A méhen kívüli terhesség jelei

Méhen kívüli terhesség: a legtöbb leendő kismama emiatt aggódik az első hetekben. Minden kis fájdalomra, hasszúrkálásra és váladékozásra az hiszik, a méhen kívüli terhesség okozza, pedig ez a jelenség meglehetősen ritka. A méhen kívüli terhesség azért veszélyes, mert ugyanolyan terhességi tünetek jelentkeznek, mint a normál terhesség esetén, csak éppen sokkal erősebb formában!

A méhen kívüli terhesség jeleiA méhen kívüli terhesség jelei:

  • a terhességi teszt pozitív lett, ennek ellenére vérzés jelentkezik
  • barnás vérzés vagy folyás az elmaradt menstruáció idején
  • fájós derék
  • ájulás, vagy ájulásközeli érzés, szédülés
  • ingatag hangulat
  • végbélfájdalom
  • álmosság, aluszékonyság
  • erős, szúró alhasi fájdalom

Méhen kívüli terhesség esetén a terhességi teszt ugyanakkor mutat pozitívat, mint a rendes terhességnél, a tünetek azonban nagyon hamar és igen intenzív formában jelentkeznek! Amennyiben ezek mellé még barnás folyás, barnás vérzés vagy erős vérzés társul, azonnal orvoshoz kell fordulni! Akár pozitív lett a teszt, akár nem, ha úgy gondolod terhes vagy, érdemes legkésőbb a betöltött 5. héten elmenni orvoshoz, mert ultrahanggal kimutatható a méhen kívüli terhesség és ez az életedet mentheti meg!

Hogyan jön létre a méhen kívüli terhesség?
A megtermékenyült petesejtet egy védőburok védi a megtermékenyüléstől számított 4-7 napig, amíg elér a méhbe, amikor megérkezik, ez a védőburok megszűnik, és a petesejt beágyazódik. Ha azonban 4-7 nap alatt sem éri el a méhet, akkor a védőréteg még „út közben” oldódik fel, és a petesejt ott ágyazódik be, ahol éppen van, pl. a petevezetékben.

A petevezetékben letapadt petesejt sok esetben magától is elhal, de ha nem akkor súlyos hasüregi vérzést okozhat, ami akár halálos lehet!

Ha vérzést észlelsz, függetlenül attól, hogy mennyire erős, élénk, milyen a színes, állaga stb. nem szabad bizonytalankodni és várni, hanem mihamarabb fel kell keresni egy orvost, akár az ügyeletet is! Ilyenkor 1-1 óra halogatás és várakozás az életedbe kerülhet!

A vizsgálat során kikérdeznek a tünetekről, majd hüvelyi betapintásos vizsgálatot végeznek, méhen kívüli terhesség esetén ugyanis a méh nagyobb és puhább lesz. Ezt követi az ultrahangos vizsgálat, amivel szinte 100%-os biztonsággal meg lehet állapítani, hogy valóban méhen kívüli terhességről van-e szó.

Ha valóban méhen kívüli terhességed van, két lehetőség van a gyógyításra. Előrehaladott állapot esetén kórházba kell menned, ahol vagy a hastükrözésnek nevezett eljárással eltávolítják a petevezetékbe ágyazódott petesejtet, vagy műtétet hajtanak végre.
Ha időben észreveszik a problémát, akkor gyógyszeres kezeléssel segítenek a petesejtnek, hogy felszívódjon.

Miért?
A méhen kívüli terhesség esélyét többféle tényező növelheti. Ilyenek például:

  • Ha még túlságosan fiatal vagy, és nem elég fejlettek a nemi szerveid (18 év alatt)
  • Ha cisztád vagy miómád van
  • Ha méhen belüli fogamzásgátló eszközt használsz (spirál)
  • Ha már korábban is volt méhen kívüli terhességed
  • Ha már műtötték a petefészkedet vagy a petevezetéket
  • Ha volt már korábban hasi műtéted
  • Ha korábban volt olyan gyulladásod, ami nyomot hagyhatott ezen a területen

Teherbe eshetek-e utána megint?

Igen, de érdemes tudni, hogy ha már volt méhen kívüli terhességed, akkor nagyobb a gyakorisága a következő méhen kívüli terhességnek.
Előfordulhat, hogy az orvosok kénytelenek eltávolítani a petevezetéket is a méhen kívüli terhesség megszüntetésére, amennyiben mindkét petevezeték eltávolításra kerül, legközelebb már csak mesterséges megtermékenyítéssel eshetsz teherbe.

    Ha kérdésed van, először olvasd el ezt a cikket, hátha megtalálod benne a választ! 2008. augusztus 15-től csak azokra a kérdésekre válaszolok, amikre a válasz nincs benne ebben a cikkben!
About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

197 Comments

Comment navigation

  • Pongrácz Anita

    2011. május 26. csütörtök

    Szia!
    Május 15-én kellett volna megjönnie, de még nem jött meg. Csináltam terhességi tesztet, pozitív lett, viszont a petefészek területén olyan feszülő érzést érzek. Hozzáteszem 2008-ban a jobb petefészkemet el kellett távolítani dermoid ciszta miatt ezért félek, hogy méhen kívüli terhességem esélye nagyobb. És u.h.ra csak 6-án tudok menni. Szerinted ez utalhat méhen kívüli terhességre? Pár napja van mellfeszülésem és émelygek, de ennyi.
    Anita

    • Gabi

      2011. május 31. kedd

      Ha a petefészkednél a feszítő érzés továbbra is jelentkezik, érdemes lenne nőgyógyászhoz menni, ahol egy ultrahang vizsgálat során megtudhatod, jó helyen fejlődik-e a magzat. Drukkolok!

  • szisz

    2011. május 20. péntek

    Méhen kívüli terhességnél is hirtelen nől a has??? A tünetek nekem majdnem mind megvannak és 2-3 hete kb nagyon megnőlt a hasam is. Alig eszek valamit és szinte tele vagyok, szuszogok csak. Menstruálok is , spirálom is van, a teszt igaz nem mutatott terhességet, de állandóan aludnék és barnás folyásom is van. Mi lehet ez???

    • Gabi

      2011. május 22. vasárnap

      Minél előbb menj el nőgyógyászhoz, ha ilyen tüneteid vannak, nem érdemes halogatni!

  • Momadof Anita

    2011. május 13. péntek

    Üdvözlöm!
    Pontosan 18 napja szedek Adipex retard kapszulát,a menzeszem késik!Csináltam terhességi tesztet negatív lett.Arra lennék kíváncsi,hogy elképzelhető hogy a gyógyszer miatt késik vagy esetleg terhes vagyok?Alhasi fájdalmam is van és hányingerem ami általában esténként jelentkezik!
    Előre is köszönöm válaszát!

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Igen, elképzelhető, ez egy nagyon erős gyógyszer, és mivel rohamosan fogysz tőle, önmagában a gyors fogyás is okozhatja a menses kimaradását.

  • Vica

    2011. május 09. hétfő

    Mi van akkor, ha terhes voltam es elvetetek a mgzatot pirulaval. Azutan megjott a menszeszem, es utana is vagy ketszer. Azonban soha nem jart rendesen a menszeszem es most mar harom honapja nem jott meg. Egy honapja volt valami barna folyas de csak annyi.
    Nem tudom mi lehet a gond. Tesztet csinaltam es negativ lett. Ha valaki tud valami hasznosat irjon,
    Koszonom

    • Gabi

      2011. május 15. vasárnap

      Érdemes lenne nőgyógyászhoz menni egy alapos kivizsgálásra.

  • santen

    2011. május 06. péntek

    Kedves Ági.
    Nekem olyan problémám van,hogy kb 1hónapja hasi görcsöm van evés után,ès.mostanában vakbéltáji fájdalmat érzek,de volt barnás folyásom is.Azt viszont tudni kell hogy fogamzásgátló tablettát szedek(azalia),és amióta szoptatok és szedem a gyógyszert nem menstruálok.Szerinted a menszesz miatt van vagy valami más áll a háttérben?
    Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Ezt okozhatja a menses vagy a tabletta is, de az is lehet, hogy valamilyen ciszta maradt vissza az előző terhességedből és ezért van a barnás folyás, fordulj a nőgyógyászodhoz.

  • Viki

    2011. április 18. hétfő

    És még azt elfelejtettem az előző levelemben meg említeni, hogy a múlt havi mensim előtt párommal együtt voltunk és óvszerrel védekeztünk mikor elélvezett észre vettük, hogy a gumi kiszakadt másnap rögtön elmentem orvoshoz és kaptam egy 72 órás tablettát azt egyből be is vettem, ezt azért írtam le, hogy lehet, hogy van ennek is valamiféle jelentősége!!!:-(

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Igen, ennek van jelentősége, ugyanis a 72 órás tabletta miatt megváltozik a ciklus, ezért vannak most ezek a tüneteid. Ha nem jön meg a jövő hónapban sem, fordulj orvoshoz, de valószínűleg helyreáll majd magától a ciklus.

  • Viki

    2011. április 18. hétfő

    Üdvözlöm!

    3 és fél hónapja szültem meg első gyermekemet sajnos koraszülött lett, korai lepényleválás miatt, amit sajnos nem tudni, hogy miért is válhatott le a 34.héten így császármetszéssel és altatással meg lett a pici,de hála Istennek egészséges! A problémám az volna, hogy a múlt hónapban szépen normálisan megjött a menstruációm, de ebben a hónapban valamiért nem akar pontosabban 2hete lassan, hogy menstruációs görcseim vannak olyan mint szokott lenni bár kicsit enyhébb hisz szülés előtt eléggé megéreztem a mensit ( nagyon fáj olyankor a hasam) szóval fáj a hasam és 4 napja sötét barnás váladék jön a hüvelyemből bár ma már kicsit halványabb lett és véres úgy tűnik nekem, hogy alvadt vér, nagyon kevés de ijesztő mert ilyesmi még soha nem fordult elő!!! Szeretném tudni, hogy Ön szerint mi állhat a háttérben! Amúgy a hasfájás ritkán jön elő és nem erős fájdalom! Előre is köszönöm válaszát!
    Üdv.:Viki

Comment navigation