Éjszaka felkel, és nem tud visszaaludni

A baba felébred és az éjszaka közepén órákat fentvan, képtelenség visszaaltatni. Sír, mocorog, mászik, felül, feláll… Csecsemőknél és kisgyermekeknél is egyaránt előfordulhat ez a jelenség. Az oka azonban minden korban más. Mit lehet tenni?

Ez a szülők számára nagyon kényelmetlen jelenség minden életkorban más okból történhet:

Újszülöttként azért szokott jelentkezni, mert a kicsi összecseréli a nappalt az éjszakával. Az anyaméhben még nem igazán érzékelte a baba a kettő közötti különbséget és a születése után még jópár hétre van szüksége, mire megtanulja, mikor van a nappal, amikor ébren van, játszik, világos van, rövidebben alszik és az éjszaka, amikor csend van, sötét, a baba is hosszabbakat alszik és csak enni kel fel.

A baba erre a különbségre magától is rájön, azonban előfordulhat olyan eset, hogy mégsem találja meg a ritmust. Ennek lehet az az oka, hogy a család életritmusa is eltolódott, reggel sokáig alszanak, este sokáig vannak ébren, vagy egyik nap így, a másik nap úgy alakul a program. De az is befolyásolhatja, hogy a legtöbb családban, főként első baba esetén, nappal csend van otthon, csak anya és a baba van a lakásban, este viszont felélénkül az élet, megjön apa, hazaérnek a testvérek és természetszerűleg a kicsi is szeretné kivenni ebből a részét.

Az újszülött bioritmusa néha az anya várandósság alatti napirendjéhez igazodik: ha anya rendszeresen éjszaka feküdt le, előfordulhat, hogy születése után a baba is csak ekkor térne nyugovóra.

Gyakori hiba az is, hogy a szülők csak enni veszik ki a babát a kiságyból, minden etetés után visszafektetik aludni éjszaka is, nappal is, így a baba nem érzékeli, mikor van az egyik és mikor a másik.

Amiben segíthetsz a babának, ha összecseréli a nappalt és az éjszakát: Nappal ne hagyd 3 óránál hosszabban aludni soha. Evés után ne fektesd le azonnal, hanem legyen ébren, játsszatok és csak akkor fektesd le, amikor már nagyon álmos. Nappal már a kezdetektől lehet veletek, ott, ahol ti is vagytok, ne a kiságyában, hogy érezze: nappal van.

Néha az újszülött nem cseréli össze a nappalt és az éjszakát, csak elcsúszik a napirendje, ilyenkor vagy hajnalban kel és este korán elalszik, vagy pedig este nagyon későn fekszik és a délelőttöt átalussza. Ezen úgy tudsz változtatni, hogy ha korán fekszik, akkor néhány napon át, először 30 perccel teszed le később este, mint azelőtt, ha ezt megszokta (kb. 3-4 nap, mire átáll a ritmusa és reggel is elkezd fél órával később ébredni), akkor megint fél órával később teszed le és így tovább.

A másik esetben, ha délelőtt sokáig alszik, reggel elkezded fél órával korábban ébreszteni, ettől az egész napirend korábbra kerül fél órával és végül este is fél órával korábban fekszik le. Ezt 3-4 nap alatt megszokja a baba, ekkor újabb 30 perccel korábban kezdheted ébreszteni egészen addig, amíg helyre nem csúszik a napirend.

3-6 hónaposan az éjszakai virrasztások, hosszabb ébrenlétek leggyakrabban előforduló oka vagy az, hogy újszülött korból fennmaradt az éjszakák és nappalok felcserélése (ekkor a fentiekben leírt módszereket alkalmazhatod) vagy az, hogy nappal túl sokat alszik. Ez általában akkor fordul elő, ha a babát minden evés után lefektetik, ha hagyjáák 3-4 órákat aludni naponta, ha mindig babakocsiban altatják, ahol hosszabban alszik, illetve, ha az esti lefekvés előtt nincs lehetősége hosszabban ébren lenni, hanem a délutáni ébredés után szinte azonnal következik az esti fürdés. Ebben a korban a babák általában nagyon kiegyensúlyozottak, könnyedén elalszanak, viszont, ha nappal nem annyit alszik, amennyire magától igénye lenne, annak a hosszú éjszakai ébrenlét lehet az ára.

Mit lehet tenni? Figyeld meg, mikor álmosodik el magától és ilyenkor kis ellazítás, dédelgetés, esetleg szopi után az ágyába fektesd le aludni. Nappal ne aludjon 3 óránál hosszabban. Este ne óra szerint fektesd, hanem akkor menjetek fürdeni, amikor elálmosodik.

9-18 hónaposan szintén nagyon gyakori a hosszabb éjszakai ébrenlét. Mivel ebben a korban a fogzás miatt egyébként is gyakran ébredhet éjszaka a baba, sok szülő úgy érzi, hogy a gyerek szinte nem is alszik, hiszen hol óránként kel, hol órákat fent van éjjel. Ezt az okozza, hogy ebben a korban egyébként is nagyon érdeklődő a baba, mindenre nagyon nyitott, ingerkereső állapotban van és emellett a fogzás miatt is éberebb. Amikor felébred, egyszerűen nem tud megint az elalváshoz szükséges ellazult állapotba kerülni. Sokat segíthetsz neki azzal, ha nappal is sokat van friss levegőn, elalvás előtt is alaposan kiszellőzteted a szobáját, mert az oxigéndúsabb levegőben mélyebben tud aludni, valamint ügyelni kell arra is, hogy este elég fáradtan feküdjön le (legalább 4-5 óra teljen el az utolsó délutáni felébredés után, figyeld, mikor fárad el igazán.)

Kisgyermekkorban is többféle oka lehet az éjszakai hosszú ébrenlétnek.

Leggyakrabban a változások váltják ki. Ha a kicsinek testvére születik, költözik vagy utazik a család, bölcsődébe-óvodába szokik be a kicsi, beteg volt, esetleg fájdalmas vagy számára ijesztő orvosi beavatkozáson esett át, az általában szorongáshoz vezet. Ilyenkor éjszaka átmenetileg felébredhet, nyugtalanabbul aludhat. A megoldás ilyenkor nem a fegyelmezés, meg az alvásra szoktató módszerek erőltetése, ezzel csak felerősödik a szorongás, hanem az, hogy nappal minél többet kell foglalkozni a kicsivel, szeretgetni, több időt, figyelmet szentelni rá, megérteni, miért szorong és szeretettel oldani a szorongását. Gyakran éppen az az éjszakai hosszú ébrenlét oka, hogy nappal a kicsi nem kapja meg a szükséges törődést, ezért éjszaka követeli ki magának.

Vannak olyan kisgyerekek is, akik egészen idáig jól aludtak, most viszont csak a szüleikkel együtt akarnak aludni. Ilyenkor a szorongást csak fokozza, ha erőltetjük a saját ágyban alvást, ha nagyon fáradtak vagyunk és láthatóan ő sem piheni ki magát, viszont velünk jól alszik, inkább aludjunk együtt vele. A lényeg, hogy mindenki kipihenje magát.

Éjszakai éberséget okozhatnak ételek is: a kakaó (a koffein tartalma miatt), a cukros ételek, édességek, az üdítőitalok, ezeket a délutáni-esti időszakban már lehetőség szerint kerüljük.

Ha az éjszakai ébrenlét hangos felsírással, félálomban történő hisztivel jár, a kisgyerek felül az ágyban, kiabál, beszél, félig nyitott vagy behunyt szemmel, nem reagál semmire, majd 20-30-40 perc múlva visszaalszik, az az ún. pavor nocturnus jelensége. Ez a jelenség egyfajta kisgyermekkori „alvajárás”, ami 8 éves korig bármikor előfordulhat. A kiváltó oka ismeretlen, de az biztos, hogy szinte mindig akkor lép fel, amikor a kisgyerek nappal túlságosan elfáradt (pl. bölcsi/ovikezdéskor az első hetekben túl fárasztó az idegrendszere számára a sok kisgyerek alapzaja, a sok új élmény). Ilyenkor törekedjük arra, hogy kicsit korábban feküdjön le a szokásosnál és az esti időszakban törekedjünk arra, hogy nyugodtabb legyen a környezete, ne nézzen már tévét, ne játsszunk túlságosan mozgalmas játékokat, hogy a túlpörgött kisgyerek elalvás előtt ellazulhasson.

Ha pedig még mindig nem alszik a babád, itt tudok segíteni neked >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

44 Comments

  • Zsanett

    2015. január 30. péntek

    Kedves Ági már kaptam öntől tanácsot megpróbálkozom megint.
    Lányaim 18 hónaposak eddig szépen egyedül elalvó kislányom csak úgy alszik el ha simogatom a hátát és közben éneklek.Ezzel nem is lenne gond szívesen teszem de éjjel felkel 1-3 között és nem akar visszaaludni sehogy…már az elveimet is feladtam hogy nem jön közénk a babóca de bizony odatettem de ez sem segít sőt.Elkezd játszani kb 2 órát akkor látom hogy kezd fáradni és elalszik simogatással megint.Déli alvással nincs gond ügyesen elalszik egyedül is.vanhogy 3 órát is aludnának de már keltem őket nehogy az legyen a baj hogy sokat alszik.Megváltozott a viselkedése is felém napközben többet bújik odaül az ölembe ami eddig nem volt jellemző rá ha kimegyek a szobából jön utánam és sír.Arra gondolok hogy szeperációs szorongás leht.Ez meddig tarthat el nála?Türelmes vagyok végtelenűl de kezdek fáradni..:) előre is köszönöm a válaszát.

  • P. J. Rita

    2015. január 26. hétfő

    Kedves Ági!

    Az alvással vannak nehézségeink, és most már úgy érzem, meghaladja a képességeinket…
    14 hónapos kislányunknál kezdetben, 2 hónappal ezelőtt csak az éjszakai alvás során jelentkezett, hogy az éjszaka közepén felébred, és nem tud visszaaludni, ezért hangos „önaltatásba” kezd a hangjának ütemes vibráltatásával és ugyanarra az ütemre lábának és testének görcsös rugóztatásával. A szeme sokszor csukva van, látszik, hogy vissza akar aludni, de nem megy neki. És egy pár hete a napközbeni alvásnál is jelentkezik.

    Az elején az éjszakai ébrenlétek szinte mindig pontban 3-kor kezdődtek, és hosszan, akár 2-2,5 órán át elhúzódtak, egészen addig, amíg a hajnali tápszert még nem kapta. Azzal visszanyugodott, és fél 8-8-ig viszonylag nyugodtan aludt. Karácsony utántól azonban teljesen adhocká váltak az ébredések időpontjai és hosszai is, és többször ismétlődik egy éjszaka. A tápszer elfogyasztása után ugyan megnyugszik, de ezt követően mostanában már nem olyan nyugodt, akár óránként is megébred reggelig. A napközbeni alvásnál jellemzően az elalvást követő 45-60 perc után jelentkezik, és kb. 50 %-ban alszik vissza utána. Gyakran napközben ez a 45 perc az összes alvása. Valamint még megfigyeltük azt is, hogy elalvást követő végleges ébredés is egyre görcsösebb, egyre kevesebbszer ébred mosolyogva, beszélgetve.

    Egyfolytában az okokon gondolkodunk, de nem jutunk dűlőre. Mikor kezdődött az egész, novemberben, elég feszült időszak volt, mert váratlanul költöznünk kellett… Mind emellett Enikő akkor kezdett el magától járni. Ez napközben láthatóan lekötötte, és rendkívül izgatott volt tőle. Mostanra ezek az izgatottságok azonban elsimulni látszanak. Valamint a foga is lehet még, bár az eddigiek egyáltalán nem okoztak gondot. Jelenleg 8 foga van kinn, a legelsők alul, felül. Tehát, a védőnő szerint is, jöhetnek a hátsók. De a hangjelzés nem kimondottan fájdalmat jelez. Továbbá egy ideig – az orvos és a védőnő tanácsára is – próbálkoztunk többféle fájdalomcsillapítással, de nem jártunk sikerrel. Nem aludt vissza tőle.

    Korábban Enikő 10 hónapos koráig evett éjjel is – 8 hónapig szopizott, utána az én hosszútávú gyógyszeres kezelésem miatt azt ki kellett vezetnem, tápszerre váltottunk. Ez alatt sosem volt gond a visszaalvással. Evett és visszaaludt. 10 hónap után a védőnő tanácsait követve 4 nap alatt leszoktunk az éjjeli evésről, viszonylag probléma-mentesen. Utána 2 hónapig nem volt semmi gond, estétől 5-6-ig aludt.

    Az este mindig ugyanazon rendszer szerint történik: közös játék, vacsi asztalnál, fürdés, öltözés, 2 mese, tápszer, és ezzel ő el is alszik magától. Figyelünk arra, hogy friss legyen a szoba levegője, nincs teljesen sötét, kislámpa fényénél alszik el, de éjjel nem ég lámpa, minden nap megyünk sétálni.

    Mikor felébred, először mindig várok, hogy mennyire lovallja bele magát. Ha 5-10 perc után nem nyugszik vissza, akkor lépek közbe. De nagyon nehéz neki segíteni. Próbálunk neki vizet adni, de ritkán kér. Van, hogy kapcsolunk be neki mesét, amit én mondtam fel telefonra, ez ritkán segít. Nem szereti, ha kivesszük a kiságyból, visszakéredzkedik. Nem viseli jól azt sem, ha magunk közé tesszük. Felébred, ha fordulunk az ágyban, és egy idő után kikel magából teljesen. Próbáltunk már énekelni, dúdolni, simogatni, csak időszakosan segítenek. Van, hogy csak várunk, hogy mi lesz, mikor ér véget.

    Normális-e ez a görcsös ébredés? Kell-e neki segíteni vagy hagyjuk rá? Hogyan tudnánk neki segíteni még másképp? Ilyen idős korban lehet-e újra éhes éjjelente? Hagyni kell-e rászokni az éjjeli evésre? Elegendő-e ennyi alvás neki? Ő hogy nem fáradt?

    Válaszaid előre is nagyon köszönöm.

    Pajer – Józsa Rita

    • Vida Ágnes

      2015. február 01. vasárnap

      Igen, előfordulhat, hogy éhes éjjel, de lehet szomjas is. Valószínűleg azonban nem emiatt kel fel, hanem a fogzás zavarja és ő a maga módján próbálja visszaaltatni magát. Mivel a babák sokkal rövidebb szakaszokban alszanak, mint a felnőttek, ő így sem fáradt, emiatt nem kell aggódnod.

  • Nóra

    2015. január 26. hétfő

    Szia Ági!

    21 hós kisfiam mindig is sokat ébredt éjszaka, de pár hete elalvás után 2-3 órával felébred és be akar feküdni közénk a franciaágyba. Ha nem engedem akkor az éjszaka közepén hatalmas sirásba kezd. Lassan kistestvére érkezik, és kezd az ágy már hármunknak szűk lenni, félek mi lesz ha a hasam egyre nagyobb lesz. Este nem hajlandó a saját ágyában elaludni, csak nálunk a nagyágyban úgy, hogy fogja a fülemet. amikor elaludt, átviszem őt a szobájába, de ezt eltte mindig elmondom neki hogy igy lesz. tudnál tanácsolni valami módszert h szépen fokozatosan átszoktassuk a saját kis ágyába és egyedül aludjon el? semmiképp nem szeretném ha ezt rossz néven venné, de valahogy mégis jó lenne elérni h egyedül aludjon. köszönöm előre is!

  • Melinda

    2015. január 26. hétfő

    Kedves Ági
    3 honapos kislanyom alvasproblemajaval kapcsolatban irok.
    Eddig ejjel jobban aludt mint nappal de most mar ejjel is gond van.
    Hajnali 3,4,5 korul ebred, peluscsere majd szopi, bofi es kezdodik a vihancolas. Hangoskodik ha meglat nagyokat mosolyog majd mivel en nem jatszok vele elkezd panaszkodni majd sirdogalni. Ezt orakon keresztul csinalja. Most pl 4.22kor kelt, most 8.06 van es nem alszik. Persze en sem.
    Nappal sem alszik sokat. A hajnali menet utan valamikor elalszik majd olyan 10 korul ebred. Kb 12re elfarad altatom max 30 perc alvas az agyaban. Legtobbszor cici bofi es beteszem az agyaba. Ha kelloen el van pilledve alszik 30 percet ha felebred semmit. Volt mar hogy 3 oraan keresztul probaltam altatni. Volt ott cici simi ringatas siras nagy ágy de sehol nem volt jo.
    Nappal a legegyszerubb a babakocsis alvas. De elobb az agyaban probalom s ha mar sehogy sem megy jon a babakocsi.
    Persze tologatni kell. Ha nem, felebred. Ilyenkor alszik 1-2 orat. A nappali alvasa ennyi no meg eves kozben pihen de nem orakat cicizik. Max fel orat ket cicibol.
    Ha mar nagyon faradt neha sikerul a hatat simogatva elaltatni. De nem fekszik hason, haton szeret igy oldalt fekve sem akar mindig megmaradni.
    Nem birok semmilyen napi rutint bevezetni a nemalvas miatt. S mivel eddig ejjel aludt aranylag kipihent voltam de most ezek a hajnali menetek mar nagyon kikeszitenek.
    Van egy 5 eves teso is akivel szinten szenvedunk magatartasi es talan figyelemzavar miatt. Ez most van kivizsgalas alatt.
    Kerlek segits.

    • Vida Ágnes

      2015. február 01. vasárnap

      Valószínűleg a nappali rendszertelenség borítja fel az éjszakát is. Próbáld meg kifigyelni, mikor álmos és akkor letenni. Javaslom ezt a cikkemet a megfelelő napirend kialakításához: http://www.kismamablog.hu/gyermekneveles/4e-modszer

      • Melinda

        2015. február 07. szombat

        Kedves Ági,
        Koszonom a választ, ismerem a 4é-t tartjuk is azaz ugyanazok a tevékenységek váltjájk egymást napközben. Amióta először írtam annyi változott hogy cicivel tudom elaltatni es van hogy egy orat is alszik ilyenkor. De az éjszakák most már sokkal rosszabbak. Betöltötte a kislányom a 3 hónapot s fejlődési ugrásra gondoltam eleinte, de sajnos ami elromlott maradt úgy. Eddig éjjel 3-4-5 korül ébredt először. Este 9-10 között alszik el , ebben nincs változás viszont éjjel fé1kor kel majd 3 5 7-kor. Nem hogy éjjel egyre tobbet aludna, a 2, 2,5 óra is alig van meg. Ha megébred próbáltam visszaaltatni simivel de olyan rikácsolást kurjongatást rendez hogy esélytelen. Felkölti a tesót is ezért inkább cicit kap és akkor csend van és béke. Mi lehet ennek a gyakori éjjeli ébredésnek , evésnek az oka? Cumit nem fogad el. Nappal a teljes öklét gyömöszöli a szájába de az innye nem fehér nem is utal fogacskára.

  • Zsanett

    2014. november 28. péntek

    Kedves Ági!

    Segítségedet kérném 17hós kisfiam lassan 2-3hete éjjel felkel és nem akar vissza aludni csak akkor ha átviszem magam mellé,de ott is mocorog nyűglődik, a fájdalom csillapítótól sem alszik jobban, eddig a fogzásra fogtam de már nem tudom mitévő legyek.
    Most már este sem alszik el szépen egyedül, ölben altatni kell, illetve napközben is probléma lett az alvás.
    5 hetes kora óta szépen egyedül aludt a szobájában!

    Nagyon köszönöm a segítséged!

    • Vida Ágnes

      2014. november 29. szombat

      Ebben a korban ez nagyon gyakori jelenség, a szeparációs szorongás okozza. Napközben is altasd nyugodtan összebújva, akár a nagyágyon is aludhat nappal, nem kell a saját ágyában, lassan úgyis kiszokna belőle. Próbáld tartani a napirendjét és este is időben feküdjön, napközben mozogjon sokat a szabad levegőn, ne egyen sok cukrosat, ne igyon kakaót és lefekvés előtt ne nézzen tévét. Ezek garantálják, hogy nyugodtabban tudjon aludni éjszaka is.

  • Katalin

    2014. november 21. péntek

    Kedves Ági,
    7 hetes kisfiam nappal képes órákat aludni (3-4 órát is) babakocsiban, éjjel viszont 1,5-2 óránként kel. Nem mindig eszik éjszaka ha felébred, van hogy csak a hasa fájdogál, ilyenkor felveszem és pár perc múlva visszaalszik.
    Nappal a kiságyában nem szívesen alszik el, mihelyst leteszem, felébred. Babakocsiban viszont órákig képes, ahogy írtam.

    Mennyi idő után ébresszem fel? Vagy fel kell ébreszteni egyáltalán?

    Lehetséges, hogy felcseréli a nappalokat és éjszakákat?

    Amúgy 7kor van fürdés, de ha például 4kor ébred fel délután, akkor fürdésig már nem alszik és néha nagyon nyűgös tud lenni már fürdetés előtt.

    Mit tanácsol, hogy kicsit változzon a helyzet? Vagy még kicsi és később beáll magától?

    Köszönöm válaszát,
    Katalin

    • Vida Ágnes

      2015. március 13. péntek

      Próbáld meg, hogy nappal etetés után ezentúl alaposan megbüfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ha már nagyon álmos, tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog. Ne hagyd 2 óránál hosszabban aludni nappal és sose tedd le evés után azonnal, hanem pelenkázd be (erre akkor is felébred, ha egyébként elszenderült szopi közben). Kell néhány nap, amíg a bioritmusa átáll az új rendszerre, utána már megszűnik az éjjeli ébrenlét.

  • eniko

    2014. november 15. szombat

    Kedves Ági. Szeretném megkérdezni ikreim vannak akik most 7 honaposak 35 hétre születtek és a kislányom elég sokat hányik. Sajnos a nagy lányom is refluxos igy az orvos azt mondta hogy örökölte a kisebbik is. Az a kérdésem hogy tápszeres babák és ahogy a tápszert meg eszi böfizés helyet sugárban az egészet vissza löki ez normális? És most a hozzátáplálással is nagyon nehéz pedig már 5 honapos koruktol adok nekik szilárd ételt de az is vissza jön neki. Mit adhatok neki mivel elég nehezen fogad el bármi ételt mindentöl hányingere van és undorodik? eniko

    • Vida Ágnes

      2014. november 16. vasárnap

      Előfordul, hogy a baba csak túleszi magát, túl mohó és ezért bukik ilyen sokat. Ha mellette rendesen gyarapodik a súlya, nincs miért aggódni. Ha nem hízik rendesen, akkor érdemes lenne egyeztetni az orvossal és tápszert váltani. A pépek még nem szilárd étel, ezért azok is könnyen visszajönnek, ebben a korban egyébként is sokat mozog a baba, kimozogja magából az ételt, ez normális.

  • Zsanett

    2014. november 15. szombat

    Kedves Ági!
    15 hónaposak az iker lányaim.Olyan kérdésem lenne hogy az egyedül alvás megy nekik szépen de csak akkor ha külön külön rakom le őket.Egy szobában alszanak egymás után vana akét kiságy.Ha egyszerre teszem le őket felállnak és egy ideig megy a beszélgetés játék nevetés aztán sírás de olyan szinten felhergelik magukat hogy csak kézben alszanak el.Kérdésem hogy maradjon így hogy eltolva egy 10 perel teszem le őket vagy próbálkozzak az együtt elalvással viszont akkor tanácsot kérnék hogyan.Azt már próbáltam hogy bemegyek leteszem mindkettőt de még ki sem érek a szobából már kiabálnak sírnak….Előre is köszönöm a segítséget.

    • Vida Ágnes

      2014. november 16. vasárnap

      Ez normális, majd később, amikor már nagyobbak lesznek kicsit, akkor meg lehet próbálkozni vele, hogy meseolvasással együtt alszanak el, de ebben a korban még nehezen lazulnak el, ezért ez nem igazán szokott még menni.

      • Zsanett

        2014. november 21. péntek

        Köszönöm.Én is ebben a válaszban bíztam…:)Meseolvasás még nem megy mert a könyv széttépése még érdekes móka..:) Akkor később próbálkozom és tovább olvason az Ön okos és sokat segítő tanácsait.

  • Eni

    2014. november 14. péntek

    Hozzáteszem a kérdésemhez, hogy másképp vidám baba, nagyon aktív, érdeklődő. Elindult 3 hete, azóta nagyon sokat megy, alig ül le játszani, főleg az utóbbi 1 hétben, viszont az alvási gondok (éjszakai) 1 éves kora óta vannak ennyire súlyosbodva.

  • Eni

    2014. november 14. péntek

    Szia,
    Elalvássaé kapcsolatos gondjaink vannak. Kislányom 1 éves 2 hónapos. Nappal kétszer alszik, viszont nálunk mindig ceremóniás az elalvás. Egyedül nem alszik el, kell énekelni, simogatni, karban hordozni és ezt mind csak Anyával. A kiságyban szó sem lehet az elalvásról, csak miután elaludt lehet őt áttenni a kiságyba. Kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnám őt leszoktatni ezekről a dolgokról. Ha leteszem annyira ordít, keservesen sír már babakora óta, hogy egyszerűen semmivel nem lehet megvigasztalni ha felidegesíti ezen magát, így inkább hordozom tovább.
    Mésik gondunk éjszakai felébredések, felsírások. Jönnek a nagy rágófogak. Nagyon megszenvedi. Nem lázas, viszont sokszor felkel éjszaka sírva, csak úgy nyugszik meg, ha szopizik egyet (viszont nem éhes látom rajta, nem azért kel fel), aztán vagy visszaalszik, vagy még hordozom kicsit. Ezt egy éjszaka 2-3 alkalommal eljátsszuk. Ennek mikor lesz vége, vagy mivel enyhíthetné ezt az állapotot. Kenjük géllel a fogínyt, van Nurofen szirup, amikor nagyon nyűgös olyankor éjszakára adok neki, de az sem használ. Naponta sokat sétálunk, levegőzünk, szellőztetünk. Mit tehetek még és továbbra is felvegyem éjjel? Köszönöm! Várom a tanácsod 🙂

    • Vida Ágnes

      2014. november 16. vasárnap

      Ha sir, mindenképpen vedd fel éjjel. Tudom, fárasztó, de azért csinálja, mert tényleg valami baja van. Ha a Nurofen nem használ, akkor szinte biztos, hogy nem a fogzás fáj neki, a gél kb. 3 percig hat, az az éjszakákra nincs kihatással. Általában a fogak áttörésével ez javulni szokott. A nyűgösségen, az éjszakai éberségen elalvás előtt egy csésze Rooibos tea segíthet vagy fogzásra való homeopátiás szerekkel lehet segíteni.

  • Eszter

    2014. november 14. péntek

    Kedves Ági! Tanácsodat kérném. Kisfiúnk november 8-án töltötte az 5.hónapot, nagyon várt baba, 7 év és sok lombik után született, 10/10-es apgarral, sajnos egy elhúzódó sárgaság miatt kékfény th-ra kényszerült (vércsoport különbségünk okozta) majd 7 hetesen két oldali kizáródott lágyéksérv műtéte volt. alapból jókedvű és kiegyensúlyozott baba, anyatejes, mostanában esténként sajnos ki kell egészítenem tápszerrel az etetését. hasfájós volt, ám ennek ellenére aludt éjszaka egész 4 hónapos koráig. akkor megváltozott minden. nyálzás, nyűgösség, és szájában mindig a kezecskéje, majd rövidebb alvások éjjel, felsírások. minden létező praktikát próbáltunk, homeopátia ringatás, stb. de egyedül az szopizás vezetett eredményre, akkor megnyugodott. a jelenlegi napirendünk: reggel 7-8 között szopi, tízórai kis gyümölcsel próbálkozva, majd délben szopi, utána 3 óránként igény szerint. este fél nyolc fürdés, és nyolckor szopi, majd alszik. kb. kétszer ébred éjjel, és ahogy írtam, csak a szopizás után tud újra álomba szenderülni. ami még megváltozott mára: napközben fél órákat alszik kb. két óra fentlétet követően, egy hosszabb alvás van du. de amúgy nagyon aktív. már fordul minden irányban, rengeteget sikongat, játszik és kommunikál a maga kis nyelvén. viszont imádtunk eddig sétálni, most a kocsiban sír, feszeng, nem alszik, pedig játékait is visszük, ha kiveszem a kocsiból minden rendben, nevetgél, mosolyog. mit rontottam el, ha elrontottam valamit? már sikerült elaltatnia magát a napközbeni fekvéseknél a kiságyában, most csak ringatást követően tud elaludni. csak anya karjában, csak általam. most szerzek be mei tai hordozót, mert kipróbáltuk , és abban jól érzi magát. mi változott meg, hogy elromlott a magától elalvás,és újra csak a szopizás nyugtatja meg éjjel? előre is köszönöm a válaszodat!Eszter

    • Vida Ágnes

      2014. november 16. vasárnap

      A probléma oka, hogy elkezdtek jönni a fogai, ezért nyűgösebb most, ezért lazul el nehezebben. Sajnos ez 4-5 hónapos kortól hónapokon át folyamatosan tarthat, ameddig feszítik az új fogacskák az ínyt. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz rajta segíteni, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

      • Eszter

        2014. november 17. hétfő

        Nagyon szépen köszönöm a választ Ági, jelenleg dologel gélt használunk, ám sokszor van bennem félelem is, nem alakul ki hozzászokás a fájdalomcsillapításhoz e homeopátiás szerek kapcsán? a másik kérdésem lenne még, hogy az éjszakai szopizás szintén nem fog visszahatni a későbbiekben majd azzal,hogy jelenleg ez és az én karomban ringatás nyugtatja meg éjjel? Néhány ismerősünk szerint így nehéz lesz leszoktatni az éjszakai szopizásokról…bár szerintem ebben a korban, s ahogy általad is olvastam még nem gond, ha éjszaka is szoptat az édesanya. Még1x köszönöm a választ! Eszter

  • Andrea 75

    2014. november 14. péntek

    Kedves Ági!

    Nálunk születèse óta van gond az alvással. Éjjel felkel és nem tud visszaaludni 2-3-4 órákat vagyunk fent és nappal sem alszik 1-2 órát! Már kezd fogyni a türelmem és az energiám!Mit lehet tenni?

    Köszönettel!
    Andi

    • Vida Ágnes

      2015. február 19. csütörtök

      Vidd el alváslaborba! Budapesten a Heim Pál Kórházban és a Madarász utcai Gyerekkórházban találsz ilyet.

  • Lívia

    2014. november 13. csütörtök

    Kedves Ági!

    Ismét tanácsért fordulok Hozzád. Nem tudom , hogy a 11 hónapos Emma lányom miért viselkedik így? Először csak a szilárd ételek evésekor csinálta, hogy kitátja a száját, mintha öklendezne, de nem hány. Arra gondoltam, így jelzi, hogy nem kér többet. Viszont most már napközben is tátogat. Szintén öklendezés vagyis inkább, mintha nem kapna levegőt (mondjuk el van dugulva az orra egy ideje). Ezeket a száj tátogatásokat aztán semmi nem kíséri, sem köhögés, sem hányás. Miért viselkedik így? Lehet ez reflux jele vagy csak egy rossz szokás?
    Válaszodat köszönöm!
    Szép napot!

  • Évi

    2014. november 12. szerda

    Szia Ági!
    Az én kisfiam három éves és már hónapok óta felébred éjszaka.Van,hogy fél órát,van hogy másfél órát próbálja visszaaltatni magát.Mindíg átmegyek hozzá,én is próbálok segíteni neki.Az óvodát most kezdte(arra nem foghatom).Lesz kistestvére,de még van három hetem a szülésig.Kis éjjeli fény van a szobájában.Próbáltuk,hogy velünk aludjon,de akkor sem sikerült hamarabb álomba szenderülnie.Ebéd után alszik kb.két órát,azzal sosincs baj.Délután lefoglaljuk.
    Mit csinálják?Rossz hallgatni szegényt ahogyan cumizik bőszen,forgolódik.Én is elég fáradt vagyok már most.Mi lesz, ha meglesz a tesó?Hogy fogja azt viselni?

    Köszönöm válaszod: Évi

  • Évi

    2014. november 12. szerda

    Kedves Ági,

    kicsivel több mint egy hónappal ezelőtt volt egy szörnyű kórházi élményünk az egy éves kislányommal, sajnos egy kis gyógyszer nyalogatás miatt ki kellett mosni a gyomrát és egy éjszakát kórházban is töltöttünk a megfigyelés miatt.

    Azóta nagyon „anyás” lett, nagyon sokat akar az ölemben lenni, ha kimegyek a szobából azt rögtön észreveszi és jön utánam. Éjszaka is többször ébred, illetve sokszor előfordul, hogy elalszik, betesszük az ágyába, de akkor fel is ébred, közöttünk alszik (de ez nem feltétlenül kényelmes neki, mert sokat forgolódik). Előfordul, hogy 1-2 órát fent is vagyunk, mert nem tud/nem akar visszaaludni.

    Igyekszem türelmes lenni vele, mert tudom, hogy ez neki hatalmas megrázkódtatás volt, de nem tudom, hogy esetleg valahogy máshogy elősegíthetem-e a javulását. Elkényeztetni nem akarom, de nem tudom sírni hagyni, így mindig felveszem, amikor sír.

    Tudsz esetleg segíteni nekem ebben?

    előre is köszönöm szépen!

    Üdv. Évi

    • Vida Ágnes

      2015. február 27. péntek

      Ez normális jelenség kórház után. Pár hét és elmúlik, addig is nyugtasd meg, szeretgesd, erre van most a legnagyobb szüksége.

  • barbybaba

    2014. november 12. szerda

    Kedves Ági. Ismét tanácsodra lenne szükségem, de sürgősen, mert már kezdek megőrülni. Kisfiam most 9,5 hónapos, ismét a mozgásfejlődése miatt aggódok. Fordul hasra, hasról vissza, 7 hónapos kora óta egyedül felül. Több, mint egy hónapja kúszik, vagyis ha annak lehet nevezni, mert csak hátrafelé tolat. az ágyról lekúszik, pár pillanatra megáll, aztán leül, rögtön hasra fordul, kúszik hátra, ha nem halad, visszafordul, felül, előre vágja magát négykézlábra. De szegénykém sehogy nem tud előre haladni, ha falhoz érkezik a lába, akkor sem löki magét előre. Mit tegyek?? amúgy nagyon sokat forgolódik, nincs egy perc megállása sem. A kiságyba feltérdel, de nem áll fel egyedül, nem is érdekli az állás, s engem ez nagyon idegesít, más babák már lépkednek. Mit tegyek? Válaszodat előre is nagyon szépen köszönöm.

  • andi

    2014. november 10. hétfő

    Szia ! A kislanyom 11 honapos es mar 6 honapos kora otta fel kell alandoan ejszaka sirdogal most lehet latni hogy jonna foga de eddig nem lehetet latni meg este nem hajlando enni mit tanacsolsz mit tegyek? Koszi

  • Kitti

    2014. november 08. szombat

    Kedves Ági!

    A tanácsodat szeretném kérni. A kislányom 3 éves.
    Most kezdte az óvodát, ezzel egy időben költözünk is.Az óvoda előtt járt családi napközibe, így könnyen ment a beszoktatás.
    Azt gondolom, hogy amikor „kiborul”, az teljesen jogos. Rengeteg a változás körülötte. 2 esetben szokott előfordulni, hogy hisztizik, ha fáradt, vagy ha szeretne valamit a boltból, vagy elérni valamit, akár itthon.
    Ilyenkor akár hosszú perceken( 10-20 perc) át is képes iszonyatos hangerőn ordítani. Hiába próbálok akár szépen, akár hangosan bármit mondani, képtelen rám figyelni. Ellök magától.
    Sajnos kezdünk átbillenni abba az irányba is, hogy „ha ezt megcsinálod, akkor lehet ez vagy az”. Nekem nem szimpatikus ez a nevelési mód, de Ő viszont erre nyitott.
    A tanácsodat szeretném kérni, hogyan kezeljem a hisztiket és milyen módszerrel próbáljam nevelgetni, terelni a helyes úton.
    Köszönöm a válaszodat!

    Kitti

  • katko

    2014. november 07. péntek

    Szia! Csak azt Szeretnem kerdezni hogy jelenleg a kisfiam 9 honapos 6 honapos volt amikor felallt es vajon mikor fog önálloan menni? Neha elengedem a kezet meg all magatol de elkezd sirni es nem hosszu ideig all? Koszonom a valaszt !

    • Vida Ágnes

      2014. november 08. szombat

      Még kicsi ahhoz, hogy önállóan járjon. A járás tanulása egy folyamat. Először csak feláll a baba, azt gyakorolja, utána kapaszkodva oldalazva kezd lépegetni, aztán már egyenesen fél kézzel kapaszkodva is képes erre, végül már képes kapaszkodás nélkül is megállni, és csak azt követően szoktak elindulni. Mindegyik fázis több hétig is eltarthat, nem kell sietettetni.

  • B Szilvi

    2014. november 07. péntek

    Kedves Ági!

    Elalvással kapcsolatos kérdésemet temmém fel neked. Kisfiam november végén tölti az egy évet, most próbálkozik az állással, néha lépeget bútor mellett, enyhén hipotóniás. Eddig minden rendben ment a napközbeni és esti elalvásokkal, szinte csodagyerek volt: amikor láttam, hogy fárad letettem a kiságyba kimentem a szobából és sírás nélkül szépen elaltatta magát a cumijával és a rongyijával. 2 hónapos kora óra én szinte nem is kellett altatnom. Mióta fel tud állni viszont, amint leteszem a kiságyba hasra vágja magát onnan négykézláb és már áll is. Meg tudom nyugtatni a mellkasomon ringatva dúdolva, de nem szeretném, ha most ahhoz szokna hozzá hogy kézben alszik el, mert az egész „kiságyban elalváshoz szoktatásnak” az volt a célja hogy egy-másfél évesen ne ölben kelljen cipelni alvások előtt (11 kiló a gyerek). Este még talán jobb a helyzet, mert a hálózsákkal nehezebben fordul hasra. Hamarabb elalszik, nem is kell ott felvegyem, elaltatja magát gyorsan, ügyesen.
    Amint tapasztalom most pont nem fogzik, nem beteg, egyébként rendesen eszik, ügyes, kiegyensúlyozott baba, sosem volt sírós vagy hasfájós. Gondolom jó vicc neki, hogy feláll a kiságyban és jön anya, aki lefekteti.
    Egyébként azért is gond ez a felállás, mert még nem tud leülni, hasonfekvésből pedig nem tud hátrafordulni (mindigis csak a hátról hasra ment neki), ezt a mozgásfejlődési szakaszt kihagyta. Így nem tud a hátára lefeküdni, hogy elaludjon (mindig hááton alszik).
    Van esetleg valamilyen ötleted, hogy mivel válthatnám ki az ölben cipelést/ringatást, hogy újra önállóan aludjon el?

    Köszönöm.

    Szilvi

    • Vida Ágnes

      2014. november 08. szombat

      Ezt nem viccből csinálja, hanem egyszerűen annyira érdekes ez most a számára, hogy folyamatosan gyakorolni akar. Átmeneti jelenség ez, ami 1-2 hétig tart, ameddig az újdonság varázsa tart, aztán elmúlik. Nyugodtan tedd le továbbra is a kiságyába, ha feláll, fektesd vissza és ezt csináljátok addig, amíg el nem alszik, ezzel újra visszaszokik az önálló elalváshoz.

  • Edina

    2014. november 07. péntek

    Kedves Ági!

    Hát a probléma elég összetett 6 hetes koráig evett aludt semmi baj, míg kórházba kerültünk légzés problémák miatt majd ott elkaptuk a rota vírust ezután kialakult a laktózérzékenység lassan 5 hónapos még most maradt abba a hasmenés stb. Ez teljesen felborította az életünket közben megkezdődött a fogzás is….. Napközben két három óránként 10 perceket alszik alvás közben sokszor felsír vagy van hogy ha tenném le akkor ordít pedig kiságyba alszik el este is nem igazán értem meg tudom mit is tegyek védőnő azt mondja hagyjam had sírjon csináljam a dolgom de látom hogy valami nem jó és úgy érzem igenis mellete kell lennem és vígasztalni másik hogy bármi volt este fürdés után szopizott és alvás 3 óra hossza majd újra szopi most leteszem fél óra és ordít felvesszük megnyugtatjuk visszaalszik fél óra és újra ordít nem hezen nyugszik meg s(sokszor kel sírva napközben is és ha szopizhat picit vissza is alszik azonnal) Elég nagy baba 3230 gramm születési súlya most lessz 5 hónapos pár nap múlva és 8,38kg éjszaka sokszor szopizik leginkább komfort szopi.Nem igazán tudom mit is tegyek hogy lenne jó hogy mindenkinek jó legyen ráadásul rám egy gerincműtét vár amihez éjszakára el kellene venni a szopikat mert napközben be hozhatják hozzám.Ha tudnál valami tanácsot adni nagyon megköszönném teljes heteket viszek egyhuzamban fél óra alvással csak hogy a két gyerköc és apa aludjon csak félek a tej is elapad lassan ha így megy tovább.Előre is köszönöm!
    Edina

    • Vida Ágnes

      2014. november 08. szombat

      Valószínűleg a fogzás a gyakori ébredés fő oka. Ezen homeopátiával tudsz segíteni, bővebb leírást itt találsz róla: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf

      Nappal azért aludhat ilyen rövideket, mert valószínűleg kicsit hamarabb próbálod elaltatni, mint ahogyan ő elálmosodna. Próbáld meg kifigyelni, mikor álmosodik el igazán (az álmosság első jelei (ásítás stb.) után a babák sokszor még újra felpörögnek, érdeklődőek és aztán álmosodnak el megint, ezt onnan tudod megismerni, hogy ilyenkor már te sem tudod szórakoztatni a babát, nem érdekli semmi, kézben sem nyugszik meg, ott is nyűgös, álmos)

  • Kállainé Dobrádi Kata

    2014. november 07. péntek

    Kedves Ági!
    Az én kisfiam, Dávid 17 hónapos múlt és nagyon sokszor felkel éjjel. Sose volt jó alvó, de most már volt hogy 2.5 órát is fent voltunk egyben. Nem sír, csak nyafog és ingázunk a mi és az ő szobája között. 2 hete vettünk egy kanapét a szobájába, így ott alszok vele. Mindig megébred éjjel és akkor mellettem alszik tovább. Sokszor próbáltam visszaaltatni és az ágyába rakni, de fél-1 óra után újra fent van, mikor már nagyon fáradt vagyok mellém rakom. De így is sokat van fent. Sokat vagyunk levegőn, minden nap min. 2.5 órát. Itthon is aktívan töltjük a napjainkat. Szeretném ha az ágyában aludna és hogy ne ébredjen fel. Mit kellene tennem?! Köszönöm válaszod.

    • Vida Ágnes

      2014. november 08. szombat

      Ebben a korban az ébredések gyakori oka a fogzás. Ha nappal is azt látod, hogy nyálzik és mindent a szájába vesz, ez lehet az oka, elsőként ezt kell kezelni (pl. lefekvés előtt egy kiskanál Nurofennel, vagy homeopátiás kúppal), mielőtt bármi mást tennél.

  • Nikolett

    2014. november 07. péntek

    Kedves Ági!

    Remélem, hogy jó helyen és jó időben kérek segítséget Öntől.

    A problémám az, hogy a 9 hónapos kisfiam nagyon rosszul alszik.

    Újszülöttként egy angyal volt, szinte sose sírt, még éjszaka sem, ha éhes volt. Csak mocorgással jelezte, hogy éhes, legalábbis én úgy gondoltam, hogy mikor éjszaka felébredt, hogy szoptatnom kell.

    Aztán olyan 4 hónapos kora környékén egyre többet kelt fel éjszaka és nappal se aludt sokszor, akkor is csak rövid ideig. A fogára fogtam, ill. hogy hasfájós.

    7 hónapos koráig éjszaka kb. 2-3-szor szoptattam meg. Ekkor elköltöztünk másik városba és úgy gondoltam, hogy egy ekkora babának már nincs szüksége éjszaka evésre ezért nem szoptattam. Könnyen ment, nem sírt érte. Viszont az éjszakai ébredések, felsírások ugyanúgy megmaradtak.

    Ilyenkor ha felsír (már külön szobában van a költözés óta)általában elég megsimogatni és cumit adni neki és visszaalszik. Viszont ezek a felsírások akár félóránként-óránként is megtörténnek. (Ez nem túlzás)

    7 óra körül szoktam fürdetni, aztán kap tejpépet vagy főzeléket és cicin alszik el. A nappali alvásával nincs összefüggésben az éjszakai, nagyon sokszor felsír. Ritkán van arra is példa, hogy 1 órán keresztül ébren van, de nem az a jellemző.Ilyenkor nagyon nehéz visszaaltatni. A reggeli ébredése 5-6 között van, ami nekem nagyon korai, neki gondolom kevésbé…

    Van amikor jókedvűen ébred, csak akkor kezd el sírni, ha én megpróbálom visszaaltatni.

    Aggódom, hogy ő nem piheni ki magát, ill. én is egyre nehezebben bírom, sokszor vagyok türelmetlen, ideges.

    Sok mindent kipróbáltam már: többet altatni napközben, megitatni éjszaka, kivenni a kiságyból, magam mellé fektetni, simogatni a kiságyban, játékot odaadni neki reggel stb… Igazából egyik módszer sem vált be.
    Soha nem hagytam sírni, ha nyöszörög, már akkor ott vagyok az ágyánál, hogy mi baja van.

    Nagyon sokat forgolódik álmában, aminek az a vége, hogy felébreszti saját magát.

    Egyébként ő egy nagyon aktív, figyelmes, érdeklődő baba. Nem áll meg egész nap. Jól eszik (napi 4-5 szoptatás, gyümölcsök, főzelékek, tejpépek), jól fejlődik. Inni nem szeretne, max fél-1 decit, gondolom az anyatej elég még neki. Nyugodt, boldog családi környezetben neveljük, nem hiszem, hogy különösebb stressz érné. 🙂

    Remélem minden körülményt leírtam, ami alapján megoldást tudna nyújtani nekünk.

    Kérem segítsen, hogy mi lehet az oka az ébredéseknek, ill. hogyan tudnánk ezen változtatni. (Gondolok arra, hogy mit csinálok rosszul, vagy esetleg ő egy ilyen típus, vagy van -e valami gyógynövény, ami segíthet neki jól aludni, ezáltal nekem is)

    Gyors és segítő válaszát előre is köszönöm!!!

    Üdvözlettel:

    Niki

    • Vida Ágnes

      2014. november 08. szombat

      A gyakori ébredéseknek mindig oka van. Az egyik ok az lehet, ha éhes a kicsi, ami ebben a korban még megtörténhet. Gyakran ilyenkor, ha az első ébredésnél nem kap enni, kis segítséggel visszaalszik ugyan, de hamarosan megint ébred, mert még mindig éhes. 9 hónaposan még teljesen belefér, ha éjjel 3 óránként éhes a baba, ilyenkor meg kell etetetni.

      Ha nem ez a gond nála, akkor gyanús, hogy az ébredéseket és a nyugtalan alvást a fogzás okozza. Az első 6 fog áttöréséig szinte 2-3 hónapon át folyamatosan megzavarja a kicsi nyugalmát a feszülő íny, akkor is, ha még nem látszik rajta semmi. Ennek fő tünete a nyálzás és, hogy a kicsi mindent a szájába vesz, ilyenkor homeopátiával tudsz segíteni neki a nyugodtabb alvásban.

  • Gabi Weckermann

    2014. november 06. csütörtök

    Kedves Ági, sajnos mi hónapok óta fogfájással küzdünk, éjszaka többször felébred, sír. Kipróbáltunk már szinte mindent: Viburcol kúpot, Rooibos teát, Nurofen cseppet, Dentinox gélt… Egy éves múlt a kisfiam, nyugodt baba alapvetően, mindennapi rutint tartjuk, esti szertartások is megvannak. 5 hónapos korától szépen aludt éjszaka, de az őrlőfogak megjelenése valószínüleg jobban fáj neki. 4 hónaposan bújt ki az első foga. Kérlek, ha van valamilyen nyerő ötleted a fájdalma csillapítására, oszd meg velem. Köszönöm előre is.

    Üdvözlettel,
    W. Gabriella

    • Vida Ágnes

      2014. november 08. szombat

      A Nurofenből érdemes kipróbálni a szuszpenziót, de ha ez hatástalan, akkor érdemes a gyermekorvossal konzultálni, mert a Germicidet is hatásos szokott lenni ilyenkor, ami viszont csak vényre kapható.