A baba nem kísérleti nyúl!

Már számtalanszor leírtam, amikor kérdeztek, de most megint szeretném felhívni rá a figyelmet: nem szabad kísérletezni a babával. Ez talán most meredeken hangzik, de mindjárt elmondom, mire gondolok.

A baba nem kísérleti nyúl! Sok anyukával találkozom, aki valamilyen problémát szeretne megoldani a gyerekkel kapcsolatban és úgy gondolja, a babán van egy kapcsoló, amit ha megnyomunk, akkor megoldódik a gond. Mondjuk ha gyakran ébred éjszaka a baba, akkor elég neki beadni egy pirulát és következő éjjel már jól alszik. Ha ez nem vált be, akkor a következő éjjel kipróbáljuk a „hagyom sírni” módszert. De ezt 5 perc után feladjuk, mert a baba nem akart elaludni, hanem sír (még jó, szegényke…), és szentül megfogadjuk, hogy a következő éjjel újabb módszer jön. Nos, ez így nem működik.

A baba, a kisgyermek számára a megszokott tevékenységek, a dolgok egymásutánisága, rutinja jelenti a biztonságot. Neki fontos, hogy minden ugyanúgy történjen, és mi is erre tanítjuk oly sok területen. Megtanítjuk szépen enni, eltenni a játékokat maga után, fogat mosni stb. de mi magunk számtalan dologban következetlenek vagyunk és ezzel összezavarjuk.

Ő bizony a kis szokásaihoz ragaszkodik (persze mi magunk is ludasak vagyunk abban, milyen szokásokat alakítottunk ki benne). Ha azt tanítottuk neki, hogy cicin kell elaludni, akkor ehhez foggal-körömmel ragaszkodni fog, ha azt, hogy kismackóval cumival, akkor ahhoz. Ha azt tanulta, hogy szórakoztatjuk evés közben, és így tukmálunk bele minden egyes falatot, akkor nem fog megjönni sem az étvágya, sem a kedve az egyedül evéshez.

Ha egy problémát szeretnél megoldani, kísérletezés helyett inkább gondold végig, mik voltak az előzmények, milyen okok állhatnak a háttérben, és milyen a kicsi természete! Ha alaposan megfontolod, milyen módszert választasz és csak utána cselekszel, eltökéltebb és következetesebb leszel a végrehajtásban is.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

11 Comments

  • Vikica

    2009. szeptember 23. szerda

    Szia Ági! Hat és fél hónapos a lányom, kb. egy hónapja nem alszik jól éjjel, felületesen, többször sír. Tanácsaidat követtem (hálózsák, fogzás ellen alkati szer) ezután próbálom önálló visszaalvásra tanitani. az éjszaka közepében már nem is nagyon kel fel, kb. 5-5.20kor kezdi. Simiztem a hátát, rajtatartom a kezem mig el nem alszik (ez kb. 15 perc). Visszamegyek az ágyamba. kb 20 perc múlva újra felsír. akkor megint próbálom simizni, van hogy nem sikerül, behergeli magát sír, olyankor kiveszem, leülök a kanapéra vele, úgy simizem, amig meg nem nyugszik. Visszamegyek. De megint csak egy rövid időre… volt, hogy a 3. körben megszoptattam, gondoltam, hátha éhes, szomjas, azért nem tud aludni. Meg írtad, hogy 1 hajnali szopira szükségük is van ebben a korban. De, szopi után is csak pár perc nyugalom van. Mire ez lejátszódik, már egész emberi idő van, apa szól át, hogy vigyem oda, úgyis mindjárt felkel (kb hat-fél hét). ott egy picit elnézeget, majd visszazuhan egy jó kis álomba, úgy nyolcig. ha velünk az ágyban elalszik, akkor mért nem tudott a kiságyban, sőt szopi után sem? De rájöttem különben hogy nem is kell neki a szopi, mert ha kihagyom és úgy viszem át 1 óra szenvedés után, akkor is jót alszik velem. Szóval az a kérdés, hogy szerinted miért kel fel mindig 5 órakor, mit csináljak vele, hogy ne csak 20 percekre aludjon vissza. Az egész hajnal rohangálásból, hátsimogatásból, „kiságyba bebukásból” áll, ami elég fárasztó. Ha meg átviszem jól alszunk mindhárman. Szeretek vele aludni, de mégsem szeretném ha minden éjjel így lenne. Lehet tenni valamit? Este fél kilenckor fekszik, már nagyon álmos olyankor, hajnal 5ig még nem hiszem hogy kialudná magát, vagy mégis?

    Válasz: Azok a babák, akik este korán fekszenek, gyakran válnak koránkelővé. Vagy elkezditek később fektetni és akkor fokozatosan (nem azonnal, hanem 4-5 nap átállás után) egyre kijjebb tolódik a hajnali felkelés vagy ilyenkor átteszed az ágyadba és alszotok tovább. Szerintem ez a megoldás sem rossz, ha így mindenki kipihenten ébred, hiszen így megmarad a kiságyban alvás is, és ha majd már nem fogzik, akkor szépen alszik tovább a saját ágyában, nem akar majd a tiétekbe is átmenni.

  • Zsuzsi

    2009. június 02. kedd

    Kedves Ági!
    Pár nap múlva 4 hónapos kisfiam esti elalvási szokása megváltozott kb. 2 hete. 3 hetes kora óta külön szobában alszik, minden gond nélkül mondhatnám, jól bevált esti rutin után könnyen el is alszik. Szopizik, szépen fejlődik. 7 körül rakjuk le- ezt maga alakította ki, fürcsi után. Mostanában azonban nehezen megy a letevés, szopi után nem akar elaludni, még ha már álmosnak is kéne lennie, s ki kell hozni a mi szobánkba. Illetve mivel nem akarjuk arra szoktatni, hogy sír és teljesítünk rögtön dolgokat, próbáljuk a szobájában elrendezni, hogy ne iktassunk be plusz dolgokat már este. Ha aztán el is alszik, fél óra körül keservesen sírva ébred fel, visít, illetve szerintem el sem ébred igazából, mert szeme csukva, nem reagál semmire, csak üvölt szegénykém. Mitől lehet ez? Napközben is, viszont akkor a felkeléskor sír, nem annyira kesrvesen, de nem jó kedvűen ébred. Általában 2,5 órákat van fenn, és 40 percet alszik max,(ami régebben 1 óra volt)
    A másik problémám magammal van.És ez a nagyobb. Sajnos. Éjszaka hagyna aludni a drágám, 1 körül és 5-6 óra körül kel szopizni, csak az a bajom, hogy az első szoptatás után igen nehezen tudok visszaaludni, ami már odáig fajul, hogy a másodikig el sem alszom. Mit tegyek? Van valami ötleted? Mert már nagyon kimerültem, úgy érzem. Tudom nevetséges, hogy velem van baj, de szerintem sok anyuka lehet hozzám hasonlóan rossz alvó. És ez is van, ha nem is akkora, de majdnem akkora kín, mintha a babától nem tudna aludni, a különbség csak az, hogy én nem sírok…(Amit egy cikkedben írtál, hogy egy időben aludjak el a babával az alvásciklusok miatt kipróbálom, csak az a baj, hogy kb. minimum fel óra, hogy elaludjak. Szóval nem tudom, de kipróbálom..)
    Köszönöm válaszod előre is!!!

    Válasz: A baba folyamatosan fejlődik és változik, nálatok most ennek a változásnak következett el az ideje. Most ugyanis már nem szeretne este 7-kor feküdni a fiad, mert még nem elég álmos akkor. Este minden baba hosszabban van ébren, mint napközben két alvás között, ebben a korban akár 3-3,5 órát is. Fektesd 7 helyett fél8-8kor és máris nem lesz gond az esti altatással, mert már elég fáradt lesz, mire lefekteted.

    Éjjel szoptass úgy, hogy magad mellé teszed és fektetve szoptatod, így te sem ébredsz fel annyira, aztán ha befejezte, tedd vissza az ágyába és te is könnyebben fogsz tudni visszaaludni. A másik megoldás, ami segíthet a levendulatea, lefekvés előtt igyál meg egy csészével.

  • boral

    2009. május 26. kedd

    szia Agi,
    kisfiam 17 honapos. 9-10 hos koraig szopcsizott ejjel is 2x-3x, akkor lassan atallt az 1x-i, hajnali (5-6) kozotti szopcsira, ami utan meg visszaaludt. 8-f9ig. ez azota igy van, ket kis kulonbseggel. 1-2 honapja egyre kiszamithatatlanabb, mikor kell szopcsizni, neha napokig 4kor, azta megint 6kor, ritkan az is megesett, h. a 6os szopcsi utan nem, vagy csak nehezen tudott visszaaludni (sosem szocsi kozben alszik el, este sem, hanem magatol.), hol 7kor, hol f8-kor, hol f9kor ebredt. 4kor szopcsizott, akkor van, hogy 8ig aludt utana, van, hogy 6kor ujra felkelt (este 3/49kor alszik el). s – szegyen, nem szegyen – egyre nehezebben viseltem, duhos voltam ra mar ra a vegen, s ez nem volt nagyon jo erzes, ezert elhataroztuk, h. megszuntetjuk a hajnali szopcsit (csak az esti marad). 4 napja probalkozunk. mind a negy nap mashogy telt. elso nap 5kor ebredt, par korty viz utan, kicsit tiltakozott, mikor visszefketettem, de aludt 10 mp mulva. kovetkezo nap az apja valallta, 6kor kelt, de fel ora mulva magahoz vette inkabb, onnan mar nem aludt. harmad nap 6kor ebredt, visszafektettem, ha sirt, megsimiztem, ha csak dumalgatott, ugy csinaltam mintha aludnek (1mre van a mi agyunktol az ove), kb. 40 perc mulva elaludt, aludt f9ig. ma 5kor kelt, 30 perc mulva elaludt (ugyanugy csinaltam, mint elozo este), de f7kor mar fel is ebredt (az – sajna – nekunk nagyon korai. brr!!!)
    kerdesem: van-e ra tapasztalat, h. a hajnalban ebredo babak elhagyjak ezt az ebredest, vagy ez mar igy marad?? tudom, meg 4 napbol nehez kiiindulni, de ugy tunik, nem valtozik ez a szokasa. a szopcsit nem keri. a reggeli ebredeskor sem.este meg kell neki szertartasnak. lassan szeretnenk attenni a gyerekszobaba, a novere is konyorog mar, h. egy szobaban lehessenek, de nem szeretnenk, ha ot is felebresztene. 4-5-os keleskor mar nincs gond, de 6 korul mar o is megebredne a sirasara, beszelgetesere!

    koszonom valaszod!

    Válasz: Általában ezek a hajnali ébredések addig tartanak, amíg ki nem bújik a hátsó őrlőfoga, azaz nem lesz meg mind a 20 foga. Valószínűleg ez kelti fel most hamarabb. Ha következetesen csak vizet adtok neki hajnalban, akkor talán elhagyja a hajnali szopit majd, de az is lehet, hogy vízért fog felkelni, amíg át nem törik a foga…

  • Marika

    2009. március 11. szerda

    Szia Ági.
    A kislányom most múlt 6 hónapos és egyre sűrűbben kel fel éjjel.Egyedül nem akar elaludni,általában cicin alszik el,vagy pedig a kezemben ringatás közben.mivel gyakran felkel éjjel megpróbáltam adni neki tápot és tehén tejet is,de egyiket sem fogadja el.Napközben néha kap gyümölcsöt,medolinot,sárgarépát…stb.próbálgassam továbbra is a tehén tejet adni neki vagy ne?KÖSZI

    Válasz: 6 hónaposan nem szabad tehéntejet adni, csak 1 éves kor után, súlyos allergiás tünetek léphetnek fel (pl. ekcéma!)
    Ezeknek a tüneteknek két oka lehet. Az első a fogzás. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5-6 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

    A másik lehetséges ok, hogy nappal nem lakik jól. Ebben a korban gyakori,hogy annyira érdekli a babát a külvilág, hogy nappal nem eszik eleget és éjszaka pótolja be, ami nappal kimaradt. Próbáld meg estefelé gyakrabban szoptatni, akár fél óránként is megkínálhatod, így biztosan teli pocakkal fekszik le majd (ne csak egyszer próbáld ki, lehetőleg többször, mert elsőre minden próba hatástalan szokott lenni). Semmiképpen ne adj neki olyasmit, amire még nem érett meg, tejet, tápszert (ha eddig csak anyatejes volt), több gyümölcsöt (a gyümölcsnek minimális a tápértéke, nem fog tőle jóllakni)

  • Adrienn

    2009. január 06. kedd

    Kedves Ági!
    Nekünk is az alvással, nappali és éjszakai is, van gondunk. Kislányom 4 és fél hónapos. Az esti rutin úgy néz ki, hogy este 6-7 között szopi, utána 8-kor fürdés, majd szopi, és innentől van gond. Néhány napig esetleg hétig működik valami, aztán megint borul minden, de ez a nappali dolgokra is igaz. Mi mindent megpróbálunk ugyanúgy csinálni. Az elmúlt másfél héten este 9-kor simán elaludt. Szopi közben szokott elaludni, mert nagyon hirtelen egyik pillanatról a másikra mély álomba merül, nem tudom, csak ritkán elcsípni azt a pillanatot, amikor már jóllakott, de még nem alszik (ez is probléma, nem tudom, hogy tanítsam meg így az elalvásra). Emiatt a büfivel is szokott gond lenni, de este általában erre nem ébred fel. Szóval 9 körül elaludt, majd fél 2-2-ig aludt, akkor felébredt. Evett, és kb 20 perc múlva már ismét álomba zuhan a kezemben. Ekkor az szokott a gond lenni, hogy ha leteszem az ágyába, akkor sokszor felébred kb 10 perc múlva. Néma csand van, semmi zavaró körülmény. Ha van energiám, akkor többször próbálkozom, aminek lehet, hogy az lesz az eredménye, hogy túlságosan felébred, és legalább 1 órát ébren vagyunk, nézelődik, vidám, nem kell neki a cici sem, csak kb 1 óra múlva, amikor már fáradt, és el akar aludni. Ha fáradtabb vagyok, akkor egyből magunk mellé veszem, és ott általában el is alszik. Erre csak nemrég szokott rá, előtte sosem altattuk magunk mellett, de amikor éjszaka kezdődtek a gondok, akkor persze 1-2 óra ébrenlét után megpróbáltunk mindent. Volt amikor a babakocsi (rémálmaim) jött be, volt amikor a mi ágyunk, majd szép lassan ez maradt. Van amikor megpróbálom később visszatenni az ágyába, és ez sikerül, de nem mindig. A 2 óra körüli felkelés után mostanában általában 2-3 óránként felkelünk. Pl. 4-kor, majd 6-kor, és már nem is alszik vissza, vagy 5-kor, és 6, fél 7-kor. Van hogy a második felébredésnél simán le tudom tenni a kiságyába, és rögtön alszik is. 1-2 hónaposan csak egyszer kelt fel 2 körül.
    Majd történt valami. A doktornő szerint elkaptunk valami bélrendszeri vírust, amiben lehet valami, bár kislányomon ez csak nagyon nagy bukásokban nyilvánult meg, és rosszabbul jártam. A többszöri felkelés azóta van, mostanában is szokott nagyokat bukik, de nem mindig. Szilveszterkor elmentünk 5 napra a nagyszülőkkel, és abban az 5 napban szinte egyszer sem bukott, visszajöttünk, és megint bukik, tegnap este elég nagyot.
    2 napja megint változás történt. Este nem akart elaludni, folyton felsírt, felébredt, és végül 11-kor aludt el. Napközben kb két órát aludt, dél körül. Utána felkelt 1 órakor, 1,5 óra múlva aludt vissza, velünk, egészen 6-ig. De az elmúlt időszakban volt olyan is, amikor 9-től 2-3 óránként felkelt, evett. Fogzási tünetei vannak, folyik a nyála, mindent rág, ezért kapott Chamomillát, majd Viburcolt, de nem lett jobb a helyzet. Amikor éjszaka felkel úgy tűnik nem a foga zavarja.
    A doktornő és a védőnő szerint éhes, azért kel fel sűrűn éjszaka, és nem alszik vissza. Kaptunk tejpépet. Nem tudom jó-e, ha adom neki. 2-3 hónaposan kapott tápszert este kiegészítésnek, mert kevés volt a tejem estére, de december közepétől nem hajlandó megenni (többfélét próbáltunk, nem izlik neki), most csak szopizik Én örülök, hogy végre csak szopi van, de nem tudom, tényleg éhes-e. Mostanában napközben csak 100 gramm körüli mennyiségeket eszik 1-1 evésnél, lenne még, mert van, hogy csak egy oldalról eszik, de nem kér többet, mindenre figyel. Persze emiatt nagyjából két óránként eszünk nappal is, pedig korábban volt néhány hét, amikor magától rászokott arra, hogy 4 óránként egyen. Amúgy szépen nővekszik, érdeklődő, ügyes.
    A nappali alvással „csak” annyi a baj, hogy „elfelejtett” egyedül elaludni. Azért így írom, mert korábban nem egyszer magától elaludt délelőtt játék közben, és aludt legalább egy órát, majd amikor a korábban írt betegség volt, akkortól nem alszik el egyedül. Napközben általában csak séta közben alszik el, akkor annyira, hogy úgy kell ébresztgetni, mert már rég evett. Időnként a hordozóban is elalszik, akkor magától, de nem tudom áttenni az ágyába, mert felébred, ahogy megmozdítom, de ha nem piszkáljuk ,akkor nyugodtan alszik akár két órát. Hogy tudnám megtanítani elaludni egyedül. A sétát nem szeretném kihagyni, az neki is kell, de sokszor látszik rajta, hogy fáradt, dörzsöli a szemét, nyűgös, de nem tud elaludni séta nélkül. Nappal amúgy kb. 3 órát alszik összességében, és ez úgy tűnik elég neki
    Fontos még, hogy egy szobában lakunk (nincs másik). Este igyekszünk csendesek lenni, amikor altajuk, vagy már elaludt, de nem egyértelmű, hogy zavarja valami. Van hogy simán alszik mélyen miközben nagyon halkan szól a tv (de általában mi is hamar lefekszünk utána), vagy éjszaka miután letettük az ágyába/magunk mellé nem ébred fel arra, hogy mozgunk (nem telt el 5 perc sem), kimegyünk a mosdóba, mások meg néma csendben is újra felriad.
    Bocsánat, hogy ennyit írtam, de most már jó lenne valami változást elérni, mert nem nagyon alszunk mi sem. Előre is köszönöm a választ!
    Adrienn

  • CsKriszti

    2009. január 05. hétfő

    Szia Ági!
    5 hónapos kisfiam alvás gondjai miatt szeretnék tanácsot kérni tőled.Már újszülött kora óta nem alszik jól,de mostanára teljesen kikészültem az éjszakáinktól.Szóval,a menetrendünk minden este ugyanaz,7 körül vacsi,ez tápszer vagy tejpép szokott lenni 4 hós kora óta(az éhség elkerülése miatt)aztán 8 körül fürdés és utána alvás úgy 9től.Az elalvással nincs gond,kajál,leteszem és kb 1-1.5 órát alszik majd jönnek a folyamatos ébredések,először óránként,de mára eljutottunk a 20 perces felriadásokig.Nagyszülők és mások tanácsára kb 2 hónapos korában volt egy 2 hetes időszak amikor a „hagyd sírni majd abba hagyja” módszerrel próbáltam célt elérni,ezzel annyira jutottam,hogy a gyerek megtanulta,hogy ha akar valamit akkor nem elég sírni,hanem lilára változott arccal kell kitartóan sikítania és a kiságyban sem marad meg azóta.Most velem alszik,külön szobában így ha már ébredezik tudok neki egyből vizet vagy cumit adni és akkor nyerek újabb 20-30 perc alvást,ha ezt nem teszem akkor elkezd forgolódni,rúgkapál,sír és teljesen felébred.Ilyenkor csak cicivel sikerül megnyugtatnom őt.A nappali alvásokkal nincs gond,délelőtt egyedül elalszik 11-12 körül egy félórát és délután séta alatt szokott még 1-1.5 órát aludni.Gondolom,hogy a fogzás is most aktuális nála,erre kap chamomillát,dentinox gélt és éjszakára viburcolt ,mert ez tűnt a leginkább megfelelőnek a jellemző tünetek alapján.Már elkezdtük a hozzátáplálást,de most azt is abbahagytam,hogy kizárjam a pocak fájást.A védőnő szerint éhség miatt ébredhet fel ilyen gyakran a fiam,ezért kap tápszeres kiegészítést vacsira a cici mellé.És még éjjel is 3x kb 100-120ml tápszert elfogyaszt.Szerinted,hogyan tudnám elérni nála azt,hogy legalább 3-4 órát képes legyen egyhuzamban aludni?Apát nem tudom bevetni,hogy ő keljen fel hozzá,mert éjjel dolgozik.
    Előre is köszönöm,Kriszti

    Válasz: 2 hónaposan semmiképpen nem szabad sírni hagyni a babát, mert akkor még azért ébred, mert tényleg éhes. Mivel ez elég súlyos esetnek tűnik, azt javaslom vizsgáltasd ki, reflux vagy más betegség állhat a háttérben, nem csak rossz megszokásról van szó.

  • Alice

    2008. december 09. kedd

    Kedves Ági!
    Bár azt írod ne kísérletezzünk, az én kislányom esetében egyszerűen nem tudok mást tenni. Mikor már azt hiszem megtaláltam a módszert, kiderül, hogy mégsem. Igaz még csak két hónapos, de nekem úgy tűnt valami már működik. Az alvás most a legfőbb gondunk. Éjszaka nincs gond, igaz egyszer-kétszer hajnalban nyűglődik, de inkább napközben kínlódunk az alvással. Azután, hogy felkelt és evett pontosan egy óra múlva fáradni kezd. Ezt már kitapasztaltam. Ilyenkor az ölembe veszem és járkálok vele a lakásban. Cumit is kapott eddig. Fél órát nézelődik még, majd elalszik. Bekerül a kiságyba, igyekszem azért félálomban betenni, viszont nemsokára felébred. A cumi van amikor átsegíti ezen, olykor azonban ki kell venni a kiságyból és előről kezdeni mindent. Én még ezzel meg is birkóznék, pár napja viszont teljesen elutasítja ezt a „módszert”. Ha cumit tennék a szájába üvölt, az öklét kezdte el szopni. (Tudom, hogy nem éhes, mert előtte egy órával rengeteget evett és sokszor bukik utána, ráadásul eddig a pontig elégedettnek tűnik). Az én elméletem szerint fáradt és cicin nyugtatná magát. Ezt viszont én szeretném. Próbálkoztam vele, de nem tartom szerencsésnek. Mert mikor elaludt és be akarom rakni a kiságyába felébred. Egyre nyugtalanabb, egyre üvöltősebb és a nap végére az alig alvás eredménye az, hogy ő is sír és én is. A kiságyban lenne jó aludnia, de nem akar, nem tud egyedül elaludni. Simogatom, szeretgetem, sikertelenül, gyakorlatilag a szopizást követeli. Meg kell tanítani rá, de nem tudom hogyan. Sírni nem hagyom, egyébként a karomban is üvölt egy bizonyos pont után, hiába minden. De nem lehet egész nap a mellemen! Mit csináljak?

    Válasz: Két probléma van ezzel. Az egyik, hogy mivel csak 1-2 napja tapasztalod ezeket, ezért lehet, hogy növekedési ugrásról van szó, és ezért egyszerűen több tejre van szüksége.

    A másik, hogy ebben a korban 1,5-2 órát tud a baba két alvás között ébren lenni. 1 óra után már álmosodik, fárad, de még nem elég fáradt. Ilyenkor még ne csinálj semmit, csak vond el a figyelmét, játszatok tovább. Csak akkor tedd le aludni, amikor már nagyon-nagyon fáradt.
    Ha az álmosság első jeleire rögtön elaltatod, akkor nem fog rendesen aludni, felriad, amikor leteszed, csak 20-30 perceket alszik, ez pedig egyikőtöknek sem jó.

    Ebben a korban napközben 3szor vagy 4x alszanak a babák általában 1-1 órát, de a 30-45 perces alvás sem ritka. Az esti elalvás előtt hosszabban vannak ébren, akár 3 órát is.

  • Edina

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ági!
    Nekem is hasonló a gondom, mint a Katalinnak.
    Az én kisfiam, most lesz 6 hetes, éjszakánként 2-3-4 óránként szopik, ez változó, napközben, mikor épp a pocija fáj, van, hogy egy -másfél óránként is igényli a tejcsit.
    A problémám az lenne, hogy 2 napja 4 kor felkel, s nem birok vele, cicizik, aztán az sem jó, erőlködik, aztán megnyugszik. Annyira rossz, hogy nem tudom mi lehet a baj, s hogy hogyan segítsek neki, már mindent kipróbáltam, poci masszás, láb torna, aztán felvettem, nem-e büfizni-e kell még..stb.. Egyébként napközben még mindig sokat alszik, ez lehet gond??
    A másik kérdésem:
    Sokszor van, hogy kifolyik a tej a szájából, s fuldoklik, szopi után, de van, hogy javában alszik, s akkor történik. Sajnos a kórházban már volt ezzel kapcsolatban egy rossz élményem, emiatt jobban figyelek erre, mert akkor majdnem megfulladt. Egyébként jól fejlődik, sőt. heti 30dkg-ot hízik. (5200g, 53.5cm.) No de emiatt, nem nagyon merem egyedül hagyni több időre, a kisszobában nincs tévé, s este, amikor már lefektettem, (8-9) én még szeretnék tévézni, de akkor nem hallom ha történne valami.. (egyébként vele alszunk a szobában) Most arra gondoltunk átköltözünk a nagyszobába kiságyastól, s akkor ha ő alszik is, én még tudok tévézni.
    Mennyire káros ez?
    Megzavarná ez a kicsit, hogy úgy aludna, hogy szól a tévé?
    Na és még egy utolsó kérdés: Éjszaka ha már elalszik a cumit célszerű inkább kivenni a szájából? Vagy ez nem veszélyes?
    Előre is köszönöm a válaszokat.
    Edina

    Válasz: Ebben a korban sok minden képlékeny még. A nyűglődés fő oka, ahogy látom az emésztési gondok, a hasfájás. Ezért nagyon fontos, hogy napközben szopi után sose tedd le aludni (akkor se ha elszenderedett), hanem ilyenkor legyen alapos büfi legalább 10 perc), aztán pelenkázás és játék, amíg ébren tud maradni. Ezután fektesd le és magától (cumival, ha szereti) aludjon el, így később is el fog tudni magától aludni.

    A bukizás nem gond, ha nagyon bukós, inkább érdemes hason altatni, mert úgy nem nyeli vissza, hanem simán kifolyik a szájából.

    Semmiképpen ne tévézz mellette, most még talán nem zavarja, de pár héten belül fogja (egyébként nem is egészséges dolog az ő szempontjából, ha alvás van, akkor legyen nyugalom a kicsi körül)

    Ha félted, amíg tévéztek akkor vegyetek bébiőrt vagy légzésfigyelőt (én ez utóbbit vettem, pont a bukizás miatt aggódtam én is, de hálisten sosem volt semmi baj)

    A cumi nem gond, otthagyhatod mellette. 3-4 hónaposan már magától megkeresi és visszateszi a saját szájába, ezzel az altatási gondok is meg szoktak oldódni 🙂

    Az emésztési gondokra azt javaslom, hogy ha éjjel nem alszik vissza, mert feszeng, akkor adjál neki Gripe Watert, a kisebbik fiamnál ez oldotta meg a hajnali emésztési gondokat. Emellett fontos, hogy (hacsak nem kakilta össze magát nyakig) éjszaka, hajnalban ne tedd tisztába és ilyenkor büfiztetni sem kell, mert ilyenkor kevésbé mohón eszik, mint nappal, ezért a légbuborék-veszély is kisebb 🙂

  • Katalin

    2008. november 26. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam két hónapos elmúlt. Az utóbbi egy-két hétben már egész jól beállt az éjszakai alvás rendje. Fürdés után 9-10 körül letesszük aludni (ez is kezdett egyszerűbbé válni, már kb. 10 perc alatt el tudtuk a kiságyban altatni). Aztán 10 körül felébred, szopizik, és jó esetben akár 4-ig is alszik. Utána szopi és mondjuk 6-7-ig alszik.
    Az utóbbi két napban fogalmam sincs, hogy mi történhetett, mert éjszaka másfél óránként felkelt. Volt, hogy másfél óránkba telt újból elaltatni. Volt, hogy másfél óra után újból megpróbáltam megetetni, de láthatóan nem az volt a probléma.
    Nem tértünk el az addig jól bevált dolgoktól, mégis ez történik. Még a frontra sem tudom ráfogni, mert az utóbbi két napban nem volt.
    Még egy kérdésem volna: sajnos a cumit nem fogadja el (azért sajnos, mert néha nagyon jó szolgálatot tehetne), helyette az ujjunkat szoktuk a szájába adni, és attól megnyugszik. Baj ez, szerinted?
    Köszi,
    Katalin

  • Vida Agi

    2008. november 21. péntek

    Erika, kevés gyerekfogkrémet használhattok, annál nem gond, hogy csak megeszi és nem köpi ki.

  • Erika

    2008. november 21. péntek

    Szia Agi!
    Igaz minden szo amit leirtal a babakkal nem szabad kiserletezni mert annak mindig lessz egy meg rosszabb kovetkezmenye.Az en fiam is nagyon rossz alvo te is tobszor adtal tanacsot ezugyben de o olyan fajta ,hogy hiaba is tennek barmit is ugy sem alszik igyhat mar belenyugodtam es nem is idegeskedek rajta es ezert mert nem alszik soha nem adnek neki semmifele gyogyszert.Van egy ismerosom akinek szinten nem alszik a babaja es ugyanolyan hisztis mint az en fiam es masnak a tanacsara elezdett almatlansag elleni szirupot adni neki .Most a kicsi 3 eves mult es nem is hajlando a szirupp nelkul lefekudni egyszeruen hozzaszokott ,hogy valami hozzasegiti az alvashoz. A gyerekek nincs honnan tudjanak dolgokat ha mi rajok eroltetunk mindent ugy szokjak meg es ettol felnotkorukra lessz egy csomo kikuszobolhetetlen rossz szokasok.De lenne egy kerdesem Agi Balazsnak 7 foga van lehet e mar fogkeere tenni neki fogkremet mert mikor mi mossuk a fogunkat akkor o is keri az o fogkefejet es mar nem akar megelegedni csak aval hanem keri a fogkremet is?