Terhesség FAQ: teherbeestem-e vagy sem?

Az elmúlt 1 évben rengeteg kérdés érkezett hozzám (kb. napi 5-10) a teherbeesés témakörében, így idejét láttam készíteni egy részletes összefoglalót a leggyakrabban feltett kérdésekről.

 Terhesség FAQ: teherbeestem-e vagy sem?

Teherbe eshetek-e…?

Ha megszakítással védekezünk
(vagy ha csak betette, de nem bennem ment el)
Igen, a megszakításos védekezés Pearl indexe 35, azaz 100 nőből, akik 1 éven át így védekeztek, 35 teherbe esett, ez elég nagy arány azért)

Ha kiszakadt a gumi…
Ha nem ment el benned és akkor szakadt ki a gumi, akkor kicsi az esély a terhességre, ha elment és utána szakadt el (vagy csak akkor vettétek észre, hogy elszakadt, amikor kivette), akkor nagy.

Bevettem a 72 órás tablettát, terhes maradhattam-e?
Erre minimális az esély (1% alatti), de a 72 órás tabletta megváltoztatja a vérzést, röviddel a bevétel után általában megjön és a ciklus is pár hónapig más lehet a megszokottól (valamint a vérzés mennyisége és minősége is)

Egy szem tabletta kimaradt…
Ha tablettát szedsz, akkor elvileg kimarad a peteérésed, gyakorlatilag lehet az aktus hatására extra peteérésed, de ennek az esélye minimális.

Szedem a fogamzásgátló tablettát, lehet, hogy mégis terhes lettem?
Hormonális fogamzásgátló tabletta mellett 0,5% az esélye a teherbeesésnek, ami kis esély, de azért néha előfordulhat (ez csak akkor érvényes, ha nem maradt ki egy tabletta sem!)

Spermaölő kúppal védekezek, lehetséges, hogy mégis teherbe estem?
Elképzelhető, 5% erre az esélyed.

Már 1 hónapja késik és a tünetek egy része már jelentkezett, mit tegyek?
Először is tesztelj, aztán eredménytől menj el orvoshoz, aki megállapítja a terhességet vagy segít rendbetenni a kimaradt ciklusodat, megállapítani a tüneteid okát.

Csak petting volt
Ha nem került előváladék vagy spermium a hüvelyedbe, akkor nem lehetsz terhes. A spermiumok szabad levegőn hamar elpusztulnak, ezért törülközőtől, ágyneműtől (a rajtamaradt spermiumtól) sem lehetsz terhes.

Terhességi tesztek és tesztelés

Az ellenőrző ablakban nem jelenik meg semmi
Ha az ellenőrző ablak nem mutat semmit, akkor nem jó a teszt, másikat kell venni.

Negatív a teszt, lehetek-e terhes?
Lehetsz bizony! A pozitív teszt sosem téved, de a negatív teszt gyakran. Nézzük milyen esetek lehetnek:
1. Túl korán csinálod meg a tesztet Tesztelni legkorábban a következő menses első napja előtt 1 nappal lehet (vagy ha nincs rendben a ciklusod, akkor az együttléttől számítva 12-14. nap múlva)

2. Nem elég érzékeny a teszt A tesztek különféle érzékenységűek, az egyik még negatívat mutathat, mert nem talál elég HCG-t a vizeletedben, miközben a másik már kisebb mennyiséget is érzékel A terhességi tesztek érzékenységéről itt olvashatsz bővebben

3. Nem reggel teszteltél A reggeli vizelet töményebb, ezért jobban kimutatja benne a HCG-t a teszt, lehet, hogy napközben még negatívat mutat a teszt, de másnap reggel már pozitívat.

Tévedhet-e a pozitív teszt?
Egyes ritka pajzsmirigybetegségek esetén előfordulhat, hogy téved a teszt (de tudnál róla, ha ilyen betegséged lenne), egyébként nem.

Pozitív lett a teszt, mégis megjött, most akkor mi van?
Két eset lehetséges:

1. Ha csak gyenge barnás folyást, rózsaszínes gyenge vérzést észlelsz, nem túl erőset és nem állandóan, hanem foltokban, akkor terhes vagy, de valamilyen hormonprobléma miatt (ez hajlam kérdése is lehet, főként korábban már elvetélt, illetve szült nőknél fordul elő) van a folyásod (tehát ez nem rendes menstruáció) és mindenképpen mielőbb fordulj orvoshoz, aki gyógyszeres úton tud segíteni. Ne ijedj meg, ez kezdődő vetélés jele is lehet akár, de nem feltétlenül, és mielőbb mész el orvoshoz, annál hamarabb kaphatsz segítséget.

2.Ha rendes erőteljes vérzésed van, akkor korai vetélésed volt, ami nagyon gyakori, a korai terhességek 20%-a így végződik.


Pozitív lett a teszt, mikor menjek el orvoshoz?

Várjál legalább 7-10 napot az orvoshoz menéssel, ugyanis a 4.-5. héten még az ultrahang sem látja a babát, legkorábban a 6. héten látható.

Mennyi idő után lehet kimutatni a terhességet?
Az “akció” után minimum 10-12 nap kell, addigra ágyazódik be a baba és akkor kezd el HCG hormon termelődni a szervezetben, amit a teszt ki tud mutatni.

Nem tudom, mikor volt a peteérésem, de a múltkor együttvoltunk és szerintem terhes vagyok. Mikor teszteljek?
Amikor utoljára együttvoltatok, ahhoz képest számolj 12 napot és akkor csinálj tesztet, ha már a 12. napon vagy utána vagy.

További teszteléssel kapcsolatos infókat itt találhatsz!

Problémák

fertőzések, betegségek és egyéb a terhesség útjában álló akadályok

Szoptatás mellett teherbe eshetek-e?
Igen. A baba 6 hónapos koráig, ha igény szerint szoptatsz és két szoptatás között nem telik el 6 óránál hosszabb idő egy alkalommal sem, akkor érvényesül a szoptatás fogamzásgátló hatása, egyébként nem.

Terhesség mellett szoptathatok-e?
Igen, akár a szülésig szoptathatsz, hacsak nem vagy különösen hajlamos a vetélésre, koraszülésre (ha korábban már előfordult ilyen) és nem nyílt ki a 36. hét előtt méhszájad, illetve ha az orvosod kifejezetten meg nem tiltotta pl. gyakori, idő előtti (36. hét előtt) méhösszehúzódásokra hivatkozva.

Babát szeretnénk, de valamilyen fertőzésem van…
Ha lehet, előbb kezeltesd ki magad, mielőtt teherbe esel, de attól, hogy fertőzésed van, még teherbe eshetsz, tehát a fertőzés nem fogamzásgátló módszer.

Terhes vagyok és fertőzésem van
Emiatt ne aggódj, menj el orvoshoz és kezeltesd.

1-2 hete iszogattunk a barátokkal, de most rájöttem, hogy terhes vagyok, nem lehet baja a babának?
A múlt héten antibiotikumot kellett bevennem, de most rájöttem, hogy terhes vagyok, lehet valami baja tőle a babának?
Nem, az első 4-5 hétben semmilyen rendellenesség nem alakulhat ki alkohol vagy gyógyszerszedés miatt. Érdemes ezügyben elolvasni a dr. Czeizel Endrével készült riportot

Háromszor lett negativ a tesztem, es azota ketszer megjott rendesen, ugye kizárt, hogy terhes vagyok?
Ha azóta nem voltatok együtt védekezés nélkül, és a mensesek a megszokott időben jöttek, akkor igen, kizárt.

Kimaradt a menzeszem és mellfeszültést, ingerültséget, fejfájást vagy enyhe barnás folyást tapasztalok, lehetek-e terhes?
Igen. Csinálj tesztet! Aztán az eredménytől függetlenül mindenképpen menj el orvoshoz. Ha babát vársz, akkor azért, mert a barnás folyás nem normális dolog és kezelni kell, ha pedig nem vársz babát, akkor a cikluskimaradás és a barnás folyás fertőzés vagy más nőgyógyászati gond jele lehet, amit kezelni kell.

Mennyi az esélye…?

Ha mindketten egészségesek vagyunk és nem védekezünk, mennyi az esélye hogy babánk lesz?
Az esély kb. 20-30 százalék egy ciklus alatt, ha pont sikerült elkapni a megfelelő időpontot. 1 éven belül kb. 85% az esély.


Pár napja együttvoltunk a párommal, most hányingerem van (szúr a petefészkem, alhasi fájdalmaim vannak, fáradt vagyok, szédülök, émelygek, fáj a fejem, feszül a mellem – a megfelelő tünetek behelyettesítendők), vajon terhes vagyok?

A terhességi tüneteket legkorábban az együttléttől számított 12 nap múlva érezheted, ennél korábban nem.

Naptár módszerrel védekezünk, lehet, hogy terhes vagyok?
A statisztikák azt mutatják, hogy ha naptár módszerrel védekeztek, akkor a teherbeesés esélye 1 éven belül 40%. Nem mindenkinek van a félidőben a peteérése, van akinek pár nappal korábban, van akinek később van, és lehetnek extra peteérések is, amiket az orgazmus vált ki.

A menstruáció alatt voltunk együtt, lehetek-e terhes?

Igen, a menstruáció alatt is teherbe lehet esni, bár az esélye kisebb, mint máskor.

A mensesem elmúlt és az utána levő időszakban voltunk együtt, lehetek-e terhes?

Igen. A mensutrációt követő napokat egészen a peteérésig „bizonytalan időszaknak” hívják a megtermékenyülés szempontjából, ilyenkor könnyebb teherbeesni, mint a peteérést követő időszakban.

Vízben voltam együtt a barátommal, úgy hallottam, a víz megöli a spermiumokat, de mégis félek, hogy terhes lettem…
A víz nem öli meg a spermiumokat, úgyhogy igen: terhes lehetsz akkor is, ha vízben voltatok együtt.

Bevettem az esemény utáni tablettát, és rá pár nappal megjött, de most a rendes ciklusom késik és hányingerem van, lehet hogy terhes vagyok?
Az esemény utáni tablettától pár nap múlva vérzés jelentkezik, és a megszokott ciklus utána néhány alkalommal elcsúszhat, mivel felborul a hormonháztartás. De persze, ha közben megint védekezés nélkül (akár megszakításos védekezéssel) voltatok együtt, akkor a egy másik alkalommal mégis teherbe eshetsz.

A fogamzásgátlási módszerek hatékonyságáról bővebben itt olvashatsz: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/terhesseg-elott/terhes-vagyok-vagy-nem

Peteéréssel kapcsolatos kérdések

Lehet érezni a peteérést?
Ha nagyon ismered a szervezeted jelzéseit, akkor igen, lehetnek ráutaló jelek: enyhe menstruációs görcs szerű fájdalmak, alhasi szurkálás.

Honnan tudhatom, hogy peteérésem van?
Többféle módon tudhatod meg, mikor van a peteérésed
1. Ha rendszeresen hőmérőzöl, akkor a peteérés időpontjában leesik a hőd (a módszerről bővebben itt olvashatsz)
2. Használhatsz ovulációs tesztet is, ami a peteérés időpontját pontosan jelzi
3.Megnézheted a méhnyaknyákodat is. Ehhez a hüvelyedből kell mintát venned (tiszta kézzel). Normál állapotban a nyák fehér és ragadós, de a peteérés időpontjában a nyák átlátszó és nyúlós lesz és úgy néz ki, mint a tojásfehérje.

Nem pont peteéréskor voltunk együtt, hanem előtte (vagy utána) 2-3 nappal. Lehet, hogy mégis teherbe estem?
Igen, lehet. A spermiumok 2-3 napot képesek életben maradni a petevezetékben, ezért lehet, hogy a peteérés előtt 2-3, utána pedig 1 nappal történő együttlét révén még létrejön a fogantatás.

Menstruáció és terhesség

Az előző menstruációm más volt, mint a többi, lehet, hogy terhes vagyok?
Önmagában az, hogy máskor jött meg, esetleg kevesebb vagy több vérzés volt a szokásosnál nem jelenti azt, hogy terhes vagy. Ha a terhesség ellenére megjön (nagyjából a szokásos időpontban), akkor enyhe barnás folyást tapasztalhatsz, ami szakaszos és csak 1-2 napig tart. Ha folyamatosan vérzel, és több napon át, akkor nem vagy terhes (vagy terhes voltál, de elvetéltél, ez a korai terhességek 20%-ban előfordul)
Ha mégis gyanakodsz, csinálj egy tesztet, a menses időpontja után már ki kell mutatnia a terhességet.

Nem jött meg a mentruációm, de a ciklus utolsó napjaiban együttvoltunk, lehetek terhes?
Igen, lehetsz, de ezt ebben az esetben a teszt a menses első napjaiban még nem mutatja ki. Az együttléttől számolj 12 napot és akkor már tesztelhetsz.

Lehet-e érezni a beágyazódást ? És hanyadik napon van?
A fogantatástól számított 7-12. nap között van valamikor és igen: az érzékenyebb kismamák megérzik.

Pár napja kellett volna megjönni, de nem jött meg. Érezhetek már tüneteket? Mikor teszteljek?
Igen, most már érezhető. 2-3 napot várjál és ha nem jön meg, tesztelj megint.

Már meg kellett volna jönnie, de nem jött meg. Csináltam tesztet, de negatív lett, akkor most nem vagyok terhes?
Lehet, hogy terhes vagy, de nem volt elég érzékeny a teszt vagy nem reggel csináltad. Emellett még az is lehet, hogy a ciklus végén estél teherbe, ezért még korai volt a tesztelés. Várjál néhány napot és ha nem jön meg, tesztelj megint.

Még nagyon fiatal vagyok a terhességhez

Hogyan mondjam el a szüleimnek?
Mindenképpen beszélj őszintén a szüleiddel. Igen, nagyon kellemetlen lesz, biztosan meg fognak szidni, de fontos, hogy segítsenek neked megoldani a helyzetet akárhogy is alakulnak a dolgok. Semmiképp ne ess abba a hibába, hogy vársz hetekig és halogatod, mert akkor már sokkal nehezebb lesz akármilyen döntést is meghozni. Segítséget kaphatsz a Kiáltás az életért Alaptványtól is, akik segítenek a tesztelésben, és lelki segítséget is nyújtanak. Itt éred el őket: http://www.valsagterhesseg.hu/

Az első tünetek

Fájdogál a hasam, terhes lehetek?
Önmagában az alhasi fájdalom lehet a közelgő menses jele is, de felfázás is okozhatja. Ha gyanítod, hogy terhes vagy, akkor a menses elmaradása, valamint a pozitív teszt alapján mondhatod, hogy terhes vagy.

A mellemből átlátszó előtej szivárog, lehet, hogy terhes vagyok?
Ez lehet a terhesség jele is, de hormonzavar és hormontartalmú gyógyszerek fogyasztása is okozhatja, illetve, ha 1 éven belül hagytad abba a szoptatást, akkor amiatt is lehet.
Erről bővebben itt olvashatsz: http://www.kismamablog.hu/szoptatas/elotej-a-terhesseg-alatt

Két hete voltam orvosnál,merthogy a tesztem pozitív lett.Az orvos azt mondta,2 hét múlva menjek vissza, mert még kicsi a terhesség s csak a petezsák látszik.Ezt követően 2-3 napig jelentkezett a reggeli hányás,de már 2 napja nincs ilyen…Igaz egész nap émelygek,furcsán érzem magam,de ez az elmaradás aggaszt nagyon.Lehet,hogy nem él bennem a babám?
Ha émelyegsz, akkor nincs gond. Ha elhal a baba, akkor minden tünet megszűnik teljesen, nincs émelygés sem.

7 napja erzekenyek a mellbimboim, es fajdogál a hasam lent. Lehet, hogy terhes vagyok?
Az érzékeny mellek és a hasfájogatás egyaránt terhességi tünet, de a közeledő menses előjele is lehet, ezért érdemes megvárni, hogy megjön vagy nem és ha nem, akkor csinálni egy tesztet.

Mostanában eléggé megnőtt a hasam, és kemény is. Nem tudom, hogy ez terhesség-e, vagy csak meghíztam.
A hasnövekedés és a kemény pocak nem jellemző a koraterhességre. Puffadás jelentkezhet, de arról érzed, hogy emésztési dolog. A várandósoknál nem a pocak növekszik, hanem az alatta levő rész először, de ez csak a 12. hét után szokott kifejezetten és szemmel láthatóan is jelentkezni.

A dokim végzett hüvelyultrahangot, és azt mondta kissé meg van vastagodva a nyálkahártyám, de azt mondta, ez még nem terhesség. Most akkor mi van?
Korán mentél el orvoshoz, ezért az ultrahangon még nem látta a babát. A terhességet hivatalosan csak akkor állapítják meg, ha már van a babának szívhangja (kb. a 6. héten lehet ezt már észlelni).

Hőmérőzéssel kapcsolatos kérdések

36,9 a testhőm, most akkor terhes vagyok?
A magas testhőmérséklet önmagában semmit nem jelent. Normál ciklusnál menses előtt mindig felemelkedik a testhő és vagy a menses első napjáig, vagy a menses végéig magas marad. Csak akkor van értelme mérni a hődet, ha van viszonyítási alapod az előző hónapról, hogy hogyan is szokott nálad lenni. Ha a menstruáció elején szokott leesni a hőd, akkor a változásból azonnal tudhatod, hogy meg fog jönni, ha a végén, akkor a fennmaradó hő azt is jelentheti, hogy meg fog jönni, csak késik.

Hőemelkedésem van, terhes vagyok?
A magasabb testhő a cíklus végén normális dolog, mindig van. Az a lényeges, hogy a menstruáció várható első napján leesik-e (ezesetben meg fog jönni) vagy nem. De fontos tudnod, hogy van, akinek nem a menses első napján esik le, hanem csak közben, ezért ez a módszer nem 100%-os a terhesség megállapításában.

A hőm csak 36,5, akkor nem is vagyok terhes?
Nem a testhő mértéke számít, hanem a korábbi adatokhoz viszonyított mértéke. Ha több hónapon át folyamatosan mérted a testhőmérsékletedet, akkor tudod, hogy mennyi szokott lenni a hőd peteérés előtt, alatt és utána. Van, akinél ez az érték eleve alacsonyabb, így a peteérés utáni megemelkedett testhőmérséklet is alacsonyabb lesz. Mindemellett az is lehet, hogy nem volt peteérésed, azért alacsonyabb még a hőd.

A hőmérőzésről bővebben itt írtam: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/a-terhesseg-jelei/terhessegi-testhomerseklet

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 223 Comments

  • reny

    2014. december 22. hétfő

    Tisztelt Doktorno!
    Azzal a problemaval fordulok Onhoz, korabban irtam a problemarol dec. 14. Ei es vartam a mensim. Nos az meg jott, 1 napot kesett es mikor meg jott normalis volt 2 napi. A 3. Napon mar semmi nem volt a 4.-5. Napon mar csak barnas kremes allagu pecsetelo minimalis valami volt. A kerdesem az hogy ez most mi lehet? Gondolhatok meg is csak terhessegre? Csinalok azert tesztet hatha sikerult vegre.

    • reny

      2014. december 22. hétfő

      A vart napra amikor nem jott meg meg elotte egy nappal egyutt voltunk vedekezes nelkul a parommal.

      • Katlyn

        2015. január 10. szombat

        Hali!
        Január 3an vartam a menzeszemet egy kis pecsételő vérzésem volt a menstruációm nem jött meg viszon fájt a a hasam és a mellem oldalt majd 5 napra rá megjött és 3 napig véreztem enyhén ez mire utal? Néha szokott hányingerem és szédölésem lenni 2 hete veoltam vérvételen ezekre akkor b6ot kezdtem el szedni. Az orvos azt mondta pajzsmirígyem majd márciusban őjra meg kell nézni (ha jül látom alulmőködik) A párommal január 3a előtt többet is egyött voltunk. illetve azelőtt 3 héttel csináltam egy tesztet ami negatív lett.

        • Gabi

          2015. január 13. kedd

          Lehetséges, hogy terhesség áll a háttérben. Én mindenképp csinálnék még egy tesztet, mert lehetséges, hogy az első korai volt.

  • Reny

    2014. december 14. vasárnap

    Kedves Doktornő!
    Nekem olyan problémám van, hogy babát szeretnénk a párommal, lassan 2hónapja próbálkozunk, de eddig sikertelenül. 27 éves vagyok, 28 naposak a ciklusaim, november 20. án megjött a menzeszem 5 napig szokott tartani. November 24. én múlt el, még aznap este együtt voltunk védekezés nélkül a párommal. November 25-26. án barnás folyásom volt. Naptár szerint december 4. én volt peteérésem. Nov. 29. én együtt voltunk, dec. 2. án, dec. 4. én is, peteérés napján. Ma dec. 12. E van, reggel csináltam tesztet ami erős negatív lett. Tüneteim nem nagyon vannak, csak néha émelygek, szédülök, többet eszek, fáradékonyabb, ingerültebb vagyok, szokott szúrkálni az alhasam, mintha meg akarna jönni és a petefészkemnél is fáj, szúrkál. Melleim kicsit megduzzadtak, fájnak is és eléggé sűrűn járok pisilni. Hol melegem van hol fázok. Többnyire magas a hőm. A menzeszemnek pár nap mùlva kell megjönnie. Ezek ellenére folyásom mind végig volt, normál állaggal.
    A kérdésem az, hogy lehetek e igy is terges? Vagy ha nem, akkor hogy lehet az, hogy peteérés előtt és az nap is együtt voltunk védekezés nélkül és nem lettem terhes? Hozzá teszem már nem az első tesztet csináltam, hanem a sokadikat.
    Bízhatok abban, hogy nem jön meg a menzeszem és tesztelhetek végre pozitívat?
    Válaszát előrre is köszönöm!

    • Gabi

      2014. december 17. szerda

      Bár a leírt tünetek nem utalnak egyértelműen terhességre, kizárni sem lehet. Ha továbbra is jelentkeznek, és a menzesz is késik, mindenképp van esély a terhességre!

  • Molnár Erika

    2014. december 13. szombat

    Tisztelt Doktornő!

    Párommal a nem várt előtt voltunk együtt 2 nappal kérdésem az lenne hogy most akkor is meg jön ha netalántán teherbe estem, vagy már így meg sem fog jönni? Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2014. december 17. szerda

      Ha sikerült teherbe esni, akkor vagy nem jön meg, vagy enyhébb vérzés jelentkezik, mint a megszokott. Ha 3 napnál rövidebb a vérzés, és kevesebb is mint általában, akkor érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

  • reny

    2014. december 12. péntek

    Helo! Nekem olyan problemam van hogy babat szeretnenk a parommal, lassan 2 honapja probalkozunk de eddig nem estem teherbe. 28 naposak a ciklusaim november20. An megjott a mensim (5 napig szokott tartani), 24 en mult el. Meg 24.e este szexeltunk el is ment bennem a parom. 25-26 an barnas folyasom volt. Naptar szerint dec.4.en volt peteeresem. Nov.29.en is egyutt voltunk, dec.2. An is es dec.4.en peteeres napjan is.ma van dec.12.reggel csinaltam tesztet. Eros negativ lett. 🙁 tuneteim nem nagyon vannak. Csak neha emelygek szedulok tobbet eszek faradekonyabb vagyok es hamarabb leszek idegesebb aprosagokon , szokott szurkalodni az alhasam meg a petefeszkemnel is.a mensimnek jovo heten kell megjonnie.ezek ellenere a folyasom mind vegig volt. A kerdesem az hogy lehetek e terhes? vagy egyaltalan ha nem vagyok az akkor hogy lehet az hogy peteeres elott es az nap egyutt voltunk es nem lettem terhes? Hozza teszem mar nem az elso tesztet vegeztem. A sokadikat. 🙁 valaszat elorre is koszonom.

    • reny

      2014. december 12. péntek

      Es surun jarok pisilni is.

      • reny

        2014. december 12. péntek

        Es egyre jobban erzekenyebb a mellem. Feszulnek es kicsit megnoltek. Bizhatok abban hogy nem fog megjonni a mensim es tesztelhetek vegre pozitivat?

        • Gabi

          2014. december 17. szerda

          Van rá esély!

      • Gabi

        2014. december 17. szerda

        Ez is lehet a terhesség tünete, de akár a nagy reménykedés is generálhat tüneteket.

    • Gabi

      2014. december 17. szerda

      A negatív teszt ellenére nem lehet biztosan kizárni a terhességet. Bár kisebb az esély, de nem csak peteéréskor lehet teherbe esni, de ha pontosan peteéréskor vagytok együtt, akkor is csak 25% a teherbeesés esélye. Nagyon sok minden játszik közre. 2 hónap sikertelenség után még nem szabad aggódni, ez még teljesen normálisnak mondható. Ha a fenti tünetek továbbra is jelentkeznek, esetleg már a menzesz is késik, mindenképp érdemes megismételni a tesztet.

  • Kiss Enikő

    2014. december 10. szerda

    Kedves Doktornő!

    Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, mert sajnos volt egy megszakításom októberben egészségügyi okok miatt kivártuk az orvos által javasolt időt utána. Elkezdtem szedni a mirabella nevű fogamzásgátlót. Majd a menstruációm után 1 nappal együtt voltunk a párommal. Lehetek terhes? Válaszat előre is köszönöm!

    Tisztelettel : Eni

    • Gabi

      2014. december 11. csütörtök

      Ha már 1 hónapja szedte a fogamzásgátlót, és a második havit is elkezdte, akkor már a tabletta kifejtette a hatását, így nem kell terhességtől tartani.

  • kovács dóri

    2014. november 29. szombat

    jó napot doktornő! Az a kérdésem hogy lehetek-e terhes ha a teszt negatív lett? Ma 3 hete hogy együtt voltam a barátommal. Lassan 2 hete alhasi görcseim vannak mintha megakarna jönni neha szúró fájdalmat is erzek émelygek es 2-3 napja fáj a mellem a mellbimbóm megvan duzzadva. November 21-én kellett volna megjönnie azóta semmi. Még aznap teszteltem de negatív lett azóta eltelt több mint 1 hét. Várjak pár napot es teszteljek újra? Lehetek terhes?

    • Gabi

      2014. december 05. péntek

      Igen, lehetséges. Ha közben mégsem jött meg a menzesz, érdemes mindenképp megismételni a tesztet.

  • Daniella

    2014. november 28. péntek

    Kedves Dr.Nő!
    A párommal nem védekezünk 3 hónapja mert kisbabát szeretnénk. De az első honap után 15 napot késett most 8 napot késett erős vérzésem is volt de most úgy érzem hogy az alhasam baloldalt meg van feszülve egészen a hasam közepéig. Terhes lehetek?

  • Judy

    2014. november 26. szerda

    Kedves Doktornő! 3 hónapja szültem császárral, 2 hónapos volt a pici, mikor megjött. Együtt voltunk a párommal, nem védekeztünk, felelőtlenség volt, tudom. 3 napja késik, 2 tesztet megcsináltam, halványan megjelent a csík. Szeretnénk babát, de nem ilyen hamar! Tudom, hogy a heg miatt min. 1 évet várni kell. Ön mit mond erre? Előre is köszönöm a válaszát!

    • Gabi

      2014. december 05. péntek

      Igen, lehetséges a terhesség. Bár a szülés után ilyen rövid idő elteltével még gyakran rendszertelen a vérzés. Viszont ha a teszt is pozitív eredményt mutat, akkor 99%, hogy terhességről van szó. Érdemes mielőbb nőgyógyászhoz fordulni, és a vizsgálatok alapján megbeszélni, hogy mik a lehetőségek, hogy okoz-e gondot ilyen rövid időn belül egy újabb terhesség.

  • ibolya

    2014. november 24. hétfő

    Kedves Doktornő!
    Olyan gondom lenne, hogy fogamzásgátló tablettát szedek és 2 szemet elfelejtettem bevenni… nem pótoltam mert nem mertem bevenni 3 szemet egyszerre… a többit szedtem tovább rendesen , majd a 14.szemnél rózsaszínes folyást észleltem ami 1 éjjelen át tartott majd másnap néha még kicsit észleltem majd semmi…enyhe fájdalom az alhasamban…. még 7szem lenne vissza … Ez mitől lehet? Van aki azt mondja beágyazódás jele is lehet. Van okom az aggodalomra? Mit tegyek? Köszönöm a választ! Ibolya

    • Gabi

      2014. december 05. péntek

      Ha a kimaradt tabletták idején vagy azt követően volt olyan együttlét, amelynek során más módon nem védekeztek, akkor lehetséges a terhesség is. Ebben az esetben mindenképp érdemes lenne csinálni terhességi tesztet. Viszont a kimaradt tabletták miatt is jelentkezhetett az enyhe vérzés, mint ahogyan a 7 napos gyógyszermentes időszakban is jelentkezik a megvonásos vérzés.

  • Eve

    2014. november 20. csütörtök

    Kedves Doktornő!

    Augusztus 30-án szedtem be az utolsó fogamzásgátló tablettát,mert babát szeretnénk a férjemmel!Megjött szeptember 8-án, azután szeptember 28-án!
    A következő mensim október 22-én volt.
    Általában 25 napos a ciklusom! Most november 15-én kellett volna megjönnie, de mensi elött 1 héttel erős nyilalasra lettem figyelmes, eléggé fájt! Soha nem voltak görcseim, sem gyógyszerrel sem anélkül. ! 4 napot késett a mensim, úgy, hogy a 4 nap alatt 1x 1x enyhe rózsaszínes pecsételésem volt! Aztán 19-én megjött…vérzek, de nem annyira mint amennyire szoktam, inkább a felét mondanám!A vizelésem megsokszorozodott,illetve, volt hátfájás is, és a jobb oldalam enyhen nyilalt néha néha!Az lenne a kérdésem, hogy terhes voltam talán? Vagy még fennáll a terhesség?

    Előre is köszönöm!

    • Gabi

      2014. november 21. péntek

      Ha a vérzés enyhébb, mint a megszokott, és nem tart tovább 3 napnál, akkor még fennállhat jelenleg is a terhesség. Ebben az esetben érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

  • panka

    2014. november 12. szerda

    Kedves Gabi! Az én kérdésem az lenne h a párommal okt. 23 körül voltam együtt 4 hónapja folyamatosan minden hónap 10 en jön meg a menstruációm most viszont 2 napja ha már azt nézem 3 napja késik. Csináltam tesztet de negatív lett van esélyem h terhes lehetek, csak azért lenne ilyen fontos mert elég nehéz fizikai munkát végzek mellette hidegben os dolhozom(3 fokban)és mi hamarabb szeretném itt hagyni a munkám ha ki derülne h babám lesz Mikor érdemes tesztet csinálnom? Tüneteim még nincsenek és a beagyazodast sem vettem eszre. Segítsen kérem válaszát előre is köszönöm

    • Gabi

      2014. november 14. péntek

      Ha nem jellemző a késés, és továbbra sem jön meg, akkor néhány nap elteltével érdemes a tesztet megismételni. Lehetséges, hogy csak korai volt a teszt.

      • panka

        2014. november 25. kedd

        Köszönöm válaszát sajnos nem vagyok az 🙁 eddigi tesztek alapján :'(

  • xyz

    2014. november 11. kedd

    Kedves doktorno
    most olvastam kedves valaszat. 5 napig volt pecsetelo verzesem. Es azota hizok hasra es csipore es a melleim is nottek. Emelyges hanyas reggelente van. Szoval mit tegyekcsinaljak meg is tesztet?? Lehet meg is babat varok?? Es mit tegyek ha a teszt nem mutatja ki. Mert mar jartam igy hogy csak vervetel utan tudtak megallapitani a terhessegem. Mielobbi valaszat varom fontos mert sajnos dohanyzom es nem szeretnek artani a babanak ha bennem novekedne.

  • Kristóf Nóra

    2014. november 07. péntek

    Kedves dokotrnő!
    Azt szeretném kérdezni,hogy lehetek-e terhes.
    A pàrommal együtt voltunk az ovulacios napon,kb 3 éve Jangee fogamzasgatlot szedek.Azt szeretnem kerdezni,hogy terhes lehetek???A mestruaciom megjott rendesen amikor kelett csak azt tapasztalom,hogy keves a menszeszem,es a masodik napon ugy keltem,hogy szedülök fàj a fejem,hanyingerem van????
    Előre is köszönöm vàlaszàt:)

    • Gabi

      2014. november 12. szerda

      A fogamzásgátlónak éppen az a lényege, hogy a szedése során nincs ovuláció. Ettől függetlenül előfordulhat, hogy valaki tabletta mellett esik teherbe. Ha erre gyanakszik, mindenképp érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

  • Mónika

    2014. október 30. csütörtök

    Szia!
    Tudnál segíteni,van egy gondom.
    Május 25 én menstruáltam utoljára.Így nem védekeztünk mivel nincs menstruáció lehetek e így terhes? 33 éves vagyok van 3 gyerek.2 napja rosszul érzem magam émelygek rossz a hangulatom.

    • Gabi

      2014. november 05. szerda

      Előfordulhat. Lehetséges, hogy éppen egy peteérés során voltatok együtt, ami később menzeszt okozott volna, de ha mégis megtermékenyült, akkor a vérzés kimarad. Esetleg egy terhességi tesztet érdemes csinálni.

  • xyz

    2014. október 26. vasárnap

    Kedves doktorno.
    A kerdesem a kovetkezo lenne. Oktober 2.-an 4.5 ev utan le kellett venni a spiralomat mert elmozdult. 4.-en egyutt voltunk a ferjemmel es elszakadt az ovszer. Most 20.-an megkellett volna betegednem de csak ma reggel eros szurkalos hasfajas mellett barnas pecsetelo verzesnek nem mondhato valami van. Nem tudom mashogy kifejezni. Voltam nogyogyasz ugyeleten es annyi volt a valasz hogy ez csak mestruacio. A kerdesem az hogy vajon terherbe eshettem e akkor vagy ne foglalkozzak ezzel.

    • Gabi

      2014. október 28. kedd

      Mivel már nem volt spirál, így előfordulhat a terhesség. Ha a vérzés normál menzesznek tekinthető, nem volt nagyon kevés, nem múlt el 3 napon belül, akkor minimális a terhesség esélye. Ha viszont enyhe volt, és 3 napon belül elmúlt, akkor érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

  • Brigitta

    2014. október 24. péntek

    Kedves Doktornő!
    Július 28-án volt menstruációm, augusztus 6-án együtt voltam megszakításos közösüléssel. Azóta 3x megjött a szokásos időben, de a mostani menstruációmnál a napközben mért hőm kb. 37 körül van a reggeli 36,6. Amikor mindig lemegy menstruáció napján 36,3 körülire. A mai reggel 36,4 volt, de napközben most is 36,7-37. Mindegyiknél görcsölt a hasam. Kell tartani terhességtől?

    • Gabi

      2014. október 28. kedd

      Csak a hőmérséklet miatt nem gondolnék terhességre. Viszont ha bizonytalan, egy terhességi tesztet nem árt csinálni.

  • Ibolya

    2014. október 22. szerda

    Kedves Doktornő!
    Kérdésem
    tobb mint egy hete kesett, csinaltam egy drogeriaban vasarolt tesztet ami 99,98% ban kimutatja a terhesseget a nap barmely szakaban…
    pozitiv lett, de ennek ellenere lehet azert mert rosszul hasznaltam, vizeletsugaras volt es hat jobban ellepte a vizelet az eszkozt mint amennyire szukseges volt es ez onnan is latszott hogy masodpercek alatt azonnal purossa valt mindket csik, varni sem kelett…
    32 eves vagyok es 12 eve egyedul azaz az edesapja nelkul nevelem 13 eves fiamat, elvaltunk, most a lehetseges apa, szakitott velem , gyerekkel magamhoz lancolni nem szeretnem es egyszeruen nincs erom meg egy gyereket apa nelkul nevelni..

    • Gabi

      2014. október 23. csütörtök

      Nagyon sajnálom a helyzetet! A teszt eredménye alapján elég valószínű a terhesség. Mindenképp érdemes lenne minél előbb nőgyógyászhoz fordulni.

  • Renata

    2014. október 08. szerda

    Tisztelt Doktor nő! Ma van egy hete hogy késik a menstruaciom,reggel elvégeztem a tesztet es negatív lett.Tuneteim all hasi fajas derék fajas faradekony vagyok nagyon hőmérséklet ingadozás hányinger mellem megduzzadt kicsit faj… Mi a bajom? Terhes lehetek vagy sem? Válaszát előre is köszönöm

    • Gabi

      2014. október 14. kedd

      Igen, a negatív teszt ellenére nem lehet a terhességet kizárni. Ha időközben nem jelentkezett mégis vérzés, érdemes lenne a tesztet megismételni.

  • gigi

    2014. szeptember 19. péntek

    Ha a lefekves utan 5 napra beteg lettem, de a kovetkezo honapban kesett mar 6 napot es meg mindig nem jott meg az mit jelent?

    • Gabi

      2014. szeptember 23. kedd

      Az terhességre is utalhat. Ha továbbra is késik, mindenképp érdemes lenne csinálni egy tesztet.

  • Ági

    2014. szeptember 18. csütörtök

    Tisztelt Doktornő! 17 éves vagyok, holnap kellene megjönnie, de odalent semmi jele annak hogy megfog jönni csak fájnak a melleim. Az alhasam is fáj,de az mindennap. Ez mitől lehet? Fogamzásgátlót szedek,de most szüneteltetem. Lehetek-e terhes? A folyásom már rég óta(hónapok óta)más. Nagyon „túró” szerű állaga van legtöbbszőr, de van, hogy tejszerű… Mi baj van velem?:( Előre köszönöm a válaszát!

    • Gabi

      2014. szeptember 23. kedd

      A leírtak önmagukban nem utalnak terhességre, de teljes biztonsággal kizárni sem lehet. Ha bizonytalan, és azóta sem jelentkezett vérzés, mindenképp érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet.

  • Renáta

    2014. szeptember 09. kedd

    Tisztelt Doktornő! 14 hónapja szoptatok, napi 5-6 alkalommal. Menstruációm még nem jelentkezett. Három hónapja alhasi görcsös fájdalmat érzek, néha erősebben, néha gyengébben, néha megszűnik. Először menstruáció megjöttére gyanakodtam, de végül nem történt semmi, a fájdalom maradt. Havonként terhességi tesztet csinálok, eddig mindig negatív volt. Kérdésem az lenne, hogy a szoptatástól lehetnek-e ilyen fájdalmak vagy kisbabát várok, vagy más nőgyógyászati jellegű dolog is okozhatja a görcsöket? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel:Renáta

    • Gabi

      2014. szeptember 10. szerda

      A hasfájást hormonális változások is okozhatják. Lehetséges, hogy hamarosan meg fog jönni, ezt jelzi előre a fájdalom. Viszont ha ez rendszeres, pár nap elteltével sem múlik el, érdemes orvoshoz fordulni.

  • Csilla

    2014. szeptember 03. szerda

    Tisztelt Doktornő
    A történetem, hogy 3 éve szeretnénk kisbabát. Előtte kb. 13 évig szedtem fogamzásgátló tablettát. 3 évvel ezelőtt abba hagytam a szedését, hogy belekezdjünk a családalapításba elég tudatosan, hisz mind a ketten a párommal letettük még előtte pár évvel a cigit is. Teltek a hónapok és nem sikerült a babát összehoznunk.Majd jött 1-2 nagy probléma ami nem egészségügyi(elvesztettük a párom Édesanyját) ami eléggé megviselt mind a kettőnket. Majd kb egy éve mindketten elmentünk orvoshoz, kivizsgáltattuk magunkat egyikőnknek sincs semmi baja.A ciklusom rendszeres és 5 napig tartó.De baba az nincs, pedig higgye el már mindent kipróbáltunk még a szerelmeskedés utáni gyertyában állást is. Van-e valami ötlete mert azok a tanácsok, hogy ne görcsöljek rá és ne gondoljunk rá az már nem működik. Válaszát előre is köszönjük

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 09. kedd

      Menj el pszichológushoz, aki segít megtalálni azokat a pszichés okokat, ami miatt várat magára a baba.

  • Zsuzsanna

    2014. augusztus 30. szombat

    Kedves doktornő! Olyan problémám lenne,hogy az utolsó menstruáciom első napja július 16 volt. Augusztus 14 kellett vokna megjönnie de nem. Július elején be kellett vennem esemény utáni tabletát amit egy órán belül be is vettem. Csináltam 5 terhességi tesztet de negatívak lettek. Lehetséges a terhesség?

    • Gabi

      2014. szeptember 04. csütörtök

      Az esemény utáni tabletta alkalmazása után előfordulhat, hogy felborul az addig rendszeres ciklus. Lehetséges, hogy emiatt késik most a menzesz. Ha a tabletta bevétele után eltelt egy hónapig sem jelentkezik vérzés, mindenképp érdemes lenne felkeresni egy nőgyógyászt.

  • Juli

    2014. augusztus 12. kedd

    Tisztelt Doktornő!

    A júliusi menstruációs ciklusom peteérési szakaszában volt egy védekezés nélküli aktusom, majd rá 48 órára bevettem a sürgősségi fogamzásgátló tablettát. A menstruációmnak augusztus elején (3.-án) kellett volna megjönnie de a tabletta mellékhatásait figyelembe véve (előbb vagy később jön meg) 4.-én ugyancsak volt egy „telibe” aktus mivel úgy voltunk vele, hogy a megtermékenyülésre minimális az esély. Mivel még mindig nem jött meg a mai nappal (12.) csináltam egy terhességi tesztet ami pozitív lett. A kérdésem az, hogy a 72 órás tabletta befolyásolhatja -e a teszt eredményét, vagy a bevétele után azonnal új ciklus kezdődik, mert ilyen esetben egyáltalán lehetséges e a teherbe esés akkor ha nincs ovuláció, netán a gyógyszer egy újabb petesejt kilökődését elősegíti? Őszintén eléggé kétségbeesett és zavarodott vagyok mert ez az ügy azt bizonyítaná hogy a 6 éve működő naptáras módszerem csődöt mondott… előre is köszönöm a válaszát!

    • Gabi

      2014. augusztus 13. szerda

      Az esemény utáni tabletta valóban felboríthatja a ciklust, akár több hónapra is. Így a naptár módszer is bizonytalanná válhat. Ráadásul ez a védekezési mód nem tekinthető a legbiztonságosabbnak. Hiszen akár egy orgazmus hatására is kilökődhet egy soron kívüli petesejt. Én mindenképp javasolnám, hogy forduljon nőgyógyászhoz.

    • Erika

      2014. augusztus 27. szerda

      Kedves Doktornő.Van már három gyermekem elváltam,új kapcsolatomból közös gyermeket szeretnénk.Három hónapja próbálkozunk párommal. Spirált levetettem, 45éves vagyok rendes ciklusaim vannak 10éves koromtól 24 naposak,soha nem maradt ki. Aktívan jógázok nap mint nap,nem érzem úgy hogy öreg lennék.Júliusban 13.án megjött a menszeszem, 24.én,25.én együtt voltam párommal avúm volt éppen.Agúsztus 6.án nem úgy jelentkezett ahogy máskor,2nap barna szinte fekete folyás,1nap véres váladék aztán semmi.A nőgyógyásznál au gúsztus 13.án rákszűrésen voltam de hűvelyúltrahangon nem látott terhességet.De azóta is furcsa hűvelyszúrkálást köldökömnél néha fájdogál, émelygek ,alhas feszülés,és spréh illatra hányinger.Meg mintha alhasam megnőtt volna szűkek nadrágaim.Most kell megjönni-e 30.án.Mit gondol drága doktornő terhes lehetek?

      • Gabi

        2014. szeptember 04. csütörtök

        Előfordulhat, hogy a nőgyógyászati vizsgálat után sikerült a teherbeesés. Én mindenképp csinálnék egy tesztet, főleg, ha a fent leírt tünetek továbbra is jelentkeznek, vagy esetleg a menzesz is késik.

    • Erika

      2014. augusztus 27. szerda

      Kedves Doktornő.Van már három gyermekem elváltam,új kapcsolatomból közös gyermeket szeretnénk.Három hónapja próbálkozunk párommal. Spirált levetettem, 45éves vagyok rendes ciklusaim vannak 10éves koromtól 24 naposak,soha nem maradt ki. Aktívan jógázok nap mint nap,nem érzem úgy hogy öreg lennék.Júliusban 13.án megjött a menszeszem, 24.én,25.én együtt voltam párommal avúm volt éppen. Augusztus 6.án nem úgy jelentkezett ahogy máskor,2nap barna szinte fekete folyás,1nap véres váladék aztán semmi.A nőgyógyásznál au gúsztus 13.án rákszűrésen voltam de hűvelyúltrahangon nem látott terhességet.De azóta is furcsa hűvelyszúrkálást köldökömnél néha fájdogál, émelygek ,alhas feszülés,és spréh illatra hányinger.Meg mintha alhasam megnőtt volna szűkek nadrágaim.Most kell megjönni-e 30.án.Mit gondol drága doktornő terhes lehetek?

  • Eva

    2014. augusztus 07. csütörtök

    Kedves Agnes!
    Eloszor is gratulalok a munkadhoz, nagyon sokat segitesz nekunk ujdonsult anyaknak! Van egy 13 honapos kislanyom, akit meg estenkent szoptatok. Sajnos 3-4 ora alvas utan viszont meg keresi a cicit. Ami eleg faraszto 2 orankent felkelni hozza, mert mar dolgozok. Megszakitassal vedekeztunk ami eredmenye, hogy 7 hetes terhes lettem. Az lenne a kerdesem, hogy mivel a kislanyom az esti szopizast egyben az altatas reszekent eli meg, hogy fogom tudni igy a masik babat majd ellatni? A masik kerdesem, hogy nem tudom mit tehetnek, hogy az ejszakai szopizas elmaradjon? Mit javasolsz mit tegyek? Elore is koszonom a valaszod! Eva

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 08. péntek

      Az a tapasztalat, hogy a gyerekek egy része a terhesség során elhagyja a szopizást, mert a 3. hónap környékén megváltozik a tej íze. Ha mégsem, akkor is lehet tandem szoptatni két babát, a kicsi szempontjából még jó is, mert a több inger miatt több tej lesz.
      A szoptatásról való leszoktatás lépéseit itt írtam le részletesen: http://www.kismamablog.hu/szoptatas/hogyan-szoktassam-le-a-szopizasrol

  • Szabó Emma

    2014. július 31. csütörtök

    Azt szeretném kérdezni hogy egyszer kb a 10 tablettám kimaradt és másnap reggel volt aktusom a barátommal a kövi tablettát csak normál időben vettem be. 2 hónapja nem jött meg de ZOELY tabláttát szedek és volt h nem jött meg majd megjött.. Csináltam már 5 tesztet és mind az 5 negativ lett. Tüneteim meg nincsenek . Egyik tünet sincs. Akkkor most mi lehet?! Köszönöm előre is a választ

    • Gabi

      2014. augusztus 06. szerda

      A betegtájékoztató alapján ha a 10. napon maradt ki a tabletta (és csak EGY!), elvileg nincs gond, folytatni kell tovább a tabletta szedését, nem csökken a fogamzásgátló hatás.

  • Elvira

    2014. július 29. kedd

    Kedves Doktornö! Lenne egy kérdésem hogy nem jött meg a menzeszem már 4 napja. De már kb másfél hete folyton hányingerem van, szêdülök meg 5 percenként pisilnom kell. Meg volt olyanom hogy majdnem elájultam feketéket láttam és nagyon melegem volt. Meg fáradékonyabb lettem. Meg néha olyan mintha höemelkedésem lenne. Lehetséges hogy terhes vagyok?

    • Gabi

      2014. július 29. kedd

      Igen, lehetséges. Mindenképp érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet.

  • Kitti

    2014. július 22. kedd

    Üdv. Ha a mensesem úgy jött Meg, hogy elöször csak pár csepp rózsaszín, utána 4 napig semmi, most pedig vér jön, akkor mi van?

    • Gabi

      2014. július 29. kedd

      Ha a vérzés nem volt erős, és 3 napon belül el is múlt, akkor még lehetséges, hogy terhességről van szó, ez okozta a késést. Ha bizonytalan, érdemes csinálni egy tesztet.

  • Ági

    2014. július 21. hétfő

    Tisztelt doktornő !

    Olyan kérdéssel fordulok önhöz hogy Julius 9 volt meg utoljára ….párommal juli 9-10-11 együtt voltunk akkor is mikor megvolt a havim…nem védekeztünk bennem élvezett el….juli 20-21 től vannak rosszul léteim azaz együtlét ota eltelt 13 nap.hányinger,hányás,nagyon fáradt vagyok, mellfájdalom,illatoktól szagoktól is hányingert kapok…
    Létezik ilyen hamar hogy ha terhes is vagyok hogy már jelei vannak??? kb 4,5 éve nem szedek gyógyszert…
    Vlaszát előre is köszönöm…

    • Gabi

      2014. július 29. kedd

      A leírtak nem utalnak ugyan egyértelműen terhessége, de 13 nap elteltével már lehetséges, hogy valóban terhesség tünetei. Én csinálnék egy tesztet mindenképp.

  • szandi

    2014. július 10. csütörtök

    üdvözlöm!
    ha a sperma nyállal keveredik meg hal?

  • kira

    2014. július 10. csütörtök

    üdvözlöm doktornő! nekem van fertőzésem 1 hónap mulva kaptam időpontot a nőgyógyászhoz párommal megszakitással voltam együtt de előtte orálisan elégitettem ki akkor maradhatot elő váladék? aztán nagyon kevés ideig szeretkeztünk . mos szurkál a hasam 8 napja történt. néha fáj a jobb mellem néha nem. 13 nap mulva jön meg a mentruáciom. és nagyon meg vagyok ijedve:( lehetek terhes? nagyon fiatal vagyok.. menzesz elött 2 héttel is fájhat a mellem
    ? köszönöm válaszát

    • Gabi

      2014. július 15. kedd

      Bár a leírt tünetek nem utalnak egyértelműen terhességre, teljes biztonsággal kizárni sem lehet. A megszakításos védekezés nem a legbiztonságosabb módszer. Ebben az esetben kb. 5% a teherbeesés kockázata, mivel az aktus elején jelentkező előváladék is tartalmazhat spermiumot.

  • Iza

    2014. július 03. csütörtök

    Üdvözlöm!
    Nekem olyan kérdésem lenne, hogy ebbe a hónapba nem jött meg és a mellemből fehér vagy ilyen átlátszós váladék jön nyomásra és a hasam alja is kemény! A párom nem ment el belém! Jah és tesztet is csináltam ami negatív lett…terhes lehetek?

    • Gabi

      2014. július 14. hétfő

      Ha a menzesz kimarad, alap esetben terhességre lehet gondolni, akkor is, ha a teszt negatív. Ha továbbra is késik a menzesz, érdemes a tesztet megismételni.

  • Anita

    2014. június 08. vasárnap

    Üdvözlöm Doktornő!
    Nekem az lenne a kérdésem,hogy párommal megszakítással védekezünk 3 éve.Május 10-én múlt el a menzesem rá kb 5 napra voltunk együtt kétszer kb 1 óra külömbséggel.Május 23-24-én reggel volt egy kevés vérzésem,napközben semmi csak reggel ébredés után.Május 30-án barna folyásom kezdődtt.Júni 2-3 szintén csak reggel véreztem,4-5-én egész nap de nyálkásan,darabosan.23-a óta (mióta csak reggel véreztem 2 nap)fagyit ennék fagyival.tesztelni nem teszteltem.Kérdésem az lenne,hogy lehetek e terhes,lehetséges e hogy 23-24 reggel beágyazódási vérzés volt?Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2014. június 23. hétfő

      Lehetséges. A megszakításos védekezés nem igazán biztonságos módszer, viszonylag magas a teherbeesés esélye.

  • aaa

    2014. május 27. kedd

    Jó napot Doktornő!
    Április elején volt meg utoljára a menstruációm, április 17-21 között és május 1-4 között többször éltünk szexuális életet a férjemmel védekezés nélkül.
    Április eleje óta nem jött meg a mensesem, kb. 3 hetet késik.
    Ma este teszteltem egyet negatív lett. szeptemberben hagytam abba a gyógyszer szedését, előtte 2005-ben volt petefészek cisztám.
    Alhasi görcsölgetéseim vannak, gyakrabban járok wc-re, de több tipikus terhességi tünetem nincs.
    Lehetséges, h a negatív teszt ellenére is terhes vagyok, vagy csak a cisztám újult esetleg ki?
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2014. június 02. hétfő

      A negatív teszt ellenére nem lehet kizárni a terhességet. Ha előzőleg pontosan jelentkezett a vérzés, csak most maradt ki, érdemes lenne a tesztet megismételni, lehetőleg reggeli első vizeletből. Viszont sajnos a ciszta lehetőségét sem lehet kizárni. Pontos választ csak nőgyógyász tudna adni egy ultrahang vizsgálat során.

  • Szilvia

    2014. május 21. szerda

    Kedves Doktornő.
    Az én történetem a következő lenne: május 1-2 megjött a mensim tartott 3-4 napig. A párommal tervezzük és szeretnénk kisbabát,ezért együtt voltunk védekezés nélkül május 12,13,14,15 és 16.án. Lehetséges a terhesség? Nekem 2011ben volt abortuszom 8hetes volt a pici, és ott „elsőre sikerült a projekt”… Most is lehetséges a siker?? Most a melleim nekem nagyobbnak tünnek és enyhén de van olyan hogy fájdogálnak, érzékenyebbek,sűrűbben járok wcre pisilni,enyhe szúró (vagyis eddig még nem éreztem ilyet) fájdalmat érzek a jobb ill bal oldali méhnél. Van hogy tüsszentek es benyilal .

    Nagyon várom a válaszát. Előre is köszönöm.

    • Gabi

      2014. május 29. csütörtök

      Lehetséges. Ha már késik a menzesz, mindenképp érdemes tesztelni.

  • Ingrid

    2014. május 17. szombat

    Érdeklődni szeretnek hogy nekem április 27. Volt az utolsó menszeszem, a barátommal május 7-8-9-11. En voltunk eggyutt es 7. En viszont volt egy nyúlós atlatszo valadekom!!! Es ra egy hetére nagyon meg duzzant a mellem, a mellbimbó körül ha hozzáért valami majd megörülök! A hasam alja szurkál es menstruacio érzés van! Május 17 en csináltam egy tesztet igaz délután de egy csík jelent meg! Létezik hogy terhes vagyok?

    • Ingrid

      2014. május 17. szombat

      Elfelejtettem május 23-24 körül kell meg jönnie a menstruaciomnak

    • Gabi

      2014. május 29. csütörtök

      Lehetséges. Azóta ha esetleg késik a menzesz, mindenképp érdemes újra tesztelni.

  • ginewer

    2014. május 16. péntek

    Kedves Doktornő!
    A párommal nagyon szeretnénk már kisbabát: múlt év szeptemberében abbahagytam a fog.gátló szedését. Januárban teherbe estem,de a baba 7.hét után nem fejlődött tovább,igy a 8.hét után missed ab. végeztek. A doki mondta h 2 inkább 3 hónapig ne próbálkozzunk. „kapura” nem is lőttünk,de mivel allergiás vag,ok a műanyagra és a latexre,megszakitásos módszerrel voltunk együtt. Biztos ami biztos e hét elején csináltam egy tesztet,mert kb két hete állandóan éhes vavyok és ez eddig nem fordult elő,valamint álmosabb is lettem és a hasam is dagad. Sajnos rossz időben néztem a tesztet,mert csak 4-5 percem volt es úgy elmentem otthonról h negativ volt a teszt. Mire hazaértem két óra múlva láttam h van rajta mégegy csík. A missed ab.om 3.hó 25.én volt és azóta meg is jött már 4.hó 19.én. Valamint 15 napja mérek magasabb hőt reggelente. Holnap kellene megjönnie,de még abszolút semmi jele. A kérdésem tehát csak annyi hogy reménykedhetem e? És hogy azzal hogy ily modon védekeztünk,ha mégis terhes lettem,nagyobb eséllyel van e méhen kívül? Válaszát előre is köszönöm! Üdv. Ginewer

    • Gabi

      2014. május 20. kedd

      Azóta valószínűleg kiderült, hogy késik-e a menzesz. Szerintem ha sikerült teherbe esni, az arra utal, hogy a szervezete készen áll az újabb terhességre.

  • Marcsi26

    2014. május 07. szerda

    Kedves Doktornő!
    Kérem segítsen, az előző mensesem március 30-án kezdődött. Majd 04.14-én voltunk együtt a párommal. Nem védekezünmk mert babát szeretnénk. Másnap olyan érzésem volt mintha meg akarna jönni. a mensesem most 04.30-án megjött. Gyenge menses volt kevés vérzés,utánna barnás folyás vagy 2 napig. azóta is fáj a hasam mintha meg akarna jönni:-( sok terhességi tünetet produkálok de már lehet csak bebeszélem magamnak:'( 05.05-én csináltam tesztet nem reggel de negatív lett. mit tegyek?Menjek orvoshoz? vagy talán mégis terhes lehetek? Köszönöm a választ;-)

    • Gabi

      2014. május 20. kedd

      A negatív teszt ellenére még nem biztos, hogy nem terhességről van szó. Ha a vérzés jelentősen enyhébb volt, mint a szokásos, és a terhességre utaló tünetek továbbra is fennállnak, érdemes a tesztet megismételni.

  • Vercsi

    2014. április 23. szerda

    Kedves Doktornő, 4 éve próbálkozunk eddig sikertelenül. Ciklusom pontos, 24 napos (nagyon ritkán 23-25). A menstruáció 6 napig szokott tartani. A ciklus 12. és 13. napján voltunk együtt párommal. Körülbelül a 20- 22. napon kezdtem szédülgetni és alhasi szurkálást érezni a bal oldalon. A 26. napon sem jelentkezett vérzés az enyhe görcsölgetés és szurkálás mellett, ezért teszteltünk, sajnos negatívat. Aznap este enyhén barnázni kezdtem, ami másnap estig, azaz a 27. napig tartott, ahol vérzés jelentkezett. A normálisnál jóval kevesebb és csak 3 napig tartott, de piros volt. Ezután hirtelen vége lett és 2 nap barnázás követte gyomorforgással, csúnya hangulatingadozással és görcsökkel tarkítva, ami azért érdekes, mert maximum a menstruáció 2. napjáig szoktam görcsölni. 32. napon (előző ciklustól, nem ettől a maszatolóstól) erős hányinger és erős szurkálás miatt egy újabb negatív teszt után kikötöttünk a nőgyógy ügyeleten (természetesen kértem nőgyógyásztól időpontot a „mesizavar” jelentkezésénél, jövő hétre esedékes), mert aggódtunk, hogy komolyabb baj lehet. Negatív pisi.. Hüvelyi UH-n nem látszott semmi, nincs ciszta illetve más elváltozás, nincs fertőzés vagy gyulladás, csak a sárgatest, ami megmaradt (?!Így a maszatolós ciklusom után majdnem egy héttel!?) és elég nagy volt az orvos szerint. Ma, 2 nappal később (34) folyamatos hányinger és még mindig szurkálás , álmosság. Délután vettem mérgemben egy tesztet amit negatívra pisiltem. Bármilyen ötletet, javaslatot, meglátást nagyon szívesen fogadnék. 🙁 Előre is köszönöm, Veronika

    • Vercsi

      2014. április 23. szerda

      Elfelejtettem megemlíteni, hogy „terhesen menstruálós” családból származom. Anyukám 3 hónapig vérzett rendesen velem és az orvos meg volt győződve róla, hogy nem terhes, de ez már 32 éve történt.

    • Gabi

      2014. május 01. csütörtök

      Ha a se a tesztek, se az ultrahang vizsgálat nem jelez terhességet, akkor nem tudom, miről lehet szó. Hátha másnak van ötlete.

    • Királylány

      2014. május 21. szerda

      Korai terhesség felszívódása szerintem.

  • xxxx

    2014. április 12. szombat

    3 hónapig szettem fogamzásgátlót, január-február-március.
    Áprilisban (vagy is ebben a hónpban) már nem keztem el a következő levelet.
    Az első menszeszem napj: március 28 az utolsó április 1. (28 napos)
    A kérdésem a következő lenne:
    A párommal Április 6.-án illetve Április 9.-én voltunk együtt.Nem védekeztünk.Van arra esély hogy teherbe eshetek?Ha igen,mikor csináljam meg az első tesztet?

    Várom válaszát.Köszönöm

    • Gabi

      2014. április 22. kedd

      Igen, van rá esély. Az együttlét után kb. 12 nappal érdemes leghamarabb tesztelni, vagy mikor már késik a következő menzesz.

  • viza

    2014. március 25. kedd

    Kedves Gabi !
    37 éves vagyok és 3 gyermek után 6 éve sterillizáltattam magam, a menszeszem elég pontosan megjött mindig 28 napra és elég gyengén mostanáig. Ugyanis 9 nap késéssel, derékfájással, gyenge alhasi fájdalommal, fáradékonysággal kicsit erősebben mint szokott megjött a menszeszem. Terhesség tesztet végeztem negatív lett, de ebben annyira nem bízom, mert előző terhességeim sem voltak kimutathatóak semmilyen eszközzel 7 hetes kor előtt. Lehet valamilyen terhességem ? Vagy csak a korom játszik velem ? Köszönöm válaszát !

    • Gabi

      2014. április 01. kedd

      Az ilyen műtét után ritkán fordul csak elő terhesség. Mivel most is jelentkezett menzesz, csak erősebben, mint általában, kicsi a terhesség esélye. Ennyiből nehéz lenne megmondani, mi okozza a leírt tüneteket. Ha bizonytalan, célszerű nőgyógyászhoz fordulni.

  • boszi78

    2014. március 18. kedd

    Tisztelt Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy január 19-20-án volt egy minimális vérzésem, február 19-20-án szintén minimális leginkább pecsételés volt, de 23-án mikor meg kellett volna jöjjön, akkor semmi, azóta sem jelentkezett sem vérzés, sem barnázás. Folyásom kicsit több lett az utóbbi időben, néha húzódik a hasam alja, émelygek is, szédülök, fáj a mellem, érzékennyé váltak. Válaszát előre is köszönöm.

    • Gabi

      2014. április 01. kedd

      A leírtak nem utalnak egyértelműen terhességre, de ha korábban nem fordult elő ilyen enyhe vérzés, és továbbra is bizonytalan, mindenképp érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

    • boszi78

      2014. április 08. kedd

      Köszönöm a válaszát, továbbra sem jött meg a vérzésem, holnap már talán az orvos többet fog látni az ultrahangon. Tüneteim a következőek: hányinger, fáradékonyság, szédülés, mellfeszülés, mellfájás, sok folyás, megjön érzés. 🙂

  • T Petra

    2014. március 17. hétfő

    Kedves Doktornő !!
    Nekem majd csak Április 2 3 fele kell megjönnie a menstruációmnak viszont megvan az esélye hogy babát várjak! ha most csináltam tesztet és halványan de látszik a 2 csík akkor lehetek terhes ?? azért kell tudnom mert van egy felfázásom amire meghatározott adagban csak úgy szedhetek gyógyszert ha tudom van e baba vagy sem válaszát kösztönöm

    • Gabi

      2014. március 20. csütörtök

      Igen, lehetséges. A pozitív teszt (a halvány 2 csík is pozitív eredmény) 99%-ban terhességet jelent.

  • Ronyka

    2014. március 14. péntek

    Szia Gabi!

    Olyan kerdesem lenne,hogy Marcius 1. kellett megjonni a menszimnek es meg is jott de csak egy napra es utana ket napig csak enyhe barnas kremes folyasom volt.A ferjemmel,kiszallasos modszert alkalmaztunk!A melleim nagyon fajnak es a terhesseg osszes tunete jelentkezett nalam.Van mar ket kisfiam es ugyan azok a tunetek viszont mar a 6.tesztet vettem es negativ viszont a menszim nem jott vissza most mar 12napja!Sajnos kulfoldon tartozkodom es csak jovoheten tudok elmenni orvashoz!Lehetseges,hogy terhes vagyok?
    Elöre is köszönöm a valaszt!

  • Sütő Adrienn

    2014. március 05. szerda

    Tisztelt Doktornő!
    Érdeklődni szeretnék,a menszeszem 2 hete késik.A késést követően 2-3 napra csináltam egy tesztet,negatív lett.Az elmúlt 3-4 napja enyhe hasi görcs,intenzív mell fájás,mint a menszesz előtti napokban,enyhén barnás folyásom van.De ezek ellenére még mindig nem jött meg.Eléggé rendszertelen a menstruációm a többi hónapokban is,de ennyi késés még nem volt!
    Gyanakodhatok terhességre is,mert már november óta próbálkozunk,de sikertelenül.
    De a mellfájásom,a barna folyásom és az enyhe görcseim miatt várok még a következő tesztel.
    Az lenne a kérdésem, A rendszertelen menstruáció nagy mértékben befolyásolja a teherbeesést?Illetve,hogy várjak még a következő teszt elvégzéséig?
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2014. március 12. szerda

      Ha közben nem jött meg, pár nap elteltével érdemes a tesztet megismételni. A rendszertelen ciklus megnehezítheti a teherbeesést, de nem zárja ki.

  • Vivi

    2014. február 26. szerda

    Kedves Doktorno!
    December 26-27-en voltam egyutt a paromal,es en ereztem valamit amikor elment,par hettel kesobb mar voltak tunetek,viszont januarban megjott de nem rendesen.Azota meg mindig szur,gorcsol a hasanm,hanyingerem van,de viszont emelygek es allandoan ehes vagyok.Szedulok,minden nap faj a fejem a mellem nagyobb lett es faj,a hasam megnott.Allandoan faradt vagyok es a hangulatom valtozik, a hatam faj,a bel mukodesem rossz,hol melegem van hol fazzom..de legtobbszor melegem van.Viszont a tesztem negativ lett,sok lett a folyasom.Es most nem ertem hogy terhes vagyok vagy bekepzelem vagy csak betegsegtol van.Elore is koszonom a valaszat!!

    • Gabi

      2014. március 03. hétfő

      A negatív teszt ellenére még lehetséges a terhesség. Ha továbbra is bizonytalan, érdemes a tesztet megismételni, vagy nőgyógyászhoz fordulni. Ott az ultrahang vizsgálat során egyértelműen kiderül, ha terhességről van szó.

      • Vivi

        2014. március 03. hétfő

        Nagyon szepen koszonom a valaszt.

  • Andrea

    2014. február 23. vasárnap

    Kedves Doktornő!Azt szeretném kérdezni,hogy múlthéten pénteken voltunk együtt a párommal és kedden megjött a menzeszem,de csak enyhe barna váladék és a mellem meg a derekam is fáj utalhat terhességre?Tesztet nem csináltam!Nagyon szeretnénk babát!Előre is köszönöm!

    • Gabi

      2014. március 03. hétfő

      Ha a barnás folyás nem váltott vérzésbe, vagy ha a vérzés 3 napnál nem tartott tovább, akkor szóba jöhet még a terhesség. Ha bizonytalan, mindenképp érdemes csinálni egy tesztet.

  • xxx

    2014. február 21. péntek

    Kedves válaszadó!

    Egy „külsős” véleményre lennék kíváncsi, hogy van-e értelme tesztet vennem.
    Párommal közvetlenül menzeszem után, frissen fürödve voltunk együtt…bennem volt 2-3 mozdulatot óvszer nélkül, utána pedig óvszerrel szeretkeztünk végig ami biztosan nem lyukadt ki…
    Aktus végén a biztonság kedvéjért hüvelyöblítést végeztem, majd spermicides krémet használtam…
    A mezeszemnek még van ideje, hogy megjöjjön…közel 2 hete…
    Azt szeretném kérdezni, hogy van esélye, hogy „aggódnom kellene”? van értelme tesztet venni?

    Köszönöm előre is a választ!

    • Gabi

      2014. február 23. vasárnap

      Én nem aggódnék, minimális a terhesség esélye.

      • xxx

        2014. február 23. vasárnap

        köszönöm szépen a gyors választ!

  • Linda

    2014. február 11. kedd

    Tisztelt doktornő! Barátnőm nemrég veszítette el rég várt kisbabáját 9 hetesen! Valahol azt hallotta, hogy van valami injekcíó amitől könnyebben terhes maradhat,bár én soha nem hallottam ilyet!!! Milyen esélyei vannak egy olyan terhességre amit ki is tud hordani, hogy végre anyai örömök elé nézhessen!!! Válaszát előre is köszönöm! Linda

    • Gabi

      2014. február 23. vasárnap

      Ha ez az első vetélés volt, akkor még valószínűleg nem kell aggódni, jó esélye van az egészséges terhességre. Ha már többször is előfordult, akkor mindenképp nőgyógyásszal kellene beszélnie a helyzetről.

  • Viktórya

    2014. január 30. csütörtök

    Kedves Doktornő!Azzal a kérdéssel szeretnék önhöz fordulni,hogy a fehér folyás befolyásolhatja e a teherbeesét? A párommal 5 hónapja vagyunk rajta a baba projekten de még semmi,elvileg egyikőknek sincs semmi baja,általában peteéréskor vagyunk együtt!Aggódom a fehér folyásom miatt,hogy lehet ez is zavarhat? Előre is köszönöm a válaszát!

    • Gabi

      2014. február 03. hétfő

      Ha a folyást nem valamilyen fertőzés vagy gomba okozza, akkor az elvileg nem zavarhatja meg a teherbeesést.