Miért ébredhet gyakran a kisgyerek? Miért nem alussza még át az éjszakát?

A csecsemőkről köztudott, hogy nem alszanak még hosszan és számos okból ébredhetnek gyakran éjjelenként. Azonban sok helyen olvashatsz arról, hogy 2 éves kor után a kisgyerekek alvása már a felnőttekéhez hasonló, azaz át kéne tudnia aludni az éjszakát. Mi okozhatja, ha a te gyermeked még 2 éves koron túl is gyakran ébred éjjel? Rossz szokás? Egészségügyi oka van? Vagy valami más?

Ha a kisgyerek 2-3 éves elmúlt és még mindig gyakran ébred éjszaka, elsőként sok szülő fejében az szokott felmerülni, hogy biztosan rosszul lett szoktatva, nem tanulta meg átaludni az éjszakát. Pedig egyáltalán nem erről van szó. Számtalan tényező lehet ebben a korban is, ami megzavarhatja az álmát, ami miatt nem tud nyugodtan aludni.

De mielőtt elkezdenénk végignézni az okokat, tisztázzuk mit is jelent pontosan az, hogy a 2 évesek alvása a felnőttekéhez hasonlóvá válik 2 éves korra (amit sokan úgy is emlegetnek, hogy „2 éves korra át kéne tudnia aludni az éjszakát”):

1. Az éjszaka átalvása: a felnőttek sem alusszák át teljes egészében mélyalvásban az éjszakát. Az éjszaka első felében alszanak mélyebben, aztán hajnal felé egyre több mikroébredésük van. Ilyenkor szoktak sokan álmodni vagy felkelni inni egy kortyot és visszaaludni, amire gyakran reggel nem is emlékeznek. A kisgyerekek pedig ilyenkor kelnek fel gyakran pisilni (ha már szobatiszták) vagy ha valami zavarja őket (pl. fogzás, betegség, reflux stb.), akkor az éjszaka második felében gyakran hívják a szüleiket vagy vándorolnak át hozzájuk. Ha ilyenkor vissza tudnak aludni, akkor ez normálisnak tekinthető viselkedés, nem várható el, hogy 9-10 órát zavartalanul aludjanak az ágyukban.

2. A felnőttek mélyalvási ciklusai kb. 3 órásak, ez az, amit az idegrendszer fejlődésével 2 éves korra nagyjából elérnek a gyerekek. De persze van, akinél kicsit megkésik az idegrendszeri fejlődés és csak kicsit később lesznek hosszabbak a mélyalvási ciklusok.

3. Alvászavarról akkor beszélhetünk, ha:

– a kicsi az éjszaka első felében sem alszik jól, 2-3 órát sem alszik egyben,
– ha egészen kis kora óta rendszertelenül és gyakran kel éjszakánként és ebben 2-3 éves korra sem történt javulás,
– ha egész éjjel folyamatosan gyakran (1-2 óránként vagy annál gyakrabban ébred)

Mi okozhatja a gyakori ébredést 2 éves kor után?

1. Túl sok mesterséges inger éri napközben: pl. mesét néz, telefonozik, tabletezik stb. A háttérben otthon megy a rádió/tv/számítógép stb. ezek akkor is hatással vannak rá, túlterhelik az idegrendszert, ha nem nézi, de a háttérben szólnak, ezeket jobb teljesen elhagyni átmenetileg (2-3 hétre) és figyelni, lesz-e hatása.

2. Ebben a korban különösen fontos odafigyelni az alvási higiéniára, azaz azokra a környezeti tényezőkre, amik kihatással lehetnek a kicsi alvására, illetve arra, hogy a kisgyerek szervezetének cirkadián ritmusa megfeleljen annak az időpontnak, amikor le szeretnénk fektetni őt.

3. Nem piheni ki magát nap közben: ha keveset alszik, egyáltalán nem alszik, nyűgösen kel napközben is, akkor a túlfáradás túlterheli az idegrendszert, ez is okozhat nyugtalan éjszakai alvást. Ha néha kimarad a nappali alvás vagy csak nagyon keveset alszik, annak rossz hatása lehet az éjszakai alvásra is. Gyakori tévhit, hogy ha a gyerek nem alszik nappal, akkor legalább majd jól kifárad és jobban alszik éjjel. Ez sajnos ebben a korban pont fordítva működik, ugyanis az éretlen idegrendszer a túlfáradásra stresszel reagál, ami ébren tartja a kicsit, ahelyett, hogy elaludna tőle. Úgyhogy igyekezzetek legalább egy kis csendespihenőt tartani nap közben, ha nem is alszik el (akár több alkalommal is lehet ilyet csinálni, pl. lefekszetek az ágyra 10-20 percre, mesét olvastok vagy diavetítőztök)

4. A étrend: Ha van az étrendjében édesség, édes péksütik, tejszelet stb. cukros, szénhidrátdús ételek vagy kakaó, ezeket el kell hagyni, nyugtalanságot, túlzott éberséget okoznak. Különösen káros az alvásra a lefekvés előtti kakaózás szokása (koffein van benne).

5. Egészségügyi okok: Ha gyakran beteg vagy mostanában volt megfázva, torokfájása volt, akkor érdemes megnézetni az orrmanduláját gyakran ez okozza a nyugtalanságot. Emellett a lakás száraz levegője miatt kialakult orrdugulás is okozhat gyakori ébredést. Mindkettőnek az a fő tünete, hogy mélyalvásban szájon át veszi a levegőt a kicsi. Ezen kívül néha reflux is állhat a gyakori ébredések hátterében. A COVID-on átesett gyerekeknél pedig néha idegrendszeri elváltozások jelentkeznek, amik éjszakai ébredések formájában jöhetnek elő. Ha ezekre gyanakszunk, érdemes a gyermekorvoshoz fordulni.

6. Sok nappali hiszti Ha sokat nyűgös, hisztizik napközben, akkor ez kihat az éjszakákra is. Amikor a kicsi nappal sokat hisztizik, gyakran van distressz állapotban, sír, annak általában az az oka, hogy nehéz időszakon megy keresztül, valamilyen változást nem tud feldolgozni, túl sok a konfliktus az életében, esetleg túlzottan rendszertelenek a napjaink, nem pihen eleget – ezek a dolgok egymásra is hatással vannak, hiszen, ha nem pihen eleget, nincs állandóság az életében, több a változás akkor többet hisztizik, a sok distressz állapot miatt magasabb a stressz-szintje, ami miatt nem tud jól aludni és mivel nem piheni ki magát, másnap még hisztisebb és így tovább. Ez egy ördögi kör. Az tovább súlyosbítja, ha eközben szeparációs szorongással is küzd (pl. mert most kezdte a bölcsődét/óvodát, leszoktattuk a cicizésről, cumizásról stb.). Ha kiszámíthatóbb környezetet teremtünk számára, segítünk neki az érzelmei kezelésében, illetve igyekszünk minőségi időt tölteni vele, segítünk neki kezelni a szeparáció okozta „anyahiányát”, az sokat segít abban, hogy kiegyensúlyozottabbá váljon.

7. Ha nagyobb változások vannak az életében: például, ha most kezdte a bölcsődét-óvodát, testvére született, költöztünk vagy éppen valamilyen nagyobb új dolgot sajátít el éppen (pl. szobatisztaság, beszéd stb.) az mind okozhat átmenetileg gyakrabb ébredést.

8. Pavor nocturnus:Kisgyerekkorban nagyjából 7-8 éves korig fordulhat elő a pavor nocturnus jelenség, amikor a kicsi éjjel hirtelen felriad, félálomban van, nem igazán reagál arra, amit mondunk neki, viszont ő sír vagy beszél kb. 20-30 percen keresztül. Ez az állapot az alvajáráshoz hasonló, azonban a kicsi itt általában az ágyban marad, nem mászkál, viszont reggel nem emlékszik arra, hogy fent volt. A pavor mindig az éjszaka első felében jelentkezik, nem ritkán a lefekvés utáni 1-2 órában, az oka nem ismert, azonban egyértelműen kapcsolatban áll azzal, mennyire fáradtan feküdt le a kisgyerek, ha túlfáradt volt (kimaradt a délutáni alvás vagy a szokottnál nagyobb terhelés érte, pl. kirándulni voltatok) akkor nagyobb eséllyel fordul elő. Fontos tudni, hogy pavoros ébredés egy éjszaka legfeljebb 1-2 alkalommal fordulhat elő, az ennél gyakrabb ébredésnek más oka van.

Mit lehet tenni?

Elsősorban az okokat érdemes megnézni a gyakori ébredések hátterében és igyekezni segíteni a kiváltó okon.

Lehet próbálkozni gyógynövényes, illóolajos megoldásokkal is a nyugodtabb alvás érdekében (ha túlfáradás, túlzott nyugtalanság az ok):
– néha segít a nyugodtabb alvásban a Mesélő Hold illóolajkeverék, amit hidegen lehet párologtatni a szobában,
– de jó hatással van a citromfű vagy a rooibos tea is, amit este lefekvés előtt érdemes innia a kisgyereknek.

Amennyiben elhúzódó, javulást egyáltalán nem mutató problémáról van szó és a gyermekünk láthatóan nem piheni ki magát az éjszaka folyamán a gyakori ébredések miatt, alváslaborban kérhetünk kivizsgálást, ahol kimutatják, ha esetleg neurológiai vagy hormonális oka van a gyakori ébredéseknek.

A gyermeked makacs, akaratos? Hogyan érts szót vele? Hogyan taníthatod együttműködésre? Hogyan neveld őt pozitív módszerekkel állandó konfliktusok nélkül? Tudd meg itt >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

30 Comments

 • Reni

  Reply Reply 2023. május 18. csütörtök

  Kedves Ági!
  Kisbabám 2 hónapos, sajnos a tejem egy hónap után elapadt és így tápszert kap. Napközben 2-3 óránként eszik, minden este ugyanaz a rutin: fürdés, etetés, altatás. A napközbeni alvásmennyisége azonos, legfeljebb az eloszlása változik, az esti rutinnal együtt 2 órát mindig ébren tölt lefektetés előtt. Mindig 8 és 9 óra között kerül ágyba, de nagyjából másfél hete kialakult egy furcsa menetrend nála. Első éjjel alszik nyolctól hajnal kettő-háromig, akkor enni kér, hétig alszik (bár kicsit nyugtalanabb, olyankor erőlködik a kakival-pukival), második nap nyolctól ugyanazzal a rutinnal és tápszer mennyiséggel éjfél és egy között, majd négy és öt között kér enni, nehezen alszik vissza. Harmadik nap ismét 2-3 körül ébred, majd reggel hétkor, negyedik nap megint egy körül és négy-öt között, negyedik nap újra kettő-három között és hét óra körül, és így tovább. Mi lehet ennek az oka, min kellene változtatnom? Köszönöm szépen előre is.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. május 21. vasárnap

   Talán az emésztésével függ össze, hogy mindig máskor kel, de ez átmeneti dolog, különösebben nem kell semmin változtatnod. Ahogy a babák fejlődnek sok ilyen furcsaságot produkálnak, amin mire magadtól rájönnél, mitől van, már túl is esnek 🙂

 • Zita

  Reply Reply 2023. április 27. csütörtök

  Kedves Ágnes! Másfél éves kislányom többször van hogy sír, szipog alvás közben éjszaka. Mitől lehet ez? Rosszat álmodik?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. május 01. hétfő

   Az biztos, hogy álmodik, hogy rosszat-e azt nem lehet tudni, mert ebben a korban még nem emlékeznek a gyerekek az álmaikra, viszont a felszínes alvási szakaszokban gyakran mocorognak, sírnak stb., ez ebben a korban nem ritka jelenség.

 • Melinda

  Reply Reply 2023. április 17. hétfő

  Kedves Ági!
  Újra és újra hallgatom az altatás tréninget, amiből eddig is nagyon hasznos tanácsokat tudtam elsajátítani, köszönöm szépen! Most kicsit úgy érzem, hogy elakadtam. Kisfiam hat hónapos, 3 hónapos koráig egyszer, legfeljebb kétszer kelt éjjel. Három hónapja viszont 5-6-szor is, nagyjából két óránként. Csak eszik és viszonylag hamar vissza is alszik.
  Mellettem alszik egy nagyobb fészekben.
  19 fokban, rutin rendben, nappali alvás kialakult, kb 2-2,5 óra ágyban,+ egyszer fél-1 óra babakocsi, vagy útközben.
  Este 9 körül teszem le.
  Igény szerint szoptatott baba, de napközben kb 3 óránként szopizik. Cicin alszik el, de félalomban letehető, napközben altatja magát dünnyogéssel is. Éjjel viszont csak cici. Simi, ringatás, semmi nem jó. Egyenlőre sikertelen a hozzátáplálás, nem tudja mit kellene kezdenie a cumisüveggel, kanállal. Éjjel viszont már nagyon fáradt vagyok ettől a kb két óránkénti evéstől.
  ( Volt fogzás, mozgásfejlődés, nátha) de, hát amikor épp egyik sem, akkor is?
  Éhes lenne, vagy valami másra gyanakodjak?
  Hálás köszönet, Melinda

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. április 22. szombat

   Lehet, hogy csak fogzás, lehet, hogy éhes és lehet akár mindkettő is. Sajnos a fogzás a hatodik fog áttöréséig folyamatosan éberebbé teheti a babát éjjel.

 • Kramm-Juhász Csilla

  Reply Reply 2023. április 07. péntek

  Kedves Ágnes!

  Kisfiam jelenleg 8 hónapos.
  Röviden összefoglalnám a kórtörténetét, mert fontos lehet az Ön számára. 38.hétre született, természetes úton, 4 óra alatt. Első gyermek. A szülés közben valószínűleg elakadt a szülőcsatornában, mivel egy elég nagy hematóma keletkezett a fején. Mikor megszületett, sikítva sírt 20 percen keresztül. A sikítva sírás nagyon sokáig megmaradt neki, első naptól kezdve hasfájós volt, és ez tartott kb 3 hónapig. A hasfájást fogzás, majd mozgásfejlődés váltotta fel. Mindeközben a sikítása megmaradt. Kiderült, hogy nyaki csigolya elmozdulása van, illetve nagyon erős feszessége. Mindezeket már kezelik, szépen fejlődik. Kúszik, gyakorolja a mászást és ülni próbál. A kisfiam sajnos egy nagyon nyugtalan gyermek születése óta, a kezünkben sosem maradt meg, mindig letúrta magát, feszengett, megnyugtatni nem lehet, próbáltuk a Jerr módszereket is. Mindig az az érzésünk, mintha menekülne. A felső végtagjait nem lehet megérinteni, teljesen megfeszül és zaklatottá válik, ha vállát és nyakát simogatjuk. Zajokra (tüsszentés, köhögés, padlóreccsenés) megijed és hangos sírásba kezd. Szenzoros vizsgálatot végeztek nála, ahol megállapították, hogy nagyon érzékeny baba. Neurológus is látta, szerencsére neurológiai betegséget nem fedezett fel, csak a hiperérzékenységet. Azonban a nyugtalansága sokak számára aggodalmat ad, főleg nekem anyukájának. A nyugtalansága megjelenik a mozdulataiban, keze lába állandóan jár, mar, rugdos, kapálózik, kezünkből továbbra is menekül. Születése óta éjjel nagyon felszínesen alszik (egy szobás lakásban lakunk jelenleg, ha ő elalszik megáll az életünk), 2-3 alkalommal ébred enni, tápszeres baba. Éjjel sokat nyűglődik, nyöszörög, és morog, erőlködik. Enni csak fekve hajlandó, és akkor is nyugtalan, ütöget és csapkod félálomban is. Hozzátáplálása korán kezdődött savasság miatt. Alapvetően jól haladunk, de etetőszékben is nagyon nyugtalan, állandóan zsizseg, nem marad meg (autóban sem az ülésben egyébként), ami megnehezíti az evést. Nem tudjuk mire vélni ezt a viselkedést. Egy hete tapasztalom nála, hogy megjelent a szeparációs szorongás is, a semmiből elkezd keservesen sírni, ha felvesszük nehezen nyugszik meg. Ez jellemző az éjszakákra-nappalokra.
  Egyébként a nyugtalanság az esti fürdetéseknél is jelen van, csapkod kezével és lábával, és riadalom ül ki az arcára.
  Nagyon sokat foglalkozunk vele, a férjem is, én is, de már nagyon el vagyok keseredve, mert azt látom hogy valami zavarja őt, és ennél többet nem tudok már tenni érte, mert nem tudom mi a baj.
  Jelenleg gyógytornára és Pfaffenrot terápiára járunk a feszesség miatt, illetve egy hete kraniot próbálunk születési trauma feldolgozására.
  Ön mit gondol, mi okozhatja ezt a fokozott nyugtalanságot, a felszínes alvást és a gyakori ébredéseket?
  Nagyon szeretnénk, ha egy nyugodt, kiegyensúlyozott baba lenne, aki jól érzi magát a bőrében.
  Előre is köszönöm válaszát!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. április 09. vasárnap

   A veleszületett feszesség is okozhat fokozott ingerlékenységet, de a babák kb. 20%-a hiperérzékenyen születik, amit nem nőnek ki, viszont később megtanulnak kezelni, ez is közrejátszhat a nyűgösségében. Most azzal tudtok neki segíteni, hogy lehetőség szerint minél kevesebb felesleges inger érje:
   – háttértévé és más digitális ingerek a lakásban,
   – érdemes megnézni a ruháit, a bennük levő címke, illetve a nagyon műszálas anyagok, cipzárak, esetleg szúrósabb patentek gyakran zavarják a hiperérzékeny babákat,
   – érdemes lehet kipróbálni a laza pólyázást, ha nagyon nyugtalan,
   – fontos a rendszeres napirend és hogy nappal is kipihenje magát,
   – lehetőség szerint nagyon sokat menjetek a szabad levegőre és ott is inkább a természetbe, parkba, erdőbe stb., ahol kevesebb az inger,
   – érdemes lenne kipróbálnotok a babamasszázst, mert a feszesebb babákra ez általában jó hatással van és hasznos lenne megtanulni a babajelbeszédet, ebben a korban már nagyon sok mindent képesek kézjelekkel jelezni a babák és ez őt is nyugodtabbá tehetné.

 • Marcsi

  Reply Reply 2023. április 05. szerda

  Kedves Ági!

  6,5 éves kisfiam viselkedésében változás állt be, mely kezelésében szeretnék tanácsot kérni. Folyamatosan talál az életében olyan tevékenységeket, amiktől elkezdett szorongani. Kezdődött a tenisszel, mert ott sokat kell futni, utána az ovis torna órával folytatódott (ezt sikeresen megbeszélték az Óvonőkkel), majd a néptáncon is talált olyan játékot, amiben futni is kell meg nem is feltétlen tud nyerni (ki is iratkoztunk), ezután az ovis körjátékok között is oly mértékben talált kivetni valót, hogy már oviba sem szeretne járni. Ott egy hetes folyamat volt, mire sírás nélkül tudtunk oviba menni. Ovónők nagyon együttműködőek, ahogy a néptánc oktatója is sokat segített, valamelyest túlléptünk rajta. Jár úszásra is, nagyon szereti azt is, ahogy eddig mindegyiket, épp most konfliktusba került az oktatóval, így már oda sem akar eljárni. Szeptemberben iskolás lesz, ahol még több megmérettetés vár rá, de az eszére sajnos nem tudok hatni. Beszélni nem szeret róla, de ott motoszkál a fejében, sokat szorong, fáj a hasa, éjjel felsír, mert aggódik, hogy oviba kell mennie. Fiam 6,5 éves kora ellenére 10-11 évesekre való ruhát hord, magas is, telt is, mackós alkat, nagyon erős, de nem tud sprintet futni. Gyermekorvos tanácsára több mozgásformára is elvisszük, amiket eddig élvezett is. Vissza fogtuk az iskola kezdéstől tavaly, jót is tett neki, mostanra érett meg rá, nagyon várja. Ám, ha valahol a többiek közül vagy bármely sportban, játékban nem ő a nyerő, akkor megsértődik. A verseny gondolatától elkezd pityeregni. Játszótéren, ha vannak idősebbek, inkább be sem megy.
  Előre is köszönöm segítő tanácsát!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. április 06. csütörtök

   Ennek a szorongásnak a hátterében valamilyen olyan ok állhat, amit érdemes lenne feltárni, ezért azt javaslom, keressetek fel egy gyermekpszichológust, hogy még az iskolakezdés előtt fel tudja dolgozni azt az élményt, ami a szorongását kiváltotta.

 • Irénke

  Reply Reply 2023. március 15. szerda

  Üdvözlöm kedves Vida Ágnes ! . Szoktam olvasni az írásait a Facebookon és tanácsait más anyukák felé. Van egy kisfiam márciusban lesz 4 éves , egy ideje pontosan nem tudom mikortól furcsán viselkedik nem csak itthon hanem az oviba is és bárhová elmegyünk ott is . Minket vagyis a szüleit és nagyszüleit már nagyon zavar és aggódunk hogy esetleg valami gond van vele . Ezt a viselkedést úgy kell elképzelni hogy futkorászik és közben tapsogat és hangokat ad ki , a tapsogatást akkor is csinálja ha üldögél és közben Tv néz. Sokszor mondjuk neki hogy ne tapsoljon és ne futkározzon de hiába. Amúgy ügyes kisfiú minden érdekli , szereti az állatokat , kirakja a 25-30 darabos puzzlet , de ez a viselkedés aggaszt főleg hogy máshol is csinálja . Csatolok egy videót róla mert lehet hogy amit leírtam nem volt teljesen érthető. Nagyon megköszönném és hálás lennék ha írna véleményt hogy mi tévők legyünk! Köszönöm szépen előre is !

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. március 19. vasárnap

   Lehetséges, hogy ez egyfajta önnyugtató viselkedés, aminek idegrendszeri alapja is lehet. Érdemes lenne fejlesztőpedagógushoz fordulni, aki fel tudná mérni milyen további lépésekre van szükség.

  • Tamara

   Reply Reply 2023. május 18. csütörtök

   Kedves Ágnes! Van egy 13 hónapos kislányom. Az esti alvás katasztrófa, mindig is az volt. Vagyis 3 és fél hónapos koráig nem. Addig mindig 3 óránként kelt enni,azt hittem enyém a főnyeremény. Na,azóta a lányom nagyon rossz alvó. Minden este fél óránként vagy 10 percenként, vagy óránként fél kel.Semmi rendszer nincs a kelésekben.Mostmár velem alszik,mert azt gondoltam,hátha így javul a helyzet, de nem. Nagyon sokat mocorog is álmában,bejárja az egész 200×200-as ágyat az éjszaka alatt vagy 5x. Néha csak felül, vissza fektettem és alszik is. Ha nem fektettem vissza,akkor meg felébred annyira,hogy aztán nem alszik vissza órákig. Van olyan, hogy felébred és rám mászik, rajtam alszik tovább. Van hogy sírva ébred és csak éneklésre nyugszik meg. Van,hogy csak megnézi ott vagyok-e és alszik tovább, ha nem vagyok, akkor ül és vár (látom a kamerán).Ha apa megy be ,addig üvölt még nem megyek. 10 hónap alatt többször próbáltuk,hosszabb,rövidebb ideig,de kitartó. Lehet valamit tenni? Vagy csak az idő segít ?

   • Vida Ágnes

    Reply Reply 2023. május 21. vasárnap

    Ha ennyire rosszul alszik, annak egészségügyi oka is lehet, mindenképpen érdemes lenne kivizsgálást kérni alváslaborban. Addig meg, amíg oda eljuttok, talán segítene, ha együtt aludnátok, hátha úgy kicsit nyugodtabban tud aludni.

 • Tóthné Ciránku Flóra

  Reply Reply 2023. március 12. vasárnap

  Kedves Ági!
  Második kisfiam 11 hónapos. 8 hónapos koráig átaludta az éjszakát. Aztán borult az este. Elkezdett egyre gyakrabban kelni. Vannak jó esték,mikor 2x kel. De olyan is,hogy 2-3 óránként. Már csak elalvás és éjszaka szopizik,de nem cicin alszik el.
  A fotelban ülve a karombam a szobájában,míg énekelek vagy fehérzajt hallgatunk. 10-15 perc és ellazul,aztán teszem az ágyába. Olyankor felnéz,megöleli a kisállatát és alszik. Másfél óra múlva azonban ébred. Dédelgetem,visszatakom,alszik tovább.
  De ezt játszathánk egész este. Így valamikor már magam mellé veszem.
  Napközben 2x alszik. D.e 45 perc d.u. másfél óra. Fél 8,8 körül megy aludni 5-6 órát ébrenlét után.
  Apás altatás sem vált be. 9 foga van. Heopátiás szerek nem váltak be, csak nurofen ha fáj. Éppen járni tanul.
  Egyéb tanács? Mit tehetnénk még?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. március 19. vasárnap

   Fogzik, most tanul járni, mindkettő kihatással lehet az alvására. Ha nem lenne baja, a felszínes alvási szakaszokban vissza tudna aludni, így viszont felriad. Csodát nem lehet tenni azokon kívül, amiket már eleve csinálsz. Általában javulni szokott a helyzet, 2-3 héttel azután, hogy már stabilan jár önállóan a kicsi. Meg lehet próbálni este lefekvés előtt egy csésze Rooibos teát adni, vagy a Mesélő Hold nevű illóolajkeveréket párologtatni a szobájában.

 • Balatincz-Farago Henrietta

  Reply Reply 2023. március 05. vasárnap

  Szia Ági,
  Kisfiam rosszul alszik igazából születése óta nagyon ritkán alussza át az éjszakát és az utóbbi pár hétben éjjel „hisztivel” ébred nem lehet megvigasztalni attól még idegesebb de igazából olyan mintha teljesen nem is lenne ébren. Nem minden éjjel van ez de heti 3* biztosan . Tudnál homeopátiás szert ajánlani és hogy mennyit kell szedni belőle? Előre is köszönöm

 • Brigi

  Reply Reply 2023. március 02. csütörtök

  Kedves Ági!

  Március 1-jén töltötte be a 2.életévét a kisfiam. 7 hónapos korától kezdve nem evett éjjel. Pár hete viszont 2x is kér tejcsit. Nagyon gyorsan beindult a beszédfejlődése, és az utolsó 4 foga is. Lehet ez az oka, vagy másra kellene gondolnunk? Probléma, hogy ennyiszer tejcsizik? Hogyan tudnánk ezen segíteni? Egyáltalán kell-e?

  Előre is köszönöm a segítséget!
  Üdv, Brigi

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. március 05. vasárnap

   Ebben a korban gyakori, hogy a sok változás miatt kicsit visszamennek a gyerekek „babába” és újra felvesznek 1-1 babakori szokást (plusz kicsit anyásabbak is lesznek) de az is lehet, hogy ezzel párhuzamosan vagy akár ettől függetlenül pont most nőtt meg a tápanyagigénye is és ezért kér több tejet. Ez nem probléma, ha utána gyorsan visszaalszik, szerintem csak várjatok, amíg elmúlik.

 • Tímea

  Reply Reply 2023. február 23. csütörtök

  Jó napot!
  Szeretnék segítséget kérni egyszerűen éjjel nem alszik a 6 hónapos kislányom!
  Napközben alszik 10-12 ig,van hogy 2-3 ig meg 5-7 ig de már oróbáltam h csak 2x aludjon és akkor az utolsó alvás 3-5 ig tartott de akkor sem volt jobb éjjel este pedig 22 kor álmos és elalszik de viszont éjfelkor felkel és van hogy 1,5 óráig fent van alig tudom vissza altatni és ha elalszik onnantól óránként felkel és elkezd gagyogni vagy 30 percig ez már tart hónapok óta sosem volt jó alvó de ezt már en is nehezen bírom h óránként kel pedig már éjféltől ide veszem magamhoz cicizik de sokszor az sem altatja vissza!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. március 06. hétfő

   Nekem úgy tűnik, hogy összecseréli a nappalt és az éjszakát, nappal nyugodtan és túl sokat alszik, éjjel meg éberebb. Ezen csak úgy tudsz segíteni, ha nappal elkezded ébresztgetni 1 óra alvás után következetesen minden egyes alkalommal 7-10 napon át, emellett legyetek kint a szabadban nappal, amennyit csak lehet, akár 3-4 órát is minden nap, de ne úgy, hogy aludjon közben, hanem nézelődés, játék a szabadban, amikor éber, mert így a szervezete több ingert kap majd arról, mikor van a nappal (sajnos ez a lakásban, ahol mesterséges világítás van, nem lehetséges, a szabad levegő a legjobb erre).

 • Eszter

  Reply Reply 2023. február 22. szerda

  Kedves Ágnes! Elore is elnézést kérek az ékezetek hianya miatt, de valamiért nem engedélyezi a gépem a magyar billentyuzetet…:)
  Kicsit hosszu lesz a levelem, de nagyon kilatastalannak tunik a helyzetünk, ezért szeretném kérni a szakmai segitségedet, tanacsodat. Megprobalom részletesen leirni a problémankat.
  Van egy lassan 10 honapos csodalatos kislanyunk, aki tenyleg minden téren egy tünemény, kivétel az alvas. Jelenleg ott tartunk, hogy en napi 2-3 orakat alszok, mivel ejszaka folyamatosan felebred es vissza kell altatni, ami altalaban 10 percen belül sikerül, de éjjelenként egyszer mindig van, hogy ez sokkal tovabb tart.

  De kezdeném inkabb az elején:

  Mila kb. 4 honapos koraig nagyon jo alvo baba volt, éjjel 1-2x kelt, szopizott és vissza is aludt. Aztan jött a 4 honapos alvasi regresszio, amit nagyon erösen megéreztünk. Az éjszakak azota kb. 7 honapos koraig egészen jok voltak, 1-2x ebredt, volt olyan is, hogy 2 héten keresztül ataludta az éjszakakat, ami azt jelenti, hogy kb. 20:00-6:00ig. A nappali alvassal sem voltak nagy gondok, altalaban a délelötti alvas bent történt, a délutani pedig kint babakocsiban. 4 honapos koraig napközben is cicin aludt el, aztan 7 honapos kora ota (röviddel mostanaig) ugy, hogy melléfeküdtünk a mi agyunkban, simiztük, lagy zene szolt es elaludt, mi aztan betettük öt a sajat agyaba. Viszont ez kb 2-3 hete teljesen megvaltozott. Nappal hatalmas harcok aran sem akar elaludni, Van, hogy 1-1,5 oran keresztül probalkozom vele és mar tényleg mindent (az én jelenlegi tudasom szerint) bevetettem. Az eddig müködö mellettünk altatas sem müködik mar, mivel amint magam mellé teszem, ö fordul egyet és mar indul is…maszik, rugkapal, felall, olyan szinten aktiv és pörög akkor is, ha mar nagyon nagyon almos, de akkor is mikor mar az elsö faradtsag jeleinél elcsipem és beviszem altatni. Jelenleg ott tartunk, hogy napok ota csak vagy délelött vagy délutan alszik egy fél orat maximum, viszont mivel mindig kimarad egy alvasa, igy délutan mar elég nyügös. Amikor sikerrel jarok és el tudom altatni, az az utobbi napokban a hordozoban történt, viszont mivel mar majdnem 9 kg, igy a derekam nagyon nehezen viseli, Scoliosis gerincferdülésem van, aminek nagyon rosszat tesz, mert utana masnap nagyon faj az egész gerincem, pedig imadom ha ram van kötve…Teszem hozza igy sem mindig alszik el, mert onnan is allandoan löki ki magat.
  Természetesen tisztaban vagyok vele, hogy hatalmas mozgasfejlödésen megy jelenleg keresztül (mar egy jo ideje maszik, felall és sétal a butorok mentén), viszont ez a nagyon rosszul alvos és éjszaka felébredös idöszak mar tul régota tart és én mar olyan szinten vagyok kimerült (nincs segitségünk, mivel külföldön élünk), hogy mar sokszor csak ülök melllette és nézem ahogy jatszik…Es sajnos a nappali kb. 2 oras altaltasok rengeteg minöségi idöt elvesznek, amit együtt tölthetnénk jatszva. Az éjszakaink jelenleg borzasztoak, kb. 5-6x ébred, ami altalaban mindig ugyanabban az idöben történik: 23:30, 01:30, 03:00 vagy 04:00 na és ilyenkor kora hajnalban jön az, hogy magam mellé fektetem és egyszerüen csak dumal és forgolodik és rengeteg idöbe telik mig visszaalszik. Amint visszaalszik mélyen, fogom és beteszem öt a kisagyaba, viszont van amikor ezt a manövert 5x kell megismételnem, mert felébred és ismét sir, hogy vegyem ki a kisagybol. Tegnap hajnalban példaul 4 ora utan minden fél oraban kelt és ezt jatszottuk 7:30ig, tehat én végig ügyeletes voltam.
  Jelenleg fogzik, ha jol latjuk a 4 felsöje szinte egyidejüleg jön. Tudom biztosan ez is okozza, hogy fel-felébred, viszont amint emlitettem, mar honapok ota ilyen ejszakaink vannak, ami nagyon kimerito. Igazabol nagy fajdalmat nem veszünk észre rajta, mivel amint felsir éjszaka, felall az agyaban és egyböl sirdogal, amint kiveszem magam mellé egyböl megnyugszik és vagy visszaalszik vagy pedig egy ideig még forgolodik.

  A szeparacios szorongas is erösen megfigyelhetö nala egy ideje, de nagyon erösen az utobbi hetekben mutatkozik meg, mivel amint eltünök a térböl egyböl jön utanam sirva és ha ott vagyok is mellette, akkor is folyton csak maszna ram, ami persze nincs ellenemre. 🙂 Az utobbi éjszakakat megprobaltuk a férjemmel valtani, viszont amint ö veszi ki az agybol, nagyon hevesen sir és nehezen nyugszik meg, alszik vissza, amint én atveszem siri csönd.

  Svajcban élünk, és az alvasa miatt mar voltunk egy tanacsadason, ahol az alvastréninget ajanlottak nekünk, mondva hogy csak azzal fogja megtanulni, hogy aludjon el magatol a kisagyaban (nyilvan ez lenne a cél). Ezt kb. 2-3 napig probaltam alkalmazni, mindig a napközbeni alvasoknal. Ezt ugy tettem, hogy betettem a kisagyaba, elköszöntem töle, megsimiztem, lagy zene bekapcs és kijöttem. Viszont ö ennél a pontnal elkezdett orditani, söt nagyon akaratosan hisztizni is…ilyenkor vartam par percet, majd visszamentem, megnyugtattam és vissza a kisagyba, aztan ismét jött az orditas. Par nap alatt rajöttünk, hogy ez nem nekünk valo, nagyon szivszaggato latni és hallani, ahogy sir utanunk és nyilvan a legszivesebben azonnal megvigasztalnam és nagyon rossz öt latni, hogy szenved attol, hogy magara hagyjuk, szinte majd sokkos allapotba kerül a sirastol.

  Amivel mar nagyon sokszor probalkoztam (az utobbi napokban is), hogy beteszem a kisagyba és ott vagyok mellette végig. Vagy ugy csinalok mintha én is aludnék, vagy pedig csak ülök mellette. Viszont igy sem alszik el, mivel azonnal felall és riszalja és maszik. Van, amikor mar szinte alig bir felallni, mert olyan szinten elfarad, de egyszerüen nem hajlando elaludni, ami szamara is nagyon kimeritö, hiszen ha összeszamolom nagyon keveset alszik az éjszakai alvasokkal egybevetve. Ilyenkor jön a mentööv, a hordozo, ahol jobb esetben egy fél oran belül elalszik…

  Nagyon el vagyok keseredve, öszintén szolva mar azon is gondolkoztam, hogy felkeresem a gyerekorvosunkat, hogy nincs-e a kislanyunknak valami idegrendszeri problemaja…Hozzateszem makk egészséges, kiirt idöpont elött egy héttel született természetes uton. 7,5 honapos koraig anyatejes volt, azota mar potolnom kell tapszerrel, az anyatej mar csak az éjszakai néhai megnyugtatasra elegendö. Mar mindent eszik, igazabol azt amit mi, természetesen bababarat modon, tehat so, erös füszerek és cukor/méz nélkül.

  Remélem nem felejtettem ki semmilyen fontos részletet a történetünkböl és remélem nem tartottalak fel nagyon ezzel a hosszu levéllel.

  Elöre is nagyon köszönöm, ha idöt szansz a levelemre.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. március 06. hétfő

   Semmi nagy baja nincs a kislányodnak. Amikor beindul az intenzív mozgásfejlődés, átmenetileg nehezebb lesz az altatás, mert a kicsi félálomban is rögtön mozog és „gyakorol”. Mivel ő most emiatt nappal nem piheni ki magát, túlfárad és emiatt alszik rosszabbul éjszaka is. Mivel azt írtad a hordozó és a babakocsi beválik az altatásra, azt javaslom, átmenetileg nappal minden egyes alkalommal ebben altasd el, hogy ki tudja pihenni magát, ettől néhány nap után az éjszakai alvása is javulni fog majd, mert kipihentebb lesz (ehhez azért kell majd pár nap, nem fog azonnal hatni).

 • Dianna

  Reply Reply 2023. február 20. hétfő

  Kedves Ági! Tanácstalan vagyok, második babám, holnap lesz 8 hetes, egy hete volt 4,9 kg. 3240grammal jöttünk haza a kórházból.Zöldes sárgás a kakija, feher pöttyökkel. Orvos szerint tápot kellene adni neki, valóban éhezhet?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. február 26. vasárnap

   Gyönyörű a hízása a születési súlyához képest, biztosan nem éhezik. De ha úgy gondolod több tejre van szüksége, szoptasd gyakrabban! Ha éhes, el fogja fogadni és a tejmennyiség is megnő. A zöldes kakit általában az okozza, hogy zsíros az anyatej, de ez nem baj.

 • Bettina

  Reply Reply 2023. február 12. vasárnap

  Kedves Ági!
  Amennyiben az orrmandula okozza a gyakori ébredéseket, mi a megoldás? Műtét? 🙁 Egy éves körüli gyermek esetében mivel lehet segíteni, ha „szájlégzés” miatt ébred gyakran?
  Köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. február 14. kedd

   Ha az orrmandula miatt a betegségek száma is nagyobb, akkor a műtét a megoldás, de ezt a fül-orr-gégészeten tudják megmondani. Szájlégzés esetén gyakran segít a párologtatás, illetve a Babyluuf balzsam a baba hátára.

 • Alexandra

  Reply Reply 2023. február 10. péntek

  Végső elkeseredettségemben keresem fel Önt, talán tudna segíteni nekünk. A kisfiam (15 hetes) csak és kizárólag a hasán tud elaludni, hiába olyan álmos, hogy leragad a szeme, a hátára téve azonnal kinyílik a szeme és torka szakadtából sír. Ezt annak tudtam be, hogy szörnyű hasfájós volt, ami nagyjából mostanra múlt el majdnem teljesen és gondoltam így jó neki, hogy nyomja a pocakját az ágya. Igazából ehhez köthetőnek gondolom azt is, hogy a babakocsiban 40 percnél többet nem tud aludni. Ahogy felkel sír ameddig ki nem vesszük belőle. De ami a leginkább az elkeseredettségünkhöz vezet, hogy minden hónapban legalább egyszer szeretünk hazautazni a családhoz, ami tőlünk 2,5 óra kocsi útra van. Amint betesszük a kicsit a hordozóba azonnal sírásban tör ki és nem lehet megnyugtatni. Az úton is maximum 30 percet alszik és utána még 2 órán keresztül próbálom elterelni valamivel a figyelmét, hogy ne kezdjen el sírni, de legjobb esetben “csak” az utolsó 20 percet sírja végig ordítva. Többféle dolgot kipróbáltunk már: – csak olyan játékok vannak a kocsiban, amiket itthon nem adunk neki, hogy érdekesnek találja mindig. -nincs melegen öltöztetve, hogy ne legyen melege az autóban. – tettem alá puha plédet, ha esetleg kényelmetlen lenne neki a hordozó. – áttettük az anyósülés mögül a vezetőülés mögé a hordozót. De sajnos minden eredménytelen volt. Remélem Ön tud nekünk adni pár jó tanácsot.
  Előre is köszönöm a válaszát!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. február 11. szombat

   Az nem gond, ha csak hason tud aludni, hadd aludjon akkor úgy. Ha aggódsz, akkor tegyél alá légzésfigyelőt. A babakocsiban is lehet nyugodtan hason altatni. A hordozót sokszor azért nem szeretik a babák, mert fura testhelyzetben vannak benne, általában van a hordozóhoz egy kis popóemelő szivacs, ezzel lehet kísérletezni, mert sok baba jobban érzi magát a hordozóban, ha ez benne van. Illetve segíthet még, ha a hordozóba beteszel egy vékony takarót, arra a babát, becsatolod és utána a takaróba csomagolod a babát úgy, hogy a kezei benne legyenek, mint egy kis pólyában. Érdemes hosszú útra mindig alvásidőben indulni, így az elején alszik egy kicsit a baba és óránként-másfél óránként megállni, kicsit megszoptatni, sétálgatni vele, így talán még egyszer bealszik majd közben és kevésbé van sokáig lekötve a hordozóban.

Leave A Response

* Denotes Required Field