Már hónapok óta nem alszik a baba: miért?

Az egyik legnehezebbnek tűnő helyzet a szülők számára, ha azt tapasztalják, hogy a baba nem csak átmenetileg, 1-2 napig vagy hétig ébred fel gyakran éjszaka, hanem ez az állapot változatlan marad és akár hónapokig vagy évekig eltart. Vajon mindig ugyanaz az ok, ami miatt ébred? Vagy mindig valami más?

Szinte érthetetlennek tűnik, miért nem tud aludni a gyermeked éjjelenként ilyen hosszú időn át és felmerül az is, nem lesz-e valami baja az alváshiánytól.

Ha a tünet ugyanaz, az ok is változatlan? A leggyakoribb félreértés ezzel kapcsolatban az szokott lenni, hogy ha a baba már újszülött kora óta vagy 5-6 hónapos kora óta folyamatosan nem alszik, azaz a „tünet” ugyanaz, akkor a szülők úgy gondolják a kiváltó ok is ugyanaz. Ez azonban nem így van. Az újszülöttek többnyire az éhség és a biztonságérzet hiánya miatt sírnak fel éjszaka, valamint nem tudják még, hogy éjszaka van, kell 3-4 hét, mire megtanulják, mikor van a mélyebb, nyugodtabb alvás ideje. Mivel még nagyon felszínesen alszanak, álmukban is sírdogálhatnak, ezt a szülők sokszor tévesen felébredésnek hiszik és úgy gondolják tenniük kell valamit a babával.

3 hetes kor után leggyakrabban hasfájás miatt ébred a baba (az etetéseken túl). Gyakori, hogy a hajnali órákban ébred fel és a szoptatás után nem tud visszaaludni, tekereg, felhúzza a térdeit. Ilyenkor hasmasszázzsal vagy hasfájásra való szerekkel lehet segíteni neki.

A hasfájós időszak legkésőbb 3 hónapos korig tart, ezt követően a legtöbb csecsemőnek javul az alvása, és többnyire már csak enni ébrednek fel. Ha még ilyenkor is azt tapasztalod, hogy éjjel 1-2 óránként ébren van, nem tud visszaaludni, és ez tartósan fennáll, érdemes alvásambulanciához fordulni, hogy kiderüljenek az esetleges okok (pl. reflux, fülfájás, orrmandula-problémák).

A babák alvási mintázata más, mint a felnőtteké, sokkal töredezettebben alszanak, több a felszínes alvás és kevesebb a zavartalan mélyalvás. Mivel a mélyalvás rövid, ha valami zavarja (pl. szomjas, éhes stb.), a baba gyakrabban riadhat fel, mint egy nagyobb gyermek vagy felnőtt. Az alvási mintázat nagyjából 2 éves korra válik a felnőttekéhez hasonlóvá, utána már jelentősen javulni szoktak az alvásproblémák.

Az első néhány hónapban gyakori, hogy a baba csak álmában nyöszörög, forgolódik, azonban ezt az anya ébredésnek veszi és kiveszi az ágyból, megeteti vagy ringatja ez azonban később szokásként állandósulhat és a baba már az első ébredésnél félálomban is anyát kéri.

A gyakori ébredés okozója ebben a korban (3-4 hónapos korig) lehet a nem megfelelő testhelyzet is. A hanyatt fektetve altatott babák félálomban hátrakapják a kezüket és a Moro-reflex (kapaszkodóreflex) felébreszti őket. Ennek elkerülésében segíthet, ha laza pólyában vagy hálózsákban altatjuk őket vagy ha áttérünk a hason altatásra.

4-6 hónapos kortól a kezdődő fogzás okoz álmatlan éjszakákat a szülőknek és a babáknak egyaránt. A fogzás folyamatosan, akár hetekig-hónapokig tartó általános nyűgösséget is okozhat, nem csak addig, ameddig a fog kibújik, tehát téves azt gondolni, hogy ha nem látszik semmi a baba ínyén, akkor nem fogzik. A leginkább árulkodó tünet a nyálzás és hogy a baba mindent a szájába vesz, megrág, masszírozza az ínyét. A fogzás kezelésére megoldásokat itt találsz

Amikor a baba kúszni-mászni kezd és feláll, a nehéz éjszakák okozója átmenetileg lehet a sok mozgás, hiszen a baba gyakran álmában is „gyakorol”. A sok mozgás miatt azonban csak ritkán ébred fel, gyakoribb, hogy valami más miatt ébred (pl. fogzás) és aztán kezd el csak mozogni.

A hozzátáplálás kezdete is okozhat fennakadásokat: az új ételek miatt megváltozik az emésztés, fájhat a pocak éjszaka, ezért érdemes az új ételeket először mindig a délelőtti órákban kipróbálni, mert így kisebb a valószínűsége, hogy éjszaka fájjon tőlük a pocak.

Amikor már tud járni a baba, megváltozik az ébredések oka: a sok élmény, az idegrendszer rohamos fejlődése miatt aludhat nyugtalanul és ébredhet gyakran a kisgyermek. Ilyenkor persze anyát keresi és mivel a szeparációs szorongás időszakában van, ezért igényli, hogy anya altassa vissza, vagy hogy vele aludhasson.

Később a bölcsőde, 20 hónapos kortól pedig az éjszakai félelmek időszaka az, ami felébresztheti a gyermeket, miközben a fogzás is okozhat még álmatlan éjszakákat, de már csak szakaszosan, addig fáj az íny, ameddig kibújik a fog.

Előfordulhat, hogy környezeti vagy addig feltáratlan egészségügyi okok állnak a folyamatos ébredés hátterében, ezeknek érdemes utánajárni.

Mikor ébred enni? Az újszülöttek éjszakánként még akár 2 óránként is ébredhetnek enni. Ha ezt követően visszaalszanak, akkor el kell fogadni, hogy még tényleg ilyen gyakran éhesek, nem szabad teáztatással és más módon kitolni az etetések közti időt. Még fél éves korban is természetes igénye a babának, hogy éjjel 3-4 óránként egyen és ez az igénye megmaradhat akár 1 éves korig is. A hajnali etetést pedig sok baba még akár másfél éves koráig is igényli.

Mikortól számít alvászavarnak?

Alvászavarról akkor beszélhetünk, ha a baba éjjel rendszertelenül 3 óránál kisebb időközönként ébred, nem tud visszaaludni, akár órákat is ébren van éjszaka. Mindenképpen arra kell törekedni, hogy az okokat megkeressük és kizárjuk, nem szabad mindenáron alvásra tanítani a gyermeket, hiszen a legtöbb esetben szüksége van a segítségünkre. Ha az okokat már kizártad, akkor lehet neki segíteni, hogy megtanuljon önállóan is visszaaludni, amikor felriad.

A legtöbb esetben a baba kiegyensúlyozott, jól fejlődik és semmi baja nem lesz tőle, hogy gyakran ébren, mivel ők még sokkal felszínesebben alszanak, ezért míg a szülőt megviseli, hogy nem tud eleget aludni mélyen, addig a baba kipiheni magát. Ha az alvászavarok súlyosbodnak, ha a gyermek láthatóan fáradt, nyűgös, ha már minden lehetséges okot kizártál és még mindig gyakran, 1-2 óránként ébred éjszaka, érdemes alvásambulanciához fordulni.

Ha szeretnéd megoldani gyermeked alvásproblémáját, itt tudok segíteni neked >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

187 Comments

Comment navigation

  • Bandicz Tündi

    2013. december 15. vasárnap

    Szia Ági!

    Kisfiam 6 hónapos múlt 1 hete és 4 hónapos kora óta vannak alvásproblémáink.Addig nyugodtan aludt,12 hetesen 7-9 órát ébredés nélkül,majd evett,és visszaaludt még 3-4 órára.Napközben keveset aludt-3-szor 30-40 percet-,de ez nem volt gond a jó éjszakák miatt.4 hónaposan viszont egyik napról a másikra elromlott.Volt akkor egy náthája is,de miután meggyógyult sem rendeződött a helyzet.Azóta többször felsír éjszakánként,sokszor fel sem ébred egészen,kéri a cumiját.Jobb esetben visszaalszik,de sokszor 3-4 alkalommal kell odamenni hozzá kb.negyed órán belül,aztán egy óra múlva kezdi elölről.Van éjszaka,hogy több órát végigalszik,de minden éjjel többször kel.1 hetesen tápszeres lett.Naponta ötször eszik,2-szer tápszert, 3-szor főzeléket,gyümölcsöt,tejpépet.Jó étvágyú,nagy baba(10 kg),de igyekszem óvatosan etetni.Már forog az oldalára,de a hátán alszik,ülni még nem ül.A rossz alvások kezdete óta nyálzik,rágcsál,de foga még nem látszik.Amúgy nagyon jókedvű,mosolygós,de napközben nyűgösebb mint 2 hónapja.Édeskömény-kamilla teát főzök neki,meg vizet iszik,a gyümölcsleveket nem szereti.Muszáj egy szobában aludnom vele,mert külföldön élünk,a sörözőnk fölötti lakásban,be kell csuknom a szobaajtókat,hogy ne szűrődjön be a zaj.Semmilyen segítségem nincs,a barátom rengeteget dolgozik,sokszor hajnalig lenn van.Kap esténként Osanit golyókat,párszor próbáltam a Viburcolt is,de nem szeretném sokat „gyógyszerezni”.A kúp segített.Most próbáltam hálózsákba rakni,mert sokat rugdos álmában,az első két éjszaka jobb volt,de azóta megint rosszak az éjszakák.Amúgy este 9 körül teszem le,kb.reggel 9-ig alszik,persze sok sírással.Már aggódom,hogy valami gond lehet,hogy ez nem a szokásos fogzás,mozgásfejlődés,szeparációs szorongás egyveleg,mert már több,mint 2 hónapja megy.Amúgy a nappali alvása most délben kb.fél óra,délután 1,5-2 óra.A nagy alvás csak babakocsiban,friss levegőn megy.6 körül ébred,ezért megyünk 9-kor aludni.A napirend is oké,ugyanakkor eszik,alszik,fürdik.Tényleg nem tudom,mit tegyek.Elnézést,hogy ilyen hosszan írtam,de mindent le akartam írni.Szóval mi lehet a baj?Előre is köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2014. január 21. kedd

      A fogzás nem csak abból a 4 napból áll, amíg kijön a fogacska, gyakran akár hónapokon át nyűgösebbé teszi a babát. Ha a kúp segített, akkor egyértelműen a fogzás az ok. A homeopátiás golyó nem gyógyszer, folyamatosan adható, amíg a tünetek meg nem szűnnek, vagy a fog át nem töri az ínyt.

  • Üveges-Nagy Nóra

    2013. december 10. kedd

    Kedves Ági!

    Az én kislányom 7,5 hónapos. 2 hónapos kora óta erősen nyáladzik, de a kis foga még csak most bújt ki egy hónapja. 1 hónapos koráig hasfájós volt, aztán rájöttem, hogy ha én tejterméket eszem, attól fáj a hasa. Ebben az időszakban szegénykém emiatt nem aludt. De aztán kezdődött el minden. Este megvan ugyanabban az időben a fürcsi, utána etetés és el is alszik (igaz sokszor nagyon nehezen). Majd különböző időtartamú alvás után mennyit (10 perc, fél óra, óra) és már fenn is van. Mostanában már nagyon későn alszik vissza, általában olyan éjjel 1 és 2 óra között. Addig még egyszer eszik, és utána nagyon nehezen alszik vissza. Soha nem aludt el magától a kiságyban,altatni kell. Altattam már az ölemben, babakocsiban, hintaszékben. Sajnos ez tudom, hogy nem jó, de sír, ha nem altatom. Reggel kel időben, és nappal sem alszik sokat. Van olyan, hogy csak egyszer kb. 1,5 órát alszik egész nap. Egy örökmozgó,még alvás közben is mozog. Úgy látom, igen nyugtalan alvás közben, de csak éjszaka. Forgolódik a kiságyban, de a szeme csukva van Van úgy, hogy felébred és akkor vissza kell altatni. Nem tudom mi tévő legyek. Ez az állandó nem alvás neki nem tesz jót. Főleg, hogy még alvás közben is mozgolódik, nyöszörög. Mondták, hogy vannak olyan gyerekek, akinek kevés az alvásigényük, de ennyire? Vinni akartam valamerre, hogy kivizsgálják, de nem tudom, mit tegyek!!! Kérem, ha tud, segítsen!!! Előre is köszönöm!!!

    • Vida Ágnes

      2014. január 14. kedd

      Ezt általában a fogzás okozza. Ha nyálzik és mindent a szájába vesz, akkor biztosan ez a helyzet. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni rajta, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • Harcsa Hajnalka

    2013. november 06. szerda

    Kedves Ági!
    Tanácsot szeretnék kérni tőled mit legyek?! Lassan 9 hónapos a kisfiam és jó ha 5 éjszakát átaludt ez idő alatt.6 hónapos koráig csak anyatejet kapott.Egyszerre sokat nem tudott szopizni ezért is keltett 2-3 óránként de szerintem az normális.De most már eszik főzelékeket minden félét amit már lehet neki és épphogy elalszik este maximum 2 óra múlva már fel is kel ráadásul újabban este 10-kor alszik el.Hiába teszem le előbb nem alszik el.Általában áll a kiságyában és sír! Akkor kiveszem kicsit iszik (vagy sokat) és alszik de van amikor 2x vagy 3x kell vissza tennem és csak akkor alszik vissza.Már vettem banános tápszert is (csak ezt eszi meg),hogy esetleg jobban tele legyen a pocakja de kelt fél,óra és 1,5 óránként!Homeós bogyót is adtam neki lefevés előtt vízben feloldva az sem használt!Én is nagyon fáradt vagyok már(5 éves kislányom is van) és szerintem neki se jó,hogy nem tud nyugodtan aludni!Nappal jó kedélyű baba és általában jókat is alszik,kétszer is szokott.Nagyon várom a válaszodat mert kezdek már kimerült lenni!:(
    Köszönöm!
    Üdvözlettel:
    Hajni

    • Vida Agi

      2013. november 16. szombat

      Ezt általában a fogzás okozza. Fogzásra való homeopátiás szerekkel tudsz rajta segíteni, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz. Nem mindegy, milyen homeopátiás szert kap, alkat szerint kell kiválasztani és legalább 4 nap kell, mire kiderül, hogy hat-e nála.

  • Rebeka

    2013. október 17. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom 6 hónapos..erősen fogzik, de még nincsen kint foga. Kb 2 hete éjjelente másfél ,kétóránként ébred, cicizik, utána többnyire visszaalszik. Van ,hogy nem rakom már vissza a kiságyba,magam mellett hagyom. Szopizik még,de nem tápláló a tejem már egy ideje, eszik gyümölcsöt,pépet, zöldséget eddig megette ,most azt sem. Tápszert próbáltam estére ,éjjel, nem ízlik neki. Cumisüveget csak rágja, a vizet is én spriccelem a szájába.Valószínü a foga miatt kel éjjel,de aggódom,hogy éhes, és azért.Mit tehetnék,hogy végre nyugodalmasabban aludjon hosszabban? Ez neki sem jó , én bírom még, de szeretném,ha kipihenné magát. Tanácsodat előre is köszönöm ! Rebeka

  • Aranyi-Nagy Virgínia

    2013. október 04. péntek

    Kedves Ági,
    Régóta olvasom az írásaidat és nagyon sok jó dolgot tudtam már meg,most mégis nagyon elvagyok keseredve.Kisfiam szeptember 17-én töltötte be az 1 évet. Kb.3 hónapja küzdünk alvási problémákkal,a héten kibújt a 6. foga is,szerintem nem a fogzás áll a kelések hátterében.Általában éjfél után megébred és 2-3 órán keresztül nem alszik vissza.Olyan,mintha nem is lenne álmos,mászik,járkál a kiságyba kéri,hogy vegyem ki,ha ott hagyjuk akkor keservesen sír.Próbáltunk már nagyon sok mindent,azt hogy köztünk aludjon,vagy mellettünk az utazóágyba semmi se jött be,Már van,hogy a kiságy mellé ágyazok meg és ott próbálok vele pihenni,de akkor sem alszik vissza.Most tértünk át a szilárd vacsorára,kenyér,felvágottal,utána még kb. lefekvés előtt közvetlenül megiszik 100ml tápszert,több nem kell neki.Sajnos így is felébred.Azt hittük az éhség kelti fel,ezért éjjel is kínáltam tápszerrel,sajnos sikertelenül.Múltkor adtam neki Rooibos teát is,hátha attól nyugodtabban alszik,de ez sem jött be.Van itthon Sedatif PC homeopátiás gyógyszer,de még nem próbáltuk nála.Esetleg javaslod,hogy adjunk neki?Vagy mi lehet a hosszú éjszakázások oka.Még nem jár,de már pár lépést megtesz segítség nélkül.Nap közben nagyon szépen elvan,eljátszik,eszik rendesen szépen fejlődik,gyönyörű kisbaba :)Remélem tudsz valami hasznos tanáccsal szolgálni.Válaszodat előre is nagyon szépen köszönöm!

    Köszönettel:Gina

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Minden gyerek átmegy ezen a korszakon, hogy nem tud éjjel visszaaludni. Az oka többrétű, egyrészt ebben a korban törnek át az őrlő- és szemfogak, ami sokkal kellemetlenebb és fájdalmasabb, mint a metszőfogak áttörése (ha nyálzik és a kezét rágja, akkor éjjelre kapjon Nurofent, különösen, ha meg van dagadva az ínye). A másik ok, hogy annyira érdekli a világ, hogy nem tud lazítani, kikapcsolni. Segíthet este elalvás előtt 1 csésze afrikai vörös tea (Rooibos), valamint ha ilyenkor éjjel, amikor megébred, magatok mellé veszitek és úgy alszik vissza, ezzel megtanulja, hogy rajta kívül mindenki más alszik, de nem szokik be az ágyatokba, hiszen az esti elalvás a saját ágyában történik.

  • Finta-Vojtila Zita

    2013. szeptember 18. szerda

    Kedves Ági!
    A kisfiam most lesz októberben lesz egy éves. Már kb 2 hónapja Éjféltől kezdve óránként felkel. Felveszem egy kicsit elringatom, visszaalszik. Már én is nagyon fáradt vagyok, ő sem tudja kipihenni magát, mert reggel meg keltenem kell, mert visszük a tesót az oviba. Segítségem meg nincs aki vigyázna rá addig, és tudna aludni tovább. Hajnalban adok neki tápszert, akkor megnyugszik és alszik tovább. Lehet hogy éjfélkor kellene adnom neki? Este fél 8-kor eszik utoljára és el is alszik akkor szépen. Köszönöm a válaszát előre is! 🙂

    • Vida Agi

      2013. szeptember 19. csütörtök

      Igen, lehetséges, hogy már akkor is éhes, és pont azért kel ilyen gyakran, mert ugyan visszaalszik, de 1 óra múlva megint az éhség ébreszti fel.

  • viktória

    2013. szeptember 17. kedd

    nehezen alszik el a 2 és fél honapos lányom.sokat nyálazik sokat emelgeti a lábát sokat sir mi a baja.voltam vele orvosnál de azt mondta minden rendben van.de én nem úgy látom és csak szenved,álmos de nem alszik ha el is alszik riadtan hirteken fölébred kb 2percmulva.mi a baja aggodok.

    • Vida Agi

      2013. november 06. szerda

      Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.
      Mindig alvás-evés-játék-alvás legyen a sorrend, így az igényeihez igazodhat a napirend.

  • MissJones

    2013. szeptember 08. vasárnap

    Kedves Ági!
    16 hetes kislányom körülbelül 4 hete már átfordul hasról a hátára (hason alszik amúgy), de vissza még nem. Mostanában úgy ébred minden alvás után, hogy megfordul és elkezd ‘nyünnyögni’ vagy sírdogálni, innen tudjuk, hogy fent van. Viszont kb. egy hete fektetés után (este fél 8 körül fekszik, cicin alszik el általában) 20-30 perccel megébred arra, hogy átfordult és sírdogálni kezd. Eddig nagyjából átaludta az éjszakákat, vagy csak 4 és 6 között kelt egyszer enni. Eleinte bementünk, visszafordítottuk és jó esetben visszaaludt. Aztán volt olyan, hogy ahogy megfordítottuk, megint a hátára fordult és ezt így félálomban vagy négyszer-ötször eljátszotta, a végén meg már sírt, ki kellett venni, ölben elringatva visszaaltatni és úgy letenni. Pár napja pedig már nappal is ezt csinálja (2x-3x alszik egy nap, attól függ): leteszem, 10-20 perc múlva megébred, hátára fekszik (vagy a hátára fekszik és felébred, nem tudom, mi a sorrend…:)), sírdogál, próbálom megfordítani, hogy visszaaludjon, nem hagyja, feszegeti magát, megint a hátára pördül és általában az a vége, hogy ki kell vennem ölbe altatni. Mert hogy álmos, az azért tisztán látszik rajta. Nem tudom, hogy az lehet-e a baj, hogy még a hátáról nem tud a hasára fordulni, a hátán meg ő nem szokott aludni, és ezért ébred meg vajon? Tudom, hogy a kisbabák alvási ciklusában ez benne van, hogy 20-30 perc múlva felületes alvásba kerül és könnyen megébredhet, csak ez most szokatlan az átfordulással együtt és nem szeretném, ha visszaszokna az ölben alváshoz, mert amúgy ő már szépen elaludt egyedül, némi ringatás után, félálomban letéve. Most, ha félálomban teszem le, azonnal a hátára fordul és kipattan a szeme…Szóval most eléggé nyugtalanná vált az alvása és aggódom, hogy mikor fog tudni ismét mélyebben aludni és egyáltalán alszik-e eleget. Szerinted ez elmúlik akkor, amikor majd vissza is fordul? Hogyan segíthetnék neki, hogy a pörgés ne ébressze meg ilyen sűrűn? Vagy ez esélytelen? 🙂
    Köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. október 03. csütörtök

      Az átfordulás megtanulása utáni időszak általában ilyen, de ez csak átmeneti ki fogja nőni.

  • Nikol

    2013. augusztus 18. vasárnap

    Kedves Ági!

    A tanácsodra volna szükségem, mit évő legyek? 10 hónapos kislányom éjszaka 8, max 8 és fél órát alszik egyhuzamban, de akkor felébred és nem tud visszaaludni. Ez azt jelenti, hogy kb. 8 fél 9 körül teszem le aludni és hajnali 5-kor fél 6-kor ébred. Persze egy óra múlva már annyira álmos, hogy esik kel, alig bír ébren maradni. Nem azért kel, mert éhes, vagy szomjas, egyszerűen csak elkezd magyarázni és várja, hogy vki végre megérkezzen. Jókedvűen, vidáman ébred. Próbáltam már, hogy nem megyek át hozzá, de akkor fél óra múlva elkezdett sírni, addig vígan gagyorászott.
    Az altatási mizériával nincs gondunk, leteszem és alszik. Semmi hiszti, semmi gond! Délelőtt (illetve reggel) és délután is alszik. De. egy órát, du. 2-3 órát.
    Már próbáltam, hogy később teszem le, akkor is felébred 8 órás alvás után.
    Ez kb. 2-3 hete tart, előtte azért 9- 9 és fél órát mindig aludt.
    Szóval úgy gondolom, hogy ez elég kevés alvás így éjszaka, nem? Mi lehet az oka? Miért nem tud visszaaludni?
    Válaszodat előre köszönöm: Nikol

    • Vida Agi

      2013. szeptember 20. péntek

      Nem tud visszaaludni, valószínűleg azért, mert ebben a korban nagyon fel vannak pörögve a kicsik, a sok élmény, a mozgásfejlődés, minden nap sok új felfedeznivaló… A legjobb megoldás, ha ilyenkor magad mellé fekteted és együtt alszotok tovább.

  • Edit

    2013. július 14. vasárnap

    Szia Ági!

    Kislányom most 5 hónapos. Kb 1 hónapja minden éjszaka percre pontosan 3:30-kor felébred és 2 óra hosszán keresztül ébren is marad, míg el nem álmosodik. Ilyenkor hiába próbálom visszaaltatni. Nincs rossz kedve, nem sír.
    Egyébként este 21 óra körül alszik el, kb. 1-kor szopizik először. Ilyenkor vissza is alszik hamar. 3:30-5:30 ébren van, aztán kb. 8-ig visszaalszik. Nappal 3-4 alvása van, sajnos az is rendszertelen. Van amikor 1,5-2 órát alszik egy huzamban, van, hogy csak 30 percet.
    Éjszaka cicin alszik vissza, nappal kiságyban hátsimivel altatom.
    Mit tehetnék, hogy ne ébredjen 3:30-kor, és nyugodtabban aludjon nappal?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Edit

    • Vida Agi

      2013. július 21. vasárnap

      Valószínűleg az a gond éjszaka, hogy nappal túl sokat alszik és rendszertelenül, ezért éjjel is azt hiszi, hogy nappal van. Nappal ebben a korban már 2,5-3 órán át ébren tud maradni a baba és általában már csak kettő (2×1-1,5 óra) vagy néha még 3 (3×30-60 perc) alvást igényel. Alakítsd úgy a napirendet, hogy reggel felkelés után egyen, aztán játsszon, amíg el nem álmosodik (de legyen ébren legalább 2-2,5 órát két alvás között), ekkor fektesd le. Ébredés után egyen ismét és így tovább. 3-nál többször ne aludjon napközben. Az nem gond, ha az egyik alvás hosszabb, a másik rövidebb, normális ebben a korban. Este lefekvés előtt hosszabban legyen ébren, mint napközben két alvás között, akár 3 órát is ébren lehet vagy még hosszabban, ameddig nem látod, hogy kezdene igazán elálmosodni, ekkor menjetek fürdeni. Éjjel, ha megébred, etesd meg és tedd vissza aludni. Ne kapcsolj lámpát ilyenkor és ne beszélj hozzá, csak szopizás legyen és tedd vissza. Ha tartod a napirendet, 3-4 nap alatt hozzászokik és bioritmusa is alkalmazkodik az új rendhez, így elmaradnak az éjjeli ébrenlétek.

  • Zita

    2013. június 28. péntek

    június 5-i levelem óta volt egy hét, amikor semmilyen alvási problémánk nem volt, úgy örültem, hogy talán túl vagyunk rajta. De most egy hete, megint kínszenvedés az elalvás, és most már a délutáni is, nem csak az éjszakai. Pedig nincs meleg. Nagyjából minden napunk így néz ki: este fél 10 alvás – ezzel eddig még nem volt gond – ébred este 11-kor, apa megy, cumit ad, kisfiam visszaalszik. Éjjel 2-kor következő ébredés, ekkor kisfiam még azt is megérti, s elfogadja, hogy most nem kap cicit, próbál visszaaludni, látom hogy küzd, akarna aludni, de nem tud. Én már félálomban vagyok, ahogy ringatom, de ő nagy szemekkel néz. Mindent megpróbálok, félóránként más módszer, más pozíció, de nem megy. Negyed 5-kor sikerül elaludnia, mert akkor már – nem kéri ugyan, de adok neki cicit. Reggel 8 – fél 9-kor kelés. És most már a délutáni alvást (csak egyszer alszik napközben) is megelőzi egy egyórás procedúra, pedig szinte összeesik a fáradtságtól.
    Mi lehet a baj? Az apja is, én is nagy alvók vagyunk, ez nagyon furcsa nekem.

    • Vida Agi

      2013. július 21. vasárnap

      Lehetséges, hogy éjjel 2-kor éhes (vagy szomjas, mert nagy a meleg), és azért nem akar cumival visszaaludni, mert nem ezért kelt fel. Szoptasd meg ilyenkor is és nem lesz probléma a visszaalvással. A délutáni alvás előtt pedig szoptasd meg, ha úgy el tud aludni, semmi baja nem lesz tőle, csak a saját idegeidet kíméled meg az egy órás huzavonától.

  • Anita

    2013. június 07. péntek

    Szia Ági!

    Van egy 2 hónapos kisfiam,akit a Te módszereddel szoktattam a kiságyba alvásra.(evés,büfi,játék,kiságy,aztán alvás hason)Ez működött is keddig,ugyanis akkor kapta meg az oltásait,és azóta napközben nem hajlandó elaludni az ágyában,viszont este minden szó nélkül le tudom rakni,és el is alszik egyedül.Ölben nem alszik el,de a bébihordozóban igen,na de egész nap nem lehet abban! Mit tegyek hogy napközben is az ágyikóban aludjon el? Próbálkozok folyamatosan,de mindig az a vége hogy jön velem a mi szobánkba a hordozóba.( nem hagyom sírdogálni…..)

    Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2013. július 04. csütörtök

      Sajnos oltás után előfordulhat ilyesmi, de ez csak átmeneti, néhány napig tart és el fog múlni.

  • Zita

    2013. június 05. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam 1 éves, még anyatejes. Jókedvű, nevetgélős baba, de rettenetesen anyás. Kezdi megtenni önállóan az első lépéseit. 6 fogacskája van. Mindig kapott cicit, amikor csak kért, sosem hagytam sírni. 3 héttel ezelőttig éjszakánként 3-szor kért enni. A gondom nem is ezzel lenne – megszoptatom, az a legkevesebb – hanem azzal, hogy minden evés után az altatás legalább 1-2 óra. Elringatom, leteszem, elkezdi dobálni magát, keresi a helyét a kiságyban – pedig imádott ott lenni, jó kis kuckósra megcsináltuk – és annak ellenére, hogy az ölemben már jól aludt, 5 perc kínlódás utál felül, feláll a kiságyban. Ő akar aludni, látom hogy próbálkozik, de egyszerűen valamiért nem megy. Újra kezdjük, altatom, leteszem, látom, hogy kezd álmodni, a szemhéj alatt mozog a szeme, nyöszörög, néha nevetgél álmában, majd felsír, és felkel. Addig sír, míg ki nem veszem. Ez nagyon fárasztó, neki sem jó, és senki nem tud pihenni a családban. Az esti elalvással soha nincs gond, elaltatom, leteszem, alszik. Alvósállatkák, ilyesmi nem érdekli. A védőnő, és anyukám javaslatára átköltöztem a gyerekszobába aludni, azzal a céllal, ha érzi a gyerek, hogy ott vagyok, talán nem fog felébredni annyiszor. A kísérlet pont az ellentettjére sült el, utána kellett 1 hét, mire ott lehetett hagyni egyáltalán. Annyit elértem, hogy már csak 2-szer eszik éjjel. A másik dolog pedig, hogy reggel 5-kor evés után ő már nagy szemekkel néz, és játszani akar, végzett az alvással. Este 9-10 körül szokott menni aludni. Nem hiszem el, hogy egy ekkora gyerek addigra kialussza magát. Napközbeni alvásánál is alszik a kiságyban egy órát, majd felkel, de ha leülök vele, az ölemben simán visszaalszik még egy órára.
    1. kérdésem: normális, hogy ennyiszer eszik éjjel egy 1 éves gyerek? Mindenki azt mondja, hogy már át kéne aludni az éjszakát.
    2. miért alszik vissza ilyen nehezen? Nem történik vele semmi rossz, csak jó dolgok, mégis szinte minden visszaalvásnál rosszat álmodik, nyöszörög. Már azon is gondolkodtam, hogy állandóan tele van a pocija, nem tud pihenni a gyomra, de addig ordít, míg nem kap cicit. A vizet félrelöki még csukott szemmel is. (csak anyatejet és vizet hajlandó meginni)
    3. miért nem álmos hajnalban?
    Volt egy időszak, hogy reggel 6-7 körül keltünk, mert hiába altattam el, s tettem le a kiságyba, ő felállt, és sírt. Délelőtt 9-kor már hulla fáradt volt, akkor ment aludni egy fél órát. Aztán rájöttem, ha reggel átviszem magunkhoz a nagyágyba, és ha szerencsém van, akkor szó nélkül alszik tovább 9-10-ig (de fogja a kezemet). Ezzel meg az a gondom, hogy addig én sem merek mozdulni az ágyból, mert ő mindig úgy kel, hogy a szemét még ki sem nyitja, de már megy, átgázol mindenen. Félek, hogy leszáguld az ágyról. Ezt imádja, hogy anya mellett lehet aludni, ébredni, viszont most még sokkal anyásabb. Hogy összefügg-e a kettő, azt nem tudom.
    4. hogyan fog átállni arra, és mikor, hogy saját maga egyedül aludjon el?

    • Vida Agi

      2013. július 04. csütörtök

      1. Igen, normális. Ez nem a kortól függ, hanem a testsúlyától (nagyobb baba általában többet eszik), az emésztésétől (ha gyorsabb, gyakrabban lesz éhes) és attól, mit eszik napközben (ha az étrendje főként darabos étel, akkor már kevesebb az éjszakai ébredés, de 1 ébredés akkor is megmaradhat másfél éves korig)

      2. Ebben a korban a kicsivel annyi változás történik (mozgásfejlődés, önállósodás stb.) ezért alszik mozgékonyabban, nyugtalanabbul, ez normális. Emiatt van az is, hogy nehezen alszik vissza, mert annyira éber lesz, annyira ingerkereső üzemmódban van, hogy ébredés után nem tud megint ellazulni, hogy visszaaludjon.

      3. A 10-11 órás éjszakai alvás nem kevés, főként, ha nappal emellett egyszer vagy kétszer hosszabban alszik. Most nyáron hajnalban nagyon világos van, ezért nem tud visszaaludni hajnalban, nyugodtan fektesd magad mellé és aludjatok úgy tovább, és nyugodtan mássz ki az ágyból, tegyél mellé egy nagy takarót összecsavarva, hogy ne tudjon legurulni (lehet egyébként kapni leesésgátlót is, amit felnőtt ágyra lehet felszerelni)

      4. Fokozatosan. Egy kis segítség kisgyermekkorban mindig fog kelleni, csak később ezt a szerepet már a meseolvasás fogja betölteni.

  • Anita

    2013. május 25. szombat

    Szia Ági!
    Kisfiam 4 hetes, de szinte születése óta nagyon nyugtalanul alszik, főleg éjszakánként. Az esti etetés fél kilen-fél tíz között van, kb. tíz órára aslzik el (hason). Éjjel kettő magasságában kezdődnek a gondok. Elkezd nyöszörögni, nyögni, a fejét jobbról-balra forgatja (szinte három-négy percenként), lábait még jobban maga alá húzza. Úgy gondolom, pukizni vagy kakilni akar, de nem megy (pukit néha hallok). A szeme csukva van, mintha aludna. Ha ilyenkor nem veszem magam mellé szopizni, akkor ezt csinálja tovább, de nem ébred fel, nem sír fel. Ha magam mellé veszem, a tejillatra felébred és szopizni kezd. Szopi után büfiztetem, leteszem, elaszik, de kb. 1 óra múlva kezdődik előről az egész, nyöszörög, tekereg. Ha a hátára teszem, ugyanez a helyzet. Nem tudom, mit tegyek, rossz nézni, hogy így „alszik”, és persze mi sem tudunk aludni tőle. :((( Keltsem fel az éjjel közepén, és szélcsövezzem meg? (Ja, Infacolt kap minden etetés előtt, és napi egyszer BioGaia-t, mert antibiotikumot kap.)
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Anita

    • Vida Agi

      2013. június 02. vasárnap

      Az újszülötteknél még nem válik el élesen egymástól az álom és az ébrenlét, ezért sokkal mozgékonyabban alszanak, mint a felnőttek. Attól, hogy forgolódik, nyöszörög, még alszik. Mivel antibiotikumot kap, ettől lehet hasfájós, de egyébként is gyakori a hasfájás ebben a korban. Próbáld meg, hogy az első ébredéskor kicsit megtornásztatod (hanyatt az öledbe fekteted és a két térdét a pocakjához húzva lassan kifelé körözteted, ez segít a pukizásban) és utána szoptatod meg, így talán elmarad a későbbi ébredés. Ha az Infacol nem segít, 1 hónapos kor után adható a Gripe Water is, nem kell minden evés előtt, ha nappal nincs ilyen gond, elég csak az éjjeli etetés előtt adni neki.

      • Anita

        2013. június 04. kedd

        Kedves Ági! Köszönöm a választ! Hol lehet Gripe Watert kapni, mert a neten elég ellentmondásos információkat találtam…

      • GulyasKriszti

        2013. július 27. szombat

        Kedves Ági! A régi, valódi angolvizet már nem forgalmazzák itthon… helyette vmi indiai cuccot lehet kapni ugyanezen név alatt, de az van ráírva,h három éves kortòl adhatò csak….
        Nekünk egy ismerős hozott Londonból, de egy kizárólag szopizós, éhségtöl vagy hasfájástól síró babának szinte lehetetlen beadni öt milit ..nálunk legalàbbis kb a felénél már sírt a kicsi, emiatt sírt persze meg nyelt egy csomò levegöt … ha meg szopi után adom be, kijön belőle a soron következő csóréval.. Van erre vmi jò ötled?

        • Vida Agi

          2013. július 27. szombat

          A régi, itthon is kapható Woodward’s féle Gripe Watert evés előtt kellett adni és egy kiskanállal elég.

  • Vica

    2013. április 02. kedd

    Kedves Ági!!

    Van egy négy éves és egy 20 hónapos kisfiam.Szeretnék tanácsot kérni abban, hogy hogyan szoktassam őket vissza a saját ágyukba, szobájukba.Mostanában nagyon sokat voltak betegek, hol az egyik, hol a másik, vagy épp mind a kettő és sokszor egy nagy ágyban aludtam velük, hogy tudjam őket figyelni, lázat mérni…Most már szeretném, ha külön aludnának.Ha el is alszanak a saját helyükön, akkor éjszaka vándorolnak.Még ez nem is lenne akkora baj, ha csak az egyik jönne!Van este mese, összebújás… és mégis éjszaka vándorolnak.Mit tegyek?A kicsinek most jöttek ki az őrlőfogak(alul-felül szinte egyszerre) , meg is szenvedte!!A kicsi ha elalszik fél 9-9 körül, akkor biztos, hogy 3/4 11-11 körül kiabál és utána elindul hozzánk, a nagyobbik csak átsétál, de ő később!!Szeretnék ebben segítséget, tanácsot kérni, mert már nem tudom, mitévő legyek!!!
    Köszönöm előre is a válaszodat!!!
    Üdv.:Vica

  • Horvtáh-B. Bogi

    2013. március 19. kedd

    Kedves Ági,
    hónapok óta tartó, és folyamatosan romló alvásproblémánk miatt fordulok Önhöz. Kislányom 9 hónapos. Születése után nagyon hamar átaludta az éjszakát. Nyugodtan aludt éjjel és nappal is. Akkoriban még azon aggódtam, nem alszik-e túl sokat. Ma már visszasírom.
    5-6 hónapos korban kezdődtek a gondok. Először csak azzal, hogy gyakran megébredt. Általában azzal, hogy megsimogattuk, esetleg vizet kapott, vagy ritkán, ha más nem segített, tápszert, megnyugodott és visszaaludt. Az ébredések azonban egyre gyakoribbak lettek, és egyre többször torkolltak csillapíthatatlan sírásba. Hajnalban is korábban kelt, mint korábban. Ekkor kezdtük el azt, hogy hajnalban magunk közé vettük. Ha az ágyában hagytuk, nem aludt vissza, ha viszont a nagy ágyba jöhetett, megette a tápszert és 7 – fél 8-ig visszaaludt.
    Aztán az éjszakai ébredések óramű pontossággal beálltak éjfélre. Éjfélkor az első sírás, és nagyon nehéz megnyugtatni. De eleinte tartottuk magunkat ahhoz, hogy a nagy ágyba csak hajnalban jöhet.
    Most 1-2 hónapja viszont, mikor éjféltől 5-10 percenként rohangálunk Hozzá, és már nem állunk a lábunkon, 2-fél 3 körül odavesszük magunk közé. Viszont a helyzet olyan szinten elfajult, hogy már így sem alszik. Folyamatosan tekereg, forgolódik. Ugyanúgy felsír 5-10 percenként. Sokszor nem elég a rázás, vagy a víz, van hogy éjszaka is csak a tápszer nyugtatja meg. Ha véletlenül sikerül, erőfeszítéseink ellenére felülnie, akkor vége is az éjszakának. Mindegy hány óra, nem alszik vissza. Folyamatosan kúszik, forog álmában, közben sír, nyöszörög.
    Mi lehet ennek az oka?
    Nem hiszem, hogy neki ez az éber alvás elég lenne, rólunk nem is beszélve.
    Ami szintén gond, hogy míg korábban kis nyöszörgés árán, de önállóan is elaludt, most már ez sem megy. Sem nappal sem éjjel nem egyszerű elaltatni. Szinte csak rázva, karban alszik el, kivéve ha esetleg belealszik a tápszerbe.
    A gyerekorvosunk már több lehetőséget is kipróbált. Adtunk neki Sedatif PC-t, csökkentettük a nappali alvást, a szoba hőfokát visszavettük, sőt legutóbb Peritollal is próbálkoztunk, de semmi. Éjfél – fél 1 a vízválasztó. 🙁
    Kérem segítsen! Ha van lehetőség, személyes konzultációra is elmennénk, mert már teljesen kétségbe vagyunk esve!
    Köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. április 02. kedd

      Valószínűleg jön a foga, ezért alszik ilyen nyugtalanul. Általában az első 6 fog áttörése szokott ilyen nehezen menni, ez akár hónapokis is eltarthat és okozhat nyugtalan alvást és más fogzási tüneteket (hasmenés, nyálzás, nyugtalanság stb.) Ha azt látod, hogy nappal is nyálzik, piszkálja az ínyét, mindent a szájába vesz, akkor segíthet, ha este, lefekvés előtt kap egy kiskanál Nurofent. Ezt 4 napig lehet folyamatosan adni. Ha addig sem jönnek ki a fogacskák, akkor homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni neki, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

  • Erika

    2013. március 16. szombat

    Kedves Ági!
    Az lennne a problémám hogy, a kislányom 8 hónapos mult elég ügyes mosolygós baba napirendünk is van és 2 fogunk alul már 2 hete szenvedünk a felső fogakkal, eddig szépen aludt este 10től reggel 8ig 2x 3x felkelt inni gondolom a fűtés miatt de egyből magától is visszaaludt. Immár 2- hete körül felkel este és keservesen sír ordít és nem lehet megnyugtatni látom hogy visszaakar aludni mert kiveszem és ennek örült edddig de most visszaakar aludni de nem megy neki mert fáj a foga használunk dentinoxot a homeos nem vált be. Mit tegyek este mert látszolag a fölső négy be van dagadvade nem egyformán. 3 napja magam mellé teszem jobban elalszik de igy is nagyon nehéz és azt sem szeretném ha az ágyunkba szokna.Annyira sajnálom őt.

    • Vida Agi

      2013. április 02. kedd

      Ha azt látod, hogy nappal is nyálzik, piszkálja az ínyét, mindent a szájába vesz, akkor segíthet, ha este, lefekvés előtt kap egy kiskanál Nurofent. Ezt 4 napig lehet folyamatosan adni. Ha addig sem jönnek ki a fogacskák, akkor homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni neki, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

  • Farkas Mária

    2013. február 15. péntek

    Kedves Ági!!

    Nekem az lenne a kérdésem hogy, van egy 9 hónapos kislányom egész nap nyűgös,sír és enni sem eszik éjszaka pedig nem alszik!!
    Válaszát előre is köszönöm!!

    • Vida Agi

      2013. március 02. szombat

      Ezt több dolog is okozhatja. Az is lehet, hogy beteg lesz, és az is, hogy fogzik. Az előbbi esetben forduljatok orvoshoz, az utóbbi esetben homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni rajta, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

  • Balogh Zsuzsa

    2013. február 11. hétfő

    Kedves Ági!

    Kérlek segíts!
    Már több emberhez (szakember, védőnő, gyerekorvos) fordultam kérdésemmel, de még csak válaszra sem méltattak, vagy megvonták a vállukat, és nem tudtak mit mondani, így most hozzád fordulok.

    Kisfiam 9 hónapos, sosem volt jó alvó, de 6 hónapos kora óta az éjszaka egy rémálom. Óránként, kétóránként ébred. Megvettem az Álomba ringató praktikák c. könyvet is, a fiam tipikus belevaló típus, nagyon makacs, most nagyon anyás.
    Két foga kint van már. Tudom, hogy milliószor megírtad már a lehetséges okokat, ezzel nem is fárasztanálak, inkább engem az elaltatás része aggaszt, ugyanis egyre rosszabb a helyzet.

    Sajnos nálunk a „még éber állapotban tegyem a kiságyba” eddig nem működött (össz. vagy 3-szor sikerült megcsinálni), egyszerűen üvölt a kisfiam, ha az ölemből kikerül, csak akkor marad meg az ágyban, ha már tényleg elaludt.
    (Este 11 körül átvonulok vele a nappaliba, együtt alszunk reggelig.)
    Most megbetegedett, és 3 napig gyakorlatilag nem akart az ölemből kimászni… :)…édes, és jól is esik, hogy anyás, de úgy érzem, ez már tényleg túlzás. Oda jutottunk, hogy már nappal is KIZÁRÓLAG az ölemben hajlandó aludni. Még az sem jó neki, ha mellette fekszem az ágyban. Éjszaka is, ha felébred, fel kell ülni, ölbe venni, úgy nyugszik csak meg.

    Az lenne a kérdésem, hogy próbálkozzak-e még (akár végkimerülésig) a „félig éber állapotban tegyük a kiságyba” módszerhez, legyek-e szigorúbb, vagy egyáltalán tudok-e bármit is tenni egy ilyen kis makacs, öntudatos, akaratos, belevaló kisfickóval úgy, hogy ne érezze azt, hogy nem törődök vele?…
    Vagy csak hagyjam, hogy majd idővel kinövi?…

    Gratulálok a bloghoz, első számú olvasmányom mostanság,örülök, hogy van honnan tájékozódni, és naprakész, nem az elavult babanevelési elveket olvassuk! 🙂
    Köszi!
    Zsuzsi

    • Vida Agi

      2013. március 02. szombat

      A babák többsége a testközelséget keresi betegség, fogzás idején, ez természetes. Ha nem okoz gondot nektek, akkor aludjatok együtt vele, bújjon oda, amíg igényli, idővel kinövi majd és maga költözik ki az ágyból. Nappal is aludhat a nagyágyon úgy, hogy melléfekszel, amíg elalszik, ez jó alternatívája lehet az ölben alvásnak.

  • Kánai Attiláné Kati

    2013. február 08. péntek

    Szia Ági!

    Szeretném a tanácsod kérni. Kisfiam 2 hetes, tápszeres-cumisüveges baba. A problémám az, hogy eszik kb 80ml-ert, többet nem kér, mert kiköpi a dudit, viszont nem alszik el az evés végére, majd nyitott szemmel elvan egy darabig,majd beindul az emésztése a kajcsi után 1-1,5 órával és onnantól meg azért nem alszik. Ma ezt csinálta velem 2* is , talán ha 1-1 órákat aludt, még nem tudom milyen lesz emiatt az éjszakánk. Viszont mivel tápszeres, ki kell várnom a 3 órát az etetések között, na az utolsó fél-3/4 óra maga a kihívás, nem tudom, mit csináljak, mert szerintem írtó keveset alszik. Most délután a 1/2 4 kor evett, elaudt úgy, hogy összebújtunk, de 1/4 6 kor már megint elkezdett nyüszögni, kérlek segíts a szokásos, jó tanácsaiddal!!!! Köszönöm, üdv Kati

    • Kánai Attiláné Kati

      2013. február 08. péntek

      Még egy kérdés az előzőhöz kapcsolódóan: rugalmas hordozókendővel úrrá lehetnék a nyűgösségen? Szerinted jó ötlet, ha nem akar aludni, akkor ezzel magamra kössem? Válaszod előre is köszönöm!

      • Vida Agi

        2013. március 02. szombat

        Igen, ilyen kis korban a testközelségre nagy szüksége van a babának, ez nyugtatja meg legjobban.

    • Vida Agi

      2013. március 02. szombat

      Mivel még nagyon kicsi, ezért természetes, ha gyakrabban éhezik meg, mint 3 óra, különösen, hogy kicsivel kevesebbet is eszik 1-1 alkalommal. Semmi nem történik, ha egyelőre 2,5 óránként eszik, illetve akkor, amikor látod, hogy éhes.

  • Laczkóné Szilvia

    2013. február 07. csütörtök

    Kedves Ági!
    Abban szeretném a segítségét kérni, hogy a 14 hónapos kislányom 2 hete abbahagyta a szopizást magától és eddig éjjel 3 óránként szopott. Viszont annak ellenére, hogy már nem kell neki a cici, ugyanúgy felébred éjszaka és sír, mert éhes. Biztos, hogy éhes, mert már mindent kipróbáltunk az alvás érdekében, és csak az segített, ha tápszert készítettem neki. A problémám az, hogy 3 óránként felébred és egy éjszaka alatt 1 liter tápszert is megiszik. Reggel újra éhesen ébred. Nekem nem okoz gondot felkelni és tápszert készíteni, de szeretném tudni, hogy normális-e ez ilyen korban? Egyébként napközben rendesen eszik, tejpépet, gyümölcsöt, levest, húsféléket, vacsorára pedig újra tejpépet este 8-kor. Viszont soha nem eszik sokat egyszerre, inkább több részletben elhúzza. Mit ajánl estére vacsorára, amitől jobban aludna? 3 óránál tovább még soha nem aludt. A kislányom súlya egyébként 11 kg.
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. március 02. szombat

      Mivel nagy súlyú baba és sokat mozog, ezért előfordulhat, hogy tényleg éhes, de az is lehet, hogy azért kéri a tápszert, mert azt szokta meg, hogy ha felébred, így alszik vissza. Erre utal az is, hogy 3 óránként ébred és nem gyakrabban. Lehetséges, hogy azért marad éhes, mert nappal túl élénk, keveseket eszik, „nincs ideje” enni, ezért nem lakik elég jól. Ha tejpép helyett rendes szilárd vacsorát kapna, akkor később éhezne meg éjjel.

  • Ténai-Dobos Dóra

    2013. február 05. kedd

    Kedves Ágnes!Kisfiam 8 és fél hónapos.Két alsó foga kibújt karácsonykor,de azóta is nagyon nyűgös.Mivel még szopizik,éjszaka is gyakran ébred.Sajnos mi most kb:másfél hónapja magunk közé vettük aludni,mert nagyon fárasztó volt a 2 óránkénti felkelés,szopiztatás,altatás.De így is kel sokat köztünk.Eddig Chamomilla 15,és Dologélt használtunk a fogzásra nem sok sikerrel,most megvettük az Osanit nevű „csodabogyót”.A kérdésem az lenne,hogy tudnám csökkenteni az éjszakai felkelések és szopizások számát?Illetve,hogy tudnám a saját kiságyába visszaszoktatni?Válaszodat előre is köszönöm.Dóra

  • Illyés Anikó

    2013. február 05. kedd

    Kedves Ágnes!

    Tanácsért fordulok hozzád( remélem nem gond a tegeződés)
    4hónapos a kisfiam(ő az első). Az elejétől fogva nehéz dolgo volt a szoptatás. Ahogy megszületett egy hét eltelte után, kb egy hónapig iszonyatosan sebes volt a mellbimbóm, fájt, csillagokat láttam,vérzett szoptatás közbe, ezért fejtem neki az adagokat és cumisüvegből adtam. Amikor úgy éreztem, kicsit begyógyult, meg-meg kínáltam a mellemmel, nehogy elfelejtse, milyen is az.
    Rendbe jött a mellem, elhagytam a cumisüveget, tudtam szoptatni, bár még mindig fájt, már nem sebesedett.
    Aztán a hasfájás miatt már neki volt gyötrelem a szopizás, mindig megkellett szakítani.
    Nagy sírás rívás, aztán kifáradt, és nem volt ereje enni.
    (ahoz képest a gyorsan gyarapodó babák közé tartozott/tartozik)
    Sokáig gyötört minket a hasfájás, aztán 3 hónapos kora körül, úgy vettem észre, már nem a hasa miatt sír… valami más volt, de nem tudtam mi az.
    Egy este már nagyon ki voltam készülve, és úgy döntöttem, kérek egy adag tápszert egy ismerős anyukától. Szó nélkül megette, és úgy tűnt ez volt a nyafogás, sírás oka.Éhes volt.
    Azóta próbálgatom én még szoptatni, de nem igazán akar.
    Gondoltam nyílik a külvilág felé,nincs ideje enni?, vagy lusta szopizni, a cumisüvegből könnyebben jön?, vagy nincs elég tejem?…stb, stb, rengeteg kérdés magam irányába.
    Mostmár sajnos kap tápszert, és elkezdtem hozzátáplálni.
    Néha éjjel sikerül szopiznia, vagy éppen az esti tápszeradag után ,mikor már tele a pocak, még szopizik a mellemből, de egyébként már nem tudom szoptatni, és ez annyira fájó dolog.
    Szerettem volna azok körébe tartozni, akik amilyen sokáig csak lehet, szolgálhat ezzel az éltető nedűvel a kiisbabájának.
    Állandóan kétségek között vagyok. Fogadjam el, törődjek bele abba, hogy már nem akar szopni? vagy erőltessem a mellem? De attól meg már a plafonra tudok mászni, mikor kínálom, ő meg bekapja szív kettőt, elengedi , forgatja jobbra balra a fejét, feszíti magát, nyűgösködik…magyarán nme rédekli a mellem.
    Sokat szenvedtem már a szoptatással, sokat küzdöttem már azért, hogy megadhassam neki az anyatejet, de lehet mostmár fel kellene adnom?
    Azt nem tudom, hogy kimerném e próbálni, hogy nem adok neki tápszert, és próbálkozok mondjuk óránként azzal ,hogy szopik e, és majd ettől visszaáll a tejmennyiségem….vagy lehet ilyet nem is lehet csak az én hüyleségem…Meg igazából szerintem nem is menne, mer ttényleg elutasítja a mellem.
    Minimális mennyiségű anyatejet fogyaszt. Napközbe fejek egy keveset, és hozzáteszem az gyümölcsadagjához, vagy a krumplihoz…
    Az az érzésem, hogy ez már nme visszafordítható.
    Remélem tudsz mondani egy kis bíztatót?
    Üdvözletel.: Illyés Anikó

    • Vida Agi

      2013. március 02. szombat

      Nem rontottál el semmit, ne aggódj! Sajnos, ha a baba cumisüveget kap az anyamell mellett, akkor kialakul az ún. cumizavar, azaz nem tud már az anyamellből olyan hatékonyan szopizni. Valószínűleg ő az elején sem tudott helyes technikával szopizni (a legtöbb újszülött nem tud), ezért sebesedett ki a melled, ebben a kórházban kellett volna, hogy segítsenek neked és a védőnőnek is ez lenne a feladata. De ha már így alakult, így alakult, most így tele a pocak, és ameddig kap még akár egy kicsi anyatejet is naponta, addig érvényesülnek az anyatej jótékony hatásai. Nyugodtan kínáld meg néha, az az 1-2 korty is sokat számít!

  • Tóth Ildikó

    2013. február 05. kedd

    Kedves Ági!

    Már több kérdésben is adtál nekem jó tanácsokat, ezért szeretnék ismét hozzád fordulni. Rendszeresen olvasom az oldaladat, és rendeltem is már tőled anyagokat, pl. az Álomba Ringató Praktikákat is, amiben olvastam, hogy a kis lépések módszerével fél éves kor után még át lehet szoktatni a babát egy másik szokásra. 8 hónapos kislányomat szeretném leszoktatni arról, hogy ringatva tudjon csak elaludni. Egy ideje már alkalmazzuk azt, hogy, miután ringattuk egy kicsit, még félálomban letesszük az ágyba és hagyjuk, hogy így elaludjon, de kb. 1 hónapja ezt már nem tudjuk csinálni, mert a kislányom, amint leteszem az ágyba egyből felül vagy még fel is áll.Hiába próbálom visszafektetni vagy simogatni a hátát, azonnal felül újra és a rácsokba kapaszkodva feláll.Akkor kiveszem és látom, hogy egyből csukódik le a szeme, aludna el, ezért visszateszem, de újra csak felül. Csak akkor lehet letenni, amikor már szinte teljesen elalszik. Attól félek, hogy így nem fogom tudni leszoktatni a ringatásról, és nem szeretném ha rászokna arra, hogy a karunkban alszik el. Éjszaka szopizás után nem mindig alszik vissza rögtön, és fél órákat (olyan is volt többször, hogy 1 órát) kell mászkálni vele fel-alá ringatva, hogy elaludjon, mert ha enélkül teszem le, akkor felül. Ha pedig ott hagyom ülve az ágyában, akkor meg sírni kezd. Azt se igazán értem, hogy mitől lesz éjszaka ilyen éber, hiszen sötétben szoptatom a saját szobájában, nem szólok hozzá, nem pelenkázom. Nem tudom, hogy mit csináljak, hogyan tanítsam meg önállóan, segítség nélkül elaludni.
    Tudnál tanácsot adni hogy hogyan csináljam, hogy szoktassam át az önálló elalvásra?

    Köszönöm:
    Ildikó

  • Petka

    2013. február 04. hétfő

    Kedves Ági!

    Kérdésem nem ide tartozik, de máshova nem engedett írni a rendszer! Kislányom 3,5 hónapos kb 2 hete állandóan forró a feje 38,4 a többi testrésze normál hőmérsékletű!A kedélye jó, születése óta szinte mindig átalussza az éjszakát!1 hónapja erősen nyáladzik és az öklét tömi a szájába na meg a rágókáit.Szoktam maszírozni a fogínyét és a felső fogínynél apró fehér pontokat látok amik jól kitapinthatók,szinte böknek, pár napja hasmenése van, de nem nyűgős, mosolygós, játékos jó kedélyű baba!De engem nagyon aggaszt hogy forró a fejecskéje, a halántéktól és homloktól indulva.Mivel jó a kedélye ne foglalkozzak vele? Válaszod előre köszönöm!

    Petka

    • Vida Agi

      2013. március 02. szombat

      Ha jó a kedélye, eleget eszik, jókedvű, akkor nem kell foglalkozni ezzel. A többi tünete fogzásra utal.

  • Monika94

    2013. február 04. hétfő

    Segitseg!!!

    18 eves kismama vagyok.35 hetes terhes.Az utolso ultrahang vizsgalatomon kozoltel a nogyogyaszom, hogy a kisbaba feje 1 hettel kisebb mint amennyi kellene hogy legyen.Ez nagy baj? mert en panikba estem nagyon felek hogy valami problemaja lesz a babamnak. Azt javasolta, hogy egyek sok vitamint zoldseget, gyulmocsot es szedjek vitamint.Ejjelente tobbszor is megebredek es nem tudok visszaaludni. Ez az idegessegtol lehet? kerlek valaszolj!

    Koszonom elore is!:)

    • Vida Agi

      2013. március 02. szombat

      Egyáltalán nem gond, 35 hetesen már akár 2-3 hét eltérés is lehet a méretek alapján kalkulált adatokban, hiszen nem minden baba születik ugyanolyan méretekkel.

  • Ábrahám Beáta

    2013. február 02. szombat

    Kedves Ági!

    Kisfiam 8hónapos lesz egy hét múlva.Kb. 1hónapja kezdődött,éjszaka többször felsír.Nem nyitja ki a szemét,cumit a szájába kapja,alszik tovább. Megbetegedett,egy-két alkalommal mellé feküdtem a kanapén a szobájában,(külön szobában alszik).2hét múlva ismét lebegedett,engedékenyebbek lettünk.Utaztunk is vele ebben a hónapban,alkalomszerűen a mamáéknál alszik,de ezeket nagyon jól tűri.Fogzik is,amire kap homeopátiás szereket,pár napja fel is áll,nagyon aktív.A szeparációs szorongásra is gondoltam,betettem az ágyába egy pólómat,és csak Apa megy át.Jól,kisebb hátsimi után gyorsan elalszik,napközben még 3alvás kell Neki.Már olvastam a könyvedet,de egyenlőre nincs moldás.A napirendre is gondoltam,kibaba kora óta evett,játszott,aludt,de mivel kevesebbet alszik,ezért nem mindig etetem meg ébredés után.Ezt leszámítva jókedvű,mintababa.Viburcol kúpot kap éjszaka.
    Szerintem mindent leírtam
    Várom válaszod

    Köszönettel Bea

    • Vida Agi

      2013. február 03. vasárnap

      Sok változás volt az életében, beteg volt, jön a foga, ezek külön-külön is megzavarhatják az alvását. Idővel mindegyik elmúlik majd. Az is lehet, hogy éhes, csak annyira mélyen alszik, hogy nem kel fel ilyenkor teljesen. Próbáld meg, hogy az első ébredésnél megeteted és lehet, hogy utána a többi ébredés elmarad.

      • Ábrahám Beáta

        2013. február 04. hétfő

        Kedves Ági!Mivel csecsemő korában sem igényelte soha az éjszakai etetést,ezért őszintén szólva nem hiszem ez volna a megoldás..nincs valami más módszer?Már nagyon fáradtak vagyunk 🙁 gondoltunk rá hogy nem megyünk át hozzá,hátha elmarad..segíts légyszi

        • Vida Agi

          2013. február 04. hétfő

          Ahogy a baba súlya nő, nő a tápanyagigénye is, ráadásul egyre többet mozog, ezért is több tápanyagra van szüksége és mivel nappal többet nyüzsög, ezért kevesebbet eszik, így előfordulhat, hogy bár korábban nem volt éjjel éhes, megint éhes lesz. Ha éjjel ilyenkor nem kap enni, akkor lehet, hogy cumival visszaalszik, de aztán hamar fentvan megint, mert még mindig éhes. Egy próbát megér, hogy megnézed, mi történik, ha az első ébredéskor megeteted.

          • Ábrahám Beáta

            2013. február 05. kedd

            ok,köszönöm

  • Tóth Ildikó

    2013. január 18. péntek

    Kedves Ági!

    A következő problémákkal kapcsolatban szeretném a segítségedet kérni. Kislányom 7 hónapos múlt, és kb. 3 hete szorulásos lett. Nagyon nehezen tud kakilni, 2-3 napig nincs széklete és látszik, hogy többször is nagyon erőlködik, nyom, de csak darabos, kemény székletet sikerül kinyomnia. Ajánlották a Laevolac nevű szirupot, ami jó ilyen esetekre, ebből szoktam adni ha már nagyon nem akar neki menni, de inkább szeretném tudni, hogy hogyan lehetne ezt az állapotot megelőzni. Próbálok neki, minél kevesebb krumplit, sárgarépát, almát adni, mert tudom, hogy ezek fogják a székletet, és inkább másból csinálok neki főzeléket (sütőtök, cékla, cukkini, csirke) és naponta kétszer adok neki gyümölcsöt (őszibarack, körte vagy szilvapürét). Egyébként nem eszik sokat sem a gyümölcsökből, sem a főzelékekből (kb. 30-50 g-ot), inkább még mindig az anyatej kell neki. A hozzátáplálás megkezdése előtt soha nem volt szorulása, végig csak anyatejet kapott.
    Sajnos ehhez társul még a fogzás is. 6 hónaposan kijött a két alsó foga, és szerintem készülődik neki a két felső is, mert sokszor élesen felsír játék közben, ha valamit rág, folyik a nyála, buborékokat fúj. Sokszor még a szopizni sem nagyon akar. Ez a két probléma mostanra már odáig nőtt, hogy egyre hamarabb és gyakrabban ébred fel az esti fektetés után. Eleinte még csak 3-4 óra elteltével ébredt, ilyenkor megszoptattam, és utána többnyire gond nélkül visszaaludt. De kb. 1 hete már 1-2 óra elteltével felébred, és nagyon nehezen tudjuk visszaaltatni. Nyűgös, hempereg az ágyban, sírni kezd, és ha lefektetjük, folyton felül, még akkor is ha, a kezünkben már csukódnak le a szemei, és gyakran sír ilyenkor is. Több alkalommal előfordult az elmúlt 3 hétben, hogy 1-1,5 óra kínlódás után tudtuk csak nagy nehezen újra elaltatni. És akkor is 3 óra múlva újra felébred. Olyan is volt, hogy 3-4 szer egymás után 20 percenként felkelt. Az elmúlt éjszaka is 6-7-szer ébredt fel, és közben ébren volt egyszer 1,5 órát, sírt többször is, és reggel pedig nagy erőlködések árán kakilt. Az ínyét be szoktam kenni neki Dologel-lel többször, éjszaka is kenem, ha nem tud elaludni, de szeretném elkezdeni nála a homeopátiás golyókat. A gyógyszertárban azt mondták, hogy felváltva adjak neki Chamomilla CH15-ből és Belladonna CH9-ből 5-5 golyócskát. De közben több más adagolási lehetőséget is olvastam már. Pl . lefekvés előtt 5 golyó Chamomilla CH15, vagy egész nap 3 óránként 1 golyócska. Szerinted melyik lenne a jó adagolás, mert nem igazán tudok kiigazodni rajta, hogy hogyan csináljam? Kell a Belladonna is valóban, vagy csak a Chamomilla? Azt is olvastam, hogy bizonyos időközönként szünetet kell tartani, talán 1-2 hetet, hogy ne szokjon hozzá a baba szervezete. Mennyi időnként kell szüneteltetni, és hány napig/hétig kell adni a golyókat? Hiszen azt tudjuk, hogy a fogzás folyamatos 3 éves korig.
    A székrekedésre is tudnál valami tanácsot adni, hogy hogyan lehetne megelőzni, mert szegény kislányomnak egyre rosszabban telnek az éjszakái, és vele együtt persze a mieink is. Szinte már félek neki bármit is enni adni, az anyatejen kívül.
    Előre is köszönöm a segítséget.

    Üdvözlettel:
    Ildikó

    • Tóth Ildikó

      2013. január 20. vasárnap

      Kedves Ági!
      Az előzőekhez kapcsolódóan kérdezném azt is, hogy a Viburcol kúpot lehet együtt használni a homeopátiás golyókkal? Elég naponta (esténként) 1 kúp lefekvés előtt, vagy többet kell adni? És mennyi ideig lehet vagy kell adni a babának? Ha jól tudom 12 db van egy dobozban, ez megfelel egy kúrának, és szünetet kell itt is tartani?
      Köszönöm válaszodat…
      Ildikó

      • Vida Agi

        2013. január 29. kedd

        Lehet együtt használni, de nem sok értelme van. A golyók monokomponensű készítmények, azaz csak egyféle hatóanyagot tartalmaznak, a kúpban több is van, ha együtt használod és hat, nem fogod tudni, melyik hatóanyag volt az, ami segített a babádon. Minden homeopátiás készítményre igaz, hogy addig adhatod, amíg a tünetek teljesen el nem múlnak.

        • Tóth Ildikó

          2013. január 29. kedd

          Kedves Ági!

          Köszönöm a válaszodat. A Chamomilla CH15-t milyen adagolásban célszerű adni? Mert mindenhol mást írnak, és nem tudok kiigazodni rajta.

          Ildikó

          • Vida Agi

            2013. február 03. vasárnap

            Ha nappal is nyűgös, akkor napközben óránként 1-1 golyót (max. 8-at naponta), ha csak éjjel, akkor este lefekvés előtt 5 golyót.

    • Vida Agi

      2013. február 03. vasárnap

      A hozzátáplálás kezdetén gyakran van szorulás, a főzelékek mértékét csökkentsd és inkább kapjon minden nap legalább egyszer gyümölcsöt, olyat, ami székletlazító hatású: őszibarack, sárgabarack vagy szilva, ezt minden nap 1 étkezésnél add neki.

      A homeopátiás szereket alkatilag kell kiválasztani és adni. A legtöbb baba valóban vagy Chamomilla vagy Belladonna típus, ezért mondták ezt az adagolást a gyógyszertárban, de igazából, ha tiszta a tünetek alapján, hogy melyikbe tartozik, akkor elég csak az egyik is. Itt tudod megnézni a tüneteket és a pontos adagolást: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf

      • Tóth Ildikó

        2013. február 04. hétfő

        Köszönöm szépen a segítséget!

        Üdv:
        Ildikó

  • Székelyné Zsuzsi

    2013. január 18. péntek

    Kedves Ági!

    először is gratulálok az oldalhoz,IMÁDOM!!!számomra TE vagy az első számú tanácsadó a picim nevelését illetően!

    Azzal a problémával fordulok hozzád,hogy megvettem az ÁLOMBA RINGATÓ PRAKTIKÁK c. csomagodat,el is olvastam,de sajnos az én problémámra nem találtam megoldást 🙁
    Kisfiam most lesz 9 hónapos,egészen 6 hónapos koráig úgy aludt mint a bunda,ahogy a nagy könyvben meg van irva,sosem volt gond elaltatni,éjjel is max 1szer kelt,rengetegszer átaludta az éjszakát…kezdettől fogva olvasom az oldalad,és megfogadtam a tanácsaidat!
    DE 2 hónapja nem is értem mi lehet 🙁 mindent ugyan úgy csinálok mint elötte,van rendes napirendje,a furdetés etetés altatás és nagyjából ugyan akkor van…szóval minden úgy megy ahogy előtte,és mégis felkel éjjel lefekvés után óránkén,2 óránként,és elején csak nyöszörög,majd belekezd!sir,csak ringatva,kézben,vagy cicin nyugszik meg!és hiába teszem be a kiságyba,ismét felkel!akkor magam mellé veszem,de akkor is kel 1-2 óra múlva…ez megy reggel 8-8:30ig,akkor kel végleg.napközben teljesen kiegyensúlyozott,mosolygós baba,nagyon szépen játszik egyedül,vagy együtt velem,nagyikkal stb..nem nyűgös semmi baj nincs vele…
    csak az éjszakákat nem értem 🙁

    pont az a problémám mint amit leirtál az ÁLOMBA RINGATÓ PRAKTIKÁK-nál a 4.rész 10.pont…csak a megoldást nem láttam!

    kérlek mikor van időd válaszolj!!

    nagyon szépen köszönöm!!!

    gratulálok az oldalhoz mégegyszer és az ÜZLETANYU SZÜLETIK c. könyvedhez is!!

    puszi Zsuzsi

    • Vida Agi

      2013. február 03. vasárnap

      Köszönöm 🙂
      Ez leggyakrabban a fogzás okozza. Hány foga van? Szoktál neki valamit adni a fogzásra?

  • Zita

    2013. január 18. péntek

    Kedves Ági!

    Azért fordulok hozzád, mert 15 hónapos kislányom minimum 4-5x felébred éjszaka, rosszabb éjjeleken akár óránként.Hajnalban szinte 1 órán keresztül félálomban van és cicizik, simogat. Ez így megy már 3 hónapos kora óta és csak cicin alszik el, nappal is, már nagyon nehezen bírom. A fogzásra mindenfélét kipróbáltunk, de úgy is óránként szokott kelni több napig, amíg át nem tör. (8db + 2 örlő foga van kint). Lehetséges, hogy ha a többi foga is kint lesz kevesebbszer fog kelni?? A segítségedet szeretném kérni, tanácstalan vagyok hogy szoktassam le a cicin alvásról, vagy hogyan csökkenthetném ezt a sok ébredést. A problémát nehezíti, hogy velünk alszik (ez önmagában nem zavarna minket), nincs cumija sem, és nagyon határozott, akaratos természetű és túl élénk ráadásul imádjuk, elkényeztettük:). Próbáltuk már, hogy apa altatja vissza, de szörnyű ordításba kezdett és hányt, nem tudott megnyugodni csak cicin. Előfordult párszor, hogy mama ölében elaludt délután, vagy este az ágyban, de csak mesenézés közben, amikor nem voltam otthon, de amikor felébredt már mama sem tudta visszaaltatni.Mikor lenne a legkönnyebb leszoktatni, érdemesebb várni még megérti magától vagy később sem lesz sírás nélkül?Ha jól emlékszem 1,5 éves korban már el tud aludni magától, nem kell tanítani?Milyen módszer lenne a legcélravezetőbb egy nagyon akaratos, eleven gyerek kontra lágyszívű szülők esetében?

    Köszönettel:
    Zita

    • Vida Agi

      2013. február 03. vasárnap

      Ebben a korban jönnek a szemfogak (4db) és a kisőrlők is (4db), sajnos mindegyik elég fájdalmasan bújik, ez okozhat ilyen gyakori ébredést és amikor kibújnak a fogak, utána magától is javulni szokott a helyzet. Mivel eddig együtt aludtatok, most már nagyon nehéz lenne erről leszoktatni, idővel magától is leszokik majd róla, általában 1,5-2 éves kor között már maguktól is jobban alszanak a gyerekek. Tehát a legkényelmesebb megoldás a kivárás, amíg nem javul a helyzet (most már hamarosan bekövetkezik), és addig is éltessen a tudat, hogy az együttalvással sokat teszel az érzelmi fejlődéséért 🙂
      A kevésbé kényelmes út pedig sok sírással és hisztivel van kikövezve, akármilyen ügyes módszert alkalmazol is.

  • Koltai Laura

    2013. január 17. csütörtök

    Kedves Ági!

    Segítségedre lenne szükségem.
    Kisfiam 17 hónapos, sosem volt jó alvó, többször fent van éjjelente születésétől kezdve. Velem alszik, miután párszor felkelt és már én is le szeretnék feküdni. Volt november-december tájékán pár hét, mikor már kezdte átaludni az éjszakákat, de szilveszterkor jött betegsége „mindent elrontott”. Hányás-hasmenés vírus, amiből kb. 1 hét alatt kigyógyult, de azóta félóránként fent van éjjel. Leteszem és fél óra múlva sír. Engem akar, mert ha apa megy be, nem hagyja abba, ha én, aludna tovább, de nem tud, jár a keze és a betegsége óta még a szelek is bántják. Laktózmentes diétát javasolt az orvosunk, de nem látok változást.. Vibrucol sem segített. Camomillát kapja, az segít fogzáskor. Én már azt gondolom, hogy pszichés eredetű a dolog. Bár gyanítom, hogy az nem ébreszti fel, hogy anyával akar lenni… Mire kelhet? A szelekre? Semmi olyat nem eszik, amit idáig sem evett volna. Mindent próbáltam 🙁 Sírni hagyni is, végső elkeseredésemben, de 2,5 óra múlva feladtam…. Megsajnáltam és bementem hozzá, de addig nem hagyta abba, amíg nem vettem magamhoz. Nem azt szeretném, hogy végigaludja az éjszakát, csak legalább ne keljen fél óránként…. Van ötleted, mit ronthattam el? Előre is köszönöm, ha válaszolsz.
    Üdv: Laura

    • Vida Agi

      2013. február 03. vasárnap

      Ennek két oka lehet:
      1. Fogzik Az őrlőfogak és a szemfogak áttörése sokkal fájdalmasabb, mint a metszőfogaké. 2 éves korig 16 fog szokott kibújni, 2-3 éves kor között még 4. Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

      2. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok. Persze mindez csak akkor segíthet, ha külön szobába költöztetitek, mert ha együtt vagytok és lát titeket, akkor kérni fogja a segítséget és átköltözik az ágyatokba.

      3. Sok nappali élmény éri és ezért riad fel éjszaka. Ha azt tapasztalod, hogy ez az alvásproblémák oka, az afrikai Rooibos gyümölcstea segíthet, két csészével igyon egyet napközben, egyet este.

  • Varga Andrea

    2013. január 02. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom 8 hetes és szerintem nagyon keveset alszik. Elkezdtem számolni, hogy egy nap kb mennyit, nagyjából 1 hétig írtam. Általában 12-13 órákat alszik egy nap, de volt olyan nap, hogy csak kb 9,5 órát aludt. Ennyi az én alvásigényem (lenne), nem egy 8 hetes babáé szerintem. Délelőtt általában olyan 9 körül szoktunk felkelni, attól függ, hogy sikerült az éjszaka, aztán eszik, „játszik”, és vagy alszik vagy nem, de többnyire nem. Dél körül megint evés, utána kis pihi, és 13-14 óra közt megyünk sétálni, akkor csukva van a szeme, nem tudom, hogy alszik-e közben. Ha hazaértünk van, hogy alszik kb 15-16 óráig, de nem mindig. Általában délután azért kidől 4 óra után, és van hogy 2 órát is alszik. Viszont utána ha felébred, éjfélig nem hajlandó elaludni. 19-20 óra közt szoktuk fürdetni, attól függ mikor evett előtte (szoktunk 1 órát várni, mert előfordult már, hogy ha túl hamar fürdött evés után, belekakilt a vízbe 🙂 ) Fürdés után attól függően, hogy mikor evett utoljára vacsi, és utána lerakom az ágyába. Viszont nem akar aludni, jár keze-lába és magyaráz. Jobb esetben éjfél felé elalszik, aztán éjjel is kb 3 óránként enni kér, ha szerencsém van egyből visszaalszik, de van, hogy két órán át küzdök vele, hogy aludjon már el, mert mindjárt megint kaja-idő. Egyébként kb 3 óránként kér enni, néha kicsit hamarabb, néha később, de a 3 óra az általános. Cumizik, de ha kiesik a szájából, akkor nyugtalan lesz, és mindig vissza kell dugni. Próbálja az ujját is szopni, de nem jött még rá, hogy úgy nem fog menni, ha ökölbe szorítja a kezét,ettől pedig nagyon ideges lesz. Csak anyatejet kap, ezért nem is várom el tőle, hogy átaludja az éjszakát, tudom, hogy a tejtől hamarabb megéheznek, bár volt már olyan, hogy 4-5 órát is aludt egyhuzamban éjszaka (az maga volt a Menyország 🙂 )Hason szeret aludni, de ha nyugtalan, akkor úgy sem jó neki.
    A kérdésem az lenne, hogy egy kb 2 hónapos babának mennyit kellene aludnia egy nap, és mit csináljak, hogy éjfél előtt elaludjon? Valahogy nem tudom elhinni, hogy nem lesz álmos 6-8 órán keresztül 🙁

    Köszönettel:
    Andi

    • Vida Agi

      2013. január 13. vasárnap

      A gondot az okozza, hogy össze van kicsit keveredve a napirendje, délután hosszabban alszik, aztán este ébren van hosszabban (hiszen előtte kialudta magát), így gyakorlatilag elcsúszott a napirendje és nem tudja pontosan mikor van nappal és éjszaka. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 2 hónaposan 1,5-2 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

      Erre mondják azt, hogy összecseréli a nappalt és az éjszakát. Ebben a korban a babák nappal kb.3-4x 45-120 percet szoktak aludni, éjjel pedig 11-13 órát. Próbáld meg, hogy etetés után ezentúl alaposan megbüfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ha már nagyon álmos (kb. 1 óra játék után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog. Ne hagyd 2 óránál hosszabban aludni nappal és sose tedd le evés után azonnal, hanem pelenkázd be (erre akkor is felébred, ha egyébként elszenderült szopi közben). Kell néhány nap, amíg a bioritmusa átáll az új rendszerre, utána már megszűnik az éjjeli ébrenlét.

Comment navigation