Terhes vagyok vagy nem?

Aki teherbe akar esni, annak azért, aki nem, annak pedig azért érdekes Pearl Index ismerete. Ez a mérőszám azt mutatja meg, melyik fogamzásgátlási módszernél mi a hibahatár, azaz 100 nőből 1 év alatt hányan estek teherbe az adott módszer használatával.

 Terhes vagyok vagy nem?A Pearl Indexről szólva meg kell említenünk a névadót, Raymond Pearl (1879-1940)-ig élt, ő találta ki ezt a mérési módszert (azóta persze már mások is folytattak ilyen vizsgálatokat, az ő módszerével dolgozva). A mérés úgy történik, hogy 100 rendszeresen szeretkező, és egy adott fogamzásgátló módszert használó párt vizsgálnak 12 hónapon át, majd felírják, hány nő esett teherbe, minél alacsonyabb az érték, annál biztonságosabb a módszer.

Lássuk az értékeket, azaz a fogamzásgátló módszerek hatékonyságát!
Amennyiben nincs fogamzásgátlás egy éven belül a nők 85%-a, azaz 100-ból 85 nő teherbe esik. A megszakítással való védekezés esetén 8-38% az esélye annak, hogy teherbe essen a nő, és hasonlóan magas arányban esnek teherbe a naptár módszert alkalmazó hölgyek is (az egyik vizsgálatnál csak 14, a másiknál 40% lett terhes 1 éven belül).

A Billings féle ritmust használó párok esetén a 15,5, illetve 32 baba fogant meg, míg a spermicideket (spermaölő zseléket, habokat, hüvelykúpokat használó nőknél 5-20% közötti volt ez az arány.

Valamivel kisebb a teherbeesés esélye méhszájsapka használatakor, itt ugyanis mindössze 7-11 százalék volt a teherbeesések aránya. Ez követi a sorban az óvszer, amely mellett évente 3-4 magzat fogant. A női óvszer valamivel hatékonyabbnak bizonyult, itt 1, illetve 5% volt a fogantatások aránya.

A spermiciddel kezelt pesszáriumok 2-3, a hőmérőzés módszerének Pearl indexe 0,5-3%.
Ha 72 órás tablettát használsz, akkor 0,5-2,5 százalék az esélyed arra, hogy mégis teherbe essél.

A legbiztosabb módszernek az injekció (0,03-2%), a hormonális fogamzásgátló tabletta 0,1-0,5%, a sterilizáció 0,1-0,3% , valamint a méhen belüli fogamzásgátló eszköz 0,5% számít.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

466 Comments

Comment navigation

  • henrietta

    2011. május 29. vasárnap

    Tisztelt Dr.No.
    19 eves leszek es nekem meg mindig nem jon meg a menszeszem pontos idoben,hanem minden 3honapban egyszer..a baratommal nem szoktunk vedekezni hanem mindig ki veszi amikor jon es meg torli..meg van dagadva a mellem es neha faj a hasam alatt mint mikor meg kell jonnie,es talan nagyobb a hasam is,de nem szedulok,nincs hanyingerem..ez elott 2 hete csinaltam tesztet ami negativ volt..vajon terhes vagyok?segitsen kerem szepen mert ketsegbe vagyok esve..koszonom elore is!

    • Gabi

      2011. május 31. kedd

      Megszakításos védekezésnél kb. 5% a teherbeesés kockázata. Ha rendszertelen a ciklusod, lehetséges, hogy kisebb ennek az esélye, de mivel így is van peteérésed, csak nem rendszeresen, a teherbeesést sem lehet kizárni. Ha bizonytalan vagy, mindenképp ismételd meg a tesztet.

Comment navigation