Nappal alszik, éjjel fentvan: Mit tehetünk, ha a baba összecseréli a nappalt az éjszakával?

Az éjszaka és a nappal összecseréléséről akkor beszélhetünk, ha a gyermekünk nappal hosszan és jól alszik a baba (csak enni kel fel), éjjel viszont gyakran ébred vagy hosszasan ébren van. Hasonló helyzet az ism amikor hajnaltól délig-kora délutánig alszik a baba nyugodtabban és délutántól éjszakáig van ébren. Mi okozza ezt? Mit lehet tenni?

Mi okozza a nappal és az éjszaka összecserélését?

Ez a jelenség leggyakrabban újszülöttkorban fordul elő. Az anyaméhben a baba nem érzékeli igazán az éjjelek és nappalok váltakozását és mivel az alvása még felszínes, ezért jó darabig még éjjel is ugyanolyan aktív, mint nappal. Gyakran az anya várandósság alatti napirendjét követi: ha este későig aktívak voltunk fizikailag is, akkor az újszülött is a megszokott időpontig lesz aktív, ha korán keltünk, reggel ő is korán fog kelni.

Az is előfordulhat, hogy a születése utáni első napokban fáradt, aluszékony, utána viszont pár nap múlva éberré válik és keveset alszik.

Gyakran a kórházi napirendhez alkalmazkodik a baba. Ha pl. reggel 6-kor ébresztették a babákat és az anyákat vagy fix időpontokban történt az etetés, a baba ahhoz alkalmazkodik. Sokáig az újszülöttosztályokon egész nap égett a lámpa, ezért a babák a túlinger miatt az alvásba menekültek, ebben az időben hazatérve sokkal több baba küzdött az éjszaka és a nappal összecserélésével.

Többször fordul elő a nappal és az éjszaka felcserélése a téli időszakban, mert ilyenkor szinte egész nap sötét van és kevesebbet megyünk ki a szabadba is.

Nagyobb korban a felborult napirend pl. utazás, betegség, napi szokások felborulása okozhatja az éjszaka és a nappal összecserélését vagy a napirend elcsúszását. Ha pl. nyaralni megyünk és megengedjük a gyerekeknek, hogy éjszaka is fentmaradjon, vagy más időzónába utazunk, esetleg egy betegség miatt nem a megszokott módon alszik a gyermek, utána átmenetileg elcsúszhat a napirend és egy darabig előfordulhat, hogy éjjel gyakran ébred vagy hosszasan ébren van a gyermek.

Totyogókorban idegrendszeri változások okozzák a túlpörgést és az éjszakai ébrenléteket.

Mit lehet tenni?

1. Nappal nyüzsögni, éjjel nyugalmat teremteni

Az újszülöttnek meg kell tanulnia, mikor van nappal és mikor éjszaka, mint ahogyan az elalvás körülményeit és a hozzá kapcsolódó szokásokat is. Éppen ezért nappal ne a kiságyába tegyük le, amikor ébren van, a kiságyat csak elalvásra használjuk. Amikor evett és ébren van, legyen ott, ahol mi is vagyunk, babafotelben vagy játszószőnyegen, utazóágyban vagy járókában, ahonnan láthat minket, hallhatja a zajainkat!

Ne akarjunk teljes csendet tartani körülötte. Nyugodtan pakolászhatunk, végezhetjük a mindennapi tevékenységeinket, beszélgessünk vele, énekeljünk neki, hallgathatunk zenét vagy rádiót is!

Ezzel szemben éjjel az etetésekkor ne kapcsoljunk villanyt, legfeljebb csak egy kis éjjeli fényt, ne beszélgessünk a babával, ne zajongjunk! Pelenkát sem kell minden etetésnél cserélni, csak akkor, ha bekakilt.

Az éjszaka felébredő, visszaaludni nem tudó kisgyereket se szórakoztassuk, ne beszélgessünk, játsszunk vele, ne kapcsoljunk tévét! Magunk mellé vehetjük, ha nem tud visszaaludni, megszoptathatjuk, simogathatjuk, de egyértelműen jelezzük felé, hogy éjjel van és aludni kell.

Az elektronikus eszközöket tartsuk távol a baba ágyától! Ne menjen a babával egy szobában a tévé, ne zizegjen a mobil, a tablet, ne villózzon a számítógép! Ezek nem csak a baba, de a mi alvásunkat is rosszabb minőségűvé teszik.

2. Éjjel sötét, nappal világos

A fényviszonyok különösen fontosak abban, hogy megkülönböztesse a kicsi a nappalt és az éjszakát. Nappal engedjük be a fényt a lakásba, csak nagy kánikula esetén sötétítsünk, a téli időszakban kapcsoljunk villanyt nappalra is!

Altatásnál legyen teljesen sötét a szobában (legfeljebb egy kis jelzőfényt használjunk). Éjjel, ha a baba felébred, legyen teljesen sötét a szobában, ne kapcsoljunk villanyt!

3. Este gyengülő világítás a lakásban

Gyakran emlegetik a gyerekek alvása kapcsán, hogy 100 évvel ezelőtt nem volt ilyen nehéz a gyerekek elaltatása és kevesebb volt az alvászavaros felnőtt is. Ennek részben az az oka, hogy a mesterséges világítás révén akkor is erős fény van a lakásban, amikor a természetben már sötét. Régen egyrészt nem volt ennyire erős a világítás a lakásokban (gyertya, petróleumlámpa, később kis teljesítményű izzók) és takarékossági okokból nem is égették olyan hosszan, inkább hamar lefeküdtek. Az erős mesterséges világítás tönkreteszi a szervezet természetes cirkadián ritmusát, tovább tudunk fent lenni, mert ég a lámpa és ez a babákra is hatással van. Éppen ezért sokat segíthetünk a babánknak, kisgyermekünknek a könnyebb elalvásban, ha a lefekvés előtti 1 órában fokozatosan lejjebb vesszük a lakásban a fényeket, nem égetünk feleslegesen villanyokat, a csillár helyett csak a kislámpa ég, a lefekvés előtti meseolvasásnál csak gyengébb világítást használunk.

4. Menjünk ki a szabadba!

Az oxigéndús levegő egyébként is segít a jobb alvásban, de a sok szabadban töltött idő abban is segít, hogy a szervezet felvegye a természet ritmusát, érzékelje mikor van a nappal, így egyértelműbb lesz, mikor jön az éjszaka.

5. Ne legyen túl meleg a lakásban!

Télen is ügyelni kell rá, hogy ne fűtsük túl a szobát, ne öltöztessük túl a babát, mert ez nyugtalanabb alváshoz, gyakrabb ébredéshez vezet.
Nyáron sötétítéssel és szellőztetéssel lehet kordában tartani a szoba melegét és lefekvés előtt klímával is hűthetjük a szobát. Éjjel csak akkor használjunk a babával egy szobában klímát, ha az nem a babára fújja a levegőt és ne hűtsük túl a szobát, egyszerre mindig csak 2 fokkal hűvösebbre hűtsünk, mint amennyi a lakásban van, különben megfázik a baba.
A szoba levegőjének mozgatására használhatunk ventillátort is, valamint könnyebb alvást tesz lehetővé, ha a klíma páraelszívó funkcióját kapcsoljuk be, ez kellemesebbé teszi a párás, forró levegőt a lakásban.

6. Változassunk a napirenden!

Ha a szokásokon már változtattunk, következhet a baba szokásainak megváltoztatása. Reggel ébresszük fel, ne hagyjuk sokáig aludni! Nappal ne hagyjuk a babát 3 óránál hosszabban aludni, mindig ébresszük fel és utána foglalkozzunk vele, tartsuk ébren, játsszunk vele!

Ha elcsúszott a napirend és pl. hajnaltól délutánig alszik a kicsi, kezdjük el reggel felébreszteni és tegyük ezt 3-4 napon keresztül folyamatosan.

A szervezet szokásos ritmusának nagyjából 4-5 nap kell, mire megszokja, hogy máskor keljen fel reggel és máskor álmosodjon el este, tehát legalább 4-5 napon (nagyobb gyerekeknél 1 héten) át kell minden nap ugyanabban az időpontban keltegetni a kicsit, hogy hozzászokjon a szervezete és utána már mindig a megfelelő időpontban álmosodjon el.

És, ha még mindig gondot okoz az altatás, ez az, ami segíthet >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

13 Comments

 • Jeney Annamária

  2019. március 05. kedd

  Kedves Ági!
  A tanácsodat kérném. Kislányom most töltötte a 9. hónapot. Eddig nagyon rossz alvó volt és nagy munka árán addig eljutottunk hogy már önállóan tud elaludni, a napirend és az elalvás előtti rituálé is működik szerintem. A nappali alvások is jobbak, kiszámíthatóbbak. Viszont az éjszakai ébredések csak részben oldódtak meg. Még mindig átlagosan 4szer ébred, ebből éhség lehet 1-2 alkalom. Mikor bemegyünk a kiságyban áll. Sokszor elég ha cumit vissza adjuk és alszik tovább.
  Én arra gondolok, hogy mikor felébred, nem tud vissza aludni önállóan és tőlünk kér segítséget. A cumi is egy zavaro tényező lehet. Egyedül nem találja meg,mert a szájába adjuk. Hogyan tudom elérni hogy vissza aludjon magától? Le kellene a cumirol szoktatni? De azt hogyan? Vagy hogyan kezeljem ha hallom hogy felébred? Attól tartok hogy annyira felébred, hogy nem alszik vissza ha sokat várok.
  Köszönöm válaszod!

  Jeney Annamária

 • P Viki

  2018. november 05. hétfő

  Kedves Ági!
  6 hetes babánk 1-2 hete nehezen alszik el éjszaka, így van hogy hajnal 2ig is fent vagyunk. Tiszta pelussal, teli pocakkal is van hogy sír, nyűgös. Volt hogy kivittem babakocsival sétálni, elaludt, behoztam, a babakocsiba hagytam, 10 perc múlva felébredt és sírt ugyanúgy. Mindig ott kötünk ki hogy az ágyba behozzuk és velünk alszik, mert a saját kiságyába is ugyanúgy sír. Úgy csinál mint aki szopizni akar, pedig teli a pocak is. Napközben változó, hogy mennyit alszik.
  Nem tudom mi tevőek legyünk. Szeretném visszaszoktatni, hogy a kiságyába aludjon el és ne hajnalig tartson, mire odajutunk, hogy elalszik végre.

  • Vida Ágnes

   2018. november 10. szombat

   Igényli a testközelséget, ugyanakkor még nem alakult ki nála egyértelműen, mikor van a nappal és az éjszaka. Nappal ne akard sokat altatni, inkább tartsátok a 4É napirendet (erről bővebben itt olvashatsz: https://www.kismamablog.hu/gyermekneveles/4e-modszer) és aludjon a saját kiságyában annyit, amennyit tud. Evés után mindig büfi és játék jöjjön, ne az evésba aludjon bele. Ha nyűgös, dédelgesd, hordozd! Este akkor fektessétek csak, amikor már nagyon álmos és tartsátok a rutint (fürdés, öltözés, evés), így néhány nap múlva már egyértelmű lesz számára, mikor jön az esti hosszú alvás és könnyebben le tud majd feküdni is.

  • Jeney Annamária

   2018. december 28. péntek

   Kedves Ági!
   Azzal a problémával fordulok hozzád, hogy kisbabàm most tölti be a 7. hónapot és éjszaka még mindig nagyon sokszor ébred, már egy jóideje kb 6 -szor egy éjszaka, ami nagyon fárasztó már nekem. Születése óta a legjobb esetben is 3 szor felébredt éjszaka. Foga még nincs, hozzátaplalast már megkezdtük hat honaposan, esti alvás előtt kap tejpépet, de így sem alszik jobban.
   Mikor felébred van hogy elég csak kivennem és megdajkalni, de sokszor csak cicivel alszik vissza.
   Napközben nincs gond, nyugodt jó baba.
   Mozgasfejlodest illetően tud már ülni, kuszni még nem, de már próbálkozik, kisebb mozgásokat végez.
   Remélem részletesen leírtam és tudsz segíteni, hogy jobban aludjon.
   Köszönöm segítséged!
   Jeney Annamária

   • Vida Ágnes

    2019. január 03. csütörtök

    2 dolog is lehet a háttérben, ami ezt okozza:
    1. Éhes: ha csak kiveszed és dajkálod, majd kisvártatva megint ébred, akkor lehet, hogy éhes és ezért ébred fel megint. Próbáld meg, hogy néhány napon át az első ébredésnél rögtön adsz neki cicit, hátha csak arról van szó, hogy éhes és akkor a következő ébredés csak később lesz. Hiába eteted meg este tejpéppel, ebben a korban még gyors az emésztés és a baba tápanyagigénye folyamatosan nő, tehát éjjel is gyakrabban megéhezhet.

    2. Fogzik: ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, akkor biztos, hogy az éjszakai ébredéseibe bejátszik a fogzás is. A fogzás hónapokon át folyamatosan tart és nem csak akkor okoz kellemetlenségeket, amikor már látszik a fogak áttörésének a helye, hanem akkor is, amikor még csak húzódik az íny. Fogzás elleni alkati szerekkel lehet enyhíteni a tüneteket erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

 • Barbara

  2018. július 23. hétfő

  Kedves Ági!
  A segítségedet szeretném kérni!
  15 hónaposak a fiúk.
  Át aludt éjszakánk nem sok volt a 15 hónap alatt.
  Sokszor fent vannak éjjel,és van amikor gondolnak egyet és nem akarnak vissza aludni,órákig képesek fenn lenni,vissza altatni se lehet őket,akkor kiverik a hisztit.
  Maguktól nem alszanak el,ez is egy probléma.
  Ha berakjuk őket a kiságyba mikor aludni kéne csak ordítanak,nem alszanak el,hiába álmosak.
  Nappal egyszer alszanak ebéd után, változó hogy mennyit van amikor 2-3 órát van amikor csak 1-et.
  Köszönöm ha segítesz és válaszolsz.

  • Vida Ágnes

   2018. július 24. kedd

   Mivel ketten vannak, elsőként arra kéne törekednetek, hogy külön legyenek altatva, mert így egymást is erősítik, felverik és ez tovább rontja a helyzetet. Érdemes kipróbálnotok a Mesélő Hold nevű illóolajkeveréket, sokat szokott segíteni ebben a korban az éjszakai hosszú ébrenléteken. De jó hatással lehet a Rooibos tea is, amiből 1-1 csészét vacsora előtt igyanak meg minden este.

   Nappal próbáld meg, hogy nem a kiságyban alsznak, hanem magad mellé fekteted őket és mesét olvasol nekik, odabújva alszanak el, így könnyebben fog menni az altatás, kisebb lesz az ellenállás. Már elég nagyok hozzá, hogy ilyenkor a nagyágyon aludjanak vagy ha nagyon sokat mozognak és félsz, nehogy leessenek, a földön egy matracon, de ha mélyen alszanak, beteheted őket az ágyukba is.

 • Simon

  2018. július 18. szerda

  Kedves Ági!

  6 hónapos kislányom éjjel 2 óránként felkel. És van olyan, hogy egy óráig nem tud visszaaludni. Ez kb 3 hónapja megy így. Előtte pedig már volt, hogy végig aludta az egész éjszakát, vagy max 1szer kelt.
  Most pedig a 3 felkelés az minimum megvan. Nem sír, nincsenek fájdalmai, csak felébred. A harmadik foga jött ki nemrég. Lehet, hogy a fogzás miatt ébred? De akkor hogy-hogy nem fáj neki?
  Anyatejes, jól fejlődik.
  Mi lehet az oka ennek a gyakori ébredésnek szerinted? Van megoldás?

  Köszi
  Simon

 • Bernadett

  2018. július 09. hétfő

  Kedves Ági!
  2.gyermekem 6 hetes, és nappal nagyon keveset alszik. Vannak napok, amikor egyhuzamban 10 órát is fent van, max.1-1 10 perces szundival. Egy ideig nézelődik de hamar nyűgössé válik és sokat sír. Tanácstalan vagyok, hogy nappal miért alszik ilyen keveset, és gyakran nyugtalanul. A masik probléma, hogy nem marad el a babakocsiban, szinte végig sír ha bent van.
  Köszönöm a választ előre is!

  • Vida Ágnes

   2018. július 17. kedd

   Ebben a korban a babák nagyon felszínesen alszanak, ne várd, hogy hosszan és zavartalanul fog aludni. Amiben segíthetsz neki a nyugodtabb alvásban:
   – ha kiságy helyett bölcsőben vagy mózesben altatod,
   – ha hason altatod,
   – ha csak hanyattfekve szeret aludni, altatáshoz csomagold be pólyaszerűen egy takaróba, így nem tudja a mozgásával felébreszteni magát,
   – ne rögtön evés után tedd le aludni, mert ilyenkor beindul az emésztés és hamarosan a hasfájása felébreszti, hanem evés után alapos büfiztetés, tedd le játszani, nézelődni (ne a kiságyba, az csak alvásra legyen, hogy ne azt szokja meg, hogy az ágyban játszunk), amikor álmosodik, akkor tedd le aludni.

   A babakocsit sok baba nem szereti, mert nem érzik magukat benne biztonságban. Sétáljatok kendővel egyelőre és csak kis időre tedd a kocsiba, vagy ha olyan a kocsi, hogy rá lehet tenni az autós hordozót, akkor sétáljatok azzal. Ha úgy teszed bele, hogy álmos és alvásidő következne, próbáld meg hason betenni, sok baba jobban szereti így és nagyokat alszanak.

 • Ági

  2018. július 04. szerda

  Szia Ági!

  Nos a kisfiam 4,5 hónapos, eddig nappal is szépen elaludt az ágyában mint a mesében. Akinek mondtam nem hitte el, aki meg látta hogy az altatás nálunk annyi hogy, beviszem a gyereket majd pár perc mulva kijövök azt hitte altató gázt használnunk. Nagyjából 1,5-2hete valahogy minden megváltozott és a kis MakkMarci sehogy sem szeretne az ágyában elaludni. Pedig mindent úgy csinálunk ahogy eddig: ha látjuk az álmosság jeleit rajta szépen felvesszük, besötétítjük a szobájàt, simagatjuk, halkan beszélünk hozzá, betesszük az ágyba és eszeveszett sírásba kezd, legtöbbször könnyek nélkül (ez a hiszti?). Sőt a leggyakoribb az hogy ha bemegyünk a szobájába màr elkezd sírni vagy ha meghallja az altató dalát. Hiába vesszük ki megnyugtatjuk, ezt jàtszhatnánk napestig. Ezek miatt karban álombaringatva megy az altatás, ami több szempontból nem túl izgi.
  Elsősorban az ő szempontjából, a böliben senki nem fogja elringatni, és neki sem jó hogy minden egyes alvás negyed órás sírással kezdődik. Másrészről szeretem annyira a gerincem hogy jó lenne mèg ha velem maradni egy jópár évig és nem kellene egy 10kg-os bébit is álomba ringatni mert csak úgy megy neki.
  Szóval szeretnék tanácsokat kérni hogy hogyan tudnánk újra az ágyában altatni. Hozzàteszem semmilyen megvátozott körülmény nincs az életében.

  Előre is köszönöm.

  • Vida Ágnes

   2018. július 07. szombat

   Ez nem hiszti, egyszerűen csak felismeri már, mikor jön az alvásidő és próbálja magát ébren tartani. Most már sokkal élénkebb, mint eddig, nehezebben megy az ellazulás elalvás előtt. Próbáld meg, hogy a megszokott módon lefekteted és, ha sír, nyűglődik, mellette maradsz, de nem veszed ki, nem beszélsz hozzá, csak rajta tartod a kezed vagy simogatod, amíg el nem alszik. Pár alkalom után egyre rövidülni fog a sírások hossza és könnyebben elalszik majd.

 • Claudia

  2018. június 19. kedd

  Kedves Agi! Olyan temaban kerdeznek, ami itt Nem sokszor merul fel; remelem masnak is hasznal majd az altalad nyujtott informacio. Ket gyermek edesanyja vagyok, nagylanyom egy honapon belul tolti a harmat, kisfiam pedig nyolc hetes. Nekem sajnos soha nem alakult ki szoros kapcsolatom anyukammal, apammal pedig kifejezetten rossz a viszony, ebbol kifolyolag en nagyon tudatosan torekszem a gyerekeim nem csak fizikalis, hanem erzelmi es lelki joletere, egeszsegere; nagyon fontosnak tartom a bizalmon alapulo es szeretetteljes gyerek-szulo viszonyt. Lucammal ilyen is a kapcsolatom, nagyon kiegyensulyozott, boldog kislany, legalabbis az volt a kisteso erkezeseig. Felkeszitettuk, orul is neki es szereti is az „ocsi-pocsit”🙂, viszont velem maskepp viselkedik. Termeszetesen ez varhato volt, szamitottam ra, nagy valtozas ez mindenkinek. Nyilvan az is hozza tartozik, hogy mindjart 3 eves (2evesen nem volt kulonosebben gondunk vele amugy). Tesztelget, nem igazan hallgat ram, sok a hiszti. Amikor csak szabad vagyok, egybol vele foglalkozom, de ez eleg nehez, kisfiam ugy dontott, hogy ketemberes baba lesz. Igazabol, ami a legjobban zavar az az, hogy nem akar sokszor meghallgatni, pedig mi mindig megbeszelos/elmagyarazos szulok voltunk. Nem is kell rossz hangulataban lennie ahhoz, hogy ugy dontson, hogy nem figyel ram. Egyebkent probalunk, szerintem nagyon sikeresen az o regi napi rutinjahoz igazodni, minden nap megyunk pl. iskolaelokeszitobe (amiota Levente 2 hetes), jatszoterezes stb. mind-mind megoldom, addig magamra kotom a kicsit, legalabb o meg szundit nagyokat. Mit tegyek azert, hogy ne rombolodjon a kapcsolatunk? Nem szeretnem elvesziteni a bizalmat. Azt meg hozza szeretnem tenni, hogy bar a kotodo nevelest alkalmazzuk, emellett szigoruak is vagyunk es bizony nem engedunk a szabalyokbol. Mostanaban, ha valamire megkerem es nem tetszik neki es odahivnam magamhoz, meg messzebbre megy es ketsegbeesett hangon mondogatja, hogy „kerlek ne, kerlek ne”, mintha legalabbis bantanam, pedig soha nem emelunk ra kezet, meg csak kiabalni sem szoktunk. Ha eppen nincs nalam a kisebbik, odamegyek, hogy megoleljem es csak tol el magatol, viszont ha arrebb megyek 1-2 lepest, hogy megnyugodjon, akkor meg megjobban belelovalja magat a sirasba es nem akarja, hogy elmenjek.