Hónapok óta nem alszik

Létezhet, hogy hónapok óta nem alszik a baba rendesen? Hogy mindig éppen van valami baja, ami megébreszti? Nem lesz attól baja, hogy nem alszik egész éjjel, hanem 1-2 óránként felkel? – kérdezi tanácstalanul néhány hónapok óta kialvatlan kismama.

Hónapok óta nem alszikIgen, létezhet. A legtöbb baba az első 4-6 hétben valamikor hasfájós lesz, valamint még alkalmazkodik a külvilághoz, ezért alszananak nagyon felületesen és ébrednek fel gyakran éjszaka. 2-3 hónapos kor között többnyire rendeződnek az alvásproblémák, ilyenkor a legtöbb baba jobban alszik éjjel és csak enni kelnek fel 3 óránként. Gyanús, ha ebben az időszakban is rendszertelenül, 1-2 óránként kel a baba nappal, ez betegségre (pl. reflux) utalhat.

Néhány családban 3 hónaposan az oltással és növekedési ugrással kezdődnek ismét a gondok, a korábban jóalvó baba gyakrabban kel éjszaka, de ez önmagában nem baj: teljesen normális, ha 6 hónapos koráig a baba éjjel 3-4 óránként felkel enni. Az sem jelent problémát, ha a korábban 6-8 órát egyben alvó baba megint elkezd 3-4 óránként kelni és evés után visszaalszik. Ennek az az oka, hogy ahogy a baba súlya nő, a tápanyagigénye is több lesz és már nem tudja a nappali evésekből pótolni azt.

Valódi alvászavarról akkor beszélhetünk, ha a megszokott 3-4 órás ritmusnál korábban ébred fel, sírva felriad, és az etetéstől sem nyugszik meg, nem alszik vissza. A legtöbb babánál ezzel a jelenséggel, 5 hónapos korában kezdődik az alvási mizéria. Ennek az oka általában a fogzás, majd pedig az egyes mozgásfejlődési állomások belépése környékén 1-2 hétig a baba éjszaka is „gyakorolja” az adott mozgást és ezért ébred fel.

Ehhez 8-9 hónaposan csatlakozik a szeparációs szorongás jelensége is, amikor rádöbbennek, hogy anya nincs mindig ott velük és éjszaka is őt hívják, keresik. Ezen segíthet, ha pár napig Apa fekteti a babát és ő megy be hozzá éjjel – ez az első alkalommal talán nehézkes, de ha következetesen csinálja Apa és nem adja át Anyának a stafétát, akkor idővel kialakul.

Utána jön a fogzás, a mozgásfejlődés, majd a szeparációs szorongás és ez így megy kb másfél éves korig. A babák sokkal felszínesebben alszanak mint mi, tehát nem folyamatos alvásra van szükségük, csak alvásra. Míg egy felnőtt számára az óránkénti kelés fárasztó, addig egy baba ugyanúgy kipiheni magát így is, mert neki rövidebbek az alvási ciklusai, és mindig a éber fázisban kel fel. Ráadásul nála a gyakori ébredés az életbenmaradás eszköze is, ha nem ébred gyakran és sír, akkor nem kap enni, nem takarják be és megfagy stb.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

134 Comments

Comment navigation

  • Melinda

    2011. augusztus 03. szerda

    Kedves Ági! Az én babám 10 hónapos.Valószínű,hogy alvászavarról beszélhetek,ugyanis nappal is nagyon nehezen alszik el.Már olyan fáradt,hogy mászni,játszani sincs ereje,de hiába fektetem le,feláll sírva a kiságyba.Ugyanezt csinálja este is,elég sűrűn.Volt,hogy fél óránként is.Most ott tartunk,hogy amikor fél 11 lesz felsír,megitatom,vissza alszik.1 óra múlva felsír,vissza fektetem.Ez így megy 4 óráig,amikor megetetem.Utána 6-kor újra felsír,de már csak ringatással alszik el 1 órára.Sok mindent próbáltam már.Homeopátiát,afrikai vörös tenger teát,kúpot.Aludtam már vele is.Nincs változás.Szeretném,ha segítene,mit tegyek?!Ma kipróbálom a Sedatif Pc-t,olvastam,hogy az is hatásos lehet.4 foga már kinőtt.Tudom a fogzás is okozhat nyugtalanságot neki,de sajnos ő már 3 hónapos kora óta „nem alszik”. Előre is köszönöm válaszát.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Ez szoktatás kérdése is: ha kialakítod az elalvás körülményeit, egyedül alszik el és újra meg újra visszafekteted, amikor feláll, akkor megtanulja, hogyan aludjon el magától.
      Ha az alvászavarok oka a nyugtalanság, a túlzott élénkség, akkor segíthet a Sedatif PC.

  • Varga Ildikó

    2011. augusztus 01. hétfő

    Kedves Ági!
    Tanácsodat szeretném kérni, ugyanis 11 hónapos kislányom nagyon rosszul alszik. Ugy 4 hónapos koráig nem volt gond, utánna kezdett többször felkelni éjjelnte, 4-5 alkalommal. 5 hónaposan kijött az első foga, igy ez ébredéseket a fogzásnak tulajdonitottuk. Akkor 2-szer szopizott éjjel. 7,5 hónapos korára 8 foga kibújt. Utánna egy ideig elág jól aludt 1-2 alkalommal ébredt, 1 alkalommal szopik éjjel. Kb. 2-3 héttel ezelőtt elkezdett megint sokszor felábredni, van hogy minden órába felkel, 6-7 alkalommal. Ilyenkor kiveszem a kiságyból pár percig dajkálom és visszaalszik, egyszer pedig szopizik. Talán megint a foga jön? Különben egy örökmozgó baba, 8 hónapos kora óta mászik, most kezdett el felállni önnálóan és kapaszkodva menni. Napközben 2-szer alszik összesen 2-2,5 órát. Nincs külön szobája, velünk alszik a hálószobába, meg álltalában kézben alszik el. Tanácsodat szeretném kérni, hogy mit tudnék csinálni hogy egy kicsit jobban aludjon. Előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Mivel gyorsan jöttek a fogai, elképzelhető, hogy már a hátsó fogai jönnek. Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág, szájába vesz, masszírozgatja az ínyét stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • minimanó

    2011. július 27. szerda

    Kedves Ágnes!

    Már több témában kértem segítségedet, de most ismét tanácsodra lenne szükségem.
    Fiam 8,5 hónapos. 3hónapos korától teljesen végig aludta az éjszakákat, de néhány hónapja többször felébred. Foga 2 alul, 2fölül kint van. Kb este9-és fél10 körül alszik el, és 4-5 óra alvás után fel ébred és csak nehezen alszik vissza. Amíg az ölebemben van alszik, vagy ha magam mellé fektetem, de amint megpróbálom letenni a kiságyba felkel és kezdünk mindent előröl. Ezt eljátszuk éjszaka van mikor 2x- 3x is. És reggel fél 6 kor már ébren van. Még mindig szopizik, reggel és este, de mikor éjszaka felkel, követeli.Ha vízzel kínálom őt, hisztizni kezd. Kérlek segíts, hogy mit tudnék csinálni, hogy ismét végigaludja az éjszakát. És ne kelljen fel szopizni.
    Lenne még egy kérdésem. Akár nappali akár éjszakai alvásról van szó, csak cicivel tud elaludni. Az ebéd után is hiába eszik meg bármilyen főzeléket, gyümölcspürét,látni rajta, hogy jóllakott, kéri a cicit, szopizik még és úgy alszik el. Hiába próbálom csak ringatni, nem alszik. Hogyan tudnám erről leszoktatni? És hogyan tudom arra szoktatni, hogy segítség nélkül, magától aludjon el?közel 10 kg, és nem bírom őt órákig a kezembe ringatni. Azt már próbáltam, hogy leteszem az ágyba betakarom és kimegyek, de elkezd játszani, majd egy idő után hisztizik,sírni kezd. Ilyenkor megyek be hozzá, veszem fel. És így elalszik.
    ( pedig álmos mikor lerakom, mert dörzsöli a szemét, ásítozik)
    Kérlek segíts! Mert már nem tudom mitévő legyek!
    Válaszodat előre is köszönöm! És további sok sikert az oldalhoz!

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

      1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

      2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

      3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

      Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

      Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

      Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
      Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

      Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

      Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Svébisné Leveleki Andrea

    2011. július 22. péntek

    Kedves Ági!
    Azt szeretném kérdezni hogy 7 hónapos a kislányom és éjjel nagyon sokat iszik.Az baj??meg az a problémám hogy mostanába 3szor 4szer felsír keservesen és alig birom megnyugtatni mi lehet vele valamije fájhat??Baj hogyha éjszaka felkel adok neki tápszert??köszönöm előre is a válaszát.
    üdv:Andi

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      7 hónaposan még lehet éhes éjszaka és ilyenkor nyáron szomjas is lehet, ez normális. Ha azonban 3 óránál gyakrabban kel fel, akkor nem ez a gond, hanem valami más zavarja az álmát, pl. fogzás.

  • Edina

    2011. július 22. péntek

    Kedves Ági!

    Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy jelenleg 8 hónapos a kisfiam, és kb. négy-öt hónapja küzdünk az altatásával. Mostanában nappal általában kétszer alszik, többnyire egy babahintában (sokszor ott is nehéz elaltatni), éjjel viszont kb. két óránként ébred. Eleinte elég volt, ha kapott egy cumit, illetve minden második ébredésnél megetettem (így kb. 4 óránként evett). Aztán egy-két hónapja már nem sikerült visszaaltatni, és sajnos eljutottunk odáig, hogy átvittük magunkhoz, és csak ahhoz ragaszkodtunk, hogy a saját ágyában aludjon el este, aztán első ébredésnél kerül át hozzánk. Most viszont már a mi ágyunkban sem marad nyugodt éjjel. Gyanítjuk, hogy a fogzás lehet az oka, amit el is fogadunk. A fő problémánk talán nem is az ébredés, hanem az, hogy ilyenkor mindig azt csinálja a kicsi, hogy a hátáról a hasára fordul, feltámaszkodik. Hason sosem szeretett aludni, most pedig úgy viselkedik, mint aki nem is képes lerakni a fejét. Nem bánnánk azt sem, ha hason aludna, de úgy tűnik, hogy úgy nem tud. Ha viszont visszafordítjuk, azonnal újra hasra fordul.
    Mivel most már nem nyugszik meg az ágyunkban sem, nagy sírások és hosszúra nyúló altatási ceremóniák jellemzik az éjjeleket.
    A kérdésem az lenne, hogy lehet megtanítani arra a kicsit, hogy vagy aludjon hason vagy pedig egyedül visszaforduljon a háton alváshoz? Illetve hogyan célszerű hozzálátni, hogy visszaszoktassam a saját kiságyába?
    Illetve szerinted lehetséges-e, hogy ilyen sűrű ébredések mellett is a fogzás a kiváltó ok?
    Amit eddig próbáltunk: apa kel fel hozzá, vizet kap éjjel, átrendeztem a szobát, leterítettem az ágyába a sálamat, kapott Viburcol kúpot és Dentinoxot.
    Tanácsodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. augusztus 05. péntek

      Először mindig az okot kell megtalálni és megszüntetni, ami miatt felébred, csak ezután következhet, hogy ha ez nem oldja meg a problémát, akkor meg tanítod magától elaludni a babát.

      Ebben a korban a fogzás szokott lenni a fő ok az ébredésre. Ha még nincs legalább 6 foga és nappal is nyálzik, mindent a szájába vesz, akkor ez lehet a probléma. Ezesetben mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

      Ezután következhet, hogy megtanítod magától elaludni és ha felébred, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
      Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

  • Tárnok Ida

    2011. július 17. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kisfiam 7 hónapos, örökmozgó kisbaba. 5 hónaposan négykézlábra állt, aztán kúszott- mászott, 6 hónaposan felállt, most pedig már egy hónapja tökéletesíti ezt a tudományát. Mindenhol, és mindenkor állni szeretne. Néhány hete kibújt az alsó két fogacskája. 1 hónapja pedig elkezdtük a hozzátáplálást, dél körül, és kora du. kap mást is, mint az anyatej. És kb. két hónapja kelünk nagyon sűrűn. Tényleg mindig van valami. Most azért írok, mert ez az álldogálás a legnehezebb. Nappal is nagyon nehéz elaltatni, akármennyire fáradt, félálomban is azonnal kap a kiságy rácsa után, és már fel is pattan. Sokszor nem is piheni ki magát, aztán nyűgös egész nap. És éjszaka is, fél 10- 10 felé alszik el ( ez általában elég simán megy az esti rutinnak köszönhetően talán..) éjfélkor ébred először, aztán óránként. Hozzászoktunk, hogy ilyenkor mindig cicire teszem, nem tudom, hogy jó-e, de e fogak áttörésénél ez volt a legjobb módszer. És így alszik vissza a leggyorsabban. De valószínüleg most már hozzászokott ehhez, és nem megy másként a visszaalvás. De miért ébred? Próbáltuk, hogy kiköltöztünk a napplaliba, nem vált be.. Ha ébred, először susogok neki, vagy simogatom, amint hallom, hogy mozdul. Néha ( nagyon ritkán) visszaalszik így is, de ha nem vagyok elég gyors, már áll is az ágyában. Soha nem aludt el egyedül, és mindig szinte azonnal reagáltam, szóval nem tudja, hogy kell visszaaltatni magát. Amikor együtt belealszunk a szopiba, egy idő után fészkelődik, „visszakéredzkedik” az ágyába.
    Ha ez így is marad, amíg szopik, bár nem tudom, meddig bírom, ha majd elválasztódik, vagy nekem kell elválasztanom, akkor mivel fog visszaaludni? Cumi nem kell neki.
    Írod máshol, hogy először a fogzásra próbáljunk ki szereket. Nekünk sajnos nem áll módunkban kísérletezni. Akkor mit javasolsz? És, ha nem a fogzás, hanem mozgásfejlődés, akkor mi a teendő? Már egy hónapja tart ez a szakasz, azt hittem, továbblépünk.. Tudom, hogy nagyon sok minden történik vele, megértem, hogy nehezen dolgozza fel, de valahogy nekem is pihennem kéne. Tudom, hogy melyik ébredés az, amikor könnyen visszaalszik, ilyenkor jó a simogatás. De legtöbbször ki kell vennem, különben néhány perc alatt üvöltve sírás lesz belőle. Apa nem tud segíteni. Azért is reagáltam mindig azonnal, hogy ő tudjon aludni. Most már nagyon elrontottam?
    Köszönöm a válaszod! Remélem sikerült megközelítőleg értelmes levelet írnom, így félálomban..

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Ha még nincs kint legalább 6 foga, nappal nyálzik, piszkálja az ínyét, vagy mindent a szájába vesz, akkor a fogzás lehet a gond.

      Ha már van 6 foga és nincsenek fogzási tünetei, akkor a gyors mozgásfejlődés miatt lehet nyűgösebb. Segíthet, ha hálózsákban altatod, mert így nem tudja a mozgásával felébreszteni magát, vagy ha este lefekvés előtt kap egy csésze Rooibos teát.

  • Godla Szilvi

    2011. július 07. csütörtök

    Kedves Ági!

    Örömmel látom , hogy Te tényleg válaszolsz a kérdésekre:).Ez már önmagában kicsit megnyugtató.Hatalmas hajnal 3 órai idegemben egyszer már írtam Neked , csak épp azt nem néztem meg , hogy hova. Szóval most megnéztem és kibővült problémákkal újra kérdezek. Pici lányom 7 hónapos. 2 hónappal ezelőttig max.2-szer kelt föl szopizni éjjel , ez engem nem zavart , normálisnak gondolom , mivel a mai napig rendszeresen szopik. Viszont azóta volt egy kórházas élményünk és a fogzás is elkezdődött , láthatóan a szeparációs félelem is kialakult nála. Sajnos e 2 hónapja óránként felébred és csak a cici nyugatatja meg. Már odáig jutottunk , hogy kivettük a kiságyából és kapott egy rendes egy személyes felnőtt ágyat , mert nem bírtam a görnyedést éjjelente a fotelban. Aggódunk is , mi lesz , ha elkezd rendesen forogni és leesik. Persze az a legrosszabb most , hogy gyakorlatilag mellette alszom hajnali m1-től kb. , a melleim nagyon fájnak már az örökös áztatástól és rettenetesen kialvatlan vagyok , ami rányomja a bélyegét a nappalokra. Cumit sohasem kapott , ezt már sajnálom , mert legalább éjjelre jó let volna megnyugodni neki. Ráadásul van , hogy ajnali 4-5 körül átmegyünk a másik szobába játszani , mert annyira megébred , hogy tejlesen éber marad. Aztán 1 óra múlva újra altatás. Szeretném tudni , hogy , hogyan tudnám visszaszoktatni a kiságyba és mit kezdjek ezekkel az óránkéti szoptatásokkal.

    Köszönöm a segítségedet:Szilvi

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      Nem kell aggódnod, a rendes ágyra lehet leesésgátlót szerelni és akkor nem fog leforogni róla (nagyobb bababoltokban is szokott lenni, de a Kikában is láttam már)

      Az óránkénti szopi nem azért van, mert éhes, hanem azért, mert felriad valami miatt, és megszokta, hogy szopival alszik vissza, ezért ezt keresi. Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

      Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
      Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

      Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

      Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • V. Hajnalka

    2011. június 27. hétfő

    Kedves Ági!
    Újra hozzád fordulok tanácsért.A nappali alvásban már segíttetél, utólag is köszönöm.1 hónapja az éjszakai alvás vált katasztrófávál.Addig Máté 1szer kelt szopizni 2 és 4 között.Amikor 3 hónapos lett megtanult átfordulni a hátáról a hasára és kuszni is már szeretne csak azt még nem tud.Akkor kezdett éjszaka ébredezni,11és 12 között kezdi.Először csak mocorog „úszik” aztán kicsit nyöszörög.Én már kelek is és visszateszem a cumit a szájába megsímogatom és alszunk tovább.De 1 óra mulva újra ez van,és 1-1,5 óranként reggelig.Mitől lehet ez? Először azt gondolta a mozgás miatt.Aztán hogy éhes és akkor 2szer szoptattam,de olyankor meg teljesen felébredt és játszani akar.Az ágyban hagyom egy ideig elvan egyedül (hason alszik,ilyenkor feltámaszkodik a kezére és nézelődik),de aztán ordítás a vége mert senki sem játszik vele.Simogatás és orditozás kb 1 óra majd visszaalszik.Azt is probáltam hogy nem etetem meg,de akkor is kelnem kell hozzá mert addig kapálodzik hogy felébred.Nem tudom hogy szüksége van e az éjszakai evésre.Jól fejlődő baba,3900gmal született most kb 7kg,csak anyatejet kap. Fogzásra is gondoltam mert nyáladzik,a mutatóujját rágja és a széklete is folyósabb mint előtte.Szóval szerinted mit tehetnék hogy nyugodt éjszakáink legyenek,mert kezdek kimerülni.Olvastam hogy a rooibos teát javasoltad.Azt 4 hónaposan adhatok már?És hogyan kell elkésziteni?Nagyon jó baba nappal,vidám kiegyensúlyozott,de az éjszakák borzasztóak 🙁
    Köszönöm hogy írhattam és várom válaszod.Szép napot!Üdvözlettel: Hajni!
    Még az jutott az eszembe hogy világít egy kis lámpa éjjel.Talán ez miatt ébred és gondolja hogy nappal van?

    • Vida Agi

      2011. július 05. kedd

      Semmi baja nincs, egyszerűen csak arról van szó, hogy éhes. Ahogy a baba súlya nő, nő a tápanyagigénye is, ezért teljesen normális, ha hamarabb akar enni, mint eddig. Ilyenkor nem szabad cumit adni, vagy megpróbálni visszaaltatni, mert hamarosan újra felébred megint, hanem meg kell etetni már az első ébredésnél. Teljesen normális, ha 4 hónaposan akár 3 óránként is felkel éjjel és enni szeretne, erre most még szüksége van.
      A nyálzás és a többi tünet miatt valószínűleg már a fogzás miatt is éberebb, nyűgösebb, ezen homeopátiás alkati szerekkel lehet segíteni, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • tledacska

    2011. június 21. kedd

    Kedves Ági!
    Kisfiam 7 és fél hónapos. Több mint egy hónapja rosszul alszik éjszaka, 4-5 alkalommal megébred és csak szopizással hajlandó visszaaludni. Tudom, hogy a mozgásfejlődés (hasra fordul álmában és ettől felébred) és a fogacskái miatt van ez. Próbáltam mást is, de nem cumizik, a simogatás sem működik és a vizet sem fogadja el. Apa is altatta, de nem vált be.
    Kérdésem az lenne, hogy jó-e hogy szopizással alszik vissza? Elhagyja majd magától ezt vagy ez egy megrögzött dolog lesz és mikor semmi baja, akkor is felkel majd szopizni? Van-e esetleg más megoldás arra, hogy hosszabban aludjon, kevesebbszer ébredjen?

    Előre is köszönöm a választ.

    • Vida Agi

      2011. június 26. vasárnap

      Ha fogzik, akkor elsőként a fogzáson kell segíteni homeopátiával, hiszen így kevesebbszer fog felébredni.
      Önmagában nem gond a szopival való visszaalvás, nem fog felébredni szopizni a kicsi csak úgy hobbiból, ha ébred, annak mindig valamilyen oka van. Ami problémát okozhat, hogy ha nem tud másként elaludni és visszaaludni, mint szopival, mert így viszont valahányszor valami miatt felébred majd, mindig szopizni szeretne. A te döntésed, hogy a szoptatás végéig szeretnéd biztosítani magad ehhez, vagy inkább valamilyen más altatási szokást vezetsz be helyette.

      • tledacska

        2011. június 26. vasárnap

        Nagyon köszönöm a választ. A fogzásra kap homeopátiás cseppeket. Külön szobába tettük a kisfiunkat és próbálkozunk más visszaaltatási módszerekkel is. Mostmár csak az a kérdésem, ha sikerül majd jól aludnia, hány órát aludhat egyhuzamban egy ekkora (majdnem 8 hónapos, 9 kiló feletti nagy baba)szopizás, evés nélkül?

        Köszönettel,
        Léda

        • Vida Agi

          2011. július 08. péntek

          Ez leginkább tőle függ, általában 5-6 órát szoktak egyhuzamban aludni, de vannak babák, akik már képesek 8-10 órát is.

  • Kardos Mónika

    2011. június 21. kedd

    Kedves Ági!

    Ismét hozzád fordulok.
    10 hónapos kislányom már jó pár hete vergődik, dobálja magát álmában és hozzá hangosan kiabál, nyöszörög vagy sír. Ez gyakran egész éjszaka így megy. Korábban szoptatással próbáltam megnyugtatni, de általában egy-másfél óra múlva újra kezdte. Ezért megpróbáltuk az ágyából nem kivéve simogatással megnyugtatni, de ez sem hozott tartós sikert. Ez az éjszakai kiabálós sírás nem hasonlít sem az „éhes vagyok” sem a „fáj valamim” sírásra. Napközben egyébként kiegyensúlyozott és jó kedvű baba, de minket, szülőket nagyon megviselnek az álmatlan éjszakáink. Kérlek, adj tanácsot! Mit tehetnénk a nyugodt alvás érdekében?

    Válaszodat előre is köszönöm.

    • Kardos Mónika

      2011. július 05. kedd

      Kedves Ági!

      Az éjszakáink továbbra sem nyugodtak. Sőt, ha lehet egyre rosszabb. Próbáltuk, hogy csak apa kel fel éjjel, de ez sem segít. Kérlek adj tanácsot!

      Köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Ezt általában a mozgásfejlődés miatti idegrendszeri fejlődés okozza. Segíthet, ha este lefekvés előtt iszik egy csésze Rooibos teát, vagy a Mesélő Hold illóolaj, amit a szobájában lehet párologtatni.
      A másik ok a fogzás lehet, ha még nincs legalább 6 foga és nappal is nyálzik, mindent rág, akkor homeopátiás alkati szerrel tudsz rajta segíteni, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • Eva

    2011. június 16. csütörtök

    Kedves Agi!

    Lenne egy kerdesem. Nagyon szerencsesnek mondhatom magam mert a kislanyom 1 honapos kora ota 5-6 orakat aludt vegig az ejszaka.Most 4honapos es 1 hetes es problemaink vannak. Par napja 1 orankent felkel ejszaka (kb.9tol 2ig kell orankent utana 4 orara szokott kelni), hafelveszem az olebe megnyugszik elaszik en ezutan lerakom es ezt megismeteljuk ujra egy ora mulva. Probalom nyugtatni a kisagyba ugy hogy nem veszem ki de az sem segit. `Sajnos` a cumit abszolult nem fogadja el (sose fogadta el). :)Azt tudni kell hogy par napja tejlazam volt ugyhogy hogy megmaradjon a tejem 2 orankent szoptatattam meg estei is kb 3 napig. Amit meg fontosnak tartok az az hogy allandoan a szajaba van a keze es harapgalja, de ezt csinalta hetekkel ezelott is, talan most egy kicsit tobbet csinalja. Azt szeretnem tudni mi lehet az oka ennek 1 orankenti kelesnek? Gondoltam fogzasra de nem vagyok benne biztos hogy az a problema.
    Valaszat elore is koszonom

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      A gond szerintem az lehet, hogy éhes éjszaka. Ha felkel, etesd meg, ne akard cumival becsapni (mivel most meleg van, ezért szomjas is gyakrabban lehet éjjel, erre is megoldás, ha szopizhat, amikor megébred)

  • Varga Fanni

    2011. május 28. szombat

    Kedves Ági!

    Először is már nagyon régóta olvasom az írásait, rengeteget segítettek! Köszönöm! Kérdést még nem tettem fel, de most úgy gondoltam,hogy meg kell tennem. A kisfiam 1éves. Már jó pár hónapja nagyon rosszak az éjszakáink, van amikor óránként kel fel.Legtöbbször teával vissza alszik, csak nekem nagyon furcsa, hogy ennyiszer kel. 8foga már kint van, lehet a foga miatt szenvedett, szenved még mindig? Nappali alvások mindig jók, vidám, mosolygós gyerek,az esti elalvással sincsen gond! Amikor elalszik, utána kb. 2-3óra múlva kezdődik is a nyöszörgős szenvedés és az óránkénti ébredés. A válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. június 03. péntek

      Több dolog is lehet, ami miatt ébredhet éjszaka óránként a kicsi 1 évesen:

      1. Fogzik Ha még nincs kint legalább 6 foga, vagy ha 6 foga már áttört korábban, akkor most jöhet a 7.-8. foga, vagy ha hamar kezdett fogzani, akkor már az őrlőfogak is jöhetnek. Ha azt látod, hogy nappal is rág, dörzsöli az ínyét, akkor kapjon alkati homeopátiás szert a fogzásra (erről bővebb leírást itt találhatsz: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf) vagy ha láthatóan fáj neki, duzzadt az íny, akkor éjszakára kaphat egy kiskanál Nurofent

      2. Ha veletek egy szobában alszik, akkor felébreszthetik a zajaitok (forgolódás stb.)

      3. Mozgásfejlődés Ha most tanul mászni, felállni, járni, akkor a saját mozgása is felébresztheti. Ezen segíthet ha hálózsákban alszik, de a mozgásfejlődés okozta nyugtalanságon segíthet a Rooibos tea is, amiből reggel és este 1 csészével lehet meginni vagy a Mesélő Hold illóolaj, amit a szobájában lehet párologtatni.

      4. Szeparációs szorongás: éjszaka is teszteli, megvagy-e, amikor megébred, akkor rögtön téged keres, csak veled akar visszaaludni. Ezen segíthet, ha este pár napig Apa fekteti és éjjel is ő megy be hozzá (vizet ad). Az első éjszaka nagyon nehéz lesz, de 1-2 nap alatt ez teljesen rendezni szokta a problémát, hiszen így a kicsit nem hagyjátok magára, de rájön, hogy éjjel bármit csinál, nem jön anya, ezért inkább megtanul maga visszaaludni.

  • Zsófi

    2011. május 24. kedd

    Kedves Ági!
    Kislányom 15 hónapos. Az elmúlt időszakban volt pár átaludt éjszakánk,de sajnos összességében nem ez a jellemző. Az utóbbi pár hétben hajnalban folyton felébred és órákon keresztül ébren van. Nem mindig ugyanabban az időpontban, de legtöbbször 4 óra körül és azonnal engem hív. Már mindent kipróbáltunk, de semmi nem segít. Bement hozzá az apukája, adtunk fogzáskönnyítőt, adtunk tejet, hátha éhes, magunkhoz vettük, de köztünk is csak 2 óra vergődés után aludt el. Próbáltuk hogy nem vesszük ki reggel 8-ig,de rögtön kiabál, ha kilépünk a szobából és ráadásul a fáradtságnuk miatt többször előfordult, hogy a 2-3 órás szenvedés után mégis együtt visszaaludtunk amikor már kelni kellett volna. Már az sem zavarna minket, ha közöttünk kellene aludnia, pedig korábban elleneztük, de ez sem segít. Mi lehet a gond és milyen megoldást javasolsz?
    Előre is köszönöm válaszod:Zsófi

    • Vida Agi

      2011. május 30. hétfő

      Az együttalvást pár nap „gyakorlás” után megszokja a kicsi, ezenkívül segíthet este lefekvés előtt egy csésze Rooibos tea a nyugodtabb alvásban, vagy a Mesélő Hold nevű illóolaj, amit a szobájában lehet párologtatni.

  • Kati

    2011. május 18. szerda

    Kedves Àgi!

    Fiam 14 hónapos.Minden éjjel 3x 4x ébred.Csak cicivel hajlandó vissza aludni.Délben és este is cicivel alszik el.Elképzelhetö,ha kapna sedatif pc akkor jobban aludna éjjel??
    Gondolkodtam,hogy leszoktatom a ciciröl,csak akkor sajnos a sírásra felébredne a 3 éves lányom is,aki óvodába jár.
    Viburcol kúp nem segít,seda plus folyadék segített pár napig.Utána nem.
    Mit tehetnék,hogy jobban aludjon a fiam??

    • Vida Agi

      2011. május 27. péntek

      Igen, elképzelhető, ha az alvásproblémák oka a túlzott élénkség, nyugtalanság, akkor segíteni fog. De ha pl. fogzik, akkor azt kell kezelni (ebben a korban jönnek a kisőrlők és a szemfogak) Segíthet még a Mesélő Hold nevű illóolaj is a nyugodtabb alvásban, ezt a szobájában tudod párologtatni.

  • Enikő

    2011. május 17. kedd

    Kedves Ági!

    Többször segítettél már kisebb-nagyobb problémáink megoldásában, így most újra Hozzád fordulok:) A kisfiúnk másfél éves, és kb. másfél hónapja minden éjjel felébred, éjfél- fél3 között, változó időpontokban. Áll a kiságyban és torkaszakadtából sír, amikor bemegyek, nem tudom visszafektetni, annyira feszíti magát, ha sikerül letenni, egyből felpattan. Egyedül van a szobájában kb. 10 hónapos kora óta, és azóta át is aludta az éjszakákat. Folyamatosan jönnek az örlőfogai, szenved is velük rendesen, de már nem tudok mindent a fogaira fogni. Amióta így felébred, és nem sikerül visszaaltatni a régi módszerrel (nem veszem ki, simogatom), az első ébredése után bent alszom vele a kiságya melletti ágyon. Sajnos elég hamar hozzászokott, ha felkel, már rohan a kiságya szélére és mutogat a másik ágyra. Az sem jó, hogy egyikünk sem alszik nyugodtan, annyit sereg-forog éjszaka. Azt szeretném igazából megtudni, hogy ebben a korban érdemes-e próbálkozni, hogy visszaszokjon az ágyába, vagy túl késő már? Esetleg próbálkozzunk a rácsok kivételével, hogy át tudjon jönni hozzánk?
    Köszönettel!

    • Vida Agi

      2011. május 30. hétfő

      Szerintem ilyenkor az a legjobb megoldás, ha kiveszitek a rácsot és át tud menni, hozzátok tud bújni, amikor felriad, ez lelkileg is a legjobb neki.

  • B-né Edina

    2011. május 13. péntek

    Kedves Ági!
    13,5 hónapos kisfiam hónapok óta rosszul alszik éjszaka.Kb. 1 hónapja a nappali alvásai rendeződtek, 1-2-szer alszik, összesen 1-1,5 órát, korábban fél óránál többet nem tudott egyszerre. Nappal kiegyensúlyozott, jókedvű gyerek, nappali fogzási nyűgösségei megszűntek, amióta borostyánláncot hord. Éjjelre viszont nem merem a nyakában hagyni, csak a bokájára kötöm. 6 foga van, napközben sokat rág. 6-7 hónapos korában átaludta az éjszakákat, de 4-5 hónapja alig alszunk valamit, 2,5 hónapos koráig hasfájós volt, onnantól a fogzás kínozza, a gyerekorvos is erre fogja mindig a nemalvást. Sokfajta homeopátiás szert használtunk már, a Viburcol kúp egy 6 napos alkalmazás során pl. 2., 3. napon kicsit enyhíti a panaszokat, utána nem. Esténként Chamomilla 30 ch-ból kap 5 golyót, és pulsatilla 15 ch-ból 5-öt, egy hét után szünetet tartunk. Ezek ellenére is felébred már elalvás (9 óra) után 1 órával.Ekkor még talán vissza tudom tenni a kiságyba, de a második ébredéskor már nem, közénk rakom a nagy ágyra. Ott is forgolódva alszik tovább, majd fél 1 és 2 óra között annyira sír, hogy a víz ivás sem nyugtatja meg (eddig attól visszaaludt, és csak 5-6-kor kellett tápszerrel megetetni), muszáj ennie és pelenkát cserélni, annyira sokat pisil. Szerencsésebb esetben így kisebb nyöszörgésekkel és sok hánykolódással fél 9-ig alszik. Van , amikor tápszer után sem alszik vissza, hanem egyre erőteljesebben sír. Valóban éhes lenne ilyen korán? Este eddig 210 ml tápszert kapott, 1 hete ugyanennyiből gabonapépet készítek, tegnap főzeléket kapott (220 g), de semmi változás. A védőnő szerint a hálózsák miatt nem alszik, 2 napja levettem róla, de így még többet kel fel, mert kitakarózik. Kérlek segíts, hogy jobban aludjon a kisfiam! Köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Először is próbáld meg azt, hogy mi van, ha az első ébredéskor enni kap, lehet, hogy tényleg éhes ilyenkor. Ha ez nem segít, akkor próbáljátok ki a Mesélő Hold nevű illóolajat, ez segít neki nyugodtabban aludni majd (éjszaka kell párologtatni a szobájában)

  • JÚLIA

    2011. május 11. szerda

    Kedves Ági,

    Kislányom alvásproboblémájával kapcsolatban szeretnék kérdezni. Most 14 hónapos, és tulajdonképpen már egész pici kora óta nagyon rossz alvó. 1 éves koráig szoptattam, általában vele aludtam (az ő szobájában van egy matrac a földön). Estébként a saját ágyában aludt el, majd az éjszaka folyamán valamikor kivettem (mikor már nem birtam hozzá felkelni) az ágyából, és matracon együtt aludtunk tovább. Ekkor is sokat ébredt, de könnyebb volt visszaaltatni, mivel mellette voltam. Egy éjszaka nagyon sokszor ébred, általában 5-8x, még most is. Úgy tűnik, hogy nem alszik mélyen, nyugtalan, sokszor felébred, felül az ágyban és sir, vagy most már hiv engem, egyedül nem tud megnyugodni, nem tud visszaaludni. Egy rövid időszakban (10-12 hónapos korában) jobban aludt (1x kelt, és a saját ágyában aludt), ez szerintem azért volt, mert 10 hónaposan elkezdett járni, és ez átmenetileg lefárasztotta. Most már ott tartunk, hogy sehogy sem alszunk, ha együtt alszunk akkor folyton felébresztjük egymást, nem is tudok mellette pihenni, mert nagyon sokat mocorog. Most úgy döntöttem, próbálom az ágyába szoktatni, de nagyon nehezen megy, órákon keresztül szenvedünk, rengetegszer rakom fekvésbe az ágyába. Soha nem hagytam sirni (azzal nem értek egyet és nem is vagyok képes rá), most is mindig megnyugtatom és azután visszateszem az ágyba, de nagyon hamar felébred újra. Tudsz valamit tanácsolni? Jó lenne végre legalább 2-3 órát egyhuzamban aludni…
    Előre is köszönöm!
    Üdv,
    Júlia

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Valószínűleg itt arról van szó, hogy a nappali élményeit éli át újra, ezért alszik ilyen aktívan. Segíthet a Rooibos tea is, ami egy enyhe kellemes ízű gyümölcstea és enyhén nyugtató hatású. Késő délután egy csészével igyon meg belőle legalább.
      Ha nagyon túlpörgött nappal, sokat játszik, sok élmény éri, akkor ez is állhat az ébredések hátterében. Ebben segíthet a Coffea tosta 9CH nevű homeopátiás bogyó,amiből este lefekvés előtt 5 golyókát kell elszopogatni (vagy vízben feloldva adni)

  • Kóródiné Henrietta

    2011. április 30. szombat

    Kedves Ági!

    Kislányom 6-án lesz 8 hónapos.7500g és 70cm. Anyatejes baba és a hozzátáplálást is elkezdtük 5 hósan. Karácsony előtt alul kibujt két foga.Március közepén felül egyszerre bújt ki négy foga. Előtte is és azóta is éjjel 4-5-ször sírva ébred. A védőnő szerint azért, mert éhes. Azt tanácsolta, hogy az esti szopi után még adjak neki tápszert pótlásként. Egyébként napközben 4x, éjjel 1x szopizik. Az ebéd után főzeléket , uzsi után gyümölcsöt kap még. Valóban éhes lenne?

    Válaszod előre is köszönöm! Üdv.:Heni.

    • Vida Agi

      2011. május 11. szerda

      Elképzelhető, hogy valóban éhes. Próbáld ki, hogy vacsorát kap, de ne tápszert kapjon, hanem főzeléket.

      • Zsóka

        2011. június 26. vasárnap

        Kedves Ági!

        Az itt feltett kérdéshez kapcsolódik az én kérdésem is: honnan tutdom, hogy a 8 hónapos babám éhség miatt kel-e fel éjszaka, vagyis megszoptassam, vagy próbáljam más módszerrel visszaaltatni? Most mindeig szopival alszik vissza, de attól félek, hozzászokik. A szeparációs szorongás miatt már így is átszokott mellém a nagyágyba, és szeretném visszatenni. Hogy kezdjek hozzá? Sokszor elég az érintésem, átteszem, elalszik, de 10-40 percen belül sírva újra ébred. Nappal 5x eszik, és este 10-kor és éjfélkor még rendesen szpoizik, akkor még van tej, utána már nincs, de ilyenkore is mellre teszem kb. 2 óránként. Nem szeretnék cumi lenni, hogy kezdjek hozzá? Vagy ne kezdjek hozzá, tartsak ki, és magától elhagyja pár hónap múlva (többet nem hiszem, hogy kibírnék)
        Válaszodat előre is köszönöm.

        • Vida Agi

          2011. július 05. kedd

          Ha 2 óránként ébred, akkor ezt már nem az éhség okozza, hanem valami más baja van és emiatt kel, ezen kell segíteni. Jó eséllyel a fogzás lesz a gond, ha még nincs kint legalább 6 foga, nyálzik, mindent megrág vagy a szájába vesz, akkor ez állhat a háttérben. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz rajta segíteni, erről bővebbet a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz. Keresd meg az ő alkati szerét és azt kapja. Ezenkívül, ha nem szeretnéd, hogy veled aludjon, akkor altatáskor kis dédelgetés után tedd le az ágyába (de ne altasd el teljesen), majd menj ki a szobából. Ha sír, akkor simogathatod a hátát, de ne vedd ki, ezzel nem hagyod egyedül sírni, néhány nap alatt azonban megtanulja, hogy mostantól így kell elaludni.

  • SZŰCS JUDIT

    2011. április 24. vasárnap

    Kedves Ági!

    Nem igen talátam, hogy hova is írhatnám a problémánkat,k ezért ide írok.
    Nemrég múltunk el félévesek, és sajnos túl vagyunk a három napos lázon. Anyatejcsis cicizős babák vagyunk, de már eszünk is napi 3szor; nemrég kezdtünk húsit is eszegetni.
    Néhány hete felnyomta magát és pár nap alatt megtanult mászni (utána lett amúgy beteg), azóta sokkal rosszabbul alszunk. Eddig is félálomban felkeltünk (együtt alszunk) cicizni kb 2szer, meg néha forgolódás még 2szer éjjel, de ő soisem kelt fel. Na de mióta mászik, sokkal nehezebb, van, h alig tudok aludni, mert egyfolytában forgolódik. Egy hete pedig nagyon sokat, rengeteget forgolódik, nyűgös is. néha szájohz kap, nem enfgedi, h belenézzek, látszik, h sztem a foga okozza ezt. kaki is zöldes itt ott.
    De ami miatt írok az lenne, hogy a nyelvén néhány napja piros foltok lettek, nem eperszemszerűek-bár nem, nagyon engedi, h belenézzek-, hanem olyanok, mintha a nyelvén lévő lepedék hiányos lenne pötty alaku foltokban. gondoltam rá, h bár nem vagyok a gyógyszerek híve, de boraxal áttörlöm? talán a bukásai miatt lett ilyen? mert hogy a bukás ugye savas. amúgy a szilárdabb nem nagyon jön vissza, meg már egyre kevesebbszer, bár ma annyi víz szerű jött ki, pedig csak előtte tejet ivott meg gyümit evett. ne m is értettem, szétválasztódik a gyomorban így vagy mi lehetett az a sok vízszerű? lehet fura, de megkóstoltam, nem volt sztem íze.
    nem voltunk vizsgáltaon a bukással kapcsolatban amúgy, mert nem nyűgö9s tőple, szépen nő, erős és nagyon vidám, jó kedvű baba. de mióta talán a foga jön, nyűgös néha, ha levegőre megyünk, vagy csak átmegyünk anyukámékhoz, szóval kimozdulunk, egyből szerencsére jól lesz.
    bocsi, h ennyit írok, csak hátha vmi fontos lehet a piros foltokhoz. kedden elmegyünk a háziorvoshoz.
    szerinted mi lehet? hallottál már ilyenről? köszönjük előre is válaszodat! és köszönöm az önismereti cdt is, megérkezett két napja. még csak beleolvastam, de nagyon várom, h átrágjam elejétől a végéig 🙂 köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. május 01. vasárnap

      Először is próbáld boraxszal áttörölni, mert lehet, hogy szájpenész okozza, de ha 1-2 nap alatt nem használ, akkor forduljatok orvoshoz.

  • Gyöngyi

    2011. április 15. péntek

    Kedves Ági!
    Szeretném véleményedet kérni kisfiam (3 hónapos es 1 hetes) alvásával kapcsolatban. 5 héttel ezelőttig éjjel 3szor kelt fel, szopizott és aludt, ha nem fájt a hasa. 2 hetet töltöttünk a nagyszülőknél és azóta óránként kel fel. Betegség jeleit nem látom rajta, eleve egy sírósabb baba volt, azóta hasa már nem fáj, fogzásra egy hete kap chamomilla ch30-t. Nappal 3 hete betartom az alvás-evés-játszás-alvás napirendet, ilyenkor 45 percet alszik, hordozókendőben 2 órát. Elaludni ringatással (nappal hintában) vagy cicin (éjjel) szokott. Este fél 9-kor fürdetés, aztán eszik, ha fáradt elég keveset mert belealszik, 9-től alszik 2 órát, max. 2 és felet, aztán jön az óránkénti kelés. Mióta gyakran kel fel éjjel, 3 óránként szoptatom, a többi alkalommal ringatom, de nehezen alszik vissza minden alkalommal, többször le kell tegyem míg végre alszik egy órát. Ha nagyon fáradt vagyok a nagyágyba teszem (3-4 alkalmommal eddig), így is felébred, de cicin vissza is alszik.
    Szeretném kipróbálni az önálló alvás módszerét, de attól tartok nem lesz energiám éjjel óránként altatni, illetve nem tudom érdemes-e ebben az esetben nekikezdenem.
    Előre is köszönöm a segítséget! Gyöngyi

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Először is arra gyanakodnék, hogy nem fogzás vagy rossz szokás, hanem éhség, növekedési ugrás miatt ébred gyakran a kisfiad. 3 hónaposan egyébként is van egy növekedési ugrás. Lehet, hogy növekedési ugrás miatt gyakrabban éhes, és nappal nem lakik elég jól, ezt próbálja éjjel bepótolni. Ezen segíthet, ha nappal gyakrabban szoptatod vagy este, a lefekvés előtti időszakban többször, akár félóránként megkínálod, így biztosan teli pocakkal fekszik le.

      Gondolni kell már a fogzásra is. Ha nyálzik és mindent a szájába vesz, akkor már fogzik, ebben az esetben alkati homeopátiás szerrel segíthetsz rajta, a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz erről bővebb leírást.

      Ha ezek látszólag nem segítenek, akkor lehet megtanítani önállóan elaludni.

  • babojak

    2011. április 01. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 10 hónapos. Minden éjjel felébred kb 1-2 óránként. 5 hónapos kora óta nem cicizik azóta kel ilyen sűrűn. Ilyenkor adok neki teát illetve cumit, mert addig hisztizik amíg ezeket meg nem kapja. Kivenni csak nagyon ritkán kell. A saját ágyában alszik erre nagyon figyelek nehogy odaszokjon hozzánk. A foga felül most jött ki illetve mászik és pár napja felállt. Mit tudnék tenni, hogy ne keljen fel ilyen sűrűn? Vagy kb 1,5 éves koráig semmi esélyem nincsen, hogy aludjon?

    Előre is köszönöm a válaszodat!
    Üdv: Babojak

    • Vida Agi

      2011. április 08. péntek

      Van esélyed, csak tudnod kell miért ébred fel és ezt kell megpróbálnod orvosolni, illetve ha ezt megtetted és nem segített, akkor önálló alvásra szoktatni. Mi miatt ébredhet ebben a korban a baba?

      1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

      2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

      3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

      Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

      Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

      Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
      Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

      Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

      Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Eni

    2011. március 29. kedd

    Kedves Ági!

    Ismét hozzád fordulok. A kislányom 7 és fél hónapos,a foga nem fáj,jelenleg alul látszódik neki már kb 3hónapja ,hogy kászülődik de már nem szenved tőle. Amiért irok az az,h éjjelente óránként fölriad kicsit nyafog,h vegyem ki,kiveszem cicizünk majd szépen vissza is alszik. Amint átrakom az ágyába kb fél 1órára rá ismét kezdődik elöröl az egész s igy megy reggelig. Van,h otthagyom magam melett mert,már alig élek a ki be járkálástól,és napközben már nem tudok aludni,hiszen a háztartást is kell vezetni. A ső már csak 1er alszik 1órát. Nagyon ritkán délután is. Szóval nemtudom mi a helyes,hogy mit tegyek de már ugy érzem be kell vennem egy altatót és pihennem kellene. Persze tudom,h nem lehet,de jó lenne aludni. A foga biztosan nem fáj,s a mozgásfejlődésében már amit tud,hogy megfordul de nem minden nap teszi meg,egyenlőre még csak ezt tudja. Régebben szépen végig aludta az éjszakákat,és semmi gond nem volt,kb 1hónapja ,h ezt csinálja már. Szeparációs szorongás kizárt a dr nő szerint hiszen az csak a 8.hó után jön. Tehát nemtudom mit tegyek. Ha állandóan magam melett hagyom félő ,h oda szokik,de mit tehetnék? hagyjam orditani?
    Köszönöm válaszodat!

    • Vida Agi

      2011. április 05. kedd

      Ezeknek a tüneteknek két oka lehet. Az első a fogzás. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5-6 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
      Ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

      A másik lehetséges ok, hogy nappal nem lakik jól. Ebben a korban gyakori,hogy annyira érdekli a babát a külvilág, hogy nappal nem eszik eleget és éjszaka pótolja be, ami nappal kimaradt. Próbáld meg estefelé gyakrabban szoptatni, akár fél óránként is megkínálhatod, így biztosan teli pocakkal fekszik le majd (ne csak egyszer próbáld ki, lehetőleg többször, mert elsőre minden próba hatástalan szokott lenni)

  • Melánia

    2011. március 19. szombat

    Sziasztok!
    Borostyán nyaklánc sokat tud segíteni az alvásban,tényleg nyugtató hatása van,és a fogzásban is segít.Jó lenne ha majd írnátok visszajelzést aki kipróbálta.Persze nem mindenkinek válik be!Nézzetek utána melyik babának mi a jó.
    http://gyogyitokovek.5mp.eu/web.php?a=gyogyitokovek

  • Berni

    2011. március 08. kedd

    Kedves Ági!
    A kisfiam most 20 hónapos. Szerencsémre 3 hónapos koráig átaludta az éjszakát, és utána is csak akkor ébredt fel ha nem tudott megfordulni, vagy a cumiját kereste. Azonban úgy 14 hónapos korától (nem rendszeres időpontokban) hajnalban felébred és tejet (tápszert) követel. Megjegyzem, addig egyszer sem kellett éjszaka etetnem, még picinek sem.
    Azóta szinte nincs olyan éjszaka, amikor ne ébredne fel. A teát, vizet, és a cumit sem fogadja el ilyenkor, csak a tejet. Ha nem azt kapja, akkor borzasztó hangú sírásban tör ki. Szerencsére az etetés után szinte rögtön visszaalszik.
    Lehet, hogy kevés a vacsora + az esti 2,5 dl tej? Vagy nincs „lefárasztva” napközben és ezért ébred fel?
    Hogyan tudnám „leszoktatni” az éjszakai evésről? Nagyon fárasztó az éjszaka közepén felkelni és etetni, és szerintem Ő sem piheni ki magát.
    (egyébként este 1/2 9-9-től reggel 7-1/2 8-ig alszik, ha az egyszeri ébredést nem számítjuk)
    Válaszodat előre is köszönöm
    Berni

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      Ebben a korban még gyors a kicsi emésztése, tehát előfordulhat, hogy tényleg éhes lesz hajnalra, ezt bizonyítja az is, hogy utána szépen visszaalszik.
      De: lehetséges az is, hogy 14 hónaposan még valóban éhes volt ilyenkor, most már viszont csak azért ébred, mert ilyenkor ellenőrzi, hogy megvan-e még anya. Ki kell próbálni, mi történik, ha Apa megy be éjjel, az is lehet, hogy ha mindig ő megy, akkor leszokik róla.
      Segíthet a Mesélő Hold illóolaj is, hogy mélyebben aludjon és ne ébredjen fel hajnalban.
      A gyerekek egyébként még sokkal felszínesebben alszanak, úgyhogy őt egyáltalán nem zavarja, ha megébred és ki tudja így is aludni magát, szóval ettől csak te vagy fáradt, ő nem.

  • Zsu

    2011. március 07. hétfő

    Edomanci!

    Ha jársz erre még egyszer: teljesen együttérzek veled, nem csak a gyász miatt, hanem a homeopátia miatt is. Nekünk még soha semmi homeós cucc nem használt…. Hinni nem kell benne, anélkül is hat állítólag… Ismerek olyat is, akinek a tejserkentőtől végleg elapadt a teje….

  • Robi

    2011. március 07. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiunk 7 hónapos múlt egy hete. Kb onnantól kezdve éjszaka többször felsír álmában és mindig ugyanazokban az időpontokban. 22:30, 00:30, hajnali 3 és 5 órakor.Fent jön neki a foga, biztos az is közrejátszik benne. Teát vagy almalevet adunk neki olyankor és vagy megnyugszik vagy nem. Most gyakorolja a mászást, kúszást. Mit tehetünk, hogy jobb legyen neki? Az normális, hogy mindig ugyanakkor ébred fel? Homeopátiát már alkalmazunk, eddig nem sok sikerrel.Egyre kimerültebbek, fáradtabbak vagyunk mindketten a feleségemmel. Valami tanács?
    Köszönöm, Robi

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      Ebben a korban több dolog miatt is ébredhet éjszaka a baba:
      1. Éhes Ahogy nő a baba súlya, úgy a tápanyagigénye is megnő, tehát teljesen normális, ha a korábban éjszaka nem evő baba éjjel megint megéhezik. 12 hónapos korig teljesen normális, ha éjjel 3-4 óránként megéhezik a baba, ilyenkor nem szabad cumit adni neki, vízzel vagy teával itatni, mert akkor általában még gyakrabban ébred és éhes marad, hanem meg kell etetni.

      2. Fogzik Ha egy szer 3-4 napon belül nem hat, akkor nem kell tovább próbálkozni vele, hanem a tünetei alapján meg kell keresni az ő alkati szerét és azt adni neki (ehhez a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz segítséget) vagy kipróbálni valamilyen komplex szert.

  • Emi

    2011. február 18. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam 7 hónapos, és még sosem aludta át az éjszakát. Sőt. Az első hónapok hasfájással, hasgörcsökkel teltek, anyatejes sárgasága volt a 10. hétig 10x-es bilirubin értékkel. Később a májértékei lettek nagyon magasak, kb. a 4. hónap végére normalizálódtak az értékeink. A 3. hónap végére a hasgörcsök szerencsére megszűntek, ez idő alatt a nappalokat szinte csak kézben töltötte, aludni napközben nem nagyon tudott, a görcsök fájdalmasan felkeltették, a gyógyszertári szerek nem segítettek. Viszont az éjszakák – gondolom a kimerültség miatt, és a sedatif pc-nek köszönhetően – nagyobb alvásokkal teltek, előfordult, hogy a 10 órai altatás után csak 4 körül kelt fel először. A 3. hónaptól a hasfájás megszűnt, viszont erős nyálzás kezdődött, tömte a kezét a szájába, mindent elkezdett rágni, panaszos lett, nyugtalan, és éjszakánként már nem aludt olyan hosszan. A védőnő és a gyermekorvos szerint is a kisfiam abba a „kategóriába” tartozott, akinek nagyon hamar kijön a foga, mert be volt duzzadva már neki a 3,5 hónaptól fent és lent is az ínye. Vártuk a fogakat, de nem jöttek. Az éjszakák viszont egyre nehezebbek lettek. A kisfiam eleinte 2-3 óránként, mára viszont már szinte fél óránként ébred. Vannak szakaszok, mikor 1-2 óra alvás is sikerül, de van, hogy az egész éjszaka így telik. Sajnos ez már hónapok óta így megy, ezért mi szülők már alig élünk a fáradtságtól, de a kisfiamon is látszik, hogy nagyon fáradt. Az első fog áttörése váratott magára a 6,5. hónapig, a bal alsó fogacska tehát kint van. A mozgásfejlődése nagyon gyors, az 5,5. hónaptól kúszni majd mászni kezdett, aztán felült és most már kapaszkodva bár ingatagon, de feláll. Napközben nagyon aktív, egy pillanatra sem pihen, abszolút nem jellemző rá, hogy játék közben elalszik, nem áll meg, mászik, kapaszkodik folyton, hogy felálljon, minden érdekli. Altatásnál sokáig kell ringatni, énekelni napközben és az éjszakai ébredéseknél is. A figyelme sosem lankad, az altatásnál is nehéz elérni, hogy ne nézelődjön, hanem csukja be a szemét. Nem rakom le korán, már ásítozik és dörzsöli a szemét, elbambul, tehát fáradt. Reggel már egy jó ideje nagyon korán kel az éjszakai nem alvások mellett is, 5-6 környékén. Az ébredéseire jellemző, hogy hason vagy oldalt alszik, és azonnal négykézlábra áll, vagy felül, és panaszosan elkezd sírni. Van, hogy szinte fel sem ébred, látom, hogy félálomban van, mégis ritka, hogy nem kell kivenni az ágyból, és ringatni. Egy-egy ébredése így is eltarthat fél óráig, mert ha leteszem, kis nyugodtság után mozgoldóni-forgolódni kezd, és már megint négykézláb van, és panaszkodik. Használtuk a sedatif pc-t, az első három hónapban bevált az alvásnál, később semmi eredményt nem mutatott. Chamomilla ch 15-öt adunk neki minden este, nem érzem, hogy segítene, hiszen 6-8x is ébred éjszaka. Nem csak mi, ő is teljesen fáradt ettől a kevés pihenéstől. Olvastam, hogy a három okot kell figyelembe venni, fogzás, mozgásfejlődés, felvesz-letesz. A felvesz-letesz nálunk nem működött, két hétig kitartóan csináltam, nem hozott eredményt az éjszakákban. Köszönöm előre is válaszát, mit alkalmazzunk, hogy végre hónapok óta nyugodtabban teljenek az éjszakák.

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      A felvesz-leteszt csak akkor szabad alkalmazni, amikor már nem fáj semmije a babának, nem éhes stb. tehát ezeket az okokat már kezelted, kiszűrted, hiszen nyilván, ha érzékeny az ínye vagy éhes, akkor hiába erőlteted az önálló elalvást. Tehát először a fogzáson kéne segíteni, mégpedig az ő alkati homeopátiás szerének a megtalálásával, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz. Ezt addig kéne adni, ameddig legalább 6 foga ki nem jön.
      Emellett segíthet még a Mesélő Hold illóolaj is, amit a szobájában lehet párologtatni éjszakára.
      Mindkét esetben legalább 4 nap után érhető el jelentős javulás.

  • Kardos Mónika

    2011. február 16. szerda

    Kedves Ági!

    Tanácsot szeretnék kérni, hogy jobban megérthessem a kislányomat. Ő most öt és fél hónapos. Három hónapos korától mostanáig átaludta az éjszakákat. Most azonban két óránként jelentkezik. Ilyenkor nem sír, hanem kiabál és gyakran félálomban van, ezért megpróbáltam várni egy kicsit, simogatással megnyugtatni, de sajnos nem sikerült, sírni kezdett, így felvettem és megszoptattam. Biztos vagyok benne, hogy ilyenkor nem szomjas és nem éhes, mert néhány korty után elalszik, de a vákuumot tartja. Nem vagyok biztos benne, hogy jól teszem, ha mindig a cicivel nyugtatom, de eddig csak ez vált be. Nappal maximum kétszer alszik 2-2 órát. Egyébként jókedvű és barátságos baba. A mozgásfejlődésben ott tart, hogy tud fordulni hátról hasra és vissza is, de csak körülbelül hetente egyszer csinálja. A fogzás kb. 2 hónapja indult meg, de egyelőre még nincs foga. Eszembe jutott a szeparációs szorongás is (bár nem tudom, hogy ebben a korban lehetséges-e), mert többször előfordult, hogy például a nagymamánál keserves sírásba kezdett és csak akkor nyugodott meg, amikor meglátott. (Sok időt töltünk a Nagyinál és nagyon jól megértik egymást. Ha szem előtt vagyok még soha nem volt ilyen probléma.) Mit gondolsz, mi lehet az oka a gyakori ébredéseknek? Baj-e ha csak a cicin nyugszik meg és alszik vissza?
    Válaszodat köszönöm szépen!
    Üdv: Mónika

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      A gond az – mint minden babánál ebben a korban-, hogy kezdenek áttörni a fogai. A szeparációs szorongás még korai lenne. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
      Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

      • Kardos Mónika

        2011. február 25. péntek

        Kedves Ági!

        Köszönöm szépen a választ.
        Sajnos a leírásban nem találtam a kislányom tüneteinek megfelelő homeopátiás szert. Ezért ismét a segítségedet kérem. A tünetei:
        – keze, lába általában hideg
        – nyála habos, ritkábban folyós
        – széklete hígabb és gyakrabban jelentkezik, mint korábban és kissé zöldes
        – pofija időnként egy oldalon piros, de hideg
        – orrát dörzsöli
        – folyton rág
        – időnként élesen felsír, mintha belé hasítana a fájdalom
        – olykor nyűgös, máskor vidám és jól elvan
        A Viburcol-t próbáltuk, de nem igazán segített.
        Tanácsodat előre is köszönöm.
        Üdv: Mónika

  • Szilvi

    2011. január 31. hétfő

    Kedves Ági!

    Végső elkeseredésemben írok Neked. Kisfiam lassan 14 hónapos lesz, és bő két hete minden éjszaka felébred, és két-három órát fent van. Ha ki merészelek jönni a szobájából, vagy néha az is elég, ha csak bele akarom tenni a kiságyába, akkor borzalmas sírásba kezd. Mivel ezt nem bírom hallgatni, így ilyenkor természetesen kiveszem/bent maradok a szobában. Ilyenkor nem amiatt van fönt, hogy fájna valamilye – fogzik folyamatosan, de nem a szenvedés ébreszti. Aranyosan hozzám bújik, és csendesen szemlélődik a kezemből. Néha az is megfelel neki, ha leülök vele, és úgy nézelődik, de ha megunja, akkor bizony járkálni kell vele. Eddig szépen elaludt magától, betettem a kiságyába, kicsit még fészkelődött, de pár percen belül már aludt is. Most azonban már elaludni sem tud egyedül, de ez a kisebbik baj, mert viszonylag hamar elalszik lefektetésnél, „csak” felébredés után nem alszik vissza jó sokáig… Az sajnos nem megoldás, hogy magunk közé tegyem, mert amint meglátja az ágyunkat, a viháncolás jut eszébe, és képes az éjszaka közepén hatalmasat hancúrozni az ágyunkban. Ha mindketten úgy teszünk, mintha aludnánk, akkor sem hajlandó nyugton maradni, akkor gondoskodik róla, hogy előbb-utóbb rá figyeljünk.
    Mi lehet ezeknek az éjszakai (nem mindig ugyanabban az időben történő) ébredéseknek az oka? Ez már a szeparációs szorongás második hulláma lenne? Vagy valamit elronthattam, rosszul csinálnék? Válaszodat előre is köszönöm, és nagyon várom!
    Szilvi

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Minden gyerek átmegy ezen a korszakon, hogy nem tud éjjel visszaaludni. Az oka többrétű, egyrészt ebben a korban törnek át az őrlő- és szemfogak, ami sokkal kellemetlenebb és fájdalmasabb, mint a metszőfogak áttörése (ha nyálzik és a kezét rágja, akkor éjjelre kapjon Nurofent, különösen, ha meg van dagadva az ínye). A másik ok, hogy annyira érdekli a világ, hogy nem tud lazítani, kikapcsolni. Segíthet este elalvás előtt 1 csésze afrikai vörös tea (Rooibos), valamint ha ilyenkor éjjel, amikor megébred, magatok mellé veszitek és úgy alszik vissza, ezzel megtanulja, hogy rajta kívül mindenki más alszik, de nem szokik be az ágyatokba, hiszen az esti elalvás a saját ágyában történik.

    • Zsófi

      2011. május 24. kedd

      Szia Szilvi!

      Mi is pont ezt az időszakot éljük. Sajnos nem tudok semmi okosat mondani, hiszen én is azért olvasgatom a blogot, hogy hátha találok megoldást. A mi lányunk 16 hónapos lesz a hónap végén és hetek óta éjjel vagy hajnalban 2-3 órát is ébren vagyunk. Már teljesen kimerültünk, fáradtak és ingerültek vagyunk. Sajnos nem találjuk a megoldást és ez már nap közben is jelentkezik a hangulatunkon. Csak azért írtam, hogy tudd nem csak ti szenvedtek ettől. :)Tudom ez nem vigasz.:)Kitartást és mielőbbi nyugodt éjszakákat kívánok!
      Üdv: Zsófi

  • Rozgonyiné Gombos Cecília

    2011. január 20. csütörtök

    Kedves Ági és minden kialvatlan anyuka!

    Hozzászólásommal nem tanácsot kérek, segíteni szeretnék azoknak, akiknek kisbabájuk jól aludt kezdetben, aztán valamiért később sokszor felsírt éjszaka.Kislányom egy hét múlva lesz 6 hónapos. 4-5 hónapos koráig jól aludt, bár sosem aludta át az éjszakát, egyszer mindig felébredt, de szopizott és 10 perc múlva reggelig aludt.
    Ez 4-5 hónapos korára drasztikusan megváltozott és volt, hogy 5-6 alkalommal is felsírt éjszaka. Nem értettem miért, de olvasva a hozzászólásokat megnyugtattam magam, hogy biztosan a fogzás és a mozgás fejlődés miatt van.
    Tegnap este fürdetés után gondoltam egyet,nem az alvózsákjában fektettem le, hanem egy vastag rugdalózóban és alatta egy rövid ujjú body-ban. ( Hozzáteszem, hogy mind az alvózsák, mind a takaró pusztán látványától is elsírja magát, mert idegesíti. )
    Tegnap éjjel végre aludtunk mindketten.:)

  • VARGA MARGIT

    2011. január 14. péntek

    Kedves Agi!
    Kislanyom 9 honapos, 2 honapos koraig ataludta az ejszakat, azota minden ejszaka min. otszor, de legalabb tizszer megebred, sir, dobalja magat es mindezt almaban, hangosan ordit,vagyis nincs ebren. Ha felebresztem, akkor ramnez es elmosolyogja magat. Kozben mar probalkoztunk kicsiagy koltoztetessel, tappal, homeopatias szerekkel, kivettuk magunk melle, babakocsiban altattuk. Semmi valtozas. Ejszaka nem cicizik 6 honapos kora ota. Nappal ha ebren van, minden rendben. Ha ejszaka sokszor felsir, akkor nappal is nehezen alszik el es alig alszik 20-30 percet. Mintha felne aludni. Mit tudok meg tenni a nyugodtabb ejszakak erdekeben? Ha nem aluszik a kicsi egyszerre legalabb 2-3 orat lehet-e ebbol valami egeszsegugyi problemaja? Elore is koszonom valaszat.
    Udvozlettel: V. Margit

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Attól szerencsére nem lesz semmi baja, ha nem alszik 2-3 órákat, mert a baba alvás ciklusa még sokkal rövidebb, mint egy felnőtté, ő még 1 órás ciklusokban alszik és sokkal felületesebben. A leírásod alapján ő nem ébred fel, hanem álmában dobálja magát, sír stb. Mivel eközben nappal sem alszik jól, jó eséllyel a fogzás lesz ennek az oka. Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • sári

    2011. január 13. csütörtök

    Kedves Ági!
    10 hónapos lányommal sokáig semmi gond nem volt éjszaka. Szopizva aludt el, bár igyekeztem még éberen a kiságyába tenni, hogy megtanuljon magától elaludni. 7 hónaposan két foga kibujt, közben többnyire átaludta az éjszakát, de kb 8 hónapos korától fogva egyik náthás-köhögős betegség után jött a másik és azóta a nyugodt éjszakák megszűntek. 9 óra felé teszem le – amikor a testvéreit is a saját szobájukba – a szülői hálóban levő ágyába, s utána félóránként felsír kb 3-4 alkalommal, ilyenkor a cumiját újra a szájába téve meg tudom nyugtatni. 1 felé már csak cicire téve, majd 4 óra felé ismét. Szopizás után sem tud mindig könnyen visszaaludni. Reggel ő kipihenten ébred 8 körül. Amíg beteg volt igyekeztem mindenben könnyíteni a nyűgösségén, de mostanra elfogyott az erőm és alig bírok felkelni hozzá. Az ínye nem duzzadt, este tejpépet kap és cicit, a fűtőtesten vizet párologtatunk, próbáltuk a Viburcol kúpot, de nem sok sikerrel. A legrosszabb, hogy bizonytalan vagyok abban, hogy ez csak egy rossz beidegződés és következetesen le kell róla szoktatnom, vagy más oka van az ébredéseinek. Sírni nem tudom hagyni, szinte az első nyekergésre ugrok, de van hogy a kimerültségtől sírva szoptatom és igaztalanul mérges – és indulatos – vagyok. Utána persze a lelkiismeret furdalás gyötör. A párom azt mondja, hogy amíg a szoptatás van ő nem érzi, hogy tudna segíteni, a nagyobbakkal (3 és 12 éves) mindent megtesz. Sok tejem van, és szoptatni alapvetően nagyon szeretek – normál körülmények között. Köszönöm válaszát, üdvözlettel: Zita

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      A fél óránként való felsírás biztosan nem rossz beidegződés, hanem a fogzás velejárója. Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Tilla

    2011. január 12. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom 5 hónapos, 6 hetes kora óta végigalussza az éjszakát (kilenctől hatig) . Pár napja lefekvés után egy órával felsír, kiveszem, megnyugtatom, visszafektetem. Egy óra múlva megint megismétlődik kétszer. Aztán alszik, de hajnalban megint felsír, már nem nyugszik meg kézben, megetetem (félálomban van), alszik tovább. Nem piheni ki magát, napközben is fáradtabb, nyűgösebb. Szerintem nem a foga, mert az ínye nem duzzadt, és nem fájdalmasan sír. El vagyok keseredve. Mit tegyek? Előre is köszönöm a segítséget!

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Ezeket a tüneteket a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
      Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Sebestyén Andrea

    2011. január 06. csütörtök

    Kedves Ági!

    Azzal a problémával fordulok hozzád.Kislányom 4 és fél hónapos.3 hónapos koráig jó alvó volt éjszaka 8 körül letettem aludni hajnal 2 körül megébredt de aludt is tovább 4 ig akkor evett. Most meg 8 körül leteszem és már éjfélkor felébred fel „mászik” a kiságy tetejébe és dobálja magát.Felkelek hozzá helyére teszem ,de ez megy 4-ig amíg nem eszik. Van hogy utána is nehezen alszik vissza. Mi lehet a probléma? Lehet keveset eszik.Tápszeres baba most próbálkozunk a főzelékkel.5 -ször eszik egy nap alkalmanként 160-at. Várom válaszod! Köszönettel!
    Üdv Andi

    • Vida Agi

      2011. január 13. csütörtök

      Az a baja, hogy éhes. Ahogy nő a baba súlya, úgy a tápanyagigénye is megnő, tehát teljesen normális, ha a korábban éjszaka nem evő baba éjjel megint megéhezik. 6 hónapos korig teljesen normális, ha éjjel 3-4 óránként megéhezik a baba, ilyenkor nem szabad cumit adni neki, vízzel vagy teával itatni, mert akkor általában még gyakrabban ébred és éhes marad, hanem meg kell etetni.

  • Szilvi

    2010. december 19. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kislányom 11 hónapos, már egész kicsi kora óta átalussza az éjszakát, nem volt gond sem a nappali, sem az esti altatásokkal. Mostanában viszont este nehéz elaltatni. Ezért megpróbáltunk átállni a napi egy alvásra-de van, amikor belealszik a délutáni szoptatásba, vagy ha megyünk vhova elalszik az autóban. Szóval nem tudom, jó-e ez így…De ami még idegesítőbb, hogy hajnalban felébred, áll a kiságyban, egyáltalán nem tűnik álmosnak (ezért is gondoltam, hogy jó lesz az egyszeri alvás, de nem úgy néz ki:(). Megszoptatom, de attól max megnyugszik, és csak nagy nehézségek árán lehet visszaaltatni. Van vmi ötleted, mi lehet a gond, és mi a megoldás? Válaszodat nagyon köszönöm! Üdv: Szilvi

    • Vida Agi

      2010. december 25. szombat

      Ez idegrendszeri probléma: ebben a korban annyi új élmény éri a kicsit, gyors tempóban fejlődik az idegrendszer is, ezért éberebb a kicsi a megszokottnál. Nem kell aggódni miatta. Hajnalban etetés után menj ki és hagyd egy kicsit forgolódni, így max. 2-3 nap alatt megtanulja, hogy hajnalban alvás van és magától visszaalszik majd. De ha ez a módszer nem tetszik, akkor magad mellé is veheted ilyenkor.

  • edomanci

    2010. december 13. hétfő

    Bocsánat! Ez még kikívánkozik:
    Ember legyen a talpán, aki homeopátiás orvos segítsége nélkül kiválasztja, a gyakran hihetetlenül hasonló tünetek közül az ő gyerekére jellemzőt, úgy hogy szegény még nem tud szólni(vagy nem „szól”, mert más köti le a figyelmét), hogy hideg, vagy meleg hatására rosszabbodik e a helyzet, vagy esetleg hányingere van… Nem egyszerű ez a homeopátiás szerekkel, pláne, hogy totál ellentétes hatást is ki lehet váltani velük, ha az ember csak kísérletezget…Megjegyzem, mi homeopátiás orvos segítségét is igénybe vettük…Ő javasolta először a Camomilla-t, utána meg két héttel a Belladonna-t! Szóval, nekem olyan ez, mint a katalógus áruházak… Az ember sosem azt kapja, amire reménykedve számít! Az én fiam a saját születésnapomon született, azon a napon, abban az órában, amikor édesapám meghalt. Szedtem az Ignatia-t (Kifejezetten gyász idejére való tejserkentő) és a Cham. Vulgaris-t is, de a tejemen egyik sem segített..
    Lehet, hogy ezért sem hiszek ezekben a szerekben…Bár én lennék a legboldogabb, ha valaha is hatottak volna!

Comment navigation