombat

      Vagy azt teheted, hogy megtanítod neki, hogy finoman szopizzon, vagy megtanítod másként elaludni. Az előbbihez: amikor ráncigálja, finoman vedd el tőle, mondd neki, hogy „nem szabad, fáj.” aztán add vissza és ezt játsszátok addig, amíg meg nem érti.
      A másodikhoz: próbáld meg azt, hogy közösen összebújtok a meseolvasás közben, de utána még van neki is egy kis közös dédelgetés, ami csak az övé, szopihoz hasonló helyzetben, de szopi nélkül. Segíthet az is, ha ilyenkor egy alvósállatkát kap, amit ölelgethet.

      • Eva

        2011. június 07. kedd

        Kedves Ági!
        Nagyon szépen köszönöm a választ!Időközben az élet felülírta a történetet, és elfújta az összes aggodalmamat,mert a kislányom magától lemondott az esti szopiról, helyette az alvósbabáját és engem ölelgetve a kezemben alszik el, mesemondás közben. Jó lenne, ha mi Anyák nem szoronganánk annyit, hanem tényleg mindig a gyermekünk jelzéseit követnénk,én ezt javaslom mindenkinek!
        Sajnos több babát nem tervezünk, de ezt a blogot mindig, minden témában jó szívvel olvasom, mert itt tényleg rengeteg kérdésre meg lehet találni a választ.
        További jó munkát kívánok Kedves Ági és jó babázást mindenkinek!:)

    • Pásti Orsolya

      2011. június 08. szerda

      Kedves Ági!
      Kislányom másfél éves. A legnagyobb problémánk az, hogy éjjel még mindig szinte óránként felébred, és csak teával nyugszik meg, alszik vissza. Ő a második gyerek a családban, a 4,5 éves bátyja teljesen jó alvó. Kislányom viszont mindig is nehezen aludt el, és könnyen, sokszor felébredt. 1 éves koráig a mi ágyunkban aludt, este szopival, napközben pedig csak ringatással aludt el. Éjjel is többször szopott, meg-meg érintett, mintegy ellenőrizve, hogy ott vagyok-e. 13 hónapos kora körül hagyta el a szopit, akkor tértünk rá arra, hogy cumisüvegben teát kap, és azzal alszik el. Most már tudom, ez nagy hiba volt. Ebben az időben álltam le a ringatással is, és napközben is teával altattam el a kiságyában. Éjjel is egyre több időt töltött a saját ágyában, mert közöttünk sem aludt jól, csak rugdalózott, feszengettt.
      Most a délutáni alvással nincs gond, este is elég könnyen elalszik. Ugyanaz az esti rutin mindig: fürdés után apa a bátyjának olvas mesét, én a kislánnyal fekszem a nagyágyban, könyvet nézegetve, majd lámpaoltás után átteszem a kiságyába, megkapja a teáját és elalszik. Megvárom, mig mindaketten elalszanak, és akkor megyek ki a szobából.Helyszűke miatt mind a négyen egy szobában alszunk. Ez este 9 körül zajlik. 11 után, amikor mi is lefekszünk, akkor kezdődnek az ébredések. Követeli a teáját, és addig nem nyugszk meg amig meg nem kapja, de valamikor ez sem elég, ha megitta újra kéri. Látom rajta, hogy amikor az álom határán van, de mégsem tud elaludni, akkor kéri. Van alvókedvence is, azt átölelve alszik. Próbálom megnyugtatni, akár át is teszem mellém, de semmi sem jó neki. Ha a férjem kel fel hozzá, akkor hisztérikus sirásba kezd. Ez az ébredés-nyugtatgatás legalább 5ször lezajlik az éjszaka alatt. Reggel fél hatkor viszont már kelnem kell, mert dolgoznom kell menni. A végkimerülés határán vagyok, és éjszaka igen ingerült, amikor már többedszer kelek fel hozzá.Amig dolgozom, egy kedves néni vigyáz rájuk, akit nagyon megszerettek a gyerekek. Nappal nagyon ügyes, érdeklődő, értelmes kislány. Néhány napja már teljesen szobatiszta éber álapotban. Alvás közben viszont a sok tea miatt annyit pisil, hogy pelenkát kell cserélnem, sokszor át is kell öltztetnem. Másfél hét múlva költözünk nagyobb családi házba, ahol a gyerekeknek lesz egy közös szobájuk, külön a szülőktől. Előre félek, mert a sok ébredés még több energiát fog követelni tőlem: átmenni a másik szobába, ott nyugtatgatni.
      A kérdéseim: elfogadható-e, hogy egy 1,5 éves gyerek ennyi teát iszik éjjel, és ilyen sokszor ébred? Adjam-e továbbra is neki a nyugalom kedvéért, vagy legyek inkább szigorú, és vonjam meg tőle, de akkor valószinűleg napokig az egész család nem fog aludni? Mikorra időzitsem a leszoktatást, költözés előttre vagy utánra? Egyáltalán mivel próbálkozzam, hogy megnyugtassam éjszaka, a ringatásra nyilván már nem akarok visszaszoktni, a simogatás, suttogás nem használ?
      Válaszait előre is köszönöm!
      Orsi

      • Vida Agi

        2011. június 17. péntek

        Az éjszakai teázás és a teával való elalvás egy rossz szokás, amire rászokott és most már csak így nyugszik meg (hozzáteszem: a meleg miatt most normálisan is felébredhet a kicsi inni, de azért nem 4-5 alkalommal) Mivel már másfél éves, bármit is akarsz változtatni ezen, abból nagy hiszti lesz, mert ezt szokta meg.
        Ebben a korban általában a szeparációs szorongás az ébredések fő oka, de a hátsó fogak kibújása is okozhat gondokat.
        A leggyorsabb megoldás, ha magad mellett altatod, mert úgy legalább nem kell éjjel rohangásznod, de néhány nap alatt egyébként meg is szokták szokni és kevésbé aktívak a közös ágyban. Most egyelőre várjátok meg a költözést minden mással, mert a költözés is megviselheti a kicsit, emiatt is rosszul aludhat néhány napig.
        Költözés után érdemes lenne kipróbálni, hogy pár napig este Apa fekteti és ő megy be hozzá, és legfeljebb vizet ad neki, teát nem. Ebből az első alkalommal nagy sírás lesz, de utána napról napra könnyebb lesz majd.

  • Kata

    2011. május 23. hétfő

    Kedves Ági!
    A mi kislányunk 10 hetes és hasonló a problémánk.
    Reggel változatos időpontokban ébred(5-f7), de az ébredést általában fél-egy óra nyöszörgés előzi meg(álmában/félálomban). Etessem meg már esetleg ilyenkor, akkor könnyebben visszaalszik?
    Eszik, sétálok vele, kicsit nyüglődünk(pocak), aztán fél 8 felé elalszik kb.1-másfél órára. Legyen már itt is játék?
    Aztán a 10körüli ébredéstől az esti lefekvésig szinte zéró az alvás, ha sikerül is nagy fejforgatások, sírás után elaludnia, max.fél órára, így estére olyan fáradt, hogy a fürdés utáni(esti lefekvés előtti, 7körül) evés bőgés/kínlódás közepette zajlik.
    Eddig az evés végére nagyjából elaludt, büfizés után be tudtam tenni az ágyába, de az utóbbi napokban ilyenkor mindig felriad és csak kb. másfél óra zokogás után alszik/ájul el. Hogy segítsünk neki? Legyen ilyenkor is játék? És ha végül elalszik, fel kell-e ébreszteni enni?
    És mire gondolsz az állandó időközök alatt? Eddig kb.3óránként ettünk éjfél körülig, de nagyon rossz érzés felébreszteni, pláne, ha fél órája aludt el…
    Válaszod előre is köszönöm,
    Kata

    • Vida Agi

      2011. június 02. csütörtök

      Valószínűleg hajnalban éhes, csak ő ezt így jelzi. Ilyenkor félálomban etesd meg és hagyd tovább aludni még egy kicsit, játék itt még nem szükséges.

      A többi problémát az okozhatja, hogy ébresztgettétek, ezt hagyjátok el nyugodtan, erre nincs szüksége, csak összezavarja.

      Nappal kövessétek az alvás-evés-játék-alvás sorrendet. A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz. Mivel ebben a korban már nagyon érdekli a külvilág, nagyon lekötik a figyelmét a külső dolgok, ezért elalvás előtt segíteni kell neki az ellazulásban, abban, hogy kizárja a külvilágot. Ez lehet dúdolás, ringatás, szoptatás, bármilyen más módszer, amit el tudsz fogadni (és el tudod fogadni, hogy hosszútávon ez legyen az altatás módszere), majd amikor már félig elálmosodott, nem élénk, akkor kell letenni a kiságyba. Ha sír, felriad, ki kell venni és megint segíteni neki ellazulni, majd ismét visszatenni. Ez az első alkalmakkor elég sokáig eltarthat, de aztán egyre jobb lesz. A lényeg, hogy mindig ugyanúgy csináld, legyél következetes és kitartó. A babák megszokják az altatás módját, mint ahogyan minden más szokásunkat is átveszik (pl. etetés körülményei, fürdés módja) és ellenkeznek, ha aztán nem úgy történik, ahogyan megszokták, mivel ők a szokások alapján tájékozódnak a világban.

      Ebben a korban napközben 3 alvásra van szüksége a kicsinek, és két alvás között legalább 1,5-2 órát szoktak ébrenlenni. Akkor tedd le aludni, amikor már nagyon álmos és legalább 1,5-2 órája ébrenvan. Próbáld meg, hogy ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

  • Zsófi

    2011. május 22. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kislányom 15 hónapos. Az elmúlt időszakban volt pár átaludt éjszakánk,de sajnos nem ez a jellemző. Az utóbbi pár hétben hajnalban folyton felébred és órákon keresztül ébren van. Nem mindig ugyanabban az időpontban, de legtöbbször 4 óra körül és azonnal engem hív. Már mindent kipróbáltunk, de semmi nem segít. Bement hozzá az apukája, adtunk fogzáskönnyítőt, adtunk tejet, hátha éhes, magunkhoz vettük, de köztünk is csak 2 óra vergődés után aludt el. Próbáltuk hogy nem vesszük ki reggel 8-ig,de rögtön kiabál, ha kilépünk a szobából és ráadásul a fáradtságnuk miatt többször előfordult, hogy a 2-3 órás szenvedés után mégis együtt visszaaludtunk amikor már kelni kellett volna. Már az sem zavarna minket, ha közöttünk kellene aludnia, pedig korábban elleneztük, de ez sem segít. Mi lehet a gond és milyen megoldást javasolsz?
    Előre is köszönöm válaszod:Zsófi

    • Vida Agi

      2011. június 04. szombat

      Az éjszakai felébredésnek és fennmaradásnak az az oka, hogy a kislányod túlságosan éber lesz, amikor felébred és nem tud visszaaludni.
      Erre többféle megoldás van. Például az, hogy ha nem sír, akkor fogjátok és alszotok tovább. Nem beszélgettek vele, nem próbáljátok visszaaltatni, mert akkor azt hiszi, éjjel is mindent lehet (tudod, írtam, ebben a korban mindig a határokat tesztelik). Ha azt látja, hogy ti alszotok, akkor ő is el fog aludni, és 2-3 éjszaka után nem ébred már fel többet.

      Segíthet a Rooibos tea is, ami egy enyhe kellemes ízű gyümölcstea és enyhén nyugtató hatású. Késő délután egy csészével igyon meg belőle legalább.
      Ha nagyon túlpörgött nappal, sokat játszik, sok élmény éri, akkor ez is állhat az ébredések hátterében. Ebben segíthet a Coffea tosta 9CH nevű homeopátiás bogyó,amiből este lefekvés előtt 5 golyókát kell elszopogatni (vagy vízben feloldva adni)

  • Erzsébet

    2011. május 02. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam 10 hónapos lesz máj 16-án, és a nappali alvással van gondunk, sajnos babakocsiban alszik csak el a lakásban is de csak nappal este nincs baj fürdés aztán tejcsi és hasra fordulva alszik reggelig.De nappal nem hajlandó ezt csinálni tologatni kell délelőtt és délután is. Már feláll minden mellett a kiságyban is, hiába az altató zene sötétség, ő jól elvan játszik a rongyival feláll gőgicsél akár másfél órát de nem alszik pedig nagyon fáradt látni rajta aztán másfél óra után kezd el sírni hason mászik körbe az ágyba felül de nem akar elaludni közbe erős keserves sírásba tör ki. Tanácstalan vagyok mit tegyek hogy visszaszokjon a kiságyban való alvásra nappal? Egyáltalán erőltessem a napi két alvást?
    Válaszát előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. május 11. szerda

      10 hónaposan már sok baba leszokik a kétszeri alvásról, ezt mutatja az is, hogy ő még másfél órát képes békésen eljátszani a kiságyban, miután lefekteted. Próbáld meg később letenni, mint eddig, legalább 4-5 órát legyen ébren előtte, így elég álmos lesz ahhoz, hogy elaludjon.

  • Vass Évi

    2011. április 28. csütörtök

    Kedves Ági!

    Az én kislányom most 15 és fél hónapos.Kb 4 hete kezdte azt el hogy felébred pontosan éjjel 2-kor.Előszőr csak vizet adtam neki de másfél óra gyötrődés után tápot kapott és elaludt.Ez most már így megy 4 hete hogy gyakran 2-kor és 5-kor is eszik (most 8,5 kg).Éhes lehet???Le tudnám erről valahogyan szoktatni, hiszen ennyi idősen már nem kéne ilyenkor ennie ??
    A másik dolog az elalvás.Eddig a kezemben ringatna kb 20 perc alatt elaludt, leraktam és aludt reggelig.Most amikor felveszem tolja el magát kézzel- lábbal ha lerakom sír.Próbáltam már mindent de ha hagytam sírni a vége sokszor hányás lett.Volt olyan hogy már meg sem tudtam nyugtatni mert annyira „túlpörgött” hogy álomba sírta magát.Azt is észrevettem hogy ha túl sok programot csinálunk (ez csak a játszótéren való tevékenység mivel télen csak a lakásban voltunk egész nap) akkor este nagyon nehezen alszik el.Próbáltam a cumit, alvórongyot, takarót, cumisüveget de semmivel nem tudja megnyugtatni magát.Mit javasolsz?
    Előre is köszönöm válaszod.
    Üdv:Évi

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Az éhség nem a kortól függ, hanem pl. attól, hogy nőtt a súlya és ehhez mérten nappal ugyanannyit eszik, vagy nappal nem lakik jól eléggé stb. Másfél éves korig gyakran meg szokott maradni egy éjszakai evés, utána magától leszokik róla a baba.

      A lefektetéshez: ennek az az oka, hogy túlpörög és ettől túlfárad, ezért nyűgös. Este vacsora előtt kb. fél órával igyon egy csésze Rooibos teát, ez segít neki megnyugodni.

  • kisterc

    2011. április 20. szerda

    Kedves Ági!
    van egy 18 hónapos kisfiúnk,és most lesz egy hónapos a kislányunk. Szeretnénk őket mihamarabb egy szobába rakni,és ebben kérném a tanácsod,hogy hogyan fogjak hozzá,mikor érdemes elkezdeni. A kisfiam irtó érdeklődő,szépen beszél,mindent megjegyez,és őt úgy altatjuk,hogy mesélünk,éneklünk neki és utána letesszük a kiságyba. Általában fél órát még dumál (minden ami eszébe jut,mondókákat mond,vagy ami történt,akár két héttel ezelőtti eseményeket is emleget magának,szóval pörgeti az agyát,aztán elalszik.) Nagyon érzékeny a hangokra,hang alapján bentről megkülönbözteti a vonatot,a villamost,hogy a fürdőszobában kezet mosnak,vagy fürdenek, hogy mikor pittyeg a mikro vagy a kenyérsütő… Ezért az első négyesben töltött éjszakánk egy része azzal telt,hogy nyugtattuk a kisfiúnkat,mert halálra rémült az újszülött újszerű nyöszörgő,fújtató hangjától. Pici a lakásunk,most a kisbaba a mi szobánkban alszik,közben reméljük,hogy a tesó megszokja a beszűrődő hangokat. De így is sokszor hallom mikor szoptatok éjszaka,hogy felébred a kisfiam,csak visszaalszik. A másik amit tudnod kell,hogy a pici lányunk eddig csak altatva aludt el, a kisujjamat szopizva, a hasamon. Sokat tekereg,szerintem a hasa fáj,és szörtyög is. Sokszor a saját fújtatására felébred és akkor persze nagyon sír.meg szoktam várni míg ebben a fél függőleges helyzetben rendesen kap levegőt,elalszik és akkor teszem le. próbáltuk sírni hagyni is,de kitartó,és a nagyobb alvása érdekében inkább elaltattuk. Nem látok semmi tragikusat ebben,remélem hogy belenőnek a helyzetben,és a kicsi is kinövi a szörtyögést,de szeretném tudni előre,hogy mikor hogyan lehet tapintatosan,gördülékenyen összeszoktatni őket. (Ha kinövi a baba a hasfájós korszakot,vagy ha magától elalszik. és majd egyszerre tegyem le őket,vagy hagyjam a kisfiam egyedül beszélni elaludni és utána a másikat?) A tanácsot,segítséget előre is köszönöm!
    kisterc

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Őszintén szólva ilyen kis korkülönbségnél még várnék az összeszoktatással. A kicsi egyelőre legyen veletek, 5-6 hónapos korig mindenképpen, utána ha mind a ketten jól alszanak, akkor összeköltözhetnek.

  • anna

    2011. április 13. szerda

    Udv Agi!Megint ittwagyok, ugyanawal a problemaval, amivel jelentkeztem mar par honapja is…- az alwas: lassan 14 honapos fiam meg mindig nem aludta at az ejszakat, ami nem is lenne gond, ha nem legalabb 10-15-szor kelnenk, tulzas nelkul, hidd el, en mar lassan nem birom, attol felek,h. egy nap majd osszeesek a faradsagtol. Hat a dolog ugy nez ki, h. most a nagyagyban alszik el melettem, cumi, tejcsi, simi, es mostmar ott is marad, hisz mondom rengetegszer felebred, nem birom annyiszor ki meg betenni a kisagyba, ahol egy ideig elaludt es ideig oraig ott is maradt,de amiota felall, nem tudom otthagyni, mert ejjel felall, a sok forgolodas miatt meg nem fer es felebred 🙁 en szeretnem ide wisszaszoktatni, de hidd el minden praktikat kiprobaltam kitartoan, de a gyakori ebredesek miatt ez egyszeruen nem megy 🙁 A masik dolog meg az,h. ejjel igenyli meg mindig a tejet, tobbszor is, a teaval meg az a helyzet, h. addig itatom, mig wegul ugyis tejet kell adjak, akkor wisszaalszik walameddig, de ramszolt a gyermekoros,h. ejjel nem eszunk 🙁 egyszeruen o eszik pici sulyu kezdettol, most k.b.8 kg.Mit tegyek te Agi, tudom,h. mozgasfejlodes, meg fogzas( csak 5 foga wan), meg natha, meg idegrendszer, meg minden befolyasolja, de en ezt sokallom, mindig ra foghatom walamire, de sosem wolt meg nyugodtabb ejszaka :(Kapott mar Peritol szirupot 1 hetet 5mg, de semmi, teat, meg mit tegyek?Most Claritine szirupot kap a kiutesekre, 1 ejjelt jobban aludt; nappal igenyli a d.e. 1-1,5 oras alwast, d.u is kb. ennyi, ha nem alszik, nyugos..segitenel legyszi walami tippel? es az ejjeli ewessel is, ez normalit, mit tegyek? A labor izsgalat is rendben wan Tudom,h. te kitalalsz walami megoldast megint, koszonom, de az is megnyugtat, ha egyszeruen ilyen a gyerek es az normalis 🙂

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      Vannak olyan gyerekek, akik csak melletted alszanak nyugodtan, ezzel nincs semmi gond, aludjatok együtt, neki is, neked is megnyugtató, nincs abban semmi rossz (Japánban pl. 9-10 éves korig együtt alszanak a gyerekek a szülőkkel, ott ez a normális, tényleg nem kell ebből akkora gondot csinálni).

      Ha mégis nagyon zavar, mivel 10-15 ébredés semmiképpen sem normális, forduljatok alvásambulanciához és vizsgáltassátok ott ki (Heim Pál Kórház vagy Madarász utca Budapesten)

  • kave

    2011. április 11. hétfő

    Szia Ági!
    11 hetes kisfiam napközbeni alvásával ill a cumizásával lenne kérdésem. Max 3szor alszik egy nap, ebből 2 csak 30-40 perces, de szokott lenni egy hosszabb 4 órás alvása is.
    Amit megfigyeltem, hogy teljesen nyugodtan elvan, nézegeti és lökdösi a játékokat, de nála nincs olyan hogy elálmosodik és észre lehet venni a jeleket, egy jel van, hogy torkaszakadtából elkezd sírni vörös fejjel:). Ekkor ugye már annyira fáradt hogy semmi sem segít. Az esti elalváshoz szokott cumit kapni, de napközben ez sem működik mert igaz hogy akkor nem izeg-mozog az összes többi végtagja, de képes akár 1-2 órát is szopogatni mire elalszik vele. Este ha kéri (nagyon nyűgös) 5 percig nyikorogtatja majd már ki is köpte és alszik.
    Mit tegyek? Nem szeretem hogy cumizik, de ez nyugtatja meg, és valljuk be, néha kényelmes hogy ha megijed valamitől elfogadja és nem ordít. (Elég sok helyre járunk Vele, sokat van idegen környezetben. De általában ahogy megnyugszik kiköpi magától, ill. én sem automatikusan „tolom” be a szájába.)
    Vagy hagyjam sírni és „csak” simogassam a fejét és majd elalszik?
    Valójában igazi napirendje nincs még, nagyon függ minden attól hogy reggel mikor kel fel, ez 6 10 és 7 40 között bármi szokott lenni, és ugye így tolódik minden egész nap. A hosszú alvása 10-11 órától szokott lenni délután 2-ig, sokszor séta alatt, de nem mindig.
    Köszönöm előre is,
    Vera

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      Ha nincsenek jelek, akkor ne a jeleket nézd, hanem az órát: ebben a korban általában 1,5-2 óra után fárad el a kicsi annyira, hogy el is tud aludni, ha már ennyi ideje ébren van, akkor már kezd álmosodni, ilyenkor fektesd le. Nyugodtan kaphat cumit, kicsit dédelgesd meg, aztán tedd le az ágyba és ha sír, simogasd a hátát, amíg el nem alszik, így szépen megtanul magától elaludni majd.
      A napirend ne az óráról szóljon, az a jó, ha reggel akkor kel, amikor magától kel, ez nem számít. Inkább azt figyeld, hogy az időközök állandóan legyenek és a dolgok sorrendje: alvás-evés-játék-alvás, így számára és számodra is kiszámítható lesz a napirend.

      • kave

        2011. április 23. szombat

        Kedves Ági!
        Köszönöm szépen a választ, megpróbálom majd így is hogy az órát nézem.
        Közben rájöttem, hogy nézzem az órát mikor elkezd sírni, és általában ha felveszem és dédelgetem 5 max. 10 perc alatt abbahagyja és alszik is annyira hogy az ágyába berakva alszik tovább.
        Csak hát olyan óóóóriiááási szerencsénk van a kisfiúval, hogy iszonyúan keveset sír, és ezért nehezebben tudom kezelni a sírását. Napi 2 vagy 3×10 perc + este fürdés elkezdése előtti fáradt nyügi.
        Szép hétvégét Neked,
        Vera

  • Ancsa

    2011. április 06. szerda

    Kedves Ági!
    A következőben szeretném a segítségedet kérni: kislányom 4 és fél hónapos.Minden elalvást óriási sírás előz meg. Olvastam a tanácsaidat, csak akkor teszem már be a kiságyába amikor tényleg álmos. Cicin elalszik, de én nem szeretném, ha azt szokná meg. Éjszaka egyszer szokott kelni, eddig csak evett egy keveset és már vissza is aludt, most napok óta nem alszik vissza, kb 2 órát felvan. Egyébként a baba véleményem szerint jókedvű, kiegyensúlyozott, nagyon szeretném ha megoldódnának az alvásproblémák is! Mit tegyek?
    Köszönöm előre is a válaszodat!

    • Vida Agi

      2011. április 15. péntek

      Az a gond, hogy már megszokta a cicin elalvást, ezért most azt kell megtanulnia, hogyan aludjon el cici nélkül. Hozzáteszem, önmagában a cicin elalvás nem gond, ha ezt te is szereted és ő is gond nélkül gyorsan el tud így aludni és utána az ágyában alszik tovább.

      Éjjel a 2 órás ébrenlét semmiképpen nem jó ebben a korban. Kérdés, hogy ez mitől lehet nála:

      1. nappal túlalussza magát, ezért marad fent éjjel olyan sokáig (ha nappal 3-nál többször alszik vagy összesen (minden alvás idejét összeadva) 4 óránál hosszabban, akkor ez lehet a gond)

      2. el van csúszva a napirendje, pl. reggel túl korán vagy túl későn kel

      3. ha éjjel úgy van fent 2 órát (ezt nem írtad), hogy csak forgolódik, de nem sír, akkor nem kell ezzel foglalkozni, az is lehet, hogy ilyenkor alszik, de felszínesen

      4. Éjjel ébredésnél ne pelenkázd át, ne kapcsolj villanyt, mert ez is felébresztheti.

      5. Emésztési gondok: előfordulhat, hogy amikor ébred és eszik, ilyenkor kell kakilnia is és ez zavarja, emiatt nem tud visszaaludni. Ha azt látod, hogy ilyenkor erőlködik, nyomni próbál, pukizik és ezért nem tud elaludni, segíthet, ha az éjjeli evések előtt kap egy kiskanál Gripe Watert, illetve a pocakmasszázs is jót tehet.

  • Anita

    2011. április 01. péntek

    Szia Ági!

    A kislányom már 21 hónapos, és eddig nagyon sokáig úgy aludt el, hogy én énekeltem neki, elaludt, aztán bekapcsoltam egy altató, vagy kellemes zenét, amit ismétlőre tettem, és az ment egész este, amíg mi le nem feküdtünk (hogy kicsit tompítsuk a kinti zajokat). Egyszer aztán megváltozott a szokás – ő változtatta meg: már nem nagyon akarja, hogy énekeljek, inkább a zenét bekapcsoltatja, és arra alszik el. (Bár szólnom kell neki, hogy csukja be a szemét, mert ha nyitva van, akkor folyton eszébe jut valami 😀 ) Ez már egy ideje így megy.

    Én ezt elég pozitív dolgonak tartom, és arra lennék kíváncsi, hogy vajon eljön-e az a pillanat, amikor már egyáltalán nem kellek neki? Illetve az érdekelne, hogy ez beletartozik az egyedül-alvás kategóriába? Mert én csak ülök ott, és max mondom neki, hogy aludjon, meg csukja be a szemét. De alapvetően nem sok mindent csinálok.

    Egyébként éjjel éjfél-egy körül átjön hozzánk, és még szopik. De addig szépen alszik. Meg utána is, csak néha cicizik közben.

    • Vida Agi

      2011. április 08. péntek

      Igen, ha zenére alszik el, az egyedül elalvás, és idővel nem fogsz kelleni hozzá.

  • Judit

    2011. március 31. csütörtök

    Kedves Ági!
    Én rajongód lettem, szinte naponta böngészem oldalad és minden kérdésemre választ találok nálad. :)El sem hinnéd talán mennyit segítettél és azt nem is mondom hogy eddig mindenben igazad volt. 🙂 Nagyon hálás vagyok és én csak minden anyukának és leendö anyukának csak ajánlani tudom az oldalad. Egyszerüen fantasztikus vagy. Ezer köszönet és hála. 🙂
    Judit, Szlovákia

    • Edina

      2011. április 01. péntek

      Csatlakozom Judithoz. 😀
      Ági által tudtam elaltani a kisfiamat mindenféle dajkálás járkálás nélkül. És én is köszönök mindent….sokat segített mindenben.

      • Vida Agi

        2011. április 05. kedd

        köszönöm nektek 🙂

  • Györgyi

    2011. március 31. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom nyolc és fél hónapos. Az elalvás újszülött kora óta gondot okozott, mivel hasfájós volt, ölben ringattuk álomba. Később változtattunk ezen, a kiságyában alszik el, kizárólag hason. Már sokszor hittem azt, hogy megtanult önállóan, bár a jelenlétemben elaludni, de pár hét után mindig visszaáll a régi rend, sír, küzd az alvás ellen. Az esti elalvás hónapokon keresztül problémamentesen zajlott, de újabban már az ellen is tiltakozik. Korábban csak a hátára fordult fektetéskor, három hete viszont folyton felül. Ha hagyom felülni, egy idő után már annyira álmos lesz, hogy csak sír és amiatt nem tud elaludni. Az altatás előtt mindig énekelgetek neki, sokszor már majdnem elalszik rajta, de amikor leteszem, mégis egyből feltápászkodik. Két alvás között 3-4 órát van ébren, nappal 2-szer alszik fél- másfél órát, éjszaka 10-11 órát alszik 2-3 ébredéssel. A fogzásra homeopátiás orvos által javasolt szereket kap.
    Milyen módszerrel próbáljam alvásra bírni a folyton felülő, sőt néha felálló gyermekemet?

    Köszönettel: Györgyi

  • dalex

    2011. március 28. hétfő

    Szia Ági!

    Panna kislányunk pár hetes kora óta egyedül alszik el! Ezt a te tanácsaidnak köszönhetjük! Viszont most, hogy már ül, mászik és feláll (9 és fél hónapos) nem tud megállni egy pillanatra sem! A szopizások is álltalában ülve fejeződnek be! De visszatérve az elalvásra, amikor beteszem a kiságyba, hiába előtte már a szokásos módon ellazultunk, rögtön hasra fordul, majd felül és újabban fel is áll akármennyire álmos! Kérdezném, hogy ez életkori sajátosság és elmúlik majd és megint sikerül neki gond nélkül elaludni? Vagy mit tegyek, hogy ismét simán menjen az elalvás?

    • Vida Agi

      2011. április 05. kedd

      Igazából ez egy nehéz időszak, mert a kicsi állandóan az új dolgokat gyakorolná, képtelenség kikapcsolni. Segíthet este lefektetés előtt egy csésze Rooibos tea az ellazulásban, vagy a Mesélő Hold nevű illóolaj, valamint mindig amikor feláll, felül vissza kell fektetni, illetve ha nem sír, akkor ezt sem kell, hagyni kell, míg elfárad és magától lefekszik.