Mi is az az ultrahang?

Az egyik legizgalmasabb vizsgálat a babavárás során az ultrahang, amikor az ember végre megnézheti, milyen is a pocaklakója. Jópofa látni, ahogy a kicsi már 12. hetesen mozog, szopizza az ujját, vagy éppen ásít.

Mi is az az ultrahang?Ezen az oldalon megnézhető, hogy a leletre írt sok rövidítés (BPD, GSD stb.) mit jelent.

4D ultrahangra is érdemes menni, nagy élmény! A Babaneten is lehet időpontot kérni rá (a Praxis rendelőbe), így 1000 Forinttal olcsóbb. A látottakról videófelvételt és fényképeket lehet kérni DVD-n. A 20. hét után már el lehet menni, akkor már jól látható a baba. A 20-25. héten még jól belefér a képbe, ilyenkor a mozgása, a mutatványai az érdekesek, de még elég kis nyurga az alkata, később meg már valamivel dundibb és jobban kivehetőek az arcvonásai, viszont már nem olyan mozgékony és gyakran előfordul, hogy éppen az UH időpontjában alszik.

Hogy fiú vagy lány a baba, az szerencsés esetben már a 12. heti ultrahangon látszódhat, de inkább csak a 18-20. hét környékén szokott kiderülni. A fiúknál könnyebb eldönteni a dolgot, a lányoknál gyakrabban fordul elő tévedés, de fordított esetről is hallottam már.

A kisfiammal szerencsém volt, mert folyton produkálta magát az UH-n, a 12. hetin a kukacot lóbálta a kamerába, a 4D-n pedig, a 20. héten, a pofánkba ásított, az ujját szopta, számolgatta az ujjait, keresztbe tette a karját, a köldökzsinórt birizgálta, szóval hatalmas élmény volt! Érdekes, hogy a 2. baba vonásai a 4D-s felvételen teljesen mások voltak, mint az elsőé, és tényleg teljesen máshogy nézett ki, amikor megszületett!

Hasznos linkek:
Ultrahang rövidítések
3D ultrahang, 4D ultrahang, babamozi
Ultrahang rendelők címei országszerte
Zavarja-e a babát az ultrahang?
Ultrahang képek
Genetikai ultrahang
Kötelező ultrahang vizsgálatok a terhesség folyamán

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.