3D ultrahang, 4D ultrahang

Manapság nagyon divatosak a 3D-4D ultrahangok, a babamozik, de vajon mikor és hova érdemes elmenni, mennyibe kerül és milyen hatással van a babára?

3D ultrahang, 4D ultrahangA 3D és a 4D ultrahang abban különbözik egymástól, hogy míg az előbbi csak térhatásúvá teszi a gép által készített 2D-s képet, addig a 4D ultrahangon a baba mozgását is látjuk. Az árak átlagosan 10.000 Forint körül mozognak, léteznek olcsóbb és drágább rendelők is. Az árban általában benne foglaltatik néhány kép CD-re kiírva, illetve a mozgókép videókazettára felvéve, de mostanában egyes helyeken már csak DVD-re írják ki az egészet. Kérhetjük a képeket és a filmet egy DVD-re, CD-re, illetve külön-külön kiírva, valamint kinyomtatva is. Néhány fekete-fehér kép kinyomtatva általában benne foglaltatik az árban.

Nemcsak szórakozás, hasznos is lehet

A 3D, 4D ultrahang nemcsak arra jó, hogy leendő porontyunk képeit megmutogathassuk a rokonságnak, hanem akkor is jól jöhet, ha a terhesgondozóban nem túl jó az ultrahang készülék, vagy kételyeink támadtak affelől, hogy a kötelező ultrahang vizsgálaton mindent észrevettek-e, vagy hogy a baba méretei alapján megállapított terhességi kor megfelel-e a valóságnak.

A 3D, 4D rendelőkben a vizsgálat többnyire hasi ultrahang, 10-15 percig tart és szonológus végzi. A szonológus ultrahangos szakember, de nem orvos, tehát észrevehet ugyan egyes elváltozásokat a babán, de diagnózist nem állíthat fel. Léteznek olyan rendelők is (például a Praxis Rendelő), ahol bejelentkezhetünk humángenetikushoz is, ő végzi el a vizsgálatot és őtőle tájékozódhatunk az esetleges rendellenességek felől is.

Hasznos linkek
3D, 4D ultrahang rendelők címei
Zavarja-e a babát az ultrahang?
Mit jelentenek az ultrahang rövidítések?
Ultrahang kiszámoló

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

4 Comments

 • gaspar diána

  2011. március 25. péntek

  azt szeretném meg tudni hogy Gyulán hol csinálnak 3d ultrahang képet és hogy menyibe kerül

 • KicsiViki

  2010. augusztus 03. kedd

  Sokat sejtető cím után csalódás. Csak azt nem tudtam meg, ami érdekelt volna: Mikor érdemes menni? Milyen hatással van a babára?

  Válasz: Legalább a 20. hétig érdemes várni, a 20.-30. hét között a legjobb menni. A babára nincs hatással. Egyébként ezekről egy másik cikkben bővebben írtam.

 • Szabó Natália

  2010. május 21. péntek

  Olyan nincs, hogy szonológus, hanem szonográfus vizsgál, és ahol orvos vizsgál, az sem humángenetikus, hanem nőgyógyász ultrahangos vizsgával. És a 4D ultrahangos vizsgálat során ma már mindig elvégzik a protokoll szerinti méréseket, és csak emellett van az élvezkedés.