Ultrahang rövidítések (bővített kiadás)

A régebbi ultrahang gépek korában elég volt csupán néhány ultrahang rövidítést tudni, és máris értelmezhettük az ultrahang leleteket, manapság azonban már elterjedtek a 4D ultrahang rendelők, újfajta, korszerű gépekkel és ezek olyan rövidítéseket is tartalmaznak, amiket nehezebb megfejteni. Ezeknek jártam most (ismét) utána.

Ultrahang rövidítések (bővített kiadás)

Ultrahang rövidítések (bővített kiadás)


AC = haskörfogat
AD = has-átmérő
APAD = a has hosszanti irányú átmérője,
APD = gerinctől a hasfalig mért távolság
APTD = a has kereszt irányú átmérője
BPD = biparietális átmérő. két halánték közti távolság
CRL = fejtető-far hosszúság (ülőmagasságnak is hívják)
FIB = szárkapocscsont
Fl vagy FL = combcsont hossza
FRO/OFD = a koponya hosszanti átmérője (tarkó-homlok távolság)
Gest. hét terhességi hét
HC = fejkörfogat
HU/HUM = felkarcsont hossza
NT= nyakiredő vastagság
OFD homlok és tarkó közti távolság
RAD = alkarcsont hossza
SD = standard deviációk (az életkori átlagtól való eltérések)
THQ/TTD/TAD = mellkas átmérő
TIB = sípcsont
YS = szikhólyag

FL/BPD = ez egy arányszám, amelynek %-ban megadott értéke 71-87% között normális. Ha ettől alacsonyabb, az a 15-22. terhességi hét között vizsgálva Down kórra utalhat, de ez a lelet önmagában nem diagnózis és csak a többi lelettel együtt értelmezhető.

A Kismamablog ultrahang kiszámolóját, ami kiszámolja a leletek alapján a becsült terhességi kort, ide kattintva találhatod meg

Vajon lehetséges-e teljesen felkészülni a szülésre lelkileg? Uralni a folyamatot az elejétől a végéig? Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

559 Comments

Comment navigation

  • Gyöngyi

    Reply Reply 2023. november 25. szombat

    Kedves Àgnes!
    A héten voltam egy kombinált teszt vizsgàlaton, ahol 13+5naposra becsülték a magzatot.A következő eredményeket írtàk a papírra,de a vérvétel eredményére még vàrnom kell:
    FL/AC 15.6%
    FL/BPD 48.7%
    FL/HC 13.2%
    HC/AC 1.19

    Kell ezek miatt aggódnom?(Különösen az FL/BDP miatt)

    Köszönöm a segítségedet.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. november 26. vasárnap

      Az alacsony FL/BPD arány gyanújel lehet ugyan a Down szindrómára de önmagában nem értelmezhető, csak a többi lelettel együtt. Ha más gyanújel is van Down-ra, akkor genetikai tanácsadás és ennek függvényében magzatvízvétel lehet szükséges.

  • Melinda

    Reply Reply 2023. november 21. kedd

    Nem tudom mennyire aggodjak. Most voltam 35 hetes ultrahagon. Az eredmények BPD 93mm. HC 325mm. AC 303mm. FL 65mm. Becsült súly 2503g

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. november 26. vasárnap

      Ezek teljesen a korának megfelelő méretek, nincs miért aggódni.

  • Judit

    Reply Reply 2023. november 06. hétfő

    Kedves Ágnes!
    Ma voltam 16 hetes uh-n és az alábbi adatokat kaptam: bpd: 33,35 FL: 20.00 FL/BPD: 59,98. Ez az arány a fentiek alapján egész alacsony. Van okom aggodalomra?

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. november 11. szombat

      Aggodalomra semmi ok, ezek az értékek gyakran az előző értékekkel együtt adnak okot további viszgálatokra, ha az orvos szerint bármire szükség van még, akkor fogja javasolni az alaposabb kivizsgálást.

  • Jenny

    Reply Reply 2022. december 21. szerda

    Kedves Ági!

    Az orvosom szerint 12+3 napos terhes vagyok. A méretek is ennek megfelelőek (kivéve a combcsont, szerintem az kicsi). Én mondtam az orvosnak, hogy nem lehetek ennyi idős terhes, mert legalább egy 1,5-2 héttel később foganhatott, hiszen akkor voltam együtt a férjemmel. Tudom, mert vezetek naptárat, de az orvosom köti az ebet a karóhoz hogy márpedig a méretek alapján 12+3 napos a terhességem (pedig akkor pont menstruációm volt és nem voltunk együtt a férjemmel). Ezek alapján az adatok alapján megállapította, hogy minden rendben van, orrcsont látható (3mm), azonban a tarkóredő 2,6 mm, ami magas, genetikai kivizsgálást kért. Szerencsére amúgy is be voltam jelentkezve Nifty-re, így el is lett végezve a teszt, várjuk az eredményt (sajnos az ünnepek miatt lehet hogy többet kell várnunk rá). Én teljes stresszben vagyok, hiszen 28 évesen egy egészséges baba után meg sem fordult a fejemben hogy gond lehet, azt érzem minden rendben van, mégis már másodjára (orvos+ a genetikus) hallgattam végig, hogy mi lehet ebből a vastag tarkóredőből. Azt hiába mondom, hogy szerintem csupán 10 hetes lehet a magzat, nem hallgatják meg, mert a gép szerint nagyobb. Lehetséges ilyen eltérés és hogy mégiscsak nekem van igazam és 10 hetes az alábbi adatok alapján (vagy esetleg még az lehet hogy korábban fogant meg és mégis megjött a menzeszem, de tuti hogy nem 12 hete)?
    CRL 66,2 ; BPD 21,5 ; OFD 27 ; HC 76,4 ; Thorax 20 ; AC 63 ; Femur 6,2 (szerintem ez az egy méret utalhatna arra hogy fiatalabb), NB 3 mm; NT 2,6 ; Talp 9,6
    Köszönöm a válaszod, nagyon aggódok.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2022. december 26. hétfő

      Ezek a mérések nem 100%-ig pontosak, mert kézzel húzgálják be a vonalakat, amiből mérnek, egy icipici elmozdulás és máris pár nappal „idősebb” a baba, ebből szokott fakadni az eltérés. Egyébként az együttlét időpontjához képest a fogantatás akár +5 nap is lehet (de ez a maximum). És persze az is lehet, hogy a menzesz előtti napokban fogant és mégis nagyobb, ezért nincs okod emiatt aggodalomra. A vastag tarkóredő önmagában nem jelent semmit, ez csak egy gyanútünet, ami alapján tovább vizsgálnak. Előfordulhat, hogy mégis idősebb a baba pár nappal és akkor azért vastagabb a tarkóredő. Elvileg a betöltött 11 és nem betöltött 12. heti vizsgálat értékei az irányadóak, ha előbb vagy később történik a vizsgálat, lehetnek eltérések.

  • Zsu

    Reply Reply 2022. augusztus 24. szerda

    Kedves Ági!

    Segítségedet szeretném kérni az alábbiakban:

    Tegnap voltam I. trimeszteri terhességi ultrahangon, ahol megállapították, hogy (CRL adatok alapján) 12 hetes és 6 napos a valószínűleg kicsi lányunk. 🙂

    Viszont kihoztak nálam magas Down-kór kockázatot az alábbi értékek miatt:

    33 éves vagyok
    PAPP-A: 0,471 MoM
    béta hCG: 2,649 MoM
    Tarkóredő: 2,80 mm

    A többi értékek, orrcsont, szív, keringés, stb teljesen rendben voltak. Aznap délután végeztek is rajtam egy Prenatestet, aminek jövő héten jön meg az eredménye.
    Mindenhol azt olvasom, hogyha az orrcsont látható, akkor nincsen baj, illetve a nyaki redő vastagsága (2,8 mm) a 13. héten bőven normális értéket képvisel.
    A fentiek alapján kell aggódnunk, hogy valami baj lehet a picivel? Már arra is gondoltam laikusként, hogy az én véremben van valami, ami eltérést mutat, ami nem a babára vonatkozik, hanem rám. Elég izgatottak vagyunk, olyan sok mindent körbejártunk. Őszintén szólva már azt is, hogyha esetleg down kóros lesz a kicsi, akkor hogyan neveljük majd fel.

    Segítséged előre is köszönöm!

    Szép napot kívánok!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2022. szeptember 04. vasárnap

      Nem kell aggódnod, a lelet nem jelent diagnózist, ráadásul önmagában a 30 év feletti korral sokakat továbbküldenek további vizsgálatra egyéb ok nélkül is, úgyhogy nincs miért aggódnod.

  • Timi.

    Reply Reply 2022. augusztus 20. szombat

    Jo napot kivanok!
    Tortenetem:12 genetikai uh DV negativ a hullamot talaltak , TN 2.1 mm,orcsont lathato.Trisomia 21 kockazat 1:792.Prenatest negativ.Mast mindent rendben talaltak.
    21heten mehnyak rovidules,belso mehszaj kinyilt.Cerclajt vegeztek.Kozben bakteriumot talaltak.Mycoplasma hominis es ureoplasma palvum.Kaptam ra antibiotikumot ,a mycoplasma eltunt ,de ureoplasma meg jelen van.Voltam sziv uh ott mindent rendben talaltak.
    Az lenne a kerdesem,hogy lehetseges e ,hogy a negativ a hullam a bakteriumok miatt van es ,hogy fent all e a veszely arra ,hogy sujos genetikai rendelenessege van a babanak?A magzatviz vagy mehlepeny mintavetel kimutatta volna,h bakterium van?Nagyon felek😢,nagyon varom a valaszat!
    Koszonom!!!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2022. szeptember 04. vasárnap

      A baktérium nem a méhburkon belül van, hanem a hüvelyben, ezért a magzatvízvétel nem mutatja ki. A jelenlétük a hüvelyi szülés folyamán okozhat problémát a babánál, ezért általában igyekeznek még a szülés előtt kikezelni vagy ha nem sikerül, akkor császármetszéssel segítik világra a babát, hogy ne fertőződjön meg.

  • Judit

    Reply Reply 2022. május 26. csütörtök

    Üdvözlöm! 29. terhességi héten a magzat OFD értéke 9,7 mm.
    Aggódom kell?

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2022. május 31. kedd

      Ez teljesen átlagos érték ebben a terhességi korban.

      • Renáta

        Reply Reply 2022. június 02. csütörtök

        Üdvözlöm!

        24 hetes babámnál S/D:2.7 érték van a leleten. Ez mit jelent pontosan? Van aggodalomra ok?

        Köszönöm

        • Vida Ágnes

          Reply Reply 2022. június 18. szombat

          Ez az életkori átlagtól való eltérés, nem kell miatta aggódni, hiszen a magzat életkora csak becsült adat és egyéni eltérések is előfordulhatnak, hiszen a babák nem egyforma méretekkel jönnek a világra.

  • bernadettrakosi

    Reply Reply 2021. augusztus 17. kedd

    BPD 44mm
    OFD 52 mm
    AC 140 mm
    HL 27 mm
    FL 29 mm
    FL/BPD ARÁNY 0.65
    Van okom aggódni 18 hetes vagyok
    Nagyon nyugtalan várom a válaszát kérem

  • Edina

    Reply Reply 2021. február 13. szombat

    Szia Ági!

    12 hetes terhességnél minden érték jó kivéve a BPD:24mm és a HC:86mm Nem túl magas ez? Illetve a HCG:0,15 mom, a Papp-a 0,14 mom. Tarkóredő rendben:1,4 mm.Orrcsont is van.
    Tovább küldtek chorionboholy biopsziára.
    Szerinted nagy baj lehet?

    Köszönöm válaszod.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2021. február 14. vasárnap

      A HC és a BPD csak minimálisan nagyobb, ez fakadhat akár abból is, hogy korábban fogant a baba az orvos által számolnál, de lehet mérési hiba is. A többi érték rendben van, gondolom a biopsziára inkább a korod miatt küldtek tovább.

  • Èva

    Reply Reply 2019. szeptember 21. szombat

    Üdvözlöm.30 hetes ultrahangon a következő adatokat mérték.BPD 72mm HC 269mm AC 267mm FL 58mm.Becsült súly 1580g.Az ultrahangot végző orvos azt mondta kicsi a baba feje de újbóli ultrahangra nem rendelt vissza.Normalisak ezek a méretek? Kell addogdnom a baba miatt? Köszönöm

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2019. november 02. szombat

      Ezek tejesen normális méretek, nincs miért aggódnod.

      • Patrícia

        Reply Reply 2021. augusztus 06. péntek

        Üdv.37 hetes uh-on a következőket mérték. Bpd 88mm,Ofd 113,hc 321,ac 295, fl 65,hl 58,súly 2321 gramm
        Majd végül oda írták hogy dysmat. susp. Kezelőorvosánál jeletkezzen. Ez mit jelent? Köszönöm

        • Vida Ágnes

          Reply Reply 2021. augusztus 09. hétfő

          Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi ultrahangon mért méretek alapján a baba kicsit kisebb az átlagosnál, de emiatt nem kell aggódnod, ez a 37. héten már szimplán genetikai eltérés is lehet (hiszen az újszülöttek nem mind átlagos mérettel születnek), viszont utalhat arra is, hogy a lepény már nem táplálja megfelelően, ezért esetleg a kiírtnál hamarabb érkezik.

          • Éva

            Reply Reply 2022. május 12. csütörtök

            Szia Ági!
            29 hetesen ma voltam a dokinál, itt vannak az adatok:
            Bpd: 72mm
            Thd:79mm
            Fl: 60mm
            Sf:33cm
            Elküldött az ambulancia rá, mivel kisebb a feje az átlagnál. Ez normális?

            • Vida Ágnes

              Reply Reply 2022. május 15. vasárnap

              Mindegyik értéked a terhességi kornak megfelelő.

      • Vizsuly Emese

        Reply Reply 2022. augusztus 02. kedd

        Üdvözlöm 30hetes vagyok BPD7,56 HC28,07 AC26,24 FL6,31 súlya 1707g ez tökéletes

      • Kata

        Reply Reply 2024. február 29. csütörtök

        Kedves Ágnes!

        35+2 naposan voltam ultrahangon,2 hetente kell mennem kontrollra és már 3x mondta az orvos,h kisebb a fejkörfogata babának,de más értéke is eltér valamennyivel. A kérdésem az lenne,hogy lehetséges,hogy elszámolás történt,mivel a ciklusom sem volt mindig 28 napos,esetleg szimplán csak genetikailag kisebb a baba vagy lehet nagyobb gond is?
        Az adatok: Bpd: 82,5mm, HC: 290mm,AC: 294,8mm, FL: 65,6mm
        Köszönöm!

        • Vida Ágnes

          Reply Reply 2024. március 02. szombat

          Az utolsó harmadban a baba méreteit elsősorban a genetika határozza meg, ha ti átlagos méretűek vagy kisebbek vagytok, akkor a baba se lesz az átlagnál nagyobb, ez normális. És az sem ritka, hogy ebben a trimeszterben a becsült kor már jelentősen eltér az eredetitől akár 2 hetes eltérés is lehet a méretek alapján.

Comment navigation

Leave A Response

* Denotes Required Field