Terhes vagyok vagy nem?

Aki teherbe akar esni, annak azért, aki nem, annak pedig azért érdekes Pearl Index ismerete. Ez a mérőszám azt mutatja meg, melyik fogamzásgátlási módszernél mi a hibahatár, azaz 100 nőből 1 év alatt hányan estek teherbe az adott módszer használatával.

 Terhes vagyok vagy nem?A Pearl Indexről szólva meg kell említenünk a névadót, Raymond Pearl (1879-1940)-ig élt, ő találta ki ezt a mérési módszert (azóta persze már mások is folytattak ilyen vizsgálatokat, az ő módszerével dolgozva). A mérés úgy történik, hogy 100 rendszeresen szeretkező, és egy adott fogamzásgátló módszert használó párt vizsgálnak 12 hónapon át, majd felírják, hány nő esett teherbe, minél alacsonyabb az érték, annál biztonságosabb a módszer.

Lássuk az értékeket, azaz a fogamzásgátló módszerek hatékonyságát!
Amennyiben nincs fogamzásgátlás egy éven belül a nők 85%-a, azaz 100-ból 85 nő teherbe esik. A megszakítással való védekezés esetén 8-38% az esélye annak, hogy teherbe essen a nő, és hasonlóan magas arányban esnek teherbe a naptár módszert alkalmazó hölgyek is (az egyik vizsgálatnál csak 14, a másiknál 40% lett terhes 1 éven belül).

A Billings féle ritmust használó párok esetén a 15,5, illetve 32 baba fogant meg, míg a spermicideket (spermaölő zseléket, habokat, hüvelykúpokat használó nőknél 5-20% közötti volt ez az arány.

Valamivel kisebb a teherbeesés esélye méhszájsapka használatakor, itt ugyanis mindössze 7-11 százalék volt a teherbeesések aránya. Ez követi a sorban az óvszer, amely mellett évente 3-4 magzat fogant. A női óvszer valamivel hatékonyabbnak bizonyult, itt 1, illetve 5% volt a fogantatások aránya.

A spermiciddel kezelt pesszáriumok 2-3, a hőmérőzés módszerének Pearl indexe 0,5-3%.
Ha 72 órás tablettát használsz, akkor 0,5-2,5 százalék az esélyed arra, hogy mégis teherbe essél.

A legbiztosabb módszernek az injekció (0,03-2%), a hormonális fogamzásgátló tabletta 0,1-0,5%, a sterilizáció 0,1-0,3% , valamint a méhen belüli fogamzásgátló eszköz 0,5% számít.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológus, babapszichológus. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két kisfiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

466 Comments

Comment navigation

 • henrietta

  2011. május 29. vasárnap

  Tisztelt Dr.No.
  19 eves leszek es nekem meg mindig nem jon meg a menszeszem pontos idoben,hanem minden 3honapban egyszer..a baratommal nem szoktunk vedekezni hanem mindig ki veszi amikor jon es meg torli..meg van dagadva a mellem es neha faj a hasam alatt mint mikor meg kell jonnie,es talan nagyobb a hasam is,de nem szedulok,nincs hanyingerem..ez elott 2 hete csinaltam tesztet ami negativ volt..vajon terhes vagyok?segitsen kerem szepen mert ketsegbe vagyok esve..koszonom elore is!

  • Gabi

   2011. május 31. kedd

   Megszakításos védekezésnél kb. 5% a teherbeesés kockázata. Ha rendszertelen a ciklusod, lehetséges, hogy kisebb ennek az esélye, de mivel így is van peteérésed, csak nem rendszeresen, a teherbeesést sem lehet kizárni. Ha bizonytalan vagy, mindenképp ismételd meg a tesztet.

Comment navigation