Terhesség FAQ: teherbeestem-e vagy sem?

Az elmúlt 1 évben rengeteg kérdés érkezett hozzám (kb. napi 5-10) a teherbeesés témakörében, így idejét láttam készíteni egy részletes összefoglalót a leggyakrabban feltett kérdésekről.

 Terhesség FAQ: teherbeestem-e vagy sem?

Teherbe eshetek-e…?

Ha megszakítással védekezünk
(vagy ha csak betette, de nem bennem ment el)
Igen, a megszakításos védekezés Pearl indexe 35, azaz 100 nőből, akik 1 éven át így védekeztek, 35 teherbe esett, ez elég nagy arány azért)

Ha kiszakadt a gumi…
Ha nem ment el benned és akkor szakadt ki a gumi, akkor kicsi az esély a terhességre, ha elment és utána szakadt el (vagy csak akkor vettétek észre, hogy elszakadt, amikor kivette), akkor nagy.

Bevettem a 72 órás tablettát, terhes maradhattam-e?
Erre minimális az esély (1% alatti), de a 72 órás tabletta megváltoztatja a vérzést, röviddel a bevétel után általában megjön és a ciklus is pár hónapig más lehet a megszokottól (valamint a vérzés mennyisége és minősége is)

Egy szem tabletta kimaradt…
Ha tablettát szedsz, akkor elvileg kimarad a peteérésed, gyakorlatilag lehet az aktus hatására extra peteérésed, de ennek az esélye minimális.

Szedem a fogamzásgátló tablettát, lehet, hogy mégis terhes lettem?
Hormonális fogamzásgátló tabletta mellett 0,5% az esélye a teherbeesésnek, ami kis esély, de azért néha előfordulhat (ez csak akkor érvényes, ha nem maradt ki egy tabletta sem!)

Spermaölő kúppal védekezek, lehetséges, hogy mégis teherbe estem?
Elképzelhető, 5% erre az esélyed.

Már 1 hónapja késik és a tünetek egy része már jelentkezett, mit tegyek?
Először is tesztelj, aztán eredménytől menj el orvoshoz, aki megállapítja a terhességet vagy segít rendbetenni a kimaradt ciklusodat, megállapítani a tüneteid okát.

Csak petting volt
Ha nem került előváladék vagy spermium a hüvelyedbe, akkor nem lehetsz terhes. A spermiumok szabad levegőn hamar elpusztulnak, ezért törülközőtől, ágyneműtől (a rajtamaradt spermiumtól) sem lehetsz terhes.

Terhességi tesztek és tesztelés

Az ellenőrző ablakban nem jelenik meg semmi
Ha az ellenőrző ablak nem mutat semmit, akkor nem jó a teszt, másikat kell venni.

Negatív a teszt, lehetek-e terhes?
Lehetsz bizony! A pozitív teszt sosem téved, de a negatív teszt gyakran. Nézzük milyen esetek lehetnek:
1. Túl korán csinálod meg a tesztet Tesztelni legkorábban a következő menses első napja előtt 1 nappal lehet (vagy ha nincs rendben a ciklusod, akkor az együttléttől számítva 12-14. nap múlva)

2. Nem elég érzékeny a teszt A tesztek különféle érzékenységűek, az egyik még negatívat mutathat, mert nem talál elég HCG-t a vizeletedben, miközben a másik már kisebb mennyiséget is érzékel A terhességi tesztek érzékenységéről itt olvashatsz bővebben

3. Nem reggel teszteltél A reggeli vizelet töményebb, ezért jobban kimutatja benne a HCG-t a teszt, lehet, hogy napközben még negatívat mutat a teszt, de másnap reggel már pozitívat.

Tévedhet-e a pozitív teszt?
Egyes ritka pajzsmirigybetegségek esetén előfordulhat, hogy téved a teszt (de tudnál róla, ha ilyen betegséged lenne), egyébként nem.

Pozitív lett a teszt, mégis megjött, most akkor mi van?
Két eset lehetséges:

1. Ha csak gyenge barnás folyást, rózsaszínes gyenge vérzést észlelsz, nem túl erőset és nem állandóan, hanem foltokban, akkor terhes vagy, de valamilyen hormonprobléma miatt (ez hajlam kérdése is lehet, főként korábban már elvetélt, illetve szült nőknél fordul elő) van a folyásod (tehát ez nem rendes menstruáció) és mindenképpen mielőbb fordulj orvoshoz, aki gyógyszeres úton tud segíteni. Ne ijedj meg, ez kezdődő vetélés jele is lehet akár, de nem feltétlenül, és mielőbb mész el orvoshoz, annál hamarabb kaphatsz segítséget.

2.Ha rendes erőteljes vérzésed van, akkor korai vetélésed volt, ami nagyon gyakori, a korai terhességek 20%-a így végződik.


Pozitív lett a teszt, mikor menjek el orvoshoz?

Várjál legalább 7-10 napot az orvoshoz menéssel, ugyanis a 4.-5. héten még az ultrahang sem látja a babát, legkorábban a 6. héten látható.

Mennyi idő után lehet kimutatni a terhességet?
Az “akció” után minimum 10-12 nap kell, addigra ágyazódik be a baba és akkor kezd el HCG hormon termelődni a szervezetben, amit a teszt ki tud mutatni.

Nem tudom, mikor volt a peteérésem, de a múltkor együttvoltunk és szerintem terhes vagyok. Mikor teszteljek?
Amikor utoljára együttvoltatok, ahhoz képest számolj 12 napot és akkor csinálj tesztet, ha már a 12. napon vagy utána vagy.

További teszteléssel kapcsolatos infókat itt találhatsz!

Problémák

fertőzések, betegségek és egyéb a terhesség útjában álló akadályok

Szoptatás mellett teherbe eshetek-e?
Igen. A baba 6 hónapos koráig, ha igény szerint szoptatsz és két szoptatás között nem telik el 6 óránál hosszabb idő egy alkalommal sem, akkor érvényesül a szoptatás fogamzásgátló hatása, egyébként nem.

Terhesség mellett szoptathatok-e?
Igen, akár a szülésig szoptathatsz, hacsak nem vagy különösen hajlamos a vetélésre, koraszülésre (ha korábban már előfordult ilyen) és nem nyílt ki a 36. hét előtt méhszájad, illetve ha az orvosod kifejezetten meg nem tiltotta pl. gyakori, idő előtti (36. hét előtt) méhösszehúzódásokra hivatkozva.

Babát szeretnénk, de valamilyen fertőzésem van…
Ha lehet, előbb kezeltesd ki magad, mielőtt teherbe esel, de attól, hogy fertőzésed van, még teherbe eshetsz, tehát a fertőzés nem fogamzásgátló módszer.

Terhes vagyok és fertőzésem van
Emiatt ne aggódj, menj el orvoshoz és kezeltesd.

1-2 hete iszogattunk a barátokkal, de most rájöttem, hogy terhes vagyok, nem lehet baja a babának?
A múlt héten antibiotikumot kellett bevennem, de most rájöttem, hogy terhes vagyok, lehet valami baja tőle a babának?
Nem, az első 4-5 hétben semmilyen rendellenesség nem alakulhat ki alkohol vagy gyógyszerszedés miatt. Érdemes ezügyben elolvasni a dr. Czeizel Endrével készült riportot

Háromszor lett negativ a tesztem, es azota ketszer megjott rendesen, ugye kizárt, hogy terhes vagyok?
Ha azóta nem voltatok együtt védekezés nélkül, és a mensesek a megszokott időben jöttek, akkor igen, kizárt.

Kimaradt a menzeszem és mellfeszültést, ingerültséget, fejfájást vagy enyhe barnás folyást tapasztalok, lehetek-e terhes?
Igen. Csinálj tesztet! Aztán az eredménytől függetlenül mindenképpen menj el orvoshoz. Ha babát vársz, akkor azért, mert a barnás folyás nem normális dolog és kezelni kell, ha pedig nem vársz babát, akkor a cikluskimaradás és a barnás folyás fertőzés vagy más nőgyógyászati gond jele lehet, amit kezelni kell.

Mennyi az esélye…?

Ha mindketten egészségesek vagyunk és nem védekezünk, mennyi az esélye hogy babánk lesz?
Az esély kb. 20-30 százalék egy ciklus alatt, ha pont sikerült elkapni a megfelelő időpontot. 1 éven belül kb. 85% az esély.


Pár napja együttvoltunk a párommal, most hányingerem van (szúr a petefészkem, alhasi fájdalmaim vannak, fáradt vagyok, szédülök, émelygek, fáj a fejem, feszül a mellem – a megfelelő tünetek behelyettesítendők), vajon terhes vagyok?

A terhességi tüneteket legkorábban az együttléttől számított 12 nap múlva érezheted, ennél korábban nem.

Naptár módszerrel védekezünk, lehet, hogy terhes vagyok?
A statisztikák azt mutatják, hogy ha naptár módszerrel védekeztek, akkor a teherbeesés esélye 1 éven belül 40%. Nem mindenkinek van a félidőben a peteérése, van akinek pár nappal korábban, van akinek később van, és lehetnek extra peteérések is, amiket az orgazmus vált ki.

A menstruáció alatt voltunk együtt, lehetek-e terhes?

Igen, a menstruáció alatt is teherbe lehet esni, bár az esélye kisebb, mint máskor.

A mensesem elmúlt és az utána levő időszakban voltunk együtt, lehetek-e terhes?

Igen. A mensutrációt követő napokat egészen a peteérésig „bizonytalan időszaknak” hívják a megtermékenyülés szempontjából, ilyenkor könnyebb teherbeesni, mint a peteérést követő időszakban.

Vízben voltam együtt a barátommal, úgy hallottam, a víz megöli a spermiumokat, de mégis félek, hogy terhes lettem…
A víz nem öli meg a spermiumokat, úgyhogy igen: terhes lehetsz akkor is, ha vízben voltatok együtt.

Bevettem az esemény utáni tablettát, és rá pár nappal megjött, de most a rendes ciklusom késik és hányingerem van, lehet hogy terhes vagyok?
Az esemény utáni tablettától pár nap múlva vérzés jelentkezik, és a megszokott ciklus utána néhány alkalommal elcsúszhat, mivel felborul a hormonháztartás. De persze, ha közben megint védekezés nélkül (akár megszakításos védekezéssel) voltatok együtt, akkor a egy másik alkalommal mégis teherbe eshetsz.

A fogamzásgátlási módszerek hatékonyságáról bővebben itt olvashatsz: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/terhesseg-elott/terhes-vagyok-vagy-nem

Peteéréssel kapcsolatos kérdések

Lehet érezni a peteérést?
Ha nagyon ismered a szervezeted jelzéseit, akkor igen, lehetnek ráutaló jelek: enyhe menstruációs görcs szerű fájdalmak, alhasi szurkálás.

Honnan tudhatom, hogy peteérésem van?
Többféle módon tudhatod meg, mikor van a peteérésed
1. Ha rendszeresen hőmérőzöl, akkor a peteérés időpontjában leesik a hőd (a módszerről bővebben itt olvashatsz)
2. Használhatsz ovulációs tesztet is, ami a peteérés időpontját pontosan jelzi
3.Megnézheted a méhnyaknyákodat is. Ehhez a hüvelyedből kell mintát venned (tiszta kézzel). Normál állapotban a nyák fehér és ragadós, de a peteérés időpontjában a nyák átlátszó és nyúlós lesz és úgy néz ki, mint a tojásfehérje.

Nem pont peteéréskor voltunk együtt, hanem előtte (vagy utána) 2-3 nappal. Lehet, hogy mégis teherbe estem?
Igen, lehet. A spermiumok 2-3 napot képesek életben maradni a petevezetékben, ezért lehet, hogy a peteérés előtt 2-3, utána pedig 1 nappal történő együttlét révén még létrejön a fogantatás.

Menstruáció és terhesség

Az előző menstruációm más volt, mint a többi, lehet, hogy terhes vagyok?
Önmagában az, hogy máskor jött meg, esetleg kevesebb vagy több vérzés volt a szokásosnál nem jelenti azt, hogy terhes vagy. Ha a terhesség ellenére megjön (nagyjából a szokásos időpontban), akkor enyhe barnás folyást tapasztalhatsz, ami szakaszos és csak 1-2 napig tart. Ha folyamatosan vérzel, és több napon át, akkor nem vagy terhes (vagy terhes voltál, de elvetéltél, ez a korai terhességek 20%-ban előfordul)
Ha mégis gyanakodsz, csinálj egy tesztet, a menses időpontja után már ki kell mutatnia a terhességet.

Nem jött meg a mentruációm, de a ciklus utolsó napjaiban együttvoltunk, lehetek terhes?
Igen, lehetsz, de ezt ebben az esetben a teszt a menses első napjaiban még nem mutatja ki. Az együttléttől számolj 12 napot és akkor már tesztelhetsz.

Lehet-e érezni a beágyazódást ? És hanyadik napon van?
A fogantatástól számított 7-12. nap között van valamikor és igen: az érzékenyebb kismamák megérzik.

Pár napja kellett volna megjönni, de nem jött meg. Érezhetek már tüneteket? Mikor teszteljek?
Igen, most már érezhető. 2-3 napot várjál és ha nem jön meg, tesztelj megint.

Már meg kellett volna jönnie, de nem jött meg. Csináltam tesztet, de negatív lett, akkor most nem vagyok terhes?
Lehet, hogy terhes vagy, de nem volt elég érzékeny a teszt vagy nem reggel csináltad. Emellett még az is lehet, hogy a ciklus végén estél teherbe, ezért még korai volt a tesztelés. Várjál néhány napot és ha nem jön meg, tesztelj megint.

Még nagyon fiatal vagyok a terhességhez

Hogyan mondjam el a szüleimnek?
Mindenképpen beszélj őszintén a szüleiddel. Igen, nagyon kellemetlen lesz, biztosan meg fognak szidni, de fontos, hogy segítsenek neked megoldani a helyzetet akárhogy is alakulnak a dolgok. Semmiképp ne ess abba a hibába, hogy vársz hetekig és halogatod, mert akkor már sokkal nehezebb lesz akármilyen döntést is meghozni. Segítséget kaphatsz a Kiáltás az életért Alaptványtól is, akik segítenek a tesztelésben, és lelki segítséget is nyújtanak. Itt éred el őket: http://www.valsagterhesseg.hu/

Az első tünetek

Fájdogál a hasam, terhes lehetek?
Önmagában az alhasi fájdalom lehet a közelgő menses jele is, de felfázás is okozhatja. Ha gyanítod, hogy terhes vagy, akkor a menses elmaradása, valamint a pozitív teszt alapján mondhatod, hogy terhes vagy.

A mellemből átlátszó előtej szivárog, lehet, hogy terhes vagyok?
Ez lehet a terhesség jele is, de hormonzavar és hormontartalmú gyógyszerek fogyasztása is okozhatja, illetve, ha 1 éven belül hagytad abba a szoptatást, akkor amiatt is lehet.
Erről bővebben itt olvashatsz: http://www.kismamablog.hu/szoptatas/elotej-a-terhesseg-alatt

Két hete voltam orvosnál,merthogy a tesztem pozitív lett.Az orvos azt mondta,2 hét múlva menjek vissza, mert még kicsi a terhesség s csak a petezsák látszik.Ezt követően 2-3 napig jelentkezett a reggeli hányás,de már 2 napja nincs ilyen…Igaz egész nap émelygek,furcsán érzem magam,de ez az elmaradás aggaszt nagyon.Lehet,hogy nem él bennem a babám?
Ha émelyegsz, akkor nincs gond. Ha elhal a baba, akkor minden tünet megszűnik teljesen, nincs émelygés sem.

7 napja erzekenyek a mellbimboim, es fajdogál a hasam lent. Lehet, hogy terhes vagyok?
Az érzékeny mellek és a hasfájogatás egyaránt terhességi tünet, de a közeledő menses előjele is lehet, ezért érdemes megvárni, hogy megjön vagy nem és ha nem, akkor csinálni egy tesztet.

Mostanában eléggé megnőtt a hasam, és kemény is. Nem tudom, hogy ez terhesség-e, vagy csak meghíztam.
A hasnövekedés és a kemény pocak nem jellemző a koraterhességre. Puffadás jelentkezhet, de arról érzed, hogy emésztési dolog. A várandósoknál nem a pocak növekszik, hanem az alatta levő rész először, de ez csak a 12. hét után szokott kifejezetten és szemmel láthatóan is jelentkezni.

A dokim végzett hüvelyultrahangot, és azt mondta kissé meg van vastagodva a nyálkahártyám, de azt mondta, ez még nem terhesség. Most akkor mi van?
Korán mentél el orvoshoz, ezért az ultrahangon még nem látta a babát. A terhességet hivatalosan csak akkor állapítják meg, ha már van a babának szívhangja (kb. a 6. héten lehet ezt már észlelni).

Hőmérőzéssel kapcsolatos kérdések

36,9 a testhőm, most akkor terhes vagyok?
A magas testhőmérséklet önmagában semmit nem jelent. Normál ciklusnál menses előtt mindig felemelkedik a testhő és vagy a menses első napjáig, vagy a menses végéig magas marad. Csak akkor van értelme mérni a hődet, ha van viszonyítási alapod az előző hónapról, hogy hogyan is szokott nálad lenni. Ha a menstruáció elején szokott leesni a hőd, akkor a változásból azonnal tudhatod, hogy meg fog jönni, ha a végén, akkor a fennmaradó hő azt is jelentheti, hogy meg fog jönni, csak késik.

Hőemelkedésem van, terhes vagyok?
A magasabb testhő a cíklus végén normális dolog, mindig van. Az a lényeges, hogy a menstruáció várható első napján leesik-e (ezesetben meg fog jönni) vagy nem. De fontos tudnod, hogy van, akinek nem a menses első napján esik le, hanem csak közben, ezért ez a módszer nem 100%-os a terhesség megállapításában.

A hőm csak 36,5, akkor nem is vagyok terhes?
Nem a testhő mértéke számít, hanem a korábbi adatokhoz viszonyított mértéke. Ha több hónapon át folyamatosan mérted a testhőmérsékletedet, akkor tudod, hogy mennyi szokott lenni a hőd peteérés előtt, alatt és utána. Van, akinél ez az érték eleve alacsonyabb, így a peteérés utáni megemelkedett testhőmérséklet is alacsonyabb lesz. Mindemellett az is lehet, hogy nem volt peteérésed, azért alacsonyabb még a hőd.

A hőmérőzésről bővebben itt írtam: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/a-terhesseg-jelei/terhessegi-testhomerseklet

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 223 Comments

  • Kati

    2012. augusztus 13. hétfő

    Tisztelt Doktornő!

    Ciklusom általában rendszertelen, az utolsó ciklusom azonban óramű pontossággal 28 napos volt, ez után a ciklus 19. és 28. napja között volt védekezés nélküli együtt lét, azóta nem volt mensesem, ma a 45. nap, nem volt még menses, teszteltem a 35. és 38. napon, mindkétszer negatív lett az eredmény. Tüneteim mindössze enyhe fáradékonyság 2-3 napja és gyenge szédülés émelygés ma először. Lehetséges, hogy a negatív tesztek ellenére mégis terhes vagyok?

    • Gabi

      2012. augusztus 14. kedd

      A negatív tesztek ellenére nem lehet kizárni a terhességet. Ha időközben nem jelentkezik mégis vérzés, néhány nap elteltével érdemes a tesztet megismételni, vagy nőgyógyászhoz fordulni, ott egyértelműen kiderül, hogy terhességről van-e szó.

  • Ági

    2012. augusztus 13. hétfő

    kedves doktornő
    olyan problémám van,hogy már irtam, voltam az orvosnál és azt mondta menjek vissza 1hónap múlva,de elötte csináljak tesztet.juni 25-én volt menszeszem,de múlthét szerdán volt vérzés ,egészen máig.
    De ilyen nyáljás átlácó + és vér de van mikor d.elött van meg délután semmi.juniba kellett menem az injecióér de nem mentem-a neve Depó Provera
    sokat fáj a fejem
    sokat eszem néha szédülök a mellem ís nagyobb már megjegyezte a férjem.
    kérem monja meg mit csináljak a 7. baba lenne nem merek menni

    • Ági

      2012. augusztus 14. kedd

      kedves doktornö
      ma reggel csináltam 1
      gabriel
      terhességi tesztet
      és negativ lett.
      ma reggel is meg volt a vérzésem de mindig csak kevés.
      kicsit szédülök
      a mellemböl kis tej folyik és reggel éhes vagyok.
      bíztonságos ez a tesz?
      két nappal ezelöt voltam a férjemmel és másnap csak barnás folt volt most meg vérzek kicsit.7 napja van igy.Lehetséges nem múlott el az injekció hatása?
      mikor mondtam a férjemnek hogy 1 hónap múlva vissza kell mennem a dokihoz ö már beleélte magát a babába.
      válaszoljon mert kétségek között vagyok.köszike.ági.

  • kata

    2012. augusztus 10. péntek

    Kedves Gabi,
    a mai (ciklus 3. napján) labor-eredményeim kiértékelésében kérnék segítséget.
    LH: 4,69
    FSH: 14,71
    ezek megfelelő szintek teherbeeséshez? mert mindenhol azt olvasom, hogy a magas FSH szint nem túl jó így a ciklus 3. napján.
    37 éves nő vagyok, 1,5 éve eltávolították a pajzsmirigyemet; azóta folyamatos a TSH-kontrol annak értékei megfelelőek. Dolgozunk a babaprojekten, de vajmi kevés sikerrel.
    Nem itt van a hiba, az FSH-szintemnél? Teherbe lehet ezzel esni?
    Köszönettel, Kata

    • kata

      2012. augusztus 10. péntek

      A releváns mértékegységek: U/L
      a ptolaktin szintem rendben van: 298,6 mIU/L (ref.: 70,8 – 566,5). köszönöm!

    • Vida Agi

      2012. augusztus 19. vasárnap

      Az fsh szint a ciklus folyamán különböző:

      Nőkben az FSH szintje ciklusfüggő:

      – korai follikuláris fázisban (a menses első napjától kb. a végéig): 2.5 – 12 IU/L

      – follikuláris fázisban (a menses végétől az ovulációig): 3.5 – 14 IU/L

      – ovuláció szakaszában: 4.5 – 25 IU/L

      – luteális fázisban (az ovulációtól a mensesig): 1.7 – 8 IU/L

      A magas FSH utalhat a petefészek működés gyengülésére, azaz a petesejt megérésének zavarára, s emiatt a sárgatest fázis kiesésére, ezt orvosnak kell megnéznie, melyik lehet a háttérben.

  • vannessa

    2012. augusztus 09. csütörtök

    szia azt szeretném kérdezni, hogy ha bevettem esemény utáni tablettát 24órán belül akkor biztos nem lehetek terhes?

    válaszát előre is köszönöm

    • Gabi

      2012. augusztus 14. kedd

      Ha a tabletta bevétele után 7 napon belül jelentkezett vérzés, akkor szinte biztos, hogy nem maradtál terhes.

  • Csillus21

    2012. augusztus 01. szerda

    A párommal pénteken voltam együtt és nem védekeztünk ( bennem ment el) 3 nap múlva hétfőn megjött de attól még hogy megjött lehetek terhes. Csináltam tesztet de szerintem túl korán, negatív lett. Lehetek terhes?

    • Gabi

      2012. augusztus 06. hétfő

      A ciklus utolsó napjaiban kisebb a teherbeesés esélye, mint a középső időszakban, de ilyenkor sem lehet kizárni. Én az együttléttől számítva kb. 12 nap elteltével csinálnék egy újabb tesztet.

  • Évi

    2012. július 30. hétfő

    Kedves Doktornő!
    Az lenne a kérdésem, hogy július 09.én megjött a menszeszem és a párommal július 22-23-24.-én együtt voltam!Nem védekeztünk!
    Lehetek -e terhes? :S
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2012. augusztus 06. hétfő

      Igen. Viszonylag nagy az esélye. Ha már késik a következő menzesz, érdemes terhességi tesztet csinálni.

  • Encu

    2012. július 29. vasárnap

    Kedves Gabi,
    azzal a dologgal fordulnék önhöz, hogy :
    a párommal körülbelül 2hónapja voltunk együtt, mikor aktus után pecsétszerűen véreztem, de ez csak az nap estétől számítva aznap estig – tehát egy pecsétfoltig tartott. 2éve fogamzásgátló tablettát szedek, menszessz után 2-3 nappal voltunk együtt, tehát akkor is szedtem a gyógyszert, sosem hagytam ki max. 1-2x késtem a bevételével 2-3órahosszát.
    Tünetmentes vagyok, semmiféle terhességre utaló jelet nem vettem észre, a meszeszem rendszeres és semmi problémát nem vettem észre(nem barnás, nem kevés a vérzés, ugyanúgy 4-5 napig tart); a hasam mintha nagyobb lenne, de eléggé ellustultam és keveset mozogtam az elmúlt időben.
    Lehetek terhes?

    • Gabi

      2012. július 29. vasárnap

      A leírt tünetek nem utalnak terhességre. Ha az aktus utáni vérzés esetleg újra jelentkezne, akkor érdemes lenne nőgyógyászhoz fordulni.

  • zsebike

    2012. július 25. szerda

    Szia gabi!ÉN egy fontos kérdésel fordulok hozzád.MInden honapban megjön a menszeszem nem pontosan,de mostanában nagyon feszül a mellem,és fehér tej szerü csepp jön ki a cicimböl,az alhasam pedig megvan „duzzadva”,a páromnak az a sejtése,hogy terhes vagyok,nagyon szeretnénk egy kisbabát,jövöhéten megyek nögyógyászhoz,elötte lehet egy terhességi tesztet csinálni vagy nem érdemes ?És hány hetes terhes lehetek?Lehet ugy egy nö terhes hogy mindvégig megjön neki a menszesze ?A válaszodat elöre is köszönöm

  • Zsófi

    2012. július 21. szombat

    Sziasztok!
    2012.07.18-án jött meg a menszeszem ,ezt követő 3.nap lefeküdtünk párommal és belém élvezett és az lenne a kérdésem ,hogy teherbe eshetek -e ? Minél előbbi választ szeretnék , hisz nem szeretnék még gyermeket ,és ha elég nagy az esélye akkor még van 72órám bevenni az esemény utáni tablettát . Válaszát előre is köszönöm!

    17/L

    • Gabi

      2012. július 24. kedd

      Bár a menzesz alatt, tehát a ciklus első napjaiban kisebb a teherbeesés esélye, mint a középső időszakban, de nem teljesen kizárt.

  • Csilla

    2012. július 21. szombat

    Kedves Doktornő!

    Szeretném megkérdezni, hogy a ciklus végén tartósan leesett hő biztosan kizárja e a terhességet. Nekem már 5 napja leesett a hőm a cl alá, de a mensesnek semmi nyoma nincs. Máskor csak a menses napján vagy közben szokott esni a hőm. Most vagyok a peteérést követő 15. napon. Tesztelni még nem teszteltem, mert úgy tudom, ahhoz hogy terhes legyek a hőmnek magasan kellett volna maradnia. Akkor most mi történt? Válaszát előre is köszönöm. Csilla

    • Csilla

      2012. július 25. szerda

      Választ azt még nem kaptam a kérdésemre, pedig még mindig szeretném tudni, hogy biztosan kizárja e a terhesség lehetőségét egy tartós hőleesés? A menszeszem még azóta sem jött meg, és a hőm bár emelkedett két tizedet, még mindig alacsonyan van.

      • Vida Agi

        2012. július 25. szerda

        Nem zárja ki.

  • Döme Claudia

    2012. július 07. szombat

    Tisztel Doktor Nő!

    A kérdésem a következő lenne és előre is köszönöm szépen a megtisztelő válaszát.
    A mnstruációs ciklusaim ponosak álalában 24 napra szoott rendszeresen megjönni.
    Fura dolog ami velem történt!
    Június 3-án jött meg a menzeszem 24 napra pontosan.
    Két apig tartott a mnetsruáció és általában nekem 4-5 napos szookott lenni ami az eljén enyhe vérzéssel indul és a második harmadik napon szookott a legerősebb lenni.
    A lényeg,hogy megjött de két napig tartott és nem is udom mennyire volt intenzív…!A menzesz előt egy héel mindig mellfeszület mellkeménység ami jellemző!!!Ezt most is így örtént.Ma június 7-e van és melleim úgy fájnak mint menzesz előttt.Tanácstalan vagyok.
    Gondolam arra,hogy talán egy nehéz időszak van most hiszen páromal szétmentünk eléggé nyugtalan időszako élek és ez is befolyásolhatja a menzeszt,de biztonytalan vagyok…!
    Ön szerint lehetek erhes?
    Tüneteim nincsenek egyáltalán nem szédülök nincsen hányingerem néha picurit fájdogál a hasam minha meg akarna jönni…de ennyi.
    Egyedül a mellem feszül!Az érdekes az,hogy menzesz előtt be szokott keméynedi a mellem szó szerint ki tudom tapogatni a mirigyeket.Most ezt nem vettem észre sőt azt tapzatalom,hogy teljesen elűnek a kis mirigyek egyszerűen csak fáj és nagyobbak!
    Segítségé előre is köszönöm!
    Üdvözlettel:
    Claudia

    • Gabi

      2012. július 12. csütörtök

      A mellfeszülés önmagában nem utal terhességre. Ha közben a menzesz is késik, érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

  • Laura

    2012. július 07. szombat

    Kedves Doktornő!
    Nekem másfélhónapja volt egy laporoszkópos műtétem,8db miómát távolítottak el,a méhemben volt egy 4cm,a többi a méhfalamon.A műtét utáni 12.napra megjött a menstruációm.Végre normálisan 5-6napot véreztem.A párommal rendszeres sexuális életet élünk,megszakitással ,,védekezünk”.Általában 24.napra menstruáltam,amig a miómáim meg voltak.Most 28 napot számoltam,de nem jött meg.Csináltam egy tesztet a menstruáció követő első napján,ami negatív lett.Lehet,hogy a műtét miatt csúszik a menstruációm?A hasam görcsölget,a mellem feszül,és a reggeli első vizeletemnek erős szaga van,ezt kb 3napja érzékelem.A műtét miatt lehet most komplikáció?Vagy teherbeestem?

    • Gabi

      2012. július 12. csütörtök

      Előfordulhat, hogy a műtét miatt most kis időre felborul a ciklus. Ha azóta sem jelentkezett vérzés, érdemes a tesztet megismételni, vagy nőgyógyászhoz visszamenni, hogy kiderüljön, ez a műtét utóhatása, terhességről van szó, vagy mi okozza a kimaradást.

  • Szilvia Merten

    2012. július 04. szerda

    Kedves Doktornö!

    A 37. hetet töltöm és eddig minden rendben,viszont egy pár napja a hasam alján megjelent egy kitüremkedés, olyan,mintha a baba a fejével csinált volna egy dudort.Seemim nem fáj,legalábbis nem jobban,mint szokott,csak azt a börredö szerü akármit nem tudom hova tenni.Van erre valami racionális magyarázat?
    Válaszát elöre is köszönöm: Szilvia

    • Vida Agi

      2012. július 12. csütörtök

      A babának ilyenkor már nagyon kis helye van bent, ezért a könyökével és a sarkával nagy dudorokat tud csinálni a pocakon, ez normális jelenség.

      • Szilvia Merten

        2012. július 12. csütörtök

        Köszönöm,ha ez így megy tovább furán fogok kinézni… 😀

  • Csilla

    2012. július 04. szerda

    Kedves doktornő!

    Nekem az utolsó menstruációm május 30.án volt,az utóbbi fél évben mindig 28 napra jött meg.Azóta viszont nem jelentkezett.A párommal megszakitásos modszerrel vagyunk együtt.Az utóbbi 2 napban mindig úgy érzem hogy bármelyik pillanatba megjöhet,meg mindig idegesnek,ingerültnek érzem magam!Tanácstalan vagyok.

    Üdvözlettel Csilla

    • Gabi

      2012. július 12. csütörtök

      A megszakításos védekezés sajnos a nem a legbiztonságosabb módszer. Ha ilyen módon védekeznek, kb. 5% a teherbeesés kockázata. Ha egy pár egy éven át csak ezzel a módszerrel védekezik, a terhesség esélye már 35%. Ha azóta sem jelentkezett vérzés, mindenképp érdemes egy terhességi tesztet csinálni.

  • Szabó klaudia beáta

    2012. július 03. kedd

    Szabó Klaudia Beáta vagyok és juni17 én cseppes vérzésem volt. (barnás)
    Általában 1 hétig tart de folyamatosan 1 hétig cseppes volt barnás. Mostanában sokat eszem a combomon és a hasamon kicsit látszik hiztam szoval kicsivel töbet eszem soha nem szoktam sört inni de valahogy megkivántam és meg ittam mitöl lehet ez tesztet nem végeztem valoszínü hogy kismama vagyok soha nem szetem gyogyszereket védekezés ellen erre tud adni valaki választ?

    • Gabi

      2012. július 12. csütörtök

      A megnövekedett étvágy és a hízás nem utal egyértelműen terhességre, ahogy az sem, hogy mostanában jól esik a sör. Ezt akár a nagy meleg is kihozhatta. Ha mégis terhességre gyanakszol, érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet.

  • Nóra

    2012. június 29. péntek

    Kedves Gabi,

    kisbabát szeretnénk, próbálkozunk is egy jó ideje, de egyenlőre eredménytelenül.
    A ciklusom 35 napos. Az elméleti számítás szerint a peteérésem majd az ovulációm a 21-dik nap környékén kell, hogy legyen, viszont hónapok óta a 14-dik nap környékén tapasztalom a méhnyak nyák tojásfehérjéhez hasonló állapotát. Lehetséges, hogy 35 napos ciklus esetén a 14-di napon van a peteérésem?

    Köszönettel:
    Nóra

  • máú

    2012. június 29. péntek

    Kedves Válaszadó!
    Nekem 28 napos ciklusom van, az utolsó havim május 31.-én volt, és most június 28.-án lett volna újra.
    A párommal rendszeres nemi életet élünk, de mindig védekezünk óvszerrel! Aktus után ellenőrizzük is, nem volt szakadt, nem csúszott le, nem történt baleset.
    Maximum annyi volt, hogy a derekamon ment el, de azt nem hiszem, hogy onnan bármi is bejuthatott?! Vagy mégis?
    A melleim fájnak, mint menzesz előtt, de mégsem jött még meg, pedig napra pontos szokott lenni :(((
    Lehet-e ok terhességre gyanakodni, vagy mi más okozhat még késést?

    • Gabi

      2012. július 02. hétfő

      Óvszer használatakor 99%-os a terhesség elleni védelem. Előfordulhat, hogy nem a teljes aktus alatt használják az óvszert, tehát az első néhány behatolás során is kerülhet előváladék a hüvelybe, amely tartalmazhat spermiumokat, amitől teherbe lehet esni. Nem túl nagy az esély, de előfordulhat. Ha továbbra is késik a vérzése, érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet.

      • máú

        2012. július 03. kedd

        Sosem hatol belém óvszer nélkül 🙂
        Azóta szerencsére megjött, csak 2 napot késett 🙂
        de köszönöm a választ:)

  • Moncsi

    2012. június 26. kedd

    Kedves doktornő’ Mi már most 7 hónapja, hogy szeretnünk babát, de nem jön össze, és már nagyon el keserit. 23 éves vagyok, mit tetszik javasolni forduljak mostmár orvoshoz, vagy még várjak. A menstruációm 31- 32 napos,most junius 1oén volt meg, melyik időszak lenne a legalkalmasabb? Válaszát előre is köszönöm

  • Marcsi

    2012. június 25. hétfő

    Kedves Doktornő! A kérdésem annyi lenne, hogy május végén együtt voltunk a párommal,aztán néhany nap múlva megjött a mensesem, a vártnál hamarabb. Most napok óta fáj a hasam, émelygek, fáradékony és ingerültebb vagyok. Na és a hányinger,már kikészít. A tünetek alapján igen lehetek, terhes és Ön szerint? Babát szeretnénk a párommal,a mensesemnek június utolsó napjaiban kellene megjönnie. Köszönöm

  • Mary

    2012. június 23. szombat

    Kedves doktornő’ Mi már most 7 hónapja, hogy szeretnünk babát, de nem jön össze, és már nagyon el keserit. 23 éves vagyok, mit tetszik javasolni forduljak mostmár orvoshoz, vagy még várjak. A menstruációm 31- 32 napos,most junius 1oén volt meg, melyik időszak lenne a legalkalmasabb? Válaszát előre is köszönöm.

  • papp meredit

    2012. június 19. kedd

    azt szeretném meg kérdezni doktornő ! hogy aki coton nélkül csínálta a sexet, és bele élveztek az lehet terhes ! pont az 5 nap volt együtt egy fiuval ugy hogy nem védekeztek ha nem a fiú bele élvezet a lányba ! ettöl a lány terhes lehet ?
    a másik kérdésem hogy miért olyan gyakori a vízelése a lánynak ? elöre is köszönöm a válaszát

    • Gabi

      2012. június 22. péntek

      Igen, pontosan így lehet teherbe esni, ha védekezés nélkül vannak együtt. A gyakori vizelési inger lehet a korai terhesség első tünete, de egy egyszerű felfázás is okozhatja.

  • Gabryelle22

    2012. június 09. szombat

    Kedves doktornő!
    11 hete szültem. kb 5 héttel a szülés után volt egyetlen egy pecsételés a bugyimon. Rózsaszín, nem is véres. Aztán semmi. Néhány napja megint volt egy ilyen tényleg egy csepp rózsaszín valami a bugyimon. Szoptatok. Párommal megszakítással szoktunk együtt lenni. Lehet terhesség jele a mostani pecsételés? Vagy ez lett volna a menzeszem?

  • Novák Zsófia

    2012. május 31. csütörtök

    Tisztelt Doktornő!
    Azzal a kérdésemmel fordulok önhöz, hogy 4 évvel ezelőtt teherbe estem hiába vettem be az esemény utáni tablettát. De amikor kiderült, hogy terhes vagyok nem tanácsolták a megtartását a gyógyszer miatt és sajnos hamar bele is egyeztem a dologba mert nagyon korai lett volna a kisbaba nem tudtam vállalni. Az abortuszt választottuk akkor de eltelt 4 év és már most ott tartunk párommal, hogy próbálkozunk a múlthónapban nem jött össze de a vérzésem a megszokottnál sokkal erősebb volt és jó pár nappal tovább is tartott mint szokott. Ilyen még sose volt velem. Ez jelenthet korai vetélést? Azóta folyamatosan próbálkozunk mostanság fog kiderülni, hogy sikerült a dolog vagy sem. Ha ismét nem sikerült forduljak orvoshoz? ENnek lehet köze az abortuszomnak? Előre is köszönöm a segítséget!

    • Gabi

      2012. június 13. szerda

      Előfordulhat, hogy az erősebb vérzés valóban korai vetélés miatt lehetett. Akkor érdemes orvoshoz fordulni, ha fél – 1 év elteltével is sikertelenül próbálkoznak a terhességgel. Viszont ha legközelebb sem a megszokott módon zajlik a vérzés, érdemes lenne rákérdezni orvosnál, hogy miről lehet szó. Ennyi idő elteltével az abortusznak, ha a műtét és a felépülés során nem volt semmi komplikáció, nem lenne szabad befolyásolni a következő terhesség lezajlását.

  • Jónás Katalin

    2012. május 15. kedd

    Üdv! sajnos nekem is esemény utáni tablettát kellett bevennem de azota rendes időpontban és rendes vérzéssel megjött a menstruációm és 2 negativ tesztet csináltam. az lenne a kérdésem, hogy lehetek-e terhes?

    • Jónás Katalin

      2012. május 15. kedd

      és kihagytam hogy 4x jött meg azota

    • Gabi

      2012. május 22. kedd

      Ha azóta nem volt olyan együttlét, ahol nem (vagy nem megfelelően) védekeztetek, akkor már megnyugodhatsz, hogy nem vagy terhes.

    • Novák Zsófia

      2012. május 31. csütörtök

      Kedves Katalin!
      Én is vettem be esemény utáni tablettát 4 évvel ezelőtt történt a dolog akkor az orvostól megkérdeztem, hogy késhet a menstruációm és mondta, hogy nem még akár hamarabb is megjöhet. De sajnos 1 héttel a várt után se jött. Csináltam tesztet és egyből ki is mutatta a terhességet. Szóval nem kell aggódni biztos lehetsz benne nincs gond.

  • Barasits Anita

    2012. május 15. kedd

    Tisztelt Doktornő!

    Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy április 14-én volt a menstruációm, aztán május 9-én megint megjött de csak 2 napos volt, 12-e óta meg feszül mindkét mellem oldalt, viszont a teszt meg negatív. Így most nem értem, hogy mi lehet ennek az oka. Válaszát előre is köszönöm!

    Üdvözlettel:
    B. Anita

    • Gabi

      2012. május 22. kedd

      A leírt tünetek nem utalnak egyértelműen terhességre, de ha továbbra is jelentkeznek, esetleg érdemes lenne a tesztet néhány nap elteltével megismételni.

  • Wanda

    2012. május 08. kedd

    Kedves Gabi!
    Kétes védekezéssel (vagyis nem ment el egyáltalán) voltam együtt a partneremmel május 5-én, majd 7-én sikerült bevenni egy Escapella tablettát, természetesen nőgyógyász írta fel, de kétségekben hagyott. A lényeg annyi, hogy ápr. 19-én jött meg az utolsó menstruációm, az aktus után másnap délután barnás folyás pecsételő vérzéssel jelent meg. A barnás folyásról annyit, hogy nekem úgy rémlik, mintha korábban is lett volna, de ebben már nem vagyok biztos. A kérdésem annyi lenne, hogy mennyire reménykedhetem abban, hogy nem vagyok terhes ilyen feltételek mellett? Azt azért hozzáfűzném, hogy nem rendszeres a menstruációm. Kérlek segíts, nem akarok teljes mértékben kétségbe esetten elviselni azt az időt, míg megjön vagy míg tesztet csinálhatok. Előre is köszönöm a válaszod!

    • Gabi

      2012. május 13. vasárnap

      Ha csak egy alkalommal voltatok együtt ilyen módon, akkor max. 5% az esélye, hogy valóban terhes is voltál. Mivel az esemény utáni tablettát időben bevetted, és utána vérzés is jelentkezett, kicsi az esélye, hogy terhes légy, hacsak azóta nem volt másik bizonytalan aktus.

  • Mariann

    2012. május 03. csütörtök

    Kedves Doktornő!
    3 pozitív teszt után elmentem az orvoshoz, ultrahangon nem látott semmit( az ő számításai szerint akkor kellett volna 7 hetesnek lennem) a hcg-m 162.4 volt első alkalommal. rá egy hétre újabb vérvétel következett ahol az eredmény 294.lett. az orvosom jövő héten tud megultrahangozni ujra, de azt mondta, hogy ne számoljak rá, hogy ebből megmaradó baba lesz.. Ön mit gondol? én már teljesen kétségbe estem. 🙁
    válaszát előre is köszönöm

  • Estrella

    2012. május 01. kedd

    Kedves Gabi!Ahogyan tanácsoltad végeztem egy tesztet május 1-én reggel ugyanis ha a doki szerint ápr.25-én kellett volna megjönnie ahoz képest már 6 napot késik.Egy discolor+strip testet végeztem el ami állitólag a beágyazódás után 3 napos terhességet kimutat 99%-os pontossággal!Nekem sajnos mégis negativ lett:( A párommal már lassan 4 hete próbálkozunk és még semmi!Sokan azt mondják hogy pedig ilyenkor sokkal hamarabb lehet teherbe esni!Most akkor mi az igazszág?Nem értem miért nem sikerűlt eddig:(Mit tegyek?Mennyek ez a nőgyógyászomhoz?Mert ha nem is sikerűlt teherbeesnem mert már lekéstem a peteérésemet akkor inkább adjon olyan gyógyszert ami meghozza és akkor tudom hogy utánna nyugottan próbálkozhatunk!Kérlek adj tanácsot!
    Előre is köszönöm!

  • Kelemen Renata

    2012. április 25. szerda

    Kedves doktorno!

    Utolso menzeszem elso napja Aprilis 12-en volt.Ferjemmel Aprilis 22-en eggyutt voltunk, mivel a menzeszem atlagosan 25,-26,-27-ik napra jon meg,igy a peteeresem a mensruaciom elso napjatol szamitva 11-12-ik napjan varhato.Kerem javitson ki ha esetleg rosszul kalkulaltam volna.Az egyutlet utan fura erzesem volt,mintha megereztem volna a nagy talalkozas pillanatat,meg most is melegseg tolt el ha ra gondolok.Az egyutlet utan 2 nappal kesobb alhasi gorcsom van,nem tul eros,enyhe es a mellem is bekemenyedett,allandoan ehseg erzetem van.Meg van 2 het vissza,hogy megjon e a kovetkezo menzeszem vagy sem de egy kicsit turelmetlen vagyok ezert is irtam onnek.Tudom hogy az egyutlet utan 10-12 nappal kesobb erezhetnek hasonlo tuneteket, ezert is szeretnem megkerdezni ontol:Lehetseges hogy ilyen koran erzekeljek barmi elojelet a foggantatasnak,beagyazodasnak?Elore is koszonom a segitseget!Varom valaszat bar tudom hogy nagyon sokan fordulnak onhoz,tamogatasaert!

    Tisztelettel:

    Kelemen Renata

    • Gabi

      2012. április 30. hétfő

      Lehetséges, hogy valóban sikerült a teherbeesés, de nem valószínű, hogy a terhesség váltja ki a leírt tüneteket. Gyakran előfordul, hogy annyira szeretnénk hinni, hogy sikerült, hogy fizikai tüneteket produkálunk. Ettől függetlenül szerintem akkor érdemes tesztet csinálni, ha már késik a menzesz.

  • Agi

    2012. április 23. hétfő

    Kedves Doktornő!
    Én yasmin fogamzásgátló tablettát szedtem 2 évig,decemberbe hagytam abba.Márciusba csak 1 napig volt menzeszem és most áprilisba 20.-án kellett volna legyek de még nem lettem.A párommal óvszerrel védekezünk,és nem szakadt ki egyszer sem.Azt szeretném tudni hogy igy is lehetséges hogy terhes vagyok?

    • Gabi

      2012. április 24. kedd

      Ha az óvszert minden együttlétnél használták, ha idejében felkerült, sosem csúszott le, lyukadt ki vagy szakadt el, akkor minimális a teherbeesés kockázata. A gyógyszer abbahagyása után előfordulhat, hogy több hónap is kell, mire újra rendszereződik a ciklus, lehetséges, hogy erről van most szó. De ha bizonytalan, egy terhességi tesztet nem árt elvégezni.

  • Marcsi

    2012. április 23. hétfő

    Kedves doktornő! A menszeszem áprilisban megjött de elég fura vol. Csináltam tesztet de negatív lett,azonban minden reggel hányingerem van, fáradékony és ingerlékeny vagyok, na és az illatoktól való undor. Előző hónapban pedig csak egy napig vol mensim. Babát szeretnék, lehetek terhes, vagy csak bebeszélem magamnak,és azért jelentkeznek a tünetek? Köszönöm
    Üdv.Marcsi

    • Gabi

      2012. április 24. kedd

      Ha a vérzés enyhébb volt, mint általában és nem tartott tovább 3 napnál, akkor még szóba jöhet a terhesség. Egy nőgyógyászati vizsgálat során egyértelműen kiderülne, hogy terhességről van-e szó.

  • Andrea

    2012. április 20. péntek

    Kedves Doktornő!
    Április 15-èn éjjeli 2-kor voltunk együtt a barátommal védekeztünk,de utána megint együtt voltunk (2-szer.is) ekkor már nem védekeztünk.(mind a 2-szer) Hány százalék,h terhes vagyok?. Az nap reggel a medence részen hasigörcseim voltak,más nap fejfájás,feszűltebb lette,óránként eszek,és fáradékonyabb vagyok,4nap telt el azóta,Kedden egy enyhe hányinger,kemény a hasam alatti rész,a melleim kemények és érzékenyek.

    • Gabi

      2012. április 24. kedd

      Mivel védekezés nélkül voltatok együtt, viszonylag nagy a terhesség esélye. Kb. 20%. Viszont ennyi idő elteltével, még ha valóban sikerült is teherbe esni, a leírt tünetek nem hozhatók össze terhességgel, mivel az első ilyen jellegű tünetek 10 nap elteltével jelentkeznek legkorábban. Ha az együttlét óta eltelt már kb. 12 nap, vagy már késik a menzeszed, akkor érdemes csinálni terhességi tesztet.

  • Estrella

    2012. április 19. csütörtök

    Sziasztok!

    Nekem az lenne a kérdésem hogy nemrégen volt egy missed ab műtétem 8 hetesen és amikor visszamentem az orvosomhoz 3 hét múlva kontrollra akkor ő azt mondta hogy nem kell vele hónapokat várni hanem nyugottan lehet próbálkozni:)ennek én nagyon örűltem mert úgy érzem hogy lelkileg igenis készen állok a második terhességemre mert próbáltam pozitivan feldolgozni a történteket és sikerűlt is elég hamar túl tennem magam rajta.Szóval azóta próbálkozunk a párommal előszőr voltunk együtt ápr.5-én az orvos szerint a műtét után 6 héttel kellene hogy megjöjjön de nem tudom hogy mikor lehet peteérésem?Vagy az is lehet hogy már lekéstük?Illetve mikor érdemes előszőr tesztelnem?Előre is köszönöm szépen a válaszod!

    • Gabi

      2012. április 30. hétfő

      Ha a műtét után 6 hét elteltével nem jelentkezik a menzesz, és már próbálkoztatok, akkor szerintem érdemes tesztelni.

  • 2012. április 17. kedd

    Kedves Doktornő!

    Február 5-én volt utoljára menstruációm. Azóta három teszt negatívat mutatott, és március közepén nőgyógyász is azt mondta, hogy nem vagyok terhes. Csak kézzel vizsgált meg. Azóta eltelt három hét és még mindig nem jött meg.
    Januárba hagytam abba a fogamzásgátlót, bőrgyógyászati okok miatt.
    Hányingerem van, de mindig sok volt a gyomorsavam az előtt is, úgyhogy nálam ez szinte mindennapos. Nem vagyok fáradt, nem vagyok se kívánós, se undorodós.
    A hasam akkor fájt, mikor márciusban meg kellett volna jönnie, de azóta nem.
    Ön szerint terhes vagyok?

    Előre is köszönöm!

    • Gabi

      2012. április 18. szerda

      A nőgyógyászok a méh méretéből is meg tudják állapítani, hogy valaki terhes-e vagy sem. Ha a vizsgálat óta sem védekeztek semmilyen módon, akkor előfordulhat, hogy azóta sikerült teherbe esni. Viszont az is előfordulhat, hogy a fogamzásgátló szedés „utóhatása”, hogy még azóta nem jelentkezett a menzesze.

  • Mariann

    2012. április 16. hétfő

    Kedves Gabi!
    Utolsó menstruációm március 6.-án volt.. április 2- án kellett volna megjönnie de mivel nem jött csináltam egy tesztet. pozitív lett. múlt héten csütörtökön egy kb másfél órás hasgörcsöm volt, ami hirtelen el is mult aznap és még 2 nap volt csekély barnás vérzésem. szombaton este még egy tesztet csináltam ami szintén pozitív lett. ma elmentem az orvoshoz és azt mondta, hogy nem lát semmit és menjek vissza 2 hét mulva? Most akkor vajon van baba csak még túl kicsi volt ahhoz, hogy kimutassa?
    Köszönöm válaszod

    • Gabi

      2012. április 18. szerda

      Lehetséges az is, hogy van baba, csak még nagyon pici, de sajnos az is előfordulhat, hogy valóban terhesség volt, de a hasgörcs és a barnázás vetélést jelentett. Viszont a következő vizsgálatig próbálj pozitívan gondolkodni! Drukkolok!

      • Mariann

        2012. április 25. szerda

        Kedves Gabi! Felkerestem egy másik nőgyógyászt is, sajnos ő se látott még semmit. elküldött vérvételre és 162.6 lett a HCG-m. Jövőhéten újra megyek vérvételre. Akkor számolhatok arra hogy van baba, csak még nagyon picike?

  • Eszter

    2012. április 16. hétfő

    Nincs orvosa, pont ez a baj!

  • Emma

    2012. április 14. szombat

    Kedves Doktornő!

    Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz,hogy Márciusban ugyan 3-4 nap késéssel,de megjött. Ez után együtt „voltunk” barátommal de csupán petting volt.Az,hogy előváladék került-e a hüvelybe,nem tudom biztosan.
    Most lassan már elmúlnia kéne,de még meg sem jött.
    Alhasi nem is fájdalom inkább érzékenység,mell érzékenység,ingerlékenység (ami eddig ritka volt) is naponta jelen van.
    Tesztet még nem csináltam.
    Ezek alapján lehetek terhes?

    Válaszát előre is köszönöm.

    • Gabi

      2012. április 15. vasárnap

      Ha konkrét behatolás nem történt, akkor nem valószínű, hogy terhes lehet. Ha viszont volt, csak megszakították az együttlétet, akkor kb. 5% a terhesség kockázata.

      • Emma

        2012. április 15. vasárnap

        Köszönnöm a válaszát!
        Ma dél fele megjött,de nagyon intenzív vérzéssel.
        Alhasi görcsökkel,amik nagyon erősek,intenzívek még most is.
        Ha mondhatom úgy,elég „csomós” ez nem megszokott nálam.
        Mit jelenthet ez?
        Ilyesztő számomra,mivel minden szokatlanul „új”.

        Válaszát nagyon várom.

  • Dominika

    2012. március 25. vasárnap

    Nekem az lenne a kérdésem hogy márc 18. ota megvan a mensesem és most 25.e van a és párommal eggyütt voltam mensesem alatt.
    lehet h terhes vagyok?

    • Gabi

      2012. március 26. hétfő

      Ha nem védekeztetek, akkor van rá esély, bár jelentősen kevesebb, mint a ciklus középső időszakában.

  • Viki

    2012. március 21. szerda

    össze vissza szokot megjönni a mestruáciom és 4 napig szokot tartani de már 2 honapja csak egy napig van meg már csináltam tesztet is de az negativot mutatot adtol fügetlenül lehetek terhes közre játszhat hogy a páromat egy évvel ezelött sziv bilentyü mütéte volt ez befolyásolhatja hogy nem lehetek töle terhes és ja én 26 éves vagyok és a párom 50 éves és már van egy 3 éves gyerekünk kérem válaszoljannak hogy ilyenkor mit tegyek elöre is köszönöm

    • Gabi

      2012. március 26. hétfő

      A negatív teszt nem jelenti 100%-osan, hogy nem vagy terhes. Ha ennyire enyhe a vérzés, és más is utal terhességre, érdemes lenne nőgyógyászhoz fordulni. A párod szívműtéte a megtermékenyítő képességét biztosan nem befolyásolta. Ha már van egy közös gyereketek, elég nagy az esély, hogy újból sikerülhet.

  • Horváth Mária

    2012. március 21. szerda

    Kedves Doktornő!

    Eddig a menstruációm 3-4 napig tartott, azonban március 9-én volt utoljára( egy napig) 03.11-én együtt voltunk a párommal és mivel babát szeretnénk így nem is védekeztünk. Ebben az esetben lehetek terhes? Mostanában elég furán fáj a hasam is.

    Válaszát köszönöm!

    Üdv: Marcsi

    • Gabi

      2012. március 21. szerda

      Ha csak egy napig volt meg, akkor lehetséges, hogy még azt megelőzően sikerült a terhesség. Érdemes lenne csinálni egy tesztet.

      • Horváth Mária

        2012. március 29. csütörtök

        Válaszát köszönöm!

        Csináltam tesztet, de negatív lett. Azonban több mint egy hete feszül a mellem és érzem,hogy valami nem olyan mint máskor, valami változik. Egy ideje nagyon fáradékony és ingerült vagyok. Ezek alapján lehetek terhes. Vagy csak annyira szeretném, hogy már beképzelem a tüneteket.

        Köszönöm

  • Ildikó

    2012. március 20. kedd

    Kedves Doktornő!A férjemmel elhatároztuk,hogy hogy szeretnénk harmadik gyereket is.5 és fél évig szedtem a Yadine fogamzásgátlót,de már ez év februárjában nem kezdtem meg az új levelet és a menszesz után nem szedtem többet.Most márciusban már volt természetes menszeszem is.Az lenne a kérdésem,hogy mennyi időbe telik kb, hogy teherbe essek?Hetek vagy hónapokat kell ilyenkor várni?Azóta már nem is védekeztünk semmivel.Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2012. március 21. szerda

      Ezt elég nehéz megmondani. Van, aki rögtön teherbe esik, ahogy abbahagyja a gyógyszerszedést, viszont olyan is van, akinek ehhez több, mint fél év kell. Ha a ciklus a fogamzásgátló nélkül is viszonylag pontos, az azért jó jel, és az is a siker mellett szól, hogy már van 2 gyerkőc.

      • Ildikó

        2012. március 21. szerda

        Nagyon köszönöm a válaszát!Viszont most nem tudom mi van velem,mert ma egész nap nem voltam jól.Émelyegtem egész nap,hányingerem van,fáj a hasam is „mintha megjönne ” érzés ,de nem.Barnás váladékom van,pecsételős.E hónap 11-16-ig volt meg a természetes mensim.Lehetséges,hogy már most ilyen hamar teherbe estem???

  • Renáta

    2012. március 20. kedd

    Jonapot doktornő.
    Általaba 4-5 napig szokot tartani a menstruáciom. Ebbe ahonapba csak 1,5 napig tartott,sokszor ugy erzem nem vagyok kipihent vagy peldaul atalszom a fel napot olyan alhasi gorcsoket erzek mintha megakarna jonni, ritkan viszket es feszult a hasam lehetseges hogy terhes vagyok?

    • Gabi

      2012. március 21. szerda

      Előfordulhat. Ha bizonytalan, érdemes csinálni egy terhességi tesztet. De lehetséges, hogy csak egyszerűen „tavaszi fáradság”.

  • elvira

    2012. március 19. hétfő

    tisztelt doktornő!
    nekem 9 napja mult el a menszeszem és együtt voltam azota fojamatosan a párommal párnapja émelygés szédülésem van lehetek e terhes?

    • Gabi

      2012. március 19. hétfő

      Igen, lehetséges a terhesség, bár ennyi idő elteltével még kicsit koraiak a tünetek.

  • Nikolett

    2012. március 18. vasárnap

    Az lenne a kérdésem hogy csináltam egy tesztet mert késet a menzeszem és pozitiv lett.Rá másfél hétre megjött.Nagyon el vagyok keseredve kérem adjanak tanácsot.Köszönöm előre is.

    • Gabi

      2012. március 19. hétfő

      Ha pozitív lett a teszt, az 99%, hogy terhességet jelent. Ha ezek után vérzés jelentkezik, az sajnos nem valószínű, hogy jót jelent. Célszerű ilyenkor minél előbb nőgyógyászhoz menni. Nem biztos, hogy baj van, de jobb a vetélést kizárni, főleg, hogy nem csak a babára lehet veszélyes. Ha a vérzés csak enyhe, pecsételés szerű, akkor lehetséges, hogy nincs semmi gond, de én mégis orvoshoz mennék, mert a bizonytalanság a legrosszabb ilyenkor!

  • Katka85

    2012. március 16. péntek

    Sziasztok! Nagy bolond voltam, egy iszogatós éjjel alkalmával együtt voltam egy pasival, minden nélkül. Most a 8.napon vagyok. Már a 3. nap óta fáj a hasam alja, furán viselkedik, néha fáj. Ha terhes lettem, lehet, hogy már ilyen korán érzem? Tesztet még nem csináltam, még várok a 12. napig. Viszont lehet, hogy fel is fáztam, az mennyire veszélyeztetheti a terhességet?

    • Gabi

      2012. március 19. hétfő

      A tünetek általában leghamarabb 10-12. napon érezhetők. A teszt pedig leghamarabb 12. napon mutatja ki a terhességet. De még ha negatív is, ha netán késne a menzeszed, ismételd meg a tesztet!

  • Alexa

    2012. március 14. szerda

    Kedves Doktornő!

    Nekem a peteéréssel lenne kapcsolatos a kérdésem!
    Ha nekem csak 2-3 tized fokkal megy fentebb a hőm peteérés után az probléma?Törvényszerű hogy nagyon meg kell ugrania?
    Azt olvastam hogy 2 tized fok emelkedés elég a peteérés után!
    Vagy várhatom hogy ez még fentebb araszol később?
    Elvileg ha tényleg meg volt a peteérés akkor az 5. dpo-n járok!
    Előre is köszönöm a válaszát!

  • Chris

    2012. március 13. kedd

    Kedves Doktornő!

    Március 7-8-n barnás folyásom volt. 10-n csináltam egy tesztet, igaz nagyon halványan, de 2 csíkos volt…
    Általában 24-26 napra szokott megjönni a menstruációm (ma vagyok a 25. napban). Ma reggel ismét megcsináltam a tesztet, ugyancsak halványan lett 2 csíkos. Vannak alhasi fájdalmaim, feszülnek a melleim.
    Lehetséges, hogy terhes vagyok?

    • Gabi

      2012. március 19. hétfő

      Igen! A halvány csík is csík, szóval 99%, hogy terhességről van szó!

      • Chris

        2012. március 22. csütörtök

        Kedves Doktornő!

        Köszönöm a választ 🙂
        Ma voltam orvosnál és a belső ultrahang kimutatta, hogy 4-5 hetes terhes vagyok :)!!!

  • Betty

    2012. március 05. hétfő

    úgy egy hete voltam együtt a barátommal, és fogamzásgátlót szedek, de előtte egy szemet kihagytam, de egyszer se ment el bennem, de azt hallottam hogy az előváladéktól is teherbe lehet esni, ma kellett volna megjönnie a menszeszemnek, de még sehol semmi, még előjelei sincsenek hogy megjönne ilyen még nem fordult elő 5 hónap alatt, hogy nem jött volna meg pontosan, amióta bogyót szedek. lehetséges hogy teherbe estem?

    • Gabi

      2012. március 15. csütörtök

      Mivel csak egy szem tabletta maradt ki, és megszakítottátok az együttlétet, kevesebb, mint 5% az esélye, hogy terhes légy. Érdemes azért csinálni egy terhességi tesztet.

  • Juli

    2012. március 05. hétfő

    Kedves Doktor NŐ!
    Bele vágok a közepébe:
    Olyan városban lakom, ahol időpont nélkül semmi esetre sem engednek be a nőgyógyászhoz. Az átlag várakozási idő 2-4 hét. December 2-8-ig meg volt a havim, és az óta nem jött meg. Most maradt ki a 2. menszeszem. Február elején csináltam terhességi tesztet, ami negatív lett, négy nap múlva szintén. Most március 5-én szintén teszteltem, és az is negatív lett. Kiszámolgattam, hogy az első februári tesztemnél is mér legalább 9 hetes terhesnek kellett volna lennem… Azt mondta az egyik barátnőm, a gyógyszertári, sima tesztek a 10. héttől nem mutatják ki a terhességet, mivel eltűnik a magas HCG szint. Létezik ez?

    Köszönöm válaszát!

    • Juli

      2012. március 05. hétfő

      Azt elfelejtettem, hogy volt egy időpontom a nőgyógyászhoz február közepén, de beteg lett a fiam, lemondtam és a következő időpontom 03.23.

    • Gabi

      2012. március 15. csütörtök

      Elvileg a terhesség során végig jelen van a hcg hormon, így a tesztnek is ki kellene mutatni. A negatív tesztek azonban nem jelentik egyértelműen, hogy nem várandós.

  • RIA

    2012. március 02. péntek

    Tisztelt Doktornő!
    Babát szeretnénk a párommal ,jelenleg késik a menstruációm eddig óramű pontosan mindig megjött.A teszt amit csináltam negatív.Február 20-21.-én minimalis kis barnázás jelentkezett,majd a hüvelyváladék mennyisége megnőtt.Szédülés időnként fejfájás jelentkezik a hasam is görcsölgetett,de nem nagyon pihenésre szűnt.28.-án kellett volna megbetegednem.03.02.-án teszteltem.Vajon ez lehet terhesség?Válaszát előre is köszönöm!Ria

    • Timi

      2012. március 04. vasárnap

      Sziasztok! Én már egy éve fogamzásgátlót szedek!
      A hónap közepén kihagytam egy szemet és megjött!
      De most mikor kelett volna nem jött meg! Csináltam
      Egy tesztet és negatív lett! Reggel mikor felkelek fáj a hasam,
      Nagyon enyhe hányingerem van, és még ki se mászok
      Az ágyból, és màr éhes is vagyok! Szerintetek mi lehet?
      Csináljak még egy tesztet?

      • Gabi

        2012. március 07. szerda

        Ha a kimaradt tabletta utáni héten volt más védekezés nélküli együttlét, akkor még szóba jöhet a terhesség. Ha bizonytalan vagy, érdemes a tesztet megismételni.

        • Veronika

          2012. március 22. csütörtök

          Kedves Gabi.
          Ma vérvétel alapján a dpo 8-ik napon ami a hcg szintem 44 U/l, progesteron 139mmol/l lett. Tutira tudom hogy március 14én fogant a baba de már a dpo 6-ik napon is kimutatta halványan a teszt a jövetelét. Kérdésem. Ez hogy lehetséges? Lehetek iker gyanús?
          köszönettel

    • Csilla

      2012. március 05. hétfő

      Kedves doktornő!

      38 hetes várandós vagyok és hát lassan,legalábbis remélem szülni fogok. Sajnos úgy alakult,hogy nem tudtam fogadott orvos segítségét igénybe venni,így elég sok mindent csak felületesen kezeltek az orvosok idáig.Nem szeretnék panaszkodni,végül is túl lehetett élni,hogy soha senkinek nem volt ideje a kérdéseimre válaszolni. Az otthonomtól 50km-re fogok szülni,mert területileg oda tartozom. Olvastam,hogy az utolsó pár hétben érdemes hetente ctg-t nézni.Ezidáig ezt nálam nem tette senki. okozhat ez bármilyen problémát a babámnak?-vagy várhatok nyugodtan a szülés kezdetéig? Sajnos anyagilag nem tehetem meg,hogy a szülésig 50km-t utazzak hetente. Minden megtakarított pénzecskémet a baba szükségleteire fordítottam, sajnos másra már nem maradt.A babám aktív, szerencsére elég gyakran mozog jelezve,hogy jól érzi magát.A 37. hetes ultrahangon azt írták,hogy a méhlepény egy kissé meszes,de nem mondták hogy ez pontosan mit jelent és lepény érettségi szintet sem írtak a leletre.Ön szerint mire számíthatok a szülésnél? És mi történik,ha nem indul be magától a szülés? Honnan fogom tudni,ha baj van?

      Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Csilla

      • Vida Agi

        2012. március 11. vasárnap

        A 37. héten már mindenkinél meszes egy kicsit a lepény, ez I-es vagy II-es érettségi fokú lepényt jelenthet.
        Ha az orvosod nem hív be hetente CTG-re, akkor nem kell foglalkoznod vele. A CTG a magzat szívműködését és a méhaktivitást egyszerre figyeli, ebből a magzat állapotára tudnak következtetni.
        A szülés magától beindul minden esetben fájásokkal vagy a magzatvíz elfolyásával, ha a 41. hetet követően sem indul be és nem tudsz rendszeresen bejárni a kórházba, akkor be fognak fektetni és szükség esetén beindítják a szülést.