Ultrahang rövidítések (bővített kiadás)

A régebbi ultrahang gépek korában elég volt csupán néhány ultrahang rövidítést tudni, és máris értelmezhettük az ultrahang leleteket, manapság azonban már elterjedtek a 4D ultrahang rendelők, újfajta, korszerű gépekkel és ezek olyan rövidítéseket is tartalmaznak, amiket nehezebb megfejteni. Ezeknek jártam most (ismét) utána.

Ultrahang rövidítések (bővített kiadás)

Ultrahang rövidítések (bővített kiadás)


AC = haskörfogat
AD = has-átmérő
APAD = a has hosszanti irányú átmérője,
APD = gerinctől a hasfalig mért távolság
APTD = a has kereszt irányú átmérője
BPD = biparietális átmérő. két halánték közti távolság
CRL = fejtető-far hosszúság (ülőmagasságnak is hívják)
FIB = szárkapocscsont
Fl vagy FL = combcsont hossza
FRO/OFD = a koponya hosszanti átmérője (tarkó-homlok távolság)
Gest. hét terhességi hét
HC = fejkörfogat
HU/HUM = felkarcsont hossza
NT= nyakiredő vastagság
OFD homlok és tarkó közti távolság
RAD = alkarcsont hossza
SD = standard deviációk (az életkori átlagtól való eltérések)
THQ/TTD/TAD = mellkas átmérő
TIB = sípcsont
YS = szikhólyag

FL/BPD = ez egy arányszám, amelynek %-ban megadott értéke 71-87% között normális. Ha ettől alacsonyabb, az a 15-22. terhességi hét között vizsgálva Down kórra utalhat, de ez a lelet önmagában nem diagnózis és csak a többi lelettel együtt értelmezhető.

A Kismamablog ultrahang kiszámolóját, ami kiszámolja a leletek alapján a becsült terhességi kort, ide kattintva találhatod meg

Vajon lehetséges-e teljesen felkészülni a szülésre lelkileg? Uralni a folyamatot az elejétől a végéig? Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

528 Comments

 • veronika

  Reply Reply 2011. szeptember 12. hétfő

  Tisztelt Doktornő!
  34 éves, 17 hetes kismama vagyok. Ma voltam UH vizsgálaton, ahol plexus chorioideus cisztát (9x8mm) találtak a baba koponyájában, valamint a leletemre felkerült még az “echodens magzati belek” megjegyzés is. 3 nap múlva vissza kell mennem, amikor is nem csak a szonográfus, hanem egy orvos is elvégzi a vizsgálatot.
  Mindkét problémáról találtam “olvasmányokat” a neten, és ezekből azt raktam össze magamnak, hogy ezek gyakori minor anomáliák,és valószínű, hogy meg is szűnnek, de mivel ketten együtt vannak jelen, ezért esélyesebb, hogy kromoszóma rendellenességre utalnak.
  Nálam eddig csak a szokásos vizsgálatokat végezték el, úgy mint tarkóredő és afp, amik normálisak voltak.
  Tudom, hogy meg kell várnom a kontrollt, de a tehetetlenség megőrjít.
  Valószínű-e Ön szerint, hogy ez valóban kromoszóma rendellenesség lesz? Nem várok távdiagnózist, az lehetetlenség is, inkább a szakmai tapasztalata alapján kérném a véleményét.
  Előre is köszönöm!
  Veronika

  • Vida Ági

   Reply Reply 2011. szeptember 14. szerda

   A kromoszómarendellenességet magzatvízvételből lehet megállapítani, ha a vizsgálat során az orvosod úgy találja, hogy emiatt és a többi leleted miatt erre szükség lehet, akkor javasolni fogja.

 • Mirjam

  Reply Reply 2011. szeptember 03. szombat

  Tisztelt Ági!

  Nekem az afp eredményem alacsony lett, 0,73 MOM. A kombinált teszt eredményem jó lett, alacsony kockázat, down kór esélye: 1:6200, Edward kór:1:50000. PAPP-A: 0,74 MOM, Szabad B-hCG: 1,13 MOM, NT: 1,5 mm. A 18. heti genetikai ultrahangon is mindent rendben talált az orvos, de az alacsony afp miatt genetikushoz kell mennem.
  Az lenne a kérdésem,hogy tényleg ilyen rossz ez az afp eredmény? Szükség lehet ezek alapján az eredmények alapján magzatvíz vizsgálatra?

  Üdv.
  Mirjam

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. szeptember 10. szombat

   Ez nem olyan rossz AFP eredmény, sok helyen csak 0,6 alatt küldenek genetikai vizsgálatra. Azt, hogy szükség van-e magzatvíz vizsgálatra, csak a genetikán tudják megmondani, mert ott nem csak a tüneteket, hanem egyéb tényezőket (családban előfordult betegségek, életkor stb.) is néznek.

 • Ritus

  Reply Reply 2011. augusztus 17. szerda

  Tisztelt Ági!

  35 éves leszek a jövő hónapban és az első gyermekemet várom. 18 hét és 4 naposan voltam Uh-n, ahol a következő adatokat mérték:
  BPD: 42mm, HC:148 mm, AC: 125 mm, FL: 26mm, EFW: 231 g, HUM: 24 mm
  Mivel a doktornő egy kicsit rövidnek találta a FL és HUM értéket, vissza kell mennem még egy UH-ra. Az a kérdésem, hogy mennyire kell aggódnom, ha a MS-AFP MoM : 1, 03 MoM lett és a 12 heti genetikai ultrahangvizsgálat eredménye T21: 1: 7522, T18: 1: 94112, T13: 221546 lett, ami miatt az orvosom nem látta indokoltnak a magzatvíz-vizsgálatot.
  Köszönettel, Rita

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. augusztus 23. kedd

   A 18. héten még azért is lehet kisebb a baba, mert pl. később fogant a középidőnél, ilyenkor azt nézik meg a következő ultrahangon, hogy mennyit fejlődött az eltelt idő alatt, tehát, hogy nem azért kisebb-e, mert nem fejlődik megfelelően.

 • Anikó

  Reply Reply 2011. augusztus 17. szerda

  Szia Ági!

  32 hetes ultrahangon a következő adatokat kaptam!
  BPD: 80,4 mm
  Fod: 96,8 mm
  HC: 268,6 mm
  FL: 60,4 mm
  TAD: 76,4 mm
  A kérdésem az lenne,hogy az orvos 1800 grammra saccolta a babát! Ez jó vagy csak a hasára ütött és ha jó és rendesen fejlődik mekkora születési súlly várható?
  Köszönöm válaszod!
  Üdvözlettel: Anikó

  • Anikó

   Reply Reply 2011. augusztus 23. kedd

   Kedves Ági !

   Még az lenne a kérdésem,hogy sokat keményedik a hasam és ez néha nagyon fáj mintha meg akarna jönni!
   Ezt okozhatja a baba súllya vagy valami más?A védőnő szerint mivel 7kg-ot híztam eddig és én 150cm vagyok a férjem 180cm magas , lehet a baba az ő adotságait örökölte! Mindenki mond mindent,már nem tudom kinek hidjek,de félek ,hogy túl hamar jön a baba és baj lesz vele!
   Amikor mozog olyan erőteljes ,hogy iszonyatosan fáj! Ez normális?
   Várom mielőbbi válaszod!
   Köszönettel Anikó

   • Vida Agi

    Reply Reply 2011. augusztus 23. kedd

    Normális, ha fájdalmasnak érzed a mozgását, mivel ilyenkor már elég nagy a baba, a haskeményedés is normális, de ha gyakran tapasztalod, nagyon fájdalmas és ritmikus időközönként jön, akkor fordulj orvoshoz.

    • Anikó

     Reply Reply 2011. augusztus 24. szerda

     Kedves Ági!

     Köszönöm a válaszod megnyugtattál!
     Nem állandóak ezek a fájdalmas mozgások amiket a kismanóm csinál, álltalában csak akkor ha hajolok és köhögök vagy tüsszentek vagy ha hanyat fekszem a haskeményedés is általában ilyenkor van !
     Mégegyszer köszönöm mindkét kérdésemre a válaszod!
     Üdvözlettel Anikó

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. augusztus 23. kedd

   A súlyt a méretek alapján becslik meg, a 32. héten az 1800 gramm átlagosnak számít, ha átlagosan fejlődik tovább, akkor kb. 3400 gramm lesz a születési súlya. Az utolsó hetekben a baba kb. heti 250 grammot hízik, ezzel lehet számolni.

 • Hajni

  Reply Reply 2011. augusztus 09. kedd

  Jó napot! az édesanyámmal kapcsolatban szeretnék kérdezni.39 éves, már 2gyereket szült,volt neki több abortusza is sajnos,és most teherbe esett amit szeretne megtartani, most már elvileg olyan 8-9 hetes a magzat,de a méretei alapján 6 hetes.csütörtökön vérzett és fájt a hasa, bevittük a korházba és akkor még volt szívhang, kapott vérzés csillapítót és hormontablettákat, napokig semmi baja nem volt sen görcsölt és nem vérzett, és amikor ma megcsinálták az ultrahangot azt mondták nincs szívhang.holnapra van kiirva műtétre, reménykedhetünk még hogy a holnapii ultrahangon lesz szívhang?vagy ez már biztos hogy elhalt?

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. augusztus 12. péntek

   Lehetséges, de kicsi az esélye.

 • Csako Erika

  Reply Reply 2011. augusztus 09. kedd

  Kedves Ági!

  34 hetes terhes vagyok,ő a negyedik babám.
  Azt szeretném kérdezni hogy az ultra hangon Kpf.II-III.fokban érett lepény a hátsó falon és a jobb tubasarokban.Ált.mviz.
  Már napok otta vannak joslo fájásaim.ez normális?Ez ugye nem azt jellenti hogy hamarosan be indulhat a szülés???
  Válaszodat elöre is köszönöm szépen.
  Üdv:Era.

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. augusztus 12. péntek

   Ez normális. A 3. Harmadban bármikor lehetnek jóslófájások, ez nem a szülés jele.

 • Lola

  Reply Reply 2011. augusztus 08. hétfő

  Kedves Agi!

  En nem kerdezni szeretnek, hanem egy a kismamablogra beirt anyukaval szeretnek kapcsolatot felvenni: ugyanis a kerdesere (amivel en egy cipoben jarok) nem irtal valaszt, csak annyit jelzett vissza a kismama, hogy “megoldodott” a problema. Jo lenne tudom, hogyan… + erre ma latom, hogy tegnap ota nem is lehet beirni a blogodra.. :((

  Ma voltam terhes UH-on, es kiderult, hogy a kisbaba sokkal kisebb, mint a terhesseg szerint lennie kellene – ez volt a kerdezonel is a helyzet, es szeretnem tudni, hogy hogyan oldodott meg a helyzet..

  A kerdezot igy hivjak: Linda
  Ezen az oldalon volt a beirasa: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/terhesseg-hetrol-hetre/nem-tul-kicsi-a-baba

  Es ezt irta:

  Linda szerint:

  2011. április 04. hétfő – 18:26

  Szia Àgi!

  Olyan kérdéssel fordulok hozzàd, hogy ma voltunk elsô UH vizsgàlaton, 6+3 hetes vagyok (pontosan megàllapîtott ovulàciôval ciklus 15.napjàn)és ma làttunk màr szivverést, viszont a méretei elmaradnak az “àtlagtôl”. Tudom, nem lehet készpénznek venni egy tàblàzatot, különbözünk, de soknak talàlom, hogy 7-8 mm helyett “csak” 3.6 mm lett a baba, szinte a fele…
  Mi a te véleményed?
  Köszönöm vàlaszod!

  * Linda szerint:

  2011. április 15. péntek – 20:01

  Pedig az utasîtàs szerint, türelmesen vàrtam a vàlaszt, de mindhiàba 😀
  Azôta szerencsére meg is oldôdott.

  Koszonettel vennem, ha a levelemet elkuldened neki. A 7+3 heten vagyok, a baba 5 mm, 1 cm helyett… Nagyon-nagyon aggodom (az elso terhessegem tankonyve illo volt), jo lenne ha tudna adni valaki par megnyugtato szot (az orvos nem volt egyertelmu).

  Koszonettel:

  Lola

  • Ágnes

   Reply Reply 2011. augusztus 10. szerda

   Kérdéssel fordulnék Önhöz a terhesség kor becslését illetően! Jún 14-én volt az utolsó menstruációm első napja. Ciklusaim 32-36 naposak! Peteérésem most is késett kb 8 napot, így az júl.4-re tehető kb.! Első pozítív terhességi tesztem, bár halványan,de júl 10-én lett 2 csíkos! Ma voltam UH-on, melyen a következőt állapította meg az orvos: petezsák 14,3x12mm, benne YS:5mm, mellette egy élő embrió ábrázolódik, CRL:4,3. Szívműködés detektálható! Az orvos elmondása szerint a méretek alapján 4-5 hetes terhességről van szó. Számolásom szerint pedig 6+néhány napos a terhesség! 4-5 hetes azért sem lehet, mert akkor előbb lett pozitív a teszt, min ahogy létrejött a terhesség! Ön mit gondol erről? Milyen idős az embrió és megfelelnek-e a méretek?? Válaszát előre is köszönöm!
   Ágnes

   • Vida Agi

    Reply Reply 2011. augusztus 12. péntek

    Ilyen korai terhességben még nem feltétlenül pontosak a számok, és az is lehet, hogy tényleg később volt a peteérésed, vagy spontán peteérésed volt.

    • Ágnes

     Reply Reply 2011. augusztus 12. péntek

     Köszönöm szépen a válaszát!!!Ági

  • Lola

   Reply Reply 2011. augusztus 22. hétfő

   ..csak egy szomoru “feedback”: ez a terhesseg nem tud kiteljesedni, mert a kis babszem a legutobbi UH-on mar nem mutatott eletjelet, nem is nott. Nem veletlenul volt tul kicsi mar az elejen is.
   Ez tortent velunk.
   L

 • Mariann

  Reply Reply 2011. augusztus 08. hétfő

  21hetes vagyok lényeges baba neme attól, hogy jobb vagy bal oldalon van a baba? én ugy hallottam hogy igen nekem job oldalon milyen nemü lehet?ja és a placenta a melső falon a két fiamnál a placenta a hátsó falon volt ez befolyásolja ez tévhit vagy igaz?

 • Mariann

  Reply Reply 2011. augusztus 08. hétfő

  21hetes vagyok lényeges baba neme attól, hogy jobb vagy bal oldalon van a baba? én ugy hallottam hogy igen nekem job oldalon milyen nemü lehet?ja és a placenta a melső falon a két fiamnál a placenta a hátsó falon volt ez befolyásolja a nemét?
  választ szeretnék

 • Mariann

  Reply Reply 2011. augusztus 07. vasárnap

  21hetes vagyok lényeges baba neme attól, hogy jobb vagy bal oldalon van a baba? én ugy hallottam hogy igen nekem job oldalon milyen nemü lehet?ja és a placenta a melső falon a két fiamnál a placenta a hátsó falon volt ez befolyásolja a nemét?kérném a válaszokat köszönöm:-)

  • Mariann

   Reply Reply 2011. augusztus 08. hétfő

   erre kaphatok választ

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. augusztus 08. hétfő

   A méhlepény elhelyezkedése nem függ a baba nemétől, sem a baba neme a méhlepény helyzetétől.

 • Mariann

  Reply Reply 2011. augusztus 07. vasárnap

  kérnéma válaszokat köszönöm:-)

 • Mariann

  Reply Reply 2011. augusztus 07. vasárnap

  Az lenne a kérdésem , hogy 18 hetes uh-ra mentem és ezek lettek írva a leletemre: obes has, 1 élő magzat kpf. bpd:41.hc:156,ac:123,fl:27, persze mm minden) 18hét 2nap lepény amellső falon. a szív üregrendszere jelenleg nem ítélhető meg biztonsággal,falx cerebri középen,jó szív müködés, gyomor ábrázolódik, PLACENTA ÉRÉSI JELEKET NEM MUTAT az art. uterina áramlása norm. 4hét mulva vissza kell mennem ujra csinálják. nem értem a placentával gond van? akorának megfelelöen nem elég fejlett a baba? utána néztem az ac 123 az kicsi mit jelent? szeretnék mindent tudni elöre is köszönöm.

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. augusztus 08. hétfő

   Nincs gond a placentával, ez azt jelenti, hogy a placenta a 18. hétnek megfelelő állapotú (ilyenkor még nem kell érnie, majd csak a harmadik harmadban), az AC a 17+6 napnak felel meg, tehát nem kicsi.

 • Katona Claudi

  Reply Reply 2011. augusztus 05. péntek

  Tisztelt Ági!

  19 hetes kismama vagyok,ma voltam ultrahangon és ezek az eredményeim:
  BPD : 43mm
  FL : 27mm
  Érdelkődni szeretnék,hogy az FL nem túl kicsi?

  Tisztelettel : Claudia

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. augusztus 07. vasárnap

   Az FL a 18. hétnek megfelelő eredmény, 1-2 hét eltérés lehet az értékek között, tehát nem túl kicsi.

 • Z.Tamás

  Reply Reply 2011. augusztus 03. szerda

  Kedves Ági!

  A feleségem tesztje szerint várandós. Rendelőbe, ahova tartozunk, kértünk időpontot, de csak két hónap múlva lesz szabad. Van-e más megoldás az első vizsgálatra, mint 3 órát várni, vagy magánrendelésre menni?
  Előre is köszönöm válaszát.

  • Gabi

   Reply Reply 2011. augusztus 07. vasárnap

   Nem igazán van más út. Viszont ha minden rendben van, nem gond, ha csak 2 hónap múlva megy először nőgyógyászhoz.

 • Brigitta39

  Reply Reply 2011. augusztus 02. kedd

  Kedves,Ági!
  38éves vagyok,19hetes kismama.Ez a kisbaba a 2.terhességem az első gyermekem 20évvel ezelőtt született az leső házasságomból.
  Tegnap voltam genetikai ultrahangon,minden rendben van a babával,”csak””Mko-i terinában korai diastolés kimélyülés látható.”Mondta a doktorúr,hogy ez a magas vérnyomástól alakul ki.De nekem sem most sem pedig a lányomnál nem volt magas,120 felé soha nem ment,inkább eléggé alacsony.Eddig 3kg híztam,vigyázok rá hisz tudom nem jó ha valaki sokat felszed.
  Nemtudom mitévő legyek,tán baja lesz a kisbabánknak?Az Afp eredményeim és az elöbbi ultrahangon is minden rendben volt.Kérem ha tud adjon tanácsot mitévő legyek.köszönöm.

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. augusztus 07. vasárnap

   Semmit nem kell tenned egyelőre, tartsd be az orvos utasításait és vigyázz továbbra is az egészségedre, a súlyodra, ne igyál kávét (vagy ha nagyon kell, akkor csak koffeinmenteset) és semmit amiben koffein van (tea, kakaó, kóla, csoki pl.)

 • Fanni

  Reply Reply 2011. augusztus 01. hétfő

  Kedves Ági!
  Szeretném megkérdezni,hogy Ön szerint jó e az AfP eredményem?A 15.héten vették le a vért,az eredmény:0,94 Mom.
  38 éves kismama vagyok,második gyermekemet várom.A 12hetes kombinált teszt eredményeimet is leírom.
  kockázatok: 21-es1:2652 18as:1:6514 13-as:1:20424
  szabad B-hcg 1,613MOM
  PAPPA-A 0,745mom
  És lenne még egy kérdésem,betöltöttem a 17.hetet és nem érzek még magzatmozgást.Ez nem gond?
  Előre is köszönöm a válaszát.

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. augusztus 07. vasárnap

   Teljesen jó az AFP eredményed és az sem gond, ha még nem érzel magzatmozgást.

 • Ági

  Reply Reply 2011. július 31. vasárnap

  Kedves Dr.Nő!

  31 hetesen voltam ultrahangon ahol a következőket mérték:
  BPD-77mm
  AD-101mm
  AC-73mm
  FL-63mm
  A kérdésem az lenne,hogy jók-e ezek a méretek a baba korához képest.És még az,hogy kb mekkora lehet a súlya,mert az ultrahangos orvos nem volt valami közlékeny amikor megkérdeztem és a papírra sem írta rá.
  Válaszát előre is köszönöm!Ági

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. augusztus 07. vasárnap

   Itt ki tudod számolni, megfelelőek-e az baba méretei: http://www.kismamablog.hu/egyeb/kiszamolo.html 2-3 hetes eltérések lehetnek, mert a baba fejlődése ilyenkor már egyedi. A méretei egyébként pont a 31. hétnek megfelelőek és kb. 2 kiló a súlya.

 • anisz

  Reply Reply 2011. július 31. vasárnap

  Kedves Ági!

  Az lenne a kérésem,hogy mióta kötelező 4 uh? Találkoztál már olyannal,hogy egy szakrendelésen nem csinálja meg a doki a 36-38. héten esedékes uh-t? Egy uh-után a papírra hány értéket kell feltüntetni? (sok helyen látom,hogy sokkal több értéket írnak a kismamák,mint amiket nálunk néztek)
  A kérdés felevésének oka: 2 éve nem csinált-hiába kértem. 4,5 éve pedig nem tudtam,hogy van 4. uh, és a védőnő sem monda,a doki így nem is csinált-akkor csak a bokájára és a nyakára volt rátekeredve a köldökzsinór,szerencsére elég hosszú maradt így is,és nem lett baj. A 2. babánál szüléskor derült ki,hogy a lepény jócskán elöregedett. Szerencsére hamar össze szedte magát a kislányunk,és bár 3 kg sem volt amikor született,majdnem 8 kg volt 4 hónaposan. Ez a történet jól végződött,de félek,hogy legközelebb nem lesz ilyen szerencsénk. Más dokihoz járni nem áll módunkban.

  Előre is köszönöm a választ!

 • Fazekas Richárdné

  Reply Reply 2011. július 25. hétfő

  Tisztelt Doktornő!
  A második lombikos beültetésen vagyunk túl.A második héten mentünk vérvételre aminek eredménye 119,5 volt.Csináltam rá pár napra tesztet és pozitiv lett.A 3.héten mentünk UH-ra,de a doki nem látott semmit.Elküldött újra vérvételre,amit ma tudtam meg,823.3 lett.A doki azt mondta,hogy vagy túl kicsik vagy méhen kivüli.A nyálkahártyám 14mm volt.A hölgy azt mondta a telefonban,hogy 200-300-nál már látható kell legyen.Ön szerint is méhen kivüli terhességem van?Lehet az,hogy nagyon befúrakodtak a nyálkahárzyába?Nem fáj semmim,csak néha a hasam,de nem görcs inkább csak úgy érzem és mindig a bal oldalam.Kérem válaszoljon,nagyon félek hogy ők sem maradnak velem.köszönöm

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. augusztus 06. szombat

   Interneten keresztül nem lehet megállapítani a méhen kívüli terhességet, ezt csak ultrahanggal lehet látni. De ilyen korai terhességben még a magzat apró mérete miatt is elképzelhető, hogy nem lehet látni az első ultrahangon, a másodikon viszont már jól látható, ezért várj türelmesen a következő vizsgálatig.

  • Dorka

   Reply Reply 2011. augusztus 23. kedd

   Remélem, hogy Veled maradtak a Babók!!!
   Májusban én is méhen kívüli terhesség gyanújával kerültem be a kórházba, nekem sem látszódott semmi a méhemben az első ultrahang során. A hcg-m ekkor 574 volt, rá két napra 1212, és ekkor már látták a babát is – jó helyen! A doki azt mondta, hogy az 1300-1500 hcg szint alatt ha nem látszik még az ultrahangon, nem jelent semmit, lehet jó helyen 🙂

   Dorka (18+4)

 • Ildikó27

  Reply Reply 2011. július 23. szombat

  Kedves Ági!

  12 hetes uh-ra megyek a jövőhéten,ami hüvelyi ultrahang lesz.Szükséges a hüvelyen keresztül,ez kötelező?Vagy a hason keresztül is ki tudják szűrni ugyan azokat a rendellenességeket?
  A másik kérdésem az lenne,hogy mikortól látszódik a baba neme?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. augusztus 05. péntek

   Nem kötelező, ez a géptől függ, de a hüvelyen keresztül pontosabb a kép. A baba nemét általában a 20. hét környékén már szokták látni, a tapasztaltabb szonológus/orvos, hamarabb is láthatja, de ez függ a géptől és a baba testhelyzetétől is.

 • Renianya

  Reply Reply 2011. július 22. péntek

  Kedves Ági!

  2 hete voltam a 12.hetes uh-án és az azt mondta a doki , hogy van egy kis probléma, a méhlepény nagyon lent van a méhszájam mellett.
  Ez mért probléma és miért van?
  Aggódnom kell?

  Várom válaszod.
  Reni

 • Dia

  Reply Reply 2011. július 21. csütörtök

  Kedves Ági!

  Az utolsó menstruációm első napja május 20. volt, vagyis a 8. hétben járok. Ez az első terhességem, tapasztalatom nincs.
  Ma voltam UH-n, de a petezsákon (12mm x 10mm) kívül mást nem látott a doktor Nő. Azt mondta 2 dolog áll fenn, vagy később estem teherbe, mint az utolsó menstruációm követő peteérés, vagy nem fejlődik a baba. Mivel rendszeres a ciklusom, így nem tartom valószínűnek, hogy később estem volna teherbe. Ezért a második tény nagyon megijesztett! Mit jelent, hogy nem fejlődik rendesen a baba? Mit tudok érte tenni? Lehetséges, hogy nem fogom tudni kihordani, vagy nem lesz egészséges? Mikor rákérdeztem a Dr Nőnél, nem akart válaszolni, csak annyit mondott menjek vissza 2 hét múlva. Félek, hogy baja lesz a picinek!
  Előre is köszönöm a választ!

  Üdvözlettel: Dia

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. augusztus 02. kedd

   Egyelőre várj türelmesen. Előfordul, hogy az első ultrahangon még nem látszik, csak a petezsák, aztán a következőn már látszik a szívhang is. Rendszeres ciklusnál is előfordulhat, hogy nem félidőben, hanem utána esel teherbe, mert lehetnek extra peteérések is (így foganhatnak pl. a kétpetéjű ikrek is)

 • timi

  Reply Reply 2011. július 21. csütörtök

  szia egy kérdésem lenne !!
  ha 2011 jan 14én volt az utolso menszim 1 napja feb 24én tapintással 6 hetet álapititt neg a doki és 2011 04 05én voltam az ultrahang szerint 10hét 2 napos akkor ha viszaszámolunk akkor jan 24én fogant a gyerek? és akkor okt 30 ra vagyok kiirva arra telik le a 40 hét ??? de arra lenék kiváncsi hogy jan 24én fogant a baba??? az ultrahang szerint????
  válaszát várom köszönöm!!

  • timi

   Reply Reply 2011. július 26. kedd

   kérem a választ köszönöm!!!

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. augusztus 02. kedd

   A fogantatás időpontját pontosan nem lehet megállapítani, mert nem tudják megmondani, mikor volt a peteérésed. Ha rövidek (26 naposak a ciklusaid), akkor foganhatott a baba a 10. napon.

  • Mariann

   Reply Reply 2011. augusztus 07. vasárnap

   21hetes vagyok lényeges baba neme attól, hogy jobb vagy bal oldalon van a baba? én ugy hallottam hogy igen nekem job oldalon milyen nemü lehet?ja és a placenta a melső falon a két fiamnál a placenta a hátsó falon volt ez befolyásolja a nemét?

 • Szőkéné Süki Vanda

  Reply Reply 2011. július 18. hétfő

  Szia Ági,

  Kétségbe vagyok esve, kérlek nyugtass meg. Ma voltam Uh-n és összehasonlítottam a mai és a 2 héttel ezelőtti ambuláns lapomat és hát minden értéke romlott a babának! A súlya sem változott.

  2011.07.04.
  BPD:91mm
  AC:322mm
  FL:66mm
  RI:0,76 (art.cer.media-ban)
  RI:0,66 (art. umb.)
  súly:2800g

  2011.07.18
  BPD:95mm
  AC:321mm
  FL:64mm
  RI:0,65 (art.cer.media-ban)
  RI:0,58 (art. umb.)
  súly:2800g

  Ez azt jelenti,hogy valami fejlődési rendellenessége van a babának?? Vagy miért nem nőttek az értékek 2 hét alatt???
  Nagyon megvagyok ijedve. Hivatalosan 07.25-re vagyok kiírva, de mivel nálunk gyógyszer (Dienille)mellett jött a baba,így a vérzésből nem lehet számolni, de a meretek alapján az uh-n mondtak már 08.01-jét is.
  30 hetesen voltam 4D-n és ott a combcsont már 64,3 mm volt, azóta eltelt 8 hét és most meg 64 mm. Visszafelé fejlődik a gyerek? Minden leletem jó volt végig, semmi kóros eltérésem nem volt. Akkor most mi lehet a baj?

  Köszönöm,
  Szőkéné Süki Vanda

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. július 30. szombat

   Szerintem elírták a méreteket. A súlyt csak becslik a méretek alapján ezért nem nőtt, de ha egyáltalán nem nőtt volna, akkor szólt volna az orvos, mert ez a lepénnyel kapcsolatos problémára utalhat. Nagyobb az esélye, hogy elmértek vagy elírtak valamit a leleteden.

 • Kata78

  Reply Reply 2011. július 18. hétfő

  Kedves Ági! Tegnap voltam ultrahangon, 28 hetes terhes vagyok! BPD:69,2 , FL: 47,7. Azt mondta az orvosom, hogy a combcsont egy kicsit kisebb! (kb. 26 hét 4 nap) Az fl/bpd arány is kevesebb mint kellene, 68,9%! Nagyon aggódom, mi lehet a baj?

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. július 30. szombat

   A baba fejlődése egyedi a 12. héttől, hiszen az újszülöttek nem egyforma méretekkel születnek, ezért a különféle értékekben 2-3 hetes eltérések lehetnek az átlagtól.

 • Balázsné Kati

  Reply Reply 2011. július 15. péntek

  Szia Ági!

  A jövőhéten megyünk a 18.heti gen. uh.-ra. Ő a harmadik gyeremkünk. Teljesen más ez a terhességem, mint a két lányommal, ezért aggódom is. Már a 16. héten éreztem mozogni, továbbá 93,5 cm átmérőjű a hasam. A környezetemben mindenki azt mondja h nagy a hasam a terhességi időhöz képest. Félek, h esetleg sok a vizem és azért. Hízni meg alig híztam, idáig 3 kilót. Továbbá a férjem is érzi a mozgását ha a hasamon van a keze. Vagy a bébi lenne nagy és azért? Szörfölve valahol azt írják h 14 cm máshol meg azt h 18 cm, Össze-vissza. Vasárnap töltöm a 18. hetet, az uh szerint, de elvileg visszaszámolva a 19-et. Mekkora lehet akkor most a bébim, és tényleg nagy a hasam? Mitől mikor alig híztam? Köszi

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. július 16. szombat

   Többedik terhességnél hamarabb kezdhet nőni a has, ennek nincs jelentősége, és az is normális, hogy hamarabb érzed mozogni, hiszen már tudod, mit kell érezni, ezért jobban észreveszed. Ezek egyike sem jelenti azt, hogy a baba nagyobb lenne, de a 18. heti UH-n úgyis ki fog derülni, ha mégis nagyobb.

   • Balázsné Kati

    Reply Reply 2011. július 18. hétfő

    Köszönöm

 • Moncsa

  Reply Reply 2011. július 14. csütörtök

  Szia!
  Nekem egy furcsa kérdésem volna!
  Jelenleg 23. héten vagyok, a 8. héten voltam UH.-on és azt mondták, hogy már 9. hetes! ekkor már onnan számoltam, mejd ez alapján a 18. héten az UH.-on azt mondták, hogy már 19. hetes!!! Ez azt is jelentheti, hogy két héttel előbb fogok szülni?? Vagy, hogy nagy lesz a baba? És akkor most mi alapján számoljam a heteket???
  A válasz előre is köszönöm!

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. július 16. szombat

   Ez azt jelenti, hogy nem pont a félidőben fogant a baba, de 1-2 hét eltérés minden irányba normális, ezzel nem kell foglalkozni. Az is lehet, hogy most egy kicsit nagyobb a baba, de ennek sem igazán van jelentősége, mert nem lehet pontosan megmondani, mekkora, csak becsülni tudják.

 • Teréz

  Reply Reply 2011. július 05. kedd

  Szia Ági! A tegnap voltam uh-n és a következő értékeket mérték: BPD 77.84 , HC 288.10 FL 56.45 AC 248.84 OFD 103.80 FHR 122.95. Az utolso menstruácio alapján 31 hét 2 nap de az orvos szerint le van maradva 2 héttel. Azelött egy honappal is mondta hogy egy kicsit kissebb a haskörfogat értéke.Akkor27 hét 2 napra 216.26 volt az AC. most azt mondta feküdjek be hogy növeljük meg egy kicsit a babát glükozzal, de nekem nincs rá modom hogy befeküdjek mivel itthon még van kisgyerekem. Szerinted ártok ezzel a babának ezek a méretek alapján? Eddig csak 6 kilot hiztam az is kevés?

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. július 06. szerda

   Az utolsó hetekben már akár 2-3 hetes eltérések is lehetnek a méret alapján becsült terhességi korban, mert a baba fejlődése már egyedi, öröklött tényezők is meghatározzák. Gondot csak az okoz, ha egyik hónapról a másikra is látványosan nem fejlődik a baba, ezt a lepény működési zavara okozhatja, azonban ha ő már a korábbi mérésnél is kisebb volt, akkor nem erről van szó, hanem arról, hogy vagy egy kicsit később fogant, mint a középidő, vagy pedig a maga módján fejlődik (ha ti is átlagos vagy annál kisebb testalkatúak vagytok, akkor a babátok sem lesz nagyobb – ebben sokat segíthet, ha megnézed, az előző babánál volt-e ilyen eltérés)

 • Anna Leko

  Reply Reply 2011. július 02. szombat

  Kedves Ági!

  5 pár napos terhességet mért az orvosom, de én még Belgiumban élek.Az ultrahangon két magzatot látott, szívhangot még nem hallotunk. A kérdésem az lenne, hogí vajon melyik rövidítés a méret, illetve az SG 1,71 cm mi lehet? Az hogy sak az egyik sötét foltot mérte az jelent valamit? A doktot mondta, hogy ilyenkor még eltűnhet az egyik, erre meddig számíthatunk. Szívhangot mikor hallhatunk először? Igazság szerint annyira meg voltam lepve, meg illetődve, hogy ezeket nem is kérdeztem.
  Segítségét előre is köszönöm!

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. július 08. péntek

   A sötét folt valószínűleg a petezsák volt, de az SG nem tudom mi lehet, mert az angol rövidítések között sem találok ilyet, lehet, hogy ez flamand vagy francia rövidítés a leleten. Szívhang a betöltött 6. hét után szokott lenni.

 • Marozsán Anita

  Reply Reply 2011. június 29. szerda

  Kedves Ági!
  Ma voltam 12 hetes ultrahangon és picit megijedtem az eredménytől.Pár napig véreztem 10 hetesen ami miatt kórházba is kerültem,de ott csak no-spát kaptam és sok fekvést javasoltak. A mai uh után ez került a papíromra:
  “Az uterus és a petezsák között 4 mmm vastag hematomának imponáló képlet látható.”
  Az orvosom azt mondta,hogy még vérezhetek pár napig,de én megint nagyon beparáztam,hogy baja lesz a babámnak.Még szedem a folsavat 3X1 és a magne b6 napi 2 de a no-spát nem javasolja,szerinted lehet még komoly baj a vérezgetésekből? Válaszodat nagyon várom és előre is köszönöm. M.Anita

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. július 05. kedd

   Nem kell aggódnod, hematóma kialakulhat a koraterhességben, ami utána később magától felszívódik. Pihenj sokat, tartsd be az orvos utasításait és nem lesz semmi baj.

 • Balla Fruzsina

  Reply Reply 2011. június 29. szerda

  Üdvözlöm!

  Tanácsot szeretnék kérni:
  Ma voltam a 32. hetes uh vizsgálaton és a BPD:83mm és a TaD értéke is 83 mm.júli 12-én megyek az orvosomhoz és azt mondta addigra a BPD-nek kisebbnek kellene lenni, mint a TAD-nak.Kérdeztem nincs e baj, de azt mondta még nincs.Kérdésem az , hogy biztos nem probléma, hogy azonos méretű a feje a hasával?
  Köszönöm

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. július 05. kedd

   A TAD a mellkas átmérőjét jelenti, ezek az értékek jók, mert az egyes értékek akár 2-3 héttel is eltérhetnek az átlagostól.

 • SZilvi

  Reply Reply 2011. június 21. kedd

  sziasztok, 27 éves 18.hetes terhes vagyok az AFP értékem alacsony volt 19,4 IU/ml aztán elküldtek most hétfőn még egyszer vérre most már 22, IU/ml most elküldtek genetikai ultrahangra. nem értem ha magasabb lett akkor miért kell mennem? a 12.hetes ultrahangon minden rendben volt. nagyon félek és csak 2 hét múlva mehetek ultrahangra

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. június 25. szombat

   Nem kell aggódnod, ha nem megfelelő az AFP érték, akkor elküldenek genetikára, hogy kizárják a genetikai rendellenességeket, ez a te és a baba érdekében történik, ha a 12. heti UH rendben volt, akkor jó eséllyel nem lesz semmi probléma. (az AFP értéke más az egyes terhességi hetekben, ezért nőtt neked az érték, de ettől még eltér az átlagtól)

 • Huszárné Laki Éva

  Reply Reply 2011. június 20. hétfő

  Tisztel Doktornő!
  Ismét egy kérdéssel fordulnák önhöz.Ma voltam a 32 hetes ultrahangon ahol a mérések szerint:BPD:87mm HC:311mm AC 287 mm Femur:63.8mm Humerus:56.2mm Lepény érettsége:GI Fekvése:I.KT.A kérdésem az volna hogy ön szerint nem e túl nagy a feje?valami kalkulátor szerint 36 hetesnek felel meg.A lepény érettségét sem értem.A becsült súlya 2 kg.Válaszát előre is köszönöm!

  • Huszárné Laki Éva

   Reply Reply 2011. június 26. vasárnap

   Tisztelt Doktornő!Tudom,hogy sokan írunk ide de aki egynappal később írt az kapott már választ 😀 Elnézést,ha türelmetlenkedésnek tűnik!Tisztelettel:Éva

   • Huszárné Laki Éva

    Reply Reply 2011. július 08. péntek

    Tisztelt Ági!Igazán nem értem,hogy az előttem és utánam kérdezők miért kaptak választ és én nem.Örültem ennek az oldalnak és a lehetőségnek,hogy itt olyat is megtudhat az ember amit máshol nem,valamiért én mégis kivétel vagyok.Az áldott állapot előrehaladtával felmerült bennem még egy csomó kérdés,de gondolom feleslegessen is tenném fel. 🙁 Üdvözlettel:Éva

    • Vida Agi

     Reply Reply 2011. július 08. péntek

     Elnézést, 1.-én válaszoltam neked, de valami miatt nem itt jelent meg az oldalon, hanem elkeveredett a többi hozzászólás között, most helyreállítottam, bocsánat a várakozásért.

     • Huszárné Laki Éva

      Reply Reply 2011. július 08. péntek

      Köszönöm!

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. július 01. péntek

   A baba becsült kora akár 2-3 héttel is eltérhet, mert egyrészt a fogantatás is lehetett kicsit előbb, mint a menses szerinti középidő, és a baba fejlődése egyedi a 12. héttől, vannak kisebb és nagyobb súllyal született babák, valószínűleg ő kicsit nagyobb lesz az átlagnál, de a súlya átlagos.
   A lepény érettségénél szerintem ez azt jelenti, hogy 1. fokban érett a lepény.

 • Erdős Ágnes

  Reply Reply 2011. június 17. péntek

  Kedves Ági!
  Kérlek segíts, teljesen össze vagyok zavarodva. Az utolsó menszesz első napjától számítva ma vagyok 6 hetes + 3 napos terhes. Ma voltam először ultrahangon. Pekingben élek, és egy nagyon jó hírű kórházban voltam ultrahangon, az orvosom amerikai. Itt az a rendszer, hogy más csinálja az ultrahangot, és más értékeli ki az eredményt. Az ultrahangos doktor azt mondta, hogy még csak a magot látja, mert nagyon kicsi, kb. 6 hetes, 2 hét múlva már biztos lesz szívhang. Erre a doktor, akinek vittem az ultrahangos papírjaimat, azt mondta, hogy aggódik, hogy életképes-e a magzatom, mert ekkor már észlelni kellene szívhangot. Visszarendelt 1 hét múlva egy újabb ultrahangra.
  Ráadásul aggasztja a progeszteron hormon szintem, ami kezdetektől alacsony, de szedek rá napi kettő Duphaston tablettát. Hozzáteszem, hogy a progeszteron mérésem 10 nappal ezelőtt volt és 26,60 mlo(nem tudom a helyes mértékegységet) ami elmondása szerint a saját progeszteronom hormonom a gyógyszer hozzáadása nélkül.
  Mit gondolsz, tényleg gond lehet a terhességemmel, és tényleg kellene már lenne szívhangnak?

  Előre is köszönöm válaszod

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. június 25. szombat

   Nem kell aggódnod, koraterhességben előfordul, hogy még olyan kicsi a magzat, hogy nincs szívhang, de a következő alkalommal 1-2 hét múlva már szépen látható.

 • tina

  Reply Reply 2011. június 02. csütörtök

  Kedves Ági junius 2 án voltam ultrahangon 33 hetes és 6 naposan az eredményeim :
  A magzat fekvése : medence végű
  BPD : 83 mm fej mellett k. zs. kacs detect igazából erről nem mondtak semmit és nagyon meg vagyok ijedve eddig semmit sem találtak
  TAD : 79 MM
  AC : 273 MM
  kalkulált súly : 1900 – 2000 gr azt mondták kicsi a súlya
  megjegyzés retard gyanúja ,durvább rendellenesség nem valószínű .
  remélem nincs nagy baj a babával ? mert nagyon meg vagyok ijedve 🙁

  Válasz: Nem kell aggódnod, a k.zs. kacs az a köldökzsinór kacsot jelenti, ennek igazából nincs jelentősége. A baba kicsit kisebb mint a terhességi kor, de az, hogy esetleg lassabban fejlődik, mint kellene ezalapján nem állapítható meg, hanem a következő UH-n megnézik mennyit nőtt és ha a növekedés üteme valamint a lepény állapota megfelelő, akkor csak öröklött okok miatt kisebb egy kicsit az átlagosnál, vagy a terhesség kora más, mint a “papírforma”

 • Berni

  Reply Reply 2011. május 31. kedd

  Aori, auri,(acmri) normális értéke mennyi? Illetve Blod-flow során az érpályában milyen áramlást észlenek?

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. június 08. szerda

   Ezek az értékek a flowmetria vizsgálathoz (áramlásmérés) kapcsolódnak, amit a terhesség utolsó heteiben szoktak elvégezni. Ilyenkor az anyaméhet ellátó erekben, a köldökzsinór artériájában, a magzati hasi aortában (nagyverőérben) és az agyi erekben mért értékeket nézik meg és ezalapján megmondják, hogy a méhlepény működése és a magzat táplálása és oxigén ellátása megfelelő-e. Ezeknél az értékeknél nem kimondottan a tartomány számít, hanem, hogy az átlagérték mennyi, ha 2 feletti az lassuló áramlásra utal.

 • Niki

  Reply Reply 2011. május 30. hétfő

  Kedves Ági!

  26 hetes kismama vagyok (szeptember 3-ára vagyok kiírva)
  Az orvosom szerint kicsi a baba mérete,ezért újabb UH hívott be. 25 hetesen a kövektkező méretei voltak: BPD: 60 OFD: 81 HC: 223 FL: 46
  ABD1: 52 ABD2: 61 AC 179

  Tényleg pici? Az mitől lehet?

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. június 08. szerda

   A baba méreteit itt is kiszámolhatod: http://www.kismamablog.hu/egyeb/kiszamolo.html
   A méretei egyébként normálisak a kalkulátor szerint, a BPD szerint 24+3, a HC szerint 25+5 napos a terhesség (1-2 hetes eltérések már ebben a korban lehetnek a becsült terhességi korban), tehát nincs ok az aggodalomra. Ilyenkor azt szokták nézni, hogy egyik hétről a másikra milyen a fejlődés üteme. Ha nem megfelelő, akkor az a lepénnyel kapcsolatos problémára utalhat.

  • Egyed Ildikó

   Reply Reply 2011. június 22. szerda

   Szia, nyomoztam már, de nem találtam fogalommagyarázatot, mit jelent pontosan az ABD1 és ABD2 méret? köszi

   • Vida Agi

    Reply Reply 2011. június 26. vasárnap

    Mindkettő a hasméretre vonatkozó érték.

 • B. Erika

  Reply Reply 2011. május 24. kedd

  Szia!
  35 hetes 4 napos terhes vagyok és ma voltam uh-on, aminek az eredménye: BPD 89mm, THQ 80mm és FL 67mm. Szeretném megtudni, hogy ez a kornak megfelelő-e. Úgy olvastam a THQ és a TAD is mellkasátmérőt jelent, és a 33. héten TAD-ra 91 mm-es értéket kaptam. Hogy lehet ez?
  Előre is köszönöm a választ!

 • Anikó

  Reply Reply 2011. május 20. péntek

  Szia Ági!

  20 hetes terhes vagyok és ultrahangon a következő adatokat kaptam!
  HC.189mm BPD:48,5mm AC: 161mm TAD:49,3mm
  Femur:33mm
  Azt szeretném kérdezni,hogy mekkora lehet a baba sullya és , hogy nem -e kicsi a baba?
  Amúgy kisfiút mondott az orvos nagyon határozottan!
  Még az lenne a kérdésem,hogy voltam hüvelyvizsgálaton is minden rendben talált,de sokat keményedik a hasam jobb oldalt ahol a baba van és sokszor úgy érzem szét pukkanok mint a lufi!
  Ez nem jelent bajt?
  Köszönöm válaszod!

 • Monika

  Reply Reply 2011. május 12. csütörtök

  Kedves Agi,

  az utolso uh-on a BPD 91,5( 37 hetnek felel meg0, a LF 65.23 meg a LH 57.76 33 het es 4,ill 3 napnak felel meg.

  Mennyire jelent gondot a szinte 4 het elteres a fej atmeroje es a tobbi tag meret kozott ?
  A terhesseg 35 hetes.

  Elore koszonom,
  Udv.
  Moni

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. május 18. szerda

   Semmit nem jelent, a 12. héttől a babák egyedi módon fejlődnek, több hetes eltérés is lehet a baba menses alapján számított kora és az UH-n mért értékek alapján számított kor között, hiszen nem minden újszülött ugyanolyan méretű, súlyú.

 • esztereszter

  Reply Reply 2011. május 12. csütörtök

  Tisztelt Ági!

  Jelenleg 18 hetes Kismama vagyok.A 15. héten a Picin egy 4mm-es cysticus képletet láttak az UH.-on.Nagyon meg vagyok ijedve,vajon mi(től) lehet ez?
  Azt mondta az Orvos,megvárjuk az AFP-t..
  Ilyen eredmények lettek:
  AFP:0.58, hCG:0.25 SP1: 1.14 PAPP-A:0.32
  Önnek mi a véleménye,igy ,”ennyiből”?
  Köszönöm válaszát.

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. május 18. szerda

   A ciszta-szerű jelensége okozhatja fejlődési rendellenesség, erről a genetikai ultrahang tud majd többet mondani, az alacsony AFP is utalhat erre, de ezalapján még nem lehet semmi konkrétat mondani, genetikai vizsgálatra van szükség.

 • tunde-25

  Reply Reply 2011. május 10. kedd

  Kedves Ági!
  Kérem segíts nekem!!!Ma voltam 36 hetes ultrahangon, hipp-hopp lerendeztek s tettek is ki a rendelőből sajnos.Kérdezni esélyem sem volt.Mért adatok:
  BPD:91mm
  AD:100mm
  FL:72mm
  És amire a legjobban kiváncsi voltam, az a becsült súlya.Tudna nekem ebben segíteni??Kérem segítsen:))Nagyon szeretnénk tudni egy becsült súlyt.
  Köszönettel
  Edina

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. május 22. vasárnap

   Ehhez a BPD-hez 2700 gramm a becsült súly.

 • Lázárné Deim Mónika

  Reply Reply 2011. április 27. szerda

  Kedves Ági!
  A tanácsodat és a véleményedet szeretném kérni arra vonatkozóan,hogy UM szerint ma 36+4 hetes terhes vagyok(a mai Biometriai adatok alapján 34+4 hetes) és a mai ultrahang alapján Dysmaturitas gyanúja merült fel…Ettől most bevallom őszintén,nem nagyon nyugodtam meg,sőt nagyon izgulok,hogy minden rendben legyen a Babucimmal!!!

  Az értékeim:BPD:84 mm
  HC:311 mm
  AC:308 mm
  FL:67 mm
  A baba becsült súlya:2492 gr
  Lepény a mellső falon,Gr:II-III.
  Minimálisan kevesebb magzatvíz.
  Flowmetria:normál áramlási paraméterek.

  Sem én sem az apukája nem születtünk nagy súllyal és hosszal,azt mondták attól is lehet,hogy ezt örökölte tőlünk,hogy ilyen aprócska méretekkel rendelkezik..Létezik ez?Vagy valóban van aggódni való???
  Jövő hét péntekre (2011.05.06.)hívtak vissza egy következő ultrahangra.Ha ott sem zárják ki a gyanúját a Dysmaturitásnak,mire számíthatunk a szülés alatt és azt követően?

  Válaszodat előre is nagyon szépen köszönöm!!!!
  Moncsilla

  AC:308

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. május 02. hétfő

   Ezt soha nem lehet egy lelet alapján eldönteni, mindig a folyamatot kell nézni. A baba növekedése a 12. héttől egyedi, nagyban függ az öröklött tényezőktől is, ezért a harmadik harmadra már akár 2-3 hetes eltérés is lehet a valódi és a súly alapján becsült kor között. Az ő méretei a korának megfelelőek, ezt magad is megnézheted itt: http://kismamablog.hu/egyeb/kiszamolo.html De ha mégsem lennének, akkor is a következő méréssel együtt lehet csak megállapítani, hogy tényleg nem fejlődik-e megfelelő tempóban az egyik méréstől a másikig.

 • Mangika

  Reply Reply 2011. április 27. szerda

  Kiegészíteném hogy azért is voltunk együtt ilyen intenzíven..:)mert fél éve nem szedek gyógyszert és eddig mindig vigyáztunk.De márciusban vettem ovulációs tesztet és azzal nézegettem magam szex előtt,meg mensi után 1 hétig úgy voltunk vele hogy szabad minden,szóval márciusban végre fél év után megint úgy szeretkeztünk, hogy végig,tehát megszakítás nélkül.

 • Mangika

  Reply Reply 2011. április 27. szerda

  Kedves Ádi!Március 8-án volt az utolsó menszeszem első napja, 4 napig tartott.Március 11,13,14,15,16,18,21,23,24,25,29,31-én tuti együtt voltunk a férjemmel.Április 22-én voltam dokinál UH-n ahol látott petezsákot és odaadta a terhességi vizsgálatokhoz a papírokat.25-én szeretkeztünk és hüvelyi orgazmusom után enyhén véreztem.Pánik,26án mentünk dokihoz,aki amikor megnézett azt mondta a méhszáj zárt minden ok, de amikor megnézett UH-val azt mondta, hogy szép szabályos a petezsák de hogy a babának nagyobbnak kellene lennie szerinte 22-e óta.Aztán mondta hogy lehet, hogy később fogant mint ahogy ő gondolja és 1 hét ágynyugalmat (!) írt elő és utrogesztan hüvelykúpot nap 1, meg magnerot tablettát napi 3×1.Május 2-án hétfőn kell mennem hogy megnézzük mi újság.Mi a véleménye önnek erről?Mik a kilátások?Azt nem értem hogy 22én még mindent rendben talált és azt mondta 1 hónap múlva menjek.26án meg ilyen nagy a gond?Ja a vérzésre meg azt mondta hogy a szex miatt volt mert érzékenyebb vagyok.Ja most persze no szex 1 hétig és semmit nem emelhetek,nem dolgozhatok.Úgy aggódom…Köszönöm a válaszokat előre is.üdv

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. május 11. szerda

   Tartsd be az orvos utasításait és várd meg, mi történik, mást nem tehetsz. A vérzés tényleg lehetett a szextől.

 • andi

  Reply Reply 2011. április 07. csütörtök

  Kedves Ági!

  A véleményedet szeretném kérni az alábbiakról.
  Az utolsó menstruációm első napja 2010. júl. 20. volt, de nem szabályos ciklusokkal, így az első uh alapján a doki nem ápr. 26-ra tette a szülésem várható időpontját, hanem a bébi mérete alapján máj. 15-20 közé. A legutóbbi uh alapján (04.06.) a picuri 2750 g, BPD:88 mm, AC: 320 mm, F1: 63 mm, de a szülés időpontját továbbra is május 15-20 közé teszi a doktor úr, mondván nagy baba lesz. Nagyon nyugtalan vagyok, bár bízom az orvosomban, de nem tudom, hogy a baba mérete vagy az utolsó menstruáció időpontja alapján biztosabb a szülés várható időpontja? (szerintem nálam mind a kettő arra utal, hogy inkább valószínű az április végi szülés. Neked mi a véleményed?
  válaszodat előre is köszönöm!
  Üdv,
  Andi

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. április 16. szombat

   A mostani méretei alapján a baba 36 hetesnek felel meg, de a 12. hét után a babák egyedien fejlődnek, ezért a 12. heti UH és az első UH adatait érdemes figyelembe venni a kiírás megállapításához, ezért nem változtatott az első időponton az orvos. Keresd meg a 12. heti adatokat és számold ki az ultrahang kiszámoló segítségével magadnak, mennyi idős volt 12 hetesen a méretei alapján a baba és az lesz a “jó” időpont: http://www.kismamablog.hu/egyeb/kiszamolo.html

 • pynty

  Reply Reply 2011. március 25. péntek

  Szia!

  Arra lennék kíváncsi,hogy 18 hetes uh-omon ezek az eredmények voltak:
  BPD:41mm
  OFD:50mm
  THQ:40mm
  FL:20mm

  Annyi aggaszt csak hogy a 15 heteshez képes az FL nem nőtt semmit.Nagy probléma ez?Előre is köszönöm!

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. április 03. vasárnap

   A méretei a korának megfelelőek, az FL valóban kb. 16 hetesnek felel meg, de 1-2 hét eltérés még normálisnak számít, ha gond lett volna, az orvos szólt volna róla.

 • N. Anita

  Reply Reply 2011. március 24. csütörtök

  Tisztelt Ági!

  A kérdésem a következő lenne. A 18 hetes uh. on rövidebbnek látták a picibabám csöves csontjait. Orvos szerint 2,5 héttel kisebbnek mint kellenne lenni. Rá 6 napra ujabb uhon estem át, amin csak 1 héttel maradt el a korától. A 18 hetes ultrahangig nem szedtem semmilyen magzatvédő vitamint, és sajnos semmilyen tejterméket nem tudtam fogyasztani. a 18 hetes ultrahang után elkezdtem szedni a Gravidát, és magamba tömni a kalcium tartalmú ételeket. Van arra lehetőség hogy ez gyorsította fel a növekedést és minden rendben lesz? Csináltunk magzatvízvételt, aminek AFP eredménye 1,68 MoM azaz tudtom szerint normális értékű, de a genetikai szűrés eredményére még várnom kell. Segítségedet előre is köszönöm.

  Tisztelettel: Anita

  Tisztelttel. : N. Anita

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. április 03. vasárnap

   Nem kell aggódnod, a baba ultrahang alapján becsült kora mindkét irányba eltérhet 1-2 héttel (sőt a 3. harmadban már 2-3 héttel is), mert a 12. héttől egyedi a baba fejlődése, illetve azért is, mert foganhatott 1 héttel később vagy korábban is. Ezt a vitaminszedés semmiképpen nem befolyásolta ennyi idő alatt, de az a tapasztalatom, hogy nagy különbségek lehetnek mérés és mérés között, mert az ultrahangon kézzel húzzák be a vonalakat a méréshez és ez kisebb mérési hibákat eredményezhet.

 • dori

  Reply Reply 2011. március 21. hétfő

  Sziasztok véleményt tapasztalatból mondok a dori 4D ultrahang rol , az oldalukon írják otthon nem tudsz olyan jó képet csinálni mint ők ott 1000ft-ért. nos akinek van otthon jó nyomtatója jobbat készít !! a dvd -nek hangja nincs aláfestő zenét felejtsd el egyszóval az árát nem biztos , hogy megéri… dori 4d ultrahang .hu ahol láthatod az árakat

 • Balogh CsillaMOM

  Reply Reply 2011. március 21. hétfő

  Szia Ági!

  Szeretnék tanácsot kérni:

  Jelenleg 20 hetes vok, és most voltam genetikai uhán ahol a következők lettek az eredmények: Átl menny. magzatvíz, Placenta hátsó falon tapad BPD: 46,88mm; HC: 182 mm; AC: 162 mm; FL: 35,2; Ép koponya, gerinc, hasfal, rekesz. Négyüregű szív. Telődö magzati gyomor, és hólyag. A vesemedencék 8 mm-re tágultak. 3 eres köldökzsinor.

  A doki azt ajánlotta menjek genetikai tanácsadásra.

  12 hetes genetikai vizsgálat:

  PAPP-A: MOM: 1,16
  SZABAD B-HCG: MOM: 0,62
  TARKÓREDŐ VASTAGSÁG: 1,02

  • Balogh CsillaMOM

   Reply Reply 2011. március 21. hétfő

   Illetve: a 16 hetes AFP eredmény

   AFP: 30,3
   MOM: 0,87
   KOSZ.MOM: 0,98

   Kérlek adj tanácsot mi lenne a jó? Genetikai tanácsadás mit jelent?

   Üdv

   Csillu

   • Vida Agi

    Reply Reply 2011. március 25. péntek

    A 0.87 MOM jó érték, emiatt nem kell tanácsadás. A genetikai tanácsadáson egyébként végignéznek számos rizikófaktort (a család betegségei stb.), a korábbi leleteket és ebből kiszámolják, mekkora a genetikai rendellenességek valószínűsége. Ha szükséges, ezután genetikai ultrahangot készítenek és ha kell, további vizsgálatokat (magzatvízvétel) javasolnak.

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. március 25. péntek

   A méretei a korának megfelelőek, a tarkóredő vastagsága nem nagyobb, mint 3 mm, az egyetlen, ami miatt a további kivizsgálás indokolt, a vesemedence tágulat, ami utalhat fejlődési rendellenességre is, de a leggyakrabban ártalmatlan dologról van szó, ami magától elmúlik, ha mégsem, születés után műthető a vesemedence-tágulat.

Leave A Response

* Denotes Required Field