Kiderült: Miért nem akar a totyogód elaludni este?

Egy új kutatás szerint a kisgyerekek sokkal jobban ki tudják választani, mikor lenne itt az ideje az esti alvásnak, mint a szüleik. A University of Colorado kutatói megállapították, hogy a szülők rendszerint hamarabb fektetik le a gyermekeiket, mint ahogyan a gyerekek teste készen állna az alvásra, emiatt a kicsik felélénkülnek, sírni kezdenek, vagy egyszerűen csak játszanak, ezzel tartják ébren magukat – és a családot.

A „Mind, Brain and Education” című szaklapban publikált kutatás leírja, hogy a szervezet belső óráját a melatonin hormon szabályozza, amelynek a szintje esténként a gyermek szervezetében növekedésnek indul. Amikor a megfelelő szintet eléri a hormon akkor tud a gyermek elaludni. Ha túlságosan magas lesz, a gyermek akár hosszan ébren maradhat, de ugyanez okozhatja a több órás éjszakai ébrenléteket is totyogókorban.

A kutatásban 6 éjszakán át figyelték a gyerekeket és mérték a szervezetükben a melatonin szintjét, valamint megnézték azt is, mennyi idő alatt aludtak el, hányszor ébredtek fel éjszaka és milyen hosszan voltak ébren.

Azt találták, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknél a melatonin szintje este 7:40 tájban tetőzött és ha a szülők még 30 percet vártak, amíg lefektették a gyerekeket, az altatás nagyjából 30 percig tartott. Azoknál a gyerekeknél azonban, akiknél a melatonin szintje később tetőzött és korábban próbálták lefektetni őket, az esti lefektetések több óráig is eltartottak és az éjszakai ébredések, ébrenlétek is gyakrabbak voltak.

Monique LeBourgeois, a kutatás vezetője szerint: „Míg a felnőttek meg tudják választani, mikor fekszenek le és alszanak el, addig a gyerekeknél általában a felnőttek döntenek, ami a alvászavarok egyik kiváltó oka lehet. Kevesebb alvási probléma volt azoknál a gyerekeknél, akik a melatoninszint esti tetőzése után nem sokkal kerültek az ágyba.
Ez egybevág azzal a tapasztalattal, hogy minél fáradtabban kerül ágyba a gyerek, annál könnyebben elalszik, ugyanakkor azt is tudni kell, hogy ha a kisgyermek átesik a holtponton, újra éber lesz, akkor jó darabig nem tud megint elaludni. Ilyenkor meg kell várni, amíg megint bekövetkezik a „mélypont”, azaz a melatonin emelkedése, ilyenkor lehet őket ismét megpróbálni lefektetni.”

Hogyan segíthet mindez abban, hogy könnyebben aludjon el a gyermeked és ritkábban ébredjen fel?

1. A gyengülő fény segít Kutatások bizonyítják, hogy a melatoninszint emelkedését megakadályozza az erős fény, azaz később lesz álmos a gyermeked, ha erős világítás veszi őt körbe az este folyamán.
Segíthet tehát, ha a lefektetés előtti utolsó órában már nem ég mindenhol a villany a lakásban, a fürdés után már csak gyenge fénynél pelenkázod és öltözteted, kislámpa fényénél mondasz neki mesét, aztán sötétben mondasz még egy kis mesét fejből és teljes sötétben búcsúztok el egymástól. Jó, ha a lefekvés előtti 1 órában már nem néz tévét a gyermek, mert ez is túlingerelheti őt. A meleg italok (pl. tej, gyümölcstea és semmiképpen sem kakaó vagy fekete tea (mindkettőben koffein van) is segíthetnek abban, hogy megemelkedjen a melatonin szint. A szervezet természetes működését télen befolyásolhatja az is, hogy már délutántól kezdve égetjük a villanyt a lakásban, éppen ezért könnyebben elalszik a kisgyerek, ha sötétedés után még egy rövid időt a szabadban tölt, ahol a szervezet érzékelheti a természetes fényt (azaz a sötétet :)).

2. Figyeld meg mikor álmosodik el! 1 éves kor után a legtöbb kisgyerek a délutáni alvás után már legalább 5, de akár 6-7 órát is ébren tud lenni anélkül, hogy álmos lenne, ha korábban fekteted le, abból jó eséllyel lesz órákig tartó alvási huzavona. Ha például a délutáni alvásból délután 3-kor kel fel, legkorábban este 8 körül lehet álmos, de az is lehet, hogy még fél10-kor is vidáman játszik, az álmosság legkisebb jele nélkül. Figyeld meg, mikor álmosodik el igazán, ilyenkor sok kisgyerek nyűgössé válik, a fülét vagy az orrát dörzsöli, el-elréved a tekintete. Ha ilyenkor viszed el fürdeni, majd fekteted le, sokkal hamarabb el fog tudni aludni, mintha már jóval korábban megkezded a lefektetést, vagy ha esetleg átestek ezen az időponton.

3. Legyél türelmes! Ha változtatni szeretnél a gyermeked elalvási szokásain, szánj rá néhány estét, ne akarj sietni vele! Sok szülő szeretné 5-10 perc alatt „megúszni” a gyerek elaltatását, mert úgy gondolja, a gyereknek ezt ennyi idősen már tudnia kellene. Valójában a legtöbb örökmozgó kisgyereknek kell legalább 30 perc, amíg teljesen el nem tud lazulni és el tud aludni. Később, többnyire 2,5-3 éves kor után, amikor már az idegrendszer is érett és a dackorszak is alábbhagyott, az altatásra szánt idő általában lecsökken, de erre még egy kicsit várni kell.

Ameddig új alvási szokásokat alakítasz ki, számolj azzal, hogy szükség lesz 30-40 percre, mire a fürdés és az öltöztetés után elalszik a gyermeked. A szülő türelmetlensége, stressze a kicsi altatása miatt egyébként is kihatással van a gyermekre, mert ő érzi a feszültségedet és mivel emiatt nem érzi biztonságban magát, amitől még éberebb lesz.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

31 Comments

 • Emese

  Reply Reply 2022. május 24. kedd

  Kedves Ági!

  Nekünk nem pont a cikkben szereplő gondunk van, hanem az, hogy velem végképp nem hajlandó elaludni a gyerkőc, csak apával. Apával is úgy, hogy elmondja neki hogy akkor aludj szépen és anya meg én hallunk mindent a bébiőrön és kijön és a gyerek elalszik. Engem meg nem enged el maga mellől, csekkolgat, felébreszti magát megnézni, ott vagyok-e, ha megpróbálok kijönni ha elalszik, akkor is felkel is ordít. Eddig a rekord 2 órányi orditas és nulla alvás. Hamarosan kisteso érkezik, erőm sincs már a foldon meg itt-ott ücsörögni a szobájában őrizgetni. Sosem volt ez, a legdurvább szepaszori időszakban is aludt rendesen, azon már régen tulvagyunk. Nem tudom, mi ez, de eléggé kétségbeejtő. 2 éves múlt marciusban a delikvens. Én hiába mondom el ugyanazt, amit apa, nem érdekli, csak ordít. Van valami tanacsod, mit tehetnék? 🙁 teljesen el vagyok keseredve. Köszönöm szépen, ha valaszolsz!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. május 26. csütörtök

   Ennek az az oka, hogy tőled nehezebb elválnia, ez nem ellened szól, hanem arról, hogy hozzád nagyon ragaszkodik, „anyás” és nehezen válik el tőled, ebben a korban ez gyakori helyzet, ami még sokat fog változni. Este altassa el Apa, nappal meg, ha ő nincs ott, meg lehet próbálni, hogy lefekteted a ti ágyatokba, mesét olvasol neki és ott aludhat el, itt általában mélyebben alszanak, ezért könnyebb lesz kijönni mellőle.

 • Kitti

  Reply Reply 2017. január 27. péntek

  Kedves Ági!
  Végső elkeseredésemben írok Neked. Lassan 8 hónapos a kisfiam, de még összesen kb 3 éjszakát aludt át. Nem csináltam akkor sem másképp semmit. Meg van az esti rituálénk fürdetés, evés(cici), aztán alvás. Mostanában már fél – 1óra múlva felsír. Ilyenkor jó esetben csak kézbe kell venni és visszaalszik. De aztán éjszaka felébred, és másfél, két óra múlva tudom csak letenni. Van mikor ezt többször is eljátsza. Eddig mindig adtam neki enni ilyenkor, de pár napja próbálkozom, hogy csak inni kap. De így sem jó neki. A fogzást kizárnám, mert nincs fájdalma, nem igazán sír, elalszik ő viszonylag hamar, viszont, ha leteszem egyből emeli a fejét, forgolódik, néha sír. Én már hulla vagyok. Kisebb korában egyszer kelt fel, evett büfizett és már aludt is. Most pedig úgy érzem napról napra egyre nehezebb. Szeretnék megoldást találni, de teljesen tanácstalan vagyok. Kérlek segíts.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. január 28. szombat

   Ha még nincs kint legalább 6 foga, akkor szinte biztos, hogy a fogzás zavarja éjszaka. A fogzás nem csak fájdalommal jár, hanem általános nyugtalansággal is, mert feszít, nyom az íny, fájhat a torok is. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz rajta segíteni, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

   • Kitti

    Reply Reply 2017. január 30. hétfő

    Nagyon szépen köszönöm, hogy válaszoltál. Igen igazad lehet, hogy a fogzás, azóta be is durrant a felső ínye. Viszont próbálkoztunk többször a homeopátiás szerekkel és nem vált be, először ilyen tarjagos szerű „kiütések” voltak a testén, és nagyon nagyon nyűgös volt. Aztán szimplán „csak” nyűgös volt, és nem akart aludni. Használtunk chamomilla golyót, dologélt és viburcol kúpot. Egyébként azóta visszaálltam arra, hogy adok neki enni éjszaka is. Most úgy állunk, hogy kb.egy-másfél óra mire le tudom tenni. A karomban evés után, szinte rögtön alszik, de mikor leteszem egyből emeli a fejét. Próbáltam hagyni, hogy hátha visszaalszik, simiztem a hátát, de nem vált be.

  • Katalin

   Reply Reply 2017. szeptember 11. hétfő

   Kedves Ági!
   Van egy 26 és egy 8 hós kislányunk. A nagyobbacska elkezdett elég agresszíven viszonyulni a picurhoz. Gyakran megüti, kézzel vagy játékokkal. Sajnos nem igazán hat rá, ha kérjük ne tegye. Mi a tanácsod? Hogyan tudjuk megoldani? Ilyenkor az arcán látszik hogy dühös. Hogyan segítsünk neki levezetni?
   A másik probléma szintén a nagyobb lányzóval kapcsolatos. Nem akar délután aludni pedig fáradt. Hangosan sírva tiltakozik. Pici kota óta jó alvó volt, szinte soha semmi baj nem adódott. Rituálé minden alvas előtt ugyan az minden nap. Most viszont kézzel lábbal küzd. Aztán kora este már annyira fáradt hogy alig lehet vele bírni. Ilyenkor fokozottan jelenzkezik az elsőnek említett probléma.
   Válaszodat előre is köszönöm!

   • Vida Ágnes

    Reply Reply 2017. október 21. szombat

    Játsszatok velük minél többet hármasban, hogy a nagy megtanulja, hogyan kell viselkedni a kicsivel, mit lehet vele csinálni és mit nem!

    Az altatási problémátokkal kapcsolatban ez a cikkem segíthet: http://www.kismamablog.hu/baba-alvas/miert-nem-akar-elaludni-a-baba-amikor-mar-majd-lecsukodik-a-szeme

    • Edina

     Reply Reply 2018. január 07. vasárnap

     Kedves Ágnes!

     Olyan problémával fordulnék Önhöz, hogy a harmadik gyermekünk, aki lassan 15 hónapos lesz egyszerűen visít ha betesszük este az ágyába. Soha semmi problémánk nem volt az alvással. 3 hónapos kora óta átalussza az éjszakát. Kb 6 hónapos kora óta este 7 körül tesszük le aludni együtt a 3 gyermeket és együtt kelnek 7-8 óra között. Semmi sírás, semmi nyöszörgés. Január 2-án délután még aludt szépen a legifjabb, de este amikor betettük az ágyba elaludt, majd kb fél óra múlva visítva kelt. Kézben megnyugodott azonnal, majd ahogy tettük vissza már visított. Másnap délután szintén aludt egy nagyot, ahogy szokott, majd este megint visítás.
     Ugyanúgy, ugyanott alszik délután és este is. Semmin nem változtattunk. Napi rendje is megvan már 4-5 hónapos kora óta.
     Tanácstalan vagyok, hogy mi lehet a baj. Fogzás jeleit napközben nem érzékelem. Mosolyog, jókedvű, ugyanannyit eszik mint máskor, alszik is szépen délután, csak este nem akar. Ásítozik már amikor visszük, feltételezhetően fáradt. Kipróbáltuk hogy nem sötétben aludjon, kis hangulat világítást betettünk az ágya közelébe, de az sem segített.
     Segítségét előre is köszönöm.

     • Vida Ágnes

      Reply Reply 2018. január 08. hétfő

      Ha korábban jól elaludt a babád a kiságyban és most egyik napról a másikra megutálta, annak gyakran az áll a hátterében, hogy valamitől megijedt a kiságyban. Előfordulhat, hogy valamilyen erősebb zaj vagy fény ijesztette meg, később a fogzás okozta fájdalom okozhat hirtelen felriadást és még sorolhatnám a lehetséges okokat. A lényeg, hogy valami miatt felriadt a baba álmából, megijedt és most a kiságyat ezzel a félelemmel azonosítja.

      Ez nem valamiféle “babahóbort, inkább olyan érzés a kicsi számára, mint egy gyereknek, amikor valami ijesztőt lát pl. a sötét ablakban és többé nem mer arrafelé menni, vagy akár egy felnőttnek, aki lát egy ijesztő filmet és többé nem meri megnézni.

      A rossz emléket idővel elfelejti, addig legyél vele nagyon türelmes, dédelgesd, babusgasd, biztosítsd róla, hogy az ágy alapvetően biztonságos hely. Ha nagyon nem megy, segítséget nyújthat az együttalvás is, vagy ha ez nagyon nem megoldható, akkor melletted aludjon el és csak, amikor már mélyen alszik, akkor tedd a kiságyba.
      Néha segít, ha megváltoztatod a körülményeket, pl. átrendezed a szobát és a kiságy máshova kerül, de az is megoldás lehet, ha a babát a másik irányba fekteted le a kiságyba. Lehet mesés megoldással is próbálkozni: minden este leültetni az ágya mellé egy őrzőmanót (vagy mackót, vagy más figurát), és elmesélni, hogy ő vigyáz majd a baba álmára.

  • Sziráki Viktória

   Reply Reply 2020. május 09. szombat

   Kedves Ágnes!

   Olyan gondom lenne hogy 2,5 éves kislányom mindíg jó alvó volt ,kb fél tíz-tíz között ,kialakult rutin után került a kiságyba és ott jóét puszi után magára tudtam hagyni,szépen elaludt.Egyik napról a másikra ,semmi nem változott,sírt a kiságyba,kimászott és nem akar aludni ,végül fél 12 felé az ölemben alszik el ,amit egy nagy sírás előz meg ,rúg ,kiabál és végül szinte beájul,ezután reggelig kb 8 -ig alszik.Mitől lehet ez és mit tudok tenni ellene?Válaszát köszönöm.

   • Vida Ágnes

    Reply Reply 2020. május 10. vasárnap

    Ha hirtelen megváltozik valami a gyermek viselkedésében az első kérdés mindig az, mi változott az életében? Ez lehet nagyobb dolog is: Betegség? Költözés? Új közösség? Felborult valami miatt a napirend? Kevesebbet van otthon apa? Nélküled aludt egy éjszaka? Más vigyázott rá? Kisebb balesete volt? stb. És lehet olyan változás is, ami belőle fakad, pl. most kezdett el mondatokban beszélni, bilire szokni, fejlődött a fantáziája, ezért elkezdett félni a sötétben stb. Egy-egy új fejlődési szakasz nagyobb koncentrációt kíván tőle, ezért erősödik a szeparációs szorongása, nagyobb szüksége van rád, ezért nehezebben válik el tőled este. Ilyen korban kezdődnek az éjszakai félelmek is, ebben a cikkemben részletesen leírtam, hogyan lehet enyhíteni ezen: https://www.kismamablog.hu/baba-alvas/fel-elaludni-fel-a-sotetben-pedig-eddig-sosem

    • Lukovics Viktória

     Reply Reply 2021. január 20. szerda

     Kedves Ágnes!

     Igyekszem röviden összefoglalni a dolgokat, de nem tudom egyéb körülmények is befolyásolhatják e helyzetet.
     -Kislányom 19 hónapos, középső gyerek. Napközben 14 hónapos koráig babakocsiban aludt a teraszon este kisebb gondokat, napokat és időszakokat leszámítva ment szépen az elalvás. Aztán napközbeni alvásra is bekerült a kiságyba. Beraktuk az ágyba és magától elaludt napközben és este is! Voltak persze időszakok. Most egyik napról a másikra egyszerűen nem akart a kiságyban maradni, sírt üvöltött le sem feküdt. Máskor is sírt, de ez más volt!
     Le kell újra hozni a nappaliba napokig de ágyban utána sem maradt, Igényelte az altatást. Ringattam énekeltem, nem örültem neki de beletörődtem és átengedtem magam. Ha nem aludt eléggé leraktam kezdtük előröl. Rutinunkban semmi nem változott. Aztán következett, hogy már azt sem akarta, hogy altassam, szokásos esti tapszerét sem akarta meginni fent,feltételezem tudta hogy utána úgy is lerakom. Tiltakozott sírt éjfélig vagy mikor meddig végül csak kidőlt. Raktam egy szivacsot a földre de sajnos még úgy veszem észre, hogy alkalmatlan rá felkel sétál nem marad ott. Többszöri visszafektetésre már sírt nagyon. Tehetetlenségemben egyik este felhoztunk egy babakocsit a szobába bekérezkedett kérte a tapszert megnyugodott rögtön 2perc múlva aludt. Ágyába raktam. Szuper, vagyis nyilván nem..másnapra beteg lett, napközbeni alvások napok óta nem mennek. Este csak kidől most babakocsiba rakom elalszik pár perc de 2-3ora múlva ébred és vigasztalhatatlan teljesen így mi ágyunkba kerül, velem alszik reggelig. Ez megy 4.napja. Kérdés :
     Mit tegyek, hogyan próbáljam elaltatni ? A babakocsis alvás mennyire vezethet alvászavarhoz? Ennek köszönhető az ébredés ? Van rá esélyem, hogy ő újra az ágyában fog zavartalanul aludni? Tudom túl kell lennünk a betegségen.,hogyan tudnám újra visszaszokatni az eredetihez közeli állapotra ? Babakocsit inkább hagyjam el teljesen vagy egyelőre megoldás lehet? Összeségében mit tegyek? Teljesen tanácstalan vagyok és kétségbe vagyok esve !
     Nagyon köszönöm a választ előre is !

     • Vida Ágnes

      Reply Reply 2021. január 23. szombat

      Lehetséges, hogy valamitől megijedt a kiságyban és ez váltotta ki nála a nagy sírást, ebben a korban kezd fejlődni a fantázia és néha a gyerekek olyasmitől is tartani kezdenek, amitől addig nem. Nyugodtan aludhat most babakocsiban, ha így kipiheni magát. A betegség befolyásolja az alvást akár még utána 1-2 hétig is, ezért most egyelőre várd meg türelmesen, amíg meggyógyul, utána próbáld meg megint a kiságyat (néhány hét után általában elfelejtik a rossz élményt). Ha nem megy, akkor egy darabig altasd el a babakocsiban és utána tedd át a kiságyba.

 • Mariann

  Reply Reply 2017. január 03. kedd

  Kedves Ági!

  Ismét hozzád fordulok segítségért. Nekünk nem az esti lefekvéssel van a problémánk, hanem a nappalival. Soha nem volt jó alvó nappal a kislányom. 8 hónapos korától aludt délelőtt délután. Egyszer fél órát, egyszer pedig egy órát. Mióta betöltötte az egy éves kort egyszerűen nem ismerek rá! Egyik napról a másikra nem akar aludni napközben. Le tudom tenni alszik egyszer kb egy órát és ennyi . Azt hogy másodjára letegyem elképzelhetetlen a számára, sír mutatja az ajtót és nem akar aludni. Egyszer kétszer elvittük „kocsikázni” illetve babakocsiba és ott is 20 perceket aludt. Utánaolvastam, gondoltam át akar térni az egy alvásra. DE most már ebéd után, dél felé sem hajlandó elaludni, persze ezt nem engedem neki, de így sajnos sírva alszik el és ígyis csupán egy órát alszik. Miért csinálja ezt? Ugyanúgy csinálok mindent mint eddig. Tény soha nem aludt húú de sokat, de azt hogy ne tudjam letenni aludni…. soha nem fordult elő. Este egyébként 3/4 8 örül alszik el általában 4 felé el eszik tápszert, (olyankor is sírdogál egy kicsit, amikor kimegyek a szobából, de nem megyek vissza hozzá)és reggel fél 8 3/4 8 körül ébred. Így kb 11-12 órát alszik éjjel, 1-2 ébredéssel. Este simán gond nélkül elalszik. Megölelgetem 1-2 percet ölbe viszem, ráhajtja a fejét a vállamra és gyönyörűen elalszik. Mit rontottam el?
  Válaszodat nagyon köszönöm.
  Üdv:
  Mariann

 • Máhr Alexandra

  Reply Reply 2016. december 30. péntek

  Kedves Ági!

  Kisfiunk 16 hónapos. Újszülött korától kezdve karban – én mostmár néha a heverőn összebújva – altatjuk őt, majd ha már mélyen alszik, betesszük a kiságyába. Azon gondolkodunk, hogy átszoktatjuk őt a kiságyban való elalvásra, de őszintén szólva nem nagyon fűlik hozzá a fogunk, mert nekünk is jól esik ez az összebújás vele, nem érezzük terhesnek. Ártunk azzal neki, ha még így csináljuk, amíg igényli?
  Ha esetleg mégis az átszokás mellett döntünk: a napközbeni altatásoknál ugyanazt a módszert kell alkalmazni, mint este? (Leszámítva persze a fürdetési rituálét.)

  Válaszodat előre is köszönöm!

  Válaszodat előre is köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. január 03. kedd

   Egyáltalán nem ártasz ezzel, amikor eljön az ideje, magától el fogja hagyni majd (ebben a korban általában még kb. 2 éves korig nagyon szoktak ragaszkodni hozzá).
   Ha mégis változtattok, akkor valóban az a lényeg, hogy nappal és este is ugyanazt csináljátok.

 • Ildikó

  Reply Reply 2016. december 23. péntek

  Kedves Ági!
  23 hónapos kislányom alvásával lenne problémám. Kb. fél éve van egy állandó rutinunk a délutáni illetve az esti alváshoz, amitől nem szoktunk eltérni. Ez a követezőképpen szokott kinézni: délelőtti séta után ebéd, aztán fogjuk a babáját és a kis takaróját, melléfekszek a szobájában lévő kanapéra és a kezemet fogva alszik kb. 5-10 perc alatt. Este vacsi, fürdés, tejital és a villany lekapcsolása után ugyanúgy a kanapén fekve alszik el a kezemet fogva max. 15 perc alatt. 14 hónapos korában kezdődött a dackorszak, de ez az elalvását nem befolyásolta. Viszont 2 héttel ezelőtt egyik napról a másikra mind délben, mind pedig este hosszas kínlódás után alszik csak el. Ütögeti, csipkedi a kezem, fejelget, felül az ágyban és folyamatosan magyaráz és dúdolgat. Ezzel nem lenne semmi baj, de nappal így min. fél óra után, este pedig sokszor csak 1-2 óra után alszik el. Próbáltam már hogy ilyenkor nem szólok hozzá, hogy ne tegyem számára még érdekesebbé a helyzetet, próbáltam,hogy elmondom neki, hogy nem szabad felkelni, csukja be a szemét, anya is aludni akar stb…. ha erélyesebben szólok rá, vagy nem engedem felkelni akkor csak nevet rajtam. Egy időben azt is kipróbáltam, hogy beteszem a kiságyába és kimegyek,de egy perc múlva mindig visszamegyek mivel nem hagyom sírni és újra odaveszem magam mellé a kanapéra amíg nagy nehezen el nem alszik. Tegnap este ismét betettem a kiságyába és kijöttem, ő most először nem sírt csak beszélgetett magában egy 20 percig, aztán jött csak a sírdogálás(direkt kidobja a cumiját az ágyból) és mivel tudja hogy anya úgyis jön visszaadni a cumit 2 órát így kínlódtunk mire végre elaludt. Mivel így nagyon későn alszik el, és persze ugyanúgy felkel reggel 7-kor és nem piheni ki magát, már nem tudom,hogy jó ötlet-e, hogy hagyom, hogy a kiságyában magyarázzon órákat. Nagyon próbára teszi a türelmemet ezzel az időhúzással, szerintem tesztelni akar, hogy meddig mehet el..Arra is figyelek, hogy elég álmosan kerüljön ágyba, de hiába. Nemrég kezdett el nagyon sok szót ismételni és úgy tűnik ezt lefekvéskor szereti gyakorolni. Ha apa vagy a nagyszülők altatják, még ha nagy ritkán ezt is csinálja velük, akkor is csak néhány percig. Nem tudom az lenne a célravezetőbb megoldás, ha továbbra is odafekszek mellé és kivárom mire elalszik, vagy próbálkozzam tovább a kiságyába való betevéssel és hagyjam, hogy órákat magyarázzon közben bejárogatva hozzá, hogy a kidobált cumiját visszaadjam? Lefog erről valaha is szokni? Válaszodat előre is köszönöm! Ildikó

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. december 26. hétfő

   Valami miatt neki most nehezére esik ellazulni elalvás előtt. A régi módszer már nem működik, ilyenkor a legjobb, ha valami teljesen mást vezetsz be, mint ami eddig volt. Amit ki lehet próbálni: délután nem a saját ágyában alszik, hanem lefekszetek a nagyágyra, mesét olvasol neki és úgy alszik el hozzád bújva (akár végig ott is aludhat, vagy beteheted a saját ágyába, ahogy gondolod). Este a saját ágyában altasd. Olvass neki mesét, aztán engedd meg neki, hogy ő lekapcsolja a lámpát, majd kérd meg, hogy mondjon egy kedvec meseszereplőt és őróla mondj neki mesét a sötétben. A lényeg, hogy ő is kapcsolhasson, választhasson, ne csak „elszenvedője” legyen az altatás folyamatának (ezellen lázad most), hanem résztvevője.

 • Kriszti

  Reply Reply 2016. december 03. szombat

  Kedves Ági!

  Az én kisfiam most lesz 2 éves és az altatással vannak problémáink. 11 hónapos koráig cicin aludt el, addig nem is volt gond. Aztán lassan kialakult egy fura szokása, ami most már terhessé vált. Mégpedig az, hogy a könyökünket dörzsölgeti, csipkedi elalváskor. Ez a szokása nappal is van, amikor olvasunk, vagy mesét nézünk. Eddig többen is mondták, hogy ez nem probléma, olyan, mint másnak a cumi vagy egy rongy. Engem viszont egyre jobban aggaszt ez a dolog. Mostanra oda jutottunk, hogy egyáltalán nem alszik el, ha nem adjuk oda a kezünket neki. Forgolódik, nyugtalan, sír. Kérlek segíts, mert a kistesója most 4 hónapos, és kezd a dolog zavaró lenni. Sok esetben kivitelezhetetlen a kérése, és azt sem tudom, hogy ez normális dolog-e egyáltalán. Próbáltuk helyettesíteni plüss állattal, ronggyal, de semmi nem volt jó neki.

  Köszönöm!

 • Eva

  Reply Reply 2016. december 02. péntek

  Kedves Ági!

  Másfél éves cicifüggő kisfiamat két hete választottam el. Könnyebben ment, mint gondoltam, megbeszéltük, hogy anyának ez már nem jó és fáj, nincs több szopizás. Egy este volt igazán nehéz, a másodikon már bekéredzkedett a kiságyába, és bár sokáig tartott, de végül egy könnycsepp nélkül aludt el úgy, hogy az ágya melletti matracon fekve meséltem, énekeltem, beszélgettem neki. A hajnali ébredések még tartottak pár napig, és azok még hangos ordításba, csapkodásba torkolltak, de pár nap múlva elkezdte átaludni az éjszakákat, mindenki legnagyobb örömére. Az első héten, amíg ez beállt, a délutáni altatásokat babakocsiban, sétálva oldottam meg, hogy legalább akkor ne kínlódjunk. Viszont most már itt a tél, be kellett jönnünk aludni. Ledöbbentem, hogy mennyire nem megy. Ugyanaz az altatás előtti rutin, mese, besötétítés, kiságyba be, halk beszélgetés stb, de nem ment. Egy darabig játszogat, feláll, matat, magyaráz, aztán sírni kezd és öklendezésig fajuló sírás a vége, és nincs amivel megnyugtathatnám. (alvós kutyus ilyenkor nem kell, ledobja) Nem engedi, hogy kivegyem, hogy simogassam, hogy énekeljek, de ha bent hagyom az ágyában, ott is csak sír. Ha mégis kiveszem, csapkod, ki akar ugrani a kezemből, nem fekszik nyugodtan az ölemben. Ma két órán át tartott a délutáni „altatás”, és végkimerülésben aludt el az ölemben bömbölve. Utána sem alszik jól, sűrűn felébred, és nem hagyja visszaaltatni magát.Fáradt, nem alszik összesen eleget.És hiába viszem aludni, amikor a fáradtság jeleit tapasztalom, az utolsó erejéig küzd ellene. Mit tegyek? Meddig fog ez tartani? Hogy segítsek neki, ha nem hagyja? Hagyjam a kiságyban, ha azt akarja, és csak üljek ott, és várjam meg, amíg belealszik a sírásba? Eszköztelennek és tanácstalannak érzem magam. Persze mondanom sem kell, mennyire feszült és sokszor már nagyon ingerült vagyok az egésztől, ami biztosan nem segít a helyzeten.

  Köszönöm előre is,

  Éva

 • Erika

  Reply Reply 2016. november 20. vasárnap

  Kedves Ági!
  9 hónapos a lányom, 4-4.5 honapos kora óta 20-90 percenkent kel ejjel, nagyon ritkan alszik egyben max. 2 orat. Eleinte ertettuk, van 8 foga (1 fog 5-6 nehez ejszaka volt utana 3-4 nap nyugi aztan ujra), viszont 1.5-2 honapja lassan nem jott foga (bar omlik a nyala es rag), a kelesek azonban egyre gyakoribbak. 4 honaposan kuszott, 6 honapos maszott, 7 honaposan allt es ult, most a szekeket tologatja maga elott. Iszsz anyatejes baba, blw-zunk, szuletesetol hordozzuk. Probaltunk: dentinox, dologel, ecsetelo, viburcol kup, nurofen kup, hidegebb-melegebb szoba, kisagy atrakasa stb. Megemeltuj a kisagyat, hatha gyomoreges. Van napirendunk, van altatasi rituale (napkozbeni es eltero ejszakai-bar altatassal nem volt gond). Mindug keservesen sirva kel, mostanaban a napkozbeni 2x 1-1.5 ora alvas helyetr is 30-40 percek vannak. Napkozben jokedvu, nyitott, baratsagos baba. Mi keltheti fel? Mit tudnank tenni? Elore is koszonom a segitseget.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. november 26. szombat

   Ilyen esetekben mindenképpen érdemes alvásambulanciához fordulni a további kivizsgálások érdekében. Ha egy baba 20-90 percenként kel egész éjjel ilyen hosszú időn át, az nem csak fogzás és nem csak rossz szokás, valami más lehet a háttérben, pl. orrmandula probléma vagy eddig felfedezetlen reflux.

   • Erika

    Reply Reply 2016. december 10. szombat

    Kedves Agi!
    Koszonom a valaszt. Az orrmandulanak utana nezunk. Voltunk alvasambulancian, sajnos nem jutottunk elorebb, de remeljuk kiderul mi a problema.

 • Kerekes Szibilla

  Reply Reply 2016. november 15. kedd

  Szia Agi!kislanyom 5 honapos csak olben alszik el ringatva!Mit tegyek hogyan szoktassam onallo alvasra?amugy nagyon ebren alvo minden zajra megebred ,nappal is csak 20-30 perceket alszik olbe,mostanaban ejszaka is tobszor megebred.Segitsegedet kernem Koszonom

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. december 10. szombat

   Lehet, hogy már nem a megszokott időpontokban aludna el, hanem kicsit később, ezért alszik el egyre nehezebben és egyre hosszabban. Próbáld meg, hogy egy kicsit később fekteted le a megszokottnál, a nappali alvásoknál is várd meg, amíg tényleg álmos lesz (ebben a korban legalább 2,5-3 órát ébren tudnak lenni a babák mielőtt nagyon elálmosodnának) és csak utána fektesd le.

 • Mariann

  Reply Reply 2016. november 13. vasárnap

  Kedves Ági! Az én kislányom 14 hónapos. Csecsemőkorában átaludta az éjszakákat, egészen addig, míg ki nem jött az első foga (kb. 6,5 hónapos volt akkor). Azóta minden éjjel többször felébred, és ez egyre rosszabb. Általában éjfélkor, háromkor és hatkor ébred, végül 8 órakor kel fel. De az utóbbi hónapokban van, hogy hajnal 2 után óránként felkel, és ez nagyon kimerít engem. Az ágyunk egymás mellett van, át tud mászni hozzám, ha akar. (Korábban külön kiságyban aludt, de túl fárasztó volt már mindig felkelni hozzá, és úgy gondoltam, ha mellettem van, talán nem kel fel annyiszor.) Ha felkel, cicit követel, ha nem kapja meg, akkor fulladásig sír. Már nincs túl sok tejem (nappal csak a délutáni alvás előtt kap, meg persze lefekvés előtt), és a fogai miatt nekem ez elég kellemetlen, és azt sem hiszem, hogy éhes. Este sokat vacsorázik, de tápszert, növényi tejet nem fogadja el. Cumit önmagától hagyta el 5 hónaposan, az ujját szokta szopni. Nem tudom, mit tehetnék, ez a helyzet szerintem együnknek sem jó, sem az apukájának, aki szintén velünk alszik (külön szoba nem megoldható). Kérlek, adj valami tanácsot! Köszönöm a válaszod!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. november 14. hétfő

   Önmagában a 3 óránkénti ébredés nem számít alvászavarnak, simán lehet az is, hogy tényleg éhes, azonban mivel már 14 hónapos valószínűleg a fogzás is zavarja, hiszen ilyenkor kezdenek áttörni a hátsó fogak és ez tényleg fájdalmas folyamat. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni neki, vagy ha napközben azt látod, hogy állandóan masszírozgatja az ínyét, esetleg duzzadt is hátul az íny, lefekvés előtt kaphat egy kiskanál Nurofent is.

 • Eszter

  Reply Reply 2016. november 08. kedd

  Kedves Ágnes!
  Nekem egy nem idetartozó, de fontos kérdésem lenne, remélem tud segíteni. Ha műtét végett felvágják a petevezetéket, hüvelyi vérzésre kell készülni utána?
  Köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. december 10. szombat

   Igen, lehet utána vérzés, akár több héten át is tarthat, ez normális.

  • Zsófia

   Reply Reply 2022. december 11. vasárnap

   Kedves Ági!
   16 hónapos kisfiam eddig mintaszerűen aludt el este, a rutin után lekapcsoltuk a villanyt, apa kiment, én mellé feküdtem és a sötétben 1 mese, 1 ének, majd kivártam,amíg szépen elaludt. 2 hete nem jutunk el a rutin végéig, mert sírni kezd és ki akar menni játszani. Semmilyen egyéb opciót nem fogad el. Mit tehetünk?

   • Vida Ágnes

    Reply Reply 2022. december 17. szombat

    Valószínűleg nem a rutinnal van a gond, hanem előjött nála a szeparációs szorongás. Tudja, hogy ilyenkor kimész és ezt szeretné megakadályozni. A megoldás az, hogy te vagy a kitartóbb és egy kicsit változtattok a rutinon, hogy ne ismerje fel a lépésekből, hogy „most jön az a rész, amikor sírni kell” 🙂 Pl. Egy mese még lámpánál az öledben, utána apa elbúcsúzik, még egy mese, ő lekapcsolhatja a lámpát, utána kiságy és mese a sötétben. Lehet olyat is, hogy lefektetitek és betakargatjátok a játékokat, aztán pedig fejből elmeséled neki a napját. A szobából már nem megyünk ki, bármi is történik. Jó, ha az ajtó is zárva van, lehetőség szerint az ajtó előtt nem ég a villany. Lehet anya kezét fogni elalvásig vagy kaphat simit, de már nincs játék, nincs kimászkálás. Ebben le kell tenned a határokat most, mert később órákig tartó huzavonává alakulhat a dolog.

Leave A Response

* Denotes Required Field