Terhességi testhőmérséklet

Amikor valaki még csak gyanítja, hogy esetleg teherbe eshetett, akkor gyorsan végigolvassa a lehetséges terhességi tünetek listáját és ott általában ottvan, hogy a terhesség első jelei között ottvan a magasabb terhességi testhőmérséklet is. De hogy is működik ez a dolog?

Terhességi testhőmérsékletAhhoz, hogy megértsd a dolog működését, ismerni kell a női ciklust. Mindig az ébredési hőmérsékletet kell mérni, azaz ébredés után azonnal mindig azonos módon (pl. csak szájban vagy csak hónaljban), lehetőleg digitális lázmérővel kell mérni a testhőmrésékletet (az pontosabb). A menses utáni néhány napban a hőmérséklet ingadozik akár egész fokokat is. Aztán egyszercsak jön 1-2 nap, amikor nagyon leesik, ilyenkor van a tüszőrepedés, majd az ezt követő pár napban emelkedni kezd egészen 36,8-37 fokig és innentől kezdve minden nap nagyjából azonos a hőmérséklet. Ez normál ciklus esetén is így van, tehát akkor is megnő akár 37 fok körülire a testhőmérséklet!
De nem kell feltétlenül ennyire megnőnie, van, akinél 36,6 fok a magasabb, másnál meg akár 37 fok fölé is mehet, ez teljesen egyéni, érdemes hozzá tudni az előző hónapok adatait is. Ami biztos, hogy ha nem ingadozik a testhőmérséklet nagyokat, hanem nagyjából stagnál, akkor már volt peteérés.

A menstruáció közeledtével visszaesik az ébredési hőmérséklet, de van, akinek csak a menses alatt megy vissza az érték. Jó jel, ha a menstruáció előtti napon vagy az első napján még nem esett vissza a testhőmérséklet és a menstruáció sem jött meg. Ez egy gyanújele lehet annak, hogy valóban teherbe estél. A terhességi testhőmérséklet magasabb és ez akár még a szoptatás alatt is eltarthat.

    Ha kérdésed van, először olvasd el ezt a cikket, hátha megtalálod benne a választ! 2008. augusztus 15-től csak azokra a kérdésekre válaszolok, amikre a válasz nincs benne ebben a cikkben!
About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

115 Comments

Comment navigation

  • Beatrix

    2011. május 05. csütörtök

    Szia, en nemetorszägban elek es egy 23-hetes kismama vagyok, es az a problemäm, hogy napok ota 35,70 a testhömersekletem. A kerdesem pedig az, hogy ez normälis vagy forduljak vele orvoshoz.
    Sajnos itt nem tudom senkitöl megkerdezni, ezert fordulok hozzäd.
    Välaszodat elöre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Gondolom 37,5-re gondoltál. A terhesség alatt eleve magasabb a testhő kicsit, 37-37.5 közötti, tehát ez normális, ha ettől magasabb, akkor fordulj orvoshoz.

  • Márk Katalin

    2011. március 29. kedd

    Üdvözlöm!

    Azt szeretném megkérdezni, hogy ha van peteérés azt egyben azt is jelenti, hogy a tüsző megrepedt? Mert nekem ultrahang alapján általában azt látja az orvosom, hogy van peteérés, de azt nem tudom, hogy ilyenkor a tüsző is mindig megreped? Sajnos évek óta nem sikerül teherbe esni, hormon problémák miatt is :(.
    Előre köszönöm válaszát!

    • Vida Agi

      2011. április 08. péntek

      Miután a pete megérett, a tüsző megreped és kiszabadul a petesejt, előfordul olyan, hogy a tüszőrepedés nem következik be, ez az ún. anovulációs ciklus, amikor ugyan van vérzés rendszeresen, de nincs tüszőrepedés.

  • Mucika

    2011. január 12. szerda

    Sziasztok!
    Nekem olyan gondom van,hogy augusztus óta nem szedek fogamzásgátlót,a hőmérsékletemet rendszeresen mérem,de ebben a hónapban valami nem stimmel. Miután leesett a hőm (peteéréskor), nem kezdett el felfelé menni. Az eddigi egész ciklusomban 36,4 és 36 között ingadozik,de leginkább 36,2-n áll. Ezek alapján akkor nem volt sikeres a peteérésem vagy esetleg nem is volt? Van valakinek ilyen tapasztalata? Ilyen esetben a teherbeesésre sincs esély,ugye?
    Köszi a segítséget!

  • bizakodó

    2010. december 17. péntek

    Szia!
    Lenne egy kérdésem.A tizedik napon felment a hőm 36.45 ről 36.55, majd azt követő napokon 36.75 aztán 36.85 re, majd hirtelen vissza 36.4,re ami már három napja ezen a hőn stagnál.Peteérésem volt? de akkor miért nem ment fel a hő újra? Egyre vizesebb és több folyást észleltem az utóbbi napokban, szaga nincs, nem ragadós. Férjemmel átlag két naponta együtt vagyunk. Szeretnénk babát.Köszönöm a válaszod!

    • Vida Agi

      2010. december 30. csütörtök

      Önmagában egy hónap eredményeiből nem lehet megmondani, mikor van a peteérés, mindig látni kell az előző hónapot is. Az biztos, hogy amikor leesik a hő, mindig akkor van peteérés, ezt jelzi a folyás is. Az, hogy utána lentmarad a hő vagy felmegy, ez teljesen egyéni, ebből nem lehet és nem szabad semmilyen következtetést levonni.

      • bizakodó

        2011. január 17. hétfő

        Köszönöm a válszt!Azóta felment a hőm és már 31 napja fent is „ragadt”.Terhes vagyok:)!

    • bea

      2011. január 18. kedd

      sziasztok bea vagyok énis 11 éve babát szeret nék de nem jön ösze sehógyse van már két gyerekem mostan a mestruáciom késet egy hetet és valami barnás véreses valami jöt belölem melleim nagyobak mit tegyek hogy teherbe esek mert szeret nék még egyet és már órvosnális jártam de semibajom egy jó tanácsot szeretnék ki igy volt mit én elöre is köszönöm midekinek 2011január18

  • Ani

    2010. november 18. csütörtök

    Üdvözlöm!

    A kérdésem a következő lenne. 3hónapja már nem szedek gyógyszert,mert babát szeretnénk.Az első két hónapban napra pontosan megjött a menstruációm,de most már 4 napja késik. Csináltam tesztet,de sajnos negatív lett. A terhesség tipikus tüneteit produkálom. Mivel negatív lett a tesz,bizonytalan vagyok. Mivel igen korai terhességről beszélünk, ha beszélhetünk lehetséges az, hogy a teszt még nem tudja kimutatni,hogy terhes vagyok,mivel még nem elég a Hcg hormon termelése?

    Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát!

    • Gabi

      2010. november 21. vasárnap

      Igen, lehetséges! Ha továbbra sem jön meg, érdemes a tesztet megismételni pár nap múlva. De mindenképp reggeli első vizeletből, mivel ilyenkor van jelen legkoncentráltabban a hcg hormon.

  • K.Z.

    2010. november 18. csütörtök

    Kedves Ági!

    Rendszeresen vezetem a hőmérsékletemet a ciklus.hu-n, szeretném megtudni, hogy melyik internetes honlapon tudnék segítséget kérni a diagram elemzésében?
    Amit itt leírtál mindent értek, de a diagramomon lennének a megszokott dolgoktól eltérő kérdéseim, amire itt nem találok választ.
    Ha Te is tudsz segíteni, akkor megköszönöm.
    A múlt hónapban egy szerintem normális ciklusom volt, valamiért mégsem sikerült teherbe esnem. ( Lassan 2 éve )

    http://www.ciklus.hu/images/diagramok/df70ea466a62f55dfdf963a7ae3327d2_100929_101028_1290038400_.png

    ( A peteérésem inkább 14-15-én volt )

    A mostani hónapban, pont mentem a nőgyógyászomhoz 11-én, szép nagy tüsző, vastag nyálkahártya, mondta, hogy akkor kellene együtt lennünk. Úgy is volt, reggel már láttam is, hogy a hőmérsékletem leesett, majd emelkedni kezdett, de mi történhetett 16-án???

    http://www.ciklus.hu/images/diagramok/df70ea466a62f55dfdf963a7ae3327d2_101029_101118_1290038400_.png

    Egyszerűen nem értem!

    Azért itt próbálok megoldást keresni, mert sajnos 2 nőgyógyásznál is voltam, de nem foglalkoznak ezzel, elterelik a témát. Kértem már, hogy csináljunk egy hormonvizsgálatot, de semmi. Az egyik doktor 1x vett vért, ciklus elején…. azt mondta, minden rendben… érdekes, úgy tudom, 2x-3x kellene egy ciklus során, hogy konkrétan megmondja a prog.szintel nincs baj..
    Tehetetlen vagyok, lehet már rég kisbabám lehetne, egy kis gyógyszer segítségével!!!
    Meddig várjak, mit tegyek?

    Segítségedet nagyon megköszönöm!

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      A diagramon csak 2 dolgot kell nézned, a többi lényegtelen: mikor esik le a hő. Amikor leesik, akkor van a peteérés. Az ezt követő értékek megint csak lényegtelenek, ott bármi történhet, ami miatt van egy kisebb esés, vagy ugrás. Ami érdekes még, az az, hogy általában, több hónap összevetésében a menses előtt, közben vagy utána szokott megint leesni a hőd.

Comment navigation