Amit a méhlepényről feltétlenül tudni kell…

Attól a pillanattól kezdve, hogy a baba megfogan szüksége van táplálékra, levegőre, ahhoz, hogy mindezt megkapja a méhlepény közreműködésére van szükség. A méhlepény a terhesség előrehaladtával fokozatosan alakul ki és a 14-16. hétre nyeri el végleges formáját.

 Amit a méhlepényről feltétlenül tudni kell…A fogantatás utáni 8. napon az embrió elkezd beágyazódni a még falába, ekkora a táplálását a külső rétegén levő sejtek végzik, melyek az anyai erekből nyerik a táplálékot. A 13. napon a babát körülvevő sejtfalon (ez az ún. chorion fal) kidudorodó részek jelennek meg, majd 2 nap múlva ezen erek keletkeznek. A 21. napon az anyai és a magzati vér között megkezdődik a tápanyagcsere.

A méhlepény a 12. héten rohamos fejlődésnek indul, és nagyjából a 14. héten már a magzat táplálása és a hormontermelés is az ő feladata lesz. A baba számára az oxigént, a táplálást és a kiválasztást egyaránt a méhlepény biztosítja. Emellett hormonokat is termel, többek között a terhesség fennmaradásához szükséges sárgatesthormont.

Hol tapad?
A méhlepény a legkülönfélébb helyeken tapadhat meg a méhben.
Megtapadhat a hátsó falon (a méh gerinc felé eső részén), a mellső falon (a hasfal felőli részen), a fundusban (a méh teteje), valamint fedheti a méhszájat is (vagy részben vagy egészben)
A baba szempontjából semmi jelentősége nincs, hogy hátul, elől vagy felül tapad meg a méhlepény. Az mellső falon tapadó méhlepény esetén előfordulhat, hogy az anyuka csak később érzi meg az első magzatmozgásokat.

Gondot csak az okozhat, ha a méhszáj környékén tapad meg, azaz ún. mélyen fekvő méhlepényről beszélünk. Ebben az esetben fontos tudni, hogy a terhesség melyik szakaszában jár a kismama. Az első harmadban gyakori a mégszájon való tapadás, azonban a méh növekedésével a lepény feljebb csúszhat. A terhesség végefelé közeledve azonban a mélyen fekvő lepény vérzéseket okozhat és általában ebben az esetben császármetszéssel hozzák világra a babát.

A fundusban tapad Sok anyukánál ijedtséget vált ki, amikor azt olvassa a leletén, hogy „a méhlepény a fundusban tapad”, pedig itt egyszerűen csak arról van szó, hogy a méh tetején tapadt meg a lepény, ez a legideálisabb megoldás.

A mellső fali tapadás egyetlen hátránya, hogy ha császármetszésre kerül a sor, akkor a sebésznek oda kell rá figyelni, hogy bele ne vágjon a lepénybe a műtét során.

Nagy ritkán előfordulhat, hogy leválik a lepény, ami meglehetősen ritka szövődmény és az okai sem tisztázottak (vérképzési zavarok, betegségek okozhatják, akár öröklődő módon is, de általában súlyos balesetekkor lép fel). Ha bekövetkezik, akkor annak egyértelmű jele a nagy mennyiségű vérzés. Ha ilyet tapasztalsz azonnal kórházba kell menni, mentőt hívni, mert ilyenkor azonnal ki kell venni a babát, hiszen lepény hiányában nem kap levegőt, táplálékot.

Szüléskor A méhszájon tapadó lepény miatt azonnali császárra van szükség, sőt ebben az esetben általában programozott császármetszésre kerül sor.

Normál szülés esetén a szülés után nem sokkal (kb. 5-20 perc múlva) a lepény magától távozik. Ilyenkor ellenőrzik, hogy az egész lepény kijött-e és ha nem, akkor küretre kerül sor.

Öregszik a lepény Nagyjából a 25. hétig tökéletes (azaz ún. 0 állapotú a lepény), ezután elkezd öregedni, meszesedni, amit az ultrahangvizsgálatokon mindig fel is jegyeznek. A 25. hét után már általában 1-es érettségib fokozatú a lepény, majd tovább „érik” egészen a 3-as fokozatig. A lepény érettségéből többé-kevésbé következtethetünk a szülés várható időpontjára is, hiszen minél öregebb a lepény, annál kevésbé tudja a babát ellátni.

104 Comments

Comment navigation

  • Ádám attiláné

    2011. május 30. hétfő

    sziasztok kis mamák! én egy 12 hetes 3 madik gyeremekemet váró anyuka vagyok voltam ultrahangon és egy kicsit izgulok az eredményektöl .a magzat fejvégü fekvésü a lepény a hátso falon tapad fedi a mészályat valoszinü hogy császármetszésel fog születni? nekem az elsö császáral volt a második gyeremekem pedig simán megszültem rendeleneségre utaló jel nem látszik bpd:21(17-24)AC63mm FL=8mm nyaki redö 3mm alatt -norm ezt értem tudom hogy jó és az orcsont ábrázolodik kérlek segits egy agodó anyuka

    • Vida Agi

      2011. június 08. szerda

      Ha a lepény a méhszájon van a 12. héten, akkor még feljebb kúszhat, ahogy ugyanis nő a méh, a lepény is feljebb kerül. Ha mégsem, vagy ha még mindig ráóg a méhszájra, akkor van szükség császármetszésre.

  • Magdi

    2011. május 17. kedd

    Kedves Ági!

    32 hetes kismama vagyok és szeretnék egy pár dolgot mekérdezni, ami egy kis aggodalommal tölt el. Ma voltam a védőnőnél és a 31. heti uh alapján szerinte nagy a baba! A méretei:
    bpd: 80mm
    femur:58mm
    haskörfogat:279mm
    a magzat fekvése: medencevégű
    becsült magzati súly:1779gr
    lepény helye: mellső falon tapad, érettsége: sec.Gr.II
    Szerinte érettebb a lepény is a kelleténél, úgyhogy valószínűleg hamarabb fog megszületni mint a kíírt időpont!(július 12.) Hát nem nagyon nyugtatott meg!
    Azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e tudni, hogy kb milyen ütemben érik a lepény, vagy mostmár folyamatosan ellenőrizni kell? Kb hetente? Az orvosomhoz csak két hét múlva kell visszamennem, de addig sem szeretnék kétségek közt lenni!!! Ő lesz a harmadik babánk és a két kislányommal teljesen más volt minden! Ők már a 28. héten fejvégű fekvésben voltak- emiatt is aggódom egy kicsit, hogy mi van ha nem fordul be?!
    Előre is köszönöm szépen a válaszát!

    • Vida Agi

      2011. május 25. szerda

      A baba fejlődése egyedi a 12. héttől, hiszen az újszülöttek nem egyforma méretekkel születnek, ezért a különféle értékekben 2-3 hetes eltérések lehetnek az átlagtól, emiatt nem kell aggódni, ráadásul a becsült súlya meg teljesen a korának megfelelő. A lepény érettségét ilyenkor már minden ultrahangnál meg szokták nézni, legközelebb kb. a 36. héten, a 32. héten a II. fokban érett lepény normálisnak számít. Viszont mivel 3. baba, ezért elképzelhető, hogy 1-2 héttel hamarabb érkezik.

      • Magdi

        2011. május 31. kedd

        Köszönöm szépen a válaszát!

  • Lakatos Ramóna

    2011. május 03. kedd

    Kedves Ági!!
    Én 28 hetes terhes vagyok, és ebben a pár napban nagyon sokat görcsölök, szedem a magnéziumot is és a görcsoldót is amit az orvos írt fel.Már többször is bevéreztem amivel a kórházba kerültem, két napja már nem mozgott a babám és kicsit bevéreztem, elmentem orvoshoz és azt mondta, hogy minden rendben van. Figyeljem a babamozgását, mert aluszékony, de mitől lehet, hogy ennyire görcsölök és, hogy kicsit bevérzek?? Sokat járok sétálni, és amikor megyek olyan hangokat hallok mintha sok vizet ittam volna,mintha lötyögne a víz a hasamba. Természetes dolog ez??

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Ennek sokféle oka lehet, mindenképpen pihenj sokat, nehogy idő előtt kinyíljon a méhszáj. A sétát kérdezd meg az orvostól, lehet-e egyáltalán neked.

  • Andy

    2011. április 13. szerda

    Kedves Ági!
    24 hetes várandós kismama vagyok. A méhlepény széle 15mm -re fekszik a méhszájtól. Az orvos javasolta hogy hanyagoljuk a házaséletet, mármint a hüvelybe való behatolást. A kérdésem az lenne, hogy az egyéb módon szerzett élvezeteket is hanyagolnunk kell, mint pld. az anális szex(végbélnyílás) vagy a csikló izgatása? Egyáltalán az orgazmus lehet-e bármilyen negatív hatással a babára vagy a méhlepényre?
    Előre is köszönöm válaszát.
    Tisztelettel.

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      Az orgazmus során oxitocin termelődik, ami méhösszehúzódásokat okozhat, ennek azonban nincs köze a lepényhez, tehát nálatok nem tiltott az orgazmus, de azt nem a hüvelybe hatolással kell elérnetek.

  • Ildi

    2011. április 11. hétfő

    Mit jelent a megtartott portio a 23. hétben?

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      Azt jelenti, hogy még nem rövidült meg a méhnyak.

  • d

    2011. április 05. kedd

    Kedves Ági!

    Elméletileg ma vagyok 18 hetes kismama. Azért írom, hogy elméletileg, mert ez a harmadik terhességem és szoptatás alatt lettem terhes, így csak UH terminusból tudják megállapítani a terhesség korát. Előző két gyermekem császármetszéssel született, nyilván most is így fogok szülni, ez nem is érdekel, az a fontos, hogy minden rendben legyen. A problémám viszont az, hogy a második és a harmadik baba között csak 17 hónap lesz és ez ugye elég rövid idő két császár között, illetve a tegnapi ultrahangon azt is megállapították, hogy a méhlepény mellső falon tapad, mélyen és a hegvonalon, valamint a hegvonalon 4mm-es behúzódás látható. Pontosan mire számíthatok? Volt már mélyen tapadó méhlepényem és ki is emelkedett – most is így lesz és nem lesz gond? Ez a műtét alatt okozhat gondot nekem vagy a babának? A másik érdekes dolog, hogy az AFP eredményem jó lett, tehát két hete kb. 16 hetesnek kellett lennem, viszont tegnap azt mondták, hogy még csak 17 hetes vagyok, mert még nem látnak a babán olyan „részleteket”, amiket kellene, ha már nagyobb lenne a terhesség. Hogy lehet ez? Egyébként picinek is mérték, 17 hetesnek. Az AFP adott furcsa eredményt, vagy a baba nem fejlődik jól? A magnézium segíthet csökkenteni a méhösszehúzódások számát – ezzel csökkentheti egy esetleges vérzés esélyét? Eléggé aggódok a heg miatt is, mert a második császármetszésnél megállapították, hogy már hegszétválásom volt a fájásoktól (túlhordtam a babát és elég nagy volt, az első szülésnél pedig koraszülött lett, toxémia miatt). Azt javasolták, sokat pihenjek, de egy egy éves és egy három éves mellett ez nehéz. Mit tehetek még?
    Előre is köszönöm a választ!

    • Vida Agi

      2011. április 15. péntek

      A műtét alatt a mélyen fekvő méhlepény nem gond, csak természetes szülésnél.

      Nem kell aggódnod, 1-2 hét eltérés a becsült és a valódi kor között ebben a terhességi korban már előfordulhat.

      Igen, a magnéziumnak izomlazító hatása van, ezért megelőzi a méhösszehúzódásokat. A heg vékonyodása a baba méretétől, mozgásától is függ, de valóban a sok pihenés segíthet.

  • Malvina

    2011. április 02. szombat

    Üdvözlöm!

    Lenne egy kérdésem: a 12 hetes uh-on megállapították, hogy a lepény a hátsó falon tapad elfedi a méhszájat. Ez mit jelent? Ahogy nő a terhességem ez változhat viszont ha nem akkor be kell feküdni a kórházba?

    • Vida Agi

      2011. április 08. péntek

      Pontosan: ha a lepény a rálóg a méhszájra, akkor később feljebb húzódhat, ahogyan nő a méh (általában ez szokott történni), ha mégsem, akkor fekvés javasolt, indokolt esetben kórházba is befektethetnek.

  • hjolgi

    2011. március 28. hétfő

    Kedves Ági!

    19 hetes terhes kismama vagyok, eddig semmilyen problémám nem volt a terhességgel. A 18 UH vizsgálaton megállapították, hogy a méhlepény alsó széle bő 1 cm-re helyezkedik el a belső méhszájtól.
    2-3 hét pihenést javasolt az orvos.
    A kérdésem: mennyire kell ilyenkor sokat pihenni egy nap?
    Én elég mozgékony vagyok, a munkám is ilyen, de meg tudom oldani, hogy naponta többször „vízszintesbe helyezzem ” magamat.

    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. április 03. vasárnap

      Mivel nem teljesen rajta van a méhszájon, hanem csak közel van hozzá, ezért itt inkább azt vedd figyelembe a pihenésnél, hogy amikor tudsz, elfáradtál, akkor pihenj, nem szükséges folyamatosan vagy napi több órán át feküdni. A méhlepény a méh növekedésével egyre feljebb húzódik, így valószínűleg a következő ultrahangnál már nem lesz ennyire lent.

      • hjolgi

        2011. április 03. vasárnap

        Köszönöm a választ!

  • Szilvia

    2011. március 26. szombat

    Kedves Ági,

    A 20. hétben járok és az ultrahangos vizsgálatkor azt mondta az orvosom hogy kicsi a placenta, és hogy figyelni kell a növekedését. Van aggodalomra való okom? E miatt lehet valami baja a kisbabámnak? Van rá esetleg valamilyen megoldás amivel ezen lehet változtatni? Ázsiában élünk és az orvosom a következő vizsgálati időpontot 4 hét múlva írta ki, nem lenne szükség gyakoribb ellenőrzésekre? Eléggé aggódom.
    Válaszát, előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. április 03. vasárnap

      A placenta növekedésébe te nem tudsz hatni. A kis placentával az a gond, hogy ha nem növekedik megfelelően, akkor idővel nem tudja ellátni a babát. De itt fontos a növekedés üteme, ezért kell rendszeresen figyelni, hogy nő-e, mert ha megfelelően nő a babával együtt, akkor képes lesz táplálni is, ezért nem kell aggódnod, ha 4 hét múlva megnézik, akkor ki fog derülni, hogy fejlődött-e.

  • bagolytoll

    2011. március 19. szombat

    Kedves Ági!

    28+3 hetes terhes vagyok, és az alábbi problémával fordulok Hozzád: a 26. héten végzett ultrahangon 1. fokon érettnek látták a méhlepényt. Tegnap voltam kontrollon, még mindig 1. fokú az érettség, az orvosom elküldött keringéses UH-ra. A ma reggel végzett flowmetria-vizsgálat eredményei az orvos szerint rendben vannak, ennek ellenére azt mondta, hogy a jövő héten a biztonság kedvéért beadna egy tüdőérlelő injekciót. A magzatvíz és a méhnyak rendben van, a kisbabánk szépen fejlődik, becsült korának megfelelőek a méretei. Szerinted van aggódnivalóm?

    • Vida Agi

      2011. március 25. péntek

      Szerintem nincs aggódnivalód, 28 hetesen az 1. fokban érett lepény nem akkora probléma, különösen, hogy az összes többi leleted és a flowmetria is jó lett.

    • IMRE ANNA

      2011. március 30. szerda

      Kedves Ági!

      17 hetes kismama vagyok.Most voltam ultrahangon és a papíron ez áll:
      Belső méhszáj fölött,a hátsó falnál 20×9mm-es kis haematóma látható.A lepény a hátsó falon jó helyen tapad.A magzatvíz átlagos.Azt szeretném megtudni mitől lehet ez,és hogy mi ilyenkor a teendő.Az orvosom pihenést javasolt és napi 3×2 magnerot szedését.Vérzésem nincs.A hasam sűrűn keményedik.Ez a haematóma felszívódik magától és ha nem akkor okozhat valami problémát szüléskor vagy a babánál!!
      Válaszát előre is köszönöm.

      • Vida Agi

        2011. április 08. péntek

        A hematóma általában a terhesség során felszívódik, a babánál nem okoz gondot, viszont a terhességet veszélyeztetheti, ezért pihenj sokat és tartsd be az orvos utasításait.

  • Bejja83

    2011. március 09. szerda

    Kedves Ági!

    Én 11+3 napot terhes vagyok. Tegnap volt a nucha szűrésem és mindent rendben találtak a picinél. A gondot az ún. amnionszalag okozza, ami a mellső falnál középvonaltól jobbra található. 2hét múlva kell kontrollra mennem, hogy megnézzék letapadt-e teljesen. Azt nem írták le, hogy mekkora, de próbáltak nyugtatni, hogy valószínű le fog tapadni és nem okoz gondolt. Ön mit gondol errel? Köszönöm válaszát!
    Bea

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      Ez tényleg így van, ez magától el szokott múlni.

  • Mónika

    2011. február 25. péntek

    Kedves Ági!
    28. hetes kismama vagyok. Tegnap a védőnő által végzett vizeletteszt vért mutatott ki a vizeletben. Ezt többek között annak a lehetőségével magyarázta, hogy a lepény nem emelkedett ki, nem jött fentebb. Ez már január elején a 20. hetes uh-n is így látszódott, de akkor azzal biztattak, hogy ne aggódjak, ki fog emelkedni a 30. hét körül. Tegnap viszont a védőnő azt mondta, hogy ha igaza van és tényleg ez a probléma, akkor ha továbbra sem mozdul el onnan, akkor készüljek császármetszésre, mert a babának útban van a lepény a kijáratnál és nagyobb a vérzés veszélye, ezért ilyenkor nem szokták engedni a természetes szülést. Ezt nyilván majd csak az orvos fogja tudni megállapítani ultrahanggal, viszont egy hete, amikor 4D-s ultrahangon voltunk, fejvégű fekvésű babánk a lepénybe fúrta az arcocskáját, amiből arra következtetek, hogy tényleg odalent lehet a lepény..
    Kérdésem az lenne, hogy van-e még akár a legcsekélyebb esélyem arra, hogy sok fekvés, pihenés mellett esetleg fentebb húzódik a lepény és kiemelkedik, vagy tényleg bele kell törődnöm a császármetszésbe??
    Válaszát előre is köszönöm:
    egy aggódó kismama

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      A lepény a még növekedésével húzódik egyre feljebb, mivel a 28. héten vagy, ezért még lehet rá esély, hogy feljebb megy.

  • H.Eva

    2011. február 07. hétfő

    Kedves Agi,

    20 hetes kismama vagyok,eddig mindent rendben talaltak a babaval kapcsolatban,jol viselem a terhesseget.Mehlepennyel kapcsolatban szeretnek kerdezni, konkretabban az oxigenaramlassal kapcsolatban,cikkeket olvasgattam,hogy menyire fontos,hogy jol mukodjon,mert magzati korban is fellephet oxigenhianyos allapot,ami kovetkezteben a baba nem fejlodik megfeleloen,ettol nagyon megrettentem,olvastam,hogy az okok kozott szerepel a dohanyzas,egeszsegtelen eletmod,magas vernyomas..stb..ezek ram nem vonatkoznak,viszont olyan tipus vagyok,aki mindenen idegeskedik,most a baba miatt ugy erzem,tulzasba viszem az idegeskedest,es ez sem jo a lepenymukodesnek.Probalok nem allandoan feszult lenni,de nem mindig sikerul.Csak specialis vizsgalatokbol lathato hogy a baba kap-e megefelelo mennyisegu oxigent,vagy a havi rutin nogyogyaszati vizsgalatokbol is kiderulhet?Olyat is olvastam,hogy oxigenhianyos allapot van,ha zavaros a magzatviz,ez hogy lathato?Ultrahangon is?Elnezest,ha valami butasagot kerdeztem,de nem ertek ehhez,probalom,csak osszerakni az informaciokat.Koszonom valaszod Eva

    • Vida Agi

      2011. február 11. péntek

      Nem kell aggódnod, a stressztől nem lesz oxigénhiányos a baba. Az ultrahangvizsgálatokból egyébként kiderül, ha gond van a magzatvízzel vagy a lepénnyel, ilyenkor szükség esetén további vizsgálatokat írnak elő.

  • Rita

    2011. február 02. szerda

    Kedves Ági!

    A segítségedet szeretném kérni, a problémámról röviden.

    A 13 héten enyhe rózsaszínes vérzésem volt, a kórházban azt mondták, hogy a méhszáj zárt a gyerkőc is rendben van, pihenjek, 2 nap múlve el is múlt.
    A 15 héten kicsit bővebb szintén rózsaszínes vérzés, az orvosom megállapította, hogy a méhlepény kicsit belóg a méhszájra, 2 hét szigorú fekvés rutascorbin és pipolphen, a vérzés azonban már 1 hét után elmúlt. Ezután még a biztonság kedvéért egy hetet feküdtem és azóta hála Istennek semmi probléma.
    Viszont, amin egy kicsit elkeseredtem (lehet, hogy túl naiv voltam, azt hittem, hogy mostanra már biztosan jó helyen lesz), most voltunk a 20 hetes UH és a doki azt mondta, hogy „a méhlepény melsőfali és érinti a belső méhszájat”.
    Van még esélyem rá, hogy feljebb húzódik?

    Előre is köszönöm a segítséget

    • Vida Agi

      2011. február 06. vasárnap

      Ha korábban belógott, most pedig már csak érinti, akkor feljebb húzódott, és a méh növekedésével egyre feljebb fog menni, aggodalomra semmi ok.

      • Rita

        2011. február 07. hétfő

        Nagyon köszönöm

  • atoth47

    2011. január 27. csütörtök

    Kedves Ági!

    12 hetes kismama vagyok.
    Uh leleten írta hogy :
    Egy élő magzat, 1. fejvégű fekvésben látható.
    A lepény mellső falon tapad, eléri méhszájat.
    Crl 50 mm
    Nt 1,0 mm
    Bfd 18 mm

    Addig is szeretném Öntől megkérdezni, hogy a mellső fali tapadású méhlepény szokott-e gondot okozni a baba kihordása során, jelent-e kockázatot, hogy ilyen tapadású a méhlepény?
    Jó e eredmény ultrahang leletet vagy van e gond !

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Az ultrahang lelet jó. A mellső falon tapadó lepény nem gond, az okozhat gondot, hogy eléri a méhszájat, de a méh növekedésével a lepény feljebb húzódik, így el fog menni innen. Ha mégsem, az a 3. harmadban okozhat komplikációkat, esetleg megakadályozhatja a természetes szülést is.

  • Carina

    2011. január 08. szombat

    Szia!
    Nekem az lenne a kérdésem, h 36.hétben elmentem egy 4D-s ultrahangra, az áramlások rendben vannak, a leletek szintén, viszont megállapította az orvos, h a méhlepényem 3.fokúan el van meszesedve, és a magzatvíz is kevesebb az átlagosnál. A baba súlya 2,49 kg, de az orvos szerint ez fejlődési elmaradottságra utal. Viszont a normális testsúly ebben az időszakban 2,5-2,6kg.
    ha jól tudom. Adhat ez bármiféle aggodalomra okot?

    • Vida Agi

      2011. január 14. péntek

      Aggódni nem kell, de a saját orvosod véleményét is figyelembe kell venni ha a két lelet egymásnak ellentmond. A baba súlyát becslik a méreteiből, ezért ez nem pontos érték, pont emiatt csak a nagyon nagy mértékű (fél-1 kilós) lemaradásoknak van jelentősége. Az érettebb méhlepény azért is lehet, ha esetleg korábban fogant a baba a középidőnél, ennek igazából nincs akkora jelentősége.

  • bea

    2010. december 23. csütörtök

    Kedves Ági!
    38 hetes kismama vagyok, az orvosom sajnos szabira ment igy gyakorlatilag senki nem viseli gondomat, NST-re is még csak most kell mennem először, és eléggé kétségbe vagyok esve,mert úgy tűnik a laborom sincs rendben baktérium van a vizeletembe (843), valamint az összkoleszterin és a trigicerid szintem is magasabb. DE ami leginkább aggaszt hogy az orvos 2 hete azt mondta hogy meg van érve harmadfokon a méhlepény, meg hogy nagyon nagy a baba. Vajon el tudja még addig látni, vagy mit tegyek? Menjek másik orvoshoz aki ezekben a fontos hetekben gondomat viseli?

    • Vida Agi

      2010. december 26. vasárnap

      Szerintem mindenképpen keress meg egy másik orvost, amíg a tiéd szabin van, mert a baktériumokat ki kell kezelni a vizeletben, egy 1 hetes antibiotikum kúra elég szokott lenni, ha ugyanis nem kezelik ki, a szülés során tüdőgyulladást okozhatnak a babánál.

  • Kriszti

    2010. december 18. szombat

    Kedves Ági!

    25 hetes kismama vagyok, egy hete jöttem ki a kórházból és 1 hetet töltöttem bent. Elkezdtem vérezni, de fájásaim nem voltak, kiderült hogy egy 33mm-es hematóma van a lepény mögött. A kórházban magnézium infuziót kaptam 5 napig. Mivel teljesen elmúlt a vérzés, tünetmentes lettem és hazaengedtek. Azt mondták szigorúan feküdjek, pihenjek.
    Kérdésem az lenne, hogy lehetséges, hogy felszívódik idővel? Vagy ez a terhességem végéig ott marad? Így minden esetben császármetszésre kerül majd sor?
    Köszönöm
    Krisztina

    • Vida Agi

      2010. december 30. csütörtök

      A haematóma általában felszívódik magától, ritka, hogy megmaradna. Amennyiben megmarad, mindenképpen császármetszés szükséges, ha felszívódik, akkor természetes úton is szülhetsz majd.

  • Lilla

    2010. december 09. csütörtök

    Kedves Ági!

    17 hetes várandós vagyok, és az orvos megállapította, hogy mélyen tapadó a placentám! Persze csak otthon tudtam meg, hogy ez nem jó! Kell valamit változtatnom az életvitelemen? Sportolhatok? Ha nem változna a placenta helyzete, az járhat koraszüléssel?
    Válaszod előre is köszönöm!

    Üdv.: Lilla

    • Vida Agi

      2010. december 18. szombat

      Nem kell aggódnod, a mélyen tapadó placenta önmagában nem gond, ráadásul a méh növekedésével egyre feljebb húzódik. Ha rálóg méhszájra vagy rajta fekszik, akkor nem szabad sportolni, de ezt mondta volna az orvos, mert ez veszélyes.

  • Ábel Annamária

    2010. november 29. hétfő

    Kedves Ági!
    Jelenleg 32 hetes kismama vagyok!2 kérdéssel fordulnék hozzád!
    Eddig minden rendben volt, és remélem hogy rendben is van! Az utolsó uh-on ami kb 3 héttel ezelőtt volt, azt mondták, hogy meszesedik a méhlepény! Ez ilyen idősen természetes, vagy még korai? Lehet ebből a babámnak valami problémája?
    Az orvosom azt mondta hogy ha legközelebb megyek hozzá vesz le kenetet, hogy megnézzük,ott is minden rendben van e! De nem rákszűrést akar csinálni! Ilyet minden kismamánál csinálnak? Szerinted van valami különös oka hogy kenetet akar levenni??
    Előre is köszönöm válszod!!
    Üdv Annamari

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Ez természetes 32 hetesen. Igen, kenetet mindenkinél vesznek 36 hetes kor környékén, mert ha streptococcust találnak, ilyenkor még ki lehet kezelni a szülésig.

  • Csilla

    2010. november 27. szombat

    Kedves Ági!
    Sajnos sehol sem olvasok semmi kézzelfoghatót erről, engem az érdekelne, hogy konkrétan mi történik, ha elöregszik a méhlepény? Nem kap tápanyagot a baba? Vagy oxigént? Fokozatosan kap egyre kevesebbet? Vagy egyik pillanatról a másikra nincs több neki?
    Nekem III-IV-es a méhlepényem, 37+3 vagyok most, és bár a dokim kb. 2-4 naponta megnéz, de nagyon félek, nehogy két vizsgálat között történjen meg a baj.
    Őbelőle meg semmi konkrétat nem tudok kihúzni…
    Előre is köszönettel a válaszért: Csilla

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Igen, ha elöregszik a méhlepény, nem kap elég táplálékot a baba és ez abból látható, hogy nem növekszik megfelelő tempóban, ezért szoktak ilyenkor gyakrabb megfigyelést alkalmazni. Fokozatosan csökken a tápanyagok bevitele, ahogy öregszik a méhlepény, tehát attól nem kell tartanod, hogy hirtelen megszűnik működni, ha folyamatosan figyelik, mikor nem nő már tovább a baba mérete, akkor szükség esetén be tudnak avatkozni.

      • Csilla

        2010. november 30. kedd

        Köszönöm szépen a gyors választ!

        Még annyit kérdeznék, hogy két hete még teljesen zárt voltam, most meg 2111 a méhszájam és mai nap 37+6 vagyok. Mire számíthatok időben. mennyi van még hátra? vagy milyen kíméletes módszerrel lehetne kicsit siettetni a méhszájam tágulását?

        • Vida Agi

          2010. december 07. kedd

          Ha azóta ennyit nyílt magától, akkor nem kell siettetni, mert magától is szépen nyílik. Jósolni ebből időpontot nem lehet, akár még 3-4 hét is hátralehet, de a tapasztalat az, hogy akinél hamar kinyílik a méhszáj, az általában a 40. hét előtt szül.

  • Regina

    2010. november 18. csütörtök

    Üdvözlöm!

    Tegnap voltam 32. hetes UH-on. Eddig semmi problémám nem volt a terhességem alatt, a nőgyógyászom minden hónapban ultrahangon is megnézi a babát. És a korábbi kórházi UH-on sem jelezték, hogy bármi probléma lenne a méhlepénnyel. Tegnap azonban azt mondta a vizsgálatot végző orvos, hogy a méhlepény a méhszáj széléig ér! Az ő szavaival fogalmazva: „csisszes” !!! Jelenthet ez a hátralévő időszakra vonatkozóan problémát?!
    A babát is farfekvésesnek látta, pedig eddig azzal sem volt gond, koponyafekvéses volt…
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Mivel már a 32. héten vagy, ez azt jelenti, hogy császármetszésre lesz szükség. A lepény ugyan a méh növekedésével egyre feljebb húzódik, de nálad már csak néhány hét van hátra, így erre már nincs sok ideje. Nehezíti a dolgot a farfekvés is, hiszen ilyenkor is császárt szoktak választani az orvosok.

  • Titkoska

    2010. november 13. szombat

    Sziasztok!Nekem a szülés után 6 nappal,otthon távozott magától egy jókora(kb.13cm-es lepény darab)lepény darabka.Nem értem,hogy nem vette észre a doki,hogy hiányzik a lepényből.Azt mondják,hogy szerencse,hogy távozott magátol,egyébként erős vérzést okozott volna.Szülés után belázasodtam egy napra,talán ennek is köze volt hozá.Valaki hallott már ehez hasonlót?

    • Vida Agi

      2010. november 13. szombat

      Nagyon ritka az ilyen eset, de annál veszélyesebb, szerencse, hogy komplikációk nélkül megúsztad.

Comment navigation