10 dolog, ami segít a szobatisztaságra szoktatásban

A szobatisztaság kialakulása egy folyamat. Siettetni, erőltetni nem lehet, azonban a szükséges szociális készségeket fejleszthetjük. Most olyan pozitív, játékos módszereket osztok meg, amik tényleg segíthetnek.

1. Utánzás

Legkésőbb másfél éves korban minden totyogót érdekelni kezdi, mit csinálsz a fürdőszobában, lelkesen megy veled és kérdezősködik. Később elkezd benne tudatosodni milyen is az a pisi és kaki, megmutatja a pelusában, az utcán, amikor kutyagumit lát. Nem szabad letörni a kíváncsiságát azzal, hogy mindig fújolunk, amikor kakit látunk, vagy zavarba jövünk ilyenkor, nyugodtan mondjuk el neki, hogy „igen, a kutyák is kakilnak, csak ők nem a vécébe”. És, bár ugyan zavaró, hogy folyton utánunkjön a mellékhelyiségbe, mégse tiltsuk ezt meg neki teljesen: hamarabb szobatiszta lesz, ha kíváncsiskodhat.

A kisfiúk különösen szívesen tanulják meg az állva pisilés technikáját, ha apa megmutatja nekik, általában egy kis gyakorlás után menni szokott.

2. Meséljünk!

Egyre több mesekönyv jelenik meg bilizésről, szobatisztaságról (pl. A kis tócsa, Csuri királykisasszony, Hurrá, bilizek! Bilikönyv), ezeket nyugodtan lehet olvasni a gyerekekeknek, hiszen a kicsik számára a mese többet mond el a világról, mint a hosszas magyarázat.

A fiaimat például nagyon érdekelte 2-3 éves korukban, mi történik a kakival, miután lehúztuk a vécén. Izgalmasnak tartották, hogy a város alatt van egy hatalmas csatornarendszer, egy óriási szűrőberendezés és a végén a víz beleömlik a Dunába onnan meg a tengerbe. Számtalanszor el kellett mesélni az izgalmas utat a csatornától a tengerig, amin a kakimanó lehajózik. Sok kisgyerek nehezen engedi el a „produktumát”, egy részük a kakilást csak pelusba tudják elképzelni, az ő félelmüket, szorongásukat oldhatja egy-egy ilyen mese.

3. Ne sürgesd!

A szobatisztaságra szoktatás nem versenyfutás, amíg a gyermeked nem érik meg rá fiziológiailag, szociálisan és mentálisan, addig csak rossz élményeket szerezhet azáltal, ha erőlteted (a szobatisztaság érettség jeleiről itt olvashatsz). A szobatisztaság kialakulása nem egy 2 napos projekt, hanem egy folyamat eredménye, ami valamikor 1 éves kor körül kezdődik és 3-4 éves korig tart (és ez még csak a nappali szobatisztaság, hiszen az éjszakait az ún. antidiuretikus hormon szabályozza és ez kisgyermekkorban még nincs meg a szervezetben, nagyjából 4-7 éves kor között szokott megjelenni, addig történhetnek éjszaka balesetek)

4. Vizezés és gyurmázás

A vizezés (pacsálás a vízben, egyik pohárból a másikba víz öntögetés pl. fürdés közben) és a gyurmázás olyan agyterületeket fejlesztenek, amik segítenek a kicsinek megérteni a pisi és a kaki „fizikáját” és emellett oldják az ezzel kapcsolatos szorongásokat is. Számos játékos módszerrel elősegítheted még emellett is a szobatisztasággal kapcsolatos készségek fejlődését, ezekről itt tudhatsz meg többet.

5. Odafigyelni egymásra

A válaszkészség, a gyermek jelzéseire való odafigyelés sokat segít ezen a téren. Már a csecsemők képesek egyértelműen jelezni, hogy pisilni vagy kakilni fognak, azonban a mindennapok rohanásában az anyukák nem érnek rá odafigyelni ezekre a jelekre, inkább feladjuk a pelust, mert praktikusabb, kényelmesebb. Egyre több anyukától hallom, hogy ők a pelenkamentességet gyakorolják, azaz már akár néhány hetes kortól figyelik a babát, mikor fog üríteni és ilyenkor odatartják a bilihez vagy a vécéhez, ahol elvégezheti a dolgát.

A babák idővel megtanulják egyértelműen jelezni mikor kell menniük, az anyukák pedig ráhangolódnak a kicsi ritmusára és jelzéseire, sokan beszámolnak arról, hogy még éjszaka is tudják, mikor fog pisilni, illetve kakilni a kicsi. Tudni kell erről a módszerről, hogy ez nem jelenti szükségszerűen azt, hogy a gyerek szobatiszta lenne már 7 hónaposan vagy, hogy hamarabb érik meg a szobatisztaságra, azonban ez a módszer az ún. szociális érettséget jól fejleszti, éppen ezért sokat segíthet a szobatisztaság kialakulásában (és nem utolsósorban, sokkal kevesebb pelenka fog fogyni így).

Ezt a fajta ráhangolódást akár a szobatisztaságra való szoktatás idején is elkezdhetjük, megfigyelhetjük, mikor kell a bilire menni, illetve figyelhetjük a gyermekünk jelzéseit is, így el tudjuk őt vinni, amikor itt az idő és ezáltal benne is fejlődik majd a jelzés képessége. Gyakran tapasztalom, hogy a szobatisztaságra egyébként már fizikailag és mentálisan érett gyerekek, szociálisan egyáltalán nem nyitottak, nem szólnak, ha menni kell, ezt a problémát jól ki lehet küszöbölni azzal, ha figyelünk rá és válaszkészek vagyunk. Pár nap alatt képesek leszünk annyira összehangolódni, hogy szinte teljesen elhagyható lesz nappalra a pelenka.

6. Más gyerekek mintája

Sokan számolnak be arról, hogy közösségbe kerülve a még nem teljesen szobatiszta gyermekük elkezdett a vécére járni, hiszen itt nagy a közösség nyomása, a minta, látja, hogy a többiek is csinálják. Gyakran a kisebb testvérek is hajlamosak hamarabb szobatisztává válni, hiszen előttük van a nagyobb testvéreik mintája. Természetesen még így is vannak olyan makacs gyerekek, akik juszt sem lesznek szobatiszták közösségben, ennek a hátterében vagy az van, hogy még nem értek meg rá, vagy a közösséggel kapcsolatos szorongásaiknak adnak hangot ilyen formában.

Ha játszóházba mentek, foglalkozásra, gyerekek közé jártok, érdemes belátogatni a mellékhelyiségbe is akár csak egy kézmosás erejéig, megnézni, hogy más gyerekek is megfordulnak ott, ez is ösztönzi a kicsit arra, hogy ő is elkezdje használni.

7.Sok-sok dicséret

Dicsérd meg, ha ráül, ha együttműködik, ha sikerül pisilnie, ha sikerül kakilnia! Sok-sok dicséret vezet odáig, hogy a gyermeked elkezd együttműködni veled. Kezdetben még az is ok az ünneplésre, ha ruhástól ráül és csücsül rajta egy kicsit (bár úgy tűnhet ennek nincs nagy jelentősége, valójában az izommemóriában tárolódik az információ és később az idegrendszerben összekapcsolódik a leülés és az ürítés szokása).

8. Baleset, semmi baj…

Egy-egy becsúszott pisi vagy kaki kellemetlen ugyan (és a legtöbben rengeteget mosnak ebben az időszakban), azonban nem szabad miatta letolni a kicsit, dühöngeni vagy elkeseredni, még akkor sem, ha már egy ideje nem történt ilyesmi. Gyakran előfordul, hogy a nyáron, kevés ruhában már ügyesen biliző kisgyerek ősszel, amikor több réteg ruha van rajta, nem érzi olyan jól, mikor kell mennie és bepisil. De az sem ritka ám, hogy a hűvösebb időben a kicsi felfázik vagy az óvodai beszoktatást követően annyi sok élmény éri, hogy egyszerűen elfeledkezik arról, hogy mennie kell (ráadásul a környezet is új számára, nem találja fel magát elsőre, nem mer szólni, mert még nem bízik annyira az óvónéniben, alkalmazkodnia kell, nem mehet ki mindig úgy, ahogyan otthon), ezért történik 1-1 baleset. Az is gyakori helyzet, hogy otthon a délutáni alvásnál nem pisil be, de az oviban, ahol előtte nem megy el pisilni, jobban elfárad és ezért mélyebben alszik, be-becsurran alvás közben. Mindkettőn segíthet egy olyan kicsit vastagabb „leszoktatós bugyipelus”, ami bugyinak néz ki, de a nedvszívóképessége nagyobb, így az első pár cseppet fel tudja fogni, ugyanakkor a kicsi érzi benne, mikor kell mennie, mint egy rendes alsóban.

Ezek miatt nem szabad leszidni őt, teljesen természetes jelenségről van szó, ami csak átmeneti problémát okoz, ha azonban folyamatosan szidást kap érte, a kisgyerekben idővel szorongás alakulhat ki, ami székrekedéssel, vizeletvisszatartással járhat.

Fogd fel úgy a balesetet, mint egy lépcsőfok a helyes irányba: hamarosan szobatiszta lesz a gyermeked, igyekszik, de még néha nem sikerül neki. Nyugi, majd fog 🙂

9. Hadd bújjak el…

A zárkózottabb, introvertáltabb gyerekek szívesen elbújnak, amíg létre nem jön a „produktum”. Ők gyakran már pelenkás korukban is elrejtőznek a kakilás idejére. Tiszteletben kell tartani, hogy ők nem szeretik, ha megnézed, mi lett az eredmény, ha beszélsz róla, vagy ha a bili mellett vársz, amíg nem végeznek. Hagyni kell, hogy ők magukban lehessenek ilyenkor.

10. Bábozás, szerepjáték

Amikor babáztok vagy plüssökkel játszotok, a játékba beépítheted a bilizést és a vele kapcsolatos szokásokat is. Babazsúr után a macik elmehetnek bilizni és utána alaposan megmossák a kezüket. A gyerek utánzással tanul a legtöbbet – mondtam már? 🙂

Játékos Szobatisztaság játékok a szobatisztaság kialakítására – Nézd meg itt >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

70 Comments

 • Tímea

  Reply Reply 2022. június 12. vasárnap

  Kedves Ági!

  Kislányom 2,5 éves elkezdük a szobatisztaságra szoktatást(tudom lehetett volna előbb is). Vettünk bilit, beszélgettünk róla hogy hogyan kell, látja a nagyobb tesótól is. Ugyanúgy csináltam mindent mint a másik kettőnél. Sajnos nála nem jött be. Mostmár nem hajlandó sehová sem pisilni se wc, se bili és mostmár a pelenkába sem. Tartogatja amíg bírja és amikor már nem tudja tartani tovább akkor nagy sírás közepedte bepisil. Éjszaka is többször felsír mert pisilnie kell. Látom rajta hogy szorong, pedig soha nem veszekedtünk vele ha bepisilt. Mindig azt mondjuk hogy semmi baj gyere átöltözünk. Teljesen tanácstalan vagyok. Mit rontottam el? Hogyan csináljam hogy ne szorongjon?

  Előre is köszönöm válaszát.

  Tímea

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. június 18. szombat

   Átmenetileg pár hétig add neki vissza a pelust és ne is említsd a dolgot, kell néhány hét amíg rendeződnek az ezzel kapcsolatos szorongásai, akkor lehet újra próbálkozni.

 • Tina1906

  Reply Reply 2022. március 10. csütörtök

  Szia Ági. Kislányom 4 éves. Kaki csak a peluskába megy. Próbálkoztam már mindennel. próbáltam motiválni, Vakondos kakis könnyvet vettem, azt nagyon szerettük olvasgatni. Nincs kaki undora, mert a peluskábol be raktuk a kakit a bilikébe, és nem undorodott tole. Az izgi csúszdás dolgot is mesélem neki már több mint egy éve. A teóriát tudja, tudja jól hogy nem így kellene mukodnie a dolognak. Próbáltam már ugy is, hogy rá adom a peluskát, de akkor uljon rá ugy a bilikére. Nem akar. Csúnya dolog tolem, de megvontam tole 2x a pelust, azt mondtam hogy elvitte a kroki, a boltba nem adnak nekem ilyen nagy gyerekeknek… 4 napig vissza tartotta a kakit, egy olyan gyerek, aki napi szinten kakil. A végére vissza adtam, de úgy h már ki volt készulve a gyerek és ki voltam készulve én is… Tanácstalan vagyok. Próbáltam mesézés mellett is, úgy csinalt mint aki nyom, de semmi… Keserves sirasba tort ki minden alkalommal a vegere. A szivem szakad meg ah szenved azon a bilin. Nem ertem miert fel ki engedni. Egyszer megtortent az is, h pancsolas kozben egy kis darab kipottyant, orditasba tort ki mint akit nyuznak. Megdicsertem h mien ugyes, ugye h nem is fajt? Próbáltam motivalni h probalja akk a kadba, hatha, de semmi… Nemtudok vele mihez kezdeni, ha nemkap peluskat, inkabb vissza tartja… Es sikeresen
  A kovetkezo problémám az éjszakai bepisilés… Októberben semmibol semmi azt mondta neki nem kell a pelus… Gyonyoruen mukodott éjszaka a dolog, kiabált hogy kell neki pisilni, kipisilte magát és csucsult tovább… Karácsonykor viszont bepisilt 1x,2x, mikor már 5x egymás után bepisilt, én vissza adtam a pelenkát, és azota is tart ez… Tobb videodban említetted hogy ezt egy hormon befojásolja… De ha 2 honapig mukodott a dolog, és most nem, mi torténhetett??? Kiegyensújozott családi életet élunk, nagyobb változások nem torténtek… Jaa és nagyon kemény feju gyerekrol beszélunk. Amikor sikerul nem bepisilnie, nagyon megvan dicserve, ossze puszilgatva, azt imadja… Ha bármi tanácsod lenne nagyon orulnék neki, hálásan koszonom, és elnézést hogy ilyen hosszúra sikeredett. Kerlek segits

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. március 18. péntek

   Az a gond, hogy megijedt, ezért most fél a kakilástól, most egy kis szünetre van szüksége, amíg feldolgozza ezt a rossz élményt. Próbáld meg azt, hogy megbeszéled vele, hogy nem gond a pelus, de a vécébe menjen be, amíg kakil (pelusban). Ha kész szóljon. Elsőként ezzel kialakul az, hogy a vécében kakilunk és utána együtt búcsúzunk el a kakitól és lehúzzuk a vécébe. Pár hétig csináljátok ezt, amíg el nem múlik a szorongás és magától nem kezd el a bilibe kakilni.

   Az éjszakai dologgal az van, hogy nála még nincs hormon, ezért kellett hajnalban pisilnie, csak akkor még felszínesebben aludt, ezért felkelt rá és szólt, most meg az alvása már mélyebb, ezért nem szól. Kapja meg éjjelre a pelust, ha eljön az idő, újra száraz lesz a pelenka.

   • Tina1906

    Reply Reply 2022. március 27. vasárnap

    Annyira örülök hogy válaszoltál, nagyon köszönöm 🙂
    A wc.ben mármint a helységben kakilás már működik nálunk. Ennyit értem el nála, hogy akkor ott kakiljon, de persze álva kakil. Mondjuk az igaz, hogy ha kiveszem a peluskát akkor kidobom, nemteszem bele a kakit a wc.be, de akkor megpróbálom ezt, hogy mindig bedobom, és elbúcsúzunk tőle együtt. Ha haza jön ovikából mindig meséli h Tomika is a wc.be kakált, Emma is, Petike is, de ennyi… Figyeli a dolgokat, és tudja hogy ennek így kellene mennie. Nem eröltetem azóta se, minden alkalommal felkínálom neki, hogy nem e akarja megpróbálni bilikébe vagy wc.be, de a válasz mindig ugyan az. Majd ha olyan nagy leszek mint te… Hát reméljük hogy azért hamarabb eljutunk odáig…Gondolod hogy a közös elbúcsúzás segithet? Ha netalán nem, mi lenne a következő lépés?

 • Erzsi

  Reply Reply 2021. október 22. péntek

  Üdvözlöm Àgnes!
  Kisfiam júliusban volt 3 éves de még mindig kell neki a pelus.Szeptemberben kezdtük az ovit,ott pelus nélkül kell lennie, többször elvitték vécére,de vagy elutasította vagy nem pisilt,csak később a bugyiba.Most ott tartunk hogy inkább visszatartja egész nap.Kb.2-szer pisilt ott a vécébe.Otthon egyàltalàn nem hajlandó ràülni se a vécére se a bilire,kéri a pelust.Nem tudom mért ragaszkodik ennyire a pelushoz, pedig tudja mikor kell pisilnie.Tudna tanàcsolni valamit, hogy mit tehetnénk ezzel kapcsolatban? Köszönöm,vàrom vàlaszàt.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2021. október 24. vasárnap

   Ennek a hátterében állhat szorongás, ami játékos módszerekkel lehet oldani, hogy megtanulja elengedni magát a vécén. Pl. azt játszhatjátok, hogy egy kis város van a vécében, ahol kitört a tűz és el kell oltani a tüzet. A másik dolog, ami a háttérben lehet a csecsemőkor elengedésével kapcsolatos. Az ő számára a pelus jelenti a csecsemőkort, amikor ő még kicsi volt, és mivel az oviban már „nagynak” kell lennie, otthon szeretne még egy kicsit „anya pici babája” maradni. Segíthet őt átlendíteni ezen, ha előveszitek a babakori képeit, nézegetitek, mesélsz róla milyen aranyos baba volt, miket csinált stb. Ezenkívül „babázz” vele néha, dédelgesd, mondd, hogy ő a te kis babád, ez segít neki feldolgozni azt, hogy ő már nem baba és akkor elkezdi elhagyni a babás szokásokat is.

 • Vajas Márta

  Reply Reply 2021. augusztus 25. szerda

  Jó napot!
  Olyan problémánk van,hogy lányom júniusban volt három éves,de sajnos még mindig pelusos…már helyesen érzi mikor kell pisilni és kakilni,de nem hajlandó sem wcre sem bilire ráülni.Nem erőltettük eddig soha,de már kezd kellemetlen lenni és így sajnos oviba sem mehet.Mit lehetne tenni hogy ráüljön vagy a bilire vagy wcre? Köszönöm a válaszát

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2021. augusztus 29. vasárnap

   Napközben legyen minél többet kis bugyiban, hogy érezze, mikor kell menni. Másfél-2 óránként menjetek el együtt, dicsérd meg, ha ráül és sikerül pisilni. Alakuljon ki nála a rutin, hogy rendszeresen el kell menni és érezze, mikor.
   Éjjelre és alváshoz még kapja meg a pelust, amíg nappal nem megy biztosan a bilizés, utána lehet egész napra teljesen elhagyni.
   Éjjel még maradjon a pelus, amíg nem teljesen száraz reggelre.

 • Szabo eszter

  Reply Reply 2020. augusztus 28. péntek

  Jó napot kívánok. Engem az érdekelne hogy 1 éves a gyerekem és hogy mikortól kezdjem el szoktatni szobatisztaságra hogy ne erőltessem . Koszonom

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2020. szeptember 14. hétfő

   Igazából már 1 éves kor körül meg lehet kezdeni, de szépen apránként, ahogyan itt leírtam: https://www.kismamablog.hu/gyermekneveles/szobatisztasag-az-elso-lepesek

  • Szhajni87

   Reply Reply 2021. november 09. kedd

   Üdv! Kisfiam 21 honapos, 1 honapja kezdtük a bilizest, szépen sikerül is, itthon sokszor alul meztelenül hagyom, úgy már egyedül racsücsül ha jön a pisi vagy a kaki és szépen elvegzi dolgát! De ha van rajta pelus vagy csak egy kis alsogatya simán belepisil vagy kakil és nem jelez! Hogy tudnám ezt a részét jobban fejleszteni!? Szoktam figyelni és ha látom hogy nyim pl akkor gyorsan leveszem róla és raultettem a bilire, de pisinel ezt nem latni!

   • Vida Ágnes

    Reply Reply 2021. november 14. vasárnap

    Azért van ez, mert még nem érett teljesen a szobatisztaságra. Az egyetlen, amit tehetsz, hogy nagyon megdicséred ilyenkor, illetve, ha odafigyelsz és amikor észreveszed és elmentek bilizni, akkor is nagyon megdicséred, így idővel magától is egyre jobban oda fog figyelni majd.

 • Vörösné Volf Viktória

  Reply Reply 2020. augusztus 27. csütörtök

  Kedves Ágnes! Az én kisfiam 2020 májusában töltötte a 3.évet,most szeptemertől kezdjük az ovit,de nem vagyunk szobatiszták.Kezdeném azzal a problémám,hogy én tisztába vagyok vele semmit nem szabad erőltetni,de itt van az anyósom aki engem hibáztat amiért még nem szobatiszta a gyerek.A napokban ordította le a fejem ,hogy ennyit nem tudtam megtanítani a gyereknek,teljesen összetörtem lelkileg.Ilyenkor mi a teendő? Tényleg én vagyok a hibás? Előre is köszönöm a segítséged!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2020. szeptember 14. hétfő

   Nem te vagy a hibás. A szobatisztaság kialakulása egy folyamat és ha semmit nem tennél érte, akkor is idővel szobatisztává válna a gyerek. Persze lehet benne segíteni neki, de nem a szülő érdeme, ha a gyerek szobatiszta lesz.

 • Eszter

  Reply Reply 2020. augusztus 02. vasárnap

  Kedves Ágnes!
  A kislányom most 28 hónapos,nagyon ügyesen bilizett.Egyszerre mikor nekiálltunk,igaz a kaki nem ment még mert türelmetlenül felpattant,mondta semmi,és ment tovább.Ez odáig fajult,hogy ha érezte, hogy jön a kaki,futott a pelusokhoz,és sírt hogy gyorsan adjam rá.Viszont a pisivel mindíg odaért a bilire,aztán egyik nap egyik pisi sem ért el a biliig.Az egyik alkalommal mondtam neki jujj jön a pisi,futás a bilire,majd mutattam neki,hogy nem sikerült,pisis lett a bugyi.Azóta egyáltalán nem hajlandó felvenni a bugyit,nagyon sír és tépi le magáról.Ha nem adok rá semmit itthon a melegben,csak szoknyát,akkor fut a bilire ésszépen pisil,bugyipelussal is szól és ráül,de a rendes bugyit nem engedi.Tetszik neki,pakolgatja ,nézegeti,de ha feladom jön a letépés.Én tettem kárt benne?Megijedt ahogy felkiáltottam hogy jön a pisi,futás?Mondom neki,hogy semmi baj,nem gond ha pisis lesz,kimosom.Mit csináljak vele?Novemberben menne oviba.
  Köszönöm!Eszter

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2020. augusztus 23. vasárnap

   Valószínűleg amikor nem ért oda a bilihez, azt ő sikertelenségnek élte meg. Ebben a korban alakul ki a gyerekek szégyenérzete, ezért nagyon megviseli őket, ha valami nem sikerül és a bilizés különösen intim dolog a számukra. Most kicsit kisebb lépésekkel próbálj haladni nála. Lehet kicsit motiválni őt játékosan, pl. ha sikerül a pisi, felragaszthat egy matricát a pisifalra (a fürdőben egy A4-es lap a csempén), ha sok összegyűlik, felragaszthat egy nagy matricát 🙂 Ez csak átmeneti megtorpanás és el fog múlni, novemberre még simán szobatiszta lehet.

   • Erzsi

    Reply Reply 2021. augusztus 27. péntek

    Kedves Àgnes!
    Kisfiam júliusban volt 3 éves, szeptemberben kezdi az ovit,de még nem szobatiszta.Nyàron próbàltuk,hogy pelus nélkül volt itthon, illetve az utcàra is úgy mentünk,de hiàba mondtuk hogy szóljon, mindig màr csak akkor mutatott oda,mikor folyt.Szerintem még nem érzi ezek szerint.És itthon nem is hajlandó ràülni se a bilire se a vécére.A bölcsibe egyszer-kétszer ràült a bilire.Illetve pàrszor itthon is,de màr nem akar.Mikor ràült, akkor se pisilt bele.Kakilàshoz kimondottan kéri a pelust.Viszont érdekes, hogy kb.egy hónapja éjszaka màr nem pisil a pelusba,és nem is rögtön pisil ébredés után sem,csak kb.egy óra múlva.Pedig itatom napközben.Arra is gondoltam már, hogy lehet inkább visszatartja.Kicsit el vagyok keseredve, hogy mikor fogunk így leszokni, főleg hogy most az ovi kezdés is lehet megviseli majd,mert elég nehezen oldódik,félénk.A bölcsi se ment egyszerűen.Tud esetleg még valamit tanàcsolni,hogy segíthetnék neki a szobatisztasàggal kapcsolatban?Bugyikat is vettem neki,de nem nagyon érdekelte.Vàrom vàlaszàt köszönettel! Erzsébet

    • Vida Ágnes

     Reply Reply 2021. augusztus 29. vasárnap

     Napközben legyen minél többet kis bugyiban, hogy érezze, mikor kell menni. Másfél-2 óránként menjetek el együtt, dicsérd meg, ha ráül és sikerül pisilni. Alakuljon ki nála a rutin, hogy rendszeresen el kell menni és érezze, mikor.
     Nem gond, ha a kakiláshoz kéri a pelust, ezt később elhagyja majd, most egyelőre arra törekedjetek, hogy a pisit érezze, mikor kell.

 • Anya

  Reply Reply 2019. október 19. szombat

  Kedves Agi, Kislanyom 32 honapot toltotte be. Okos, folyekonyan beszel, ugyesen mozog. Novemberben kezdene az ovit, de nem szobatiszta. Napkozben sokat van bugyiban, neha raul a bilire de se pisi, se kaki nem megy bele. Ha pisilni kakilni kell szol hogy adjam ra a pelust, ha vegzett kakinal azonnal szol hogy vegyem ki, pisinel nem mindig szol, az nem zavarja annyira. Kakinal elbujik, pisinel nem. Pisileskor (is) konnybe labad a szeme, ez vajon miert lehet?
  Mindig felajanlom hogy szeretne e bilizni, vagy hogy bugyit akar e felvenni. A heten beneztunk az oviba, Az oviban nagyon jol erezte magat, bugyiban mentunk mint ahogy itthon is van. Osszessegeben kb 5-6 oran at nem pisilt. Megnezte a kis veceket, de nem akart pisilni. Hazajottunk egybol pelust adtam ra es pisilt azonnal. De ezzel egyidejuleg nagyon elkezdett sirni hogy faj, csip a pisi. Nincs felfazva, gyurmazunk, vizes jatekozunk, nem eroltetek semmit, 4 fele bilis konyvunk van (papa pelus, szobatiszta leszek stb), szukitot fellepot nem akar, jon utanunk a mosdoba, tud mindent megse bilizik, ajandekot igertunk megse, nincs kistestver stb semmilyen ok ami ezt hatraltatna.
  Tanacstalan vagyok hogy mi legyen, menjunk e igy oviba, vagy varjunk meg januarig, mert addig meg itthon tudok maradni. Ovono azt mondja hogy nem tudjak vallalni a pelusozast, hanem vigyek sok valtoruhat novemberben, hagyjak majd bepisilni, es cserelik rajta a ruhat, es igy majd szobatiszta lesz. De ez egyreszt megalazo lehet Masreszt nem jo ha egy ilyen rossz dolgot kot az ovihoz, hogy bepisil ott allandoan. Szervi baja nem lehet ebbol hogy ennyi ideig tartogatja? Attol is tartok hogy mire osszepisilne magat az oviban, ujbol jelentkezhet ez a fajdalom, es en is alig tudtam megnyugtatni. De ha varunk januarig es addig sem oldodik meg a dolog, akkor menjek bele abba, hogy pisilje ossze magat es igy majd szobatiszta lesz?
  Elore is koszonom a valaszat!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2019. október 24. csütörtök

   A szobatisztaság kialakulása 3 tényezőből áll. A fiziológiai érettség az, hogy a kicsi érzi, hogy jönni fog a pisi és a kaki. Nála ez már megvan, hiszen tud szólni. A következő a mentális érettség azaz, hogy a kicsi tud szólni és időben szól, ha mennie kell. Ő erre képes, hiszen ha bugyiban van, akkor szól, hogy kéri a pelust. Ami hiányzik, az az ún. szociális érettség, tehát az, hogy ő is akarja a bilizést és elfogadja, hogy ennek ez a módja. Jó hír, hogy a szociális érettség fejleszthető a legkönnyebben, tehát az, amit az óvónéni mondott, nem butaság, hiszen a közösségben látja a többieket és ez inspirálja majd arra, hogy ő is alkalmazkodjon. Erőltetni otthon ezt nem szabad, mert láthatóan érzékeny terület nála, de a közösségben a többiek megfigyelésével sokat tanulhat majd és gyorsan fejlődhet. Érdemes az oviba leszoktató bugyiban menni, ami felfogja a pisit, ha becsurran, de érzi benne, hogy ott van, de mégsem pelenka.

   • Némmeth-Baráth Eszter

    Reply Reply 2020. augusztus 02. vasárnap

    Kedves Ágnes!
    A kislányom most 28 hónapos,nagyon ügyesen bilizett.Egyszerre mikor nekiálltunk,igaz a kaki nem ment még mert türelmetlenül felpattant,mondta semmi,és ment tovább.Ez odáig fajult,hogy ha érezte, hogy jön a kaki,futott a pelusokhoz,és sírt hogy gyorsan adjam rá.Viszont a pisivel mindíg odaért a bilire,aztán egyik nap egyik pisi sem ért el a biliig.Az egyik alkalommal mondtam neki jujj jön a pisi,futás a bilire,majd mutattam neki,hogy nem sikerült,pisis lett a bugyi.Azóta egyáltalán nem hajlandó felvenni a bugyit,nagyon sír és tépi le magáról.Ha nem adok rá semmit itthon a melegben,csak szoknyát,akkor fut a bilire ésszépen pisil,bugyipelussal is szól és ráül,de a rendes bugyit nem engedi.Tetszik neki,pakolgatja ,nézegeti,de ha feladom jön a letépés.Én tettem kárt benne?Megijedt ahogy felkiáltottam hogy jön a pisi,futás?Mondom neki,hogy semmi baj,nem gond ha pisis lesz,kimosom.Mit csináljak vele?Novemberben menne oviba.
    Köszönöm!Eszter

 • Iza

  Reply Reply 2019. január 07. hétfő

  Kedves Àgi!
  2,5 eves kisfiam a bölcsiben visszatartja a vizeletét ha kiviszik WCre ràül és pisil is. Itthon viszont egyeltalàn nem akar se bilibe, se WCre ülve pisilni. Ha próbàom kivinni WCre sìrva tiltakozik. Csak este fürdés elött hajlandó hol bilibe, hol WCbe pisilni, ilyenkor nagyon megdicsérem aminek nagyon örül. Mit tegyek?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2019. január 09. szerda

   Még nem teljesen érett a szobatisztaságra. A bölcsiben nagyobb a szociális nyomás, ezért ott igyekszik visszatartani, de otthon még nem képes erre. Ha fürdés előtt már ráül a bilire, hamarosan magától is szobatiszta lesz majd, egyelőre nem kell ezért semmit tenned otthon.

 • Nagy Tibor

  Reply Reply 2018. november 19. hétfő

  Szia Ági!
  A kisfiam 3 éves elmúlt és még nem szobatiszta. Sűrűn visszük wc-re vagy ültetjük bilire de rengetegszer visszautasítja és sírva fakad ha megemlítjük neki hogy rákellene ülnie. Ha kérdezem tőle hogy kell e pisilni, kakilni a válasza rá minden esetben az hogy Nem. Voltunk vele orvosnál és megkésett fejlődést állapított meg viszont kétségbe vagyunk esve párommal hogy az óvodában is visszatartja a vizeletét, székletét. Pelenkázni oviban az elejében pelenkát adtak rá alváskor és azt javasolták ne erőltessük mert látja majd a többiektől és akkor hátha hamarabb hozzászokik a wc-hez. De mai napig nem sikerül sem wc-re sem bilire ültetni mert elsírja magát esetleg rossz élménye lenne a dologgal kapcsolatban és azért szorong tőle ennyire? Minden esetre az óvónő azt mondta a mai nap hogy ez így nem jó. Nem értem eddig azt mondták hogy legyünk türelemmel és ne erőltessük most meg azt mondják hogy ez így nem jó mert a fiam folyamatosan visszatartja a vizeletet van hogy egész délelőtt alatt. A KOFA felmérés alapján is megállapították a gyermek visszamaradottságát viszont a Szeptember 17 kiadott papírt csak November 5-én kaptuk meg és a korai fejlesztésről is lecsúsztunk, bár azt mondták megpróbálnak a gyermekem számára helyet szorítani és majd értesítenek. Nem tudom mitévő legyek hogy neki és nekünk is jobb legyen ha tudnál segíteni annak örülnék. Köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. november 23. péntek

   Mindenképpen fejlesztésre és pszichológus segítségére van szüksége, hiszen láthatóan nem érett még a szobatisztaságra és az elvárás miatt szorong is, hiszen olyasmit akartok tőle, amire még nem képes. A legtöbbet azzal segítitek most neki, ha nem erőltetitek, nem akarjátok ráültetni, idővel, ahogy elkezd érni, magától is elkezd majd érdeklődni iránta.

 • Bettina

  Reply Reply 2018. június 05. kedd

  Kedves Ági! Kisfiam márciusban múlt két éves. A kérdésem a következő lenne. Egy hónappal ezelőtt nagyon elkezdett érdeklődni a bilizés iránt.Napközben többször levettem róla a pelusát és meztelenül mindíg belepisilt a bilibe. Párszor sikerült a kaki is. A védőnő javasolta, hogy adjak rá kisbugyit, hogy szokja, mivel úgy is abba lesz majd. Ha leveszem róla a kisbugyit vagy alvás után a pelenkát, rögtön megy és pisil a bilibe. Viszont nem szól még,hogy kellene neki. A kakilásnál ráül majd kakil egy kicsit és leszáll.Utána pedig ha vissza adom rá a kisbugyit belekakil.Nem szeretném elrontani a dolgokat, ezért az lenne a kérdésem,hogy adjam vissza rá a pelust? Vagy kérdezzem ugyan így, ahogy eddig és majd egyszer csak szólni fog? Ha egy kicsit belekakil a bilibe utána pelust adják rá? A kisbugyit még nem veszi le magáról, de néha próbálkozik. Viszont ha nem kérdezek rá, hogy kell e neki pisilni és nem veszem le a kisbugyit, belepisil. Válaszodat előre is köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. június 17. vasárnap

   Még csak félúton van a szobatisztaság felé, nem érett rá teljesen, ezért nem szól még. Dicsérd meg, ha sikerül a bilizés, de nyugodtan add rá vissza a pelust kakiláshoz és napközbenre is, amikor még nem szól.

 • Anett

  Reply Reply 2018. május 26. szombat

  Kedves Àgi! Jövő hónapban lesz 3 éves a lànyom és szenved a szobatisztaságtól! Màr 2napja szépen ment pisilt a bilibe szolnom se kelett hogy menjen. De jött a kaki ami a bilibe ment ugyan ugy mint a pisi szépen meg is dicsértük de elkezdett sírni és azóta a pisit sem hajlandó a bilibe engedni ràül a bilire és màr pattan is fel hogy kész! Gondoltam visza adom rà a pelust de a bugyit is kéri de ha ràadom képes a pisit is óràkig tartogatni még végül nem birja tartani és pisil ! Mit tehetnék hogy ne féljen vagy mit rontottam el? Soha nem szidtam le érte ha baleset volt probàltam màr a kedvenc jàtékàval hogy bilizik ő is velünk is folyamatosan bejön a vc be integetünk a kakinak megdicsérjük milyen szép de sajnos ő retteg. köszönöm előre is a vàlaszos Anett

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. május 27. vasárnap

   A széklettel kapcsolatban sok kisgyereknek vannak félelmei. Ő megijedt a kakilástól és most ezt a félelmet idézi fel újra meg újra. Most pár napig csak pelust kapjon, közben elfelejti, hogy megijedt és utána újra fog bilizni.

  • Melinda

   Reply Reply 2021. február 09. kedd

   Kedves Ágnes!
   Kisfiam 2.5 éves és engem az érdekelne ,hogy hogyan tovább?
   Ha alul meztelen hagyom,elintéz mindent szó nélkül a bilin.Elmegy egyedül.Ha pelus vagy csak kis bugyi van rajta akkor kb. 5 perc után bepisil és nem is szól.Már megbeszéltük hogy mit kell mondania,hogy tudjam hogy jön a pisi de sose szól.Volt olyan is hogy kis bugyiban ült rá a bilire és úgy akart pisilni.Valószínűnek találom hogy nincs a fejében még az hogy le kell tolni a bugyit.Ha én vinném bilire ,hogy segíthessek letolni,akkor ellenkezik.Fürdésnél direkt szoktam hagyni hogy ő vetkőzzön,szóval letolni le tudná.
   Köszönöm válaszát! 🙂
   Hogyan tovább?

   • Vida Ágnes

    Reply Reply 2021. február 14. vasárnap

    Most próbáld meg azt, hogy kérdezgeted tőle másfél-2 óránként, hogy kell-e mennie (ilyenkor az a trükk, hogy nem elég megkérdezni, mondd neki, hogy tegye a kezét a pocakjára és úgy nézze meg, ilyenkor rögtön érezni szokták). Ha kell neki, akkor mondd, hogy vegye le a bugyit és szaladjon el.
    Lehet olyat is, hogy kijelöltök egy bilifalat a fürdőben (egy A4-es lapot ragassz fel a csempére celluxszal) és ha sikerült letolni a bugyit és pisilni, akkor felragaszthat egy matricát a falra.

 • Csilla

  Reply Reply 2018. március 22. csütörtök

  Kedves Ági,

  32 hónapos kisfiam „elméleti” szobatiszta, azaz itthon, ha jó passzban van, egész nap elvan kisgatyában, kisdolgát már egyedül végzi, nagy dolog előtt ugyan pelenkát kér, de pontosan jelzi.

  Bölcsödében próbálkoztunk a dologgal, de „csak” két dologra nem hajlandó:
  1. a kötelező időben elmenni a WC-re – nyilván, mert ő egyéniség. 🙂
  2. másokkal együtt végezni a dolgát – ezt külön szóvá is tette „az a baj a bölcsibe pisiléssel, hogy mások is ott vannak”

  Ezekkel az óhajokkal nincs is baj, ha az ember felnőtt, de hogyan győzzek meg egy nem egészen három évest, hogy még 10-14 évig nem lehet ennyire független és önálló a témában?

  Mert óvoda kezdésig csak el kellene valahogy jutnunk a nappali gyakorlati szobatisztaságig…

  Válaszod előre is köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. március 25. vasárnap

   Ő most egy átmeneti stádiumban van a valódi szobatisztasághoz vezető úton. Kicsit szorong is a bölcsitől és érzi, hogy ez privát dolog (amiben teljesen igaza van), ezért nem akar másokkal együtt menni. Valahol abban is igaza van, hogy nem lehet parancsszóra pisilni 🙂 Ezek persze el fognak múlni maguktól is, minél kevésbé erőltetik, annál hamarabb, az erőltetés ugyanis szorongást okoz és emiatt fixálódhat az egyébként teljesen jogos szokás. Az oviig egyébként még sok idő van, addig magától is megoldódik a dolog, plusz ott nem szokták erőltetni a csapatos vécézést, lehet egyedül is menni.

 • Csillag

  Reply Reply 2018. február 08. csütörtök

  Kedves Ági!

  Az én kisfiam ugyan szobatiszta, kivéve éjszaka, de amikor büntetésben van, mindig bepisil.
  Ezzel engem próbál bosszantani vagy mi lehet ennek az oka?
  Soha nem kiabalok, nem kap ki, nagyon szépen szoktam kérni pl. Ne lokd el a testvéredet! ( 1 éves lesz). Ha megint előfordul, csak ennyit mondom: másodszor szólok, ne lokd el a testberedet. Ha meg egyszer fegyelmezni kell téged emiatt mész a szobadba. És akkor annyi, hogy szépen bevezetem a szobájába, és leül az ágyra. Ha szépen csendben van 2-3 percnél tovább nem szoktam hagyni, az ajtaja mindig nyitva.
  Szóval nem érzem azt, hogy ez annyira “erős” büntetés lenne, hogy esetleg szorongást váltson ki benne, és bepisiljen.
  Amúgy minden alkalommal ilyenkor kiabál, hogy kell. El is viszem, de nem szokott semmi jonni. Ezért például ma figyelmen kívül hagytam a szolasat, és bepisilt. Ezután meg meg kétszer, d már nem vol büntetésbe. Ezért nem szóltam, annyit mondtam gyere cseréljük le a ruhád, viszont tudod, hogy így ma már nem lesz édesség. Mert ezt egyszer leszogeztuk, hogy pisis napokon nincs.
  Kedves Ági, ha esetleg rosszul csinaltam valamit, kérem, javítson ki. És segítsen megérteni, miért jön ilyenkor evvel a pisi dologgal, továbbá ilyenkor hogyan kene erre reagálnom, ha a büntetés során és azt követően pisil be.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. február 11. vasárnap

   A büntetés szorongást okoz a gyermekben, ezért pisil be. Akkor is így érezheti, ha szerinted nem olyan szigorú. Ő ugyanis nem a büntetés minőségére reagál, hanem a helyzetre, amiben úgy érzi, ha rosszat csinál, elveszíti a szeretetedet. Ráadásul a bepisilésért büntetést kap, ami további szorongást okozhat benne. Büntetés helyett inkább tanítsd meg őt a tettei logikus következményeire, pl. ha bántja a testvérét, utána kérjen bocsánatot, ha valamit összekoszol, segítsen takarítani stb.

 • Molly

  Reply Reply 2018. január 14. vasárnap

  Kedves Ági!

  Elég összetett problémával kapcsolatban szeretném segítségedet kérni, előre is elnézést kérek, ha hosszúra sikerül a levelem.
  Kisfiam 3 éves lesz, szorulásos. Több mint egy éve küzdünk ezzel a problémával. Jelenleg ott tartunk, hogy szigorúan ügyelek az étkezésére: napi 5x eszik, próbálom rost dúsan (zabkorpa, lenmag stb.), gyümölcsöt is eszik, próbálom itatni, mindennap kap főtt ételt, frissen facsart gyümölcslevet, olajos magvakat. Étkezések között nincsen nassolás (több -kevesebb sikerrel), édesség nagyon le van korlátozva. Tejet nem igazán kap, inkább növényi tejeket iszik. Nagyon rossz evő és válogatós is, sohasem eszik mennyiséget, inkább csipeget. Az ivással is úgy vagyunk, hogy napi 1,5 litert kellene innia, de általában 1 liter ami fixen megvan. Mindennap kapja a laevolac szirupot (orvosi javaslatra), illetve tamarint, mira vizet, szilvalekvárt szokott kapni, végszükség esetén guttalaxot. Így van 3-4 max 5 naponta széklete. Nem egy aktív gyerek, de mozog eleget, ki is viszem sétálni stb. Sajnos odáig fajult a helyzet, hogy sokszor programokat mondunk le, ha már napok óta nem kakilt (idegen helyen nehezebben megy neki). Plusz a szobatisztasággal sem haladunk, habár egyébként nagyon ügyes, jelez ha pisilni vagy kakilni kell. Pisi wc-be megy, kakihoz pelenkát kér. A bilit nem erőltetem, mivel örülök, ha van produktum, nem akarom, hogy esetleg emiatt még ritkábban legyen (bili ellen hevesen tiltakozik). De lassan óvodába megy és nem tudom mi tévő legyek. A székletvisszatartásra is gondoltam már, mert állva kakil, közben tekereg, a kis kezeit is furán tekergeti néha közben, erőlködő arcot vág, lábát furán felhúzgálja. Nem tudtam egyszerűen rájönni, hogy nyom vagy inkább visszatart. Sokszor azt gondoltam, hogy visszatartja, aztán mindig elbizonytalanított, mert büszkén jött, hogy „anya kakiltam”. Ha kakilnia kell, akkor is kijelenti, hogy „kakilok” és elbújik vagy kiküld. Viszont volt már olyan is kétszer, hogy azt mondta „nem kakilok” vagy „visszanyomtam”….nem tudok rajta kiigazodni. Kakilás közben egyébként nem sír, nem tiltakozik, nem mondja, hogy fáj, ha kakilt láthatóan jobb kedve van. Nem hajlandó leguggolni, pedig mondtam neki, hogy úgy könnyebb lenne. Gyanús, hogy amikor végre kijön a „dugó” és normális a széklete, esetleg még másnap reggel kakil, következő nap meg már nem és kezdődik elölről a kínlódás. Eddig egy hét volt olyan, amikor mindennap kakilt, pedig semmiben nem változtattam. A 3.-4. napon már van, hogy 15 percenként elszalad „kakilok” felkiáltással, aztán fél vagy 1 nap kínlódással megszületik…persze így egész nap szinte pelusban van. Trauma nem érte, nem volt válás, nincs tesó, nem járt bölcsibe. Beöntés nem volt soha, kúp is csak egyszer. Emlékszem a napra egyébként amikor kezdődőtt, vendégségben voltunk, de nem érte ott sem semmi, nem hagytam ott, nem volt előtte hasmenés vagy kemény széklet.
  A kakin próbálunk nem témázni egyébként, de nyilvánvalóan a sokadik napon már én is aggódok. Volt, hogy lerajzoltuk a kakit, meséltem a bili könyvből, néztünk kakis mesét, gyurmáztunk, festettünk, koszoltunk stb. Egyik szakirodalom azt írja, ne legyen téma a kaka, másik meg azt, hogy jutalmazzuk a kakit. Gondoltam rá, hogy készítek egy naptárat amibe ha van kaki, teszünk matricát és kap egy cukorkát (nagyon édesszájú).
  Kérdésem, hogy mit tehetnék még, hogy kakiljon? Hogyan állapítsam meg, hogy visszatartja-e? Jó ötlet-e a jutalmazás vagy inkább ne is beszéljünk róla? Vegyek neki olyan könyvet, amiben szó van arról hova kerül a kaki miután kijött? Mi lesz az oviban, ahol biztos, hogy még úgysem fog kakilni? Ha mégis visszatartja, mikorra növi ki? Hogyan szoktassam így rá a bilire? Lehet, hogy miattam ilyen (szorongós típus vagyok, gyermekágyi szorongásos zavarral is kezeltek szülés után de már teljesen jól vagyok)?

  Válaszodat előre is nagyon köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. február 11. vasárnap

   Valószínűleg szorongás van benne a kaki-téma kapcsán és emiatt visszatartja. Mostanra valószínűleg már az is a gond, hogy a korábbi kellemetlen élmények, nehéz kakilások miatt még jobban visszatartja. Segíthet a szorongások oldásában a sok és rendszeres gyurmázás és a sok mozgás. Ha azonban ez sem segít, mivel már régóta húzódó problémáról van szó, azt javaslom, hogy forduljatok gyermekpszichológushoz.

 • Nagy Márta

  Reply Reply 2017. augusztus 17. csütörtök

  Kedves Ági!

  Segítségedet szeretném kérni.
  Kisfiam december végén lesz 3 éves . A szobatisztaságról lenne szó. Korábban is már próbáltam bilire ültetni, de vagy csak ráült és nem produkált semmit vagy kb két alkalommal belepisilt( megdicsértem nagyon ) de aztán onnantól kezdve nem akart ráülni a bilire . Így tovább nem erőltetem. Most nyár közepén ismét próbálkozunk. Leveszem róla délutánonként a pelust de a fübe nem nagyon akar pisilni, egyszer 2x véletlenül. Aztán próbálkoztam azzal, hogy ráültetm kb óránként a bilire ( de csak ha kérésre maga ráül ) és akkor most már több alkalommal pisil is ( ismét dicséret) Már 2x bele is kakilt.
  Magától viszont egyátalán nem szól és sokszor ülünk a bilin nem pisil leszáll és pár perc múlva fut, hogy bepisilt a bugyiba.
  A kakit egyébként már régóta bejelenti, de amikor javaslom, hogy hozom a bilit akkor nem kéri .

  Próbálkozzak tovább azzal, hogy ráűltetem a bilire óránként
  és megszokja , vagy várjak amíg szól , ne erőltessem ?

  Köszönettel

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. szeptember 10. vasárnap

   Még korai a szobatisztaságra szoktatnod, mert látszólag még nem érett meg rá. Légy türelmes, eljön majd az ideje! Addig a tanítgatás, erőltetés csak kudarcélményekhez vezethet.

   • Mariann

    Reply Reply 2017. december 19. kedd

    Kedves Ági!
    Segítségedet szeretném kérni, mert nagyon tanácstalan vagyok.Kisfiam 26 hónapos, másfél éves korától a wc- be kakilt, éjjelente a pelusba sosem pisil be, pedig mindenhol azt írják, hogy ez a legnehezebb része a szobatisztaságnak.Kb. 2 hónapja viszont egyszerűen nem akar a wc- re ülni, azt mondja fél tőle.Mamiéknál jelentkezett először, hogy ráült majd hirtelen kétségbeesés, és le kellett venni róla, előtte pedig ott is gond nélkül ment a dolog.Szűkítőnk is van.Anno a regggeli felkelés után is rögtön mentünk a wc- re pisilni, ugye a pelusba éjjel nem ment bele, de azóta teljesen elmaradt a wc látogatás.Volt hogy nem engedtem be magamhoz a wc-re, olvastam olyat h ez is lehet gond, azóta megint beengedem és jön is szinte mindig velem, vagy hogy mondogattam neki, h másik kisfiúnak sincs már pelusa, ez szorongást váltott volna ki benne?Most nem erőltetem, sőt mikor már látkm h kakilnia kell, mo dom neki h nyugodtsn mehet a pelusba, utána még 2*megkérdezte ezt, azóta már legalább ezen nem szorong.Próbáltam a macijával eljátszani h higyan használja a wc-t, meséltem kiymanóról h meg kéne neki mutatni hogyan kell wc-ni mert ő már tudja, de eddig semmi hajlandóságot nem mutat.Erőltetni nem akarom, pedig a korábbiakból ítélve fejben már érett lenne rá ha nem tévedek.Jól teszem ha hanyagolom egy ideig még a témát és nem ertetem, vagy milyen módon lehetne szépen lassan visszavezetni a wc használatra?
    Köszönöm!

    • Vida Ágnes

     Reply Reply 2018. január 03. szerda

     Egyelőre tényleg az a legjobb, ha hanyagolod a wc-témát, mert úgy tűnik, megijedt valamitől és most fél tőle. Az emlegetés csak szorongást szül benne. Inkább egy darabig ne is mondd neki, aztán majd magától elkezd újra érdeklődni iránta. Megpróbálhatod azt is, hogy wc helyett bevezeted a bilit, hátha az nem olyan félelmetes.

 • Éva

  Reply Reply 2017. augusztus 14. hétfő

  Kedves Ági, 2,5 éves lányom nagyon ügyesen, szinte egy nap alatt szobatiszta lett július elején. Szólt, ha wc-re kellett mennie és baleset sem volt. Másfél hete a vele egykorú unokatestvére volt nálunk vendégségben, aki a számára új környezetben szinte végig (4 napot voltak nálunk) bepisilt és bekakilt, így a szülei már pelus adtak rá az utolsó két napon. Miután elmentek, a lányom is elkezdett bepisilni, sokszor nem is szól, illetve ha kérdem, hogy kell-e, azt mondja, hogy nem, és aztán bepisil. Próbáltam kérdezni, hogy miért nem szól, de leginkább ignorál. Kérdeztem, hogy azért e, mert az un.testvére is bepisilt, arra azt mondta, hogy igen, meg egyszer azt is, hogy a nagyok bepisilnek. Hogy kezeljem ezt? Ha kérdezem, hogy kell e pisilni, vagy Kérem hogy szóljon, az láthatóan idegesíti. Nagyon köszönöm a választ!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. szeptember 10. vasárnap

   Ez átmeneti probléma, ami hamarosan magától is meg fog oldódni majd. Alkalmazkodott a nagyhoz, ezért most ő se figyel, de ha másfél-2 óránként rákérdezel, kell-e mennie, hamarosan újra rutinná válik, hogy figyel majd rá és szól.

 • Edina

  Reply Reply 2017. augusztus 08. kedd

  Kedves Ági! A kisfiam 19 hónapos, és az a problémám, hogy hetek óta hígabb a széklete. Gyakran takonyszerű anyag van benne. Nem hasmenés, de jóval hígabb. Mindig szorulásos volt, újszülöttként 4 naponta, később 2 naponta kakilt, de nagyon erőlködve. Előfordult, hogy véreset kakilt. 1 éves kora óta jelezte, ha kakilnia kellett, mutogatta a pocakját, ki kellett a pelusból bontani, aztán másfél évesen a wc-be kakilt. 2 hete hígabb lett a széklete, és van, hogy naponta 1-2-szer is kakil, sőt, álmában is, fel sem ébred rá, és nagyon hirtelen érik rá. Reggel-este 3,5-3,5 dl tejet iszik, de már 14 hónapos kora óta, eddig nem volt probléma. A fogai nagyon hamar jöttek, 1 évesen kinn volt 16 foga, azóta nem jött neki. Azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e a tejtől (tegnap óta átváltottunk junior tejitalra, de azóta is fennáll), vagy foga jöhet, mert folyik a nyála is sokszor? Esetleg ételallergia? Beteg nem volt mostanában, az étrendje sem változott. Válaszodat előre is köszönöm!!!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. augusztus 14. hétfő

   A fogzás során megváltozhat a széklet, ha egyébként nincsen más tünete, nem kell aggódni miatta.

 • kahlan

  Reply Reply 2017. július 05. szerda

  Kedves Ági!

  Kislányom 2 és fél éves. Szívesen pisil a bilibe, ha szólok neki, viszont magától még nem jut eszébe. Lehet valamivel motiválni vagy meg kell várni amíg magától megérik rá? Köszönettel

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. július 07. péntek

   Meg kell várni, amíg magától megérik rá. Ameddig nincs meg minden téren az érettség, addig bármilyen tanítgatás csak kudarcélményhez vezethet.

 • Eszter

  Reply Reply 2017. május 22. hétfő

  Kedves Ági!

  A problémám röviden:
  A kisfiam most töltötte a 3. évet, már régóta bölcsis. A bölcsiben ott van a nagymama is, ott dolgozik.
  Tavaly nyáron próbálkoztunk a szobatisztasággal, már hajlandó volt meztelen popsival ráülni a bilire otthon. (ez nagy szó volt, mert minden „ismeretlen” dologtól nagyon tart a kisfiam). Elbüszkélkedtem ezzel a nagyinak, hogy milyen ügyes már otthon, erre következő nap mentem a gyerekért a bölcsibe, és a nagyi éppen fogta rá a bölcsis wc-re miközben a gyerek üvöltött, rúgott, kapaszkodott, mert nem akarta.
  Ezt követően otthon a lakásból ki kellett rakni a bilit, mert nem volt hajlandó bemenni a fürdőszobába.
  4-5 hónapja visszahoztuk a bilit a lakásba, és hétvégente otthon pelus nélkül van. Tudja, hogy pisilnie kell, de nem hajlandó ráülni sem a bilire, sem a wc-re (van szűkítő is hozzá). Rendszeresen jár velünk a fürdőszobába, hogy ő is jön és pisil, de csak ruhában hajlandó ráülni a bilire.
  Szeptembertől kezdi az ovi és kicsit félek, hogy hogy lesz így szobatiszta. Nem tudom mit kezdjek, gyakorlatilag fél a ráülni a wc-re, bilire, nem szeretném ha szorongana a wc-zéstől. Tudsz tanácsolni valamit? Hogyan próbálkozzak?
  Köszönöm szépen!
  Eszter

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. május 28. vasárnap

   A szeptember még messze van, úgyhogy nincs miért aggódnod. Ha egy kisgyerek megérik a szobatisztaságra mindhárom téren, magától szobatiszta lesz 1-2 nap alatt. Ő most csak részlegesen érett, ráadásul volt egy rossz élménye, ami most visszatartja tőle. A legjobb, amit tehetsz érte, hogy néhány hétig nem emlegeted a témát, ameddig elfelejti a rossz élményt és visszatér a természetes érdeklődése a szobatisztaság iránt.

 • Panni

  Reply Reply 2017. május 12. péntek

  Kedves Ági!

  Kislányom 3 éves 3 hónapos. Január óta óvodás, előtte bölcsis volt. Bölcsis ideje alatt leszokott nappali pelusról, januárban pedig az éjszakai pelusról. Pisilés idejére. Mert a kakit csakis pelusba hajlnadó elvégezni. Kértem szépen, meséltünk, hogy mi is hogyan csináljuk, hoztam fel gyerekpéldákat az ismertségünkből.Bíztattam, dicsértem. Elmondtam, hogy ha bilibe kakil, akkor nem lesz mindene kakis, csak a popója. Nem is szereti azt az érzést, hogy kakil, mert utána széttett lábakkal jár kel, amíg rajta van a pelus.
  Volt már pár sikeres próbálkozás, 1-2 talán amikor belekakilt a bilibe, tehát meg tudná csinálni, de nem tudom, hogy ez miért jobb neki.
  Ígértem neki meglepetést, de az sem vált be.
  Hagyjam, és majd máskor próbálkozzam? Ne adjak rá pelust? Ez utóbbi is megtörtént, de akkor visszatartja, és akkor napokig nem kakil. Ezt nem szeretném, mert egyébként is 3 naponta kakil.

  Szerinted mit csináljak?

  Köszönöm Panni

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. május 14. vasárnap

   A szobatisztaság során sajnos van olyan kisgyerek, aki annyira jól akarja csinálni, hogy nem meri elengedni a kakit, szorongóvá válik. Később ehhez még jönnek a járulékos problémák (kicsípte és fáj, esetleg a visszatartásból adódó székrekedés), de általában nem szervi ok a baj, inkább a lelki, a megfelelni akarás.
   A szorongás oldásában meglepő módon segíthet a sok gyurmázás, valamint azok a játékok, amiknél el kell engedni valamit (pl. labdát dobálni vagy gurítan egymásnak).
   Néha segíteni szokott, ha bilibe kakilhat a vécé helyett, mert ott „megmarad” a kaki, meg lehet nézni, mi lett vele. Gyakran a kicsi ugyanis szégyelli a kakit (sokszor ehhez mi felnőttek is hozzájárulunk azzal, hogy fújjolunk, amikor kakit látunk és ő ezt megjegyzi). Segíthet az ezzel kapcsolatos szorongás oldásában az is, ha elmesélsz egy mesét a kaki izgalmas útjáról a vécéből, a csatornán át a tengerbe és miután kakilt, együtt engeditek, hogy a kaki „elhajózzon”.

 • Zsófi

  Reply Reply 2017. május 11. csütörtök

  Kedves Ági!

  A segítségedet szeretném kérni. Kislányom januárban volt két éves és már egy ideje használja a WC-t de még van pelenkája. Nem sürgetjük a leszokásban, de mivel látom rajta a „hajlamot” többször kérdezgetem, hogy ráül-e a WC-re pisilni/kakilni.
  A problémám az lenne, hogy az utóbbi időben (szinte minden este) miután bebújt az ágyába aludni és elkezdem altatni egyből szól, hogy kakilnia kell és minden áron a wc-re akar ülni. Az esetek 99%-ában soha nincs kaki, pedig van hogy fél órát trónol. Mivel az a gyanúm, hogy ilyenkor csak húzza az időt, hogy ne kelljen lefeküdni kb fél óra után le szoktam venni a wc-ről, persze nagy tiltakozások közepette.
  Most azt próbáltam ki, hogy fürdéskor megpróbálom rábeszélni, hogy üljön rá a wc-re, persze akkor meg azt mondja, hogy nem kell neki és a wc közelébe sem megy. Nagyon fel tud bosszantani, hogy mindig az ágyból kell kimenni utána meg csak magamra haragszok, hogy mérgelődtem.
  Azt is megfigyeltem, hogy ez a „műsor” nem függ attól hogy kakilt-e aznap vagy sem, mert volt erre is meg arra is példa.
  Ha kimegyünk este wc-re akkor pedig oda kell mellé ülni, mert ha csak megállok mellette, akkor azt mondja, hogy nem tud kakilni. Ilyenkor fogja a kezem és énekelget.
  Nem tudom mit csináljak, ha van valami ötleted azt előre is köszönöm ha megosztod velem!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. május 14. vasárnap

   Ez a dolog nem a kakilásról szól, hanem az időhúzásról. Tudja, hogy a kaki témával meg lehet szerezni anya figyelmét és a napközben szerzett új infó is ilyenkor csapódik le 🙂 Próbáld meg, hogy pár napig nem emelgeted neki a vécét és a pisi-kaki témát, így ő is elhagyja majd az esti időszakban, hogy ezt emlegeti. Illetve amikor este emlegeti, beszéld meg vele, hogy ilyenkor már a kaki is alszik, de szívesen mesélsz neki egy mesét a Kakimanóról (nálunk a mese arról szólt, hogy a Kakimanó beleugrik a vécébe, végigcsónakázik a csatornán, aztán beúszik a kis tutaján a Dunába és elmegy egészen a tengerig, közben találkozik mindenféle halakkal és a végén még a cápával is). A mese jól oldja a szorongást és az ellenállást és kielégíti a kíváncsiságát is a témával kapcsolatban.

   • Zsófi

    Reply Reply 2017. május 14. vasárnap

    Köszönöm szépen a válaszodat, ki fogom próbálni! 😉

 • Krisztina

  Reply Reply 2017. február 21. kedd

  Kedves Ági
  Kislányom most lesz 2 éves, màr nagyon szépen kezdett leszokni a pelusról, jártunk WC re, bilire és mindig büszke volt ha sikerült elvégezni a dolgát. Pár napja viszont nem ül rá sem a bilire a WC-ről sírva ugrik le. Pedig a WC n szoktunk mondokázni, énekelni. Ha kakilnia kell elbujik a szekrénybe vagy az asztal alá. Nem tudom hogy miért van ez.

  Tudnál tanácsot adni, hogy mit tegyek?

  Válaszodat előre is köszönöm.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. február 27. hétfő

   A szobatisztaság bizalmi dolog. Sok kisgyerek azért bújik el ilyenkor, mert nem akarja, hogy mások is lássák, ez természetes a részéről. Mivel ő még kicsi, valószínűleg nem is érett még teljesen a szobatisztaságra és ilyenkor, ha erőlteted, csak még jobban megijed majd tőle. Segíthet, ha türelmes vagy vele, engeded, hogy visszakapja a pelust, ha szeretné és előbb-utóbb magától is szobatiszta lesz majd minden különösebb tanítgatás nélkül.

 • Alexandra

  Reply Reply 2017. február 20. hétfő

  Kedves Vida Ágnes.
  Kisfiam januárba töltöte a 3 éves kort😊
  Tavaly nyáron szuperül bele kaksizot a bilibe agyon lett dicsérve!De jöt neki egy fordulat és nem hajlandó azota a wc be se a bilibe elvégezni a nagy dolgát!Viszont napközben nincs pelus a pisilést önállóan végzi a kaksinál kéri a pelust!Már ötletekből kifogytam!Esetleg valamg jó tanács?Elöre is köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. február 27. hétfő

   A szobatisztaság során sajnos van olyan kisgyerek, aki annyira jól akarja csinálni, hogy nem meri elengedni a kakit, szorongóvá válik. Később ehhez még jönnek a járulékos problémák (kicsípte és fáj, esetleg a visszatartásból adódó székrekedés), de általában nem szervi ok a baj, inkább a lelki, a megfelelni akarás.
   A szorongás oldásában meglepő módon segíthet a sok gyurmázás, valamint azok a játékok, amiknél el kell engedni valamit (pl. labdát dobálni vagy gurítan egymásnak).
   Néha segíteni szokott, ha bilibe kakilhat a vécé helyett, mert ott „megmarad” a kaki, meg lehet nézni, mi lett vele. Gyakran a kicsi ugyanis szégyelli a kakit (sokszor ehhez mi felnőttek is hozzájárulunk azzal, hogy fújjolunk, amikor kakit látunk és ő ezt megjegyzi). Segíthet az ezzel kapcsolatos szorongás oldásában az is, ha elmesélsz egy mesét a kaki izgalmas útjáról a vécéből, a csatornán át a tengerbe és miután kakilt, együtt engeditek, hogy a kaki „elhajózzon”.

 • Gáspár Renáta

  Reply Reply 2017. január 05. csütörtök

  Szia Ági!

  Kisfiam 4 honap múlva lesz 3 éves,és még nem szobatiszta.Nyáron probáltam a bilit és szinte minden nap kis gatyába volt,ha bepisilt volt egy kis pánik de elég gyorsan megszokta a plus nélküli életet,de a bili akkor se kellet neki és most se.Tudja mire való de ha meglátja felborítja,eldobja mondván neki nem kell.Egyébként nagyon értelmes kis gyerek mindent megért amit mondunk neki ,de még nem beszél csak pár szót,de kifejezi magát értelmesen.Nem tudom hogy oviba igy hogy fogunk menni és azt se hogy segitsek neki.Az látszik hogy ő teljesen jol érzi magát igy és a beszéd se hiányzik neki,amit ugy érezz hogy szüksége van szavakra azt használja.A kettőnek köze van egymáshoz?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. január 14. szombat

   A szobatisztasággal még ráértek, a kisgyerekek többsége 3 éves korra lesz szobatiszta egyik napról a másikra, nem kell erőltetni. A beszédnél azt kell megfigyelni, vajon tanul-e új szavakat, gyarapszik-e kicsit a szókincse. Ha igen, nincs ok az aggodalomra, ha ugyanazt a szókincset használja már huzamosabb ideje minden fejlődés nélkül, akkor viszont érdemes szakemberhez fordulni vele.

 • Timi

  Reply Reply 2016. december 11. vasárnap

  Kedves Ági!
  Van egy 3éves kislányunk és egy 1,5éves fiúnk. A kislány 22 hós kora óta bölcsődés, akkor volt 4 hós a testvére. Nincs segítségem, gyerek nélkül 3éve voltam utoljára. Emiatt döntöttem a bölcsi mellett. Kb.2hónap bölcsis élet után, egy hosszabb szünetet -téli zárás, betegség – követően a kislányom sztrájkolt, sírt, nem evett, nem aludt, nem játszott a bölcsiben, gondolkoztam, hogy kiveszem, de aztán átvészeltük. Kicsit magának való, különc kislány, időnként remekül elvan a közösségben, néha sír, néha azt érzem, csak beletörődött. Még nem szobatiszta, így maradt bölcsis. Ráadásul cumizik, haját tekergeti, nehezen kakál – ezért mindenért magamat hibáztatom, amiért bölcsődébe adtam, illetve időnként iszonyú türelmetlen vagyok, kiabálok, megszidom. Ennek függvényében lehet vakmerőség, de szeretnénk még egy babát. 38éves vagyok, így ha összejön, nem mennék addig vissza dolgozni (a kicsi még szopik, így eddig nem lettem kismama). Viszont a kisfiút okulva az eddigiekből már nem adnám bölcsibe, de fáj a szívem, hogy az amúgy is féltékeny, érzékeny nővére ezt hogy élné meg. Ő jövőre már óvodaköteles. Gondolkoztam, hogy kiveszem addig is a bölcsiből, de alapvetően szeret járni (azt mondja, hogy nem, de jó kedélyű, játszik), itthon pár nap után azt veszem észre, hogy rosszcsontkodik, bántja tesót (tesó is őt), unatkozik. Az osztatlan figyelmet sem tudom számára biztosítani, max.ha hamarabb elalszik a testvére, ami ritka. Próbáltam, de nincs, akire a kicsit rábízzam. Emiatt is bűntudatom volt, miért kellett ilyen hamar a kistestvér, de az az igazság, a kislányomra 4évet vártunk, vetéltem is, a kisfiúnk első hónapban megfogant. Szóval összegezve az lenne a kérdésem: mit kezdjek a bölcsivel? Válaszodat előre is köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. január 03. kedd

   Szerintem most, hogy már beszokott, ne vedd ki a bölcsiből, hanem járjon továbbra is. A kisfiút akkor add csak bölcsibe, ha úgy látod, te már otthon kevés vagy neki, nem tudod lekötni, unatkozik, egyébként pedig semmi nem történik, ha nem megy bölcsibe, a lányod ebből nem érzékel semmit, hiszen semmi nem változik, a tesó ugyanúgy otthon van, mint eddig, ezt a különbséget csak te érzékeled.

   • Timi

    Reply Reply 2017. január 03. kedd

    Köszönöm szépen a válaszod!

 • Szilvi

  Reply Reply 2016. december 03. szombat

  Kedves Ági!
  Kislányom januárban lesz 3,5 éves, és az éjszakai szobatisztasággal van gondunk. Nappalra nagyon ügyesen elhagyta a pelust, éjszaka viszont még mindig bepisil, még akkor is ha felkeltem pisilni. Szeptemberben kezdte az ovit, és hamarosan költözni is fogunk, gondolom ezek is közrejátszanak benne, de sokszor ő maga nem kéri a pelenkát éjjelre. Hogyan tudnék segíteni neki az éjszakai szobatisztaságban, hogy ne érezze ezt kényszernek?
  Köszönöm a válaszod!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. december 10. szombat

   Az éjszakai szobatisztaságot az antidiuretikus hormon szabályozza, ami 3-7 éves kor között valamikor jelenik meg a szervezetben, ameddig nincs jelen, addig a kicsi bepisilhet éjszaka. Ez nem tanulási kérdés, nyilván már ő is szeretne pelus nélkül lenni teljesen, ugyanakkor, amíg nincs ott a hormon, addig előfordulhatnak balesetek. Fel lehet kelteni pisilni, de ez meg alvászavarokat okozhat, éppen ezért jobb megoldás éjjelre egyszerűen visszaadni a pelust egészen addig, amíg azt nem tapasztalod, hogy már legalább egy hete teljesen száraz (ez annak a jele, hogy már megjelent a hormon a szervezetben és besűríti éjszaka a vizeletet, így az nem nyomja a hólyagot)

 • Marozsan Beata

  Reply Reply 2016. november 28. hétfő

  Kedves Agi!
  Kislanyom a nyaron toltotte a 2 evet. A nyar folyaman sikeresen leszoktunk a pelusrol, rovid idon belul szobatiszta lett Vivien, a lanyom. 2 hete volt egy nagy veszekedes a ferjem szuleivel, akikkel egy udvarban elunk, amikor a nagymama es a ferjem dulakodtak is egymassal (pofon, lokdosodes), s mindez a 2 eves gyerek elott, sajnos. 🙁 Ket alkalommal volt tanuja a dulakodasnak, s azota Vivien bekakil, tobb alkalommal is es nem is szol a dologrol, csak mi vesszuk eszre. Ugyanez ervenyes a pisire is, azt sem tudja tartani, ugy, mint a vita elott. Van, hogy szol, h kell neki pisilni, de akkor mar benne van a bugyikaban.
  Tanacsot szeretnek kerni! Mit tehetnek ebben az esetben? Varjunk, idovel elmulik, s ujra szobatiszta lesz vagy forduljunk orvoshoz, esetleg tegyek neki ujbol pelust egy idore? Veszekedni nem veszekedunk a kislannyal emiatt, csak annyit mondtam, hogy anya es apa szomoru, hogy nem szolsz…
  Elore is koszonom a segitseget!

  Tisztelettel: Marozsan Beata

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. december 10. szombat

   A kisgyereket felzaklatja, amikor a hozzá közel állókat ilyen helyzetben látja, a biztonságérzetét is megrendítik az ilyen esetek és ez általában a szobatisztasággal kapcsolatos problémákban szokott jelentkezni. Nyugodtan add rá vissza a pelust átmenetileg és, ha kiegyensúlyozott a környezete, idővel megnyugszik majd és újra helyreáll a rend.

 • Bea

  Reply Reply 2016. november 21. hétfő

  Kedves Agi!
  Kosfiam januarban lesz 4 eves es az a problemank, hogy nem hajlando wc-be vagy bilibe kakilni. A posiles az megy, neha ugyan tortennek balesetek. Kakilni viszont csak allva hajlando, neha meg el is bujik. Nem aggodnek, ha meg mondjuk csak 2-3 eves lenne, de mar memsokara 4 es jovore oviba kellene menni. Volt mar ugy, hogy lattam, hogy kakilnia kell, fogtam es elvittem a wc-re. Ott ultunk vagy negyed orat es semmi. Utana nem telt el 5 perc es telirakta a bugyit. Mitol lehet ez? Most mar komolyan kezdek aggodni. Lehet, hogy valami pszihes oka lehet? Erdemes lenne szakemberhez fordulni?
  Elore is koszonom a valaszod!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. november 24. csütörtök

   A szobatisztaság során sajnos van olyan kisgyerek, aki annyira jól akarja csinálni, hogy nem meri elengedni a kakit, szorongóvá válik. Később ehhez még jönnek a járulékos problémák (kicsípte és fáj, esetleg a visszatartásból adódó székrekedés), de általában nem szervi ok a baj, inkább a lelki, a megfelelni akarás.

   A szorongás oldásában meglepő módon segíthet a sok gyurmázás, valamint azok a játékok, amiknél el kell engedni valamit (pl. labdát dobálni vagy gurítani egymásnak).

   Néha segíteni szokott, ha bilibe kakilhat a vécé helyett, mert ott „megmarad” a kaki, meg lehet nézni, mi lett vele. Gyakran a kicsi ugyanis szégyelli a kakit (sokszor ehhez mi felnőttek is hozzájárulunk azzal, hogy fújjolunk, amikor kakit látunk és ő ezt megjegyzi). Segíthet az ezzel kapcsolatos szorongás oldásában az is, ha elmesélsz egy mesét a kaki izgalmas útjáról a vécéből, a csatornán át a tengerbe és miután kakilt, együtt engeditek, hogy a kaki „elhajózzon”.

   Ha ezek a játékos megoldások nem segítenek, érdemes lehet pszichológushoz vagy a helyi nevelési tanácsadóhoz fordulni.

Leave A Response

* Denotes Required Field