Növekedési ugrás

Kezdő anyukák általában sokat aggodalmaskodnak amiatt, hogy vajon megfelelően hízik-e már a baba, különösen, ha a védőnő vagy a gyerekorvos szerint nem hízik eléggé, és ők máris tápszeres pótlást vagy hozzátáplálást javasolnak. Pedig a hízás mértéke babánként változó és a családi alkati vonások is nagy szerepet játszanak benne. És akkor még számolnunk kell a növekedési ugrásokkal is, amikor hirtelen megnő a baba étvágya és több anyatejet követel.

Növekedési ugrásA növekedési ugrások általában a baba 3 hetes, 3 hónapos és 6 hónapos korában következnek be. Elsődlegesen onnan lehet felismerni, hogy a baba gyakrabban szeretne szopizni, mint a megszokott, szinte kielégíthetetlennek tűnik a szopási igénye, a megszokottnál többet nyűgösködik, sír, hamarabb végez a szopizással és hatékonyabban szopik, mint korábban, de a szoptatás után sem teljesen jóllakott.
Ha ilyen jelenséget tapasztalunk, akkor gyakori, igény szerinti szoptatással oldhatjuk meg a helyzetet. Érdemes egy szoptatáson belül két mellből etetni a babát váltogatva a melleket, így több tej képződik. Ha ennek ellenére sem nőne 1-2 napon belül a tejmennyiség, anyatej serkentő teával vagy homeopátiás bogyóval segíthetünk a dolgon. A növekedési ugrások időszakában különösen fontos, hogy az anyuka is odafigyeljen a helyes táplálkozásra (sok szénhidrát) és a megfelelő folyadékfogyasztásra (legalább 2 liter/nap).

A növekedési ugrásokkal az a baj, hogy az anyuka azt hiheti, hogy kezd elfogyni a tej, vége a szoptatásnak és ijedtében tápszerhez nyúlhat, különösen, ha a baba lassan hízó típus és emiatt még az orvos is ijesztgeti.

A baba hízásának nagyjából az alábbiak szerint kell alakulnia (természetesen egyéni különbségek előfordulhatnak, hiszen minden baba más):

Az első 3 hónapban: 100-227g/hét
3-6 hó között: 85-142g/hét
6-12 hó között: 42-85g/hét

Nagyon fontos, hogy a heti hízási értékek átlagot jelentenek, a havi hízásmennyiség a lényeges, tehát az első 3 hónapban havonta legalább 400 grammot kell híznia a babának, ebben lehetnek olyan hetek, amikor 100 grammnál kevesebbet hízott, viszont a következő héten „bepótolja” a lemaradást, ezért káros mindössze egyetlen hét alapján megítélni a kicsi hízásának mértékét.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

7 Comments

  • b.laura

    2011. április 21. csütörtök

    Kedves Ági!

    Szeretném megkérdezni, hogy „idősebb” korban is előfordulhat a babánál a fejlődési/növekedési ugráshoz hasonló jelenség? Kislányom 9 és fél hónapos, éjszaka gyönyörűen alszik, gyakorlatilag este 8-től reggel fél 7-ig. Most viszont éjszaka rengetegszer felébred. Fogzik ugyan, de már kint van 4 foga és eddig nagyrészt nyugodtan viselte. Azért gyanakszom fejlődési ugrásra, mert az utóbbi napokban láthatóan jobb az étvágya, szinte mindent megeszik, amit elé teszek:) Már nem szopizik, de reggel délben este még kap tápszert (átlag 220 ml-t iszik meg egy alkalommal), ezen kívül tízóraira gyümölcsöt eszik valamilyen gabonapéppel, vagy babakeksszel, 3 óra körül husis főzeléket és még vacsi előtt 6 óra körül egy pohár natúr joghurtot megeszik gyümölccsel uzsonnára. Ma reggel emeltem kicsit a tápszer mennyiséget és kb 2 és fél decit megevett belőle. Éheztetni nem szeretném, de természetesen tömni sem:) egyébként 2700 grammal született, most közel 10 hónaposan 8 kiló a súlya. Egész nap aktív, játszik, pörög-forog, kúszik, a mászást most próbálgatja, napközben kétszer alszik kb másfél órát. Kiváncsi lennék a véleményedre, lehet ez fejlődési ugrás? És ha igen, min változtassak? Köszönöm előre is a válaszod!

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Igen, nagyobb korban is van fejlődési ugrás, mert ahogy a kicsi súlya nő, a tápanyagigénye is megnő. Ez olyannyira létező dolog, hogy még kamaszkorban is előjöhet, amikor hirtelen nagyobbat nő a gyerek.

  • Zsuzsa

    2010. szeptember 14. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom 10 hetes, 2525 grammal, egészségesen született. Már a kórházban nagyon ügyesen és nagy mennyiségeket szopizott, és azóta sem volt gond, 1-1 kilót hízott az elmúlt két hónapban.

    Alapvetően keveseket és nyugtalanul alszik, hasfájás-gyanús, pláne, hogy késő délutántól minden nap nagyon sokat sír. Ennek ellenére az éjszakáink elég jól alakultak, már több hete jellemző volt, hogy az utolsó etetés után 5-6, most hétvégén pedig 7-8 órával később ébredt csak fel. Két napja viszont újra felkel 4 óránként. Lehet ez növekedési ugrás?

    Nem mondanám, hogy napközben is többet enne, de nehéz rajta eligazodni. Egy evés nála mindig csak 10 percig tart, és teljesen elégedetten fejezi be. Gyorsan folyik a tej a szájába, néha fulladozik is szegény. Ha tovább hagyom a mellemen, általában vissza is bukik, szóval nem hiszem, hogy kevés lenne neki, bár nem tudom, mi okozhatja még, hogy időnként kifejezetten sokszor és sokat bukik (evés után sárgát, 1,5 óra múlva vízszerűt vagy fehéret), máskor meg napokig semmit.

    Köszönöm a válaszod!
    Üdv, Zsuzsa

    Válasz: Ahogy nő a baba súlya, úgy a tápanyagigénye is megnő, tehát teljesen normális, ha a korábban éjszaka nem evő baba éjjel megint megéhezik. 6 hónapos korig teljesen normális, ha éjjel 3-4 óránként megéhezik a baba, ilyenkor nem szabad cumit adni neki, vízzel vagy teával itatni, mert akkor általában még gyakrabban ébred és éhes marad, hanem meg kell etetni.

    A bukás attól függ, mennyit evett a baba és mennyit mozog. Ha többet mozog, vagy mohóbban eszik, esetleg többet eszik kicsivel, akkor többet is bukik.

  • Krisztina

    2010. július 11. vasárnap

    Kedves Ági!

    6 hetes kislányom 3700 grammal született és most 5100 gramm.
    A harmadik héten a fejlődési ugrásnál, sajnos nagyon kevés lett a tej, a védőnő tápszert javasolt pótlásra.. Én próbálkoztam eleinte azzal, hogy inkább többet mellre rakom, de igy hogy szinte 1 óra múlva visszakerül ugyanarra a cicire szinte csak 30 grammokat evett…
    Miután 1 nap 12X is mellre raktam, este úgy gondoltam, hogy ez nem a fejlődési ugrás miatt van, hanem azért mert nincs tej, igy elkezdtem pótolni, max.60 ml adtam 1x, vagy 2X egy nap…
    Aztán rendeződött minden, reggelente 110 ml is tudott enni a lányom, sajnos délutánra ez már nem mondható el…
    Most a hatodik héten megint azt tapasztalom, mivel sokkal sűrűbben eszik, ezért a cicim nem telitődik, igy megint max.30 ml van benne ha óránként eszik.
    Reggel rendben minden csak déltől rossz a helyzet.
    Este 10 körül alszik el, majd hajnali 4-kor ébred, cicizik és alszik reggelig…
    Tanácstalan vagyok, most megint adjak pótlást? Azért eszik kevesebbet, mert kevesebb is van?

    Másik kérdésem az volna, hogy menstruáció az befolyásolja a tej mennyiséget. Nekem anno nagyon sokszor volt premenstruációs tünetem, tegnapelött óta megint érzem, ma már volt egy kis előjele annak, hogy esetleg menstruálnék.
    Lehet, hogy ezért kevesebb a tej?

    válaszát előre is köszönöm

    Válasz: Lehet, hogy a menses okozhat kicsi visszaesést, de a nagy meleg miatt most sokkal többet is kell innod, hogy elég tejed lehet, valamint 6 hetesen tényleg van egy növekedési ugrás. De: azt tudnod kell, hogy a babák reggel szopiznak a legtöbbet (ebben a korban 100-110 körül), estefelé egyre kevesebbett (este a 30 is normálisnak mondható), de ez a tej zsírosabb, laktatóbb. Mivel ő éjjel jól alszik és a hízása is ideális, ezért nincs szó arról, hogy éhezne, ezért nem kell aggódnod.

  • Moncsa

    2010. július 04. vasárnap

    Szia!
    4 hetes kislányunk 3 héttel korábban 2600g-al született,most 3900g.Eddig 2-2 fél óránként szopizott,de 1-2 napja 1-1 fél óránként szeretne.Csak anyatejet kap.A két szoptatás között fél órát alszik, egy órát hangosan sír, csak a karunkban nyugszik meg.Éjszaka még azt a fél óra alvást is nyughatatlanul tölti.Napirendet nem igazán tudunk kialakítani.Valamit rosszul csinálunk ? Miért aludhat ilyen keveset?

    Válasz:A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

    Ebben a korban a babák alvás után kb. 1 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1-1,5 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
    Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

    A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, valószínűleg nálatok az a baj, hogy néhány perc után ő elbóbiskol, de ilyenkor még a zajokra, mozgásra könnyen felriad és akkor kezdődik megint a 20 perc előlről. Kb. 20 perc után viszont már nem riad fel, mert akkor már mélyen alszik, ezt kéne kivárni.

  • Erika

    2010. február 25. csütörtök

    Szia!
    3 és fél hónapos a lányom,és kizárólag szopizik.Az elmúlt napokban (nekem már heteknek tűnik) megváltozott a szopási technikája és a viselkedése is.Maximum 5 percig szopizik,utána viszont abbahagyja és helyette nézelődik,ha kínálom a mellem akkor hisztizik.A mennyiség amit kiszív az is jóval kevesebb ebből adódóan.Van,hogy 1 órán keresztül próbálkozunk az evéssel,hogy meglegyen a megfelelő mennyiség,amivel jól lakik.Lehet az a baja,hogy az első öt percben míg ömlik a szájába a tej,addig jó,de mikor már jobban meg kell szívni akkor nem kell neki?Eddig egy mellből szoptattam egy alkalommal,de próbálkozzak a két mellből való szoptatással?
    Mi lehet az oka a hisztinek? Mit tegyek?

    Válasz: Ez nem szoptatási probléma, hanem az a gond, hogy annyira érdekli a külvilág, hogy amikor már jóllakott, és nem jön olyan gyorsan a tej, akkor inkább nézelődik. Próbáld meg félhomályos szobában fekve szoptatni, így nincs annyi látnivaló evés közben. Ne erőltesd az evést. Ha 5 perc után már nem kéri, akkor tedd le játsszon és kínáld meg 1 óra múlva megint, vagy az is jó megoldás, hogy a másik cicire teszed, mert abból megint gyorsan jön a tej majd.

  • Sensi

    2010. január 04. hétfő

    Szia!

    6 hetes kisfiam kizárólag szopi6k. (3850gr-al született most 5060gr) Első hetekben nagyon ügyes volt pillanatok alatt kiszívta a mellemet. Most viszont pár hete kevesebbet eszik azt is hosszasan. Igaz szinte óránként kér, de csak cumikázik nem szívja rendesen. Kb 60 at sziv ki egy szuszra akkor is ha sikerül pl 3 órát kihagyni pedig még utánna tudok fejni!! Így folyton nyugtalan. Hízás egyenlőre nem változott.
    Mi lehet ennek az oka? Mit tegyek??

    Válasz: Nem kapott cumit véletlenül? ez ronthatja a szopási technikáját. Emellett, ha óránként kér, akkor természetes, hogy egyszerre kevesebbet eszik. valószínű, hogy növekedési ugrás áll a háttérben és ha igény szerint eteted, kinövi majd.