Csak vízzel alszik el a babám: Mit tegyek?

Mindenkivel előfordul, hogy megszomjazik éjszaka, azonban mi a helyzet akkor, ha a babád éjszaka rengetegszer ébred és csak ivás közben alszik vissza? Ha állandóan teli a pelus, mert éjjel akár hatalmas adagokat is megiszik? Mi állhat ilyenkor a háttérben? Meddig normális ez és hogyan változtassunk rajta?

1. Száraz a lakás levegője

Ha a nagymértékű vízivás, állandó szomjúság a fűtési szezonban jelentkezik, jó esély van rá, hogy száraz a lakás levegője és a babád emiatt szomjazik meg éjszakánként. Párologtatással lehet ritkítani az ébredések számát, ezt a legegyszerűbben úgy oldhatod meg, ha a fűtőtestre helyezel egy vízzel teli tálat (kerámia vagy fém, semmiképpen sem műanyag, mert az megolvadhat!), de lehet vásárolni is profi párologtató gépeket, amikkel beállíthatod az ideális páratartalmat a szobában.

2. Szomjas

Nagy melegben a felnőttek is többet izzadnak és gyakrabban kelhetnek fel inni éjszaka, azonban a babák és a kisgyerekek hőszabályozása még nem olyan jó, mint a felnőtteké, ők könnyebben túlhevülnek, kevesebbet izzadnak és, amikor alvás közben melegük van (akár normál szobahőmérsékletnél is, ha egy kicsit vastagabb a takaró vagy túl meleg a ruhájuk), nem takaróznak ki ösztönösen (vagy nem tudják levenni magukról a ruhát) ezért felébrednek és vízivással hűtik le magukat. Ügyelj rá, hogy a baba ne legyen túlöltöztetve éjszakára sem, alaposan szellőztesd ki a szobáját esténként és nem kell túlfűteni sem a szobáját.
Ha a kisgyereked már megbízhatóan, önállóan alszik, nyugodtan oda tehetsz az ágya mellé, számára is elérhető helyre egy adag vizet éjszakára, hogy tudjon inni, amikor megszomjazik.

Biztonsági okokból (ne tudja félrenyelni vagy kiönteni) jobb szelepes üveget választani erre a célra, amiből nem folyik túl gyorsan a víz. Másfél-2 éves kor között már képesek megtanulni a kisgyerekek önállóan inni éjszakánként.

3. Nem a víz kell, hanem Anya

Előfordulhat, hogy a gyermekednek nem a vízre van szüksége igazán, hanem az általad nyújtotta biztonságra. Ilyenkor csak néhány kortyot iszik (vagy azért iszik sokat és sokáig, mert tudja, hogy csak addig vagy vele) és elutasítja az önálló ivás lehetőségét, mint ahogyan azt is, hogy éjszakánként más menjen be hozzá, csak te vagy a jó. Ilyen esetben általában az ébredések hátterében valamilyen más zavaró körülmény van, a hozzád való ragaszkodást pedig a szeparációs szorongás okozza.
Erősödhet ez a szokás olyankor, amikor sok változás veszi körül (szobatisztaságra szoktatás vagy a szobatisztasággal kapcsolatos szorongás, bölcsikezdés, ovikezdés, testvére születik stb.) a kicsit, ilyenkor a megoldás nem az éjszakai vízivás visszaszorítása, hanem az új élmények, a számára nehézséget okozó helyzetek megoldása, az érzései feldolgozása játékos módon.

4. Éhes

Előfordul, hogy a baba szimplán csak éhes és emiatt ébred fel. Különösen az 1 év alatti babáknál fordul elő (de nagyobbakkal is megesik), hogy korábban éjjel többször ébredt enni, aztán elmaradnak az éjjeli etetések és amikor újra ébredni kezd a baba vagy nem megszokott időpontban kel, akkor az anya azt hiszi, hogy csak szomjas és vízzel kínálja meg. A baba elfogadja a vizet, majd visszaalszik, de rövid idő (gyakran akár 45-60 perc) elteltével újra ébred és megint sír, ekkor ismét vizet kap, amivel gyorsan eltelik, de mivel nem lakik jól újra hamar felébred és így tovább. Aztán, amikor elkövetkezik az etetésidő, anya megeteti és onnantól hosszabban alszik a baba.

Hogy lehet ez? Hát úgy, hogy már az első ébredésnél éhes volt!

Ahogy a baba súlya nő, a tápanyagigénye is megnő (pl. egy 7 kilós test fenntartása, mozgatása több energiát kíván, mint egy 5 kilósé, ráadásul a kor előrehaladtával a babák egyre aktívabbak, egyre többet mozognak, ezért is igényelnek több táplálékot), ezért előfordulhat, hogy a korábban éjjel már nem vagy csak 1-2 alkalommal étkező baba ismét megéhezik egy új időpontban. Ha ilyenkor megetetjük és jóllakik, utána már nem fog felébredni és elmarad a rengeteg vízivás is.

5. Szopizni vágyik

A szopómozgás megnyugtató a baba számára, ezért szeretnek a babák szoptatás közben aludni vagy a cumisüvegen, cumival a szájukban szunyókálni. Sokan alkalmazzák a szopiról vagy az éjszakai tápszerről leszoktatásra azt a megoldást, hogy helyette vizet adnak a babának, azonban arra nem gondolnak, hogy a kicsik erre is rá tudnak szokni, különösen, ha az éjszakai szopi nem a táplálék, hanem a biztonságérzet, az összebújás miatt volt fontos a számukra.
Néha ilyenkor segít, ha víz helyett cumit kezdesz adni neki, vagy ha megkapja az éjszakai összebújást, testközelséget vagy egyszerűen csak magad mellé veszed a éjszakai ébredés után és együtt alszotok tovább, de nem adsz neki innivalót (kivéve, ha tényleg szomjas).

6. Jön a foga

Amikor jönnek a fogak (különösen a hátsó kisőrlők), a hűs víz átmenetileg csillapíthatja a fájdalmat és utána könnyebb a visszaalvás. Ha a babád nappal is a fogzás jeleit mutatja (nyálzik vagy sokat piszkálja a száját, masszírozza az ínyét, esetleg más fogzós tünetei vannak) és éjjel is gyakran, rendszertelenül és nyugtalanul ébred, akkor jó eséllyel a fogzás zavarja meg az álmát és ezen kell segítened ahhoz, hogy jobban aludjon. Víz helyett a visszaalvásban segíthet a fogzáskönnyítő gélek használata is.

Lehet, hogy ez tényleg csak egy rossz szokás?

A fentiekből látszik, hogy az éjjeli vízivás nem rossz szokás, hanem valami más ok van a hátterében. Azonban előfordulhat, hogy a kisgyermek már jó ideje mindig iszik éjjel és minden igyekezeted ellenére nem csökken az éjszakai ivászatok száma. Mi állhat ilyenkor a háttérben?
Gyakran az, hogy az ivás, ami a szomjúság, éhség vagy más ok miatt került be az éjszakai menetrendbe mostanra szokássá szilárdult.

A kisgyerekeknek a szokások, az állandóság biztonságérzetet, kapaszkodót ad, ezért valahányszor felébred, mindig inni szeretne majd.

Ha tehát úgy érzed, a fenti okok ellen már mind tettél, de a gyermeked még mindig sokat iszik éjjelente, azt tudod tenni, hogy elkezdesz változtatni a visszaalvás módján. Elvenni, hirtelen teljesen megtiltani soha nem szabad, mert az általában visszaüt és később még jobban ragaszkodik ahhoz a kisgyerek, amit el akartak venni tőle, így még nehezebben szokik le róla. Amit tehetsz, hogy más módon adod oda a vizet, pl. egy pohárban kínálod meg (mert ebből másként kell inni, nincs szopómozgás egyáltalán), ezért elsőként csak a szopizás szokásától kell megválnia a kicsinek, a víztől nem és utána már az ivás iránti igénye is könnyebben elmarad majd. Azoknál a gyerekeknél, akik még nem tudnak pohárból inni vagy nagyon ragaszkodnak a cumisüveghez, a szívószálas pohár használata javasolt, ezt könnyebben el szokták fogadni, mint a merev csőrű itatópoharakat vagy a sima poharat, viszont ugyanúgy nem lehet belőle szopizva inni, ezért könnyebb az elhagyása a későbbiekben.

Mi állhat még a túl sok ivás hátterében?

Bár sokan pusztán rossz szokásnak hiszik, előfordulhat, hogy a sok ivás hátterében egészségügyi probléma áll, ezért ha nem csak átmeneti, néhány hétig tartó dologról van szó, vagy a gyermeked nappal is nagy mennyiséget iszik, érdemes kivizsgáltatnod őt, hiszen veseproblémákra, anyagcserezavarra vagy akár cukorbetegségre is utalhat az állandó ivás!

Fontos azt is tudni, hogy ha nem vízből, hanem például kakaóból vagy teából iszik meg nagy mennyiséget éjjel a kicsi, az önmagában is okozhat problémát, ezekben ugyanis cukor és/vagy koffein is található, ami önmagában okozhatja az egyre gyakoribb ébredéseket és a nyugtalan alvást.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

16 Comments

  • Gréta

    2020. december 25. péntek

    Kedves Ági
    Elnézést kérek, ha hosszú leszek, és köszönöm előre is, ha elolvasod, válaszolsz. Bizom benne, jó helyre írok. Nagyon szomorú vagyok. Kislányunk másfél éves. Születésétől kezdve ösztönösen kötődően neveljük, mai napig igény szerint szoptatom, velünk alszik, folyamatosan igényelte, hogy ölben es cicin legyen, nagyon sokáig csak is olben aludt, még mostanság is gyakran. Nem szoktam (nem is tudnám) másra bízni, mindig együtt vagyunk, hetente egy órára megyek el egy oktatás miatt, addig az apukájával van. (Ez utóbbit a következők miatt tartottam fontosnak leírni.) Apukájával a kezdetektől nagyon jó a kapcsolata, sokat játszik vele, amiben mindketten örömüket lelik. Itt kezdőik az én bizonytalanságom. Pici korától rendkívül ragaszkodott hozzá, előnyben részesítette, folyamatosan átkéretszkedett hozzá, ha kiment, rohant, sírt utána. Ez a mai napig fennáll, azzal kiegészülve, hogy ha én kérek valamit, nekem nem teszi meg, apának igen. Ha ő nincs ott, nyilván velem csinalja ugyanezt a csimpaszkodast, de amint apa megjelenik, csak ő létezik. Ha hívom az ölembe, elfordul, ug szorítja az apukáját, mintha félné tőlem, rossz lennék neki, ezzel szemben vele még soha nem csinálta ezt, hozzá repül, vele akar játszani, lenni. Én láthatatlan vagyok. Ha valahol vagyunk, közös programon, akkor is szinte csak az ő társaságát keresi, emiatt már nem sok kedvem van együtt kimozdulni, egyedül érzem magam. (A férjen egyébként este hat körül ér haza minden nap, az estéket, hétvégéjét együtt töltjük.) Nagyon rosszul esik, mindig is rosszul esett, de mostanra hatalmasodott el. Tudom jól, örülnöm kellene annak, hogy ilyen jó apukája van, hogy akár szabad időm is lehetne, de nem tudok, sőt folyamatosan azon őrlődöm és gondolkodom, mit rontottam el. Azt is tudom, ez nem normális. A szülés kiváltotta érzelmi hullámok, hormonok nagyon mélyen levő családi sebeket hoztak felszínre, ami aztán kiváltotta belőlem a gyermekem iránti effajta ragaszkodást és tőle is szeretném ezt megkapni, érezni, hogy nélkülözhetetlen vagyok – valószínűleg
    azért , mert olyan sokat voltam nélkülözve. Azt hiszem, közelitek a szülés után (elhúzódó) depresszióhoz, amire az apaszerelem csak rátesz. Tudom, nem vagyok tökéletes, de annak ellenére, hogy sokszor éreztem és érzem magam bitangul a szülés óta, gyakran vagyok hulla fáradt, ingerült (a babám kemény dió vasakarattal, folyamatos figyelmet igényel, az alvásból gyakran ébred), mindig figyelek az igenyeire, rengeteget játszunk, rajzolunk, énekelünk, gyurmázunk, mesélünk, és sorolhatnám. Biztosan nem sikerült mindig, de igyekeztem leplezni a sírásokat, kétségbeeséseket. Már arra is gondoltam, hogy talan az én lelkiállapotom az oka mindennek, nem akar velem lenni, nem szeret, bosszantom, nem érzi magát biztonságban velem. Ezen a tényén nem segít az, hogy sok ismerőstől hallom, hogy az ő gyerekének csak anya létezik, mással nincs el, csak is anya kell… A szeparációs szorongáskor nagyon én kellettem, de nem tartott hosszú ideig, nem volt hisztérikus, még néha-néha előjön nála, de utána mindig visszatér apához. Elképesztően fáj ez a viselkedés, és annyira tudok örülni, amikor én is kellek.
    Előfordult a napokban, hogy fájdalmamban, dühömben, mert már annyira elegen volt az állandó apázásból, egy rosszalkodós szituációban rákiáltottam. Órákig sírtam miatta, nem szoktam kiabalni vele. Ő persze rá se rántott. Ettől még aggódom, vajon nem fordul-e el tőlem emiatt?

    Félek attól, hogy valamit elrontottam, ami miatt nem kötődik hozzám. Félek attól is, hogy a szülés utáni megváltozott lelki és mentális állapotom kihatott a kapcsolatunkra. Voltak nehéz helyzetek, folyamatos kialavtlansag, nulla segítség, ami ingerlékenységet szült, ő vajon mit vett le ezekből.., befolyásolta rontotta a viszonyunkat, eltávolodott? Éjjel,nappal ezek a gondoltok öntik el az agyam, és néha úgy érzem, nem bírok már többet gondolkodni. Az is előfordul , hogy egy nehéz nap, vagy hét után nem úgy szólok, ahogy szeretnék (biztos nem én vagyok az egyedüli ezzel), utána napokig örlődöm azon, hogy biztosan ezzel eltaszítom magamtól. Örülni szertnék, és nem azon agyalni mindig, szeret-e a babám. 🥺 Még egyszer leszögezem, tisztában vagyok azzal, másképp kellene gondolkodnom, de egyelőre nem megy. 🙁 Szomorú és elkeseredett vagyok, mindennél jobban vágyom a kislányom szeretetére.

    • Vida Ágnes

      2021. január 09. szombat

      Kislányoknál nagyon gyakori ez a „csak apa” jelenség (annyira, hogy még egy külön bejegyzést is írtam róla itt: https://www.kismamablog.hu/gyermekneveles/a-csak-apa-jelenseg ) Tudnod kell, hogy ez a fejlődés velejárója, nem a te hibád. A kislányod szeret, de most szociálisan is fejlődik és ezért mások is egyre érdekesebbek a számára. Ez azonban nem arról szól, hogy benned már nem bízik, hanem épp ellenkezőleg: pontosan tudja, hogy rád mindig számíthat és ezért mer nyitott lenni, másokhoz is kapcsolódni. A rosszalkodás, a hiszti ebben a korban egyfajta kommunikáció is: gyakran pont anya kap belőle a legtöbbet, mert csak neked meri elmondani, mit érez valójában. Segíthet, ha az érzelmeidet egy naplóba jegyzed le, így könnyebben tudod feldolgozni őket és nem rágódsz annyit rajtuk, valamint tisztábban tudod látni a dolgokat.

  • Anita Baloghné Tóvizi

    2020. december 19. szombat

    Kedves Ági!
    Nem a témához kapcsolódik, de egy ideje nem kapok hírleveleket. Tudtommal nem iratkoztam le, szeretném továbbra is kapni őket.
    Köszönöm előre is!

  • Alexandra

    2020. december 15. kedd

    A kisebbik lányunk 1.5 éves, és nagyon rossz alvó. még soha nem aludta át az éjszakát, sokszor felkel, és sokszor előfordul, hogy 2-3 órán át vissza sem alszik, de gyakran sír közben, hogy át kelljen mennem hozzá. ezt csinálja kb 3-4 hónapos kora óta…ha szerencsém van, akkor csak 1-3x kel/éjszaka, de legalább visszaalszik. a cumisüveg sem maradhat el, éjjelente 1-et elfogyaszt, próbáltam vizet adni, de azt csak eldobálja.4 hónaposan kezdett fogzani, 10 hónap alatt kijött neki mind a 20, úgyhogy már ez sem lehet az oka. a mozgásfejlődés is letudva, 9 hónaposan már önállóan járt. viszont most már kezdem nehezen viselni az állandó éjszakázást, főleg, hogy nekem is kell dolgozni menni reggel, ezért ez a 4-6 óra alvás (50 részletben) már nagyon kimerítő. van valami ötleted, mit tehetnék?

    • Vida Ágnes

      2020. december 18. péntek

      Ilyen esetekben nagyon gyakran az a gond, hogy már nem az eredeti ok miatt kel a baba, amivel kezdődött az ébredés, hanem a krónikus kialvatlanság miatt. De azért érdemes utánanézni, nincsenek-e szervi vagy környezeti okok a háttérben (pl. száraz a lakás levegője, orrmandulaproblémák – mindkettőnek a fő tünete, hogy nyitott szájjal alszik a kicsi mélyalvásban) és lehetnek egyéb neurológiai okok is, amiket alváslaborban tudnak kivizsgálni.

  • Doba Hannelore

    2020. december 11. péntek

    Mennyi folyadékot fogyaszhat egy 7 hónapos csecsemő?A tejen kívül,pl víz ,teát mennyit ihat?

    • Vida Ágnes

      2020. december 13. vasárnap

      Amennyit magától szívesen elfogad. Nincs kötelező mennyiség. De a babák ösztönei jól működnek ezen a téren, ha szomjasak, isznak, ha nem azok, akkor nem isznak.

  • RMV9

    2020. december 11. péntek

    Kedves Ági !

    Nem tudom jó helyre írok, remélem igen és mielőbb tudsz segíteni!
    Kisfiam 9 hónapos. 6 hónapos korában elkezdett a fejével hirtelen,”biccentős” mozdulatokat csinálni. Bólogatásra hasonlít, gyorsan lezajló jelenség. Szemei / teste rendben van közben, nincs semmilyen görcs se semmi.. Ő szinte észre sem veszi amikor ezt csinálja.
    Ez lehet nyugalmi állapotban, játék közben, amikor nagyon akar valamit.. kivéve fekvésnél nem csinálja.
    Amikor először csinálta nagyon megijedtem és mentünk is a kórházba , ott videók alapján megfigyelték , EEG negatív lett, vérvételek eredményei is mind jó!
    3. Napon közölték nincs semmi baja, majd elhagyja , nyugodjak meg.. Nos én nem tudok megnyugodni, volt egy-két hét hogy nem is nagyon csinálta de most ismét belelendült.
    Egyébként nincs vele semmi probléma a rossz alváson kívül (ami szintén 6hós kora körül alakult ki ) gondolom a foga, jelenleg is jön neki .
    Ügyesen mászik, kezemet fogva sétál , sokat “beszél”.

    Kérdéseim pedig a következők lennének
    Higgyem el ,hogy nincs semmi baja és majd kinövi?
    Vérvételek és az EEG kimutatott volna bármit , ha valami gondja lenne , esetleg TIC-je ?
    Ha semmi baj nincs akkor miért csinálhatja ? Mikor múlhat el?
    Mi lehet ez…
    Esetleg az alváshoz vissza térve picit.. dobálja a lábát álmában, sokat forgolódik, köze egymáshoz lehet? Vagy fog a ludas annál is ?

    Kétségbe vagyok már esve hónapok óra, több egészségügyi problémám is lett a stressztől.. nem tudom mit csináljak, merre induljak még el ezzel főleg ebben a vírusos helyzetben.
    Félek,hogy az állandó stresszemmel csak ártok a helyzeten ..

    Köszönöm,ha segítesz , nagyon nagy szükségem lenne rá !

    Minden jót!

    • Vida Ágnes

      2020. december 13. vasárnap

      Ha a leletei rendben voltak, akkor valószínűleg ártalmatlan jelenségről van szó, amit okozhat pl. a mozgásfejlődésből fakadó gyors izom- és idegrendszeri fejlődés is.

  • Flóra

    2020. december 10. csütörtök

    Jó napot!
    2 hónapos a kislányom. Nappal és este is cicin szokott elaludni. Este cicizés végére elalszik utána átviszem az ágyàba aludni. És alszik is. Ezt hogy tudnám elérni nála nappal is? Ha nappal felkelek mellőle kis idő után felkel. Próbáljam meg napközbe is betenni a kiságyba ha elaludt a cicin utána ? Egy idő után megszokná?

    • Vida Ágnes

      2020. december 13. vasárnap

      Igen, ha beteszed mindig az ágyba, hozzá fog szokni és el fog tudni így is aludni.

  • Annamaria Jeney

    2020. november 27. péntek

    Kedves Ági!
    8 hetes kislányom altatásában, napirend kialakításában kérném a segítségedet!
    Az alvással az a problémám, hogy szinte csak rajtam, kézben tud aludni, amint lerakom felébred. Nagyon ritka, mikor azután is tud aludni. Hordozóban sajnos nincs el, cumit ritkán elfogadja, de amint kiesik, felébred vagy attól is mérges .Nem is tudom eldönteni hogyan alszik el jobban, van hogy cicin, van hogy ringatással. Hogyan tudnám elérni hogy akkor is aludjon, ha nem kézben van?
    Napunk úgy néz ki, hogy kb fél 9 körül ébred, pelusozunk, ébren van kicsit, szopizik majd elalszik, de a sorrend nem mindig ez, van hogy ébredés után szopizik. A nappaliban szokott aludni ilyenkor.
    Délután még megyünk sétálni, babakocsiban nem alszik el, csak ha úgy teszem be, hogy már alszik, de itt sem garantált hogy aludni fog. Sem hintában, sem babakocsiban nem alszik el,( egy idő után elkezd sírni), csak kb kétféle módon, ringatva vagy cicin. Mit csinaljak hogy más módon is el tudjon aludni?
    Este fél 8 körül van fürdetés, de még utána a nappaliban vagyunk, mert van egy 2 és fél évesem is, aki fél 10 körül megy aludni. A baba fél 11 előtt sajnos nem alszik el. Hogy alakítsam az esti rutint?
    Éjjel jól alszik, 2 szer ébred, gyorsan visszaalszik.
    Köszönöm a segítséged!
    Üdvözlettel; Jeney Annamária

    • Vida Ágnes

      2020. november 29. vasárnap

      Az első dolog, amit ki kell alakítanod az a nappalok ritmusa. Ébredés után mindig szopizzon, aztán büfi, játék és amikor elfáradt, akkor aludjon. Mindig a kiságyában aludjon, sose a nappaliban. Evés után rögtön ne tedd le soha (kivéve, ha nagyon mélyen elalszik, ami ebben a korban még előfordul). A babakocsiban nem kell aludnia, de ha mégis azt szeretnéd, akkor alvásidőben kell elindulni (azaz játék után, amikor már ébren volt egy darabig). Nappal mindig kövessétek az alvás-evés-játék-alvás sorrendet. A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, utána lehet letenni a kiságyba. Mivel ebben a korban már nagyon érdekli a külvilág, nagyon lekötik a figyelmét a külső dolgok, ezért elalvás előtt segíteni kell neki az ellazulásban, abban, hogy kizárja a külvilágot. Ez lehet dúdolás, ringatás, szoptatás (ez nem evés, a baba is különbséget tesz az etetés és az elalváshoz való szopi között), bármilyen más módszer, amit el tudsz fogadni (és el tudod fogadni, hogy hosszútávon ez legyen az altatás módszere), majd amikor már félig elálmosodott, nem élénk, akkor kell letenni a kiságyba. Ha sír, felriad, megint segíteni neki ellazulni, majd ismét visszatenni. Ez az első alkalmakkor elég sokáig eltarthat, de aztán egyre jobb lesz. A lényeg, hogy mindig ugyanúgy csináld, legyél következetes és kitartó. A babák megszokják az altatás módját, mint ahogyan minden más szokásunkat is átveszik (pl. etetés körülményei, fürdés módja) és ellenkeznek, ha aztán nem úgy történik, ahogyan megszokták, mivel ők a szokások alapján tájékozódnak a világban. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

      • Annamaria Jeney

        2020. december 11. péntek

        Kedves Àgi!
        Köszönöm a válaszod!
        Már többé kevésbé jól haladunk a dolgokkal, kezd kialakulni valami féle rendszer, de még volna pár kérdésem.
        Jelenleg ott tartunk, hogy álmosság jelére viszem aludni a sötétített szobába, viszont minden altatás előtt más módszert igényel. Legtöbb esetben szopizás közben lazul el, de van hogy ringatással, néha cumival, bár sokszor kiesik és felriad, ez a módszer nem túl jó.Ez mennyire jó hogy,nem mindig akar ugyanúgy elaludni?
        Illetve az alvásai kb 45 percesek és még őrségbe kell állni, mert ha korán rakom le felébred. Lehet ezeken az alvásokon nyújtani? Persze próbálom ilyenkor visszaaltatni, de már nem megy és ezért kb óránként kell vinni altatni mert álmos. Mivel 45 percet alszik kb, hogyan tartsam az evés, jaték, alvàst? Igy túl sokszor szopizik. Altatáskor többet szopizik, mint ébredés után.
        Köszönöm válaszod.

        • Vida Ágnes

          2020. december 13. vasárnap

          Az alváson nem lehet nyújtani, ne is akard visszaaltatni, ebből sokszor az lesz, hogy vagy nem sikerül, vagy ha igen, akkor szokássá válik. Az egyetlen, amit lehet tenni, hogy figyeled mikor álmosodik el igazán és nem teszed le soha túl korán. Nem gond, ha most emiatt többet szopizik, ez kialakul majd. A baba különbséget tud tenni az altatós és az etetős cicizés között, tehát nála így is megvan az evés-játék-alvás sorrend. Próbáld meg, hogy mindig egyféleképpen altatod, ha cicin nem alszik el, akkor biztosan nem volt még elég álmos, ilyenkor nem kell ringatni, legyen még fent és amikor legközelebb elálmosodik akkor tedd le. Érdemes lenne alvásnaplót vezetned legalább 1 hétig és mindig felírni, mikor álmosodott el, mennyit aludt és hányszor, ez segíthet jobban megérteni, mi a saját ritmusa.