Kiderült: Miért nem akar a totyogód elaludni este?

Egy új kutatás szerint a kisgyerekek sokkal jobban ki tudják választani, mikor lenne itt az ideje az esti alvásnak, mint a szüleik. A University of Colorado kutatói megállapították, hogy a szülők rendszerint hamarabb fektetik le a gyermekeiket, mint ahogyan a gyerekek teste készen állna az alvásra, emiatt a kicsik felélénkülnek, sírni kezdenek, vagy egyszerűen csak játszanak, ezzel tartják ébren magukat – és a családot.

A „Mind, Brain and Education” című szaklapban publikált kutatás leírja, hogy a szervezet belső óráját a melatonin hormon szabályozza, amelynek a szintje esténként a gyermek szervezetében növekedésnek indul. Amikor a megfelelő szintet eléri a hormon akkor tud a gyermek elaludni. Ha túlságosan magas lesz, a gyermek akár hosszan ébren maradhat, de ugyanez okozhatja a több órás éjszakai ébrenléteket is totyogókorban.

A kutatásban 6 éjszakán át figyelték a gyerekeket és mérték a szervezetükben a melatonin szintjét, valamint megnézték azt is, mennyi idő alatt aludtak el, hányszor ébredtek fel éjszaka és milyen hosszan voltak ébren.

Azt találták, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknél a melatonin szintje este 7:40 tájban tetőzött és ha a szülők még 30 percet vártak, amíg lefektették a gyerekeket, az altatás nagyjából 30 percig tartott. Azoknál a gyerekeknél azonban, akiknél a melatonin szintje később tetőzött és korábban próbálták lefektetni őket, az esti lefektetések több óráig is eltartottak és az éjszakai ébredések, ébrenlétek is gyakrabbak voltak.

Monique LeBourgeois, a kutatás vezetője szerint: „Míg a felnőttek meg tudják választani, mikor fekszenek le és alszanak el, addig a gyerekeknél általában a felnőttek döntenek, ami a alvászavarok egyik kiváltó oka lehet. Kevesebb alvási probléma volt azoknál a gyerekeknél, akik a melatoninszint esti tetőzése után nem sokkal kerültek az ágyba.
Ez egybevág azzal a tapasztalattal, hogy minél fáradtabban kerül ágyba a gyerek, annál könnyebben elalszik, ugyanakkor azt is tudni kell, hogy ha a kisgyermek átesik a holtponton, újra éber lesz, akkor jó darabig nem tud megint elaludni. Ilyenkor meg kell várni, amíg megint bekövetkezik a „mélypont”, azaz a melatonin emelkedése, ilyenkor lehet őket ismét megpróbálni lefektetni.”

Hogyan segíthet mindez abban, hogy könnyebben aludjon el a gyermeked és ritkábban ébredjen fel?

1. A gyengülő fény segít Kutatások bizonyítják, hogy a melatoninszint emelkedését megakadályozza az erős fény, azaz később lesz álmos a gyermeked, ha erős világítás veszi őt körbe az este folyamán.
Segíthet tehát, ha a lefektetés előtti utolsó órában már nem ég mindenhol a villany a lakásban, a fürdés után már csak gyenge fénynél pelenkázod és öltözteted, kislámpa fényénél mondasz neki mesét, aztán sötétben mondasz még egy kis mesét fejből és teljes sötétben búcsúztok el egymástól. Jó, ha a lefekvés előtti 1 órában már nem néz tévét a gyermek, mert ez is túlingerelheti őt. A meleg italok (pl. tej, gyümölcstea és semmiképpen sem kakaó vagy fekete tea (mindkettőben koffein van) is segíthetnek abban, hogy megemelkedjen a melatonin szint. A szervezet természetes működését télen befolyásolhatja az is, hogy már délutántól kezdve égetjük a villanyt a lakásban, éppen ezért könnyebben elalszik a kisgyerek, ha sötétedés után még egy rövid időt a szabadban tölt, ahol a szervezet érzékelheti a természetes fényt (azaz a sötétet :)).

2. Figyeld meg mikor álmosodik el! 1 éves kor után a legtöbb kisgyerek a délutáni alvás után már legalább 5, de akár 6-7 órát is ébren tud lenni anélkül, hogy álmos lenne, ha korábban fekteted le, abból jó eséllyel lesz órákig tartó alvási huzavona. Ha például a délutáni alvásból délután 3-kor kel fel, legkorábban este 8 körül lehet álmos, de az is lehet, hogy még fél10-kor is vidáman játszik, az álmosság legkisebb jele nélkül. Figyeld meg, mikor álmosodik el igazán, ilyenkor sok kisgyerek nyűgössé válik, a fülét vagy az orrát dörzsöli, el-elréved a tekintete. Ha ilyenkor viszed el fürdeni, majd fekteted le, sokkal hamarabb el fog tudni aludni, mintha már jóval korábban megkezded a lefektetést, vagy ha esetleg átestek ezen az időponton.

3. Legyél türelmes! Ha változtatni szeretnél a gyermeked elalvási szokásain, szánj rá néhány estét, ne akarj sietni vele! Sok szülő szeretné 5-10 perc alatt „megúszni” a gyerek elaltatását, mert úgy gondolja, a gyereknek ezt ennyi idősen már tudnia kellene. Valójában a legtöbb örökmozgó kisgyereknek kell legalább 30 perc, amíg teljesen el nem tud lazulni és el tud aludni. Később, többnyire 2,5-3 éves kor után, amikor már az idegrendszer is érett és a dackorszak is alábbhagyott, az altatásra szánt idő általában lecsökken, de erre még egy kicsit várni kell.

Ameddig új alvási szokásokat alakítasz ki, számolj azzal, hogy szükség lesz 30-40 percre, mire a fürdés és az öltöztetés után elalszik a gyermeked. A szülő türelmetlensége, stressze a kicsi altatása miatt egyébként is kihatással van a gyermekre, mert ő érzi a feszültségedet és mivel emiatt nem érzi biztonságban magát, amitől még éberebb lesz.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

46 Comments

 • Kitti

  Reply Reply 2023. december 01. péntek

  Kedves Ágnes!

  2.5 éves kisfiúnk mindig is nagyon jó alvó volt, pár hónapja éjszakánként párszor felébredt, de nagyon gyorsan visszaaludt amint kapott cumit/inni/simizést, mikor mit igényelt. 2 hete egyik napról a másikra már nem akart a saját rácsos ágyában aludni, amit gyorsan le is cseréltünk, mert amúgy is aktuális a februárban érkező kistesó miatt az ágycsere. Az új ágy nagyon tetszett neki, de azóta csak Apával hajlandó elaludni és éjszakánként rengetegszer felébred, az utóbbi napokban már borszasztó lassan alszik vissza, szeretne közöttünk aludni (amit korábban pár alkalommal megengedtünk neki a hajnali óráktól kezdve), tegnap éjszaka 3 órát kellett a férjemnek mellette ülnie az ágyban, mire végre ki tudott jönni a szobájából. Napirend nem változott, 9 óra körül alszik el este, reggel 7 óra körül ébred (illetve az elmúlt napokban éjszaka sokat van fent, mint írtam), délután a bölcsi rendje szerint alszik, hétvégén itthon meg szoktunk csúszni a napirenddel a hétköznapi bölcsis rendhez képest. Ha hagynánk köztünk aludni, akkor ő jól tudna aludni, mi viszont nem tudunk tőle aludni, ha közöttünk fekszik, így hosszútávon nem lenne megoldás, csak 1-1 alkalommal. Köszönöm szépen előre is a tanácsot!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. december 01. péntek

   A kiságy lecserélése sok gyerekben felerősíti a szeparációs szorongást. Csodát viszont nem lehet tenni, ha nem akar külön aludni és megvan a módja, hogy átmenjen hozzátok akkor át is fog. Ha mellettetek nem aludhat, akkor alternatíva lehet, ha a ti ágyatok mellé tesztek egy másikat vagy csak egy matracot és azon aludhat, vagy ha valamelyikőtök megy át hozzá és vele alszik addig, amíg meg nem szokja az új helyzetet.

 • Alexandra

  Reply Reply 2023. október 26. csütörtök

  Kedves Ágnes!

  22 hónapos kislányomnak, 2 hónapja született kistestvére. Egy hete kezdte el az esti altatások alkalmával azt csinálni, hogy kijött utánam a szobából az ágyából. Megpróbáltam, vissza tettem a rácsos ágyába altatások idejére, de onnan ki akar mászni utánam. Az altatások így van, hogy órákig elhúzódnak. Eddig éjszaka sem ébredt, az utóbbi napokban már éjjel is többször felriad és nagyon nehezen tudom visszaaltatni.
  Cumival alszik egyébként és plüssállattal, kis fény van a szobában.
  Teljesen tanácstalan vagyok!
  Köszönöm előre is a válaszát!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. október 27. péntek

   Itt két dolog segíthet:

   1. Ha nincs nagy búcsúzkodás, csak azt mondod „Anya kimegy és felveszi a pizsamáját, aztán visszajön”, és valóban pár perc múlva visszanézel, aztán megint kimész valami pici dolog miatt és így tovább, így nem olyan végleges a dolog és nem olyan nehéz az elválás.

   2. próbáld meg teljesen elaltatni, ellazítani valamilyen új módon, pl. a diavetítés nagyon jó szokott lenni erre, mert ott a képet nézi a kicsi, ezért könnyebben elálmosodik, mintha csak hallgatja a mesét.

 • F-Zs.Csilla

  Reply Reply 2023. július 26. szerda

  Kedves Ági.

  Adott egy 21 hónapos fiú. Kicsikent is egyedül aludt saját szoba saját ágy. Soha nem kellettünk neki úgy mond.
  Most a saját kis nagyágyában alszik de nagyon későn… Ami nem volt jellemző. Akkor is nagy „veszekedések” árán alszik el. Hiába a mese olvasás, a csend, a mellé fekszem, nem fekszem. Nem akar. Mit lehet tenni? A napi rendje így néz ki: ébred 7-fél 8 körül. Délelőtt játék, séta, szabadlevegő. Ebéd 11 után alvás általában 12 körül.( Itt nincs semmi gond, lefekszik az ágyára és alszik is) majd 2-2,5 óra alvás. Du szinte sok játék, szabadlevegő. Vacsora fürdés 7-8 között. Majd egy kis mese olvasás, vagy éppen egy 20 perc tv ben mese nézés. És olyan fel 10 körül nagy nehezen elalszik. De látszik rajta H álmos. Mit tegyek? Mi az ami elromlott? Pár hónapja még legkésőbb 8kor aludt. Válaszát előre is köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. augusztus 01. kedd

   Nem romlott el semmi.Ebben a korban, ha délután 14-14:30 körül kel fel, akkor 21 óra előtt nem igazán fog tudni elaludni, de a 22 is még normálisnak mondható. Nem kell ilyen korán kezdeni az esti rutint, így csak lefárasztjátok egymást és nem eredményez hamarabbi alvást. Kezdjétek csak 21 óra felé és könnyebb lesz.

 • Csilla

  Reply Reply 2023. június 21. szerda

  Kedves Ágnes!
  Remélem még olvassa a kommenteket.
  Szeretnék az altatással kapcsolatban egy kérdést feltenni.

  Van egy jelenleg 1,5 éves kislányom. Miután megszületett, leginkább én altattam őt amíg még pici baba volt, aztán szépen lassan elkezdtem bevonni az apukát is meg mind a 2 nagymamát az altatásba. Nagyon szépen ment mindenkinek, soha nem volt probléma, mindenkivel szépen elaludt, nem csak otthon, hanem a mamáknál is, vagy éppen ha kirándultunk, akkor a babakocsiba is.
  Azonban kb 4 hónappal ezelőtt (február vége felé) egyik napról a másikra történt valami vele. Még egyik nap Apuka vitte aludni, másnap már sem vele, sem a mamákkal nem volt hajlandó elaludni sem délután, sem este. Csak velem és ez azóta is tart és csak itthon hajlandó aludni a saját ágyában. Bárki aki elindul vele a szoba felé altatni, vagy elkezd üvölteni, vagy pedig kijön a szobából. Amint én bemegyek hozzá, azonnal abba hagyja a sírást, megfogja az ujjamat és szinte már csukja is a szemét. Ilyenkor már mindegy, hogy rajtam kívül ott van-e még valaki, a lényeg hogy engem lát és foghatja a kezem/ujjam amíg elalszik. Utána persze ki tudok tőle jönni, de ez a helyzet eléggé lecsökkenti az én és a lányom lehetőségeit is a mindennapokban. Mai napig tart ez a helyzet hónapok óta. Ősszel kezdi a bölcsit, szeretném ha addigra változna ez a helyzet.
  Kérdésem lenne, hogy hogyan tudnék ezen változtatni? Mi történhetett ami azóta is tartana? Semmin nem változtattunk, nem történt semmilyen tragédia, nem kapott oltást sem, mindent ugyanúgy csinált mindenki az időszak kezdete előtt is.

  Ilyen hosszú ideig tartana a szeparációs szorongás? Ha esetleg nem vagyok otthon órákig, akkor észre sem veszi, nem szokott hiányolni vagy sírni utánam, tökéletesen elvan a család minden tagjával.

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. június 25. vasárnap

   Igen, ez valóban a szeparációs szorongás miatt van, nehezen válik el tőled ebben a helyzetben, mert ilyenkor a legkiszolgáltatottabb, alváskor, amikor el kell lazulnia. Nappal, amikor ébren van, jobban tudja kontrollálni a helyzetet, akkor ezért nem jelentkezik a dolog. Ezt az otthoni megszokott környezetben egyelőre nem lehet és nem is szabad változtatni. A bölcsődében annyiban lesz más, hogy ott a környezet lesz más, tudni fogja, hogy ott se te, se más családtag nincs jelen. Közben ő is fejlődik majd, egyre többet tanul arról, hogy nélküled is mennyi mindenre képes. Amit most tehetsz az az, hogy ha elmész, mindig elbúcsúzol, hogy megbízzon benne, hogy visszatérsz, ha úgy látod, rád van szüksége, igyekszel több figyelmet adni neki, hogy erősödjön benne az érzés, hogy számíthat rád.

   • Csilla

    Reply Reply 2023. augusztus 13. vasárnap

    Kedves Ágnes! Továbbra is fennáll ez a „probléma”, még mindig nem hajlandó mással elaludni sem napközben, sem este a kislányom. Már betöltötte a 20. hónapot is és több mint fél éve tart ez az egész. Ez még mindig a szep.szorongásnak tudható be? Eltarthat ennyi ideig? Vagy már más állhat a háttérben?
    Apukája is és a mamája is próbálnak vele minőségi időt tölteni nélkülem, de még így sem megy. Mit tehetnénk még?

    Köszönöm szépen a segítséget!

    • Vida Ágnes

     Reply Reply 2023. augusztus 20. vasárnap

     Igen, ez még mindig lehet a szeparációs szorongás, ez egy ilyen korszak. De mivel közben már eltelt több hónap, meg lehet próbálni esetleg kicsit változtatni rajta, pl. úgy megpróbálni, hogy elmész otthonról az altatás idejére. Persze előre megbeszélni vele, hogy más lesz itt vele, más fogja altatni. És ki kell tartani bármi is történjék, te ne kerülj elő. Találják meg, hogy Apa vagy a nagymama mivel hogyan tudja elaltatni, lehet, hogy másként fog elaludni, mint veled, de ők jöjjenek rá, nekik mivel lazul el, mivel nyugszik meg.

 • Réka

  Reply Reply 2023. április 14. péntek

  Kedves Ágnes!
  Másfél éves kislányom éjszakai altatása borzasztó hosszú ideig tart néhány hónapja (legalább 1 óra, de van hogy 2 is). A napközbeni alvásnál viszont percek alatt elalszik és este ugyanúgy altatok, mellé fekszek, dúdokok, ő pedig a kis bárányát babrálja. Próbáltuk hogy fürdés után már csak a kislámpa világít és hogy halkan beszélünk, halkan olvasunk mesét, próbálta apa is altatni, próbáltuk korábban és később is letenni de semmi nem használt eddig.
  Köszönöm a válaszodat!

  • Réka

   Reply Reply 2023. április 14. péntek

   Még hozzátartozik a helyzetünkhöz, hogy nem „harcol” az altatás ellen, nem akar menni játszani, enni, stb., nem sír, csak egyszerűen néha ficereg és nem alszik. Aztán az éjszaka jól alszik egyébként, maximum egyszer ébred.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. április 17. hétfő

   Ebben a korban leggyakrabban az van a nehéz elalvás hátterében, hogy nagyon ingerkereső állapotban van a gyerek, nem tud kikapcsolni, ellazulni elalvás előtt és a szeparációs szorongás miatt a szüleit is „őrzi” ezzel tartja magát ébren.

   Az elsőn az segít, ha estefelé már kevesebb inger éri:
   – nem néz mesét,
   – kislámpa fényénél öltöztök, utána kis mese, azután teljes sötét van a szobában,
   – teljes csend van a lakásban,
   – a dúdolást is el lehet hagyni,
   – mese után lehet még halkan elmesélni a napját, mi történt vele,
   – esetleg meg lehet próbálni testközelben (pl. melléfeküdve) elaltatni,
   – ezenkívül segíthet még este lefekvés előtt egy csésze Rooibos tea.

   Nem muszáj teljesen elaltatni, ha nem megy, ki lehet próbálni azt is, hogy végigcsináljátok a szokott altatási rutint, aztán elköszöntök és kimentek a szobából. Ha sír, visszamentek, megvigasztaljátok, de aztán újra kimentek. Néha segít az is, ha nincs nagy búcsúzkodás, csak azt mondod „Anya kimegy és felveszi a pizsamáját, aztán visszajön”, és valóban pár perc múlva visszanézel, aztán megint kimész valami pici dolog miatt és így tovább, így nem olyan végleges a dolog és nem olyan nehéz az elválás.

 • Emese

  Reply Reply 2022. május 24. kedd

  Kedves Ági!

  Nekünk nem pont a cikkben szereplő gondunk van, hanem az, hogy velem végképp nem hajlandó elaludni a gyerkőc, csak apával. Apával is úgy, hogy elmondja neki hogy akkor aludj szépen és anya meg én hallunk mindent a bébiőrön és kijön és a gyerek elalszik. Engem meg nem enged el maga mellől, csekkolgat, felébreszti magát megnézni, ott vagyok-e, ha megpróbálok kijönni ha elalszik, akkor is felkel is ordít. Eddig a rekord 2 órányi orditas és nulla alvás. Hamarosan kisteso érkezik, erőm sincs már a foldon meg itt-ott ücsörögni a szobájában őrizgetni. Sosem volt ez, a legdurvább szepaszori időszakban is aludt rendesen, azon már régen tulvagyunk. Nem tudom, mi ez, de eléggé kétségbeejtő. 2 éves múlt marciusban a delikvens. Én hiába mondom el ugyanazt, amit apa, nem érdekli, csak ordít. Van valami tanacsod, mit tehetnék? 🙁 teljesen el vagyok keseredve. Köszönöm szépen, ha valaszolsz!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. május 26. csütörtök

   Ennek az az oka, hogy tőled nehezebb elválnia, ez nem ellened szól, hanem arról, hogy hozzád nagyon ragaszkodik, „anyás” és nehezen válik el tőled, ebben a korban ez gyakori helyzet, ami még sokat fog változni. Este altassa el Apa, nappal meg, ha ő nincs ott, meg lehet próbálni, hogy lefekteted a ti ágyatokba, mesét olvasol neki és ott aludhat el, itt általában mélyebben alszanak, ezért könnyebb lesz kijönni mellőle.

 • Kitti

  Reply Reply 2017. január 27. péntek

  Kedves Ági!
  Végső elkeseredésemben írok Neked. Lassan 8 hónapos a kisfiam, de még összesen kb 3 éjszakát aludt át. Nem csináltam akkor sem másképp semmit. Meg van az esti rituálénk fürdetés, evés(cici), aztán alvás. Mostanában már fél – 1óra múlva felsír. Ilyenkor jó esetben csak kézbe kell venni és visszaalszik. De aztán éjszaka felébred, és másfél, két óra múlva tudom csak letenni. Van mikor ezt többször is eljátsza. Eddig mindig adtam neki enni ilyenkor, de pár napja próbálkozom, hogy csak inni kap. De így sem jó neki. A fogzást kizárnám, mert nincs fájdalma, nem igazán sír, elalszik ő viszonylag hamar, viszont, ha leteszem egyből emeli a fejét, forgolódik, néha sír. Én már hulla vagyok. Kisebb korában egyszer kelt fel, evett büfizett és már aludt is. Most pedig úgy érzem napról napra egyre nehezebb. Szeretnék megoldást találni, de teljesen tanácstalan vagyok. Kérlek segíts.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. január 28. szombat

   Ha még nincs kint legalább 6 foga, akkor szinte biztos, hogy a fogzás zavarja éjszaka. A fogzás nem csak fájdalommal jár, hanem általános nyugtalansággal is, mert feszít, nyom az íny, fájhat a torok is. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz rajta segíteni, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

   • Kitti

    Reply Reply 2017. január 30. hétfő

    Nagyon szépen köszönöm, hogy válaszoltál. Igen igazad lehet, hogy a fogzás, azóta be is durrant a felső ínye. Viszont próbálkoztunk többször a homeopátiás szerekkel és nem vált be, először ilyen tarjagos szerű „kiütések” voltak a testén, és nagyon nagyon nyűgös volt. Aztán szimplán „csak” nyűgös volt, és nem akart aludni. Használtunk chamomilla golyót, dologélt és viburcol kúpot. Egyébként azóta visszaálltam arra, hogy adok neki enni éjszaka is. Most úgy állunk, hogy kb.egy-másfél óra mire le tudom tenni. A karomban evés után, szinte rögtön alszik, de mikor leteszem egyből emeli a fejét. Próbáltam hagyni, hogy hátha visszaalszik, simiztem a hátát, de nem vált be.

  • Katalin

   Reply Reply 2017. szeptember 11. hétfő

   Kedves Ági!
   Van egy 26 és egy 8 hós kislányunk. A nagyobbacska elkezdett elég agresszíven viszonyulni a picurhoz. Gyakran megüti, kézzel vagy játékokkal. Sajnos nem igazán hat rá, ha kérjük ne tegye. Mi a tanácsod? Hogyan tudjuk megoldani? Ilyenkor az arcán látszik hogy dühös. Hogyan segítsünk neki levezetni?
   A másik probléma szintén a nagyobb lányzóval kapcsolatos. Nem akar délután aludni pedig fáradt. Hangosan sírva tiltakozik. Pici kota óta jó alvó volt, szinte soha semmi baj nem adódott. Rituálé minden alvas előtt ugyan az minden nap. Most viszont kézzel lábbal küzd. Aztán kora este már annyira fáradt hogy alig lehet vele bírni. Ilyenkor fokozottan jelenzkezik az elsőnek említett probléma.
   Válaszodat előre is köszönöm!

   • Vida Ágnes

    Reply Reply 2017. október 21. szombat

    Játsszatok velük minél többet hármasban, hogy a nagy megtanulja, hogyan kell viselkedni a kicsivel, mit lehet vele csinálni és mit nem!

    Az altatási problémátokkal kapcsolatban ez a cikkem segíthet: http://www.kismamablog.hu/baba-alvas/miert-nem-akar-elaludni-a-baba-amikor-mar-majd-lecsukodik-a-szeme

    • Edina

     Reply Reply 2018. január 07. vasárnap

     Kedves Ágnes!

     Olyan problémával fordulnék Önhöz, hogy a harmadik gyermekünk, aki lassan 15 hónapos lesz egyszerűen visít ha betesszük este az ágyába. Soha semmi problémánk nem volt az alvással. 3 hónapos kora óta átalussza az éjszakát. Kb 6 hónapos kora óta este 7 körül tesszük le aludni együtt a 3 gyermeket és együtt kelnek 7-8 óra között. Semmi sírás, semmi nyöszörgés. Január 2-án délután még aludt szépen a legifjabb, de este amikor betettük az ágyba elaludt, majd kb fél óra múlva visítva kelt. Kézben megnyugodott azonnal, majd ahogy tettük vissza már visított. Másnap délután szintén aludt egy nagyot, ahogy szokott, majd este megint visítás.
     Ugyanúgy, ugyanott alszik délután és este is. Semmin nem változtattunk. Napi rendje is megvan már 4-5 hónapos kora óta.
     Tanácstalan vagyok, hogy mi lehet a baj. Fogzás jeleit napközben nem érzékelem. Mosolyog, jókedvű, ugyanannyit eszik mint máskor, alszik is szépen délután, csak este nem akar. Ásítozik már amikor visszük, feltételezhetően fáradt. Kipróbáltuk hogy nem sötétben aludjon, kis hangulat világítást betettünk az ágya közelébe, de az sem segített.
     Segítségét előre is köszönöm.

     • Vida Ágnes

      Reply Reply 2018. január 08. hétfő

      Ha korábban jól elaludt a babád a kiságyban és most egyik napról a másikra megutálta, annak gyakran az áll a hátterében, hogy valamitől megijedt a kiságyban. Előfordulhat, hogy valamilyen erősebb zaj vagy fény ijesztette meg, később a fogzás okozta fájdalom okozhat hirtelen felriadást és még sorolhatnám a lehetséges okokat. A lényeg, hogy valami miatt felriadt a baba álmából, megijedt és most a kiságyat ezzel a félelemmel azonosítja.

      Ez nem valamiféle “babahóbort, inkább olyan érzés a kicsi számára, mint egy gyereknek, amikor valami ijesztőt lát pl. a sötét ablakban és többé nem mer arrafelé menni, vagy akár egy felnőttnek, aki lát egy ijesztő filmet és többé nem meri megnézni.

      A rossz emléket idővel elfelejti, addig legyél vele nagyon türelmes, dédelgesd, babusgasd, biztosítsd róla, hogy az ágy alapvetően biztonságos hely. Ha nagyon nem megy, segítséget nyújthat az együttalvás is, vagy ha ez nagyon nem megoldható, akkor melletted aludjon el és csak, amikor már mélyen alszik, akkor tedd a kiságyba.
      Néha segít, ha megváltoztatod a körülményeket, pl. átrendezed a szobát és a kiságy máshova kerül, de az is megoldás lehet, ha a babát a másik irányba fekteted le a kiságyba. Lehet mesés megoldással is próbálkozni: minden este leültetni az ágya mellé egy őrzőmanót (vagy mackót, vagy más figurát), és elmesélni, hogy ő vigyáz majd a baba álmára.

  • Sziráki Viktória

   Reply Reply 2020. május 09. szombat

   Kedves Ágnes!

   Olyan gondom lenne hogy 2,5 éves kislányom mindíg jó alvó volt ,kb fél tíz-tíz között ,kialakult rutin után került a kiságyba és ott jóét puszi után magára tudtam hagyni,szépen elaludt.Egyik napról a másikra ,semmi nem változott,sírt a kiságyba,kimászott és nem akar aludni ,végül fél 12 felé az ölemben alszik el ,amit egy nagy sírás előz meg ,rúg ,kiabál és végül szinte beájul,ezután reggelig kb 8 -ig alszik.Mitől lehet ez és mit tudok tenni ellene?Válaszát köszönöm.

   • Vida Ágnes

    Reply Reply 2020. május 10. vasárnap

    Ha hirtelen megváltozik valami a gyermek viselkedésében az első kérdés mindig az, mi változott az életében? Ez lehet nagyobb dolog is: Betegség? Költözés? Új közösség? Felborult valami miatt a napirend? Kevesebbet van otthon apa? Nélküled aludt egy éjszaka? Más vigyázott rá? Kisebb balesete volt? stb. És lehet olyan változás is, ami belőle fakad, pl. most kezdett el mondatokban beszélni, bilire szokni, fejlődött a fantáziája, ezért elkezdett félni a sötétben stb. Egy-egy új fejlődési szakasz nagyobb koncentrációt kíván tőle, ezért erősödik a szeparációs szorongása, nagyobb szüksége van rád, ezért nehezebben válik el tőled este. Ilyen korban kezdődnek az éjszakai félelmek is, ebben a cikkemben részletesen leírtam, hogyan lehet enyhíteni ezen: https://www.kismamablog.hu/baba-alvas/fel-elaludni-fel-a-sotetben-pedig-eddig-sosem

    • Lukovics Viktória

     Reply Reply 2021. január 20. szerda

     Kedves Ágnes!

     Igyekszem röviden összefoglalni a dolgokat, de nem tudom egyéb körülmények is befolyásolhatják e helyzetet.
     -Kislányom 19 hónapos, középső gyerek. Napközben 14 hónapos koráig babakocsiban aludt a teraszon este kisebb gondokat, napokat és időszakokat leszámítva ment szépen az elalvás. Aztán napközbeni alvásra is bekerült a kiságyba. Beraktuk az ágyba és magától elaludt napközben és este is! Voltak persze időszakok. Most egyik napról a másikra egyszerűen nem akart a kiságyban maradni, sírt üvöltött le sem feküdt. Máskor is sírt, de ez más volt!
     Le kell újra hozni a nappaliba napokig de ágyban utána sem maradt, Igényelte az altatást. Ringattam énekeltem, nem örültem neki de beletörődtem és átengedtem magam. Ha nem aludt eléggé leraktam kezdtük előröl. Rutinunkban semmi nem változott. Aztán következett, hogy már azt sem akarta, hogy altassam, szokásos esti tapszerét sem akarta meginni fent,feltételezem tudta hogy utána úgy is lerakom. Tiltakozott sírt éjfélig vagy mikor meddig végül csak kidőlt. Raktam egy szivacsot a földre de sajnos még úgy veszem észre, hogy alkalmatlan rá felkel sétál nem marad ott. Többszöri visszafektetésre már sírt nagyon. Tehetetlenségemben egyik este felhoztunk egy babakocsit a szobába bekérezkedett kérte a tapszert megnyugodott rögtön 2perc múlva aludt. Ágyába raktam. Szuper, vagyis nyilván nem..másnapra beteg lett, napközbeni alvások napok óta nem mennek. Este csak kidől most babakocsiba rakom elalszik pár perc de 2-3ora múlva ébred és vigasztalhatatlan teljesen így mi ágyunkba kerül, velem alszik reggelig. Ez megy 4.napja. Kérdés :
     Mit tegyek, hogyan próbáljam elaltatni ? A babakocsis alvás mennyire vezethet alvászavarhoz? Ennek köszönhető az ébredés ? Van rá esélyem, hogy ő újra az ágyában fog zavartalanul aludni? Tudom túl kell lennünk a betegségen.,hogyan tudnám újra visszaszokatni az eredetihez közeli állapotra ? Babakocsit inkább hagyjam el teljesen vagy egyelőre megoldás lehet? Összeségében mit tegyek? Teljesen tanácstalan vagyok és kétségbe vagyok esve !
     Nagyon köszönöm a választ előre is !

     • Vida Ágnes

      Reply Reply 2021. január 23. szombat

      Lehetséges, hogy valamitől megijedt a kiságyban és ez váltotta ki nála a nagy sírást, ebben a korban kezd fejlődni a fantázia és néha a gyerekek olyasmitől is tartani kezdenek, amitől addig nem. Nyugodtan aludhat most babakocsiban, ha így kipiheni magát. A betegség befolyásolja az alvást akár még utána 1-2 hétig is, ezért most egyelőre várd meg türelmesen, amíg meggyógyul, utána próbáld meg megint a kiságyat (néhány hét után általában elfelejtik a rossz élményt). Ha nem megy, akkor egy darabig altasd el a babakocsiban és utána tedd át a kiságyba.

 • Mariann

  Reply Reply 2017. január 03. kedd

  Kedves Ági!

  Ismét hozzád fordulok segítségért. Nekünk nem az esti lefekvéssel van a problémánk, hanem a nappalival. Soha nem volt jó alvó nappal a kislányom. 8 hónapos korától aludt délelőtt délután. Egyszer fél órát, egyszer pedig egy órát. Mióta betöltötte az egy éves kort egyszerűen nem ismerek rá! Egyik napról a másikra nem akar aludni napközben. Le tudom tenni alszik egyszer kb egy órát és ennyi . Azt hogy másodjára letegyem elképzelhetetlen a számára, sír mutatja az ajtót és nem akar aludni. Egyszer kétszer elvittük „kocsikázni” illetve babakocsiba és ott is 20 perceket aludt. Utánaolvastam, gondoltam át akar térni az egy alvásra. DE most már ebéd után, dél felé sem hajlandó elaludni, persze ezt nem engedem neki, de így sajnos sírva alszik el és ígyis csupán egy órát alszik. Miért csinálja ezt? Ugyanúgy csinálok mindent mint eddig. Tény soha nem aludt húú de sokat, de azt hogy ne tudjam letenni aludni…. soha nem fordult elő. Este egyébként 3/4 8 örül alszik el általában 4 felé el eszik tápszert, (olyankor is sírdogál egy kicsit, amikor kimegyek a szobából, de nem megyek vissza hozzá)és reggel fél 8 3/4 8 körül ébred. Így kb 11-12 órát alszik éjjel, 1-2 ébredéssel. Este simán gond nélkül elalszik. Megölelgetem 1-2 percet ölbe viszem, ráhajtja a fejét a vállamra és gyönyörűen elalszik. Mit rontottam el?
  Válaszodat nagyon köszönöm.
  Üdv:
  Mariann

 • Máhr Alexandra

  Reply Reply 2016. december 30. péntek

  Kedves Ági!

  Kisfiunk 16 hónapos. Újszülött korától kezdve karban – én mostmár néha a heverőn összebújva – altatjuk őt, majd ha már mélyen alszik, betesszük a kiságyába. Azon gondolkodunk, hogy átszoktatjuk őt a kiságyban való elalvásra, de őszintén szólva nem nagyon fűlik hozzá a fogunk, mert nekünk is jól esik ez az összebújás vele, nem érezzük terhesnek. Ártunk azzal neki, ha még így csináljuk, amíg igényli?
  Ha esetleg mégis az átszokás mellett döntünk: a napközbeni altatásoknál ugyanazt a módszert kell alkalmazni, mint este? (Leszámítva persze a fürdetési rituálét.)

  Válaszodat előre is köszönöm!

  Válaszodat előre is köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. január 03. kedd

   Egyáltalán nem ártasz ezzel, amikor eljön az ideje, magától el fogja hagyni majd (ebben a korban általában még kb. 2 éves korig nagyon szoktak ragaszkodni hozzá).
   Ha mégis változtattok, akkor valóban az a lényeg, hogy nappal és este is ugyanazt csináljátok.

 • Ildikó

  Reply Reply 2016. december 23. péntek

  Kedves Ági!
  23 hónapos kislányom alvásával lenne problémám. Kb. fél éve van egy állandó rutinunk a délutáni illetve az esti alváshoz, amitől nem szoktunk eltérni. Ez a követezőképpen szokott kinézni: délelőtti séta után ebéd, aztán fogjuk a babáját és a kis takaróját, melléfekszek a szobájában lévő kanapéra és a kezemet fogva alszik kb. 5-10 perc alatt. Este vacsi, fürdés, tejital és a villany lekapcsolása után ugyanúgy a kanapén fekve alszik el a kezemet fogva max. 15 perc alatt. 14 hónapos korában kezdődött a dackorszak, de ez az elalvását nem befolyásolta. Viszont 2 héttel ezelőtt egyik napról a másikra mind délben, mind pedig este hosszas kínlódás után alszik csak el. Ütögeti, csipkedi a kezem, fejelget, felül az ágyban és folyamatosan magyaráz és dúdolgat. Ezzel nem lenne semmi baj, de nappal így min. fél óra után, este pedig sokszor csak 1-2 óra után alszik el. Próbáltam már hogy ilyenkor nem szólok hozzá, hogy ne tegyem számára még érdekesebbé a helyzetet, próbáltam,hogy elmondom neki, hogy nem szabad felkelni, csukja be a szemét, anya is aludni akar stb…. ha erélyesebben szólok rá, vagy nem engedem felkelni akkor csak nevet rajtam. Egy időben azt is kipróbáltam, hogy beteszem a kiságyába és kimegyek,de egy perc múlva mindig visszamegyek mivel nem hagyom sírni és újra odaveszem magam mellé a kanapéra amíg nagy nehezen el nem alszik. Tegnap este ismét betettem a kiságyába és kijöttem, ő most először nem sírt csak beszélgetett magában egy 20 percig, aztán jött csak a sírdogálás(direkt kidobja a cumiját az ágyból) és mivel tudja hogy anya úgyis jön visszaadni a cumit 2 órát így kínlódtunk mire végre elaludt. Mivel így nagyon későn alszik el, és persze ugyanúgy felkel reggel 7-kor és nem piheni ki magát, már nem tudom,hogy jó ötlet-e, hogy hagyom, hogy a kiságyában magyarázzon órákat. Nagyon próbára teszi a türelmemet ezzel az időhúzással, szerintem tesztelni akar, hogy meddig mehet el..Arra is figyelek, hogy elég álmosan kerüljön ágyba, de hiába. Nemrég kezdett el nagyon sok szót ismételni és úgy tűnik ezt lefekvéskor szereti gyakorolni. Ha apa vagy a nagyszülők altatják, még ha nagy ritkán ezt is csinálja velük, akkor is csak néhány percig. Nem tudom az lenne a célravezetőbb megoldás, ha továbbra is odafekszek mellé és kivárom mire elalszik, vagy próbálkozzam tovább a kiságyába való betevéssel és hagyjam, hogy órákat magyarázzon közben bejárogatva hozzá, hogy a kidobált cumiját visszaadjam? Lefog erről valaha is szokni? Válaszodat előre is köszönöm! Ildikó

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. december 26. hétfő

   Valami miatt neki most nehezére esik ellazulni elalvás előtt. A régi módszer már nem működik, ilyenkor a legjobb, ha valami teljesen mást vezetsz be, mint ami eddig volt. Amit ki lehet próbálni: délután nem a saját ágyában alszik, hanem lefekszetek a nagyágyra, mesét olvasol neki és úgy alszik el hozzád bújva (akár végig ott is aludhat, vagy beteheted a saját ágyába, ahogy gondolod). Este a saját ágyában altasd. Olvass neki mesét, aztán engedd meg neki, hogy ő lekapcsolja a lámpát, majd kérd meg, hogy mondjon egy kedvec meseszereplőt és őróla mondj neki mesét a sötétben. A lényeg, hogy ő is kapcsolhasson, választhasson, ne csak „elszenvedője” legyen az altatás folyamatának (ezellen lázad most), hanem résztvevője.

 • Kriszti

  Reply Reply 2016. december 03. szombat

  Kedves Ági!

  Az én kisfiam most lesz 2 éves és az altatással vannak problémáink. 11 hónapos koráig cicin aludt el, addig nem is volt gond. Aztán lassan kialakult egy fura szokása, ami most már terhessé vált. Mégpedig az, hogy a könyökünket dörzsölgeti, csipkedi elalváskor. Ez a szokása nappal is van, amikor olvasunk, vagy mesét nézünk. Eddig többen is mondták, hogy ez nem probléma, olyan, mint másnak a cumi vagy egy rongy. Engem viszont egyre jobban aggaszt ez a dolog. Mostanra oda jutottunk, hogy egyáltalán nem alszik el, ha nem adjuk oda a kezünket neki. Forgolódik, nyugtalan, sír. Kérlek segíts, mert a kistesója most 4 hónapos, és kezd a dolog zavaró lenni. Sok esetben kivitelezhetetlen a kérése, és azt sem tudom, hogy ez normális dolog-e egyáltalán. Próbáltuk helyettesíteni plüss állattal, ronggyal, de semmi nem volt jó neki.

  Köszönöm!

 • Eva

  Reply Reply 2016. december 02. péntek

  Kedves Ági!

  Másfél éves cicifüggő kisfiamat két hete választottam el. Könnyebben ment, mint gondoltam, megbeszéltük, hogy anyának ez már nem jó és fáj, nincs több szopizás. Egy este volt igazán nehéz, a másodikon már bekéredzkedett a kiságyába, és bár sokáig tartott, de végül egy könnycsepp nélkül aludt el úgy, hogy az ágya melletti matracon fekve meséltem, énekeltem, beszélgettem neki. A hajnali ébredések még tartottak pár napig, és azok még hangos ordításba, csapkodásba torkolltak, de pár nap múlva elkezdte átaludni az éjszakákat, mindenki legnagyobb örömére. Az első héten, amíg ez beállt, a délutáni altatásokat babakocsiban, sétálva oldottam meg, hogy legalább akkor ne kínlódjunk. Viszont most már itt a tél, be kellett jönnünk aludni. Ledöbbentem, hogy mennyire nem megy. Ugyanaz az altatás előtti rutin, mese, besötétítés, kiságyba be, halk beszélgetés stb, de nem ment. Egy darabig játszogat, feláll, matat, magyaráz, aztán sírni kezd és öklendezésig fajuló sírás a vége, és nincs amivel megnyugtathatnám. (alvós kutyus ilyenkor nem kell, ledobja) Nem engedi, hogy kivegyem, hogy simogassam, hogy énekeljek, de ha bent hagyom az ágyában, ott is csak sír. Ha mégis kiveszem, csapkod, ki akar ugrani a kezemből, nem fekszik nyugodtan az ölemben. Ma két órán át tartott a délutáni „altatás”, és végkimerülésben aludt el az ölemben bömbölve. Utána sem alszik jól, sűrűn felébred, és nem hagyja visszaaltatni magát.Fáradt, nem alszik összesen eleget.És hiába viszem aludni, amikor a fáradtság jeleit tapasztalom, az utolsó erejéig küzd ellene. Mit tegyek? Meddig fog ez tartani? Hogy segítsek neki, ha nem hagyja? Hagyjam a kiságyban, ha azt akarja, és csak üljek ott, és várjam meg, amíg belealszik a sírásba? Eszköztelennek és tanácstalannak érzem magam. Persze mondanom sem kell, mennyire feszült és sokszor már nagyon ingerült vagyok az egésztől, ami biztosan nem segít a helyzeten.

  Köszönöm előre is,

  Éva

 • Erika

  Reply Reply 2016. november 20. vasárnap

  Kedves Ági!
  9 hónapos a lányom, 4-4.5 honapos kora óta 20-90 percenkent kel ejjel, nagyon ritkan alszik egyben max. 2 orat. Eleinte ertettuk, van 8 foga (1 fog 5-6 nehez ejszaka volt utana 3-4 nap nyugi aztan ujra), viszont 1.5-2 honapja lassan nem jott foga (bar omlik a nyala es rag), a kelesek azonban egyre gyakoribbak. 4 honaposan kuszott, 6 honapos maszott, 7 honaposan allt es ult, most a szekeket tologatja maga elott. Iszsz anyatejes baba, blw-zunk, szuletesetol hordozzuk. Probaltunk: dentinox, dologel, ecsetelo, viburcol kup, nurofen kup, hidegebb-melegebb szoba, kisagy atrakasa stb. Megemeltuj a kisagyat, hatha gyomoreges. Van napirendunk, van altatasi rituale (napkozbeni es eltero ejszakai-bar altatassal nem volt gond). Mindug keservesen sirva kel, mostanaban a napkozbeni 2x 1-1.5 ora alvas helyetr is 30-40 percek vannak. Napkozben jokedvu, nyitott, baratsagos baba. Mi keltheti fel? Mit tudnank tenni? Elore is koszonom a segitseget.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. november 26. szombat

   Ilyen esetekben mindenképpen érdemes alvásambulanciához fordulni a további kivizsgálások érdekében. Ha egy baba 20-90 percenként kel egész éjjel ilyen hosszú időn át, az nem csak fogzás és nem csak rossz szokás, valami más lehet a háttérben, pl. orrmandula probléma vagy eddig felfedezetlen reflux.

   • Erika

    Reply Reply 2016. december 10. szombat

    Kedves Agi!
    Koszonom a valaszt. Az orrmandulanak utana nezunk. Voltunk alvasambulancian, sajnos nem jutottunk elorebb, de remeljuk kiderul mi a problema.

 • Kerekes Szibilla

  Reply Reply 2016. november 15. kedd

  Szia Agi!kislanyom 5 honapos csak olben alszik el ringatva!Mit tegyek hogyan szoktassam onallo alvasra?amugy nagyon ebren alvo minden zajra megebred ,nappal is csak 20-30 perceket alszik olbe,mostanaban ejszaka is tobszor megebred.Segitsegedet kernem Koszonom

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. december 10. szombat

   Lehet, hogy már nem a megszokott időpontokban aludna el, hanem kicsit később, ezért alszik el egyre nehezebben és egyre hosszabban. Próbáld meg, hogy egy kicsit később fekteted le a megszokottnál, a nappali alvásoknál is várd meg, amíg tényleg álmos lesz (ebben a korban legalább 2,5-3 órát ébren tudnak lenni a babák mielőtt nagyon elálmosodnának) és csak utána fektesd le.

 • Mariann

  Reply Reply 2016. november 13. vasárnap

  Kedves Ági! Az én kislányom 14 hónapos. Csecsemőkorában átaludta az éjszakákat, egészen addig, míg ki nem jött az első foga (kb. 6,5 hónapos volt akkor). Azóta minden éjjel többször felébred, és ez egyre rosszabb. Általában éjfélkor, háromkor és hatkor ébred, végül 8 órakor kel fel. De az utóbbi hónapokban van, hogy hajnal 2 után óránként felkel, és ez nagyon kimerít engem. Az ágyunk egymás mellett van, át tud mászni hozzám, ha akar. (Korábban külön kiságyban aludt, de túl fárasztó volt már mindig felkelni hozzá, és úgy gondoltam, ha mellettem van, talán nem kel fel annyiszor.) Ha felkel, cicit követel, ha nem kapja meg, akkor fulladásig sír. Már nincs túl sok tejem (nappal csak a délutáni alvás előtt kap, meg persze lefekvés előtt), és a fogai miatt nekem ez elég kellemetlen, és azt sem hiszem, hogy éhes. Este sokat vacsorázik, de tápszert, növényi tejet nem fogadja el. Cumit önmagától hagyta el 5 hónaposan, az ujját szokta szopni. Nem tudom, mit tehetnék, ez a helyzet szerintem együnknek sem jó, sem az apukájának, aki szintén velünk alszik (külön szoba nem megoldható). Kérlek, adj valami tanácsot! Köszönöm a válaszod!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. november 14. hétfő

   Önmagában a 3 óránkénti ébredés nem számít alvászavarnak, simán lehet az is, hogy tényleg éhes, azonban mivel már 14 hónapos valószínűleg a fogzás is zavarja, hiszen ilyenkor kezdenek áttörni a hátsó fogak és ez tényleg fájdalmas folyamat. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni neki, vagy ha napközben azt látod, hogy állandóan masszírozgatja az ínyét, esetleg duzzadt is hátul az íny, lefekvés előtt kaphat egy kiskanál Nurofent is.

 • Eszter

  Reply Reply 2016. november 08. kedd

  Kedves Ágnes!
  Nekem egy nem idetartozó, de fontos kérdésem lenne, remélem tud segíteni. Ha műtét végett felvágják a petevezetéket, hüvelyi vérzésre kell készülni utána?
  Köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. december 10. szombat

   Igen, lehet utána vérzés, akár több héten át is tarthat, ez normális.

  • Zsófia

   Reply Reply 2022. december 11. vasárnap

   Kedves Ági!
   16 hónapos kisfiam eddig mintaszerűen aludt el este, a rutin után lekapcsoltuk a villanyt, apa kiment, én mellé feküdtem és a sötétben 1 mese, 1 ének, majd kivártam,amíg szépen elaludt. 2 hete nem jutunk el a rutin végéig, mert sírni kezd és ki akar menni játszani. Semmilyen egyéb opciót nem fogad el. Mit tehetünk?

   • Vida Ágnes

    Reply Reply 2022. december 17. szombat

    Valószínűleg nem a rutinnal van a gond, hanem előjött nála a szeparációs szorongás. Tudja, hogy ilyenkor kimész és ezt szeretné megakadályozni. A megoldás az, hogy te vagy a kitartóbb és egy kicsit változtattok a rutinon, hogy ne ismerje fel a lépésekből, hogy „most jön az a rész, amikor sírni kell” 🙂 Pl. Egy mese még lámpánál az öledben, utána apa elbúcsúzik, még egy mese, ő lekapcsolhatja a lámpát, utána kiságy és mese a sötétben. Lehet olyat is, hogy lefektetitek és betakargatjátok a játékokat, aztán pedig fejből elmeséled neki a napját. A szobából már nem megyünk ki, bármi is történik. Jó, ha az ajtó is zárva van, lehetőség szerint az ajtó előtt nem ég a villany. Lehet anya kezét fogni elalvásig vagy kaphat simit, de már nincs játék, nincs kimászkálás. Ebben le kell tenned a határokat most, mert később órákig tartó huzavonává alakulhat a dolog.

    • Heni

     Reply Reply 2023. július 23. vasárnap

     Kedves Agi!

     Mar feszbukon irtam neked, akkor az volt a problema, hogy a 20 honaposom ejszaka 2-3-4 orakat van fel. Ez mar megoldodni latszik, de viszont most az a baj, hogy estenkent nem akar elaludni idöben. Eddig fel kilenckor mar aludt, pici kora ota, ahogy nött csak az elaltatasi modszer valtotozott. Eddig siman elaudt az ölemben, egy-ket hete ordit, mert nem akar elaludni. Azt tudni kell, hogy bölcsibe jar, mert dolgozom. Biztos, hogy hianyzom neki. Faradtnak faradt, mert latszik rajta. Sokat van a szabadban is. 4 foga hianyzik meg, az utobbi idöben nyaldzik ujra, ragja a cumijat. Kerlek adj valami tanacsot, visszafog allni a normalis kerekvagasba? Vagy most wz mitöl lehet? Köszi szepen elöre es , hogy elolvastad. 🥰

     • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. augusztus 01. kedd

      Este sokat foglalkozz vele, hogy ne legyen anyahiánya! Lefekvés előtt olvassatok mesét, utána lámpaoltás, legyen teljesen sötét, lehet hozzádbújni és úgy elaludni vagy még mondhatsz a sötétben fejből mesét, ha igényli. Ha nagyon nem tud kikapcsolni, lenyugodni, akkor lehet este a sötétben diavetítéssel elaludni, azt is sok kicsi szereti.

Leave A Response

* Denotes Required Field