Genetikai ultrahang

Ha a terhesség során bármilyen genetikai rendellenesség gyanúja merül fel az orvosban, akkor először genetikai tanácsadásra küldi a kismamát, ahol először is kikérdezik az esetleges kórelőzmények felől, családban előforduló genetikai betegségekről, majd pedig, ha szükségét látják, genetikai ultrahang vizsgálatot végeznek.

Genetikai ultrahangUgyanez történik akkor is, ha a kismama már elmúlt 35 éves (egyes orvosok már a 32 éveseket is elküldik genetikára).

A genetikai tanácsadástól nem kell félni, ők az alapos kikérdezés és a meglévő leletek ismeretében kiszámolják mekkora egyes rendellenességek statisztikai valószínűsége, és ennek a számnak az ismeretében javasolnak további vizsgálatokat (genetikai ultrahang, amniocentézis stb.) Azt a döntést nekünk kell meghoznunk, hogy vállaljuk-e például az amniocentézis 1%-os vetélési kockázatát szemben pl. a számunkra kiszámított 1:28000-hez Down-kór kockázattal.

A genetikai ultrahang vizsgálat tulajdonképpen olyan, mint a rutin ultrahang-vizsgálat, csak itt kifejezetten az egyes genetikai rendellenességek gyanújeleit keresik,valamint alaposan végignézik az egyes szerveket, szervrendszereket. Általában a gép is jobb minőségű, nagyobb felbontású, mint az orvosi rendelőben.

A genetikai ultrahangról részletesen itt
A magzat genetikai vizsgálata

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

22 Comments

 • Móni

  2011. május 08. vasárnap

  Bocs, félreérthetőségért, telefonálok időpontért a genetikushoz. 🙂

 • Móni

  2011. május 08. vasárnap

  Kedves Ági!
  Sürgős a kérdés!
  13+4 hetes terhes vagyok, 12. heti UH lelet eredményei jók voltak, nucha: 2,3 mm, orvosom szerint kicsit magasabb mint kéne ennyi idősen, de itt olvastam a 3 mm-es felső értéket. Más miatt is kérdezek, csak azért írtam le ezeket, mert nem tudom befolyásolják-e a választ.
  A családban tudott örökletes betegség, a disztrófia miatt kaptam beutalót genetikushoz (nőgyógyász javaslata: „Konzílium DMP miatt”). Egy rokon halt meg két éve, ő már gyerekkora óta tolókocsiba kényszerült.
  Szeretném kérdezni, hogy milyen kilátások vannak? Milyen arányban öröklődik a betegség. Végtagokat épnek látszóaknak írja a lelet.
  Holnap telefonálok, mennyire aggódjak?
  Köszönettel!
  Mónika

 • Edit

  2011. április 07. csütörtök

  Szia, én egy épp 12hetes kismama vagyok, aki nagyon dillemázik a méhlepénybiopsián. Májusban 36 leszek ezért elküldött az orvos genetikai uh.ra, ott azt mondták minden rendben, de előjegyeztek 2hét múlva corionboholy biopsiára. Szo. voltam a saját dokimnál, hétfőn pedig levették a vért a kombinált teszthez. Nagyon nem tudom eldönteni, h megszurjanak e v. sem. hol úgy gondolom igen, hol meg nem
  Eredmények:
  PAPP-A: 4980,00miu/L 2,57 MOM
  Szabad ß-hCG: 24,60 Ng/ml 0,79 MoM
  Tarkóredő vastagság (NT) 0,80 mm 0,54 MoM
  szűréseredmény: alacsony kockázat
  Down kór előfordulása 1:16 000

  Az alacsony kockázatot értem, de a többi érték is jó? Az uh.on azt mondták elméletileg rendben van minden, de ez így együtt csak 85%. Nem tudom, h elmenjek e a biposiára, félek Tőle
  kösöznettel

  • Vida Agi

   2011. április 16. szombat

   Ezek a vizsgálatok nem tudnak 100% eredményt mondani, azt csak az amniocentézis vagy a corionboholy vizsgálat tudja megmondani. Nálad a kockázat alacsony, de a korod miatt nagyobb a problémák előfordulásának esélye, és a genetikai tanácsadáson úgy gondolják, hogy érdemes lenne elvégeztetni a vizsgálatot, akkor az már jó indok arra, hogy elvégeztesd.

 • Éva 30

  2011. április 05. kedd

  Sziasztok 7hetes állapotos vagyok,5hét múlva lesz UH-m és vérvétel is,ezzel megcsinálják a genetikai vizsgálatot?
  Vagy mit fognak pontosan nézni a vérben? Köszönöm szépen a választ 🙂

  • Vida Agi

   2011. április 15. péntek

   Nem, a genetikai vizsgálat 12 hetesen van. Ilyenkor elsősorban vashiányt, vércukrot és betegségek jeleit nézik.

 • horváth anna

  2011. március 03. csütörtök

  Szia!

  Betöltött 20 hetes terhes kismama vagyok! Minden vizsgálat során rendben találtak mindent, az AFP eredményem 0,97 lett!
  A 20 hetes uh-on találtak a baba fejében egy 7,3mm*4,4mm cisztát! (lexus chorioideus cysta)
  Elküldtek genetikai uh-ra, hétfőn megyek!
  Mitől alakul ki ez a ciszta, veszélyes, előfordulhat, hogy el kell venni a babát? Milyen vizsgálatot végeznek?
  Állítólag felszívódik, és ha nem? Meddig kell felszívódnia?
  Köszönöm!

  • Vida Agi

   2011. március 06. vasárnap

   A ciszta legtöbbször ártalmatlan és felszívódik még magzati korban, nem kell aggódni miatta.

 • Vas Nikolett

  2011. február 17. csütörtök

  Kedves Ági!
  23 éves vagyok,múlt héten voltunk a 19.heti genetikai ultrahangon!A papíromon az áll:jobb oldali art. uterinában normális áramlás,bal oldalon korai diastolés kimélyülés!Ez mit jelent pontosan?Az orvos azt mondta ne aggódjak,csak menjek vissza négy hét múlva kontrollra és ha addig sem változik elmondja mi a teendő!Ha jól emlékszem a vérnyomássommal kapcsolatban mondott valamit,ami eddig a terhességem alatt végig 105/70 volt!A másik problémám az,hogy alacsony lett az AFP-m pedig kétszer is levették!Először 0,5 utána 0,62 mindenki azt mondta a kórházban ne foglalkozzak vele mert csak a magas a lényeg,pedig mindenhol azt írják down-kórra utalhat!Egyébként a többi eredményem végig jó volt!
  Előre is köszönöm a válaszod!Már nagyon aggódom!
  Niki

  • Vida Agi

   2011. február 25. péntek

   Az alacsony AFP valóban Down kórra utalhat, de csak a többi lelettel együtt értelmezhető. Ha a 12. héten a nyakiredő vizsgálat és az ultrahang alapján nincs esélye a Down kórnak, akkor az AFP ezen nem változtat (nálad a korod miatt egyébként is nagyon kicsi az esélye). A diastolés kimélyülésnek akkor van szerepe, ha magas a vérnyomásod (de neked alacsony), mert ha magas, akkor az később preeklampsziát okozhat.

 • kocsis valéria

  2011. január 24. hétfő

  35 éves nő vagyok, sok évnyi próbálkozás után végre terhes maradtam a lombik programnak köszönhetően.
  Most vagyunk 15 hetesek, elvégeztük a genetikai szüréseket a 12.héten és ma voltunk a második vérvételen,a genetikus doktornő szerint elég nagy a kockázatunk a down-kórra és amniocentézist javasol,amitől természetesen meg vagyunk ijedve egy kicsit. Érdekelne bennünket más szakorvos véleménye is,ezért fordulunk önökhöz… Alul küldöm az eredményeket.
  Elöre is köszönjük megértésüket és segítségüket!

  Birthday: 1975 aug.04
  Weight: 77kg
  Day of serum taking: 2010 dec.28

  Corrected MoM’s and calculated risks:
  fb-hCG 135ng/ml 3.61Corr.MoM
  PAPP-A 2.82mlU/ml 1.41Corr.MoM

  Ultra sound data:
  Day of ultra sound: 2010 dec.28 Nuchal translucency: 1.60mm
  CRL: 60.1mm 1.02MoM

  RISKS AT TERM:
  Biochem. risk+NT 1:613
  Double test: 1:170
  Age risk: 1:349
  Trisomy 13/18+NT <1:10000

  ____________________________________________________________________________________________________

  Weight: 78kg
  Day of serum taking: 2011 jan.20
  Date of report: 2011 jan.24

  Corrected MoM's and calculated risks:
  AFP: 30.9ng/ml 1.12 Corr.MoM
  HCG: 109476mlU/ml 3.40 Corr.MoM
  uE3: 0.953ng/ml 0.65 Corr.MoM

  Ultra sound data:
  Gestation age on the day of serum taking: 15+4

  Biochem. risk+NT at term 1:301
  Age risk at term 1:349

  • Vida Agi

   2011. január 29. szombat

   Azért javasolták az amniocentézist, mert a számított rizikófaktorok alapján valóban nagy az esély a Down kórra, ezért mindenképpen érdemes megcsináltatni azt.

 • Orsi

  2011. január 09. vasárnap

  Szia Agi. Lenne nekem is egy fontos kerdesem:
  Sajnos terhessegem 10. hetebe volt egy elegge sulyos autobalesetem es mindket labam eltort, ezert röntgen sugarazni kellett es egyik labam (sarokcsonttores) operalason ment keresztul szinten röntgen sugarak alatt, minden alkalomkor vedve volt a hasam olomkopennyel. A nogyogyaszom azt allitja hogy minden renden van de en kivancsi lennek a te velemenyedre is foleg mert gondolom mar talalkoztal mas ehhez hasonlo esetekkel. Letezik e komoly kockazat a röntgen sugarak miatt a babara nezve.
  Elore koszonom valaszodat.

 • Marianna

  2010. július 17. szombat

  Én most a 14hétben vagyok.Az orvosom elküldött egy genetikai ultrahangra,mivel azt vette észre,hogy lehet kevesebb a magzatvizem vagy vastag a hasfalam mivel sportoló vagyok.El is mentem,az UH-os doktor is ugyan ezt mondta,viszont a tanácsadáson átlagosnak vették a mennyiséget.De ugye ettől még kitudom hordani a babámat minden baj nélkül?Egy kicsit félek.

  Válasz: Aggodalomra semmi ok, ha nagy gond lett volna, akkor szólnak, de nem kell aggódnod, ki tudod hordani majd a babádat.

 • Enikő

  2010. június 23. szerda

  Szia!!!Kérlek segíts,kicsit össze vagyok kavarodva….most vagyok a 11-dikhéten.12-dik héten csinálják a nyaki redő vizsgálatot.Ez megegyezik a genetikai vizsgálattal?Vagy az teljesen más???

  Válasz: A 12. héten csinálják (betöltött 11. hét után) és ez egyben a genetikai vizsgálat is.

 • moncsi0806

  2010. február 18. csütörtök

  Szia Ági!
  13 hetes kismama vagyok. 12 hetesen voltam ultrahangon minden rendben volt:)
  A dokim 4 hét múlva rendelt vissza ultrahangra, akkor leszek 16 hetes. Azt mondta hogy ez egy genetikai ultrahang lesz, de én úgy tudom hogy azt 18-20 hetesen szokták csinálni.
  Nem értem ezt.

  Válasz: Vannak orvosok, akik az AFP levétellel együtt csinálják.

 • Mariann

  2010. január 06. szerda

  Szia!
  Érdekelne, hogy mennyibe kerül egy ilyen genetikai ultrahang és a genetikai tanácsadás.Tudtok nekem ebben segíteni?Köszönöm.

  Válasz: Magánrendelőben 12-16 ezer Forintért meg lehet csináltatni, de ha az orvosod utal be, akkor ingyenes.

 • Szilvi

  2009. augusztus 05. szerda

  Keress magadnak egy úk dokit ha eddig nem utalt be genetikai ultrahangra! 18-20 hetesen ez egy kötelező vizsgálat!

 • Kriszta

  2009. július 12. vasárnap

  Szia!en 22 hetes terhes vagyok,es nekem meg nem csinältak ilyen ultrahangot.ez azt jelenti hogy eddig semmi genetikai rendellenesseget nem eszleltek???

 • Siposné Turai Timea

  2009. február 24. kedd

  Én úgy érzem hogy teljesen egyértelmű,és érthetően van leírva minden.