Hiszti az éjszaka közepén: Mi okozza? Mit lehet tenni?

Nappal sem könnyű kezelni a hisztiket, de éjjel, álmunkból felriadva, még nehezebb. Kisgyerekkorban azonban néha előfordul, hogy a gyermek az éjszaka közepén felriad és nem csak sír, hanem hangosan hisztizik, eltol magától, semmi sem jó neki, nehezen lehet megnyugtatni. Talán rosszat álmodott? Vagy ez egy rossz szokás lenne? Mi állhat a háttérben?

Ahogyan csecsemőkorban számtalan oka lehet az éjszakai sírásoknak, úgy kisgyermekkorban is, azonban egészen más az, amikor csak felriad a kicsi, iszik és visszaalszik, vagy esetleg enni kér (másfél-2 éves korig sok baba igényli még éjszakánként vagy hajnalban az étkezést, mert még kicsi a gyomra és megéhezik) vagy, amikor felsír éjjel, mert fáj a foga, de a közelünkben megnyugszik egészen más, amikor felriad és hangosan hisztizik, hosszasan nem tud megnyugodni, nem engedi, hogy segítsünk neki, vagy engedi, de nem nyugszik meg tőle.

A hangos-hisztis éjszakai felriadások kétfélék lehetnek:

1. A kicsi félálomban sír, ki sem nyitja a szemét vagy kinyitja, de nem reagál semmire. Ez az ún. pavor nocturnus jelenség, amiről itt írtam bővebben.

2. A kicsi felébred, beszél, reagál, de közben láthatóan nyugtalan, sírós, hisztizik. Ez utóbbi különösen 1-2 éves kor között gyakori, de még később is előfordul.

Mi okozza?

 • 1-2 éves kor között hihetetlen nagy fejlődésen esik át az idegrendszer és az agy. A gyors fejlődés következtében a kisgyermek számára különösen nehéz “kikapcsolni”, néha még éjszaka is “dolgozik a rendszer”. Amikor a kicsi a mélyalvási ciklus végére ér, felriad, többnyire ez az időpont hajnalban vagy éjjel 1-2 óra után jelentkezik, amikorra már legalább 4-6 órát aludt egyfolytában.
 • Ebben a korban a kisgyereknek rengeteg belső feszültséggel is meg kell küzdenie, hiszen ekkor találkozik elsőként a saját korlátaival. Gyakran láthatod rajta azt, mennyire idegesíti, ha valamit nem tud megcsinálni és feszült amiatt is, hogy sok mindent szeretne már közölni velünk, de még nem tud igazán jól beszélni, pontosan kifejezni magát.
 • Ha sok változás van a kicsi életében (pl. bölcsi- ovikezdés, testvér születése, költözés, új élmények), gyakrabban fordulnak elő ilyen ébredések. Gyakran mondják, hogy “biztosan csak figyelmet szeretne a gyerek, azért csinálja”. Nos, ez nem teljesen igaz. Egészséges, kiegyensúlyozott gyerek nem kel fel csak azért, mert anyát szeretné látni. De, ha változások vannak az életében, amik megviselik, akkor segítségre van szüksége ahhoz, hogy feldolgozza őket. Ha ezt a segítséget, plusz figyelmet napközben nem kapja meg, éjjel feszültebb lesz és könnyebben felriad, a visszaalváshoz pedig természetszerűleg anya figyelmét kéri.
 • Sokan gondolnak arra gyermekük viselkedését látva, hogy talán rémálmok gyötrik. Az álmok nagyjából 2 éves kor után kezdenek el tudatosulni a gyermekben, ekkor kezd el fejlődni a fantáziája és ő még úgy látja, hogy a fejében levő gondolatok valóságosak, ezért ijed meg tőlük. Mélyalvásban viszont nincsenek álmok és 1,5-2 éves kor után az éjszakai felszínesebb alvási szakaszokban is mélyebben alszik már a kicsi, mint korábban, ezért akkor gyanakodhatunk rossz álmokra, ha a kicsi jellemzően mindig hajnalban ébred fel (ilyenkorra már felszínesebben alszik, ezért tudatosulnak az álmai és felriadhat rájuk).
 • A hisztis ébredések gyakori oka a túlfáradás. A kicsi nappal sem tudja kipihenni magát, este sem fekszik le időben (talán azért, mert ilyenkor is hisztizik, tiltakozik a lefekvés ellen, ami a már fent említett gyors idegrendszeri fejlődés, az állandó ingerkereső üzemmód következménye) és ez az állapot néhány nap alatt túlfáradáshoz vezet, amire az éretlen idegrendszer ellentmondásos módon azzal reagál, hogy a kicsi még inkább pörögni kezd és éjjel sem tud leállni. Ennek a helyzetnek a megoldásáról itt írtam
 • A leggyakrabban előforduló ok (sokszor a többi okra ráerősíthet): a túl sok inger. A mai világ ontja magából az ingereket: tévé, számítógép, számtalan tárgy a lakásban, játékok, háztartási eszközök zúgása, villózó fények a kirakatokban, rengeteg ember a bevásárlóközpontban és a többi. Mi már észre sem vesszük, de egy kisgyerek, aki amúgy is keresi az ingereket, könnyen túltelítődik ettől.

Mit lehet tenni?

1. Igyekezz csökkenteni a kicsi életében a felesleges mesterséges ingereket!

Ne menjen a tévé “csak úgy” (különösen este, a lefekvés előtti időben), ne nézzen túl sok mesét! Tegyétek el a felesleges játékokat, amik csak a kupihegyeket növelik (ezt te is szeretni fogod) 🙂 Érje őt minél több természetes inger: menjetek sétálni, játszótérre, gyűjtsetek leveleket, gesztenyét, kavicsot! Bevásárláskor ne töltsetek sok időt egyszerre egy helyen, szerencsésebb a hipermarket helyett a piacra menni vagy nyitott bevásárlóudvarokba, ahol több kisebb üzletet jártok végig egymás után.

2. Ne legyen túl sok program az életetekben!

Ahogyan téged is frusztrál, ha mindig rohanni kell valahova, úgy a gyermeket is. Egy-egy sűrűbb nap után legyen egy pihenőnap, amikor nem muszáj sehova határidőre elindulni. Ha a gyermeknek nagyobb testvére van, akit reggel be kell vinni az iskolába-óvodába és érte kell menni, a kisebb testvér napközben kapjon lehetőséget a szabad játékra.

3. Gondoskodj a napközbeni pihenésről!

Az ember úgy gondolja 2-3 évesen már lehet kicsit lazább, majd alszik a gyerek, ahol tud, de valójában a kisgyereknek nagyon fontos az az egy nappali alvás és ragaszkodik az időponthoz. Ne ébresszük fel belőle soha, igyekezzünk mindig hazaérni akkorra, amikor eljön az ideje (ha idegen helyen vagytok, akkor is teremtsd meg a zavartalan délutáni alvás feltételeit).
Ha nehezen alszik el ilyenkor, segíthet, ha lefekszel vele a nagyágyra, mesét olvasol neki és hozzádbújva alhat el. Nem kell kötelezően mindig aludni, ha nem sikerül, de minden nap legyen egy kis csendespihenő, ez is segíthet, hogy nyugodtabbak legyenek az éjszakák.

4. Ha éjszaka felkel, hisztizik, nyugtasd meg, maradj mellette, de ne gyújts lámpát és legyél unalmas, ne engedd meg, hogy felkeljen és játsszon ilyenkor! Ha rájön, hogy nincs semmi érdekes az ébren maradásban könnyebben visszalszik majd, mintha rászokik, hogy ilyenkor lehet egyet játszani.

5. Sokszor segít, ha ilyenkor magad mellé fekteted és együtt alszotok tovább. Ha korábban nem aludtatok együtt az első pár alkalommal talán még nem fog neki menni, szokatlan lesz a dolog, de ha látja, hogy te is alszol, ő is gyorsabban megnyugszik majd.

6. Léteznek olyan gyógyteák és illóolajok, amik megkönnyíthetik ezt a helyzetet. A citromfű és a rooibos tea egyaránt adható esténként (az előbbi csak akkor, ha nem allergiás a gyermek), illetve meg lehet próbálni levendula illóolajat párologtatni a szobában (hidegen). Azonban ne várjuk azt, hogy ezek azonnal megoldják a gondot, az alapokokat mindenképpen kezelni kell és segíteni a kicsinek, hogy feldolgozza az őt ért új élményeket!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológus, babapszichológus. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két kisfiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

25 Comments

 • Marozsánné Tóth Zsuzsa

  Reply Reply 2018. február 21. szerda

  Kedves Hölgyem!

  Van 2 fiam, a nagyobb májusban lesz 4 éves, a kisebbik pedig 9 hónapos.
  A nagy fiam 2 hónapja dobta el a cumiját. Azóta vannak alvási problémái. Előtte meseolvasás után egyedül elaludt, majd kijárkált 1 percenként, hogy ő nem tud elaludni. Azt mondja fél egyedül elaludni a szobájában. Fél a szörnyektöl és a szellemektől. Voltam lélek gyógyásznál is a probléma kezelésére, de még rosszabb lett. Csak úgy tud elaludni ha fogom a kezét és éjszaka is ez megy, a végén ott alszik köztünk az ágyban vagy vele kell aludni a nappaliban. A jó alvó fiamnak pszichológiai gondjai vannak vagy valóban fél?
  Nem szeretnénk sokáig huzavonázni mert így senki sem tudja kipihenni magát.
  Várom a megkeresését hogy mi tévők legyünk.

  Köszönettel
  Zsuzsa

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. február 23. péntek

   Ebben a korban kezdődnek az éjszakai félelmek, ilyenkor az addig jól alvó gyerekek is szívesebben alszanak a szülőkkel. A cumi számára eddig anyapótlék volt, most, hogy nincs az igazi anyára van szüksége a félelmei oldására. Vagy megadod ezt neki (magadat) és együtt alszol vele, amíg ki nem növi ezt az időszakot, vagy valamilyen más átmeneti tárgyat vezettek be (alvósállatka stb.)

   • Marozsánné Tóth Zsuzsa

    Reply Reply 2018. február 23. péntek

    Kedves Ágnes!
    Köszönöm a válaszát! Sajnos nemfogad el semmit, sem állatkát, sem rongyit, anya pizsamája sem kell neki, azt kéri hogy legyek én ott vele. A múlt éjszaka is nagyon sokszor volt fent, sírva kel és a 3. ébredésnél ott altattam mellettem. Ezt kinövik a gyerekek? Meddig szokott ez a félelmi időszak tartani a gyerekeknél?
    Segítene neki ha a kisöccsével egy szobában aludna? Akkor vajon nem félne elaludni, vagy ez nem megoldás?
    2 napja megszemélyesítette a félelmét, azt mondta látta elalvás előtt a szellemet: fekete nadrágban, fekete cipőben és fekete kalapban volt elmondása szerint… Lehetséges hogy még tovább is nyitva van a fiamnak a “3. szeme” és valóban lát valamiket? Mi hiszünk a túlvilágban, de nem szeretném hogy ez a lelki világát tönkre tegye.
    Nagyon várom a válaszát!
    Köszönöm!

    • Vida Ágnes

     Reply Reply 2018. február 24. szombat

     Ha ilyen sokszor kel, az nem lehet a rossz álom miatt. Valami más miatt ébred (talán fogzik vagy bújkál benne valamilyen betegség?) és ébredéskor félálomban bekapcsol a fantáziája, ezt meséli el neked. Általában pár hónapig tart ez a korszak ilyen erőteljesen. Meg lehet próbálni testvérrel egy szobában altatni, de mivel a testvére kisebb, ez nem biztos, hogy oldani fogja a félelmét. Viszont meg lehet próbálni játékosan kezelni a helyzetet: egy műanyag spricnit tölts meg vízzel, rajzolj rá egy szörnyikét és elalvás előtt alaposan fújjatok be mindent a szörnyűző sprayvel 🙂

 • Mohácsi Graciells

  Reply Reply 2017. december 05. kedd

  Szia! Nekem van egy 2éves kislányom aki cicizik.Minden este felkel van h 10x is.Van higy sir h anya cici vagy csak sir olyankor szoktam neki egybol adni a cicit.Bolcsibbe jár 2honapja és azota olyan mintha jobban akarna maga mellé,eddig is anyás volt de most jobban ugy veszem észre.Ezt az éjszakázást amit már több mint 1honapja csinál már sok,egy éjszaka 10x felkelni???Valamit nemjol csinálok?Vagy a cicit kéne már el venni tôle ?,de nemtudom sajnálom sir es akk adom neki!Ebben szeretném a segitségét kérni!Előre is Köszönöm

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. január 03. szerda

   Semmiképpen ne vedd el most tőle a cicit, láthatóan megviseli a sok változás és ezért anyásabb. Talán a foga is jön, azért kel ilyen gyakran, de az is lehet, hogy be van dugulva az orra. Próbáld meg kifürkészni az okoka és azon segíts!

 • zsuzsi

  Reply Reply 2017. december 03. vasárnap

  szia Ági! már egyszer segítettél nekem az osztozkodós dologban.. most olyan gondom van, hogy napok óta nem akar aludni ..de tényleg álmos de folyamat ki akar jönni…másfél éve ugyan az a progi minden nap… nincs sok tv, sok inger este csak mozart van meg könyv… mégis sztrájkol az elalvás ellen..fájdalma nincs..bár minden este mást ” kamuzik” 😀 ha kidől akkor viszont háborítatlanul alszik..úgy érzem elmondhatom hogy egy kiegyensúlyozott baba.. a lakásban sötét van mikor visszük a ” szobájába” hogy érezze, hogy már nincs kinn buli…semmi sem szól..mégis ” ki” ki ” még jönni akar bulizni..de fél 9 van mire végzünk a fürdéssel és mindennel nem akarom ,hogy fenn legyen tovább ..eddig 20:15kor álombaszenderült a hangomtól… most meg ” ördögűzés” kellene néha..tegnap elringattam laza 14kgjával… 19hós.. köszi

 • Renáta

  Reply Reply 2017. november 20. hétfő

  Kedves Ági!
  Tanácsot szeretnék kérni.
  Kisfiam 11 hónapos.
  Hat 6 hónappal ezelőtt jött ki az első fogacskája azóta nem hajlandó egyedül elaludni a kiságyába és azóta nem is szopizik.Minden alvás előtt adomo hintában alszik el és kb. 20 perc után kiveszem és viszem a szobájába az ágyba. Azóta egy éjszakát nem aludt végéig van,hogy ötször is fel kel és nem alszik vissza egyedül.Mikor nem jön a fogacska akkor is.
  Éjjel van ,hogy kétszer is eszik tápszert.Én rontottam el valamit?
  Köszönöm előre a segítségedet
  Renáta

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. november 21. kedd

   A fogak gyakorlatilag folyamatosan jönnek hónapokon át, tehát lehet olyan, hogy úgy néz ki, mintha nem jönne a foga, de azért mégiscsak feszít az ínye, ilyenkor gyakrabban kel fel. Ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz vagy piszkálja az ínyét, akkor biztosan ez zavarja. Fogzás elleni alkati szerekkel lehet segíteni rajta, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz. Éjszaka ebben a korban még lehet 2x éhes, ez normális.

   • Renáta

    Reply Reply 2017. november 21. kedd

    Köszönöm válaszodat.
    Még abban kérném a segítségedet, hogy tudnám leszoktatni arról,hogy ne a hintába aludjon el.Éjjelente 4-5 órànàl többet ez miatt nem tudok aludni.
    Köszönöm
    Renáta

 • Viki

  Reply Reply 2017. november 07. kedd

  Kedves Ági!
  Kislányom 20hónapos! Csecsemő korától rituálé szerűen minden este fürdés, öltözés, tápszer és be az ágyba anya, apa ki és baba alszik magától! Ez történt egészen 16honapig kb. aztán előfordult h ki kellett vegyem mert nem tudott elaludni magától egy-egy ilyen eset volt de teljesen elhanyagolható. Aztán napközben egyre nehezebben ment az alvás ezért raszoktunk a szobájában levő kanapéra, hogy együtt elalszunk címszóval majd be az ágyba! Ez szuperül működött is nagyon sokáig! Aztán egy lázas éjszaka után beraktam az ágyunkba akkor kb. 3napba tellett mire a saját ágyába sikerült visszaszokatnom de azt is úgy h a kanapén aludt el velem. Jött kb 2hét h egyáltalán nem volt hajlandó velem lefeküdni a kanapéra sem napközben sem este ezért nappal pl. babakocsiban aludt el majd beraktam az ágyba de éjszakára tápszer után ágyikó! Mára már lefekszik velem újra a kanapéra napközben ott alszik el velem es berakom, amivel nincs is gond, de már este is! Sajnos nem tudom berakni a kiságyába mint régen! Ahogy lenyelni az utolsó kortyot már rögtön mondja hogy oda, anya és fekszik is le! Ahogy bekerül a koságyába rögtön üvöltés ha még ébren van! Megvárom míg elalszik és beteszem de 3-5kozott ébred és kanapé anyaval viszont utána már nem igazán sikerül visszatennem mert felkel ra és kapálózik! Az éjszakát eddig mindig végig aludta pár eset kivételével..nagyon ritkán volt olyan h felkelt de egyszerűen visszaaludt vagy tapszertől vagy egy oda-vissza séta a szobába! Eddig ha már láttam h nagyon álmos is csak beraktam és aludt szépen de most ha már látja h közeledünk rögtön kétségbe esik! Többféle tanácsot kaptam illetve olvastam is!
  A kérdésem végülis az lenne, hogy kell-e erőltetnem újra a kiságyat? Van e valami mód arra, hogy újra elérjük, hogy eltudjon egyedül nyugodtan aludni a kiságyában? Hagyjam e sírni benne? Vagy inkább hagyjak neki napokat és “átmegy” rajta és meg se próbáljam berakni, hogy elfelejtse m, hogy ő oda nem akar menni? Amit biztosan tudok, hogy ez az út amin haladunk az nem jó mert mindennél fontosabb a kislányom de nem szeretném ha velem aludna, neki se nekem se és senkinek sem jó! Azt gondolom ha másfél éves koráig sikerült ezt tartani biztos van ra megoldás! Ebben kérnék én segítséget és tanácsot, melyik a leghelyesebb út ahhoz, hogy újra egyedül el tudjon aludni és a saját ágyában?! Előre is hálásan köszönöm a választ!
  Üdvözlettel: V.Viki

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. november 07. kedd

   Semmiképpen ne hagyd sírni az ágyában! Ezzel csak fokozod a szorongását és még jobban fog sírni, kapaszkodni beléd. Mivel már 20 hónapos, lassan amúgy is itt lenne az ideje a kiságy lecserélésének, most már kaphat saját leesésgátlós gyerekágyat, altathatod azon. Itt könnyebben megy majd az altatás.

 • Zita

  Reply Reply 2017. november 06. hétfő

  Kedves Ági. 22 hónapos a kislányom. Már fél éve bölcsödés. Nem tudom miért de körülbelül 2 hete nagyon anyás. Ha egy percre is elmegyek sír, ordít. Ez történik a bölcsibe is mikor ott hagyom. Egy pár perc alatt megnyugszik. Viszont már több mint egy hete hajnalban megébred és akkor is “anya, anya ” van addig míg ott nem alszok vele. Mitől van ez? Valamit rosszul csinálok? Külön szobában, a saját kis ágyában alszik születése óta. Mi lenne jó, mit csináljak hogy éjszaka ne hisztizzen így, mert én úgy érzem ez az. Néha iszik egy picit, de éhesnek nem hiszem hogy éhes mert rendesen szokott vacsorázni. Várom válaszod. Köszönöm. Zita

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. november 07. kedd

   Semmit nem rontottál el, egyszerűen csak ebben a korban kezd el a kicsiknek beindulni a fantáziájuk, így már olyan dolgoktól is félhetnek, amiket ők “találnak ki”, illetve vannak irracionális félelmeik is (pl. félhetnek az árnyékoktól, sötéttől, lefolyótól stb.). Az álmoktól is félhet már (korábban nem tudatosulnak az álmok, 20-22 hónapos korban azonban már igen és megijedhet tőlük a kicsi. Természetes, hogy most a közelségedet keresi. Segíthet, ha minden este kinevezel egy plüssállatkát, aki őrzi az álmát és ott van vele, ő lehet pl. az “őrzőmaci”, elmesélheted, milyen erős, mennyi mindent tud (igazi szuperhős :)) és ő lesz az, aki éjjel vigyáz majd rá és reggel beszámol mindenről anyának. Ez a kis játék, ha minden este csináljátok, segít megnyugodni és elűzni a félelmeket.

 • Lakatos anna

  Reply Reply 2017. november 04. szombat

  Sya a babám másfélhetes nyög és egybegörnyed fesziti magát azt akarom kérdezni adhatoke neki mecsek teát mert szerintem a kis pocia csinálja

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. november 07. kedd

   Ne adj neki Mecsek teát! Még nagyon picike és éretlen az emésztése, egyszerűen kellemetlen neki a feszülő poci és ezt érzékenyen éli meg. Szokott segíteni a pocakmasszázs (a köldökétől kb. 1 cm-re körkörösen az óramutató járásával megegyező irányban masszírozhatod), illetve ha hanyattfekteted, a két térdét felhúzod a pocakjához és lassan kifelé körözteted a combjait (ez jó hatással van a belekre)

 • Mária

  Reply Reply 2017. október 31. kedd

  Kedves Ági!

  Szeretném megköszönni az eddigi segítségedet, sokat tanulok az írásaidból.
  Lányunk most hat hónapos, eddig végig aludta az éjszakát, mostanában az elmúlt héten kb. 3 óránként kel.
  A méhemben kilenc hónapig ugyanabban az irányban volt, fejjel a gátam felé. Amikor megszületett enyhe nyaki aszimmetriát fedeztünk fel nála. A gyerekorvosunk azt ajánlotta, hogy születésétől kezdve hason altassuk, hogy ezáltal még inkább forgassa jobbra, balra a fejét. Jelenleg Dévény tornára járok vele, hogy ezen segítsünk.
  Emiatt nem altattuk háton. Mostanában éjjel, ha fölkel azt tapasztaltam, hogy minden esetben a hátán fekve találtam, pedig hason raktam le.
  Mit tehetek azért, hogy újra végig aludja az éjszakát? Kezdjem el napközben a hátán is altatni, hogy éjjel ne ébredjen fel arra, hogy átfordult a hátára?
  Ha igen, hogyan?
  A másik kérdésem nem ehhez kapcsolódik, de érdeklődni szeretnék azzal kapcsolatban, hogy milyen illóolajat használhatok párologtatásra radiátoron,
  ami a lányomat se zavarja? Melyeket és milyen hígítással?
  Előre is köszönöm szépen a válaszod!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. november 07. kedd

   1 éves kor alatt semmilyen illóolajat nem szabad a baba közelében használni csak aromavizeket, 1 éves kor után már vannak olyan illóolajok, amiket lehet használni, erről az Illóolajok.hu-n találsz részletes leírást: http://www.illoolajok.hu/gyerekkori-problemak/szabalyok/aromaterapias-illoolaj-keverekek-a-babaapolasban.html

   Az ébredésnek nem a hátrafordulás az oka, a megfordulás csak következmény: amikor a baba felszínes alvási szakaszba kerül, valami miatt felriad és mivel ilyenkor éber lesz, átfordul. Ha 3 óránként kel, akkor ez nem rossz szokás vagy alvászavar, hanem valamilyen oka van. Ez ebben a korban leggyakrabban az szokott lenni, hogy egyszerűen éhes a baba. Ahogy a baba nő, a tápanyagigénye is megnő és a korábban kapott anyatej (vagy tápszer) ezt már nem fedezi, ilyenkor érdemes elkezdeni a hozzátáplálást, de mivel ezek az ételek sem túl laktatóak még, az éjszakai éhség átmenetileg még megmarad. Néha szokott segíteni, ha este bővebben vacsorázik (ha anyatejes, gyakrabban szoptatod meg, ha tápszeres, akkor lehet adni estére tejpépet)

 • Heni

  Reply Reply 2017. október 30. hétfő

  Kedves Ági,eddig is imádtam az írásaid,mindig találok benne segítséget.Viszont most tanácstalanok vagyunk.A lánykánk most lesz 2éves.Már ez a sokadik hét,hogy reggel felébred és sír,dobálja magát.Mondja reggel kako,tea.De egyik sem kell.Éjszaka jól alszik,végig alussza.Mikor betegis,mint éppen most.Egyszerűen nem tudjuk milehet a baj.Tanácstalanok vagyunk.Nem piheni ki magát és még álmos lenne?Az a gond,hogy nyűgös egésznap ezáltal.Mikor tehetjük kint vagyunk az udvaron.Velünk alszik az elsőperctől kezdve.A napi rutinban lehet baj?Nem igazán vagyunk eljáró típusok.7-8közt Reggeli,10órai,játék,álltalában 11-12között alszik el,ebéd ébredés után,aztán ki megyünk az udvarra,ha olyan az idő,ha nem bent foglaljuk le magunkat,uzsonna olyan négykörül,aztán este vacsora apával olyan 7-8 között,fürdés olyan 8-9között.Az elalvásnál még szopizik.Nem rég lett kész a lakásunk és az átalakítás után,nehezen találta a helyét.De nem volt gond az alvásnál.Lehet annyira megviselte a szétlét,hogy most jönne ki rajta?Kérlek segíts.Válaszod nagyon köszönöm!

 • Anita

  Reply Reply 2017. október 23. hétfő

  Kedves Ági!
  Nagyon örülök ennek az írásnak. A leírtakat ki fogom próbálni, de megerősítést, tanácsot kérek, hogy a mi esetünkben mi a célra vezető. Kislányom 15 hónapos múlt. 6 hetes kora óta kb. másfél hónappal ezelőttig átaludta az éjszakákat, soha sem kért enni, vagy inni. Egyedül a fogzáskor sírt fel, de akkor fogzási szerekkel (dentinox, homeos bogyók) és cumival megoldottuk. Másfél hónapja viszont minden éjjel felkel – hol éjfélkor, hol kettő óra körül, de van, hogy 3-4 óra között, és legtöbb esetben nem is tud visszaaludni 1-2 órán át. Ilyenkor először figyelek, hogy a sírás mi miatt lehet, ha keserves, akkor általában fog baj, de a fogzási szerek már nem igazán használnak, vagy éhes. Ez csak gyanú, de ha megkínálom (üvegből kapja az anyatejet), akkor megissza, sőt, valamikor hihetetlen 2,5-3 dl-s adagot is elpusztít. Ilyenkor van, hogy rövidesen visszaalszik, de sokszor előfordul, hogy még fetreng. Ha már nagyon nem látom az álmosság jelét, hagyom kicsit játszani, ilyenkor maximum egy óra alatt elfárad és elalszik. Nappal egyszer alszik ebéd után 3 órát. Egyébként aktív, jön-megy, felmászik ágyra, fotelre, kanapéra, kiszékére, pakol, játszik, “olvas”, nagyon sok szót mond, szinte minden nap van egy új. Változás talán csak annyi történt, hogy reggeli ébredés után már nem kap tejet, hanem egyből szilárdat, és a délelőtti tejet is elhagytuk. Így a nappali és esti alvás előtt kap, meg éjjel, amikor megébred. Önállóan kanalazik, van, hogy kézzel rásegít. Ha hagyja, akkor mi is besegítünk a kanalazásban. Sokszor az étkezés végén pancsol az étellel, kiborítja, ledobálja. Az elmúlt időben kibújt négy őrlője egyszerre, de már kb. két hete mindegyik áttört. 7-kor vacsizik, fél 8-8 között fürdés, és 9-kor már alszik. Mi lehet az, ami miatt ébred?
  Előre is köszönöm, ha tudsz tippet adni, hogy mivel próbálkozzak.
  Üdvözlettel: Anita

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. november 07. kedd

   Mivel elhagytátaok nappal a tejet, talán valóban éhes éjjel. Mivel viszont ilyenkor teljesen felébred, nem tud visszaaludni (ebben a korban az ellazulás nagyon nehezen szokott menni). Segíthet, ha ilyenkor rögtön enni kap, nem kapcsolsz lámpát, nem beszélsz vele, csak a sötétben megeteted, megvárod míg visszaalszik rajta és utána teszed vissza aludni.

 • Mariann

  Reply Reply 2017. október 21. szombat

  Üdvözlöm! Nagy szeretettel es odagigyelessel olvasom minden megjeleno irasat.
  Most tapasztalom a fiu es lany kozotti nagy különbségeket.20 évesen szuletett egy lanyom aki mostansag mar 23 eveben jar. Es ugy hozta az elet hogy született meg egy kisfiam tavaly majusban 42 evesen.akadalyokat konnyen vettük. Kiveve egyet ami a hiszti.fiamra ha rajon akkor nemigazan tudjuk kezelni.es csak 1 esetben.14 honaposan indult el.eleinte szépen setaltunk kezen fogva.de mostanaba katasztrofa.
  Lemegyunk boltba vagy jatszira.fogja a kezunket de o nem akar jonni es ellenkezo iranyba huz vsgy.leterdel elvagja magat az utcan hasrafelszik ha jonni kell fel.ugyanez akkor olbe vesszuk es hozzuk fel zeng az egesz.lépcsőház. csapkod utlegel.elegge megvisel mindenkit.
  Hogyan kezeljuk az akaratossagat??
  Köszönöm szepen válaszát

 • Orsi

  Reply Reply 2017. október 20. péntek

  Szia Ági!
  Nagyon örülök ennek az irásnak!
  Nálunk az történt hogy pár hete minden éjjel átjön a nagyágyba aludni a lányom,ilyenkor ritkán de elöfordul hogy elkezd engem tapogatni.27 honapos.Gyanakszom hogy ez azért lehet mert augusztus ota,heti 1 max 2 alkalommal dolgozni járok.Ilyenkor a mama vagy apa vigyáz rá.2 éves szülinapja után tanult meg folyékonyan beszélni,és nagyon sok mindent tanult mostanában.
  Ugye nincs rá rossz hatással ez a pár ora különlét?Normális ez ilyenkor?Egyébként egy nagyo jokedvü kislány és akkor sem hisztis ha nem vagyok otthon.
  Nagyon köszönöm a választ!
  Orsi

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. október 21. szombat

   Minden változás hatással van a kisgyerekre, ez természetes. Általában anyásabbak lesznek tőle és például ezt csinálják, mint a lányod, hogy éjjel átmennek a szülők ágyába, ezzel pótolják a külön töltött időt. El fog múlni nála ez az időszak, feldolgozza majd a változást, csak türelmesnek kell lenni vele.

Leave A Response

* Denotes Required Field