Kutatások hete: Nem nehéz a teherbeesés

Több kutatás is bebizonyította, hogy a teherbeesés egyáltalán nem olyan nehéz, mint gondolnánk. A US National Institute of Environmental Health Sciences kutatásából kiderül, hogy a párok 24%-a éppen a peteérés időpontjában van együtt, egy másik vizsgálat pedig bebizonyította, hogy a párok 85%-ának a tabletta abbahagyását követő 1 éven belül sikerül a gyermekáldás.

Kutatások hete: Nem nehéz a teherbeesésAz Allan Wilcox professzor által vezetett kutatás kimutatta, hogy a párok szexuális aktivitása a peteérést megelőző napokban a legnagyobb és a peteérés napján éri el csúcsát. A nők szexuális vágya is éppen ovulációkor volt a legerősebb, holott a kutatásban résztvevő nők sterilizáltatták magukat vagy spirált helyeztettek fel, ezért nem figyelték tudatosan a peteérés napját. Az együttlétek valószínűsége a kutatásban résztvevő pároknál 24 százalékkal magasabb volt a peteérés időpontjában.

A kutatók szerint ennek az az emlősállatoknál is megfigyelt folyamat a magyarázata, amely az együttlétet mindig a peteérés napjára teszi ezzel megnövelve a teherbeesés esélyét. Ez a biológiai folyamat ugyanígy működik az embereknél is.

Ez egyben azt is jelenti, jobban tesszük, ha elméletek, hőmérőzés és számolgatás helyett inkább a természetes vágyainkra hagyatkozunk, ha babát szeretnénk, mert a természet pontosan tudja a dolgát.

Különösen igaz ez, ha egy másik kutatás adatait is megvizsgáljuk. Ebben az Orális Fogamzásgátlók Európai Aktív Felügyeleti Vizsgálata arra kereste a választ, vajon a tabletta abbahagyása után a nők milyen mértékben esnek teherbe. Sokan hiszik azt ugyanis, hogy több éves tablettaszedés után nehezebben megy a teherbeesés. A felmérés szerint a tablettát abbahagyó nők 21%-a 1 hónapon belül, 45,7%-uk pedig 3 hónapon belül lett várandós. 1 éven belül a nők 79,4 százaléka lett terhes, a második évben pedig további 10% lett várandós. Egy másik felmérésben a teljes népességre (tehát a tablettát nem szedőket is magában foglalva) ez az arány az első évben 85%, a másodikban további 10% lett.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 Comments

 • ingus

  2009. október 25. vasárnap

  Sziasztok!
  azzal a problémával fordulok hozzátok, hogy a párommal nagyon szeretnénk babát, de nem akar osszejonni.Már van egy két éves kislányom az elozo kapcsolatombol, a nogyogyászom szerint is minden rendben, semmi akadálya az ujabb terhességnek.Ami viszont aggaszt, hogy a mult héten mért prolaktin szintem 5,24 lett( a menzesz 4.napján volt) és most nem tudom ez mennyire van rendben, mert elvileg határeset vagyok. Szedem a Mastodynon cseppeket és a cicfark teát, de szeretném tudni hogy a Bromocriptin szedése nem volna e észszerubb?már ha egyáltalán szukséges…koszonom a válaszokat.

  Válasz:Szerintem legyél egyelőre türelmes. A párok 85%-ának az első évben valamikor összejön a baba, a 10%-nak csak a 2. évben, türelem.

 • Vágner Ferencné

  2009. október 15. csütörtök

  Szia!
  Nagyon szépen köszönöm a választ. Még nem tudom az eredményt de jövőhéten visszakell mennem.Megirom majd mi van velem.De reménykedem kicsit h baba.
  Szia!

 • Vágner Ferencné

  2009. október 12. hétfő

  Sziasztok!
  Én aug végén tettem le a gyogyszert.Már 2 hete késik.9 évig szedtem a fogamzásgátlót.A tesztem negativ.Az orvos azt mondta mindent rendben lát.Terhesség nincs de látja h nagyon bombázva van a terület, valami nagyon készülöben van.Lehet hormonális probléma a gyigyszer elhagyásmiatt.De ha még 2 hét mulva sem jön meg menjek vissza kontrolra.
  Ez mit jelen?Nem értem.Ha valaki tud rá magyarázatot azt szívesen fogadom.

  Válasz:
  Nem tudom, most a bombázva van a terület mit jelent, de lehet, hogy valami terhességet megelőző állapotot látott? Gyógyszerszedés után elég gyakori, hogy hosszabb idő is eltelik, mire rendeződik a ciklus. Lehetséges, hogy akár fél, egy évig is rendszertelen lesz a menzeszed, de az is lehet, hogy már most terhesség miatt késik, csak a esetleg korai volt még a teszt elvégzése.