A baba alvásproblémáinak ritkán említett pszichés faktora

Jópár éve foglalkozom rosszul alvó babákkal és a miattuk nagyon kimerült szüleikkel. A legtöbben amiatt aggódnak, hogy a gyakran ébredő, nappal rövideket alvó baba nem fejlődik majd rendesen, mert nem alszik nagyokat és hosszúakat vagy valami baja van, ami miatt nem alszik, valami titkos kór (ki tudja, micsoda?), ami megzavarja az alvását. Pedig a megoldást egészen máshol kell keresni.

A legritkább esetben van tényleg valamilyen szervi ok a háttérben (pl. orrmandula, reflux, esetleg valamilyen korábbi betegségből visszamaradt kellemetlen érzés, fájdalom).

A legtöbb rosszul alvó babának semmi gond nincs a fejlődésével, szimplán csak felületesen alszik, mint a csecsemők általában.

Ami igazán számít, ami az akár évekig elhúzódó problémákat okozza az az, hogy miként reagál a szülő arra, hogy a gyereke nem jó alvó.

Aki úgy tervezte, hogy az újszülöttje majd nagyokat alszik a kiságyban és azzal szembesül, hogy csak mellkason, kézben, cicin alszik jól és letéve felriad, de azért újra meg újra leteszi, erőlteti és már-már kényszeresen küzd azellen, hogy a kicsit leszoktassa arról a rossznak vélt szokásáról, hogy testközelben érzi magát biztonságban (ez nem rossz szokás, hanem ösztön és így van jól, ha az első hetekben megkapja a baba, ha türelmes vagy, később egyre nyugodtabb lesz majd és kevésbé fog tiltakozni a kiságy ellen is).

A szülő feszültsége a babára is átragad és ez tovább súlyosbítja a helyzetet, hiszen a kicsi nem érzi magát biztonságban, ha a szülő fél, ezért még kevésbé alszik jól (itt szokott felmerülni a kérdés: “Azért nem alszik a babám, mert stresszes vagyok?“)

Amikor valaki attól fél, hogy a szomszédokat zavarja a sírás vagy hogy mit szól az anyós/anyuka/apuka ahhoz, hogy sír a baba, ezért bármit megtesz, hogy ne sírjon a baba, inkább minden nyekkre rohan, csak csend legyen.

Aki néhány nagyjából átaludt hónap után a fogzás kezdetén azzal szembesül, hogy ébredezni kezd a babája és azt se tudja, hova kapjon, megrémül, mi történt, nem tudja, mit tegyen, egyre fáradtabb, kimerültebb és mindenfélével kísérletezik csak, hogy újra csend legyen.

Aki maga mellé vette a babát, hogy legalább mászkálni ne kelljen éjszaka, de közben lelkiismeretfurdalása van, amiért nem rendesen, a kiságyban alszik a baba, azt hiszi ez az ő hibája és soha nem fog megoldódni.

Nincs konzervmegoldás, ami mindenkinek működik.

Az, hogyan oldódik meg, sikerül-e megoldani, nagy mértékben anya lelkiállapotán múlik.
Ha olvas egy tippet és este nekiáll kipróbálni, de közben nem biztos benne, nem biztos magában, kétségbeesetten ringat, ki-be mászkál, felvesz és letesz, maga mellé fektet és közben rettenetesen érzi magát és feszült, a baba sem alszik el. És nem a módszer a hibás.

Gyakran tapasztalom, hogy hosszú hónapok óta húzódó problémák szűnnek meg csak azért, mert anya felszívta magát, elhatározta, hogy változtat, megjön az ereje, kisimul és akkor hirtelen elkezdenek jóra fordulni a dolgok.
Anya tud következetes lenni, mert nem rágja közben magát azon, hogy jól csinálja-e.
És a baba is kisimul, elkezdi érzelmi biztonságban érezni magát. Nem fél attól, hogy anya elmegy, itthagyja, nem fog jönni többet, mert érzi rajta, a mozdulatain, a hanglejtésén, látja az arcán, hogy amikor kell, amikor tényleg kell, akkor biztosan itt lesz.

A jó alvás kulcsa a biztonságérzet.
És ezt csak olyan szülő tudja megteremteni, aki maga is biztonságban érzi magát.
Aki nem kételkedik benne, hogy jól csinálja-e és nem hiszi azt, hogy teljesen elrontotta,
hanem hisz a gyermekében, hogy túllesz rajta, kinövi.
Aki hisz magában, az képes segíteni a babájának is.

Ha belegondolunk, jóban lenni magunkkal az nem csak az alváshoz, hanem a gyermeknevelés minden területéhez szükséges.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológus, babapszichológus. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két kisfiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon válaszolok, a blogon a hozzászólások között nem. Ha a kérdésed hosszabb vagy privátban szeretnél kérdezni, kéthetente az online fogadóórán tudsz kérdezni.

21 Comments

 • Tünde

  Reply Reply 2017. április 05. szerda

  Kedves Ági!

  Kisfiam 6 hetes szépen növekszik, de az alvással komoly gondjaink vannak. Az óraátállítás óta súlyosbodnak, talán mert csúszott a rendszere. Akkor éjjel 1-2 óra körül, majd 5-6 felé kelt fel, 8kor feküdt. Most már éjfél előtt fenn van, utána pedig rendszertelenül még 1-2 alkalommal ébred. Nem mindig egyszerű a visszaállítás, van, hogy 1,5-2 órába telik, van hogy olyan fáradt hogy visszaállítja egyből. Napközben semmi rendszere nincs. Csak hason tud aludni, ha alszik. Délelött alig tud valamit aludni, nagyon sír a fáradság miatt, de nem sikerül elaludnia. Van, hogy csak cicizni szeretne, így elaludni, de amikor elindul a tej elkapja a fejét és sír. Cumit nem fogad el. Van, hogy délutánra annyira fáradt, hogy jó nagyot alszik. Este is egyre jobban így alszik el mint délelőtt. Túl fáradt, elkapja a fejét, sír aztán újra cici, ha jön a tej ismétlődik újra meg újra. Korábban csak este volt ilyen ritkábban, most viszont mindennapossá vált ez a küzdelem. Nagyon remélem, hamarosan megoldódik, de tanácstalan vagyok hogyan segítsek neki. Csecsemőként a mellkason aludt, most a függőleges tartást és a mozgást szereti inkább. De olyan, mintha már ez is zavarná amikor nagyon fáradt. Így sem tud megnyugodni. Nagyon megköszönöm, ha tudsz nekem segíteni, ötletet adni.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. április 26. szerda

   Elsősorban a nappali alvásra próblj odafigyelni és akkor az éjszakai is javulni fog majd. Nappal mindig evés után mindig alaposan büfizzen, utána játsszatok és csak akkor tedd le aludni, amikor már nagyon álmos. Altatás előtt mindig szellőztess ki és sötétíts be a szobájában. Segíthet, ha altatáskor kis dédelgetés után leteszed és simogatod a hátát, amíg el nem alszik. Nem kell kézben elaltatni. Ha nagyon keresi ilyenkor a cicit (forgatja a fejét), adhatsz neki cumit (ezt ebben a korban még gyakran kiköpik, de ha az ujjaddal benttartod, hamar rájön majd, hogyan kéne szopizni és ez megnyugtatja majd). Ha nagyon nem megy az alvás napközben elmehettek sétálni is egyet alvásidőben és aludhat a levegőn, a lényeg az, hogy kialakuljon a dolgok napi ritmusa (alvás-evés-játék-alvás). Éjjel a pocakfájás miatt is ébredhet, ha azt látod, hogy húzogatja a lábát és nehezen alszik vissza, etetés előtt egy kiskanál Gripe Water segíthet ezen.

 • Dorka01

  Reply Reply 2017. április 03. hétfő

  Kedves Ági!

  Szeretnék tanácsot kérni.. a kisfiam 7hetes és nem tudom őt letenni aludni magamról mikor elalszik nappal mert szinte rögtön felébred, azonnal és sírni kezd. A babakocsiban sem szeret lenni, keveset szendereg benne de max fel orat Aztan sirdogal míg ki bem veszem.
  Most ott tartunk hogy napközben csak rajtam hordozó kendoben nyugszik meg, szinte azonnal el is alszik benne de lerakni belőle nagyon ritkán tudom, mar nem is erőltetem hogy aludjon legalabb par orat szegenykem nappal is ha igy akkor igy.. Este mas a helyezet, akkor elalszik cicin es le tudom tenni a saját kis ágyába es alszik is, este 1szer ébred 9-5ig6ig alszik átlagosan éd akkor megetetem majd vissza is tudom tenni, igaz ez igénybe vesz kb 1-1,5orat de mar megszoktam:)
  Egyébként gyönyörűen gyarapszik, 7hetesen 5700gramm (3500al született) és sokat mosolyog nagyon érdeklődő és nagyon nyitott idegen arcok iránt is, nem ijedős! Csak nem nagyon tudom letenni ha alvasrol van szó nappal…
  Az lenne a kérdésem hogy hordozhatom tovább a fiamat igy? Nem baj? Én már belenyugodtam hogy ez ilyen időszak es majd kinövi hiszen még nagyon kicsike..

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. április 05. szerda

   Ki fogja nőni ezt az időszakot, nem kell aggódnod miatta. A lényeg, hogy éjjel ilyen szépen alszik 🙂 Esetleg megpróbálhatod, hogy nappal evés után játszotok és csak akkor fekteted le, amikor már nagyon álmos. Ilyenkor sötétíts be, nyugodtan szopizhat is elalvás előtt és esetleg érdemes hason letenni, úgy általában jobban szokott menni az elalvás. Nem kell teljesen elaltatni, ha forgolódik, keresi a helyét az nem gond, simogasd, legyél ott mellette, amíg el nem alszik. Ha inkább háton szeret aludni, segíthet egy puha nem túl szoros pólya is az altatásban (sokszor azért nem tudnak elaludni az ilyen korú babák, mert hátrakapják alváskor a kezüket vagy csapkodnak és ettől megijednek, ebben segít a pólya.

 • Hajnalka

  Reply Reply 2017. március 30. csütörtök

  Kedves Ági!
  Sajnos nálunk nem sikerült soha kialakítani az éjszakai alvást. Elejétől kezdve rossz alvó volt a most 11 hetes kislányom. Eleinte hasfajas miatt majd éjszakai hisztik jöttek órákon át képes volt ébren maradni… akar 8 órát is Es természetesen éjszaka …oda jutottunk hogy inkább magunk mellett alszik. Ez eleinte jol működött, felébredt fekve cicizett gyorsan visszaaludt. De par nap után egyre gyakoribbá váltak az ebredesek olyannyira hogy akár 20 alkalommal is megebredt…jelenleg egész éjjel a szájában van a Cici Es ha csak megpróbálom kiszedni belőle rögtön felébred Es eszeveszett sirasba torkollik. . Próbáltuk cumival kiváltani nagyrészt nem fogadja el… tudnál segíteni ? Köszönettel Hajni Es Hanna baba

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. április 05. szerda

   Próbáld meg külön szobában és saját ágyban altatni. Mivel érzi a közelségedet, ezért amikor felébred (és ebben a korban még nagyon felszínes az alvás, gyakran ébrednek a babák), rögtön cicizik. Ha tőled távolabb alszik hamar rájön, hogy nincs ott anya és ezeknél a mikroébredéseknél nem riadna fel, hanem kis szöszölés után aludna tovább. Az első 1-2 éjjel talán még gyakrabban ébred majd, mert nem ezt szokta meg, de aztán gyorsan átáll az új rendszerre.

 • Orsolya

  Reply Reply 2017. március 12. vasárnap

  Kedves Ági!
  10 hetes kisfiammal kapcsolatban vannak aggályaim. Igaz, nem is magamtól, inkább külső vélemények alapján. Leginkább a nappali alvásai nagyon változóak,egyik nap akár 3 órát is képes aludni, másik nap felületesen fél órát is alig. Babakocsi séta közben,amíg halad a kocsi,elszendereg, amint megállunk már ébren is van. De van,hogy csak nézelődik.
  Érdekes módon az éjjelekre nincs kihatása a nappalnak, például egy alig aludt nap után 8 órát aludt egyhuzamban.
  Az első pár héten hasfájás volt a probléma, de ez azóta mérséklődött, aGripe Water használt azóta jóval kevesebb a probléma, bár néha így is a pocakja ébreszti fel szerintem, de szerencsére a szopizás megnyugtatja.
  Egyébként nagyon élénk, jól gyarapodó baba. Én gondoltam még arra is,hogy esetleg a születése körülményei harhatnak vissza, sajnos sürgősségi császármetszés lett magzati distressz miatt.
  Összefoglalva, úgy gondolom,hogy nappal általában valóban kevesebbet alszik az átlagnál… van-e ok aggódni?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. március 26. vasárnap

   Nincs okod aggódni. Ebben a korban még nem minden babának állt be a nappali alvása, sok baba csak 30 perceket alszik nappal, a lényeg, hogy az éjszaka rendben legyen.

   • Dóri

    Reply Reply 2017. március 31. péntek

    Kedves Agi!

    Nalunk is hasonlo a helyzet, 10 hetes kisfiu, ejszakat vegigalussza de a nappalok szornyuek. Egyaltalan nem alszik, vagy fel-1 orat alszik egesz nap, es kozben uvolt mert faradt. Nem hagyja magat elaltatni, ha sikerul es leteszem azonnal kipattan a szeme. A babakocsit nem szereti, nem is alszik benne es ott is csak keservesen sir. Sajnos elrontottam mert szuletesetol kezdve hason altattam igy nem szeret es nem is tud haton aludni. Mit tehetnek hogy alvasra birjam az amugyis hulla faradt gyereket? Miert ellenkezik annyira ha altatni akarom? Az idegeim mar a veget huzzak a folyamatos orditastol 🙁
    Koszonom!

    • Vida Ágnes

     Reply Reply 2017. április 05. szerda

     Elsőként próbálj meg valamiféle rendszert vinni az altatásba! Ébredés után egyen, aztán játék és amikor már látod, hogy fáradt (kb. 1 óra után ebben a korban), akkor sötétíts be, dédelgesd meg lefektetés előtt és tedd le hason az ágyába! ha szeret ilyenkor szopizni, akkor meg is szoptathatod és utána teheted le az ágyba, ha nem szopizik, akkor kaphat cumit (ha kiköpi, adogasd neki vissza, amíg be nem tudja szívni, ebben a korban még nem tudják elég hatékonyan a szájukban tartani). A babának 20-30 perc kell az elalváshoz, ezt türelmesen várd ki, szopiztasd vagy ha nem szopizik, legyen az ágyban, várd meg amíg forgolódik, keresi az helyét, simogasd, ha sír, de nem kell kivenni az ágyból, cipelni stb.
     Ha nagyon nyűgös, álmos napközben és nem tud elaludni, nyugodtan megszoptathatod vagy kendőben hordozhatod, ez szokott segíteni.

 • Moni

  Reply Reply 2017. március 08. szerda

  Sziasztok😊

  Kedves Ági !

  A segitsegeteket kérném mindenkitől aki volt/van ugyan ilyen cipöben mint én!

  Ha tud valaki segiteni akkor azt meg köszönném a kis fiam 1 éves már rég ota nem szopizik 8foga van már és jön a töbi egy igazi kis rossz csont😀
  De még mindig egész éjszaka minden órában fel kel 1óránként totál ki vagyok már 1éve nem alszok napi 3órát csak max 😴 a fiamat minden lefekvés előt meg etetem meg itatom át tisztába rakom de mégis minden órába felkel volt olyan hogy egy párszor már végig aluta vagyis akkor is 1x max 2x kelt fel inni nem tudom mi tévő legyek már hogy végre trljesen végig aludja az éjszakát
  Ha valakinek volt ugyan ilyen “gondja” akkor jeleze felém kőszönöm !

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. március 11. szombat

   Elég sok embernek van hasonló gondja, a babák 85%-ánál előfordul ilyen gyakori ébredés, különösen ebben a korban. Ez nem rossz szokás, általában a fogzás zavarja a kicsit, ezért ébred ilyen gyakran. Ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, jó eséllyel, ez lehet a gond, fogzás elleni homeopátiás szereket lehet rá adni, vagy ha nagyon piszkálja az ínyét, fáj neki, akkor lefekvés előtt egy kiskanál Nurofen is segíthet.

 • Szilvia

  Reply Reply 2017. február 27. hétfő

  Sziasztok!

  Saját tapasztalatomat szeretném megosztani, hátha segít valakinek, ALVÁSPROBLÉMA MEGOLDÁS témakörben.
  Nyilván sokféle nem-alvás van, de nálunk egy olyan VOLT, ami az ismerősi körömben más anyukáknak is, hasonló korú (picit idősebb) gyerekkel. (Szóval nem hiszem, hogy ritka fajtáról lenne szó, mert nem vagyok extra sok kismamával kapcsolatban…)

  Probléma volt:
  Éjszaka 2(-3) óránként felébredt, és csak a cicit volt hajlandó elfogadni, ezen visszaaludt. Együtt aludtam vele. (Amúgy próbáltam másképp is, de minden helyzetben óraműszerűen ébredt 2 óránként, így egy ágyon aludva legalább felállnom nem kellett).
  (Emellett nappal csak szopizások után 5-10 percet aludt. De most inkább az éjszakai problémakörre fókuszálok).
  Sok mindennel kísérleteztem, Vida Ágit is kérdeztem interneten, igyekeztem követni a jó tanácsokat, de semmi sem használt. Ugyanígy volt 3 ismerős anyuka is. A Szoptatásért Magyar Egyesület (La Leche Liga) tanácsadói szerint ez NORMÁLIS.

  Megoldás lett:
  AZ ELVÁLASZTÁS. Én 21 HÓNAPOS koráig vártam vele. (Ekkorra már élő halott voltam). Az említett 3 anyuka azt mondta, náluk az elválasztással megoldódott ez az alvásprobléma. Ebben bízva vágtam bele az elválasztásba. Nálunk is megoldódott az alváasprobléma.
  Másfél héten át FOKOZATOSAN vettem el tőle a cicit, szépen megbeszélve, határozottan. Amíg az utolsó napi 1 alkalmat el nem vettem, az alvás csak kis mértékben javult. ABBAN A PILLANATBAN, hogy az utolsó adagot is elvettem, VÉGIG ALUDTA AZ ÉJSZAKÁT. ELVÁGÓLAGOSAN. Azóta is alszik éjszaka. Most 3,5 éves.
  Az elválasztást félelmetesen jól viselte. Nappal tömtem mogyorókrémmel amikor ciciért sírt, és magamhoz ölelve, babusgatva mondtam neki, hogy a cicit sajnos elvitte a cica, felsoroltam neki, hogy kik nem szopiznak már a barátai közül, nagyon együttérző voltam vele, de eltökélt, stb. Szóval kellett az elméjén dolgozni, de mégis elképesztően jól viselte, és elfogadta a helyzetet, pedig amúgy vérmes szopizó volt az utolsó pillanatig (éjszakánként 2 óránként, nappal 3 óránként kérte…).

  Üzenem:
  Ha hasonló problémád van, tarts ki a szoptatással, mert kell a babának. Addig amíg bírod a helyzetet te is és apával való kapcsolatod is 🙂
  De tudd, hogy az elválasztással jó eséllyel meg fog oldódni.

 • Pap timea

  Reply Reply 2017. február 24. péntek

  Kedves Ági,

  Kisfiam 21 hónapos, az alvasaval kapcsolatban szeretnék tanácsot kerni. Szeretnék segíteni neki, hogy esténként sikerüljön könnyebben, jókedvűen elaludnia. Nappal semmi gond nincs, bár a napkozbeni elalvás is nehezen megy, egyszerűen hiába látom rajta,h faradt,mintha nem venné tudomásul. Levegőn babakocsiban könnyen elalszik,de egyrészt ez nem mindig megoldható,másrészt úgy gondolom meg kell tanulnia lakásban is elaludni. Az esti elalvás kaotikusabb. A furdetes 19:30 magasságában történik,utána próbálunk csendesedni, nem pörgetni,megteremteni a nyugodt körülményeket.
  Megesik,h hisztibe torkolloan “paradezik”,h ő meg játszani akar, kitalálja,h még tejet kér inni…Szóval keresi a lehetőségeket napjának meghosszabitasara. Ez 22:00-23:00 óra magasságában is előfordul.
  A napirendje meg sajnos nem annyira kiszámítható. Van,h későn alszik el és korán ébred,ennek az ellenkezője is megesik, illetve a napközbeni alvasa is rapszodikus, nem azonos időben történik és esetenként 1, máskor 3 órát is alszik napjában egyszer. Természetesen mindez befolyásolja az elalvasanak idopontjat este.
  Velünk alszik nagyjából 9 hónapos korától,ami sem engem, sem a párom nem zavarja,de talán nem elhanyagolható tényező az esetleges megoldási javaslatod szempontjából.
  Szeptemberben kezdődik a bölcsődébe szoktatas,jó lenne addig megoldani ezt a problemat.
  A párom nagyon rossz alvó,hiába,h faradt rendszerint nem tud elaludni, reggelente nagyon nehezen tér észhez. Ezt látom a fiunkon is. Nem tudom,h ez lehet e orokletes.
  Mielőbbi válaszod előre is köszönöm.

  Timi

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. február 27. hétfő

   Valószínűleg nem igazán fáradt még, amikor lefekteted, ezért tiltakozik ennyire. Próbáld meg, hogy később van a fürdetés és csak 9-fél10 körül kezded a lefektetést. Ilyenkor feküdj mellé, olvass neki mesét, aztán lámpaoltás után fejből mondj még mesét (olyat is lehet, hogy ő választhat egy figurát, akiről mesét mondasz neki), ez általában megnyugtatja a kicsit, megszünteti az ellenállást és a sötétben be is alszik a gyerek.

 • Adél

  Reply Reply 2017. február 23. csütörtök

  Kedves Àgi! Egy kimerült anyuka levelét olvasod. Kislányom 15 hónapos.. Egy okos kislány rendkivül jo alvó baba. 5 hetes kora ota átaludta az éjszakákat még fogzáskor is!!! December óta feje tetejére állt minden. Éjjelu görcsölésekkel kezdtük. Mindig hasfàjos volt (Iga szint alacsony nála) néha egy hétig nyugodtan aludt utána kezdtük előrröl. Már ott tartunk h egész éjjel nyög a gyerek sőt már kiabál és dobálja magàt nagyon ijesztő. A létező összes orvoshoz vittük mindent kipribàltunk.. Ételhez sem tudom kötni a nem alvást mert hol alszik hol nem…. Tanàcstalanok vagyunk. Érdekelne a vélenényed, melyet elore is nagyon köszönök es szivesen fogadok. Szép napot Adél

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. február 27. hétfő

   Elsőként arra gondolnék, hogy a hátsó fogak áttörése okozhatja esetleg a problémát. Ebben a korban ez nagyon nyűgössé tudja tenni a kicsiket. Általában este lefekvés előtt egy kiskanál Nurofen segíteni szokott rajta.
   A másik ötletem az, ami miatt ebben a korban sok kicsi nem tud aludni: annyi élmény éri őket, hogy egyszerűen túlpörögnek és nehezen tudnak kikapcsolni éjszakára is. Ilyenkor kezdődik a járás, tanulnak beszélni, felfedezik a világot… Néha segít az, ha este lefekvés előtt elmeséled neki a napját, ez segít neki feldolgozni a sok élményét és nyugovóra térni. Emellett pedig segíthet este lefekvés előtt egy csésze Rooibos tea is a nyugodtabb alvásban.

 • P. Kriszta

  Reply Reply 2017. február 12. vasárnap

  Kedves Ági!

  Kisfiam 17 hónapos és nagyon magamra ismertem ebben a cikkben, sajnos még mindig nem vagyok biztos magamban (első baba, semmi segítség és jótanács) ez meg is látszódik sok mindenen.
  Az elmúlt éjszaka 20-30 percenként kellett mennem hozzá, mert megriadt és addig nem hagyta abba a nyökögést amíg nem mentem és nem kezdtem simizni, ilyen még nem volt eddig.
  Pelenkával alszik azt gyömöszöli, nem cumizik. Eddig ha esetleg megriadt elég volt azt oda adni neki, mert mondjuk ráfeküdt és nem bírta kiszabadítani, de most már nem elég. Igaz most voltunk náthásak mindannyian, de szerencsére csak 1 napot volt lázas.
  Amúgy sajnos pici korától nem az az anyás és bújós típus, nem is aludt velünk soha, ha próbáltuk is, nem maradt meg. Tervezett császáros és tápszeres baba én erre vezetem vissza, mert állandóan testközelben volt, azzal nem lehetett gond.

  Sajnos a fejlődésével is vannak gondok és nem tudom miért. Jártunk fejlesztésre, mindenki más mondott, sokak szerint nem volt semmi baja, Dévényes szerint feszes volt háta nyaka. Ez utóbbit eltudom fogadni mert nagyon sokáig képtelen volt hason megmaradni, valószínű fájhatott is neki.
  Így mindent később kezdett, kúszni kb. 9-10 hónaposan, mászni 1 évesen, járni 15,5 hónaposan, most ezt próbálja tökéletesíteni, bent már elég jól megy neki, kint inkább fogja a kezünket, nem érzi még úgy bakancsban.
  Ezeken már nagyjából túl tettem magam és lassan azon is, hogy valószínű későn fog beszélni is. Baba, mama, néha papa habár most ezeket is hanyagolja. Nemrég tanult meg pápázni is. Teli tenyérrel mutatja azt amit akar, ha mondjuk neki hol van ez vagy hol van az, vagy hozd ide ezt-azt azt nem csinálja.

  Nem tudom hogyan tudnám fejleszteni. Egész nap vele vagyok, mert nincs el egyedül, főzni sem tudok tőle. Ő még nem tud inni ülve cumisüvegből csak fekve, mert nem dönti és ez nagyon zavar, hiába tanítom neki. A szívószállal történő ivás elsőre ment dobozos üdítővel, de szívószálas kulaccsal nem is akarja megpróbálni.
  Semmi érdeklődést nem mutat kanál használatára, kézzel egyébként szépen szájába teszi a falatokat. Tejfehérje allergiás így naponta 3x még tápszert iszik. Délben azon alszik el az ölemben, én etetem és utána a kanapén alszik, mert ott 2-3 óra is megy, persze vigyázni kell rá nehogy leessen. Esti elalvás szintén így működik, miután elaludt beteszem a kiságyba.

  Teljesen kétségbe vagyok esve és segítséget vagy tanácsot sem tudok senkitől kérni. Nem tudom miért van elmaradva ha állandóan foglalkozva van vele, mit csinálok rosszul?
  Manapság pedig kezdődnek a hisztik is, próbálok nem foglalkozni velük. Szerencsére nem üt vagy harap hanem vagy a földön hemperegve ordít vagy ha menet közben kapja el akkor a kezünkben íjba feszíti magát.

  Szívesen venném a tanácsaid.

  Köszönettel: Kriszta

  • P. Kriszta

   Reply Reply 2017. március 12. vasárnap

   Kedves Ági!

   Kaphatnék én is pár hasznos tanácsot a felvetett problémáimra? 🙂

   Köszönettel: Kriszta

 • Anna

  Reply Reply 2017. február 09. csütörtök

  Kedves Ági!
  Kisfiam 11 hónapos. Sosem aludt el egyedül. Esti rutinunk: fürdés után cici, aztán ringatás (ülve), így alszik el. Nekem ezzel semmi bajom sincs, ezért meg sem próbáltam erőltetni, hogy tanuljon meg egyedül elaludni. Nekem ez így kényelmes és természetes. Éjszaka 2-4-szer ébred, ilyenkor ugyanígy visszaaltatom. Nyilván ez nem a világ legkényelmesebb dolga, de el tudom viselni. A kérdésem: kell-e változtatom valamin? Vagy bízhatok abban, hogy ha megérik rá, magától el fog tudni aludni egyedül is, mindenféle “tréningezés”, tanítás nélkül? Köszönöm a válaszod.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. február 27. hétfő

   Ha megérik rá, magától is tud majd aludni, sokszor a próbálkozás, erőltetés többet árt, mint használ. Tehát, ha számodra nem elviselhetetlen a dolog, egy kis türelem és magától javulni kezd majd a helyzet.

Leave A Response

* Denotes Required Field