Terhesség FAQ: teherbeestem-e vagy sem?

Az elmúlt 1 évben rengeteg kérdés érkezett hozzám (kb. napi 5-10) a teherbeesés témakörében, így idejét láttam készíteni egy részletes összefoglalót a leggyakrabban feltett kérdésekről.

 Terhesség FAQ: teherbeestem-e vagy sem?

Teherbe eshetek-e…?

Ha megszakítással védekezünk
(vagy ha csak betette, de nem bennem ment el)
Igen, a megszakításos védekezés Pearl indexe 35, azaz 100 nőből, akik 1 éven át így védekeztek, 35 teherbe esett, ez elég nagy arány azért)

Ha kiszakadt a gumi…
Ha nem ment el benned és akkor szakadt ki a gumi, akkor kicsi az esély a terhességre, ha elment és utána szakadt el (vagy csak akkor vettétek észre, hogy elszakadt, amikor kivette), akkor nagy.

Bevettem a 72 órás tablettát, terhes maradhattam-e?
Erre minimális az esély (1% alatti), de a 72 órás tabletta megváltoztatja a vérzést, röviddel a bevétel után általában megjön és a ciklus is pár hónapig más lehet a megszokottól (valamint a vérzés mennyisége és minősége is)

Egy szem tabletta kimaradt…
Ha tablettát szedsz, akkor elvileg kimarad a peteérésed, gyakorlatilag lehet az aktus hatására extra peteérésed, de ennek az esélye minimális.

Szedem a fogamzásgátló tablettát, lehet, hogy mégis terhes lettem?
Hormonális fogamzásgátló tabletta mellett 0,5% az esélye a teherbeesésnek, ami kis esély, de azért néha előfordulhat (ez csak akkor érvényes, ha nem maradt ki egy tabletta sem!)

Spermaölő kúppal védekezek, lehetséges, hogy mégis teherbe estem?
Elképzelhető, 5% erre az esélyed.

Már 1 hónapja késik és a tünetek egy része már jelentkezett, mit tegyek?
Először is tesztelj, aztán eredménytől menj el orvoshoz, aki megállapítja a terhességet vagy segít rendbetenni a kimaradt ciklusodat, megállapítani a tüneteid okát.

Csak petting volt
Ha nem került előváladék vagy spermium a hüvelyedbe, akkor nem lehetsz terhes. A spermiumok szabad levegőn hamar elpusztulnak, ezért törülközőtől, ágyneműtől (a rajtamaradt spermiumtól) sem lehetsz terhes.

Terhességi tesztek és tesztelés

Az ellenőrző ablakban nem jelenik meg semmi
Ha az ellenőrző ablak nem mutat semmit, akkor nem jó a teszt, másikat kell venni.

Negatív a teszt, lehetek-e terhes?
Lehetsz bizony! A pozitív teszt sosem téved, de a negatív teszt gyakran. Nézzük milyen esetek lehetnek:
1. Túl korán csinálod meg a tesztet Tesztelni legkorábban a következő menses első napja előtt 1 nappal lehet (vagy ha nincs rendben a ciklusod, akkor az együttléttől számítva 12-14. nap múlva)

2. Nem elég érzékeny a teszt A tesztek különféle érzékenységűek, az egyik még negatívat mutathat, mert nem talál elég HCG-t a vizeletedben, miközben a másik már kisebb mennyiséget is érzékel A terhességi tesztek érzékenységéről itt olvashatsz bővebben

3. Nem reggel teszteltél A reggeli vizelet töményebb, ezért jobban kimutatja benne a HCG-t a teszt, lehet, hogy napközben még negatívat mutat a teszt, de másnap reggel már pozitívat.

Tévedhet-e a pozitív teszt?
Egyes ritka pajzsmirigybetegségek esetén előfordulhat, hogy téved a teszt (de tudnál róla, ha ilyen betegséged lenne), egyébként nem.

Pozitív lett a teszt, mégis megjött, most akkor mi van?
Két eset lehetséges:

1. Ha csak gyenge barnás folyást, rózsaszínes gyenge vérzést észlelsz, nem túl erőset és nem állandóan, hanem foltokban, akkor terhes vagy, de valamilyen hormonprobléma miatt (ez hajlam kérdése is lehet, főként korábban már elvetélt, illetve szült nőknél fordul elő) van a folyásod (tehát ez nem rendes menstruáció) és mindenképpen mielőbb fordulj orvoshoz, aki gyógyszeres úton tud segíteni. Ne ijedj meg, ez kezdődő vetélés jele is lehet akár, de nem feltétlenül, és mielőbb mész el orvoshoz, annál hamarabb kaphatsz segítséget.

2.Ha rendes erőteljes vérzésed van, akkor korai vetélésed volt, ami nagyon gyakori, a korai terhességek 20%-a így végződik.


Pozitív lett a teszt, mikor menjek el orvoshoz?

Várjál legalább 7-10 napot az orvoshoz menéssel, ugyanis a 4.-5. héten még az ultrahang sem látja a babát, legkorábban a 6. héten látható.

Mennyi idő után lehet kimutatni a terhességet?
Az “akció” után minimum 10-12 nap kell, addigra ágyazódik be a baba és akkor kezd el HCG hormon termelődni a szervezetben, amit a teszt ki tud mutatni.

Nem tudom, mikor volt a peteérésem, de a múltkor együttvoltunk és szerintem terhes vagyok. Mikor teszteljek?
Amikor utoljára együttvoltatok, ahhoz képest számolj 12 napot és akkor csinálj tesztet, ha már a 12. napon vagy utána vagy.

További teszteléssel kapcsolatos infókat itt találhatsz!

Problémák

fertőzések, betegségek és egyéb a terhesség útjában álló akadályok

Szoptatás mellett teherbe eshetek-e?
Igen. A baba 6 hónapos koráig, ha igény szerint szoptatsz és két szoptatás között nem telik el 6 óránál hosszabb idő egy alkalommal sem, akkor érvényesül a szoptatás fogamzásgátló hatása, egyébként nem.

Terhesség mellett szoptathatok-e?
Igen, akár a szülésig szoptathatsz, hacsak nem vagy különösen hajlamos a vetélésre, koraszülésre (ha korábban már előfordult ilyen) és nem nyílt ki a 36. hét előtt méhszájad, illetve ha az orvosod kifejezetten meg nem tiltotta pl. gyakori, idő előtti (36. hét előtt) méhösszehúzódásokra hivatkozva.

Babát szeretnénk, de valamilyen fertőzésem van…
Ha lehet, előbb kezeltesd ki magad, mielőtt teherbe esel, de attól, hogy fertőzésed van, még teherbe eshetsz, tehát a fertőzés nem fogamzásgátló módszer.

Terhes vagyok és fertőzésem van
Emiatt ne aggódj, menj el orvoshoz és kezeltesd.

1-2 hete iszogattunk a barátokkal, de most rájöttem, hogy terhes vagyok, nem lehet baja a babának?
A múlt héten antibiotikumot kellett bevennem, de most rájöttem, hogy terhes vagyok, lehet valami baja tőle a babának?
Nem, az első 4-5 hétben semmilyen rendellenesség nem alakulhat ki alkohol vagy gyógyszerszedés miatt. Érdemes ezügyben elolvasni a dr. Czeizel Endrével készült riportot

Háromszor lett negativ a tesztem, es azota ketszer megjott rendesen, ugye kizárt, hogy terhes vagyok?
Ha azóta nem voltatok együtt védekezés nélkül, és a mensesek a megszokott időben jöttek, akkor igen, kizárt.

Kimaradt a menzeszem és mellfeszültést, ingerültséget, fejfájást vagy enyhe barnás folyást tapasztalok, lehetek-e terhes?
Igen. Csinálj tesztet! Aztán az eredménytől függetlenül mindenképpen menj el orvoshoz. Ha babát vársz, akkor azért, mert a barnás folyás nem normális dolog és kezelni kell, ha pedig nem vársz babát, akkor a cikluskimaradás és a barnás folyás fertőzés vagy más nőgyógyászati gond jele lehet, amit kezelni kell.

Mennyi az esélye…?

Ha mindketten egészségesek vagyunk és nem védekezünk, mennyi az esélye hogy babánk lesz?
Az esély kb. 20-30 százalék egy ciklus alatt, ha pont sikerült elkapni a megfelelő időpontot. 1 éven belül kb. 85% az esély.


Pár napja együttvoltunk a párommal, most hányingerem van (szúr a petefészkem, alhasi fájdalmaim vannak, fáradt vagyok, szédülök, émelygek, fáj a fejem, feszül a mellem – a megfelelő tünetek behelyettesítendők), vajon terhes vagyok?

A terhességi tüneteket legkorábban az együttléttől számított 12 nap múlva érezheted, ennél korábban nem.

Naptár módszerrel védekezünk, lehet, hogy terhes vagyok?
A statisztikák azt mutatják, hogy ha naptár módszerrel védekeztek, akkor a teherbeesés esélye 1 éven belül 40%. Nem mindenkinek van a félidőben a peteérése, van akinek pár nappal korábban, van akinek később van, és lehetnek extra peteérések is, amiket az orgazmus vált ki.

A menstruáció alatt voltunk együtt, lehetek-e terhes?

Igen, a menstruáció alatt is teherbe lehet esni, bár az esélye kisebb, mint máskor.

A mensesem elmúlt és az utána levő időszakban voltunk együtt, lehetek-e terhes?

Igen. A mensutrációt követő napokat egészen a peteérésig „bizonytalan időszaknak” hívják a megtermékenyülés szempontjából, ilyenkor könnyebb teherbeesni, mint a peteérést követő időszakban.

Vízben voltam együtt a barátommal, úgy hallottam, a víz megöli a spermiumokat, de mégis félek, hogy terhes lettem…
A víz nem öli meg a spermiumokat, úgyhogy igen: terhes lehetsz akkor is, ha vízben voltatok együtt.

Bevettem az esemény utáni tablettát, és rá pár nappal megjött, de most a rendes ciklusom késik és hányingerem van, lehet hogy terhes vagyok?
Az esemény utáni tablettától pár nap múlva vérzés jelentkezik, és a megszokott ciklus utána néhány alkalommal elcsúszhat, mivel felborul a hormonháztartás. De persze, ha közben megint védekezés nélkül (akár megszakításos védekezéssel) voltatok együtt, akkor a egy másik alkalommal mégis teherbe eshetsz.

A fogamzásgátlási módszerek hatékonyságáról bővebben itt olvashatsz: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/terhesseg-elott/terhes-vagyok-vagy-nem

Peteéréssel kapcsolatos kérdések

Lehet érezni a peteérést?
Ha nagyon ismered a szervezeted jelzéseit, akkor igen, lehetnek ráutaló jelek: enyhe menstruációs görcs szerű fájdalmak, alhasi szurkálás.

Honnan tudhatom, hogy peteérésem van?
Többféle módon tudhatod meg, mikor van a peteérésed
1. Ha rendszeresen hőmérőzöl, akkor a peteérés időpontjában leesik a hőd (a módszerről bővebben itt olvashatsz)
2. Használhatsz ovulációs tesztet is, ami a peteérés időpontját pontosan jelzi
3.Megnézheted a méhnyaknyákodat is. Ehhez a hüvelyedből kell mintát venned (tiszta kézzel). Normál állapotban a nyák fehér és ragadós, de a peteérés időpontjában a nyák átlátszó és nyúlós lesz és úgy néz ki, mint a tojásfehérje.

Nem pont peteéréskor voltunk együtt, hanem előtte (vagy utána) 2-3 nappal. Lehet, hogy mégis teherbe estem?
Igen, lehet. A spermiumok 2-3 napot képesek életben maradni a petevezetékben, ezért lehet, hogy a peteérés előtt 2-3, utána pedig 1 nappal történő együttlét révén még létrejön a fogantatás.

Menstruáció és terhesség

Az előző menstruációm más volt, mint a többi, lehet, hogy terhes vagyok?
Önmagában az, hogy máskor jött meg, esetleg kevesebb vagy több vérzés volt a szokásosnál nem jelenti azt, hogy terhes vagy. Ha a terhesség ellenére megjön (nagyjából a szokásos időpontban), akkor enyhe barnás folyást tapasztalhatsz, ami szakaszos és csak 1-2 napig tart. Ha folyamatosan vérzel, és több napon át, akkor nem vagy terhes (vagy terhes voltál, de elvetéltél, ez a korai terhességek 20%-ban előfordul)
Ha mégis gyanakodsz, csinálj egy tesztet, a menses időpontja után már ki kell mutatnia a terhességet.

Nem jött meg a mentruációm, de a ciklus utolsó napjaiban együttvoltunk, lehetek terhes?
Igen, lehetsz, de ezt ebben az esetben a teszt a menses első napjaiban még nem mutatja ki. Az együttléttől számolj 12 napot és akkor már tesztelhetsz.

Lehet-e érezni a beágyazódást ? És hanyadik napon van?
A fogantatástól számított 7-12. nap között van valamikor és igen: az érzékenyebb kismamák megérzik.

Pár napja kellett volna megjönni, de nem jött meg. Érezhetek már tüneteket? Mikor teszteljek?
Igen, most már érezhető. 2-3 napot várjál és ha nem jön meg, tesztelj megint.

Már meg kellett volna jönnie, de nem jött meg. Csináltam tesztet, de negatív lett, akkor most nem vagyok terhes?
Lehet, hogy terhes vagy, de nem volt elég érzékeny a teszt vagy nem reggel csináltad. Emellett még az is lehet, hogy a ciklus végén estél teherbe, ezért még korai volt a tesztelés. Várjál néhány napot és ha nem jön meg, tesztelj megint.

Még nagyon fiatal vagyok a terhességhez

Hogyan mondjam el a szüleimnek?
Mindenképpen beszélj őszintén a szüleiddel. Igen, nagyon kellemetlen lesz, biztosan meg fognak szidni, de fontos, hogy segítsenek neked megoldani a helyzetet akárhogy is alakulnak a dolgok. Semmiképp ne ess abba a hibába, hogy vársz hetekig és halogatod, mert akkor már sokkal nehezebb lesz akármilyen döntést is meghozni. Segítséget kaphatsz a Kiáltás az életért Alaptványtól is, akik segítenek a tesztelésben, és lelki segítséget is nyújtanak. Itt éred el őket: http://www.valsagterhesseg.hu/

Az első tünetek

Fájdogál a hasam, terhes lehetek?
Önmagában az alhasi fájdalom lehet a közelgő menses jele is, de felfázás is okozhatja. Ha gyanítod, hogy terhes vagy, akkor a menses elmaradása, valamint a pozitív teszt alapján mondhatod, hogy terhes vagy.

A mellemből átlátszó előtej szivárog, lehet, hogy terhes vagyok?
Ez lehet a terhesség jele is, de hormonzavar és hormontartalmú gyógyszerek fogyasztása is okozhatja, illetve, ha 1 éven belül hagytad abba a szoptatást, akkor amiatt is lehet.
Erről bővebben itt olvashatsz: http://www.kismamablog.hu/szoptatas/elotej-a-terhesseg-alatt

Két hete voltam orvosnál,merthogy a tesztem pozitív lett.Az orvos azt mondta,2 hét múlva menjek vissza, mert még kicsi a terhesség s csak a petezsák látszik.Ezt követően 2-3 napig jelentkezett a reggeli hányás,de már 2 napja nincs ilyen…Igaz egész nap émelygek,furcsán érzem magam,de ez az elmaradás aggaszt nagyon.Lehet,hogy nem él bennem a babám?
Ha émelyegsz, akkor nincs gond. Ha elhal a baba, akkor minden tünet megszűnik teljesen, nincs émelygés sem.

7 napja erzekenyek a mellbimboim, es fajdogál a hasam lent. Lehet, hogy terhes vagyok?
Az érzékeny mellek és a hasfájogatás egyaránt terhességi tünet, de a közeledő menses előjele is lehet, ezért érdemes megvárni, hogy megjön vagy nem és ha nem, akkor csinálni egy tesztet.

Mostanában eléggé megnőtt a hasam, és kemény is. Nem tudom, hogy ez terhesség-e, vagy csak meghíztam.
A hasnövekedés és a kemény pocak nem jellemző a koraterhességre. Puffadás jelentkezhet, de arról érzed, hogy emésztési dolog. A várandósoknál nem a pocak növekszik, hanem az alatta levő rész először, de ez csak a 12. hét után szokott kifejezetten és szemmel láthatóan is jelentkezni.

A dokim végzett hüvelyultrahangot, és azt mondta kissé meg van vastagodva a nyálkahártyám, de azt mondta, ez még nem terhesség. Most akkor mi van?
Korán mentél el orvoshoz, ezért az ultrahangon még nem látta a babát. A terhességet hivatalosan csak akkor állapítják meg, ha már van a babának szívhangja (kb. a 6. héten lehet ezt már észlelni).

Hőmérőzéssel kapcsolatos kérdések

36,9 a testhőm, most akkor terhes vagyok?
A magas testhőmérséklet önmagában semmit nem jelent. Normál ciklusnál menses előtt mindig felemelkedik a testhő és vagy a menses első napjáig, vagy a menses végéig magas marad. Csak akkor van értelme mérni a hődet, ha van viszonyítási alapod az előző hónapról, hogy hogyan is szokott nálad lenni. Ha a menstruáció elején szokott leesni a hőd, akkor a változásból azonnal tudhatod, hogy meg fog jönni, ha a végén, akkor a fennmaradó hő azt is jelentheti, hogy meg fog jönni, csak késik.

Hőemelkedésem van, terhes vagyok?
A magasabb testhő a cíklus végén normális dolog, mindig van. Az a lényeges, hogy a menstruáció várható első napján leesik-e (ezesetben meg fog jönni) vagy nem. De fontos tudnod, hogy van, akinek nem a menses első napján esik le, hanem csak közben, ezért ez a módszer nem 100%-os a terhesség megállapításában.

A hőm csak 36,5, akkor nem is vagyok terhes?
Nem a testhő mértéke számít, hanem a korábbi adatokhoz viszonyított mértéke. Ha több hónapon át folyamatosan mérted a testhőmérsékletedet, akkor tudod, hogy mennyi szokott lenni a hőd peteérés előtt, alatt és utána. Van, akinél ez az érték eleve alacsonyabb, így a peteérés utáni megemelkedett testhőmérséklet is alacsonyabb lesz. Mindemellett az is lehet, hogy nem volt peteérésed, azért alacsonyabb még a hőd.

A hőmérőzésről bővebben itt írtam: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/a-terhesseg-jelei/terhessegi-testhomerseklet

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 223 Comments

  • Erika

    2014. január 11. szombat

    Rendszertelenül jön meg elég gyakran a barátommal lassan egy hónapja nem védekezünk vettem tesztek mivel elêg gyakran nincs ètvágyam de van mikor rámjön amit megkivánok azt megszerzem,lustaság,ingerültség a teszt pozitivat mutatott de kissé halványan a mensesem 2hete késik mit tegyen?

    • Gabi

      2014. január 21. kedd

      A teszt akkor is pozitívnak tekinthető, ha halvány a második csík. Tehát 99%, hogy terhességről van szó. Érdemes nőgyógyászhoz fordulni, ott egyértelműen kiderül, mi a helyzet.

  • Daniella

    2013. december 24. kedd

    Kedves Doktornő!

    18 éves vagyok a párommal lefeküdtünk és 2-szer elment bennem és mind a 2 szer peteérésem volt.Rá 2 napra meg jött de nem akkor kellet volna hanem késöbb.De viszont nem rendesen jöttt meg hanem barbás piros volt elejinte utánna élénk piros és megint vissza ment barnás pirosba.Lehetek terhes?

    A választ elörre is köszönöm.

    • Gabi

      2013. december 30. hétfő

      Ha nem védekeztetek, akkor lehetsz terhes. Ha bizonytalan vagy, mindenképp érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet.

  • Katalin

    2013. november 23. szombat

    Kedves Doktornő!

    25 éves vagyok, és érdekelne, hogy mennyire biztonságosak az óvszerek fogamzásgátló szempontból?

    Utánaolvastam több helyen is, és az óvszereknél elég eltérő pearl-indexeket adnak meg más-más oldalakon. Hol van az igazság?

    Továbbá szinte mindenhol úgy írják, hogy „megfelelő használat mellett” a teherbeesés veszélye pl. 2-3%. Ez most azt jelenti, hogy 2-3% az esély rá, hogy kiszakad/lecsúszik stb. a megfelelő használat mellett, vagy azt, hogy ha semmi baj (szakadás, szemmel látható sérülés) nem történik, és a pár úgy hiszi minden rendben van, akkor esik teherbe 100-ból 2-3 nő egy év alatt? És ha a második feltételezésem igaz, akkor ez azt jelenti, hogy hiába vagyunk nagyon tudatosak, használjuk az utasításoknak megfelelően és ellenőrizzük le mindig, hogy nem lyukas, sérült-e az óvszer, így is elképzelhető, hogy teherbe esek? Tudom, esély mindig van rá, de mekkora? Biztonságos annyira a dolog, hogy éveken keresztül használjuk a párommal a védekezéshez?

    Válaszát előre is köszönöm!

    Katalin

    • Gabi

      2013. december 01. vasárnap

      Nehéz lenne ezt pontosan megmondani. Ha az óvszer nem gyári hibás, idejében felkerül, nem csúszik le, nem lyukad ki, nem szakad el, akkor nagyon megbízható tud lenni. A balesetek inkább a fenti esetekből adódnak.

  • kinga

    2013. november 22. péntek

    Kedves doktornő
    A párommal 7 napja voltunk együtt és nem védekeztünk a menszeszem mar 3 napja nem jott meg mikor csinálhatok tesztet es lehet hogy terhes vagyok ha igen akkor mennyi idon belül fognak jelentkezni a tünetek?
    A válaszát előre is köszönöm.

    • Gabi

      2013. december 01. vasárnap

      Ha már késik a menzesz, akkor érdemes a teszttel próbálkozni. A tünetek nem jelentkeznek mindenkinél egyformán, vannak olyan szerencsések, akik minden panasz nélkül élvezik a terhességet. A tünetek leghamarabb a teherbeesést követően 10-12 nap elteltével jelentkezhetnek.

  • szandi

    2013. november 04. hétfő

    Kedves doktor nő

    Oktober 13än vóltunk eggyűt a párommaĺ a menstruäcíom nem pontos elëg rendszertelen. Aktus után 14 nappal igy is tesztelhetek. Igaz csinäĺtam már 4 tesztet 10,14,18,21 nap után mind negativ. Való szinű akkor mär h nem vagyok terhes?

    • Gabi

      2013. november 12. kedd

      Az együttlét után 14 nappal már így is jó eséllyel kimutatná a teszt a terhességet. Rendszertelen ciklus esetén gyakran nehezebben sikerül teherbe esni.

  • Eszter

    2013. november 04. hétfő

    Kedves Doktornő!
    A párommal elég ritkán vagyunk együtt (sokat dolgozunk, van két gyermekünk, így elég nyúzottak és fáradtak vagyunk estére). Október hónapban talán egyszer vagy kétszer szeretkeztünk, de nem ment el belém, jóval azelőtt kiszállt, hogy elélvezett volna. Szeptember 1-jén, utána pedig szept. 30-án jött meg a menzeszem. Azóta nem jött meg, kiszámolva kb. 1 hete késik (+/- 1-2 nap). Azon kívül, hogy nőttek kicsit a melleim semmi egyéb tünet nem jelentkezik (a lányaimnál voltak rosszullétek, émelygés, érzékenység a szagokra, stb.). Biztos, ami biztos alapon csináltam tesztet, ami pozitív lett. Érdekelne, hogy csak terhesség esetén lehet pozitív a teszt? Előfordul a családban pajzsmirigy betegség, és az utóbbi 1-1,5 hónapban elég jelentősen meghíztam, sokat vagyok nyúzott, fáradt, levert, pedig előtte nagyon pörgős voltam.
    Válaszát előre is köszönöm:
    Eszter

    ui.: már bejelentkeztem a nőgyógyászomhoz, de sajnos csak a jövő héten tud fogadni, mert szabadságon van, és nem szeretnék máshoz menni, mert benne 100%-ban megbízom.

    • Gabi

      2013. november 12. kedd

      Azóta már valószínűleg kiderült, mi a helyzet. Nehéz lenne megmondani, a pozitív teszt nagyon ritkán mutat téves eredményt.

  • Barbara

    2013. november 01. péntek

    Szép jó estét!
    Szeretnék érdeklődni,hogy a volt párommal 3évig együtt voltam,2 év után elterveztük,hogy szeretnénk babát,de nem jött össze és nem tudom mi lehet az oka mivel,hogy fogamzásgátlót sem szedtem?

    • Gabi

      2013. november 12. kedd

      Ennyiből nehéz lenne megmondani. Több oka is lehet, ha egy párnak nem sikerül a terhesség. Lehet gond egyik vagy másik félnél. Kivizsgálás nélkül nem lehet megmondani mi volt az oka.

  • anya

    2013. október 01. kedd

    Kedves Ági!

    Már többször segítettél válaszaiddal, most viszont újra tanácsot szeretnék kérni. szept 16-án kellett volna a menzesznek megjönni e de nem jött meg, ezért rá 1 hétre csináltam egy tesztet,27-én pozitív lett. 29-én elmentem orvoshoz, de nem tudott semmit mondani még. azt javasolt 2 hét múlva menjek vissza, ha addig sincs semmi. szept.30-án barnás folyásom volt, már kezdtem örülni, hogy meg fog jönni, de semmi. Azt érzem, hogy megakarna jönni, de semmi. 3 éve szedek fogamzásgátló tablettát, és most sem hagytam ki. Sgíts kérlek, hogy mitől lehet ez? terhes lehetek?? kérlek az e mail címemre válaszolj! köszönöm!

    • Gabi

      2013. október 08. kedd

      Mivel a teszt pozitív lett és a vérzés is késik, valószínűleg terhességről van szó. Gyakran a terhesség elején még az ultrahangon nem lát biztosat az orvos, ezért szoktak 2 hét múlva kontroll vizsgálatot javasolni.

  • Anita

    2013. szeptember 30. hétfő

    Kedves doktornő!
    Együtt voltam a párommal. Most pedig nem jött meg a menstruációm. Utóljára augusztus 25. jött meg. A menstruációs ciklusom rendszertelen. Van hogy 30 napos, van hogy 33 napos. Volt hogy egyik hónapban volt menstruációm. Másik hónapban nem. Utánanéztem, hogy hány hetes terhesnek kellene lennem és milyen terhességi jelek vannak már ilyenkor, viszont egyiket sem érzem. Nem érzékeny a mellem, nem vagyok fáradt, nem járok sokat toalettre stb. Augusztusban szedtem antibiotikumot mivel fájt a fogam és beteg is voltam. Lehet ezért késik most a menstruációm? Vagy terhes vagyok?

    • Anita

      2013. szeptember 30. hétfő

      Elnézést kérek. Kihagytam még pár dolgot. A párom nem bennem ment el. Szedek négy féle orvosságot. Egyiket szabálytalan pulzusra, másikat vérhigításra, harmadikat epilepszia miatt írták fel viszont kiderült hogy nincs epilepsziám a szívem okozza a gondot, a negyediket pedig türőnyomásra szedem. Válaszát előre is köszönöm.

      • Gabi

        2013. október 07. hétfő

        Érdemes lenne alaposan átolvasni a szedett gyógyszerek betegtájékoztatóját, lehetséges, hogy valamelyik (vagy ezek így együtt) befolyásolják a ciklust. Ha egyébként is rendszertelenül jelentkezik a menzesz, lehetséges, hogy most is erről van szó, de ettől még 100%-osan nem lehet a terhességet kizárni. A megszakításos védekezés pedig nem a legbiztonságosabb módszer, alkalmazása során kb. 5% a teherbeesés kockázata, ugyanis még ha időben megszakításra is kerül a sor, az együttlét elején is jelentkező előváladék is tartalmazhat spermiumot, amitől teherbe lehet esni. Ezek alapján, ha időközben nem jött meg mégis, mindenképp csinálnék egy terhességi tesztet.

    • Gabi

      2013. október 07. hétfő

      A tünetek hiánya nem zárja ki a terhességet. Ha továbbra sem jött meg, érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet. Az antibiotikum kicsit befolyásolhatja a ciklust, de csak amiatt nem maradna ki a vérzés.

  • szekely monika

    2013. szeptember 23. hétfő

    kedves Doktor no. meg szeretnem kerdezni
    hogy a mult honapba nem volt rendesen meg jove a menszeszem csak harom nap volt de azis barnasan jot .
    el mentem csinaltatam egy ver vetelt de az azt mutata ki hogy nem vagyok terhes es
    most sem jot meg a menstruaciom lehet hogy terhes vagyokvagy valami mas lehet az oka

    • Gabi

      2013. szeptember 25. szerda

      Terhesség is lehet, ahogy más probléma is. De ennyiből nehéz lenne megmondani. Érdemes lenne nőgyógyászhoz fordulni, hogy kiderüljön, mi miatt maradt ki a vérzés.

  • Szilvi

    2013. augusztus 22. csütörtök

    Kedves Doktornő!

    Egy kérdésema következő lenne, a férjemmel 2 hónapja próbálkozunk a babával eddig sikertelenük viszont a menstruációm zavaros azóta. Az első próbálkozás után 3 napig tartott most legutóbb pontosan megjött, de csak barnás volt és a mellem továbbra is fáj vm a mellbimbóm is érzékeny érintésre.(a teszt negatívat mutatott) Mi okozhatja ezt vm ettől függetlenül lehet terhesség? (aug.10-én voltunk együtt és 18-án „jött meg”.

    • Gabi

      2013. augusztus 29. csütörtök

      A negatív teszt ellenére nem lehet teljesen kizárni a terhességet. Ha egyébként jelentősen tovább szokott tartani a menzesz, és bővebb is a vérzés, és továbbra is bizonytalan, néhány nap elteltével érdemes a tesztet megismételni.

  • Detti

    2013. július 14. vasárnap

    Kedves Doktornő!
    Szeretném tudni,hogy terhes lehetek-e?E hónap elején múlt el a menstruációm és rá 8-9 nappal együtt voltunk a férjemmel.A számba élvezett el,majd később együtt voltunk,de megszakítottuk az együttlétet.Aggódom,hogy nem került-e spermium vagy előváladék a hüvelyembe. a párom nyugtatgat,hogy nem volt semmi,nyugodjak meg. Nem védekezünk,mert később szeretnénk még babát. Köszönöm válaszát.

    • Gabi

      2013. július 22. hétfő

      Ha csak megszakítással védekeztek, akkor kb. 5% a terhesség esélye.

  • Loretta

    2013. július 10. szerda

    Ja és az ébredési hőm (hüvelyben mért) 37 fok volt ma.
    Napközben is 36,9-37,1 fok között van.

  • Loretta

    2013. július 10. szerda

    Kedves Gabi!

    Én megszakítással szoktam a párommal lenni.
    Utoljára május 31.-én volt meg a menzeszem azóta nem jött meg.
    Általában 30 naposak a ciklusaim előfordul pár nappal előbb vagy később jön meg.
    A várt menzesz előtt két héttel szurkált,görcsölt már a hasam émelyegtem teltség érzetem volt nem nagyon volt étvágyam.A gyomorsavam nagyon sok lett ami nem jellemző és ég a gyomrom.Ma van a 10. napja,hogy késik,de a reggeli első vizeletes tesztem negatív.A petefészkembe néha belenyilall a mellem nem fáj csak a mellbimbóm nagyon nagy lesz néha (mintha begyulladna) és nagyon érzékeny hozzá sem lehet érni.Az étvágyam megnőtt kívánós lettem.Inkább édességeket kívánom meg pedig nem voltam annyira édesség párti.Ön szerint lehetek terhes?Megvárjam az e hó 31.-ét ami a következő menzesz időpontja és ha nem jön meg teszteljek újra?Menjek dokihoz vagy még várjak vele?Válaszát előre köszönöm.(Kicsit meg vagyok ijedve,mert ennyit még soha nem késett és így még soha nem fájt a mellbimbóm menzeszél is csak a mellem fáj picit,de ez most más itt csak a mellbimbóm de az nagyon)

    • Gabi

      2013. július 10. szerda

      Ha nem jelentkezik vérzés, néhány nap elteltével érdemes a tesztet megismételni. Ha petefészek környéki fájdalom erős, akkor viszont a teszt eredményétől függetlenül érdemes nőgyógyászhoz fordulni.

      • Loretta

        2013. július 10. szerda

        Szia Gabi!
        Szerencsére nem csak nagy ritkán jobban belenyilall.
        Hát akkor reménykedek,hogy baba lesz.

        • Loretta

          2013. július 12. péntek

          Ha apró has szurkálás van és enyhe görcsök semmi barnás folyás vagy vérzés és még mindig nem jött meg negatív a teszt.Lehet méhen kívüli a terhesség?

  • xx

    2013. június 27. csütörtök

    Kedves válaszadó!

    Június 1-jén volt utolsó menstruációm, és most 29.-én esedékes a következő. Párommal óvszerrel védekezünk, minden alkalommal, és még rövid időre sem volt bennem óvszer nélkül. Azonban pont a peteérésem időszakában az aktus végén azt vettük észre, hogy az óvszer kicsit feljebb csúszott, kb. félig, de a vége kint volt és nem is csúszott le teljesen…amikor a párom elment utána rögtön kivette, szóval még nem lankadt le…mégis aggódok, hogy esetleg visszafolyhatott valami?! Lyukas nem volt az biztos…minden alkalommal ellenőrizzük!
    Mostanság eléggé fáradékony vagyok, bár ez lehet az egyetemi hajrától is…
    Ön szerint van ok terhességre gyanakodni?
    Választ előre is köszönöm!

    • Gabi

      2013. június 28. péntek

      Ha az óvszer épségben maradt, és biztosan nem került ondó a hüvelybe, akkor nem valószínű a terhesség. De ha bizonytalan, és esetleg a menzesz sem jelentkezik időben, érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

      • xx

        2013. június 30. vasárnap

        A menzeszem 28.-án rendben megjött 🙂

  • Emese

    2013. június 13. csütörtök

    Kedves Ági!
    Az lenne a problémám,hogy fél éve szedek Yadine fogamzásgátlót,és eddig semmi problémám nem volt vele.Szedem rendszeresen minden nap.Most kellene megjönnie ezen a héten és eddig semmi nem történt,még pecsételés sem.Fél éves kislányom előtt 6 évig szedtem.Vajon most mi lehet a baj??Lehet,hogy terhes vagyok?De semmi jelét nem észleltem,hogy terhes lennék.Érdemes lenne majd tesztet csinálnom,vagy forduljak rögtön orvoshoz?

    Válaszát nagyon köszönöm!!

    • Emese

      2013. június 16. vasárnap

      Már tárgytalan,de nagyon köszönöm.Másnap reggel megjött a menzeszem.Úgy néz ki csak én voltam türelmetlen. 🙂 Szép napot kívánok.

    • Gabi

      2013. június 18. kedd

      Ha a 7 napos gyógyszerszünet alatt nem jelentkezik vérzés, érdemes inkább orvoshoz menni, ott egyértelműen kiderül, ha esetleg terhességről van szó.

      • Emese

        2013. június 19. szerda

        Köszönöm szépen.

  • Szabó Regina

    2013. június 09. vasárnap

    Kedves Doktornő!
    A menzeszem utáni nap voltam együtt a párommal és nem védekeztünk. Azonban azóta sok a fehér folyásom. Lehetséges, hogy terhes vagyok. A fehér folyásom nem volt nyúlós és átlátszó, ebből arra következtettem, hogy nincs pete érésem. Válaszát előre is köszönöm.

    • Gabi

      2013. június 13. csütörtök

      Ha védekezés nélkül voltak együtt, van esély a terhességre. Viszont a folyás állagából nehéz lenne következtetni. Ha az együttlét óta már eltelt 10-12 nap, vagy már késik a menzesz, érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

  • Donna

    2013. június 02. vasárnap

    TISZTELT dr nö!párommal menzesz után sokszor védekezés nélkül voltunk együtt 4.hónapja nem szedek fogamzásgátlót.még nem érzem h terhes lennék nincs semmi tünet.vagy lehetek terhes és nem érzem?

    • Gabi

      2013. június 06. csütörtök

      A tünetek hiánya nem jelenti, hogy valaki nem terhes. Ha már késik a menzesz, érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

  • BIA

    2013. május 11. szombat

    szia az elözö mensesem 10 napig tartot a párommal megszakitásossan vedekezünk…ebben ahónapban amensesem eleje olyan volt mint a vége szokott leni barnas kevés váladék 2 napig fájdalom nélkül most a harmadik napon jelentkezett az élénk tisztának tünnü vérzés
    mi lehet az ok???

    • Gabi

      2013. május 15. szerda

      Ha ez után a két nap után normálisan, megszokott módon zajlott a vérzés, akkor minimális a terhesség esélye. De hozzátartozik, hogy a megszakításos védekezés nem éppen a legbiztonságosabb módszer. Kb. 5% a teherbeesés kockázata.

  • Tina

    2013. május 06. hétfő

    Sziasztok!
    A sztorim a következő: Május 1-én kezdődött a mensim (36 napra jött meg) és már vasárnapra elmúlt. A párommal pharmatex fogamzásgátló kúppal védekeztünk, az aktus után kicsit véreztem. A használati utasítás szerint: „Menstruációs időszakban nem tanácsos, illetve egyéb, hüvelyi úton alkalmazott kezeléssel együtt nem szabad használni.” Kérdésem lenne, hogy van-e ennek teherbeesési lehetősége?Befolyásolhat-e valamit az,hogy utána volt egy kis vérzés? Ha van mikor tesztelhetek, hogy megnézzem terhes vagyok-e vagy sem.
    Köszi előre is a választ!

    • Tina

      2013. május 06. hétfő

      Jah az aktus ma volt azaz hétfőn. Ez kimaradt köszi.

      • Gabi

        2013. május 09. csütörtök

        Ha ezt megelőzően volt a menzesz idején az 1-2 napos vérzés, akkor arra is van esély, hogy egy korábbi alkalommal esett teherbe. Azt már kimutatná a teszt. Ha csak most hétfőn történt, akkor még nem valószínű.

    • Gabi

      2013. május 09. csütörtök

      Sajnos ez a védekezési mód sem nyújt 100%-os védelmet, így a terhességet nem lehet kizárni. Az aktus utáni vérzés ezzel valószínűleg nem függ össze. Érdemes lenne mielőbb csinálni egy terhességi tesztet.

  • Anna

    2013. április 30. kedd

    Kedves Doktornő!
    Anális szextől eshetek teherbe? A menstruációmnak 1-2 napon belül meg kell jönnie, viszont análisan szeretkeztünk a párom úgy is ment el. Van ennek teherbeesési veszélye?

    • Gabi

      2013. május 01. szerda

      Ha a hüvelybe biztosan nem került spermium, akkor nem lehet teherbe esni.

    • Biosz 8

      2013. szeptember 30. hétfő

      Ha emlékszik még az ált. iskola biológia 7-8 osztályos anyagára, akkor nem, de amennyiben nem emlékszik úgy minden lehetséges 😉

  • Kinga

    2013. április 21. vasárnap

    Szia! a kérdésem a követekző lenne. március 30 az utolsó mensesem első napja, párommal nem védekeztünk, mert tervezzük a kistesót!tegnap fürdés közben megnyomodott a mellem és egy kis előtejszerű szivárgás volt, ez azóta is tart és mára már a másik mellemben is, kicsit fájnak de nem vészes, utalhat ez terhességre, vagy ez korai még?
    Előre köszönöm a választ
    Szép napot

    • Gabi

      2013. május 01. szerda

      A terhesség ilyen korai szakaszában ritkán fordul elő a tej szivárgás, de ha a nagytesónál nem túl régen hagytátok abba a szoptatást, akkor még emiatt is lehet. Ha már azóta késik is a menzeszed, akkor érdemes csinálni egy tesztet.

  • erika

    2013. március 25. hétfő

    azt szeretnem kerdezni hogy eggyutt voltunk a parommal de nem mentunk telibe.de megis erzem a hanyingert undort az etelekre.lehetek terhes?

    • Gabi

      2013. április 06. szombat

      A megszakításos védekezés nem nyújt 100%-os biztonságot. Az előváladék is tartalmazhat spermiumokat, így attól is teherbe lehet esni. Ennek az esélye kb. 5%. Ha már esetleg a menzeszed is késik, mindenképp érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

  • betty

    2013. március 25. hétfő

    Üdv doktor nö márc 7 megjött 12 elment a menzeszem 16-17 együtt voltunk 24 napos a ciklusom semmi tünetem talán annyi h néha a melbimbommind ha szurkáln meg kicsit nehéz lenne, de nekemsemmifolyásom meg nyálkás izám nincs száraz vagyok.ön szerint van esélyem a babara 31 -re nem várom h megjöjjön.üdb betty76

  • ibi

    2013. február 24. vasárnap

    kedves doktornő.fogamzásgátlót szedek egy éve.január 30-an volt az utolsó mensesem és 4-en kellet bevegyem az első tablettát a 7 napos szünet után.az év alatt volt olyan amikor el felejtetem be venni egyet egyet és azokat meg tartottam.mivel nem volt lehetőségem akkor venni januárban egy új dobozzal és azokat szedtem be amik az év során meg maradtak.most 19-en sötét sűrű vérzésem van és mindjárt egy hete tart.27-en kellene a normális menstruációim legyen.Mi lehet ez a vérzés lehetek-e terhes?a maradék tablettákkal rontottam el valamit?

  • Eva Nasz

    2013. február 21. csütörtök

    Szia!Nekem elèg rendszertelen a menszeszem àltalàban 17-25 között szokott megjönni,mùlthònapban 18.àn jött meg…most 21.e van és szerintem màr meg kellett volna jönnie…2 hete voltam a pàrommal ,akkor már elég jol fàjt a mellem ,mert nekem joval elötte fàjni szokott elég rendesen ..:( most is nagyon fàj,és nem értem mitöl lehet ez?! A hasam is fàj nèha mintha meg akarna jönni ,de még semmi! Terhes biztos hogy nem vagyok,vagy ha igen már 2 hét utàn tünetei lehetnek ?? Bàr ezt nem hiszem… Kérem válaszoljon mit tegyek?! Tanàcstalan vagyok,dokihoz azért nem mentem,mert németben vagyok és nem lenne egyszerü itt elmenni ! Köszönöm elöre is vàlaszàt !! Evi

    • Gabi

      2013. február 22. péntek

      Elsősorban azért mégis terhességre gyanakodnék. Érdemes lenne csinálni egy tesztet. A korai terhességi tünetek gyakran a menzeszt megelőző tünetekre kísértetiesen hasonlítanak.

      • Eva Nasz

        2013. február 23. szombat

        Szia Gabi! Köszönöm vàlaszod,lehet hogy igazad van .. Vettem elvileg egy nagyon jo tesztet ami mindig azt mutatja ki ami az igazsàg!(és ami persze jo dràga volt ;))! Nos,én ma reggel megcsináltam a tesztet ami pozitiv lett… Mi a véleményed elmenjek dokihoz,vagy vegyek még egy tesztet?? De amugy semmi más tünet nincsen a mell és has fàjàson kivül .. A cigitöl sem undorodom ,meg semmilyen ételtöl,,vagy ezek csak késöbb alakulnak ki ?? Köszönöm válaszod mégegyszer! Evi

  • Krisztina

    2013. február 13. szerda

    Tisztelt Doktornő !

    Érdeklődni szeretnék. A mestruációm késett, enyhe és nagyon kevés barnás vérzésem volt kb. 2 napig, 5 nap múlva csináltam tesztet, ami pozitív eredményt mutatott, első reggeli vizeletnél is. Kb. 3 hetes lehetek eszerint. Lehetek-e méhen kívüli terhes ha szúró hasi fájdalmat érzek, főleg a gyomorszájamnál illetve a derekam is fáj, egyéb tünetet nem tapasztaltam, nekem nincs hányingerem, nincs szédülés, émelygés. A teszt megcsinálása előtt Lansoptol gyomornedv-ellenálló kapszulát szedtem illetve Apranax fájdalomcsillapítót, mert sokszor fáj a hasam. Legutóbb novemberben voltam felfázva ( véres vizelet ) akkor a sürgősségin injekciót kaptam és antibiotikumot ami alapján állítólag rendben jöttem. A héten kérek időpontot ultrahangra és vérvételre, az ultrahang már ki tudja mutatni a méhen kívüli terhességet??? Illetve ha vizsgálatra kerül sor akkor ilyen korai terhességnél nem sértik meg?? Előre is köszönöm gyors válaszát.

  • Kovács Réka

    2013. február 02. szombat

    Tisztelt Doktornő!

    A történetem a következő. Évek óta ugyanazt a fogamzásgátló tablettát szedem, minden nap ugyanabban az időben (beállítottam egy órát). A menstruációmat előre tudom hogy mikor jön meg. Egyik nap viszont arra mentem haza, hogy a kölyök kutyánk kirámolta a fiókomat, amiben a fogamzásgátló tabletta is volt és kb. a levél fele hiányzott. Amit megtaláltam azt már természetesen nem vettem be. Közben szakítottunk a párommal is, így nem írattam fel több gyógyszert. A menstruációm viszont így kb. két héttel előbb is jött meg, ami meglepetésként ért, de aztán rájöttem hogy a kimaradt tabletták miatt. Hétfőn (január 21 én jött meg és pénteken (25-én) el is múlt. Igazából pénteken már csak egy-két csepp volt egész nap. Aznap csináltam egy ovulációs tesztet (kíváncsiságból), ami nagy megdöbbenésemre pozitív eredményt mutatott folyamatosan. Én akkor megkérdőjeleztem a teszt működését és hatékonyságát, hiszen elvileg nem lehet pozitív ha menstruáció után vagyok. Másnap este együtt voltam az ex férfival, bennem ment el. Azóta eltelt két hét, és egyik reggel émelyegve ébredtem fel. A kérdésem az lenne hogy lehetek terhes ha abbamaradt a fogamzásgátló szedése emiatt előbb jött meg, a teszt is pozitív lett és még belém is ment el?
    Válaszát előre is megköszönve,
    Tisztelettel:
    Kovács Réka

    • Vida Agi

      2013. február 03. vasárnap

      Az ovulációs tesztet a tabletta megzavarhatta, hiszen a hormonok kb. 3 hónap alatt ürülnek ki a szervezetből. Kicsi az esélye, de lehetsz terhes, menj el orvoshoz.

    • Viktória

      2013. február 16. szombat

      Tisztelt doktornő!

      A menstruációmnak holnap kell megjönni, viszont a terhesség első 15 jeléből 9 et érzékelek, amit egyébként nem szoktam… Mennyi az esélye annak, hogy állapotos vagyok? Válaszát előre is köszönöm!

      • Gabi

        2013. február 18. hétfő

        Van rá esély. Ha valóban késik a menzesz, mindenképp érdemes tesztet csinálni.

  • Mika

    2013. január 26. szombat

    Szép napot! 🙂

    Nos, kicsit aggódok, de lehet, hogy egy puszta megnyugtatásra vágyom csupán egy külsős személytől :S
    Január 6.-án volt utolsó menzeszem, minden rendben volt, szokott időben, szokott napig tartott…a menzesz elmúlása után pár nappal szeretkeztünk a párommal. Minden esetben használunk spermicides óvszert, mely biztosan tudom, hogy nem szakadt el egyszer sem! Azonban ez alkalommal (a menzesz elmúlása után közvetlenül) mielőtt felkerült volna az óvszer a párom „játszott egy kicsit”. Ez azt jelenti, hogy kb 1-2cm-re volt bennem, de max 3 mozdulat elejéig, tehát szó sincs arról, hogy elment volna bennem, és tényleg csak pár másodpercről van szó. Utána pedig óvszerrel szeretkeztünk.
    Most mégis 2 napja olyan furának érzem a gyomromat :S
    Lehet én aggódom túl, vagy ennyitől is lenne okom aggódni?:S:(
    Várom a válaszát és köszönöm előre is!

    • Gabi

      2013. január 31. csütörtök

      100%-osan nem tudnám kizárni a terhességet, de minimális az esélye. A gyomorpanaszokat nagy valószínűséggel más okozza.

  • móni 35

    2013. január 17. csütörtök

    Kedves doktornő!2012 október 15.én volt egy abortuszom azóta egyszer voltam együtt a párommal megszakítással majd utána szakítottunk voltam 6 hét múlva orvosnál ahol a corenelle fogamzásgátlót írták fel megjött abortusz után 5 hétre és azóta bár nincs rá szükségem szedem a gyógyszert már 2 alkalommal megjött én mégis nagyon rosszul érzem magam lehetséges a gyógyszernek ilyen jellegű mellékhatása?

    • Gabi

      2013. január 21. hétfő

      Nem tudom, pontosan mit takar a „rosszul érzem magam” kifejezés. Mint mindegyik fogamzásgátló tablettának, ennek is lehetnek mellékhatásai. A betegtájékoztatóban részletesen fel is vannak ezek sorolva. Érdemes átolvasni, és ha nem múlnak a tünetek, célszerű visszamenni a nőgyógyászhoz, aki a tablettát felírta.

  • Csizmadia Júlia

    2013. január 15. kedd

    Kedves Ágnes!

    Olvastam a költözködéssel kapcsolatos cikket, és hozzászólásikat, de azt nem találtam, hogy hol lehet hozzászólni, kérdezni, ezért ezt az utat ragadtam meg.

    Kisbabánk 6 hetes, és tervezgetjük a költözést, még mikor vártuk is már felmerült a gondolat, de nem léptünk. Ugyanis egy panellakás 3. emeletén 1,5 szobás lakásban lakunk, és egyre több holminktól már nehezen férünk el, nem beszélve róla, hogy igen meleg a lakás. Így egy nagyobb egy alacsonyabb szintre szeretnénk költözni. Mivel a babánk még túl kicsi nem viselné meg ez a változás? Habár nem tudni, hogy mikor tudjuk a miénket is eladni, mert csak úgy tudnánk másik nagyobb lakást venni, lehet fél évbe is beletellik.

    Válaszát várva, köszönettel:

    Csizmadia Júlia

    • Vida Agi

      2013. február 03. vasárnap

      Ilyen kis korban még nem viseli meg a babát a költözés, általában 9-10 hónapos kortól viselik nehezebben a babák az ilyen változásokat (de ez függ a baba természetétől, a családtól, a változás mibenlététől is)

  • Borbély Erika Tünde

    2013. január 15. kedd

    Kedves doktornő!
    Kérem válaszoljon az alábbi kérdéseimre mert nagyon fontos lenne. Amit január 5-én írtam. Válaszát előre is köszönöm.

  • Kata

    2013. január 10. csütörtök

    Tisztelt Doktornő!
    Nekem olyan problémám lenne, hogy utoljára november 2-án menstruáltam.(ezidáig aránylag rendszeres volt a menstruációm)Azóta semmi nem volt. Addig védekeztünk a férjemmel, majd decemberben úgy döntöttünk, hogy jöhet a baba, ha szeretne és már nem vigyáztunk. Konkrétan december 13-án volt az első ilyen alkalom. Majd kb. 12-13 nap múlva arra ébredtem, hogy megnehezültek a melleim, égtek,a mellbimbó picit sötétedett, de nem olyan látványosan, a mellem nőtt, azóta fellépett még fáradékonyság, pár napig erős gyomorégés, éhség érzet (leginkább este), a testhő folyamatosan (kb. december 22 óta) 36.9-37.4 celsius, alhasi görcsölgetések, bal oldali petefészek környéki szurkáló fájdalom. Néhány napja volt átlátszó, nagy mennyiségű, szagtalan folyás, A szeméremajkak megduzzadtak. Azóta 2 tesztet csináltam (Romed), mindkettő negativ. Orvoshoz csak 2 hét múlva tudok menni sajnos. Nem tudom mi lehet, nagyon szeretnénk babát, de a tesztek miatt elkeseredtem.Milyen betegség okozhat ilyen tüneteket? Köszönöm a válaszát! Kata

    • Gabi

      2013. január 14. hétfő

      Mivel a menzesz is kimaradt, a negatív tesztek ellenére is a terhesség a legvalószínűbb. Érdemes lenne esetleg másik fajta tesztet kipróbálni, lehetőleg reggeli első vizeletből.

      • Kata

        2013. január 17. csütörtök

        Köszönöm a válaszát! Ma voltam orvosnál, ahol rákszűrés után hüvelyi ultrahanggal is megvizsgáltak. Babát nem látott, de nem zárta ki a terhesség lehetőségét. Annyit mondott, hogy meg van nagyobbodva a méhem, majd elküldött vérvételre és vizelet vizsgálatra, amiknek az eredménye csak jövőhéten lesz meg. Szerinte bármi lehet, bár a menstruáció kimaradása miatt (ilyen hosszú ideig) a hormon problémát is felvetette. Kézzel nem vizsgált, csak hüvelyi ultrahanggal. A tüneteim ugyanúgy megvannak, főleg a mellfájdalom, érzékenység. A mai vizsgálat után enyhe barnás folyást tapasztaltam. Ön szerint ez mit jelenthet? A méh megnagyobbodás mire utalhat? A hőmérsékletem továbbra is 37 fok felett van egész nap. Nagyon köszönöm a válaszát!

  • Borbély Erika Tünde

    2013. január 05. szombat

    Kedves Doktornő!
    A segítségét szeretném kérni, a párommal már nagyon szeretnénk kisbabát de eddig nem jött össze úgy hogy ki is tudjam hordani 2012 október 23-án volt egy spontán vetélésem, a vetélés után 1 hónapig nem próbálkoztunk most elkezdtünk újra próbálkozni a baba projekttel. Általában 30 napos a ciklusom és ovulációs naptáron megnéztem mikor lehet peteérésem a naptár szerint 2012 december 31-től 2013Január 4-ig volt az ovulációs ciklusom ebben az időszakban 3x együtt is voltunk védekezés nélkül. Az ébredési hőmérsékletem az elmúlt napokban a következők voltak:dec. 31-én 35,8 Jan.1-én 35,3, Jan. 2-án 35,8, Jan.3-án 36,3 Jan. 4-én 36,3, Jan 5-én 36,3celsius fok volt. Az a kérdésem hogy lehetek -e terhes? Van még egy kérdésem hogy csípő ficamos vagyok, ennek köze lehet a vetélésemnek? Mennyi esélyem van hogy csípőficamosan terhes legyek és ki tudjam hordani a babát? Mert már halottam egy ismerősömtől hogy a csípő ficamos nők közül 100-ból 1 aki gyereket szülhet. Lehetséges hogy ez a baj? A párom egészséges. Kérem válaszoljon minél hamarabb nagyon fontos lenne, és elnézést hogy ilyen hosszú levelet írtam de nem tudok mással erről beszélni és nem tudtam utána olvasni sem az interneten. Válaszát előre is köszönöm.

  • Niki001

    2012. december 04. kedd

    Kedves Doktornő!

    Október 1-jén menstruáltam utoljára.. azóta már volt egy november 1, egy december 1 és még mindig semmi…
    A tablettát 7 hónapja hagytam abba.. esetleg okozhatja az a menzeszem kimaradását?
    Emellett sajnos PCOS betegségem van, amitől ahogy hallottam szintén előfordulhat…
    Terhességnek semmi jelét nem érzem magamon.. nincs reggeli hányingerem, nem émelygek, a melleim is olyanok mint szoktak..
    De tesztet még nem csináltam… úgy érzem nem vagyok terhes, viszont aggaszt, hogy már másodszor maradt ki… 🙁
    Ön szerint mi lehet az oka?

    • Gabi

      2012. december 07. péntek

      Sajnos a kimaradás nem csak terhesség miatt lehetséges, hanem a PCOS miatt is. Először mindenképp egy tesztet csinálnék, aztán megkeresném a nőgyógyászt.

  • Judit

    2012. november 12. hétfő

    Tisztelettel!

    Egy elég fura kérdéssel fordulok önhöz. Van már egy 1éves tüneményes kislányunk. Most szeretnénk egy második babát. 3 napja késik csináltam a reggeli órákban egy X-e.. tesztet két csík jelent meg de nem a szokásos vastag, hanem egy nagyon vékony és nem is egyenes hanem ferde a csík. Olyan mintha golyóstollal húztak volna egy ferdébb vonalat. Pár óra múlva csináltam mégeggyet ebből az pedig negatív. Kérésem az lenne, hogy lehet a teszt máshogyan működik mint eddíg. Vagy pedíg selejtes?

    Üdvözlettel Judit

    • Gabi

      2012. november 15. csütörtök

      Előfordulhat, hogy hibás volt a teszt, a másik pedig már amiatt is lehetett negatív, hogy nem első vizeletből lett elvégezve. Ha bizonytalan vagy, és azóta sem jött meg, érdemes a tesztet megismételi (esetleg másik fajtát), lehetőleg reggeli első vizeletből.

  • Moncsi

    2012. október 24. szerda

    Kedves doktornő’ 23 éves vagyok, s már decemberbe 1 éve lesz, hogy babát szeretnünk. Nagyon rémit, hogy már mindjárt 1 év elteltével sem jön össze. Voltam orvoshoz, az első vizsgálatkor talált nálam cisztát, s hüvelyi fertőzést. Kaptam rá kezelést, s amikor visszamentem az ultrahangon látta az ovulációt. Irt fel folsavot, s azt mondta 3 hónap után menjek vissza. De az égő viszketés még néha mindig visszatér. Mik lennének az első dolgok amiket ki kellene vizsgálni? Ezek fájdalmasak. Nagyon szomoru vagyok, hogy nem sikerül.Válaszát előre is köszönöm…

  • anyamaci

    2012. október 21. vasárnap

    Kedves Doktornő!

    A múlt hónapban 30 napra jött meg de 3napig csak barnás szerű volt utána normális!Mostanában kellene megjönnie!Voltunk együtt a párommal de az együttlét után olyan alhasi fájdalmam volt amit még soha nem éreztem!A melleim nagyon fájnak,feszülnek!Lehetek-e terhes?

    • Gabi

      2012. október 24. szerda

      Nem egyértelmű, de előfordulhat terhesség. Ha esetleg már késik a menzesz, vagy most is furán jelentkezik, érdemes csinálni egy tesztet.

  • Mirjam

    2012. október 10. szerda

    Kedves Doktornő!
    Olyan kérdésem lenne,hogy szeretnék hüvelytablettát használni, de nem tudom mennyire hatásos. Én a peteérés előtti ill utáni időszakban gondoltam az alkalmazását. Nem szeretnék fogamzásgátló tablettát szedni még egyenlőre, majd esetleg ha majd anya leszek utána. Ez a kompozíció mennyire lenne hatásos? Továbbá a férjem epilepsziás, amelyre szed gyógyszert és teljesen tünetmentes, (szed magas vérnyomásra is gyógyszert) ezt majd örkölheti a babánk illetve ez befolyásolja a fogamzást? Előre is köszönöm a segítségét!
    Üdv:
    T-K Mirjam

    • Gabi

      2012. október 12. péntek

      A férje által szedett gyógyszerek betegtájékoztatójában valószínűleg fel van tüntetve, ha azok befolyásolhatják a termékenyítő képességét. Ha esetleg szerepel ilyen mellékhatás, érdemes erről azzal az orvossal beszélni, aki a gyógyszereket felírta, esetleg létezik alternatív szer. Ha nem szeretne fogamzásgátló tablettát szedni, hatékony megoldás lehet a hüvelykúp vagy hüvelytabletta. A betegtájékoztatóban leírtak szerint alkalmazva megfelelő biztonságot nyújthat.

  • Gabryelle

    2012. október 02. kedd

    Kedves Doktornő! 6 hónapja szültem. 3 hónapja jött meg először, azóta volt 28-29napos ciklusaim. Megszakítással „védekeztünk” a párommal minden alkalommal. Vasárnap volt a 28. napom, volt egy barnás maszat a wc papíron, de azóta semmi. Különösebb jeleket nem érzek bár néha émelygek. Ma vettem egy tesztet ami 12,5 érzékenységű volt, de nem reggeli első vizeletből csináltam hanem napközben, de negatív lett. Terhes lehetek mégis? Ma van a 30. napom és semmi jele annak h megjönne. Soha nem késett ennyit még a szülés előtt is mindig 29 napos volt.

  • viki86

    2012. szeptember 25. kedd

    szia egy jelenleg második lányom szoptatom aki31 hétre korababa lett császározás után 9 hétig véreztem 5 hét után megjött a mensesem most pedig 6dik hete semmi a a tünetek viszont vannak alhasi fájdalom derék fájás pattanás a terhes teszt negatív lett de valahogy nem nyugtatott meg előfordulhat h mégis teherbe estem

    • Gabi

      2012. október 01. hétfő

      100%-osan nem lehet kizárni a terhességet, viszont nagyobb a valószínűsége, hogy még a terhesség után nem állt be a régi ritmus. Ha időközben nem jön meg mégis, néhány nap elteltével azért érdemes a tesztet megismételni.

  • Nikolett

    2012. szeptember 18. kedd

    Kedves Doktornő!

    A segítségét szeretném kérni, minta aggódó leendő anyuka. 13+2 napos várandós kismama vagyok. A problémám és egyben kérdésem is az lenne, hogy kb. a 10-11. héten megszűnt a mellfeszülésem és igazából a fáradtságon, hangulatváltozásokon kívül az émelygések, rosszullétek is. Egy hete voltam a 12. héten esedékes ultrahangon, ahol a nyaki redőt és rendellenességeket vizsgáltak, és szerencsére mindent rendben találtak, a baba mocorgott. Viszont a mellfeszülés, mellek elnehezülése azóta sem tért vissza. Problémát jelenthet ez a terhességre nézve a későbbiekben? Válaszát előre is köszöni egy aggódó kismama!

    • Vida Agi

      2012. szeptember 23. vasárnap

      A 10. hét környékén általában eltűnnek ezek a koraterhességi tünetek, ez teljesen normális, nem kell a terhesség folyamán végig érezni őket.

      • Fehérné Adri

        2012. október 14. vasárnap

        Nem tudom jó helyre írok-e…

        Kedves Doktornő!

        Érdeklődnék, hogy normális-e az állapotom, na nem a várandóság. Vázolom: Kb. 63 kiloval kezdhettem a terhességemet, most 7 hetes és 4 napos vagyok és 65.5 kilo. Nem értem, mert állandó émelygésem van és igazából egy kaját sem kívánok úgy, hogy ölni tudjak érte. Nem eszek sokat, sőt reggel igazából csak a keksz csúszik le, akkor hogyan híztam??? Nem értem, a másik kérdésem, rengeteg fórumot olvastam és mindenhol rá cáfoltak az általam tapasztaltakra. Ugyanis én úgy érzem és látom, hogy mintha már volna pocakom nem nagy, de már a munkatársam is megjegyezte, hogy olyan feszes a hasam. Első terhességem szóval elég analfabéta vagyok ebből a szempontból. Az anyukám- Ő 5 gyermeket szült- azt mondta lehetséges kislányunk lesz és ezért látszik már. Nőgyógyászhoz jövőhét péntekre kaptam először időpontot. Lehet elszámoltam magam és idősebb a baba? De pontosan tudom mikor estem teherbe, illetve megnéztem terhességi kalkulátorral is ami engem igazolt… 🙂

        Válaszát és türelmét előre is köszönöm!!! A második babámmal már nem fogom ilyen típusú kérdésekkel bombázni ígérem!!! 😀

        Kellemes hétvégét és szép napot!

        Üdvözlettel: Adri

        • Vida Agi

          2012. október 15. hétfő

          Ez azért van, mert az elején sok vizet raktároz a szervezet, nem kell aggódnod. A baba neméhez ennek semmi köze.

  • Zsuzsi

    2012. szeptember 18. kedd

    Kedves Doktornő,

    Elég tanácstalan vagyok.Nagyon hálás lennék,ha tudna segiteni.26 éves vagyok,eddig még nem voltam terhes,fogamzásgátlót 2010 augusztus óta nem szedek.Tavaly augusztusban egyszer már próbálkoztunk babával.Rá pár héttel,menszesz előtt elég érzékeny lett a mellem és nyomásra tej folyt belőlük.Azt hittem kismama vagyok,de sajnos nem voltam.-uh vizsgálat és terhességi teszt is kizárta-Elküldtek hormon vizsgálatra,ahol a prolaktin szinten normális volt,a TSH-m viszont 6.8.Erre irtak fel gyógyszert.Édesanyámat is megvizsgálták,Neki a TPO volt 235,1 ami nagyon magas, nekem határeset,de normális.Valamint nála cisztát is találtak a pajzsmirigyén.
    Voltam mell uh-n,ahol mindent rendben találtak.
    A „tej” viszont nem akart elmúlni,sőt egyre rosszabb lett,durván fogalmazva nyomásra úgy spriccelt mint egy vizi pisztoly.A ciklusom normális 24,25 néha 26 napos.A prolaktinom továbbra is normális volt.2011 decemberében a férjem után kijöttem Amerikába,jelenleg is itt élünk.Ahogy kiértem elmentem itt is orvoshoz,a TSH már jobb volt,most jelenleg 2.5 gyógyszer mellet.Márciusban,mivel még mindig volt ”tejem” és itt már a prolaktin szintem is magas volt elküldtek Mr-re ami kimutatta,h 8mm prolaktint termelő hipofízis adenomám van.Erre CABERGOLINE 0.5mg/2db/hét tablettát kaptam és az augusztusi MR szerint csökkent a tumor 1mm-t csökkent illetve már tejem sincs,nyomásra minimális savós folyadék.A TSH-ra LEVOTHYROXINE 0.50MG szedek.(legutóbbi vérvétel szerint 2,5 a TSH szintem)
    A ciklusom mindig is normális volt,semmilyen tünetem nem volt azelőtt,h próbálkoztunk volna babával.Az itteni neurológusom és endokrinológusom szerint lehet babám,voltam nőgyógyásznál is,szerinte sem esz probléma.A vérképem normális,nőgyógyászati eredményeim szintén.Viszont egyáltalán nem érzem,h lenne peteérésem.Nincs tojás fehérjéhez hasonló folyásom,illetve vettem ovulációs tesztet és negativ lett az is,ebben a hónapban csináltam először.Minden reggel megvizsgálom magam,de ua. fehér minimális váladékom van.Talán menszesz után egy kicsit nyúlósabb,de nem számottevően. A mellem szokott ciklus közepén megduzzadni és elég érzékeny is,illetve kicsit pattanásos lesz a homlokom,de ennyi…A nőgyógyász annyit mondott,hogy folytassam a tesztelést-vizelet alapú-egy ciklus alatt akár teszteljek el több ovulációs tesztet is mint szoktak és ha mind negativ 3hónapig akkor megvizsgálnak,de szerinte ha normális ciklusom van akkor van peteérésem is.Eléggé elvagyok keseredve.Arra,h miért ”indult meg a tejem” 1 éve amikor teherbe szerettem volna esni,senki nem tudott választ adni.Ön szerint igy lehet peteérésem?Még annyi,h egy itteni szülésznő ismerősöm szerint lehet,h kapok egy ún.Chlomid nevű gyógyszer, itt eléggé ismert,ami beinditja a peteérést.Ön szerint van okom az aggodalomra?
    Előre is köszönöm válaszát.

    • Vida Agi

      2012. október 02. kedd

      Elképzelhető, hogy a te ciklusod úgy alakul, hogy nem sokkal a menses után van a peteérésed, erre utalhat az, hogy ilyenkor változik meg a hüvelyváladék is (egyébként nem kötelező érezni a peteérést, a többség semmit nem érez ilyenkor). A tejtermelés oka nyilván hormonális, de mivel próbálkoztatok babával, amikor elkezdődött, nem zárnám ki a pszichés tényezőket sem, hiszen pl. örökbefogadó anyánál is be tud indulni úgy a tejtermelés, hogy nem szült előtte és a szoptatós anyukáknál is több tej termelődhet, ha a babára gondolnak közben.

  • Nagy Adrienn

    2012. szeptember 06. csütörtök

    Tisztelt Vida Ágnes!

    Segítségét szeretném kérni. Megérkeztek a kombinált teszt eredményeim és ennek kiértékelésében lenne szükségem segítségre.

    PAPP-A:
    3698
    miu/L
    1.54
    MoM
    Szabad ß-hCG:
    54.00
    Ng/ml
    1.22
    MoM
    Tarkóredő vastagsága (NT):
    1.10
    mm
    0.86
    MoM

    A szűrővizsgálat eredménye: Alacsony kockázat
    Kockázat a Down-kór előfordulására: 1 : 33 000
    Kockázat az Edwards-kór előfordulására: kevesebb mint 1 : 50 000

    köszönöm.

    • Vida Agi

      2012. szeptember 23. vasárnap

      Teljesen normálisak az eredményeid, nincs ok az aggodalomra.

  • Tímea

    2012. szeptember 05. szerda

    Kedves Doktornő!

    Segítségét kérem, tanácstalan vagyok. Volt már egy terhességem, mely sajnos vetéléssel végződött (missed ab.) a 9.-10. héten, így a tüneteket illetően van egy pici tapasztalatom. A terhességi tesz 3 hét után jelzett halványan pozitívat, és minden 3 héttel később kezdődött, de a peteérésem nem a ciklus végén volt, tudom.
    Azóta kivizsgáltak, mindketten egészségesek vagyunk a férjemmel. Most próbálkoztunk először, az utolsó menszim időpontja: 08.10. a ciklusaim változóak: 30-32-35 naposak. Állandó aluszékonyságot érzek, a hasam néha puffad, és gyomorégésem is van néha. Az alhasam főleg bal oldalán érzek olykor szurkáló, érdekes érzést. Úgy érzem áldott állapotban vagyok, de a teszt még úgysem mutatna semmit. Ön szerint mikor ajánlatos először tesztelnem? – tekintettel a ciklusaim hosszára? Nem az anyagiak miatt nem akarok tesztelni, hanem a csalódottság miatt, mert volt benne részem.
    Ami igazán aggaszt: az elmúlt négy napban: 1-2 nap: barna pötty, gondoltam, hátha ez a beágyazódás jele. De tegnap és ma reggel szintén 1-1 pötty, de élénk piros színű. Nem tudom mire véljem, kicsit félek. Nagyon szeretnénk Kisbabát! Ez Ön szerint mi lehet?

    Várom mielőbbi válaszát és nagyon-nagyon köszönöm!

  • Netty

    2012. szeptember 04. kedd

    Az lenne a kérdésem hogy lehetek-e terhes?
    Most próbálkoztunk először, (elvileg pont peteérés idején) 3-4 napra rá egész nap émelyegtem kb 3 napig, utána napokig görcsölt a hasam folyamatosan mintha megakarna jönni a derekam is fáj sokat járok wcre és egész nap szomjas vagyok és éhes, de ha bekapok 1 kis falatot már jól vagyok úgy érzem belül, hogy sikerült, de 3 tesztet csináltam a 8. nap előtt ami negatív lett és ma teszteltem egy érzékeny teszttel a 13. napon ami szintén negatív. Azért reménykedhetek?? Most kivárom a „nem várt” mensit és csak utána fordulok orvoshoz vagy tesztelek újra. előre is köszönöm a választ!

  • Karina

    2012. szeptember 03. hétfő

    Kedves Doktornő!
    A következő problémával fordulok Önhöz. Évekkel ezelőtt volt egy terhességmegszakításom. Azóta szedek fogamzásgátlót mégis mindig attól félek, hogy mi lesz ha ez újra megesik. 2,5 hónapja elfelejtettem bevenni az utolsó szem tablettát (a tájékoztató azt írta ebből nem lehet probléma). A menstruáció utolsó napján voltunk együtt párommal. Utána volt kisebb barnás folyásom félidőben, de utána mindkét hónapban rendesen megjött. Csináltam több tesztet is, hogy kivessem a gyanúm, mind negatív lett. Voltam hüvelyi ultrahangon fölfázás miatt a múlt héten ott azt mondta az orvos, hogy a méh normális nagyságú. Ezek után jobban tenném, ha végre kivernék minden hülyeséget a fejemből és megnyugodnék, hogy nem vagyok terhes, igaz? Szerintem már bele képzelek magamnak dolgokat. Ennyi teszt nem hiszem, hogy nem mutatná ki és az uh is egy ennyire előrehaladott terhességet ki kell, hogy mutasson. Kérem írja le véleményét!Erősítsen meg abban, hogy nem vagyok terhes, ennyi minden nem tévedhet!
    Köszönöm válaszát!

    • Gabi

      2012. szeptember 05. szerda

      Ha azt az egyetlen tablettát leszámítva több nem maradt ki, folyamatosan és pontosan szedi a fogamzásgátlót, a szedés során nem fordult elő (a tabletta bevételét követő 1-2 órában) hányás, hasmenés, ami akadályozta volna a felszívódást, ha nem szedett olyan antibiotikumot ami befolyásolhatta a fogamzásgátló hatékonyságát, akkor minimális a teherbeesés kockázata, kevesebb, mint 1%. Ráadásul orvosi vizsgálat is alátámasztja, hogy nem terhes. Én mindenképp megnyugodnék.

      • Karina

        2012. szeptember 05. szerda

        Köszönöm válaszát!gondolom egy ilyen előrehaladott terhességet bármilyen hüvelyi ultrahang észrevette volna, ha nem is kimondottan ezért mentem el és a méh sem lehetne már normál nagyságú és állapotú.Még egyszer köszönöm válaszát! próbálok nem bebeszélni magamnak ilyen dolgokat…hisz minden tény ellene beszél.

  • hajnalka

    2012. szeptember 02. vasárnap

    kedves doktornő!

    mult hónapban még normálisan meg volt a menszeszem,bár nekem 5 hetes a periódusom,ennek ellenére miután „elmúlt” az egyébként 3 napig tartó vérzésem,rá 2 hétre ismét megjött.az előző két hét mondhatnám keserves volt mert végig görcsöltem.csodálkoztam is hogy miért jött meg megint.
    körülbelül 3 hete azt éreztem,mintha valami megmozdult volna a pocakomban.aztán egy darabig nem éreztem,bár elég kellemetlen érzés volt,és nem csak egy pillanatig tartott.
    a napokban szintén éreztem olyat,mintha valami megbökött volna.
    ma este is ez volt a helyzet.a baloldali petefészkemnél hatalmas bökéseket éreztem.
    előfordulhat hogy terhes vagyok?
    nekem még nincs gyermekem,ezért „tapasztalatlannak” érzem magam úgymond.
    ugyanakkor érzékeny vagyok illatokra,és többet eszem mint eddig és olyan ételeket,amiket eddig nem szerettem.az utóbbi másfél hónapban több mint 7 kilót híztam.és a mellbimbóim rendszeresen ingerlékenyek,viszketnek.
    csütörtökre van időpontom a nőgyógyászhoz,de addig ezen levél olvasása után kérem véleményt ön szerint gyermeket várok-e vagy nem.
    köszönettel.

    • Gabi

      2012. szeptember 03. hétfő

      Lehetséges a terhesség, de a leírtakat más is okozhatja. Esetleg egy terhességi tesztet lehetne csinálni a vizsgálat előtt.

  • Kata

    2012. augusztus 27. hétfő

    Kedves Doktornő!
    Múlt héten, peteérés utáni 10. napon halvány pozitívat teszteltem, majd másnap már erősebbet, azonban dél körül elkezdtem pecsételgetni. A 12. napon erősebb lett a tesztcsík, de ekkor már véreztem, annyira nem volt erős, mint a menstruáció, de piros vér volt, pecsételésnél mindenképpen több. Este elmentem orvoshoz, UH-n még semmi (de nem is láthatott ilyen korán semmit), a kórházi vizeletteszten kijött a második csík, de későn, így a papírra azt írták, kétes eredmény, ismételni kell. 13. nap estére megszűnt a vérzés, másnap 5-6 órán keresztül még volt kisebb mennyiségű, azóta semmi. Ma vagyok peteérés utáni 16. napon, minden reggel csináltam tesztet, a vérzés alatt is, és napról napra erősödik, ma már olyan erős a tesztcsík mint a kontroll (az első terhességemnél ilyet nem is tapasztaltam). Megyek majd vissza az orvoshoz, de addig is szinte beleőrülök a bizonytalanságba, hogy mi is ez? Ha méhen kívüli terhesség, vagy nem sikerült a beágyazódás akkor nem erősödne ennyire rohamosan a tesztcsík, nem? A vérzés egyébként menstruációnál gyengébb volt valamivel, és nem voltak benne nyálkahártyadarabok, és a szokásos görcsöket sem tapasztaltam. Terhességi tüneteim 3-4 napja vannak, mellfeszülés, „húz” alul a hasam, kicsit szurkál, sokat pisilek, tegnap óta érzékeny vagyok a szagokra. Lehetséges, hogy a vérzés ellenére mégis „normális” terhesség lesz? (Igazából a méhen kívüli terhesség az, amitől tartok, ha nem tudott beágazódni a baba, azt elfogadom, tudom, hogy gyakori, és ráadásul ez volt az első próbálkozós hónapunk, nem is számítottam rá, hogy rögtön sikerül.)
    Előre is köszönöm válaszát!

  • lizi

    2012. augusztus 14. kedd

    kedves doktornő!

    július 7-én voltunk együtt a barátommal, „megszakításos módszert” alkalmaztunk. 8-án megjött, szokás szerint 4 napig tartott. 11 nap múlva csináltam egy tesztet ami negatív lett. viszont augusztus 9-én kellett volna megjönnie és eddig még semmi. mit tanácsol? ismételjem meg a tesztet?

    • Gabi

      2012. augusztus 22. szerda

      Ha időközben nem jön meg, néhány nap elteltével érdemes a tesztet megismételni.