Ultrahang rövidítések (bővített kiadás)

A régebbi ultrahang gépek korában elég volt csupán néhány ultrahang rövidítést tudni, és máris értelmezhettük az ultrahang leleteket, manapság azonban már elterjedtek a 4D ultrahang rendelők, újfajta, korszerű gépekkel és ezek olyan rövidítéseket is tartalmaznak, amiket nehezebb megfejteni. Ezeknek jártam most (ismét) utána.

Ultrahang rövidítések (bővített kiadás)

Ultrahang rövidítések (bővített kiadás)


AC = haskörfogat
AD = has-átmérő
APAD = a has hosszanti irányú átmérője,
APD = gerinctől a hasfalig mért távolság
APTD = a has kereszt irányú átmérője
BPD = biparietális átmérő. két halánték közti távolság
CRL = fejtető-far hosszúság (ülőmagasságnak is hívják)
FIB = szárkapocscsont
Fl vagy FL = combcsont hossza
FRO/OFD = a koponya hosszanti átmérője (tarkó-homlok távolság)
Gest. hét terhességi hét
HC = fejkörfogat
HU/HUM = felkarcsont hossza
NT= nyakiredő vastagság
OFD homlok és tarkó közti távolság
RAD = alkarcsont hossza
SD = standard deviációk (az életkori átlagtól való eltérések)
THQ/TTD/TAD = mellkas átmérő
TIB = sípcsont
YS = szikhólyag

FL/BPD = ez egy arányszám, amelynek %-ban megadott értéke 71-87% között normális. Ha ettől alacsonyabb, az a 15-22. terhességi hét között vizsgálva Down kórra utalhat, de ez a lelet önmagában nem diagnózis és csak a többi lelettel együtt értelmezhető.

A Kismamablog ultrahang kiszámolóját, ami kiszámolja a leletek alapján a becsült terhességi kort, ide kattintva találhatod meg

Vajon lehetséges-e teljesen felkészülni a szülésre lelkileg? Uralni a folyamatot az elejétől a végéig? Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

559 Comments

  • Timi

    Reply Reply 2012. július 24. kedd

    Kedves Doktornő!
    A legutóbbi ultrahang eredményem miatt kérem a véleményét.
    Számított terhességi korom 32+0 (ez körülbelül a valóságnak megfelel, mert akkor voltunk együtt, amikor a legtermékenyebb napok voltak. Eddig minden uh vizsgálatomon majdnem napra pontosan annyi volt a mért terhességi or mint a számított.
    Most viszont:
    Számított: 32+0
    Mért: 30+1
    A következők az értékeim:
    BPD: 81,2 mm
    HC. 286
    AC: 224
    Femur: 57,6
    Humerus: 52,3
    Azt mondta az orvos, hogy jövő héten menjek újra uh-ra, és meglátjuk.
    Úgy néztem, hogy az AC érték a jóval kisebb az ilyenkor szokásosnál.
    Ön szeint ez probléma? Vagy nem kell emiatt aggódnom? Nem bírok várni a következő uh-ig. Mitől maradhatott el a növekedés? 2 hete 150 grammos szénhidrát diétán vagyok magasabb vércukor miatt, és azóta fogytam 2 kg-ot. Lehet ez az oka?
    Valamint az eredményem szerint a lepény érettsége: G-I. Ez mit jelent?
    Köszönöm előre is válaszát!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. augusztus 05. vasárnap

      A lepény érettsége 1. fokú, ez a terhességi korodnak megfelelő. A baba méreteitől nem kell megijedni, hiszen a babák nem egyforma méretekkel születnek, ha valamelyikőtök kisebb az átlagos termetnél, akkor amiatt is lehet 1-2 héttel kisebb a terhességi kor alapján számolt méretnél, és az is lehet, hogy nem pont középidőben fogant, így akár 2-3 hetes eltérés is lehet. A következő UH azért kell, mert a kisebb méretet az is okozhatja, ha a lepény nem táplálja megfelelően a babát, ezesetben a két mérés közötti időszakban sem fejlődik megfelelően, ezért nézik meg megint, hogy 1 hét alatt mennyit növekedett. Ha ez lenne a gond, akkor folyamatosan figyelik a babát, és ha úgy látják, nem táplálja megfelelően a lepény, megindítják a szülést.

    • Ágnes

      Reply Reply 2012. szeptember 13. csütörtök

      Kedves Ági!

      Utolsó menstruációm:június 14.-én volt.Szeptember 4.-én voltam a 12.hetes genetikai Uh-n.(kombinált tesztem volt).
      A mért eredmények:
      CRL: 5,27cm
      BPD:1,74cm
      HC:6,15cm
      AC:5,03cm
      FL:0,58cm ?
      NT:0,16cm

      Akkor azt mondták,hogy minden rendben van.Majd én utána néztem az adatoknak,és a combcsontot nagyon rövidnek találom.
      Én 175 cm vagyok.Viszont a férjem anyukája 150 cm.Lehet,hogy köze van a méreteknek az anyukájának? Nehezen vettem rá magamat erre a babára,mert ez már 3. baba.Nem akartam többet.Most meg megvagyok ijedve.Érdemes lenne elmennem 15-16.-hét körül még1 uh-ra?
      A válaszodat előre is köszönöm!
      Szép napot!
      Ági

  • Burdi Anasztázia

    Reply Reply 2012. július 18. szerda

    üdvözlöm! szeretném megkérdezni hogy most voltam ultrahangon.34 hetes+2 napos vagyok.eredményeim: BPD: 81mm ac:298mm hc:319mm fl:66mm az orvosom aztmondtam hogy a bpd értéke nemjo, hogy jo pár héttel levan maradva a baba, ez kb 31hetesnek felel meg. nagyon aggodom! ez tényleg nagy baj?tényleg nem jo a bpd érték? illetve miben gátolja a kisbabát ha a bpd értéke alacsony és nem javul, és esetleg igy születik meg? nagyon sokat kerestem az interneten, de olyan választ nem találtam ami egyértelmű lenne…válaszát előre is köszönöm!üdv: Anasztázia

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. július 23. hétfő

      A 81 mm-es BPD 32+6 hétnek felel meg, ebben a terhességi korban már 1-2 hetes eltérés lehet a számított kor és a valódi kor között, tehát ez egyáltalán nem baj, hiszen minden baba más mérettel születik. A BPD egyébként a fej szélessége, tehát ez azt jelenti, hogy kisebb a feje, de ez nem gond, hiszen nem mindenki egyforma és a terhességi kor sem feltétlenül annyi, mint azt az elején számolták, tehát emiatt nem kell megijedni.

  • Évi

    Reply Reply 2012. július 16. hétfő

    Kedves Ági!
    Azt szeretném megkérdezni, hogy a Thorax AP most akkor tulajdonképpen mi is?
    Volt egy ultrahangom két hete az sztk-s rendelőben, ott thorax ap: 49×51 mm. Rá egy hétre mennem kellett a genetikai uh-ra ott már a thorax ap 56×56 mm. Mi ez a nagy eltérés? Normális ez?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. július 21. szombat

      A thorax a mellkas körfogata, az AP pedig azt jelenti, hogy elülső-hátulsó irányú méret. Nincs miért aggódnod, hiszen a mellkas mérete a babával együtt folyamatosan növekszik.

      • Évi

        Reply Reply 2012. július 21. szombat

        Nagyon szépen köszönöm a választ! 🙂

  • Tunde

    Reply Reply 2012. július 16. hétfő

    Szia Agi nagyon aggodom mert a 11 hetes meresen a nyaki redo erteke 2,9 mm volt , ez nagyon nagy?

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. július 23. hétfő

      Nem, 3 mm a határérték, azalatt nem kell aggódni.

  • Anita

    Reply Reply 2012. július 09. hétfő

    Kedves Ági!
    18 hetes, 2 napos terhes vagyok. Tegnap voltunk egy 4D ultrahangon, ahol az egyik mért érték, vagyis arányszám aggaszt. FL/BPD 66,67. A normál tartomány pedig 71-87% között mozog. A 2. genetikai ultrahangra csak két hét múlva megyünk, az AFP leletet is akkor kapom csak kézhez. Addig halálra aggódom magam… Szerinted van miért? 🙁

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. július 12. csütörtök

      Ez egy arányszám, ami Down-kórra utalhat, de csak a többi lelettel együtt értelmezhető, ha a nyakirendő és az AFP rendben volt, akkor nem kell miatta aggódnod.

  • Krisztián

    Reply Reply 2012. július 08. vasárnap

    Kedves Ági,

    A párommal most voltunk 4d genetikai uh-n.
    Az adatoknak utánaolvastam és tökéletesek.
    Egyettlen egy dolog zavar csak benne.
    Van egy ilyen, hogy
    FL/BPD 58%
    Erre az uh-t végző doki azt mondta, hogy ez 3. trimeszternél lesz fontos.
    Ám utána olvastam és ez az érték 71-84% között normális.
    18 hetes és 1-2 naposak vagyunk.
    Kérlek írd meg, hogy van e okunk aggodni.
    Várom szíves visszajelzésed,

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. július 12. csütörtök

      Ez egy arányszám, amelynek %-ban megadott értéke 71-87% között normális. Ha ettől alacsonyabb, az a 15-22. terhességi hét között vizsgálva Down kórra utalhat, de ez a lelet önmagában nem diagnózis és csak a többi lelettel együtt értelmezhető. Ha tehát a többi lelet (12. heti nyakiredő), AFP nem utal Down-kórra, akkor nem kell foglalkozni vele.

  • Ildikó

    Reply Reply 2012. június 29. péntek

    Kedves Gabi!
    12 hét 2 napos ultrahangleleten kaptam az alábbi eredményeket, és kissé aggódom, mert a végtagok kicsinek tűnnek az átlagoshoz képest. Normális ez ebben a korban?
    CRL 54 mm, BPD 19 mm, nucha 1,2 mm, thorax 16 mm, humerus 4,2 mm, femur 3,9 mm, talp 7,6 mm; hosszú csöves csontok láthatóak, orrcsont látható.
    Köszönöm a választ.

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. július 02. hétfő

      Nem kell aggódnod, a baba méretei 1-2 héttel eltérhetnek a terhességi korától, nem kell minden végtagjának elérnie pontosan az életkorra javasolt mértéket, hiszen nem vagyunk egyformák és az újszülöttek is különféle méretekkel születnek. Ha jelentős eltérés mutatkozik, akkor azt az orvos jelezni fogja.

  • Lexi

    Reply Reply 2012. június 20. szerda

    Kedves Ági!
    9hetes terhes vagyok és azt szeretném megtudni genetikai ultrahangra mikor lehet menni?

  • ibolya

    Reply Reply 2012. május 26. szombat

    szia! 12 hetes terhes vagyok, tegnap voltam ultrahangon és azt mondták hogy a baba csak 10 hetes. Nagyon aggodok hogy valami baj van.

    • Gabi

      Reply Reply 2012. május 28. hétfő

      Ilyen eltérések akkor szoktak előfordulni, ha a terhesség nem pont középidőben sikerült. Ha egyébként minden rendben van, 1-2 hetes eltérés általában nem jelent gondot.

  • mendler istvánné

    Reply Reply 2012. május 17. csütörtök

    szeretném meg tudni hogy az eredmények amit az ultrahangos gép mutatot hogy hanyadik hétben vagyok pontossan. bpd.79 hc. 283 ac.248 fi.60mm. kérem a válaszát kösszönöm.

  • Ildikó

    Reply Reply 2012. május 04. péntek

    Kedves Ági!

    25 éves vagyok. Az utolsó vérzésből számítva 18 hetes + 6 napos vagyok, ma mentem a 18 hetes genetikai uh.-ra. Az AFP papíromra semmi rendellenességet nem írtak, a védőnő is azt monta, hogy minden rendben van.
    Amikor bementem ma az uh.-ra, azzal kezdták a rendelést, hogy a 21-trioszóma kockázat becslésénél a mért szérum alkotók koncentrációinak együttes eloszlésa alapján a kockázat 1/115.
    Aztán jött a vizsgálat, amin BPD-t, az FL-t, a HL-t nézte csak az orvos, és az értékek 20. heti terhességet mutattak.Persze diktálta az asszisztensnek, hogy a kromoszómaanalízis már nem jöhet szóba. 2 hét múlva visszahívott kontollra. Meg azt mondták, hogy nincs gond egy hét eltérésnél.
    Akkor miért beszélnek ilyen negatívan az afp értékről, meg a baba méreteiről is? Baj van?

    Köszönettel: Ildikó

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. május 05. szombat

      A 21-triszómia a Down-szindrómát jelenti és ez a kockázat tényleg sokkal nagyobb, mint ami a korod szerint normális lenne. Az AFP vizsgálat eredménye csak egy jel, ami Down-szindrómára utalhat, a másik vizsgálat pontosabb eredményt ad, és az 1/115 eredmény elég magasnak számít (ekkora az esélyed arra, hogy a baba kromoszómarendellenességgel szülessen), ezért van szükség további vizsgálatokra.

  • Dorci

    Reply Reply 2012. április 18. szerda

    Üdv! Érdeklődni szeretnék,hogy jók-e az eredményeim! BPD:66mm
    OFD:80mm
    TTD:69mm
    TAD:70mm
    FL:49mm
    26.hetes kismama vagyok.
    Köszönöm.

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. május 05. szombat

      Ezek a baba korának megfelelő adatok, de itt te magad is megnézheted: http://www.kismamablog.hu/egyeb/kiszamolo.html

      • gomboc15

        Reply Reply 2012. május 09. szerda

        Üdvözlöm.
        Ezt mondta me nekem az orvos a genetikai UHn.:hyperechogen papillaris izom a szív bal kamrájában,időnként asystoloával. ez nagyon rosszat jelent? válaszát előre is köszönöm

        • Vida Agi

          Reply Reply 2012. május 20. vasárnap

          Ez elég gyakori jelenség, önmagában nem jelent semmit, akkor szoktak további vizsgálatot javasolni, ha 35 feletti korú az anya vagy ha más problémás lelet is felmerült a vizsgálatok során.

  • Márti

    Reply Reply 2012. április 08. vasárnap

    18 hetes vizsgálaton voltam 2 napja, de nekem 3 értéken kívül (combcsont, halánték, mellkas mérete)nem írtak a papírra mást, az egész vizsgálat 5 perc sem volt, miközben azt olvastam mindenhol, hogy mennyire időigényes és perecíz ez a vizsgálat. Tud nekem magyarázatot adni erre? Előre is köszönöm a választ!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. április 14. szombat

      Fogalmam sincs, miért így csinálták, ezt tőlük kellett volna megkérdezni.

  • Sára

    Reply Reply 2012. március 30. péntek

    Szia! ma voltam 18 hetes ultrahangon, és csak az érdekelne, hogy az eredményeim alapján minden rendben van? Az orvos nem volt túl bőbeszédű! köszönöm

    BPD:42
    OFD:57
    HC:157
    ABD1:42
    ABD2:42
    AC:137
    FL:28
    HL:27
    Súlybecslés:263 g
    orrcsont látható
    terhességi hét: 18+4
    Cervix hossz : 36
    Lepény hátsó fali
    Köldökzsinór: 3 ér látható
    Cerebellum :17,8
    Magzatvíz átlagos
    Ritmusos szívműködés, magzatmozgás látható

    És még egy kérdésem lenne, édesanyámnak az első gyermeke 31 éve sajnos halva született, mert a méhlepény beszakadta, és a terhesség vége felé megfulladt a kisbaba. Aztán jöttünk én és a testvérem, velünk nem volt semmi gond. Ezt nem mondtam mint fejlődési rendellenességet az orvosnak. Nálam ez befolyásolhat valamit a terhesség alatt? Első gyermekem várom, de nagyon! Köszönöm!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. március 31. szombat

      Minden rendben van a babáddal a leleted alapján, nincs miért aggódnod.

  • Andrea

    Reply Reply 2012. március 18. vasárnap

    T.Dr nö 2012 Augusztus 11én volt az utolsó vérzésem 28 hetesen 1012-02-22én BPD:72 HC:273 TH:70 AC:263 FL:52.5 suj1300 gr 2012-03-17 én Jahn Ferenc Kórházban uh:BPD:88 TAD:94 FL:66 ön szerint nem nagyok ezek a számok mert számításaim szerint 32 hetes vagyok ön szerint mekkora a baba és nem nagy a korához képest?Előre is köszönőm a válaszát Andrea..

  • Andrea

    Reply Reply 2012. március 18. vasárnap

    T.Dr úr 2012 Augusztus 11én volt az utolsó vérzésem 28 hetesen 1012-02-22én BPD:72 HC:273 TH:70 AC:263 FL:52.5 suj1300 gr 2012-03-17 én Jahn Ferenc Kórházban uh:BPD:88 TAD:94 FL:66 ön szerint nem nagyok ezek a számok mert számításaim szerint 32 hetes vagyok ön szerint mekkora a baba és nem nagy a korához képest?Előre is köszönőm a válaszát Andrea..

  • Horváthné S.Edit

    Reply Reply 2012. március 12. hétfő

    Kedves Ági!

    Babát várok,ez lenne a harmadik gyermekem. A 12 hetes ultrahang vizsgálat eredményei ezek :
    számított kor : 11 hét+ 4 nap
    mért kor: 12 hét + 2 nap
    CRL : 56.8 mm
    NT: norm 1.8 mm
    Orrcsont ábrázolodik

    A 18 heti erdmények ezek:
    számitott kor: 17 hét+ 4 nap
    mért kor : 18 hét+ 2 nap
    BPD: 4.1 cm
    HC: 14,8 cm
    AC: 12,5 cm
    Fl: 2,9 cm

    Hosszú csöves csontok 50 % percentilbe esnek.
    APF eredményem alacsony, 0,58
    Szeretném megkérdezni, hogy mennyi az esélye, hogy beteg babám lesz? Down-koros lehet a babám? Illetve még azt szeretném tudni hogy mit jelent az hogy Vesz. terhesség a magzat (gyanitott) chromosoma?
    Válaszát előre is köszönöm. Egy elkeseredett anyuka.

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. március 31. szombat

      Ezt csak a genetikai tanácsadáson tudják neked pontosan megmondani. A 12. heti vizsgálat alapján nincs okod az aggodalomra, az alacsony AFP pedig önmagában nem jelent semmit, ez csak egy gyanújel, ami a többivel együtt utalhat Down-kórra.

  • Anikó0920

    Reply Reply 2012. március 04. vasárnap

    Kedves Ági!

    30 hetes pocaklakómnak van két értéke az UH-s papíron, amit nem értek, és sehol nem találom…szeretném a segítségét kérni ennek megfejtésében:
    PI: 0.91
    RI: 0.59

    Előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. március 11. vasárnap

      Ezek a flowmetria (áramlásmérés) adatai: RI rezisztencia index
      PI pulzatilitási index

  • Szűcsné Ági

    Reply Reply 2012. március 02. péntek

    Kedves Ági!
    Én egy 29. hétben lévő 3. gyermekét váró kismama vagyok.A 28 hetes uh vizsgálaton szonográfus nézett meg és a leírtak szerint: Kp-nál kissé többnek tűnő magzatvíz és Rv: 93-100 mm.
    Természetesen bejelentkeztem a terhességet eddig is gondozó szakorvosomhoz ( sajnos csak jövő héten tud fogadni) mégis kissé ideges vagyok.Semmit nem találok arról, mit jelent az „Rv” rövidítés.
    Az eddigi összes leletem negatív, a cukorterhelésem teljesen normális volt ( Éhgy 4,2 terhelésre: 5,8 A babánál 4 üregű szív és gyomor hólyegtelődés egyaránt látszik, valamint szakorvos nézett a 24. héten 4D-s vizsgálattal és mindent rendben talált.A vérnyomásomat is mérem mivel az előző terhességeimnél a vége felé magasabbak voltak az értékek.Az is teljesen normális Kérdésem mire utal az „Rv” mi a jelentősége és kell e foglalkoznom a többnek tűnő magzatvízzel?
    Köszönettel és tisztelettel: Ági
    Ui: a két előző gyerkőc császármetszéssel született, sajnos a harmadik babát mindenképpen császárral kell szülnöm.

  • Péter Heni

    Reply Reply 2012. február 28. kedd

    Kedves Ági!

    Ma voltam NUCHA szűrésen, ahol azt mondták minden értékem jó, viszont a neten nem találtam erre forrást így gondoltam megírom:
    CRL:57,8 mm
    BDP: 19 mm
    FRONTO: 27,1 mm
    HC: 74,1 mm
    NUCHA: 1,5 mm
    Thorax: 19,3 mm
    AC: 60,2 mm
    Gyomor: Telődés látható
    Humerus: 7,6 mm
    Femur: 8,6 mm
    Talp: 11,2 mm
    Végtag: hosszú csöves csontok láthatóak
    Hasfal: zártnak látszó
    Hasi echo: normál
    Gerinc:épnek látszó
    Köldökzsinór: 3ér, vastagsága 5,3 mm
    Orrcsont: látható, 1,3 mm
    Chorion/Placenta tapadása: mellső fali
    Magzatvíz mennyisége: normál
    FHR: 158/min

    A terhesség idejének 12hét 4 napot írtak.
    Az utolsó menzeszem dec.9-én volt, ez alapján pénteken töltöm a 12. hetet.
    Az értékeim jók?

    Köszönöm előre is a választ.
    Heni

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. március 11. vasárnap

      Igen, ezek jó értékek, a terhesség korának megfelelőek, a tarkóredő vastagsága normális.

  • Kriszta

    Reply Reply 2012. február 23. csütörtök

    Kedves Doktornő!

    Nemrég voltam 4D-s ultrahang vizsgálaton, ahol kiderült, hogy a babám mérete erősen meghaladja korát. Most a 27. hétben vagyok 1600 gramm a magzat, BPD:78.1mm,FL53.2mmTTD:73.7mm,APTD77.8mm.
    Az orvos szerint ezek az adatok 30-31. hétnek felelnek meg, ezért lehet, hogy előbb ki akar majd bújni a baba. Tényleg tartanom kellene a koraszüléstől? Mennyire probléma, ha túlfejlett a magzat?
    Kora születésnek mi számít egyébként(ha 37. hét előtt születik a baba, vagy ha a méretei túl kicsik)?

    Egy kicsit nem ide vonatkozó kérdésem is lenne. Éjjel nagyon sokat mozgok, nem bírok 20-30 percnél tovább egy oldalon aludni. Ez nem árthat a magzatnak? Mintha ő is felébredne sokszor.

    Illetve van-e jelentősége hogy mindig a bal oldalamon fekszik a pici, néha egészen kibújik a kis a teste a bal hasfalamon.

    Elnézést a sok kérdésért (külföldön élek, itt nem annyira segítőkészek), és nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát!

    Kriszta

  • C.Betti

    Reply Reply 2012. február 17. péntek

    Kedves Ági!!
    16 hetes kismama vagyok, 13+4 hetesen nézték nálam a tarkóredőt, ami sajnos 2,8 mm lett, de azt mondták, hogy az orrcsont látható (de nem mérték pontosan). Jövőhéten kell mennem magzatvíz-mintavételre, nagyon aggódom az eredmény miatt. 23 éves vagyok. Az ön véleménye szerint mennyi esély van rá, hogy probléma van? Előre is köszönöm válaszát.

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. február 20. hétfő

      A tarkóredő vastagsága csak gyanújel, nem utal egyértelműen Down-kórra, azt csak a magzatvízből lehet megállapítani.

  • G. Jewa

    Reply Reply 2012. február 09. csütörtök

    Kedves Ági!

    Én 15+6napos kismama vagyok,körülbelül. Pontosat nem tudtak mondani.a hivatalos adatok szerint még nem lehetnék ennyi sem,de a legutolsó vizsgálatok szerint már ennyi idős is elmúlt a babám. Azt mondták ez a 24 napos ciklusomnak tudható be.15+3naposan voltam uh vizsgálaton, és ott 147g volt a kicsi, ahogy én néztem, ez már egy jóval nagyobb érték, mint lehetne ennyi idősen.
    Körülbelül mennyi idős lehet akkor a babám? És még egy kérdésem, ha lehetne, én már 15hetesen mint ha a babát éreztem volna, és másnap is, és aztán legutobb 15+3 hetesen.., és talán még éreztem más nap, és azóta nem.., ugye ez nem probléma, sajnos ismerős körökben történt negatív esemény, és olyan nehéz optimistának lennem, igyekszem..,de van hogy eszembe jut sajnos..
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. február 13. hétfő

      Nem kell aggódnod, a 15. héten már érezheted a baba mozgását. A baba súlyát a méreteiből kalkulálják ki, ezért ez nem pontos érték és nem lehet belőle pontosítani a kiírás dátumát, azt a többi mérete alapján lehetne jobban megmondani. Ha megvan a leleted a baba méreteivel, itt magad is megnézheted, melyik minek felel meg: http://kismamablog.hu/egyeb/kiszamolo

  • Cristina

    Reply Reply 2012. február 08. szerda

    Kedves Ági!

    Ma voltam 18 hetes ultrahangon(29 éves vagyok).Az AFP eredményeim negatívak lettek,de azért érdekelne,hogy van olyan,ahol az arány 1:50000,máshol 1:596 például…tehát ha minden negatív,nincs probléma azzal,hogy ez az arányszám ennyi?
    Az uh leletemre a következőket írták:
    AFP norm.
    BPD 43 MM
    AC 125 MM
    FL 24 MM
    FHR 140/min. 4üregi szív
    Magzati malformációra utaló jel nem látható.( Gerinc,rekesz ép.Gyomor, hólyag telődés látható. Magzati vesék ábrázolódnak.Végtagok láthatóak.)
    Norm. menny. magzatvíz.
    Fundusi norm. szerkezetű lepény.

    A rövidítésekkel nagyrészt tisztában vagyok,de aggaszt,hogy van olyan érték,aminek magasabbnak kellene lennie,valamint hogy az FL/BPD arány %-os értéke alacsony.Mindent,ami fontos lehet,amiket meg lehet ezen értékekből még tudni,kérem,legyen szíves megmondani,minden rendben van e.Az orvos azt mondta uh közben,hogy nagyon szép baba. Csak az értékek…szeretném tudni minden tényleg rendben van e?

    Köszönöm válaszát!

    • Cristina

      Reply Reply 2012. február 08. szerda

      Lemaradt,hogy az AFP értékem 0,75 MOM….ugyebár ez 0,8 alatt van kicsivel,utalhat Down-kórra?Orvosom nem említette,hogy ez rossz lenne és menjek további vizsgálatra.Mit tanácsol?

      • Vida Agi

        Reply Reply 2012. február 13. hétfő

        A határérték 0,6 szokott lenni, ezalatt utalhat Down kórra az AFP, a tiéd teljesen normális.

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. február 13. hétfő

      Nincs miért aggódnod, tényleg minden leleted normális és a terhességi kornak megfelelő. Itt magad is megnézheted, melyik érték milyen terhességi kornak felel meg: http://kismamablog.hu/egyeb/kiszamolo

      • Cristina

        Reply Reply 2012. február 15. szerda

        Kedves Ági!

        Nagyon köszönöm válaszát 🙂
        Kellemes napot kívánok!

  • Katalin

    Reply Reply 2012. január 16. hétfő

    Kedves Ági!
    Ma voltam 12 hetes UH-n. Semmi rosszat nem mondott az UH-t végző doktor sem, majd a saját doktorom sem, egyedül a tarkóredő méret nem tetszett nekik, ami 2,69 mm 12+4 hetes vagyok, és mennem kell vérvizsgálatra. Azt mondták, hogy nagyon közel van a felső határ. Nem tagadom, félek. Bár sem a párom családjában, sem az enyémben nincsen semmilyen betegség, olvastam, hogy a Down-kór nem is örökletes. Konkrétan egyik orvos sem mondott semmit. Tanácstalan vagyok. Nem tudom, hogy tudna segíteni, már az is könnyebbség, hogy ezt leírhattam. Köszönöm

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. január 22. vasárnap

      Ez az átlagnál kicsit vastagabb, de még a határérték alatt van, nem kell aggódnod.

  • Ténai-Dobos Dóra

    Reply Reply 2011. december 29. csütörtök

    Kedves Ági!18 hetesen és 1 naposan voltam uh-on,ahol azt írták hogy az átlagosnál több a magzatvíz,és jelenleg minimális gyomortelődés látható.A baba a terhességi kornak megfelelő,szépen fejlődik,az AFP eredményem is rendben,12 hetes uh rendben volt minden a magzatvíz is átlagos volt.Az orvosom 2 hét múlva contoll uh. kér,de nem mondta hogy mi baj lehet.Jaj és a baba akkor ébredezett mikor a vizsgálat készült.Ez milyen gondott ill. betegséget okozhat a kicsinél?Válaszodat előre is köszönöm,Dóra.

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. január 08. vasárnap

      Nem kell aggódnod, egy kicsit több magzatvíz nem jelent semmit, amire érdemes odafigyelni, hogy kezdődő terhességi cukorbetegség jele lehet, de ez a cukorvizsgálaton ki fog derülni majd. Itt írtam erről a témáról: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/magzatviz

      • Ténai-Dobos Dóra

        Reply Reply 2012. január 10. kedd

        Köszönöm szépen a megnyugtató válaszodat,most voltunk 4D UH-on ahol rendben volt a gyomortelődése és a vizsgálat alatt többször is ivott a magzatvízből.A magzatvíz mennyisége az átlagosnál több most is de nem extrém mennyiségben.Ott is mondták,hogy ilyen előfordul.Köszönettel,Dóra.

  • Nóra

    Reply Reply 2011. december 28. szerda

    Sziasztok!

    Ma voltam 19 hetes ultrahangon, minden rendben volt. Nekem furcsa volt, hogy annyira lent volt a baba, hogy teljesen alul, a szeméremcsontnál, a szeméremdombnál volt az uh vizsgálófeje, épp ott volt a baba lába, és a nemét is ezért nem lehetett teljesen megállapítani, mert az én medencecsontom takarta, mi van a lába közt. Nem is a neme volt fontos, hanem én megijedtem attól, hogy ennyire lent van. Vagy ilyen terhességi korban ez normális?

    Köszönöm szépen a választ!

    • Gabi

      Reply Reply 2012. január 04. szerda

      Szerintem normális. Ha a feje lett volna lent, meg tudták volna nézni a nemét is.

  • Kat

    Reply Reply 2011. december 26. hétfő

    Kedves Ági,

    közben tudtam konzultálni a szabadságon lévő orvosommal és ma megnézett ő is ultrahangon. Hála égnek minden rendben van a kislányunkkal.

    További kellemes ünnepet,
    Kat

  • Kat

    Reply Reply 2011. december 24. szombat

    Kedves Ági,

    elnézést, hogy az ünnepekhez ilyen közel írok neked.

    Külföldön élő kismama vagyok és a karácsonyi szabadságok miatt tegnap nem a saját orvosomnál voltam a 16+2 ultrahangon.

    Az lenne a kérdésem, hogy minden rendben van-e a picivel a következő adatok alapján:
    EFW: 152 g
    BPD: 3,54 cm
    OFD: 4,28 cm
    HC: 12,52 cm
    HC*:12,31 cm
    AC: 10,56 cm
    FL: 2,03 cm (m1: 2,01 ; m2:2,05)
    Cereb (hill): 1,57 cm
    NF: 1,36 mm

    2D kalkuláció:
    CI (BPD/OFD): 83 %
    FL/BPD: 57 % (GA:ORR)- ez a fő aggodalmam oka!
    FL/AC: 19%
    HC/AC (Cambell): 1,19
    FL/HC: 16 %

    Közben a triple test eredményét is megküldték, de nem tudtam róla még kozultálni:(levétel időpontja 14+2 volt)

    AFP: 55.2 ng/ml 1.74 mom
    HCG: 93,904 mIU/ml 1.37 mom
    E3: 0.94 ng/ml 0.85 mom

    Risk estimated based on:
    age alone: 1: 1,018
    13 weeks: 1: 13,496
    14 weeks: 1: 3,265
    15 weeks: 1:813

    Down syndrome scree: negative
    Opem NTD: negative

    Válaszodat előre is köszönöm!
    Kat

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. január 08. vasárnap

      Minden eredményed rendben van, nincs miért aggódnod.

  • Zuzmóka

    Reply Reply 2011. december 23. péntek

    Kedves Ági!

    Elméletben 8 hetes és két napos a pocaklakóm. Viszont két napja elmúlt az émelygésem. Enni most is csak azt tudok, amit éppen megkívánok; a pocakom is csak egyszer kétszer szúrkál már, a hasam kemény- nem tudom behúzni, csak a mellfeszülésem maradt meg és az fáj is de már nem annyira mint az elmúlt hetekben. % hetes öt naposan volt az első ultrahang, ott minden ok volt, volt szívhang a méretek is jók voltak.
    Ultrahangra január 2-án megyek ismét, rettentően aggódom, hogy mi lehet a „baba” fejlődésével, él-e még stb. Mit javasol? Ez az első terhességem.
    Üdvözlettel: Zs.

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. január 08. vasárnap

      Nem kell aggódnod, az émelygés a 8-10. hét környékén már elmúlhat spontán is, ez önmagában nem jelent semmit.

  • G.Eva

    Reply Reply 2011. december 22. csütörtök

    Kedves Agi!Azt szeretnem kerdezni,ha marcius 19-en volt az utolso menstruaciom elso napja,miert december 26-ra vagyok kiirva.Eddig en december 24-et szamolttam.Biztos jol szamolta az orvos is,nem is tudom miert torodok avval a 2 nap kulombsegel,hisz 27-en csaszaroznak sajnos,mert tul nagy a baba es mvf.De nem baj az a lenyeg,h.vegre a karjaimba tarthassam.Kellemes unnepeket!!

    • Gabi

      Reply Reply 2011. december 27. kedd

      Számítás szerint én is 26-át mondtam volna.

  • Cassie

    Reply Reply 2011. december 19. hétfő

    Kedves Ági!
    Sok helyen olvastam már, hogy egyedi a baba fejlődése a 12. héttől. Én már 36 hetes terhes vagyok.
    Anno, mikor a védőnőm kiszámolta a szülés dátumát, magam sem tudtam megmondani az utolsó menstruációm pontos dátumát. Már a 12. heti UH-nál is azt mondta az orvos hogy 14 hetes, és ez minden UH-on így volt. Mindig két héttel többet mondtak az orvosok. Úgyhogy jelenleg papíron 36 hetes vagyok, a baba viszont már 38 hetes. Csak azt szeretném megkérdezni, hogy szerinted kb. mire számítsak? 2 vagy 4 hét múlva szülök… mert hát azért nem mindegy. Köszönöm a válaszod!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. december 20. kedd

      Ha nem biztos az utolsó menses dátuma, akkor a 12. heti ultrahangot és az első szokták figyelembevenni (mikor volt szívhang, akkor mekkorának látszott a terhesség). Tehát ezalapján nagyobb a valószínűsége, hogy most 38 hetes vagy.

      • Cassie

        Reply Reply 2011. december 20. kedd

        Nagyon szépen köszönöm 🙂

  • Zsófi

    Reply Reply 2011. december 16. péntek

    Kedves Ági!

    Nem tudom mi a protokoll, de az ultrahangosnak nagyon rossz napja lehetett. Az adataim alapján berendelt 6 nap múlva egy másik doktorhoz is, hogy ketten lássák a babámat.
    Az adatok:
    utolsó menstruáció időpontja szerint 17 hetes 3 napos, a vizsgálatok szerint 18 hetes, 1 napos.
    BPD: 42 mm
    AC: 126 mm
    EFW: 233 g
    HC: 152 mm
    FL!!! 24 mm
    HUM!!! 25 mm

    Az ultrahangos szerint az FL és a HUM rövidek ehhez a korhoz képest.
    A párom 186 cm, én 156 vagyok csak, világ életemben picike voltam.
    A saját orvosom azt mondta, egyáltalán nem kell aggódni, ez a baba rám ütött ezek szerint.
    Az Ön véleménye még azért nagyon megnyugtatna.

    Előre is köszönöm: Zsófi

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. december 18. vasárnap

      Az orvosnak igaza volt, a 12. hét után már egyedi a baba fejlődése, ezért lehetnek kisebb-nagyobb eltérések a becsült és a valódi terhességi korban és a méretekben is.

  • kicsimama

    Reply Reply 2011. december 08. csütörtök

    szep jo estet mindenkinek..en jelenleg olaszorszagba lakom es a terhessegem 21+3 hetenel tartok…a kedden vegzett ultrahangon az eredmenyeimen mivelhogy nem magyarul vannak nem sikerul eligazodnom…a babam meretwet kerdezve mar sokadszorra tudtomra adtak h mar nem merik egeszbe hanem darabkakaba, de ennel tobb informaciot nem kaptam.esetleg ha segiteni tudna h megertsem oket nagyon halas lennek.itt kovetkeznek:DBP 50mm, OF 62mm, trigono 6mm, DTC 21mm, MAD 48mm ,F 35mm.
    elore is koszonom

  • B, Dóra

    Reply Reply 2011. december 06. kedd

    Kedves Ági!

    A 26.héten (26 hét + 2nap) voltam ultrahangon, az orvosom szerint minden rendben van, meg is nyugodtam, azonban megnéztem a kalkulátort és megdöbbentem az eredményen.
    BPD: 69,4mm
    HC: 247,3mm
    AC: 210,4mm
    FL: 45,6mm
    Érdeklődni szeretnék, hogy valami baja van a babámnak?

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. december 10. szombat

      Semmi baja nincsen a babádnak, ebben a korban már egyéni módon fejlődnek a babák, ő egy kicsit nagyobb az átlagnál, de ez csak minimális különbség, teljesen normálisan fejlődik.

  • nagy zoltán

    Reply Reply 2011. december 01. csütörtök

    Kedves Ági! Az lenne a kérdésem hogy van egy terhességi ultrahangunk. Ez volt az első ultrahang két információ van rajta crl 5 mm ezt tudom mit jelent de ezt nem tudom Gray sd 6 válaszát köszönöm előre is

    • Gabi

      Reply Reply 2011. december 05. hétfő

      Ha ez Grav s. 6 akar lenni, csak elírták, akkor azt jelenti, 6 hetes terhesség.

      • nagy zoltán

        Reply Reply 2011. december 06. kedd

        Köszi

  • Mrs. Leo és Mr. Leo

    Reply Reply 2011. november 12. szombat

    Kedves Ági,

    Most voltunk UH ellenőrzésen. Az eddigi mérések alapján, naptár szerint a 22+1 napnál tartottunk, de az UH 58 mm-es BPD-t mért, ami kb. 23+2/-2 nek felel meg. FL ezzel szemben csak 39 mm… az FL/BPD arány 67% azaz jóval 71% alatt van, egyébként ugyanekkora volt korábban is (18-hetesnél). Korábbi Down-syndromás mérések mind negatívok voltak.Eléggé aggasztó ez a helyzet, mit tehetünk? Nagyon örülnénk, ha segítenél nekünk. Előre is köszönjük a válazt,
    Üdv: Mr. és Mrs. Leo

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. november 15. kedd

      Nem kell aggódni, ezekben a méretek alapján becsült korokban 2-3 hét eltérés még normálisnak számít, hiszen ezeket az arányokat egy átlagértékhez mérik, de nem minden ember jön világra azonos méretekkel, súllyal stb. tehát normális, ha egy kicsit nagyobb a feje, vagy hosszabb a karja a magzatnak stb.

  • mónika

    Reply Reply 2011. november 10. csütörtök

    szia!Szeretném megkérdezni hogy a 18. héten az atd-3.7 az normális e?válaszodat köszönöm

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. november 15. kedd

      Igen, ez a mellkasi átmérőt jelenti és normális ez az érték.

  • Norcy

    Reply Reply 2011. október 29. szombat

    Az van ráírva az első uh-képemre hogy GS:9,1 mm.Minek a rövidítése a GS?
    Ezt sehol nem találtam…
    Köszönöm a választ

  • marianetta

    Reply Reply 2011. október 28. péntek

    Kedves Ági.
    9 napja született meg a kisbabám és nagyon sokat csuklik.Ez nagy baj?Mért van ez?mivel lehet megszüntetni hamar?
    Előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. október 31. hétfő

      Ez teljesen normális, magától elmúlik, nem kell rá semmit se adni. Segíthet egy korty anyatej vagy ha finoman az arcába fújsz.

      • marianetta

        Reply Reply 2011. október 31. hétfő

        köszönöm a segítséget.

  • Noémi

    Reply Reply 2011. október 26. szerda

    Szia Ági!
    18 hetes kismama vagyok és a tegnapi 4D felvétel után picit megrémültem.A kötelező 18 hetes UH adataimon nov.24-én a BPD45mm az FL 27mm, nov 25-én, tehát egy napra rá
    a 4D-s adat BPD 4.14cm, FL 2,75cm.
    Nem is ez a baj hanem, hogy az FL/BPD arány 66,43% a normál értéktartomány pedig 71-87% között van.Egyik orvos sem mondott semmi rosszat, most akkor valójában minden rendben, vagy nem???A MOM korrigált értékem:0,89 értéktart(0,7-2,5)
    Válaszodat köszönöm!
    Noémi

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. október 31. hétfő

      Nincs miért aggódnod, ezek teljesen normális értékek, ha gond lett volna , szólt volna az orvos.

  • alexa

    Reply Reply 2011. október 14. péntek

    Kedves ági.remélem aggodalmam hiába való.de mivel ő az első babám igy még nem tudom mi számít jó eredménynek.a 28hetes ultrahang papira bekarikázták ezt a részt:fl/ac:020 a.umb.rd0,62 pd,092 ao.descrd,076 pd1,47 jelenleg norm áramlás.jók ezek? Kell agódjak mijattuk.elöre is köszi.

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. október 23. vasárnap

      Ezek normális eredmények, nincs miért aggódnod.

  • Fanni

    Reply Reply 2011. október 14. péntek

    Kedves Ági!
    Az utolsó ultrahang eredményeim alapján szeretném megkérdezni,hogy Ön szerint hány hetes a Babám?Mert az orvosom is mást mond és aki az ultrahangot csinálta,Ő is más véleményen van.Köszönöm szépen a válaszát!
    BPD:68,9 MM
    OFD:91,5 MM
    HC:252,0 MM
    AC:252,2 MM
    FL:50,5 MM
    BPD/OFD:0,75
    HC/AC:1,00
    BPD/FL:1,36
    becsült súly:1211g

  • verus

    Reply Reply 2011. október 13. csütörtök

    Sziasztok.
    Én egy 18hetes kismama vagyok és ma voltam ultrahangon és az eredmények a következők:BPD:44mm
    FOD:59mm
    FL:28mm
    magzatvíz átlagos, gyomorban gyomortelődés látható, arcon kóros eltérés nem látható,gerinc párhuzamos csigolyaívek zártak, szíve normális 4üregű és szabályos, vese normál nagyságú szabályos szerkezetű, hasfal zárt, végtagok: hosszú csöves csontok hiánytalanul ábrázolt, kzs.erek 3ér ábrázolható, belek kóros eltérés nem látható normális echogenitas.
    Jók ezek az eredmények?
    Ha jók az eredmények miért kell visszamenni 2 hét múlva újra kontrollra?
    nagy a baja a babámnak?
    Válaszát köszönöm!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. október 17. hétfő

      Minden adatod jó, fogalmam sincs, miért kell 2 hét múlva visszamenned.

  • KLaudeee

    Reply Reply 2011. október 07. péntek

    Kedves Ági!!! Október 5-én voltam 19 hetes uh-on ahol ezeket az adatokat mértek:

    BPD: 44mm
    AC: 139mm
    FL: 30mm

    Jók ezek az adatok??? 19 hetes magzatnak megfelelnek???
    Még lenne egy olyan kérdésem, hogy volt még egy olyan odaírva, hogy:
    Graviditas sept. 19. Az mit jelent???

  • Lénus

    Reply Reply 2011. október 04. kedd

    Sziasztok!

    19 hetes kismama vagyok. Múlt héten voltam ultrahang vizsgálaton, hál’istennek minden rendben van a picivel. olyan kérdésem lenne, hogy az ultrahangos vizsgálófejjel (ha erősen rányomja a vizsgáló orvos) nem lehet kárt okozni a babában? Nekem a bal oldalamon nagyon erősen rányomta, hogy a kis arcát lássa. Szinte fájt, annyira nyomta. Vagy ez általános?
    Remélem ezzel nem okozott problémát!! 🙁

    Előre is köszönöm a választ!
    üdv.

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. október 10. hétfő

      A baba kb. 8-10 centi mélyen van az anyaméhben, tehát nem lehet gondot okozni benne a vizsgálófejjel.

  • Cintia

    Reply Reply 2011. szeptember 19. hétfő

    Szia! Engem 17 hetes terhesnek állapítottak meg! De a leletemen van egy olyan CM:0,4cm
    Cerebellum:1,6cm
    Ezeknek mi a jelentésük és jó-e az értékük?
    Köszönöm!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. szeptember 21. szerda

      A cerebellum az a kisagy, a CM rövidítéssel még soha nem találkoztam, ezt legközelebb kérdezd meg az orvosodtól, hogy mit jelent.

      • Cintia

        Reply Reply 2011. szeptember 21. szerda

        Köszönöm! De a kisagy értéke jó?

  • Viki

    Reply Reply 2011. szeptember 17. szombat

    Sziasztok!
    16 hetes terhes vagyok és Budaörsre járunk uhra! A mi uh képünkön olyan öviditések vannak amiket nem találok! Nem tudom értelmezni! Ha valaki tud kérlek segítsetek!!!!! Állítólag minden rendben de még viszonyítani se tudok mert nem tudom mi mit jelent! Előre is köszönöm: Viki
    PWR=16
    F 3,75
    FR 10
    P/R 1/0
    IP 1
    G 70
    PE 0
    DR 55
    EE 1
    DE 12.0 CM

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. szeptember 19. hétfő

      Ezek olyan rövidítések, amik nem a magzatról szólnak: az FR (frame/rate) az az, hogy hány kép jelenik meg másodpercenként a képernyőn, a DE az az, hogy milyen mélyre hatol be az ultrahang a testbe, a PWR pedig az energiamennyiség, amit az ultrahang használ. A többit nem ismerem.

  • H.Krisztina

    Reply Reply 2011. szeptember 14. szerda

    Kedves Ági!

    Köszönöm a gyors válaszod,igazán elvoltam keseredve,de most megnyugtattál!A súlya miatt még most is aggódom,nagyon bízom benne hogy elérjük a 2500 grammot a végéig legalább!Én,és a férjem is 3250 grammal születtünk…..A tizedes vesszőt pedig nem elírtam,csak az Uh papíromon Hadrock számítás van!És csak cm mértek.Nem váltottam át mm az adatokat!
    Üdvözlettel
    Kriszti

  • H.Krisztina

    Reply Reply 2011. szeptember 12. hétfő

    Kedves Ági.

    36 hetet megkezdve,írok önnek!Most voltam 4D Uh,ahol azt mondta a Sonographus hogy egészséges a fiam,melynek nagyon örültem!!Viszont itthon áttekintettem a kiadott eredményt,és arra a következtetésre jutottam,hogy valami nincs rendben!
    Kérem segítsen!
    BPD 8.45 cm
    OFD 8.94 cm
    HC 27.33 cm
    TAD 8.34 cm
    APD 8.79 cm
    AC 26.92 cm
    FL 5.99 cm
    HUM 5.43 cm
    TIB 5.77 cm
    FIB 6.01 cm
    RAD 5.43 cm
    ULNA 4.83 cm

    FL/AC 22.25% (20-24%)
    FL/BPD 70.89% (71-87%)
    FL/HC 21.92%
    BPD/OFD 94.52% (70-86%)
    HC/AC 1.02 (0.93-1.11)

    Becsült súly: 1718 gramm ami szintén kevés!
    Akkori terhességi hét volt: 34+6 hetes!
    Én boldogan jöttem haza az Uh-ról,de úgy érzem valami nem stimmel,és nem mondott el valamit a Sonografus!
    A legutóbbi 12 hetes+18 hetes Down kór szűrés eredményei jók lettek,ráadásul 12 hetesen kombinált tesztet csináltattam a sejtbankban.

    A vizsgált markerek eredménye:12+3 hetesen.
    PAPP-A: 3440.00 miu/L 1,62MOM
    Szabad ß-hCG: 15.50NG/ml 0.36MOM
    Tarkóredő vastagság: 0.90mm 0.65MOM

    Szűrővizsgálat eredménye Alacsony kockázat
    Down kór előfordulása kevesebb mint 1:50000

    Kockázat az Edwards kór előfordulására 1:49000

    18 hetes eredmény

    BPD: 39.4 mm
    AC: 125,9 mm
    FL: 27,8 mm

    Köszönöm megtisztelő figyelmét,nagyon fontos volna a válasza,remélem nincs semmi probléma a kicsivel!
    Egy aggódó 1-ső gyermekét váró 36 hetes kismama!
    Üdvözlettel
    Krisztina

    • Vida Ági

      Reply Reply 2011. szeptember 14. szerda

      Ha a kiszámolónkba beírod az eredményeidet, láthatod, hogy azok a terhességi hétnek nagyjából megfelelnek: http://www.kismamablog.hu/egyeb/kiszamolo.html (itt milliméterben kell megadni a méreteket, ennek megfelelően írd át) A méretek alapján becsült kor és a valós terhességi kor között a terhesség végefelé 2-3 hetes eltérés lehet már, ezért lehet kicsit kisebb a súly is, de ez csak becsült súly, ezért nincs jelentősége, sokkal fontosabb az, hogy az egyik méréstől a másikig megfelelő-e a baba fejlődésének üteme. Ha gond van, azt a vizsgálatot végző orvosnak jeleznie kell, de a leleteid alapján nincs semmilyen probléma.

      • Vida Ági

        Reply Reply 2011. szeptember 14. szerda

        A félreértést az okozhatta, hogy a tizedespont néhány helyen rossz helyen van a leleten: a BPD pl. 84.5 cm

Leave A Response

* Denotes Required Field